+ All Categories
Home > Documents > nu Ion - Domnisoara Ana

nu Ion - Domnisoara Ana

Date post: 12-Jul-2015
Category:
Upload: iustineljalaboi
View: 181 times
Download: 8 times
Share this document with a friend

of 171

Transcript

Ion Agarbiceanu Domnisoara Ana

I Cancelaria comunal e adpostit ntr-o veche cldire de crmid, masiv, greoaie, cu coridoare pardosite cndva cu crmizi n dung, din care n-au mai rmas dect poriuni de msele enorme, ca de monstru antediluvian. Trebuia s mergi cu grij ca s nu te-mpiedeci de ele. Le-a ros vremea i multa umblare de cnd s-a mutat aici cancelaria comunal, de vreo jumtate de veac cel puin. Pe vremuri era curie nobilitar, o reedin de ar, n mijlocul satului, a unei vechi familii de grofi, stins de mult, de al crei nume nici cei mai btrni din sat nu-i mai aduc aminte. Are preii groi, ca de cetate, camere de toate mrimile, cu boltituri puternice, neatinse de dintele vremii. Toate ferestrele sunt strjuite de grilajuri masive, arcuite ca nite coaste negre, cu nflorituri de fier btut. Are un acoperi monstruos, cu trei caturi, dup modelul cldirilor din veacul al optsprezecelea. Un instrument de tortur i de cheltuial pentru sat, prin reparaiile pe care trebuie s i le fac, igla mcinndu-se de muchi i de vechime. Cancelaria comunal nu pltete nimnui chirie: cldirea e proprietatea satului nc de pe la jumtatea veacului trecut, cnd s-a stins, fr urmai, legali, familia proprietarilor; moia lorvreo trei mii de iugredin hotarul comunei, a trecut n proprietatea statului, iar curia a fost donat satului pentru primrie i cancelarie notarial. Aci este, ntr-o arip, i locuina notarului. Legenda spune nc i azi c ultimul vlstar al familiei proprietare ar fi fost o femeie, care nu s-a mritat i care a trit mereu n cldirea asta, unde fcea chefuri stranice, cu cine-i cdea la ndemn. Curtea, grdina, erau un hotar ntreg nainte de reforma agrar, svrit, dup unire, de statul romn. Acum era vatra satului, n grdin, din merii, perii i nucii de demult, nu mai rmseser dect, ici i colo, schelete negre, ce mai ntindeau, din loc n loc, cte o ramur verde. Poporul ceruse parcelarea pentru locuri de case. S-au scos peste douzeci de parcele, i pe toate nfloresc azi gospodrii noi. A rmas totui grdin destul, pentru zarzavat, pe sama notarului, i ograd mare, n care are ce pate un cal toat vara, fr a mai fi scos pe punea satului. Ct ce ntrai n coridoare, se simea mucegaiul vechimii, dei pe prei nu se vedea nici urm de umezeal. Ua care ducea n localul cancelariei, n cea dinti ncpere, se inea nc bine n nile groase, de fier btut, dar lemnul se rosese la mbucturi, i trebuia trntit de multe ori pentru a se nchide. Sala n care ntrai era lungrea, cu boltituri arcuite, ca toate celelalte. Podeaua de scnduri se rosese de multul umblet al oamenilor, i cepurile de brad din ele mpungeau ca nite noduri mari, de care muli se mpiedecau. Mirosea i ea a vechime, i mai ales a praf.

Pe de laturi, pe lng prei, erau lavie de lemn. n fund, naintea ferestrelor ce se uitau i n strad i nluntru, erau dou mese la care scriau doi ajutori de notar, n frunte, la dreapta, era masa primarului, ncperea slujea i ca sal de ateptare pentru cei ce aveau treab cu notarul. n ziua aceea nouroas de pe la sfritul lui iulie, sala de ateptare era plin de rani. Era o zi de opceal, un fel de srbtoare nelegal, Sfntul Pantelimon- oamenii-i ziceau praznicului Pantilimonu ovesele, cam pe atunci cznd fruntea seceratului oveselorcnd nimeni nu lucra la cmp. Era ultima opceal a seceriului, venind dup Marina i dup Palia, cnd nu se secera, fiind primejdie s te loveti cu vrun spic la ochi, ori s te tai cu secera. Oamenii edeau, ci ncpeau, pe laviele de lng prete, alii stteau n picioare. Aproape toi trgeau din igri groase, umplnd saia cu un fum tare, acru i pictor. Ceea ce nu prea s-i supere deloc pe cei doi canceliti, care, cu igrile n gur i ei, adunau cifre pe coloane lungi sau copiau concepte redactate de notar. Oamenii vorbeau, rdeau, glumeau, ateptnd s le vin rndul la notar. Din cnd n cnd ua care ducea n biroul lui se deschidea. Un cretin ieea, altul intra. Primarul nu era n cancelarie. Oamenii vorbeau c era dus cu doi jurai s preuiasc o pagub fcut de nite cai n trifoiul unui romn. Se vorbea mai mult despre ce se zvonise de curnd: c se va schimba guvernul i c se vor face iari alegeri. Vorbind de asta, oamenii nu preau bucuroi i i fceau comentariile cu destul sarcasm. - Nu-i mare lucru s fii domn mare n Romnia noastr. Abia te-ai azat pe scaun, nici nu te-ai hodinit cumsecade, i altul l i trage de sub tine. - Nici nu s-apuc bine de lucru, c i trb s plece! Aa, ce se poate duce la bun sfrit? - Pi, cumu-i ntr-un sat aa-i i-ntr-o ar: toat lumea vrea s senfrupte. Li-i fric oamenilor c nu le-ajunge la toi. - Nici nu le va ajunge! De unde tot iai i nu pui la loc, se isprvete. - Schimbrile astea dese nu-s bune de nimic. Eu am apucat jude n sat care a stat n slujb douzci de ani, pn la moarte. Acuma-i mult dac rmne cineva n primrie un an. Ce lucru bun pentru sat se poate face ntrun an? - Mai demult nu se nghesuiau oamenii la primrie ca acum. i vedeau de treburile lor. Acum, deodat a-nceput s-i doar pe toi capul de ncazurile satului. Ia gndii-v numai la Nuu Oanei, la Ilia Creului, la Toma Vntu, la Niculia Nnaului! Toi au fost luai de dureri de cap i n-au mai putut durmi de grijile satului pn nu s-au vzut primari. Vedei dumneavoastr c i numele s-a schimbat: azi fiecare primar, nu mai este jude, ca mai demult. - Da poate vor mai fi i vorbe, mi oameni buni, i nu ne vom apuca iari de alegeri. - Nu-s vorbe. S-a scris i la gazete! - D-apoi cte nu se mai scriu azi i la gazetele alea! Ua fu izbit de cteva ori, i n sal ntr un romn mbrcat de srbtoare, cu ghetele lustruite ca oglinda. Era un om negricios, mijlociu de statur, tuns cu frizur, cu mustaa rtezat scurt, cu privirile pline de importan; n centru lor licrea o flacr mic, rece, ce se plimba

dispreuitoare peste capetele tuturor. Era zvelt, mldios, avea ceva ieminin n purtarea trupului i nepotrivit cu vocea lui brbteasc, adnc. Prea gata n orice clip i de linguire, dar i de ncordare i atac. - n sfrit, iat pe cineva care ne poate spune ce-o mai fi i cu zvonurile astea, se auzi un glas, la intrarea n sal a noului venit. - Dac nici Ion Muja nu ne poate lmuri, pe cine am mai putea ntreba, oare? Omul pru s nu ia n sam nuana ironic a apostrofelor i, oprindu-se n mijlocul slii ntreb: - Despre ce-i vorba? - Se zvonete c iari s-ar schimba guvernul i c iari vor fi alegeri. - Pn azi diminea a fost doar un zvon. Dar acum e fapt. Guvernul s-a schimbat. Cel nou a fcut jurmntul azi la ceasurile zece. - Nu mai spune! Oamenii l nconjurar. Cei doi scriitori puser condeiele pe nias i se ridicar n picioare, nlndu-se pe vrfuri, ca s vad peste capetele oamenilor, de parc aa ar fi putut auzi mai bine ce spunea Ion Muja. - Cum de-ai aflat aa de rpede? - Pi, dac-l cheam Ion Muja, cum s nu afle! Omul se uit s vad cine a spus cuvintele acestea, i n ochii lui se ivir flcrile acelea mici, reci, dispreuitoare. i cine-a venit la guvern? ntrebar mai muli. - Liberalii, firete! Oamenii tiau c, de la unire, Ion Muja fcuse mereu politic liberal. Era un fel de brbat de ncredere pentru vreo zece sate din jur. El inea legtura cu conducerea de plas a partidului. n sat mai erau vreo douzecitreizeci de alegtori care votau de obicei cu Partidul Liberal. Restul, de vreo optzeci de alegtori, erau toi naional-rniti. - i cine sunt noii minitri? se interesar acum civa din cei ce votau cu liberalii, mbulzindu-se n Muja. Exponentul partidului nou-venit la putere i nir pe toi. - Aproape toi cei care-au mai fost! - Aproape! - De-acum se-apropie i primria ta, Muja, se auzi un glas din fundul slii. Ion Muja privi de sus spre colul de unde venise vorba, dar nu rspunse. - De-aceea se va fi mbrcat el de srbtoare, se auzi alt glas. - Dai-i pace omului! El v aduce o veste, i voi, n loc s-i mulmii, v dai la el. - Da n-avem pentru ce-i mulmi! N-au mai fost liberalii la guvern? i cu ce bine ne-am ales? - De altfel, i ce spune el tot zvon va fi. Parc va fi stat cineva s-i bat chiar lui telegraful! Iat, dumnealori vorbitorul art spre cei doi scriitori din cancelarieparc tiu ceva? i dumnealor au doar, aici, telefon! - Am auzit i noi c-i criz de guvernrspunse unul. Nici domnul notar nu tie pn acum c avem guvern nou. Ion Muja ridic din umeri i trecu printre oameni spre biroul notarului.

Un btrn l prinse de mnec. - Stai la rnd, mndrul moului! Nu vezi ct lume ateapt aici? i toi au venit naintea ta. La rnd, ca la moar! tiu c nu-i ard palmele a lucru n zi de srbtoare. Oamenii din apropiere rser: tot satul tia c Ion Muja se cam domnise de cnd cu stpnirea romneasc, i c hrnicia lui nu-i prea lsa urmele prin ograda i pe moia sa. Ion Muja nu-l lu n sam pe btrn: ciocni la u i ntr fr a mai atepta rspunsul. El tia c, ducndu-i vestea, pe care n sat numai el i potria o cunoteau, va fi bine primit de notar, pus aici de regimul liberal trecut, i care era acum n primejdie s fie mutat, de guvernul czut, undeva n Dobrogea, pentru a face loc n aceast comun frunta unui vr de-al doilea al prefectului.

II n sala de ateptare oamenii se micar nemulumii. - Obraznicul mnnc praznicul! spuse oftnd moneagul care-l prinsese de mnec pe Ion Muja. - S tii c vestea lui e adevrat, dac s-a grbit s i-o spun i notarului, se auzi un glas. Stenii, dei notarul fusese numit subt cellalt guvern liberal, n vreme cei ei votaser cu naional-rnitii, erau mulumii cu omul. Era un slujba linitit i harnic, i satul nu dorea schimbarea lui. tiau ns c interesele familiale ale prefectului i primejduiau situaia. nc n dup-amiaza aceea, pe la ceasurile ase, pe cnd Ion Muja era nc n biroul notarului, schimbarea de guvern fu confirmat oficial. El, Muja, a fost chemat la telefonul oficiului potal din sat, pe la trei dup-amiaz, i tirea i-o dduse un nerbdtor viitor candidat la deputie, care-l avizase c poate ncepe s se mite pentru pregtirea alegerilor. Notarul i chem pe cei doi scriitori i le spuse noutatea, iar ei, revenind la mesele lor de lucru, vestir pe oameni c Muja avusese dreptate. - Hm! De-aceea s-a mbrcat el n haine de duminec! E praznicul lui azi! zise unul. - Nu tiu s-l cheme Pantilimon! rspunse altul. - De, pentru un om ca el, haine de srbtoare s fie, c praznic i poate face n toat ziua. - N-avem se spune! Se mai nfrupt i el la alegeri? Dar e om cu credin fa de partidul lui. Ion Muja nu prea era luat n sam de constenii si. n copilrie, dup ce

terminase coala primar din sat, l dduser prinii la liceu, la ora, dar biatul nu urmase dect o clas. Tatl su murind n floarea vrstei, mum-sa nu-l mai dduse la coal. Din fire, ori pentru acest nceput de nvtur, Ion Muja se inea mai mult dect alii, i vanitatea asta deart parc i poruncea s rmn mereu la coad cu toate muncile agricole, i rmsese de la prini cas bun, de piatr, i o moioar mijlocie. Ct vreme a mai trit mam-sa, a mers cum a mers, dar dup ce a rmas singuravea douzeci de anitoate au nceput s se drpneze prin ograd, iar moia-i rmnea tot mai nelucrat. Nu mai era cine s-l struneasc, s-l adune de pe la diacul bisericii, de pe la nvtor, cu care i plcea s stea de vorb i s le citeasc gazetele. Stenii spuneau despre el, cu destul dispre: calc a domn; nu le impunea c citete ziare la rnd cu crturarii satului i c se ine mereu de coada domnilor. Cci l puteai gsi oricnd la birtul lui Fleischer, cnd intelectualii satului se adunau s bea un pahar de bere i s joace popicele. Ion Muja inuse s se abat de la regula general a satului i cu prilejul cstoriei: nu se nsurase nici din sat, nici din satele vecine, ci-i adusese nevast tocmai din jurul Slitei Sibiului. El se luda c-i chiar din Slite, dar femeile aflaser c-i numai dintr-un sat din apropiere. Dou scopuri pe care le urmrise, Ion Muja le atinsese. Primul: i adusese o fat mndr ca un steag i curat ca o floare. O brunet nalt i zvelt, cu pielea alb, cu sprncene negre, bogate, cu ochii mari, lungrei, care aveau sclipiri verzi, cu mna mic, cu picioarele n ghete, ca domnioarele. Putea fi, dup prerea lui, i soie de nvtor, i chiar preoteas, frumoas i mbrcat cum era. Al doilea: Dei nu avea dect aptesprezece ani, nevestica asta, Veta pe numele ci, nelese n grab c trebuie s ia dnsa n mn friele gospodriei. Mai ales dup unire, cnd Ion Muja, cunoscut cu o mulime de domni de la ora, intrase, cu mare plcere, n rndurile agenilor electorali ai organizaiilor politice. El se dduse de la nceput cu liberalii, poate din aceeai pornire: de a nu fi la fel cu ceilali steni. Nevast-sa-i descoperise de la nceput slbiciunea, dar vzuse c n-are ncotro, c trebuie s rabde i s munceasc i n locul lui. Venise, neaducnd alt zestre dect lada cu hainele, la o avere frumuic. Pe de alt parte, afar de vanitatea aceasta prosteasc, Ion Muja era om bun i se mulumea cu oricei punea pe mas. i-apoi i i plcea de nevast! i se mndrea cu ea ca punul cu coada lui cea plin de ochii dracului. Ion Muja nu se mbrcase n port de srbtoare din pricina schimbrii de guvern. Fusese de diminea la biseric, pentru c, dei nu era srbtoare legal, printele slujise liturgu n faa btrnelor i btrnilor satului. Ion Muja, dei nu era credincios, era mare bisericos: i plcea s bornie pe lng strana cantorului. Iar azi simise i nevoia s se roage. Vetile despre o schimbare apropiat a guvernului umblau de dou sptmni, i el dorea mai mult ca niciodat s se adevereasc. Se apropia nceputul anului colar i ardea de dorina s-i duca fetia, pe Ana, la liceu. Un frunta al partidului l asigurase c, n caz de venire la putere a liberalilor, i va face copilei rost de o burs, de un loc gratuit n internatul liceului. Ana

mplinise treisprezece ani, i mai trziu ar fi fost prea vrstnic pentru clasa ntia liceal. n dimineaa aceea de Sfntul Pantelimon el se mbrcase n port de srbtoare i pentru c aceast zi era de o mare nsemntate pentru familia sa: hotrse, fr s mai atepte schimbarea de guvern, s scoat de la primrie extractul de natere al copilei i s nainteze cererea de nscriere la liceu. i nui plcea s se nfieze, nici la notariat i nici n cancelaria parohial, n hainele de peste sptmn. i, ca toi oamenii care rvnesc la mai mult, dar nu au destul ncredere n ei nii, Ion Muja simise i el, n ziua acea de Sfntul Pantelimon, nevoia s se roage, cci, fr protecia cuiva puternic, nu trgea ndejde s-i fie primit copila ca bursier. Era i prea vrstnic, i avea un certificat de studii destul de mediocru. Cnd i se comunicase la telefon vestea cu schimbarea guvernului, i se pruse c rugciunea lui a fost ascultat, i, pe-o clip, se simise oarecum alesul lui Dumnezeu i se hotrse: Va scoate dendat certificatul de natere al Anei i va nainta cererea. Termenul era zece august, i acum era douzeci i apte iulie. i nu va trimite cererea direct la liceu. O va duce el nsui la protectorul su de la club, la cel care-i fcuse promisiunea, la domnul fost deputat i prefect Voicu, i acesta va ti el ce este de fcut. Cnd iei din biroul notarului, inea n mn certificatul proaspt, cu cerneala abia zbicit. - Uite, frate, i-a venit prin telegraf i numirea de primar! se auzi un glas. Ion Muja i nl capul, arunc peste oameni luminiele acelea reci ce se aprinseser iari n ochii lui, i zise cu rutate, ca omul care se vede ncolit de toat lumea: - Nu e trziu s vin, dac a ine la asta! - Se opri, dar un val de mndrie, de vanitate l mpinse mai departe: - Ceea ce in n mn este ns numai un certificat de natere, al fiicei mele Ana. - Auzi, frate, sta nu mai scoate de la popa carte de botez pentru copii, ci certificat de natere de la primrie!... - Fetia are nevoie i de un astfel de certificat pentru a fi nscris la coal, la liceu. Aa s-a scris la gazet. - Ce vorbeti?! i duci tu copila la coal la ora?! La liceu?! Pi, s mai spunei c nu-i coada veacului! Ion Muja iei din sal plin de satisfacie. Nu-i mai psa de ce vor spune constenii pe sama lui. tia c iar l vor acoperi cu batjocori, ca de-attea ori n trecut. Dar el era mulumit: le aruncase n fa un fapt care-l ridica deasupra tuturora: i ducea copila la coal la ora! Ion Muja nu avea dect un singur copil, pe Ana, i abia atepta s-o vad mrioar pentru a ajunge i el n rnd cu atia oameni din sat, n casele crora se ntorceau n vacane domniorii. Era om cu multe legturi la ora, cu domnii din clubul liberal, i aflase de mult c n Romnia cea nou se pot cptui, mergnd la coal, nu numai bieii, dar i fetele. Mai tia c, din alte sate, multe fete de rani ajunseser la coala normal, unele la liceu, ba chiar cteva i la universitate. De ce n-ar ajunge i fata lui eleva la liceu? S-l rzbune de toate umilinele pe care le suferise

pentru c nu era la fel cu ei, pentru c nu-i plcea munca pe ogor i nici gurasatului. Oamenii nu tiau, dar Ion Muja rmsese ntre ei fiindc nu cutezase s nfrunte opinia lor. Fruntai ai clubului liberal au voit s-l duc la ora, s-l mbrace nemete, s-i dea i o slujb, fcndul cursorul clubului. Dei n sinea lui preuia mai mult o astfel de ndeletnicire dect munca pe ogor, totui, de groaza gurii-satului, nu cutezase s primeasc. Toat lumea ar fi rs de el, spunnd c, n loc de domn, a ajuns slug. Rvnea de mult s scape de subt controlul satului, dar pn acum nu avusese prilej. i pentru c nelesese c el nu va mai putea scpa, hotrse s-o elibereze pe fiic-sa, pe Ana; prin ea se va nla pe sine nsui n consideraia celor care l jigneau. Ana, copila lui Ion Muja i a Vetei, atrsese i pn acum atenia satului, ntre fetele de coal era cea mai frumuic i mai armonios rsrit. Mam-sa o purta n costum slitenesc, venic curat ca o floare, i Ana grijea mai mult de mbrcminte dect de carte. Motenise ceva din vanitatea lui taic-su. Vzndu-se mai frumos mbrcat dect colegele ei, se inea i superioar lor. nvtorul nu putuse s-o ambiioneze s fie i ntia la nvtur, cum era ntia la curenie i la mbrcminte. Nu-i psa cnd nu tia lecia, pe ct se ruina cnd se ntmpla s-i murdreasc iia alb ca hrtia. Voia i atepta s fie luat n sam pentru cum se nfia, nu pentru ct carte tia. Dar fetele i bieii nu o luau n sam. La nceput le-a impus iia aceea alb, ca de domnioar, dar s-au obinuit repede cu ea. Mai ales cnd au vzut c Ana ddea rspunsuri proaste la lecii. Rdeau de ea poate tocmai pentru a se rzbuna c era mai frumos i mai curat mbrcat dect ei. Ana nu putea suporta rsul batjocoritor, i, n scurt vreme - cum era mai mrioar dect multe fete i bieincepu s-i terorizeze, i trgea de pr, le ddea bobrnace, i pica pn ipau de durere, le punea piedec. n pauzele dintre ore srea ca o capr de pe o banc pe alta i se npustea cu ghearele asupra celor care rseser de ea cnd nu tiuse s rspund, i btea joc de copilele i de elevii nesplai cumsecade, de hainele lor rupte i murdare, n scurt, voind s se impun cu tot dinadinsul, ajunsese o pacoste a clasei. De la o vreme, nvtorul se plnse prinilor, cerndu-le s-o domesticeasc, pentru c altfel va fi nevoit s nu o mai primeasc n coal. - Ar putea s nvee bine, s ajung printre cele dinti n clas. Minte are, slav Domnului! Dar nu se gndete dect s-i domine pe ceilali, innduse mai bun dect toi. Ascultndu-l, Ion Muja, dei nu-i spusese dasclului gndul su, avu o satisfacie: era firesc ca fata lui s se simt superioar celorlali copii din sat. Dar mam-sa, Veta, czu pe gnduri: oare ce-o face pe Ana s se poarte astfel la coal, cnd acas, subt privirile ei, era o copil bun i harnic? O nfrunt pe Ana i o amenin c, dac nu se potolete, n-o va mai lsa la coal. Ar putea fi prima la cartespusese nvtorul- dar mai strunii-o i dumneavoastr. Ceea ce-i extraordinar la ea, i ceea ce-mi place de altfel, e simul ei pentru curenie. Se-mbolnvete n toat legea pentru cea mai mic pat de pe iie. Nu poate fi ru un copil care are acest sim. Veta se gndi la aceast observaie. Se gndi la ea nsi: aa era i ea!

De-ar da Dumnezeu s-i semene fata i la fire cum i seamn la nfiare. S nu semene cumva cu taic-su! tirea c Ion Muja vrea s-i trimit fata la liceu isc o uimire general. Nici o fat de ran din satul acela nu fusese trimis nici mcar la coala normal, darmite la liceu! n comun stpnea nc tradiia dinainte de unire: numai popa, dasclul i notarul i ddeau fetele la coal la ora. Ion Muja putea fi mulumit: tot satul vorbea de el i de copila lui, de Ana. i nu numai criticnd i n btaie de joc, ci uneori i cu un fel de pizm, ba chiar cu admiraie pentru cutezana lui. nsui preotul, cnd l ntlni, l ntreb dac e adevrat ce se zvonete. Adevrat, printe, rspunse Ion Muja cu mndrie. - Hm! Nu mi se pare potrivit. E singurul dumitale copil. - Cred c tocmai de asta sunt dator s m ngrijsc de viitorul ei. Orict de srac, cred c tot voi rzbate s fac fa cheltuielilor. - Dar ai cas bun, ai o moioar. Fetia e frumuic. Ar putea-o lua oricare ficior din gazdele cele bune. - Se poate, dar cred c un viitor mai bun nu-i cu neputin. - Pentru c-i Romnia mare acum? - i pentru asta! Vreau ca fiica mea s triasc mai uor i mai bine dect mum-sa. n Romnia noastr lucrul nu mai este cu neputin. O profesoar, o nvtoare, chiar o dactilograf, triete neasmnat mai uor i mai omenete dect nevestele noastre. Preotul se ngndur i-l pofti s-l nsoeasc spre biseric, unde avea treab. - Cred c nu cunoti situaia adevrat, frate Mujancepu el. A putea spune c coala de azi ngreuiaz mai mult viitorul fetelor noastre dect coala de ieri. nainte de unire, nici noi, intelectualii, nu ne ddeam copilele la coal la ora pentru a tri mai bine, pentru a se ferici sau pentru a face carier. Le purtam la coal la ora, trei-patru ani, pentru a ctiga cunotinele necesare ca s se poat mrita cu un dascl, un preot, un advocat sau un medic. Tot pentru cstorie la creteam, cnd le duceam la colile de la ora. Cine se gndea atunci c fata lui i va putea face o carier i c va tri de pe urma ei? Azi e posibil, i totui situaia, i a lor i a noastr, e mai grea. Ion Muja l privi nedumerit. - Nu-nleg, zise el. - Pentru noi, pentru prini, e mai grea situaia fiindc, n loc s inem o fat la coal trei-patru ani, o inem opt sau doisprezece, ori i mai mult. nainte de unire, la vrsta de douzeci i trei-douzeci i patru de ani fetele noastre erau cstorite i aveau doi-trei copii; azi nva nc i dau examene. Pentru ele e mai greu, a spune mai primejdios, fiindc se nstrineaz de ndeletnicirile i plcerile lor de femeie, cresc i nu cunosc nimic din purtarea unei gospodrii. Pe urm se ambiioneaz s ajung independente, s triasc de pe urma slujbei lor, i nu se mai gndesc la cstorie pn trziu, cnd mbtrnesc, se fac urte, uzate de slujb, i-atunci nu le mai ia nimenea. Iar o fat care rmne nemritat e o nenorocire i pentru ea, i pentru prinii ei. De-aceea i-am atras bgarea de

sam; fetia dumitale, avnd cas i oleac de moie, fiind singur la prini, mai uor se va mrita rmnnd fat acas, dect dac va ajunge dscli sau profesoar, i vorbesc din proprie experien. Fata cea mai mare, mritat, nainte de unire, cu un doctor, nu mi-a scos nici un fir de pr alb, pe cnd cele dou mai mici, care sunt acum la liceu, ne-au mbtrnit, i pe mine i pe preuteas. Ele vor s ajung la universitate, la diplom; la posturi de profesoar! Dumneata o s peti la fel, ascult-m pe mine. La gndul c fata lui ar putea ajunge chiar i profesoar - cci, iat, i preotul prevedea o astfel de posibilitateIon Muja se umplu i mai tare de vanitate. Voi totui s nupar nerecunosctor pentru bunele povee i zise: - Copila mea se va mulmi i cu nvtur mai puin. Pentru mine i pentru ea cred c va fi de-ajuns dac va ajunge numai dactilograf. Crezu c-i face o bucurie preotului, rmnnd nvluit n modestie. Dar printele se opri i-l msur de sus pn jos. - Cum i-a venit un asmenea gnd? Vorbeti serios? - De ce nu? Eu am vzut n birouri de advocai i de notari publici, ba chiar i la clubul partidului, fete tinere dactilografe, care ctig trei-patru mii de lei pe lun. Cred c e destul de mult pentru o fat. i mai cred c e o mare deosebire ntre a edea la o msu, a bate din degete pe nite clape, i a spa la cucuruz. - Ei bine, i asta poate fi o carier? - Cum aa? - D-apoi poate tri cu trei mii de lei la ora, cstorit cu familie? Ai vzut ntre dactilografe femei n vrsta, femei cu copii dup ele? N-ai vzut, cci nici nu sunt! Nu-i o carier! E o nlare proprie cu gndul c vine cstoria. Cstoria ns nu prea vine, ci vine altceva! Dac dactilografa e frumuic i cuteztoare, fr prea mare grij de curia ei de fat, uneori se mrit cu patronul, dac e holtei ori vduv; alteori reuete s se mrite cu el distrugnd ntia lui cstorie. Dar de cele mai multe ori nu se mrit, cnd ajunge numai ntreinuta lui, sau a altuia. Pentru c, o fat de azi, la ora, roab modei i tuturor vanitilor, nu poate tri cu trei-patru mii de lei pe lun. Ion Muja l ls pe preot s vorbeasc, bucurndu-se n-sinea lui c pe Ana nu o va face dactilograf, ci profesoar. A aruncat cuvntul numai aa, ca s-l mbune pe printele, despre care credea c-i invidios fiindc Ana va urma; la aceleai coli ca i fiicele popii din sat. De altfel, credea c preotul exagereaz; nu putea fi aa de primejdioas nvtura! Ba, el simea c dac ar fi avut coal, dac ar fi fost om nvat, ar fi trecut cu mult mai fericit prin via. Nu puteau fi domnii, patronii birourilor, att de ticloi nct s nenoroceasc nite fete tinere; fete cu coal i s alunece la o via de... A, nu! E o slbiciune a printelui de-a nu putea vorbi despre ceva fr s vad pcatul, rul. Preotul, n drum spre biseric, i zugrvi mai departe rul cunoscut acum, dup unire, de toi romnii: prea marea nval la coli, prea multele diplome, i neputina statului de a da slujbe, de a da pne tuturor celor cu carte. - Sunt tineri diplomai care ateapt cu anii s fie numii n vrun post,

chiar i n nvamnt. i numrul lor crete an de an. Ce se alege de ei? Nici la coarnele plugului, nici la furc i rzboi nu se vor mai ntoarce. Nu se mai pot ntoarce! - Nu cunosc lucrurile, printe. Poate s fie i aa cum spui dumneata. Cred ns c lumea nu se va schimba nici n mai bine, nici n mai ru prin faptul c-mi trimet i eu copila la coal. - i-am vorbit pentru ca s te mai gndeti nainte de a svri fapta. Pentru c, odat la coal, odat pornit pe-un drum, cu greu vei mai putea-o opri. - Cum m va ajuta Dumnezeu! Copila a fost primit ca bursier la internatul liceului, aa c e i pornit la drum. De-acuma, numai Dumnezeu i oamenii buni s fie cu noi. - Bursier?! N-au fost dect zece locuri pentru clasa ntia! - Nu tiu cte au fost, dar unul i s-a dat Anioarei mele. - Se vede c ai pe cineva la ora... Ion Muja simi o bucurie deosebit s-i rspund: - Am i eu oamenii mei buni, printe. Cci, vorba Scripturii, numai n satul lui nu-i lsat omul s triasc. - Dac a ti c e un bine pentru fetia dumitale, te-a felicita. Dar nu tiu. Un lucru tiu: eu, n locul dumitale, n-a trimete-o de-acas. - Dar poate nici nu ne vom despri de ea, printe! - Cum aa?! - Nu-i cu neputin s m mut i eu cu nevasta la ora. N-am spus nc la nimeni, i, tare te rog, nu spune nici dumneata, nc nu e sigur, i nu mi-ar plcea s nceap iar gura-satului. - Vorbeti serios?! A, vezi bine! Suntei la guvern dumneavoastr! - Da, printe! Oamenii mei buni, pe care eu i-am slujit i-i slujesc cu credin, vor s fac ceva pentru mine. Nu mint: m-au mbiat cu primria din sat. Dar n-am primit: nu-i nici-o plcere s-i scoli satul n cap i s fii brfit zilnic. M-am sturat de judecata satului, i cred c am i eu dreptul s triesc n libertate. Aa, s-ar putea s-mi deie o slujb la o banc, o slujb de care e legat i locuina. De-aceea ndjduim c nu ne vom despri de copil. Preotul i ntinse mna. Ajunseser n faa bisericii. - Dumnezeu s v-ajute, frate Ioane! Din gura mea poi fi sigur s nu va afla nime nimic. - Sru mna, printe! Aa i fcu intrarea n liceu copila lui Ion Muja, absolvent mediocr a colii primare din sat. Prinii fcur pe dracu-n patru i o nzestrar cu toat rufria i vetmintele obligatorii n internat i la liceu. Avur, de altminteri noroc i cu venirea Partidului Liberal la putere: Muja primi ajutoare de la club, ca de obicei, pentru cheltuieli de propagand electoral. Primi chiar sume mai mari de bani dect n rndurile trecute. Protectorul lui, fostul deputat i prefect, cunotea greutile nzestrrii unei fetie de coal, chiar cnd era bursier. Ion Muja tiu, la rndul su, s-i fie recunosctor, lui i ntregului club, cu un zel nzecit fa de alegerile trecute. n calitate de propagandist electoral,

Ion Muja nu avea muli egali. Protectorul su, acela care-i obinuse fetiei bursa la liceu, era cap de list i avu un suces rsuntor n ara-n-treag. La ndemnul preedintelui organizaiei judeene a partidului, prefectul i oferi, ndat dup alegeri, primria satului. Ion Muja nu primi, dar ceru n schimb s i se fac o ofert oficial, pentru a avea n mna o dovad mpotriva satului. Oamenii, de cnd se scpaser, n ziua schimbrii de guvern, s spun, n cancelaria comunal, c acum nu-i cu neputin s ajung i primar, nu-l mai slbeau cu nepturile. Ba, ironiile sporeau cu ct treceau sptmnile i vedeau c Muja nc nu fcuse nici o brnz cu primria lui. Prefectul, mulumit c nu primeaavea i el un protejati-a dat hrtia cerut. Cu ea Muja se simi la adpost. i, ntr-adevr, provoc uimirea satului prin refuzarea ofertei. Numai cnd, prin februarie, se mut la ora, fiind numit n slujba acea de la banc, constenii lui se dumirir. Intrarea n liceu a copilei lui Ion Muja provoc mult discuie. Cele trei doamne din satpreoteasa, dsclia i notria- vorbir mult vreme, scandalizate, de evenimentul acesta. De asemenea i nevestele ranilor fruntai, care aveau copii la coal la ora, dar crora nici nu le trecuse prin minte pn acum s-i duc fetele la liceu. De la unire, n fiecare an, tot mai muli rani necuprini i duceau copiii la coli mari, mai ales la coala normal, unde aveau ntreinere gratuit. Cu toat reforma agrar, n sat rmseser nc multe familii cu pmnt puin i cu copii muli. Cum l-ar fi putut mpri la atia? Era firesc ca acum, n ara romneasc, unii dintre biei s-i ctige alt mijloc de trai. Dar s dai o fat la liceu, s vrei s-o faci doamn, cum fcuse Ion Muja, asta nu le ntr n cap nici brbailor, dar mite femeilor! Un proverb spune c nici o minune nu ine mai mult de trei zile. n vremuri de prefaceri nu ine nici att. A fost de-ajuns ca oamenii s afle, dintralte sate, mai ndeprtate de ei i mai apropiate de ora, c i din ele au plecat multe fete la nvtur la ora, pentru ca mirarea lor s nceap a scdea. Ana pornise de-acas curajoas, fr s verse o lcrma, pe ct vreme tat-su nu-i putuse stpni cteva icniri de plns. Veta era nduioat, dar se inu mai tare ca Ion. Ea nu se mirase de hotrrea brbatului de a-i da fata la liceu i nu se mpotrivise, pentru c din satele din jurul Slitei se duceau la coal la Sibiu multe fete de rani. Pentru Ana, lumea nou n care ntr dup ce taic-su plec spre cas, fu un lung ir de surprize. Se ateptase ca liceul s fie o cldire doar cu ceva mai mare dect aceea a colii din sat, i se trezi ntr-una cu dou etaje, n care se rtcea mereu. Se ateptase s fie ntre fetie de vrsta ei i mai mici, ca n coala satului, i se trezi n mijlocul unui furnicar de sute de eleve de toate vrstele, unele - adevrate domnioare. Numai fete i iar fete, i nici un biat! Crezuse-c se va deosebi de celelalte copile prin hainele ei, dar toate erau mbrcate la fel, n uniform. Nici prin minte nu-i trecuse, de cte ori se gndise la liceu, c va trebui s-i petreac ziua ntreag, nu numai orele de clas, n mijlocul attor fete, s doarm mpreun cu ele n sli cu attea paturi, s mnnce mpreun cu ele,

la nite mese nesfrit de lungi, niruite cu zecile de-a lungul lor, fa n fa. Faptul c nu se mai deosebea prin nimic de celelalte fete o fcu s-i piard dintr-odat ncrederea n sine i s se zpceasc. Contribui la aceasta i mprejurarea, c li se serveau la mas mncri nevzute i negustate vreodat, i se simea umilit ca trebuia s se uite la vecine ca s vad cum trebuie s se serveasc. Spiona n dreapta i n stng cu coada ochiului, i apoi le imita pe celelalte, dar adeseori obrjorii ei albi se aprindeau de ruine. Era mereu stpnit i cnd mnca, i cnd umbla, de senzaia penibil c celelalte fete se uitau mereu la ea, spionnd-o. Uneori se mnia i-i venea s sar la ele, s le trag de pr, s le pun piedec, s le pite prin mneca uniformei, cum fcea cu copiii i copilele satului. Alteori ar fi vrut s fac ceva, orice, numai sa le atrag atenia asupra ei, pentru c simea c se neac n uniformitatea colii, n indiferena fetelor, care nu o luau n seam. Ele vorbeau, rdeau, se plimbau cu cunoscutele lor, iar ea, Ana, nu avea nici o cunoscut. Bg de sam un lucru i mai grav: elevele din clasa ntia, dei nu aveau de unde s se cunoasc mai dinainte, totui, dup cteva zile, se mprieteniser cu toatele, ca i cnd s-ar fi tiut de cnd e lumea. Numai de ea nu se apropia nimeni. La nceput nu-i ddu sama c nu fetele acelea erau de vin, ci singur timiditatea ei era vinovat, c ea o inea-la distan de ele. Cnd cteva fete ncepur s se apropie de ea i s-i vorbeasc, bg de sam c nu prea tia ce s le rspund, c se temea s nu se fac de rs naintea lor. Ele i spuneau cte i mai cte despre lucruri de la ele de-acas, din familie, pe care Ana nu le nelegea. Vorbeau despre prini, frai i surori care aveau alte ndeletniciri dect prinii ei; vorbeau despre mncri, prjituri, torturi de care ea nu auzise niciodat; despre oaspei, despre vizite i prnzuri n familiile lor, despre locurile de vilegiatur unde i petrecuser vara cu prinii lor. Ce putea s le rspund cnd fetele se interesau de rufria ei, ce i-a adus, cte... cutare are, tot nume pe care ea acum le auzea ntia oar! Sau o ntrebau n ce ora a fcut coala primar, unde triesc prinii i, ce slujb au, cte camere are casa lor, cte ui, cte fereti, dac mam-sa a fcut ast-var dulcea de fragi, de ciree, de zmeur, sau compot de renglote? i cte i mai cte alte prostii. Ana ncepu s le urasc. Instinctul i spunea c e strin de ele; din conversaiile cu colegele ei, ea nelese c ele veneau dintr-alt lume i c ea e singur cuc. i ncepu s-i par ru c venise la coal la ora. n uniforma de liceana, Ana prea mai zvelt i mai nalt dect n costumul ei de sliteanc. Era una din cele mai frumuele copile, nu numai din clasa ei, ci din ntreg liceul. Era mam-sa, Veta, n miniatur. Numai ochii lungrei, ncadrai de sprncene dese, negre, mbinate, preau mai mari ca ai mamei sale, cnd i ridicau pleoapele cu gene lungi i trimeteau sclipiri de un verde ntunecat. Era uoar i mldioas ca o viespe n uniforma colii, i totui Ana avea adeseori senzaia c o mpiedec s se mite n voie. i ceea ce o nefericea mai mult era c i se prea c are ghetele cele mai mari din clasa ei i mnile cele mai lungi. Toate aceste impresii nu erau ns dect reflexe ale nervozitii n care tria de cnd intrase n liceu, nervozitate care, ntr-o bun zi, umplu paharul: sri i nha de pr pe cea dinti fat care i se pru c se uit cu dispre la ghetele ei. i zile ntregi dup aceea vn motive de rzbunare

pentru ofense nchipuite, trgnd de pr cnd pe una, cnd pe alta dintre colege, zgriindu-le, punndu-le piedec pe culuare, nct ajunse repede teroarea clasei, mprejurarea c, n acelai timp, fu ascultat la mai multe materii i c ddu rspunsuri foarte slabe o nfurie i mai ru, o fcu i mai agresiv. Devenind n scurt vreme elementul recalcitrant al clasei, fu chemat de directoare, la care se plnseser, deopotriv, i profesoarele, i elevele maltratate, ba chiar i civa dintre prinii acestora. - Ana Muja - i zise directoarea, cu o voce sever , nu aud lucruri bune despre tine. Bai fetele, ceea ce-i un lucru nemaipomenit la noi n liceu i n internat. i-au fcut ceva? - M batjocoresc! - Cum se poate?! N-am auzit despre aa ceva. Ana nu mai ddu alt lmurire: nu-i putea spune directoarei cum o batjocoresc. S-ar fi umilit i n faa ei. - S nu mai aud c te pori ru. Aici eti ntre copile din familii bune, care nu-s obinuite cu purtrile urte. Nu vreau s tiu cum te-ai purtat la coala din satul tu, nici cum ai nvat acolo! Dar aici eti ntre copii binecrescui; i nu-i permit s te pori ignete. Dar dac nici carte nu vrei s nvei, cum mi spun doamnele profesoare, s tii c n-ai s mai poi rmne aci. Va trebui s te trimit acas, la prinii ti. Ana o ascult fr cuvnt, fr s clipeasc, pn la sfrit. - Dar s nu m mai batjocoreasc nici ele pentru c nu-s i eu fat de domn, spuse ea n sfrit. n cursul nfruntrii directoarei, nelesese deodat c aici era izvorul ntregii ei nenorociri i a nstrinrii pe care o simea, a privirilor furie ale colegelor: ele erau cu toatele fete de domni; ea nu era. Directoarea o privi mirat. - Dar nu pot crede aa ceva! Am mai avut n coal copile din familii modeste, i nu mi s-au plns niciodat, n coal, n internat nu-i permis nicio deosebire! De-aceea purtai toate o uniform, i cele srace i cele bogate, i cele din lumea bun, i cele de condiii sociale mai modeste. Cuvintele din urm Ana nu le nelese, dar pricepu ceea ce voia s-i spun directoarea. Luat de imboldul sinceritii i de nevoia de a se dezvinovi, rspunse: - Rd de mine cnd stau la mas, cnd umblu, rd de ghetele mele, de minile mele prea mari. - Dar nu-s mari deloc, nici ghetele, nici minile tale, prostua mea! - rse directoarea. - Eti una din cele mai drgue fete din liceu! Cum ar putea s rd de tine?! La vorbele astea, Ana i ridic pentru ntia oar caput i o nvlui pe directoare cu privirile ei de-un verde ntunecat. Erau calde i umede acum. Cuvintele directoarei, ludnd-o, i merseser drept la inim. - Dac-ai ajunge printre cele dinti la nvtur i la purtare, aa cum eti printre cele dinti la fizic, mi-ai face o mare bucurie. Ana nu nelese cuvntul fizic, totui pricepu ce spusese-directoarea i zise:

- O s m port bine i o s m strduiesc s nv bine, doamn directoare. Dup ce iei din cabinetul directoarei, se ascunse n fundul grdinii, dup un plop gros, i plnse ndelung. De a doua zi se puse cu atta hrnicie pe nvat, nct, pn la Crciun, i ordon ntregul ei mic bagaj de cunotine, i n trimestrul al doilea ntr cu puteri i voine noi de a birui. Totui ntia pe clas nu reui s ajung dect spre sfritul anului colar. n rstimpul acesta de continu ncordare i singurtate, nimeni nu mai ridic nici o nemulumire mpotriva purtrii ei, nici colegele, nici profesoarele. Nu trecu mult, i elevele mai bune se uitau la ea cu pizm, iar cele codae, cu o adevrat admiraie. Dup trei-patru luni, multe colege ncercau s se apropie de ea, unele chiar oferindu-se s-i fac mici servicii. Dar Ana nu le ddea nici o atenie. Ea nu putea uita umilinele suferite la nceputul anuluireale sau nchipuitei nu le art prin nici un semn c ar vrea s le fie prieten, n chipul acesta credea ea c se rzbun pe ele pentru dispreul lor de-odinioar, i simea o bucurie rutcioas s le domine i s le dispreuiasc.

III Cnd, la sfritul anului, se constat progresul Anei Muja, ntreg corpul profesoral se felicit. Ba se auzir cuvinte de apreciere i pentru protectorul politic al Anei Muja. Chiar directoarea spuse: - Se vede ca-i cunoate familia, tia c-i un neam de oameni detepi. Ar fi, ntr-adevr, pcat ca asemenea talente s rmn ngropate la ar. - Pentru biei, nleg i eu c ar fi pcat s rmn fr coalzise profesorul de religiedar cu fetele cred c se face o greal. Ele ar trebui s rmie la vechile ndeletniciri, acas, n sat. Cel mult a admite s se fac nvtoare la sate. Dar a reduce numrul colilor normale de nvtoare la trei-patru pe toat ara. Prea multe fete absolv n fiecare an i ateapt s fie puse n posturi, n curnd nu va mai fi loc pentru biei, ori nici pentru unii, nici pentru alii. Suntem la nici dou decenii dup unire, i posturile n nvmntul primar, ca i n cel secundar, sunt mai puine dect candidaii la ele. Ce va fi mne, mi-e i groaz s m gndesc!... Totui, n coala normal mai nleg s ntre i fete din popor, din prini mai nstrii, mai cu tradiie. Cci, de-o pild, nu vei putea da cu inima linitit o clas pe mna fetei vcarului din sat, ajuns nvtoare. Mai mult dect de cunotine, pe care i singur i le poate ctiga oricine, n educaie e nevoie de motenirea unei tradiii sntoase. Dar s primeti o fat de ran la liceu i s o treci i prin

universitate, cred c e o greal fundamental care se va rzbuna amar. Discuia ncepu n corpul profesoral n dup-amiaza zilei n care s-a inut confeina de sfrit de an. Se ncheiase partea oficial, i discuia ncepu de la cazul Anei Muja. Nici una dintre profesoare, nici profesorul de religie, nu bnuir c din cteva observaii i preri se va aprinde o discuie care va ine trei ceasuri i de la care vor pleca aproape ndumnii. Abia termin de vorbit preotul-catihet, c profesoara de tiine naturale i sri n discuie: - Am tot respectul pentru Biseric, printe, ns nu m-mpac cu prea rigidul ei conservatorism. Adic dumneata ai voi ca poporul nostru s fie strin de orice evoluie? Cum au trit moii i strmoii s trim i noi, nu? i mai ales, spui dumneata, dac mama a fost ranc, s fi rmas i eu ranc. Nu admii ca o copil din popor s nvee dect cel mult pentru a se face nvtoare. Dar de unde dispreul sta pentru rani, chiar la dumneavoastr, care ai trit i ai lucrat mereu n mijlocul ranilor i care, la obrie, suntei tot rani? De unde tii dumneata c n fiica unui ran nu se poate ascunde un mare talent? i de ce s nu fructifice el pentru neamul ntreg? De ce s se ngroape el ntre preii unei rudimentare viei familiale? Dup cte nleg dumneavoastr, preoii, nu suntei nici azi convini c femeia, este egal cu brbatul, c aceast egalitate trebuie s fie efectiv. Dumneata n-ai auzit nimic despre drepturile femeilor? - Am auzit, cum s nu fi auzit! Mai cetesc i eu cte ceva i tiu mai ales ce vrea democraia de azi: perfecta egalitate! Cred ns, domnioar profesoar, c ai srit prea departe de discuia noastr. Sunt mpotriva prezenei fetelor de rani, de meteugari, din clasa de jos, la liceu i la universitate. N-au ce cuta aici. Nu pentru c n-ar avea aceleai drepturi ca i fetele intelectualilor sau ale celor cu profesiuni superioare; nu pentru c n-ar avea aceeai putere de acumulare a cunotinelor necesare unei cariere, ci din alt motiv. Dac-l voi spune, v vei supra i mai ru. Totui l voi spune: pentru c se nenorocesc pe ele nsele i nenorocesc i societatea. Pentru c nu-s de-ajuns cunotinele pentru un trai sntos i folositor societii, ci e nevoie i de o solid educaie de-acas, de o tradiie familial, fr de care totul se prbuete. - Este ceva n ce spune printele, zise directoarea. - Ba aici e totul! Toi avem ochi i vedem ce se petrece n societatea noastr, n rndurile tineretului. A trece fr zguduiri dintr-o clas social ntralta e greu lucru. i clasele sociale exist ca nite organe fireti ale naiunilor, orict ar ncerca teoriile sociale s le nege, s le distrug, ori s le fac o ap iun pmnt. - Biserica a fost totdeauna mpotriva socialismului, totdeauna a susinut necesitatea fireasc a bogailor i a sracilor, a stpnului i a slugii. N-a aprobat ea, la nceputul cretinismului, sclavia? N-a ndemnat pe robi s asculte de stpni? N-a practicat ea nsi sistemul feudal? N-au fost episcopi i mnstiri putrede de bogate, cu aceeai iobagi n jug ca i latifundiile feudale? ntreb cu o und de sarcasm n glas profesoara de educaie fizic, o femeie usciv, iute ca o suveic i cu ochi neastmprai, de veveri. - Iar ne deprtm de subiect, domnioar - zise preotul, suprat. V rog

s rmnem la problema pus, dac vrem sa ajungem la un rezultat i discuia s aib un sfrit. - Adevrat- zise directoarea. S vedem ce-i cu fetele de rani i cu cele din clasele mijlocii care urmeaz liceul i universitatea. - Voi recunoate n treact c da, Biserica afirm orirginea organic i necesitatea claselor sociale. Dar fiecare s se perfecioneze n cadrul clasei sociale din care face parte, toate clasele sociale avnd aceleai liberti i drepturi. i numai cnd un element e pregtit - fie prin nzestrare deosebit, fie prin educaie deosebits treac dintr-o clasa ntr-alta. Evoluia i primenirea claselor superioare prin elemente din clasele inferioare este necesar, dar ea trb fcut cu mare tact, cu mare grij, pentru c nime nu-i smulge rdcinile dintr-un teren i nu i le mplnt ntr-altul, fr mare primejdie pentru el i pentru clasa nou n care se nrdcineaz. - De, e lucru firesc, spuse cineva. - Un lucru firesc de care ns, la noi, nu se mai ine sama. Dup unire, noi am dat drumul unui amestec de clase sociale, adic unui amestec de mentaliti, de credine, de tradiii, de obiceiuri, de gnd i de fapt, de credin i necredin, de moralitate i desfru, de caractere i de lips de caractere, din care talme-balme numai Dumnezeu singur tie ce va putea iei. O prbuire moral se observ de pe acum. n esen, ce spun eu la problema care s-a pus? tim crizele prin care trece un dezrdcinat, un fiu de ran trecut prin liceu i universitate, pn reuetedac reuete i cum s se nrdcineze n noua clas social. Asta cu bieii. Dar cu fetele? Cu ele va fi neasmuit mai greu. Optzeci de procente din ele se vor nenoroci nainte de a putea spune c au pus piciorul pe noul pmnt. Pentru c, dac pentru un biat e mare dezorientarea cnd ias din tradiia satului, din controlul opiniei publice a satului, din supravegherea prinilor, dezorientarea fetelor, rmase fra toate aceste razime morale, va fi mai dezastruoas. Precum i este! Privii seriile de dactilografe! Privii promiscuitatea n care se triete la universitate. i sta e numai un nceput. N-au ajuns aici deocamdat dect primele valuri pornite, fr nici-o selecie, din toate pturile sociale! - De ce mai pomeneti, sfinia-ta, cuvntul evoluie? Te vd un duman feroce al ei, zise cu dispre profesoara de tiine naturale. - Nu-s mpotriva evoluiei, ci mpotriva anarhiei. i de cte ori se ncearc, sau e lsat o evoluie la ntmplare, fr selecie, urmeaz anarhia. Aa cum ntr-un ru ntr, n vreme de potop, rulee i praie de pe toate coastele din mprejurimi, i tulbur apa i-l fac s se reverse peste maluri. - S m ieri, sfinia-tancepu c-un aer de superioritate profesoara de tiine naturale, ncruntndu-i sprncenele. S m ieri dac voi crede c n materia aceasta sunt mai acas dect dumneata. Evoluia nu poate fi nici comandat, nici dirijat de raiune. Evoluia este un dat natural n existena tuturor vieuitoarelor. Sfinia-ta spui: de cte ori e lsat la voia ntmplrii ori se ncearc o evoluie fr selecie, urmeaz anarhia. Dar e un lucru tiut c evoluia nu se ncearc, nici nu e lsat, ci c se produce dup legile ei fireti, ntre care nsi seleciunea indivizilor superiori nzestrai e hotrtoare. Cnd

nu exist selecie, nu exist nici evoluie. - Aa e n regnul vegetal i-n cel animal, nu ns i n cel raional i etic, nu i n viaa omeneasc. Aici nu se provoac, nu se ntmpl, nu se realizeaz nimic de la sine, nu pornete nimic din potenialul static al duhului, ci din cel dinamic: din raiune i voin, singurele care fructific viaa intelectual i moral. Prin raiune i voin se face educaia, iar educaia i cultura sunt criterii de selecie ce cad subt voina i priceperea noastr. Dar s nu ne deprtm din nou, domnioar, de problema noastr. Dumneata aprobi numrul enorm de coli care, toate, pregtesc elemente pentru clasa cult, pentru clasa intelectualilor? Eti de acord ca n aceste coli s deie nval o lume amestecat, provenind din toate pturile sociale? - Desigur c sunt de acord! Este una din binefacerile unirii politice a neamului romnesc. Toat lumea are dreptul la libertate i la lumin. Nu au fost de-ajuns veacurile de ntuneric? N-am rmas noi napoia attor popoare? Instituiile culturale romneti, coala n primul rnd, nfloresc n mod firesc i necesar. Nvala din toate pturile poporului spre coal este fireasc, necesara, i dac n-ar exista, ea ar trebui provocat artificial. Da, e adevratinterveni directoareai mai ales e frumos. Aa ar trebui s fie. Dar mi se pare mic c n ce spune printele este un smbure de adevr. Nu constatm noi, cele mai vechi n nvmnt, n fiecare trimestru i la fiecare sfrit de an, c nivelul cunotinelor scade din an n an la elevele noastre? Iar despre greutatea tot mai mare de a pstra o bun disciplin n coal i n internat, ce s mai spunem? Mi se pare c nu trece zi s nu se plng vreuna dintre dumneavoastr. i mi se pare c avem, cu doar trei schimbri, acelai corp didactic cu care am deschis liceul. Nu, observaia printelui cuprinde o smn de adevr. Nu tiu dac ai remarcat i dumneavoastr, dar eu am observat acest detaliu: contingentele cele mai bune, ca inteligen, silin la studiu i ca purtare, sunt elevele din clasele a aptea i a opta. i dac le vom studia fiele personale, ne vom convinge c, fr excepie, sunt fiice de funcionari superiori, de liber-profesionitiadvocai, medici, ingineride preoi, de nvtori. Cu ct coborm n clase, aflm material tot mai variat, i ca inteligen, i ca zel la carte, i, mai ales, la purtare. i constatarea aceasta coincide cu datele personale ale elevelor: cu ct trec anii, cu att dau nval la liceu tot mai multe copile din cele mai diferite pturi sociale. Spunei-mi, nu ai fcut i dumneavoastr asemenea constatri? - Avei dreptate, rspunser aproape n cor profesoarele. - Eu, principial, nu pot recunoate aa cevazise profesoara de educaie fizic. Pentru mine nu exist strat social, clas, tagm cu prerogative. Nu exist dect nzestrare intelectual. Sunt elemente superior nzestrate, i ca inteligen, i ca inim, n clasa cea mai umil, dup cum sunt idioi i anormali moralicete n clasa superioar. S nelegem odat c, n ziua de azi, nu naterea este o prerogativ care i d dreptul de a te numra ntre elite, ci numai nzestrarea spiritual i moral. - E uor s nu recunoti principial un lucru, i el totui s existe, interveni profesoara de francez. Principial sunt i eu de prerea dumitale c

naterea n-ar trebui s fie o prerogativ pentru a ajunge n ptura conductoare, ci numai nzestrarea spiritual i moral. i cred, de asemenea, c un mare talent poate rsri n orice clas sociala. Exemple sunt destule, n toate manifestrile vieii. Dar la ce-mi este de folos teoria, cnd practica vieii ne arat c, fr cei apte ani de acas, un tnr rmne primejduit n tot cursul dezvoltrii sale? - i dumneata crezi c cei apte ani de-acas se pot cpta numai n familiile intelectualilor? Nu pot fi cptai i ntr-o familie de plugar sau ntruna de meteugar? - reveni profesoara de educaie fizic. Ori poate ca aceasta este i convingerea printelui. Nu voi fi tocmai eu, care m-am ridicat dintre rani, att de nedrept nct s nu recunosc c cei apte ani de-acas pot fi cptai n orice familie cinstit, care triete dup legile morale, fie c e vorba de plugar sau de meteugar. Dect, un singur lucru: acas se crete i se face educaia pentru acas, adic pentru mediul n care triesc prinii i are s triasc i fiul. Nu pentru un mediu strin, pentru o clas social necunoscut. Dac familia e degenerat fiziologic sau spiritual, cei apte ani de-acas nu pltesc nimic n orice clas social s-ar nate cineva, mai ales dac se nate cu o motenire grea. - Totui, dup dumneata, clasele sociale, la care ii att de mult, ar trebui nchise ermetic i lsate s se anchilozeze. Pentru c, dup teoria dumitale, nu vd cum s-ar putea face trecerea dintr-o ptur social ntr-alta i cum s-ar putea primeni societateantr n discuie i profesoara de matematici. S-a vorbit aici c una e teoria, i alta e practica. Acuma, pe printe, eu o s-l bat cu nsi persoana domniei-sale. nsui ne-a spus c se trage din rani. Cum se poate s fie azi intelectual, cu o familie respectata, cult, ca i cnd ar fi avut o lung tradiie n spate? Cum se explic attea salturi de-a-dreptul din ptura rneasc n cea mai solid ptur conductoare? De unde s-a ridicat aa-numita dumneavoastr clas cult n decursul unui veac? Nu din rnime? Cci boieri n-ai prea avut. Iar cei pe care i-ai avut au beneficiat de feudalism i s-au maghiarizat. - n ce m privete, tiu bine c nu-i una dintre dumneavoastr ca s nu-mi spun n spate: Ce mai oprlan! sau: Uite-l i pe popa!. Suntem n acelai corp-profesoral de atia ani i suntem nc strini. Profesoarele, n frunte cu directoarea, ncepur s fac gesturi de negaie i sa protesteze prin exclamaii monosilabice. - Nu, v rog, nu acuz i nici nu m comptimesc; fac o simpl constatare. Dumneavoastr ai venit toate din vechiul regat. Noi, n Ardeal, nainte de unire, n-am avut fete liceniate. Am avut deci noroc cu dumneavoastr. Nu spun ce spun ca un repro. Dar tiu i simt c n atia ani v-am rmas tot strin, cum strine mi-ai rmas i dumneavoastr. Urm o consternare; se auzir cteva exclamaii de mirare. - S ne nlegem, doamnele i domnioarele mele. Noi facem aci o discuie serioas. Cu persoanele nu avem nimic de-mprit. Nu putem avea. Nici un gnd de-a ofensa pe cineva. Dar acesta e adevrul: eu, s zicem, sunt un intelectual ridicat din ptura rneasc. Bun! Eu am cptat cei apte ani

de-acas ntr-o familie de rani. Bun! Eu am fcut liceul i patru ani de teologie. Iari bun! Dar eu am rmas i azi cu mentalitatea de ran, nu am mprumutat una de domn; eu eram mai potrivit ca preot ntr-un sat, aa cum am nceput, dect sa fac pe profesorul de religie la ora. Dumneavoastr nu m putei accepta, i e firesc, ca pe unul dintr-ai dumneavoastr, din clasa social n care ai crescut. Iat ce am vrut s spun! i iat pentru ce dumneavoastr nu v vor putea propovdui morala i dogma cretin dect preoii ieii din aceeai clas social cu dumneavoastr. Dumneavoastr avei oroare de cretinism pentru c avei oroare de popa tradiional, de popa ridicat din rnime. - Vai de mine, printe, dar unde vrei s ajungi dumneata?! Cum poi s spui c noi avem oroare de cretinism?! ntreb directoarea, mbrcndu-i ntreaga autoritate administrativ. - Cer iertare la toat lumea, doamn directoare. Dar chiar felul cum mi apr eu punctul de vedere dovedete c-s din alt clas social. Intre ai mei, nime nu s-ar fi scandalizat de o asemenea argumentare. Deci s m ntorc la observaia doamnei profesoare. Nu-s mpotriva anchilozrii claselor sociale, ci pentru regenerarea lor prin trecerea dintr-un strat social ntr-altul. Aa s-a nscut mica ptur intelectual din Ardeal, nainte de unire. Nu sunt deci mpotriva regenerrii, ci mpotriva devlmiei, fiindc ea e ntotdeauna productoare de anarhie, i ideologic i, mai ales, etic. Oamenii aceia care sau sltat la noi din clasa rneasc de-a una n cea conductoare a pturii intelectuale sa nu credei c au pornit dintre orice elemente ale rnimii sau ale meseriailor. Nu au rsrit din orice familii, ci numai din cteva, selecionate n scurgerea timpului, att ca intelectualitate, ct i ca cinste i hrnicie. i ei toi au muncit i au luptat din greu pn s ajung la o diplom. Burse erau puine pe vremea aceea, i nu se ddeau dect dup un singur criteriu: sporul la studii i o bun purtare moral. Ei fceau un adevrat exerciiu al tuturor virtuilor pn ajungeau s nsmne ceva, pn ce-i ctigau o contiin nou despre ei nii, despre misiunea lor n noua clas social n care intrau, punnd la btaie propriile lor puteri spirituale. Cu pilda pe care le-o ddeau naintaii, cu ceea ce se cristaliza n sufletul lor din proprie experien, ei ntrau n noua clas social, ca s zic aa, cel puin cu jumtate din ceea ce face tradiia i ajut la formarea caracterului. Azi, ns, condiiile n mijlocul crora se ridic tineretul din clasele de jos n ptura conductoare sunt complet schimbate: aproape oricine vrea s ntre n liceu, ntr. Burse sunt destule. Iar interveniile celor puternici prin politic nu iau n considerare talentul, pregtirea, neamul, ci numai interesul electoral i de partid. Pe Ana Muja n-am primit-o datorit unei asmenea intervenii? i, dup convingerea mea, chiar dac a ajuns prima n clas, locul ei nu era la liceu, ci cel mult n coala normal. i cazul ei ce, este unic? De vro patru ani, nu v plngei toate, n frunte cu doamna directoare, de interveniile ce se fac, fie pentru primire, fie pentru examene? - E adevrat, rspunser cteva profesoare. - Dar de Ana Muja nu ne putem plnge, spuse profesoara de tiine naturale.

- Ei bine, a fost o ntmplare fericit s fie un element bun. Dar altele, de care v plngei? i profesoarele ncepur s numere. Pomenir vreo cincisprezece nume. Directoarea zise, ngndurat: - Tot mai mult mi vine s cred c printele vede just lucrurile, cel puin unele lucruri, ntr-adevr, eu nu-mi pot explica declinul nvmntului n clasele inferioare ale liceului, ca i purtarea tot mai ngrijortoare a noilor eleve dect prin lipsa aceasta de selecie a materialului uman ce ne vine din toate straturile sociale. Alt explicaie n-ar rmne, dect una care nu ne-ar ncnta pe nici una din noi. - Care anume?! ntreb intrigat profesoara de istorie i geografie. - C noi nu ne mai ocupm de eleve cu aceeai rvn ca n anii cei dinti, de dup deschiderea liceului. Cred ns c explicaia asta nu ne-ar conveni nici-uneia. - Desigur c nu, pentru c nu acoper adevrul. Profesoarele se micar pe scaune, i arunc priviri repezi. Obrajii unora se aprinser, altele plir, n contiina ei, fiecare i recunotea o vin, o micorare a elanului cu care lucrase n primii ani. Cteva i aduser aminte i de observaiile cuprinse n procesele-verbale ale inspectorilor colari din anii din urm, de mustrrile colegiale fcute de directoare n decursul anilor. Cteva clipe, n sala de edine se fcu linite. Cteva clipe, dar de ajuns pentru ca ele s-i aduc aminte elanul cu care veniser n Ardeal. Erau pe atunci mai tinere cu atia ani, nici o linie a tragicului vieii nu le apruse nc pe fa, erau cu sufletul plin nc de soarele ndejdii, erau mai bune, mai generoase... Nu prea aveau atunci nevoie nici de ruj, nici de alifii, i inima nici uneia nu se zbrcea cnd vedea o elev mai rsrit, frumoas i ginga. Da, cu sufletul de-atunci puteau s-i vad mai uor i mai bine de coal. Dar anii au trecut, i firea lor, fr s-i deie sama, a devenit tot mai sac i mai ncrit... n cteva clipe n-trevzur adevrul: va fi sczut i zelul lor, i puterea lor de supraveghere. Dar de la a recunoate pn la a mrturisi este o distan destul de lung. Nu fur n stare s rspund directoarei dect profesoara de istorie-geografie i una din cele nou-venite. Cea dinti zise: - Poate nici zelul nostru nu mai e cel vechi, doamn directoare. i dac vom examina cauzele, vom constata c nici nu e lucru de mirare. Profesorul trebuie s fie scutit de grija zilei de mne, pentru a-i putea dedica tot sufletul colii. Dar noi ateptm de muli ani o mai just salarizare, i ateptarea noastr a rmas zadarnic. Celelalte, vznd cum ncepuse colega lor, se linitir dintr-o dat i aprobar. - Aa esteconfirm i directoarea- la toate congresele profesorilor secundari se pune problema asta, dar nimeni nu o soluioneaz. Ba ne mai auzim i dojane de la cei mari, c nu tim altceva dect s cerem urcarea salariilor. Ei, care sunt bine pltii, nu neleg ce problem capital e aceasta pentru progresul nvmntului. Dasclul cuprins de griji materiale zilnice, cu gndurile mprite ntre necazuri, nu-i poate vedea cu tot sufletul de coal. - Vine, n al doilea rndcontinu profesoara de istorieschimbarea

deas a programelor, a legii nvmntului chiar! Unde nu e continuitate nu poate fi progres, ci numai zpceal, care ameete. - Dar continua fric a fiecruia c poate fi mutat cine tie unde n interes de serviciu, dac altul rvnete la postul tu i are o bun protecie politic? spuse profesoara de limba romn. - ntr-al treilea rnd sunt suplinirile prea multe, urm profesoara de istorie. - Noi nu ne putem plnge de rul acesta; nu am prea avut supliniri, zise directoarea. - Eu vorbesc n general despre defectele i piedecile care frneaz progresul colii. La noi, spre norocul liceului nostru, n-au fost, dar la altele!... Nu m mir c ne judec ardelenii cum ne judec... E numit cineva, ca azi, la un liceu frunta, iar ca mne i cere concediu de studii, pleac n strintate, i pune cine tie ce suplinitor, i nu da pe la coal cu anii. E un adevrat scandal! Una dintre profesoare se simi ofensat: avea un frate profesor titular la liceul de biei din localitate, i nimeni nc nu-l vzuse la fa. - Sunt necesare i suplinirile- zise eacci altfel cum ar putea s-i completeze studiile universitare bieii sraci? - Au vreme nainte de a fi numii. Bursa li s-ar da oricum. Dar ei vor s ncaseze, fr s munceasc, i o parte din salariu. Unii se cstoresc i pleac n strintate cu nevast cu tot. Se-nelege c doi nu se-ajung dintr-o burs. - Nu asta mpiedec progresul nvmntului... - Nu, de bun sam, dar din lipsuri de-acestea mici, dac se adun, poate veni rul cel mare. Intr n discuie i profesoara de fizico-chimice, care pn acum ascultase cu interes, fr s spun vreun cuvnt. Era o femeie de vreo patruzeci de ani, cuviincioas, linitit, serioas, foarte stpn pe nervii ei. Celelalte o cam dispreuiau pentru inuta ei cam neglijent, dup prerea lor. Era singura care nu ntrebuina nici pudra, nici rujul i care nu se tunsese nc. - n ce m privete, trebuie s recunosc- ncepu eac nici eu nu mai am entuziasmul din primii ani, i afirm c una din cauzele principale ale regresului care se constat n nvmnt este i aceast micorare a flcrii apostolice. Pentru c eu aa simeam, c vin s fac un apostolat n Ardeal. Ceea ce m-a rcit pe mine vor fi i anii trecui, vrsta, care nu mai este a tinereii, dar este mai nti mediul rece, nepstor i indiferent n care triesc i cred c trim cele mai multe. Credeam, cnd am venit n Ardeal, c vom fi mbriate cu cldur de societatea romneasc de aci. Ei bine, au trecut atia ani, i trim aproape izolate. Eu, cel puin, sunt mereu singur-cuc. Situaia aceasta demoralizeaz, micoreaz flacra iniial, dac nu o stinge cu totul. - Da, ardelenii spun c cei din regat le iau pnea de la gur, confirm alta. - n alte domenii ale vieii publice se poate s aib dreptate. Nu tiu i nu vreau s vorbesc despre ce nu tiu. Dar n nvmntul secundar pentru fete,

nu ar trebui s se plng. Fr noi nu l-ar fi putut deschide, fiindc nu aveau profesoare calificate pentru liceu i coala normal. Aici nu le-a luat nimeni pnea de la gur. - Nu azi sau mnezise directoarea. Dar n viitorul apropiat? n patrucinci ani vor avea zeci, dac nu sute de liceniate, i acestea unde vor fi plasate? Corpul didactic existent nu poate fi pensionat att de curnd. - De, nici Dumnezeu nu poate satisface pe toat lumea! Fr noi nu se putea ncepe nvmntul secundar de fete. Ba, este evident c nici cel de biei, dei profesori au avut mai muli. N-au fost silii de lips, de bun sams fac profesori din nvtori i din preoi, aa-numiii cursiti, pe care toat lumea i nvinovete de scderea nivelului nvmntului? - Pentru izolarea n care trimreveni la subiectul ei profesoara de fizicochimiecred c suntem vinovate i noi. Nu inspirm destul ncredere, destul garanie de seriozitate societii ardeleneti. Un freamt de iritare trecu prin corpul profesoral. Se aruncar priviri mnioase, revoltate, se auzir cuvinte de indignare. Vreo patru ntrebar deodat: - Cum nu oferim garanii de seriozitate? Prin ce? - Prin multe! - Am vrea s auzim! - Dar tii i voi ca i mine! Societatea ardelean, boanghinii tia, cum le spunem noi la suprare, vor s vad n profesor i n profesoar pe prinii copiilor lor. Oameni care prin pilda lor s le inspire ncredere i prinilor i copiilor. Ei nu pot concepe ca o profesoar s se tund ca ultima manicurist, s poarte rochie scurte pn la genunchi, s fie mereu cu oglinjoara i rujul la ndemn. Din acest motiv nu au ncredere n noi, ba ne i dispreuiesc. Din nefericire, am avut prilejul s aud astfel de aprecieri. Afar de directoare i de profesoara de fizico-chimie, toate srir de pe scaune ca azvrlite de resorturi. Unele se pregteau s plece, altele s-i scoat ochii celei care vorbise. i altdat mai fcuse ea aluzii la aceste slbiciuni femeieti, dar nc nu le atacase direct i ntr-o discuie serioas. Pn s-i revin celelalte din indignarea lor, profesoara de fizico-chimice continu: - Zadarnic v scandalizai i v burzuluii. Sclavia aceasta a modei, aducnd-o n clas, purtnd-o pe strad, contribuie i ea la o proast educaie a fetelor. Dezmul lor se datorete i acestei griji exagerate fa de exteriorul vostru. Directoarea sri i ea nepat de pe scaun: - Despre ce dezm vrei s vorbeti? - Ei, parc tu poi vorbi de o grij exagerat fa de exteriorul tu! - Dar e o ofens pe care nu o putem tolera! - S-mi dai voie! Nu e nici-o ofens. Discutm despre cauzele scderii nivelului nvmntului i a purtrii n ultimii ani. Eu am tcut i am ascultat n linite ce s-a vorbit pn acum. Nu-s liber s-mi spun i eu prerea mea? Doamna directoare a binevoit s m ntrebe la ce dezm fac aluzie. Ei bine, m-am gndit la cel observat de toat lumea n rndurile tineretului. Nu

m-am gndit numaidect la Liceul i internatul nostru. Dar n-am avut i noi cazuri? N-am eliminat anul trecut trei, i anul acesta dou eleve? - Cred c un singur aprtor ai ntre noi, pe printele, zise una din profesoare, ncercnd s ptrund n gndurile preotului, care de mult nu mai spusese nici un cuvnt, ci, cu fruntea rzimat n palme, cu ochii pe jumtate nchii, asculta. Grupul se mai linitise i fiecare i relua locul pe scaun. - Aprtor? Se poate! Dar nu numai al domnioarei colege, ci i a altora, care au vorbit nainte. Toate au pus punctul pe cte un adevr n legtur cu scderea progresului la studii i moral. Eu rmn ns la ceea ce am spus de la nceput: vina principal e prea marea nval, fr nici o selecie, din toate pturile sociale, la liceu i la universitate. Pentru a ne ntoarce de unde am plecat- continu printele-catiheteu recunosc progresul pe care l-a fcut eleva Ana Muja. Totui nu aprob prerea general c, rmnnd n sat, s-ar fi pierdut un lumen, sau c n-ar fi fost mai fericit, n copila asta mie-mi pare c este ceva ascuns. Urmrete un scop anume. Poate c m-nl, dar n-a crede. Mi se pare de-o mndrie exagerat. - Dumneavoastr, preoii, suntei totdeauna bnuitorizise directoarea, ridicnd edina. Auzii la spovedanii attea pcate, nct le vedei n fiecare om. - Mai bine facem noi, care nu i le spunem; l ajutm pe printele s fie mai optimist, zise una dintre cele mai tinere. - Da, a adevrat! Dumneavoastr ndemnai copilele s se spovedeasc, dar nici-una dintre profesoare nu se apropie de patrafir i de cuminecare. Pot spune c-i o puternic pild de-a nla moralul elevelor! Profesoarele, n frunte cu directoarea, erau obosite, enervate, i de lunga edin pentru clasificri, i de discuia pornit din cazul Anei Muja. Aa c nu luar n sam aluzia maliioas a printelui, i se ridicar, pregtindu-se de plecare. Cnd ieir din sala de edine, nc mai purtau pe feele aprinse urmele discuiei aprige ca o btlie.

IV Cnd, dup ase ani, cznd guvernul liberal, Ion Muja fu scos din slujba i din locuina lui de la banc i se mut iari n sat, stenii ateptar zadarnic s se ntoarc acas i Ana. Oamenii socoteau c, de vreme ce Ion Muja nu mai avea nici o putere, fata lui nu va mai fi inut gratuit la coal. Dar se nelau. Ea, ajuns prima n clasa nti, i pstrase locul n toate cele

ase clase ale liceului, ct sttuse tat-su n slujb, ncepnd din clasa a treia, rmnea n internat i n vacanele de Pati i de Crciun, i ar fi rmas i n vacana de var, dac ar fi permis regulamentul colii. Ana venea, n prima zi de Pati i-n prima zi de Crciun, de la biseric, direct la locuina prinilor i prnzea cu ei. ncolo, n celelalte zile al anului colar, nu le mai clca pragul. Profesoarele, n frunte cu directoarea, se mirar de struina ei, n clasa a treia de liceu, de-a rmne n internat. tiau c prinii Anei locuiesc n ora, i nu-i aminteau s mai fi ntlnit n cariera lor un alt caz cnd o elev s nui doreasc s-i petreac vacana alturi de prini. Pentru a putea rmne n internat, Ana se art gata s fac pn i mici servicii la buctrie, al crei personal se cerea mereu, de srbtori, n concediu. Mam-sa, Veta, se supra n toat legea. - Se poate una ca asta?! i zicea ea brbatului. S nu se doreasc ea acas nici mcar de srbtori?! - Vrea s-nvee i n vacan, i lua Ion aprarea. - Ce, Doamne iart-m, s mai nvee?! Unde vrea s ajung? Nu e ntia n clas? Apoi, chiar dac-ar fi aa cum zici, nu-i poate aduce crile acas, cum a fcut pn acum, i s ceteasc aici? - Nu poate aduce ntreaga bibliotec! - Ce s-aduc? - D-apoi toate crile pe care le are coala, biblioteca colii. Dar mam-sa nu putea fi nelat. - Ascult-m, Ioane! tii tu de ce nu vine ea? I-e ruine cu noi! - Ce vorbeti prostii, tu femeie! - Bine-ar fi s fie prostii, dar nu sunt! A crescut mare, e domnioar acum, poart uniforma liceului, i i-e ruine s-o vad oamenii ntrnd i ieind din pivnia asta unde locuim. - Vorbeti i tu prostii! Cum s fie locuina noastr pivni? E un subsol, tu muiere, i nc unul foarte bun, mare i uscat. i un profesor poate locui aici, nu numai un slujba ca mine. - Dac vrei s nu fie pivni, bine, fie i ce spui tu c este. Dar copilei i-e ruine s-o vad lumea ntrnd i ieind de-aici. i mi se pare c-ncepe s-i fie ruine i de noi. De tine nc nu atta, c tu te-ai nemit, dar de ctrina i de ura mea, da. - Vorbeti ca o femeie proast ce eti! - Spun ce vd cu ochii i ce simt cu inima. Ion Muja tia c nevast-sa are dreptate, i cu toate c n sinea lui se mpcase cu atitudinea fetei, i era ruine s recunoasc pe fa. Lucru de mirat, dar aa era: omul ncerca s legitimeze purtarea fetei. I se prea c e ndreptit i c e firesc s-i fie ruine s ntre i s ias din locuina lor, din subsol, ea, o domnioar n toat legea, cum era acum. El nsui se simea umilit cnd o vedea ntrnd; se simea parc umilit chiar i pentru c era tatl ei, i c Veta i era mam. I-ar fi plcut s-o tie pe copila lui fiica unor prini bogai, cu nalt situaie social; s-o vad ntrnd i ieind dintr-o cas mare, cu dou sau trei caturi. Ba, uneori le invidia pe

domnioarele care coborau, n faa locuinii lui, din automobile. Nu era vrednic i fiic-s de-o asemenea via? Pe fa ns nu cuteza s-i mrturiseasc gndurile acestea. I;se prea c e ceva mpotriva firii, ceva ruinos, degradator n sentimentele sale adevrate. Pe fa, ncerca s o conving pe Veta c ea nu are dreptate. La un Pati, odatAna era n clasa a patra de liceumam-sa nu mai putu rbda, i cnd copila, dup ce prnzise cu ei, se ridicase s plece, i se puse n drum i o opri cu hotrre. - Nu o s pleci niciri! Pn ncepe coala rmi acas! Avem i noi dreptul, eu i tat-tu, s ne bucurm de tine ctev zile. Ana i nfrunt hotrt privirea i zise fr s clipeasc: - Dar m-ateapt doamna directoare! Ea nu tie c voi rmne acas! - Merg eu numaidect s-i spun, rspunse Veta, fericit la gndul ca fata se-nvoiete i osndindu-se n sinea sa c n-a fost de la nceput mai energic. - Nu e nevoie s te duci, zise Ana, i glasul ei, cam ngheat, o njunghie n inim pe mam-sa. - Dar spuneai c nu tie c vei rmne acas! - Nici nu voi rmne! Mi-e cu neputin! Am de cetit, am de scris! - Are fata de lucru! De ce nu-i dai odat pace? interveni Ion. - Ba e ceea ce-am simit eu mereu, zise cu glas ostenit Veta. - Sst! S-i tac gura! porunci Ion Muja. - Gura poate tcea, dar inima ba! i Veta izbucni ntr-un plns care o zgudui mult vreme, n timp ce Ana, aezat pe un scaun, privea n gol. - Prostii! tii ce crede ea? tii de ce plnge acum? Crede c tu nu rmi la noi pentru c... ai fi prea mare domnioar pentru noi... - Pentru c i-e ruine de noi! gemu femeia. Ana se ridic n picioare, n ochi i se aprinser luminiele acelea mici i reci i-i fix pe rnd pe tat-su i pe mam-sa. - Nu mi-e ruine. De ce s-mi fie? Dar nu am ce face acas, nu am ce face la dumneavoastr. M-am nvat cu lucrul, i fr lucru mi-e urt. Printre lacrmi, mam-sa-i prinse privirea i simi alt junghi: naintea ei era o fat strin, care se uita la ea cu o nepsare rece. Dar era nepsare, sau era dispre? Se surp ceva i n Ion Muja cnd ntlni ochii Anei. Nu-i putea da sama ce anume, dar rmase cu senzaia c s-a ncovoiat, ca i cum i-ar fi slbit brusc ira spinrii. Veta zise: - Dac i-e urt cu noi, poi s pleci. Dac i face plcere poi chiar s uii c suntem prinii ti. De altfel, nici nu-i mai suntem: eti fat mare deacum. Poi pleca. Nimic nu te mai oprete. Dumnezeu s te aib n paza sa! Veta i zbici repede lacrmile cu mneca de la cma i-i fcu de lucru prin cas. Ana rmase o clip nemicat, cu braele moarte, czute de-a lungul trupului. Orict de insensibil pruse mai nainte, cuvintele mamei sale o durur. Simea c numai o mare suferin i-a putut aduce pe buze cuvintele

acelea n care uierase dispreul. Totui inima ei nu se muie, i, dup cteva clipe de nehotrre, spuse bun-ziua i plec. Tot n clasa a patra de liceu Ana Muja se mprieteni cu vreo zece fete din toate clasele, ncepnd de la a treia n sus. Toate erau externe, fie c prinii lor locuiau n ora, fie c erau gzduite la rude sau c locuiau n pensiune la familii fruntae. ntre elevele interne erau doar trei-patru cu care Ana Muja vorbea mai dezgheat. La celelalte se uita de parc n-ar fi fost demne nici mcar de privirea ei. n ultimul trimestru al clasei a patra, directoarea ncepu sa fie asaltat de familii din ora, care aveau copile la liceu, rugnd-o s-o lase pe Ana Muja s prnzeasc la ei. Aproape c nu era duminic i srbtoare n care s nu o cear cineva. Directoarea nu se mpotrivi. Eleva era ntia n clas, cu o purtare moral foarte bun. Prea foarte linitit i cuminte. Numai un lucru o nelinitea, i-l spunea tuturor solicitanilor: Ana, dei era numai n clasa a patra, trecuse de aisprezece ani, era deci la vrsta cea mai primejdioas. Dar oamenii se obligau s o ia de la i s-o aduc ei nii la internat. nc de la nceput directoarea se mir de aceste invitaii. Cu cele mai multe fete ai cror prini o invitau, Ana nu era coleg de clas; unele erau mai mici, altele, din clasele superioare. Prinii rspundeau de obicei c att de mult ce-a vorbit fata lor despre Ana Muja, nct ar vrei s-o cunoasc i ei. i se prea c n toate casele n care fusese invitat, Ana fcuse o foarte bun impresie, pentru c n unele familii fu poftit i de cteva ori la rnd. Fu ndrgit mai ales de familia judectorului Frunzescu. Fiica acestuia, Rada, era cu o clas naintea Anei, dar fetele erau de aceeai vrsta. Fu invitat s-i fac vacana la ei, la o moie din vechiul regat i s petreac mpreun vreo trei sptmni la mare. La sfritul clasei a asea, cnd tocmai primise aceast invitaie, Ion Muja veni la liceu ca s ia unele lucruri ale fetei, care nu-i trebuiau acesteia n timpul vacanei de var. Omul opri trsura cu un cal la poarta colii, i tot tuind mrunt, dregndu-i glasul, ntr n biroul directoarei. - Ana nu v-a spus nimic? ntreb directoarea. - Nu. Ce s ne spun? - E invitat, peste var, ntr-o familie, pentru vacana-ntreag. M mir c nu v-a ntiinat. Doar tia nc de la nceputul lunii!... Ion Muja nu rspunse. Simi cum i se ridic un val de snge n obraji i-l furnic aprinzndu-i. Pe-o clip i se pru c Ana i-a dezvluit directoarei taina lor, dac nu direct, cel puin indirect, de vreme ce primise invitaia de a-i petrece vacana ntr-alt familie dect a ei. Dar nu, directoarea prea s nici nu tie i nici s bnuiasc adevrul. Fetei i s-a fcut o invitaie i a primit-o. Ce era de mirare n asta? Cazul nu era unic. Se mira numai c nu-i ntiinase prinii. Muja, dndu-i sama c nu are de ce s se ruineze, ntreb:: - Cine a invitat-o? - Familia judectorului Frunzescu, care a invitat-o adesea i la mas.

tii doar c fiica lor, Rada, e cea mai bun prieten a Anei. - Da, tim! nghii n sc Ion. Nu tiau nimic, nici c era invitat pe la prnzuri, nici c avea o prieten att de bun... Directoarea aps pe butonul de pe mas, i, cnd ntr, servitorul, zise: - Cheam-o pe domnioara Ana Muja. Ion simi ca o ameeal dulce, dar nu la cap, ci la inim: nc nu auzise pe nici o profesoar a copilei sale spunndu-i domnioar. Fata veni n grab i arunc o privire mirat spre taic-su. Directoarea atept s-i salute printele, dar Ana prea c nici nu are de gnd. Directoarei i se pru un lucru nefiresc, i o fcu atent printr-un gest. Dar Ana nu tiu, la repezeal, cum s-l salute-n faa directoarei, s-i spun. buna-ziua, ori srutmna, i nu zise nimic. - V-ai ntlnit nainte de-a ntra tatl dumitale la mine? - Nu. De la Pati nu ne-am mai vzut, zise Ion. - Tatl dumitale a venit s te duc acas. Cum se poate s nu le fi spus pn-acum prinilor c eti invitat de familia Frunzescu?! - Voiam chiar azi s v rog s m lsai pn acas. Aveam s le spun chiar azi. - Dar de la nceputul lui iunie n-ai avut vreme? - Nu eram prea sigur de mine, doamn directoare. Invitaia am primit-o i am promis, dar nc tot nu eram hotrt definitiv. Numai azi m-am decis. - Dumneavoastr, prinii, avei ceva mpotriv? Ion Muja nu tia ce s rspund. - Nu pot avea nimic mpotrivzise Ana. M duc la cea mai bun prieten a mea i ntr-o familie cunoscut. - Nu avem nimic de zisspuse Iondac ea crede c aa e bine. Prsir liceul mpreun, lsnd-o pe directoare nedumerit i nemulumit. Ce fel de purtare fa de prini era aceasta?! Cu att mai mult cu ct e una din cele mai bune eleve din liceu! Dar, odat cu sfritul anului colar, directoarea fu npdit de attea griji, nct uit de Ana Muja. La urma urmelor, dac prinii sunt de acord cu fata lor, ea nu mai avea nici o rspundere. Iar eleva nu mai era o copil. Ieind din cabinetul directoarei, Ana i promise tatlui ei c nc n dupamiaza aceea avea s treac pe-acas. Trecu, ntr-adevr, i-i ceru o sum de bani de care el se ngrozi, n cei patru ani, dei era bursier, cheltuise destule parale cu ea, pe vetminte, pe pantofi, pe cri. Dar ct i cerea acum era o sum neobinuit. - Este vorba s mergem i la mare vreo trei-patru sptmni, i eu nu am nimic din ceea ce-mi trb la mare. Nu am costum de baie, pantofi i cte alte nimicuri. - Nimicuri nu pot fi, cnd sunt aa de scumpezise tat-su, care se gndea c nici nu are atia bani ci i cerea Ana. i pe urm, ce faci cu ele acolo? - Cu ce? - Cu costumele acelea de baie. Unde le mai poi folosi? Nu-s bani

aruncai pentru nite lucruri care-i trb doar trei-patru sptmni? Gndul c nu avea de unde lua atia bani i ddu curaj lui Ion Muja. Rar vorbise cu fiic-sa att de categoric. Era i foarte iritat c lor nu le spusese nimic, pn acum, din planurile ei. - Pi, bine, dac vrei s m fac de rs, nu mai merg niciri, zise Ana, cu buzele strnse. Nu! Era limpede c nu mai putea bate n retragere pentru o sum de bani, dup ce fata lor primise invitaia. Dar cine-o pune s mearg i la mare? Ce s fac la mare? se muncea cu gndurile Ion. Vetei prea s nu-i pese de nimic, ca i cnd ar fi fost singur n cas. - Cu jumtate din banii tia i puteai cumpra tot ce vei avea nevoie n clasa aptea. Nu, zu, e o sum prea mare! zise iar Ion Muja, plimbndu-se prin camer cu mnile la spate. - Bine, dac nu-mi dai, n-o s m duc, ce mai atta vorb! - Nu-i dm!... Da nu te gndeti c nu am atia bani deodat? - Ai putea cere un avans din salariul pe luna viitoare. Ion se opri din mers, i privi fata cu un fel de uimire revelatoare i zise: - N-am ce spune! Eti fat deteapt tu, nu te-ncurci cu una cu dou! Iat, la asta m-am gndit i euadaose el cu o nuan de dispre de care nu-i ddu sama. Da, la asta m i gndeam: la un avans din salar. Veta nu zicea nimic. Din cnd n cnd privea la domnioara aceea strin i prea c se mir cum de vine s cear bani de la Ion. Pentru c de la izbucnirea aceea de la Pati, inima Vetei se nchisese pentru copila ei. Dup durerea amar pe care o purtase vreo doi ani n suflet, vznd nstrinarea copilei, ea czuse ntr-un indiferentism greu fa de Ana, ntr-o nepsare de care nsi se ngrozea uneori. Att de adnc o rnise purtarea mpotriva firii a fetei sale. Veta era o femeie dintr-o bucat, care nu glumea cu sentimentele, care nu era n stare s fac nici un compromis ntre sinceritate i convenionalism. Pentru ochii lumii nu putea fi alta dect era pentru sine nsi, pentru contiina sa. Nu putea nelege purtarea Anei, faptul c se ruina de prinii ei buni, dect ca un sentiment denaturat, care nu o mai obliga la nici o datorie fa de Ana. i-l dispreuia pe Ion pentru c-l vedea cum ncearc s nu vad adevrul, dei tia c-l vede. Da i zicea Vetam-am rugat de Dumnezeu ca fata s nu samene cu taica-su, ci cu mine. Se vede c nu m-a ascultat! E vanitoas ca i tat-su, pn la prostie. Ah, dac l-a fi cunoscut eu mai bine pe-acest om nainte de a m mrita cu el!... Atta mngiere mai avea Veta: fata nu semna cu ea, ci cu Ion Muja, cu punul sta care i-a luat ei minile, cnd s-ar fi putut mrita cu atia oameni serioi, ntregi. Examenele se terminaser, dar serbarea de sfrit de an nc nu se inuse. Prietena Anei avea un rol de susinut ntr-o mic pies teatral i trebuia s atepte nchiderea oficial a anului colar, n cele trei zile pn la nchidere, Ion Muja ridic avansul, i Ana i putu cumpra lucrurile de care avea nevoie la mare.

Prinii Anei nu presimir atunci c n tot rul este i un bine. Cnd, n august, Ion Muja fu scos din slujb, iar cel care fusese numit n locul lui nu mai avu rbdare s atepte pn se vor muta n sat, ci le scoase mobila n strad- ei avur acelai gnd: Ce bine c fata lor nu era acum acas, c nu era i ea martor i prta la ruinea lor. Chiar i Veta gndea aa. Nenorocirea, venit fulgertor peste capetele lor, i muie i ei inima nsprit de purtarea fetei. Se simea ruinat acum i umilit c trebuia s prseasc oraul i pivnia aceea, subsolul n care locuiser ase ani. Ce va spune satul, cnd i va vedea napoindu-se, nu pentru o zi de praznic, cum fcuser n ultimii ase ani, ci pentru totdeauna? Dac i lor le venea greu, ce-ar fi simit Ana? Era o mare fericire c nu era acas, c nu vzuse mobila lor scoas n drum, c nu trebuia s ndure privirile stenilor, la ntoarcere. Cderea guvernului l izbi pe Ion Muja drept n moalele capului. Cteva zile rmase ca paralizat. Apoi, nspimntat, ncepu s alerge pe la protectorii lui de la club. Dar cderea guvernului, neateptat, provocase o derut general n rndurile partizanilor, i fiecare se grbea s-i salveze propriile interese; nimeni nu mai avea timp s se gndeasc i la ncazurile altuia. Rmas singur n faa noului guvern, care, prin ramificaiile organizaiilor de partid locale, nc de a doua zi, i fcu simit puterea pn n cele mai deprtate unghere ale rii, Ion Muja i ddu sama c nu va izbuti s-i mai bage mobila n subsolul bncii. Cu capul frnt n piept, se apuc de mpachetat i de ncrcat, n dou car angajate din pia, mobila scoas-n drum, i, cu Veta alturi, porni pe drumul de-ntoarcere-n sat. i pentru Veta a fost greu acel drum, dar pentru Ion Muja a fost de-a dreptul o nenorocire. Cnd ntrar cu carle n ograda lor, faa lui era ca a unui cadavru n descompunere. - Uf! Ce bine c n-a fost i Ana acas! oft Veta, dup ce rmaser singuri.

V De la Ana primir, pe la mijlocul lui iulie, o ilustrat. Le scria de la conacul familiei Frunzescu. Ilustrata era isclit i de prietena ei, Rada. i mai era o isclitur, de brbat, aceasta complet: Jean Frunzescu. Ilustrata o primir nainte de catastrofa cderii guvernului. Fata le spunea, n dou rnduri, c e foarte bine acolo i c i petrece minunat vacana. Nu-i trimiser nici o veste despre mutarea lor la ar. Ea o s-i ntiineze cnd va sosi, i Ion o va atepta la gar, ca i cnd ar locui tot la ora. Directoarea l asigurase c

schimbarea de guvern nu va avea nici o influen asupra bursei fiicei sale. Chiar dac bursa s-ar scoate din nou la concurs, ceea ce ar fi posibil, Ana va reui cu siguran. - Despre asta s nu-i faci gnduri dumneata!l mbrbtase directoarea, cnd, Ion, scos din slujb, venise speriat la ea. Mai greu i va fi s faci rost de alte trebuine ale fetei. De-aici ncolo e feti mare i are nevoie de tot mai multe lucruri. Nu tiu, acas ai dumneata ceva avere? Ion Muja se zpcise puin.: - Avem oleac. Vom face ns tot ce putem pentru ca Ana s aib cele trebuincioase. - Banul se face mai greu la ar, tiu eu. De aceea m-am gndit ca pe Ana, cum e cea mai bun elev din clasa ei, s-o numim monitoare, s le supravegheze i s le ajute la nvat pe elevele din clasele inferioare, n felul acesta ar putea avea un ctig. Dar nu-mi prea vine s-i fac o astfel de propunere: e prea mndr i poate a supra-o cu propunerea mea. - Nu cred s fie mndr. Dac spunei c nu se prea amestec ntre celelalte, eu nu cred c o face din mndrie. i place s ceteasc mereu, s nvee tot felul de lucruri. Ori se poart aa fiindc se simte ea c-i mai srac, mai fr ajutor dect altele... Gndii-v, doamn directoare, c n jurul ei sunt aproape numai copile din case de domni, de intelectuali, cum se zice. Poate e prea sfioas, poate c se teme... - Nu! Eu i printele-catihet am ajuns la concluzia c e mndr. Nu spun nchipuit, vanitoasa, ci ceva mai ru: e orgolioas, plin de trufie. Uneori le arunc elevelor, colegelor ei, asemenea priviri dispreuitoare de parc-ar fi sclavele ei, de parc-ar voi s le porunceasc. - Nu se poate, doamn directoare, cred c v nlai, rspunse tulburat Ion Muja. - La nceput credeam i eu c m-nel. Fata- nu v-am spus-o dumneavoastr, prinilor, niciodatncepuse foarte prost clasa nti, i la purtare i la nvtur. Se purta cu copilele ca un fel de stpn: voia s asculte toat lumea de ea, i nu se sfia s le zgrie i s le trag de pr, dac n-o ascultau sau dac i se preaauzi dumneata? numai dac i se prea! - c rd de ea. i nu lua cartea n mn cu zilele. Nu v-am avizat pe prini fiindc, dup nici dou luni de la o convorbire pe care am avut-o noi dou, ntre patru ochi i patru urechi, Ana a nceput s se schimbe, i pn la sfritul anului a ajuns prima n clas, n clasa a doua i a treia am crezut c fata i-a tras pe sam i c purtarea de la nceput s-a datorat mai mult unei nepotriviri ntre educaia primit n coala steasc i normele educaiei din liceu. Dar din clasa a patra ncepnd mi pare c descopr la ea mereu o sete de dominare; din aceast sete de dominare cred eu c se trage i zelul ei la nvtur. Printele-catihet crede de asemenea c Ana numai din mndrie triete aa de izolat de celelalte fete. - O s vedei ca v nlai. Propunei-i ceea ce mi-ai spus mie, i sunt sigur c va primi, zise Ion Muja, care nu prea bga de sam ce-i nir directoarea, fiind mereu cu gndul la locul acela de monitoare, n spaima prim a cderii lui de la putere se temea c, lipsit cum era de slujb, nu va mai

putea s adune banii necesari fetei n timpul anului. - i voi face propunerea la toamn. De altfel, in s-i spun c eu nu consider drept o slbiciune mndria Anei. Mndria e necesar n via. E necesar mai ales pentru o fat singur, cum e Ana. E arma ei cea mai puternic. Scriindu-le prinilor ei c se simte bine la conacul familiei Frunzescu i c i petrece minunat vacana, Ana spunea adevrul: era ntia ei vacan de liceana, ntia ei vacan de domnioar. Era ceea ce nu-i putuse nchipui, dei, de doi ani cel puin, dorea arztor s triasc ntr-un mediu cu desvrrie nou, unde s nu o cunoasc nimeni, unde s gseasc tot ceea ce iar face plcere, unde i gndurile i simurile s i se desfteze ntr-o continu mngiere. A nzuit, a luptat, a suferit, dar iat c i-a ajuns inta! Aadar, cu voin hotrt, cu struin, se poate ctiga orice n via! De-acum, s-a isprvit! Nu va mai petrece vacanele de var n pivnia aceea unde locuiau prinii ei i de care se ngrozea tot mai mult pe msur ce trecea vremea, pe msur ce cretea. Nu! i dac n-ar fi reuit s plece n aceast vilegiatur, tot nu s-ar mai fi ntors n temnia aceea pe timpul vacanei. Ce-ar fi fcut? Nu tia, ns acolo hotrt nu s-ar mai fi dus! Dar reuise i era convins c, de-aici nainte, orice ar ncerca n via, va reui, n fiecare vacan de var i va gsi o coleg n familia creia s-i fac vilegiatura. Cnd se pusese cu strnicie pe nvat, cnd prsise purtrile sale urte, Ana Muja nu urmrise, la nceput, dect o singur int: s se impun fetelor. i nu vedea dect aceste dou ci prin care se putea impune: o purtare exemplar i un mare spor la nvtur. Numai aa voi reui s terg distana dintre ele i mine. Dar dup ce realiz ceea ce urmrise, simi c mai sunt multe alte deosebiri ntre ea i celelalte eleve, deosebiri care o vor ine mereu n izolare, n clasa nti i n clasa a doua nu nelegea ce-i mai lipsete pentru a fi n rnd cu celelalte, dar n clasa a treia, la cincisprezece ani, pricepu: ea nu avusese parte, n copilrie, de educaia pe care o primiser colegele ei direct din ambiana familial, educaia atitudinilor, a manierelor, a relaiilor dintre oameni. Din turnul hrniciei i al veghei continue n care se izolase, ea urmrea atent toate manifestrile colegelor, i descoperi gesturi, nuane n purtare, n cuvinte, n felul de a rde, de a dansa, n jocuri... Aproape toate vorbeau mai plcut, mai cnttor sau mai delicat dect ea; erau stpne pe vocile lor mai mult dect ea; se suprau ori se mniau ntr-o form mai distins; se bucurau i-i manifestau bucuria mai discret dect ea; erau n toate mai plcute, mai delicate, mai dulci, parc mai rafinate dect ea. Se simi bolnav, cnd fcu mai nti constatrile acestea. Cu instinctul ei feminin simi ns c autocomptimirea nu ar ajuta-o la nimic, ci c trebuie, n noul mediu n care intrase, s fie tot att de liber, de natural, de acas ca oricare din colegele ei. Se puse deci din nou pe nvat, observnd de-aproape purtarea lor, cuvintele, privirile, zmbetele, atitudinile, ntregul lor fel de a fi. Al lor i al profesoarelor ba chiar i al oaspeilor care veneau, la ceasuri anumite, s le viziteze pe elevele interne. Din aceast intenie ncepu i prietenia ei cu cteva fete. Simea nevoia

s le studieze cu atenie, s le cunoasc n amnunt, i nu numai pe ele, ci i casele lor, familiile lor, obiceiurile i tot ce inea de lumea nou n care trebuia sa triasc i ea. i tot ce nva ntr-o zi, sar ncerca s-i treac prin contiin, s-i fixeze parc definitiv, nu numai n memorie, dar i n snge. i vrsta sa, i inteligena, i mai ales sntosul instinct cu care venise din sat, i descoperir, nu peste mult, c tot ce putea nva, din lumea n care voia s triasc, prin intermediul colegelor ei, mai mari sau mai mici, nu era dect prea puin; c, rmas numai la aceste cunotine, va fi venic n inferioritate fa de fetele aparinnd clasei sociale superioare. Atunci ncepu s le ncnte cu spiritul ei strlucitor pe cteva fete, s le ctige prietenia i, uneori, admiraia, i s fie invitat n familiile lor. Datorit acestor invitaii n familiile colegelor sale, Ana avu prilejul sa observe purtarea i atitudinile tuturor celor din casele n care ntr, i adeseori nu numai pe cele ale membrilor unei familii, de la copil pn la bunic, ci i pe cele ale oaspeilor acestora. De la felul cum se face o prezentare pn la felul de a fi servit i de a te servi la mas; de la convorbirea din salon pn la cea ngduit la mas; de la croiul rochiilor de strad la cel al rochiilor de vizit, sau de galnimic nu scp spiritului de observaie al Anei. De la o invitaie la alta devenea tot mai sigur de sine, tot mai liber n micri, tot mai fireasc n atitudini. Ea i ddea sama c asimila cu nesa toate aceste cunotine noi, care i se preau neasemnat mai plcute, ba chiar mai importante pentru ea dect cele nvate din cri. Ce nu observar ochii ei ageri i iscoditori cu prilejurile acestor vizite? Vzu luxul i risipa, vzu lipsa i restrngerile ei; vzu i ordine natural, i ordine sever, impus, dar i lipsa oricrei ordini; vzu i bunvoina natural i bunvoina fals, stilat; vzu i sinceritate i fariseism; i priviri cinstite, i priviri necinstite; i oameni care mncau cu mare zgomot la mas, dar i oameni pe care nu-i auzeai cnd mncau, de parc s-ar fi servit cu aer, nu cu bucate; cunoscu i btrni cochei, i tineri bdrani, i femei i fete vopsite, cu sprncene ncondeiate; auzi i conversaii cu subiecte superioare, dar i conversaii cu subiecte de rnd; ascult tirade strlucite n aprarea unei opinii, dar i argumentri bondoace; vzu societatea, n care vroia s ntre i ea, aa cum se prezenta i cum adesea era n realitate. i - ciudat! - cu ct mergea mai des n societate, cu att simea mai mult c locul ei era, de la nceput, n aceast societate, nu la coal, c tot ce nva aici era mult mai important pentru ea dect leciile din clas ale profesoarelor. Ajunsese s cread c o fat de la ar, pentru a ajunge o doamn adevrat, nu avea nevoie de nici o alt nvtur dect de aceea pe care o putea cpta n societate. Noua experien i se pru att de bogat, att de complex, nct, la nceput, se gndi c-i vor trebui ani i ani pn va reui s se familiarizeze cu toate, s le cunoasc, s-i ntre n snge. Dar instinctul ei viguros de orientare i vrsta care o ridicase din copilrie i ajutar s se simt acas, n noul mediu, cu mult mai repede dect crezuse, n scurt vreme ajunse s poat critica, dup toate regulele buneipurtri, pe cutare femeie, pe cutare fat sau pe cutare brbat. i cu ct se simea mai sigur de ea n noul mediu, cu att i se prea c

n faa ei scad n importan i brbaii i femeile la care mai nainte se uita ca la nite fenomene. i ncepur s scad n impo


Recommended