Home >Documents >Manual de utilizare MONEY TRADE BCR · PDF file 1 Manual de utilizare MONEY TRADE BCR...

Manual de utilizare MONEY TRADE BCR · PDF file 1 Manual de utilizare MONEY TRADE BCR...

Date post:19-Oct-2020
Category:
View:2 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • 8

  Manual de utilizare MONEY TRADE BCR

  Clientul intelege si accepta in mod expres faptul ca Banca poate sa intrerupa accesul unei Persoane Autorizate la serviciul Money Trade, fara o notificare prealabila, daca acea persoana nu utilizeaza serviciul pentru o perioada de 6 luni consecutive. Clientul poate sa solicite reactivarea drepturilor de utilizare a serviciului si Banca sa dea curs acestei solicitari in decurs de maxim doua zile lucratoare.

  Capitolul 1. Destinat Clienţilor BCR utilizatori ai MONEY TRADE BCR

  Utilizatori ai prezentului document sunt Clienţi care au încheiat cu BCR “Convenţia privind efectuarea de operaţiuni bancare prin MONEY TRADE BCR”.

  Capitolul 2. Conţinut

  Acest document oferă o prezentare generală a aplicaţiei MONEY TRADE BCR cu privire la modul de accesare a sistemului, precum şi cu privire la meniurile ce permit utilizatorului accesul la :

  o informaţii de piaţă monetară şi valutară, o încheierea tranzacţiilor în relaţie directă cu Direcţia Pieţe Financiară.

  Capitolul 3. Condiţii pentru tranzacţionare

  Serviciul MONEY TRADE BCR este activ intre orele 9.00 - 17.30, interval in care Clientul beneficiaza de serviciile/ produsele oferite de Banca enumerate mai jos.

  Prin intermediul serviciului MONEY TRADE BCR, Banca pune la dispozitia Clientului urmatoarele facilitati:

  - obtinerea de informatii din piata valutara in intervalul 9:00-17:30;

  - efectuarea de operatiuni de schimb valutar in intervalul 9:00-17:30.

  - posibilitatea de a vizualiza/edita tranzactiile incheiate cu Banca.

  Conditie de tranzactionare la utilizarea Serviciul MONEY TRADE BCR:

  o efectuarea de operatiuni de schimb valutar pentru orice deviza din lista devizelor cotate de BNR;

  Restricţiile privind utilizarea sistemului de tranzacţionare sunt următoarele:

  - nu se pot incheia tranzacţii FX si MM cu Banca în zilele de Sambătă şi Duminică - nu se poate tranzacţiona înainte de 09.00 ora României - nu se poate tranzacţiona FX dupa 17.30 ora României - nu se poate tranzacţiona MM dupa 17.30 ora României - nu se poate tranzacţiona MM decât dacă data constiturii depozitului este aceeaşi cu data tranzacţiei

 • 9

  - nu se poate tranzacţiona MM decât dobanzi fixe cu bonificarea acestora la data scadenţei - se poate tranzacţiona FX cu data valutei today, tommorow, spot. - la momentul solicitării unei tranzacţii Clientul are obligativitatea de a deţine în conturile sale la BCR disponibilitaţile necesare efectuării acesteia.

  Capitolul 4. Accesul în sistemul de tranzacţionare MONEY TRADE BCR

  Cerintele de sistem pentru functionarea optima a sistemului de tranzactionare MONEY TRADE BCR

  Pentru functionarea aplicatiei in parametrii optimi este necesar ca pe statia pe care este rulata sa fie instalata ultima versiune a platformei Java.

  1.1. Aplicaţia MONEY TRADE BCR se acceseaza prin tastarea în campul ADDRESS de pe pagina de Internet Explorer a adresei serverului: https://moneytrade.bcr.ro/

  1.2. La apelarea adresei de Internet Explorer apare ecranul în care se solicită utilizatorului accesul la meniul de Client BCR prin apasarea butonului de acces corespunzator limbii in care se doreste deschiderea aplicatiei:

  După selectarea unuia dintre butoane, apare fereastra de logare de mai jos:

 • 10

  După tastarea parolei se selectează butonul de continuare.

  La primul acces al unui utilizator în aplicaţia MONEY TRADE BCR sau daca parola a fost resetată de către Bancă urmare a blocării contului sau dacă termenul de valabilitate al parolei a expirat apare un mesaj de atenţionare care solicită schimbarea parolei. La apariţia acestui mesaj utilizatorul completează câmpurile: “Parola Noua” şi “Confirma Parola” cu valoarea pentru noua parolă.

  1.3. Reguli privind parola de acces în sistemul MONEY TRADE BCR o Parola este implicit setată de sistem pentru un utilizator nou. Parola de acces este

  comunicată de către Bancă Clientului prin telefon sau e-mail(capitolul 15); nota: Parola introdusă de utilizator dupa primul acces în aplicaţie / după resetare, trebuie să aibă minim opt caractere din care minim două trebuie să fie numerice.

  o Parola este valabilă o perioadă de 90 de zile,apoi trebuie sa fie schimbata de catre Client;

  o Parola se blochează automat de către sistem după 3 încercări nereuşite.

 • 11

  1.4. În mod implicit, la primul acces in sistemul MONEY TRADE BCR este setată afişarea meniului pentru tranzacţiile de schimburi valutare.

  Pentru a vizualiza meniul / trebuie selectat butonul

  Dacă se doreşte vizualizarea informaţiilor de piaţă monetară sau efectuarea unor tranzacţii de depozit la termen se va schimba meniul de operare prin selectarea butonului .

  Dacă se doreşte afişarea implicită la accesarea MONEY TRADE BCR a informaţiilor de Piaţă Monetară, Clientul se va poziţiona pe butonul şi apoi va selecta butonul pentru opţiunea .

 • 12

  Capitolul 5. Vizualizarea informaţiilor de Piaţă Valutară

  Dupa conectare, Clientul va putea vizualiza cotaţiile de Piaţă Valutara, astfel:

  Acesta este ecranul standard ce este afişat implicit de sistem. Clientul poate încheia cu Banca schimburi valutare pentru orice valută cotată de BCR prin Directia Piete Financiare. Pentru a avea acces la alte cotaţii Clientul îşi poate seta în sesiunea activă cotaţiile dorite utilizând intrucţiunile din capitolul - “Setare ecran cotaţii Piaţă Valutară”. Ecranul implicit al meniului de conţine patru ferestre de cotaţii. Fiecare fereatră conţine următoarele informaţii:

  o în partea de sus a fiecărei ferestre se află perechea de valute pentru care sunt afişate cotaţiile;

  o imediat sub perechea de valute sunt două butoane pe care se afişează în timp real cotaţia de piaţă valutară, astfel:

  - -> reprezintă cotaţia afişata de Bancă pentru opţiunea clientului de a vinde deviza;

  - -> reprezintă cotaţia afişata de Bancă pentru opţiunea clientului de a cumpăra deviza.

  o dacă Clientul doreşte încheierea unei tranzacţii cu Banca selectează butonul pentru tipul de tranzacţie pe care doreşte să o încheie şi va avea acces în meniul de tranzacţionare.

  Capitolul 6. Tranzacţionarea din perspectiva clientului (schimburi valutare)

  6.1. Prezentarea generala a ferestrei de tranzacţionare:

  Dacă a fost selectat din meniul butonul de cotaţie (/ ) pentru care se doreşte încheierea unei tranzacţii de schimb valutar cu

 • 13

  Banca, se afişează meniul MONEY TRADE BCR prin intermediul căruia Clientul poate încheia cu Banca tranzacţii de schimb valutar.

  Fereastra afişată are selectat implicit în bara de sus opţiunea privind tranzacţia pe care Clientul doreşte să o incheie o Banca:

  iar în zona centrală este afişată cotaţia informativa oferită de sistem înainte de a se introduce datele specifice ale tranzacţiei.

  6.2. Introducerea elementelor unei tranzacţii în fereastra de tranzacţionare:

  6.2.1. La introducerea termenilor tranzacţiei Clientul parcurge câmpurile de pe ecran respectând indicaţiile de mai jos:

  “Data de valuta” -> semnifică data valutei si are asociate patru câmpuri. Clientul poate incheia cu banca schimburi valutare, astfel:

  o , valoare afişată implicit de sistem ce reprezintă “data valutei=ziua curentă”;

  o , valoare ce poate fi selectată de client din lista valorilor disponibilă în sistem, reprezintă “data valutei=ziua curentă+1”;

 • 14

  o , valoare ce poate fi selectată de client din lista valorilor disponibilă în sistem, reprezintă “data valutei=ziua curentă+2”;

  o Selectarea oricărei alte valori din listă nu este validă şi, în acest caz, sistemul afişează mesaj de eroare:

  În funcţie de valoarea selectată (today/tom/spot) în câmpurile “zi/lună/an” sistemul va afişa valoarea corespunzătoare.

  “Vand”/ “Cumpar” -> aceste câmpuri, în funcţie de opţiunea selectată de client, semnifică “suma în deviza vandută”/ “suma în deviza cumparată”. Utilizatorul va introduce la alegere în unul din aceste câmpuri suma, suma din celălalt câmp calculându-se automat, pe baza cotatiei oferite de sistem în câmpul “Rata”.

  “Rata” -> în acest câmp este afişat cursul de schimb oferit automat de sistem. Clientul nu are acces la acest câmp. Dacă doreşte solicitarea unei alte cotaţii decât cea afişată în acest câmp, Clientul poate accesa conversaţia directă cu arbitragistul prin selectarea opţiunii conform prezentării din capitolul 9 - “Descrierea modului de utilizare a opţiunii de conversaţie directă”, dar numai după finalizarea completării elementelor tranzacţiei inclusiv a câmpurilor dedicate instrucţiunilor de decontare (cont debitat/ cont creditat).

  “Detalii de decontare ” -> în această ferestră, Clientul are opţiunea de selectare a conturilor pe care le indică pentru schimbul valutar din tranzacţia solicitată. Pentru selectarea conturilor Clientul selecteaza butonul marcat cu rosu mai jos.

  La selectarea butonului se deschide fereastra de mai jos unde clientul poate schimba conturile folosite in decontarea schimbului valutar:

 • 15

  6.2.2. După

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended