+ All Categories
Home > Documents > Legendele Olimpului

Legendele Olimpului

Date post: 12-Sep-2015
Category:
Upload: jonathon-holt
View: 367 times
Download: 23 times
Share this document with a friend
Description:
7Y
133
ALEXANDRU MITRU LEGENDELE OLIMPULUI Volumul 1 ZEII Coperta colecţiei de STAN DONE Desenul copertei şi planşa de VINTILă MiHĂESCU Biblioteca pentru toţi copiii apare sub îngrijirea lui Tiberiu Utan s lucrare distinsă cu premiul „Ion Creangă" al Academiei Republicii Socialiste România PREFAŢĂ La cele mai multe conferinţe rostite în public, conferenţic rul, în genere un om de cultură cu mare reputaţie, apare la tr: bună în tovărăşia unei persoane - foarte cumsecade - care-prezintă printr-o scurtă alocuţiune. Alocuţiunea aceasta este ca o prefaţă orală, similară cele scrise, sau, cel puţin, acesta este rostul ei. Numai că eu, de multe ori, ca un cetăţean ascultător din sal; am auzit cu drept cuvînt în jurul meu : „Dar cine-i acela car prezintă ? ! Cine prezintă prezentatorul ? !" Căci, realist voi bind, dacă ar fi avut totuşi vreun sens, conferenţiarul ar fi iot mai normal să-l prezinte el pe prezentator, inversînd rolurih O întîmplare ca asta mi-a venit imediat în minte cînd a fos vorba să scriu această prefaţă, care, în prim loc, are ca rol cla sic acela de a prezenta pe autor (conferenţiar în scris). Să-prezint deci pe Alexandru Mitru ! Şi să-l prezint ca autor e acestei cărţi : „Legendele Olimpului". El este însă cunoscut de generaţii întregi de tineri care-savurează scrisul şi cu plăcere şi cu folos de ani de zile ! Ia cartea a apărut în cîteva ediţii, şi într-un foarte mare tiraj. P Alexandru Mitru îl cunoaşte deci o lume întreagă, mai ales c fiecare cititor, din altruism sau din slăbiciune, are cel puţi] unul sau doi semeni succesivi, cărora le-a împrumutat car tea - ceea ce măreşte considerabil numărul real al cititorilo) Nu este paradoxal să-l prezint eu pe el ? ! Generaţiile de cititori, mai ales cînd e vorba de o carte pen tru tineret, se succed însă repede, şi apoi cartea, în această nou ediţie, este destinată unor noi cititori, altor generaţii ; de azi ş de mîine. Destinul ei este de durată, ca însuşi destinul legen delor pe care le cuprinde. Dar acele generaţii au referinţele certe, indiscutabile, ale ge neraţiilor anterioare de cititori, şi vor avea, de îndată, de 1; prima pagină a cărţii pe care vor citi-o, o idee proprie pentri care orice prezentare aici echivalează cu a prezenta cuiva i rudă
Transcript

ALEXANDRU MITRU

ALEXANDRU MITRU

LEGENDELE OLIMPULUI

Volumul 1

ZEII

Coperta coleciei de STAN DONE

Desenul copertei i plana de VINTIL MiHESCU

Biblioteca pentru toi copiii apare sub ngrijirea lui Tiberiu Utan

s

lucrare distins cu premiul Ion Creang" al Academiei Republicii Socialiste Romnia

PREFA

La cele mai multe conferine rostite n public, conferenic rul, n genere un om de cultur cu mare reputaie, apare la tr: bun n tovria unei persoane - foarte cumsecade - care-prezint printr-o scurt alocuiune.

Alocuiunea aceasta este ca o prefa oral, similar cele scrise, sau, cel puin, acesta este rostul ei.

Numai c eu, de multe ori, ca un cetean asculttor din sal; am auzit cu drept cuvnt n jurul meu : Dar cine-i acela car prezint ? ! Cine prezint prezentatorul ? !" Cci, realist voi bind, dac ar fi avut totui vreun sens, confereniarul ar fi iot mai normal s-l prezinte el pe prezentator, inversnd rolurih

O ntmplare ca asta mi-a venit imediat n minte cnd a fos vorba s scriu aceast prefa, care, n prim loc, are ca rol cla sic acela de a prezenta pe autor (confereniar n scris). S-prezint deci pe Alexandru Mitru ! i s-l prezint ca autor e acestei cri : Legendele Olimpului".

El este ns cunoscut de generaii ntregi de tineri care-savureaz scrisul i cu plcere i cu folos de ani de zile ! Ia cartea a aprut n cteva ediii, i ntr-un foarte mare tiraj. P Alexandru Mitru l cunoate deci o lume ntreag, mai ales c fiecare cititor, din altruism sau din slbiciune, are cel pui] unul sau doi semeni succesivi, crora le-a mprumutat car tea - ceea ce mrete considerabil numrul real al cititorilo)

Nu este paradoxal s-l prezint eu pe el ? !

Generaiile de cititori, mai ales cnd e vorba de o carte pen tru tineret, se succed ns repede, i apoi cartea, n aceast nou ediie, este destinat unor noi cititori, altor generaii ; de azi de mine. Destinul ei este de durat, ca nsui destinul legen delor pe care le cuprinde.

Dar acele generaii au referinele certe, indiscutabile, ale ge neraiilor anterioare de cititori, i vor avea, de ndat, de 1; prima pagin a crii pe care vor citi-o, o idee proprie pentri care orice prezentare aici echivaleaz cu a prezenta cuiva i rud sufleteasc apropiat i care, pe deasupra, este i faimi acelei familii.

Sspun totui c Alexandru Mitru e un scriitor temerar, c nu fra propus s scrie o carte facil, cu poveti de adormit copii ci o carte i plcut i folositoare, care i-a ridicat o sumedenie de obstacole grele, pe care le-a trecut cu un succes strlucit. Lectura Studiului semnat de un mare specialist : Prof. Nicolae I. Barbu, d o idee de proporiile, dificultile i numrul obstacolelor pe care le avea de trecut Alexandru Mitru n alegerea materialului acestei cri, pe care, cu mare curaj i ncredere n sine, singur i l-a ales.

Legendele Olimpului respirau greu de btrnee - Alexandru Mitru le-a ntinerit, le-a dat suflul proaspt al limbii i talentului su, fcnd din ele simboluri de totdeauna ale n-zuinii omului de a se depi pe sine. El a umanizat personaje devenite de mult statui, a creat fiine din simple simboluri, a apropiat viaa zeilor i a eroilor legendari, de noi, cu tempera-litile lor supranatural

mentul 1 lor, cu ntrupf narea cu ce cepJ

I' eu

genaan, ae noi, cu temp

calitile lor supranaturale, cu urile i dragostea nan totui i n ei, cci chiar zeii, care erau ' au fost creai dup chipul i asem-iJCit privete eroii, ei au fost oameni /ificai pentru faptele lor mari i ex-care i-au admirat cu recunotin, sensurile date faptelor de ctre autor, ceasta umanizare, care apropie un tre-dar neuitat, de timpul de astzi, crend versal i fr moarte, cci legenda e o

ci cartea nu are nevoie de o prezentare n prefaa acealHci ea a avut de curnd, n anul 1972, o recomandare suprema dat de ctre Academia Republicii Socialiste Romnia", prin premiul Ion Creang" ce i-a fost acordat, dup ce a fost atent judecat de secia de literatur i art a Academiei, de sub preedinia acelui integru, serios i doct Alexandru Al. Philippide i compus dintr-un numr de scriitori i artiti cu mare experien. Ce rost ar mai avea, dup aceasta, aprecierea mea ?

Doar aceea a unui cititor deprins s descifreze i interesul i frumuseile unei cri, adic o operaiune pe care oricare cititor o va face cu aceeai obiectivitate i acelai entuziasm, n taina camerei sale de lectur i n intimitatea delectrii lui intime.

Legendele Olimpului" e socotit drept o carte pentru tineret, n primul rnd pentru virtuozitile ei pedagogice, ceea ce,

ntr-o anumit mentalitate a unora, are un sens oarecum peiorativ. Acest sens a fost creat de o practic facil i steril fantezist, obinuit unor asemenea cri, asupra crora de obicei nimeni nu se oprete prea mult.

Dar Legendele Olimpului" este n adevratul sens al cuvn-tului - ilustrnd un vechi dicton - o carte pentru tineretul de la 10 la 80 de ani, aa cum au fost socotite crile pentru tineret ale lui Lev Tolstoi. Eu nsumi, aflat la limita superioar, prin lectura admirativ a crii am adus o confirmare de simplu cititor acestei butade" care ntr-o form amuzant formuleaz un mare adevr.

Alexandru Mitru, prin crile sale, dar ndeosebi prin aceasta, a afirmat la cea mai nalt treapt literatura pentru copii i pentru tineret. Fr a avea ctui de puin un iz didactic, Legendele" lui Alexandru Mitru familiarizeaz tineretul (i b-trnetul !) cu legendele istoriei antice a lumii, din vremea cnd i realitile cele mai fireti constituiau un mister, altfel inexplicabil dect prin existena unei puteri supranaturale i atotputernice, ntrupat ntr-o fiin, pentru o mai apropiat nelegere. Aa fiind, cartea lui Alexandru Mitru e istorie ? e o niruire de legende ? e o lung poveste ? Poate, cel mai puin, asta din urm. Ea este o naraiune a preistoriei i istoriei antice, cu zei, cu eroi i sngeroase conflicte ntre ei, fcut cu talent i cu putere de evocare, aa nct legenda s capete trie de adevr, de ntmplare de mari proporii, a crei memorie a ajuns pn n zilele noastre.

Comentariul din text, ce aparine autorului, d un farmec deosebit legendei, ncadrnd-o pitoresc n mentalitatea contemporan, cu umor uneori, cu spirit critic alteori : Tezeu n-a fost nicicnd un trndav, precum se tie c snt regii. Ct a domnit el n Atena n-a pierdut vremea la ospee, cci s-a nsoit cu ali viteji i a pornit spre Calidon !"

Dup mine, greu de definit cartea lui Alexandru Mitru. Poate fi i un roman, unic prin personaje i ntmplri, al istoriei, cea mai deprtat a lumii tiute, nu prea departe totui de noi. Ea se citete ca atare, de la nceput pn la sfrit.

Dup attea spuse, concluzia este c aceast prefa nu face altceva dect s mrturiseasc, onest, impresiile unui cititoi mai dornic s vad pe zei, oameni, dect pe oameni, zei.

DEMOSTENE BOTEZ aprilie 197?

Spre rmurile Eladei

Amurgul s-a lsat pe nesimite.

Abia de se mai cern pe mas

Stropi roiatici de lumin.

In climara de argint,

Phna-mi, din arip de vultur,

Pare-o corabie pe care

O ine ancora la rm...

Mai st nc la rm,

Da-n noaptea asta

Voi da semnalul de plecare.

i trmbiele vor suna.

Corabia, plin de vise

i de legende,

i poei,

O s porneasc iar

Pe marea

nvolburat

A fanteziei.

Privii !

Pe punte s-a urcat

Homer cel orb i nelept.

Binevenit s fii, btrne,

Prin al aezilor elini!

Slvit-i fie lira sfnt

i glasul tu tremurtor

Care-a rostit attea versuri.

Ii mulumim c ne-nsoeti !"

Ci iat, mai ctai! Pe punte

Au poposit i ali poei.

In fruntea lor e Hesiode,

Cel tnr i cu pr blai,

Cntndu-i lin Teogonia" ,

Teogonia - renumit poem, n care este povestit Imaginara natere a zeilor.

Mai snt i Pindar, Teocrit i Apolonius din Rodos, Eschil, Sofocle, Euripide i Paussanias i Vergiliu i exilatul de la Tomis : Ovidiu, cel cu grai duios. Vom fi-n tovrie bun... n noaptea asta vom pleca i o s colindm, dragi prieteni, rm dup rm, toat Elada. suna din lire,

bate-ncetinel " legna ,ate, asculta ende, odinioar 'icuiau... ;oi pe punte, s pornim!...

ZEIA GHEEA

8}

SE POVESTETE, IN LEGENDA, c lumea noastr cea de as-

zi : pmntul - plin de flori i fructe, cu ruri limpezi i iz-

are - soarele, luna, ziua, noaptea i vnturile, suflnd repezi,

au fost ntotdeauna astfel.

J! Lumea ntreag era-n haos, haos nvrtejit i negru, fr hotare, fr form. ns, precum cntau poeii, din haos s-a desprins pmntul. Pmntul nostru larg i darnic. Iar pmntul rupt din haof?era nsi zeia Gheea.

Dragostea a unit pe Gheea cu cel dinti brbat, Uranus. i el Uranus, era cerul, cerul nalt i plin de stele.

: "jCe mult i iubea Gheea soul!... Nu mai puin o ndrgise Ura-nus pe soia lui.

' J;Ca s-i arate dragostea, zeul i aternea pe frunte cununi de aur iJ lumin, atta timp ct era ziu, i noaptea o nvluia ntr-o hla-nid albstruie, plin de atri lucitori. O dezmierda cu ploi i vn-tiri, i nu se stura s-i spun c ea va fi mereu a lui, ct o s fie rdmea lume.

Iar ea se-mpodobea pentru Uranus i i punea veminte scumpe, pe care le esea anume din frunze i din ierburi verzi. i presra n pr miresme din cele mai alese flori. i l privea cu ochii limpezi, strlucitori i azurii, ai lacurilor de cletar.

La vremea sorocit, Gheea i-a druit soului su ase feciori i ase fete, pe care i-a numit titani.

Primul nscut a fost Oceanul1 (sau Ocheanos), acela care nconjura, c-un briu de ape scnteietor, ntreg pmntul. Celui din urm i-au zis Cronos, i'el era cel mai iret, cel mai dibaci dintre titani.

S-au nscut mai apoi ciclopii : trei frai, cu cte-un singur ochi aezat n mijlocul frunii. Acetia erau meteri buni i nvaser s fac, ntr-un lca de sub pmnt: fulgere lucii, orbitoare, tunete grele, ce izbeau urechile ca un ciocan, i trsnete nimicitoare..

Dup ciclopi s-au mai ivit ali trei feciori : hecantohirii sau cen-timanii, numii aa fiindc aveau pe trupurile lor uriae cte-o sut de brae lungi i monstruoase.

Peste un timp, frumoasa Gheea 2 avea s nasc i ali prunci - urni cu forme-ngrozitoare, enormi, hidoi, necrutori.

11

Zeul Uranus avea darul de a putea citi-n viitor. i-aa aflase c-ntr-o zi urma s fie rsturnat, din locul de stpn ceresc, de ctre unul din feciori.

Din pricina aceasta dragostea lui fa de Gheea plea mereu. i-nfricoat se frmnta s afle-un mijloc potrivit ca s nlture, degra1"/ orimejdia care-l pin dea.

arunca n temni copiii

Credere n nimeni, nici mcar n soia sa. i-atunci sear pe toi copiii-n jurul lui i i-a zvrlit ntr-un rntunecosul Tartar.

czut din cer o nicoval pe pmnt, i trebuiau cam i nou nopi, zice legenda. i tot atta timp trecea, de-o 1 de pe pmnt n mult prea mohortul Tartar. i/lo i fcuse zeul o nchisoare cu pori grele. Trei ziduri o mprejmuiau, ziduri puternice de-aram i-un ru cumplit de foc i smoal 3.

Din nchisoarea asta mare feciorii nu puteau iei. Doar el, Uranus, avea cheia. Era deci linitit stpnul i bucuros c a scpat de oriice ameninare. Zmbea din nou soiei sale i i spunea c-i este drag. Dar cum ntea un nou copil, Gheea vedea, plin de spaim, c zeul i-l smulgea din brae i-l nchidea n temni.

Mai nainte vreme, Gheea nu ndrznise s ncalce voia soului ei Uranus - i ndurase fr-o vorb poruncile i silnicia. Acum ns i-era destul. Se mniase-n sinea ei.

Cum ? Ea-i ntea atia prunci i n-avea parte de nici unul ? Zceau pe veci nchii n Tartar i n-avea dreptul s-i mai vad ? Nu. Asta nu putea zeia s-ngduie la nesfrit. i-a rugat mai nti brbatul, cu umilin i cu lacrimi, s-i elibereze iar copiii din Tartarul ntunecat.

- ndur-te, fii bun, Uranus, i cerea ea nemngiat, n timp ce lacrimi de izvoare i lunecau peste obraz. Fii bun, Uranus, d-le drumul ! Nu merit osnda asta nite copii nevinovai. Ii stau cheza pentru dnii c nu i vor rpi puterea, dac vei fi mai milostiv...

Zeul Uranus era ns crud i nenduplecat. inea la stpnirea lui. Nu se nduioa deloc, cnd i vedea soia plngnd. i s-a rstit ctre zei :

- Vezi-i de rosturile tale... Nu e-n cderea ta s judeci faptele ce le hotrsc...

12

Era teribil cnd striga i cnd se supra Uranus, i Gheea n-a mai spus nimic. i-a-nbuit plnsul n piept i i-a plecat, tcut, fruntea.

- M voi supune !... i-a rspuns.

Ins, n gndu-i, tot atunci s-a hotrt s-l pedepseasc pe sou] su ne-ndurtor.

Prin farmece necunoscute, Gheea a scos din snul ei un diamant strlucitor. Din el zeia i-a fcut o arm ca o secer. A ptruns apoi, pe furi, cnd Uranus se odihnea, pn n Tartarul adnc. A deschis porile uriae, ce erau tot de diamant, prin vrji numai de ea tiute. S-a strecurat prin ntuneric, pn La fiii ei, titanii, i i-a-ntrebat cu glas optit :

- Care din voi ar fi n stare s l nfrunte pe Uranus ? tii c nu poate fi ucis, pentru c-i zeu nemuritor. n schimb el poate fi nvins cu arma asta sclipitoare. Cine se-ncumet s fie stp-flitor n locul lui ?

Cronos primete lupta cu Uranu?

Toi au tcut nfricoai de vorbele cuteztoare. Uranus era tatl lor. Cum s-i loveasc ei chiar tatl - dei i pedepsise greu ? Apoi, zeul era puternic, i fa-n fa nu puteau s l doboare nicidecum. Iar pe furi, fiii, titanii, se ruinau s dea o lupt.

Toi au tcut afar' de Cronos. El era foarte ndrzne i, n acelai timp, iret. i l ura pe tatl su, pentru c-l aruncise-n Tartar, dei era nevinovat. Dorea de mult s se rzbune, s pun mna pe putere, i iat cel mai bun prilej.

S-a apropiat de mama sa i i-a rspuns, tot pe optite, c este gata s se lupte i s-l doboare pe Uranus din cerul lui nemrginit.

Fr s stea prea mult pe gnduri, a luat n mn secera i, as-cunzndu-i, plin de grij, tiul ei scnteietor, s-a furiat pe pori afar. Pe urm, sftuit de Gheea, s-a ascuns dup nite stnci. Din acel loc putea s vad, n deprtare, oriice ; dar el nu putea fi zrit.

A stat acolo pn noaptea, pndind cu dinii ncletai, ateptnd clipa potrivit cnd va putea s l loveasc pe tatl su, zeul Uranus.

tia c lupta-i cu primejdii i mai tia prea bine Cronos c ne-izbnda ar fi dus la pedepsirea lui i-a Gheei. Uranus i-ar fi osn-dit la chinuri nfricotoare.

Deci, trebuia, neaprat, s-nving pe crmuitorul de pn-atunci al cerului. Nu mai putea s dea-napoi.

13

Deodat l-a zrit c vine... Zeul Uranus, din nalt, se coborse pe pmnt, ducnd cu sine noaptea neagr, ctnd-o pe soia lui.

Din ascunzi a srit Cronos cu secera n mna dreapt. Pn s ia aminte zeul c e pndit de fiul su, titanul l-a lovit n pntec 4.

Uranus a czut n tin. Rnit n pntec, plin de snge, se zvrcolea De jos strignd :

- '"onos, i doresc s ai parte, cndva, i tu de-aceeai soart pe m astzi eu ! Da ! Te blestem, fecior nevrednic ! Sies-

ta si de zeu... Blestemul meu se va-mplini orict ai fi tu

auzea nimic. El biruise. Era beat de bucurie i se deschid, larg, porile de diamant. i fra-i, s-au grmdit iute la pori i au ieit afar

scpat ! le-a rostit dnsul, cu trufie. Acuma noi

umim, a spus Ocean. Dar tu eti fratele cel mic, i nu Tajungi crmuitor peste ceilali. De drept, stpnul a fi eu, rmai mare i-nelept. De mine doar ascult toi... os atunci l-a nfruntat :

n lupta grea care s-a dat, nimeni nu s-a grbit s-mi vie ct de puin ntr-ajutor. i-acum, Ocean, tu vrei puterea ? Nu este drept, i nu i-o dau...

Ocean se cam ntunecase. Prea c o s-nceap zarva. Dar Cronos l-a nduplecat pe fratele su mai n vrst, spunndu-i c-o s-l fac sfetnic. i-n sfrit, dup mult vorb, s-au neles s-l recunoasc pe Cronos drept crmuitor. Ceilali titani i titanide urmau s-i fie sfetnici lui.

Aa a luat Cronos puterea 5 peste pmnt i peste cer. Visul pe care i-l fcuse titanul cel ambiios, n timpul ct ezuse-nchis n venic mohortul Tartar, acuma, iat, i-l tria. N-avea de cine s se team, cci fraii i surorile ineau cu el, l ajutau. Putea s crmuiasc-n voie... S fac tot ce-i va plcea. i, mulumit, a ho-trt s-i ia n primul rnd soie.

i-a ales-o pe mndra Reea6, cea mai frumoas titanid. i a fcut o nunt mare... O nunt cum nu se vzuse pin atunci n univers. La nunt au venit titanii i titanidele n pr... Au rs i au benchetuit. Se bucurau c snt stpni. Dar nu tiau c-n vremea asta zeia Nix 7, adic noaptea ntunecat, misterioas, ce se ivise tot din haos, se hotrse s-l rzbune pe zeul izgonit din cer.

Ea l vzuse pe Uranus lovit, nsngerat de Cronos, pornind ctre o insul ca s-i gseasc adpost. i asta n-o putea uita prietena lui Uranus, noaptea. Mai mult, Uranus o rugase s l rzbune n vreun fel, s-i pedepseasc pe titani. Noaptea vroia s-i mplineasc aceast rugminte-a sa. .

14

i-n timp ce Cronos sta la nunt, benchetuind nepstor, zeia Nix ntea din bezn nite odrasle monstruoase. Odrasle ce aveau s poarte nenorocire pe pmnt. Astfel ea aducea n lume pe Hip-nos - somnul plin de vise i de fantasme-ntunecate ; Eris - discordia cea crunt; Nemesis - aspra rzbunare ; Apate - care-avea putina s amgeasc i s-nele pe zei i oameni deopotriv ; pe Ker - adic nimicirea i pe Tanatos - zeul morii.

- A vrea s vd, zeule Cronos, strigase cu glas tare Nix, cum i va fi domnia ta, ce-ai dobndit-o mielete de la Uranus, nste-latul... O, s te vd, tirane Cronos, care te veseleti att la nunta ta cu mndra Reea !

Astfel se ncepea domnia zeului Cronos cel iret, sub blestemele lui Uranus i uneltirile zeiei, care-i acoperea tot trupul sub un vl lung, ntunecat.

Note

1. Oceanul i zeia titanid feti erau socotii drept prinii tuturor nurilor, in numr de trei mii, cum, spuneau legendele eline, i ai celor trei mii de nimfe, numite oveanide. Alt titan, Hiperion i cu soia sa, Teea, au odrslit pe Helios - soarele, Selene - luna i Eos - aurora. Iar Eos, aurora, la rndul ei, cstorit cu Astreu, a nscut toate stelele care lucesc pe bolt, luceafrul de diminea i cele patru vnturi: Boreul - vntul nprasnic dinspre miaznoapte, Eurul - vntul prielnic din rsrit, Notul - vntul de la miazzi, cel aductor de ploaie, i Zefirul - vntul rcoros din asfinit.

2. ntr-un imn atribuit btrnului Homer, Gheea era slvit astfel: Eu voi cnta pmntul... strvechea mam a tuturor, aceea care nutrete toate fiinele rspndite n lume. O, te salut pe tine, mam a zeilor, soa a lui Uranus nstelatul. Indur-te, fii binevoitoare cntccelor mele i d-ruiete-mi o via fericit !..."

Imnul slvea n acest chip pe Gheea, pentru c vechii greci, elinii, socoteau c din unirea pmntului cu cerul - i din urmaii lor - s-a nscut tot ce se gsete n univers : atrii, lumina i vnturile, apele i fiinele vii, ba chiar i nesfritele cortegii de zeiti, ce populau Olimpul i ntreaga lume.

3. Rul de foc i smoal, care nconjura Tartarul, era numit de ctre elini : Fleghetonul.

4. Povestirea luptei pe via i pe moarte dintre Vranus i Cronos o face poetul Hesiode, n poemul su Teogonia". Din versurile lui s-au inspirat, n decursul veacurilor, mai muli pictori i sculptori. Dintre toate aceste opere de art, cea mai impresionant pare a fi tabloul zugrvit de pictorul Vasari, intitulat: Mutilarea lui Vranus". n mijlocul tabloului, artistul a pictat pmntul. Cronos, un bietan, o ieit din ascunziul su

15

i l-a aia Zeul ce s fie

r Ur

Jranus cm secera de diamant, dat de mama sa, Gheea. t a czut jos. Gemnd de durere, i blestem feciorul rit de propriul su copil.

i Saturn - se confund, n concepia elinilor, cu empus edax rerum" - timpul care distruge /} ntr-o expresie rmas celebr. Domnia lui /(ceasta putere a timpului asupra ntregii lumi. obinuiau s-l zugrveasc sau s-l sculpteze pe Tpafi (timpul care zboar), avnd alturea de el globul u tu ap, o clepsidr. In min are, de cele mai multe l-a dobort pe tatl su, secera care nseamn sfritul

6. H nchipuia, pentru elini, tot pmntul, ca i zeia Gheea, a crei fiic erWDe aceea avea aceleai nsuiri ca i ea. Cstoria ei cu Cronos urma s dovedeasc oamenilor din antichitate c timpul hotrte cele care se petrec pe pmnt. El este tatl tuturor fiinelor, i tot el le nghite, cum se va vedea mai trziu, din legend.

7. Zeia Nix - noaptea cea venic - cstorit cu Erebul, ntunericul cel mohort din subteranele pmntului, au avut la nceput dou odrasle : pe Eter - lumina venic - i Hemera - ziua care nveselete sufletele: oamenilor.

ZEUS

FCUSE NUNTA ZEUL CRONOS i pregtise o domnie i lung i mbelugat, dar mulumit tot nu era. Fiicele nopii : rzbunarea, discordia, nelciunea i tot tulburau inima. Gnduri as-cunse-l frmntau.

tia c tatl su, Uranus, nu se nal niciodat, atunci cnd face prevestiri. i tatl su i prorocise c va veni o zi n care va-ndura grele ncercri. Copiii lui, nscui de Reea, se vor scula cu arme-n mini i l vor rsturna din slav.

Uranus nu voia s spun - dei poate tia i asta - care dintre feciori anume l va lovi pe zeul Cronos.

Cronos se hotrte s-i mnnce odraslele

Dorind s scape de primejdii, Cronos a furit un plan. La fel ca tatl su, Uranus, i va nltura copiii, dar nu n temni, nu-n Tartar. tia el doar, destul de bine, c temniele se deschid. N-a fost el nsui zvorit, i n-a ieit att de lesne cu ajutorul mamei sale ?

Primul copil nscut de Reea a fost o fat : Hestia. Tatl a i cerut-o Reei i a-nghiit-o de ndat, sub ochii-ndurerai ai mamei. O, ce-a mai fost pe biata Reea !... Ct a mai plns ! ns zadarnic. De cte ori venea pe lume un nou copil, Cronos striga s i-l aduc, s-l mnnce.

Nscuse pn-n acea zi soului su doi fii, pe Hades i pe Posei-don, i trei fete : pe Hestia, Demetra. Hera.

Srmana mam-nspimntat era silit s-i aduc ea nsi pruncii nou-nscui i s-i dea hulpavului tat. i el, ca lupul cnd ajunge n arcul mieilor, la stn, i nghiea ct ai clipi.

Simind apoi zeia Reea c este timpul s aduc pe lume-al aselea copil, a alergat la buna Gheea. A hohotit n faa ei :

- Ajut-m, tu, mare Gheea, mam a zeilor cereti !... i tu ai suferit ca mine i te-ai luptat cu soul tu, ca s i scapi din

17

' -

m acum, o, Gheea... Vreau s-mi pstrez i eu lstar al meu, de foamea crunt a lui Cronos... jaa zeului Cronos cum plngea, i s-a nduioat jjimp zeia : cum ar putea s o ajute pe greu igetat i a gsit c e mai bine s-o ascund eva, n timpul ct o fi s nasc.

Tai plngi, i-a grit Gheea. Te voi cluzi, srmano, BTriumit Creta. Este o peter acolo, adnc, neagr, rco-B, n coasta plin de verdea a unui munte drept, nalt... In peter vei n-ate-n voie, i ce va fi vom mai vedea...

Reea i nate cel de-al aselea copil

Se pare c-n aceeai noapte soaa lui Cronos a fugit n insula cea mare, Creta, cluzit chiar de Gheea. S-a dus n petera de piatr i, pn s-i reverse Eos razele ei trandafirii, Reea a i nscut un fiu.

Era al aselea copil i cel din urm ce-l avea.'

Mama i-a-ncredinat copilul bunicii lui, zeia Gheea, i s-a ntors acas iute. A-nfurat frumos o piatr n scutece moi, de copil, i-a dat-o soului su, Cronos.

- Iat, precum mi-ai poruncit, a glsuit zeia Reea, i-am adus ultimul vlstar, pe care l-am nscut azi-noapte.

i s-a fcut c lcrmeaz. Vroia s nu-neleag zeul c-i vicleug tot ce fcea.

Cronos, grbit, a luat pietroiul cel nvelit n scutece, i cum n-avea vederea bun, a socotit c-i fiul su. A deschis larg gura flmnd i piatra i-a czut pe gt, pn n pntecele-i negru, ncptor i sntos.

- Ha, ha, ha, ha !... S-a mai dus unul. Alt primejdie s-a stins !... a rs cu poft zeul Cronos.

i nu tia c-n acea clip ncepea s se mplineasc blestemul zeului Uranus.

Pentru c, iat, colo-n Creta, n petera muntelui Ida, un copil buclat se afl n braele bunicii sale.

Fcea, de mic, precum se spune, att de mare glgie, btea din palme i ipa, nct era pericol mare. Cronos, care sttea la pnd, i chiar vreunul dintre ceilali frai i surori, sfetnicii si, puteau s-aud zgomotul. I

Iar dac zeul afla taina, Reea, i Gheea, i copilul ar fi fost stranic pedepsii.

18

Tria ns pe-atunci, n Creta, un neam de semizei rzboinici,; nscui tot de zeia Gheea, ce aveau nume de curei. Gheea le-a poruncit s vin i, la intrarea peterii, s fac danturi zgomotoase, s bat-n scuturi, cu putere, cu sbiile i lncile. Apoi s cnte i s strige att de tare, ca din cer s nu s-aud nici un scn-cet i nici un plrtset de copil.

A mai chemat i dou nimfe, fiicele regelui din Creta, pe Ida i pe Adrasteea. Ele au aezat biatul - cruia mama i bunica i-au spus, din prima clip, Zeus - ntr-un culcu fcut din aur. Pentru c mama nu putea s vin-n Creta, s-l alpteze pe fiu] su cel mititel, dect arar i pe ascuns, nimfele au adus o capr. Era o capr fermecat. Vestita capr Amalteea. i nimfele-l hrneau pe Zeus cu laptele acestei capre i cu o miere parfumat, cum nu fceau albinele dect n stupii de pe Ida.

Crescnd puin mai mare, Zeus alerga peste tot, zburda printre stejarii de pe munte, jucndu-se cu Amalteea. Capra avea grai omenesc. Vorbea cu Zeus ca o mam i se fcea c l mpunge cu coarnele ei cele lungi.

Copilul apuca-n mnue coarnele caprei Amalteea i se lupta, voinic, cu ea. De mic avea putere-n brae, ct un brbat din cei mai zdraveni. nct, odat s-a-ntmplat ca Zeus s rmn-n pumn cu unul dintre'-aceste coarne. El o iubea pe Amalteea i s-a mh-nit c i-a fcut ru, fr de voia sa.

Drept mngiere Amalteei, a hotrt ca acest corn s fie venic plin cu fructe : smochine, mere, pere, struguri i alte bunti de soi. Capra putea mnca din fructe de cte ori i venea poft, cci cornul se umplea la loc.

Astfel cretea feciorul cel mai mic al Reei, neurmrit de ochi strini i dumnoi. i el se nla-ntr-un an, ct altu-n douzeci i cinci.

Nici nu trecuse bine anul, i Zeus se fcuse mare, gata s-i mplineasc soarta cea prevestit de Uranus, s-l rstoarne pe tatl su i s ia el n mini puterea.

Note

1. Cornul caprei fermecate Amalteea era simbolul belugului i se chema cornul abundenei. Elinii, i mai trziu romanii, i pictau sau sculptau uneori pe locuine acest simbol, socotindu-l aductor de noroc. Dup moarte, Amalteea a fost pus de Zeus pe bolta cereasc, n amintirea copilriei sale, cum povesteau legendele eline. Este constelaia Caprei. Iar din pielea ei i-a fcut zeia Atena egida, sau pavza, care i ocrotea trupul n lupt - pavz ce nu putea fi strpuns de nici un fel de arm : sabie, lance sau sgeat. '.

2

TITANILOR

FECIORUL CEL MIC AL REEI, crescut n Creta, pe ascuns, era la vrsta brbiei.

Se povestete c n vremea ct mai era nc micu, un crd de albe porumbie zburau n fiecare zi pe rmul marelui Ocean i-i aduceau de-acolo-n ciocuri o hran dulce, minunat, ce se chema ambrozie. Ambrozia - de zece ori mai dulce dect nsi mierea - era o hran pentru zei.

Un vultur se-nla, de-asemeni, n timpul nopii, pe un munte. Acolo, sub un stei uria, nea din piatr un izvor. Dar nu era izvor cu ap, ci din adncuri izbucnea o butur fr seamn, din care nu puteau sorbi dect zeii nemuritori. i-i aducea aceast butur - numit, tot de zei, nectar - lui Zeus, ca s se adape, n zorii fiecrei zile.

Mncnd ambrozia cea dulce, sorbind nectarul fermecat, Zeus s-a nlat mai iute, a dobndit puteri cereti. i, drept rsplat pentru vultur, Zeus, cnd a ajuns stpn, l-a luat cu dnsul n Olimp. L-a pus chiar ling tronul lui, s-i stea necontenit de veghe.

Pe gingaele porumbie le-a hrzit s fie simbol i al blndeii i-al iubirii, s trag carul din petale de albe flori de trandafir al preafrumoasei Afrodita, mndra zei a iubirii, i s vesteasc primvara, prin gnguritul lor duios.

Ins toate aceste fapte, Zeus le-a svrit pe urm, cnd a ajuns i el stpn. Deodat mai era n Creta i-avea cu totul alte gn-duri...

Mama sa, Reea, i spusese despre ciudata prevestire i de blestemul lui Uranus. tia c nici bunica, Gheea, nu mai inea cu zeul Cronos, cel care fr nici o mil i nghiise cinci copii.

Uranus a rostit c una dintre odraslele lui Cronos o s porneasc rzvrtirea, se frmnta voinicul Zeus. Dar cine poate fi acela, dac nu eu ? Cci toi ceilali se afl-n pntecul cel negru al hulpavului nostru tat. Este nendoios c soarta, Moira 1, nenduplecat, a hotrt c fapta asta eu trebuie s-o svresc."

Numai c Zeus tia bine c Ung Cronos snt titanii. Ei i juraser credin, sprijin n orice-mprejurare.

Erau puternici fr seamn i nu se-nfricoau de nimeni.

20

In schimb, el, Zeus, era singur. N-avea alturi, s-l ajute, dect pe mama sa, pe Reea. Dar Reea era mult prea slab, nu cuteza s se ridice n faa soului su, Cronos. Era nevoie deci de mult pruden i nelepciune. i Zeus s-a gndit adnc, a cercetat prin ce mijloace i-ar mai putea gsi tovari gata s-l sprijine n lupt. i a aflat c vieuiete o verioar a sa, Metis, pe malul fluviului Ocean 2.

Zeia Metis era una din numeroasele copile pe care le avea Oceanul, primul nscut dintre titani.

Metis pregtete o butur fermecat

Din fericire pentru dnsul, Zeus avea n tineree o vorb ademenitoare i un chip foarte-atrgtor.

Noi nu cunoatem ntmplarea prin care Zeus a ajuns s-o ntl-neasc pe copil. Dar tim c a vorbit cu ea. S-a prefcut ndrgostit i i-a jurat s-o ia de soa, dac i ea se va-nvoi s-i dea un ajutor n lupta contra printelui su Cronos.

Fiica titanului Ocean, vznd pe Zeus c i jur, att de-nflc-rat, iubire, i-a uitat orice chibzuin i i-a promis s-l sprijine.

- Ce vrei s faci n primul rnd ? l-a ntrebat Metis pe tnrul fecior al Reei. i

- nti i-nti a vrea s-i vd ieii din pntecul lui Cronos pe toi cei nghiii de el...

- Atta vrei ?... Asta-i uor !... a glsuit copila Metis i a plecat la hotarul lumii, pe malul fluviului Ocean. De-aiei ea a cules o plant. O plant verde, nspinat, din care a fcut ndat o butur delicioas, care prea a fi nectar.

Reea, nespus de bucuroas c-o s-i revad toi copiii, a luat aceast butur i-a pornit repede acas.

Abia se ntorsese Reea n casa soului su Cronos, c dnsul i-a strigat s-aduc un ulcior mare cu nectar.

- Grbete-te ! Snt nsetat ! a grit Cronos mnios.

Reea att a ateptat. S-a repezit i i-a umplut un vas de lut ncptor, ns deasupra i-a turnat i butura de la Metis.

Nebnuind nimica, zeul a luat n mn vasul plin, l-a dus la gur cu nesa i a sorbit pn la fund nectarul cel neltor. Dar cum a ajuns butura n pntecele lui divin, a i simit c-i vine ru. Tot trupul i se-ncrncena i se zbtea ca-n pragul morii. Gura

21

ul lui uria au nceput s ias, teferi,

i Hades i Poseidon.

-crezut este c toi aceti copii erau de ast ca Hades i Poseidon aveau i brbi pn la bru.

Ciclopii i hecatonhirii snt eliberai

Cu toii, fete i biei, s-au strrs n jurul blndei Reea, n timp ce Cronos, ngrozit de cele ce se ntmplau, se retrsese pe un munte s chibzuiasc-n linite.

i Reea le-a mprtit fiilor i fiicelor sale c Zeus le e salvatorul, ajutat de frumoasa Metis. i fraii i surorile, auzind vestea, s-au grbit s-l vad pe Zeus, cci ei nc nu-l cunoteau.

Zeus s-a veselit grozav, dup ce totu-i izbutise. Avea acuma lng sine pe cei cinci frai buni, de ndejde.

- Frai i surori ! le-a rostit el, cu ndrzneal, dup ce s-au mbriat. A venit timpul s ne lum puterea ce ni se cuvine. ns titanii snt puternici i snt mai numeroi ca noi. Deci trebuie s fim unii, s mai avem i-ali civa prieteni, ca lupta s-o sfrim cu bine. S nu fie nici-o-ndoial asupra biruinei noastre.

Atunci, pe ct se pare, Metis - care era i ea de fa - i-a amin-, tit lui Zeus c snt nite uriai n Tartar.

ntr-adevr, erau acolo, din timpul zeului Uranus, ciclopii i hecatonhirii.

Cronos, cnd deschisese poarta de diamant, eliberase numai pe fraii si, titanii. Dar pe ciclopii cei destoinici i pe hecatonhirii groaznici i zvorise iar, la loc. Ba mai pusese i o straj, pe monstrul hd, numit Campe.

- Noi le vom da drumul ndat, a grit Zeus frailor. Ciclopii i hecatonhirii l ursc mult pe zeul Cronos... Deci, haidei s-i eliberm !...

Fiii i fetele lui Cronos au luat n mini cte o arm i-au nvlit cu toii-n Tartar. Zeus l-a prins de gt pe monstru. Ceilali l-au sfrtecat cu seceri i l-au mpuns cu sulie, pn ce monstrul a czut.

S-au repezit apoi la pori Hades, fratele cel mai mare, i cu Poseidon, mijlociul. Proptindu-se cu umerii, izbind cu pumnii i genunchii, zeii au spart porile largi.

Din temni au rsrit ciciopii i hecatonhirii. i unii i-alii au jurat c-au s le fie credincioi noilor zei ce se-nlau.

22

Ca s-i arate, de ndat, recunotina ctre zei, ciclopii au i furit fulgere, tunete i trsnete, pe care leau ncredinat lui Zeus, noMl lor stpn.

De-asemeni, au mai furit i lui Poseidon, mijlociul, o furc mare, cu trei dini. Dac izbea zeul cu furca, pmntul se cutremura i apele ieeau din vi, se revrsau i necau puni, ogoare i livezi. Iar lui Hades i-au fcut o casc tare nzdrvan. Cum i punea casca pe cap, zeul se fcea nevzut.

Zeii se urc pe muntele Olimp

Primind i darurile-acestea, zeii s-au hotrt s-aleag un loc de lupt potrivit. Au cercetat toat Elada i au gsit c este bine s-i fac tabra-n Olimp.

Olimpul3, muntele seme, cu fruntea sa ncununat venic de ceuri argintii, era-n vecintatea mrii cu ape albstrii, Egeea, i priveghea toat Elada. Nu era loc mai potrivit dect acesta pentru zei. De-aceea Zeus a cerut s i se fac un palat pe creasta cea mai ndrznea.

Apoi cei trei fii ai lui Cronos au dat de veste-ntregii lumi :

- De azi-nainte stpnirea este n mna altor zei. Snt zeii ce i-au ridicat palat pe muntele Olimp. Titanii vor fi pedepsii. ineau puterea pe nedrept. i toi ci s-or altura zeilor olimpi-eni, n lupt, vor primi o rsplat dreapt. Iar cei care-i vor nfrunta vor fi n Tartar prbuii...

Zece ani de rzboi crncen

Rzboiul a-nceput cu furie... Pmntul larg i marea uria au rsunat de-un zgomot greu, ce-ntrecea orice-nchipuire. Cerul a dat parc un geamt. Olimpul s-a cutremurat pn-n adncuriie sale, i Tartarul cel mohort a bubuit, prelung i surd, cnd zeii au intrat n lupt.

n faa cetei olimpiene sta nsui Zeus, mniat. El nvlea peste titani, azvrlind tunete cumplite. Din pumnul su neobosit neau mereu trsnete tari, pe dre albe de lumin. Pmntul roditor ardea. Pdurile,-nainte verzi, erau schimbate n tciuni i scnteiau nfiorate. i totul clocotea n jur : Oceanul, marea nesfrit i ru-

23

iile de arg jsub aburii fierbini din ape.

Iar ochii le Mtoare.

Focul se ntinaea .. ke pn-n haos. Legenda spune

c pmntul ardea parc aur - "-/i. Flacra lui se ridica, unin-du-se cu aprigul prjol ce mistuia cerul ntreg.

Astfel se-nfia nprasna acestei lupte dintre zei. i, n acest potop de foc, hecatonhirii aruncau, cu for nspimnttoare, cte o sut de pietroaie, nspre mnunchiul de titani. Ciclopii ajutau i ei, lovind pe Cronos i pe-ai si cu mari ciocane de aram, zdro-bindu-le umeri i olduri, picioare, brae i grumazuri. Iar zeii Hades i Poseidon, Hestia, Hera i Demetra luptau cu sulie i seceri, lovind ntruna vitejete.

Zece ani, poate i mai bine, a dinuit acest rzboi, ce nu avea asemnare, dar pn la sfrit titanii au fost nfrni i nimicii 4.

Titanii au fost mbrncii, dup poruncile lui Zeus, n Tartarul ntunecat, unde-i inuse i Uranus. La poart, straj li s-au pus cei trei frtai hecatonhiri, s nu mai poat-n veci iei din temni, de sub pmnt.

Zeus era noul stpn. Toi se plecau n faa lui. Doar Gheea, mama zeilor, se mniase ru pe el.

- Titanii snt copiii mei. Uranus i-a lovit din greu, ntemni-ndu-i sub pmnt. Abia de i-am putut scpa, se plngea Gheea zeilor. i Zeus... Zeus, cel pe care l-am ajutat s se nale, acuma, cnd este stpn, lovete tot att de crud ? i-i zvrle iari n adnc pe bieii mei feciori, titanii ? Nu. Asta n-o pot ndura. Zeus mi-o va plti curnd...

Note

1. Moira - fiic a haosului i a nopii - reprezenta pentru elini destinul stabilit dinainte fiecrei fiine, prin legi de neclintit. La romani, soarta-Fa-tum era reprezentat printr-un btrn orb sau legat la ochi. Acesta avea scris destinul oamenilor pe o tabl de aram. In jurul capului purta o cunun de stele, semn c i zeii trebuiau s se supun hotrrilor sale. Zeii puteau numai s cunoasc voina lui i s i-o aduc la ndeplinire. Hotrrile soartei erau mprite fiecrui om de la natere, cum credeau elinii, prin trei surori, ursitoare sau parce . Cloto, care desfura firul vieii, Lahesis, care mprea bucuriile i nenorocirile, i Atropos, care tia firul vieii cu un foarfece. Numai pentru zei ursitoarele eseau venic fire lungi, de aur. nsui Zeus nu putea s se mpotriveasc sau s nduplece pe Moira, ivit pe lume naintea lui. Hotrrile soartei, cunoseute de zei, puteau fi comunicate pmntenilor prin oracole. Oamenii nu aduceau ns Moirei - soarta nenduplecat - nici rugciuni, nici jertfe, socotind totul zadarnic. Soarta nu o puteau ndupleca prin rugciuni, ns

24

oamenii luptau adeseori mpotriva ei, cum ni se povtttate n numeroase legende eline.

2. Cei vechi i nchipuiau c pmntul era nconjurat de un fluviu imens, fr hotare, Oceanul, din care izvorau i n care se vrsau toate apele. Acesta era personificat prin cel dinti fiu al lui Uranus i al Gheei.

Metis, fiica lui Ocean, a fost, la elini, cel dinti simbol al nelepciunii i prudenei.

Poetul Hesiode ne spune c ea tia mai multe taine dect toi zeii i oamenii laolalt. Mai trziu, Zeus, nghiind-o pe Metis, prima lui soie, i-a nsuit nelepciunea i prudena, care trebuie s domine totul n lume.

3. Muntele Olimp i ntinde coastele de la marea Egee i pn la hotarele Tesaliei i Macedoniei. Homir, cntnd Olimpul, spune : El nu este niciodat btut de vnturi, nici atins de zpezi; aerul cel mai pur l mpresoar ; o lumin alb l nvluie i zeii gust aici o fericire, care va dinui ct zilele eterne, ce le snt hrzite."

4. Aceast lupt fubuloas - titanic, dup cum a rmas de atunci cuvntul - ca i cele care vor urma cu diferii gigani i montri, nchipuie ciocnirile care aveau loc ntre forele tumultuoase ale naturii. nchipuie frmntrile din interiorul pmntului, n urma crora se formau munii i mrile.

lntr-un loc munii se ridicau, ntr-altul se prbueau spre afundurile clocotinde, n timp ce vulcanii izbucneau cu ropote de piatr i e foc, nimicind nceputurile de nflorire a vieii. Veacuri de-a rndul aceast alegorie i-a ispitit pe artiti s-o zugrveasc sau s-o sculpteze n forme impresionante. Astfel, ntr-o schi renumit a pictorului olandez Rubens, se vd titanii ncolii i izbii de blocurile grele de piatr, aruncate asupra lor de hecatonhiri. Unuia dintre ei i-a czut o stnc pe spinare, ncovoindu-l. Altul ncearc s ntmpine, cu braele, piatra ce se rostogolete ctre el. Ceilali, cu feele hidoase i ochii sticloi de spaim, cad n abisul negru. Aburii ncini i mpresoar i parc vezi cum i sufoc pe lupttori. Fumul neccios se nal n valuri, ca ntr-un vis fantastic, de pe pmntul ars. Iar de sus te atepi s apar Zeus, cu fulgerele n pumni, intindui nimicitor pe cei care se prvlesc.

'', , ,v ,..iii:.;

/

KPULUI

ZEUS, NSCUTUL DIN TITANI, trona pe muntele Olimp, asemeni unui mare rege. Plin de mndrie privea el cerul albastru, nesfrit, pmntul roditor i larg, mrile, fluviile verzui i firele subiri de-argint ale izvoarelor din muni. Totul, totul era al lui. i Zeus nu se stura s-i mngie privirile cu-ntinderi i cu bogii.

El, ce ezuse altdat ascuns n Creta, domnea acuma n Olimp i poruncea... Da. Poruncea pe voia lui, i dac i dorea ceva, se mplinea numaidect K

Zeus, Poseidon i Hades i mpart ntre ei lumea

- S vie fraii mei cei mari ! a sunat prima lui porunc. S vie Hades i Poseidon.

i fraii s-au nfiat, cu mare grab ; iar Zeus a urmat aa :

- Voi, amndoi nscui din. Reea i zeul Cronos, ca i mine, m-ai ajutat n lupta mpotriva titanilor nprasnici. Deci, mpreun am nvins i mpreun vom domni. Sntem stpni. Ne bucurm de tot ce-n lume e mai bun. Dac supui nemulumii vor ncerca poate, cndva, s se rscoale n vreun chip, s-i pedepsim ne-ndurtori. Eu voi domni. ns am s v dau i vou cte-un inut, s-l crmuii, s mi-l vegheai.

- Mie ce-mi dai ? a grit Hades. Eu snt mai mare, primul fecior nscut de Reea...

- Dar mie ? a-ntrebat Poseidon. Dei snt mijlociu, tii bine c m-am luptat mult mai vrtos...

Iar Zeus le-a rspuns :

- Lumea o mprim n trei. Deoparte-i cerul luminos, de unde poi cuprinde tot, de alta fluvii, mri ntinse, pline de peti sgettori, i de-alta tot ce-i sub pmnt, cu Tartarul ntunecos, temnia unde vom pstra pe toi ci ne vor dumni i nu vor asculta deplin poruncile Olimpului.

26

nt fraii.

-riinsul Zeus. Iat, eu mi voi pstra cerul. Voi tragei ce v-a mai rmas...

Zeii cei doi s-au repezit numaidect. Lui Hades i-au czut la sori inuturile subterane, iar lui Poseidon apele din mri, din fluvii i izvoare.

Amndoi zeii-au trebuit s se arate mulumii. Hades a i pornit pe loc ctre inutul mohort, care-i fusese hrzit, i, dup ct se povestete, nicicnd nu a mai revenit acolo-n muntele Olimp. Cellalt frate mijlociu a devenit zeu peste ape, din rsrit n miazzi, din miaznoapte-r. asfinit.

Cei trei i-au mprit puterea, dar Zeus a rmas stpn...

Fiicele lui Cronos capt demniti n Olimp

Dup aceast fapt, Zeus a dat porunc s s-arate n faa sa copilele zeului Cronos i-ale Reei - una mai mndr dect alta. Ele-au venit smerite toate i s-au plecat n faa lui, ntrebnd ce porunci le d.

Zeus i-a ncredinat Hestiei, sora lui cea mai mare, focul. Focul, care nseamn viaa n oricare cmin, i din aceast pricin nu are voie s se sting. Apoi s-a ndreptat cu fal ctre Demetra, mijlocia, i i-a dat harul de a fi zeia holdelor bogate i a livezilor cu rod.

Mai rmsese numai Hera, ce sta sfioas-n faa lui, mpurpurat la obraz i cta cu privirea-n jos.

Zeus s-a aplecat spre ea i, mngind-o blnd pe pr, i-a ho-trt-o de soie. n grija ei a-ncredinat cstoria i familia i copilaii nou-nscui.

Hera s-a nvoit i Zeus a dat porunci s se gteasc ntreg Olimpul pentru nunt.

i cnd s-a isprvit i nunta - o nunt fr-asemnare - Zeus s-a aezat pe tron, mai mulumit ca nainte. Totul era ornduit, precum fusese voia lui. Privea din nou spre deprtri i-i cn-trea toat puterea i bogia ce le-avea.

Totui, un gnd i se vrse n minte-adnc i nu-l lsa :

Pentru o lume-att de mare, sntem puini numai noi ase, cugeta Zeus, numrndu-i toi fraii i surorile. Titanii au fost doisprezece, socotindu-l cu ei pe Cronos. Cu-att mai mult mi se cuvine i mie tot atia zei, zei din cei mari, zei olimpieni. Pe lng ei voi hotr i zei mai mici, de-a doua mn, ba i o serie

28

de cortegii, s ne-nsoeasc pe noi toi. In acest fel Olimpul meu va fi mult mai impuntor. Dumanii olimpienilor vor fi curnd dezvluii i nimicii fr cruare. i-acum pe cine voi chema ?... A !... pe Atena, ochi de-azur, copila mea cea mai iubit, a tresrit deodat Zeus, pe ea o voi numi nti !..." i a chemat-o pe Atena, s i se-nfieze lui.

Zeia cu ochii de azur

Atena, fiica lui cea drag, nu se nscuse ca oricare, cj-n nite-mprejurri ciudate.

Zeus i promisese copilei lui Ocean, lui Metis - ce-ntruchipa nelepciunea - c-n schimbul sprijinului dat o s-o ia n cstorie. i se inuse de cuvnt.

Trecuse vremea cuvenit, i Metis trebuia s nasc. Copilul era chiar Atena. Numai c Zeus se dusese i-l ntrebase pe Ura-nus ce-o s se-ntmple n viitor.

Zeul Uranus, nstelatul, i-a rspuns c soia lui, zeia Metis, va nate-n primul rnd o fat, apoi va nate un biat. Acest biat o s-l rstoarne pe Zeus de pe tronul su i-o s se nscu-neze-n loc.

Tot ce spunea zeul Uranus se mplinea fr zbav. Zeus a tremurat de spaim, auzind ce-i urzise Moira, destinul nenduplecat.

i, rentors acas, Zeus a poftit-o la el pe Metis. Pn s neleag, biata, ce are soul su de gnd, acesta a i nghiit-o.

- Numai aa puteam s fac, a rostit el spre ceilali zei, ca s nltur nenorocul ce ne pndea, astfel, pe toi...

A nghiit-o, deci, pe Metis, cu pruncuorul ei cu tot, urmnd i el pilda lui Cronos, care-i mnca odraslele.

A trecut timpul, pn-n ziua cnd Metis, dac-ar fi trit, urma s nasc pe Atena. Zeus simea c-l doare capul tot mai puternic. Netiind cum s-i potoleasc aceast mare suferin, a poruncit s vin zeul ce se numea Hefaistos i era fiul su i-al Herei 2. El era meter priceput, avea o fierrie-n Lemnos 3. Zeus i-a poruncit s-aduc i o secure de aram, cu ti bine ascuit.

Hefaistos s-a nfiat i a grit tatlui su :

- Am sosit, iat, la porunca-i, cu o secure ascuit...

- Bine, Hefaistos, a spus zeul stpn, despic-mi capul i vezi de ce m doare-att ?

Hefaistos a rmas mut, i de uimire, i de team :

29

c pe tatl meu, pe tine, Zeus, nu glumeti ? a cutezat s mai ntrebe.

- i-am spus odat ! a strigat puternic Zeus spre fierar. Despic-mi fruntea mai curnd. Nu pot s rabd durerile...

Cu Zeus nu era de glum, mai ales cnd se supra.

Inbuindu-i n el frica, Hefaistos a ridicat securea i-a lovit n easta tatlui su, ct a putut.

Cnd a izbit securea easta, s-a auzit un strigt tare de bucurie i izbnd. Din cretetul nemuritor, cum spun legendele eline, s-a ivit o zei mndr, purtnd o plato de aur, pe frunte coif, n mna dreapt o lance stranic ascuit i-n stnga scut aprtor 4.

Olimpul, ct era de mare, s-a-nfiorat de mreia zeiei care se ntea. Pmntul s-a cutremurat. Marea, de-asemeni, a vuit, i valurile sale verzi s-au rscolit pn-n adnc. Ba chiar i Helios din cer, soarele cel strlucitor, fiul titanului Hiperion, i-a oprit carul su de foc i a privit, nelinitit, ctre Olimpul unde Zeus ntea pe fiica lui, Atena.

Iar Atena, nou-nscut, era att de frumoas, nct zeul Hefaistos a i cerut-o de nevast. Ochii zeiei, mai ales, erau al-batri-verzi, furii parc din azur. Hefaistos a struit s-l ia de so, ns zeia n-a primit i a fcut un jurmnt, s stea pe veci nemritat.

Zeus i-a ascultat dorina s n-aib so, i a rostit :

- Te vei numi Palas-Atena5 ! Vei sta alturea de mine i-adesea m vei sftui...

De-aceea Zeus s-a gndit i-a hotrt ca ea s fie zei a nelepciunii, a cugetrilor adnci i a priceperii depline, n munc sau in btlii.

Trei feciori ai lui Zeus

La puin timp dup aceea stpnul lumii a cerut s vin trei feciori ai si. Doi dintre ei erau ai Herei, altul l dobndise Zeus cu o zei din Arcadia.

Unul dintre bieii Herei era urt, dar iscusit n meteugul fierriei, iar cellalt frumos la chip, dar zvnturat i cam neghiob. Cel priceput la meteug era Hefaistos. Zeul acesta era chiop, avea picioarele sucite i frnte pe la-ncheieturi. Mama sa, Hera, povestea c ntr-o zi, cnd era mic, l-a scpat, nu tiu cum, din mini. Copilul s-a lovit cam ru, i astfel a rmas beteag. Asta spunea zeia Hera, dar cine nu tia-n Olimp ce se-ntmplase-n

30

acea zi ? Hera, cnd i-a nscut biatul, vzndu-l ct e de urt, s-a ruinat i l-a zvrlit n apa mrii, s-l nece. Norocul lui a fost c Tetis, cea cu picioare de argint, soia marelui Ocean, l-a prins n brae pe copil, altfel se sfrma de tot.

Zeia Tetis l-a pstrat n valurile ei verzui ; l-a crescut ntr-o peter ce se gsea afund, sub mri.

Peste o vreme, cnd biatul se nlase binior, s-a ntors iari n Olimp.

Tocmai atunci Zeus i Hera se certau. Nu tim ce pricin era, dar Zeus se rstea grozav. Biatul l-a rugat s tac, s nu-i auz toi din jur i s se fac de ocar. Zeus s-a suprat mai ru.

- M-nvei pe mine ce s fac, ologule ? i-a rcnit el. Abia clcat-ai n Olimp i vrei s te i grozveti ?...

N-a apucat bietul biat s mai rspund un cuvnt, i Zeus l-a i nfcat de un picior. L-a aruncat, ca pe-un pietroi. Biatul s-a rostogolit i a czut n Lemnos, frnt.

S-a ridicat ncet... Trupu-l durea mai peste tot. Era acuma i mai chiop. Picioarele i se urneau cu greu, sub trupul lui voinic. Dar cum era de priceput, i-a fcut fierrie-n Lemnos : o fierrie ridicat n ntregime din aram, btut-n stele de argint, cu douzeci de couri mari ce fumegau necontenit. Ba i-a mai luat i-un ajutor, pe un pitic numit Chedalion.

Apoi, acolo-n fierrie, a nceput s fureasc lucruri ce i-au uimit pe zei. Ba chiar l-a ajutat pe Zeus s-i nasc fiica, pe Atena.

Poate mai mult ca o rsplat, dup aceast ntmplare, Zeus i-a hrzit feciorul s fie faur n Olimp, dar i zeu peste meteuguri.

Cellalt fiu, pe care Hera l druise soului, era chipeul tnr Ares. Era frumos, nalt i zvelt, ns ncetinel la minte. Cuvntul nu i-l respecta. Era ntruna pus pe sfad i se btea din te miri ce. Nu se simea n largul lui dect n lupte i rzboaie i tare mult i mai plcea s vad sngele curgnd.

Chiar tatl su, stpnul lumii, i spunea uneori aa :

- Eti un zeu ru i nestatornic. Toi te ursc, flcu smintit ! Fr-ncetare i caui ceart, discordie i btlii... Crud precum eti, de nu erai feciorul meu, de mult te-a fi gonit din cer...

Aa stnd lucrurile, Zeus a poruncit de l-au chemat la el pe zvnturatul Ares.

- Te numesc - cum i este firea - zeul rzboiului nedrept ; zeul rzboiului hapsn, svrit fr chibzuial, care aduce doar prpd, snge vrsat i lacrimi plnse, i-a rostit Zeus fiului.

31

era zeu peste rzboi i, chiuind, s-a repezit cu sulia cauc"p!i.:."Jnt, s caute sfad i mcel.

Zeus, privind n urma lui, i zise siei, surznd :

Nu mi-a dat Hera fii de soi. Unu-i urt, altul neghiob... o s-mi mai iau i-alte soii. Doresc s am odrasle multe, i Hera nu mai poate-avea..."

Gsindu-i deci acest motiv, Zeus, cu tot necazul Herei, i-a luat curnd i-alte soii. Una din ele a fost Maia, zei din Ar-cadia. i ea i l-a nscut pe Hermes.

Faptele sale preaciudate l dovedeau pe micul Hermes viclean, i ho, i mincinos, dar i iste, nscocitor, bun de nego i bun de gur. Pentru aceste multe daruri, cu care dnsul se nscuse, Zeus l-a hrzit pe Hermes curier n ceruri, zeu al negoului, hoiei, cltoriilor pe mare i pe uscat, i al nscocitorilor.

Era, precum spunea el nsui, att de hruit, nct nici noaptea nu putea s doarm.

- Snt zeul cel mai oropsit, se plngea Hermes celorlali zei. De diminea-n zori m scol, cur palatele lui Zeus. Apoi alerg la el, s-mi dea porunci de dus ncoa i-ncolo, n ceruri, ca i pe pmnt. M ostenesc peste puteri. Iar noaptea, cnd v odihnii, eu port umbrele celor mori, jos, sub pmnt, la zeul Hades. Spunei i voi dac e drept ? !

Astfel se plngea zeul Hermes, i totui, n Olimp, era venic pe lng tatl su, se bucura necontenit de-ncrederea stpnului.

Pruncii zeiei Leto

Alt soie a lui Zeus a fost zeia nopii, Leto.

Atta doar c i Hera aflase-nelciunea asta. Iar Uranus o vestise c Zeus o s ndrgeasc mai mult pe fiii Letei, dect pe propriii ei feciori.

Nebun de mnie, Hera s-a hotrt s-mpiedice naterea celor doi copii, pe care-i prevestea Uranus. A cerut ajutorul Gheei. i Gheea s-a grbit s-i dea tot sprijinul zeiei Hera, fiindc pe Zeus nu-l iubea, de cnd i rpusese fiii, giganii cei ngrozitori. i amndou-au uneltit.

Gheea nu i-a dat voie Letei s nasc-n nici un colior de pe pmnt. Umbla pe drumuri grele Leto, plngnd cu jale, n dureri, i nicieri nu putea nate.

32

- Indur-te, o Gheea, mam ! Cu Zeus eu tn-am mritat numai din team, cu ruine. Nu-s vinovat cu nimic ! Indur-te i las-m s-mi nasc copiii undeva, i te-oi slvi, micu Gheea ! i-oi mulumi i te-oi cinsti !...

Gheea nici nu vroia s-aud. i Leto rtcea ntruna. Ba nc Hera trimisese i un balaur, numit Piton, care o urmrea pe Leto, zvrlind flcri asupra ei.

Nemaitiind ce poate face, Leto s-a dus la un oracol. Oracolul i-a artat c e pe mare-o insul care plutete, fr a fi prins de fundul mrii, nici de rm. i Gheea n-avea stpimre asupra insulei, defel. Nici Piton n-o putea ajunge, cci nu tia s-noate-n mri. S mearg deci n insul, s-i cear adpost, i-apoi s-adu-c-n lume copilaii.

Astfel s-a dus zeia Leto n insula Ortigia, adic-n insula de piatr, cum o numeau vechii elini. Era o insul pustie. Nici iarba nu cretea pe ea. Doar nite pietre albicioase i mrcini, att erau.

Leto a rugat insula s-i dea voie s-i nasc pruncii. Insula

s-a temut nti.

- Am auzit, a rspuns ea, dup o clip de gndire, c fiul ce i se va nate va fi un zeu orgolios. Cnd va vedea c snt de piatr, i n-am puni, i n-am livezi, o s m-mping cu piciorul n mijlocul furtunilor, i-atuncea m voi cufunda...

- N-ai team, insul de piatr, a mai rostit zeia Leto, eu, mama zeului, i jur c fiul meu te va cinsti i-aici se va cldi un templu...

- mi juri tu asta, mndr Leto ?

- Ii jur pe nsui fiul meu...

- Bine, atunci m nvoiesc !...

Planul urzit, din slvi, de Hera, prea c este nimicit. Totui Hera nu s-a lsat, cci ea a luat-o pe Ilitia - buna zei-a naterii - i a ascuns-o ntr-un nor, care-i ntuneca vederea. Ea nu vedea Ortigia i nici pe Leto cum se zbate n chinurile naterii. i nou zile ncheiate i nou nopi cumplite, Leto a fost ntruna sfsiat de dureri nenchipuite.

Nici una dintre celelalte zeie nu puteau ns s rmn atta de nepstoare, vznd pe Leto suferind. Ele s-au dus la Ilitia i i-au fgduit o salb mare, de nou coi, toat din aur, dac-o va ajuta pe Leto s-i nasc, n sfrit, copiii.

i zeia a fost micat, aflnd de-atta suferin. S-a prefcut n porumbi i a zburat n insul.

Legenda spune c nti s-a nscut Artemis cea cast. Fata s-a nlat pe clip. i ea, la rndu-i, a dat sprijin micuei sale, s-l nasc i pe Apolo.

3 - Legendele Olimpului, voi. I

33

[ii Apolo, insula a i nverzit. Prin doi stlpi, s-a prins bine de fundul mrii. Lumini tot ntinsul nverzit. i zeul nou-nscut

i astzi Delos, sau insula cea luminoas ! i-aicea va fi templul meu...

Zeie s-au ivit din cer i au adus celor doi zei centuri de aur, vluri albe, ambrozie, nectar i flori.

Cum a mncat ambrozia i a sorbit nectarul dulce, zeul Apolo s-a fcut un tnr de o frumusee cum nu se mai vzuse nc, pn atunci, nici n Olimp. Toi zeii s-au mirat privindu-l. Avea n jurul frunii raze. tia s cnte minunat ! Muzele, cele nou muze, s-au adunat n jurul lui, cerndu-l oblduitor.

Iar Zeus l-a numit, pe dat, zeu al luminii' soarelui i al cn-trilor alese. i-a hotrt ca zeii ceilali, cnd va intra dnsu-n Olimp, s se ridice n picioare, afar de micua-i Leto i prea mndra zei Hera.

Pe cellalt copil al Letei, pe Artemis, a hrzit-o s fie apriga zei a vntoarei de dihnii - un meteug tare iubit n vremea de odinioar - i tot ea s se ngrijeasc de palida lumin-a nopii, dat de argintia lun.

Olimpul mai primise, iat, ali ase zei : Atena, Ares, He-faisto, Hermes, Apolo i Artemis. Erau, deci, olimpienii unsprezece - cci Hades sta doar sub pmnt. i trebuia ns stpnu-lui nc-o zei, ca s ajung i olimpienii doisprezece.

Fiica zeului Uranus

De-aceea a chemat n slav pe fiica zeului Uranus.

Cnd Cronos l lovise-n pntec pe soul Gheei, pe Uranus, sngele i s-a scurs n arin. Acolo s-au nscut giganii. Dar picturi din sucul vieii i s-au prelins i-n apa mrii. Ele s-au prefcut n spum. i din aceast spum alb s-a ivit cea mai minunat i mai frumoas dintre zeie. Era divina Afrodita. Purtat de Zefir, zeia a tot plutit pe apa mrii, pn n Cipru - insul ce i-a rmas de-a pururi drag.

Iar zeiele-anotimpuri, sau horele, cum se numeau, s-au po-gort n jurul ei. Pe frunte au ncununat-o cu flori i vluri i-o benti, din aurul cel mai curat. I-au pus cercei cu pietre scumpe-n urechile trandafirii. Pieptul cel alb i gtul subire i le-au mpodobit cu salbe i cu colane de argint ; i prul blond i mtsos

34

l-au strns uor, cu mult grij, ntr-o pieptntur mndr, ce se numete n corimb".

Cnd au vzut-o pe-Afrodita intrnd cu pasul legnat n fastuosul lor Olimp, zeii s-au ridicat cu toii, nuci de-atta frumusee, i graie, i gingie.

Muli dintre olimpienii falnici au i cerut-o de soie ; dar Moira hotrse altfel. Cea mai frumoas-ntre zeie a avut parte de brbatul cel mai urt din tot Olimpul. S-a nsoit cu zeul faur, Hefaistos cel priceput, harnic, modest, ns schilod.

Copila zeului Uranus a primit de la Zeus cinstea de-a fi zeia dragostei, cea jinduit deopotriv de muritori, ca i de zei.

Vechea dorin a lui Zeus se mplinise, n sfrit. Zeii Olimpu-lui 6, acuma, erau cu toii doisprezece.

Dar asta nu-l mai mulumea. Noul stpnitor al lumii dorea s aib, n Olimp, o curte mult mai mare dect o avusese Cronos.

De-aceea a mai poruncit s se adune n preajma sa i ali zei mari ca : Helios - superbul soare ; Selene - argintia lun ; Eos - sfioasa auror cu razele-i trandafirii ; Leto - zeia cea tcut ; Temis - copila lui Uranus, zeia ordinei depline i a dreptii-n legiuiri. Un fiu pe care i-l nscuse o pmntean de la Teba a devenit, de-asemeni, zeu, ocrotitorul podgoriei. Era Dionisos cel vesel.

Ba, dup ct se povestete, Zeus a mai chemat la sine i alte zeiti : pe Hebe 7 - ce ocrotete tinereea i-i n Olimp pahar-nic ; apoi pe hore8 i charite - ase copile ale sale. Horele strjuiau Olimpul, lsnd perdelele de nori, s nu se vad nuntru, i tot ele ocrmuiau i anotimpurile-n lume.

Charitele subiri, mldii, pline de graie, danau, n timp ce muzele i desftau pe olimpieni cu armonii din cele mai fermectoare.

De bun seam c i ali zei mai populau-naltul Olimp, alctuind cortegii mndre, ce-i nsoeau pe olimpieni, cnd petreceau sau se luptau, sau pedepseau pe muritori.

Note

1. Poemele homerice ne arat c grecii erau organizai n ginte i triburi, ale cror cpetenii se numeau basilei i ndeplineau, n parte, rolul regilor de mai trziu. Zeus este reprezentat n legendele eline avnd purtrile unui mare basileu. El cerea s fie slujit i, dac i nedreptea pe ceilali, acetia nu aveau voie s crteasc, fr a fi pedepsii. Pretindea c are dreptul s hotrasc legi, pe care el le putea ns clca oricnd. Bunoar, Zeus se

3

35

pe necredina altora, dar el nsui socotea c poate fi necredincios ipoate nela fete i femei pmntene. Purtri n mare parte "" i zeii Hades i Poseidon, cu care Zeus mprise asemeni, considerai un fel de basilei, unul pentru altul pentru ntinsul mrilor. Ceilali zqi olimpieni, i Poseidon, se asemnau aristocraiei gentilice, care Isileilor elini, a marilor conductori de triburi, bene-bunurile, ca i stpnii lor.

Alic i basileii considerau c au toate aceste drepturi, ir, n primul rnd pentru c erau din neam ales. Fiecare ise o genealogie, prin care dovedea c .se trage dintr-o anumit zeitate. Fiind deci de origine divin i ei, aveau dreptul, ca i zeii, s stpneasc, s calce eventual legile i morala, fr a li se putea cere socoteal.

Zeus i toi olimpienii cereau ascultare deplin, pentru c ei erau neam de zei, smn de titani, urmaii lui Vranus i ai Gheei, cei care, dup cum spune legenda, dduser via la tot ce se gsea n univers. Erau nemuritori, puteau svri minuni i aveau puteri i caliti neobinuite. i totui aezii - cntreii rtcitori, care strbteau toat Elada compunnd, pe baza vechilor cntece i legende, mari poeme epice, scandndu-le apoi, acompaniai de lir, n palatele basileilor - au tiut s strecoare n versurile lor destule aluzii despre nedreptile svrite de zei i, deci, de basilei.

Homer, btrnul aed orb, care a creat cele mai minunate poeme epice ale lumii antice : lliada" i Odiseea", este o sublim pild. Cu amar ironie, fcndu-se c le proslvete faptele, Homer i biciuiete n stihurile lui pe zeii olimpieni. De aceea un discipol al lui Pitagora povestea c maestrul su, cobort n Infern i-ar fi vzut umbra lui Homer spnzurat de vn arbore, i a poetului Hesiode de un altul. Amndoi erau stranic chinuii; pentru c dezvluiser faptele rele, ruinoase i sngeroase ale multora dintre zeii olimpieni.

Zeii elinilor reprezentau i forele naturii. Friedrich Engels scrie : Orice religie nu este altceva dect oglinda fantastic n minile oamenilor a forelor exterioare care domin viaa lor de toate zilele, o oglindire n care forele pmnteti iau forme suprapmnteti. La nceputurile istoriei, forele naturii snt cele care au dobndit n primul rnd o astfel de oglindire, trecnd, n cursul dezvoltrii ulterioare, la diferite popoare, prin personificri din ce n ce mai pestrie... Dar curnd intr n aciune, alturi de forele naturii, i fore sociale, care la nceput le snt tot att de strine oamenilor i le stau tot att de inexplicabile n fa, dominnd cu aceeai aparent necesitate natural, ca nsei forele naturii. Figurile fantastice n care se reflectau la nceput numai forele misterioase ale naturii capt astfel atribute sociale i devin reprezentante ale unor fore istorice". De pild, Zeus, cu mult nainte de a cpta reprezentarea social a unui mare basileu - aa dup cum artam n nota noastr mai sus - nu era entru

36

popoarele primitive dect fora uria, care fcea s rodeasc natura, fora ce trimitea din slvi ploaia binefctoare, dar i grindina nimicitoare, crivul aspru, fulgerele, trsnetele i tunetele asurzitoare. El guverna anotimpurile, care snt fiicele lui, tot el guverna lumina i ntunericul, cele dou elemente de baz n viaa omului. Acest fenomen a fost spendid poetizat de aezi ntr-una dintre cele mai frumoase legende ale mitologiei. Noaptea, pe baza legilor naturii, face loc n zori luminii solare. Tot astfel, n legendele eline, zeia Leto, sau Latona - la romani - este silit de Zeus s-l nasc pe Apolo, zeul luminii, ntr-o insul din mijlocul mrii. Plin de poezie este i aceast imagine a ivirii luminii n mijlocul mrii, pentru c se tie : soarele pare a rsri adesea chiar din valurile mrii. Leto nu trebuie ns confundat cu Nix. Pe cnd Nix este noaptea nsi, ntunericul originar al haosului, Leto este numai o zei a nopii, noaptea trectoare.

2. Nu trebuie s se mire nimeni c Zeus cptase de la Hera, aa de repede, copii. Vechii elini erau nespus de generoi cu zeii lor. Le ngduiau fapte orict de nzdrvane, de pild s-i nasc fii gata crescui mari, sau s se nale n slvi, ct ai clipi, dup cum vom vedea n alte poveti.

3. Lemnos sau Kastro este o insul muntoas din arhipelagul grecesc. Fumul i scnteile ce se nlau din vulcanii insulei, astzi stini, erau socotite de vechii elini ca ieind din courile fierriei acestui zeu harnic.

4. Scena naterii zeiei Atena este povestit, ntre altele, cu mult haz de scriitorul antic Lucian, n spiritualele sale dialoguri". Despre opera acestui mare scriitor satiric grec, Karl Marx spunea : Zeii Eladei rnii de moarte, n chip tragic, n Prometeu nlnuit" al lui Eschil, au trebuit s moar nc o dat, n chip comic, n Dialogurile" lui Lucian. De ce se petrec astfel lucrurile n istorie ? Pentru ca omenirea s se despart cu voioie de trecutul ei"-. (K. Marx, Fr. Engels, Opere" voi. I, Buc, E.P.L.P., 1957, pag. 417.)

5. Numele grecesc : Palas, ce i s-a adugat Atenei, are nelesul de fat , tnr, curat. Acest nume i s-a dat, pentru c zeia Atena nu a primit s se mrite.

. Numele romane ale principalilor zei elini snt : Zeus-Jupiter, Hades-Pluton, Poseidon-Neptun, Hestia-Vesta, Demetra-Ceres, Hera-Junona, Atena-Minerva, Hefaistos-Vulcan, Ares-Marte, Apolo-Apolo, Artemis-Diana, Hermes-Mercur, Afrodita-Venus, Dionisos-Bachus.

7. Mai trziu, Hebe a fost nlocuit (dup legend) cu un pstor, Gani-mede, fiu al regelui Troiei.

8. La vechii elini, horele sau anotimpurile erau numai trei: primvara, vara i toamna. Iarna era dulce i se pierdea ntre toamn i primvar.

9. Charitele - cele trei graii, la romani.

37

CU GIGANII

ZEUS DOMNEA-N OLIMP i nu tia c Gheea se hotrse s-l loveasc, fiindc i nchisese pe fiii si, titanii,-n Tartar. Ea mai avea nite feciori. Acetia se nscuser din picturile de snge, curse din rana lui Uranus, atunci cnd l lovise Cronos cu secera de diamant. Din fiecare pictur supt de rna roditoare ieiser aceti flci. i ei crescuser ct munii, lund forme nspi-mnttoare. Purtau brbi lungi i plete dese, ce le cdeau pn la glezne. Picioarele lor colosale aveau, n loc de piele, solzi. Iar tlpile se prelungeau cu cte-un trup hidos de arpe.

Fiii acetia ai zeiei au fost numii de ea gigani . i ei aveau puteri uriae, dar nu erau nemuritori, precum fuseser titanii. Puteau s fie dobori, rpui cu armele, ucii. i mama lor, zeia Gheea, dorind s-i apere de moarte, fcuse tainic nite vrji. n urma vrjilor zeiei, giganii nu cdeau nvini, dect dac erau lovii, cu armele,-n acelai timp, de-un muritor i de un zeu. Mai mult, ea cunotea o iarb cu nsuiri miraculoase. Cine punea pe limb iarba era ferit de lovituri date de fiine muritoare. Nu mai aveau deci s se team de moartea cea ne-ndurtoare fiii pmntului, giganii, dac aveau aceast iarb.

Fr s piard vremea, Gheea i-a aat pe-aceti gigani s-nceap alt rzboi cu Zeus. i nu e nici o ndoial c ei, giganii, ar fi nvins i l-ar fi izgonit pe Zeus, plin de ruine, din Olimp. Dar, cu puterile-i cereti - de nu cumva s-o fi ivit, nc de pe atunci, trdarea - Zeus a i aflat de planul pe care i-l fcuse Gheea.

Mai nainte ca giganii s fi putut cuta prin lume iarba aceea magic, Zeus a cerut soarelui s-i sting flacra, de aur, luna s i acopere cununa-i mndr, argintie, cu un vl negru, neptruns, iar aurora s-i ascund luminile-i trandafirii. n bezna care s-a- lsat giganii n-au putut s afle miraculoasa iarb, care-i ferea de lovituri. Numai iretul stpn, Zeus, cu un mnunchi de fulgere, i lumina drum pe pmnt, cutnd acele buruieni. El le-a gsit, le-a smuls grbit i le-a ascuns.

38

Primejdia se spulberase. Zeus era mai linitit. Dar, mpotriva farmecelor Gheei, i trebuia i-un lupttor c-o fire muritoare, ca s-i nving pe gigani.

i Zeus a gsit pe-acel erou vestit, Heracle 2, un lupttor voinic, viteaz i nenfricoat de moarte.

Nvala spre Olimp

La nceput a fost o clip de linite pe-ntreg pmntul. Toi ateptau cu ncordare s vad ce o s se-ntmple.

Pe urm, cu un urlet groaznic, giganii au fcut un salt i au pornit ctre Olimp. Au nceput s-arunce-n ceruri cu stnci uriae, apoi cu tore mari, aprinse. Lncile lor brzdau vzduhul, albe, tioase, sclipitoare, i treceau dincolo de nori.

Zeus i nfrunta cu furie, aruncnd fulgere din cer. Iar lng dnsul sta Heracle i-nsoea fiecare fulger cu cte-o stranic' sgeat.

Giganii-au prins apoi s smulg munii din temelia lor, s-i pun unul peste altul i s-i alctuiasc-o scar, s ajung pn n Olimp.

n ast vreme, olimpienii erau mereu mai ndrjii. Izbeau cu sulie, cu sbii i cu sgei ctre gigani. Dar, iat, unul dintre dnii, Alcioneu, cel mai voinic - care avea i nsuirea c nu putea fi omort, atta vreme ct lupta n ara unde se nscuse - s-a crat sus, peste stnci. Vzndu-l pe Alcioneu c este gata s ptrund chiar n palatul din Olimp, Zeus a aruncat spre dnsul cu un mnunchi de fulgere. Heracle l-a lovit de-asemeni cu o sgeat drept n piept. ns Alcioneu, gigantul, n loc s cad la pmnt, izbit de dou ori n trupu-i, de-un zeu i de un muritor, a hohotit n rs nprasnic :

- Zadarnic v muncii voi doi s-l zdrobii pe Alcioneu ! Am s v prind i-am s v zvrl, ca pe nite neputincioi, pn n Tartar, n afund. S stai i voi lng titani...

Heracie nu putea pricepe de ce gigantul n-a czut. Noroc c se gsea acolo, cu lancea-n mn, i Atena, zei a eroilor, nelepciunii i prudenei.

- Degeaba eti uimit, Heracle, i-a rostit ea. Alcioneu este n ara unde-a vzut lumina zilei. i pe acest pmnt gigantul nu va putea fi omort. l ocrotete vraja Gheei. Atrage-l n trm strin, i ai s-l nimiceti curnd.

39

n

u

geat.

aruncat i eWB

Mai muli giga. cu capul n rn, sub

rind din muntele Olimp. Alcio-cel mai de temut, l-a urmrit pn feei, i astfel s-a ndeprtat de locul a ntors spre el i l-a intit cu o s-totul cu ochiul su strbttor, a antul a czut ucis.

rit pe soul lor cel mai voinic cznd itura lui Heracle.

- Alcioneu e dobort, s-l rzbunm, au strigat ei, i s-l ucidem pe Heracle !

i opt, nou gigani, grmad, s-au repezit dup erou.

Zeus, bgnd de seam asta, i vrnd s-l scape pe Heracle, s-a sftuit pe loc cu Hermes, pristavul lui cel ds credin. Hermes, vicleanul, l-a-nvat s fac-n aa fel, ca dou dintre frumoasele zeie s ias grabnic naintea giganilor ce-l urmreau, cu ur mare, pe Heracle. Zeus a poruncit s plece Hera, iubita lui soie, i Afrodita cea ginga. Ele au ascultat porunca i, plutind pe un nor de aur, au ajuns repede n drumul giganilor, care erau gata s-l prind pe Heracle. Dulcea zei Afrodita, stpn peste dragoste, fcnd i ea nu tiu ce vraj, a ameit pe fiii Gheei i-ai lui Uranus, nstelatul. Uitndu-i ura pe Heracle, giganii s-au simit cuprini de-o dragoste nesbuit pentru frumoasele zeie. i le-au mrturisit iubirea, unii din ei cerndu-le chiar de soii.

...In acest timp, Zeus, din slav, n-a stat s piard nici o clip. Lovea mereu cu trsnete. Heracle a intit de-asemeni, n ei, cu cteva sgei.

Nici un gigant din opt sau nou n-a scpat teafr sub sgei i trsnete i fulgere.

Ceilali dintre feciorii Gheei au fost cu toii ncolii de ctre zeii olimpieni. Atena l-a trt de chic pe fiorosul Encelade 3, du-cndu-l n Sicilia i, prvlindu-l ntr-o groap, a trntit peste el un munte. Poseidon, Ares i Hefaistos, Artemis, Hermes i Apolo au biruit n lupte crunte ntreaga ceat de gigani i s-au acoperit cu toii de glorie nepieritoare 4.

Legenda spune c giganii, pierind acolo, lng mare, s-au prefcut i ei n muni.

Note

1. Giganii reprezint n legendele eline forele oarbe ale naturii, a cror nfrngere a fost ntotdeauna rlvnit de oameni. Cel care, urmnd pe Hesiode, i descrie n versurile lui pe gigani, cu o mare plasticitate de imagini, este poetul Apolodor din Atena.

40

2. Heracle, cunoscut la noi sub numele roman de Hercule, era fiul lui Zeus i al unei regine de pe pmnt, ce se numea Alcmena. La nceput muritor, Heracle va dobndi mai trziu, ca o rsplat a vitejiei sale, nemurirea.

3. Pe-o friz a marelui altar ce-l avea Zeus la Pergam, se vedea Atena - Minerva la romani - trndu-l dup sine pe Encelade. Scena se petrece doar cu o clip mai nainte ca zeia s-l mbrnceasc pe gigant ntr-o groap i, prbuind deasupra lui un munte, s-l fac prizonier pe venicie, n insula Sicilia. Gigantul, cu un genunchi la pmnt si un picior ntins, cutnd un sprijin, nu poate s se opun elanului zeiei, dei, din toat ncordarea trupului i a feei, se vede c se lupt cu dezndejde.

4. Pe frizele Partenonului i ale altor temple, n splendide basoreliefuri i statui, ca i pe amforele vechi, n marmur sau n ceramic, artitii plastici ai antichitii au imortalizat cntecele poeilor despre aceste imaginare lupte ale olimpienilor cu giganii.

TIFON

UN TIMP, dup aceste lupte date de zeii olimpieni, nti cu Cronos i titanii, apoi cu ceata de gigani, se aternuse linite. O linite neltoare, pentru c Gheea nu-l ierta pe Zeus, care-i nchisese parte dintre feciori n Tartar, iar pe alii-i nimicise.

Zeia mai avea dealtfel nc un fiu, pe nume Tifon i. Tot un gigant. Dar un gigant a crui for era de zeci de ori mai mare dect puterea celorlali feciori ai Gheei laolalt.

Era att de mare Tifon, cum nc nu se mai vzuse. Cu capul ajungea, se pare, pn la stelele din cer. Iar minile-i puteau s-ating, una - apusul argintiu, i alta - rsritul rumen. Minile sale viguroase se tot micau nencetat. Picioarele nu-i oboseau. Pmntul se cutremura i se pleca sub apsarea pailor lui copleitori. Deasupra umerilor largi, ct jumtate de pmnt, se ridicau, cu uiere, sute de capete rotunde i bulbucate de balaur. Din boturile de balaur neau afar, n uvoi, flcri ce mistuiau, ndat, orice li se ivea n cale. Corpul diform era-nvelit cu pene negre i zburlite. Din coapse se-nlau spre umeri gheme de erpi ncolcii. Iar pe capete, pe fee i pe grumazurile groase i atrnau coame de pr aspru ca nite sulie. Gtlejurile lui adinei; fierbini de-atta pllaie, lsau s-i scape sunete ca nite mugete de tauri, sau rgete de lei flmnzi. Chiar zeii se cutremurau cnd l vedeau de sus pe Tifon.

Fuga zeilor din Olimp

Pe acest fiu ngrozitor l-a trimis Gheea s se lupte cu victorioii olimpieni.

El nu a, pregetat o clip. S-a prins cu ghearele-i enorme de bolile Olmpului i a srit lng palatul unde slluia chiar Zeus. Att era de fioros, c zeii au simit n trupuri nghe din cretet pn-n tlpi. S-au repezit care-ncotro. Fugind necontenit, ei au ajuns pn-n Egipt. Acolo, toi s-au preschimbat, s nu mai fie cunoscui, n animale fel de fel 2. Unul n ap, altu-n

42

acal, n uliu, arpe i broscoi. i au rmas tcnd chitic, ascuni pe unde s-a putut, fr mcar s mai respire. Att erau de-n-spimntai.

Nu rmsese n Olimp dect stpnitorul, Zeus, cci el s-a ruinat s fug. Ba, a-nceput, pe ct se spune, lupta cu monstruosul Tifon. S-a rzboit cu vitejie, lovindu-l fr de rgaz cu fulgere i trsnete i secera de diamant ce-o motenise de la Cronos.

Tifon, nvins, a tot fugit pn n ara Siriei. Dar aici, Zeus a fcut greeala s se prind-n lupt cu fiul Gheei corp la corp. erpii, care se nlau din coapsele gigantului, l-au prins pe Zeus curmezi. L-au strns i l-au nlnuit. Atunci, gigantul i-a smucit i secera de diamant. Cu ea i-a retezat lui Zeus muchii i nervii pe de-a rndul i l-a lsat neputincios. Apoi l-a luat, uor, pe umeri ; l-a zvrlit ntr-o peter. Muchii i nervii i-a-nvelit n pielea unui urs vnat i i-a ascuns numaidect sub bolovanii unui ru.

iretlicul lui Hermes

Lumea era ncremenit. Zeus czuse prins ; ceilali zei tremurau ca varga, ascuni n trupuri de dihnii. Cel care i-a venit oleac n fire, dup-atta spaim, a fost fiul lui Zeus, Hermes.

El a-ntrebat i a aflat petera unde zcea Zeus. Dar orict a mai cercetat, nu a putut descoperi nervii i muchii preioi. Atunci Hermes cel prea iret s-a prefcut n cntre i a venit lng gigant, cntnd din lir-ncetinel.

Lui Tifon - dei era un monstru - i plcea muzica i l-a

ludat pe cntre. Zeul Hermes i-a glsuit c ar cnta mult mai

frumos, dac-ar avea, la lira lui, drept coarde, nervii unui zeu.

Feciorul Gheei a czut n cursa ce i-a-ntins-o Hermes. A scos

pielea de urs din ru i-a desfcut-o chiar pe mal.

n acea clip zeul Hermes s-a repezit lng gigant. A smuls de sub pietroaie nervii i muchii tatlui su i, prefcndu-se n vultur, a zburat ctre petera unde Zeus edea lungit, neputincios, gemnd mereu. I-a prins la loc nervii i muchii ce-i lipseau. Iar Zeus s-a i ridicat. Fcnd un semn ctre Olimp, s-a ivit lng el ndat un car de flcri aurii, tras de doi cai naripai.

Tifon, urlnd de suprare, tocmai sosea la peter.

Rzboiul a renceput.

43

i Zeus, pn-au ajuns n nite muni, ce Zeus lovea cu trsnete i fulgere verzi, dea, prinznd n brae muni ntregi

Vnote asurzitoare.

f trupul lui Tifon sngera. Munii

s-au nrJK .-ronstrul, mult slbit, nvins, a trebuit

s prseam ,6'c al btliei, s fug n Sicilia.

Aici Zeu /prins din urm, l-a nfcat i l-a trntit pe Tifon, tare, --)mnt. Deasupra lui a rsturnat greul i-naltul munte Etna. Legenda spune despre Tifon c a rmas pe veci acolo. Fumul fierbinte, care iese din craterul vulcanului, nu-i dect rsuflarea lui, dup povetile eline. Cnd el se-ntoarce sub povar, gfie greu - i atunci Etna azvrle lav clocotit.

Zeii din muntele Olimp s-au aternut pe mari petreceri, puternici i voioi acum, dup o astfel de victorie. Nimica nu-i mai tulbura. S-au ntins mese-mbelugate4. Zeia Hebe le turna n vasele scumpe de aur nectarul i ambrozia. Zeul Apolo le cnta melodii care-i fermecau, cu glasul su fr pereche, lin, nso-indu-se cu lira. Iar cnd tcea zeul Apolo, ncepeau cele nou muze5 s cnte imnuri dulci de slav, ce dezmierdau urechile mreilor zei olimpieni.

Totui, stpnul din Olimp sttea de veghe necurmat i-n mijlocul petrecerii...

- S nu cumva s ncercai s-mi clcai vreuna din porunci, c v voi pedepsi amarnic, a rostit Zeus ntr-o zi. V voi lovi fr de mil, sau, i mai ru, v azvrl n Tartar, cci nu-i ca mine de puternic nici unul dintre olimpieni. De vrei, cumva, s vedei singuri c e adevrat ce spun, ia agai-v cu toii de acest lan cu belciug de aur. Cellalt capt am s-l iau n mna mea nemuritoare, i voi s v silii s-l tragei la vale pe stpnul vostru. N-o s putei, v-o spun de-acum. Dar eu, dac m-oi necji, am s v salt n sus, spre cer, cu-ntreg pmntul i cu marea, i-am s v spnzur laolalt de piscul sta din Olimp. Temei-v ! S nu am pricini s dau pedepse. V vei ci atunci amarnic, dar o s fie prea trziu...

Astfel a glsuit stpnul i zeii s-au cutremurat, cu toii, copleii de spaim.

Cerul senin s-a-nvineit. Vnturi s-au npustit pe mri i valurile-au clocotit. Pmntul a vuit adnc. Vieuitoarele-au fugit, gemnd, care-ncotro puteau. .

Numai o fiin a rmas, privind n sus, cu ochi semei, i-a glsuit, n timp ce toi edeau plecai i tremurau nfricoai :

- Eu, Zeus, nu - m tem de tine ! Eu, Zeus, nu tiu s m tem !...

Note

1. Gigantul Tifon, aa cum ni-l descriu poeii, i mai ales Hesiode i Apolodor din Atena, era fiul Gheei i al Tartarului ntunecat. El s-a cstorit cu uriaa Ehidna, cea jumtate viper i jumtate femeie, i au avut mpreun o serie de odrasle fioroase : hidra din Lerna ; Cerber - paznicul Infernului; Ortos - un alt cline cu dou capete - i Himera.

2. Legendele eline artau c egiptenii au nceput s se nchine anumitor animale, socotite sfinte, din vremea cnd zeii au fugit din Olimp, pn n Egipt, de frica lui Tifon, i acolo s-au metamorfozat n diferite animale, ca s nu mai poat fi recunoscui de acest monstruos fiu al Gheei.

3. In timpurile de odinioar, o parte din munii Balcani se chemau Hsmus (hema tlcuindu-se prin snge), adic munii nsngerai. Numele venea de la culoarea roie a pietrelor n rsritul i apusul zilei, dar n legende se spunea c aceast culoare se datorete sngelui vrsat de Tifon. De asemenea, se credea c forma prpstioas a acestor muni a aprut n urma luptelor ce au avut loc aici, ntre Tifon i Zeus, cnd monstrul a smuls munii din loc, ca s-l poat lovi pe stpnul Olimpului.

4. Pe Partenon, templul magnific din Atena, cldit din marmur, mpodobit cu renumitele sculpturi ale lui Fidias, ca i n desenele fcute pe vasele greceti, erau adeseori nfiai zeii, petrecnd linitii n Olimp, dup victoriile mpotriva titanilor, giganilor i a lui Tifon.

5. Cele nou muze erau : Caliope - muza poeziei epice; Euterpe - muza muzicii; Melpomene - muza tragediei; Talia - muza comediei; Terpsihore - muza dansului; Erato - muza poeziei de dragoste ; Clio - muza istoriei; Urania - muza astronomiei i Polimnia - muza imnurilor de slav. Ele erau fiicele lui Zeus i ale Mnemosinei, zeia memoriei.

44

PROMETEU

ZEUS ERA STAPINITOR DEPLIN. Nimic nu-i mai sttea n cale. Vrerea lui era lege i porunc pentru toi zeii. Doar cei de jos, de pe pmnt, i fceau uneori necazuri, cci ba crteau, ba ridicau pumnul spre cer i-ameninau...

Mai ales cnd se abteau molimi sau revrsri de ape, cutremure, sau foc sau moarte adus de nvlitori, oamenii se-ndr-jeau cumplit :

- El, numai el trimite totul ! i este ciud c nu vrem s ne supunem zeilor, ntotdeauna, cum vor ei. i-i este team c-ntr-o zi vom cuceri Olimpul su, cum prorocete Prometeu...

Iar Prometeu, acel pe care oamenii-l proslveau n cntec, avea, pe ct spune legenda, ca tat, pe-un titan, Iapet. Iapet era, la rn-dul su, fiul pmntului, al Gheei i-al cerului nalt, Uranus.

nc de mic, acest urma al lui Iapet se dovedise iste, cuteztor n gnduri i-1 ntreba pe tatl su :

- Tat, de ce e lumea asta plin de flori i de attea roade, de ce-s attea animale i zburtoare ? Pentru cine ? De ce n-a fost creat o fiin cu minte agerneleajpt, ce-ar putea s le stpneasc i s le foloseasc bine ? '

Iapet nu-i rspundea nimica, nepstor la ntrebare... Avea i-aa multe necazuri, cu ali doi fii amestecai n rzvrtirea titanilor contra lui Zeus. Unul din ei, Atlas, purta, pe umr, bolta nstelat. Fusese osndit de Zeus s o ie pe venicie. Cellalt, pe nume Meneceu, fusese aruncat n Tartar.

Nu mai avea tatl, Iapet, dect doi fii, ca alinare n ceasurile btrneii, pe Prometeu, i-altul mai mic, ce se chema Epimeteu l.

Fiul titanului Iapet creeaz omul

Cnd a ajuns brbat n toat firea, Prometeu i urma mai departe gndul ce-l frmntase nc din vremea cnd era copil : cum ar putea s fureasc o fiin plin de-nsuiri, n stare s conduc bine, s foloseasc chibzuit tot ce se afl pe pmnt ?

Gndind timp ndelung, titanul a luat n pumnii si rn. rna asta a udat-o cu ap proaspt i rece, care nea din-tr-un izvor. S-a apucat apoi de lucru. A furit, muncind cu grij ilcu migal, un corp de om, de brbat2, ce semna leit cu zeii.

Fiind luat din trupul viu al Gheei i furit cu miestrie de ctre bunul Prometeu, omul a nceput s umble, ca orice fiin pe pmnt, s-i caute hrana, s triasc.

Prometeu nu s-a mulumit s fureasc-o nou fiin, ci a rugat-o pe Atena s-i dea o mn de-ajutor, s-i druiasc-nelep-ciune omului su fcut din lut.

Atena, dup ct se spune, avea i ea o slbiciune pentru feciorul lui Iapet. i era drag i poate-n sine dorea s-l aib de brbat, dei fcuse jurmntul de-a nu se mrita nicicnd. De-aceea, as-cultndu-i glasul, Palas-Atena s-a-nvoit. i-a suflat peste acea fiin plmdit de Prometeu.

Omul a cptat i cuget. Gndul lui a-nceput s zboare.

Zeus n-ar fi fost mpotriv ca fiul lui Iapet s fureasc vreun animal, vreo pasre. Dar omul, ce semna leit cu zeii, nu i era deloc pe plac.

i-atunci Zeus a hotrt ca omul, nou creat din tin, s-i stea supus, ndatorat, i s-l slveasc-ntotdeauna.

Adunarea de la Mecona

Lsnd deci s mai treac vreme, dar nu prea mult, ntr-o zi Zeus a poruncit, prin Hermes, s se adune oamenii ntr-un loc, care se numea pe vremea de atunci Mecona.

- Vom hotr noi, la Mecona, ce-ndatoriri au ced de jos fa de marii olimpieni, care le-ngduie, cu mil, s vieuiasc pe pmnt... a glsuit mreul Zeus.

Prometeu, aflnd vestea asta, s-a ncruntat de la-nceput. Se temea, mai ales, c Zeus va apsa pe cei de jos cu mult prea multe-ndatoriri, lsndu-le puine drepturi i prea srace bucurii.

Cum totui nu putea s calce poruncile date de Zeus, Prometeu i-a chemat pe oameni. Le-a artat c-l bnuiete pe Zeus c-ar umbla cu gnduri nu prea curate pentru ei. ns i-a sftuit s aib rbdare i ncredere n cele ce va face dnsul, cnd vor ajunge la Mecona.

46

47

a acolo noi, le-a rostit, la sfrit, titanul, dac fiul 3, este atoatetiutor, sau alii-s mai istei ca el... a sorocit, au pornit grupuri spre Mecona. Du-,._ . ,_. ., lur mare, precum le poruncise Zeus, prin sfetnicul su de credin, Hermes, pristavul din Olimp.

i-au mers, au mers ei cale lung, pn au poposit n locul unde fuseser chemai.

Zeus rmne pclit

N-a trecut mult i s-au ivit, plutind pe nori de aur, zeii. Zeus s-a aezat pe-un jil i a grit n acest fel :

- Oamenii trebuie s ne slveasc. Altare mndre ne-or zidi. Nu doar altare, ci i temple. Apoi vor face mari serbri prin care fiecare zeu va fi cinstit cum se cuvine. Din tot ce vei avea pe lume s ne aducei sacrificii. Dar, pentru c snt bun i drept, am s v dau, pe loc, o pild de felul cum va trebui s mprii a voastre bunuri cu noi, stpnii din Olimp. Taurul cel adus aici va fi-njunghiat de Prometeu. Carnea, tiat n buci, s se aeze n grmezi. Una dintre grmezi va fi sortit pentru sacrificii, iar cealalt vei pstra-o pentru voi, oamenii, ca hran...

n sine, Zeus cugeta : Prometeu o s-mpart carnea ntr-o grmad pentru oameni, care, desigur, va f; mare, i alta, mic, pentru zei. Dar eu am s aleg grmada ce s-o vdi mai artoas i am s-i las n pagub pe-aceti supui fcui din lut..."

n vremea asta, Prometeu tiase taurul adus de oamenii si la Mecona. Era un taur mare, gras, cu pr ca neaua de curat.

El a pus deoparte carnea, bucile cele mai bune. Le-a nvelit frumos n piele i-a aezat deasupra lor maele, fierea i stomacul. De alt parte-a grmdit ciolanele goale de carne, tigva cu coarne rsucite, copitele, i le-a-nvelit ntr-un strat galben de grsime.

Mormanul plin numai de oase se arta cu mult mai mare dect cellalt, unde erau bucile bune de carne.

- Zeus, a glsuit titanul, taurul este njunghiat. Carnea e m-prit-n dou. Alege singur, dup voie, grmada pentru sacrificii, i las-acolo, neatins, i o grmad pentru oameni, s aib, bieii, ce mnca...

Acum era clipa cea mare. Zeus putea s dovedeasc celor de fa, zei i oameni, c nu greete niciodat. ns, atins de l-

48

comie, vznd grmada de ciolane att de mare i-nvelit n stratul galben de grsime, a-ntins hulpav mna spre ea.

- O iau pe asta !... a rostit.

Dar, scormonind sub seu, stpnul a nimerit numai ciolane, copite, coarne rsucite i nici un pic, un pic de carne...

A neles c s-a-nelat. ns nu mai avea ce face. El singur, nesilit de nimeni, alesese acea grmad.

n schimb oamenii-au izbucnit n rs cu hohote nestvilite. Chiar zeii i zeiele ce-l nsoiser, acolo, pe Zeus cel nemuritor, ntr-un alai mre, i-au plecat ochii ruinai.

El, Zeus, Zeus cel puternic, ce-i biruise pe titani i-i nimicise pe gigani, era de rsul tuturor.

Dar las, las, or s afle curnd ei toi ce nsemneaz s-l superi pe stpnitor !... i spunea Zeus, ncruntat. Mai repede dect se-ateapt, pe Prometeu, fiu de titan, l va ajunge o pedeaps. O !... Ce pedeaps-i va veni !... Oamenii-mi vor simi i ei rsplata, fiindc-au hohotit. Nimeni nu o s scape teafr... Nimeni... Nimeni nu va scpa..."

Astfel s-a isprvit aceast mult tulburat adunare. Zeii, pe norii lor de aur, s-au ridicat ctre Olimp, i oamenii-au pornit pe cale, rznd i chiuind voioi.

Prometeu aduce oamenilor focul

Numai c Prometeu ceruse, n repetate rnduri, focul, s-l dea i oamenilor si. Zeus l amna cu vorba de azi, pe mine i poi-

mine.

Acum, dup-ntmplarea asta, s-a dus la el nc o dat, i l-a

rugat :

- Oamenii triesc greu. ndur frig, ndur bezn. Slluiesc numai n peteri. Snt doar pescari i vntori. Mnnc fructe din copaci. Eu vreau s-i vd meteugari, i pentru asta au nevoie de focul tu, ce se gsete, zvorit bine, n Olimp...

Dar Zeus, mnios pentru ocara ndurat, l-a luat pe Prometeu

la goan.

- Tu ce gndeti ? C Zeus e-att de prost s le dea oamenilor focul ? Tu i-ai fcut asemeni nou, i dac or avea i focul, ar fi n stare s se scoale cu armele s m loveasc i s-mi pierd tronul...

- Eu una tiu, mree Zeus, c oamenii, pn la urm, tot or

s capete acest foc...

49

1

1 .

cnd crezi c m ndupleci ! a rcnit Zeus, spume-cesta e ceresc. Oamenii-n vale pot s piar, i focul tot n-am s i-1 dau. Eu nu-l trimit jos, pe pmnt, dect cnd vreau s pedepsesc fpturile-i nesuferite, ns atunci sub chip de. trsnet. Deci du-te, du-te, Prometeu, pn n-apuc s te lovesc pe tine, cel dinti, acum, fiindc m-ai ndrjit destul...

Altul, de spaim, ar fi cerut grbit iertare, cutnd, cumva, s-l mblnzeasc pe zeul cel atotputernic. Dar Prometeu, prea ndrzne, nu era unul dintr-acetia.

i-aa, precum spune legenda, n toiul nopii urmtoare, titanul a pornit la drum. S-a furiat n fierria unde lucra Hefais-tos fulgere lucii orbitoare, pentru stpnul din Olimp.

n fierrie, pe-un pat moale, Hefaistos sforia dus... Focul ardea domol pe vatr, cu plpiri albastre, roii, aruncnd umbre viorii pe faa zeului nnegrit de fum, cenu i scntei, scldat toat n sudori.

Deodat, auzind un zgomot, Hefaistos s-a ntors pe-o parte, cu trupul greu i obosit, i-a ngimat ceva prin somn. Prometeu s-a oprit puin. Avea cu el, n mna sting, tulpina unei plante verzi - plant de soc, pe ct se spune - scobit ns nluntru. Luase tulpina asta verde, ca s ascund n ea focul i totui s nu se aprind.

A stat i-a ateptat o vreme, pn ce a vzut c zeul a adormit ca mai-nainte i, repede, a luat din vatr un bob de jar i l-a ascuns n tulpinia verde. Apoi s-a repezit afar...

Noaptea era adnc, neagr. Prometeu a fugit prin noapte. A tot fugit neobosit, pn ce-a ajuns n vi. Acolo s-a oprit din fug. A chemat oamenii la el. Cu bobul rou a aprins o grmjoar de surcele. Surcelele au plpit, i-o flacr strlucitoare s-a-nlat vesel-n vzduh. Din grmjoara asta mic, alte mormane s-au aprins. i-acum, n peteri, pe de-a rndul, focul ardea vioi, n timp ce oamenii se nclzeau i-i mulumeau, cu negrit bucurie, celui ce-i ocrotise iar.

Dar cum s-a vzut arznd focul, pe cmp, pe munte, prin pduri, Hermes l-a i vestit pe Zeus :

- Stpne, focul din Olimp a fost rpit de Prometeu i druit celor de jos. Privete-i cum i moaie-n flcri arama i o ciocnesc, i fac unelte, arme, roate, corbii, case, tot ce vor... Snt nvai de Prometeu, titanul care ne-a trdat...

- Cum ? Focul meu a fost furat ? a rcnit Zeus, n Olimp, aa de tare, c pmntul s-a zguduit pn-n strfund. Cum ? Tet titanul Prometeu ?... O ! Blestematul ! A sosit clipa cnd ne vom rfui. Inti vreau s-i lovesc pe oameni, s vad el cum i-am lovit. Pe urm vine rndul su...

50

Cutia Pandorei

L-a strigat apoi pe fierar.

Hefaistos s-a artat tremurnd din ncheieturi, galben, n ua fierriei.

- Stpne, nu-s de vin eu. Prometeu m-a furat n somn...

- N-ai stat de veghe ! s-a-ncruntat spre el stpnul din Olimp. Dar despre asta, furare, vom mai vorbi noi amndoi. Acuma, ns, ai s-mi faci, din ap i rn, o fat. S fie fiin muritoare, dar chip s aib de zei. Prometeu a fcut brbatul, iar tu s-mi fureti femeia...

- M duc numaidect. M-apuc de lucru i snt gata mai nainte de amurg... a zis fierarul, mulumit c scpase aa de uor.

- Cnd i vei termina lucrarea, Hefaistos, s chemi toi zeii. S spui c-i din porunca mea. i zeii s-o mpodobeasc pe fata ce-o vei miestri, cu cele mai alese daruri... a mai rostit Zeus ncet, zmbind viclean, n barba-i deas. Apoi s mi-o nfiezi, cci vreau s-i fac i eu un dar...

Hefaistos a dat din umeri. Nu pricepea ce vrea stpnul. S-a apucat ns de lucru, lund pild de la Prometeu, care fcuse primul om. A luat o mn de rn din trupul cel fertil al Gheei i a turnat deasupra ap. Din lutul ud a furit un corp de-o rar frumusee i un chip dulce de fecioar 3.

Zeul meteugar fcuse, precum i poruncise Zeus, cea dinti fat muritoare, pentru c toate celelalte de pn-atunci erau zeie.

Dup aceea a chemat pe zeii din Olimp la el i le-a grit n acest chip :

- Fiina pe care o vedei a fost fcut din porunca naltului nostru stpn. i tot el v-a cerut i vou s-o nzestrai, ct mai ales, cu straie i cu alte daruri...

Palas-Atena - suprat pe Prometeu, pentru c dnsul inea prea mult la muritori - s-a apucat, ca rzbunare, s-o nvemnte pe copila abia creat de fierar.

I-a esut astfel de veminte, cum nu fcuse pn-atunci nici chiar zeielor din cer. I-a aternut o hain alb pe umerii strlucitori. Mijlocul i l-a strns zeia cu-o cingtoare aurit, iar pe cap i-a pus un vl cu broderii nemaivzute, fcute chiar de mna ei.

Charitele i horele s-au strns i ele-n jurul fetei, dndu-i din nsuirile i gingia ce-o aveau. Dalba zei Afrodita i-a hrzit, la rndul su, puterea de-a sdi iubirea n inima brbailor.

51

Iar Hermes, zeul cel iret, i-a dat copilei glasul lui, mngietor i subire, i-a dat i vraja ochilor.

Hefaistos i-a meterit i o cutie de aram, nchis bine c-un capac. Stpnul lumii a deschis cutia asta de aram i-a pus n ea mai multe daruri.

- Te vei numi, frumoas fat, Pandora, a glsuit Zeus, pentru c ai attea daruri primite de la olimpieni. S le pstrezi toate acestea pentru fptura-i minunat. ns cutia de aram s-o druieti soului tu, dup ce te-i cstori...


Recommended