Home >Documents >Ministerul Dezvoltƒrii Regionale i Administra£iei Publice

Ministerul Dezvoltƒrii Regionale i Administra£iei Publice

Date post:11-Dec-2016
Category:
View:222 times
Download:3 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • ROMNIA Ministerul Dezvoltrii Regionale i Administraiei Publice

  Strategia pentru mobilizarea investiiilor n renovarea fondului de cldiri rezideniale i

  comerciale, att publice ct i private, existente la nivel naional

  Versiunea 1/2014

  30 APRILIE 2014

 • CUPRINS

  1. INTRODUCERE 3

  2. SCOPUL STRATEGIEI 5

  3. CONTEXTUL DE POLITICI EUROPENE 6

  4. BENEFICII 7

  ETAPA 1 - IDENTIFICAREA PRILOR INTERESATE I A SURSELOR DE INFORMAII 9

  ETAPA 2 - EVALUAREA TEHNIC I ECONOMIC 11

  2.1. O imagine de ansamblu a fondului imobiliar existent 11

  2.2. Identificarea soluiilor de renovare 17

  SOLUII DE RENOVARE 19

  REZULTATE 21

  FINANAREA MSURILOR 21

  Fonduri UE pentru o renovare energetic eficient a cldirilor 22

  ETAPA 3 - EVALUAREA POLITICILOR 23

  3.1. Politici i msuri de stimulare a renovrii cldirilor existente 23

  3.2. Perspectiva previzional privind ghidarea deciziilor de investiii 23

  3.3. Obstacole 24

  3.4. Dezvoltarea soluiilor de politici 24

  4. CONCLUZII 30

  4.1. Perspectiv previzional n vederea ghidrii deciziilor de investiii 30

  4.2. Instrumente economice suport pentru creterea performanei energetice a cldirilor 32

  4.3. Msuri de reducere a factorului de energie primar, de stimulare a industriei de profil locale i de

  susinere a cercetrii/dezvoltrii 33

  4.4. Economii de energie i beneficii 33

  4.4.1. Consumurile energetice dup renovare 33

  4.4.2. Instruire, educaie, calificare i controlul conformitii/calitii 38

  ANEX la Strategia pentru mobilizarea investiiilor n renovarea fondului de cldiri rezideniale i comerciale,

  att publice ct i private, existente la nivel naional 40

 • Pagina 3 din 43

  1. INTRODUCERE Cldirile constituie un element central al politicii statelor membre UE privind eficiena energetic, fiind responsabile pentru aproximativ 40% din consumul final de energie i 36% din emisiile de gaze cu efect de ser. La nivel naional, consumul de energie n sectorul locuinelor i sectorul teriar (birouri, spaii comerciale i alte cldiri nerezideniale) reprezint mpreun 45% din consumul total de energie. Consumul total de energie, pe categorii de cldiri, este prezentat n Figura 1.

  Figura 1 Consum de energie n cldiri: medie 2005-2010 (locuine), estimare (nerezidenial) (Sursa: Institutul Naional de Cercetare-Dezvoltare n Construcii, Urbanism i Dezvoltare Teritorial Durabil

  URBAN-INCERC - INCD URBAN-INCERC) mbuntirea eficienei energetice a fondului existent de cldiri este esenial, nu doar pentru atingerea obiectivelor naionale referitoare la eficiena energetic pe termen mediu, ci i pentru a ndeplini obiectivele pe termen lung ale strategiei privind schimbrile climatice i trecerea la o economie competitiv cu emisii sczute de dioxid de carbon pn n anul 2050. ntr-un moment n care preocuprile ecologice, economice i sociale devin tot mai importante, fiind reprezentate de modificrile climatice sau de cele care pericliteaz securitatea energetic, epuizarea resurselor sau capacitatea de plat a facturilor energetice, reducerea consumului de energie n sectorul cldirilor are o importan strategic, att la nivel naional, ct i la nivel internaional. Pe lng eforturile de a construi cldiri noi cu cerine energetice reduse din sursele clasice de energie, este esenial abordarea nivelurilor ridicate de consum ale cldirilor existente. innd seama de toate aceste preocupri strategice, politica UE referitoare la consumul energetic al cldirilor a fost consolidat n ultimii ani, n primul rnd prin reformarea Directivei privind performana energetic a cldirilor - EPBD, (DIRECTIVA 2010/31/UE1) n 2010, iar mai recent prin Directiva privind eficiena energetic - EED (DIRECTIVA 2012/27/UE2) care a abrogat Directivele privind serviciile energetice i promovarea cogenerrii. Toate aceste cerine, dar i altele, cum ar fi necesitatea de a avea n vedere utilizarea surselor regenerabile de energie pentru cldirile noi sau pentru cele care fac obiectul unor renovri majore, prevzut de Directiva privind promovarea utilizrii energiei din surse regenerabile (DIRECTIVA 2009/28/EC3), ofer un cadru prin care pot fi implementate msuri de politici menite s reduc consumul de energie, n special n sectorul cldirilor. Romnia are un patrimoniu important de cldiri realizate, preponderent, n perioada 1960-1990, cu grad redus de izolare termic, consecin a faptului c, nainte de criza energetic din 1973, nu au existat reglementri

  1 http://europa.eu/legislation_summaries/energy/energy_efficiency/en0021_ro.htm

  2 http://ec.europa.eu/energy/efficiency/eed/eed_en.htm

  3 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=Oj:L:2009:140:0016:0062:ro:PDF

  http://europa.eu/legislation_summaries/energy/energy_efficiency/en0021_ro.htmhttp://ec.europa.eu/energy/efficiency/eed/eed_en.htmhttp://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=Oj:L:2009:140:0016:0062:ro:PDF

 • Pagina 4 din 43

  privind protecia termic a cdirilor i a elementelor perimetrale de nchidere i care nu mai sunt adecvate scopului pentru care au fost construite. Datele statistice privind consumurile de energie, disponibile din Balana energetic i structura utilajului energetic n perioada 2008 20104 i, respectiv, pentru anul 2010, permit defalcarea consumurilor finale pe domeniile principale ale economiei prezentate n Figura 2 i Figura 3:

  Figura 2 Distribuia consumului final de energie (valori medii 2008-2010)

  (Sursa: Institutul Naional de Statistic, INCD URBAN-INCERC)

  Figura 3 Distribuia consumului final de energie (2010) pe categorii de cldiri nerezideniale

  (Sursa: Institutul Naional de Statistic, INCD URBAN-INCERC)

  4 Institutul Naional de Statistic (2002 - 2011), Balana energetic i structura utilajului energetic, n anul 2008, 2009, 2010.

 • Pagina 5 din 43

  2. SCOPUL STRATEGIEI Strategia pentru mobilizarea investiiilor n renovarea fondului de cldiri rezideniale i comerciale, att publice ct i private, existente la nivel naional, denumit n continuare STRATEGIE i este elaborat n concordan cu cerinele articolului 4 din Directiva 2012/27/UE privind eficiena energetic. Etapele pentru renovarea cldirilor existente, identificate i prezentate n Ghidul BPIE de elaborare a strategiilor pentru renovarea energetic a cldirilor sunt prezentate n Figura 4:

  Figura 4 Etapele identificate pentru elaborarea strategiei

  (sursa: Ghidul BPIE de elaborare a strategiilor pentru renovarea energetic a cldirilor5)

  STRATEGIA are, n principal, rol de:

  - stimulare a dezbaterilor ntre principalele pri interesate n dezvoltarea i implementarea acesteia pentru a se ajunge la un consens privind direcionarea politicilor i iniiativelor care vizeaz creterea performanelor energetice ale cldirilor;

  - ncurajare a tuturor prilor interesate n adoptarea atitudinilor ambiioase, adecvate i care au n vedere mbuntirea calitii spaiilor de locuit i comerciale, pentru a asigura avantaje imediate i pe termen lung pentru deintorii cldirilor i pentru a susine economia.

  Pentru a ilustra intele ambiioase pentru eficiena energetic a cldirilor, strategia propune o abordare, n etape, pentru mobilizarea investiiilor privind renovarea, pe termen lung, a cldirilor existente, att rezideniale ct i comerciale, att publice ct i private. Este de remarcat faptul c aceasta este o provocare major i un angajament la fel de important, deoarece:

  se pot crea locuri de munc, de care este nevoie acum i n deceniile care vor urma;

  se pot mbunti condiiile de locuire din cldiri i spaiile de lucru;

  se poate reduce dependena de furnizorii externi de energie;

  se pot utiliza n mod optim resursele naturale i capitalul uman bine pregtit, iar n acest context se poate oferi un fond de cldiri modern i eficient din punct de vedere energetic, adecvat secolului XXI i anilor care vor urma.

  5 http://bpie.eu/renovation_strategy.html

  http://bpie.eu/renovation_strategy.html

 • Pagina 6 din 43

  Astfel, o reducere substanial a consumului de energie n cldiri poate fi considerat realizabil, n etape, doar printr-o combinaie a msurilor de eficien energetic i implementarea utilizrii resurselor de energie regenerabil n i pe cldiri. Etapele-cheie, succesive, identificate i propuse pentru renovarea fondului naional de cldiri, sunt:

  ETAPA 1 - Stabilirea condiiilor prin care renovrile majore pot deveni o int n decurs de 5 ani;

  ETAPA a 2-a - Dezvoltarea tehnologic, n ceea ce privete renovarea cldirilor, care poate oferi mijloacele pentru atingerea unei reduceri substaniale a consumului de energie i atingerea nivelului de cldiri cu consum de energie aproape egal cu zero din sursele clasice, n decurs de aproximativ 15 ani;

  ETAPA a 3-a Renovarea aprofundat a cldirilor n decurs de 15 de ani.

  3. CONTEXTUL DE POLITICI EUROPENE

  Avnd o contribuie semnificativ la consumul energetic al UE, la utilizarea resurselor energetice convenionale i la emisiile de dioxid de carbon, sectorul cldirilor face obiectul multor politici, strategii i obiective pe termen mediu i lung prin care se caut reducerea impactului negativ. Obiectivele mai ample, cum sunt cele de protecie a mediului, au fost formulate prin inta 20-20-20, care reprezint un set de trei obiective-cheie pentru anul 2020 pentru:

  reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de ser din UE n raport cu nivelurile din 1999; creterea cu 20% a ponderii energiei produse din surse regenerabile n UE; mbuntirea cu 20% a eficienei energetice n UE.

  ntr-o perspectiv mai ndeprtat, UE a stabilit un set de obiective pe te

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended