Home >Documents >Legea Comunelor Rurale 1904

Legea Comunelor Rurale 1904

Date post:24-Sep-2015
Category:
View:251 times
Download:36 times
Share this document with a friend
Description:
Legea Comunelor Rurale 1904
Transcript:

LEGEA PENTRU

ORGANIZAREA COMUNELOR RURALE, 1904

TITLUL I

Comuna rural, satul i ctunul

Art. 1. Comuna rural este persoan juridic.

Ea se compune din unul ori mai multe sate sau ctune.

Unul din aceste sate sau ctune servete ca reedina comunei.

Art. 2. Comuna rural nu poate avea mai puin de 200 de contribuabili.

Satul nu poate avea mai puin de 100 de locuitori.

Ctunele sunt centrele de populaie care au mai puin de 100 de locuitori.

Comunele rurale care nu ntrunesc numnrul de 200 de contribuabili se vor alipi cu altele, inndu-se cont de poziia lor topografic.

Nu se va putea deroga la aceast condiie dect printr-o lege special, dup ce se va lua avizul consiliului judeean, n urma unei cercetri fcute la faa locului de ctre delegaia judeean sau unul din membrii si, i din care cercetare ar rezulta cum c comuna ar ntmpina dificulti prea mari n administraia sa din cauza ntinderii teritoriale sau poziiei topografice.

Art. 3. Comuna care nu va putea suporta toate sarcinile ce-i sunt impuse, va avea dreptul s se ntruneasc cu una sau mai multe comune vecine.

Art. 4. Nici o comun, nici un sat i nici un ctun nu se va putea constitui dect prin lege i n urma avizului consiliului judeean.

Fiecare sat i ctun va avea vatra sa.

Art. 5. Fiecare locuitor face parte dintr-o comun i contribuie la sarcinile comunale.

Strinul, care va voi s se stabileasc n o comun rural, va trebui s obin autorizarea consiliului comunal.

Asemena autiorizare nu se va putea da dect dac strinul va dovedi, cu un certificat emanat de la autoritatea competent a locului de unde a plecat, c s-a bucurat de o bun purtare; c a satisfcut obligaiile legii de recrutare, dac este major; c nu a fost condamnat pentru crime sau delicte i c are o meserie sau un capital de 1.000 lei.

Autorizarea consiliului comunal nu se va putea executa dect dup ce va fi fost aprobat de prefectul judeului.

Aceste dispoziiuni nu se aplic strinilor care vin vremelnic, n grupe, pentru lucrri agricole sau industriale i servitorilor cu simbrie.

Un regulament de administraie public va dezvolta dispoziiunile acestui articol.

Art. 6. Alipirile i dezlipirile de comune, sate sau ctune, precum i schimbarea de reedin a comunei, nu se pot face dect prin lege, i aceasta dup cererea fcut de consiliul comunal al uneia din comunele interesate sau de o treime a alegtorilor nscrii pe listele electorale ale comunei.

Se va lua avizul consiliului judeean asupra cererilor de asemenea natur, n urma unei cercetri fcute la localitate de delegaia judeean sau unul din membri si.

Art. 7. Schimbarea numelui unei comune, unui sat sau ctun nu se poate face dect prin lege, dup cererea consiliului comunal, lundu-se avizul consiliului judeean.

Art. 8. Averea proprie a comunei ntrunit cu alt comun devine proprietatea comunei ntregi.

Locuitorii comunei ntrunite continu s pstreze proprietatea sau folosina exclusiv a bunurilor ce le-au aparinut n comun.

Tot astfel va fi i n cazul alipirii unui sat sau ctun.

n caz de dezlipire, comuna, satul sau ctunul reia proprietatea n natur sau, n lips, echivalentul tuturor bunurilor ce adusese la epoca alipirii.

Art. 9. n toate cazurile de alipiri i dezlipiri de comune, consiliile comunale sunt dizolvate de drept i se va proceda nentrziat la noi alegeri.

Pn la alegerea i instalarea noii autoriti comunale, se va numi, prin decret regal, o comisie interimar, conform art. 16.

TITLUL II

Sarcinnile comunei

Art. 10. Comuna este datoare:

a) A avea o cas comunal i localuri pentru sfaturile steti;

b) A avea localurile necesare pentru coli, conform legii nvmntului primar i legii pentru facerea cldirilor colare primare i nfiinarea Casei colilor i a ngriji de nvmntul profesional, conform legilor n vigoare;

c) A ngriji de cult i biseric, potrivit cu trebuinele populaiei;

d) A ngriji de copiii orfani, de bolnavi, ntre care i alienaii, de lehuzele i infirmii sraci din comun;

e) A ngriiji de nmormntarea decedailor sraci din comun i de nfiinarea i ntreinerea cimitirelor;

f) A ngriji de paza i buna linite n comun;

g) A ngriji de mbuntirea rasei animalelor;

h) A avea pepiniere pentru arbori fructiferi i ali arbori necesari la plantarea drumurilor i consolidarea terenurilor i coastelor, dup localitate;

i) A ngriji de igiena i salubritatea public i a ntreine o infirmerie;

j) A lua msuri, conform legilor i regulamentelor, pentru prevenirea sau ncetarea bolilor epidemice i contagioase, epizootiilor, inundaiilor i pentru prevenirea sau stingerea incendiilor etc.;

k) A lua msuri pentru strpirea animalelor, psrilor i insectelor ru-fctoare;

l) A ngriji de trgurile de vite i abatoare;

m) A mprejmui vatra satului;

n) A nfiina i ntreine serviciul telefonic ntre reedina comunei i satele i ctunele ei;

o) A ndeplini toate celelalte obligaiuni ce i se impun prin legi i regulamente.

TITLUL III

Administraia comunal

Capitolul I

Compunerea consiliului comunal i sfatului stesc

SECIUNEA I

Compunerea consiliului comunal

Art. 11. Fiecare comun va avea un consiliu comunal, un primar i un ajutor.

Art. 12. Consiliul comunal se compune din 9 consilieri n comunele care au pn la 5.000 locuitori i din 11 consilieri n acelea cu o populaie de peste 5.000 locuitori.

Numrul membrilor ce compun consiliile comunale se va determina de consiliile judeene respective n prima sesiune ordinar ce urmeaz dup facerea recensmntului general al populaiei i pe baza acestui recensmnt.

Deciziile date de consiliile judeene n aceast privin sunt definitive i se vor executa la primele alegeri ce vor avea loc.

Art. 13. Membrii consiliului comunal se aleg pe patru ani dup regulile statornicite prin legea de fa, legea pentru alegerea consiliilor comunale i legea asupra procedurii electorale.

Art. 14. Cnd consiliul comunal se gsete prin vacanele ivite redus la dou treimi, se va proceda la alegeri complimentare n termen de dou luni de la cea din urm vacan ivit.

Cu toate acestea, n cele din urm ase luni care preced renoirea integral a consiliului comunal, alegerile complimentare nu sunt obligatorii deect n cazul cnd consiliul comunal se va fi redus la mai puin de jumtate din numrul membrilor si.

Art. 15. Dac consiliul comunal ar strui s se deprteze de la atribuiunile sale, sau dac actele sale ar fi de natur a tulbura ordinea public, sau dac, prin rea credin, ar compromite interesele comunei, sau dac, prin demisie sau n orice alt mod, numrul membrilor ce compun consiliul comunal se va reduce la mai puin de jumtate, sau, n fine, dac ntre consilierii n funciune nu s-ar afla nici unul cu tiin de carte i n condiiuni de a fi ales primar sau ajutor, n caz c unul din aceste posturi ar fi vacant, consiliul va fi dizolvat prin decret regal.

Dizolvarea nu se va putea pronuna dect n urma unui raport motivat al ministrului de interne, bazat poe o cercetare fcut la localitate de prefectul judeului sau de un delegat al su.

Acest raport se va publica prin Monitorul Oficial odat cu decretul de dizolvare.

Art. 16. Dou luni cel mult dup dizolvarea consiliului comunal se fac noi alegeri; n acest interval o comisie interimar va administra interesele comunei.

Aceast comisie se numete prin decretul de dizolvare dintre alegtorii comunali cu tiin de carte cei mai greu impui. Ea se compune din trei membri, din care unul este desemnat preedinte.

Puterile comisiei interimare sunt mrginite la acte de pur administraie. n nici un caz nu va putea s angajeze finanele comunei peste resursele disponibile ale bugetului n exerciiu. Ea nu va putea s prepare bugetul comunei dect dac s-ar gsi funcionnd n ultimele dou luni ce preced nceperea unui nou an financiar. Bugetul ntocmit de comisia interimar se va mrgini, ns, att la venituri, ct i la cheltuieli, n limitele resurselor ordinare ale bugetului precedent. Ea nu va putea s primeasc socotelile primarului sau perceptorului fiscal nsrcinat cu perceperea veniturilor comunale, i numai n cazuri de vacan va putea face numiri provizorii n funciuni comunale.

Funciunile comisiei interimare nceteaz de drept ndat ce consiliul comunal a fost instalat.

SECIUNEA II

Compunerea sfatului stesc

Art. 17. Fiecare sat, afar de cel de reedin, va avea un sfat al satului i un delegat.

Interesele ctunului vor fi reprezentate de sfatul satului cel mai apropiat, la a crui alegere ctunul va lua parte.

Delegaia judeean, avnd n vedere deprtarea dintre sate i ctune, va determina, pentru fiecare sat n parte, ctunele mpreun cu care acesta va alege sfatul satului.

Art. 18. Sfatul satului se compune din cinci membri.

Ei se aleg pe patru ani de alegtorii pentru consiliul comunal domiciliai n satele i ctunele respective, dup regulile stabilite la art. 13.

Condiiile de eligibilitate sunt cele prevzute la art. 67-71 din legea pentru alegerea consiliilor comunale.

Art. 19. Alegerea sfatului stesc va avea loc n sat, la locul desemnat de primar prin afiul de convocare a alegtorilor.

Biroul electoral va fi prezidat de primarul comunei i, n caz de mpiedicare a acestuia, de ajutorul su sau unul din consilierii comunali cu tiin de carte, tras la sori de primar n edin public.

Secretarul primriei sau, n lips, un alegtor, cu tiin de carte, desemnat de alegtorii prezeni i, n caz de nenelegere, de preedintele biroului, va ndeplini funcia de secretar al biroului electoral.

Cnd interesele comunei se vor administra de o comisie interimar, alegerea se va prezida de ctre preedintele ei sau unul din membrii cu tiin de carte, tras la sori de preedinte n edin public.

n cazul cnd nu

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended