Home >Documents >Mediu Si San. 1 - 15

Mediu Si San. 1 - 15

Date post:18-Feb-2015
Category:
View:165 times
Download:25 times
Share this document with a friend
Description:
Mediu Si San
Transcript:

I AMG MEDIU SI SANATATE

CURS NR 1 IGIENA, STIINTA MEDICALA CARE PROMOVEAZA SANATATEAIgiena studiaz intervenia factorilor de mediu exterior asupra strii de sntate a individului precum i metodele de prevenire a bolilor determinate de acetia. Igiena se mparte n: 1. Igiena mediului (se refer la factorii fizici, microbiologici i bacteriologici): a. Igiena apei. b. Igiena aerului. c. Igiena solului. d. Igiena radiatiilor e. Igiena habitatului (locuintei) 2. Igiena colar 3. Igiena alimentaiei se refer la ancheta alimentar, starea de nutriie, metodele de determinare a valorilor de nutriie, alimentaia dietetic i igiena unitilor cu profil alimentar. Sntatea public: 1. 2. 3. Totalitatea cunotinelor, deprinderilor i atitudinea populaiei orientat ctre meninerea strii de sntate. Sntatea public este tiina i arta prevenirii bolilor i promovrii sntii prin eforturile organizatoare ale societii. Un domeniu specializat al practicii medicale alctuit din discipline distincte care i concentreaz disponibilitile asupra unei anumite populaii n scopul promovrii i meninerii sntii i bunstrii precum i prevenirii bolilor, incapacitii i decesului prematur.

Domeniile principale ale sntii publice: 1. Cunoaterea i evaluarea problemelor populaiei utiliznd noiuni de demografie, morbiditate, scrining i studii epidemiologice. 2. Influena factorilor de risc. 3. Noiuni de biostatistic. 4. Noiuni de probabilitate. 5. Noiuni de legislaie sanitar.

6. ngrijiri primare de sntate. 7. Calitatea serviciilor de sntate. 8. Noiuni de prevenire a principalelor cauze de mbolnvire prin programe naionale de sntate. Obiectele de studiu ale sntii publice cuprind: 1. 2. 3. 4. Cunoaterea strii de sntate a populaiei. Identificarea nevoilor de sntate ale comunitii. Cunoaterea morbilitii i a factorilor care i determin. Cunoaterea msurilor care determin aprobarea, promovarea i refacerea strii de sntate i asigurarea controlului sntii prin efortul conjugal al ntregii colectiviti.

Metode i tehnici utilizate n sntatea public: 1. Metode i tehnici biostatice. 2. Statistici sanitare i epidemiologice. 3. Metode i tehnici utilizate morbilitii i a relaiilor de cauzalitate dintre factorii de risc i boal. 4. Elementele de educaie pentru sanatate i legislaie sanitar. 5. Cercetarea consumului medical al populaiei. 6. Influena factorilor de risc. 7. Coeficiena medical i a asistenei medicale. 8. Eficiena medical i economic a asistenei medicale. SNTATEA este rezultatul interaciunii dintre zestrea biologic, genetic a omului i condiiile mediului su de via i de activitate natural i social. SANATATEA Definitie OMS: Este o conditie perfecta de stare fizica, mintala si bunastare sociala si nu numai absenta bolii sau a infirnmitatii. Boala reprezint o neadaptare sau o deficien de aprare a organismului ca i absena reaciei la stimulii la care organismul este expus. Starea de sntate i disconfort boal, incapacitate, invaliditate i terminnd cu decesul. Factorii care influenteaza sanatatea: Factori endogeni sunt reprezentai de sex, ras, vrst, caracteristicile biologice, receptivitatea la infecii ereditare i caracteristicile demografice ale populaiei.

Factori de mediu: a. b. c. d. e. Fizici temperatura, umiditatea, radiaii, zgomote. Geodinamici zona geografic. Chimici. Biologici bacterii, fungi, parazii. Mediul socio economic pragul de srcie, stilul de via alimentar, condiii de via i munc precum i nivelul de instruire.

Factori comportamentali anturaj, mijloace financiare, factori de mediu, experiena individual. Stilul de via cuprinde obiceiurile alimentare, consumul de alcool, consumul de droguri, fumatul, stresul, sedentarismul, comportamentul sexual i comportamentul rutier. Serviciul de prevenie curativ i de recuperare: 1. Afeciunile determinate de alcool intoxicaii, afeciuni neuro psihice, ciroze, pancreatite, cancerul cavitii bucale, cancerul esofago faringian. 2. Afeciunile determinate de fumat afeciuni bronho pulmonare, afeciuni digestive, afeciuni pulmonare. 3. Afeciunile determinate de droguri probleme de sntate fizic, psihic, comportamentale, consumul a crescut dup 1960. 4. Stresul reprezint ansamblul manifestarilor date de organism la orice fel de solicitare, i determin o stare de boal cu consecine fizice, psihice i sociale.

MEDIU I SNTATE SAPT. 2 FACTORII ETIOLOGICI AI SANATATII Promovarea si ocrotirea sanatatii sunt elemente fundamentale in atingerea unei calitati acceptabile a vietii in prezent. S-a demonstrat ca sanatatea si bunastarea comunitatilor umane sunt compromise de saracie, inegalitati sociale si poluare.Definitia starii de sanatate emisa in anul 1948 de Organizatia Mondiala a Sanatatii, isi gaseste si dupa 50 de ani suportul stiintific, dar si oportunitatea fata de problemele majore la nivel mondial. Astfel in definitie sunt inclusi toti factorii, care pot mentine sau altera starea de sanatate: integritate fizica, psihica si sociala a unui individ la un moment dat, deci nu presupune doar absenta bolii si este practic un deziderat, deoarece sunt implicati o serie de factori endogeni si exogeni. Definitia mediului ambiant (1995) include totalitatea factorilor externi organismului (fizici, chimici, biologici, sociali, culturali, educationali, religiosi), care influenteaza starea de sanatate a populatiei.

Sanatatea este determinata de: factori endogeni (genetici) factori exogeni (de mediu, comportamentali, educationali). Factorii de mediu pot actiona asupra organismului in doua moduri: sanogen, avand un efect benefic, de intretinere a starii de sanatate; patogen, alterand starea de sanatate. Factorii de mediu patogeni pot avea rol de: factori etiologici factori de risc. Factorii etiologici sunt obligatorii in determinarea starii de boala Factorii de risc se asociaza factorului etiologic in declansarea starii de boala.Singur factorul de risc nu e capabil sa induca boala, dar daca e prezent boala se poate declansa mai devreme, sau poate avea forme de manifestare severa. Factorii de risc sunt mai putin cunoscuti fata de cei etiologici, de aceea si prevenirea efectelor este mai dificila. Datorita mecanismelor de actiune a factorilor de risc patologia moderna este cronica, degenerativea, cu o etiologie plurifactoriala, deoarece expunerea la factori

nocivi din mediu este de lunga durata si in concentratii moderate sau mici. In acest caz, de multe ori factorii de risc camufleaza factorul etiologic, de aceea masurile de profilaxie sunt rezultatul unor studii epidemiologice, care stau la baza evaluarii impactului asupra mediului si sanatatii.

Profilaxia poate fi: primara si cuprinde totalitatea masurilor care urmaresc evitarea instalarii bolii; secundara, prin care depistarea bolii trebuie sa se faca la debut; tertiara, evitandu-se instalarea complicatiilor si handicapului. Fenomenele de poluare ale mediului in tarile europene au fost discutate la nivelul Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a Natiunilor Unite: 1972 Conferinta de la Stokholm asupra mediului si sanatatii; 1983 OMS stabileste strategia Sanatate pentru toti; 1989 Conferinta de la Frankfurt, care adopta Carta Europeana pentru mediu si sanatate; 1992 Conferinta de la Rio de Janeiro adopta programul de actiune 21, care stabileste ca pentru o dezvoltare durabila este necesara in secolul 21 o schimbare de atitudine;

planul pe termen lung in scopul atingerii prevederilor stabilite in Carta europeana si in Programul de actiune 21 si a stabilit urmatoarele obiective: - politica de igiena mediului va urmari o dezvoltare ecologica durabila, prevenirea si limitarea riscurilor pentru sanatate legate de mediu si accesul la un mediu salubru; - gesionarea resurselor pentru pastrarea unui mediu sanatos; - calitatea apei (din anul 2000 populatia sa dispuna de aprovizionare corespunzatoare cu apa din punct de vedere cantitativ si calitativ). 1996 a fost elaborat Planul European de Actiuni pentru Mediu si Sanatate, in care sunt incluse toate actiunile care trebuie intreprinse atat la nivel national, cat si central, pentru a ameliora conditiile de mediu, in vederea protejarii sanatatii populatiei. 1999 Conferinta de la Londra la un deceniu de la abordarea sanatatii in relatie cu mediul, face o analiza a prioritatilor si anume: implementarea la nivel national a Planurilor de Actiune pentru Mediu si Sanatate, Protocolul apa si sanatatea, Carta privind transporturile, mediul si sanatatea. 2004 Conferinta de la Budapesta a adoptat Planul de actiune privind sanatatea copiilor in relatie cu mediul.

1994 Conferinta pentru mediu si sanatate de la Helsinki a adoptat

In cadrul problematicilor viitoare s-au conturat trei teme care trebuie urmarite: locuinta si sanatatea; turism, mediu si sanatate; sanatatea si schimbarile globale (saracia, globalizarea, politici

energetice). MEDIU SI SANATATE SAPT. 3 FACTORII DE MEDIU Factorii de mediu pot actiona asupra organismului in doua moduri: sanogen, avand un efect benefic, de intretinere a starii de sanatate; patogen, alterand starea de sanatate. Tipuri de pericole/factori de mediu: fizice chimice biologice biomecanice (accidente) psihosociale (stress, somaj, schimbari sociale). Fizici temperatura, radiatiile Chimici substantele chimice Biologici bacterii , virusuri, paraziti, fungi. Epidemiologia studiaza distributia si factorii determinanti ai bolii in randul populatiei. Ea a cunoscut mai multe etape de dezvoltare: - Epidemiologia bolilor infectioase - Epidemiologia bolilor cronice - Epidemiologia aplicata in programe de sanatate.

MEDIU SI SANATATE SAPT. 4 CUNOASTEREA FACTORILOR DE MEDIU Factorii de mediu pot actiona asupra organismului in doua moduri: sanogen, avand un efect benefic, de intretinere a starii de sanatate; patogen, alterand starea de sanatate. Definirea sanatatii Criterii de apreciere a sanatatii Criterii pozitive Bunstarea fizic: exprimat de integritatea si armonia corpului nsotit de o deplin capacitate functional. Este msurabil pri