Home >Documents >NE 014-2002 Executarea Rosturilor de Contracţie

NE 014-2002 Executarea Rosturilor de Contracţie

Date post:15-Dec-2015
Category:
View:610 times
Download:41 times
Share this document with a friend
Description:
NE 014-2002 Executarea rosturilor de contracţie
Transcript:

Executarea rosturilor de contracie

12. EXECUTAREA ROSTURILOR N SISTEMUL COFRAJE FIXE

12.1. Pentru a evita apariia fisurilor i crpturilor datorit vari-aiilor de temperaturi i umiditate, tasrilor inegale i pentru necesiti de construcie, mbrcminile se execut cu rosturi transversale i longitudinale care le mpart n dale.

12.2. Rosturile, att cele transversale ct i cele longitudinale pot fi de:

- contact (de construcie);

- dilataie;

- contracie.

Executarea rosturilor de contact

12.3. Rosturile de contact transversale se realizeaz pe toat limea i grosimea dalei, cnd se ntrerupe turnarea betonului, fie la sfritul zilei de lucru, fie n cazul ntreruperii accidentale a betonrii (ploaie intens, defectarea utilajelor, ntreruperi n aprovizionarea cu beton etc.) i se vor executa conform figurilor 7 i 8, astfel:

a. n seciunea transversal unde apare rostul se monteaz un

dulap de lemn avnd lungimea egal cu distana ntre longrine i limea egal

cu nlimea mbrcmintei fixat cu ajutorul ruilor metalici btui n fundaie;

b. la reluarea betonrii se scot ruii metalici i dulapul, se aplic pe suprafaa lateral a mbrcmintei o pelicul de emulsie bituminoas prin stropire de dou ori sau se pune o fie de carton bitumat;

c. la drumurile de clas tehnic I i II, strzile de categoria I i II, precum i la pistele i platformele aeroportuare, partea superioar a rostului de contact, pe o adncime de 30 mm din grosimea dalei, se taie ulterior pe o lime de 8...10 mm pentru a se permite o uoar introducere a produsului de colmatare.

12.4. Rosturile de contact longitudinale se realizeaz ntre benzile de beton pe toat grosimea mbrcmintei, fiind prevzut cu ancore de oel-beton OB 37, cu diametrul de 10 mm i 1 m lungime (prevzute cu ciocuri) aezate la jumtatea grosimii dalei la distana de 1 m una de alta. n acelai mod se trateaz i rostul longitudinal dintre dala normal i supralrgirea drumurilor sau cel dintre benzile laterale ale pistelor sau cilor de rulare aeroportuare i acostamentele acestora, cu precizarea ca n acest caz ancorele se vor aeza la jumtatea grosimii dalelor din aceste acostamente.

Fac excepie platformele cu panta sub 2 %, unde armarea nu este necesar.

Rosturile de contact longitudinal se vor executa conform figurilor 9 i 10, astfel:

a. Ancorele confecionate ca n figurile 9 i 10 se ndoaie la jumtatea lungimii n unghi de 90. Jumtate din ancor se protejeaz s nu adere de beton prin nfurare cu hrtie sau folie de polietilen, aezndu-se apoi lipit de longrin, pe poziia final n timpul repartizrii betonului. Dup demontarea longrinei din axa drumului, jumtatea protejat a ancorei ce a fost montat de-a lungul longrinei se va dezdoi i ntinde fr inflexiuni. Pentru lucrrile aeroportuare, ancorele se vor poziiona conform prevederilor proiectului respectiv.

b. nainte de betonarea benzii a doua, pe suprafaa vertical a mbrcmintei benzii turnate anterior, se va aplica n mod obligatoriu o pelicul de protecie prin stropire, de cel puin dou ori).

c. La lucrrile precizate la pct. 12, la partea superioar a rostului de contact longitudinal se va crea prin tiere (la maximum 24 ore de la turnarea dalei) un lca de 8... 10 mm lime i de 30 mm adncime care va fi colmatat la ,,cald" sau la ,,rece" cu produse speciale de etanare.

Executarea rosturilor de dilataie

12.5. Rosturile de dilataie transversale se execut conform figurilor 11 i 12, pe toat limea i grosimea mbrcmintei la distana de circa 100 m lungime de banda de beton, perpendicular pe axa benzii, n linie continu pe toata limea mbrcmintei.

De asemenea, se realizeaz rosturi de dilataie i n urmtoarele situaii:

a) la capetele tablierelor sau plcilor viaductelor, podurilor, podeelor etc.;

b) la capetele curbelor avnd raze sub 300 m;

c) n punctele de schimbare a declivitilor n care proiectul nu prevede racordri convexe, STAS 863.

Rostul de dilataie transversal se va executa astfel:

a. Se aeaz pe fundaie o scndur mbibat din lemn de brad pstrat n ap timp de 24 de ore nainte de utilizare) de 20...25 mm grosime, care rmne n lucrare. Scndura va avea lungimea egal cu distana ntre longrine i limea n funcie de nlimea mbrcmintei astfel:

- cu 3 cm mai mic dect nlimea mbrcmintei executat ntr-un singur strat;

- ct nlimea stratului de rezisten la mbrcmini executate n dou straturi;

- ct nlimea fiecrui strat de rezisten, cnd acestea se execut n 2-3 reprize, scndurile trebuie s fie aezate perfect n acelai plan vertical.

Scndura se aeaz perfect vertical, perpendicular fa de longrine

i se fixeaz astfel ca s-i pstreze poziia vertical n tot timpul executrii mbrcmintei din vecintatea sa. Scndura de rost se va aeza astfel nct s nu permit legtura ntre dalele adiacente pe sub scndur i pe la capetele ei.

Poziia scndurii se marcheaz pe longrina cu creta pentru a putea permite tierea ulterioar a rostului n dreptul ei.

b. Ulterior, stratul de beton situat deasupra scndurii este ndeprtat prin executarea a dou tieturi paralele, distanate la 20...25 mm ntre ele, pn la nivelul superior al scndurii.

12.6. Rosturile de dilataie longitudinale se execut la platforme, n cazul cnd mbrcmintea este mai lat de 100 m la aproximativ jumtate din limea mbrcmintei, n locul unui rost de contact. Rosturile de dilataie longitudinal se vor executa cu aceleai dimensiuni i cu acelai mod de execuie ca i rostul de dilataie transversal (conform pct. 12.5).

Executarea rosturilor de contracie

12.7. Rosturile de contracie sunt rosturi aparente, care separ betonul numai n partea superioar a mbrcmintei. Prin micorarea seciunii dalei se asigur ulterior fisurarea n continuare a ntregii seciuni, n dreptul rostului.

12.8. Rosturile de contracie transversal se execut pe toat limea mbrcminii, n linie continu, nclinate la 1/6 sau perpendicular pe axa drumului, la distana ntre 4...6 m modulat dup o secven determinat prin proiect (de exemplu 4-5-4 m; 5-4-5 m; 5-6-5 m) i pe o adncime de 1/4...1/5 din grosimea dalei la mbrcminile executate ntr-un singur strat (figurile 13 a i 13 b) sau pe 1/3... 1/4 din grosimea total a dalei, cnd mbrcmintea se execut n dou straturi (figurile 14 a i 14 b) cu ajutorul mainii de tiat rosturi echipat cu dou discuri diamantate concentrice alturate, de diametre diferite (figurile 13 a i 14 a) sau cu un singur disc avnd grosimea de 8 mm (figurile 13 b i 14 b).

Tierea betonului ntrit se va executa imediat ce betonul permite, ntr-un interval de timp-de 6...24 ore de la punerea n oper a betonului, n funcie de tipul cimentului, temperatura aerului, n conformitate cu prevederile tabelului 11.

Tabelul 11

Tipul cimentuluiTemperatura aerului

5...13C13...22C22...30C

CEM 1 42,5 R, CEM I 32,5 R2...24 ore8...12 ore6...8 ore

CD 40, CEM I 42,5 N18...24 ore10...18 ore8...10 ore

n cazul defectrii mainii de tiat rosturi sau scderea rapid a umiditii relative a aerului, cu maina de rezerv se va tia n primul rnd fiecare al treilea rost, revenindu-se apoi pentru tierea celorlalte rosturi.

12.9. Rosturile de contracie longitudinal se execut n cazul cnd banda de beton se toarn cu o lime mai mare de 5,0 m realizndu-se pe axa acesteia. Rosturile de contracie longitudinale se vor executa prin tiere n betonul ntrit, cu aceleai dimensiuni ca i rosturile de contracie transversale. Rosturile se vor tia dup terminarea tierii tuturor rosturilor de contracie transversale.

12.10. Dispunerea rosturilor n plan n intersecii de strzi, platforme i piee se va face conform proiectului, evitndu-se formarea de coluri mai mici de 75 i lungime de rost mai mic de 0,50 m.

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended