Home >Documents >facebook.com/revistabranche Nr. 52 | Noiembrie 2017 Branche Nr. 52.pdf · dificultatea de a tuși...

facebook.com/revistabranche Nr. 52 | Noiembrie 2017 Branche Nr. 52.pdf · dificultatea de a tuși...

Date post:10-Sep-2019
Category:
View:0 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • facebook.com/revistabrancheNr. 52 | Noiembrie 2017

 • SaleS & Marketing Ionuţ Bădărău0727.340.3550770.344.832

  [email protected] Şef Luisa Ţuculeanu

  [email protected] branché

  este distribuită gratuit în: iași, bacău,

  botoșani, Neamț, Suceava

  Când sufletul e plin Ne pregătim de iarnă şi parcă amânăm venirea frigului, cu ceaţă şi nori fără de strălucire, cu ploi mărunte, îngheţate. Colţul de natură cu decor autumnal, dovleci pântecoşi, de culoarea răsări-tului aprins de dor, flori ciufulite de-un aprig vânt şi neglijente, surmenate, se cuibăreşte-abia simţit într-un sertar cu amintiri. Noiembrie – e-o lună mai grăbită, dar trăită la cote maxime, tot căutând fragmente de soare pierdut şi cioburi de lumină cernută. E timpul proviziilor de voie bună pentru zile mai capricioase şi momente de spleen romantic. Dacă vremea îţi permite, inevitabil te-alini cu miros de păduri incendiate de-atâtea culori încă rămase, chiar neclintite, precum într-o imagine de-album, din zilele mai calde, cu promisiuni de vară. La vatră e mai bine doar, când reci sunt toate-amiezile, glasate în căuşul palmei fremătând. Poveştile sunt mai cu spor, tradiţiile reînviate de Sfântu-Andrei ocrotitorul, când fetele se lasă în voia-nchipuirii şi-şi dau cu presupusul de-o fi sortitul mândru ori ba. E postul sărbătorilor de nea, când laşi lumina să-ţi intre-n casă şi sufletul te umple de o trăire rară.

  Luisa Ţuculeanu

  cuprins

  editorial

  Dr. Sorin NistorPneumonia

  Dr. mariana ChelariuNutriționist

  Dr. Alexandru PleşeaPsihoterapeut

  Dr. Loredana VasileAstmul și sarcina

  Laura maria Cojocaru Psihoterapeut

  mihaela AcasandreiNutriționist

  Prof. univ. dr. Contantin milicăInsuficiență renală

  barrier Vacuum bags Vidarea

  Geanina TimoftePsihoterapeut

  Lenke iuhoşPsiholog

  Andra TănăsescuPsiholog

  Gabriela marinPsiholog

  www.branche.ro | | noiembrie 2017 | 3

 • O infecţie a căilor aeriene inferioare generată de microorganisme (virusuri, bacterii, fungi), pneumonia poate afecta persoane de orice vârstă, dar este mai gravă la copiii mici şi adulţii de peste 65 ani, la fumători, la indivizii cu imunitate scăzută şi cu afecţiuni preexistente pulmonare, cardiace, hepatice, diabet zaharat etc. Debutul acestei afecţiuni este acut, cu febră înaltă, de peste 38°C, frisoane, tuse productivă cu expectoraţie colorată galben sau verde, uneori ruginie, cu dureri toracice care corespund zonei pulmonare afectate, dificultate respiratorie însoţită de polipnee (frecvenţă respiratorie crescută), direct proporţională cu extensia pneumoniei, tahi-cardie (puls rapid), stare generală alterată, cu inapetenţă, fatigabilitate, uneori cu tulburări ale statusului mental de tip confuzie, gândire neclară. La persoanele în vârstă, febra poate lipsi.

  Factorii de risc în apariţia şi dezvoltarea acestei afecţiuni sunt: vârstele extreme – copiii mici şi persoanele peste 65 ani; fumatul, alcoolismul, consumul de droguri (în special administrate injectabil); malnutriţia; bolile pulmonare preexistente; alte boli cronice – diabet zaharat, boli cardiace, renale, hepatice etc.; sistemul imunitar scăzut; dificultatea de a tuși – survenită în caz de accident vascular cerebral, sedare medicamentoasă sau prin consum exagerat de alcool; rezidenţa în colectivităţi – azil de bătrâni, cămine spital sau alte instituţii de îngrijire; infecţia recentă de tract respirator superior, incluzând şi gripa.

  Căile de transmitere a pneumoniei sunt: aspiraţia în bronhii a microorganismelor care colonizează orofaringele – favorizată de tulburări de înghiţire, intubaţie orotra-heală, anestezie generală, accidente vasculare cerebrale, crize epileptice, intoxicaţie alcoolică acută; pe cale aeriană – prin strănut sau tuse; pe cale hematogenă – infecţii de cateter intravascular, administrare intravenoasă de droguri sau infecţii severe cu alte sedii; prin inoculare directă (foarte rar).

  Metodele de diagnostic includ: radiografia toracică; computer tomografia toracică – în situaţii dificile de diagnostic sau în caz de complicaţii; examen de spută – proba trebuie colectată prin tuse profundă şi are rolul să identifice bacteria implicată şi antibioticele la care există sensibilitate; teste sangvine; hemocultura – pentru identificarea bacteriei şi pentru a ghida utilizarea antibioticului; măsurarea nivelului oxigenului din sânge cu ajutorul saturometrului sau prin puncţie arterială; bronhoscopia – are scopul de a identifica cauze rare ale pneumoniei şi de a recolta secreţii sau biopsie bronşică.

  Tratamentul pneumonieiTratamentul etiologic se face numai la recomandarea și conform prescripţiilor medicului (antibiotice, simptomatice) care, în funcţie de severitate, va stabili locul unde va fi urmat tratamentul: la domiciliu, în spital sau la Secţia de Terapie Intensivă.Tratamentul adjuvant recomandat constă în hidratare, antitusive, oxigen, ventilaţie asistată (acolo unde este cazul).Evoluţia iniţială, din primele 3 - 5 zile, este esenţială pentru a aprecia eficienţa tratamentului. Dacă diagnosticul este corect, evoluţia este favorabilă, cu remiterea simptomatologiei de debut.Complicaţiile pneumoniei sunt multiple şi includ revărsat pleural/pleurezie, abces pulmonar etc.Vaccinarea cu vaccin antigripal şi vaccin antipneumococic sunt măsuri de prevenţie a pneumoniei.Măsurile de limitare a răspândirii infecţiei sunt: spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, limitarea contactului apropiat al bolnavului cu membrii familiei, purtarea de mască facială sau acoperirea nasului şi a gurii în timpul strănutului şi al tusei, pentru a evita răspândirea secreţiilor în aer.

  Pneumonia este o afecţiune gravă, dar cu prognostic favorabil dacă este diagnosticată la timp şi tratată de medicul pneumolog.

  Spitalul Arcadia, Policlinica Cicoarei,Centrul de imagistică medicalăiaşi, Str. Cicoarei nr. 2

  www.arcadiamedical.ro

  Centrul medical Arcadia Sărărie,Centrul de imagistică medicalăiaşi, Str. Sărărie nr. 38

  [email protected]

  Centrul medical Arcadia moara de Fociaşi, Şos. moara de Foc nr. 43

  Centrul medical Arcadia buciumiaşi, Şoseaua buciumCall Center 0232.920

  Pneumonia – diagnostic și tratament

  Autor: Dr. Sorin NISTOR, medic primar Pneumologie, Director Medical Arcadia

 • 6 | noiembrie 2017| | www.branche.ro

  Surplusul de kilograme la copii Mariana Chelariu, Nutriţie şi DieteticăIaşi, Str. General Berthelot, Nr. 4, Et. 2, Cam. 40728.082.951www.marianachelariu.ro

  Obezitatea este cauzată, în principal, de doi factori: aportul alimentar excesiv, bazat mai ales pe zaharuri, grăsimi şi lipsa de efort fizic. Din păcate, foarte mulţi copii preferă să petreacă ore întregi în faţa televizorului sau calculatorului, în defavoarea practicării unui sport.

  Cum ştiu dacă am un copil cu probleme de greutate?Pentru a determina existenţa obezităţii la un copil, se folosesc aşa-numitele grafice de creştere, care iau în calcul indicatori precum greutatea în funcţie de vârstă sau greutatea în funcţie de înălţime. După ce medicul a pus diagnosticul de suprapondere sau obezitate, următorul pas care trebuie făcut este aducerea copilului la o greutate sănătoasă. Acest obiectiv este atins prin schimbarea comportamentului, în vederea stopării procesului de îngrăşare, astfel încât, pe măsură ce copilul creşte în înălţime, distribuţia kilogramelor să se modifice. Pentru a vă ajuta copiii, nu trebuie să le impuneţi o alimentaţie riguroasă. Trebuie să îmbinţi într-un mod practic o alimentaţie sănătoasă cu practicarea unui sport.

  Ce puteţi face?Susţineţi-vă copilul! Copiii nu îşi pot schimba singuri alimentaţia atât timp cât întreaga familie nu are un stil de viaţă sănătos. Mai mult chiar, unii copii cu probleme de greutate sunt necăjiţi chiar de familie pe ideea de a slabi şi atunci ei ajung să mănânce în secret pentru a-şi compensa

  frustrările sau să mănânce ostentativ pentru a-şi provoca părinţii. Masa în familie trebuie să fie un eveniment obligatoriu, deoarece nu numai că ajuta la consolidarea legăturilor familiale, dar şi descurajează mâncatul în faţa televizorului sau a calculatorului, unii dintre factorii care conduceau la consumul unei cantităţi mai mari de alimente.Oferiţi copiilor alimente sănătoase: legume şi fructe de sezon, carne de pui, vită, peşte proaspăt, lactate şi brânzeturi proaspete, ouă, cereale integrale (fără adaos de zahăr), nuci, migdale, ulei de măsline, mâncare preparată în casă (fără prajire). Nu ţineţi în casă alimente care nu îi ajută: cereale rafinate, biscuiţi, chipsuri, dulciuri, produse de patiserie, sucuri, iaurt cu fructe din comerţ, salamuri, margarină.Oferiţi copiilor 3 mese principale pe zi (mic dejun obligatoriu) şi 2 gustări sănătoase. În afara acestora nu lăsaţi copii să ciugulească sau nu le oferiţi motive pentru aceasta. Felul cum ne hrănim copiii ar trebui să fie o prioritate. Limitaţi mâncatul la fast-food, cele mai multe dintre meniurile fast-food sunt bogate caloric, nenutritive şi adesea însoţite de sucuri.Îndrumaţii către orice formă de mişcare care se pliează pe preferinţele şi aptitudinile copilului; mişcarea trebuie efectuată zilnic sau de 3-5 ori pe săptămână. Parinţii copiilor cu probleme de greutate trebuie să conştientizeze responsabilitatea lor în găsirea unor soluţii, alături de nutriţionist.

  nutriție

 • 8 | noiembrie 2017| | www.branche.ro

  Unde greșim în dezvoltarea armonioasă a copilului? Alexandru Pleşea, Psihoterapeut & Hipnoterapeut

  tinerețe

  Dezvoltarea inteligenţei emoţionale, neglijată încă din primii ani Încă din timpul grădiniţei şi al şcolii primare, copiii sunt ghidaţi de sistemul de învăţământ exclusiv către partea infor-maţională şi tehnică a lucrurilor. Această metodă dezvoltă, într-adevăr, funcţiile psihice sau intelectuale şi cele motorii sau instinctive, însă dacă aceste funcţii nu sunt bine coordonate de emoţii, există riscul major ca aceşti indicatori de performanţă să acţioneze în cel mai bun caz, deficitar, iar în cel mai rău caz, haotic, respectiv distructiv. În sistemul românesc nu este inclus, cum de altfel, este util viitorului adult, dezvoltarea funcţiilor emoţionale, respectiv: observarea, înţelegerea, tole-ranţa, responsabilitatea proprie a stărilor sentimentale.

  Prea mult accent pe știinţe reale, prea puţin accent pe artă De altfel, în sistemul educaţional autohton, balanţa cognitiv vs. emoţional este încli-nată net în favoarea inteligenţei cognitive, dovadă fiind afluxul de materii care promo-vează ştiinţele reale şi neglijarea materiilor care încurajează dezvoltarea creativităţii şia spiritului artistic în rândul copiilor. Muzica, desenul, chiar şi educaţia civică, dirigenţia, religia etc. ar trebui să devină materii la fel de importante ca matematica, informatica, chimia sau fizica. Dincolo de bagajul de cunoştinţe pe care vrem să le însuşească, ţelul unei societăţi sănătoase

  este să formeze copii fericiţi, care să se bucure de viaţă, de cele învăţate, de familie, de prieteni. Formula corectă este îmbi-narea armonioasă dintre inteligenţa cogni-tivă şi cea emoţională.

  Îi învăţăm să spună, fără să simtă, “Mulţumesc” și “Bună ziua” Copiii învaţă prin imitare. Îi observă pe adulţii din jurul nostru şi le imită gesturile, atitudinile, comportamentele. Când ei vor vedea adulţi nefericiţi, vor deduce faptul că acesta este modul corect de a trăi, iar fericirea nu este un obiectiv în viaţă. Din nefericire, noi, adulţii, îi învăţăm să spună, prin imitare, dar fără să simtă sau să dorească, să spună “Mulţumesc” sau “Bună ziua”. Conceptul de “Cei 7 ani de acasă” nu mai are acelaşi înţeles ca pe vremuri, deoarece în cei 7 ani de acasă, părinţii îi educă în spiritul competiţiei cu orice preţ, cu idei de genul “dacă pierzi, eşti un ratat” sau “Băiatul vecinei a luat note mai mari ca tine”. Respectul faţă de oamenii din jur nu mai reprezintă o valoare atât de importantă pentru copiii noştri, deoarece noi, adulţii, am încetat să le mai spunem asta. Astfel, toate sugestiile pe care cei mari le dau celor mici, nu fac decât să stopeze şi să înlăture posibilitatea copilului să se implice emoţional într-un anumit aspect. Astfel, crescând, adultul va avea reţineri să-şi facă aşa repede prieteni, să râdă, să se bucure ca un copil, să treacă peste probleme, să se bucure de orice moment, aşa cum o făcea când era mic.

  www.alexandruplesea.ro 0745.175.323

 • 10 | noiembrie 2017| | www.branche.ro

  Un studiu publicat recent a arătat faptul că astmul mamei în cursul sarcinii, dacă este insuficient tratat şi controlat, creşte riscul de astm şi la viitorul copil. Deşi se acordă o atenţie deosebită evitării multor medicaţii în cursul sarcinii, în special în primul trimestru, controlul astmului la gravidele este esenţial – astmul este periculos atât pentru mamă cât şi pentru făt.

  Oxigenul este esenţial pentru dezvoltarea normală bebeluşului. Agravarea simptomelor de astm pot duce la scăderea oxigenului din sânge şi inevitabil şi a celui disponibil pentru fetus, ceea ce înseamnă că gravida trebuie să fie mai atentă la evitarea problemelor respi-ratorii date de astm. Este greu de prezis cum vor evolua simptomele de astm şi cele aler-gice în cursul sarcinii. În studii s-a observat că o treime dintre acestea sunt mai bine decât înainte, o treime sunt la fel şi o treime sunt mai rău.

  Deşi s-ar putea crede că odată cu creşterea în volum a abdomenului simptomele de astm sunt mai severe, se pare că nu este aşa. La gravidele care experimentează agravarea astmului în timpul sarcinii, acest lucru se întâmplă cel mai frecvent între săptămânile 29 şi 36. În timpul naşterii sunt rare simp-tome severe de astm. În plus, gradul de seve-ritate a astmului tinde să se repete în cursul următoarelor sarcini.

  Următoarele complicaţii pot să apară mai frecvent la gravidele cu astm necontrolat: naştere prematură greutate mică a fătului la naştere avort spontan hemo-ragie înainte şi după naştere depresie preeclampsie sau hipertensiune de sarcină malformaţii congenitale hipe-remeză complicaţii la naştere embolism pulmonar moartea fătulului.

  Toate aceste complicaţii sunt legate de scăderea nivelului de oxigen disponibil şi scăderea fluxului de sânge către placentă. Cu cât astmul este mai sever, cu atât sunt mai multe şanse ca să apară astfel de complicaţii.

  Planul pentru astmaticele care plănuiesc să devină mame: reevaluarea gradului de control al astmului revizuirea tratamen-tului verificarea tehnicii de utilizare a inhalerului verificarea unei posibile alergii renunţarea la fumat.

  Planul pentru astmaticele care au aflat că în curând vor fi mame: renunţarea la fumat evitarea alergenilor în cazul gravi-delor alergice revizuirea tratamentului prin prisma siguranţeimedicaţiei în cursul sarcinii plan de acţiune în cazul agravării simptomelor de astm controlul bun al rinitei alergice (se obţine un control mai bun şi al astmului) obţinerea colaborării dintre medicul care supraveghează astmul şi ginecolog.

  În ceea ce priveşte siguranţa medicaţiei utili-zate la astmaticele gravide, trebuie reţinut că majoritatea se administrează inhalator, ajung direct la căile respiratorii inflamate şi nu trebuie să treacă prin sânge ca să ajungă la locul de acţiune. Asta permite şi utili-zarea unei cantităţi mici de medicament (de ordinul microgramelor).

  CENTRUL MEDICAL NOVA VITAStr. Liviu Rebreanu, nr. 29A,

  Tîrgu Mureş, Jud. Mureş, România0265.260.460; 0735.701.713

  E-mail: [email protected]

  alergologie

  Astmul și sarcinaAutor: Dr. Loredana Vasile, medica primar alergologie şi imunologie clinică

 • 12 | noiembrie 2017| | www.branche.ro

  De ce e bine să plângi? Laura Maria Cojocaru, Psihoterapeut & Trainer NLP şi INLPSIwww.lauramariacojocaru.ro Tel. 0725161169e-mail: [email protected]

  Adevarata putere interioară se mani-festă atunci când spui şi dezvălui adevărul despre tine, pentru că adevărul eliberează. Veţi găsi probabil destule păreri care spun că plânsul este dăunător din varii motive, însă gândiţi-vă la următorul aspect: Ce anume din funcţion-area organismului nostru este lipsit de sens? Dacă un organ, un os, un hormon, o emoţie, o manifestare este acolo, cu siguranţă are un rol! A descoperit cineva toate tainele creaţiei şi ale universului ca să poată afirma cu toată convingerea că orice din aceste lucruri care ne definesc trebuie scoase?

  Deci, plângeţi! Lacrimile ne definesc ca fiinţe umane! Plângeţi pentru că manife-starea emoţiilor este sănătoasă! Plângeţi pentru că părerea celorlalţi n-o să vă facă viaţa mai uşoară şi mai frumoasă, părerea celorlalţi nici nu vă ia, nici nu vă dă ceva, este doar o părere (alţii habar n-au ce este bine/ce vi se potriveşte cu adevărat).

  Dar iată care sunt beneficiile plânsului: lacrimile sunt secreţii sărate şi alcaline produse de glandele lacrimale, având un scop biologic şi homeostatic (prin absortia lor în organism la nivelul pielii foarte subţiri de sub ochi).

  lacrimile au scop protector, prote-jând împotriva factorilor iritanţi precum nisip sau vânt, curenţi de aer sau anumite impurităţi prezente în aer

  contribuie decisiv la eliberarea toxinelor din organism şi la instalarea stării de bine

  este considerat a fi o metodă eficientă pentru a elibera hormonii stresului din organism

  este poate cea mai rapidă, cea mai la îndemână şi firească, cea mai eficientă metodă de a înlătura durerea emoţională

  plânsul şi lacrimile stimulează elib-erarea endorfinelor, anumite substanţe produse de creier, ceea ce, în mod natural, duce la îmbunătăţirea stării de spirit şi la diminuarea intensităţii durerii psihice

  după o repriza de plâns, valorile tensiunii arteriale scad, iar oxigenul se absoarbe mai bine în globulele roşii.

  Plângeţi pentru că a plânge este o dovadă de putere! Plângeţi pentru că plânsul este o modalitate de vindecare a sufletului!

  internet

 • Insuficienţa renală, tratamente naturiste Autor: Prof. Univ. Doctor Honoris Causa Constantin Milică

  ÎÎn insuficienţa renală, cu început de edeme, sunt eficiente următoarele trata-mente naturiste: infuzie sau decoct din frunze de mesteacăn (o linguriţă la 200 ml apă) cu adaos de bicarbonat de sodiu, din care se beau câte 3 căni pe zi, cu efecte diuretice imediate; sevă de mesteacăn (50-100 ml de 3 ori pe zi), cu 10-15 minute înainte de mese, într-o cură de o lună în cursul primăverii; infuzie din herba uscată de coada-calului (trei linguriţe la 500 ml apă clocotită); se infuzează acoperit 5 minute şi se beau trei ceaiuri calde pe zi; infuzie sau decoct din flori uscate de limba mielului, din herba de mei păsăresc sau seminţe de pătrunjel.

  De asemenea, sunt recomandate şi câteva reţete cu amestecuri de plante: infuzie din amestec de coada-calului (două părţi), sunătoare (două părţi), ventri-lică (o parte), pufuliţa cu flori mici (o parte), din care se consumă câte trei ceaiuri pe zi, înainte de mese; decoct din amestec de coada-calului, coada-şoricelului, sunătoare, vâsc, frag

  (frunze) şi măcieş (fructe uscate), din care se beau 3 ceaiuri pe zi, înainte de mese, provo-când urinarea după 30 de minute; restul de plante după strecurare se aplică pe zona rini-chilor sub formă de cataplasmă; decoct din amestec cu mătase de porumb (20 g), cozi de cireşe (15 g), frunze de mesteacăn (10 g), coada-calului (10 g), coada-şoricelului (10 g), la care se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi, înainte de mese.

  În amestecuri se mai pot adăuga frunze de afin, anghinare şi urzică vie, herba de ciubo-ţica cucului şi fructe de merişor.

  FARMACIA VERDEUniversitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină

  Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” Iaşi0232. 407.468; 0744.650.569

  www.farmacia-verde.ro

  naturist

  www.branche.ro | | noiembrie 2017 | 13

 • 14 | noiembrie 2017| | www.branche.ro

  Vitamine pentru iarnă

  Sezonul rece îşi intră treptat în drepturi, iar virozele şi răcelile îşi fac simţită prezenţa. Vă prezentăm câteva idei de unde ne putem “asigura” vitaminele pentru o iarnă liniştită...

  VArzA conţine multă vitamina C care întăreşte sistemul imunitar şi ne fereşte de răceli, dar este şi o sursă importantă de

  betacaroten, care protejează vederea de afecţiunile apărute odată cu înaintarea în vârstă, inclusiv cataracta. Un studiu desfăşurat în China arată că un consum zilnic de legume crucifere (precum varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles) este asociat cu un risc mult mai mic de cancer la sân, datorită antocianilor din aceste legume.

  AgrişELE 1 agrişă=20 de portocale! 100 g de agrişe proaspete, reprezintă echivalentul a 470-680 mg de vitamina

  C, fiind cel mai puternic fruct antioxidant din lume. Concentraţia mare de vitamina C ajută la îndepărtarea radicalilor liberi, întăreşte sistemul osos, sistemul imunitar, curăţă vasele de sânge şi produce leucocite. Acest fruct conţine şi flavonoide, tanin şi minerale, ajutând astfel şi la eliminarea tusei, a durerilor de gât şi a altor probleme respiratorii, inclusiv astm şi bronşită.

  MăCEşUL Multitudinea de substanţe bioactive antioxidante şi acţiunea de potenţare antivirală a interferonului fac ceaiul

  de măceş deosebit de eficace pentru dezvoltarea imunităţii. Asigură buna funcţionare a aparatului digestiv, a sistemului cardiovascular, protejează circulaţia coronariană şi circulaţia

  periferică, previne procesele de îmbătrânire precoce, fiind un excelent energizant şi vitaminizant.

  gUTUiA O gutuie pe zi ne fereşte de inflamaţiile gâtului, iar seminţele măcinate au un efect calmant extraordinar în

  caz de tuse şi bronşită. 37% din doza zilnică recomandată de vitamina C este asigurată de 100 g de gutui. Cum un singur fruct poate ajunge şi la 800 de grame, rezultă că o gutuie pe zi acoperă tot necesarul de vitamina C.

  AFiNELE sunt bogate în vitamina C care menţine un sistem imunitar echilibrat şi sănătos. De asemenea, afinele conţin

  vitamina A, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, zinc, fosfor şi seleniu. 1 ceaşcă de afine vă pune la dispoziţie 4 grame de fibre atât de benefice, ceea ce înseamnă în primul rând un sistem digestiv sănătos.

  MErişOArE În compoziţia lor veţi regăsi acizi (citric, lactic), proteine, vitamina A, B1, B2, B3, C, E, dar şi uleiuri

  şi săruri minerale. Consumul zilnic de “afine roşii” formează un zid de protecţie împotriva bacteriilor patogene, cum ar fi E.coli, Helicobacter pylori (responsabilă pentru ulcerul gastric), Streptococcus mutans (principala responsabilă pentru cariile dentare). Proantocianidele din merişoare acţionează împotriva diferitelor bacterii, evitând fixarea lor la mucoasa anumitor organe. Practic, ele ajută organismul să îşi menţină sănătatea, să lupte împotriva posibilelor infecţii şi să îşi susţină procesul de luptă împotriva radicalilor liberi.

  nutriție

 • 16 | noiembrie 2017| | www.branche.ro

  Interviu: Mihaela AcasandreiNutriționist-Dietetician

  16 | Octombrie| | www.branche.ro

  interviu

 • Multe dintre problemele de sănătate sunt determinate de un regim de viaţă dezorganizat, dar și de mâncatul “în viteză”, neglijând micul dejun. Care sunt orele ideale pentru o alimen-taţie echilibrată?De regulă se recomandă servirea a 3 mese principale şi/sau 1-2 gustări, care să ţină cont de senzaţia de foame, să se mănânce încet, conştient, pentru a se identifica la timp insta-larea saţietăţii. Studiile vorbesc despre bene-ficiile ingestiei de alimente într-un interval de 11 ore, ideal între orele 8 şi 19, urmat de 13 ore de post alimentar, pentru a evita un exces caloric în a doua jumătate a zilei.

  Obezitatea la copii devine din ce în ce mai îngri-jorătoare. Ce trebuie să schimbăm în regimul alimentar pentru a evita o asemenea problemă?Într-adevăr ne confruntăm cu o creştere marcantă a numărului de copii şi adolescenţi cu obezitate, de la 11 milioane, la 124 milioane în ultimii 40 de ani. Prevenţia începe înainte de concepţie, prin optimizarea stilului de viaţă şi a alimentaţiei ambilor părinţi şi se continuă printr-o alimentaţie raţională a gravidei, alăptarea exclusivă la sân în primele 6 luni de viaţă şi diversificarea corectă a sugarului.Intervenţiile cu adevărat eficiente împotriva obezităţii constau în optimizarea alimenta-ţiei întregii familii prin:creşterea aportului de fructe, vegetale şi leguminoaseincluderea în cantităţi moderate a grăsi-milor sănătoase din uleiuri vegetale, fructe nucifere, seminţe, peşte grasrealizarea unui aport corespunzător de lactate şi proteine cu valoare biologică mareevitarea dulciurilor concentrate din comerţ, a băuturilor zaharate etc.Din păcate, eforturile părinţilor de a le asigura o alimentaţie echilibrată sunt sabo-tate odată cu includerea copiilor în colectivi-tate de meniurile dezechilibrate de la creşe, grădiniţe, şi cu expunerea la marketingul agresiv la produse alimentare necorespunză-toarea pentru dieta copiilor.

  Diabetul este foarte întâlnit în prezent. Cum putem gestiona această afecţiune?În contextul epidemiei de obezitate cu

  care ne confruntăm, a devenit imposibil să nu vorbim şi despre diabetul de tip 2. Odată instalată boala, automonitorizarea şi controlul glicemiei printr-o alimentaţie corectă şi un stil de viaţă activ devin esen-ţiale. Recomandările nu sunt foarte dife-rite de cele ale unei persoane fără diabet:reducerea progresivă a excesului ponderal prin aplicarea unor principii echilibrate de dietă şi activitate fizicăreducerea sedentarismuluicreşterea treptată a efortului în funcţie de condiţia fizică şi patologiile asociateevitarea consumului de alcool, întreru-perea fumatuluievitarea băuturilor îndulcite, a alimen-telor de tip junk-food, distribuirea corectă a carbohidraţilor în funcţie de particularităţile tratamentului medicamentos pentru diabetasigurarea a minimum 7 ore de somn pe noaptemanagementul stresului.Administrarea corectă şi continuă a trata-mentului, prezentarea periodică la control pentru depistarea precoce a complicaţiilor, sunt de altfel obligatorii pentru succesul tera-peutic la pacienţii cu diabet zaharat tip 2.

  Ce impact are sedentarismul asupra stării de sănătate? Sedentarismul cronic favorizează scăderea metabolismului bazal, ceea ce în timp duce la îngrăşare, dacă alimen-taţia nu este şi ea adaptată la noile cerinţe energetice. Dar majoritatea pericolelor nu se văd pe cântar: insulinoresistenţa şi creşterea riscului de diabet zaharat, creş-terea glucozei şi a grăsimilor din sânge, depunerea lor la nivelul peretelui vascular, producţia în exces a radicalilor liberi şi inflamaţia cronică, procese care preced boala aterosclerotică. Noi am fost proiec-taţi să fim activi de dimineaţă până seara, iar pentru reducerea riscului cardio-metabolic şi de deces prematur asociat sedentarismului sunt obligatorii limitarea comportamentelor sedentare la serviciu şi acasă, respectiv creşterea gradul de efort fizic în timpul liber.

  Interviu realizat de Ionuţ Bădărău

  www.branche.ro | | Octombrie | 17

 • Despre ambalarea în vid

  Într-un context al globalizării accentuate, nevoia de a utiliza ambalajul cât mai eficient a crescut. Astfel, pentru a permite conser-varea, depozitarea şi livrarea în cele mai bune condiţii de igienă şi păstrare a cât mai multor tipuri de alimente (dar nu în mod exclusiv pentru industria alimentară), specialiştii au dezvoltat metoda ambalării în vid.

  Definiţia spune că metoda ambalării în vid este o metodă de ambalare prin extragerea aerului din ambalaj, înainte ca acesta să fie sigilat. Avantajul principal este cel al prelungirii duratei de vala-bilitate a produsului (valabil în special pentru produsele alimentare), pentru că îndepărtarea aerului înseamnă şi îndepărtarea bacteriilor care determină degradarea mâncării. Ambalarea în vid nu se limitează doar la produsele alimen-tare, ci este deosebit de utilă şi pentru produse ne-alimentare care sunt în mod special sensibile la umiditate şi praf (de exemplu componente electronice).

  O altă modalitate de ambalare similară ambalării în vid este cea care utilizează folia termocontrac-tibilă. În acest caz, produsul se înfăşoară în folie, iar aceasta este acţionată din punct de vedere termic, „îmbrăcând” produsul în mod similar ambalării în vid.

  Deşi rezultatul final este asemănător, metoda ambalării în vid diferă de metoda ambalării cu folie termocontractibilă astfel: ambele metode folosesc încălzirea pentru a sigila produsul, dar utilizarea foliei termocontractibile nu îndepărtează oxigenul din interiorul ambalajului; folia termocontracti-bilă este prevăzută cu orificii de aerisire, în timp ce ambalajul în vid nu are această caracteristică; pungile folosite pentru ambalarea în vid sunt de regulă mai subţiri decât folia termocontractibilă.

  În ceea ce priveşte metoda ambalării în vid, scopul principal este de a îndepărta aerul din interiorul ambalajului, pentru a limita dezvol-tarea bacteriilor/ciupercilor care ar putea altera mâncarea. Totodată, ambalarea în vid se aplică şi pentru a preveni evaporarea anumitor compo-nente volatile. Se utilizează în mod obişnuit şi pentru alimentele uscate, care au o perioadă lungă de valabilitate (exemplu: cereale, nuci, peşte afumat, cafea).

  În cazul alimentelor mai degrabă delicate, unde nu este suficientă doar îndepărtarea aerului pentru a prelungi durata de valabilitate a produsului, se înlo-cuieşte gazul de la interior cu nitrogen. Nitrogenul funcţionează ca inhibator al degradării.

  Ca aplicare nealimentară, ambalarea în vid reduce volumul necesar depozitării, fiind utilă în cazul hainelor (de exemplu păstrarea hainelor de iarnă pe timpul verii), lenjeriilor, pernelor, pilotelor etc.

  Barrier Vacuum Bagsiași, Calea Chișinăului nr. 22,

  (lângă cladirea iSPAL)Tel: 0332 460 983 | 0755 116 156 |

  0751 959 [email protected]

  www.vacuum-bags.ro

  sănătate

  18 | noiembrie 2017| | www.branche.ro

 • lifestyle facebook.com/revistabrancheNr. 52 | Noiembrie 2017

 • 4 | noiembrie 2017| | www.branche.ro

  Mănăstirea NeraMănăstirea Nera este aşezată în apropierea localităţii Sasca Montană, pe malul stâng al râului Nera, la 20 km de Oraviţa, în Munţii Locvei.

  Aşezământul monahal apare la iniţi-ativa şi prin strădaniile domnului dr. Pavel Chirilă, originar din Slatina-Nera şi fost director al Asociaţiei Christiana din Bucureşti. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, prin decizia de înfiinţare a mănăstirii, dată la 19 iulie 1994, ca biserica mănăstirească să fie închinată Sfintei Cuvioase Parascheva. Vrednicul de pomenire Emilian Birdaş, episcop al Caransebeşului în perioada 1994-1996, a pus piatra de temelie a aşeză-mântului monahal în 14 octombrie 1994, iar în toamna aceluiaşi an a fost numită ca stareţă rasofora Nicodima Moisă.

  Prin efortul maicilor şi cu bunăvoinţa oamenilor, în cursul aceluiaşi an au început lucrările de construcţie la biserica mănăs-tirii. Biserica este din lemn, are un plan triconic şi se aseamănă stilului moldo-venesc. În anul următor, a fost ridicată o clădire ce cuprinde chiliile maicilor şi atelierul de plante medicinale. În 14 octom-brie 1997, la hramul mănăstirii, a avut loc sfinţirea bisericii de către PS dr. Laurenţiu Streza al Caransebeşului, în prezent mitro-polit al Ardealului. Cu acest prilej a fost înmânată o diplomă de cinstire domnului dr. Pavel Chirilă, principalul ctitor al acestui lăcaş monahal.

  spiritualitate

 • www.branche.ro | | Octombrie | 5

  La 5 octombrie 2001 mănăstirea Nera a primit în dar, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci mitro-polit al Moldovei şi Bucovinei, un rând din veşmintele folosite la acoperirea sfintelor moaşte ale Preacuvioasei Parascheva.

  Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, în anul 2007, a pus piatra de temelie la paraclisul de iarnă al mănăstirii cu hramul Bunavestire (25 martie). S-au mai construit un corp de chilii, arhondaric, trapeză şi ateliere pentru îndeletnicirile călugăriţelor (pictură, sculptură etc.).

  În prezent, mănăstirea găzduieşte peste 85 de vieţuitoare. Pe lângă activitatea gospodărească, obştea mănăstirii a iniţiat, cu binecuvântarea chriarhului, un proiect social ce prevede construirea unui azil pentru bătrâni. În mănăstire se prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar. Produsele naturiste (ceaiuri, tincturi, alimente) sunt comercializate în magazinul mănăstirii şi în toate magazinele bisericeşti ale Episcopiei Caransebeşului. Mănăstirea are o frumoasă bibliotecă, ateliere de pictură, de litografie şi de sculp-tură în lemn.

  Sursa: arhiepiscopiacaransebesului.ro

 • 6 | noiembrie 2017| | www.branche.ro

  Tinerețe, mai stai! Autor: Geanina Timofte, psihoterapeut

  tinerețe

  Când ai 20 de ani, viaţa e atât de frumoasă. Eşti încă în Olimp, printre zeii nemuritori. Timpul nu există. Tot ceea ce gândeşti devine realitate… sau eşti convins că va deveni, într-o zi.

  Apoi, rând pe rând, vin împlinirile, deza-măgirile, lecţiile. Trăieşti, de fapt, într-o iluzie, care te împinge, inconştient, spre situaţii de viaţă pictate în roz, poate câte-o pată, ici – acolo, de gri… E atât de frumos! Până şi durerea doare mai puţin, la 20 de ani.

  Te trezeşti, într-o zi (unii nu se trezesc nici-odată) şi ochii încep să te doară atât de tare, în faţa exploziei de culori, a realităţii, încât s-ar putea să plângi, o vreme, până te obiş-nuieşti. Eşti adult, undeva pe la mijlocul vieţii, iar anii aceia nebuni, sunt departe, în urma ta. Nu ai de ce să-i regreţi, pentru că acum eşti în realitate, nu în iluziile speran-ţelor, iar basmele cu feţi-frumoşi şi zâne care au trăit fericiţi până la adânci bătrâ-neţi, şi-au reluat locul în cărţile copilăriei. Realitatea este despre tine. Despre alegerile tale, eşecurile tale, împlinirile tale, lecţiile tale… Când conştientizezi că eşti stăpânul propriei tale vieţi, devii responsabil, iar asta nu-i tocmai confortabil, dar e atât de frumos!

  Nu vreau să mai am 20 de ani! A fost frumos, dar nu vreau să mă întorc într-un timp al aşteptărilor. Acum mă aflu în timpul trăirii.

  Trăiesc învăţând să savurez fiecare clipă cu voluptatea celui care nu are certitudinea lui ,,mâine”. Sunt recunoscătoare durerilor mele, suferinţelor şi greşelilor mele, ,,călă-ilor” mei, pentru că atunci când te trezeşti, înţelegi că toate acestea au fost binecuvân-tări mascate.

  Vremea ta, om minunat, e atunci când alegi să fie. Când alegi să trăieşti azi, chiar dacă începi proiecte pentru mâine. Când alegi bucuria, în ciuda a tot ce nu… Pentru că fericirea nu este despre a avea, ci despre A FI. Iar a fi presupune a trăi conştient, bucu-rându-te de existenţă, în toate culorile ei, chiar dacă vreo câteva pete negre comple-tează tabloul.

  Vremea ta e acum, cititorule drag, nu a fost ieri, nu va fi mâine.Ce alegi să faci AZI, dacă ar fi ultima zi a vieţii tale, aici, pe pământ?

  facebook.com/terapienlpwww.terapie-nlp.ro

  0740.041.099

 • www.branche.ro | | noiembrie 2017 | 9

 • 10 | noiembrie 2017| | www.branche.ro

  Stresul parental Autor: Lenke Iuhoş, psiholog

  Tot mai mulţi părinţi apelează la spri-jinul psihologului, motivând că se simt foarte obosiţi, iar în spatele acestei oboseli se regăseşte neputinţa susţinută mental de o groază de noi schimbări şi provo-cări în viaţa lor: căutarea unei bone, unei grădiniţe, revoluţia hormonilor la adoles-cenţi, plecarea de lângă casă a adultului în devenire, căsătoria copiilor etc. Deseori se foloseşte cu onestitate sintagma „Aşa e viaţa!”, în semn de autoliniştire, ca autoreglare în a accepta mai uşor schimbă-rile vieţii. Ce se întâmplă când sarcinilor de lucru, rutinei cotidiene, neputinţei financiare, luptei cu o boală, conflictelor familiale se adaugă şi problemele cu copiii? Lucrurile simple au tendinţa de a scăpa de sub control şi devin o povară pentru părinte. Stilul părintelui de a face faţă unor situaţii, pe care le percepe sau le vede stresante în viaţă copilului, poate provocă foarte uşor şi în timp, stresul parental, un fenomen tot mai răspândit în familiile din România. Această stare a părintelui influenţează starea copi-lului său, deoarece acesta nu ştie să se adap-teze noii situaţii pe care o trăieşte.

  Stresul parental se recu-noaşte prin faptul că

  părintele simte că viaţa lui s-a schimbat, nu

  mai e ca înainte, e depăşit de situ-

  aţie, resursele financiare nu sunt de ajuns,

  nu are timp de

  el, vrea să evadeze din rolul său de părinte şi are tendinţa de a se “răzbuna” pe copil pentru aceste neajunguri.

  Factorii favorizanţi pentru dezvoltarea stre-sului parental se regăsesc cel mai adesea la părinţii rigizi, care consideră că nu trebuie să facă schimbări în viaţa copilului său sau la părinţii cu aşteptări prea mari, care nu dispun de suportul partenerului şi au un statut socio-economic scăzut. Un copil cu un părinte stresat poate să dezvolte comporta-mente de copil agitat, un copil morocănos, plânge foarte uşor şi mai des decât alţi copii, nimic nu îi este pe plac, nu îi place nicio haină sau spaţiu de joacă, nu doarme bine, nu are poftă de mâncare sau chiar mănâncă foarte mult pentru a se autolinişti.

  Pentru a ne feri de stresul parental se reco-mandă respectarea următoarele principii: Să acceptăm când copilul nu este într-o situaţie de dependenţă de părinte; Să fim un părinte flexibil/open mind; Să putem să îi dăm libertate în alegere propriului copil; Să încercăm să ne adaptăm, văzând situaţiile din viaţa noastră ca pe experienţe pozitive, de formare şi dezvoltare personală şi parentală; Să lăsăm ca acele conflictele mici, care ţin de răspunderea unui părinte, să fie rezolvate de către copil, sub atentă noastră îndrumare. Exemplu: ceartă între copii; Să acceptăm cum sunt ei şi să fim disponi-bili pentru ei; Să ne acordăm mai mult timp, să ne relaxăm.

  pshilog

  Lenke IuhoşPsiholog-Trainer- Consilier

  [email protected]

 • 12 | noiembrie 2017| | www.branche.ro

  Scopul principal al citatelor motivaţionale este evident acela de a ... motiva, de a energiza, de a ridica moralul etc, pe scurt, obiectivul acestor mesaje este unul pozitiv. Cu toate acestea, există şi câteva aspecte mai puţin pozitive ale acestor mesaje cu care ne întâlnim atât de des, 3 efecte negative care ne pot afecta armonia vieţii destul de serios.

  DemoTIveAză. Unul dintre cele mai mari minusuri ale citatelor motivaţionale este acela că pot în realitate să demotiveze. Atunci când oferă o imagine de ansamblu prea mare, grandioasă, pot avea ca efect scăderea cura-jului şi a motivaţiei. „Dream big or go home” sau „Dream big or not at all” - pot tăia elanul oricui. Sunt persoane care se pot speria încă de la început de un vis care este mult mai mare faţă de ce sunt ei pregătiţi să înfrunte şi astfel renunţă încă înainte de a începe. Aceleaşi citate nu vor scoate niciodată în evidenţă că atingerea unui obiectiv foarte înalt are nevoie de de timp, răbdare, muncă, determinare, focus şi multe alte lucruri. De multe ori, citatele motivaţionale induc impresia că visele măreţe se pot îndeplini peste noapte.

  SCAD CreDIbILITATeA. Atunci când vedem un mesaj venind de la persoane pe care le cunoaştem şi ştim că în realitate gândesc sau acţionează diferit faţă de ceea ce scriu, efectul acestor citate inspiraţionale este de a le scădea credibilitatea. Să luăm de exemplu o persoană care în scris promovează un regim alimentar sănătos. Pentru cei care nu cunosc acea persoană, poate fi inspiraţional. Însă, cineva care cunoaşte realitatea, să zicem că de fapt mănâncă 2 din 3 mese la fast food, atunci orice efect pozitiv pe care l-ar putea

  avea se anulează în mintea celui care citeşte. La fel se poate întâmpla şi în alte situaţii. Îşi construiesc o imagine pe care ceilalţi ajung să o perceapă ca fiind cea adevărată, însă în momentul în care se întâlnesc faţă în faţă realizează că stau de vorba cu o persoană total diferită. Aceasta poate acţiona ca o piedică în planul personal, în situaţiile în care caută să cunoască pe cineva, să formeze relaţii, cât şi în plan profesional. Postarea unor texte care transmit un tip de mesaj ce intră în conflict cu ceea ce este persoana în realitate duce la pier-derea încrederii clienţilor (sau a cititorilor) în serviciile pe care le oferă acea persoană.

  CreeAză „DePenDenţă”. Tot mai multe persoane îşi încep ziua încurajându-se pe ei înşişi cu ajutorul acestor citate motivaţio-nale, deoarece au ajuns să depindă de ele. Nu este nimic rău în a căuta şi a te încărca în interior folosind ceva din exterior, însă atunci când sursa a tot ce facem este ceva din afara noastră, riscăm să pierdem contactul cu noi şi cu adevărata noastră esenţă, cu dorinţele noastre. Atunci când motivaţia şi energia vin doar din afară, atunci înseamnă ca depindem de ele pentru a putea funcţiona. Ori, dacă găsim şi activăm aceste resurse necesare din interiorul nostru, le avem mereu la îndemână şi suntem mereu pregătiţi pentru a face paşii necesari către ţelul nostru.

  3internet

  efecte negative ale citatelor motivaționale

  Autor: Andra Tănăsescu, psiholog

 • 14 | noiembrie 2017| | www.branche.ro

  Flirtul online Gabrila Marin, psiholog

  În ultima vreme, din cauza pătrunderii cu atâta uşurinţă a reţelelor de socializare până în dormitorul nostru, tachinările ocazionale tind să se transforme într-un flirt continuu. Tu ştii care sunt indiciile că flirtul a depăşit limita unei discuţii inocente şi pune în pericol relaţia ta?

  Primul semn este, desigur, secretomania. Dacă o persoană simte nevoia să ascundă conversaţiile în faţa partenerului, este un semn clar că face ceva ce ştie că nu i-ar fi permis de către acesta. Alte comportamente care indică secretomania ar fi folosirea de parole pentru a bloca accesul la activitatea online personală sau ascunderea telefonului mobil şi a extraselor de cont bancare.

  De asemenea, orele în şir petrecute pe telefon indică faptul că partenerul permite ca legă-tura online să acapareze relaţia primară - premisa clasică pentru o aventură amoroasă. Mai puţină implicare emoţională şi scăderea intimităţilor fizice sunt semne că flirtul a depăşit limitele unei discuţii inocente, chiar dacă nu conţine încă o latură fizică.

  Un alt semn că flirtul online a devenit peri-culos pentru relaţie este faptul că persoana de lângă dumneavoastră îşi alimentează fante-ziile sexuale din aceste discuţii pe chat. Când conversaţiile constau în subtile sugestii de natură sexuală, schimb de fotografii de acest

  fel, sexting, sau pur şi simplu se aseamănă cu un preludiu, este clar că activitatea online a partenerului a luat deja forma unei aventuri amoroase.

  Împărtăşirea pe chat a detaliilor privind relaţia sau privind soţul/soţia, în special într-o manieră lipsită de respect, indică faptul că acel flirt nu mai este inofensiv, ci se îndreaptă spre infidelitate. În acelaşi timp, cel care înşeală poate simţi nevoia de a oferi argumente de tipul „este doar un prie-ten/o prietenă”, pe care nu le-ar invoca dacă discuţia ar fi cu adevărat inofensivă.

  Mai presus de toate, atunci când conversaţiile online satisfac nevoile de contact emoţional ale unei persoane, este evident că discutăm despre o relaţie în adevăratul sens şi nu doar despre o conversaţie de rutină sau spontană. Un semn de întrebare trebuie să apară atunci când pe chat sunt exprimate sentimente sau există senzaţia că partenerul virtual de conversaţie vă înţelege mai bine decât parte-nerul real. Dacă o persoană se simte mai bine conversând cu cineva din afara relaţiei, şi nu acasă, este aproape sigur implicată într-o aventură.

  În final, cel mai sigur semn că flirtul a îmbrăcat forma înşelării apare atunci când soţul/soţia, prieteni sau persoane apropiate, care ne doresc doar binele, îndrăznesc să conteste acest tip de comportament. Aceste obiecţii venite din partea celor dragi semni-fică automat că, fie prin conţinut sau durată, acest gen de comunicare online este nepotri-vită şi îl distrage pe cel implicat de la viaţa de familie.

  www.psihoterapie-sexologie.ro0743.351.579

  online

 • www.branche.ro | | noiembrie 2017 | 15

 • 18 | noiembrie 2017| | www.branche.ro

  După o aventură de două luni, o tânăra îl întreabă plină de emoţie pe iubitul ei:- Când o să mă prezinţi rudelor tale?- Draga mea, deocamdată e imposibil. Copiii sunt la ţară , iar nevastă-mea e plecată într-o delegaţie!

  - Profesoara de limba română mi-a pus un doi.- De ce?- La compunerea “Cum am petrecut vara” am scris: Mulţumesc, bine!

  - Bulă, ai citit „Iarna pe uliţă?”- Doamna profesoară, eu nu citesc nici vara pe terasă şi vreţi să citesc iarna pe uliţă???

  Mai ţii minte ştiucile alea pe care le-ai prins astă vară, când ai fost la pescuit cu prietenul tău Vasile?- Sigur că da, iubito.- Ei bine, una dintre ele a telefonat să te anunţe că ai devenit tată!

  Este vară şi foarte cald. Şotul iese din baie şi îi spune soţiei:− Iubito, e foarte cald şi trebuie să tund peluza. Ce crezi că vor spune vecinii dacă ies afară dezbrăcat?Şoţia îl priveşte şi răspunde:− Că, probabil, m-am căsătorit cu tine pentru bani...

  La interviu, angajatorul:- O să-ţi dau 1200 lei acum la început şi în trei luni o să-ţi măresc la 1500. Când poţi începe?Candidatul:- Peste trei luni.

  Doi îndrăgostiti, pe o bancă, în parc :- Iubitelule, când o să ne căsătorim, o să avem doi copii, un băiat şi o fată.- Dar de unde ştii?- Amândoi sunt la mama, la ţară !

  - I-am zis soţului meu că, dacă nu îmi cumpără o rochie nouă, ies goală pe stradă, să vadă lumea că nu am cu ce să mă îmbrac!- Şi ce a zis?- Dacă tot ieşi, adu-mi şi mie două beri!

  Doi vânători după o zi de vânătoare la raţe, obosiţi şi fără nici o raţă...Unul către celălalt:- Mă, eu m-am săturat! Data viitoare ori luăm armele cu noi ori aruncăm câinele mai sus!

  Un tip intră într-un magazin cu obiecte pentru vânătoare.- Bună ziua, aveţi pantaloni de camuflaj?- Avem, dar nu-i găsim!

  Lordul îşi întreabă valetul:- John, nu s-a întors încă soţia mea de la partida de călărit?- Încă nu, Sir, dar cred că trebuie să vină. Calul s-a întors de o jumătate de oră…

  O echipă scoţiană de fotbal cîştigă campio-natul. Antrenorul, fericit, spune:- Băieţi, cred că meritaţi ceva răcoritor. Johnny, deschide larg fereastra!

  Doi scoţieni:- Pe tine te cheamă Vincent, aşa-i?- Da.- Atunci de ce semnezi întotdeauna Vin?- Pentru că la fiecare semnătură economi-sesc un cent!

  Zâmbete

  bancuri

of 40/40
facebook.com/revistabranche NR. 52 | NOIEMBRIE 2017
Embed Size (px)
Recommended