+ All Categories
Home > Documents > Newsletter ed maramures septembrie 2012

Newsletter ed maramures septembrie 2012

Date post: 24-May-2015
Category:
Upload: margareta-capilnean
View: 206 times
Download: 1 times
Share this document with a friend
4
Buletin de informare europeană Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞ Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html Ziua Europeană a Limbilor - 26 septembrie Anul IV, Nr. 9 Septembrie 2012 Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş Cuprins: Ziua europeană a limbilor Statutul partidelor politice europene Dezbatere UE Campania ”Generation Awake” Utile pentru tineri: - Concursul de traduceri Juvenes Translatores - Concurs de fotografie: CL!CK About It Începând cu anul 2001, ziua de 26 septembrie este dedicată celebrării limbilor europene. Europa este posesoarea unei adevărate bogății lingvis- tice: 23 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară, fără să menționăm limbile vorbite de cetățenii provenind din alte țări și de pe alte continente. http://ec.europa.eu/languages/orphans/european-day-of-languages_ro.htm Uniunea Europeană are 23 de limbi oficiale şi de lucru. Acestea sunt: bulgară, cehă, daneză, engleză, estonă, finlandeză, franceză, germană, greacă, italiană, irlandeză, letonă, lituaniană, maghia- ră, malteză, olandeză, polonă, portugheză, română, slovacă, slovenă, spaniolă și suedeză. Primul Regulament CE, care a stabilit limbile oficiale, a fost adoptat în 1958. Acesta a menţionat olandeza, franceza, germana şi italiana ca primele limbi oficiale şi de lucru ale UE, acestea fiind totodată şi limbile statelor membre la momentul respectiv. De atunci, odată cu extinderea Uniunii, a crescut şi numărul limbi- lor oficiale. Acesta este însă mai mic decât numărul statelor membre, deoarece unele dintre acestea au aceeaşi limbă. De exemplu, limbile oficiale ale Belgiei sunt franceza, germana şi olandeza, iar majoritatea populaţiei din Cipru vorbeşte limba greacă, aceasta având statutul de limbă oficială. Există două prevederi principale cu privire la limbile cu carac- ter „oficial”și „de lucru”: documentele pot fi trimise instituțiilor UE, iar răspunsul poate fi pri- mit în oricare dintre aceste limbi, regulamentele UE, precum și alte documente legislative sunt pu- blicate în toate limbile oficiale și de lucru, ca și în cazul Jurnalului Oficial. Din motive legate de timp şi buget, un număr relativ mic de docu- mente de lucru sunt traduse în toate limbile. De regulă, Comisia Euro- peană foloseşte engleza, franceza şi germana ca limbi procedurale, în timp ce Parlamentul European lucrează în diverse limbi, în funcţie de necesităţile membrilor săi.
Transcript
Page 1: Newsletter ed maramures septembrie 2012

Buletin de informareeuropeană

Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380;

e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html

• ZiuaEuropeanăaLimbilor-26septembrie

Anul IV, Nr. 9Septembrie 2012 Buletin informativ electronic lunar editat de

Centrul Europe Direct Maramureş

Cuprins:

• Ziuaeuropeanăalimbilor

• Statutulpartidelorpoliticeeuropene

• DezbatereUE

• Campania”GenerationAwake”

• Utilepentrutineri:--Concursul-de-traduceri-Juvenes-Translatores--Concurs-de-fotografie:-CL!CK-About-It

Începând cu anul 2001, ziua de 26 septembrie este dedicată celebrării limbilor europene. Europa este posesoarea unei adevărate bogății lingvis-tice: 23 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară, fără să menționăm limbile vorbite de cetățenii provenind din alte țări și de pe alte continente. http://ec.europa.eu/languages/orphans/european-day-of-languages_ro.htm

Uniunea Europeană are 23 de limbi oficiale şi de lucru. Acestea sunt: bulgară, cehă, daneză, engleză, estonă, finlandeză, franceză, germană, greacă, italiană, irlandeză, letonă, lituaniană, maghia-ră, malteză, olandeză, polonă, portugheză, română, slovacă, slovenă, spaniolă și suedeză.

Primul Regulament CE, care a stabilit limbile oficiale, a fost adoptat în 1958. Acesta a menţionat olandeza, franceza, germana şi italiana ca primele limbi oficiale şi de lucru ale UE, acestea fiind totodată şi limbile statelor membre la momentul respectiv.

De atunci, odată cu extinderea Uniunii, a crescut şi numărul limbi-lor oficiale. Acesta este însă mai mic decât numărul statelor membre, deoarece unele dintre acestea au aceeaşi limbă. De exemplu, limbile oficiale ale Belgiei sunt franceza, germana şi olandeza, iar majoritatea populaţiei din Cipru vorbeşte limba greacă, aceasta având statutul de limbă oficială.

Există două prevederi principale cu privire la limbile cu carac-ter „oficial”și „de lucru”:• documentele pot fi trimise instituțiilor UE, iar răspunsul poate fi pri-

mit în oricare dintre aceste limbi, • regulamentele UE, precum și alte documente legislative sunt pu-

blicate în toate limbile oficiale și de lucru, ca și în cazul Jurnalului Oficial.

Din motive legate de timp şi buget, un număr relativ mic de docu-mente de lucru sunt traduse în toate limbile. De regulă, Comisia Euro-peană foloseşte engleza, franceza şi germana ca limbi procedurale, în timp ce Parlamentul European lucrează în diverse limbi, în funcţie de necesităţile membrilor săi.

Page 2: Newsletter ed maramures septembrie 2012

2

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar9/2012

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞConţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Comisia a adoptat pe 12 septembrie 2012 o propunere menită să consolideze capacitatea partidelor politice din Uniunea Europeană de a forma un spațiu public cu adevărat european și de a exprima voința cetățenilor UE, prin sporirea vizibilității, a recunoașterii, a eficacității, a transparenței și a responsabilității acestor partide.

• PropunereaComisieipentruîmbunătățireacapacitățiipartidelorpoliticeeuropenedea-ireprezentapecetățeniiUEșipentruconsolidareademocrației

Propunerea prevede un statut juridic la nivelul Uniunii pentru partidele politice europene şi fundaţiile afiliate acestora, abordând cel mai impor-tant obstacol cu care se confruntă organizaţiile în cauză atunci când îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul unuia sau mai multor state membre. În prezent, majoritatea acestor partide şi fundaţii sunt înregistrate ca asociaţii fără scop lucrativ („asbl”).

Propunerea nu va avea nicio consecinţă asupra sumelor totale puse la dispoziţie din bugetul UE pentru finanţarea partidelor şi a fundaţiilor politi-ce, însă normele care reglementează această finanţare vor fi raţionalizate şi adaptate în funcţie de situaţia şi de necesităţile specifice.

Partidele politice europene vor avea obligaţia de a publica numele do-natorilor care contribuie cu mai mult de 1.000 EUR pe an, în timp ce limita anuală a donaţiilor individuale va creşte de la 12.000 EUR la 25.000 EUR.

Pentru a fi recunos-cute ca partid poli-tic european sau ca fundație politică euro-peană, organizațiile re-spective vor trebui să respecte standarde în-alte privind democrația internă, guvernanța, responsabilitatea, transparența și res-pectul pentru valorile pe care se întemeiază Uniunea.

Toate aspectele legate de finanțarea partidelor vor face obiectul unui set cu-prinzător de norme, printre care se numără cerințe stricte în ma-terie de raportare și control. Un regim de sancțiuni administra-tive va fi introdus în cazul încălcărilor.

ContextLegislaţia existentă [Regulamentul (CE) nr. 2004/2003 din 4.11.2003] care reglementează statutul şi finanţarea partidelor politice la nivel european a fost adoptată în 2003. Aceasta a fost modificată în 2007 pentru a permite, printre altele, finanţarea fundaţiilor politice europene din bugetul UE. Prin intermediul raportului Giannakou, Parlamentul European a formulat o serie de cereri pentru a îmbunătăţi aceste norme. Propunerea de astăzi include majoritatea solici-tărilor respective.

În 2012, un total de 13 partide politice la nivel european au beneficiat, în temeiul regulamentului menţionat, de o finanţare gestionată de Parlamentul European. În 2012, valoarea bugetului destinat partidelor şi fundaţiilor politi-ce la nivel european a depăşit cu puţin suma de 31 de milioane EUR.

Mai multe informații:

http://ec.europa.eu/romania/news/12092012_propunere_partide_europene_ro.htm

Page 3: Newsletter ed maramures septembrie 2012

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar 9/2012

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

3Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a lansat o amplă dezbatere pe marginea propunerilor sale referitoarea la consolidarea Uniunii Economice şi Monetare şi la crearea unei uniuni politice.

Potrivit declaraţiilor sale, această dezbatere trebuie să aibă loc în societăţile noastre şi în rândul cetăţenilor noştri. În următoarele 15 luni, Comisia va lansa o serie de dialo-guri cu cetăţenii, în fiecare ţară din UE. Primul va avea loc în data de 27 septembrie, la Cádiz (Spania).

„Dialogurile cu cetăţenii” se adresează tuturor şi vor fi transmise în direct pe internet. Printre participanţi se vor număra politicieni aleşi la nivel local, regional şi naţional.

Mai multe informații: http://ec.europa.eu/news/justice/120921_ro.htm

• ParticipaţilamareadezbaterelansatădeUE

• Campania”GenerationAwake”-pentruutilizareaeficientăaresurselor

http://www.generationawake.eu/ro

Alegerile tale fac diferența. Vrei să îți trăiești viața la maxim respectând în același timp natura? Atunci Generation Awake ţi se potriveşte. Trebuie doar să fii conştient cu

privire la alegerile pe care le faci în calitate de consumator şi la consecinţele pe care acestea le au asupra resurselor naturale ale planetei.

Cum? Din moment ce viața este formată din alegeri, deciziile inteligente de zi cu zi prin care ții cont de mediul înconjurător fac diferența și în viața ta și în cea a familiei și a prietenilor tăi.

Stiaţi că...A face un duş în fiecare zi

timp de 5 minute în loc de baie înseamnă a economisi 400 de litri de apă pe săptă-mână?

Faptul că ţii robinetul pornit înseamnă că resursele se duc pe apa Sâmbetei?

Durează aproximativ două mi-nute să te speli pe dinţi, dar nu este nevoie să laşi robinetul pornit

în timp ce o faci. Dacă laşi robine-tul pornit tot timpul, nu faci decât să iroseşti apă.

Porneşte robinetul doar atunci când ai nevoie să-ţi clăteşti periu-ţa de dinţi. Acelaşi lucru este vala-bil şi pentru bărbierit. La început, umpleţi chiuveta cu apă doar pe jumătate, dar nu lăsaţi robinetul pornit tot timpul.

Agenţii de curăţare îndepărtează mai mult decât grăsimea şi murdăria?

De ce nu începi să foloseşti deter-genţi organici pentru spălarea rufelor?

Există o mulţime de sfaturi inte-resante - persoanele mai în vârstă îţi pot spune câteva lucruri despre cum să fii cumpătat ŞI ecologic.

Suprafeţele tale de lucru, mate-rialele textile şi podelele vor apre-cia, de asemenea, acest tratament cumpătat.

Iar dacă toaleta, chiuveta sau sistemul de canalizare sunt înfun-date, încearcă mai întâi să folo-seşti o pompă de desfundat ţevile. Va funcţiona la fel de bine ca o so-luţie de desfundat caustică şi vei evita riscul de a te răni - protejând în acelaşi timp mediul înconjurător.

Continuare în numărul viitor

Page 4: Newsletter ed maramures septembrie 2012

Centrul de informare EUROPE DIRECT MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax:+40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.europedirect.cdimm.org Informaţii despre Uniunea Europeană; informaţii despre surse de finanţare; organizarea de seminarii pe teme europene; transmiterea reacţiilor primite de la cetăţeni cu privire la Uniunea Europeană.

Fundaţia CDIMM MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: +40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.cdimm.orgConsultanţă în afaceri, organizarea de cursuri/seminarii; planuri de afacerişi studii de fezabilitate; administrare programe/proiecte; editură.

Colectivul de redacţie

Margareta CĂPÎLNEANRadu BIGMirel MIHALI

Program cu publicul 9.00 - 16.00

Pentru informatii pe teme europene, va asteptam la Centrul Europe Direct Maramures

Maramureş

Colecţia Buletinului informativ electronic

o găsiţi la adresa:http://europedirect.cdimm.org/

newsletter

INFORMAŢII utile pentru TINERI

• Juvenes Translatores: concurs de tradu-ceri pentru școli

Ești născut(ă) în 1995 și îți plac traduce-rile?

Concursul Juvenes Translatores oferă ocazia ti-nerilor de 17 ani (născuţi în 1995), înscrişi la o şcoală din Europa, de a vedea ce înseamnă să fii traducător profesionist.

Tinerii liceeni vor participa la un test de tradu-cere care va avea loc în aceeaşi zi în toate statele membre ale UE: 27 noiembrie 2012.

Ei vor putea să-şi aleagă combinaţia de limbi, dintre limbile oficiale ale UE, respectiv limbile din care şi în care vor traduce.

Şcolile din toată Europa sunt invitate să se în-scrie pe site-ul Juvenes Translatores în perioada: 1 septembrie - 20 octombrie 2012.

Mai multe informații: http://ec.europa.eu/translatores/index_en.htm

• CL!CK About It: concurs mondial de fotografie

CL!CK este un concurs de fotografie despre

lumea în schimbare, care îşi propune să cree-ze un mozaic de imagini din toate colţurile lumii pentru a arăta cum trăiesc comunităţile locale şi cum luptă populaţia pentru a supravieţui într-o societate în continuă schimbare.

Tema este: Crize și dezastre. Fotografii profesionişti şi amatori pot trimite

fotografii care surprind dezastre naturale, revolte politice, conflicte, crize financiare, crize ale dez-voltării, viaţa urbană şi schimbările climatice.

Doi fotografi laureați (unul profesionist și unul amator) vor fi selectati pentru a par-ticipa la un reportaj pe o temă specifică or-ganizat de Centrul European pentru Jurna-lism.

Data limită pentru trimiterea fotografiilor este: 29 octombrie 2012.

Toate detaliile legate de participare se găsesc pe: http://new.clickaboutit.net


Recommended