Home >Documents >Life Style Auto

Life Style Auto

Date post:10-Mar-2016
Category:
View:230 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Description:
Life Style Auto
Transcript:
 • 02 Mainile, ncotro? Ecologia, luxul accesibil i platformele tehnologice comune vor marca modelele urmtorului deceniu.

  Salonul Auto de la Paris (2-17 octombrie 2010) este folosit de constructorii auto pentru a-i dezvlui modelele viitoare.

  Iar acestea arat din ce n ce mai bine.

  auto

  s u p l i m e n t a l z i a r u l u i r o m n i a l i b e r v i n e r i , 1 o c t o m b r i e 2 0 1 0

  05 dezir, electrizant Conceptul electric francez anun liniile generale de design ale mrcii Renault pentru anul 2012.

  V i a a i e i t d i n t i p a r

  06citron dS4,

  hatchback de luxFrancezii au o bil

  de cristal care le spune c viitorul lor

  e premium.

 • 2 R o m n i a L i b e R , v i n e R i , 1 o c t o m b R i e 2 0 1 0

  istorie

  mainile viitorului, ncotro?E foarte dificil s faci o selecie a celor mai interesante maini care urmeaz a fi prezentate la Salonul Auto de la Paris, mai ales avnd n vedere avalana de nouti anunat de lumea auto. Totui, dac tot intrm n deceniul al doilea al secolului XXI, am ales cteva dintre mainile care anun deja cum va fi viitorul pentru marii productori auto att n privina designului, ct i a filozofiei produselor acestora.

  Adrian Mihlianu

  S unt cteva mari tendine n acest moment n lumea auto; dintre ele amintesc respectul fa de mediu, urcarea nspre segmentul premium a produ-ctorilor de volum i utilizarea unor platforme comune pen-tru autovehiculele aparinnd unor mrci care aparent n-au nicio legtur, pentru reduce-rea costurilor.

  Ecologia, dar mai ales ridi-carea preurilor carburanilor fosili a dus la apariia prime-lor maini de serie electrice, iar experii estimeaz c pn n 2020 aproape 8% dintre au-toturisme vor avea acest tip de propulsie, iar consumul mediu de carburant va scdea cu 30%. Intrm probabil n ultimul de-ceniu n care motoarele care ard combustibili fosili vor fi majoritare, motiv pentru care conceptele electrice vor fi ridi-cate la rang de cinste la Paris.

  n lupta pentru public i tot mai nghesuite de ascensiu-nea calitativ a sud-coreenilor, mrci considerate populare n-cep s emit pretenii n zone pn mai ieri exclusiviste: Ford vrea ca noul Mondeo s concu-reze cu Audi A4, Mazda vrea s ofere sentimente premium, Citron chiar a lansat o linie de maini n zona premium, iar lista poate continua... Majori-tatea acestor noi modele vor fi la noi n showroom-uri la doar cteva luni dup Paris!

  Chiar i mainile ieftine, cum este noul Chevrolet Aveo, prezentat i el n premier la Paris, ncep s foloseasc tot mai mult materiale mai bune i motorizri mai eficiente. E o curs nebun pentru a con-vinge clienii s se ntoarc n showroom-uri i s cumpere, iar dac la pre nu s-a putut umbla, se umbl la calitate.

  Pe de alt parte, lupta acer-b pentru difereniere, dar i schimbul de know-how, de platforme i de motorizri n-

  tre fabricanii de volum i cei premium (Citron BMW i Renault Mercedes sunt doar dou exemple) duc la tergerea granielor dintre clase, cel puin pe anumite nie. Vom vedea tot mai des maini care au la baz acelai motor sau chiar acelai tren de rulare dei fac parte din

  112 ani de automobile

  Salonul Auto de la Paris, sau Le Mondial de lAutomobile cum i se spune, a pornit la drum n 1898 cu o expoziie internaional de maini la care au participat nu mai puin de 220 de expozani, cu un succes nebun la public. ntrerupt doar de anii de rzboi ntre 1939 i 1945, Salonul i-a ctigat un loc extrem de important n agenda productorilor auto mondiali, iar astzi are loc la fiecare doi ani, n alternan cu Salonul Auto de la Frankfurt. l putei vizita ntre 2-17 octombrie, taxa de intrare pentru aduli fiind de 12 euro iar pentru copii de 6 euro.

  le mondial de lauto

  EDITOR COORDOnaTORMaria [email protected] Adrian Mihlianu

  GRAFIC adrian StanPublICITaTEAdriana Alexiuc, Ani Honcioiu, Claudiu Stana, Marius Mihai

  MaRKETInG ManaGERAmalia Bdescu

  DIRECTOR DE PublICITaTEandrei [email protected]&Style este un supliment al ziarului

  Ziarul Romnia liber este editat de Socie tatea R, din cadrul grupului

  aDRESaNerva Traian nr.3, Bl. M101, et.8, sector 3, Bucureti CP 031041;Telefon: 021.2028290; Fax: 021.2028143TIPaRunited Print

  mrci cu o percepie complet diferit pe pia. Acesta nu es-te totui un lucru ru, clientul fiind cel care va obine un pre mai bun pentru o main mai bine dotat.

  Mainile viitorului deceniu vor fi aadar verzi, pline de teh-nologii i dotri astzi conside-

  rate a fi de lux, dar vor pstra un pre similar cu cel de azi. Toate aceste tendine vor fi sublinia-te la Salonul Auto de la Paris, ca preludiu la ce vor reui s creeze fabricanii de automobile ime-diat ce criza va lua sfrit. Jude-cnd dup starea lor de spirit, ar fi timpul s fim optimiti.

 • conceptR o m n i a L i b e R , v i n e R i , 1 o c t o m b R i e 2 0 1 0 5

  publicitate

  A xel breun, cel care s-a ocupat direct de realiza-rea conceptului, a mai primit un element pe foa-ia de parcurs: conceptul trebuia s prezinte publicului cum vor arta, n mare, viitoarele modele Rena-ult. iar cum exteriorul a fost desenat de

  Yann Jarsalle, care se ocup acum de designul viitorului clio, sunt semne

  c multe dintre elementele prezen-tate pe DeZir vor fi preluate pe

  modelele de serie.ce se va schimba aadar cu siguran la modelele Re-

  nault ce vor aprea dup 2012? n primul

  rnd gr i la fa, care va

  fi prelun-git din-tr-o parte n alta a mainii, un ele-m e n t d i s t i n c t

  ce va permi-te identifica-

  rea extrem de rapid a unui Renault n trafic; logo-ul imens care troneaz pe calandru va fi i el aplicat la aceleai di-mensiuni pe mainile de serie, ca semn al importanei mrcii. Mai interesant este faptul c acest concept cu form de supercar are sub capot un sistem de propulsie complet electric, care va fi folosit ntr-o form atenuat la modelul Fluence Z.e., model pe care l vom vedea pe strzi din 2011 ncolo.

  este vorba de un propulsor electric de 150cp care dezvolt un cuplu in-stant de 226 Nm, cu baterii litiu-ion montate median, capabil s accelereze maina de doar 830kg n 5 secunde de la 0-100km/h, pentru o vitez maxim de 180km/h!

  este posibil ca DeZir s intre i n producia de serie, limitat desigur, pentru amatorii de supercar-uri cu as-pect futurist dar la jumtate de pre fa de un tesla, de exemplu. important este ns faptul c maina ne d sperane c perioada de ezitri n privina filozofiei de design a mrcii franceze s-a terminat i c vom avea n sfrit din nou mode-le Renault de care s ne ndrgostim la prima vedere.

  Renault DeZiR, electrizantul concept francezTe poi ndrgosti de o main la prima vedere? Cam aa a sunat esena briefului dat de noul ef de design Renault, Laurens van den Acker (fost designer ef la Mazda), echipei de designeri care au creat DeZir, conceptul electric ce se anun a fi revelaia Salonului Auto de la Paris din 2010.

 • 6 R o m n i a L i b e R , v i n e R i , 1 o c t o m b R i e 2 0 1 0

  nouti

  Desant ForD la Paris

  C itron aduce al doilea model premium n ga-ma sa, de data aceasta fiind vorba de un hat-chback compact, DS4, destinat celor care vor s mbine con-fortul unei maini familiale de lux cu o inut de drum orientat spre sportivitate. DS4 are forma de coup i dimensiuni compacte: 4.27 metri lungime, 1.81 metri lime i 1.53 me-tri nlime, dar are o caroserie mai nlat dect te-ai atepta, tocmai pentru a mpca necesitile unei fa-milii cu ofatul sportiv.

  Francezii n-au ezitat s arunce pe DS4 tot ce au gsit la ndemn: de-

  sign de nalt clas, pavilion panora-mic, bord mbrcat complet n piele superioar n echiparea de top, fotolii sport de lux cu trei locuri individua-le n spate, sistem audio surround i gadgeturi high-tech, dar i motori-zri puternice, care dezvolt ntre 110 i 200 CP. Noul motor THP de 200 CP, dezvoltat mpreun cu BMW, este ba-zat pe motorul de 1.6 litri pe benzin i ofer un mix de performan foar-te bun: 200 CP i 275 Nm, cu emisii de CO2 de doar 149g/km, iar ABS, EBD, EBA i ESP sunt standard.

  Spaiul interior este capitonat cu materiale de nalt calitate i es-te gndit modular, iar portbagajul

  de 370 de litri i numeroasele com-partimente de stocare inteligente sunt suficiente pentru a asigura necesitile unei familii.

  Demn de interes este i varianta hibrid e-HDi, care combin un sis-tem tip Stop&Start capabil s recupe-reze energia de frnare cu un motor diesel Euro V, pentru o reducere a consumului de carburant de 15% fa de un model standard.

  DS4 va fi disponibil n Romnia din prima jumtate a anului viitor, dar rmne de vzut ci vor cuteza s aleag o main francez n seg-mentul premium, n detrimentul eternelor nemoaice.

  F ord va aduce la Paris toate versiunile de caroserie ale noului Ford Focus, cea mai important main din gama produ-ctorului american, pregtit pentru lansare n primvara lui 2011. i pentru a puncta accentul pus de marc pe sportivitatea noii game Focus, Ford va prezenta la Paris inclu-siv prototipul noului Ford Focus ST, o mic bestie cu un motor de 2 litri ce dezvolt 250CP, pregtit pentru performan pe osea.

  Ford va insista i pe respectarea mediului, pre-zentnd att noile versiuni Mondeo ECOnetic i Ka cu sistem Auto-Start-Stop, cu consum redus de carburant, ct i tehnologia care va propulsa mo-delul C-MAX PHEV, un hibrid ce se va produce n-cepnd din 2013. De altfel, Ford anun o reducere cu 30% a emisiilor de CO2 n urmtorul deceniu la nivelul ntregii game. Familitii vor putea admira noul MPV C-Max, main pe care o vei putea co-manda i n showroom-urile din Romnia.

  primvara 2011

  noul aveo, reinventat

  V edeta Chevrolet la Paris este noua generaie de Aveo, cu un design mo-dern i un interior mult mbuntit, dar i cu promisiunea unui scor bun la tes-tele de siguran. Gama larg de motori