+ All Categories
Home > Documents > Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

Date post: 03-Apr-2018
Category:
Upload: tatiana-ceban
View: 245 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)

of 37

Transcript
 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  1/37

  1.Managementul personalului bancar.

  1. Managementul personalului presupune un sistem de organizare, instruire i gestionare a resurselor umane naa mod n care ele s realizeze strategiile bancare cu ct mai mici posibile cheltuieli. Scopul managementului bancar de a optimiza structura personalului bancar i de a majora gradul decalificare a personalului pentru a crea un mediu eficient de activitate a bncii.

  Pentru a realiza scopul managementului personalului vom rspunde la urmtoarele probleme:

  a) numrul optim de persoane necesare unei bnci pentru acivitate;b) gradul de calificare al acestui personal.Atribuiile managementului bancarpentru optimizarea personalului su:

  1) organizarea procesului de lucru n mod optimal pentru banc. Se analizeaz structuraorganizatoric a bncii pentru a calcula numrul de persoane dup posturi precum i gradul minim decalificare necesar pentru fiecare post. Tot odat se stabilete structura ierarhic;

  2) optimizarea calitii posturilor pentru a evita dublarea personalului i determinarea gradului deabilitate;

  3) formarea abilitilor angajailor n domeniul eticii bancare;4) verificarea i dirijarea personalului att pe vertical ct i pe orizontal.

  Corelarea tuturor atribuiilor va forma un management a personalului eficient i va diminua cheltuielile dedeservire a angajalor.

  Crend anumite obligaii fa de personalul banca va crea i condiii de munc eficiente care vor presupuneatt dotarea cu tot necesarul a locului de munc ct i stimularea personalului i remunerarea lui.2. Toate atribuiile managementului personalului se vor executa absolut de toate ageniile de conducere ale

  bncii de la cele mai mari la cele mai mici. Toi angajaii se vor supune acestor atribuii.Fiecare banc este organizat ca o SA, de aceasta depinde structura managementului bancar i a organelor

  de conducere n special.n cadrul bncii identificm 7 posturi de management dintre care 4 pe orizontal i 3 pe vertical.

  1) Adunare general a acionarilor este organul suprem de decizie la care contribuie toi acionariicare au participat la capitalul social a bncii. Are n viziune urmtoarele probleme:

  formarea strategiei de dezvoltare a bncii; stabilirea sferilor prioritare de dezvoltare a bncii; adoptare statutului i a planurilor strategice ale bncii; adoptarea bilanului anual i repartizarea profitului; decizii de majorare a capitalului; numirea consiliului de administraie.

  2) Consiliul de administrare este format de acionari majoritari (min 3, max 21)3) Consiliul de directori blocul general de management (angajaii bncii) poart responsabilitatea

  integral inclusiv fa de acionari, de administraia bncii, de profitabilitatea i stabilitatea bncii. n CDintr conducerea bncii, preedintele CD este i preedintele bncii.

  4) efii de direcie blocul activitii comerciale toat activitatea bncii care aduce profit.5) Finanele se include gestiunea bncii ca oricare alt ntreprindere. Intr: contabilitatea, casieriele,secia decontrilor interbancare.

  6) Automatizarea rspunde de reelele informaionale ale bncii. Intr:secia de constituire aprogramelor informatice, meninerea reelei de transfer de imformaie.

  7) Administrarea bncii secia de juriti, secia de cadre, secia deaprovizionare.

  Adunareageneralaacionarilor

  Consiliul de administrare

  Comitete Consiliul de cenzori

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  2/37

  Toii efii de direcie formez managementul mijlociu sau managementul curent.Comitetele sunt ntrunite pentru a verifica activitatea bncii pe anumite domenii (comitet de creditare,

  comitet de active i pasive).Consiliul de cenzori auditul intern.

  3. Politica de cadre a unei bnci este totalitatea aciunilor prescrise ntr-un regulament specific pe care lepoate ntreprinde managementul bancar n vederea optimizrii structurii organizatorice a bncii.

  Funciile politicii de cadre sunt: optimizarea fiecrii posturi n cadrul bncii i excluderea dublrii posturilor; decentralizarea primirii deciziilor i stabilirea pentru fiecare postur ce decizii poate lua; prescrierea clar a tuturor atribuiilor pentru fiecare post.

  Atribuiile politicii de cadre:1. Angajarea presupune stabilirea abilitilor minime fa de fiecare candidat:

  a) abilitatea profesionist;b) abilitatea de ordin tehnic;c) abilitatea de ordin intelectual general;d) abilitatea de cunoatere a situaiei economice n ar.

  2. Instruirea se face cu scopul ridicrii calificaiei personalului din urmtoarele cauze:a. dorina de a propune persoanei un alt post n alt domeniu de lucru;

  b. ridicarea calificrii n urma introducerii unor inovaii;c. pentru a dota personalul cu mai multe cunotine din domeniile conexe;Instruirea se poate face cu fore proprii sau prin reciclare la instituii i organizaii specifice.3. Stimularea prevede 2 tipuri de remunerri:

  material prin salarii i prime moral prin sistemul de reitinguri i alte elemente de ordin psihologic.

  Politica de cadre va stabili raportul dintre stimularea moral i stimularea material.4. Concedierea se face din dou motive:

  - reducerea postului n cadrul bncii;- n urma unor ncalcri.

  Pollitica de cadre stabilete clar pentru ce persoana va fi imediat concediat.

  4. Securitatea bancar presupune sistemul de protecie a informaiilor bancare i a mijloacelor financiare aflaten gestiunea bncii.

  Existena unui sistem de securitate sntos n banc este cauzat de urmtoarele:1. majoritatea resurselor financiare ale bncii sunt mprumutate, pstrarea integritii lor presupunepstrarea stabilitii bncii;

  2. un sistem de securitate slab condiioneaz fraudele bancare, informaia despre fraude comise ncadrul bncii va submina autoritatea bncii pe pia precum i n faa clienilor si;

  3. existena unui sistem de securitate presupune posibilitatea bncii de a majora i diversificaserviciile. Un sistem de securitate slab n schimb cauzeaz cheltuieli adugtoare pentru banc pentrufinanarea fraudei sau nbuntirea sistemului de securitate existent.

  Sisteme dde siguran pot fi: securitatea fizic pstrarea integritii fizice a bunurilor materiale a bncii, banilor;

  Consiliul de directori

  finane administrare automatizarecomer

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  3/37

  securitate informaional pstrarea integritii informaiei bancare.Pentru nbuntirea sistemului de securitate se vor utiliza urmtoarele cii: se va verifica sistemul de paz extern a bncii pentru a depista persoanele suspecte i ale

  ndeprta de cile de acces n banc; se va verifica identitatea clientelei; se vor implementa sisteme de protecie moderne n special pentru reelele de calculatoare; se va crea un sistem de lupt contra riscului de fraud (vezi mai sus).

  5. Frauda este nsuirea unui bun material sau nematerial aflat n custodie sau gestiune a unei persoane.Frauda este echivalat cu furtul.

  Sursa apariiei fraudei: frauda bancar intern:

  - fraud intenionat cel care o comite are rea intenie;- frauda neintenionat prin eroare, nu intenioneaz de bun voin;

  frauda bancar extern:- frauda cu acces fizic spargerea bncii;- frauda cu acces electronic hakerii.

  La frauda intern se mai adaug i corupia.Cauzele apariiei fraudei interne:

  1) gndirea nelogic a personalului;2) controlul slab al personalului din partea bncii;3) voina slab a individului poate fi cauzat de:

  - dorina de a tri peste posibilitile financiare;- ntreinerea amanilor;- abuzul cu jocuri de noroc.

  Corupia - efectuarea unui serviciu suplimentar contra unei pli din partea clientului. 3 tipuri de corupie:1. corupie prin autoritate, nu presupune nclcarea normei bancare pentru plat, ci pentru semntur;

  2. corupie prin eroare, clientul pltete pentru ca angajaii bncii s comit ntenionat o greeal nfavoarea clientului;

  3. corupie prin relaii de subaltern sau rubedenie, nu se pltete, angajatul comite greeal pentru ceste rud sau subaltern.

  Fraudele interne se pot efectua ca crime ascunse i neascunse.Crimele ascunse presupun acoperirea sumei extrase printr-un set de documente de obicei falsificat.Crimele neascunse presupun extrageri de sume prin asumarea nelegitim a lor fr a fi documentate ( se

  efectuiaz n contabilitatea bancar cnd se comite o eroare la transfer din cont n cont n contabilitate sau prinasumarea unor venituri generate de anumite operaiuni bancare).

  Frauda extern este comis de un neangajat a bncii.

  Cauzele fraudei externe:1. sistemul slab de securitate bancar;2. atrnarea ostil ctre banca dat a fotilor angajai;3. nivelul jos de protecie a reelelor informaionale;4. nerespectarea codului de etic bancar la compartimentul acces la informaieCauza cea mai important de apariie a fraudei bncare este gestiunea incorect a personalului.Riscul de fraud are mecanisme de eliminare (cile de lupt cu frauda bancar):

  - depistarea viciilor (financiare) ale personalului la momentele oportune;- crearea unui climat psihologic n colectivul bancar favorabil prin imtermediul cruia fiecare

  angajat s se simt att protejat ct i verificat;- cearea unui sistem de rotaie a cadrelor;- existena unui serviciu psihologic;- testarea i verificarea sistemelor informaionale ale bncii, introducerea inovaiilor n aceste

  sisteme cu acurateie;- crearea unui sistem de verificare a personalului i a oficiilor n care se presteaz servicii.

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  4/37

  2. Riscurile bancare.

  Riscul incertitudinea fa de posibilitile de incasare a unor ctiguri viitoare sau a valorii plasamentului.Expunerea la risc suma pierderii sau cheltuielile suplimentare pe care le poate suporta individul sau

  instituia n urma unor situaii imprivizibile.n sfera bancar riscurile pot fi divizate n 2 categorii mari:

  1. riscurile asociate bncii ca unei oricarei alte ntreprinderi, numite riscuri dentreprindere;

  2. riscuri specifice activitii bancare, numite riscuri pure.Riscuri de ntrepridere:

  riscul organizaional poate fi generat de o structur organizatoric ineficient sau incorect; riscul de mediu sau riscul ambiant riscul generat de situaia economic sau structura de reglementri

  n ara n care activeaz banca; riscul de nefuncionare riscul generat de situaia de for major care pot stopa activitatea bancar pe

  o perioad de timp; riscul de contrapartid este riscul care afecteaz banca ca orice alt ntreprindere n relaiile cu

  partenerii si.Riscuri pure:o riscul de credit este riscul de neincasare a sumei mprumutului acordat sau a dobnzii aferente

  acestui mprumut;o riscul de lichiditate este imposibilitatea bncii s-i onoreze obligaiile scadente la un

  moment de timp;o riscul de dobnd - este posibilitatea de a pierde o sum mare de bani sau de a nencasa

  profituri n urma modificrii neprognozate a ratei dobnzii (sit. de gap). Acest risc este generat dediferena ntre activele bonificate cu dobnd i pasivele la care se pltete dobnda pentru o perioadanumit de timp;

  o riscul valutar este posibilitatea unor pierderisau nencasri de profituri n urma variaieiimprevezibile a cursului valutar;

  o riscul de variaie a cursului hrtiilor de valoare este posibilitatea apariiei unor pierderi nurma variaieicursului valorilor mobiliare deinute n portofoliul bncii.

  Riscul de insolvabilitate (= r.pure + r.de ntrepridere) este riscul de incapacitate de a executa activitateabancar fiind un risc sumar generat de toate celelalte riscuri pure i da ntreprindere.

  Nici un risc n activitatea bancar nu-i are existena n varianta sa pur. Fiecare din ele sau poart cauz deapariie a celuilalt sau poate fi cauzat.

  Din punct de vedere matematic toate riscurile bancare pot fi clasificate n 2 categorii mari:1. riscuri diversificabile adica riscuri care pot fi calculate i prognozate prin sisteme matematice i

  poate fi asigurat, acoperit.

  2. riscuri nediversificabile riscuri care nu pot fi calculate i anticipate cu certitudine din cauza existeneiunor factori imprognozabili care-l genereaz.Majoritatea riscurilor bancare conin n sine att parametri diversificabili care sunt calculai printr-un sistem

  de indicatori, ct i parametri nedeversificabili, care sunt acoperii de banc prin alte posibiliti (gaj, acoperireprin valori mobiliare derivate, asigurare, etc.).

  Exist o mulime de sisteme de clasificare a riscurilor bancare. Cea mai general clasific riscurile bancaredup urmtorii criteri:1 dup sursa de apariie:

  riscuri externe sunt generate de factori din afara bncii asupra crora banca nu are control (r. de ar,r. legislativ, r. sit. fors-majore, r.fiscal, r.ecologic);

  riscuri interne sunt generate de factorii specifici activitii bancare (r. de credit, r. de lichiditate, r. de

  insolvabilitate).2 dup aspectul financiar:

  riscuri financiare pure riscuri generate de factori ai pieii financiare (r. de dobnd, r.valutar, r.delichiditate);

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  5/37

  riscuri nefinanciare riscuri care sunt legate de banc ca de ntreprindere (r. de fraud, r.organizaional, r. de pia, etc.)

  3 dup posibiliti de previzionare: riscuri diversificabile; riscuri nedeversificabile.

  2. Gesiunea riscurilor bancare este totalitatea de activiti intreprinse de banc pentru a depista cauzeleapariiei a riscurilor i a micora expunerea posibil la risc.

  Scopurile:1. asigurarea viabilitii bncii prin evaluarea corect a riscului i micirarea pierderilor posibile;2. extinderea controlului intern prin supravegherea riscului respectnd un sistem de norme i coeficieni

  interni precum i cei impui de autoritile bncare;3. deinerea n permanen a informaiei asupra riscurilor asumate de banc pentru a crea posibiliti de

  aciune imediat n omiterea lor;4. reevaluarea i restructurarea continu a portofoliului de active i pasive bancare.

  Gestiunea riscurilor bancare este foarte important pentru banc cci este echivalat cu gestiunea ntregiibnci. Din aceste considerente autoritile pe piaa bancar impun bncilor anumite condiii de gestiune ariscurilor sub form de coeficeni obligatorii ctre respectare sau principii ce vor fi implementate n strategiade activitate a bncii. Recomandrile cele generale sunt naintate de comitetul de la BASEL.

  Gestiunea riscurilor prevede urmtoarele etape:a) identificare riscului, ce presupune msuri de depistare a factorilor ce pot provoca un orice risc;

  b) evaluarea riscului, stabilirea printr-un set de indicatori a mrimii pierderilor posibile n caz dac acestrisc apare;

  c) controlul riscului, verificarea procesului sau activitii bancare pe tot parcursul derulrii ei pentruidentificarea momentului de apariie a riscului;

  d) eliminarea sau evitarea riscului presupune gsirea metodelor de acoperire a pierderilor posibilegenerate de riscul respectiv;

  e) finanarea riscului, este preluarea unor poziii de hedjing prin instrumente suplimentare pentru

  acoperirea pierderilor posibile.

  3. Lichiditatea bancar.

  1. Conceptul de lichiditate i metode de calcul a necesarului de mijloace lichide

  Lichiditatea este o proprietate general a activelor i exprim capacitatea acestora de a fi

  transformate rapid i cu o cheltuial minim in moned lichid (numerar sau disponibil in contul

  curent). Lichiditatea bancar este mai degrab o problem de gestiune a pasivelor i activelor bancare

  care au grade diferite de lichiditate. Lichiditatea exprim capacitatea unei bnci de a-i finana

  operaiile curente. Riscul de lichiditate, pentru o banc, este expresia insi a probabilitii pierderii

  acestei capaciti de finanare.

  Una dintre cele mai importante sarcini ale conducerii unei bnci este de a estima i de acoperi

  in mod corect nevoile de lichiditate bancar. Pe termen lung rentabilitatea unei bnci poate fi afectat

  negativ dac banca deine in portofolii prea multe active financiare lichide fa de nevoile sale.

  Dar, pe de alt parte, prea puine lichiditi pot crea probleme financiare severe, mai ales

  pentru bncile mici, i pot genera chiar falimentul bancar. Lichiditatea adecvat a fiecrei bnci din

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  6/37

  sistem este extrem de important i pentru minimizarea riscului sistematic datorit riscului de

  contagiune prin sistemul de pli interbancar.

  Elementul principal al gestiunii lichiditii este poziia monetar. Poziia monetar a unei

  bnci reprezint valoarea la un moment dat a tuturor activelor sale lichide1. Aceast abordare este

  justificat de caracterul imediat al obligaiilor care exprim nevoile de lichiditate bancar.

  2. Analiza indicatorilor lichiditii.Indicatorii de lichiditate cei mi utilizai sunt: poziia lichiditii, pasivele nete i indicele de lichiditate,

  transformarea medie a scadenelor i rata lichiditii.

  Poziia lichiditii. Acest indicator a aprut din practica gestiunii de trezorerie i este folosit ca

  indicator de fundamentare al acesteia i al acoperirii nevoilor de lichiditate pe termen scurt. Poziia

  lichiditii se calculeaz pe zile (pentru sptmana urmtoare), pe luni (pentru luna urmtoare) i pe

  luni (pentru anul curent).

  Poziia lichiditii = Active lichide Pasive imediate,

  unde,

  activele lichide = moneda bncii centrale + plasamente scadente de ncasat;

  pasive imediate = depozite volatile + imprumuturi scadente de rambursat.

  Optimizarea poziiei lichiditii bancare presupune echilibrarea celor dou elemente principale:

  activele lichide i pasivele imediate i deci obinerea unei poziii nule. Acest fapt este impus degestiunea riscului i de maximizarea rentabilitii bancare.

  Valoarea acestui indicator poate fi:

  Negativ atunci activele lichide sunt insuficiente pentru onorarea integral a obligaiilor

  imediate. In aceast situaie trebuie s se recurg la surse de lichiditate pentru acoperirea

  acestui deficit. Deficitul poate fi acoperit fie prin imprumuturi la banca central (pentru nevoi

  sezoniere), pentru apelarea la imprumuturile interbancare (rezervele imprumutate), prin

  lichidarea inainte de termen a unor active din portofoliu (eventual cuplat cu o operaie de

  restructurare a acesteia), fie prin titularizarea unor credite.

  Pozitiv atunci resursele lichide de care dispune banca depesc necesarul su pentru

  perioada corespunztoare. Situaia este de apreciat, dar nu trebuie neglijat aspectul mrimii

  acestui excedent de lichiditate. Mrimea excedentului admisibil se poate folosi ca o norm

  intern de gestiune. Aceasta deoarece elementele n baza crora s-au fcut calculele sunt

  mrimi anticipate i nu certe i deci este bine s avem o rezerv, minim de lichiditate. Pe dealtparte, activele lichide sunt cel mai prost plasament bancar n termeni de rentabilitate i

  1Basno, C., Dardac, N.- Management bancar, Editura Economic, Bucureti, 2002

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  7/37

  nivelul lor trebuie minimizat.

  Aadar, dei se dorete o poziie a lichiditii nul, de cele mai multe ori se accept i un

  excedent minim justificat de un comportament raional. Mrimea absolut a acestui excedent se poate

  stabili fie n funcie de cheltuielile de gestiune a portofoliului, fie n funcie de marja medie de eroare

  nregistrat anterior la aprecierea n avans a poziie lichiditii. Dac aprecierea se face n funcie de

  cheltuieli, atunci mrimea limitei este egal cu valoarea minim a portofoliului de titluri ale datorieipublice pentru care veniturile realizate n urma plasamentului le egaleaz pe cele de gestiune a

  acestuia. Pentru mrimi ale excedentului de lichiditate peste aceast limit se justific plasarea

  sumelor disponibile pe termen scurt, de preferat cu scadene n perioadele cu poziia lichiditii

  negativ.

  Pasivele nete. Aceast grup de indicatori are trei componente distincte ce pot fi calculate n

  baza acelorai date:

  pasivele nete simple se calculeaz pentru fiecare perioad ca diferen intre pasivele i

  activele cu aceeai scaden. Acestea arat pentru fiecare perioad msura n care

  activele scadente acoper obligaiile scadente. Pentru pasivele nete pozitive, banca

  trebuie s gseasc surse suplimentare de acoperire a obligaiilor scadente. O observaie

  de reinut este aceea c suma absolut a pasivelor nete este egal cu zero (pentru c total

  active + total pasive).

  GAP-ul de lichiditate se determin pentru fiecare scadent ca diferen intre pasivele exigibile la scadena t iactivele lichide la scadena t.GAP = Pt - At,unde :GAP pasive nete simple aferente scadenei t;

  At active cu scadena t;Pt pasive cu scadena t.

  Pasive nete simple = Pasive scadente Active scadente.

  pasivele nete cumulate se calculeaz ca diferen intre pasivele i activele cumulatecorespunztoare fiecrei perioade. Pasivele nete cumulate sunt folosite pentru a semnala

  perioade de maxim lichiditate.

  Pasive nete cumulate = Pasive cumulate Active cumulate.

  indicele lichiditii se calculeaz pe baza acelorai date, prin raportarea activelor i

  pasivelor din fiecare perioad. Activele/ pasivele din fiecare perioad sunt ponderate fie

  cu numrul mediu de zile corespunztor fiecrei perioade, fie cu numrul curent al

  grupei de scadene respective. Valoarea indicelui depinde doar de mrimea activelor/

  pasivelor corespunztoare fiecrei perioade, iar sistemul de ponderare folosit nu poate

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  8/37

  schimba valoarea supra sau subunitara raportului. O ponderare proporional cu

  numul mediu de zile corespunztor fiecrei scadene va da un rezultat mai precis.

  Pasive ponderate

  IL=

  Active ponderate

  Fa de 1 valoarea indicatorului exprimtransformarea de scadene practicat global de banc:

  Dac indicele de lichiditate este egal cu 1, vom spune c activele i pasivele bncii sunt perfect

  corelate pe fiecare scaden. n acest caz nu se poate vorbi despre un risc de lichididate. Remarcm

  totui c aceast situaie este doar una teoretic, deoarece este imposibil ca, la nivelul unei bnci,

  fiecare resurs atras s fie alocat exact pe aceeai maturitate i sum. Pentru 1 sau valori foarte

  apropiate de 1 banca nu face practic transformare de scadene;

  Dac indicele de lichiditate este subunitar, se remarc o predominan a utilizrilor asupra

  resurselor i, n acest caz, banca trebuie s se preocupe de gsirea de soluii pentru a-i finana

  deficitul de lichiditate. Pentru valori subunitare transformarea se face din pasive pe termen scurt n

  active pe termen lung. Este o situaie tipic ce avantajeaz banca atunci cnd curba dobnzilor este

  cresctoare;

  Situaia n care indicele de lichiditate este supraunitar corespunde unui surplus de resurse ale

  bncii, deci unui excedent de lichiditate. Pentru valori supraunitare transformarea practicat este prinpasive pe termen lung n active pe termen scurt. n acest caz nu exist risc de lichiditate pentru c

  activele i ating scadena naintea surselor care le-au finanat. Din punctul de vedere al rentabilitii

  plasamentelor o astfel de structur nu este avantajoas decat pentru scurtele perioade de timp cnd

  rata dobnzii pe termen scurt este mai mare decat cea pe termen lung.

  Coeficientul fondurilor proprii i al resurselor permanente se calculeaz ca raport ntre resursele pe

  termen lung ale bncii i utilizrile pe termen lung (mai mare de 5 ani) i urmrete s mpiedice o

  finanare a plasamentelor pe termen lung din resurse pe termen scurt. Acest raport trebuie s fie de cel

  puin 60% pentru bncile din Uniunea European.

  unde:

  CoFPRP - coeficientul fondurilor proprii i resurselor permanente;

  ResTL resurse pe termen lung (fonduri proprii + resurse atrase pe termen mai mare de 5 ani );

  UtilizTL utilizri pe termen lung (imobilizri, participaii, credite acordate pe termene mai mari de 5ani, valori mobiliare pe termen lung).

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  9/37

  Rezerva minim obligatorie este suma pe care fiecare banc este obligat s o pstreze la banca

  central n contul deschis la aceasta. Se dimensioneaz prin aplicarea cotei sau ratei rezervei minime

  obligatorii stabilit de ctre banca central, la volumul depozitelor atrase de fiecare banc. Aceast

  obligativitate are un aspect prudenial legat de asigurarea unei lichiditi minime bncilor pentru a

  face fa solicitrilor de retragere a depozitelor.

  RMOnec = rx D ER =RMOef RMOnec (> 0)

  DR =RMOefRMOnec(< 0)

  unde:

  RMOnec rezerva minim obligatorie necesar pe care banca trebuie s o constituie la banca central;

  RMOef suma efectiv aflat n contul unei bnci deschis la banca central;

  ER excesul de rezerv;

  DR deficitul de rezerv;

  r rata sau cota rezervei minime obligatorii;

  D volumul depozitelor atrase de banc.

  Un indice al lichiditii similar dezvoltat de ctre Jim Pierce de la Federal Reserve ia in

  considerarepierderile rezultate din vanzarea rapid a activelor, fa de valoarea just a activelor in

  condiii normale ale pieei. Acest raport este ponderat cu greutatea specifica activelor in portofoliul

  bncii

  2

  .Lichiditatea i administrarea resurselor i plasamentelor sunt evaluate n funcie de:

  trendul i stabilitatea depozitelor;

  gradul i trendul utilizrilor pe termen scurt, sursele volatile de fonduri, finanarea

  activelor pe termen lung;

  accesul la pieele monetare i alte surse de finanare;

  adecvarea surselor de lichiditate i abilitatea de a face fa nevoilor de lichiditate;

  eficiena politicilor i practicilor de lichiditate, strategiile de administrare a fondurilor;

  sistemele informatice de administrare i planurile de finanare;

  capacitatea managementului de a identifica, msura, monitoriza i controla lichiditatea

  i nivelul de diversificare al surselor de finanare.

  n evaluarea adecvrii poziiei de lichiditate a unei instituii financiare, o atenie deosebit ar

  trebui acordat nivelului curent i viitor al surselor de lichiditi, comparativ cu nevoile de fonduri,

  precum i adecvrii practicilor de administrare a fondurilor in funcie de mrimea, complexitatea i

  profilul de risc al instituiei. In general, practicile de constituire a fondurilor ar trebui s confere2

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  10/37

  certitudinea c o instituie este capabil s menin un nivel al lichiditii suficient pentru a face fa

  n timp obligaiilor sale financiare i a rspunde nevoilor bancare legitime.

  Practicile ar trebui s reflecte capacitatea instituiei de a administra schimbrile neplanificate

  cu privire la sursele de constituire a fondurilor, ca i reacia la modificrile condiiilor pieei, care pot

  afecta posibilitatea unei lichidri rapide a activelor, cu pierderi minime. In plus, practicile de

  constituire a fondurilor ar trebui sconfere certitudinea c lichiditatea nu a fost meninut cu costuri

  inalte sau printr-o incredere excesivin sursele de constituire a fondurilor care se dovedesc a nu fi

  utilizabile in timp, datoritstresului financiar sau schimbrilor adverse in condiiile pieei.

  Definirea ratingurilor rezultate din analiza indicatorilor pentru componenta lichiditate:

  Rating 1 indic niveluri de lichiditate puternice i prcatici de administrare a fondurilor bine

  dezvoltate. Instituia are acces sigur la suficiente surse pentru constituirea de fonduri in

  termeni favorabili, pentru nevoile de lichiditi prezente i anticipate. Rating 2 indic niveluri de lichiditate i practici de administrare a fondurilor satisfctoare. O

  serie de deficiene minore pot fi constatate in practicile de administrare a fondurilor.

  Rating 3 indic niveluri de lichiditate sau practici de administrare a fondurilor care necesit

  imbuntiri. Instituiile clasificate in acest rating nu au acces rapid la fonduri in termeni

  rezonabili sau pot inregistra deficiene semnificative in perioadele de administrare a fondurilor.

  Rating 4 indic niveluri de lichiditate deficitare sau practici inadecvate de administrare a

  fondurilor. Instituiile clasificate in acest rating nu sunt capabile s obinun volum suficient de

  fonduri in termeni rezonabili pentru asigurarea nevoiii de lichiditate.

  Rating 5 indic niveluri de lichiditate sau practici de administrare a fondurilor atat de

  deficitare, incat viabilitatea instituiei este grav ameninat. Instituiile clasificate in aceast

  categorie cer asistenfinanciar extern imediat, pentru a asigura rambursarea obligaiilor la

  scaden sau alte nevoi de lichiditate.

  n analiza lichiditii sunt utilizai urmtorii indicatori:

  1. Lichiditatea curent

  Lichiditatea curent = Active curente/Pasive curente

  Limite:

  mai mare decat 130%

  100 130%

  80 99,9%70 79,9%

  mai mic decat 70%

  rating 1

  rating 2

  rating 3rating 4

  rating 5

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  11/37

  2. Rata lichiditii

  Rata lichiditii = Active lichide/Total depozite atrase

  Limite:

  mai mare decat 50%

  35 49,9%

  25 34,9%15 24,9%

  mai mic decat 14,9%

  rating 1

  rating 2

  rating 3rating 4

  rating 53. Credite acordate clientelei/Depozite atrase de la clieni

  Credite acordate clientelei/Depozite atrase de la clieni = (Credite acordate clientelei + Creane

  restante i indoielnice din operaiuni cu clientela + Provizioane pentru creane restante i indoielnice

  din operaiuni cu clientela)/(Conturi de depozite + Certificate de depozit + Carnete i librete de

  economii). Limite:mai mic decat 85%

  85 104,9%

  105 114,9%

  115 125%

  mai mare

  rating 1

  rating 2

  rating 3

  rating 4

  rating 5

  3. Strategia de dirijare a riscului de lichiditaten scopul meninerii credibilitii fa de clieni i comunitatea financiar, bncile trebuie s probeze

  n permanen un grad corespunztor de lichiditate. Pentru a rspunde obiectivului de lichiditate,

  gestionarea intrrilor i a ieirilor de fonduri trebuie realizat n aa fel ncat s existe n permanen

  suficiente lichiditi la nivelul instituiei bancare.

  Riscul lipsei de lichiditi se manifest n urma necorelrii scadenelor dintre posturile de activ i cele

  de pasiv. n practic se manifest fenomenul prelungirii scadenelor la active i al reducerii

  scadenelor la pasive.Dac creditele i dobnzile nu sunt rambursate conform planului, banca se confrunt cu nevoi de

  lichiditate pe termen scurt care trebuie finanate. Efectele sunt similare i cnd clienii retrag sume

  importante din depozitele constituite la banc.

  Cadrul 5.1.Fenomenul de Bank run: Daca pe pia exist informaii privitoare la

  dificultile de plat ale unei instituii bancare, creditorii acesteia vor solicita

  rambursarea imediat i complet. Criza de lichiditi la o banc poate figenerat i de factori psihologici. Zvonurile nsoite de aprecieri fr o baz

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  12/37

  real (self-fulfillig profecies), care se autontrein pe pia, pot determina

  pierderea credibilitii i chiar falimentul bncii.Riscul de lichiditate are mai multe accepiuni3:

  1. reprezint riscul unei bnci ca veniturile i capitalul su s fie afectate, datorit incapacitii de a-i

  onora la termen obligaiile, fr a se confrunta cu pierderi inacceptabile (conform U.S. Office of the

  Comptroller of the Currency).2. riscul de lichiditate include:

  a. incapacitatea bncii de a-i finana portofoliul de active pe maturitile i la ratele de doband

  corespunztoare;

  b. incapacitatea bncii de a lichida poziia la momentul oportun i la un pre rezonabil (conform J. P.

  Morgan Chase, Annual Report 2000).

  3. riscul de lichiditate decurge din necorelarea maturitilor dintre fluxurile de incasri i cele de pli

  (conform Merill Lynch, Annual Report 2000).4. riscul de lichiditate decurge din necorelarea scadenelor cash-flow-urilor unui grup de active,

  pasive i instrumente extrabilaniere (conform Cooperative Bank).

  5. riscul de lichiditate const n pierderile poteniale de profit i/sau capital ca urmare a eurii n

  respectarea obligaiilor asumate i deriv din insuficiena rezervelor comparativ cu nevoile de

  fonduri.

  Msurarea riscului de lichiditate

  Metodele de msurare a riscului de lichiditate difer prin modul de calcul al indicelui de lichiditate,

  ele avnd n comun graficul de rate scadente.

  Graficul de rate scadente este un tabel care clasific activele i pasivele dup durata rmas pn la

  scadena final.

  Graficul indicelui de lichiditate se poate face prin trei metode:

  - Metoda decalajelor succesive const n calculul pentru fiecare clas de scaden a unui decalaj

  ca diferen ntre active i pasive, decalajul reprezentnd un indicator de volum, durat iscaden specific fiecrei clase. Calculul pune n eviden discordanele de scaden, respectiv

  ieirile masive de fonduri la care banca trebuie s fac fa perioad dup perioad. Astfel, n

  tabelul 1, banca trebuie s gseasc resurse suplimentare pentru urmtoarele 7 zile de 600 mii

  lei pentru a satisface ieirile de fonduri.

  Tabelul 1. Grafic de scaden i calculul decalajelor succesive, n mii lei

  Perioada Pasive Active Acoperire

  D < 7 zile 4800 4200 6008 zile < D < 1 lun 6400 5000 1400

  3

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  13/37

  1 lun < D < 3 luni 8600 5400 32003 luni < D < 6 luni 5800 4200 16006 luni < D < 1 an 2000 2400 -4001 an < D < 2 ani 1000 3400 -24002 ani < D < 5 ani 1400 2900 -1500

  D > 5 ani 1500 4100 -260031500 31.500

  - Metoda declajului cumulat, graficul de scaden este cumulat pe clase de scaden, calcululactivelor i pasivelor cu aceeai scaden se face cumulat, iar decalajele rezultate sunt de

  asemenea cumulate pe ntreg orizontul de timp luat n calcul, aa cum este artat n tabelul 2,

  nivelul i data apariiei nevoii maxime de lichiditi va fi peste 6 luni.

  Tabelul 2. Grafic de scaden i calculul decalajelor cumulate, n mii lei

  Perioada Pasive Active Acoperire

  < 7 zile 4800 4200 600< 30 zile + 6400 =11200 + 5000 = 9200 2000< 90 zile + 8600 = 19800 + 5400 14600 5200< 180 zile + 5800 = 25600 + 4200 = 18800 6800

  < 1 an + 2000 = 27600 + 2400 = 21200 6400< 2 ani + 1000 = 28600 + 3400 = 24600 4000< 5 ani + 1400 = 30000 + 2900 = 27500 2500

  Decalajul cumulat maxim este de 6800, aceast nevoie de finanare se va manifesta n decursul

  urmtoarelor 6 luni.

  - Metoda numerelor, const n ponderarea activelor i pasivelor fiecrei clase de scaden cu

  numrul mediu de zile al fiecrei clase (tabelul 3). Apoi se calculeaz raportul:pasive ponderate / active ponderate.

  Tabelul 3. Grafic de scaden i calculul indicelui de lichiditate prin metoda numerelor, n mii lei

  Perioada Pasive Active Ponderi

  durata / an,

  (zile)

  Pasive

  ponderate

  Active

  ponderate

  D < 7 zile 4800 4200 0.01 48 6008 zile < D < 1 lun 6400 5000 0.05 320 1400

  1 lun < D < 3 luni 8600 5400 0.16 1376 32003 luni < D < 6 luni 5800 4200 0.37 2146 16006 luni < D < 1 an 2000 2400 0.75 1500 -4001 an < D < 2 ani 1000 3400 1.5 1500 -24002 ani < D < 5 ani 1400 2900 3.5 4900 -1500

  D > 5 ani 1500 4100 7.5 11250 -2600Total 31500 31.500 23040 58510

  Indicele de lichiditate :

  23040/58510 = 0.39%.

  n mod practic, gestiunea riscului de lichiditate al unei bnci const n:- cedarea, ipotecarea sau gajarea titlurilor de crean din portofoliul bncii fr a suferi pierderi

  excessive;

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  14/37

  - gsirea unor resurse noi cu costuri marginale inferioare randamentului mediu al investiiilor

  bncii.

  Gestiunea riscului de lichiditate impune o abordare distinct a gestiunii pe termen scurt, gestiunii

  trezoreriei i gestiunii pe termen lung.

  Gestiunea riscului pe termen scurt permite msurarea cu precizie a riscului de lichiditate a bncii aa

  cum s-a artat anterior.Gestiunea trezoreriei permite determinarea unei structuri oprime a activului bncii n aa fel nct prin

  asumarea riscului de lichiditate banca s nu nregistreze pierderi.

  Gestiunea pe termen lung a riscului de lichiditate permite bncii s elaboreze politica ei de creditare

  tiindu-se faptul c lichiditatea este un factor de constrngere a bncii vizavi de activitatea de

  creditare.

  Factorul esenial al gestiunii riscului de lichiditate pe termen lung sau scurt este acela de a gsi ci de

  acces pentru banc pe diferite piee, care s-i permit o ajustare rapid a graficului de scadene active-

  pasive cu minimum de cheltuieli.

  Bncile au posibilitatea ca prin folosirea unor tehnici specifice s elimine pn la reducere riscul de

  lichiditate. Aceste tehnici vizeaz resursele i plasamentele bncii.

  Tehnicile care vizeaz resursele bncii sunt urmtoarele:

  - atragerea depozitelor de la populaie;

  - cutarea unor depozite stabile;- creterea fondurilor proprii;

  - refinanarea. Const n cedarea, gajarea sau concesionarea unor titluri de creane pe care banca

  le are n portofoliul ei, n schimbul lichiditilor de care are nevoie urgent sau apelarea la

  credite de refinanare de la BNM care acioneaz ca mprumuttor de ultim instan.

  Tehnicile privind plasamentele bncii vizeaz n mod exclusiv gestiunea tezaurului bncii.

  Gestionarea tezaurului unei bnci nseamn a asigura n mod continuu un echilibru ntre lichiditi i

  plasamente. Acest lucru presupune:- prevederea evoluiei zilnice a intrrilor i ieirilor de fonduri i deci a soldului net al bncii la

  sfritul zilei;

  - acoperirea deficitelor i plasarea excedentelor.

  4. Pasivele bancare

  Resursele bncilor sunt constituite din resurse proprii i resurse atrase.

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  15/37

  Din punct de vedere al gradului de stabilitate, resursele proprii cuprind resurse stabile,

  care pot fi plasate pe termen lung i resurse temporare care pot fi plasate pe termen foarte

  scurt i scurt.

  Resursele atrase constituie partea cea mai activ din resursele bncii, pe seama

  acestora banca putndu-i ndeplini funcia de investiie, de plasament, resursele proprii avnd

  o pondere nesemnificativ n plasamentele bncii.

  1. Gestiunea capitalului bancar propriu

  Resursele proprii

  Capitalul bancar joac un rol important ncepnd cu constituirea bncii i continund

  cu perioada de funcionare pn la lichiditate. Datorit acestui rol n ultimii ani capitalul a

  devenit punctul esenial al managementului bancar.

  Din punt de vedere teoretic, capitalul bancar ndeplinete urmtoarele funcii:

  - protejeaz deponenii n eventualitatea insolvabilitii i lichidrii bncii;

  - absoarve pierderile neanticipate pentru a menine ncrederea, astfel ca, n condiii

  de stres, banca s-i poat continua activitatea;

  - servete la achiziionarea de cldiri i echipamente pentru desfurarea activitii;

  - servete ca o limit impus (Norma Cooke) pentru expansiunea nejustificat a

  activelor.Dup 1970 evoluia capitalului bancar s-a caracterizat prin dou tendine:

  - diminuarea relativ a capitalului bancar, n sensul scderii ponderii

  acestuia n totalul bilanier al bncilor, contribuind la creterea ratei rentabilitii

  financiare a bncii prin efectul de levier, generat de ndatorare;

  - diversificarea capitalului bancar, generat de dereglementarea cadrului

  normativ i de inovaiile financiare, contribuind la adecvarea modului de atragere aresurselor pentru acoperirea nevoilor de plasament ale bncilor.

  Capitalul bancar desemneaz fondurile pe care banca le poate folosi pentru finanarea

  unor operaiuni pe termen nelimitat, n funcie de modul de procurare evideniindu-se dou

  forme:

  a) capitalul bancar n sens restrns (fondurile proprii ale societii bancare)

  reprezint forma clasic, tradiional, cuprinznd:- capitalul social (vrsat)

  - profitul nerepartizat

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  16/37

  - fondurile bancare proprii (constituite conform legislaiei).

  Sursele acestui capital sunt interne (reinvestirea profitului) sau externe (emisiunea

  public sau privat de aciuni). Valoarea capitalului se stabilete la valoarea contabil, la

  valoarea nominal (de emisiune) sau la valoarea de pia. Aceast form de capital poate fi

  divizat n dou categorii: capitalul propriu i capitalul suplimentar (stabilit ca un procent din

  cel propriu) i cuprinde fondul de risc, rezervele din reevaluarea activelor i datoriei

  subordonate;

  b) alte forme de capital, concretizate ndeosebi n aciunile prefereniale i

  datoria subordonat.

  Meninerea riscului de capital la un nivel rezonabil i respectarea normelor de

  solvabilitate bancar reclam planificarea necesarului de capital i integrarea acesteia n

  planificarea financiar global a bncii.

  Planificarea necesarului de capital social implic realizarea prealabil a urmtoarelor

  operaiuni:

  - analiza performanelor anterioare i a strii actuale ale bncii, calculndu-se principalii

  indicatori de rentabilitate i de risc;

  - elaborarea de prognoze referitoare la variabilele eseniale ale bncii, sub forma de

  scenarii care includ ipoteze referitoare la condiiile de pia, evoluia politicii monetareetc.;

  - prognozarea bilanului i a contului de profit i pierdere, pe baza valorilor medii anuale,

  n cadrul unor scenarii alternative;

  - prognozarea nevoii globale de capital, utiliznd metoda rezidual.

  Dup parcurgerea acestor etape, se stabilete structura optim a capitalului bancar, n

  funcie de evoluia pieelor i a reglementrilor bancare, factorii principali care influeneazstructura capitalului bancar fiind: destinaia capitalului bancar i gradul de ndatorare a bncii.

  Destinaia capitalului bancar este complex i necuantificabil, avnd n vedere

  funciile capitalului: protecia creditorilor bncii, absorbirea unor pierderi, finanarea

  investiiilor n imobilizri, plafonarea creterii bncii, ns esenial rmne meninerea

  ncrederii publicului, care asigur succesul unei bnci.

  Gradul de ndatorare, ca factor al rentabilitii, exercit o presiune puternic asupranivelului relativ al capitalului bancar, n sensul diminurii acestuia. Creterea gradului de

  ndatorare este ns limitat de unii factori, precum: prudena creditorilor, acionnd prin

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  17/37

  intermediul pieei; cursul aciunilor bancare, care poate scdea n cazul perceperii

  suprandatorrii bncii ca factor de risc; reglementrile autoritilor bancare, care pot limita,

  prin penalizare, creterea gradului de ndatorare.

  Este dificil de stabilit un optim al mrimii capitalului bancar, acesta depinznd de talia

  bncii, de diversificarea plasamentelor, de politicile manageriale,de ncrederea partenerilor.

  n vederea satisfacerii nevoilor de capital, managementul bancar trebuie s considere

  urmtoarele elemente:

  - reglementrile bancare privind capitalul

  - posibilitile bncii de cretere a capitalului.

  Reglementarea bancar a capitalului propriu

  Din punct de vedere practic, adecvarea capitalului presupune stabilirea convenional

  a nivelului minim de capital, n funcie de anumii parametri ce reflect dimensiunea activitii

  bncii i a riscurilor asociate.

  Aceast msur restrictiv, acceptat pe plan internaional, nu i propune o acoperire

  total a factorilor de risc, fapt care ar conduce la un blocaj operaional, ci doar s asigure o

  corelaie ntre beneficiile obtenabile i pierderile poteniale datorate asumrii unui anumit

  nivel de risc.

  Obiectivul reglementrii este promovarea stabilitii i a siguranei sistemului financiar bancar prin intermediul normelor prudeniale i prin msuri de supraveghere in scopul

  reducerii riscurilor.

  Dup sfera de cuprindere, definim norme naionale i norme internaionale.

  Reglementarile naionale urmresc trei obiective:

  protecia depuntorilor impotriva riscului de faliment;

  sigurana sistemelor de pli i compensri;

  prevenirea riscului sistemic.

  Reglementrile internaionale vizeaz prevenirea riscului sistemic global i

  armonizarea concurenei de pe piaa bancar.

  a) Primul Acord de la Basel

  In 1988, la Basel4 s-a considerat capitalul drept un mijloc de a contrabalansa pierderile,

  un instrument de reducere a riscurilor i de a da incredere deponenilor i asigurtorilor.

  4Basel (in germana), Bale (in franceza), Basilea (in italiana) sau Basle (in engleza) desemneaza aceeai localitate, respectiv oraul

  elveian in care ii are sediul Banca Reglementelor Internaionale (BRI).

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  18/37

  Contribuia esenial pe care o aduce primul acord de la Basel, devenit efectiv in 1992, este

  aceea a unui capital minim definit in funcie de riscuri, din perspectiva solvabilitii. Textul

  acordului de la Basel a fost aplicat in UE sub denumirea de norma de solvabilitate european.

  De la adoptarea acordului in 1988, numit i norma Cooke, dup numele iniiatorului ei,

  putem distinge dou faze:

  1988-1993: abordarea standard i rigid;

  dup 1993: introducerea disciplinei de pia i a modelelor interne ca variabile ale

  acordului.

  Acordul din 1988 impune bncilor din rile dezvoltate un capital egal cu minim 8%

  din volumul activelor ajustate in funcie de riscuri.

  Capitalul, coform acordului, este compus din:

  capitaluri proprii de baz numite i tier I;

  capitaluri complementare sau tier II.

  Tier I cuprinde capital social i rezerve, din care se deduc pierderile din anul curent,

  viitoarele restituiri de taxe i impozite i activele intangibile (fondul de comer).

  Tier II cuprinde in upper tier II provizioanele i rezervele din reevaluare, iar in lower

  tier II datoria subordonat.

  Capitalurile de baz trebuie s reprezinte 4% din riscurile ponderate, iar activele

  bilaniere sunt repartizate in patru categorii de riscuri: 0%, 20%, 50%, 100%.

  Activele extrabilaniere trebuie convertite in echivalent credit, apoi inserate in

  categoria de risc adecvat.

  Acordul a fost amendat in 1996 pentru a corespunde noilor realiti legate de inovaiile

  financiare. Este introdus principiul imobilizrii capitalului pentru a face fa riscurilor de

  pierdere din operaiuni de pe pieele financiare.

  Reglementarea reprezint un domeniu in continu evoluie, care se adapteaz noilor

  realiti ale economiei globale.

  Conceperea noului acord (Basel II) ine seama de autodisciplina bncilor i de

  capacitatea lor de a gestiona riscurile in timp real.

  Noul acord se va ancora pe trei piloni:

  Pilonul 1 este capitalul minim obiectivul este de a corela cat mai bine capitalul

  bancar cu riscurile asumate.

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  19/37

  Pilonul 2 corespunde metodologiei de supraveghere obiectivul reinut const

  in intervenia cand nivelul de capital cerut nu acoper in mod suficient riscul asumat.

  Pilonul 3 vizeaz disciplina de pia obiectivul const in reducerea

  asimetriilor existente pe pia.

  Basel II se adreseaz, in primul rand, bncilor active pe plan internaional: holdinguri

  bancare, grupuri bancare integrate, precum i tuturor activitilor financiare reglementate sau

  nu pan acum de primul acord. Sunt excluse activitile de asigurare i participrile minoritare.

  Pentru primul pilon se menine cerina unui prag minim de solvabilitate de 8%

  determinat ca raport intre fondurile proprii i ansamblul riscurilor asumate de banc.

  Calculul riscului de credit devine mult mai elaborat ca urmare a modificrii

  coeficienilor de ponderare a riscurilor care nu mai depind de natura juridic a imprumuturilor,

  ci de calitatea acestora. Evaluarea riscurilor de pia rmane neschimbat in raport cu

  amendamentul din 1996 i se propune pentru prima dat o cerin de capital pentru acoperirea

  riscurilor operaionale:

  %8loperationarisculdinpotentialePierderitaraderisculdefunctieinponderateActivecreditderisculdefunctieinponderateActive

  capitalTotal

  ++

  In care ponderile corespunztoare claselor de active sunt:

  - 1, pentru numerar, titluri de stat i ale administraiei locale (risc 0);

  - 0.8, pentru plasamente pe piaa interbancar (risc 20%);

  - 0.5, pentru creane garantate prin ipoteci i leasing imobiliar (risc 50%);

  - 0, pentru alte categorii de creane (risc 100%).

  In acelai mod, se procedeaz la convertirea n credite echivalente a angajamentelor

  rezultnd din operaiuni extrabilaniere, unde se folosesc urmtorii coeficieni:

  - 0.8, pentru scrisorile de credit comercial (risc 20%);

  - 0.5, pentru faciliti de emitere a obligaiunilor i angajamente de creditare de peste un

  an (risc 50%);

  - 0, pentru garanii de credit i convenii tip REPO (risc 100%).

  Al doilea pilon, relativ la controlul bancar, nu reprezint o noutate deoarece autoritile

  monetare supravegheau deja aplicarea ratei de solvabilitate in majoritatea rilor, iar enunarea

  acestui principiu este de natur s intreasc rolul bncilor centrale naionale.

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  20/37

  Cel de-al treilea pilon este in prezent cel mai puin dezvoltat dintre toate. Principala sa

  cerin o constituie difuzarea eficace i rapid a informaiilor despre pierderile instituiilor

  financiare.

  Tabelul 1.Principalele propuneri ale noului Acord

  Pilonul 1 cerine

  minime de fonduri

  proprii

  Pilonul 2 procesul

  de supraveghere

  Pilonul 3 disciplina de

  pia

  - Volumul fondurilorproprii trebuie s se situezela un nivel acceptabil;- Evaluarea riscurilor seface prin prismaratingurilor interne iexterne;

  - Luarea in calcul ariscurilor operaionale.

  - Solvabilitatea trebuie scorespund profilului derisc;- Supraveghetorii trebuies evalueze calitateamodelelor degestionare a riscurilor;

  - Deinerea de fonduriproprii trebuie sdepeasc nivelurileminime.

  Bncile trebuie scomunice informaiidespre:- nivelul fondurilor proprii;- practicile de gestionare ariscurilor;- profilul de risc.

  Sursa: Prelucrare dup noul proiect de acord, BRI, 2001.

  In comparaie cu primul acord, Basel II aduce o serie de inovaii care privesc:

  incurajarea bncilor de a-i utiliza propriile modele interne de evaluare a

  riscului;

  introducerea disciplinei de pia ca factor de apreciere a expunerilor;

  sensibilitate la marile riscuri;

  promovarea siguranei i stabilitii sistemului financiar internaional prin

  meninerea unui capital reglementar in sistem;

  dezvoltarea unei concurene bancare echitabile;

  abordarea global a riscurilor;

  dezvoltarea unor metode care s cuantifice cat mai corect riscul asumat de

  fiecare instituie bancar in parte;

  cei trei piloni pe care se sprijin acordul formeaz un ansamblu

  indisociabil.

  In funcie de aria de competen, fiecare autoritate de reglementare va controla

  existena i fiabilitatea metodelor interne de monitorizare a riscurilor astfel incat capitalul s

  fie meninut la un nivel acceptabil in raport cu angajamentele asumate.

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  21/37

  Principiile de supraveghere, aa cum se regsesc ele in spiritul viitorului acord, sunt

  urmtoarele:

  fiecare banc trebuie s dispun de o metodologie clar i avizat de

  determinare a capitalului cerut de noul acord in legatur cu profilul de risc asumat;

  autoritile de supraveghere vor trebui s vegheze asupra calitii modelelor

  destinate evaluarii capitalului minim de ctre fiecare banc;

  bncilor le este recomandat s aib in vedere un surplus de capital pentru

  activitile a cror dependen de ciclul economic este marcant;

  bncile centrale trebuie s controleze in permanen nivelul minim de

  capital.

  O atenie deosebit este acordat de noul acord comunicrii bancare. Politica de

  comunicare a bncilor trebuie s se caracterizeze printr-o mai mare transparen i frecven in

  direcia pieelor financiare i a publicului.

  In catul n care bncile sunt n situaia de a excede normelor de adecvare a capitalului

  ele au la ndemn mai multe alternative :

  Cea mai comod alternativ, nu ntotdeauna uor de realizat, este restructurarea

  portofoliului de active, n ideea convertirii creanelor cu risc ridicat n elemente de activ fr

  risc, sau cu risc sczut. Avem n vedere, n acest sens, operaiunile de titularizare, de

  lichidizare i alte forme de reducere a riscului de credit (garanii suplimentare, convertire n

  contracte de leasing . a.).

  O a doua modalitate de conformare privete diminuarea global a activului, n

  contextul prezervrii fondurilor proprii, alturi de reducerea volumului operaiunilor

  extrabilaniere.

  In ultim instan, dar cea mai cert variant, se va proceda la majorarea capitalului,

  fie prin noi aporturi ale acionarilor existeni sau poteniali, fie prin constituirea unor rezerve

  din profitul realizat, cu diminuarea corespunztoare a poinderii dividendelor.

  Chiar dac sunt mult mai rar utilizate, vom aminti, totui, posibilitile de consolidare

  a capitalului prin participaii reciproce precum i cele care deriv din procesele de fuziune

  interbancar.

  n SUA sunt recomandai urmtorii indicatori de analiza riscului de capital:

  CPK1 = -----------

  Demonstreaz n ce msur activele sunt acoperite decapitalu propriu sau cte din toate activele banca poate s-i

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  22/37

  A total permit s le piard; banca poate s le acopere cu capitalpropriu mai mult de 5; 10% din active totale;

  CPK2 = -------------

  A profitab.

  Demonstreaz procesul de utilizare a capitalului propriu,adica raportul n care activele profitabile au fost acoperite dinsursele capitalului propriu (limitele se stabilesc de bancindependent).

  CP

  K3 = --------------Depoz. Tot.

  Demonstreaz gradul de ndatorare a bncii, determinnd

  raprtul dintre resursele proprii i depozitate, adic indicdependena solvabilitii bncii de capitalu propriu. K3 cu cteste mai mic cu att riscul de insolvabilitate este mai mare.

  2. Gestiunea resurselor atrase

  Resursele atrase pot fi grupate, n funcie de caracteristica funcional, n dou

  categorii:

  a) depozitele bancare sunt resurse atrase i existente funcional n portofoliul bnciisub forma:

  - conturilor de disponibiliti, resursa cea mai ieftin, prin care se deruleaz toate

  ncasrile i plile clienilor. Aceste resurse prezint o volatilitate ridicat, pentru

  atragerea clienilor, ndeosebi a celor mari, banca trebuind s reduc comisioanele

  i s creasc calitatea serviciilor oferite;

  - depozitelor (conturi) de economii la vedere, care au un grad mare de lichiditate,

  banca oferind dobnzi mici, aceste resurse avnd ns grad mare de volatilitate,

  adesea bncile restricionnd operaiunile cu aceste conturi;

  - depozitelor la termen, bonificate la dobnda pieei, difereniat n funcie de

  perioada de maturitate. Un instrument specific al acestei resurse l reprezint

  certificatele de depozit.

  Depozitele pot fi delimitate i n funcie de subiecii (clienii) bncii n dou categorii:

  - depozite cu amnuntul, cu persoanele fizice, care mbrac toate cele trei forme

  prezentate mai sus ;

  - depozite cu ridicata, instituionale, cu persoane juridice, care pot fi guvernul sau

  administraiile locale, agenii economici industriali, comerciali etc. i instituii financiare

  (bancare i nebancare);

  b) resurse atrase nedepozit sunt procurate de banc n situaii dificile,

  disfuncionale i pot cpta urmtoarele forme:

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  23/37

  - mprumuturi de la Banca Central (credite de refinanare), precum credite de

  licitaie, credite structurale, credite lombard (overdraft) etc.;

  - mprumuturi pe piaa interbancar, de la alte bnci, la care se apeleaz n cazul

  unei crize acute de lichiditi;

  - vnzarea temporar a bonurilor de trezorerie, a obligaiunilor guvernamentale sau

  a altor hrtii de valoare din portofoliul bncii.

  Determinarea costurilor diferitelor tipuri de resurse, care pot constitui fonduri pentru banc,

  impune luarea n considerare a influenei fiecrei categorii de resurse asupra riscurilor bancare

  de lichiditate, de rat a dobnzii, de creditare, de insolvabilitate.

  Calitatea resurselor atrase se va determina dup urmtoarele criterii :

  1. Componena resurselor atrase: se cunosc resurse atrase depozitare i

  nedepozitare. Volumul resurselor depozitare se planific n conformitate cu necesarul de

  plasamente. n caz de necessitate se vor atrage resurse nedepozitare. Evaluarea necesarului de

  resurse nedepozitare de va efectua dup formula:

  Discrepana fondurilor = suma plasamentelor planificate - suma depozitelor planificate.

  n cazul cnd apare rezultatul negativ, banca va procura resurse nedepozitare sub forma:

  Creditelor

  interbancare

  Caracteristicele lor sunt:

  - au un termen foarte scurt- se vor utiliza pentru completarea necesarului delichiditi imediate;

  - pot fi procurate de bncile cu un surplus de lichiditi, caresunt interesate s le plaseze pe termen scurt

  credite centralizate

  emisiune decertificate de deposit emisiune de cambii

  emisiune deobligaiuni

  Factorii care influeneaz alegerea resurselor nedepozitare sunt:

  - costul resurselor

  - riscul asociat fiecrul tip de resurs

  - termenul de scaden

  - mrimea bncii, de care depinde tipul de resurs la care ea poate avea acces

  - necesaru de depunere a gajului

  - norme de reglementare din partea statului.

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  24/37

  2. Costul resurselor atrase. Evaluarea costului resurselor permite managerilor

  bncii s decid asupra preului diferitelor categorii de resurse pentru a le selecta funcie de

  posibilitile de plasamente i de dobnzile, pe care acestea la genereaz.

  Volumul cheltuielilor bancare cu resursele atrase de va determina:

  =

  =m

  1j

  jj P*iC

  unde

  C cheltuielile de atragere a resurselor bancare,

  Pj volumul pasivului de tipj

  ij rata dobnzii, pltit pentru pasivul de tipj

  Rata dobnzii medie, pltit pentru o unitate monetar de capital atras, se va determina prin

  raportarea cheltuielilor respective la volumul total de resurse atrase.

  Plile asupra dobnzilor nu limiteaz cheltuielile bancare cu resursele atrase, fiind necesar s secalculeze cheltuielile la o rata critic, sau costurile marginale:

  +=

  prof

  itit

  mA

  CODs

  C

  unde

  sitDit - plile asupra dobnzilor;

  CO - alte cheltuieli operaionale ale bncii, altele dect dobnzile;

  Aprof- suma activelor profitabile ale bncii.

  Cheltuielile calculate n acest mod sunt la o rat critic a rentabilitii, deoarece, pentru a-i menine

  profitabilitatea, banca nu-i poate permite s plaseze aceste resurse la o dobnd mai mica dect aceast

  rat.

  Variaia frecvent a ratelor de dobnd confer cheltuielilor medii ponderate nesiguran i irealitate.

  Costul marginal al resurselor atrase evalueaz costul achitat de banc pentru a cumpra o unitate

  suplimentar de resurse pe care aceasta le poate investi:

  DiDiCm

  **' =

  unde

  D resurse, atrase la o rat de dobnd nou;

  D resurse atrase la rata de dobnd veche;

  i rata de dobnd, estimat ca la care se pot plasa resursele atrase.

  Acest indicator reprezint n valoare absolut volumul modificrii costurilor bancare cu atragerea

  resurselor, ns pentru a putea fi comparabil cu rata de rentabilitate la plasamente este necesar transformarea

  lui n valoare relativ.

  'D

  Cr

  m

  mC=

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  25/37

  Rata costului marginal rCm al resurselor atrase poate fi comparat cu rentabilitatea marginala a

  plasamentului pentru a se concluziona asupra bonitii lui.

  n cazul majorrii ratelor de dobnd de ctre banc, costurile marginale vor crete, dat fiind faptul,

  c banca este obligat s achite dobnzile majorate nu numai pentru resursele atrase suplimentar, dar i s

  ofere aceiai rentabilitate la depuneri clienilor vechi, care acceptase de fapt dobnda anterioar majorrii.

  Analiza costurilor marginale permite determinarea limitei valorice pn la care banca poate s-si extind

  volumul resurselor atrase atta timp, ct cheltuielile marginale de atragere a noilor resurse nu vor face s

  scad veniturile marginale din plasamentul lor.

  Politica de formare a dobnzilor de baz pasive influeneaz structural clientela bancara i depunerile

  bancare, care la rndul sau, determina deciziile manageriale n strategia dezvoltrii profitabilitii bncii:

  Formarea ratei de baz a dobnzii la depozite este un capitol separat n strategia vital

  a bncii. Dobnda la depozit va fi utilizat, n primul rnd, pentru majorarea profitabilitii

  bncii i pstrarea fezabilitii ei, mai apoi pentru atragerea clienilor sau n lupta

  concurenial, deoarece cu ct este mai mic marja ntre rata dobnzii la credite i rata

  dobnzii la depozite, cu att mai sensibil este banca la modificrile ratei dobnzii la depozite

  pe piaa.

  3. Necesitatea de garantare a resurselor atrase. Resursele nedepozitate sunt

  garantate n conformitate cu cerinele creditorului. Pentru creditele centralizate acestea pot fi

  hrtiile de valoare de stat cu calitate nalt, pentru creditele interbancare active eligibile,

  pentru alte mprumuturi n conformitate cu normele impuse de autoriti.

  Resursele depozitare sunt garantate prin autoritatea bncii. Actualmente ns n

  sistemul bancar autohton exist i o alt metod de garantare a depozitelor, care va fi

  prezentat n continuare.

  5. Necesitatea gestiunii activelor.

  Activele bancare reprezint totalitatea disponibilitilor a bncii care genereaz profit i asigurrealizarea scopului general al managementului bancar, totodat activele sunt cele care genereaz cel mai mare

  risc pentru banc de aceea gestionarea lor necesit a fi prudent.

  modificarea ratei

  dobnzii la depozite.

  diferena dintre rata dobnzii

  la depozite i rata dobnzii lacredite (marja bancar)

  deciziile clienilorreferitor la mrimea i

  tipul depozitului

  volumul i structuradepozitului bncii

  venitul bncii,determinat de

  cretereavolumului

  depozitului icredituluibancar

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  26/37

  Necesitatea gestionrii activelor reese din analiza caracteristicilor principale a lor care sunt:

  1) Structura activelor trbuie s corespund legislaiei n vigoare. Sub acest aspect se va gestiona

  corespunderea activelor fa de normele de lichiditate, provizioanelor fa de risc, a necesitilor pentru

  acoperirea riscului ratei dobnzii.

  2) Activele trebuie s corespund cerinelor de lichiditate a bncii banca i va menine activele

  lichide n cantiti estimate de ea n conformitate cu politica i strategia de dezvoltare.

  3) Activele trebuie s fie profitabile, cci ele sunt unica surs de profit a bncii. Profitul reprezint

  nu numai dorina acionarilor dar i sursa de existen i stabilitate a bncii.

  4) Activele trebuie s fie sigure creterea profitabilitii duce la creterea de risc. Scopul

  managementului activelor este s se coreleze profitabilitatea activelor cu gradul de risc acceptat de banc,

  banca nu se va implica n active mai riscante.

  Necesitatea gestiunii activelor se axeaz pe corelarea lor cu pasivele dup termen i sensibilitate la

  rata dobnzii pentru a evita i alte riscuri generate de volatilitatea ratelor de dobnd pe pia.Activele bancare

  disponibilitile bncii ce genereaz profit sau asigur activitatea normal a bncii.

  Necesitatea gestiunii activelor:

  Generez profit conduce la creterea profitabilitii i ndeplinirea scopului mangementului

  bancar.

  Genereaz riscuri prin gestiunea lor se tinde la diminuarea pierderilor provocate de riscuri

  sau a costurilor suplimentare privind gestiunea lor. Gestiunea performant a activelor va tinde s gseasc

  punctul optim dintre profitabilitate i risc.

  Activele bancare ca structur vor fi restricionate de limitele impuse de autoritile monetare.

  Gestiunea corect n aceast direcie va diminua cheltuielile bancare excepionale privind amenzile, precum i

  diminuarea costurilor posibile provocate de supraevaluarea posibilitilor bancare n unele activiti.

  Necesitatea de lichiditi impune gestiunea corect a structurii activelor ceea ce conduce la

  diminuarea cheltuielilor privind procurarea resurselor n mod de urgen sau reducerea profitului din

  neinvestirea excedentului de lichiditate.

  Gestiunea activelor bncii se va face prin corelarea termenilor de scaden a activelor cu

  termenii de scaden a pasivelor. Necorelarea activelor i pasivelor dup termenul de scaden genereaz

  probleme cu lipsa de lichiditate sau costuri nalte din fluctuarea ratelor dobnzii.

  1. Gestiunea activelor dup calitate.

  Activele bancare sunt generatoarele eseniale de profituri, gestiunea crora rezolv scopul esenial al

  managementului bancar i anume maximizarea profiturilor cu diminuarea riscurilor. Iar structura activelor

  reprezint raportul diverselor ca calitate active la total active bilaniere.

  Iar portofoliul activelor a unei bnci comerciale este structurat n patru categorii mari:

  - Numerar n banc;

  - Portofoliul investiional ;

  - Portofoliul de credite;

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  27/37

  - Cldiri, mijloace fixe i alte imobilizri.

  Normele juridice i instruciunile acioneaz asupra operaiunilor active prin dou ci:

  Stabilind treptele investirii a unei pri din resursele bancare pentru unele sau altele operaiuni

  active. Majoritatea resurselor atrase sunt constituite din depozite la vedere i la termen. Iat de ce condiia

  primordial n vederea plasrii corecte a patrimoniului bncii este satisfacerea la moment i pe deplin a

  retragerilor de capital.

  Existena resurselor creditare destule pentru satisfacerea cererilor de mprumut. Se tie c creditul

  este operaiunea cea mai profitabil a bncii. Neputina ei de-a oferi un credit n condiii avantajoase va trezi

  auspicii din partea clienilor, ceea ce poate duce la iscarea unor probleme, i n fine la ncetarea existenii ei.

  Calitatea activelor bancare const n:

  A. Structura activelor

  B. Diversificarea activelor

  C. Profitabilitatea activelor

  D. Lichiditatea activelor

  E. Riscul activelor

  A.Activele pot fi structurate n :

  Active monetare (bani)

  Portofoliu de hrtii de valoare

  Portofoliu de credite

  Imobilizri (cldiri, mijloace fixe)

  Determinnd ponderea fiecrui component n structur bncile i aranjeaz structura activelor n

  conformitate cu strategia i scopul urmrit. Pentru a-i atinge scopul de maximizare a profitului bncile tind s

  majoreze ponderea activelor generatoare de profit n total active. Acest proces poate condiiona:

  Diminuarea ponderii activelor lichide lipsuri temporare de lichiditi ce duc la creterea

  cheltuielilor prin procurarea urgent a resurselor.

  Diminuarea investiiilor n imobilizri pierderea clientelei, deoarece se face pe baza nchideriide filiale sau refuzului de modernizare a mijloacelor fixe i reelelor informatice existente.

  Structura ideal a activelor ar fi:

  Active monetare 10%

  Portofoliul de hrtii de valoare 30%

  Credite 50-55%

  Contul portof. cred. 2-5%

  Factorii externi ce influeneaz structura activelor:o Nivelul de dezvoltare i capacitatea pieei monetare

  o Dezvoltarea pieei capitalului

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  28/37

  o Limitele impuse de ctre actele de reglementare

  o Starea general de dezvoltare a rii

  Factorii interni ce influeneaz structura activelor:

  o Strategia de dezvoltare a bncii

  o Diminuarea bancar i a unitilor teritoriale

  o Capitalul bancar: CNT/APR 12% (CNT-Capitalul Normativ Total; APR-Active Ponderate laRisc)

  De mrimea CNT depinde volumul APR. O banc cu CNT mai mare poate s-i permit investiii n

  portofoliu de credite, imobilizri sau HV corporative n volum mai mare. Bncile cu CNT sczut i vor

  menine volumul Activelor riscante mic prin ponderea nalt a Activelor monetare i HV de stat.

  Criteriile de diversificare a activelor:

  Tip de investiii

  Tip de profit generat Termen de scaden

  Ramura

  Debitor

  B. Diversificarea Activelor.

  Dac portofoliul de active a Bncii e nediversificat dup tipul de investiii banca risc s-i

  diminueze profiturile n caz cnd situaia economic n ar defavorizeaz cererea la tipul de investiie preferat

  de banc.Totodat diversificarea portofoliului se face i pe tip de credit, aa ca banca s fie prezent pe fiecare

  segment al pieii produselor bancare

  Diversificarea se face dup:

  Ramura prioritar de investiii

  Client (ca s se diminueze riscul de insolvabilitate al clientului)

  Dup termenul de scaden a activelor (ajut la reinvestirea lor i permite depirea riscului de

  lichiditate i al ratei dobnzii)C. Profitabilitatea activelor bancare

  Activele bancare pot fi :

  Neprofitabile

  Profitabile

  Coeficientul de fiabilitate (K1) arat capacitatea bncii de a genera profit n viitor. Dac coeficientul

  este n cretere atunci fiabilitatea bncii e n norm.

  K1= (Active profit./Active totale)*100%

  Venit (profit) generat de Active:

  Venit din dobnzi

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  29/37

  Venit neaferent dobnzilor realizat din dividend sau diferena de cost a activelor

  Managementul activelor se ocup de venitul din dobnzi. Pentru a analiza avem coeficienii:

  Marja bancar absolut = Venit dob. Chelt. dob.

  Marja bancar relativ = ((Venit dob./Act.prof) (Chelt.dob./Res.atrase))*100%

  Marja net din dobnzi = ((Venit dob. Chelt. dob.)/Active profitab.) *100%

  Dac scade rentabilitatea net a unui activ care lucreaz, banca pierde din valoarea capitalului.

  Maximizarea profitabilitii:

  Majorarea volumului de active profitabile.

  Diminuarea cheltuielilor din dobnzi prin gsirea unor plasamente mai rentabile.

  Majorarea ncasrilor din dobnzi prin gsirea unor plasamente mai rentabile.

  Diminuarea cuantumului de resurse atrase.

  Majorarea profitului bncii din dobnzi se face pe seama majorrii cantitii de active profitabile, a

  ratelor dobnzii la activele existente ct i la influena a ambilor factori. Cea mai mare pondere n profitulmajorat o are majorarea ce ine de creterea ratelor dobnzii, deoarece banca nu-i poate permite majorarea

  cantitii activelor profitabile la nesfrit.

  D. Lichiditatea activelor.

  Activele lichide sunt compuse din:

  1. rezerva curent (de baz) ce constituie 12-14% din total active i e format din:

  numerar

  banii din cont la BNM2. rezerva secundar e format din:

  HV de stat

  Credite n proces de recuperare

  Banca i calculeaz necesarul optim de active precum i structura lor determinnd cuantumul de

  rezerv de baz i suplimentar n funcie de tipul de clientel i necesarul de pli de efectuat planificat.

  Banca planific necesarul de numerar nu numai dup volum dar i dup structur.

  E. Riscul activelor

  Toate activele bancare i plasamentele genereaz risc, banca evalueaz gradul de risc a activelor sale

  i compar cu capitalul propriu pentru a analiza posibilitatea de compensare a pierderilor posibile.

  Pentru a determina gradul de expunere a activelor sale la risc, banca mparte activele n categorii

  mari:

  1. Lichiditile bncii, HV de stat.

  2. Creditele acordate de banc sub garania statului avndu-se ca gaj HVS (credite acordate bncilor)

  sau metale preioase.3. credite acordate persoanelor fizice i juridice de calitate nalt avnd ca gaj active eligibile (de

  calitate nalt, lichide, nu-i pierd din valoare)

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  30/37

  4. Credite de o calitate mai joas unde solvabilitatea debitorului trezete dubii sau gajul e n

  deteriorare

  5. active de o calitate foarte joas, credite problematice, mijloace fixe.

  Active riscante/Capital propriu

  Dac ponderea activelor riscante n capital propriu este:

  5 % banca are un rating foarte puternic ( 1 ).

  5 15% - rating bun ( 2 ). 15 30% - rating slab ( 3 )

  30 50% - rating foarte slab (4)

  50% - faliment ( 5 )

  Corelarea activelor cu pasivele bancare. Riscul de rat a dobnzii?????nu este in conspect

  6.Politica de creditare.1. Politica de creditare poate fi privat sub 2 aspecte:1 La nivel macroeconomic ea reprezint politica promovat de BC ntr-o ar care urmrete

  asigurarea unui echilibru economic prin intermediul creditului i a instrumentelor specifice lui.La modelul general stabilirea direciilor prioritare de creditare, formele creditelor specifice

  pentru o ar dat.n acest context promovarea politicii de creditare banca la modul paticularformndu-i politica de credit individual.

  2 Sub aspect microeconomic politica de credit reprezint strategia i tactica bncii n domeniulformrii i gestionrii portofoliilor sale de credit.

  Politica creditar reprezint un element din strategia general de dezvoltare a bncii. Ea cuprinde elementeeseniale cu privire la tipurile de credit acordate de banca dat, modul de selectare a acestor credite i

  gestiunea lor n scopul asigurrii profitabilitii i stabilitii bncii.Elementele politicii rezonabile de creditare:1) Scopul, reeind din care se formeaz portofoliu de credite;2) Atribuiile angajailor bncii n vederea elibirrii creditelor;3) Obligaiunile de transmitere a drepturilor i de acordare a imformaiilor n vederea gestiunii

  creditelor eliberate;4) Modaliti de colectare a datelor de la potenialii debitori precum i mecanismul de evaluare a

  credibilitii clienilor n vederea lurii deciziei cu privire la acordarea creditelor.5) Documentaia intern care necesit s fie elaborat pentu acordarea fiecrui credit n parte (lista

  documentelor aflate n pachetul de credite a unui client);6) Dreptirile colaboratorii bancari pentru pstrarea i verificarea informaiei aflate n dosarul de

  creditare. Se mai prevd i obligaiunile angajailor bncii cu privire la monitorizarea creditelor;7) Modaliti de asigurare a credibilitii, drepturile colaboratorilor n vederea evalurii gajului i

  primirii deciziei despre oportunitile lui;8) Descrierea politicii de stabilire a dobnzelor la credite n dependen de fiecare credit acordat;

  1 0 * Q

  2 10% * Q

  3 20% * Q4 50% * Q

  5 100% * Q

  Active riscante

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  31/37

  9) Modul de contestare i revocare a creditelor problematice, modul de vnzare a gajului n scopulacoperirii pierderilor din creditele nerambursate.

  Funciile politicii de creditare:1 Funciile de ordin general care presupun:

  funcia de control de verificare apriore i posteriore a proceselor de creditare; funcia comercial de formare a unui cadru de incasri a veniturilor n urma activitii de creditare; funcia de stimulare prevede stabilirea unor domenii prioritare de stimulare sau de dezvoltare a

  mecanismelor specifice de creditare.

  2 Funciile specifice: optimizarea activitii de creditare prin stabilirea unor scopuri specifice n domeniul creditrii; reformularea activelor de credit n urma experienii bncii n domeniul dat.

  Formarea politicii de credit are 2 tipuri de principi: principii de ordin general:

  )a baza tiinific a politicii de creditare;)b optimalitate structura politicii de credit trebuie s fie optim pentru banca dat;)c eficacitate trebuie s fie efectiv, utilizabil.)d unitate toate elementele politicii de credit s se afle ntr-o intercorelaie strns.

  principii specifice:

  .a rentabilitate fiecare credit trebuie s fie rentabil;.b profitabilitate tot pportofoliu creditar trebuie s genereze profituri;

  .c sigurana existena unui risc minim.

  2. Portofoliu creditar reprezint totalitatea creditelor acordate de banc la un moment dat de timp.Calitatea portofoliului creditar se stabilete dup urmtorii criterii:

  1 structur;2 lichiditate (termen de scaden);3 gradul de utilizare;4 profitabilitate;5 stabilitate.

  Dup structur portofoliu creditar se discompune n:1) dup tipul de debitori:

  - credite acordate persoanelor fizice;- credite acordate persoanelor juridice;

  2) dup tipul de credit (ipotecare, de consum), dup scopuri, determinarea gradului de bonitate alfiecrui tip de credit pentru banc. Din experiena anilor precedeni banca stabilete ce tipuri de creditesunt cele mai profitabile i puin riscante pentru ea, pentru a stimula creterea volumului acestorcredite n portofoliu.

  3) dup tipuri de ramuri creditate credite acordatepersoanelor juridice, care se mpart n subgrupe dupramuri (industriale, comer, agricultur). Se va determina tipul de credit care este optim pentru banc iel va fi stimulat.

  Dup lichiditate lichiditatea creditului presupune termenul de scaden a lui i clauza de revocare.Portofoliu creditar se grupeaz n trei subgrupe:

  - termen scurt (pn la 1 an);- termen mediu (1 5);- termen lung (5 i mai mult).

  Dac o banc decide s menin portofoliu creditar lichid ea va majora ponderea creditelor pe termen scurt.Dac banca are alte posibiliti de majorare a lichiditii ea va menine n portofoliu ntr-un volum mai mare

  creditele pe termen mediu i lung.Creditele pe termen lung sunt cele mai riscante pentru banc, din aceste considerente banca opteaz pentru

  ponderea major pentru creditele pe termen scur i mediu.

  Dup gradul de utilizare se presupune resurselor din care aceste credite sunt finanate. Majorarea ponderiicreditelor n total active este benefic pentru banc cci duce la majorarea profitului ei.Dup profitabilitate rezolvarea problemei profitabilitii portofoliului creditar duce la ndeplinirea scopului

  managementului bancar. Portofoliu creditar se studiaz dup gradul de profitabilitate dup urmtoriiindicatori:

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  32/37

  Incasri din dobnd pli din dob cheltuilile creditelor neperformatePn = ----------------------------------------------------------------------------- *100

  Profitul creditar

  - determin rentabilitatea net a unui leu credit alocat; toate tipirile d crdite sunt echivalate se recomand sse stabileasc profitabilitatea net pentru diverse tipuri de credite. Exist o problem la stabilirea

  profitabilitii fiecrui tip de credit i anume stabilirea resurselor care finanseaz aceste credite.

  - banca poate determina rentabilitatea a fiecrui credit n parte:incas din dob. pli din dob. ch. operaionalePf.cr. = ------------------------------------------------------------

  Suma creditelorDup stabilitate - portofoliu creditar se analizeaz i dup gradul de expunere la isc (banca va diviza n 5

  subgrupe mari ):- standard 2%- supravegeat 5%- substandard 30%- dubios 75%- compromis 100%

  Rezervele

  n vederea determinrii gradului de expubere la risc se determin ponderea fiecrui tip de credit n totalportofoliu.

  Suma rezervelorGr.global de expun.la risc = ---------------------- mai mic sau egal cu 20%

  Portofoliu

  7.Evaluarea performantelor bancare

  Analiza activitii bancare este necesar pentru a determina posibilitile de activitate a bncii n prezent iviitor, corespunderea situaiilor financiare a bncii, realitilor economice i a normelor impuse de ctreautoritile de supraveghere.

  Analiza activitii bancare se efectueaz n urma controlurilor permanente interne,precum i a controlurilorexterne (auditul intern i auditul extern). Deoarece modalitile de analiz a activitii bancare efectuate deorganele din exterior sunt n competena acestor instituii o atenie deosebit n cadrul auditului bancar o areauditul intern.

  Principiile auditului intern:1 analiza activitii bancare trebuie s fie nentrerupt i extemporal;2 totalitatea metodologiilor utilizate trebuie s corespund cerinelor bncii, privind strategiile de dezvoltare

  a bncii;3 structura analizei activitii bancare trebuie s cuprind absolut toate sferele activitii bncii, astfel nctconcluziile formulate n rezultatul acestei analize s corespund realitii i s permit luarea unor deciziidespre organizarea bncii pe viitor.

  Modalitile auditului intern:o metoda static presupine calculerea anumitor coeficeni n rezultatul activitii bancare la un moment dat

  de timp.o metoda dinamic compararea coeficienilor calculat n termen i formularea unor concluzii despre

  evoluia lor.Ambele metode utilizeaz mecanisme matematico-statistice; banca fiind liber s determin singur

  cantitatea i tipul coeficienilor calculai.

  La momentul actual este foarte rspndit o metod a analizei activitii bancare modelarea i simulareaproceselor petrecute n banc: se pate modela activitatea global a bncii sau un singur serviciu bancar.

  Analiza activitii economice se desfoar n urmtoarele etape:

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  33/37

  Etapa analizat Coninutul analizei Metoda utilizat

  Structura bilanuluibancar.

  Structura prealabil a bilanului bancarpe grupe de active i pasive a raportuluifinanciar pe grupe de venituri icheltuieli.

  Metoda druprilor.

  Controlul. Verificarea corectitudinilor gruprilor efectuate att pecategorii, ct i pevolum;selectarea datelor grupate dup

  criterii specifici (scadena, etc.)

  Metoda conparrii.

  Calculele. Calculul indicatorilor sub formabsolut i relativ.

  Metoda coeficienilor;metoda matemat-statistic.

  Rezumarea. Amplasarea indicatorilor n diagrame itabele pentru a putea concluziona despreevoluia lor.

  Metoda diagramelor.

  2. Analiza financiar presupune analiza profitului bancar, deoarece profitul este sursa creterii capitaluluipropriu.

  Pf net =Venit Cheltuieli Impozit pe venit

  Sub incidena managementului bancar se afl veniturile i cheltuielile. Banca poate s-i majoreze profitulprin majorarea veniturilor i diminuarea cheltuielilor.3.1. Veniturile sunt mprite dup mai multe criterii:

  dup sursa de apariie: - venituri provenite din dobnzi;- venituri non-dobnd.

  dup proveniena din posturile de bilan:- venituri provenite din portofoliu de credite;- venituri provenite din portofoliu investiional;

  - venituri provenite din taxe i comisioane;- alte venituri provenite din activitatea bancar (diferenele pozitive de curs valutar). dup caracterul veniturilor:

  - venituri cucaracter permanent aduse de portofoliu de credite, investiional i comisioane;- venituri cu caracter aliatorii venituri din vnzarea gajului, diferene de curs valutar.

  Analiza vniturilor bancare se face dup urmtorii criterii:1. dup volum este benefic creterea volumului de venituri n dinamic indiferent de structura lui;2. dup structur se analizeaz structura veniturilor n volum total determinndu-se tipurile de active

  cele mai rentabile pentru banc;3. n dinamic evoluia actuivelor att n volum ct i n structur;4. analiza factorial factorii care au dus la creterea sau diminuarea veniturilor.

  Factorii de influien asupra mrimii veniturilor: endogni exogeni (situaia economic n ar, politic, macroeconomic), nu se afl sub influena

  managementului bancar, deaceea n cadrul analizeiposibilitilor de cretere a veniturilor semodeleaz 2 factori cu caracter intern:-posibilitatea creterii vlumului activelor profitabile;

  -posibilitatea creterii ratei dobnzii la activele exist.Concluzii deduse:

  1) modelul factorial poate determina ce parametri i-n ce msur influeneaz asupra profitului bancar;2) posibilitile de cretere a profitului depinde de cretere volumului activelor profitabile i de

  posibiliti de cretere a ratelor dobnzii la activele bancare;

  3) banca poate crete profitul su nu numai prin cretere activelor profitabile dar i prin modificareaponderii diferitor tipuri de active n total portofoliu astfel nct activele mai profitabile s dein opondere mai mare;

  4)

 • 7/28/2019 Managementul Bancar - Raspunsuri Pt Examen.[Conspecte.md]

  34/37

  3.2. Cheltuielile bancare influeneaz invers proporional profitul bancar, deaceea analizei lor li se va acordao atenie sporit pentru a gsi posibiliti de micorare a volumului lor.Cheltuielile bancare se grupeaz dup mai multe criterii:

  1. dupa sursa de provenien: cheltuieli cu dobnd (dobnda lor este considerabil n total cheltuieli bancare); cheltuieli non-dobnd;

  2. dupa structura bilanului: cheltuieli operaionale privind atragerea resurselor i gestiunea lor; cheltuieli privind gestiunea portofoliului hrtiilor de valoare; cheltuieli necesare pentru asigurarea funcionrii bncii:

  - cheltuieli cu salariu;- cheltuieli de amortizare a mijloacelor fixe;- alte cheltuieli de gospodrire;

  alte cheltuieli bancare:- penalitile achitate de banc;- diferenele negative de curs valutar;- plile pentru reelele de transmitere a informaiei.

  Cheltuielile se analizeaz dup structur, pondere prin analiza static i dinamic; precum i factorial.Dup structur cheltuielile se analizeaz pe grupuri n dinamic; tendina pozitiv este micorarea volumuluide cheltuieli.

  Analiza factorial a cheltuielilor presupune gsirea posibilitilor de micorare a cheltuielilor cu dobnzi ideterminarea factorilor care influeneaz asupra volumului cheltuielilor cu dobnd. Se presupune c asupracheltuielilor cu dobnd influeneaz 2 factori:

  1. volumul resurselor bonificate cu dobnd;2. rata dobnzii pltit la aceste resurse.

  Modif. Ch = (Vp(t1) Vp(t0))* rdpModif. Ch = (rd(t1) rd(t0))*Vp(t1)Modif.Ch = modif.Vp* rdp + modif.rd *Vp(t1)

  Ch. cu dob.rd p= ------------------- * 100

  total res. atrase

  incasri din dobndrd Ac= -------------------------

  Active profitabile

  Concluziile:

  4. Performanele bancare suma de indicacatori de profitabilitate i solvabilitate care permit de a seconcluziona autoritilor autoritilor de pe pia. Indicatorii de performan sunt de dou tipuri:1 indicatorii calculai n baza datelor interne a bncii (coef. de profitabilitate);2 indicatorii numii semnalul p. in de profitabilitatea aciunilor bnci i cursul lor pe piaa secundar.Aceti indicatori reprezint posibilitile investitorului n banc.PER posibilitile investitorului de a obine o unitate monetar de profit net al bncii investind o sum de

  bani sub form de curs. PER-ul este utilizat pentru analiza extern a bncii deoarece ine n consideraie cursuli profibilitate bncii, fiind lipsit, de influena politicii de divident, PER-ul poate fi calculat de orice investitoral bncii; nu necesit date specifice care pot fi preluate doar de la bnc.

  Rating-urile bancare. Sunt de dou categorii:

  Indicatori de rentabilitate:Pf. netROE (Ren K) = ---------------- * 100

  Cap. propriu

  Determin rentabilitatea capitalului propriu albncii creind posibiliti de compar


Recommended