+ All Categories
Home > Documents > Manual Power Point

Manual Power Point

Date post: 03-Jul-2015
Category:
Author: maria-iuliana
View: 841 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 59 /59
Ce este PowerPoint PowerPoint este un software care vă permite să creați materiale care pot fi prezentate cu ajutorul unui proiector. Utilizarea acestui material pentru a anunța un raport sau o propunere se numește prezentare. Cu PowerPoint, aveți posibilitatea să creați ecrane care să încorporeze eficient text colorat și fotografii, ilustrații, desene, tabele, diagrame și filme, făcând trecerea de la una la alta ca o expunere de diapozitive. Aveți posibilitatea să animați textul și ilustrațiile de pe ecran utilizând caracteristica de animație, dar și să adăugați efecte de sunet și narațiune. În plus, aveți posibilitatea să imprimați materiale pentru a le distribui atunci când creați o prezentare. PowerPoint face parte din „Office”, o suită de produse care combină mai multe tipuri de software pentru a crea documente, foi de calcul și prezentări, precum și pentru a gestiona poșta electronică. (Prezentare cu desene și imagini) (Prezentare cu text) (Prezentare cu diagrame și tabele) Album foto Expunere de diapozitive Târg științific Sfat: De ce se numește „Office”?
Transcript

Ce este PowerPointPowerPoint este un software care v permite s creai materiale care pot fi prezentate cu ajutorul unui proiector. Utilizarea acestui material pentru a anuna un raport sau o propunere se numete prezentare. Cu PowerPoint, avei posibilitatea s creai ecrane care s ncorporeze eficient text colorat i fotografii, ilustraii, desene, tabele, diagrame i filme, fcnd trecerea de la una la alta ca o expunere de diapozitive. Avei posibilitatea s animai textul i ilustraiile de pe ecran utiliznd caracteristica de animaie, dar i s adugai efecte de sunet i naraiune. n plus, avei posibilitatea s imprimai materiale pentru a le distribui atunci cnd creai o prezentare. PowerPoint face parte din Office, o suit de produse care combin mai multe tipuri de software pentru a crea documente, foi de calcul i prezentri, precum i pentru a gestiona pota electronic.

(Prezentare cu desene i imagini)

(Prezentare cu text)

(Prezentare cu diagrame i tabele)

Album foto

Expunere de diapozitive Trg tiinific

Sfat: De ce se numete Office?

Poate c v ntrebai de ce produsele software de creare de documente i de calcul tabelar pe care le utilizai acas fac parte dintr-o suit de software denumit Office. Motivul ine de istorie. nainte, produsele software de creare de documente i de calcul tabelar se utilizau n principal pentru lucrul la birou, (Office n englez). Software-ul a fost introdus ntr-o suit de software pentru lucru, de aceea a fost denumit Office. De atunci, computerele personale au devenit populare i acas, dar suita de programe software care combin crearea de documente i calculul tabelar este denumit nc Office.

Sfat: Semnificaia cuvntului PowerPointPowerPoint este denumit de obicei PowerPoint n ecranele de software sau n ajutor. De asemenea, este denumit Microsoft PowerPoint, Office PowerPoint i Microsoft Office PowerPoint 2007. Toate aceste denumiri reprezint acelai software de prezentare PowerPoint.

Sfat: Se poate utiliza PowerPoint pentru a imprima materiale pentru edine?Principala utilizare a PowerPoint const n crearea de ecrane pentru prezentri i proiectarea lor pe un ecran cu ajutorul unui proiector, dar acesta se utilizeaz de multe ori pentru a aeza text i desene pe o pagin mare, cum ar fi A3, deoarece v permite s aezai liber textul i desenele.

Bara de titlu: afieaz numele de fiier al prezentrii care se editeaz i numele produsului software pe care l utilizai.

Butonul Office: facei clic pe acest buton atunci cnd utilizai comenzi generale, cum ar fi Nou, Deschidere, Salvare ca, Imprimare i nchidere.

Bara de instrumente Acces rapid: comenzi care se utilizeaz frecvent, cum ar fi Salvare i Anulare, sunt amplasate aici. De asemenea, avei posibilitatea s adugai comenzile dvs. preferate.

Panglica: comenzile necesare pentru lucru sunt amplasate aici. Este acelai lucru cu meniurile sau barele de instrumente din alte produse software.

Fereastra de editare: afieaz foaia de lucru pe care o editai.

Butoane de afiare: v permit s modificai, dup cum v este necesar, modul de afiare a foii de lucru pe care o editai.

Bara de defilare: v permite s modificai poziia de afiare a prezentrii pe care o editai.

Glisor de panoramare: v permite s modificai setrile de panoramare ale documentului pe care l editai.

Bara de stare: afieaz informaii despre prezentarea pe care o editai.

Sfat: Ce este Panglica?Panglica este zona orizontal, ca o band, aflat n partea de sus a software-ului Office atunci cnd pornii PowerPoint. Comenzile necesare pentru lucru sunt grupate i amplasate n file, cum ar fi Pornire i Inserare. Avei posibilitatea s comutai ntre seturile de comenzi afiate, fcnd clic pe file.

S salvm o prezentareDac ai creat sau editat o prezentare n PowerPoint, haidei s salvm prezentarea. n PowerPoint, cnd ntrerupei lucrul sau ieii din program, trebuie s apsai pe Salvare, altfel vei pierde ceea ce ai lucrat. Cnd salvai, prezentarea este salvat ca un fiier n computer. Mai trziu, avei posibilitatea s deschidei fiierul, s l modificai i s l imprimai. S salvm o prezentare utiliznd paii urmtori.

1.

Facei clic pe butonul

(butonul Salvare).

Facei clic pe 2.

n bara de instrumente Acces rapid.

Specificai locul n care dorii s salvai prezentarea.

n caseta Salvare n, specificai locul n care dorii s salvai prezentarea. Folderul Documentele mele, selectat anterior, este afiat aici.

Prima linie de text din prezentare este scris n mod implicit ca nume de fiier n caseta Nume fiier. Pentru a modifica numele de fiier, tastai un nou nume de fiier.

Facei clic pe Salvare. 3. Prezentarea este salvat ca fiier.

Numele de fiier din Bara titlu se schimb din Prezentare1 n numele fiierului salvat. 4. Verificai locaia unde s-a salvat fiierul.

Facei clic pe

(butonul Start), apoi facei clic pe Documentele mele.

S verificm dac fiierul salvat se afl n folderul Documentele mele .

Sfat: Caractere care nu se pot utiliza n nume de fiiereReinei c urmtoarele caractere nu se pot utiliza ntr-un nume de fiier. / * | Bar oblic Asterisc Cratim

\ ? : > < "

Bar oblic invers Semnul ntrebrii Dou puncte Semnul mai mic sau mai mare Ghilimele duble

nceputul paginii

S deschidem o prezentareS deschidem fiierul prezentare pe care tocmai l-ai salvat. Deschiderea fiierului v permite s reluai lucrul. S deschidem fiierul prezentare utiliznd paii urmtori.

1.

Facei clic pe

(butonul Start), apoi facei clic pe Documentele mele.

Fiierul salvat se afl n folderul Documentele mele .

2.

Facei dublu clic pe fiier.

Apare ecranul de lansare n execuie PowerPoint, iar prezentarea este afiat.

Sfat: Este posibil s utilizai i Deschidere de la Butonul Office

Cnd facei clic pe din PowerPoint (Buton Office), comanda Deschidere se afl n meniul care apare. Avei posibilitatea s utilizai Deschidere pentru a deschide o prezentare.

1.

Facei clic pe

(Buton Office), apoi facei clic pe Deschidere.

2.

Selectai prezentarea pe care dorii s o deschidei, apoi facei clic pe Deschidere.

Sfat: Este posibil s deschidei i prezentrile salvate recent, utiliznd Istoricul

Cnd facei clic pe (Buton Office) din PowerPoint, apare o list cu fiiere salvate recent n partea de jos a meniului afiat, denumit Istoric. Din aceast list Istoric, avei posibilitatea s selectai un fiier i s l deschidei.

Facei clic pe (Buton Office), apoi selectai din lista Istoric fiierul prezentare pe care dorii s l deschidei.

Doresc s introduc text n PowerPoint la fel cum procedez n Word, dar nu reuesc. De ce?

n PowerPoint, textul trebuie introdus ntr-o caset text. Caseta text este elementul pe care scrie Facei clic aici pentru a aduga un titlu.

Ce este o caset text? O caset cu text?

Exact! Este o zon dreptunghiular n care introducei text. Aa cum sugereaz i numele, se utilizeaz exclusiv pentru text.

Dar cnd m uit la ecran, exist deja text acolo. Cum introduc text?

Privii cu atenie ecranul. n stnga sus exist diapozitive mici. Acolo nu este afiat niciun text.

Cu alte cuvinte, nu s-a introdus nimic. Se face clic pentru titlu i Facei clic pentru a aduga un subtitlu nu reprezint un text propriu zis introdus, ci instruciuni pentru a introduce un text adecvat n fiecare caset text. Dac tastai un titlu i un subtitlu, vei nelege. Textul este afiat n diapozitive mici n stnga sus.

Pentru c am tastat text, corect! Se face clic pentru titlu Tastai titlul diapozitivului Facei clic pentru a aduga un subtitlu Tastai subtitlul Despre asta este vorba!

Exact! n PowerPoint sunt mai multe casete disponibile. Avei posibilitatea s inserai diagrame, imagini i muzic.

Nume Inserare tabel Insereaz un tabel.

Rol

Inserare diagram

Insereaz o diagram.

Inserare ilustraie SmartArt

Insereaz o ilustraie SmartArt, pentru a comunica vizual informaiile.

Inserare imagine din fiier

Insereaz o imagine sau o fotografie dintr-un fiier.

Miniatur

Insereaz o miniatur.

Inserare miniatur media

Avei posibilitatea s inserai filme sau muzic.

O! Uimitor! Pot insera multe tipuri de fiiere!

Tipuri de formatare de textFormatarea de text se gsete n principal sub Font, n fila Pornire din Panglic.

Vedei tabelul de mai jos pentru numele i rolurile butoanelor afiate n Panglic. S le combinm i s ncercm s formatm un text.Buton Font Nume Modific fontul. Rol

Dimensiune font

Modific dimensiunea textului.

Mrire dimensiune font

Face textul mai mare.

Micorare dimensiune font

Face textul mai mic.

Anulare total formate

Anuleaz toat formatarea pentru textul selectat, lsnd doar text simplu. Textul selectat devine aldin.

Aldin

Cursiv

Textul selectat devine cursiv.

Subliniat

Trage o linie sub textul selectat.

Tiere text cu o linie

Deseneaz o linie n mijlocul textului selectat.

Umbr text

Adaug o umbr n spatele textului selectat pentru a-l evidenia n diapozitiv. Regleaz spaierea dintre caractere

Spaiere caractere

Modificare majuscule/minuscule Culoare font

Modific tot textul selectat la MAJUSCULE, litere mici sau alte combinaii de majuscule. Schimb culoarea textului.

Sfat: Un buton din Panglic poate s fie selectat sau nu

Printre butoanele utilizate pentru formatarea de text, se numr (Galben: (aceeai culoare ca Panglica: ) neselectat.

) selectat i

Selectat nseamn c s-a aplicat caracteristica. Dac schimbai poziia curent a cursorului, se reflect starea butonului pentru acea locaie.

nceputul paginii

S formatm text1. text. Deschidei prezentarea salvat anterior i facei clic pe Se face clic pentru titlu n caseta

2.

Tastai ntlnire privind strategia produselor noi.

3.

Selectai cuvintele produsele noi.

Sfat: Cnd am selectat textul, a aprut o bar de instrumente micCnd selectai un text, lng cursor apar comenzile utilizate frecvent. Acestea sunt de ajutor. Haide s le utilizm!

4.

Din Font, selectai Arial Black.

5.

n textul selectat, modificai culoarea fontului.

6.

Selectai textul ntlnire privind strategia.

7.

Selectai Times New Roman n Font.

8.

n textul selectat, modificai culoarea fontului.

9.

Fontul i culoarea se modific.

10.

Selectai bordura casetei text.

Sfat: Bordura a disprut!Dac bordura punctat (caseta text) dispare, facei clic ntre dou caractere. Bordura ar trebui s apar.

11.

Facei clic de trei ori pe Mrire dimensiune font, pentru a mri dimensiunea textului.

12.

Apoi facei clic pe Umbr text, pentru a aduga o umbr.

13.

Textul devine mai mare i se adaug o umbr.

Sfat: Exist dou tipuri de selecii de text!Cnd selectai doar un text, formatarea textului selectat se modific. Dac selectai caseta text, se modific formatarea ntregului text din caseta text.

Activitate practic: S salvm prezentarea

Dac salvai prezentarea, este posibil s o studiem n lecia urmtoare. Consultai S salvm i s deschidem o prezentare PowerPoint pentru a vedea cum se salveaz o prezentare.

S adugm un nou diapozitiv la o prezentare. Avei posibilitatea s modificai aspectul casetei text afiate i s mutai casetele text unde dorii n noul diapozitiv. Dup lectura acestui articol, vei nva cum s adugai un diapozitiv la o prezentare. Acest articol cuprinde urmtoarele dou pagini.

1.

S adugm un diapozitiv (aceast pagin) S adugm un diapozitiv nou ntre dou diapozitive i s mutm un diapozitiv

2.

Activitate practic: Pornii PowerPointConsultai S pornim i s nchidem PowerPoint pentru a afla cum s pornii PowerPoint.

nceputul paginii

Ce descrie aceast pagin S introducem un text S adugm un diapozitiv i s-i modificm aspectul

S introducem un text

Cnd pornii PowerPoint, se afieaz aspectul ca va fi coperta prezentrii. Diapozitivul care va fi coperta se numete Diapozitiv titlu. S introducem text n diapozitivul titlu.

nceputul paginii

S adugm un diapozitiv i s modificm aspectul diapozitivuluiS adugm un nou diapozitiv la o prezentare. Cnd adugai urmtorul diapozitiv dup Diapozitivul titlu, se adaug un diapozitiv cu un aspect adecvat pentru introducerea coninutului prezentrii. Dac este necesar, avei posibilitatea s schimbai acest aspect cu alt aspect.

1.

Facei clic pe Diapozitiv nou n Diapozitive, fila Pornire.

2.

Se adaug un diapozitiv dup diapozitivul de titlu. Se ofer o caset text unde s tastai

titlul i o caset text unde s tastai coninutul.

3.

Modificai aspectul diapozitivului pe care l-ai adugat. S schimbm aspectul cu un aspect

care v permite s afiai dou casete text una lng cealalt i s comparai coninutul. Facei clic pe Aspect n Diapozitive, fila Pornire, apoi facei clic pe Comparaie.

4.

Aspectul diapozitivului se modific.

5.

Tastai un text n diapozitivul pe care l-ai adugat, aa cum se arat mai jos.

6.

Facei acelai lucru pentru a aduga un diapozitiv nou dup diapozitivul pe care tocmai l-ai

adugat.

7.

Se adaug un diapozitiv.

Sfat: Aspectul diapozitivului este diferit dect nainte?

Cu excepia diapozitivului adugat dup Diapozitiv titlu, diapozitivele pe care le adugai au acelai aspect ca diapozitivul paginii anterioare. Diapozitivul paginii anterioare a utilizat aspectul Comparaie, deci acest aspect utilizeaz acelai aspect Comparaie.

8.

S modificm aspectul diapozitivului adugat n Titlu i coninut i s tastm un text.

S adugm un diapozitiv nou ntre dou diapozitiveAcum, haidei s adugm un diapozitiv nou ntre dou diapozitive existente. Cnd adugai un diapozitiv nou ntre diapozitive, utilizai diapozitive mici care sunt afiate n partea din stnga a ferestrei.

1.

Facei clic pe zona din partea din stnga a ferestrei unde dorii s adugai diapozitivul. n

acest exemplu, facei clic ntre pagina a doua i pagina a treia.

2.

Facei clic pe Diapozitiv nou n Diapozitive, fila Pornire.

3.

Se adaug un diapozitiv nou ntre a doua i a treia pagin.

4.

S modificm aspectul diapozitivului adugat n Titlu i coninut i s tastm un text.

Sfat: Cnd adugai un diapozitiv, avei posibilitatea s decidei i ce aspect s utilizai!Cnd adugai un diapozitiv, avei posibilitatea s facei clic pe triunghiul ndreptat n jos, din Diapozitiv nou, din Diapozitiv, fila Pornire i se va afia lista de aspecte de diapozitiv. Facei clic pe un aspect din list pentru a aduga un diapozitiv la acel aspect.

nceputul paginii

S mutm un diapozitiv

Utiliznd diapozitivele mici afiate n partea din stnga a ferestrei, avei posibilitatea s mutai cu uurin diapozitivele. S mutm al patrulea diapozitiv ntre prima pagin (Diapozitivul titlu) i a doua pagin. 1. n zona afiat n partea din stnga a ferestrei, facei clic pentru a selecta diapozitivul pe

care dorii s l mutai. Selectai diapozitivul din cea de-a patra pagin.

2.

Meninnd apsat butonul stng al mouse-ului, mutai mouse-ul pn cnd ajungei n locul

unde dorii s mutai diapozitivul i eliberai butonul stng. Mutai diapozitivul ntre primul i al doilea diapozitiv din pagin.

Sfat: S nvm glisarea i fixareaAciunea consecutiv de selectare a unui diapozitiv sau a unui element specific, mutarea mouse-ului n timp ce meninei apsat butonul stng i eliberarea butonului n alt locaie se numete glisare i fixare. Aceasta este o operaiune destul de frecvent, deci haidei s o reinem.

3.

Ai reuit s mutai diapozitivul?

Exersai de mai multe ori, pn cnd reuii s mutai diapozitivul ntr-o locaie dorit.

4.

Salvai prezentarea.

Activitate practic: S salvm prezentareaDac salvai prezentarea, este posibil s o studiem n lecia urmtoare. Consultai S salvm i s deschidem o prezentare pentru a vedea cum s salvm o prezentare.

S redm o prezentareS redm o prezentare de la nceput la sfrit.

1.

Facei clic pe De la nceput n Pornire expunere diapozitive, fila Expunere

diapozitive.

2.

Prezentarea ncepe s se redea i primul diapozitiv apare pe ecranul computerului.

Sfat: Cursorul a disprut!

Cnd ncepe o expunere de diapozitive, cursorul este ascuns. Cnd mutai mouse-ul, cursorul se afieaz, deci ncercai s mutai puin mouse-ul. Cnd nu mai mutai mouse-ul, cursorul este ascuns din nou.

Sfat: Dar dac vreau s utilizez un proiector?Trebuie s pregtii urmtoarele atunci cnd dorii s utilizai un laptop i un proiector pentru a proiecta o prezentare pe ecran. La nceput trebuie s facei multe lucruri. Vedei dinainte cum s operai cu fiecare element.

proiector.

Conectai laptopul la proiector utiliznd un cablu. Bgai n priz proiectorul. Reglai rezoluia de ecran a laptopului la o rezoluie acceptat de

Utilizai tastatura pentru a modifica semnalul de imagine al laptopului astfel nct ieirea s se afieze att pe ecranul laptopului, ct i pe cel al proiectorului. Pentru mai multe informaii despre configurare i instalare, consultai manualele furnizate mpreun cu laptopul i proiectorul.

3.

Apsai butonul din stnga al mouse-ului (denumit clic) pentru a v deplasa la urmtorul

diapozitiv. Apsai tasta SGEAT DREAPTA de pe tastatur pentru a v deplasa la urmtorul diapozitiv.

Sfat: Cum revin la un diapozitiv anterior?Apsai tasta SGEAT STNGA de pe tastatur pentru a v deplasa la diapozitivul anterior.

4.

S facem clic pn cnd ajungem la ultimul diapozitiv. Cnd facei clic pe ultimul diapozitiv,

ajungei la un ecran negru, care reprezint sfritul expunerii de diapozitive. Se afieaz Facei clic pentru a iei.

5.

Cnd facei clic, prezentarea nu se mai red i revenii la fereastra de editare.

Sfat: Alte modaliti de redareExist alte modaliti de a reda o prezentare. Facei clic pe F5 pe tastatur pentru a reda o prezentare de la nceput, ca n paii de mai sus. Facei clic pe Din diapozitivul curent n Pornire expunere diapozitive, fila Expunere diapozitive, pentru a reda prezentarea de la diapozitivul afiat n prezent.

Alt modalitate de a reda expunerea de diapozitive de la diapozitivul curent este s facei clic pe butonul Expunere diapozitive din partea de jos a ferestrei.

nceputul paginii

Operaiuni disponibile atunci cnd redai o prezentareCnd redai o prezentare, se poate att s v deplasai la pagina urmtoare i la pagina anterioar, ct i s facei salt la un anumit diapozitiv i s l editai.

Salt la un anumit diapozitiv1. 2. Deschidei o prezentare. Apsai butonul din dreapta al mouse-ului (operaiunea se numete clic cu butonul din

dreapta) n fereastra unde se red prezentarea.

3.

Indicai spre Salt la diapozitiv, apoi facei clic pe un numr de diapozitiv.

4.

Se afieaz diapozitivul pe care ai fcut clic.

Ieirea n mijlocul unei prezentriAvei posibilitatea s ieii n mijlocul unei prezentri, fr a o afia pn la capt.

1. 2.

Deschidei o prezentare. Facei clic cu butonul din dreapta n fereastra de redare a prezentrii. Facei clic pe ncheiere expunere n meniul afiat.

3.

4.

Prezentarea nu se mai red i revenii la fereastra de editare.

Scrierea pe diapozitivn timp ce redai prezentarea, avei posibilitatea s utilizai mouse-ul pentru a sublinia, ncercui sau evidenia textul din diapozitiv. S utilizm comanda Carioca pentru a scrie pe un diapozitiv. 1. 2. Deschidei o prezentare. Facei clic cu butonul din dreapta n fereastra de redare a prezentrii. n meniul afiat, indicai spre Opiuni indicator, apoi facei clic pe Carioca.

3.

Acum este posibil s utilizai mouse-ul pentru a scrie pe un diapozitiv. Forma cursorului se modific, devenind vrful rou al cariocii.

4.

Mutai mouse-ul n timp ce meninei apsat butonul stng al mouse-ului, apoi scriei pe

diapozitiv.

5.

Dac ai scris pe diapozitiv, se afieaz urmtorul mesaj atunci cnd ncheiai expunerea de

diapozitive.

Facei clic pe Pstrare pentru a reveni la fereastra de editare i a pstra ceea ce ai scris. n fereastra de editare, avei posibilitatea s verificai coninutul a ceea ce ai scris. Facei clic pe Renunare pentru a terge scrisul i a reveni la fereastra de editare.

Sfat: Salvarea scrisuluiDac dorii s salvai ce ai scris, salvai prezentarea.

Despre suneteCnd introducei un sunet ntr-un diapozitiv, apare o pictogram care reprezint fiierul sunet.

Pentru a reda sunetul n timp ce efectuai prezentarea, avei posibilitatea s setai ca sunetul s porneasc automat la afiarea diapozitivului, s porneasc la un clic de mouse, s porneasc automat, dar cu o amnare de un timp sau s se redea ca parte a unei secvene de animaie. De asemenea, avei posibilitatea s redai muzic dintr-un CD sau s adugai o naraiune la prezentare. Avei posibilitatea s adugai sunete din fiiere din computer, dintr-o reea sau dintr-un Microsoft Clip Organizer. De asemenea, este posibil s nregistrai sunete proprii pe care s le adugai la prezentare sau s utilizai muzica de pe un CD. Avei posibilitatea s examinai un sunet i, de asemenea, s facei invizibil pictograma sunet n timpul unei expuneri de diapozitive, ascunznd-o sau mutnd-o din diapozitiv n zona gri. Pentru a utiliza un efect de sunet pentru evideniere, redai sunetul o dat, ceea ce reprezint comportamentul implicit al sunetelor din Microsoft Office PowerPoint. Pentru ca sunetul s se redea pn cnd l oprii sau pentru a-l reda n timpul derulrii prezentrii, trebuie s alegei opiunile de oprire din panoul de activiti Animaie particularizat sau s setai ca sunetul s se redea ncontinuu. Dac nu alegei momentul de oprire a sunetului, acesta se oprete urmtoarea dat cnd facei clic pe diapozitiv. Numai fiierele sunet .wav (date audio nvlurite) se pot ncorpora - toate celelalte tipuri de fiiere media sunt legate. n mod implicit, fiierele sunet .wav cu o dimensiune mai mare de 100 de kilooctei (KO) sunt legate automat la prezentare, nu sunt ncorporate n ea. Avei posibilitatea s mrii limita dimensiunii fiierelor .wav ncorporate pn la o dimensiune maxim de 50.000 KO, ns mrirea acestei limite mrete, de asemenea, dimensiunea general a prezentrii. Cnd se insereaz un fiier sunet legat, PowerPoint creeaz un link la locaia curent a fiierului sunet. Dac mutai fiierul sunet mai trziu n alt locaie, PowerPoint nu l poate localiza atunci cnd dorii s l redai. nainte de a introduce sunete, este bine s le copiai n acelai folder n care se gsete prezentarea. PowerPoint creeaz un link la fiierul sunet i l poate gsi att timp ct l meninei n folderul prezentrii, chiar dac mutai sau copiai folderul n alt computer. Alt modalitate de a v asigura c fiierele legate se afl n acelai folder n care se afl prezentarea este s utilizai caracteristica mpachetare pentru CD. Caracteristica aceasta copiaz toate fiierele ntr-o singur

locaie (un CD sau un folder), mpreun cu prezentarea i actualizeaz automat toate linkurile fiierului sunet. Cnd prezentarea are fiiere legate, trebuie s copiai att fiierele legate, ct i prezentarea dac avei de gnd s transportai prezentarea pe alt computer sau s o trimitei cuiva prin pota electronic. Pentru ca fiierul sunet .wav s fac parte din prezentare, avei posibilitatea s mrii dimensiunea fiierului ncorporat pn la maxim 50.000 de KO (50 de megaoctei). Cu toate acestea, mrirea limitei mrete, de asemenea, dimensiunea general a prezentrii i i poate ncetini performana. nceputul paginii

Adugarea unui sunetPentru a preveni apariia unor probleme cu linkurile, este bine s copiai sunetele n acelai folder n care se afl prezentarea nainte de a aduga sunetele la prezentare.

1.2.

n panoul care conine filele Schi i Diapozitive, facei clic pe fila Diapozitive. Facei clic pe diapozitivul cruia intenionai s i adugai sunetul. n fila Inserare, n grupul Miniaturi, facei clic pe sgeata de sub Sunet.

3.

4.

Variante disponibile:

Facei clic pe Sunet din fiier, localizai folderul care conine fiierul, apoi facei

dublu clic pe fiierul pe care l adugai.

Facei clic pe Sunet din Clip Organizer, defilai pentru a gsi panoul de

activiti Miniatur, apoi facei clic pe el pentru a-l aduga la diapozitiv. O miniatur se poate examina nainte de a fi adugat la prezentare. n panoul de

SFAT

activiti Miniatur, n caseta Rezultate care afieaz miniaturile disponibile, mutai indicatorul mouse-ului deasupra imaginii reduse a miniaturii. Facei clic pe sgeata care apare, apoi facei clic pe Examinare/Proprieti.

nceputul paginii

Examinarea unui sunet1. 2.n diapozitiv, facei clic pe pictograma sunet .

Sub Instrumente sunet, pe fila Opiuni tab, n grupul Redare, facei clic pe Examinare.

Alt posibilitate este s facei dublu clic pe pictograma de sunet. nceputul paginii

Alegerea ntre Automat i Dup clicCnd inserai un sunet, apare un mesaj care v ntreab cum s porneasc sunetul: automat (Automat) sau cnd facei clic pe el (Dup clic).

Pentru a porni automat sunetul atunci cnd afiai diapozitivul, facei clic pe Automat.

Dac nu exist alte efecte media pe diapozitiv, sunetul se red automat la afiarea diapozitivului. Dac exist alte efecte, cum ar fi o animaie, sunetul se red dup efect.

clic.

Pentru a porni sunetul manual atunci cnd facei clic pe el n diapozitiv, facei clic pe Dup

Cnd inserai un sunet, se adaug un efect de redare cu declanator. Aceast setare este cunoscut drept declanator, deoarece, pentru a reda sunetul, trebuie s facei clic pe un element specific, nu doar s facei clic pe diapozitiv. Dac exist mai multe sunete, acestea se adaug unul peste cellalt i se redau n ordinea n

NOT

care au fost adugate. Dac dorii ca fiecare sunet s porneasc atunci cnd facei clic pe el, glisai pictogramele de sunet separat dup ce le inserai. nceputul paginii

Redarea unui sunet ncontinuun timpul derulrii unuia sau a mai multor diapozitive, avei posibilitatea s redai sunete ncontinuu.

Redarea unui sunet ncontinuu pentru un diapozitiv1. 2.Facei clic pe pictograma sunet .

Sub Instrumente sunet, pe fila Opiuni, n grupul Opiuni sunet, bifai caseta de

selectare Buclare pn la oprire.

NOT

Cnd repetai un sunet, acesta se red ncontinuu, pn cnd avansai la diapozitivul urmtor.

Redarea unui sunet n mai multe diapozitive1.Pe fila Animaii, n grupul Animaii, facei clic pe Animaie particularizat.

2.

n panoul de activiti Animaie particularizat, facei clic pe sgeata din dreapta

sunetului selectat din lista Animaie particularizat, apoi facei clic pe Opiuni efect.

3.

Pe fila Efect, sub Oprire redare, facei clic pe Dup, apoi selectai numrul total de

diapozitive pe care s se redea fiierul. Fiierul sunet trebuie s fie la fel de mare ca numrul de afiri specificate ale

NOT

diapozitivelor. Lungimea fiierului sunet se poate vedea pe fila Setri sunet, sub Informaii. nceputul paginii

Ascunderea pictogramei sunetImportant Aceast opiune se utilizeaz numai dac ai setat ca sunetul s se redea automat sau dac ai creat alt tip de control, cum ar fi un declanator, pentru a face clic i a reda sunetul. (un declanator este un element din diapozitiv, cum ar fi o imagine, o form, un buton, un paragraf dintrun text sau o caset text care pornete o aciune cnd facei clic pe el.) Reinei c pictograma sunet este vizibil ntotdeauna n Vizualizarea normal dac nu o separai de diapozitiv.

1. 2.

Facei clic pe pictograma sunet

.

Sub Instrumente sunet, pe fila Opiuni, n grupul Opiuni sunet, bifai caseta de

selectare Ascundere n timpul expunerii.

nceputul paginii

Setarea opiunilor de pornire i de oprire ale sunetelor1.Pentru a regla setrile de redare sau oprire a sunetelor, facei clic pe pictograma sunet .

2.

Pe fila Animaii, n grupul Animaii, facei clic pe Animaie particularizat.

3.

n panoul de activiti Animaie particularizat, facei clic pe sgeata din dreapta

sunetului selectat din lista Animaie particularizat, apoi facei clic pe Opiuni efect. 4. Variante disponibile: Alegerea momentului de redare a sunetelor

Pentru a porni fiierul sunet imediat, facei clic pe De la nceput. Pentru a porni fiierul sunet de la ultima pist redat pe CD, facei clic pe De la

ultima poziie.

Pentru a porni fiierul sunet de la o ntrziere, facei clic pe Din momentul, apoi

introducei numrul total de secunde pentru ntrziere. Alegerea momentului de oprire a redrii sunetelor

Pentru a opri fiierul sunet cu un clic de mouse pe acest diapozitiv, facei clic pe

La clic (varianta implicit).

Pentru a opri fiierul sunet dup acest diapozitiv, facei clic pe Dup

diapozitivul curent.

Pentru ca fiierul sunet s se redea n mai multe diapozitive, facei clic pe Dup,

apoi introducei numrul total de diapozitive la care s se redea fiierul. nceputul paginii

NOTE

Dac sunetul nu se red, consultai articolul Sunetul meu nu se red, pentru a depana

problema.

De asemenea, sunetele se pot modifica sau terge.

Despre naraiune ntr-o prezentareAvei posibilitatea s nregistrai o naraiune nainte de a executa prezentarea sau s nregistrai o naraiune n timpul prezentrii i s includei comentariile publicului n nregistrare. Dac nu dorii naraiune n prezentare, avei posibilitatea s nregistrai doar comentariile pentru diapozitivele selectate sau s dezactivai naraiunea, pentru ca aceasta s fie redat doar atunci cnd dorii.

Atunci cnd adugai o naraiune la un diapozitiv, va aprea n diapozitiv o pictogram sunet n cazul oricrui sunet, avei posibilitatea s facei clic pe pictogram pentru a reda sunetul sau s

. Ca

setai sunetul pentru a se reda automat. Naraiunea verbal are prioritate n faa altor sunete, iar n prezentare se poate reda un singur sunet o dat. Ca rezultat, alte sunete care sunt setate s se redea automat ntr-o prezentare vor fi nlocuite de naraiune i nu vor fi redate. Cu toate acestea, sutele care sunt setate s se redea la clic vor fi redate atunci cnd facei clic pe ele. Pentru a nregistra i a auzi o naraiune, computerul trebuie s aib plac de sunet, microfon i boxe.

Programri n timp ale diapozitivelor i naraiuni automate

n timpul nregistrrii naraiunii, Microsoft Office PowerPoint 2007 nregistreaz automat cantitatea de timp pentru fiecare diapozitiv. Avei posibilitatea s alegei s salvai aceste programri n timp ale diapozitivelor mpreun cu naraiunea atunci cnd vi se solicit acest lucru sau s setai manual programrile n timp ale diapozitivelor. Programrile n timp sunt utile mai ales dac dorii ca prezentarea s se execute automat cu naraiunea. Avei posibilitatea s dezactivai programrile n timp dac nu dorii s le utilizai n prezentare.

ncorporarea sau legarea unei naraiuniAvei posibilitatea s legai sau s ncorporai o naraiune.

Atunci cnd ncorporai o naraiune, fiierul sunet al naraiunii devine parte din prezentare i

se mic mpreun cu aceasta, rezultnd o dimensiune de fiier mai mare pentru prezentare.

Atunci cnd legai o naraiune, dimensiunea de fiier a prezentrii este mai mic, deoarece

fiierul sunet este stocat n exteriorul prezentrii. Avei posibilitatea s specificai locaia de pe unitatea de hard disk pentru naraiune, iar fiierul sunet este redat mpreun cu prezentarea. Dac expunei prezentarea de pe alt computer, trebuie s mutai pe acel computer fiierul sunet legat. Cea mai bun metod pentru a muta prezentarea i fiierele sale legate este de a utiliza caracteristica mpachetare pentru CD. Sau actualizai manual linkurile la cellalt computer tergnd naraiunea, apoi adugnd din nou fiierul sunet al naraiunii nainte de a livra prezentarea. n plus, atunci cnd legai naraiuni, avei posibilitatea s revenii ulterior i s editai fiierele sunet utiliznd un program de editare sunet. nsoii naraiunea cu note de diapozitiv. Datorit faptului c participanii au nevoi i echipament

SFAT

de computer diferite, este util s nsoii naraiunea cu note. De note beneficiaz oricine are probleme cu auzul sau al crui computer nu are plac de sunet. Dac salvai prezentarea ca fiier pagin Web (.htm), notele vor aprea sub fiecare diapozitiv cnd acesta este afiat. Dac salvai prezentarea ca fiier prezentare (.pptx), participanii au posibilitatea s imprime note, sau dvs. s le imprimai pentru acetia. nceputul paginii

nregistrarea unei naraiuni naintea unei prezentri

Atunci cnd nregistrai o naraiune, trecei prin prezentare i nregistrai la fiecare diapozitiv. Avei posibilitatea de a opri i relua nregistrarea. 1. n Vizualizare normal, selectai diapozitivul pe care pornii nregistrarea. Pe fila Expunere diapozitive, n grupul Configurare, facei clic pe nregistrare .

2.

naraiune

3.

Facei clic pe Setare nivel microfon, urmai instruciunile pentru a seta nivelul

microfonului, apoi facei clic pe OK. 4. Variante disponibile:

Pentru a ncorpora naraiunea, facei clic pe OK. Pentru a lega naraiunea, bifai caseta de selectare Legare naraiune n, facei

clic pe Rsfoire, facei clic pe un folder din list, apoi facei clic pe Selectare. Pentru a preveni eventuale probleme, utilizai acelai folder n care este salvat

SFAT

prezentarea. 5. Dac ai selectat primul diapozitiv pentru a porni nregistrarea, urmai pasul 6.

Dac ai selectat alt diapozitiv la care s se porneasc nregistrarea, apare caseta de dialog nregistrare naraiune. Alegei una dintre variantele urmtoare:

Pentru a ncepe prezentarea verbal la primul diapozitiv din prezentare, facei clic

pe Primul diapozitiv.

Pentru a ncepe prezentarea verbal la diapozitivul curent selectat, facei clic pe

Diapozitiv curent. 6. n vizualizarea Expunere diapozitive, rostii textul naraiunii n microfon, apoi facei clic pe

diapozitiv pentru a avansa la diapozitivul urmtor. Urmai acest proces pentru fiecare diapozitiv la care adugai naraiune.

SFAT

Pentru a pune n pauz i a relua naraiunea, facei clic dreapta de diapozitiv, apoi, n

meniul de comenzi rapide, facei clic pe Pauz n naraiune sau pe Reluare naraiune. 7. 8. Facei clic pe ecranul Ieire negru. Naraiunea se salveaz automat i apare un mesaj care v ntreb dac salvai i

temporizrile prezentrii. Alegei una dintre variantele urmtoare:

Pentru a salva temporizrile, facei clic pe Salvare. Diapozitivele apar n

vizualizarea Sortare diapozitive, cu temporizrile diapozitivelor afiate sub fiecare diapozitiv.

Pentru a revoca programrile n timp, facei clic pe Nu se salveaz. (Avei

posibilitatea s nregistrai separat programrile n timp.) Descrierea vocal are prioritate n faa altor sunete, iar ntr-o prezentare se poate reda doar un

NOT

sunet o dat. Ca rezultat, alte sunete care sunt setate s fie redate automat n prezentare sunt nlocuite de naraiune i nu se vor reda. Cu toate acestea, sunetele care sunt setate s fie redate la clic vor fi redate atunci cnd facei clic pe ele. nceputul paginii

Examinarea unei naraiuni1. 2.n diapozitiv, facei clic pe pictograma sunet .

Sub Instrumente sunet, pe fila Opiuni, n grupul Redare, facei clic pe Examinare sau

facei dublu clic pe pictograma sunet.

nceputul paginii

Renregistrarea unei pri din naraiune1. n Vizualizare normal, selectai diapozitivul pe care efectuai renregistrarea.

2.

Pe fila Expunere diapozitive, n grupul Configurare, facei clic pe nregistrare .

naraiune

3.

Variante disponibile:

Dac ai testat deja microfonul, facei clic pe OK. Pentru a testa microfonul, facei clic pe Setare nivel microfon, urmai

instruciunile pentru a seta nivelul microfonului, apoi facei clic pe OK. 4. Dac ai selectat primul diapozitiv pentru a ncepe nregistrarea din nou, deplasai-v la

pasul 5. Dac ai selectat alt diapozitiv pentru a ncepe nregistrarea din nou, va aprea caseta de dialog nregistrare naraiune. Alegei una dintre variantele urmtoare:

Pentru a ncepe prezentarea verbal la primul diapozitiv din prezentare, facei clic

pe Primul diapozitiv.

Pentru a ncepe prezentarea verbal la diapozitivul curent selectat, facei clic pe

Diapozitiv curent. 5. n vizualizarea Expunere diapozitive, nregistrai naraiunea pentru diapozitiv, apoi alegei

una dintre variantele urmtoare:

Pentru a opri renregistrarea, apsai ESC. Pentru a continua renregistrarea, facei clic pentru a avansa la diapozitivul

urmtor, rostii textul naraiunii pe diapozitiv, apoi facei clic pe diapozitivul urmtor pentru a continua renregistrarea.

ESC.

Pentru a opri renregistrarea nainte de a parcurge toate diapozitivele, apsai

Pentru a efectua nregistrri n toate diapozitivele, cnd ajungei la ecranul Ieire

negru, facei clic pe el.

6.

Naraiunea se salveaz automat i apare un mesaj care v ntreab dac salvai i

temporizrile diapozitivelor. Alegei una dintre variantele urmtoare:

Pentru a salva temporizrile, facei clic pe Salvare. Pentru a anula temporizrile, facei clic pe Nu se salveaz.

nceputul paginii

nregistrarea unei naraiuni n timpul unei prezentriPentru a captura comentariile personale, comentariile publicului sau pe ambele n timpul prezentrii, avei posibilitatea s activai naraiunea nainte de a porni prezentarea. 1. n Vizualizare normal, selectai diapozitivul la care pornii nregistrarea. Pe fila Expunere diapozitive, n grupul Configurare, facei clic pe nregistrare .

2.

naraiune

3.

Facei clic pe Setare nivel microfon, urmai instruciunile pentru a seta nivelul

microfonului, apoi facei clic pe OK. 4. Variante disponibile:

Pentru a ncorpora naraiunea, facei clic pe OK. Pentru a lega naraiunea, bifai caseta de selectare Legare naraiune n, facei

clic pe Rsfoire, facei clic pe un folder din list, apoi facei clic pe Selectare. 5. Dac ai selectat primul diapozitiv pentru a porni nregistrarea, urmai pasul 6.

Dac ai selectat alt diapozitiv la care s se porneasc nregistrarea, apare caseta de dialog nregistrare naraiune. Alegei una dintre variantele urmtoare:

Pentru a ncepe prezentarea verbal la primul diapozitiv din prezentare, facei clic

pe Primul diapozitiv.

Pentru a ncepe prezentarea verbal la diapozitivul curent selectat, facei clic pe

Diapozitiv curent. 6. n vizualizarea Expunere diapozitive, adugai comentariile vorbitorului alturi de oricare

alte comentarii ale publicului, apoi facei clic pe diapozitiv pentru a trece la diapozitivul urmtor. Repetai acest pas pentru toate diapozitivele din prezentare. Pentru a pune n pauz sau a relua naraiunea, facei clic cu butonul din dreapta, apoi, n

SFAT

meniul de comenzi rapide, facei clic pe Pauz n naraiune sau pe Reluare naraiune. 7. 8. Facei clic pe ecranul Ieire negru. Naraiunea se salveaz automat i apare un mesaj care v ntreb dac salvai i

temporizrile prezentrii. Alegei una dintre variantele urmtoare:

Pentru a salva temporizrile, facei clic pe Salvare. Diapozitivele apar n

vizualizarea Sortare diapozitive, cu temporizrile diapozitivelor afiate sub fiecare diapozitiv.

Pentru a anula temporizrile, facei clic pe Nu se salveaz.

nceputul paginii

nregistrarea comentariilor ntr-un diapozitiv1. n Vizualizare normal, facei clic pe diapozitivul cruia intenionai s i adugai un

comentariu.

2.

Pe fila Inserare, n grupul Miniaturi media, facei clic pe sgeata de sub Sunet, apoi

facei clic pe nregistrare sunet.

3. 4. 5.

Pentru a nregistra comentariul, facei clic pe nregistrare i ncepei s vorbii. Dup ce terminai de nregistrat, facei clic pe Oprire. n caseta Nume, tastai un nume pentru sunet, apoi facei clic pe OK.

O pictogram sunet nceputul paginii

va aprea pe diapozitiv.

Setarea manual a temporizrilor diapozitivuluiOffice PowerPoint 2007 nregistreaz automat temporizrile diapozitivului atunci cnd adugai o naraiune, dar este posibil s setai manual temporizrile diapozitivului, pentru a nsoi naraiunea. 1. n Vizualizare normal, facei clic pe diapozitivul cruia intenionai s i setai temporizarea. Pe fila Animaii, n grupul Tranziii la acest diapozitiv, sub Salt la diapozitiv, bifai

2.

caseta de selectare Automat dup, apoi introducei numrul de secunde n care s apar diapozitivul pe ecran.

Repetai procedeul pentru fiecare diapozitiv cruia i setai temporizarea. Pentru ca urmtorul diapozitiv s apar fie la clic de mouse, fie automat dup numrul de

SFAT

secunde introdus , indiferent care este prima opiune , bifai casetele de selectare La clic de mouse i Automat dup. nceputul paginii

Dezactivarea temporizrilor diapozitivelorDezactivarea temporizrilor diapozitivelor nu le terge. Temporizrile diapozitivelor de pot reactiva oricnd, fr s fie necesar re-crearea diapozitivelor. Cu toate acestea, cnd temporizrile diapozitivelor sunt dezactivate, diapozitivele nu avanseaz n momentul nregistrrii unei naraiuni i este necesar s le avansai manual.

1.

n Vizualizare normal, pe fila Expunere diapozitive, n grupul Configurare, facei clic pe

Configurare expunere diapozitive.

2.SFAT

Sub Avansare diapozitive, facei clic pe Manual. Pentru a reactiva temporizrile, sub Avansare diapozitive, facei clic pe Utilizare

programri n timp, dac exist.


Recommended