+ All Categories
Home > Government & Nonprofit > Newsletter Europe Direct Maramures-sept 2014

Newsletter Europe Direct Maramures-sept 2014

Date post: 24-May-2015
Category:
Upload: margareta-capilnean
View: 202 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
4
Buletin de informare europeană Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞ Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html Impactul programului Erasmus Anul VI, Nr. 9 Septembrie 2014 Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş Cuprinsul Newsletterului: Impactul Programului Erasmus Măsuri împotriva căsătorii- lor de conveniență Protecția mediului Utile pentru tineri: - Cursuri de formare pentru Programul Erasmus Plus În luarea unei decizii de recrutare, 92% dintre angajatori ca- ută anumite trăsături de personalitate pe care programul le dezvoltă, precum toleranța, încrederea, abilitățile de soluționare a problemelor, curiozitatea, cunoașterea propriilor puncte forte/puncte slabe și hotărârea. Studenții care participă la programul Erasmus obțin scoruri mai mari pentru aceste trăsături de personalitate, chiar înainte de a participa la program, iar până în momentul în care se întorc, diferența dintre scorurile obținute de ei și scorurile obținute de ceilalți studenți crește în medie cu 42%. Studenții care beneficiază de finanțare prin programul Erasmus pot alege să studieze sau să efectueze un stagiu în străinătate. O treime din stagiarii Erasmus primesc o ofertă de a lucra în între- prinderea în care își efectuează stagiul. Stagiarii Erasmus sunt, de asemenea, mai întreprinzători decât colegii lor care își efectuează stagiile în propria țară: 1 stagiar din 10 și-a început propria afacere și mai mult de trei sferturi dintre ei intenționează să facă acest lucru sau își pot imagina că vor face asta. Ei pot de asemenea să se aștepte la o avansare mai rapidă în carieră; conform declarațiilor a 64% dintre angajatori, personalului cu experiență internațională i se încredințează responsabilități mai mari. Informații despre drepturile de care beneficiem în Uniunea Euro- peană găsiți pe Portalul ”Europa ta”: http://europa.eu/youreurope/ citizens/index_ro.htm Pentru întrebări pe teme euro- pene puteți suna gratuit la numărul unic european: 00.800.67.89.10.11 Continuare în pag. 2 Un nou studiu pri- vind impactul progra- mului Erasmus al Uni- unii Europene, care vizează schimbul de studenți, demonstrea- ză că absolvenții cu experiență interna- țională au șanse mult mai bune pe piața forței de muncă. Tinerii care studi- ază sau participă la activități de forma- re în străinătate nu numai că dobândesc cunoștințe în anumite discipline, ci își consolidează anumite competențe transversale cheie care sunt foarte apreciate de angajatori. Probabilitatea ca ei să fie afectați de șomajul de lungă durată este redusă la jumătate, în comparație cu tinerii care nu au studiat sau nu au participat la activități de formare în străinătate; la cinci ani după absolvire, rata șomajului lor este mai mică cu 23%.
Transcript
Page 1: Newsletter Europe Direct Maramures-sept 2014

Buletin de informareeuropeană

Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380;

e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html

• ImpactulprogramuluiErasmus

Anul VI, Nr. 9Septembrie 2014 Buletin informativ electronic lunar editat de

Centrul Europe Direct Maramureş

Cuprinsul Newsletterului:

• ImpactulProgramuluiErasmus

• Măsuriîmpotrivacăsătorii-lordeconveniență

• Protecțiamediului

• Utilepentrutineri:-- -Cursuri-de-formare-pentru-Programul-Erasmus-Plus

◊ Înluareauneideciziiderecrutare,92%dintreangajatorica-utăanumite trăsăturidepersonalitatepe careprogramul ledezvoltă,precum toleranța, încrederea, abilitățile de soluționare a problemelor, curiozitatea, cunoașterea propriilor puncte forte/puncte slabe și hotărârea.

◊ Studenții care participă la programul Erasmus obțin scorurimaimaripentruacestetrăsăturidepersonalitate, chiar înainte de a participa la program, iar până în momentul în care se întorc, diferența dintre scorurile obținute de ei și scorurile obținute de ceilalți studenți crește în medie cu 42%.

Studenții care beneficiază de finanțare prin programul Erasmus pot alege să studieze sau să efectueze un stagiu în străinătate. ◊ OtreimedinstagiariiErasmusprimescoofertădealucraînîntre-prindereaîncareîșiefectueazăstagiul.

◊ StagiariiErasmussunt,deasemenea,mai întreprinzătoridecâtcolegii lor care își efectuează stagiile în propria țară: 1 stagiar din 10 și-a început propria afacere și mai mult de trei sferturi dintre ei intenționează să facă acest lucru sau își pot imagina că vor face asta. Ei pot de asemenea să se aștepte la o avansare mai rapidă în carieră; conform declarațiilor a 64% dintre angajatori, personalului cu experiență internațională i se încredințează responsabilități mai mari.

Informații despre drepturile decare beneficiem în Uniunea Euro-peanăgăsițipe Portalul”Europata”:

http://europa.eu/youreurope/citizens/index_ro.htm

Pentru întrebări pe teme euro-peneputețisunagratuitlanumăruluniceuropean:

00.800.67.89.10.11

Continuare în pag. 2

Un nou studiu pri-vind impactul progra-mului Erasmus al Uni-unii Europene, care vizează schimbul de studenți, demonstrea-ză că absolvenții cu experiență interna-țională au șanse mult mai bune pe piața forței de muncă.

Tinerii care studi-ază sau participă la activități de forma-re în străinătate nu numai că dobândesc cunoștințe în anumite discipline, ci își consolidează anumite competențe transversale cheie care sunt foarte apreciate de angajatori. ◊ Probabilitateacaeisăfieafectațideșomajuldelungăduratăesteredusălajumătate, în comparație cu tinerii care nu au studiat sau nu au participat la activități de formare în străinătate; lacincianidupăabsolvire,ratașomajuluilorestemaimicăcu23%.

Page 2: Newsletter Europe Direct Maramures-sept 2014

2

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar9/2014

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞConţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Programul Erasmus nu îmbunătățește nu-mai perspectivele de carieră, ci îi ajută, de ase-menea, pe studenți să își lărgească orizontul și legăturile sociale.

- 40% și-au schimbat țara de reședință sau țara în care muncesc cel puțin o dată după absolvire; acest procent este aproape de două ori mai mare decât în cazul persoa-nelor care nu au mers în străinătate pe durata studiilor.

- În timp ce 93% dintre studenții cuexperiențăinternaționalăîșipotimaginacăvortrăiînstrăinătateînviitor, acest lu-cru este valabil doar pentru 73% din cei care rămân în aceeași țară în timpul studiilor.

- De asemenea, există o probabilitate mai mare ca foștii studenți Erasmus să formeze un cuplu cu o persoană de altă naționalitate: 33%dinfoștiistudențiErasmusauunpartenerdealtănaționalitate, în comparație cu 13% din cei care rămân în țara lor pe parcursul stu-diilor; 27% dintre studenții Erasmus își întâlnesc partenerul în timpul programului Erasmus. Peaceastăbază,Comisiaestimeazăcă,

începânddin1987,esteposibilcaaproxima-tivunmiliondecopiisăsefinăscutdincu-pluriformatedatorităprogramuluiErasmus.

Studiul privind impactul programului Erasmus a fost realizat de un grup independent de experți condus de specialiști ai CHE Consult, societate cu sediul în Berlin, cu sprijinul Brussels Education Services, al asociației Compostela Group of Universities și al Rețelei studenților Erasmus.

În următorii șapte ani (2014-2020), noul program Erasmus+ va oferi posibilitatea de a merge în străinătate unui număr de 4 milioa-ne de persoane, printre care se numără 2 mi-lioane de studenți și 300.000 de angajați din învățământul superior.

În plus, programul va finanța 135.000 de schimburi de studenți și de personal care implică țări partenere din afara Europei.

Erasmus+ va fi și mai accesibil, datorită creșterii sprijinului lingvistic, normelor mai flexibile și sprijinului suplimentar pentru persoanele cu nevoi speciale, provenind din medii defavorizate sau din regiuni izolate.

Erasmus+, noul program pentru educație, formare, tineret și sport a fost lansat în ianu-arie 2014, cu un buget total de aproape 15 miliarde de euro pentru următorii șapte ani, ceea ce reprezintă o creștere cu 40% față de nivelul anterior: http://www.erasmusplus.ro/erasmusplus

Continuare din pag. 1

Page 3: Newsletter Europe Direct Maramures-sept 2014

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar 9/2014

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

3Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Comisia Europeană a publicat un ghid pentru a ajuta statele membre ale UE să ia măsuri împotriva căsătoriilor de conveniență între cetățeni UE și resortisanți ai țărilor terțe, în contextul legislației UE privind libera circulație.

Ghidul își propune să ofere sprijin autorităților naționale pentru combaterea eficace a căsătoriilor de conveniență, garantând, în același timp, dreptul la liberă circulație al cetățenilor UE.

Ghidul Comisiei abordează următoarele elemente:- orientări operaționale privind desfășurarea anchete-

lor referitoare la presupusele căsătorii de conveniență;- tehnici de anchetă eficace elaborate de autoritățile

naționale și informații privind modul în care Europol, Euro-just și Comisia Europeană pot oferi asistență autorităților naționale;

- consiliere privind aplicarea unui mecanism de protecție dublă („double-lock”) pentru a reduce la minimum pericolul de eroare în ceea ce privește aprecierea unei căsătorii ca fiind reală sau de conveniență;

- o prezentare generală a normelor pe care autoritățile naționale trebuie să le ia în considerare atunci când acționează pentru a preveni sau pentru a combate abuzurile și detalii cu privire la ceea ce înseamnă în practică aceste norme.

Detalii: http://ec.europa.eu/justice/newsroom/citizen/news/140725_en.htm

• Măsuri împotriva abuzurilor care aduc atingere dreptului la liberă circulațiealcetățenilorUE:Comisia sprijină statele membre în lupta împotriva căsătoriilor de conveniență

• Aproapetoțicetățeniieuropenideclarăcăacordăimportanțăprotecțieimediului

La trei ani de la cel mai recent sondaj Eurobarometru similar, este evident că, în ciuda crizei economice, preocupările cetățenilor europeni cu privire la mediu nu s-au redus. Majoritatea covârșitoare a celor 28.000 de cetățeni care au participat la sondaj, mai precis 95% dintre aceștia, au afirmat că protecția mediului este importantă pentru ei, personal, un număr mare din-tre ei considerând că se poate face mai mult.Oresponsabilitatefațădemediusporită

• Comparativ cu anul 2011, un număr și mai mare de cetățeni (75%) declară că sunt gata să cumpere produse ecologice, chiar dacă acestea sunt puțin mai costisitoare.

• O mare parte dintre ei (93%) sunt de părere că marii poluatori ar trebui să repare daunele de mediu pe care le cauzează. Introducerea unor amenzi mai costisitoare pentru contravenienți a fost considerată a fi cea mai eficientă metodă de abordare a problemelor de mediu.

• 85% dintre europeni consideră că pot juca un rol în protejarea mediului. Cei mai mulți dintre ei acționează și se comportă dintr-o perspectivă ecologică. Printre acțiunile cele mai frecvente, aceștia au menționat trei: separarea deșeurilor pentru reciclare (72%), reducerea consumului de energie (52%) și reducerea consumului de apă (37%).

• În timp ce tot mai mulți cetățeni consideră că sunt bine informați cu privire la mediu, în general, 39%afirmăcănudispundeinformațiicuprivirelaimpactulpecaresubstanțelechimiceutilizateînproduseledeuzcotidianîlauasuprasănătății.

• Printre prioritățile de vârf identificate pentru cetățenii care doresc să protejeze mediul s-au numărat sor-tarea deșeurilor astfel încât să poată fi reciclate (54%), reducerea consumului de energie în gos-podării (39%) și utilizarea mijloacelor de transport în comun (39%).

Detalii: http://ec.europa.eu/environment/index_en.htm

Page 4: Newsletter Europe Direct Maramures-sept 2014

Centrul de informare EUROPE DIRECT MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax:+40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.europedirect.cdimm.org

Informaţii despre Uniunea Europeană; informaţii despre surse de finanţare; organizarea de evenimente pe teme europene; transmiterea reacţiilor primite de la

cetăţeni cu privire la Uniunea Europeană.

Fundaţia CDIMM MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: +40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.cdimm.org

Consultanţă în afaceri, organizarea de cursuri/seminarii; planuri de afacerişi studii de fezabilitate; administrare programe/proiecte; editură.

Colectivul de redacţie

Margareta CĂPÎLNEANRadu BIGMirel MIHALI

Program cu publicul 9.00 - 16.00

Maramureş

Colecţia Buletinului informativ electronic

o găsiţi la adresa:http://europedirect.cdimm.org/

newsletter

INFORMAŢII utile pentru TINERI

CURSURI PENTRU PROGRAMUL ERASMUS PLUS

* Design-ul activităților de învățare Erasmus-Plus (curspilot),BucureștiScop: curs de formare dezvoltat de către ANPC-

DEFP împreună cu Rețeaua Națională a Formatorilor Erasmus+ ca modul pilot de pregătire în vederea sprijinirii procesului de scriere și management al unui proiect finanțat prin programul Erasmus+. Locație: București; Perioada: 09-11.10.2014 Profilul participantului: formator, facilitator,

lucrător de tineret, lider de grup, instructor, profesor, mentor, alte categorii de profesioniști în educație, formare și tineret cu roluri în cadrul activităților de învățare din programul E+.Termendeînscriere: 5 octombrie 2014Informatii suplimentare: http://www.tinact.

ro/detaliu-calendar/IDevent/1273

* Cursdeformarepeschimburidetineripen-truîncepători,GermaniaLocație: Germania; Perioada: 28.01-01.02.2015Scop: să ofere o experiență internațională de

învățare actorilor implicați activ în lucrul cu tinerii (în special începători în acest domeniu), prin dez-voltarea competențelor necesare în dezvoltarea unor proiecte de schimburi de tineri de calitate. Termendeînscriere: 23 noiembrie 2014Informații suplimentare: http://www.salto-

youth.net/BTM

* Curs de formare ”SOHO - for EVS SupportPeople”,OlandaLocație: Olanda; Perioada: 28.01-01.02.2015Scop: să îmbunătățească calitatea proiectelor

SEV prin dezvoltarea competențelor esențiale ale persoanelor-suport (mentori, coordonatori SEV).

Cursul oferă și informații actualizate despre oportunitățile oferite prin programul Erasmus+ în domeniul tineretului.Termendeînscriere: 23 noiembrie 2014Informații suplimentare: http://www.salto-

youth.net/SOHO/

* CursdeinitiereinprogramulErasmusPlus/TiA-APPETISER,UKLocație: Manchester; Perioada: 01-05.02.2015Scop: oferirea unei prime experiențe pozitive în-

tr-un proiect internațional de tineret pentru a mo-tiva și încuraja participanții să se implice activ în proiecte finanțate prin programul Erasmus+ în do-meniul tineretului.Termendeînscriere: 30 noiembrie 2014Informații suplimentare: http://www.salto-

youth.net/Appetiser/

* Curs de formare pe calitatea proiectelor -TICTAC,CipruLocație: Cipru; Perioada: 07-13.02.2015Scop: susținerea persoanelor cu experiență în

lucrul cu tinerii pentru dezvoltarea competențelor necesare pentru implementarea unor proiecte de calitate în cadrul programului Erasmus+ în dome-niul tineretului, ca masură de sprijin pentru strate-gia pe termen lung a organizației.Termendeînscriere: 30 noiembrie 2014Informații suplimentare: http://www.salto-

youth.net/TICTAC/

* Curs de formare ”European Citizenship inYouthWork”,UngariaLocație: Ungaria; Perioada: 15-21.02.2015Scop: cursul își propune să dezvolte cetățenia

europeană critică și democratică și să sprijine lucrătorii de tineret în dezvoltarea și implementarea proiectelor de tineret pe tema cetățeniei europene.Termendeînscriere: 30 noiembrie 2014Informații suplimentare: http://www.salto-

youth.net/EuropeanCitizenship Pentru detalii, consultați pagina de Internet

a Programului Erasmus Plus: http://www.erasmusplus.ro/evenimente


Recommended