+ All Categories
Home > Documents > Manual identitate Vizuala Media Digitala

Manual identitate Vizuala Media Digitala

Date post: 21-Jul-2015
Category:
Author: mihaela-vornicu
View: 133 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 18 /18
 Ecluck ih jihltjtcth vjzuckĄ c dursukuj ih EHIJC IJBJYCKď ?73?
Transcript

Manual de identitate vizual a cursului de MEDIA DIGITAL2012

Proiect realizat n cadrul programului de masterat Comunicare, Relaii Publice i Media Digital

Universitatea Politehnica din Timioara

Creat de Mihaela Vornicu

cuprinsIntroducere n Media digital1.1 Prezentare general i simbolisic 1.2 Variante de culoare acceptate pentru formatul tiprit 1.3 Dimensiunea logo-ului 2.1 Sloganul 2.2 Fonturi i variante de scriere a sloganului 2.3 Poziionarea sloganului fa de logo 3.1 Variante de culori acceptate pentru fundal 3.2 Paleta de culori a elementelor identitii vizuale 3.3 Paleta de culori pentru output tipograe i digital 3.4 Elemente generale de redactare - font 3.5 Variante nepermise de poziionare a logo-ului 4.1 Variante de suporturi pentru logo 4.2 Variante de utilizare a logo-ului pentru materiale pubicitare 4.3 Materiale personalizate 4.4 Site-uri de internet si poziionare fa de URL p. 1 p. 2 p. 3 p. 4 p. 5 p. 6 p. 7 p. 8 p. 9 p.10 p.10 p. 11 p. 12 p. 13 p.14 p.15

1. Logo-ul

2 Sloganul

3 Reguli generale de identitate vizual

4 Aplicaii ale elementelor identitii vizuale

Introducere n Media digital

1

Disciplina MEDIA DIGITAL face parte din curricula specializrii de Masterat n Comunicare, Relaii publice i Media digital din cadrul Facultii de tiine ale Cominicrii, Universitatea Politehnica din Timioara. Primul curs n aceast form a fost susinut la nceputul anului 2012, adic la nceperea celui de-al doilea semestru al anului universitar 2011-2012. Cursul i propune s familiarizeze studentul cu tehnicile digitale din media secolului XXI i anume: producie audio-video, metode de streaming audio-video, publicare online, proiectarea interfeelor pentru media digital i de tipuri social networking. n acest sens disciplina asigur 7,5% din competenele profesionale necesare pe piaa muncii n acest domeniu. Dintre principalele subiecte ale cursului se pot enumera: Tendinele i structura Societii Informaionale, Principiile digital media, Tehnici i tehnologii audio folosite n aplicaiile multimedia, Interfee audio-video digitale, Editarea audio-video neliniar, Aplicaii i standarde audio-video folosite pe Internet, Designul i proiectarea aplicaiilor pentru media digital, Publicitate i promovare n media digital i Editare foto. Cursul este n primul rnd destinat studenilor de la comunicare, scopul principal ind acela de a crea o punte de cunotine ntre disciplinele umaniste i cele mai tehnice. Specialitii n comunicare trebuie s e mereu la curent cu evoluia tehnologiilor informaticii i a comunicrii multimedia, iar cursul de Media digital cldete baza de cunotine necesare n domeniu, care poate cu uurin actualizat i extins ulterior. Ca o disciplin care se respect, Media digital avea nevoie de o identitate vizual stabil, care s surprind toate faetele de cunotine pe care aceasta le combin i mai mul dect att, o identitate care poate cu uurin adaptat oricrui canal multimedia. Manualul de fa a fost realizat ca propunere de identitate vizal pentru disciplina Media digital , putnd oricnd nlocuit sau modicat pentru a transmite un mesaj ct mai cuprinztor publicului interesat s urmeze acest curs.

1. Logo-ul

21.1 Prezentare general i simbolistic

Componenta central a identitii vizuale a cursului de Media digital este LOGO-ul,o reprezentare iconic a principalelor elemente care sunt incluse sub umbrela acestui curs. Cu alte cuvinte, deoarece disciplina cuprinde activiti de editare audio-fotovideo, aplicaii pe internet, crearea de materiale publicitare i implementarea acestora pe diferite canale multimedia, era necesar un logo care s cuprind ntr-o manier compact i transparent toate faetele acestui curs.

La o prim vedere logo-ul duce cu gndul la sistemul solar n care planetele orbiteaz n jurul soarelui, sau, la o scar mai mic, o planet n jurul creia orbiteaz mai muli satelii. n cazul nostru, elementul central este media digital, iar sateliii reprezint diferitele tehnologii i aparaturi folosite i prezentate n cadrul acestui curs. Logo-ul conine 11 sfere, una centrat care este i cea mai mare, i 10 de mrimi mai mici poziionate radial la diferite distane pentru a da efectul de aropiere i deprtare.

,,Sateliii asociai mediei digitale sunt reprezentai de urmtoarele simboluri: o camer video, o camer foto, un telefon mobil, un proiector, un lm, un laptop, un compact dicsk, o not muzical rednd elementul audio, dou calculatoare conectate prin internet i un televizor. Fiecare element n parte are direct legtur cu disciplina Media digital, reprezentnd de la aparate de captare a materialului brut care va prelucrat, pn la variante de stocare sau canale de dispersare a produsului rezultat. Toate aceste elemente care stau sub umbrela Mediei digitale, dac sunt conectate nre ele, dau natere celor mai complexe i de actualitate produse multimedia.

31.2 Variante de culoare acceptate pentru formatul tiprit

Varianta corect a logo-ului pentru tiprire color. Nu se vor folosi alte culori sau alte nuane dect cele din imagine.

Varianta corect a logo-ului pentru tiprire greyscale. Nu se vor folosi alte non-culori sau alte nuane dect cele din imagine.

Paleta de culori complet, att pentru varianta color ct i pentru varianta greyscale va prezentat n detalui la pagina 9.

41.3 Dimensiunea logo-ului

Dimensiunea acceptat a logo-ului pentru materiale tiprite de dimensiunea A4 este de 40mm, att pe vertical ct i pe orizontal. Pentru inserarea logo-ului n materiale video sau foto, dimensiunea logo-ului se va adapta n funcie de elementele care l nconjoar, astfel nct acesta s poat uor observat iar imaginea s nu e prea ncrcat. Pentru alte tipuri de suporturi sau materiale mai mici dect formatul A4 este foarte important ca logoul s e corect poziionat, iar dimensiunea acestuia s nu e mai mic de 20mm, pentru a putea distinge toate elementele care l alctuiesc.

2. Sloganul2.1 Sloganul

5

Un alt element al identitii vizuale al cursului de Media digital este sloganul:

Acest slogan argumenteaz implicit decizia de a urma cursul de Media digital n sensul ascuns c pentru a la curent cu viitorul, trebuie s urmezi acest curs.

Sloganul mai cuprinde ns un sens ascuns, i anume prin metafora curent care nu se refer doar la a ine pasul cu noile tehnologii din media digital, ci i de modul de alimetare al acestora, prin energie electric. Altfel spus, sloganul transmite urmtoarele sensuri: - cunoti tehnologia din domeniul mediei digitale (eti n pas cu prezentul), - tii cum funcioneaz acea tehnologie (tii s te foloseti de tehnologiile din prezent) - tii care este trendul acestui domeniu n viitor (te adaptezi uor la evoluia tehnologic din domeniu), DOAR dac urmezi cursul de Media digital.

62.2 Fonturi i variante de scriere a sloganuluin redactarea sloganului se va ine cont de urmtoarele cerine : ! fontul: Comic Sans MS, ! caractere ngroate, ! culoarea galben,, ! efect de umbr. n ceea ce privete dimensiunea sloganului i fundalul nu exist reguli att de stricte, dar trebuie avut n vedere ca acesta s e lizibil i s nu se piard printre elementele care l nconjoar. De asemenea n imaginea de mai jos sunt prezentate diferite efecte de design aplicate pe textul sloganului.

72.3 Poziionarea sloganului fa de logo

Urmtoarele imagini exemplic variante corecte i incorecte de poziionare a sloganului fa de logo. n asocierea sloganului cu logo-ul cea mai important regul este ca sloganul s nu acopere sau s nghesuie logo-ul. Imaginile de la a. la d. reprezint variante corecte de poziionare a sloganului, care, idiferent de poziia pe care a luat-o fa de logo, imaginea rmne ordonat. n cazurile de la e. la h. avem exemple de poziionri incorecte din care rezult imagini inestetice n care sloganul este poziionat prea aproape de logo, are o form care dezavantajeaz logo-ul, sau chiar l acoper.

3. Reguli generale de identitate vizual

8

3.1 Variante de culori acceptate pentru fundal

n ceea ce privete culorile de fundal este necesar s se respecte o regul simpl: Logo-ul nu se va aa niciodat pe un fundal de culoare nchis. De asemenea se va evita i folosirea logo-ului pe fundaluri solide multicolore n care acesta nu se va diferenia de detaliile nconjurtoare. Imaginile de la a. la d. reprezint variante nepermise de culori pentru fundalul logo-ului deoarece acestea ngreuneaz vizibilitatea elementelor care l alctuiesc. Pe de alt parte, fundaluri pastelate i deschise la culoare precum cele din imaginile de la e. la h. scot logo-ul n eviden i l pun ntr-o lumin plcut.

93.2 Paleta de culori a elementelor identitii vizualePaleta de culori rprezint nu doar culorile predominane ale logo-ului i sloganului, dar i culorile atribuite i aplicate pe diferite suporturi avnd ca scop unicarea tuturor elementelor sub o singur identitate vizual distinct. Culorile Pantone prin care se identic identitatea vizual a cursului de Media digital sunt mprite n dou categorii, n funcie de varianta de tiprire sau aare digital, i trebuie respectate ntocmai.

Paleta de culori pantone pentru varianta color

Paleta de culori pantone pentru varianta greyscale

103.3 Paleta de culori output tipograe i digitalPaleta de culori pentru output tipograe Paleta de culori pentru output digital

CMYK 57.0.26.0 CMYK 90.48.32.7 CMYK 22.0.96.0 CMYK 0.0.0.0

RGB 79.216.209 RGB 0.110.140 RGB 211.228.36 RGB 225.225.225

#4FD8D1 #006E8C #D3E424 #FFFFFF

3.4 Elemente generale de redactare - fontComic Sans MS - bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz 0123456789 Folosirea unui anumit corp de liter avantajeaz identicarea cursului de Media digital, acesta reprezentnd un alt element important al identitii vizuale. Principalul font ales pentru redactarea sloganului i al titlurilor i subtitlurilor este Comic Sans MS, varianta ngroat.

113.5 Variante nepermise de poziionare a logo-uluiLogo-ul este elementul central al unei identiti vizuale, de aceea poziionarea i aarea lui pe diferite suporturi i materiale impune anumite reguli stricte. n imaginile alturate sunt prezentate cteva variante de aare necorespunztoare a logoului cursului de Media digital. Exemplele a. i b. reprezint variante nepermise de aare a logo-ului deoarece acesta a fost turtit sau alungit pentru a ncpea pe suport. Imaginea c. prezint o variant greit de poziionare a logo-ului pe o pagin format A4, acesta lund locul titlului. n imaginile d. i e. se observ variante greite de redare a logo-ului pe diferite formate tiprite. n exepmlul d. exist prea mult zgomot de imagine care face logo-ul s par pixelat, iar exemplul e. prezint logo-ul redat n cea. Ambele variante sunt nepermise deoarece logo-ul este neclar i i pierde din mesaj. Exemplul f. prezint situaia n care logo-ul a fost tiat pe motiv c suportul a fost nencptor, iar varianta g. red situaia n care logo-ul este aat la dimensiuni prea mici fa de ct spaiu ofer suportul, rezultnd un logo de nedescifrat.

4. Aplicaii ale elementelor identitii vizualeElemente ale identitii vizuale precum logo-ul, sloganul i chiar paleta de culori pot cu uurin aplicate pe diferite suporturi. De la coli A4 personalizate pentru prezentri sau caiete pentru notie, pn la materiale stationery : prezentri MS powerpoint, folii cu antet, cri de vizit, mape de prezentare, plicuri personalizate, CD/DVD personalizat, i multe altele.

12

4.1 Variante de suporturi pentru elementele identitii

134.2 Variante de utilizare a logo-ului pentru materiale publicitareLa materialele publicitare, cel mai iportant aspect de care trebuie inut cont n ceea ce privete identitatea vizual a cursului de Media digital este aezarea n pagin. Elementele de identitate vizual trebuie poziionate ntr-un mod care s le scoat n eviden, iar per ansamblu, imaginea s nu e ncrcat. Trebuie s se respecte toate regulile de poziionare, dimensiune, cromatic i aspect prezentate n acest manual pentru a ajunge la un rezultat estetic. Ca exemple putei observa aceste materiale publicitare tiprite: model de yer (stnga) i model de copert pentru brour/map ( jos).

144.3 Materiale personalizate

154.4 Site-uri de internet i poziionare fa de URLSite-ul de internet este cel mai exibil suport de care poate benecia o identitate vizual, mai ales una n formare care suport mai multe modicri pn se ajunge la varianta nal. Spaiul nelimitat, nenumratele metode de prezentare i aranjare precum i diferitele efecte de design i animaie pot pune n valoare elementele identitii vizuale ale cursului de Media digital cum niciun alt suport nu o permite. Pentru design-ul site-ului de Media digital s-au folosit culorile din paleta identitii vizuale, iar logo-ul din antet i sloganul ies n eviden prin poziionare a corect i culoarea aleas ca fundal. n combinaia logo-URL se vor folosi dimensiunile aate n imaginea alturat. Dac dimensiunea caracterelor URL-ului nu ajunge la 10mm, este recomandat ca logo-ul s nu e folosit din motive estetice.


Recommended