+ All Categories
Home > Documents > Licenta IM Rezumat p1

Licenta IM Rezumat p1

Date post: 12-Dec-2014
Category:
Author: valentina-sirbu
View: 130 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 95 /95
DISCIPLINA: ECOLOGIE, AGROECOSISTEME ŞI AGRICULTURA DURABILA: Solul componentă a ecosistemelor terestre; Pentru a ajunge la corecta înţelegere a solului ca mediu ecologic pentru plante este necesar să considerăm mai întâi şi să definim acest mediu în întregul lui, de corp natural, cu toate atribuţiile lui de formare, compoziţie, morfologie, dinamică interioară, care-l deosebesc de toate celelalte corpuri naturale. Solul, corp natural în întregime sau divers modificat de om, se caracterizează printr-o compoziţie organo-minerală complexă, diferită de aceea a rocii parentale şi de a materialului parental rezultat prin dezagregarea rocii parentale consolidate, prin prezenţa de constituenţi nou formaţi, strict specifici solului (humusul, complexele organo-minerale). Materia constitutivă a solului este divers divizată în părţi sau particule de mare amplitudine dimensională (ioni, molecule, particule coloidale, praf, nisip, fragmente de schelet) alcătuind un sistem polidispers heterogen de natură specifică. In acelaşi timp, materia constitutivă a solului este divers grupată în elemente structurale variate ca formă şi mărime, rezultând astfel un aranjament foarte divers al materiei. Aceste caractere de constituţie şi structură, împreună cu aspectele de culoare, însuşirile de constituţie, umiditate, etc. sunt diferenţiate mai mult sau mai puţin accentuat pe verticală, conferind astfel solului un aspect stratificat caracteristic, care lipseşte materialului parental. Cu aceste însuşiri de compoziţie, dispersitate şi arhitectură, viaţa interioară şi procese de natură fizico- chimică şi biochimică, solul apare ca un corp viu foarte complex organizat, sediul transformărilor materiale şi funcţionale. Prin acumulări continui în timp, aceste transformări determină evoluţie mai lentă sau mai rapidă a solului în faze şi stadii de dezvoltare genetică.
Transcript

DISCIPLINA: ECOLOGIE, AGROECOSISTEME I AGRICULTURA DURABILA: Solul component a ecosistemelor terestre;

Pentru a ajunge la corecta nelegere a solului ca mediu ecologic pentru plante este necesar s considerm mai nti i s definim acest mediu n ntregul lui, de corp natural, cu toate atribuiile lui de formare, compoziie, morfologie, dinamic interioar, care-l deosebesc de toate celelalte corpuri naturale. Solul, corp natural n ntregime sau divers modificat de om, se caracterizeaz printr-o compoziie organo-mineral complex, diferit de aceea a rocii parentale i de a materialului parental rezultat prin dezagregarea rocii parentale consolidate, prin prezena de constitueni nou formai, strict specifici solului (humusul, complexele organo-minerale). Materia constitutiv a solului este divers divizat n pri sau particule de mare amplitudine dimensional (ioni, molecule, particule coloidale, praf, nisip, fragmente de schelet) alctuind un sistem polidispers heterogen de natur specific. In acelai timp, materia constitutiv a solului este divers grupat n elemente structurale variate ca form i mrime, rezultnd astfel un aranjament foarte divers al materiei. Aceste caractere de constituie i structur, mpreun cu aspectele de culoare, nsuirile de constituie, umiditate, etc. sunt difereniate mai mult sau mai puin accentuat pe vertical, conferind astfel solului un aspect stratificat caracteristic, care lipsete materialului parental. Cu aceste nsuiri de compoziie, dispersitate i arhitectur, viaa interioar i procese de natur fizico-chimic i biochimic, solul apare ca un corp viu foarte complex organizat, sediul transformrilor materiale i funcionale. Prin acumulri continui n timp, aceste transformri determin evoluie mai lent sau mai rapid a solului n faze i stadii de dezvoltare genetic. In acelai timp, complexul de nsuiri i procese menionat confer solului calitatea specific de mediu ecologic favorabil vieii plantelor, dotat cu un anumit potenial de fertilitate. Solul, corp natural i mediu ecologic, analizat de aproape, apare constituit din trei categorii de substane corespunztoare celor trei stri de agregare a materiei: substane solide, constituind materia solid a solului; apa ncrcat cu substane solubilizate i coloidal dispersate, reprezentnd faza lichid a solului; aerul, cu coninut de N 2, O2, CO2, vapori de ap, formnd faza gazoas a solului.

Pe lng cele trei faze din acest corp natural, solul, mai face parte lumea vie a mezofaunei i microorganismele, agent principal al transformrilor din sol. Este ceea ce n mod corect se poate numi componenta vie a solului (Rode - 1970, a numit-o faza vie). Materia solid a solului este format din dou pri principale: partea mineral i partea organic, care n cea mai mare parte sunt amestecate i legate fizic, fizico-chimic i uneori chiar chimic ( sub form de humai). Fraciunea mineral se mparte n dou categorii : fraciunea nealterat, format din minerale primare , provenite din roc sau materialul parental (cuar, feldspai, mice, etc.) aflate sub form de particule grosiere cu diametrul >2 mm(pietre, pietri, nisip grosier) i de particule fine cu diametrul cuprins ntre 0,2 0,002 mm(praf i nisip fin). fraciunea alterat, format din minerale secundare i ali produi secundari de alterare (argil, allofane,hidroxizi de aluminiu ,de fier, de mangan, silice hidratat, sruri, ioni) n particule foarte fine cu diametrul < 0,002 mm. Fraciunea organic provenind din resturile organice moarte din plante, animale i microorganisme ale biocenozei. Ca i fraciunea mineral, se poate separa n dou grupe: fraciunea nealterat, alctuit din fragmente grosiere, particule fine i foarte fine de resturi organice moarte ( litier, lemn, rdcini, moarte, organisme i microorganisme moarte). fraciunea alterat, parial sau integral ,biochimic transformat (moderul, humusul brut, substane humice). Humusul este constituentul specific fundamental al solului, rezultat al aciunii biocenozei n cursul procesului de pedogenez. n schema ce se prezint n figura 1, pe lng clasificarea general a componentelor solului , se indic legtura fizico-chimic i chimic n complex specific a coloizilor minerali de alterare i a substanelor humice, precum i legtura humusului i a complexelor organo-minerale, care mbrac o parte din particulele grosiere i fine ale fraciunii minerale nealterate. Sumara analiz, asupra alctuirii solului considerat corp natural i mediu ecologic pentru plante face posibil formularea unei diagnoze mai cuprinztoare, privind solul din ambele puncte de vedere menionate. Privit sub raport morfogenetic, solul modificat sau nu de om, se definete ca o formaie afnat de suprafa a uscatului, rezultat prin aciunea ndelungat factorilor de la suprafaa litosferei. Din punct de vedere ecologic, solul se definete ca sediu al unui complex de substane i energie, organisme i microorganisme, nsuiri i procese, determinant att de compoziia i arhitectura sa proprie , ct i de totalitatea factorilor pedogenetici care-l influeneaz n permanen, n special cei climatici i foarte frecvent cei hidrologici.

Trebuie reinut n mod special c nsuirea fundamental a solului de a fi mediu ecologic pentru plante este o funcie complex determinat att nsuirile intrinseci ale solului, ct i de ali factori interni i externi, n special factorii atmosferei i activitatea populaiei interioare a solului. Solul corp natural i mediu ecologic; Solul se definete ca fiind stratul de la suprafaa litosferei, afnat i poros, care s-a format prin transformarea unor roci i materiale organice, sub aciunea conjugat a factorilor fizici, chimici i biologici n zona de contact a atmosferei cu litosfera. Solul poate avea grosimi de civa centimetri pe vrfurile nalte ale munilor, pn la mai muli metri n zona de cmpie. nsuirea principal a solului o reprezint capacitatea acestuia de a asigura creterea i dezvoltare a plantelor. Aceast capacitate este determinat de o complexitate de caracteristici, dintre care amintim: -solul este un corp format pe cale natural, de-a lungul timpului, prin transformarea prii superioare a litosferei de ctre organismele vegetale i animale, n anumite condiii de relief, clim etc; -solul conine materie vie ( micro i macro flor i faun), de aceea n el au loc procese specifice vieii: asimilaie-dezasimilaie, sintez-descompunere, acumulare i eliberare de energie etc, -solul acumuleaz humus ( materie organic complex), care are o mare capacitate de nmagazinare pentru ap i elemente nutritive, pe care le pune treptat la dispoziie plantelor; -solul are o compoziie chimic complex, de aceea reprezint un rezervor permanent de elemente nutritive pentru plante i n acelai timp, are anumite proprieti specifice: capacitate de reinere i schimb ionic, reacie (valoare pH) etc; -solul este un corp natural poros i afnat, care conine n interiorul lui ap i aer, permind ptrunderea rdcinilor plantelor i asigurnd dezvoltarea acestora. Toate aceste nsuiri fac ca solul s capete, fa de roca steril din care a provenit, o proprietate nou numit fertilitate.

Fertilitatea solului; factorii care limiteaz fertilitatea solurilor;

Proprietatea fundamental a solului de a pune la dispoziia plantelor apa i elementele nutritive, n vederea creterii i dezvoltrii lor, poart numele de fertilitate. Fertilitatea solului s-a format de-a lungul timpului, prin acumularea progresiv n roca dezagregat i alterat a elementelor necesare vieii plantelor. Ea este o rezultant a stadiului de dezvoltarea a solului, a alctuirii i proprietilor lui, a proceselor fizico-chimice i biochimice ce se petrec n sol. In acelai timp fertilitatea mai depinde i de satisfacerea celorlali factori de vegetaie, fiind deci o funcie a sistemului unitar sol - plant - atmosfer. Dup modul cum s-a format, fertilitatea este de dou feluri: natural i cultural.

Fertilitatea pe care o dein solurile necultivate, n care omul nu a intervenit, (pajiti naturale, pduri naturale) poart denumirea de fertilitate natural. Fertilitatea cultural reprezint fertilitatea efectiv pe care o dobndete solul n urma interveniei antropice prin experiene i mijloace tehnice n vederea obinerii unor recolte optimizate. Fertilitatea cultural (real, efectiv) reprezint fertilitatea pe care o capt solul n urma interveniei omului. Prin luarea solului n cultur, omul a urmrit s obin producii vegetale din ce n ce mai mari i de mai bun calitate, suplimentnd sursa principal de energie solar cu alte surse energia metabolic (uman i animal sub form de lucrri manuale sau cu animale), energia combustibililor fosili (crbune, petrol), nucleari, prin diverse lucrri mecanice ale solului, transporturi, substane purttoare de energie, etc.). Prin administrarea diverselor substane, n special a ngrmintelor (mai ales a celor chimice), omul amplific circuitul anumitor elemente, n general i n special, circuitele azotului, fosforului, potasiului i calciului. Fertilitatea solului este deci o proprietate dinamic, care depinde pe lng nsuirile solului i condiiile de mediu i de stadiul de dezvoltare al tiinei i tehnicii. Prin practicarea unei agriculturi tiinifice capacitatea productiv a solurilor crete continuu, iar produciile obinute vor fi din ce n ce mai mari i de mai bun calitate. Soluia solului; Coloizii solului; Capacitatea de adsorbie a solului;

Coloizii solului au cel mai nalt grad de dispersie, i rolul cel mai important n nutriia plantelor cu elemente nutritive. Coloizii solului pot fi: a) de natur organic: acizi humici, huminici, proteine i ali compui organici. Pot avea urmtoarele grupri reactive: - gruparea carboxilic: humus - COOH humus COO- + H+ , - gruparea fenolic: H5C6 OH H5C6 O- + H+, n ambele cazuri datorit ncrcrii electronegative, particula poate atrage cationi. - grupare aminic: humus NH2 humus NH3+, datorit ncrcrii electropozitive particula poate atrage anioni Ca urmare a gruprilor acide mai numeroase, humusul are un puternic caracter electronegativ, deci reine i face schimb de cationi. Peste 50% din reinere are loc la gruprile carboxilice COOH, 40% la cele hidroxilice OH i doar 10% la gruprile aminice NH2.

Humusul are urmtoarele caracteristici: o suprafa mare n raport cu volumul, sarcin negativ datorat gruprilor carboxilice i fenolice, o capacitate de schimb cationic dependent de pH mic la valori mici ale pH-ului. Cnd poziiile sale de schimb sunt saturate cu ioni de hidrogen poate extrage ionii nutritivi din minerale prin dizolvare, reinndu-i pentru ai pune apoi la dispoziia plantelor. Humusul este implicat n procesele de oxido-reducere din sol. Proteinele din sol se comport ca i substane amfotere, ntruct dein att grupri carboxilice, ct i aminice. b) de natur mineral. Coloizii minerali pot fi de dou feluri: - de natur argiloas i structur cristalin, rezultai din alterarea silicailor i aluminosilicailor n mediu bazic : K2O . 6SiO2. Al2O3 + H2O + CO2 Al2O3. 2SiO2. H2O + K2CO3 + 4SiO2 Ortoz caolinit Dup alterare, rezult minerale argiloase care pot reine cationi prin intermediul ionilor de oxigen exteriori, al gruprilor hidroxilice exterioare sau n urma substituirii izomorfe a Si 4+ sau Al3+ cu ali cationi cu raz ionic apropiat. n coordinarea tetraedric Si 4+ este nlocuit cu Al3+, iar n coordinarea octaedric Al3+ este substituit de Mg2+, K+, Fe2+, Fe3+. Sarcinile rmase libere n urma substituiilor izomorfe sunt permanente i nu sunt dependente de pH. Ca urmare a dimensiunilor reduse, coloizii minerali de natur argiloas sunt foarte reactivi i constituie baza schimbului de ioni din sol, controlnd adsorbia, reinerea i eliberarea multor nutrieni ai plantelor, cum ar fi potasiu, calciu, magneziu i fosfor. Principalii coloizi minerali de natur argiloas sunt: - caolinitul: reeaua cristalin este format din pachete de cte dou foie, una de tetraedre de SiO4, iar alta de octaedre de Al(OH)63-, legate ntre ele prin atomi de oxigen (reea de tip 1:1). Pachetele sunt legate ntre ele prin intermediul atomilor de oxigen i al gruprilor OH -, care mpiedic extinderea reelei cnd mineralul vine n contact cu apa. Acest mineral are o suprafa specific mic i o capacitate de schimb cationic redus. - montmorillonitul: reeaua cristalin este format din pachete alctuite, fiecare din cte trei foie dou de tetraedre de siliciu ntre care se afl o foi de octaedre de aluminiu ( reea de tip 2:1). Pachetele sunt legate ntre ele prin legturi oxigen-oxigen, care sunt mai slabe, permind ptrunderea moleculelor de ap ncrcate cu diveri ioni. Aceast structur confer montmorillonitului proprietatea de a se mbiba cu ap, deci are reea expandabil, ceea ce nseamn c n stare uscat spaiul dintre pachete se reduce, iar n stare umed crete. n reeaua cristalin a montmorillonitului pot exista substituii izomorfe ale Al3+ cu Fe2+ sau Mg2+. Montmorillonitul are o suprafa specific mare i o capacitate de schimb cationic ridicat. - illitul: are o reea cristalin asemntoare cu cea a montmorillonitului. Aproximativ 15% din ionii Si4+ sunt nlocuii cu ioni Al3+ sau K+, care particip, alturi de atomii de oxigen, la asigurarea legturilor dintre foie. Ca urmare, este mai puin expandabil dect montmorillonitul i are o capacitate de schimb cationic ntre cea a colinitului i cea a montmorillonitului. - de natur neargiloas: 1) cu structur cristalin: reprezentai de oxizi, hidroxizi i oxihidroxizii de Fe i Al cristalini 2) cu structur amorf: reprezentai de Fe(OH)3 i Al(OH)3, care au un caracter amfoter;

n mediu acid se comport ca baze: [Al(OH)3]n + H3O+ [Aln(OH)3n+1]- + 2H+ n mediu bazic se comport ca acizi: [Al(OH)3]n [Aln(OH)3n-1]+ + HOc) de natur organomineral; micela coloidal. Coloizii de natur organo-mineral (micela coloidal) sunt componente complexe argilo-humice, alctuite din minerale argiloase sau neargiloase, cristaline sau amorfe, care mpreun cu substane humice formeaz un nucleu, nconjurat de un strat de ioni cu sarcini negative (anioni). n jurul nucleului se afl un cmp de ioni cu semn contrar (cationi), dispui pe dou straturi funcie de tria de legtur. Primul strat de lng nucleu este alctuit din cationi puternic legai iar stratul exterior este format din ioni (cationi) mobili, capabili de schimb cu ali ioni din soluia solului dup legi specifice. Macro i microelementele din sol i plante;

CAPITOLUL 5

NGRMINTELE CA MIJLOC DE DIRIJARE A FERTILITII SOLULUI

Obiective: Prezentarea i cunoaterea principalelor sortimente de ngrminte utilizate n cultura plantelor. Noiuni generale despre ngrminte, caracteristici de baz ale ngrmintelor, clasificarea ngrmintelor. Prezentarea ngrmintelor minerale simple cu azot, fosfor, potasiu, cu macroelemente de ordin secundar i microelemente. Prezentarea ngrmintelor complexe i mixte. Prezentarea ngrmintelor organice, gunoiul de grajd, mrania, turba, diferite tipuri de composturi, ngrminte verzi. Prezentarea ctorva noiuni generale privind utilizarea ngrmintelor. Rezumat: Substanele nutritive constituie, alturi de ap, factorii de vegetaie care se afl cel mai frecvent n deficit fa de necesarul plantelor, fapt pentru care prezena lor n cantiti optime i rapoarte echilibrate condiioneaz cel mai mult producia plantelor. ngrmintele sunt prezente ntr-o gam mare de sortimente (ngrminte cu azot, fosfor i potasiu, macroelemente de ordin se-cundar, microelemente, ngrminte complexe i mixte, organice) iar cunoaterea lor este necesar pentru a stabili, funcie de condiiile pedocliamtice i culturale, ce ngrmnt se va aplica, n ce doz i perioad, astfel nct plantele

s transforme aceast investiie ntr-un plus cantitativ i calitativ de recolt, n condiii de eficien economic i de meninere a echilibrelor de mediu. Sunt prezentate n continuare noiuni generale despre ngrminte, precum i principalele sortimente de ngrminte cu recomandri de utilizare.

5.1. NOIUNI GENERALE DESPRE NGRMINTE Din punct de vedere agrochimic prin ngrminte se neleg substane minerale sau organice, simple sau compuse, naturale sau obinute prin sintez, sub form solid sau lichid i care se aplic n sol la suprafaa lui sau pe plant cu scopul de a completa necesarul de ioni nutritivi pentru nutriia plantelor plantelor, de a menine sau ridica fertilitatea solului, de a sporiri producia agricol n condiiile meninerii echilibrului de mediu, dup DAVIDESCU i DAVIDESCU 1992. ngrmintele pot fi clasificate dup mai multe criterii (chimic, fizic, tehnologic, agrochimic, accesibilitatea pentru plante .a.) dar pentru cerinele plantelor criteriul agrochimic este cel mai cuprinztor, funcie de care avem dou clase mari de ngrminte: ngrminte chimice i ngrminte organice. ngrmintele chimice cuprind acele substane fertilizante care au fost obinute prin prelucrarea fizic i chimic a unor produse de natur anorganic. n funcie de elementul nutritiv principal cu rol n nutriia plantelor care predomin n masa ngrmntului chimic se deosebesc mai multe tipuri de ngrminte chimice: - ngrminte chimice cu azot; - ngrminte chimice cu fosfor; - ngrminte chimice cu potasiu; - ngrminte chimice cu macroelemente de ordin secundar; - ngrminte chimice cu microelemente; - ngrminte chimice complexe i mixte. ngrmintele organice cuprind anumite produse reziduale care provin din diferite sectoare ale economiei, unele zcminte naturale de natur organic, precum i anumite culturi speciale. n cadrul acestei grupe se deosebesc, funcie de proveniena ngrmntului, urmtoarele sortimente: - ngrminte organice locale; - turba; - ngrmintele verzi. 5.1.1. CARACTERISTICI DE BAZ ALE NGRMINTELOR ngrmintele au proprieti fizico-chimice diferite, ceea ce determin particulariti n aplicarea lor, dar n general un ngrmnt ideal, dup DAVIDESCU i DAVIDESCU 1992, trebuie s prezint urmtoarele caliti: - coninut ridicat de elemente nutritive majore (N, P, K); - coninut ridicat al sumei ionilor nutritivi de ordin secundar (Ca, Mg, S);

- coninut sczut n microelemente; - ngrmintele chimice solide s fie nehigroscopice, sub form granulat, cu solubilitate ridicat n sol; - ngrmintele chimice lichide s nu cristalizeze; - coeficient ridicat de utilizare; - s se fixeze ct mai puin n sol n compui greu solubili i forme greu accesibile pentru plante; - s nu se piard prin levigare; - s se fabrice cu uurin, s se pstreze i s se aplice uor; - s aib un pre sczut. Nici un ngrmnt nu nsumeaz toate aceste caliti i de aceea trebuie cunoscut fiecare tip de ngrmnt i utilizat funcie de proprietile specifice, condiiile pedoclimatice i culturale. 5.1.2. EXPRIMAREA SUBSTANEI ACTIVE DIN NGRMINTE Valoarea fertilizant a ngrmintelor se apreciaz n primul rnd dup coninutul n substan activ, care reprezint coninutul n ioni nutritivi uor asimilabili plantelor. ntruct plantele nu asimileaz elementele sub form de oxizi (P 2O5, K2O, CO .a.) ci sub+ , NH+ s.a. ), se consider mai corect s se exprime coninutul form de ioni ( NO3 4 ,K substanei active a ngrmintelor sub form de elemente. Exemple: azotatul de amoniu 33,5%N, ureea 46,6%N, sulfatul de amoniu - 21,21%N, superfosfatul concentrat 38-54%P2O5, sarea potasic - 50%K2O .a.).

A. NGRMINTE MINERALE CU MACRO-ELEMENTE DE BAZ

5.2. NGRMINTE MINERALE CU AZOT 5.2.1. AZOTUL N PLANT I SOL Azotul este elementul nutritiv de cea mai mare importan n viaa plantelor, fiind factor hotrtor n sporirea produciei culturilor. Are un rol complex intrnd n componena aminoacizilor, enzimelor, proteinelor protoplasmatice structurale, acizilor nucleici .a.; particip la procesele de cretere a plantelor. Asimilarea azotului de ctre plante are loc n decursul ntregii perioade de vegetaie dar cu intensiti variate funcie specie, de fenofaza de cretere i dezvoltare. n primele perioade de vegetaie, plantele au un necesar redus de azot, cele mai mari cantiti fiind asimilate n perioada de cretere maxim, de formare i cretere a organelor vegetative. Carena n azot determin reducerea proceselor metabolice, ncetinirea i oprirea proceselor de cretere. Frunzele rmn mici, au o culoare verde-pal spre glbui i cad. Fructele sunt mici i puine, iar diferenierea mugurilor de rod este sczut.

Excesul de azot conduce la o cretere exagerat a organelor vegetative n detrimentul proceselor de fructificare. Plantele sunt sensibilizate la atacul bolilor i duntorilor, perioada de vegetaie se prelungete, recoltele sunt de calitate inferioar. n frecvente ca-zuri n plante crete coninutul de nitrai, duntori pentru sntatea uman avnd n vedere faptul c de la multe specii legumicole se consum partea vegetativ proaspt (frunzoase, rdcinoase .a.). Prezena n natur n atmosfer azotul este prezent n proporie de 78,09% (n volume), dar plantele superioare nu pot asimila azotul molecular, principala lor surs de azot fiind n sol. Azotul este prezent n diferite procente n rocile primare i sedimentare. Solul conine azot n stratul arabil (0-20 cm) n cantiti variabile avnd valori medii cuprinse ntre 0,1-0,4% (azot total); funcie de coninutul n azot total se poate face o apreciere a gradului de fertilitate a solului, tabelul 5.1. Tabelul 5.1 Coninutul de azot i nivelul de fertilitate a solului Coninutul de azot total (%) Nivelul de fertilitate fertilitate sczut < 0,10 0,11-0,16 fertilitate mijlocie 0,17-0,25 fertilitate ridicat fertilitate foarte ridicat > 0,25 ntruct principala rezerv de azot din sol este reprezentat de humus, o alt apreciere a coninutului de azot n sol se poate face funcie de coninutul de humus (H) sau pe baza indicelui de azot (IN) tabelul 5.2, care este dat de produsul dintre coninutul de humus (H) i gradul de saturaie n baze (V), conform relaiei:IN = H V 100

Tabelul 5.2 Starea de aprovizionare cu azot a solului funcie de coninutul de humus i indicele de azot Coninutul de humus H (%) 6 Indicele de azot 4 Starea de aprovizionare cu azot coninut sczut n azot coninut mediu n azot coninut ridicat n azot

n plante coninutul de azot are valori medii cuprinse ntre 0,2-4,5%, fiind mai ridicat n semine i n plantele leguminoase. Formele i sursele de azot accesibile plantelor Formele de azot accesibile plantelor ( NO 3 , NH + 4 , NH 2 ) provin n condiii naturale din materia organic din sol, respectiv din humus

prin mineralizare. n cazul terenurilor cultivate, alturi de rezerva solului, azotul pentru nutriia plantelor provine, n cantitatea cea mai mare, din ngrmintele minerale i cele organice. n sol cationul NH + 4 poate fi reinut prin schimb n complexul adsorbtiv sau poate fi fixat n straturile mineralelor argiloase n timp ce anionul NO 3 nu este reinut prin procese de

adsorbie i poate circula n sol prin procese de difuziune sau curgere liber; n condi-ii de exces

de umiditate se levig pn la pnza de ap freatic. Pentru a avea o imagine orientativ asupra necesitii fertilizrii s facem o scurt analiz a bilanului azotului n sol. Principalele intrri ale azotului sunt reprezentate prin: ngrminte organice i minerale, azotul fixat simbiotic, azotul nesimbiotic, resturile organice de la culturile anterioare, azotul din precipitaii; ieirile azotului sunt reprezentate de: azotul scos cu recolta, pierderi prin eroziune, levigare n sol, denitrificare. Prin urmare prin sistemul de fertilizare se caut echilibrarea celor dou categorii ale bilanului intrri/ieiri astfel nct s se asigure o nutriie corespunztoare plantelor, fr ns a se ajunge la perturbarea echilibrelor de mediu. 5.2.1.1.TRANSFORMRILE AZOTULUI N SOLURI n sol principalele forme de azot sunt reprezentate de compuii organici cu azot, ionul NH4 i NO3- n timp ce azotul anorganic din sol este doar o fraciune mic din azotul total. Cea mai mare parte din azotul din orizontul cuperior al solului se gsete sub form de compui organici: proteine (20-40%), hexozoamine (5-10%), derivai purinici i pirimidinici ( mai puin de 1%) i diveri compui compleci rezultai n urma reaciei dintre NH 4+ cu lignine, n urma polimerizrii chinonelor cu diverse substane cu azot i n urma condensrii zaharurilor i aminelor. Aceste forme de azot pot fi supuse diferitelor procese de transformare n sol.+

Mineralizarea Mineralizarea este o etap important a n procesul de reciclare a azotului n sol i const n descompunerea substanelor organice cu azot, n compui minerali simpli, cu rol important n procesele de nutriie vegetal. Are loc atunci cnd azotul din materia organic supus descompunerii depete nevoile proprii ale microorganismelor. Mineralizarea se desfoar n dou etape: a) proteoliza - reprezint procesul prin care macromoleculele proteice sunt descompuse, sub aciunea microorganismelor din sol, n compui mai simpli: peptone, peptide, aminoacizi. Descompunerea are loc sub aciunea bacteriilor heterotrofe n mediu slab acid pn la alcalin, i sub aciunea ciupercilor n solurile moderat i puternic acide., ciuperci R CH COOH + CO2 + energie + produi adiionali Proteine bacterii (aminoacid)

b) amonificarea: constituie etapa final a mineralizarii, n cursul creia produii rezultai n urma proteolizei sunt convertii n ioni amoniu. R CH COOH + 1/2O2

R C COOH + NH3

NH3 + H2O NH+4 + HO-

cetoacid

Ionul amoniu astfel rezultat poate fi transformat n nitrii i nitrai prin procesul de nitrificare, poate fi absorbit de plantele superioare, poate fi fixat n reeaua cristalin a mineralelor argiloase, poate fi reinut de ctre complexul adsorbitiv al solului sau poate fi

consumat de ctre organismele heterotrofe. Viteza cu care microorganismele mineralizeaz substanele organice este redus, astfel rezult un coninut de 0,5-1 kg N/ha/zi, n funcie de tipul de sol i factorii de mediu (Hofman i van Cleemput, 2004).

Tabelul 2.1 Cantitatea de azot mineralizat (kgN/ha/zi) n stratul arabil (0-30cm) n funcie de utilizarea solului i adaosul de materie organic (Hofman i colab., 2001) Utilizarea solului Teren arabil Teren arabil Teren arabil Pune Adaosul de Cantitatea de materie organic azot mineralizat Redus 0,5-0,7 Moderat 0,9-1,1 Ridicat 1,1-1,3 1,2-1,5

Factorii de mediu care favorizeaz mineralizarea sunt: temperatura solului : temperatura optim de mineralizare se situeaz ntre 20-50C. Tisdale (1993) consider c intensitatea mineralizrii scade la temperaturi sub 5C i peste 40C. umiditatea solului: intensitatea mineralizrii crete odat cu creterea umiditii solului pn la capacitatea de cmp i descrete cu umiditatea peste aceast limit. Umiditatea optim pentru mineralizarea azotului din materia organic este situat ntre 60-90% din capacitatea total pentru ap a solului ( Budoi, 2004). aeraia solului: o bun aeraie a solului stimuleaz procesele de oxidare i de mineralizare a materiei organice. Cu ct lucrrile solului sunt mai energice, scade coninutul n humus. pH-ul solului: pe solurile neutre i slab acide, mineralizarea este mai intens. Imobilizarea Prin imobilizare se nelege, de regul, un ansamblu de procese care duc la un grad mai nalt de inaccesibilitate a elementelor nutritive pentru plante i microorganisme. Exist un proces de imobilizare chimic, care const n reinerea ionului amoniu la nivelul unor componente ale solului ( argil, humus), i altul de imobilizare biochimic, n urma cruia compuii minerali ai azotului, absorbii de plante sau microorganisme, sunt transformai n compui organici. Imobilizarea biochimic are loc atunci cnd, azotul din materia organic nu este suficient, microorganismele consumnd azotul anorganic din sol, pe care l convertesc n proteine celulare i ali compui organici. Imobilizarea azotului mineral poate surveni n urma ncorporrii de material organic proaspt, n funcie de coeficientul de humificare sau coninutul efectiv de materie organic, i de raportul C/N din materialul organic ncorporat. Cnd se aplic materie organic cu un coninut redus de azot, microorganismele necesit un supliment de azot, reducndu-se coninutul de azot

mineral al solului i accesibilitatea lui pentru plante. Ca urmare, ncorporarea de materie organic cu un raport ridicat C/N duce la imobilizare, n timp ce ncorporarea unui material organic cu un raport C/N sczut duce la mineralizare. Un raport C/N de 25-30 este considerat punctul limit dintre mineralizare i imobilizare. n tabelul 2.2. este prezentat influena adaosului de materie organic asupra mineralizrii i imobilizrii. Tabelul 2.2. Influena diferitelor tipuri de materie organic asupra mineralizrii sau imobilizrii azotului (Hofman i colab., 2004) Tipul M de materie aterie total organic organic uscat N/ha (kg) N kg Ma terie organic efe 1 ctiv (kg) Ca ntitatea de azot imobilizat (kgN/ha) Ca ntitatea de azot mineraliza t (kg N/ha) 53

Guno 4 16 22 11 i de grajd 500 5 50 2 30t/ha N B 1 13 90 45 85 mo ovine 800 0 0 P 1 19 90 45 15 l 5 0 0 3 orcine 800 0t/h a Paie 5 30 15 75 -45 000 00 ngr 6 12 15 75 45 minte verzi 000 0 00 1 Materie organic efectiv cantitatea de materie organic rmas n sol dup un an de la ncorporare Imobilizarea i mineralizarea trebuie nelese ca dou procese opuse, simultane, care nu pot avea loc dect mpreun

Nitrificarea Nitrificarea este procesul de oxidare a ionului NH 4+ n NO2- i NO3- sub aciunea unei grupe specializate de microorganisme autotrofe. Procesul de nitrificare se desfoar n dou etape: a). n prima etap NH4+ este oxidat la nitrii NO2- ( valena 3+) de ctre bacteriile din genul Nitrosomonas : 2NH4+ + 3O2

2NO2- + 2H2O + 4H+

b). n cea de a doua etap NO 2- sunt oxidai la NO3- de ctre bacteriile din genul Nitrobacter: 2NO2- + O2 2NO3n timpul nitrificrii se formeaz i cantiti reduse de protoxid de azot N 2O ( valena +1) i monoxid de azot ( valena +2). Nitrificarea este un proces aerob, care necesit oxigen. Umiditatea solului influeneaz intensitatea nitrificrii. n solurile uscate, are loc o acumulare de ioni NH 4+ , i uneori NO2-, deoarece speciile Nitrobacter sunt mai sensibile dect alte microorganisme. Intensitatea nitrificrii este redus n solurile acide, crescnd pe msura creterii pH-ului. n condiii de alcalinitate are loc acumularea de nitrii, deoarece activitatea Nitrobacteriilor este inhibat de prezena ionului amoniu, care se formeaz n solurile alcaline. Nitrificarea este un proces care duce la acidifierea solului ca urmare a eliberrii ionilor de hidrogen.

Denitrificarea Spre deosebire de nitrificare, denitrificarea este un proces anaerob. Este un proces heterotrofic, care necesit un substrat organic. Exist dou tipuri de denitrificare: o denitrificare biologic i o chemodenitrificare. Denitrificarea biologic se refer la reducerea biochimic a ionilor NO 3- la compui gazoi ai azotului. n timpul denitrificrii, ionii NO3- i NO2- sunt redui, de ctre microorganisme, la oxizi de azot ( NO, N 2O) i azot molecular (N2). Aceti compui nu sunt accesibili plantelor. Schematic denitrificarea biologic poate fi reprezentat astfel: NO3-

NO2- NO N2O N2

Reaciile desfurate ale procesului de denitrificare biologic sunt prezentate mai jos: NO3- + H2O + 2e- NO2- + 2HONO2- + 1/2H2O + 2e- 1/2N2O + 3HONO2- + 2H2O + 3e- 1/2N2 + 4HODenitrificarea biologic este influenat de urmtorii factori: oxigen, umiditate, coninutul de nitrai, rezerva de carbon, temperatura, pH, textura solului. Cantitatea i calitatea materialului organic ncorporat ( paie, ngrminte organice, nmoluri), precum i distribuia lui n sol influeneaz intensitatea denitrificrii. De asemenea, condiiile climatice (uscare/umezire, nghe/dezghe) i lucrrile solului influeneaz denitrificarea. Spaiul solului umplut cu ap este un parametru ce indic care proces devine predominant: nitrificarea sau denitrificarea, el fiind un indicator al activitii microbiologice aerobe sau anaerobe din sol. Absena oxigenului din sol duce la stoparea nitrificrii ( proces aerob) i la intensificarea denitrificrii ( proces anaerob). Trebuie menionat c att n afara condiiilor optime, att la

nitrificare, ct la denitrificare, are loc formarea de N2O ( gaz toxic). n cazul chemodenitrificrii reducerea nitrailor la compui gazoi ai azotului nu are loc sub aciunea microorganismelor. Acest fenomen este important n condiii acide. Chemodenitrificarea se petrece mai ales n subsol. Mineralele primare formate n condiii reductoare, elibereaz n urma alterrii compui reductori cum ar fi Fe 2+. Compuii oxidani, precum O2 i NO3-, ptrund n spaiile rmase libere, unde vor fi redui. n condiii de cmp, reducerea ionului NO3- dureaz sptmni i chiar luni de zile. Chemodenitrificarea este important pentru reducerea polurii nitrice a apelor de adncime. Pierderile de azot prin denitrificare pot varia ntre 5-25% din azotul total aplicat ca ngrmnt.

5.2.1.2. CILE DE MBOGIRE A SOLULUI CU AZOT 1. Fixarea biologic a azotului molecular Fixarea biologic a azotului molecular se realizeaz prin intermediul microorganismelor . Microorganismele fixatoare de azot se clasific n dou mari grupe: microorganisme nesimbiotice i microorganisme simbiotice. a) Microorganismele nesimbiotice, sunt de dou feluri: - care triesc libere n sol. Acestea la rndul lor pot fi aerobe: genul Azotobacter, sau anaerobe: genul Clostridium, capacitatea lor fixatoare fiind modest. Tot n aceast categorie intr i algele verzi-albastre, organisme complet autotrofe, care conin clorofil i pot fixa azotul molecular. - care triesc n asociaii n rizosfer. Din aceast categorie fac parte bacteriile din genul Azospirillum i Azotobacter, care triesc att liber n sol, dar i n asociere cu rdcinile de ierburi graminee, de mei , de sorg sau de porumb. n rizosfera plantelor triesc i bacteriile din genul Enterobacter. b). Microorganismele simbiotice, din aceast categorie fac parte genurile Rhizobium, care formeaz simbioze cu plantele leguminoase, i Actinomyces, care triesc n simbioz cu specii neleguminoase ( specii lemnoase, de pdure, de exemplu Alnus). Bacteriile simbiotice sunt aerobe. Tabelul 2.3. Bacterii nesimbiotice fixatoare de azot molecularBacteria fixatoare de azot Organisme asociate Habitatul natural Azotobacter vinelandii Nici unul Soluri aerobe Clostridium pasteurianum Nici unul Soluri anaerobe Klebsiella pneumoniae Variate Soluir aerobe i anaerobe, ap, n simbioz cu plantele i Rhodospirillu m rubrum Nici unul Suprafaa unor lacuri poluate (bacterie fotosintetic)

omul

Bacteriile ptrund n rdcina plantei prin membrana celular a perilor absorbani, pe care o dizolv cu ajutorul unor sisteme enzimatice, formnd un cordon infecional ce ajunge pn n parenchimul cortical. Celulele din zona infectat se divid, formnd nodozitatea n interiorul creia bacteriile se transform ntr-un bacteroid. Acesta este de 40 ori mai mare dect bacteria iniial, formarea lui fiind condiionat de prezena unui complex enzimatic (dinitrogenaza i dinitrogenreductaza). n primele zile dup infecie, bacteriile se hrnesc pe seama plantei , neoferind nimic n schimb. Treptat ele ncep s fixeze azotul atmosferic, punndu-l la dispoziia plantei, n proporie de 70-80% din cel fixat. Simbioza const n faptul c plantele folosesc substanele cu azot n forma redus elaborate de ctre microorganisme, iar bacteriile utilizeaz glucidele solubile sintetizate de plante i srurile anorganice absorbite de acestea din sol. Mecanismul fixrii biochimice a azotului molecular pare a fi acelai la toate speciile de microorganisme. Treptele fixrii azotului molecular sunt urmtoarele: Treapta 1: N2 + 2e- + 2H+ + 4ATP HN=NH + 4ADP Diimid Treapta 2: HN=NH + 2e + 2H+ + 4 ATP H2N NH2 + 4ADP Hidrazin Treapta 3: H2N NH2 + 4e- + 4H+ + 8ATP 2NH3 + H2 + 8ADP Reacia final este: N2 + 8e- + 8H+ + 16ATP

2NH3 + H2 + 16ADP

Reacia este catalizat de ctre un complex enzimatic alctuit din dou enzime: - dinitrogenaza, care reduce azotul molecular la amoniac. Conine un cofactor Fe-Mo care accept electroni de la dinitrogenreductaza, - dinitrogenreductaza, care transfer electroni la dinitrogenaz. Conine un atom de Fe implicat n procesul redox. Dinitrogenaza este inhibat de prezena hidrogenului, iar dinitrogenreductaza de prezena oxigenului. Amoniacul rezultat n urma fixrii, este transformat in aminoacizi i proteine. Tabelul 2.4. Bacterii simbiotice fixatoare de azotBacteria de azot fixatoare Frankia alni Bradyrhizobium japonicum Soia Nodozitiile Rhizobium Trifolii Trifoi Nodozitiil Rhizobium Meliloti Lucern Nodozitiil

Organismul asociat Habitatul natural

Nodozitiile

rdcinilor

rdcinilor soia

de e rdcinilor e rdcinilor de trifoi de lucern

n zona central a nodozitii, unde are loc fixarea azotului molecular, se gsete un pigment colorat n rou, de natur hemoproteidic, denumit leghemoglobina. Leghemoglobina apare n stadiul activ al fixrii N2, ea nu poate fi sintetizat nici de bacterii i nici de plant trind separat, este n strns relaie cu fixarea N2, a crei intensitate este proporional cu concentraia acestui pigment n nodoziti. Factorii care influeneaz fixarea simbiotic a azotului molecular. a) reacia solului . Ca urmare a excesului de H+, a cantitilor ridicate de Al3+ i Mn2+, precum i datorit coninutului redus de Ca2+, reacia acid este un factor inhibitor al bacteriilor fixatoare de azot. PH-ul optim pentru diferitele specii de bacterii Rhizobium este cuprins ntre 6,5-7,8. b) umiditatea solului. c) aprovizionarea solului cu elemente nutritive. ntruct Fe i Mo sunt componente ale denitrogenazei i dinitrogenreductazei, iar Co i Fe sunt necesare pentru formarea leghemoglobinei, insuficiena lor n mediul de nutriie are efecte negative asupra fixrii simbiotice a N2. Prezena n exces a ionilor NH 4+ n sol i n rdcina plantei, inhib activitatea complexului enzimatic, prin efect de feedback, ntruct n urma fixrii simbiotice N 2 este redus la amoniac. De asemenea excesul de NO3- n sol, inhib activitatea celor dou enzime, deoarece n rdcina plantei ionul nitrat este redus la NH4+ avnd loc acelai efect de feedback. La speciile de plante, la care reducerea nitrailor are loc mai ales n rdcin, activitatea denitrogenazei din nodoziti este mult mai mare dect cea a dinitrogenreductazei, avnd loc o acumulare de nitrii n concentraii toxice pentru bacterii. d) activitatea fotosintetic a plantelor leguminoase . Planta furnizeaz bacteriilor fixatoare hidraii de carbon necesari activitilor lor vitale, iar o perturbare a procesului de fotosintez nseamn o reducere a activitii bacteriilor. 2. Azotul din precipitaii Cantitatea de azot provenit din precipitaii este foarte mic. n timpul descrcrilor electrice, ca urmare a temperaturilor ridicate, azotul molecular se poate combina cu oxigenul rezultnd oxizi de azot, care cu apa din precipitaii vor forma acizi. N2 + O2 2NO2 2NO2 + H2O HNO3 + HNO2 Anual, la un regim pluviometric de 500-600 mm, va fi introdus n sol o cantitate de 1-15 kg N/ha. 3. Azotul introdus prin ngrminte Este principala cale de completare a azotului necesar plantelor cultivate.

5.2.1.3 CILE DE PIERDERE A AZOTULUI DIN SOL

Azotul din sol se poate pierde pe urmtoarele ci: prin levigarea nitrailor, prin volatilizarea sau fixarea amoniului, prin ndeprtarea odat cu recoltele i prin denitrificare. Pierderile de azot prin levigare Sunt caracteristice azotului nitric si in mai mica msura azotului amoniacal. Factorii care genereaz levigarea nitrailor n sol sunt: - natura chimic a ionului nitrat. Ionul nitrat nu este fixat n sol , datorit faptului c sarcinile negative ale acestui ion sunt respinse de sarcinile negative ale complexului argilohumic. Marea sa mobilitate in sol se datoreaz i faptului c nu formeaz compui insolubili cu nici unul dintre constituenii organici sau minerali ai solului. - prezena n exces a acestuia n sol. - prezena n exces a apei . Procesul de levigare este intensificat de urmtorii factori: planta de cultur, epoca de administrare i doza de ngrminte, irigarea solului, cantitatea de precipitaii i tipul de sol. Cantitatea levigat este mai mare pe solul neacoperit cu vegetaie i scade n intensitate n perioadele de consum maxim al plantelor. Ca i msuri de prevenire a levigrii nitrailor se pot meniona: folosirea inhibitorilor de nitrificare, alegerea corect a modului i momentelor de aplicare a azotului, n special evitarea aplicrii unor doze prea mari toamna n zonele cu precipitaii abundente. Prin levigare, apele freatice pot fi poluate cu nitrai, cu consecine nedorite. Azotul amoniacal , ntruct este adsorbit de ctre complexul coloidal al solului, este ferit de pierderile prin levigare. Totui pe solurile cu capacitate de adsorbie redus, cum sunt solurile nisipoase, ca i la solurile la care capacitatea de adsorbie este determinat preponderent de materia organic, pot avea loc pierderi nsemnate de N-NH4+ prin levigare. Levigarea azotului nitric constituie una dintre cele mai importante ci de pierdere a azotului, care scade eficiena utilizrii lui de ctre plante. Pierderile de azot prin volatilizare Au loc atunci cnd ngrmintele cu azot amoniacal N-NH 4+ se aplic la suprafaa solurilor calcaroase, dar i la aplicarea ngrmintelor organice fr ncorporare imediat a acestora n sol. (NH4)2SO4 + CaCO3 CaSO4 + (NH4)2CO3 (NH4)2CO3 2NH3 + H2O + CO2 Pe solurile calcaroase , pierderile prin volatilizare sunt mai puin afectate de formarea azotatului de calciu Ca(NO3)2 sau a clorurii de calciu CaCl2, rezultate n urma aplicrii azotatului, respectiv a clorurii de amoniu, deoarece aceste sruri spre deosebire de CaSO 4 sunt uor solubile, rmnnd n soluie. Pe solurile alcaline, unde predomin ionii hidroxil HO- disociai, pot avea loc pierderi de N-NH4+ prin volatilizare, conform reaciei: NH4+ + HO-

NH3

+ H2O

Pierderile de N-NH4+ scad prin ncorporarea ngrmintelor n sol, unde ionul NH 4+ poate fi reinut prin adsorbie de ctre complexul coloidal. Cu ct capacitatea de schimb cationic a solului este mai mare, cu att pierderile sunt mai mici. Pierderile de azot prin fixarea ionului NH4+ Mecanismul fixrii N-NH4+ este legat de prezena n sol a mineralelor argiloase cu reea cristalin expandabil ( muscovit, illit, vermiculit, montmorilonit) , la care , ionii NH4+ avnd raz ionic mare, ptrund ntre cele dou pachete cnd solul este umed, i rmn aici, ntr-un fel de captivitate, cnd solul ncepe s se usuce. Solurile bogate n minerale argiloase conin cantiti ridicate de ioni amoniu n form fixat. Factorii care influeneaz fixarea amoniului sunt: - temperatura: cu ct temperatura este mai ridicat, cu att fixarea amoniului este mai intens; - umiditatea: cu creterea umiditii scade cantitatea de amoniu fixat; pH-ul: cu creterea pH-ului crete cantitatea de amoniu fixat. Amoniul fixat poate deveni accesibil plantelor, cnd concentraia formelor schimbabile i solubile scade foarte mult, datorit consumului de ctre plante, microorganisme sau datorit procesului de nitrificare. Prin fixarea ionului amoniu pot avea loc pierderi semnificative din azotul aplicat cu ngrmintele sau rezultat prin mineralizarea materiei organice pe solurile la care capacitatea de fixare nu este satisfcut. Pierderile de azot prin ridicarea cu recolta Cantiti importante de azot sunt ridicate din sol odat cu recolta. Aceast cantitate este cuantificat prin consumul specific de azot/kg recolt.

5.2.2. SORTIMENTUL DE NGRMINTE CHIMICE CU AZOT ngrmintele minerale cu azot sunt prezente ntr-un sortiment destul de bogat i pot fi clasificate dup mai multe criterii: a) dup starea fizic, deosebim ngrminte solide i lichide (soluii cu azot); b) dup forma chimic a azotului, avem ngrminte cu azot amoniacal, cu azot nitric, cu azot nitric i amoniacal i cu azot amidic; c) dup solubilitate avem ngrminte cu azot uor solubile (majoritatea ngrmintelor) i ngrminte cu azot greu solubile. Din gama mare cu ngrminte cu azot, n mod curent n fertilizarea plantelor se utilizeaz un numr mai restrns, cele mai importante fiind prezentate n continuare. Sulfatul de amoniu - (NH4)2SO4 Se obine, ca produs de baz, din acid sulfuric i amoniac, cu degajare de energie. ngrmntul se prezint ca o sare cristalin de culoare alb (cel tehnic de culoare cenuie, brun datorit impuritilor). Coninutul n substan activ este de 21,21 %N

Are solubilitate ridicat n ap. Higroscopicitatea este redus ceea ce constituie un avantaj sub aspectul depozitrii, transportului i aplicrii. Reacia fiziologic este acid i prin urmare utilizarea nde-lungat a sulfatului de amoniu ca surs de azot pentru plante condu-ce n timp la acidifierea solului. Pe solurile acide nu se recomand utilizarea acestui ngrmnt deoarece conduce la accentuarea aciditii solului. Dac nu se dispune de un alt ngrmnt cu azot, obligatoriu se vor aplica i amendamente calcaroase, care vor diminua efectul secundar al sulfatului de amoniu. Pentru a se evita pierderile de azot ca urmare a nitrificrii i levigrii se recomand a se aplica toamna trziu ori primvara devreme. Se recomand a la culturile de cartof, citrice, cereale pioase, puni i fnee naturale .a. Azotatul de amoniu - NH4NO3 Se obine din neutralizarea acidului azotic cu amoniac gazos n coloane de sintez, dup care urmeaz concentrarea, uscarea, cristalizarea i granularea.HNO3 + NH3 NH4NO 3 +35,6kcal

ngrmntul este o sare alb i se prezint sub form cristalin sau granulat. Coninutul n substan activ este de 34,5% N, jumtate sub form amoniacal (NH 4+) i jumtate sub form nitric (NO3-). Are solubilitate foarte ridicat, dizolvndu-se rapid n ap sau n mediu umed. De asemenea are higroscopicitate ridicat, avnd capacitatea de a absorbi umiditatea atmosferic n urma creia se n-moaie iar ulterior, n condiii de uscsiune, se usuc i se compacteaz. Aceasta duce pe de o parte la pierderi de azot i reducerea coninutului de substan activ, iar pe de alt parte la necesitatea de mrunire a lui n vederea aplicrii ceea ce determin cheltuieli suplimentare. Acest fenomen apare la ngrmintele depozitate n vrac sau n situaia n care sacii cu ngrmnt prezint deteriorri. n vederea diminurii acestui deficit, n procesul de fabricaie se procedeaz la introducerea n masa de ngrmnt a unor subs-tane precum gips, praf de dolomit, caolin, substane tensio-active .a. Pentru reducerea higroscopicitii se mai procedeaz la gra-nularea ngrmntului (granule cu dimensiuni diferite cuprinse n medie ntre 1-3 mm) n felul acesta fiind redus i solubilizarea lui. Are reacie fiziologic acid. Prin urmare pe solurile acide conduce la acidifierea acestora ca urmare a nitrificrii amoniului, a levigrii pe profilul de sol i a pierderilor de cationi bazici din sol odat cu recolta. Pentru a atenua acest efect secundar nefavorabil, se recomand aplicarea unor cantiti mici de amendament (agrocal-car), 125 kg/ha CaCO 3 la 100 kg azotat de amoniu, GOIAN 1985. Azotatul de amoniu introdus n sol se dizolv repede, disociaz electrolitic, ionul nitric rmne n soluia solului i este parial preluat de ctre plante, iar ionul amoniacal este reinut la nivelul coloizilor solului, ia drumul nitrificrii, sau ntr-o mai mic msur este preluat de ctre plante n procesul de nutriie. Avnd n vedere solubilitatea ridicat a ngrmintelor cu azot precum i mobilitatea mare a azotului n sol, pentru valorifi-carea optim a ngrmintelor i evitata pierderilor de azot se recomand fragmentarea dozelor de ngrminte n dou sau mai multe fraciuni i aplicarea

acestora ealonat, la pregtirea terenului i n fazele de vegetaie ale culturii. Azotatul de amoniu este un ngrmnt universal, putnd fi aplicat pe orice tip de sol (cu precauiile anterioare pentru solurile acide) i la orice culturi. Nitrocalcarul Nitrocalcarul sau notrocalcamoniul este un ngrmnt ce se obine prin amestecarea, n procesul de fabricaie a azotatului, de amoniu cu carbonat de calciu fin mcinat (0,1-0,2 mm dimensiunea particulelor) n proporie de 30-50%. ngrmntul se prezint sub form de granule de 2-3 mm diametru, de culoare alb sau alb-glbui. Coninutul de substan activ este de 28,5% N, din care jumtate sub form nitric i jumtate sub form amoniacal. Nu este higroscopic iar reacia fiziologic este bazic. Se recomand pe solurile acide la toate plantele cultivate, cu aplicare toamna sau primvara, nainte de nfiinarea culturilor. Pe solurile alcaline se recomand doar ca fertilizant suplimentar, n vegetaie. Ureea CO(NH2)2 Ureea se obine din amoniac i dioxid de carbon la presiune (100-200 atm) i temperatur ridicat (130-190 C), carbonatul de amoniu fiind un produs intermediar. Ureea este o sare cristalin, de culoare alb, fr miros, cu gust amar. ngrmntul este cel mai frecvent granulat, cu dimensiunea granulelor ntre 1-2,5 mm diametru. Coninutul n substan activ este de 46,6%N fiind cel mai concentrat ngrmnt solid cu azot. Are higroscopicitate mai redus comparativ cu azotatul de amoniu, iar aciditatea echivalent este 80. Prin nclzire la 160-170 C pierde amoniac i se formeaz biuretul care este fitotoxic. ngrmntul nu trebuie s conin biuret n proporie mai mare de 1,5-2%. n urma introducerii n sol, ureea hidrolizeaz rapid, n dou trei zile pe solurile mai umede, bogate n materie organic i cu complexul coloidal bine reprezentat i conduce la formarea de amoniac, bioxid de carbon, acid carbonic, carbonat i bicarbonat de amoniu. Produii rezultai n urma hidrolizei pot urma mai departe calea nitrificrii sau poate rezulta amoniac ce se pierde parial n at-mosfer mai ales cnd temperatura este ridicat. De asemenea n primele 2-3 zile de la aplicarea ureei, molecula de uree poate leviga cu uurin din sol n condiii de umiditate ridicat. Prin urmare se recomand ca dup fertilizarea cu uree primele udri, n cazul culturilor irigate, s se fac dup 4-5 zile de la aplicare. Ureea este un ngrmnt universal. Se poate aplica pe toate tipurile de sol i la toate culturile. Pe solurile podzolice ureea este superioar azotatului de amoniu. Cnd se aplic la suprafaa solului exist riscul pierderii azotului prin volatilizare sub form de amoniac, pierderi ce pot ajunge la 20-25%. Nu se recomand aplicarea localizat, la cuib sau pe rnd concomitent cu semnatul, deoarece amoniacul ce rezult n urma hidrolizei, poate conduce la vtmarea seminelor germinate. Pentru a se evita riscurile poteniale, se recomand aplicarea ureei cu 8-10 zile nainte de nfiinarea culturii.

Ureea mai prezint avantajul c se poate aplica i extrara-dicular ca urmare a proprietilor sale de neelectrolit (nu disociaz electrolitic). Concentraia soluiei de aplicare variaz de la 0,3-0,4% pn la 2-3% n raport cu specia, concentraia de 0,4% fiind tolerat de majoritatea speciilor horticole. La cerealele pioase de toamn (gru, orz) se poate aplica ureea i n concentraii mai mari de pn la 10-15%, aplicarea efectundu-se de obicei concomitent cu lucrarea de erbicidare n primvar. Avantajul rezult i din faptul c ureea poate fi introdus n soluiile pentru tratamentele fitosanitare, n felul acesta reducndu-se cheltuielile cu aplicarea. Este preferat de o serie de plante horticole printre care citri-cele, piersicul, ridichea .a., plante care folosesc direct azotul amidic.

5.3. NGRMINTE MINERALE CU FOSFOR 5.3.1. FOSFORUL N PLANT I SOL Fosforul, prezent n toate organelor plantelor, intr n alctuirea unor compui cu rol plastic n formarea esuturilor, a organelor de reproducere, a unor enzime .a. Anumii esteri ai acidului fosforic au capacitatea de a nmagazina energie n forme stabile i a o elibera, prin control enzimatic, n procese ce se desfoar cu aport energetic. O nutriie normal cu fosfor conduce la creterea i dezvoltarea echilibrat a plantelor, la mrirea rezistenei plantelor la condiii nefavorabile (secet, ger), la fructificare mai bun precum i la contrabalansarea excesului de azot. Carena de fosfor determin o serie de dereglri fiziologice i o ncetinire a ritmului de cretere a plantelor. n condiii de nutriie insuficient cu fosfor, n plant ca urmare a mobilitii ridicate fosforul trece de la organele mature la cele tinere. Frunzele rmn mici i se pigmenteaz rou sau rou-violaceu sub form de pete sau striaiuni de-a lungul limbului. Carena avansat de fosfor determin crparea cpnilor de varz, plesnirea fructelor la tomate, fragilitatea frunzelor la salat, reducerea formrii mugurilor de rod la pomii i arbutii fructiferi, fructificare slab .a. Excesul de fosfor determin acumularea acestuia sub form mineral n organele vegetative. Plantele se matureaz prematur, ceea ce conduce la recolte slabe. De asemenea este perturbat nutriia altor elemente precum a zincului, cuprului i fierului. Prezena n natur n Oceanul Planetar se afl principalele rezerve de fosfor sub form de zcminte naturale de fosfai. Se apreciaz c n hidrosfer se afl solubilizate cca. 250 milioane t P2O5 i c anual apa rurilor i a fluviilor transport o cantitate de 34 milioane tone P2O5 din care au loc depuneri sub form de fosfai teriari i fluoroapatite, DAVIDESCU i DAVIDESCU 1992. n sol fosforul provine din roca mam pe care s-a format i a evoluat solul. n orizontul arabil al solului fosforul se afl sub form de minerale primare, secundare, teriare, oxizi, acizi, sruri i compui organici. Dei rezervele n fosfor ale solului sunt imense, iar nevoile anuale ale plantelor nu prea ridicate (20-50 kg P2O5/ha), de multe ori se remarc insuficiena acestui element n nutriie. Din totalul fosforului din sol, cca 1% este valorificat de ctre plante n cursul perioadei de vegetaie (Lixandru, 1990). Compuii fosforului din sol sunt de natur organic, 30-50% din fosforul total, i de

natur mineral, 50-70% din Ptotal. Sub form de compui organici, fosforul se afl n cea mai mare parte n humus, n materia organic nedescompus sau pe cale de descompunere, i n diveri produi rezultai n urma activitii microorganismelor din sol. Coninutul de fosfor din humus variaz cu tipul de sol, fiind de aproximativ 0,17-1,09 % P. Fosforul legat de materia organic este o rezerv momentan indisponibil, dar progresiv eliberabil. El poate servi nutriiei plantelor pe msura mineralizrii materiei organice. Fosforul legat de humus, prin mecanisme de adsorbie, este uor mobilizabil, participnd la aprovizionarea solului, prin procese de schimb de anioni. Panorganic se gsete precipitat sub form de fosfat simplu de Ca, Fe i Al, fosfai compleci, ioni liberi n soluia solului sau n stare adsorbit. Fosfaii compleci de calciu apatitele ( hidroxilapatita, flourapatita, clorapatita), fosfatul tricalcic , fosfaii de fier i aluminiu cu un grad naintat de cristalizare, sunt formele insolubile sau greu solubile ale fosforului, inaccesibile sau greu accesibile plantelor, reprezentnd aa numitul P nelabil . 5.3.2. SORTIMENTUL DE NGRMINTE CHIMICE CU FOSFOR n cadrul sortimentului de ngrminte cu fosfor intr sruri neutre, acide sau bazice ale acizilor fosforici, metafosforici i polifosforici. ngrmintele cu fosfor, din punct de vedere agrochimic, se clasific astfel: ngrminte cu fosfor solubile n acizi tari, greu solubile n ap, greu asimilabile plantelor (fosfai naturali mcinai); ngrminte cu fosfor solubile n solveni convenionali , cu solubilitate redus n ap i accesibilitate moderat pentru plante (precipitatul, termofosfaii, Zgura lui Thomas, fosfaii activai, polifosfaii); ngrminte cu fosfor solubile n ap, uor accesibile pentru plante (superfosfatul simplu i superfosfatul concentrat). Fosfaii naturali (fina de fosforite) Ca3(PO4)2 + 2Ca3(PO4)3F + argil + nisip ngrmntul se obine din zcminte naturale (roci fosfatice sedimentare) care au coninut de fosfor mai mic de 20% (8-24% P2O5) prin mcinare. Sub aspect fizic se prezint ca o pulbere de culoare cenuie sau roietic (90% din particule trebuie s aib dimensiune sub 0,06 mm). Este slab solubil n ap, are higroscopicitate redus i reacie alcalin. Se poate pstra n vrac. Fosforul se afl sub form de fosfat teriar de calciu Ca3(PO4)2, hidroxil ori carbonatapatit. Prin urmare are eficien pe solurile acide bogate n materie organic. Activarea fosforului n vederea creterii accesibilitii pentru plante se face n timp, sub aciunea aciditii poteniale a solurilor acide. Se utilizeaz ca fertilizant de baz pe solurile acide, avnd eficien 4-5 ani. Fina de oase Ca3(PO4)2 Se obine din oase uscate prin mcinare, dup ce n prealabil s-au extras grsimsile i cleiul. Produsul rezultat conine 15-34% P2O5 azot (0,5-2,5%) i grsimi. ngrmntul se prezint ca o pulbere alb murdar, aspr la pipit, n care se mai disting buci mici de oase. Are solubilitate redus, nu este higroscopic. Reacia fiziologic este bazic ceea ce recomand fina de oase pe solurile acide ca

ngrmnt de baz. Precipitatul CaHPO42H2O Se obine prin tratarea rocilor fosfatice cu acid clorhidric sau acid azotic (n cel de-al doilea caz rezultnd i azotat de calciu). ngrmntul se prezint ca o pulbere cristalin, foarte fin, alb, friabil, cu un coninut de 27-40% P2O5. Este greu solubil n ap i nu este higroscopic. Reacia fiziologic este neutr. Se recomand a fi utilizat ca ngrmnt de baz, avnd eficien mai ridicat pe solurile acide. Cel mai frecvent se utilizeaz n hrana animalelor i pentru obinerea ngrmintelor complexe. Zgura lui Thomas (zgura de defosforare) Ca4P2O9+P2O5Si2O5CaO Zgura de furnal este un produs secundar de la industria siderurgic, n care fosforul este fixat sub form de fosfai bazici. Prin mcinarea zgurii rezult o pulbere fin, cenuienegricioas. Materialul obinut are higroscopicitate redus, solubilitate mic n ap i reacie fiziologic bazic. Fosforul se afl sub form de fosfat tetracalcic, iar coninutul n substan activ este variabil (12-24% P2O5). Conine de asemenea i microelemente. Zgura de furnal obinut n ara noastr are un coninut mic de fosfor i este utilizat doar ca amendament pe solurile acide. Efectul zgurii de furnal este de durat, i se manifest mai evident ncepnd cu anul doitrei de la aplicare. Fosfaii (fosforite) neutri sau activai Ca3(PO4)2 + CaHPO42H2O + Ca(H2PO4)2 + Ca5(PO4)2F Fosfaii sau fosforitele se obin din fosfai naturali prin mcinarea acestora (fosfaii neutri) i prin tratarea ulterioar cu cantiti reduse de acid sulfuric cel mai frecvent i mai rar cu acid fosforic, caz n care i coninutul de substan activ este mai mare (fosfaii activai). Materialul obinut se prezint sub form de pulbere cenuie, cu un coninut de 15-24% P2O5, (36-37% P2O5 cnd se utilizeaz acidul fosforic) din care cca. 40% solubil n ap. ngrmntul conine fosfat primar i secundar de calciu precum i roc fosfatic primar, neatacat. Higroscopicitatea este redus i reacie fiziologic bazic, fosfaii fiind recomandai pe solurile acide, cu pH < 6. Avnd n vedere formele n care este prezent fosforul, calitatea acestor ngrminte se stabilete funcie de raportul dintre fosforul total i fosforul solubil n citrat de amoniu, calitatea fiind cu att mai bun cu ct valoarea raportului este mai aproape de 1. Fosforitele neactivate sau activate pot nlocui superfosfatul ca surs de fosfor pentru plante, dar eficiena lor este evident doar pe solurile acide, iar aplicarea lor se face n raport indicatorii de calita-te a fosforitelor i cu valoarea indicelui IOFS (indicele de oportunitate a fosforitrii solurilor).

IOFS =

AH H 2 100 V 10 0.024 PAL

unde: AH aciditatea hidrolitic; H coninutul de humus; V gradul de saturaie n baze; PAL coninutul de fosfor. Astfel fosforitele neactivate cu indicele de calitate a fosforitelor mai mare de 1,8 i coninutul de fosfor solubil n acid formic mai mare de 15% pot fi utilizate pe soluri cu valoarea IOFS mai mare de 8 iar fosforitele activate cu valoarea raportului dintre coninutul de fosfor total din fosforit i coninutul de fosfor solubil n acid citric 2% mai mic de 1,5% pot fi utilizate pe soluri cu valoarea IOFS mai mare de 4. Fosforitele se utilizeaz ca fertilizant de baz i se ncor-poreaz prin artur pentru o bun omogenizare cu masa solului. nlocuirea superfosfatului cu fosforite se va face doar n proporie de 2/3 din doza total, restul fiind asigurat prin ngrminte cu fosfor uor solubil, BORLAN i colab. 1982 citat de GOIAN 1985. Superfosfatul simplu Ca(H2PO4)2H2OCaSO4H2O Superfosfatul simplu se obine prin tratarea fosfailor naturali cu acid sulfuric. ngrmntul se prezint sub form pulverulent sau granulat, are culoare alb murdar sau cenuie. Are higroscopicitate redus iar reacia fiziologic este neutr n condiii de cmp. Coninutul n substan activ este de 16-24%P2O5. Alturi de fosfor mai conine i gips (40-50%), precum i mici cantiti de sulfai de Cu, Mg, Mn i Zn. Se poate utiliza ca ngrmnt pe toate tipurile de sol, recomandat a se aplica nainte de semnat pentru ncorporare n sol cu artura. Superfosfatul concentrat Ca(H2PO4)2 Superfosfatul concentrat se obine prin tratarea rocilor fosfatice cu acid fosforic i eliminarea gipsului din masa final a produsului obinut. Se prezint ca o pulbere alb glbuie sau cel mai adesea sub form granulat (1-3 mm diametru) i are higroscopicitate redus. Coninutul n substan activ este mai mare de 25%, fiind cuprins ntre 38-54% P2O5, fosforul fiind prezent sub form de fosfat primar de calciu. Este un ngrmnt universal, putnd fi aplicat pe toate tipurile de sol, de preferat ns a fi ncorporat cu artura pentru omogenizare cu masa solului. n ultimii ani n ara noastr s-au gsit tot mai puin ngr-minte simple cu fosfor de tipul superfosfatului simplu sau concen-trat, acestea fiind utilizate la obinerea ngrmintelor complexe. 5.4. NGRMINTE MINERALE CU POTASIU 5.4.1. POTASIUL N PLANT I SOL Potasiul este prezent n toate organele plantelor, n afar de clorofil; n celula vegetal se afl sub form de ion K+. Are rol multiplu, n meninerea echilibrului acido-bazic n celul, n translocarea produselor de fotosintez, n sinteza proteinelor. De asemenea este activator a unui numr mare de enzime cu rol n procese de transfer, depunere i schimb de energie.

O nutriie normal cu potasiu determin creterea rezistenei plantelor la condiiile nefavorabile (secet, ger, atacul unor boli i duntori), fiind considerat un element al calitii. Carena n potasiu determin o dereglare a activitii enzimatice, cu repercusiuni asupra metabolismului energetic, a sintezei proteinelor, transferului i depunerilor produilor de fotosintez .a. Dereglarea metabolismului plantelor ca urmare a carenei n potasiu, se manifest prin colorarea n verde nchis a frunzelor i apariia unor pete albicioase, care ulterior devin brune iar marginile frunzelor se decoloreaz i ulterior se necrozeaz i se brunific. Carena n potasiu determin reducerea rezistenei plantelor la boli (finare, fuzarioz, rugin, man .a.). Prezena n natur Potasiul este prezent n litosfer, n hidrosfer precum i n materia organic vegetal sau animal. Apa Oceanului Planetar conine o rezerv inepuizabil de potasiu, apreciindu-se c anual apa rurilor i fluviilor transport o cantitate de cca. 40 milioane tone K. n scoara terestr potasiul provine din alterarea i dezagregarea rocilor eruptive, care au format rocile secundare (argilele). n solul arabil potasiul este coninut n medie n proporie de 1,5-2,5% K2O (1,2-2% K) ceea ce nsemn 37-60 t/ha, o caracterizare a solurilor dup coninutul de potasiu fiind redat n tabelul 5.4. Din totalul de potasiu coninut n stratul arabil al solului doar 1-2% trece n forme asimilabile plantelor. Formele i sursele de potasiu accesibile plantelor. Dup solubilitatea i accesibilitatea pentru plante, compuii potasiului din sol se pot grupa astfel: potasiu insolubil i greu accesibil plantelor (silicai primari compleci 90-98% din total), potasiu interstra-tificat (fixat) n anumite minerale secundare i primare (1-8% din total), potasiu adsorbit (K+ - schimbabil) reinut prin schimb la nivelul coloizilor solului (0,1-0,3% din total) i potasiu din materia organic. Tabelul 5.4 Caracterizarea strii de aprovizionare cu potasiu a solului (dup DAVIDESCU i DAVIDESCU 1992) ppm K potenial asimilabil, n extract cu acetat lactat de amoniu nisipos lutos argilos < 60 < 100 < 200 10161-100 201-250 150 151101-150 251-350 200 201151-200 351-450 350 > 200 > 351 > 451

Starea de aprovizionare Sczut Mijlocie Bun Ridicat Foarte ridicat

solubil n extract cu ap (1:5) lutos < 40 41-60 61-100 101130 > 131 argilos < 55 56-90 91-125 126-161 > 161

Plantele preiau din sol n procesul de nutriie cea mai mare parte de potasiu provenit din K adsorbit i din cel solubil n ap.

5.4.2. SORTIMENTUL DE NGRMINTE CHIMICE CU POTASIU Sarea potasic ngrmntul se obine prin amestecarea clorurii de potasiu cu sruri naturale de potasiu fin mcinate (silvinit, carnalit, cainit .a.). Funcie de proporia amestecurilor dintre clorura de potasiu i diferite sruri potasice naturale, exist trei tipuri de sare potasic, cu coninut diferit n substan activ (30-40-50%) i cloruri. Se prezint sub form de cristale albe cenuii. Are higrosco-picitate redus i este slab aglomerabil. Reacia fiziologic este neutr. Se poate aplica pe toate tipurile de sol dar cu restricie la culturile clorofobe (familia solanacee), precum i la culturile din spaiile protejate. Sulfatul de potasiu K2SO4 Se obine prin schimb ionic sau prin tratarea termic a srurilor de tip de tip leonit, schoenit. Sulfatul de potasiu este mai scump dect celelalte ngrminte cu potasiu, reprezint cca. 4-5% din totalul ngrmintelor cu potasiu i este recomandat cu prioritate plantelor care nu suport clorul. ngrmntul se prezint ca o pulbere cristalin, de culoare alb sau cenuiu deschis cnd este impurificat. Nu este higroscopic, nu se aglomereaz i are solubilitate mai sczut comparativ cu clorura i sarea potasic. Coninutul n substan activ este de 48-54% K2O. Are reacie fiziologic acid i nu se recomand pe solurile acide. Avnd n vedere coninutul foarte redus de clor, se recomand culturilor de legume din spaiile protejate, i n special solanaceelor care sunt clorofobe, precum i pomilor fructiferi i viei de vie. Se poate utiliza la fertilizarea de baz nainte de nsmnare, precum i la fertilizarea fazial pe parcursul vegetaiei.

B. NGRMINTE MINERALE CU MACROELE-MENTE DE ORDIN SECUNDAR n cadrul acestei categorii intr calciul, sulful i magneziul. Se mai numesc i macroelemente de ordin secundar ntruct nu se utilizeaz la fel de frecvent ca ngrminte precum azotul, fosforul i potasiul. Calciul este un element nutritiv necesar tuturor plantelor, dar ntruct el se afl n ngrmintele organice i unele ngrminte chimice i prin administrarea acestora (mpreun cu calciul prezent n sol, n medie 6-22 m.e./100 g sol la solurile cultivate) se satisface necesarul de calciu al plantelor. n continuare vor fi prezentate ngrmintele cu sulf i magneziu. 5.5. NGRMINTE MINERALE CU SULF 5.5.1. SULFUL N PLANT I SOL n plant sulful are rol plastic i catalitic, fiind prezent sub form mineral i organic.

Este un element indispensabil pentru metabolismul plantelor deoarece intr n constituia aminoacizilor eseniali (cistin, cistein, metionin), a unor vitamine, uleiuri eterice .a. De asemenea are rol n procesele de respiraie i sintez a proteinelor. Carena de sulf este mai rar dect n cazul azotului, fosforului sau potasiului. Totui, n caz de nutriie deficitar au acest element, plantele i reduc creterea, frunzele capt o culoare galben verzui galben. Simptomele de caren apar pe organele vegetative tinere ale plantelor. Prezena n natur Sulful se afl n roci, n biosfer, hidroatmosfer i atmosfer sub form mineral, organic i gazoas. n solurile cultivate, n stratul arabil, coninutul de sulf variaz ntre 0,005-0,05%, ceea ce reprezint o cantitate cuprins ntre 180-2400 kg/ha, DAVIDESCU i DAVIDESCU 1992. n plante sulful este prezent n cantiti de 0,02-1,8% S raportat la substana uscat, coninutul fiind mai ridicat n semine. Unele plante horticole din familia Cruciferae (varza), Liliaceae (ceapa i usturoiul), Solanaceae, Umbeliferae (chimenul, coriandrul, feniculul, leuteanul, mrarul, morcovul, ptrunjelul, pstrnacul i elina), sintetizeaz o cantitate mai mare de compui cu sulf. 5.5.2. SORTIMENTUL DE NGRMINTE CHIMICE CU SULF Sulful ca ngrmnt nu se utilizeaz att de frecvent ca i azotul, fosforul sau potasiul, dar odat cu modificarea agrotehnicii (irigaia, cantiti mai mari de ngrminte i n special complexe, soiuri i hibrizi noi n cultur, culturi duble i succesive, mai multe cicluri de producie n spaiile protejate .a.) pentru realizarea unor recolte mari i de calitate este necesar utilizarea n anumite condiii i a sulfului sub form de ngrminte. Pentru utilizarea ngrmintelor cu sulf se va ine seama de cerinele i sensibilitile anumitor plante horticole fa de acest element. Astfel exist plante cu cerine mari fa de sulf, cum ar fi arahidele, ceapa, mutarul, elina, varza i usturoiul; alte plante au cerine moderate (leguminoasele, sfecla, tomatele, cartoful, mrarul i ptrunjelul) iar altele au cerin mic (salata, spanacul). Anumite ngrminte utilizate frecvent conin cantiti apreciabile cu sulf: sulfatul de amoniu (24%S), sulfatul de potasiu i magneziu .a. Sulful elementar Se obine din zcminte naturale prin mcinare. Produsul rezultat este o pulbere galben deschis, sub form cristalin sau amorf. Coninutul n substan activ este 90-98% S. Pentru se a evita acidifierea solului ca urmare a utilizrii sulfului, se recomand aplicarea a 3 kg CaCO 3 pentru 1 kg de sulf elementar. Gipsul CaSO4 2H2O Se gsete n depozite naturale, fiind obinut prin mcinarea zcmintelor extrase. Se prezint sub form de pulbere alb glbuie, amorf sau cristalizat, i conine n medie 15-18% S. Este indicat pe solurile nisipoase i pe cele cu coninut mai sczut n materie organic n timp ce pe solurile cernoziomice apare mai rar necesitatea utilizrii ngrmintelor cu sulf. Fosfogipsul Este un deeu de la fabricarea superfosfatului concentrat. Se prezint sub forma unei pulberi cenuii i conine 70-80% gips i 5-8% P 2O5. n mod frecvent se utilizeaz ca

amendament pentru ameliorarea solurilor alcaline. Pe solurile acide, dei este mai frecvent necesitatea utilizrii ngrmintelor cu sulf, totui nu se recomand ca urmare a acidifierii solului, pe aceste soluri fiind recomandate ngrmintele organice care conin n medie 2% S/t. n cazul n care nu exist alt soluie, se recomand utilizarea amendamentelor calcaroase pentru neutralizarea aciditii generate de gips. 5.6. NGRMINTE MINERALE CU MAGNEZIU 5.6.1. MAGNEZIUL N PLANT I SOL Magneziul este un element cu rol catalitic, de importan vital pentru plante. El intr n componena clorofilei fiind prezent n toate esuturile verzi ale plantei, esuturile tinere ct i n organele de reproducere. mpreun cu calciul i fosforul (acidul fosforic) magneziul particip la alctuirea fitinei. Magneziul particip la procesul de fotosintez, la procesele metabolice de acumulare i transport a energiei, favorizeaz nutriia cu fosfor i circulaia fosforului n plante, activeaz anumite enzime i coenzime .a. Carena n magneziu determin la plante o scdere a coninutului de clorofil ceea ce atrage diminuarea procesului de fotosintez i o dereglare a metabolismului n general. Deficiena nutriiei cu magneziu a plantelor se manifest printr-o decolorare a frunzelor din etajul inferior (spaiile dintre nervuri n timp ce nervurile rmn verzi). Prezena n natur Magneziul este prezent n sol n proporie cuprins ntre 0,2-4% MgO i provine din mineralele primare, secundare, din sruri i materia organic. Pentru nutriia plantelor sunt accesibile formele de magneziu schimbabil i solubil, nevoia mai ridicat de magneziu fiind resimit pe solurile uoare (nisipoase) cu complex coloidal mai slab reprezentat. De asemenea pe solurile neutre i bazice magneziul se afl n forme mai greu solubile comparativ cu solurile acide. n plante magneziul se afl n cantitate de 0,01-0,7% raportat la substana uscat. Plantele asimileaz magneziul sub form de ion bivalent Mg 2+ . Plante mari consumatoare de magneziu sunt: salata, sfecla, tomatele. Valorific bine fertilizarea cu magneziu culturi precum: ceapa, ridichea, sfecla, salata, tomatele, cartoful. 5.6.2. SORTIMENTUL DE NGRMINTE CHIMICE CU MAGNEZIU Magneziul este coninut n unele ngrminte uzuale, precum: kainitul 9,7% Mg, polihalit 4% Mg, carnalit 5,88%Mg, gunoi de grajd 0,5% Mg. Ca ngrminte cu magneziu se utilizeaz unele minerale cu coninut ridicat n magneziu precum i sruri de magneziu. Dolomitul CaCO3MgCO3 Se obine din zcminte naturale prin mcinare. Materialul rezultat este o pulbere fin, greu solubil, cu coninut de 8-13% Mg i 18-21% Ca. Dunitul MgSiO4 + FeSiO4 Se obine din zcminte naturale (roc eruptiv) prin mcinare. Materialul rezultat este o pulberea de culoare cenuie-glbuie-verzuie, greu solubil i conine 41-47% MgO, 35-39% SiO

i 3-8% FeO. Este recomandat pe terenuri acide ce nu suport exces de calciu. Serpentinitul 3MgO2SiO22H2O Se obine din zcminte naturale prin mcinare. Materialul rezultat, o pulbere fin, este greu solubil i conine 18-25% Mg. Este recomandat pe terenurile cu pH acid. Sulfatul de magneziu MgSO47H2O Este o sare alb cristalin cu solubilitate ridicat n ap. Coninutul n substan activ este de 16,2% MgO i se recomand a se utiliza prin stropiri sub form de soluii la culturile intensive din spaiile protejate, neutralizat cu calciu. Kieseritul MgSO4H2O Este un mineral natural sub form de sulfat de magneziu i conine 29,1% MgO iar prin calcinare, coninutul de magneziu poate crete la 33,5% MgO.

C. NGRMINTE MINERALE CU MICRO-ELEMENTE Microelementele sunt acele elemente nutritive de care plantele au nevoie n cantiti foarte mici pentru nutriia i dezvoltarea lor normal. Aceste elemente reprezint < 0,01% din substana uscat, n medie ele fiind cuprinse ntre 10-3 10-6%. Din aceast categorie fac parte mai multe elemente, numrul lor depind 30, dar de importan mai mare pentru plante sunt: fierul, manganul, cuprul, zincul, borul i molibdenul. Microelementele au un rol complex n metabolismul plantelor, participnd la activitatea enzimelor, influennd procesul de fotosintez, transferul i depozitarea unor substane de sintez .a. O nutriie normal cu microelemente favorizeaz formarea organelor de reproducere, fecundaia, fructificarea i imprim plantelor rezisten mai mare la factorii nefavorabili precum ngheul, secet, la maladiile fiziologice, n final avnd influen asupra cantitii i calitii recoltelor.

5.7. NGRMINTE MINERALE CU FIER 5.7.1. FIERUL N PLANT I SOL Fierul este considerat ca elementul ce face trecerea de la macroelemente la microelemente. Fierul este asimilat cel mai frecvent ca fier bivalent Fe2+, el intrnd n compoziia unor enzime precum i a unor substane cu rol de transportori. Are rol n formarea precursorilor clorofilieni, n activarea unor enzime, metabolismul acizilor nucleici, respiraie, meninerea clorofilei n stare de funcionare, stimularea diviziunii celulare .a. Carena n fier apare mai frecvent la pomii i arbutii fructiferi i la via de vie. Carena apare la frunzele tinere, de la partea superioar spre margini i se manifest prin decolorarea limbului (intervalului dintre nervuri), care devine galben albicios, ea fiind asemntoare cu cea n magneziu. Carena n fier este asociat de regul cu excesul de calciu. Dereglarea nutriie plantelor pentru fier apare n primul rnd la plantele care nu suport excesul de calciu (afine, cartof, elin) i apoi la pomii i arbutii fructiferi i la via de vie.

Carena este mai frecvent pe solurile cu reacie bazic. Prezena n natur Solurile cultivate conin de regul suficient fier pentru o nutriie normal a plantelor, valori medii ale coninutului de fier fiind de 1,5-3% pe podzoluri i 3,84,6% pe cernozi-omuri, DAVIDESCU i DAVIDESCU 1992. Adsorbia insuficient i nutriia deficitar cu fier a plantelor se datoreaz de cele mai multe ori coninutului ridicat n calciu activ sau pH-ului bazic. n plante coninutul de fier este mic, de ordinul 0,01-0,05%.

5.7.2. SORTIMENTUL DE NGRMINTE CHIMICE CU FIER Sulfatul de fier FeSO4 7H2O Este o sare cristalizat, de culoare verde deschis, solubil n ap i cu un coninut de substan activ de 21% Fe. Se aplic n cantitate de 4-5 kg/ha introdus direct n sol n amestec cu ngrminte organice (gunoi de grajd, compost sau mrani) 1-3 kg FeSO4 la 100 kg fertilizant organic, GOIAN 1985. La pomii fructiferi i via de vie se poate aplica i extra-radicular, prin tratamente de iarn (concentraie 3-5%). n cazul tratamentelor din vegetaie concentraia este de 0,04-0,08%, fiind necesar neutralizarea cu var stins. Chelaii de fier sunt sruri organo-minerale sub form de pulbere galben-maronie, care conin n medie 8-12% Fe. Se recomand pe solurile acide n cantitate de 10-20 g pentru un pom matur iar pe solurile bazice 10-30 g pentru un pom. Extraradicular se pot aplica prin stropiri n cantitate de 0,5-1 kg/200-300 l ap. 5.8. NGRMINTE MINERALE CU MANGAN 5.8.1. MANGANUL N PLANT I SOL Are rol important n viaa plantelor, fiind implicat n activitatea a numeroase enzime. Activeaz alturi de alte elemente procesul de formare a clorofilei i are rol n procesul de fotosintez. Ionul de mangan mrete rezistena plantelor la secet prin reducerea transpiraiei. Carena n mangan se aseamn cea de fier, dar frunzele sunt mai mozaicate prin decolorare. Frunzele i reduc creterea, culoarea lor devine n timp galben cenuiu i apar pete necrotice. Carenele apar mai frecvent pe solurile bazice. Excesul de mangan determin pe solurile acide apariia de unor dungi negricioase de-a lungul nervurilor i o deformare a mugurilor. Prezena n natur n sol manganul se afl n stare de oxidare bi-, tri- i tetravalent, fraciunea cea mai important pentru nutriia plantelor fiind Mn2+. n stratul arabil coninutul mediu de mangan este 180-3000 ppm, iar manganul solubil este coninut n soluia solului n medie ntre 0-9 ppm. n plante coninutul mediu este cuprins ntre 0,2-10 ppm. Se dovedesc a fi foarte sensibile: leguminoasele, prazul, castraveii, dovleacul; sensibile: cartoful, spanacul, sfecla roie, DAVIDESCU i DAVIDESCU 1992.

5.8.2. SORTIMENTUL DE NGRMINTE CHIMICE CU MANGAN Sulfatul de mangan MnSO44H2O Este o sare de culoare alb-roz, solubil n ap, cu un coninut de 24,6% Mn. Se aplic n cantitate de 20-50 kg/ha, iar n plantaiile de pomi n cantitate de 100-200 g/pom. La apariia simptomelor se poate aplica extraradicular, sub form de soluii cu o concentraie de 0,3-1% neutralizat cu lapte de var. Se mai poate aplica umectabil la semine n concentraie de 0,05-0,1% (8-10 l soluie la 100 kg semine) sau la cuiburi nutritive n cantitate de 0,5-1,5 g mangan la 1 m 3 amestec nutritiv, GOIAN 1985. Chelaii cu mangan Sunt derivai ai unor acizi organici, sub form de sruri solubile ce conin n medie 812% Mn, fiind utilizate pentru tratamente extraradiculare n concentraii de 0,5-1 %. Superfosfatul mbogit cu mangan Este un ngrmnt ce se obine prin introducerea n masa de superfosfat a 1-2% Mn cu scopul neutralizrii aciditii libere a superfosfatului. Se introduce n sol odat cu aplicarea super-fosfatului. Oxidul de mangan MnO2 Se prezint sub forma unei pulberi de culoare gri-verzuie. Solubilitatea n ap este redus iar aciunea n sol este lent. Coninutul n substan activ este de 63% Mn. Se recomand administrarea n toamn n doz de 5-10 kg/ha i ncorporarea n sol cu artura. 5.9. NGRMINTE MINERALE CU CUPRU 5.9.1. CUPRUL N PLANT I SOL Cuprul are un rol important n metabolismul plantelor. El este un component al unor enzime, particip n procese de oxido-reducere, n sinteza clorofilei i fructificare; este prezent de asemenea n cloroplaste. Particip alturi de alte microelemente n reacii metabolice i la fixarea azotului molecular. Carena n cupru determin perturbri n sinteza aminoacizilor i a proteinelor. Se manifest prin albirea vrfului frunzelor tinere, rsucirea i vetejirea lor, creterea plantelor fiind redus. La pomii fructiferi lstarii se rsucesc n forma literei S, GOIAN 1985, i este afectat fructificarea. Carena se manifest cel mai frecvent pe solurile bogate n materie organic, turboase, n sere, turbrii i pe cele nisipoase. Plante horticole cu sensibilitate mai mare la insuficiena cuprului sunt: ceapa, morcovul, spanacul, sfecla roie, salata. Prezena n natur n sol cuprul se afl n diferite combinaii, mai frecvent ns sub form de carbonai i sulfuri. Coninutul mediu n cupru total al solurilor din ara noastr este cuprins ntre 2-62 ppm, mai ridicat n solurile de step i mai redus n podzoluri. n orizontul superior al solurilor ocupate de plantaii viticole, cuprul se poate acumula pn la cantiti de 800-1000 ppm. n plante coninutul de cupru este n medie cuprins ntre 1-15 ppm.

5.9.2. SORTIMENTUL DE NGRMINTE CHIMICE CU CUPRU Sulfatul de cupru CuSO45H2O Este o sare de culoare albastr, cristalin, solubil n ap. Coninutul de substan activ este de 25,9% Cu. Se aplic la sol n cantiti de 25-30 kg/ha sau extraradicular prin stropire cu soluii de concentraie 0,5-0,75% neutralizate cu lapte de var. Cenua de pirit Este un deeu de la industria acidului sulfuric i se prezint sub form de pulbere de culoare brun-rocat; este greu solubil n ap, coninutul n substan activ fiind de 0,3-1,5% Cu. Se administreaz toamna pe sol, n doz de 50-100 kg/ha, pentru a fi ncorporat cu artura. Chelaii cu cupru ngrmntul cel mai frecvent utilizat este Na2CU-EDTA, ce conine 37% Cu; se aplic extraradicular sub form de soluii n doze de 30 g Cu la 400 l ap. Oxiclorura de cupru CuCl23Cu(OH)2 Produsul conine 40-50% Cu i se utilizeaz prin administrare foliar, cu o concentraie a soluiei de 0,8-1%. Tratamentul se face la manifestarea carenei pe plante, produsul fiind cunoscut i sub denumirea comercial de Turdacupral.

5.10. NGRMINTE MINERALE CU ZINC 5.10.1. ZINCUL N PLANT I SOL Zincul, dei este prezent n cantiti reduse, are un rol impor-tant n viaa plantelor. Este component al unor enzime cu rol n procesele de respiraie; de asemenea activeaz activitatea altor enzime precum fosfataza, aldolaza .a. Particip la sinteza acizilor ribonucleici, la formarea proteinelor i a cloroplastelor; de asemenea are rol n formarea unor vitamine. Are rol n reducerea nitrailor n plante. Carena de zinc determin dereglri n metabolismul plan-telor (n sinteza ATP-ului, ARN-ului, aminoacizilor, proteinelor .a.). Simptomele vizuale ale insuficienei nutriiei cu zinc se manifest prin decolorarea frunzelor printre nervuri, frunzele rmn mici i ramurile scurte. La pomii fructiferi, via de vie, citrice, carena de zinc se manifest prin apariia de internodii scurte i frunze mici dispuse n rozet; fructele rmn mici i deformate. Carena de zinc apare frecvent pe solurile cu pH-ul mai mare de 6, pe solurile calcaroase, organice i acolo unde s-au utilizat cantiti mai de ngrminte fosfatice. Prezena n natur n sol zincul se afl n diferii compui precum silicai, carbonai, fosfai, oxizi, hidroxizi, materie organic .a. Coninutul mediu de zinc n stratul arabil al solului este de 24-112 ppm, mai sczut n solurile podzolice i cele nisipoase. Formele mobile ale zincului sunt de 1,4-7,5 ppm, DAVIDESCU i DAVIDESCU 1992. n plante zincul este prezent n cantiti reduse, valori considerare optime pentru creterea

i dezvoltarea normal a plantelor fiind de 0,003-0,250 ppm. Asociaiile de Achillea millefolium (coada oricelului) sunt indicatoare de soluri cu un coninut ridicat n zinc. Necesarul de ngrminte cu zinc apare la anumite specii pomicole (cais, mr, piersic), la via de vie i plantele citrice. 5.10.2. SORTIMENTUL DE NGRMINTE CHIMICE CU ZINC Sulfatul de zinc ZnSO4 7 H2O Este o sare alb, cristalin, solubil n ap, cu un coninut de substan activ de 22,8%Zn. Pentru prevenirea carenei de zinc se administreaz n sol n cantitate de 30-40 kg/ha odat la 3-4 ani. n plantaiile de pomi fructiferi doza este de 2-3 g/pom. Se poate aplica i extraradicular, la apariia a carenei, sub form de soluie n concentraie de 0,2% neutralizat cu lapte de var. Pentru seminele de legume se poate proceda la nmuierea acestora nainte de semnat ntr-o soluie de concentraie 0,01-0,02% ZnSO4. Oxidul de zinc ZiO ngrmntul are solubilitate redus i conine 78% Zn. Se recomand aplicarea n sol n cantiti de 7-15 kg/ha, GOIAN 1985. Superfosfatul mbogit n zinc ngrmntul se obine prin utilizarea unor sruri cu zinc pentru neutralizarea aciditii libere a superfosfatului. Conine 0,8-1% Zn. Se aplic pe sol i se ncorporeaz cu artura. Chelaii cu zinc Na2Zn-EDTA ngrmintele conin 9-14%Zn i se administreaz pe cale foliar la o concentraie a soluiei de 15g/100 l ap.

5.11. NGRMINTE MINERALE CU BOR 5.11.1. BORUL N PLANT I SOL Borul este un microelement deosebit de important n viaa plantelor. El particip la procesele de respiraie, intervine n metabolismul hidrailor de carbon, este implicat n sinteza acizilor nucleici, a proteinelor i lipidelor, are rol n activarea activitii unor enzime, ia parte la formarea compuilor aromatici .a. Carena n bor se manifest n mod deosebit la culturile ce ocup terenuri cu pH neutrubazic, carena fiind accentuat n condiii de secet. Simptomele apar pe frunzele i ramurile de la vrf sau din etajele superioare, iniial sub form de pete de culoare verde nchis pe peiolul frunzelor iar ulterior, ntr-un stadiu mai avansat frunzele devin clorotice, se rsucesc, deformeaz i se nnegresc. Plantele horticole, funcie de sensibilitatea fa de carena n bor, se situeaz n ordine descrescnd astfel: gulia, sfecla, elina, conopida, via de vie, legumele pentru semine, castraveii, tomatele Insuficiena borului induce o serie de boli fiziologice" fiind cunoscute peste 20 de astfel

de dereglri fiziologice ale plantelor: cderea prematur a fructelor, crparea rdcinilor la elin, ptarea verde nchis a piersicilor, putregaiul verzii roii, a conopidei, putregaiul inimii la sfecl, suberificarea pulpelor la prune .a. Excesul de bor este toxic pentru plante, limita de toxicitate fiind considerat de 2-5 ppm B solubil n ap fierbinte. Prezena n natur n sol, n stratul arabil, coninutul total de bor variaz ntre 7-70 ppm, iar borul accesibil plantelor (extras cu ap cald) este de 0,15-6,5 ppm. n plant coninutul de bor variaz ntre 2-95 ppm raportat la substana uscat. 5.11.2. SORTIMENTUL DE NGRMINTE CHIMICE CU BOR Acidul boric H2BO3 Este un ngrmnt cristalin de culoare alb, solubilitate mic n ap, cu un coninut n substan activ de 17,5% B. Se aplic extraradicular, sub form de soluii cu concentraie de 0,02-0,3% H3BO4. La speciile legumicole se poate utiliza, sub form de soluii cu concentraie de 0,010,05%, la tratarea seminelor nainte de semnat. Poate fi administrat i direct pe sol, n doze de 8-25 kg/ha acid boric, doze mai mici pe solurile nisipoase i mai mari pe solurile argiloase. Boraxul Na2B4O710H2O ngrmntul se prezint sub form de cristale mari, albe cu solubilitate mic n ap i reacie fiziologic bazic. Coninutul n substan activ este de 11% B. Se aplic pe cale foliar sub form de soluii diluate (0,01-0,5% Na 2B4O7) sau prin ncorporare n sol; la pomii fructiferi se recomand aplicarea a 3-6 g borax pentru fiecare m 2 de sol aflat sub proiecia coroanei 150-370g borax/pom, toamna sau primvara nainte de nflorit, GOIAN 1985. Pentaboratul de sodiu NaHB5O10 ngrmntul conine 17% B i are mare solubilitate n ap. Se recomand la pomii fructiferi, aplicarea efectundu-se pe cale foliar cu soluii de concentraie de 100-250 g ngrmnt/100 l ap. Se recomand 2-4 tratamente n perioada nfloritului. Superfosfat mbogit cu bor Se obine prin utilizarea borului la granularea superfosfatului concentrat, 25 kg H 3BO3 la tona de superfosfat. ngrmntul se administreaz la sol fiind ncorporat cu artura. ngrminte complexe lichide cu bor Sunt ngrminte de tip foliar ce conin microelemente i macroelemente, borul fiind prezent n concentraie de 0,1-0,2 g/l. Se recomand n legumicultur. 5.12. NGRMINTE MINERALE CU MOLIBDEN 5.12.1. MOLIBDENUL N SOL I PLANT Cu toate c molibdenul este necesar n cantiti mici, el are un rol important n nutriia i metabolismul plantelor. Molibdenul este componentul mai multor enzime i este implicat n procese metabolice majore precum: reducerea nitrailor, metabolismul fosforului, sinteza proteinelor, a unor vitamine .a.

Plantele absorb molibdenul sub forma ionului MoO 2 4 , prezena fosforului intensificnd adsorbia molibdenului. Carena de molibden determin acumularea nitrailor n frunze. n condiii de insuficien a molibdenului n nutriia plantelor a-par simptomele caracteristice i anume cloroza frunzelor, oprirea creterii, fructificarea sczut, nodoziti mici la plantele leguminoase. Carena este mai frecvent pe solurile cu reacie acid, bogate n oxizi de fier, mangan sau aluminiu mobil. Prezena n natur n solurile din ara noastr molibdenul se afl n cantiti cuprinse ntre 0,30-4,60 ppm Mo total i 0,01-0,37 ppm Mo solubil. n plante molibdenul se afl prezent n cantitate mic, coninut mai ridicat avnd seminele de leguminoase, 5,5 ppm.

5.12.2. SORTIMENTUL DE NGRMINTE CHIMICE CU MOLIBDEN Molibdatul de sodiu Na2MoO42H2O Este o sare alb, cristalin, solubil n ap, cu un coninut de 39% Mo. Se poate aplica direct n sol concomitent cu ngrmintele cu azot, fosfor sau potasiu n doze de 0,75-1,5 kg/ha. La plantele legumicole se poate aplica prin tratarea seminelor nainte de semnat cu soluii de concentraie 0,1% Mo. n vegetaie se poate aplica prin stropiri extraradiculare cu soluii de concentraie 0,05-0,1% Mo. Molibdatul de amoniu (NH4)2MoO4 ngrmntul este o sare cristalin cu un coninut de 54% Mo. Se aplic n sol n doze de 0,5-1,1 kg/ha sau n timpul vegetaiei prin tratamente foliare. Anhidrida molibdenic MoO3 Este un produs cristalizat, cu solubilitate mic n ap i un coninut de 66% Mo. Se administreaz prin ncorporare n sol, n cantiti de 0,45-0,9 kg/ha.

D. NGRMINTE COMPLEXE I MIXTE ngrmintele cu azot, fosfor, potasiu, macroelemente de ordin secundar sau cu microelemente prezentate anterior conin un singur element nutritiv principal, fiind socotite din acest punct de vedere ngrminte simple. Industria produce i alte tipuri de ngrminte, care conin mai multe elemente nutritive principale, unele coninnd i macroelemente de ordin secundar i microelemente i care poart denumirea de ngrminte complexe i ngrminte mixte. ngrmintele complexe se obin din amestecul chimic a dou sau mai multe ngrminte simple sau din amestecul materiilor prime utilizate la obinerea ngrmintelor simple i care dau natere la compui noi din punct de vedere chimic ce conin dou sau mai multe elemente nutritive. ngrmintele mixte sunt amestecuri ntre materii prime reprezentate de ngrminte chimice simple ntre care nu se formeaz compui chimici noi sau se formeaz doar parial i care conin dou sau mai multe elemente nutritive. Aceste sortimente de ngrminte prin particularitile pe care le au prezint att avantaje ct i unele dezavantaje.

Dintre avantajele acestor ngrminte se pot meniona: nsuiri fizice bune (granulate), higroscopicitate redus, aciditatea echivalent neutralizat, coninut ridicat n substan activ (elemente fertilizante), coeficient de utilizare ridicat, aplicare uniform pe teren ca urmare a strii fizice granulate, economie la manipulare, depozitare i aplicare (la o singur trecere se aplic toate elementele nutritive). Ca principale inconveniente ale acestor ngrminte se pot meniona: raportul fix de ntre elementele fertilizante coninute (care corespund numai anumitor condiii concrete de sol i plante) ceea ce poate fi adesea n neconcordan cu cerinele plantelor funcie de specie i de fenofazele de vegetaie sau cu tipul de sol i lipsa unor elemente nutritive cum ar fi macroelemente de ordin secundar sau microelemente. Avnd n vedere particularitile acestor tipuri de ngrminte n practica a


Recommended