Home >Documents >Microsoft excel

Microsoft excel

Date post:30-Jul-2015
Category:
View:275 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Transcript:

CAPITOLUL 1

CAPITOLUL 1 LUCRUL N MEDIUL EXCEL1.1. Componentele ferestrei ExcelFereastra Excel figura 1.1. are numeroase elemente comune cu ferestrele Windows: o bar de meniuri de unde se pot selecta comenzi; o bar de stare care indic starea activitii curente; bare de instrumente care conin butoane i liste derulante prin care se obine acces rapid la comenzile utilizate rapid.Figura 1.1 fereastra Exceln plus, o fereastr Excel conine cteva elemente unice, care vor fi explicate pe parcursul leciei.1.2. Configurarea unui nou registru de calculCnd se lanseaz n execuie programul Excel, pe ecran apare o fereastr care conine un registru de calcul nou. Registrul (Workbook) este principalul document folosit n Excel pentru stocarea i prelucrarea datelor. Un registru este format din foi de calcul individuale, fiecare din acestea putnd conine date. n configuraia prestabilit, fiecare registru de calcul creat conine 3 foi de calcul (Sheet1, Sheet2, Sheet3), dar ulterior se pot aduga mai multe foi (pn la 255).Foile de calcul pot conine diverse tipuri de informaii. n mod obinuit foile dintr-un registru de calcul conin informaii legate ntre ele. De exemplu, la un buget, fiecare foaie poate conine bugetul pentru un anumit departament din cadrul companiei.n partea de jos a registrului exist o bar de derulare a foilor de calcul (figura 1.2). n aceast bar sunt afiate numele foilor de calcul. (Dac aceast bar nu apare, din meniul Tools se selecteaz comanda Options. n caseta de dialog Options se selecteaz butonul View i se marcheaz caseta Sheet Tools). La un registru nou, foaia de calcul curent este Sheet1. Se poate trece la o alt foaie fcnd clic pe numele ei. De exemplu pentru a trece pe foaia Sheet 2 se face clic pe deasupra numelui ei.

Figura 1.2 bara de derulare a foilor de calculn bara de derulare a foilor de calcul, nu pot apare numele tuturor foilor de calcul. De aceea, n bara de derulare a foilor au mai fost prevzute 4 butoane care permit deplasarea printre foile registrului. Aceste butoane nu realizeaz selectarea foilor de calcul, ele permit doar derularea numelor lor.Tabelul de mai jos descrie operaiile pe care le realizeaz aceste butoane:ButonOperaie

Deplasarea la prima foaie de calcul a registrului

Deplasarea la ultima foaie de calcul a registrului

Deplasarea spre stnga cu o foaie

Deplasarea spre dreapta cu o foaie

Dac un registru conine mai multe foi de calcul, numele acestora sunt importante pentru identificare. Chiar i atunci cnd exist o singur foaie n registrul de calcul, numele acesteia este important, deoarece poate fi folosit n formule i furnizeaz antetul prestabilit pentru pagina tiprit. De aceea este recomandabil ca foilor de calcul s li se acorde nume mai sugestive dect Sheet 1, Sheet 2 etc.Pentru a denumi o foaie de calcul se execut urmtorii pai:1. Se aplic un dublu clic pe eticheta foii de calcul (n bara de derulare a foilor de calcul). Numele foii de calcul va fi afiat n video invers;2. Se introduce noul nume, dup care se apas .n mod prestabilit un registru conine 3 foi de calcul. Dac este necesar se pot aduga noi foi de calcul. Pentru a introduce o nou foaie de calcul trebuie parcuri urmtorii pai:1. Se poziioneaz cursorul mouse-ului pe eticheta unei foi de calcul (n bara de derulare a foilor de calcul);2. Se aplic un clic folosind butonul drept al mouse-ului;3. Pe ecran apare un meniu din care se selecteaz comanda Insert.Foile de calcul suplimentare pot fi eliminate prin operaia de tergere astfel:1. Se poziioneaz cursorul mouse-ului pe eticheta unei foi de calcul (n bara de derulare a foilor de calcul);2. Se aplic un clic folosind butonul drept al mouseului;3. Pe ecran apare un meniu din care se selecteaz comanda Delete.1.3. Deplasarea n cadrul foii de calculntr-o foaie de calcul informaiile sunt prezentate n cadrul unei interfee grafice formate din linii i coloane (figura 1.3). Coloanele au ataate litere, iar liniile sunt numerotate cu cifre. O foaie de calcul conine 256 coloane i 65536 de linii. Coloanele au etichetele dispuse n partea superioar a ferestrei documentului i sunt notate cu litere (A, B,..., Z), apoi combinaii de dou litere (AA, AB pn la IV). Liniile sunt numerotate de la 1 la 65536 n partea stng a ferestrei documentului.

Figura 1.3.La intersecia dintre o coloan i o linie se gsete o celul. Celula este unitatea fundamental pentru stocarea datelor. Ea poate fi referit folosind litera coloanei i cifra liniei la intersecia crora se afl (de exemplu A5, B7).

ntr-o celul se pot introduce mai multe tipuri de informaii:

Texte capete de tabel, etichete, note, texte explicative;

Valori numere, date calendaristice i ore, valori logice;

Formule formule de calcul cu ajutorul crora este calculat o nou valoare n funcie de informaiile din alte celule.Celula activ este celula care este marcat. Informaiile tastate apar n celula activ. Pentru a introduce date n alt celul, mai nti se activeaz celula respectiv. Dup introducerea datelor se iese din celul cu , altfel exist posibilitatea ca urmtoarele comenzi s nu poat fi aplicate.Foile de calcul pot avea uneori dimensiuni foarte mari. n aceste situaii pentru a gsi sau introduce informaii trebuie folosite metode speciale de deplasare prin foile de calcul. Deplasarea se poate efectua cu mouse-ul sau prin intermediul tastaturii. Pentru a efectua deplasarea (prin foaie) cu mouse-ul se folosesc barele de derulare vertical i orizontal care se gsesc n partea dreapt i de jos a fiecrei foi de calcul (figura 1.3).Fiecare bar conine dou sgei. Prin executarea unui clic pe o sgeat se pot realiza urmtoarele operaii: Derulare o linie n sus Derulare o linie n jos Derulare o coloan la stnga Derulare o coloan la dreaptaPentru deplasare mai rapid prin foaie se pot folosi casetele de derulare (prin tragerea lor n bara de derulare). Locul ocupat de caseta de derulare n cadrul barei de derulare indic poziia relativ a ferestrei fa de ntreaga zon a foii de calcul.O celul se poate activa rapid plasnd cursorul mouse-ului pe celula respectiv i executnd un clic pe butonul din stnga al mouse-ului.Deplasarea prin foaia de calcul cu ajutorul tastaturii se poate face cu urmtoarele taste:TastAciune

Deplasare o celul la stnga

Deplasare o celul la dreapta

Deplasare o celul n sus

Deplasare o celul n jos

Deplasare o celul la dreapta

Deplasare n celula din extrema stng a unui rnd

+ Deplasare n celula A1 a foii de calcul

+ Deplasare n ultima celul folosit din foaia de calcul (dreapta jos)

Deplasare n sus cu un ecran

Deplasare n jos cu un ecran

+ Deplasare la dreapta cu un ecran

+ Deplasare la stnga cu un ecran

1.4. Utilizarea barelor de instrumenteBarele de instrumente (afiate sub meniu) permit un acces mai rapid la procedurile i comenzile des utilizate. Pentru a lucra cu barele de instrumente este necesar mouse-ul. Pentru utilizarea unei anumite comenzi se execut un clic pe butonul asociat comenzii sau funciei de care avei nevoie.n Excel exist mai multe bare de instrumente, dar nu trebuie folosite toate n acelai timp deoarece se ncarc prea mult ecranul. Este bine s fie vizualizate doar barele care conin comenzi ce trebuie folosite. Exist mai multe bare de instrumente predefinite care pot fi afiate selectnd din meniul View comanda Toolbars. Cele mai folosite bare de instrumente sunt prezentate n continuare:Bara Standard. Conine butoane pentru comenzi de formatare, administrare fiiere i tiprire.Bara Formatting Conine butoane utilizate pentru formatarea fonturilor, comenzi de aliniere, formate numerice, formatarea marginilor, stabilire culori.Bara Chart Conine butoane pentru formatarea graficelor.

Bara Pivot Table Conine butoane folosite pentru crearea, actualizarea i organizarea tabelelor pivot

Bara Drawing. Conine butoane pentru desenare.

Bara Forms. Conine butoane prin intermediul crora se pot aduga foii de calcul obiecte cum ar fi: casete de validare, butoane de opiuni, liste de derulare.

Bara Audit. Conine butoane cu comenzi pentru detectarea erorilor uzuale din foile de calcul Excel.

1.5. Afiarea/ascunderea barelor de instrumentePentru a avea acces la alte comenzi sau pentru a mri spaiul de lucru, barele de instrumente pot fi afiate sau ascunse. Paii care trebuiesc efectuai pentru afiarea/ascunderea barelor de instrumente sunt:1. Se aplic comanda View, Toolbars, Customize.2. Pe ecran este afiat caseta de dialog Customize (figura 1.4) care este alctuit din trei seciuni: Toolbars, Commands i Options. Aceste seciuni sunt activate la apsarea butoanelor corespunztoare din partea superioar a ferestrei. Se selecteaz butonul Toolbars.Figura 1.4 caseta de dialog Customize seciunea Toolbars3. n lista Toolbars sunt afiate numele tuturor barelor de instrumente din Excel. Vor fi afiate numai barele de instrumente care sunt marcate. Marcarea/demarcarea se face aplicnd un clic n dreptul casetei din dreptul numelui barei.4. Se aplic un clic pe butonul Close.1.6. Adugarea/ascunderea butoanelor dintr-o bar de instrumenteComponena unei bare de instrumente se poate modifica. Exist situaii n care la o bar de instrumente trebuie adugat un buton nou sau trebuie ters un buton. Aceste modificri se pot face n seciunea Commands a casetei Customize (figura 1.5). Aceast seciune conine: lista Categories. n aceast list apar toate titlurile de meniuri verticale. lista Commands. La selectarea unui meniu din lista Categories, n lista Commands apar toate comenzile care pot fi aplicate din meniul respectiv.

Figura 1.5 fereastra de dialog Customize seciunea CommandsPentru a aduga un buton nou pe o bar de instrumente:1. Se aplic comanda View, Toolbars, Customize2. Se activeaz seciunea Commands, prin selectarea butonului Commands3. Se selecteaz din lista Categories comanda asociat butonului4. innd butonul stnga al mouse-ului apsat, se trage mouse-ul n poziia n ca

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended