+ All Categories
Home > Documents > Normativ GT 028-2001

Normativ GT 028-2001

Date post: 13-Oct-2015
Category:
Upload: biarhc
View: 51 times
Download: 5 times
Share this document with a friend

of 42

Transcript

GHID PENTRU URMRIREA COMPORTRII N EXPLOATARE A SCHIMBTOARELOR DE CLDUR DIN CENTRELE I PUNCTELE TERMICE

Indicativ: GT 028-01

Cuprins* OBIECT SI DOMENIU DE APLICARE* REFERINTE* TERMINOLOGIE SI DEFINITII* CERINTE DE CALITATE* IDENTIFICAREA SCHIMBATORULUI* URMARIREA CURENTA* URMARIREA SPECIALA* MASURARI* PRELUCRAREA SI INTERPRETAREA DATELOR* CONCLUZII* Anexa 1: LISTA TERMINILOR STANDARDIZATI* Anexa 2: FISE DE URMARIRE IN EXPLOATARE A SCHIMBATORULUI DE CALDURA* Anexa 3: VERIFICAREA CERINTELOR DE CALITATE* Anexa 4: APARATE DE MASURA UTILIZATE* Anexa 5: DEFECTE ALE SCHIMBATOARELOR DE CALDURA* Anexa 6: INTERPRETAREA REZULTATELOR INCERCARII DE PERFORMANTA* Bibliografie1. OBIECT I DOMENIU DE APLICARE

1.1. Obiect

Stabilirea modului de efectuare a urmrii comportrii n exploatare a schimbtoarelor de cldur din centralele i punctele termice, utilizate n instalaiile de nclzire i de preparare a apei calde de consum.

1.2. Domeniu de aplicare

Prevederile ghidului se aplic la urmrirea curent sau special efectuat asupra acestor aparate n vederea:

evalurii generale a strii tehnice pe durata lor de exploatare;

determinrii modului n care anumite performane sunt caracteristici ale schimbtorului sau componentelor sale sunt afectate n timp de condiiile de funcionare.

Ghidul este destinat grupelor specializate care elibereaz sau prelungesc agremente, deintorilor de agremente, proiectanilor, schimbtoarelor de cldur, personalului care exploateaz instalaiile i responsabililor cu urmrirea comportrii n exploatare, care efectueaz asupra unor schimbtoare de cldur, aciuni de urmrire curent sau de urmrire special, stabilit ca fiind necesar pentru proiectare, expertiz tehnic, agrementare sau pentru verificarea eficienei programului de ntreinere.

[top]

2. REFERINE

1. SR ENV 247:1995 Schimbtoare de cldur Terminologie.

2. SR ENV 307:1995 Schimbtoare de cldur ndrumtor de ntocmire a instruciunilor de instalare, de exploatare i de ntreinere, necesare pentru meninerea performanelor tuturor tipurilor de schimbtoare de cldur.

3. STAS 4369-81 Instalaii de nclzire i ventilare. Terminologie.

4. STAS 10911-77 Fiabilitate, mentenabilitate, disponibilitate. Culegerea datelor privind comportarea n exploatarea produselor industriale.

5. STAS 11357-90 Msuri de siguran contra incendiilor. Clasificarea materialelor i elementelor de construcii din punct de vedere al combustibilitii.

6. C 4-90 Prescripii tehnice pentru proiectarea, execuia, instalarea, exploatarea, repararea i verificarea recipientelor metalice stabile sub presiune (ISCIR).

[top]

3. TERMINOLOGIE I DEFINIII

Termenii utilizai n cuprinsul ghidului sunt conformi cu standardele SR ENV 247:1995, SR ENV 307:1995 i STAS 4369-81. n Anexa 1 sunt prezentai termenii standardizai cu definiiile corespunztoare.

[top]

4. CERINE DE CALITATE

Aciunea de urmrire a comportrii n exploatare trebuie s conduc la verificarea ndeplinirii de ctre schimbtoarele de cldur a cerinelor care decurg din Legea nr. 10/1995 privind calitatea n construcii, ca i altor cerine generale sau specifice.

4.1. Rezisten i stabilitate

Schimbtoarele de cldur trebuie s reziste i s fie stabile n funcionare:

la presiunea maxim atins n exploatare;

la variaiile de temperatur ale agenilor termici;

la tensiunile mecanice datorate dilatrilor reperelor componente sau elementelor cu care se racordeaz n instalaie;

la solicitrile seismice, corespunztoare zonei de instalare.

4.2. Siguran n exploatare

Schimbtoarele de cldur trebuie:

- s funcioneze n condiii de:

asigurare a parametrilor funcionali (temperaturi, presiuni, debite la cele dou circuite) corespunztori regimului nominal de funcionare stabilit de proiectantul instalaiei;

circulaie normal a apei n circuite;

etaneitate corespunztoare a circuitelor i a racordrilor la instalaie;

pierderi de cldur reduse.

- s aib performane constante n condiiile respectrii prevederilor din notiele de instalare, funcionare i ntreinere;

- s asigure securitatea oamenilor contra unor riscuri ca: rniri, arsuri, opreli, explozii;

- s asigure securitatea cldirilor i a instalaiilor aferente contra degradrilor, inundrilor, exploziilor;

- s fie dotate cu aparatur de control i semnalizare a strii tehnice, precum i cu elemente de siguran la creterea accidental a temperaturii sau presiunii agenilor termici;

- s permit efectuarea aciunilor de ntreinere. 4.3. Siguran la foc

Schimbtoarele de cldur din instalaiile aferente construciilor au n componen elemente din materiale care se ncadreaz n clasa de combustibilitate C2 (dificil inflamabile) conform STAS 11357-90 i nu fac obiectul unor exigene speciale de comportare n caz de incendiu.

4.4. Igiena, sntatea oamenilor, refacerea i protecia mediului

Schimbtoarele de cldur trebuie s aib n componen materiale care:

nu degaj mirosuri neplcute;

nu dau gust neplcut apei de consum;

nu sunt poluante, toxice, cancerigene sau radioactive;

nu devin surs de infectare biologic.

Aparatele destinate preparrii apei calde de consum trebuie s li se asigure condiii de curare i igienizare a suprafeei interioare n vederea distrugerii unor ageni patogeni (ex. Legionella).

4.5. Izolaie termic, hidrofug i economie de energie

Schimbtoarele de cldur trebuie s fie izolate termic corespunztor n vederea reducerii la minim a pierderilor de cldur ctre mediul ambiant.

Regimul de funcionare trebuie s corespund celui stabilit n documentaia tehnic nct s funcioneze fr consum suplimentar de energie.

Pierderile de sarcin hidrodinamic pe circuitul primar i secundar trebuie s corespund cu cele indicate de fabricant pentru a nu mri consumul de energie la pomparea fluidelor.

4.6. Protecie mpotriva zgomotului

Curgerea fluidelor prin circuitele schimbtoarelor de cldur nu trebuie s conduc la depirea limitelor intensitii zgomotului, admisibile pentru categoria de cldire n care sunt amplasate.

4.7. Alte cerine

schimbtoarele de cldur care intru sub incidena ISCIR trebuie s corespund i prescripiilor tehnice ISCIR C4-90;

schimbtoarele de cldur trebuie s corespund din punct de vedere al confortului vizual, tactil i antropodinamic;

schimbtoarele de cldur aflate n exploatare trebuie periodic supuse curirii depunerilor de nmol i piatr.

[top]

5. IDENTIFICAREA SCHIMBTORULUI

Se face pe baza datelor nscrise pe placa de timbru a schimbtorului ca i a celor menionate n cartea tehnic, notiele de instalare, funcionare i ntreinere, prospecte sau alte documentaii existente, referitoare la produs.

Se stabilete numele constructorului sau al furnizorului i marca comercial, numrul de identificare sau tipul constructiv, numrul i anul de fabricaie, parametrii funcionali, poziia de montare i masa schimbtorului.

Dac aceste date nu exist, identificarea produsului se face pe baza experienei proprii a celui ce efectueaz operaia, comparnd tipul, mrimea, soluia constructiv sau alte caracteristici specifice ale schimbtorului, cu variante asemntoare, ntlnite n instalaii existente sau menionate n diverse cataloage.

Se folosesc i orice informaii utile care pot fi preluate de la utilizatorul i personalul de ntreinere a instalaiei.

Toate datele identificate, ca i lipsa unora dintre ele se consemneaz n fia de urmrire n exploatare.

[top]

6. URMRIREA CURENT

6.1. Scop

Culegerea de date generale, pe toat durata de exploatare a schimbtorului, privind msura n care acesta ndeplinete cerinele de calitate menionate n capitolul 4, pentru meninerea aptitudinii la exploatare la nivelul solicitat.

6.2. Mod de efectuare

Pe baza unui program stabilit se face un control, urmrind starea tehnic a schimbtoarelor de cldur, n corelare cu activitatea de ntreinere stabilit prin notia de ntreinere.

Dup fiecare operaie de control i testare a schimbtorului de cldur, este necesar o comparare a datelor obinute de cele anterioare pentru urmrirea performanelor.

6.3. Executant

Se efectueaz de ctre persoanele care au responsabiliti privind exploatarea i ntreinerea instalaiei n care este montat schimbtorul de cldur.

Aciunea poate fi ntreprins i de ctre unitile service ale productorului, de ctre persoane sau uniti abilitate s execute operaiuni de reparare i ntreinere sau alte cadre tehnice angajate n acest scop, avnd pregtire n domeniu.

6.4. Culegerea datelor

Activitatea trebuie s aib la baz prescripii STAS 10911-77 Culegerea datelor privind comportarea n exploatare a produselor industriale, iar datele culese se refer la:

starea schimbtorului (aspect i integritate);

condiiile de funcionare (regim de lucru);

aciunile de ntreinere (operaii efectuate);

defeciunile observate (tip, moment i cauze probabile ale defeciunilor).

Se urmresc valorile corespunztoare regimului de funcionare, i anume:

temperaturile de intrare i de ieire ale agentului termic pe fiecare circuit;

presiunea agentului termic la intrarea i ieirea din cele dou circuite;

debitul masic de ap al agentului termic, primar i secundar;

Culegerea de date se face att pentru aparatul n ansamblu, ct i pentru elementele componente.

6.5. nregistrarea datelor

Informaiile culese se consemneaz pe toat durata de exploatare, n fie de urmrire (ntocmite conform modelului din Anexa 2) care intr n componena Dosarului de urmrire curent a comportrii n exploatare.

Sunt nregistrate:

datele privind identificarea schimbtorului i parametrii nominali declarai de productor (n Fia de identificare);

rezultatele verificrii vizuale a aspectului i integritii schimbtorului de cldur i a izolaiei termice a acestuia precum i reperele lips, deteriorate, deformate, neasigurate sau cu defecte, conform Anexa 3 (n Fia privind ndeplinirea cerinelor de calitate);

rezultatele citirii aparatelor (n Fi de nregistrare a parametrilor agentului termic);

operaiile de ntreinere efectuate n modul i la intervalele de timp indicate n notia de ntreinere sau cartea tehnic a schimbtorului (n Fia privind aciunile de ntreinere preventiv i, dac e cazul, n Registrul de eviden a activitilor de control, verificare i revizie a instalaiilor de nclzire. Anexa 12-I.13/1); se recomand s se consemneze n fi toate constatrile privind posibilitatea ndeplinirii programului de ntreinere i eficiena lui;

date asupra defectrii, cu menionarea momentului i descrierii modului de defectare, a elementelor defectate, a cauzei defectrii, a aciunii de nlturare a defeciunii i a momentului repunerii n funciune (n Fia privind aciunile de ntreinere corectiv ocazionate de defectrile produse i n Registrul de eviden a lucrrilor de reparaii ale instalaiilor de nclzire. Anexa 13-I.13/1).

n fiele de urmrire a comportrii n exploatare sunt nscrise i pstrate numai datele culese efectiv de ctre cei care au responsabiliti n ndeplinirea de urmrire curent.

6.6. Pstrarea datelor

Fiele completate se pstreaz pe toat durata aciunii de ctre responsabilul cu urmrirea n exploatare sau proprietarul schimbtorului.

[top]

7. URMRIREA SPECIAL

7.1. Date generale

7.1.1. Scop

Se execut n vederea:

determinrii modului n care caracteristicile funcionale sunt influenate n timp de condiiile de funcionare i de operaiile de ntreinere;

depistrii defectelor sistematice, a frecvenei i cauzelor lor;

stabilirii msurilor necesare pentru mbuntirea programului de ntreinere;

investigrii oricror aspecte privind comportarea n funcionare, care prezint interes pentru proiectare, expertizare, agrementare.

7.1.2. Mod de efectuare

Se instituie la cererea persoanelor fizice sau juridice interesate (proiectant, grup specializat, deintor de agrement, utilizator, proprietar, investitor, administrator etc.) de rezultatele unor investigaii speciale, sau atunci cnd prin comportarea sa n funcionare, schimbtorul de cldur afecteaz sigurana instalaiei.

Se realizeaz pe baza unui proiect sau a unei proceduri specifice scopului urmrit, pe perioada de timp prevzut.

nainte de nceperea urmrii speciale se face evaluarea succint a strii tehnice a schimbtorului, n vederea stabilirii integritii, aspectului i a eventualelor modificri operate asupra aparatului, a amplasrii lui, de la darea n funciune i pn n momentul nceperii aciunii. Se procedeaz la:

identificarea schimbtorului de cldur;

verificarea vizual a aspectului i integritii schimbtorului de cldur i a izolaiei termice a acestuia, precum i consemnarea reperelor lips, deteriorate, deformate, neasigurate sau cu defecte (fisuri, rupturi, depuneri, corodri);

consemnarea tuturor modificrilor constatate nainte de nceperea urmririi speciale, vizual sau prin msurri, fa de prevederile documentaiei tehnice aplicate n momentul drii n exploatare (amplasare, elemente de prindere i stabilitate, racordare la elementele instalaiei, spaiile pentru exploatare i ntreinere);

controlul dezaerisirii circuitelor.

n funcie de scopul urmrii speciale, se continu operaiunile conform indicaiilor de la punctele 7.2, 7.3, 7.4 sau 7.5.

Urmrirea special are loc fr ntreruperea urmririi curente.

7.1.3. Executant

Se efectueaz numai de ctre personal tehnic de specialitate atestat.

7.1.4. Culegerea datelor

Se face innd seama de condiiile generale menionate la punctul 6.4.

ncercrile care se fa pe parcursul urmririi speciale necesit cunoaterea tuturor datelor stabilite prin proiectul sau procedura specific scopului urmrit.

7.1.5. nregistrarea datelor

Toate datele culese ca urmare a msurilor sau verificrilor fcute asupra schimbtorului de cldur aflat n funciune n instalaie, se consemneaz n fie de urmrire a comportrii n exploatare ntocmite conform modelelor din Anexa 2, fie care intr n componena Dosarului de urmrire special a comportrii n exploatare.

n fie sunt nregistrate:

datele privind identificarea schimbtorului i parametrii nominali declarai de productor (n Fia de identificare);

datele privind evaluarea succint a strii lui tehnice, rezultate n urma verificrilor efectuate conform pct. 7.4. (n Fia privind ndeplinirea cerinelor de calitate);

datele stabilite ca necesare din proiectul sau procedura utilizat, sau obinute direct, prin msuri sau prin verificri efectuate asupra schimbtorului de cldur n situ, precum i din documentaia referitoare la acesta (n Fia de nregistrare a parametrilor agentului termic);

datele rezultate n urma calculelor efectuate pe baza metodologiei de ncercri indicat de procedura de urmrire special (n Fia privind urmrirea special a caracteristicilor funcionale);

datele asupra defectrii: moment, mod de defectare, manifestri premergtoare, mprejurri n care s-a constatat, cauz, elemente care s-au defectat, natura defeciunii, elemente care au produs defectarea, aciune corectiv, mod de verificare a nlturrii defeciunii, timp activ de remediere i de ntrerupere a funcionrii, moment repunere n funciune (n Fia privind aciunile de ntreinere corectiv ocazionate de defectrile produse);

tipul operaiei, metoda, durata i costul pentru programul de ntreinere vechi i nou (n Fia privind urmrirea special a programului de ntreinere preventiv);

datele stabilite prin procedura ntocmit pentru urmrirea special a altor aspecte (n fie corespunztoare).

nscrierea datelor se face numai de ctre cei care au responsabiliti n urmrirea special a schimbtorului.

Se ntocmesc rapoarte, anuale sau finale, asupra rezultatelor urmririi speciale, care se ataeaz la Dosarul de urmrire special a comportrii n exploatare a schimbtorului.

7.1.6. Pstrarea datelor

Fiele completate se pstreaz prin grija personalului tehnic care le-a ntocmit. Pe baza lor se ntocmesc referate sau rapoarte cuprinznd interpretarea datelor i concluziile care se impun referitor la aspectul analizat.

7.2. Urmrirea special a caracteristicilor funcionale

Se face pentru evaluarea modificrii n timp a puterii termice i pierderilor de sarcin hidrodinamice a schimbtorului de cldur i const n efectuarea periodic a ncercrii de performan conform procedurii stabilite n lucrarea "Ghid privind verificarea performanelor schimbtoarelor de cldur ap-ap din centrale i puncte termice.

Este necesar s se cunoasc:

puterea termic a schimbtorului de cldur i pierderile de sarcin hidrotermic corespunztoare regimului nominal de funcionare, pe ambele circuite, primat i secundar;

volumele interne aferente circuitelor primar i secundar;

relaii de calcul (sau programe de calcul) pentru determinarea puterii termice i a pierderilor de sarcin hidrodinamic, n alte condiii dect cele nominale;

alte date indicate n proiectul sau procedura de urmrire special (de ex.: calitatea apei).

Necesitatea i frecvena ncercrii sunt hotrte de ctre proiectant, grup specializat, deintor de agrement, utilizator sau responsabilul cu urmrirea curent.

Urmrirea special cuprinde etapele:

- nregistrarea parametrilor rezultai n urma msurrii sau calculrii n condiii de funcionare de regim staionar:

t'11 temperatur intrare circuit primar; t'12 temperatur ieire circuit primar; t'21 temperatur intrare circuit secundar; t'22 temperatur ieire circuit secundar;

q'm1 debit masic circuit primar;

q'm2 debit masic circuit secundar; p'1 pierdere de sarcin hidrotermic circuit primar;

p'2 pierdere de sarcin hidrotermic circuit secundar. - calculul valorilor medii statice pentru fiecare parametru (dup eliminarea valorilor aberante);

- efectuarea bilanului termic;

- validarea msurilor la care se constat c bilanul termic se realizeaz cu eroare de maxim 3%;

- calculul caracteristicilor funcionale (putere termic P i pierderi de sarcin hidrodinamic p'1 i p'2) reale (rezultate din ncercri);

- calculul caracteristicilor funcionale ale schimbtorului de cldur supus ncercrii pentru o suprafa de schimb de cldur curat (fr depuneri), n condiiile fiecrui regim de funcionare real testat (notate cu P, p1 i p'2). Se utilizeaz programul de calcul automat sau relaiile de calcul indicate de productor;

- compararea pentru fiecare regim testat, a rezultatelor obinute pentru caracteristicile funcionale reale, cu rezultatele calculate i interpretarea lor conform indicaiilor din Anexa 6;

- ntocmirea raportului de ncercare conform EN 45001;

- nscrierea rezultatelor n Fia de nregistrare a parametrilor agentului termic i Fia privind urmrirea special a caracteristicilor funcionale, i a concluziilor n rapoarte, anuale sau finale, asupra rezultatelor urmririi speciale. 7.3. Urmrirea special pentru depistarea defectelor

Se face n vederea determinrii cauzelor unor defecte sistematice care apar la schimbtoarele de cldur, cum ar fi:

neetaneitile cauzate de suduri, garnituri etc.;

mbtrnirea timpurie a garniturilor;

deformarea anormal a unor repere;

depunerile de sruri pe circuitul secundar.

Observaiile se nscriu n Fia privind aciunile de ntreinere corectiv ocazionate de defectrile produse, iar concluziile n rapoarte, anuale sau finale, asupra rezultatelor urmririi speciale.

7.4. Urmrirea special a programului de ntreinere

Se face n vederea optimizrii programului de ntreinere a schimbtorului, cum ar fi:

alegerea metodei i a frecvenei optime de curare a circuitelor;

stabilirea frecvenei optime de nlocuire a garniturilor;

corelarea ntreinerii schimbtorului de cldur cu a celorlalte componente ale instalaiei.

Aciunea ncepe la iniiativa personalului de ntreinere sau a beneficiarului, care solicit proiectantului, acceptul pentru verificarea n situ a unor soluii mai accesibile i economice de ntreinere a schimbtorului.

Se consemneaz comparativ:

diferenele dintre prescripiile existente n notia de instalare i cele nou produse;

avantajele i dezavantajele din punct de vedere tehnic i economic.

Observaiile se nscriu n Fia privind urmrirea special a programului de ntreinere preventiv, iar concluziile n rapoarte, anuale sau finale, asupra rezultatelor urmririi speciale.

7.5. Urmrirea special a altor aspecte

Se execut pentru diverse scopuri, ca de exemplu:

ameliorarea soluiilor constructive i a performanelor tehnice;

reducerea defectelor i a frecvenei lor prin soluia constructiv aplicat;

eliminarea eventualelor influene nedorite ale schimbtorului de cldur asupra mediului ambiant;

calculul fiabilitii schimbtorului de cldur.

Datele obinute sunt utile proiectanilor, inspectorilor care execut expertize tehnice, grupei specializate care elibereaz sau prelungete agrementul, deintorului de agrement pentru schimbtorul de cldur respectiv i utilizatorului instalaiei n care acesta este montat.

Toate datele obinute se trec n fie de urmrire n exploatare corespunztoare.

[top]

8. MSURRI

8.1. Mrimi de msurat

Asupra schimbtoarelor de cldur urmrite n exploatare se fac msurri de:

temperaturi;

presiuni;

debite.

8.2. Aparatur utilizat

Anexa 4 cuprinde aparatele de msur utilizate.

8.3. Condiii de msurare

Pentru micorarea erorii statistice, se nregistreaz mai multe serii de date primare pentru fiecare regim permanent testat.

Toate elementele destinate msurrilor care sunt supuse controlului de ctre Biroul Romn de Metrologie Legal, sunt utilizate numai n condiiile (domeniul, termen) stabilite de avizul acestuia.

Incertitudinea de msurare autorizat pentru diversele msurri este indicat n tabelul urmtor:

Parametru msuratIncertitudine de msurare

Temperatur:pn la 100oCC 0,2 K

peste 100oC 0,5 K

Debit 3% din valoarea citit

Presiune 10 kPa

Pierdere de sarcin hidrodinamic 1% din valoarea citit sau 2 kPa (se aplic valoarea mai mare)

[top]

9. PRELUCRAREA I INTERPRETAREA DATELOR

9.1. La urmrirea curent

Datele msurrilor obinute pe parcursul urmririi curente se compar cu cele menionate n cartea tehnic a schimbtorului.

Rezultatele citirilor, msurrilor sau verificrilor care se ncadreaz n prescripiile din documentaie sunt acceptate ca normale. Cele care indic nendeplinirea cerinelor, se analizeaz pentru stabilirea cauzelor.

Dac abaterile obinute n urma msurrilor i prelucrrii datelor sunt:

ntmpltoare, dup diagnosticare se procedeaz la remedierea defeciunilor pe care le prezint schimbtorul de cldur;

sistematice, se recomand realizarea unei urmriri speciale.

Anexa 5 cuprinde defecte ntlnite la schimbtoarele de cldur.

Dac abaterile rezultate din msurri sunt sistematice se recomand instituirea unei urmriri speciale.

9.2. La urmrirea special

Prelucrarea datelor se face conform procedurilor sau standardelor n vigoare.

La ncercarea de performan, se consider caracteristicile funcionale ale schimbtorului corecte, dac ntre valorile msurate (P', p'1:2) i cele calculate (P, p1:2) pentru fiecare regim permanent testat exist relaiile:

P' 0,94P

p'1 < 1,1p1p'2 < 1,1p2Se consider c la ncercarea de recepie, cnd schimbtorul corespundea n totalitate crii tehnice, aceste relaii au fost ndeplinite, astfel c metodologia de calcul indicat de productor pentru aparatul n stare nou a fost acceptat.

n Anexa 6 este prezentat interpretarea rezultatelor ncercrii de performan, n diverse cazuri.

La urmrirea defectelor, datele obinute se folosesc la ntocmirea unei evidene statistice a lor i la stabilirea timpilor de imobilizare i de lucru activ pentru remediere.

La analiza programului de ntreinere, datele culese se materializeaz n grafice care s permit optimizarea lui.

Fiabilitatea operaional a schimbtorului de cldur se apreciaz determinnd, conform standardelor specifice, indicatorii:

media timpului de bun funcionare;

media timpului de reparaii;

disponibilitatea

[top]

10. CONCLUZII

Aciunea de urmrire a comportrii n exploatare trebuie s aib ca finalitate, diagnosticarea strii schimbtorului i, dac este cazul, indicarea msurilor de intervenii care se impun, n cadrul unui raport ntocmit de responsabilul cu urmrirea comportrii n exploatare a schimbtorului.

Diagnosticarea i stabilirea msurilor necesare se face pe baza datelor nscrise n fiele de urmrire a comportrii n exploatare i a indicaiilor din Anexele 5 i 6.

n final, se hotrte dac:

- schimbtorul ndeplinete cerinele de calitate i nu necesit intervenii;

- schimbtorul prezint defecte remediabile, care trebuie nlturate rin intervenii corective;

- schimbtorul prezint uzur sau degradri majore, care impun nlocuirea lui din instalaie.

[top]

ANEXA 1

LISTA TERMENILOR STANDARDIZAI

1. Agentul termic primar agent termic care cedeaz cldura ntr-un schimbtor de cldur.

2. Agent termic secundar agent termic care preia cldura ntr-un schimbtor de cldur.

3. Control de supraveghere control regulat, pe poriuni limitate, al condiiilor de funcionare.

4. Incertitudine de msurare parametru asociat rezultatului unei msurri, care caracterizeaz mprtierea valorilor ce n mod rezonabil ar putea fi atribuite mrimii msurate.

5. ntreinere aciuni care permit meninerea sau restabilirea unui schimbtor de cldur n starea sa corect de funcionare.

6. ntreinere curent sistem de grup de operaii n care fiecare aciune trebuie s fie constatat.

7. Noti (instruciuni) de funcionare documente care descriu condiiile n care se consider c un utilaj funcioneaz, i msurile care condiioneaz buna lui funcionare.

8. Noti (instruciuni) de instalare documente care stabilesc condiiile eseniale necesare pentru un montaj corect, modul n care acesta trebuie realizat i instruciunile pentru reglarea echipamentului de comand.

9. Noti (instruciuni) de ntreinere documente care descriu operaiile de ntreinere corectiv i preventiv, periodicitatea lor, precum i modul n care acestea trebuie s fie executate.

10. Putere termic nominal flux termic asigurat de o instalaie (un aparat al instalaiei) n condiii nominale de lucru.

11. Schimbtor de cldur aparat n care are loc transferul de cldur ntre dou fluide cu poteniale termice diferite.

12. Urmrirea comportrii n exploatare a unui schimbtor de cldur aciune ntreprins asupra unui schimbtor de cldur montat, ncercat i acceptat la recepie, utilizat i ntreinut conform notielor de instalare, funcionare i ntreinere aferente, care const n efectuarea unui control de supraveghere pe o perioad stabilit, asociat cu o nregistrare a constatrilor fcute privind evaluarea strii tehnice i a performanelor realizate, n vederea depistrii din timp a cauzelor care conduc la diminuarea aptitudinii la exploatare i lurii deciziilor de intervenie care se impun pentru meninerea ei la nivelul declarat de fabricant.

Urmrirea comportrii n exploatare a unui schimbtor de cldur presupune:

o urmrire curent;

o urmrire special.

13. Urmrire curent a comportrii n exploatare a unui schimbtor de cldur activitate sistematic de observare general a strii tehnice a schimbtorului de cldur care, corelat cu activitatea de ntreinere, are scopul de a menine aptitudinea la exploatare a produsului pe toat durata lui de via.

14. Urmrirea special a comportrii n exploatare a unui schimbtor de cldur activitate ce implic investigaii specifice regulate, periodice, asupra anumitor caracteristici funcionale sau constructive ale schimbtorului de cldur, a cror evoluie pe parcursul exploatrii prezint interes pentru proiectare, expertiz tehnic, agrementare, etc.

[top]

ANEXA 2

FIE DE URMRIRE N EXPLOATARE A SCHIMBTORULUI DE CLDUR

1. Fi de identificare

Dosar de urmrire curent/special n exploatare nr......

Obiectiv........................................... Adresa..........................................

Firma constructoare......................... Adresa..........................................

Firma furnizoare............................... Adresa..........................................

Schimbator tip................................. Marca comerciala..........................

Nr. de fabricatie............................... Pozitie de montare.........................

Tip izolatie...................................... Masa (kg)......................................

Certificat de calitate si garantie nr. ..........................................................................................................

Declaratie de conformitate cu agrementul nr. ............................................................................................

Montat in data de............................Receptionat cu PVR nr......din.........

Data punerii initiale in serviciu..................................................................................................................

Parametrii nominali:

- Temperatur primar (intrare/ieire) .......................................... oC

- Temperatur secundar (intrare/ieire) ...................................... oC

- Presiune primar (intrare/ieire) ............................................... bar

- Presiune secundar (intrare/ieire) ........................................... bar

- Putere termic ..................................................................... kW

2. Fi privind ndeplinirea cerinelor de calitate

Dosar de urmrire curent/special n exploatare nr. .........

Nr. crt.DataAciune ntreprinsRezultatObservaiiExecutant

NumeSemntur

0123456

1

2

Not: Se completeaz n ordinea efecturii aciunilor menionate n Anexa 3.

3. Fi de nregistrare a parametrilor agentului termic

Dosar de urmrire curent-special n exploatare nr..........

Nr. crt.OraCircuit primarCircuit secundarExecutantData

PresiuneTemperaturDebitPresiuneTemperaturDebitNumeSemntur

TurReturTurReturTurReturTurRetur

01234567891011121314

1

2

3

Not: n cazul urmririi speciale, tabelul poate fi complet i cu alte rubrici (de ex.: calitatea apei)

4. Fi privind aciunile de ntreinere preventiv

Dosar de urmrire curent-special n exploatare nr..........

Nr. crt.Data intervenieiOperaie efectuatRezultatDurata ntreruperii funcionriiExecutantObservaii

NumeSemntur

01234567

1

2

Not: Se completeaz n ordine cronologic operaiile de ntreinere preventiv efectuate conform notiei de ntreinere.

5. Fi privind aciunile de ntreinere corectiv, ocazionate de defectrile produse

Dosar de urmrire curent-special n exploatare nr..

1Data defectrii

2Descrierea defectrii

3Manifestri premergtoare*

4mprejurr de constatare a defctrii*

5Cauza defectrii

6Elemente defectate

7Natura defeciunii*

8Elemente care au produs defectarea*

9Aciune corectiv

10Mod de verificare nlturare defeciune

11Timp activ pentru remediere*

12Timp de ntrerupere a funcionrii*

13Momentul punerii n funciune

14Observaii

15ExecutantNume

Semntur

Not: Completarea rubricilor marcate cu * este obligatorie numai la efectuarea urmririi speciale pentru depistarea defectelor

6. Fi privind urmrirea special a caracteristicilor funcionale

Dosar de urmrire special n exploatare nr.

Nr. crtCaracteristici funcionale ale regimului testatCompararea rezultatelorObservaiiExecutantData

RealeDeclarate

Pp'1p'2Pp1p2P/Pp'1/p1p'2/p2NumeSemntur

012345678910111213

1

2

7. Fia privind urmrirea special a programului de ntreinere preventiv

Dosar de urmrire special n exploatare nr.............

Nr. crt.Tip operaieProcedur conform noti ntreinereProcedur propusObservaiiExecutantData

MetodDuratCostMetodDuratCostNumeSemntur

01234567891011

1

2

[top]

ANEXA 3VERIFICAREA CERINTELOR DE CALITATE

Nr. crt.CerinaAciune de ntreprinsZon de observat, punct de msurare sau documentaie de verificatMetodaFrecvena

012345

1Rezisten i stabilitateSe verific aspectul i integritatea schimbtoruluiAnsamblul schimbtor, componente i accesoriiVizual (se consemneaz eventualele deformri, fisuri, slbiri ale mbinrilor)Sptmnal

2Siguran n exploatareSe verific temperaturile i presiunile de intrare i ieire la circuitul primar i secundarRacorduri intrare-ieireCitire indicaii aparate de control ale instalaiei sau msurare cu termometre/manometre montate n acest scopZilnic, de dou ori, la interval de minim 6-8 ore

Se verific debitele n circuitele primar i secundarIeire circuite primar i secundarCitire aparate de msurare debiteSptmnal

Se controleaz etaneitatea schimbtorului i racordurilor la instalaieRacorduri, flane, capace sau plci demontabile, garnituri, suduriVizualO dat pe zi

Se verific starea izolaiei (unde este cazul)Strat izolatorVizualSptmnal

Se verific existena i funcionarea aparaturii de control i semnalizareAparatur de control i semnalizareVizual, pe baza documentaiei tehniceSptmnal

Se verific armturile de siguranSupape i dispozitive de siguranConstatare funcionare n situaii limitLa atingerea valorilor limit a parametrilor

Se verific posibilitatea efecturii aciunilor de ntreinereSpaii de acces necesare ntreineriiSe consemneaz dac este cazul, cauzele care mpiedic aplicarea luiLa fiecare operaie de ntreinere efectuat

3Igien i sntatea oamenilorSe verific dac: se constat degajarea unor substane poluante sau mirosuri dezagreabile i dac sunt asigurate condiii de curare a schimbtoruluiSuprafaa exterioar i vecintii schimbtorVizual, olfactiv sau alte metode specificeSptmnal

4Protecie mpotriva zgomotuluiSe verific intensitatea zgomotului produs de curgerea fluidului prin schimbtorLa un metru de schimbtor sau conform standardelor pentru msurtori acusticeApreciere auditiv sau msurtoareLa demararea aciunii i ori de cte ori se consider necesar

5Conformitate cu prescripiile ISCIR (dac e cazul)Se verific datele nscrise n documentaia schimbtoruluiCarte recipientComparare date din documentaia schimbtor cu prescripii ISCIR C4-90La demararea aciunii i la operarea unor modificri constructive sau funcionale

6Posibilitate curare depuneriSe verific posibilitatea aplicrii metodelor din notia de ntreinereSuprafaa de transfer de cldurApreciere vizual a rezultatului operaiei de curare de nmol i piatrLa curarea depunerilor conform notiei de ntreinere

7Confort vizual, tactil i antropodinamicSe examineaz vizual schimbtorul n instalaie i se palpeaz suprafeele accesibileSchimbtor integrat n instalaieApreciere vizual i tactil a msurii n care schimbtorul asigur confortul respectivLa nceputul aciunii i pe parcurs, la operarea unor modificri

[top]

ANEXA 4APARATE DE MASURA UTILIZATEMarime fizica masurata Aparat Precizie

Temperatura Termometru cu lichid cu diviziunea de 0,1 oC (pentru t < 100 oC) 0,2 oC

Termometru cu lichid cu diviziunea de 0,5 oC (pentru t > 100 oC) 1 oC

Termocupluri si aparate indicatoare / inregistratoare 0,2 oC 0,5 oC

Termorezistenta si aparate indicatoare / inregistratoare 0,2 oC 0,5 oC

PresiuneManometru absolut sau relativclasa 1,6 sau 2,5

Pierdere de sarcina hidrodinamicaManometru diferential tip U, cu mercur sau cu apa si perna de aer 2 mm coloana lichid

DebitDebitmetru cu ultrasunetemin. 2% din valoarea masurata

debitmetru electromagnetic

Debitmetru cu turbina

[top]

ANEXA 5

DEFECTE LA SCHIMBTOARELE DE CLDUR

DefectCauz probabilMsuri recomandate

Putere termic redusCirculaie slab a fluidelorAerisire circuite

Depuneri de ml i piatr pe interiorul evilor sau plcilornlturare depuneri prin procedee uzuale

Neetaneitate ntre circuite (amestecarea fluidelor)Remediere neetaneitii, nlocuire evi, plci, garnituri defecte

Debit redusMrire debit pn la valoarea nominal

Temperaturi reduse ale agentului termic primarMrire temperatur sau debit

Deteriorare izolaieRefacere izolaie

Pierderi de sarcin ridicateObturare seciuni de trecere datorit depunerilor sau corpurilor strine, a defectrii organelor de sectorizarenlturare mecanic sau chimic a depunerilor sau particulelor infiltrate accidental

Debit prea mare pe circuitul respectivMicorare debit pn la valoarea nominal

Scurgeri de fluidDefectare garniturinlocuire garnituri

Slbire mbinri demontabileRefacere strngere mbinri

Fisurare evi sau plcinlocuire repere defecte

Pori la mbinrile sudateRemediere suduri

Deformare plci sau mbinri prin flanenlocuire repere deformate

Corodare evi sau plciProtecie anticorosiv, pentru evi i plci, degradatnlocuire evi i plci cu altele rezistente la coroziune, eventual utilizare ap tratat

Compoziie chimic necorespunztoare a apei

Materiale evi/plci cu compoziie chimic necorespunztoare

Blocare organe de reglare aferente schimbtoruluiUzur avansat, lips lubrifiere, corodareRemediere sau nlocuire repere defecte

[top]

ANEXA 6

INTERPRETAREA REZULTATELOR NCERCRII DE PERFORMAN

Rezultatul comparaiei caracteristicilor reale cu cele declarateInterpretarea rezultatelorMsuri recomandate

P' > 0,94Pp'1,2 < 1,1p1,2Schimbtor de cldur aflat n stare curatNu sunt necesare intervenii

P' > 0,94Pp'1,2 > 1,1p1,2Apar erori la msurarea pierderilor de sarcin. Exist depuneri de murdrie sau piatr, n cantiti mici, pe suprafa de transfer.Repetarea experimentrii pentru confirmarea rezultatelor. Aplicarea programului de ntreinere curent.

P' < 0,94Pp'1,2 > 1,1p1,2Exist depuneri normale de murdrie sau piatr pe unul sau pe ambele circuite ale schimbtorului de cldur.ntreruperea funcionrii i curarea evilor sau plcilor prin procedee uzuale.

P' 0,94Pp'1,2 < 1,1p1,2Schimbtor de cldur aflat n stare curatNu sunt necesare intervenii

P' > 0,94Pp'1,2 > 1,1p1,2Apar erori la msurarea pierderilor de sarcin. Exist depuneri de murdrie sau piatr, n cantiti mici, pe suprafa de transfer.Repetarea experimentrii pentru confirmarea rezultatelor. Aplicarea programului de ntreinere curent.

P' < 0,94Pp'1,2 > 1,1p1,2Exist depuneri normale de murdrie sau piatr pe unul sau pe ambele circuite ale schimbtorului de cldur.ntreruperea funcionrii i curarea evilor sau plcilor prin procedee uzuale.

P'


Recommended