Home >Education >Modulul 1 ecdl

Modulul 1 ecdl

Date post:28-Nov-2014
Category:
View:3,427 times
Download:13 times
Share this document with a friend
Description:
 
Transcript:
 • 1. Modulul 1Concepte generale ale tehnologiei informaiei
 • 2. Noiuni generale Hardware : Prin hardware nelegem totalitatea prilor componente ale unui calculator: unitatea central + dispozitivele periferice . Software: Termenul software se refer la totalitatea programelor care ruleaz pe un calculator . TI: Tehnologia informaiei se refer la ansamblul elementelor ce permit unei entiti s comunice prin mijloace electronice cu exteriorul.
 • 3. Tipuri de calculatoare Calculatorul poate fi definit ca un dispozitiv folosit pentru prelucrarea automat a datelor. Calculatoarele se clasific n funcie de mai multe criterii: a) Tipul unitii centrale de prelucrare; b) Capacitatea memoriei interne; aceste dou caracteristici influeneaz viteza de lucru a calculatorului c) Capacitatea de stocare a memoriei externe; d) Viteza de lucru; e) Costul sistemului. Principalele tipuri de calculatoare sunt prezentate n continuare.
 • 4. Tipuri de calculatoare SUPERCALCULATOARELE : Supercalculatoarele sunt calculatoare care se disting prin resurse hardware / software enorme . Sunt folosite pentru operaii ce necesit calcule intensive: prognoze meteo, simulri fizice/mecanice (teste ale modelelor aerodinamice, reacii nucleare, criptoanaliz etc. Drept urmare, principalii utilizatori de supercalculatoare sunt agenii militare i instituii tiinifice. Costurile achiziionrii i ntreinerii unui astfel de calculator sunt foarte mari. La momentul actual, cel mai rapid supercalculator este simulatorul geofizic de la Yokohama Institute for Earth Sciences din Japonia.
 • 5. Tipuri de calculatoare Calculatoarele MAINFRAME : Calculatoarele mainframe sunt calculatoare c e pot exploata volume imense de date i pot suporta lucrul a mii de utilizatori simultan . Acestia se pot conecta la mainframe prin aa numitele terminale neinteligente (dispo zitive formate dintr-o tastatur i un monitor, fr capacitate de calcul) . Un calcu l ator mainframe se distinge mai ales prin capacitatea de stocare i memoria intern . El poate rula ani ntregi fr ntrerupere, Unele calculatoare pot rula mai multe sisteme de operare simultan, opernd astfel ca o mulime de maini virtuale. Preul unui astfel de calculator este de ordinul sutelor de mii de dolari. Principala diferen ntre supercalculatoare i mainframe este c primele se folosesc pentru operaii ce necesit calcule intense, n timp ce mainframe efectueaz operaii de complexitate redus asupra unor volume mari de date.
 • 6. Tipuri de calculatoareMINICALCULATOARELE: Minicalculatoarele sunt similare calculatoarelor mainframe, dar puterea lor de calcul este mai mic. Putem considera astfel minicalculatoarele ca fiind o categorie intermediar ntre calculatoarele mainframe i calculatoarele personale. Astzi locul minicalculatoarelor a fost luat n mare msur de calculatoarele personale.
 • 7. Tipuri de calculatoareCALCULATOARELE PERSONALE (PC) : Sunt calculatoare mici, independente (cu capaciti de prelucrare i stocare proprii) destinate a fi folosite la un moment dat de o singur persoan, compatibile cu specificaiile firmei IBM. Acestea sunt printre cele mai ieftine calcualtoare (ntre 400 1000 USD), accesibile att firmelor ct i utilizatorilor individuali, datorit numrului mare de programe disponibile.
 • 8. Tipuri de calculatoareLAPTOP : Laptop ( notebook ) este un calculator personal portabil de mici dimensiuni, de obicei cntrind ntre 1-3 kg, prevzut cu ecran cu cristale lichide (LCD), tastatur i mouse ncorporate, baterie. Este de obicei mai puin puternic dect PC obinuite (capacitate de stocare i memorie intern de dimensiuni mai reduse), preul su este ns mai mare dect al PC-urilor, datorit componentelor miniaturizate ce intr n structura lor (peste 1500 USD).
 • 9. Tipuri de calculatoare PDA / HANDHOLD / PALMTOP : Personal Digital Assistants sunt cele mai mici calculatoare, de dimensiunile unei palme , iniial au fost concepute ca agende electronice, dar au devenit mult mai versatile n timp. De obidei, un PDA include un ceas, carnet de adrese, calendar-agend, organizator de sarcini (task-uri), precum i un program de calculator de buzunar. Una dintre principalele caracteristici ale PDA (pe lng mobilitate) este posibilitatea de a transfera date ctre / de la PC/laptop cu ajutorul unor cabluri speciale . Preurile acestor dispozitive sunt apropiate de cele ale calculatoarelor personale.
 • 10. Tipuri de calculatoare REELE DE CALCULATOARE: O reea de calculatoare este un sistem de calcul ce permite comunicarea ntre dou sau mai multe calculatoare (conectate ntre ele prin cablu, unde radio etc), acestea putnd folosi n comun anumite resurse hardware - software.
 • 11. Tipuri de calculatoare SERVER : Serverul este un calculator care face parte dintr-o reea de calculatoare i care ofer diverse servicii celorlalte calculatoare din reea. Un server trebuie s dispun de resurse hardware i software deosebite pentru a funciona ca atare. Tipuri de servere: server de fiiere (stocheaz mare parte din datele utilizatorilor dintr-o reea); server de aplicaie (ruleaz un program care execut anumite sarcini pentru utilizatori), cum ar fi: server de pot (permite comunicarea prin sistemul de pot electronic e-mail); server de internet (permite publicarea de informaii pe INTERNET sub form de pagini / site-uri WEB). Utilizatorii unui server sunt specialiti n hardware / software i sunt cunoscui sub numele generic de administratori .
 • 12. Componentele unuicalculator Unitatea central de prelucrare CPU (elementele ei se afl pe placa de baz): Microprocesor; Memoria intern; Controllerul de intrare/iesire, sistemul de bus-uri; Memoria extern (se conecteaz la calculator prin diverse cabluri): Discuri fixe (HDD); Discuri flexibile (floppy); Discuri optice (CD) etc; Placa grafic / video (se conecteaz ntr-un slot special); Perifericele de intrare i ieire (se conecteaz prin aa numitele interfee).
 • 13. Microprocesorul Microprocesorul Microprocesorul este acea component a calculatorului care interpreteaz i execut comenzile (instruciunile) programelor care ruleaz pe calculator. Microprocesorul este de fapt creierul calculatorului. Viteza de lucru (i implicit performanele) microprocesorului depinde de frecvena de tact (msurat n Mhz / Ghz) i de limea registrului (numarul de octeti care pot fi prelucrati la u moment dat de procesor: 8 - 64 bii) . Cu ct viteza de lucru este mai mare, cu att procesorul este mai bun. Viteza se msoar n MIPS (milioane de instruciuni pe secund). Viteza de comunicare dintre procesor i memorie (frecvena FSB, msurat n Mhz) este foarte important pentru performanele unui microprocesor, la fel ca i memoria cache (o memorie exterm de rapid, dar de capacitate mic, folosit pentru a prelucra volume mari de date susceptibile a ncetini procesorul).
 • 14. Microprocesoare Exist 2 mari productori de microprocesoare pentru PC: Intel (procesoarele PENTIUM) i AMD (cu procesoarele K6, K7). Cele mi bune procesoare oferite de aceste firme sunt (existente n Romnia):AMD Athlon 64 FX51, 2200MHz INTEL Pentium IV Prescott, 3400 MHz
 • 15. Placa de baz Placa de baz este o plac ncrcat de circuite integrate folosit de un PC. Toate componentele necesare pentru funcionarea unui PC se conecteaz la placa de baz. Aceasta permite conectarea microprocesorului, memoriilor, plcii grafice, plcii de sunet, controllerelor pentru unitile de stocare etc. Componentele unei plci de baz sunt: - chipsetul (care controleaz funcionarea procesorului); - conectorii (sloturile) ISA, PCI, AGP; - conectori pentru alimentare; - bateria BIOS; - controllerele IDE / ATA; - slot/socket pentru conectarea procesorului; - conectori externi: porturi seriale / paralele / USB, sunet, video, reea.
 • 16. Placa de baz n funcie de microprocesorul folosit, exist mai multe sloturi / socket-uri disponibile. Este foarte important ns ca placa de baz s aib socket+ul potrivit pentru un anume procesor. De aceea, la configurarea hard a unui calculator imediat dup alegerea unui procesor, se alege placa de baz. Exemplu: - Socket 940 pentru Athlon 64 FX; - Socket A este folosit pentru procesoarele AMD (Athlon XP i Duron); - Slot A pentru procesoarele AMD Athlon mai vechi; - Socket 462 pentru noile AMD Athlon; - Socket 478 pentru Pentium 4 Northwood; - Socket 423 pentru Intel Pentium 4 processors; - Socket 370 pentru Intel Pentium III and Celeron processors; - Slot 1/Slot 2 pentru procesoarele Intel Pentium II/III and Celeron mai vechi. Socket-urile mai noi cu numere de c te 3 cifre sunt botezate n funcie de numrul de pini pe care i conin. Celelalte, mai vechi, au fost numite n funcie de ordinea construirii lor.
 • 17. Placa de baz P entru fiecare procesor exist de asemenea mai multe chipset-uri disponibile. Astfel:- pentru procesoarele AMD: VIA KT400, KT 600, nForce 2, nForce 2 Ultra 400, nForce3- Pentru procesoarele Intel: Intel 845 PE, Intel 865PE, Intel 865G, Intel 875P. Este foarte important ca placa de baz s fie dotat cu un chipset care suport un procesor anume. n momentul actual, performanele plcii de baz sunt un element de baz pentru funcionarea n condiii optime a calculatorului. Productori de plci de baz: Asus, Abit, Epox, Gigabyte.
 • 18. Placa de baz pentru AMDEpox 8KRA2+ Chipset KT 600 Socket A
 • 19. Plac de baz pentruIntel Abit BD7E, chipset Intel 845PE, socket 478
 • 20. Dispozitive (periferice)de intrare Dispozitivele periferice de intrare colecteaz informaii de la utilizator pentru a putea fi prelucrate de ctre calculator. Acestea se cone c teaz la calculator prin interfee sau porturi conectate la placa de baz. Exemple de periferice de intrare: a) tastatura; b) mouse; c) trackball; d) joystick; e) touch pad; f) touchscreen; g) light pen; h) scanner.
 • 21. Interfee Dup cum am vzut, interfeele permit conectarea perifericelor la unitatea central. Interfeele pot fi: a) seriale: transmite un singur set de date la un moment dat. La interfeele seriale putem conecta: mouse, tastatur, ; b) paralele: transmit simultan mai multe seturi de date; c) USB Universal Serial Bus: cele mai noi i mai rapide interfee, permit conectarea tuturor dispozitivelor periferice.
 • 22. Tastatura Tastatura (keyboard) este cel mai important dispozitiv de intrare. Se prezint sub forma unei plci care conine mai multe taste (cca. 100), care pot fi acionate prin apsare. Tastaturile se pot conecta la calculator prin urmtoarele interfee: - serial (PS2); - cordless (port infrarou); Tastatura este de form dreptungiular, mai nou au aprut tastaturile ergonomice, care ofer o mai bun poziionare a minilor n timpul lucrului, precum i posibiliti de scriere mai rapid (grupul principal de taste este desprit n dou subgrupuri, corespunztoare celor dou mini).
 • 23. Tastatura Tastatur ergonomic
 • 24. Mouse-ul Mouse-ul s-a dezvoltat ca dispozitiv de intrare n paralel cu interfeele grafice (Windows 3.1). Forma mouse-ului se potrivete perfect pentru a fi inut sub mn, este prevzut de obicei cu dou butoane i o roti (scroll), sau 3 butoane. Mouse-ul se folosete mpreun cu un pad (covora), pe care poate fi micat. n partea de jos exist un dispozitiv care detecteaz micrile mouse-ului, acestea fiind transpuse n micri ale unui cursor (simbol) pe ecran. Mouse-ul i tastatura sunt cele mai importante periferice de intrare, de asemenea sunt cel mai des folosite. Exist 2 tipuri de mouse: a) mouse mecanic: este prevzut cu o bil care, micndu-se, antreneaz micarea a 2 role perpendiculare; b) mouse optic: micarea mouse-ului este detectat cu ajutorul unui senzor optic. Se poate conecta la calculator prin interfa serial, PS2 sau USB, mai nou i wireless.
 • 25. Mouse-ul Mouse optic, wireless Mouse mecanic cu fir
 • 26. Trackball Trackball este un dispozitiv asemntor cu mouse-ul (transmite informaii calculatorului prin micarea sa). Este format dintr-o bil introdus ntr-un socket care conine senzori ce detecteaz micarea bilei, semnnd cu un mouse ntors pe spate. De aemenea, este prevzut cu butoane similare butoanelor mouse- ului. Micrile bilei sunt transmise calculatorului, care le traduce prin micri corespunztoare ale cursorului pe ecran. Trackball-ul s-a impus n mediul proectrii asistate de calculator, putnd fi folosit i n locurile unde nu este loc pentru mousepad. Conectarea trackball-ului se face similar cu a mouse-ului.
 • 27. Joystick Joystick-ul seamn cu mana unui avion i este folosit pentru jocuri (simulatoare de avioane, jocuri cu automobile etc). Micrile joystickului sunt transmise prin cablul de conectare ctre calculator, transpunndu-se n micri ale vehiculului din joc. Este prevzut cu butoane care pot funciona c o nform dorinelor utilizatorului. Unele joystick-uri sunt nsoite de un dispozitiv adiional denumit Throttle, folosit pentru a comanda acceleraia. Similar cu joystick-ul este combinaia volan+pedale+ schimbtor de viteze, destinat pasionailor de jocuri auto. Se conecteaz ntr-un port special pe placa de sunet sau prin USB. Joystick + throttle Volan cu pedale
 • 28. Touchpad Tocuhpad-ul este unperiferic de intrare folosit deobicei pentru laptop-uri.Funcioneaz la fel camouse-ul, micareacursorului pe ecran fiindcontrolat de micriledegetului utilizatorului pesuprafaa touchpad-ului. Esteprevzut cu dou butoane,care se comport similarbutoanelor stng i drept alemouse-ului. Poate fi ncorporat nlaptop sau detaabil. Seconecteaz la fel ca mouse-ul.
 • 29. Touchscreen-ul Touchscreen-ul este un ecran cruia utilizatorii i transmit comenzi atingnd o imagine anume. Este prevzut cu un software special pentru interpretrarea comenzilor. Este uor de folosit, dar ecranul necesit ntreinere intensiv.
 • 30. Light pen-ul Light pen-ul este un dispozitiv conectat la calculator, care atunci cnd este ndreptat spre ecran verific dac punctul respectiv este iluminat sau nu, i apoi trimite informaia ctre calculator. Atingerea ecranului conduce la activarea unei comenzi.
 • 31. Scanner-ul Scanner-ul transform informaia de pe foi sau diapozitive n format electronic. Poate fi folosit pentru a scana imagini, texte, grafice. Odat memorate n calculator, documentele scanate pot fi prelucrate. Scanner-ul se prezin n dou variante: a) flatbed scanner (scanner de birou): se folosete asemntor xerox-ului. Documentul de scanat se aaz cu faa n jos pe scanner, iar capacul scannerului se nchide. La apsarea unui buton, se declaneaz scanarea. b) handscanner (scanner de mn): scanarea se face plimbnd scannerul deasupra documentului.
 • 32. Perifericele de ieire Sunt acele dispozitive care transmit informaia din calculator ctre utilizator. Se conecteaz la calculator prin interfee specifice. Se clasific astfel: a) optice: prezint informaiile sub form vizual; b) acustice: prezint informaiile sub form de sunete. Exemple: a) monitorul; b) imprimanta; c) plotter-ul; d) difuzoarele; e) ctile audio.
 • 33. Monitorul Este asemntor televizorului, cu ajutorul su utilizatorul vizualizeaz n orice moment ceea ce execut calculatorul. Monitorul este cel mai important dispozitiv de ieire. Monitoarele se pot clasifica n: a) monitoare cu tub catodic (CRT): acelai principiu ca i la televizor, sunt mai ieftine, dar mai mari; b) monitoarele cu cristale lichide LCD: sunt mai mici ca dimensiuni, dar sunt foarte scumpe.Monitor Monitor LCDCRT
 • 34. Monitorul Performanele unui monitor sunt apreciate n funcie de: a) dimensiunea diagonalei (se msoar n inches, 1 inch = 2,54 cm): exist monitoare de 15, 17, 19 i 21 inci. Cu ct diagonala tubului este mai mare, cu att mai bine. b) rezoluia suportat (imaginea se mparte n puncte pixeli). Cu ct rezoluia este mai mare, cu att calitatea imaginii este mai bun. c) rata de remprosptare a imaginii (msurat n Hertzi) arat frecvena (pe secund) a remprosptrii. Cu ct aceast rat este mai mare, cu att stabilitatea imaginii crete. d) ergonomia (radiaiile emise de monitor).
 • 35. Imprimanta Cu ajutorul imprimantei, informaia electronic din calculator se tiprete pe hrtie. Imprimantele se clasific astfel: a) imprimante cu pini (este necesar o hrtie special, este ieftin dar odat cu rspndirea imprimantelor cu jet de cerneal, la fel de ieftine, este pe cale de dispariie); b) imprimanta cu jet de cerneal (folosete hrtie normal, calitatea depinde de culori i de rezoluie - pixeli per inch dpi); c) imprimanta cu laser ( cea mai rapid, dar i cea mai scump, folosete hrtie obinuit); d) plotter-ul este folosit pentru tiprirea desenelor de nalt rezoluie (planuri arhitecturale de exemplu). Imprimanta se conecteaz la calculator prin interfaa paralel sau USB.
 • 36. Imprimanta Imprimant cu jet de Imprimant cu laser cerneal
 • 37. Imprimanta Plotter Imprimant matriceal
 • 38. Boxe / cti Aceste periferice de ieire prezint informaia sub form de sunete. Folosirea lor necesit o plac de sunet. Se pot folosi pentru: a) instruire; b) divertisment (muzic, filme, jocuri); c) comunicare cu ali utilizatori (combinat cu un microfon).
 • 39. Stocarea informaiilor.Msurarea memoriei Datele sunt stocate n memoria calculatorului folosindu-se sistemul binar de numeraie, unde nu exist dect dou valori posibile: 0 i 1. Toate datele prelucrate i operaiile efectuate de calculator sunt descompuse n elemente care au valoarea 0 sau 1. Un astfel de element se numete bit , este cea mai mic unitate de msurare a memoriei. O combinaie de 8 bii se numete byte . Un byte corespunde unui caracter (liter, cifr etc.). Efectund toate combinaiile (0 sau 1 pe 8 poziii posibile) obinem 256 de variante, deci 256 de caractere. Celelalte uniti de msur pentru memorie sunt: - KiloByte kB: 1024 bytes; - MegaByte MB: 1024 Kilobytes; - GigaByte GB: 1024 Megabytes; - TeraByte: 1024 GigaBytes.
 • 40. Stocarea informaiilor.Msurarea memorieiAlte noiuni legate de date: - Un cmp este o unitate informaional semnificativ (fiecare dintre coloanele unui tabel este un cmp); - O nregistrare este o mulime de valori formate din cel mult o valoare pentru fiecare cmp; - Un fiier reprezint unitatea de prelucrare a informaiei din punct de vedere al software-ului. Un fiier se caracterizeaz printr-un nume (alegerea numelui unui fiier este la latitudinea utilizatorului) i o extensie (un grup de 3 caractere care arat tipul de informaie coninut n fiierul respectiv). - Un director reprezint un segment al memoriei externe n care pot fi stocate fiiere i / sau alte directoare. Fiierele i directoarele sunt organizate pe suporturile de memorie extern ntr-o form arborescent.
 • 41. Dispozitive de stocare(memoria extern) Memoria extern este memoria care reine toate datele utilizatorilor. Are un caracter nevolatil (la deconectarea calculatorului de la sursa de curent electric, coninutul memoriei nu se terge). Memoria extern se prezint sub forma unor dispozitive de stocare: a) Hard-disk-ul (HDD, discul fix) este cel mai important suport de memorie extern. Este format din mai multe discuri magnetice suprapuse care se rotesc, datele fiind citite/scrise cu ajutorul unor capete speciale. Are cea mai mare capacitate de stocare (astzi exist HDD-uri cu capacitate de la 20Gb la 160 Gb) i cel mai bun timp de acces la date. Performanele unui HDD, pe lng capacitate, sunt: - timpul mediu de acces la date (durata necesar pentru a accesa un segment al HDD), msurat n nanosecunde; - viteza de transmisie a datelor (volumul de date pe care HDD le poate citi n unitatea de timp); - interfeele de acces la HDD: IDE, EIDE, UATA, SATA, SCSI.
 • 42. Dispozitive de stocare(memoria extern) Toate aceste caracteristici determin preul HDD, care estecel mai scump dispozitiv de stocare. A aprut n ultimul timp posibilitatea ca HDD s fie desprinsuor din calculator, cu ajutorul unui dispozitiv special.
 • 43. Dispozitive de stocare(memoria extern)b) Floppy Disk-ul (Disc flexibil) este un suport de memorie extern format dintr-un disc magnetic subire ncastrat ntr-o carcas de plastic dreptunghiular. Spre deosebire de HDD, floppy disk-ul necesit un dispozitiv special pentru ca datele memorate pe el s poat fi citite sau modificate prin scriere. Acesta se numete Floppy Disk Drive. Floppy disk-ul are capacitatea maxim de 1,44 Mb, iar probabilitatea de defectare este destul de mare. Costurile sunt prin urmare foarte mici (n jurul a 10 USD un FDD, iar un disc cca. 0,30 USD). Discurile floppy au totui avantajul ca sunt cele mai comode atunci cnd datele sunt de volum mic, de asemenea se pot refolosi.
 • 44. Dispozitive de stocare(memoria extern)c) Discul optic (CompactDisc), CD Este un disc plat din plastic pe care datele se stocheaz n spiral, de la centru ctre margine. Capacitatea unui CD poate ajunge la 700 Mb. CD-ul se prezint n mai multe variante: a) CDROM (Read Only Memory): poate fi ncrcat cu date o singur dat, dup care tergerea/modificarea sunt imposibile; b) CDRW (ReWritable): poate fi ncrcat de mai multe ori. Ca i floppy, CD-ul necesit un dispozitiv special pentru citirea datelor nscrise (CDROM drive) sau pentru citire / scriere (C D Writer/ReWriter). Datorit scderii preurilor acestor echipamente i al CD-urilor neimprimate, CD-ul a devenit extrem de popular printre utilizatorii de calcualtoare.
 • 45. Dispozitive de stocare(memoria extern)
 • 46. Memoria intern Este de dou feluri:a) Read Only Memory: coninutul ei nu poate fi modificat i nu se distruge prin ntreruperea alimentrii cu tensiune electric. Memoria ROM este configurat de productorul plcii de baz n vederea realizrii unor funcii speciale (pornirea calculatorului);b) Random Access Memory: n RAM sunt ncrcate toate programele/fiierele deschise la un mo m e n t dat de utilizator. Memoria RAM este volatil (coninutul ei se pierde la oprirea calculatorului), drept urmare, nainte de a ntr e rupe lucrul este imperios ca fiierele deschise s fie salvate pe un sup o rt de memorie extern. Principala caracteristic a memoriei RAM este capacitatea (multiplu, astzi, de 128 Mb). Cu ct memoria RAM are o capacitate mai mare, cu att calculatorul este mai rapid. De asemenea, fr e cvena de bus (frecvena magistralei). Tipuri de memorie: EDO, SDRAM, DDRAM.
 • 47. Performanele unuicalculator Microprocesorul este cel mai important factor ce influeneaz performanele calculatorului. Un calculator se construiete practic n jurul microprocesorului. Cu ct microprocesorul este mai rapid, cu att calculatorul este mai bun. Exist la momentul actual mai multe categorii de microprocesoare: Procesor Frecvene Preuri (milioane lei) Intel PIV Extreme Edition 3200 Mhz 43,5 Intel PIV HT Prescott 2800 3400 Mhz 7,6 19,5 Intel PIV HT Northwood 2000 3400 Mhz 5,5 19 Athlon XP Barton 2500 3000 Mhz 3,5 8 Athlon XP 1800 2700 Mhz 2,5 5 Intel Celeron 2000 2700 Mhz 2,5 4,5 AMD Duron 1400 1800 Mhz 1,5 - 2
 • 48. Performanele unuicalculator Placa de baz: Placa de baz trebuie aleas cu foarte mare grij, pe lng faptul c trebuie s fie compatibil cu procesorul, putnd influena performanele acestuia. Pentru procesoarele AMD XP i Barton (care ofer un raport calitate/pre atractiv), la momentul actual cele mai bune plci sunt considerate urmtoarele: 1. Abit NF7S 2. Epox EP-8RDA3+ 3. Gigabyte GA-7NNXP 4. Asus A7N8X 2.0 Deluxe Indiferent de chipsetul dorit, plcile celor 4 productori enumerai mai sus sunt o alegere bun pentru un procesor AMD Athlon XP. La fel, pentru procesoarele Intel se pot folosi cu succes plci de baz Intel, Gigabyte, Abit.
 • 49. Performanele unuicalculator Memoria RAM: Pentru o mai bun performan a calculatorului, se recomand s se foloseasc o memorie RAM ct mai mare (astzi multe aplicaii vorbesc deja de un minim de 128 MB), 512 MB fiind suficieni pentru a rula majoritatea programelor existente astzi. Pentru pasionaii de jocuri pe calculator i pentru cei interesai de prelucrare multimedia (imagini, sunete), 512 Mb este un minim necesar. Perifericele de intrare: Pentru tastatur i mouse, se recomand variantele ergonomice ale acestora, disponibile ntr-o gam larg n magazine. Oricum, mouse-ul ar trebui s fie prevzut oricum cu roti de scroll, pentru a uura deplasarea prin documente. Pentru cei care doresc,
 • 50. Performanele unuicalculator Perifericele de ieire: Pentru monitor: Diagonala ecranului: se recomand n mod obinuit utilizarea unui monitor cu diagonala de 17. Pentru vizionarea de filme sau jocuri, un monitor cu diagonala de 19 este mult mai potrivit. Rezoluia ecranului: pentru a nu obosi ochiul , o rezoluie de 800 * 600 Mhz sau 1024 * 768 sunt perfecte. Frecvena cadrelor: nu trebuie s fie sub 70 Khz. Pentru cei care petrec mult timp n faa calculatorului, o frecven de peste 90 Khz este de dorit. Ergonomie: standardele TCO de limitare a radiaiilor sunt o condiie necesar pentru un monitor. Imprimanta: se poate opta pentru o imprimant deskjet sau laserjet, avnd n vedere rezoluia (care influeneaz calitatea listrii) i viteza (numrul de pagini listate pe minut).
 • 51. Performanele unuicalculatorSuporturile de memorie extern: Discul fix (HardDisk-ul): principalul criteriu de apreciere pentru HDD este dimensiunea (azi pn la 160 Gb), cu ct este mai mare, cu att mai bine. Alte criterii de apreciere: interfaa (IDE, ATA, SATA, SCSI), numrul de rotaii pe minut (cu ct mai mare, cu att mai bine). Discul optic (CD): mai nti utilizatorul i alege ntre CDROM i CDRW. La ambele dispozitive, viteza de citire/scriere este primul criteriu de apreciere al performanei. Dac sunt estimate operaiuni majore de citire i scriere de pe / pe CD, se recomand achiziionarea att a unui CDRW, ct i a unui CDROM, pentru a nu uza (nejustificat) CDRW-ul prin operaiuni de citire. Unitatea DVD: viteza de citire este cel mai important criteriu de apreciere.
 • 52. Performanele unuicalculator Plcile de extensie: Placa video: pentru utilizri obinuite, plcile GForce4 MX440, pentru utilizatori mai pretenioi sau pentru jocuri / multimedia se recomand folosirea unei plci mai puternice (GForce FX5200, FX 5700 pn la ATI Radeon 9800 Pro). Modemul: permite conectarea la o reea prin cablu telefonic, cablu tv, unde radio etc. Pentru modemurile telefonice analogice, viteza de 56k sunt o ofert elegant. Placa de sunet: n funcie de performana dorit, calculatorul poate fi echipat astfel: Multe plci de baz sunt echipate cu o plac de sunet ncorporat, aceast variant ofer o calitate satisfctoare; La nivelul mediu, avem placa de sunet Creative SB Live! 5.1; Cele mai puternice sunt plcile Audigy.
 • 53. Software Sistemele de operare Sunt programe speciale, al cror rol este gestionarea resurselor Hardware/software ale calculatorului, implicit asigurarea funcionrii celorlalte programe. Funcii ale sistemelor de operare: - gestionarea unitii centrale de prelucrare; - administrarea memoriei externe / interne; - interfaa cu utilizatorul. Sistemele de operare se clasific n: - sisteme de operare pentru staii de lucru: MS DOS, Windows (cu versiunile 95, 98, 2000, XP , Linux, Unix, Apple) - sisteme de operare pentru servere (Windows NT 4, 2000 Server, 2003 Server, Linux, Unix, Apple)
 • 54. Software Aplicaiile software Sunt reprezentate de o ntreag serie de programe folosite pentru a prelucra anumite date, rulnd sub controlul sistemului de operare. Sistemele de operare i majoritatea aplicaiilor care ruleaz sub controlul acestora folosesc pentru interaciunea cu utilizatorul aa numitele GUI (Graphical User Interfaces). Acestea conin comenzi ale sistemului de operare sub forma unor simboluri grafice afiate pe ecran, utilizatorul putndu-le activa cu ajutorul mouse-ului sau tastaturii, fr a le scrie explicit.
 • 55. Software Tipuri de aplica ii software : Editoare de text: se folosesc pentru editarea, prelucrarea i memorarea textelor. Prezint o serie de avantaje fa de mainile de scris, i anume: Corectrile se fac extrem de uor; Textele pot fi preluate din surse electronice (prin scanare, prin copiere din alte programe) Textele pot fi combinate cu alte elemente ca: tabele, imagini, grafice; Aceste programe comunic uor cu programele de email. Exemple: Microsoft Word, WordPerfect, Lotus WordPro. Programe de calcul tabelar: sunt destinate prelucrrii datelor stocate sub form de tabele. Pot efectua calcule complexe asupra datelor, pot efectua reprezentri grafice. Exemple: Microsoft Excel, Microsoft Works, Lotus 1-2-3.
 • 56. Software- Sistemele de gestiune a bazelor de date: se folosesc la administrarea volumelor mari de date organizate dup anumite criterii. Exemple: Microsoft SQL Server, Oracle 9I, Microsoft ACCESS etc.- Programele de contabilitate sunt programe destinate pentru inerea evidenei contabile pe calculator. Permit preluarea datelor din documentele contabile de intrare, precum i obinerea situaiilor finale (balane, fie de cont, bilanuri etc). Unele dintre ele permit efectuarea de analize economice sau ofera suport pentru adoptarea deciziilor. Exemple: Ciel, Wizcount- Programele de prezentare: sunt programe cu ajutorul crora se pot realiza prezentri profesionale (folosind texte, grafice, imagini etc), ce pot fi prezentate unui auditoriu. Exemple: Powerpoint
 • 57. Software- Programe de tehnoredactare: servesc la editarea documentelor ce conin imagini, permind o prelucrare mai complex a acestora, fa de editoarele de texte. Exemple: Quark Xpress, Adobe Pagemaker- Aplicaii multimedia: sunt programe ce pun la dispoziia utilizatorului imagini i sunet (posibilitatea de a asculta muzic sau de a viziona filme, aplicaii pentru instruire, jocuri etc.)
 • 58. Dezvoltarea sistemelor Dezvoltarea aplicaiilor software presupune parcurgerea mai multor etape: - Analiza activitii de informatizat: se stabilesc cerinele referitoare la modul de lucru i la datele pe care la va prelucra programul; - Proiectarea programului: stabilirea structurii programului; - Implementarea: scrierea programului folosind un limbaj de programare; - Testare / validare: programul este supus unor teste pentru a se identifica i corecta eventuale erori sau neconcordane cu cerinele iniiale; - Utilizare i ntreinere: programul este oferit beneficiarilor spre utilizare, putnd fi modificat sau se pot elabora versiuni noi ale programului (updates).
 • 59. Reele de calculatoareREELE DE CALCULATOARE: O reea de calculatoare este un sistem de calcul ce permite comunicarea ntre dou sau mai multe calculatoare, acestea putnd folosi n comun anumite resurse hardware - software. Reelele se pot clasifica dup mai multe criterii: Dup ntindere: a) reele locale Local Area Network LAN (se ntind pe o zon restrns, de exemplu o cldire sau un birou); b) reele metropolitane Metropolitan Area Network MAN (se ntind pe mai multe cldiri, chiar pe un ntreg ora), de exemplu reeaua unui furnizor de servicii INTERNET care cuprinde toi abonaii furnizorului respectiv; c) reele pe arii ntinse Wide Area Network WAN (reele de ntindere global), exemplu: INTERNET.
 • 60. Reele de calculatoare Dup rolurile jucate de calculatoare: a) reele peer to peer (de la egal la egal). n cadrul acestor reele fiecare calculator poate oferi celorlalte o serie de resurse ce pot fi folosite de celelalte calculatoare, toate PC-urile joac acelai rol. b) reele client-server. n reelele client-server, unul sau mai multe calculatoare joac rolul de server, oferind servicii celorlalte calculatoare. Avantaje ale conectrii n reea: a) calculatoarele (utilizatorii) pot schimba date sub form de fiiere; b) se pot partaja (folosi n comun) anumite resurse: o conexiune internet, o baz de date etc., chiar fiiere; c) se elimin disketele folosite pentru transferul de fiiere; d) crete nivelul de securitate al datelor (mai ales n reelele client-server).
 • 61. Reele de calculatoare Pentru a realiza o reea, pe lng calculatoarele ce vor fi conectate este necesar i existena unui mediu de comunicaie. Pentru reelele locale, mediul de comunicaie este cablul UTP. Pentru reelele MAN sau WAN interconectarea se face prin linii de date oferite de firme specializate. Aceste linii pot fi: a) linii telefonice: sunt cele mai ieftine, dar i cele mai puin rapide medii de comunicaie. Pe liniile telefonice informaiile se transmit sub form analogic, deci fiecare calculator de la captul unei linii trebuie s fie dotat cu un dispozitiv special care s converteasc informaia: modem (Modulator/DEModulator); b) Linie ISDN: permite transmiterea datelor sub form digital, deci este ceva mai rapid ca linia telefonic ; c) cablul TV: este mai rapid, dar i mai scump. Folosirea sa necesit existena unui modem de cablu (nu cu mult mai scump dect modemul telefonic); d) Radio: presupune folosirea unei antene i a unui modem la ambele calculatoare care comunic ntre ele. Viteza de transmisie difereniaz aceste medii de comunicaie (se msoar n kBps).
 • 62. Pota electronic (email) Serviciul de pot electronic (email) permite schimbul de informaii sub form de mesaje ntre utilizatorii unei reele. Pentru folosirea acestui serviciu utilizatorii au nevoie de: - un program care permite lucrul cu email-ul (email client); - o adres de email; - un calculator conectat la reeaua folosit de ctre email client. Utilitatea email deriv din faptul c este mult mai rapid ca pota obinuit, mesajele transmise putnd fi recepionate rapid de ctre destinatari. De asemenea, mesajelor li se pot ataa fiiere (audio, fotografii etc.).
 • 63. Reeaua INTERNET Reeaua Internet este o reea de calculatoare ntins pe ntregul glob (este cea mai mare reea din lume ca arie de rspndire i ca numr de utilizatori). Principalele utilizri ale reelei: a) Navigarea (browsing): vizualizarea resurselor existente pe INTERNET, prin serviciul WorldWideWeb. Este necesar un program special denumit browser; b) Pota electronic de pe internet (webmail), care se poate accesa tot prin browser, este de preferat email-ului, din 2 motive: accesarea serviciului webmail este gratuit, securitatea este asigurat de administratorii webmail; c) Chat: comunicarea instantanee (fie prin mesaje de la tastatura, fie prin cti+microfon) ntre utilizatori. Se face prin intermediul unui program de tip instant messenger; d) ftp: s e rviciul permite descrcarea de fiiere din reeaua Internet. Serviciul Search engine (motor de cutare) permite cutarea printre paginile internet a informaiilor dorite. Motoarele de cutare ntrein baze de date cu paginile de pe reea, permind gsirea lejer a informaiilor cutate.
 • 64. Utilizarea calculatorului Calculatorul devine din ce n ce mai utilizat, n toate domeniile de activitate. Iat cteva exemple de situaii n care calculatorul este mai potrivit pentru a le rezolva: Prelucrarea unor volume mari de date; Memorarea unor cantiti mari de informaie; De asemenea, capcacitatea calculatoarelor a nregistrat o cretere major n ultimul deceniu, costurile scznd rapid. S- au dezvoltat programe din ce n ce mai simplu de utilizat i mai performante, s-au impus o serie de standarde, au aprut reelele de calculatoare i Internetul. Utilizarea calculatorului: - n activitatea zilnic; - n firme; - n educaie; - n viaa de zi cu zi.
 • 65. Calculatoarele nactivitatea zilnic Calculatoarele acas. Putem folosi calculatorul acas pentru: hobby-uri: dac suntem pasionai de muzic, filme, jocuri etc. PC-ul este o alternativ perfect pentru cultivarea acestor preocupri; Lucrul acas: putem rezolva acas sarcini de serviciu, eventual conectndu-ne la sistemul informatic al firmei; Folosirea serviciilor disponibile pe INTERNET: browsing, email, chat, jocuri online etc.; Tehnoredactarea unor lucrri / proiecte / teme didactice;
 • 66. Utilizarea n firme Calculatoarele n cadrul firmelor Orice firm are nevoie n ziua de astzi de un sistem informatic bine pus la punct pentru a-i putea desfura cu succes activitatea. Se disting urmtoarele posibiliti de utilizare a calculatoarelor: - gestiunea diverselor componente ale activitii ntreprinderii (contabilitate, producie, desfacere, relaii cu clienii/furnizorii etc), se recomand n acest caz folosirea bazelor de date si a sistemelor de gestiune a BD, pentru o flexibilitate maxim n exploatare. Se impune dotarea cu calculatoare performante i conectarea acestora n reea; - birotic (ntocmirea corespondenei de afaceri i materialelor publicitare cu ajutorul calculatorului, comunicarea prin email/web cu partenerii de afaceri); - asistarea deciziilor din firm cu ajutorul unor aplicaii speciale;
 • 67. Utilizarea n firme- Proiectarea asistat de calculator;- Planificarea activitii folosind calculatorul;- Circulaia monetar: folosirea sistemelor de ebanking (efectuarea operaiunilor bancare printr-o reea de calculatoare) i folosirea crilor de credit;- Ecommerce: desfurarea de activiti comerciale prin INTERNET (prezentarea produselor, primirea comenzilor);- Automatizarea unor activiti cu ajutorul calculatorului (folosirea codurilor de bare pentru a introduce n casa de marcat datele despre un produs).
 • 68. Folosirea calculatoruluin educaie Exist mai multe variante de folosire a PC-ului n procesul educaional: - Utilizarea softurilor de instruire (sunt programe speciale, majoritatea multimedia, destinate instruirii ntr-un anume domeniu). De exemplu: enciclopediile, cursurile de informatic multimedia, cursurile de istorie etc; - Utilizarea programelor de prezentare; - Instruirea cu ajutorul Internet (Internetul este o uria baz de cunotine i informaii accesibile uor); - Telelearning (instruirea la distan) presupune c studentul se pregtete acas folosind eventual materiale dintr-o bibliotec electronic, sub supravegherea unui profesor cu care se afl n legtur prin email sau Internet.
 • 69. Calculatorul n viaa dezi cu zi Calculatorul a devenit din ce n ce mai prezent n viaa de zi cu zi. Cteva exemple: - cititoarele de coduri de bare din magazine; - bibliotecile electronice; - cardurile; - infoterminalele (touchscreens); - divertisment etc. Alte posibiliti de utilizare: - tiin i tehnic (efectuarea de modelri, simulri, experimente); - medicin (diagnostice, cercetare etc); - comunicaii; - construcii etc.
 • 70. O lume n schimbare Societatea informaional: o comunitate al crei bun esenial, informaiile, s-a dezvoltat n mod continuu. Autostrada informaional: circuitul informaiilor n lumea de astzi. Problema anului 2000: se referea la posibilitatea ca sistemele de calcul mai vechi s nu recunoasc anul 2000 din data calendaristic. De aici se puteau desprinde o serie de probleme mai mult sau mai puin grave (ideea este c acele sisteme informatice ar fi fost perturbate iar funcionarea lor defectuoas ar fi generat erori).
 • 71. Un mediu bun de lucru Crearea unui mediu de lucru potrivit pentru utilizatorul calculatorului se definete prin termenul generic Ergonomie. Ergonomia mbrac mai multe forme: - ergonomia tastaturii: tastatura s aib o suprafa care s nu reflecte lumina, s se utilizeze suporturile ce permit nclinarea tastaturii spre utilizator; - ergonomia monitorului: folosirea unui monitor cu parametri corespunztori: diagonala de minim 17, frecvena cadrelor minim 75 Hz, rezoluia minim 800*600, emisie de radiaii conform standardului TCO. De asemenea, carcasa nu trebuie s reflecte lumina solar, la fel i ecranul. Monitorul trebuie poziionat astfel nct s fie ct mai comod pentru utilizator; - Ergonomia mediului de lucru: iluminaer de intensitate 300- 500 lux , zgomote de maxim 70 decibeli. - Ergonomia lucrului: pauze de 10 minute la fiecare 50 minute lucrate.
 • 72. Un mediu bun de lucru La asigurarea unui mediu de lucru corespun ztor contribuie i o serie de msuri care s vizeze: - securitatea cablurilor electrice (atingerea unui cablu neizolat nseamn electrocutare); - evitarea suprancrcrii prizelor (ntreruperea curentului n c e l mai fericit caz); - respectarea normelor de protecie a ochilor; - durerile musculare / osoase asociate unei poziii greite.
 • 73. Securitatea datelor Securitatea datelor vizeaz protecia datelor mpotriva distrugerilor fizice (defectarea HDD, ntreruperea curentului se terg informaiile care nu au fost salvate) sau logice, precum i mpotriva accesului neautorizat la date. n timpul lucrului, datele din fiierele cu care se lucreaz sunt ncrcate n memoria RAM. Aceasta, dei este foarte rapid, prezint un mare impediment: este volatil (se terge la nchiderea programelor/calculatorului). Drept urmare, pentru a preveni pierderile de date se impune trecerea acestora i n memoria extern, operaiune cunoscut sub numele de salvare. Ca msur de baz pentru prevenirea pierderilor de date datorate avariilor hard/soft este crearea i ntreinerea copiilor de siguran (datele sunt salvate pe diskete / CD-uri / alte HDD). Dac se produce o eroare, datele sunt restaurate de pe aceste suporturi, pierderile fiind minimizate la datele introduse dup crearea ultimei copii de siguran. Se impune deci planificarea cu atenie a salvrilor de siguran.
 • 74. Securitatea datelor Protejarea calculatoarelor mpotriva accesului neautorizat presupune urmtoarele: a) n cazul n care calculatorul nu este conectat la o reea client server i ruleaz un sistem de operare pre Windows 2000, accesul la el va fi securizat prin parola de BIOS; b) n cazul n care calculatorul face parte dintr-o reea client server sau ruleaz cel puin sistemul de operare Windows 2000, vor fi folosite facilitile sistemului de operare (fie al serverului, fie al calculatorului): se creeaz pentru fiecare utilizator un cont de acces i i se atribuie o parol, pe care o va cunoate numai el i va rspunde de confidenialitatea ei, iar fiecrui utilizator i se dau anumite drepturi (drept posibilitatea de a efectua o anume operaiune); c) n cazul n care PC-ul este conectat la Internet, se impune instalarea i rularea unui program special denumit Firewall, care blocheaz atacurile din exterior.
 • 75. Viruii informatici Viruii de calculator sunt programe care, n funcie de tipul lor, provoac avarii sistemului de calcul. Astfel de avarii pot fi: - blocarea calculatorului i pierderi de date; - deturnarea mesajelor email; - defectarea unor componente ale calculatorului. Infectarea cu virui se poate produce: - dac se introduce n calculator o dischet virusat i se citesc date de pe ea; - dac se aduc (din Internet) fiiere virusate; - dac se deschid fiiere virusate primite pe email. Msuri de prevenire: - folosirea unui program antivirus actualizat care s funcioneze ncontinuu; - tergerea mesajelor de la expeditori necunoscui; - scanarea fiierelor venite din exterior (pe dischete, Internet sau mail).
 • 76. Copyright Termenul de copyright se refer la drepturile de autor asupra unei opere. Orice oper (program software, film, melodie) este proprietatea persoanei care a creat-o i ca urmare nu poate fi folosit dect de ctre aceasta sau d e ctre cei autorizai de creatorul operei. Prin folosire se nelege multiplicare sau comercializare. Pentru programele software, dreptul de a le folosi este exprimat printr-un contract de licen (sau pe scurt licen), care i este nmnat utilizatorului la achiziionarea programului de la un vnztor autorizat (distribuitor al firmei productoare). Acest contract, de obicei, d dreptul doar la instalarea i utilizarea programului (fr a permite vinderea sa), de aceea se mai numete i licena utilizatorului final EULA. Pe lng EULA, se mai folosesc cteva variante de liceniere: - freeware: soft ce poate fi utilizat gratuit; - shareware / trial: soft ce poate fi utilizat pentru o perioad de timp limitat, dup aceea fiind obligatorie achiziionarea unei licene.
of 76/76
Modulul 1 Modulul 1 Concepte generale ale tehnologiei Concepte generale ale tehnologiei informaţiei informaţiei
Embed Size (px)
Recommended