+ All Categories
Home > Documents > Laringita acuta

Laringita acuta

Date post: 27-Sep-2015
Category:
Upload: anonim
View: 149 times
Download: 22 times
Share this document with a friend
Description:
Laringita acuta
117
MINISTERUL EDUCATIEI NAȚIONALE INSPECTORATUL SCOLAR JUDETEAN TULCEA ȘCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ „ SFÂNTUL LUCA „ TULCEA P R O I E C T PENTRU EXAMENUL DE CERTIFICARE A COMPETENTELOR PROFESIONALE , NIVELUL 3 AVANSAT DOMENIUL: SANATATE SI ASISTENTA PEDAGOGICA CALIFICAREA : ASISTENT MEDICAL GENERALIST Indrumator: Absolvent : Tulcea - 2015
Transcript

MINISTERUL EDUCATIEI NAIONALE

INSPECTORATUL SCOLAR JUDETEAN TULCEACOALA POSTLICEAL SANITAR

SFNTUL LUCA TULCEA

P R O I E C T

PENTRU EXAMENUL DE CERTIFICARE A COMPETENTELOR

PROFESIONALE , NIVELUL 3 AVANSAT

DOMENIUL: SANATATE SI ASISTENTA PEDAGOGICA

CALIFICAREA : ASISTENT MEDICAL GENERALIST

Indrumator: Absolvent :

Tulcea - 2015

MINISTERUL EDUCATIEI NAIONALE

INSPECTORATUL SCOLAR JUDETEAN TULCEACOALA POSTLICEAL SANITAR

SFNTUL LUCA TULCEA

P R O I E C T

INGRIJIREA BOLNAVULUI CU

Laringita acutaDOMENIUL: SANATATE SI ASISTENTA PEDAGOGICA

CALIFICAREA : ASISTENT MEDICAL GENERALIST

Indrumator:

Absolvent :

Tulcea - 2015CUPRINS:

MOTIVATIA LUCRARII

CAPITOLUL I

ANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI RESPIRATOR

LARINGITA ACUTAa DEFINITIE

b ETIOPATOLOGIA

c SIMPTOMATOLOGIA

d FORME CLINICE

e DIAGNOSTIC ( POZITIV SI DIFERENTIAN )

f EVOLUTIE

g COMPLICATII

h PROGNOSTIC

i TRATAMENT

j PROFILAXIECAPITOLUL II

STUDII DE CAZ

CAZUL 1

CAZUL 2

CAZUL 3CAPITOLUL III

ROLUL ASISTENTEI IN TRATAREA SI INGRIJIREA PACIENTULUI CU LARINGITA ACUTABIBLIOGRAFIEMOTIVATIA LUCRARII

Rolul esenial al asistentei medicale const n a ajuta persoanele bolnave, sntoase i s rectige sntatea sau s-l ajute pn n ultimele sale clipe, prin ndeplinirea sarcinilor pe care le-ar fi ndeplinit singur, dac ar fi avut voin, putere i cunotinele necesare s ndeplineasc aceste funcii, astfel nct acesta s-i recapete independena ct mai repede posibil.

Asistenta medical ajut bolnavul s respecte prescripiile terapeutice ale medicului. Ea este contiina celui lipsit de contiin, dorina de a tri pentru cel ce a gndit la suicid, membru pentru cel cruia i-a fost amputat, ochi pentru cel ce a orbit de curnd, mijloc de locomoie pentru copilul mic, ncrederea pentru tnra mam, vocea celor slabi pentru a se putea exprima.

Virginia Henderson CAPITOLUL IMORFOLOGIA SI ANATOMIA APARATULUI RESPIRATOR

ANATOMIA APARATULUI RESPIRATOR

Activitatile fiziologice ale organismului uman necesita un consum permanent de enrgie. Energia utilizata provine din substantele organice care sunt supuse la nivel celular unor procese de oxido-reducere in urma carora rezulta CO2 care trebuie eliminate.

Totalitatea organelor care au rolul de a prelua din aerul inspirat O2 necesar acestor procese si de a elimina CO2 din organism alcatuiesc aparatul respirator.

Schimbul de gaze dintre organism si mediu implica urmatoarele procese:

Respiratia:

interna respiratia celulara

externa:

ventilatia (inspiratia + expiratia)

schimbul de gaze:

sangvin

tisular

Sistem respirator:

plamani:

stang

drept

cai aeriene:

fose nazale

faringe

laringe

trahee

bronhiiDin punct de vedere functional, respiratia reprezinta:

ventilatia pulmonara deplasarea aerului in ambele sensuri: atmosfera alveole pulmonare

alveole pulmonare atmosfera difuziunea O2 si CO2 intre alveolele pulmonare si sange

transportul O2 si CO2 prin sange si lichidele organismului catre si de la plaman reglarea ventilatiei

Aparatul respirator este format din 2 portiuni:- una de conducere, care cuprinde: cavitatea nazala, nazofaringele, laringele, traheea, bronhiile, bronhiolele pna la cele terminale;

- una respiratorie,care cuprinde bronhiolele respiratorii, ductele alveolare si alveolele.

n raport cu parenchimul pulmonar,caile respiratorii pot fi grupate n:intra- si extrapulmonare.

I. Caile respiratorii superioare

Nasul formatiune mediocefalica cu caracteristici specifice fiecarui individ, cu dublu rol respirator si olfactiv.

Este alctuit dintr-un schelet osteocartilaginos compus din oasele nazale, cartilajele laterale, cartilajele aripii nasului (alare mari i mici), ca i altele accesorii, mai mici. La exterior este acoperit de un strat de muchi superficiali pieloi i tegumente, iar la interior, cptuit de mucoasa nazal, cu excepia vestibulului cptuit de tegument.

Aerul insipirat prin nas ajunge in plamani. Mucusul vascos si perii aflati in nas au rol de filtrare a impuritatilor din aer. La om prin inspiraie sunt folosite nrile altrnativ(la un interval de 20 -30 de minute), permitand astfel regenerarea mucoasei nazale.

Cavitatea nazala este impartita de un perete median (septul nazal) in doua conducte situate inapoia piramidei nazale numite fose nazale.

Fosele nazale sunt la interior captusite cu mucoasa nazala care are in partea superioara, mucoasa olfactiva.

Fosele nazale comunica cu exteriorul prin 2 orificii (narile), iar cu faringele prin 2 orificii largi (meaturi narofaringiene). Fiecare fos nazal prezint anterior, in dreptul aripii nazale, un vestibule, nazal, prevzut cu un prag denumit limen nasi peri (vibrise) i glande, i fosa nazal propriu-zis, ce purific i umecteaz aerul inspirat.

Fosa nazal are patru perei, dintre care cel lateral este mai complicat i prezint trei lame osoase : cornetele (concile) nazale, superior i mijlociu, prelungiri ale osului etmoid, i cel inferior ataat maxilarului ca os independent.

Dedesubtul lor se formeaz nite spaii numite meaturi nazale in care se deschid sinusurile paranazale, caviti accesorii ale foselor nazale.

Acestea sunt sinusurile frontale, etmoidale, ale maxilarului i ale sfenoidului.

Cavitile nazale sunt cptuite de o mucoas foarte bogata vascularizata i mprit funcional n dou regiuni: una n treimea superioar, mucoasa olfactiv, i una n partea inferioar, mucoasa respiratorie.Cavitatea nazala are rolul de camera de rezonanta pentru sunetele emise la nivelul laringelui.

2. Faringele are forma unui tub muscular cu dimensiunea de 12-13 cm la adulti, se ingusteaza progresiv dinspre superior spre inferior si este divizat in trei etaje principale: nazofaringele, orofaringele si hipofaringele.

Toate cele trei etaje au o comunicare anterioara cu structuri invecinate. Faringele are o tunica musculara compusa din doua straturi, iar interior este tapetat de mucoasa.Nazofaringele (numit si epifaringe, cavum si rinofaringe) se intinde de la baza craniului superior pana la nivelul unui plan imaginar care trece prin palatul moale. Elemente anatomice importante de la nivelul acestui compartiment sunt: anterior orificiile coanale pe unde comunica cu fosele nazale;

superior plaseul sinusului sfenoidal.

La nivelul peretelui lateral se deschide orificiul faringian al tubei auditive (trompa lui Eustachio) de forma triunghiulara iar posterior acestui ostium gasim o depresiune numita fosa lui Rosenmller cu tonsila tubara. Acest reper anatomic prezinta importanta deoarece reprezinta locul de debut al neoplasmului de rinofaringe.

La unirea peretelui superior cu cel posterior se afla tonsila faringiana. Mucoasa rinofaringelui este de tip respirator, cilindric-ciliata.Orofaringele (bucofaringe sau mezofaringe) se intinde de la nivelul unui plan orizontal care trece prin platatul moale pana la nivelul marginei superioare a epiglotei.

Raporturile anatomice ale bucofaringelui sunt: anterior cu cavitatea bucala, comunicarea fiind realizata prin istmul bucofaringian, posterior cu fascia prevertebrala si corpurile vertebrelor cervicale 2 si 3; lateral intra in raport cu spatiul laterofaringian unde se gasesc arterele carotide, vena jugulara interna, noduri limfatice si nervii cranieni IX, X, XI si XII.

La nivelul peretelui lateral al orofaringelui se afla tonsila palatina continuta in loja tonsilara formata dintr-un pilier anterior si unul posterior; superior tonsilei palatine se afla fosa supratonsilara cuprinsa intre pilierul anterior si posterior. Mucoasa orofaringelui este de tip stratificat pavimentos necheratinizata.Hipofaringele (sau laringofaringe) se intinde de la nivelul marginei superiore a epiglotei la nivelul limitei inferioare a cartilajului cricoid si comunica anterior cu laringele.

Inferior, hipfaringele se continua cu esofagul, limita fiind reprezentata de sfincterul esofagian superior.

Raporturile hipofaringelui sunt: anterior cu coroana laringiana si fata posterioara a laringelui, lateral cu artera carotida comuna, vena jugulara interna si nervul X, posterior cu fascia prevertebrala si corpurile vertebrelor cervicale III pana la VI. La nivelul peretelui lateral se formeza doua santuri numite sinusuri piriforme. Mucoasa hipofaringelui este de tip stratificat pavimentos necheratinizata.Functiile principale ale faringelui sunt:deglutitia,functia

senzoriala,functia imunologica, functia respiratirie, functia fonatorie.Deglutitia este un act reflex, declansat de bolul alimentar ajuns la nivelul bazei limbii si care se desfasoara in mai multe etape:

inchiderea comunicarii cu nazofaringele prin ridicarea valului moale;

laringele este deplasat antero-superior sub baza limbii, iar epiglota acoopera coroana laringiana;

adductia corzilor vocale;

in acest mod bolul alimentar trece prin sinusurile piriforme;

sfincterul esofagian superior se relaxeaza iar muschii constrictori propulseaza bolul in esofag.Functia respiratorie.. Faringele constituie o raspantie la nivelul cailor aeriene si digestive superioare si participa alternativ la ambele functii: in timpul pasajului aerului inspira sau expirat prin rino- si orofaringe deglutitia este inhibata.Functia senzoriala, perceperea gustului se realizeaza atat la nivelul papilelor linguale gustative cat si prin receptori de la nivelul orofaringelui. Senzatiile gustative fundamentale sunt: dulce, sarat, acru (percepute la nivel lingual) si amar (perceput faringian).

Senzatiile gustative din cele doua treimi anterioare ale limbii sunt culese de nervul coarda timpanului (ram din facial) care se anostomozeaza cu lingualul (ram din trigemen), iar cele din treimea posterioara sunt receptionate de IX si X. Aroma specifica a variatelor alimentelor este insa perceputa de catre filetele nervului olfactiv.Functia imunologica este asigurata de tesutul limfoepitelial grupat in asa-numitul inel al lui Waldeyer si care cuprinde: tonsila faringiana, tonsilele palatine, tonsila tubara, tonsila linguala de la baza limbii. Functiile de supraveghere imunologica specifice tonsilelor sunt urmatoarele:

tonsilele produc limfocite;

la nivelul lor se realizeaza expunerea limfocitelor de tip B si T la antigenii uzuali si in acest mod se asigura productia de limfocite mesager si limfocite cu memorie; plasmocitele de la nivel tonsilar secreta toate tipurile de imunoglobuline;

limfocitele imunoactive de la nivel tonsilar patrund in torentul sanguin si limfatic.Functia fonatorie. Cavitatea bucala, faringele si limba sunt importante in vocea articula si in realizarea timbrului specific al vocii prin modularea sunetului fundamental emis la nivelul corzilor vocale.II. Caile respiratorii inferioare

1. Laringele indeplineste doua functii:

- conduce aerul la plamani;

- este prncipalul organ al fonatiei.

Laringele este un segment al cailor respiratorii inferioare la nivelul gtului, sub piele, continundu-se inferior cu traheea si comunicnd n sus cu faringele.

Este alcatuit dintr-un schelet alcatuit din cartilaje care ar format din mai multe piese: 3 cartilaje mari: tiroid, cricoid, epiglota si 2 cartilaje aritenoide mici, plus alte doua perechi de cartilaje si mai mici (corniculate si cuneiforme), unite ntre ele prin articulatii ce snt puse n miscare prin actiunea muschilor proprii.

In interiorul laringelui se gasesc corzile vocale si benzile ventriculare, situate deasupra lor, cu ventriculul laringian cuprins ntre ele, care, pe sectiunea facuta n plan vertical si transversal dau lumenului tubului cartilaginos rigid al laringelui aspectul unei clepsidre formata din doua plnii unite la mijloc, n zona corzilor vocale.

Plnia superioara este etajul superior al laringelui sau vestibulul laringian, continnd benzile ventriculare si ventriculele laringiene drept si stng, iar plnia inferioara este etajul inferior al laringelui sau etajul subglotic, ce se continua cu traheea.

Etajul mijlociu sau etajul glotic este portiunea cuprinsa ntre corzile vocale si cartilajele aritenoide.

Glota are aspectul unei deschideri de forma triunghiulara cu vrful anterior, cu dimensiuni variabile n functie de miscarea corzilor vocale data de deplasarea aritenoizilor sub actiunea muschilor constrictori si dilatatori ai glotei Prin actiunea acestor muschi, se deschide glota, prin ndepartarea corzilor vocale patrunde aerul n arborele respirator, n inspiratie, iar prin apropierea corzilor vocale, n expiratie, se obtine emisiunea sunetelor la nivelul laringelui (sunetele laringiene primitive), elementul de baza al limbajului articulat,mijloc esential de comunicare ntre oameni.

Aceste miscari ale aritenoizilor si corzilor vocale actionate de musculatura proprie a laringelui iau nastere sub influenta impulsurilor-nervoase transmise de la scoarta cerebrala si de la nucleii bulbari din trunchiul cerebral, pe calea nervilor recurenti, a caror integritate este esentiala pentru o buna functionare a laringelui.

Lezarea nervilor recurenti duce la alterarea att a respiratiei, ct si a emisiunii vocii (raguseala).

Vibratia care ia nastere n laringe, ca urmare a vibratiei corzilor vocale, sub influenta presiunii aerului expirat, ca si a contractiei musculaturii corzilor vocale sub impulsul comenzilor nervoase venite pe calea nervilor recurenti este modelata, amplificata si mbogatita cu noi sunete (armonice) n cavitatile de rezonanta (faringe, nas, sinusuri), ca si la valul palatin si dinti, dnd aspectul final al vocii proprii fiecarui individ. In afara de asta, laringele are rol n apararea cailor aeriene inferioare, prin contractia lui spastica, la contactul cu agenti nocivi, ca si declansarea reflexe.2. Traheea este un conduct musculocartilaginos, aplatizat posterior, interpus ntre laringe si arborele bronsic. Are o lungime de 10-12 cm, dintre care 5-6 cm sunt n regiunea cervicala si 6-7 cm n regiunea toracica.Delimitare: - superior: planul ce trece prin membrana cricotraheala (se proiecteaza la nivelul vertebrei C6);

- inferior: pna la bifurcatia n cele 2 bronhii principale (se proiecteaza pe peretele toracic anterior la nivelul unghiului manubriosternal Louis si posterior la nivelul vertebrei T4).

Traiectul traheei este superficial n regiunea cervicala si profund n cea toracica, n mediastinul mijlociu. Este situata median, iar n portiunea inferioara este deplasata paravertebral spre dreapta de catre crosa aortei.Raporturi: - portiunea cervicala:

- anterior: istmul glandei tiroide+lobul Lalouette cu elementele vasculare tiroidiene, muschii infrahioidieni, muschiul platysma

- posterior: muschiul traheoesofagian, esofagul, nervul laringeu recurent drept

- lateral: lobii glandei tiroide, MNV al gtului (ACC, VJI, X)

- portiunea toracica:

- anterior: ligamentul sterno- si tireopericardic, loja timica, manubriul sternal

- posterior: esofagul si muschiul traheoesofagian

- lateral:

- stnga crosa aortei, ACC stnga, artera subclavie stnga, nervul X stng, nervul laringeu recurent stng, canalul toracic;

- dreapta nervul X drept, ACC dreapta.

n dreptul vertebrei T4 traheea se bifurca, dnd nastere celor 2 bronhii principale. La nivelul bifurcatiei, ultimul cartilaj traheal proemina spre lumen = carena traheala.Vascularizatie:- arteriala: ramuri din artera tiroidiana inferioara, artera tiroidiana ima, artera IC suprema, arterele IC posterioare, artrele bronsice, artera toracica interna.

- drenajul venos: se face n plexul venos tiroidian impar => vena brahiocefalica stnga=> VCS si n venele IC posterioare si venele bronsice => sistemul venelor azygos

- drenajul limfatic: ganglionii jugulari anteriori, paratraheali si supraclaviculari3. Arborele bronsic:

- portiune extrapulmonara: cuprinde bronhiile principale si originea bronhiilor lobare

- portiune intrapulmonara: cuprinde ramificatiile de la bronhii segmentare pna la bronhiolele respiratorii si alveole Bronhiile principale Bronhia principala dreaptaIntra n alcatuirea pediculului pulmonar drept: bronhia principala dreapta situata posterior si superior, artera pulmonara dreapta anterior si inferior fata de bronhia principala dreapta, vena pulmonara superioara dreapta anterior si inferior fata de artera pulmonara dreapta, vena pulmonara inferioara dreapta inferior fata de bronhia principala dreapta, vasele bronsice (1 artera + vene) posterior fata de bronhia principala dreapta, fibre nervoase si limfatice dispuse att anterior ct si posterior fata de bronhia principala dreapta.

Prehilar, se divide n 3 bronhii lobare superioara, medie si inferioara, care se distribuie lobilor pulmonari.

Bronhia lobara superioara se divide n 3 ramuri segmentare, pentru cele 3 segmente ale lobului superior: apicala, anterioara si posterioara.

Bronhia lobara mijlocie se divide n 2 ramuri segmentare, mediala si laterala, care se distribuie lobului mijlociu.

Bronhia lobara inferioara se divide initial n 2 ramuri: trunchi bazal drept si ramura apicala a lobului inferior.

Din trunchiul bazal vor lua nastere 4 ramuri: bazala mediala, bazala anterioara, bazala posterioara si bazala laterala.

Bronhia dreapta este mai scurta, are un calibru mai mare si un tract direct, vertical b) Bronhia principala stangaIntra n alcatuirea pediculului pulmonar stng: bronhia principala stnga situata posterior, artera pulmonara stnga anterior si superior fata de bronhia principala stnga, vena pulmonara superioara stnga anterior fata de bronhia principala stnga, vena pulmonara inferioara stnga inferior fata de bronhia principala stnga, vasele bronsice (2 artere + vene) posterior (una posterosuperior si una posteroinferior) fata de bronhia principala stnga, fibre nervoase si limfatice dispuse att anterior ct si posterior fata de bronhia principala stnga.

Prehilar, se divide n 2 bronhii lobare superioara si inferioara, care se distribuie lobuli pulmonari.

Bronhia lobara superioara se divide n 2 trunchiuri: superior si inferior (lingular). Cel superior va da o ramura apicoposterioara si una anterioara iar cel inferior o ramura lingulara superioara si una lingulara inferioara.

Bronhia lobara inferioara: se divide initial n 2 ramuri: trunchi bazal stng si ramura apicala a lobului inferior. Din trunchiul bazal vor lua nastere 3 ramuri: bazala anterioara, bazala posterioara si bazala laterala.

Are un traiect mai orizontal, este mai subtire si mai lunga (5 cm). Bronhiile principale fac parte din pediculul pulmonae. Pediculul pulmonar cuprinde formatiunile care intra si ies din plamani: bronhia principala ;

artera pulmonara;

venele pulmonare;

vasele si nervii pulmonar.

Structura bronhiei principale este identica cu a traheei, inelele cartilaginoase in numar de 9-12 , sunt incomplete posterior . Ele pot fi comprimate de : adenopatii traheo-bronsice dand tulburari de ventilatie in teritoriul respective = atelectazie tumori de vecinatate

Bronhiile principale constituie segmentul extrapulmonar al arborelui bronsic. Dupa patrunderea in plaman, ele se ramifica, formand segmental intrapulmonar al arborelui bronsic.4. Plamanii reprezinta principalele organe ale aparatului respirator, la nivelul carora are loc schimbul de gaze dintre organism si mediu. Sunt organe pereche, asezate in cavitatea toracica de o parte si de alta a mediastinului.Dimensiuni: 25 cm lungime, 10 cm latime, 15 cm grosime. Forma: trunchi de con cu baza situata inferior. Greutatea celor 2 plamni este de circa 1,2 kg.

Au o consistenta buretoasa, iar la proba docimaziei hidrostatice un fragment pulmonar pluteste la suprafata apei datorita continutului aeric.

n cazul nou-nascutilor care nu au respirat, a persoanelor decedate prin nec sau a pacientilor cu procese exsudative alveolare (pnumonii, edem pulmonar acut) fragmentele pulmonare cad pe fundul vascului la docimazia hidrostatica.Configuratia externa:

La nivelul suprafetei plamnilor se pot distinge 1 sau 2 santuri adnci = scizuri, care delimiteaza parenchimul pulmonar n lobi:

- scizura oblica (prezenta la ambii plamni) pleaca de pe fata mediala a plamnului, posterosuperior de hilul pulmonar, trece pe fata costala, apoi se ndreapta oblic inferior si anterior, intersecteaza marginea inferioara a plamnului si se termina n partea anteroinferioara a hilului.

- scizura orizontala (prezenta doar la plamnul drept) pleaca de la jumatatea traseului descris de scizura oblica pe fata costala, se ndreapta orizontal spre marginea anterioara, o intersecteaza, dupa care trece pe fata mediala si se termina la nivelul hilului.

- la locul intersectiei celor 2 scizuri, n drept spatiului IV intercostal drept se descrie un unghi ascutit = unghiul lui Boyden

Plamnul drept, avnd ambele scizuri, este mpartit n 3 lobi (superior, mediu si inferior), iar cel stng, avnd doar scizura oblica, este mpartit n 2 lobi (superior si inferior).

Pe fata mediala a celor 2 plamni se descriu o serie de impresiuni date de viscerele intratoracice:

- plamnul drept:

- n portiunea prehilara impresiunea cardiaca, impresiunea VCS

- n portiunea retrohilara impresiunea esofagului, impresiunea venei azygos

- n portiunea suprahilara impresiunea crosei venei azygos

- n portiunea infrahilara impresiunea VCI

- plamnul stng:

- n portiunea prehilara impresiunea cardiaca, impresiunea aortei ascendente

- n portiunea retrohilara impresiunea aortei descendente, impresiunea canalului toracic

- n portiunea suprahilara impresiunea crosei aortei, impresiunea venei brahiocefalice stngi

Tot n raport cu hilul pulmonar, anterior trec nervii frenici si vasele pericardofenice iar posterior trec nervii vagi.Segmentatia plamnilor:

Lobii,pulmonari delimitati de scizurile de la suprafata plamnului, sunt alcatuiti din segmente pulmonare.Unitatea morfofunctionala a plamanului este acinul pulmonar. Acesta este format din:

canale alveolare;

sacii alveolari; alveolele pulmonare (reprezinta cea mai mica unitate).

Arborele bronsic cuprinde totalitatea bronhiilor intrapulmonare rezultate din ramificatiile bronhiilor extrapulmonare.Pleurele reprezinta doua foite seroase ce invelesc plamanii.Pleura este de doua feluri: parietala (captuseste peretii cutiei toracice);

viscerala (acopera plamanul).

La nivelul hilului pulmonar, reflexia pleurei viscerale pe cea parietala formeaza ligamentul pulmonar (ligamentul triunghiular Waldayer). Pleura parietala prezinta mai multe segmente: pleura costala tapeteaza fata interna a cutiei toracice;

pleura diafragmatica n raport cu diafragmul; pleura medastinala care formeaza la nivelul esofagului 2 funduri de sac: interazygoesofagian (pe dreapta);

interaorticoesofagian (pe stnga).

Portiunea din pleura parietala care depaseste prima coasta se numeste dom pleural (cupula pleurala). Domul pleural prezinta posterior o depresiune = foseta supraretropleurala n care se gasesc artera vertebrala si ganglionul stelat.

La trecerea pleurei parietale de pe un perete pe altul se formeaza funduri de sac numite recesuri pleurale. ntre pleura costala,si cea mediastinala, se formeaza anterior recesul costomediastinal. ntre pleura costala si cea diafragmatica, se formeaza inferior recesul costodiafragmatic (costofrenic).

Cavitatea pleurala poate deveni reala in conditii patologice, cand intre cele doua foite se pot acumula: sange (HEMOTORAX), puroi (PIOTORAX), limfa (LIMFOTORAX), aer (PNEUMOTORAX) sau lichid (HIDROTORAX).

Plamanii sunt situati in cutia toracica formata din schelet osos si muschi proprii (intrinseci si extrinseci).Cutia toracica este separate de cavitatea abdominala prin diafragma.Vascularizatia plamanului este:1 nutritiva si este asigurata de marea circulatie;

Vascularizatia nutrtiva este data de arterele bronsice (ramuri din aorta descendenta portiunea sa toracica) una pentru plamnul drept si 2 pentru plamnul stng.2 functionala si este asigurata de mica circulatie dintre inima si plamani.

Circulatia functionala este de fapt mica circulatie si este reprezentata de trunchiul arterei pulmonare, cu originea n ventriculul drept si care se mparte n 2 ramuri principale: dreapta si stnga.

Artera pulmonara stnga este legata de artera aorta prin ligamentul arterial (rezultat prin oblitererea canalului arterial Botallo). Cele 2 artere pulmonare dupa ce au patruns n hil, dau ramuri corespunzatoare ramificatiilor bronhiilor si se distribuie parenchimului pulmonar, pna la nivel alveolar.

Capilarele alveolare, la nivelul carora se realizeaza hematoza, se continua cu un sistem venos care dreneaza n cele 4 vene pulmonare: superioara stnga, inferioara stnga, superioara dreapta si inferioara dreapta se deschid n atriul stng.

Drenajul limfatic se face n ganglionii intrapulmonari,bronhopulmonari, traheobronsici si paratraheali.Inervatia plamanului este asigurata de plexul nervos pulmonar care contine fibre nervoase,provenite din ganglionii toracici si fibre parasimpatice care sunt desprinse din nervul X.

Astefel inervatia este:

- simpatica: fibrele preganglionare au originea n nucleul intermediolateral T2-T5, fac sinapsa n lantul simpatic toracal si se continua ca nervi bronhopulmonari care se dispun peribronsic. Mai primeste fibre din ganglionii simpatici cerviali inferior (stelat) si mijlociu.

- parasimpatica: data de ramuri bronsice din nervii vagi (cu originea n nucleul dorsal al vagului). Stimularea parasimpatica produce la nivel pulmonar bronhoconstrictie si cresterea secretiilor traheobronsice.

- componenta simpatico si cea parasimpatica alcatuiesc 2 plexuri pulmonare, anterior si posterior, care se distribuie peribron

FIZIOLOGIA RESPIRATIEI

Ventilatia pulmonara este un proces care consta in introducerea aerului in alveolele pulmonare prin inspiratie si eliminarea lui prin parcurgerea drumului invers, in expiratie.

Transportul aerului in ambele sensuri se realizeaza ca urmare a variatiei presiunii intraaveolare produsa in timpul inspiratiei si expiratiei.

Procesele mecanice respiratorii sunt procesele prin care cavitatea toracica isi modifica volumul in sensul cresterii sau micsorarii sale, ceea ce permite inspiratia si expiratia pulmonara.

n mod normal se inspir sau se expir circa 500 cm3 aer numit aer respirator (volumul curent). Din aceast cantitate nu particip ns la schimburile respiratorii pulmonare dect circa 350 cm3. Restul de aproximativ 150 cm3 ocup spaiul mort, adic traheea, bronhiile i bronhiolele. n cazul unei inspiraii forate n continuarea uneia normale se poate inspira un plus de circa 1 500 cm3 aer, numit aer complimentar. n cazul unei expiraii forate n continuarea uneia normale se poate expira un plus de circa 1 500 cm3 aer de rezerv. Suma acestor valori reprezint capacitatea vital de aproximativ 3 500 cm3.

Capacitatea vital condiioneaz activitatea fizic asigurnd ventilaia pulmonar i variaz n raport cu vrsta, sexul, ali factori fiziologici i divers e

stri patologice, de unde necesitatea determinrii ei.

La sfritul unei expiraii. forate, orict de puternic ar fi aceasta, rmne n plamni o cantitate de circa 1 500 cm3 aer numit aer rezidual.

Capacitatea vital laolalt cu aerul rezidual constituie capacitatea pulmonar care are deci o valoare de circa 5 000 cm3.

Debitul respirator reprezint volumul de aer inspirat sau expirat ntr-un minut. El depinde de numrul respiraiilor pe minut i de amplitudinea micrilor respiratorii.

Este mai mare la aduli dect la copii, la brbai fa de femei i crete n timpul eforturilor fizice i n cursul altor stri fiziologice i n diferite stri patologice. n condiii de repaus (16 respiraii pe minut i 500 cm3 aer respirator) este de 81, poate ajunge n cursul efortului la 801001/min, iar n mod forat la 2101/min (debitul respirator maximal).

Schimbul de gaze ntre sngele venos din capilarele perialveloare i aerul care se gsete n alveole este favorizat de structura alveolelor i capilarelor i de raporturile lor.

Acesta se face pe seama unor procese fizice i fizico-chimice ce alctuiesc chimismul respirator i este determinat de presiunea parial diferit datorit concentraiei diferite a aceluiai gaz n alveole fa de cea din capilarele venoase.

Presiunea parial a oxigenului n alveole este de 100 mm Hg, iar n sngele venos de 37 mm Hg.

Presiunea parial a bioxidului de carbon este n alveole de 40 mm Hg, iar n sngele venos de 46 mm Hg.

Datorit diferenelor de presiune parial a gazelor din alveole i din sngele venos, oxigenul difuzeaz din alveole n sngele venos al capilarelor perialveolare, iar bioxidul de carbon trece din capilare n alveole, de unde este eliminat n cursul expiraiei. n cazul scderii presiunii atmosferice, ca, de pild, n cursul ascensiunii munilor sau al zborurilor aviatice, cantitile de oxigen care ptrund n snge scad datorit scderii presiunii sale pariale din aer.

Oxigenarea esuturilor devine insuficient i se manifest sub forma bolii de altitudine sau rului de munte. n cazul creterii presiunii atmosferice ca, de pild, n cursul muncii sub ap n chesoane, are loc o cretere, n special, a cantitii de azot care se dizolv n snge drept efect a creterii presiunii sale pariale n aerul inspirat.

Dac are loc o decompresie brusc (ridicarea rapid deasupra apei), cantitile de azot n snge se degaj brusc sub form de bule gazoase care pot astupa vase sanguine ale organelor de importan vital, cauznd moartea.

Aerul inspirat conine 20,97% oxigen, 0,03% bioxid de carbon i 79% azot, iar cel expirat conine 1617% oxigen, 34% bioxid de carbon i 79% azot.

Analiza aerului expirat d posibilitatea cunoaterii cantitii de oxigen consumat n respiraie i a celei de bioxid de carbon eliminat.

Pe seama acestor cifre se calculeaz raportul numit ct respirator, Ctul respirator variaz ntre 0,71, exprimnd natura substanelor metabolizate n funcie de natura acestor substane variaz i echivalentul caloric al unui litru de oxigen.

Asupra acestuia se pot deci obine indicaii n funcie de ctul respirator . Cunoaterea echivalentului caloric este necesar la determinarea cu precizie a valorii metabolismului energetic prin metoda schimburilor respiratorii .

Afectiunile aparatului respirator sunt unele dintre cele mai frecvente in patologia sugarului si copilului, reprezentand cauza ce ocupa primul loc in morbiditate.

Ele se impart in trei categorii distincte:

infectii ale cailor aeriene superioare (rinofaringita, adenoidita acuta sau cronica, faringoamigdalita, etc);

infectii ale cailor respiratorii inferioare (bronsita, bronsiolita, bronsiectaziile, astmul bronsic);

boli pulmonare propriu-zise ce afecteaza alveola (pneumonia, emfizemul gustative, atelectazia).NOTIUNI DE ANATOMIE, FIZIOLOGIE SI FIZIOPATOLOGIA FARINGELUI SI A FORMATIUNILOR LIMFOIDE DE LA NIVELUL SAU

Faringele musculo-membranos este in plan vertical, faringele se intinde de la baza craniului la gura esofagului (marginea inferioara a cartilajului cricoid, ce corespunde nivelului vertebrei c6 ) pe distanta de 14 cm , ustati inaintea coloanei vertebrale cervicale si inapoia foselor nazale, cavitatii bucale si a laringelui cu care comunica prin coane, istmul bucofaringian si aditusul laringian. Faringele are trei etaje:

1 rinofaringele;

2 bucofaringele;

3 laringofaringele.

Amigdala gustativ este o aglomerare de tesut limfoid de marimea unei migdale, are o forma ovoida, turtita in sens transversal cu axa mare verticala. Ea lasa la polul superior al lojii ce o ocupa, o depresiune numita fosa supraamigdaliana de la nivelul careia se continua, uneori, in valul palatin, un tract sinuos diverticular numit sinusul Tourtual. Polul inferior al amigdalei se continua de la nivelul santului amigdaloglos cu amigdala linguala.

Embriologic, amigdala deriva din sinusul tonsilar aparut la nivelul celei de-a doua fante branhiale, intre arcurile branhiale II si III.

Un mugure aparut in centrul sinusului, pliul intratonsilar, il va diviza in doua sinusuri secundare, ce vor fi invadate de tesut gustative si apoi limfoid, alcatuind amigdala gustativ cu o dubla origine polara: superioara si inferioara.

Aceasta explica dubla vascularizatie a amigdalei.

Fata externa a amigdalei este acoperita de o capsula fibroasa, despartita de peretele musculofibros al lojii amigdaliene, prin tesut conjunctiv lax.

Vascularizatia amigdalei este asigurata de catre artera tonsilara, ramura a palatinei ascendente.Structura faringelui. Faringele cuprinde 4 straturi de la interior spre exterior:

1 tunica mucoasa;

2 tunica fibroasa (aponevroza);

3 tunica musculara;

4 tunica advenciala.

Formatiunile limgoide de la nivelul faringelui alcatuiesc asa-numitul inel limfatic Waldeyer. Amigdala laringiana (Frenkel) este, de asemenea, anexata acestui inel limfatic faringian.

Faringele este locul de incrucisare a traiectului bolului alimetar cu cel al curentului de aer respirat, justificandu-si astfel din plin apartenenta sa la aparatul de import al materiei (Reiner). De asemenea, prin pozitia sa, el joaca rolul de cavitate de rezonanta supraglotica.

Prin inervatia sa senzitiva si senzoriala, faringele are si o functie de aparare precum si o participare importanta la functia gustului.

Rolul faringelui in deglutitie este primordial. De asemenea, faringele mai are rol in respiratie, in fonatie dar si functie gustative. Tulburarea functiei de deglutitie realizeaza disfagia sau deglutitia dificila.

Clasificarea inflamatiilor faringiene:

I angine acute nespecifice:

a angine localizate:

angina sau amigdalita acuta

angina flegmonoasa

b angine difuze:

flegmonul difuz faringian

angina cangrenoasa

II angine acute specifice:

a angina difterica;

b angina Vincent;

c angina herpetica;

d eruptiile buloase.LARINGITA ACUTA

DefinitieLaringitele acute sunt inflamaii ale mucoasei laringiene, au o etiologie poliform i un aspect simptomatic variabil, survin rareori izolat, de obicei integreaz ntr-un tablou inflamator mai larg rino-faringo-laringo-traheobronic.Sisteme afectate: digestiv;

respirator;

nervos;

ORL.Semne si simptome:Tabloul clinic al laringitei acute este realizat de mbinarea simptomelor de infecie general cu simptome de afectare laringian. Aceasta difer n funcie de forma clinic de laringita acut avnd unele caractere particulare la copil i adult.

Tabloul clinic al laringitei catarale variaz n funcie cu vrsta i cu leziunile anatomopatologice, fiind n general mai accentuat la sugar i copilul mic.

Debutul bolii este de obicei brusc n plin stare de sntate (pn s fi prezentat vreun semn premonitoriu, sau fiind de 2-3 zile subfebril i cu nasul obstruat) copilul sau adultul se scoal de diminea rguit sau n cazul sugarului se trezete noaptea sufocat. La aceste simptome se adaug o tuse iritativ precum i senzaia de usc]ciune i de corp strin n fundul gtului. Laringoscopia indirect i direct pune n eviden o congestie difuz a mucoasei cu corzile vocale, turgescene acoperite de secreie mucopurulent.Tabloul clinic al laringitei edemantoas tubglotice.Este caracteristic, boala debutnd de cele mai multe ori brusc, de obicei n timpul nopii cu dispnee inspiratorie accentuat nsoit de tiraj i cornaj i cu stare de agitaie i cianoz. Alteori se instaleaz treptat la un copil care cu cteva zile nainte prezentase fenomen de rinoadenoidit acut. Accesele de dispnee la nceput paraxistie pot deveni subintrante, starea copilului continund s se agraveze. Copilul prezint o tuse ltrtoare.

Febra poate fi moderat sau foarte ridicat dup natura agentului patogen n cauz. n formele grave de laringit virotic copilul poate avea 40-41C, la care se asociaz o stare general profund alterat cu facies toxic, agitaie extrem, deshidratare i uneori epistaxuri repetate.n laringita edemantoas simptomele se descriu:Starea general alterat, febr ridicat, nsoit de frisoane care apar brusc sau progresiv.

Vocea este puin alterat, dac articulaiile crico-aritenoidiene sunt indemne sau dac spaiul suprafeei nu este ngust. Se constat rgueal sau chiar afonie complet atunci cnd edemul este accentuat.

Se adaug senzaia de tensiune la nivelul laringelui i la baza gtului. Durerile sunt accentuate i continue.

Tusea uscat spasmatic exacerbeaz jen dureroas.

Bolnavul este anxios agitat, are sete de aer.

Laringita striduloas debuteaz brusc n timpul nopii cu o criz de dispnee nsoit de tiraj i cornaj, tuse ltrtoare, agitaie intens i cianoz.

Laringoscopia direct va arta n regiunea subglotic o congestie a mucoasei care apare acoperit de secreie.Laringita cronic cataralSemnele subiective i funcionale sunt: rgueala i oboseala vocal. Iniial vocea este discret detrimbrat i se valeaz repede. Ulterior rgueala se intensific i apare oboseala ori de cte ori bolnavul este nevoit s vorbeasc mai mult.

Ca simptome bolnavul acuz senzaii neplcute de picturi, gdilturi, arsuri, uscciune i nepturi.Laringita cronic pahidermic roieBolnavul acuz 3 simptome principale: disfonia, durere laringian hemaj repetat. Afeciunea este mai frecvent la brbaii fumtori care abuzeaz de voce.Laringita cronic atropic (uscat)Semne: senzaii de usc]ciune i de iritaie permanent a mucoaselor gtului, tuse i disfonie cu predominan matinal i care se amelioreaz odat cu expectoraia unor cruste galbene, verzi sau negricioase adesea ptate cu snge i urt mirositoare.Laringita cronic a copiluluiRgueala este simptomul principal care alarmeaz aparintorii.

Forme cliniceLa fiecare organ n parte examenul cuprinde interogatoriul asupra tulburrii subiective, examenul fizic i funcional i o serie de examene de laborator.

INTEROGATORIUL

Examenul laringeluiva ncepe prin interogatoriul (n cazul copilului a prinilor acestora) asupra tulburrii subiective i funcionale pe care le poate manifesta acest organ, rgueala (disfonie), dispnee, tuse, disfagie, precum i asupra modului n care au aprut i evoluat aceste tulburri.

EXAMENUL OBIECTIV al organului fonator cuprinde: inspecia, palpare i examenul endocavitar (laringoscopia indirect i direct) completate cu controlul funciilor laringelui.

Inspecia are un rol important n stabilirea modului cum se efectueaz micrile active ale laringelui, tiindu-se c n mod normal laringele se ridic n timpul inspiraiei, coborrea lui n acest moment fiziologic va indica prezena unui obstacol endolaringian.

Palparea este important pentru depistarea unei laringopatii cu ajutorul cruia se pune n eviden prezena sau absena micrilor pasive ale laringelui; n mod normal laringele, fixat ntre policele i indexul examinatorului se poate mobiliza uor n plan transversal producndu-se un sunet caracteristic.

Laringoscopia

Acest examen se poate efectua fie cu ajutorul oglinzii laringiene (laringoscopia indirect) fie cu ajutorul unui tub rectiliniu care deprim puternic baza limbii i face posibil inspecia direct a laringelui (laringoscopia direct).

Laringoscopia indirect

Examenul cu oglinda laringoscopic este investigaia cea mai simpl i mai uor suportat de ctre bolnavi. La aceasta sunt necesare:

un reflector frontal;

surs luminoas;

oglinda laringoscopic;

un vas cu ap cald;

comprese sterile.

Bolnavul n poziie eznd cu corpul uor aplecat nainte i cu capul n uoar extensie. Se cere bolnavului s deschid larg gura i s scoat limba al crei vrf nvelit cu o compres se va trage uor de ctre examinator cu mna stng. n felul acesta se mrete vizibilitatea asupra laringelui. n mna dreapt examinatorul ine oglinda laringoscopic pe care o introduce n orofaringe.

Dac pacientul respir linitit i nu i contract muchii laringelui n oglind va aprea imaginea rsturnat a coroanei laringiene cu toate elementele ei: epiglota, aritenoizi.

Laringoscopia forat

Aceast metod se practic cu un apstor de limb special care are captul ndoit i bilobat prevzut cu dou croete butonate.

Laringoscopia direct: directoscopia se practic cu o aparatur i un instrument special:

- tubul spatul a lui Chevallier-Jackson;

- spatule laringiene ce se adapteaz la transformator.

Laringoscopia direct este metoda cu ajutorul creia putem observa direct aspectele cavitii laringiene. Se folosete ndeosebi la copiii sub 5 ani.

Poziia: culcat pentru copii, eznd pentru aduli.

Copilul este culcat n decubit dorsal cu umerii imobilizai, alt ajutor inndu-i capul n hiperextensie. Examinatorul introduce n gura copilului spatula, cu care va apsa limba i va pune n eviden epiglota pe care o va ncrca pe spatul descoperind lungimea laringelui.

Ca accidente ale laringoscopiei direct, ruperea incisivilor, lezarea buzei superioare, a mucoasei de la baza limbii. De asemenea tulburri asfixice, sincope respiratorii sau cardiace.

EXAMENUL FUNCIONAL

Prin examenul funcional se va face o analiz fin a vocii cntate i a vorbirii controlnd urmtorii factori: micarea respiratorie, micarea corzii vocale prin laringostroboscopie. Stroboscoapele permit sincronizri sau diferenieri de faz micrile corzilor vocale ale cror vibraie sunt recepionate de un microfon pus n legtur cu stroboscopul. Alt medic are rolul de a poziiona corect bolnavul n timpul acestor investigaii, de a ajuta medicul servindu-l cu materiale necesare i susinnd pacientul n poziia corespunztoare.

EXAMENUL DE LABORATOR

Examenul microbiologic i imunologic

Prezena unei secreii nazale, a unui exudat faringian sau laringo-traheo-bronic impune examenul bacteriologic. Examenul virusologic al secreiei laringo-traheo-bronic va fi trimis la laboratoare specializate. Necesare sunt i examenele serologice (reaciile Bordet-Waserman, ASLO i reaciile de neutralizare fa de diferiii virusuri), intradermoreaciile (la tuberculina sau la diveri alergeni r. Shick) i cercetarea diferitelor deficiene imunitare prin examenul histoimunologic, precum i dozarea de imuniglobuline.

b) Examenele hematologice sunt de extrem importan i uneori de urgen; leucograma pentru depistarea i controlul unui focar supurativ profund, hemograma, determinarea numrului de trombocite, timpul de coagulare i sngerare, VSH.

Examenul biochimic al sngelui utile n unele cazuri sunt glicemia pentru depistarea unui diabet decompensat, calcemia, fosfataza alcalin, colesterolomia, probele hepatice, electroforeza.

c) Examenul radiologic: - radioscopii, radiografii, arteriografia, limfografia, radioscopia pulmonar. Se pot practica n diferite incidente, simple sau cu substan de contrast.

d) Examenul histopatologic

Dac exist leziuni infiltrative vegetante a cror origine nu poate fi precizat chimic trebuie practicat biopsia regiunii respective cu o pens adecvat dup o prealabil anestezie cu soluie de xalin 1-2. n cazul n care caracterul hemoragic al esutului infiltrativ nu permite biopsierea lui, examenul histopatologic se va efectua prin producerea biopunciei.

e) Alte examene:

- examenul de urin;

- examenul copraparazitologic;

- EKG;

- scintigrafie.

Examene complementare:

examenul oftalmologic;

neuropsihic;

examenul dermatologic;

examenul oncologic.Evoluie. Complicaii. DiagnosticEvoluia laringitei acute difer de la o form clinic la alta. Astfel evoluia laringitei catarale este de obicei benign fenomenele funcionale i fizice retrocednd n 4-5 zile. Chiar dac procesul cataral se poate extinde i la arborele traheobronic, dnd o traheobronit descendent, prognosticul rmne favorabil, acest uoar complicaie vindecndu-se dup cteva zile. Mai neplcut este ns cronicizarea laringitei determinat de persistena factorilor etologici favorizani.

Evoluia laringitei acute edematoase este variabil n raport cu precocitatea diagnosticului i a tratamentului, cu virulena agentului patogen i cu puterea de rezisten a organismului individului. Ea poate varia de la 5 la 7 zile terminndu-se prin vindecare n cazurile precoce i corect tratate, sau se poate prelungi sptmni sau chiar luni de zile dac masivitatea infeciei, tratamentul insuficient i lipsa de aprare a organismului au permis extinderea procesului edematos la ntregul arbore traheobronic i instalarea unor complicaii grave ca bronhopneumonia.

Evoluia laringitei striduloase este tipic. Dup debutul zgomotos foarte alarmat pentru familie, accesul de sufocare tratat sau chiar netratat cedeaz n mai puin de o or i copilul ostenit din criza prin care a trecut, adoarme linitit dar uorul sforit care i nsoete somnul dovedete prezena obstruciei care nerezolvat mai poate s favorizeze n nopile urmtoare reapariia unor crize similare.Pronostic spre vindecare

Laringita cronic cataral evolueaz lent cu perioade de ameliorare prin tratament adecvat pe toat durata vieii.

Este aadar odat constituit cvasi-incurabil i prognosticul este descurajator n special pentru cntrei.

Complicaiile laringitei acute apar ca urmare a netratrii acestora la timp sau tratamentul incorect dar i a lipsei de aprare a organismului supus infeciilor repetate determinate de ageni patogeni.

n laringita cataral complicaiile apar la boli cu o stare general alterat sau dup boli infecioase - febra tifoida, tifos exantematic. Ele sunt produse prin extinderea inflamaiilor n straturile submucoase unde determin edeme, abcese, flegmon. De obicei acestea sunt determinate de infeciile streptocoase. La copii apare un edem subglotic.

Complicaiile laringitei edematoase acute sunt:

bronhopneumonia, care este frecvent semnalat i comport un pronostic sever;

laringotraheobronita membranoas care dei se ntlnete rareori este ns foarte grav, bolnavii care au necesitat traheostomie prezentnd uneori cicatrici stinozate.

Complicaiile generale sunt urmarea extinderii procesului toxiinfeciilor la alte organe, se pot ntlni suprarenalite, miocardite ce determin decompensri cardiace sau edem pulmonar alteori toxiinfecioase, hepatice i renale, neorite, paralizii.

Prognosticul este rezervat n laringita acut, el este variabil n funcie de:

forma clinic;

stadiul de dezvoltare;

starea anterioar a organismului;

complicaiile ce apar n timpul evoluiei;

vrsta bolnavului prognosticul cel mai grav este la copii sub 2 ani de asemenea n cazurile cu fenomene toxice, generale (gripa) i n cele n care intervine suprainfecia sau stafilococul patogen.

Prognosticul grav se ntlnete i n stadii naintate de faringit destructiv cnd se instaleaz o perturbare grav a funciilor centrilor nervoi ca urmare a bipoxiei. Exitusul survine n primul acces dispneic care este egal moarte precoce reflex ct i tardiv prin expulzarea posibilitilor reacionale dup cteva ore de lupt intens sau sincop. TratamentulTratamentul laringitei acute variaz n funcie de formele clinice ale acestora.

Tratamentul general al laringitei acute catarale va avea ca obiect s combat durerea, tusea, s fluidifice i s favorizeze expulzarea secreiilor i diminuarea lor cantitativ.

Pentru a combate durerea se poate prescrie tinctura de aconit n doze de 25-50 pic/zi nglobate ntr-o infuzie de ceai expectorant.

mpotriva rguelii se va recomanda o inhalaie cu flori de nalbe i tei, cteva nghiituri de zeam de lmie i cte 2- picturi de soluie alcoolic de rdcin de aconit ntr-o infuzie de ceai de tei cldu.

Tratamentul local const din recomandarea unei revulsii cutanate prin aplicarea de prinie alcoolizate calde prelaringiene. Se vor prescrie inhalaii neiritante cu substane volatile (acidul fenic 5-10 picturi n 250 ml ap) sau substane balsamice. Se va evita mentolul. Vaporizanii sau aerosoli la temperatura corpului cu un AB cu spectru larg, asociai cu hidrocortizon.

Cura de tcere este una din cele mai bune metode terapeutice. La ea se adaug repausul n camer nclzit, buturi calde (infuzie de ceai). Se va interzice fumatul, buturile alcoolice i alimentaia condimentat.

Tratamentul laringitei acute edemantoase subglotice a sugarului i a copilului mic are dou obiecte: restabilirea respiraiei i stimularea forelor de aprare a organismului contra agentului patogen.

Primul obiectiv trebuie s fie realizat prin permeabilizarea laringelui cu mijloace conservatoare ce const n: revulsie laringian prin comprese calde n jurul gtuluii bi fierbini la picioare, drenarea secreiilor care obtureaz spaiul glotic prin aspiraie, decongestionare prin inhalaii de 2-3 ori/zi cu soluii balsamice, aerosoli i inhalaii cu soluie de efedrin 1-2% dup vrst, i prin corticoterapie (acetat de hidrocortizon n aerosoli) sau general (HHC - IV) i administrarea de clorur de Calciu i Romergon. Acest tratament se va aplica asigurndu-se copilului o poziie corect, cu capul i trunchiul ridicate.

Dac mijloacele terapeutice nu mai au timp s acioneze asupra edemului mucoasei din cauza iminentei de asfixie n care este adus copilul la clinic se va efectua permeabilizarea cilor aeriene inferioare prin introducerea sondei de intubaie sau participarea de urgen a traheostomiei. n aceste cazuri la tratament conservator se vor aduga pansamentele traheostomice i aspiraia secreiilor. Important este i combaterea infeciilor, care se face prin administrarea de antibiotice: penicilina G, polidin, eritromicin.

Tratamentul laringitei edematoase vizeaz:

n primul rnd combaterea tulburrilor respective, care prin agravarea lor pot amenina n orice moment viaa bolnavilor. Deoarece acest fapt este subestimat, se recomand spitalizarea acestor cazuri, traheostomia devenind necesar atunci cnd edemul progreseaz repede. Dac dispneea este moderat se va administra HHC, la care se asociaz calciu, vitamina C.

Bolnavul stnd n poziie eznd i se aplic comprese fierbini n jurul gtului. n apropierea lui se fac vaporizri medicamentoase, iar local se aplic aerosole sau instalaii repetate cu soluie de adrenalin cu 1/10.000 sau efedrin 3%. Pentru a calma anxietatea, durerile i tusea spasmatic se administreaz barbiturice i sedative. Alimentaia va fi lichid sau semisolid. Se mai administreaz antiinflamatoare, antihistamatice i se restrnge aportul de sare.CAPITOLUL II

CAZUL I

1. Culegerea datelor Surse de informatii : directa apartinatorii (mama)

indirecta dosarul medical , membrii echipei de ingrijire

Date privind identitatea pacientuluiNume si prenume : C.R.

Varsta : 3 ani

Sex : masculin

Domiciliul : comuna Vitesti

Religia : ortodox

Nationalitate : romana

Numele si prenumele tatalui : C.E.

Numele si prenumele mamei : V.E.

Conditii socio-culturaleConditii de locuit : Locuinta salubra la casa compusa din 3 camere in care locuiesc 3 persoane.

Mod de alimentatie : Corespunzatoare varstei, masticatie usoara ,eficienta.

Starea de sanatate anterioaraAHC neaga afectiuni acute sau cronice in familie

APP afectiuni digestive si respiratorii tratate ambulatoriu

Date antropometrice :

Greutate 20 kg;

Grupa sanguina 0I;

Inaltime 70cm;

Informatii legate de boalaData internarii : 22.IX.2015

Motivele internarii : febra ridicata, tuse latratoare, dispnee inspiratorie, bradipnee, agitatie, cornaj, tiraj, inapetenta, rinoree

Istoricul boliiBoala debuteaz n urm cu 2-3 zile. Pacientul n vrst de 3 ani este adus la camera de gard a seciei ORL cu febr ridicat, tuse ltrtoare, dispnee inspiratorie cu bradipnee, agitaie, inapeten, rinoree unde este internat pentru investigaii i tratament de specialitate.

Examenul clinic generalStare general modificat, febril.

Tegumente i mucoase palide.

esut celular subcutanat bine reprezentant.

Sistemul limfoganglionar ganglioni nepalpabili.

Sistemul osteo-articular aparent integru morfofuncional, articulaii mobile nedureroase.

Aparatul respirator tuse ltrtoare, disfonie, cornaj, AV 120p/min.

Aparatul digestiv abdomen elastic, suplu, mobil n micrile respiratorii, R 15 s/min.

Aparatul urogenital loje renale libere, nedureroase, miciuni fiziologice.

Sistemul nervos fr semne de iritaie meningal.

Stare general mediocr.

Stare de nutriie bun.

Facies palid.

Pavilioane normal conformate, canal auditiv extern normal.

Diagnosticul medical Laringit acut subglotic

Nevoia fundamentala Manifestari de

independenta Manifestari de

dependenta Sursa de

dificultate Nivel de

dependenta

Nevoia de a respira i de a avea o bun circulaieRespiraie 15 r/min

AV 120 p/min

Respiraie de tip abdominal prin mrirea diametrului vertical al cutiei toracice.Dispnee de tip inspirator cu discret bradipnee. Respiraie pe nas. Secreii nazale mucoase, tuse ltrtoare, disfonie, tegumente calde, transpiraii palide.Obstrucia cilor respiratorii:

-procesul inflamator la nivelul cilor respiratorii;

-alterarea mucoasei cilor respiratorii superioare;

Aerul cald i uscat din ncpere.2

Nevoia de a bea i a mncaDentiie bun, gingii aderente dinilor, mucoasa bucal roz i umed, limba roz.Dificultatea de deglutiie, inapeten, scdere ponderal.Disfagia, procesul inflamator, agitaia.2

Nevoia de a eliminaFrecvena miciunilor 4-5/zi, ritmul 2/3 din numrul miciunilor n timpul zilei i 1/3 noaptea, culoarea galben deschis pn la galben nchis. Se modific n funcie de alimente i medicamente, mirosul de bulion, reacie acid PH 4,5-7, aspectul clar, transparent, la nceput iar dup un timp devine tulbure, densitate 1010-1025. Frecvena scaunului 1-2/zi sau unul la dou zile.1

Nevoia de a dormi i a se odihniSomn agitat, treziri frecvente, ore de odihn insuficiente, iritabilitate, nelinite.Dispneea, obstrucia nazal, durerea.2

Nevoia de a se mica i a avea o bun posturSistemul osteo-articular integru, efectueaz micri adecvate.Poziie inadecvat (care favorizeaz respiraia), restricii n a se imobiliza (febr), dificultate de a rmne n postur funcional.Tulburri respiratorii, febr, durere, anxietate.2

Nevoia de a se mbrca i dezbrcaVeminte alese adecvate climatului i statuluisocio-cultural.1

Nevoia de a menine temperatura corpului n limite normaleFebr ridicat, tegumente calde, transpiraie, agitaie.Procesul infecios, lipsa de cunoatere a mijloacelor de prevenire a efectelor cldurii din partea prinilor.2

Nevoia de a evita accidenteMsuri de prevenire a infeciilor, bolilorAnxietate, durereInsuficiena cunoaterii de sine, durere, anxietate.2

Nevoia de a fi curat i a-i proteja tegumentulTegumente acoperite de transpiraii, roea, secreii nazale.Procesul inflamator.

Nevoia de a comunicaFuncionarea adecvat a organelor de sim, posturi i gesturi ale minii, facies expresiv, privire semnificativ, acuitate vizual, auditiv.Comunicare verbal ineficient.Edemul laringian.2

Nevoia de a aciona conform propriilor cerine i valoriPosibilitatea de a aciona conform propriilor credine i dorine.1

Nevoia de a se recreaDificultatea de a ndeplini activiti recreative.Durere, anxietate, stres.2

Total puncte: 22 pacient cu dependen moderat

Problemele pacientuluiProbleme actuale:

respiraie i circulaie inadecvate;

obstrucia cilor respiratorii superioare;

hipertermie;

dificultatea de a se alimenta;

somn inadecvat cantitativ i calitativ.

Probleme poteniale:

vulnerabilitate fa de pericole;

risc de suprainfecie;

risc de alterare a respiraiei.

Diagnostic de ngrijireRespiraie i circulaie inadecvate din cauza procesului inflamator manifestat prin dispnee de tip inspirator, bradipnee zgomotoas.

Obstrucia cilor respiratorii superioare din cauza procesului inflamator al cilor respiratorii, rinoreei, i manifestat prin respiraie dificil pe nas, tuse ltrtoare.

Hipertermie consecina procesului inflamator i infecios manifestat prin creterea temperaturii peste valorile normale, tegumente, calde, transpiraie.

Somn inadecvat cantitativ i calitativ din cauza tusei, dispnee, dureri manifestat prin treziri frecvente, somn agitat, nelinite, oboseal.

Dificultate de a se alimenta din cauza procesului inflamator, disfagiei manifestat prin aport alimentar i hidric insuficient, uoar scdere ponderal.

Vulnerabilitate fa de perioade din cauza modificrilor produse de boal n organism, manifestat prin riscul de suprainfecie.

Stabilirea gradului de dependenPacientul este dependent att prin vrst, ct i datorit bolii, are anevoie de echipa de ngrijire care s-l ajute n satisfacerea nevoilor fundamentale.

Grad de dependen III

Planificarea ngrijirilorObiective generale:

- Pacientul s beneficieze de un microclimat adecvat afeciunii.

- S i se acorde ngrijiri specifice.

- S nu prezinte complicaii.

Obiective specifice:

- Pacientul s prezinte respiraie i circulaie n limite fiziologice.

- S prezinte tuse diminuat n intensitate.

- Pacientul s prezinte temperatur n limite fiziologice.

- Pacientul s fie alimentat cantitativ i calitativ corespunztor vrstei.

- S prezinte stare de confort psihic.

- Pacientul s fie ferit de infecii nosocomiale.Aplicarea planului de ngrijiri

Perioada de timpProblemeObiectiveInterventii autonomeInterventii delegateEvaluare

13-X-2015

17-X-2015Respiraie i circulaie inadecvatePacientul s prezinte tuse diminuat n intensitate n aproximativ 8h i s dispar n 3-4 zile. Pacientul s prezinte respiraie i circulaie n limite fiziologice. S prezinte stare de confort psihic.Pacientul s-a instalat ntr-un salon linitit, aerisit, suficient de nclzit. Pentru restabilirea permeabilitii nazale de 3-4 ori pe zi cu ser fiziologic efedrinat 0,5 cte 4-5 picturi pe nar. S-a pregtit pacientul i materialele necesare recoltrii produselor biologice pentru examenul de laborator, VSH, glicemie, calcemie, hemoleucograma. S-au aplicat comprese calde n jurul gtului. S-au msurat i notat funciile vitale. S-au aplicat tehnici de favorizare a circulaiei, masaje, exerciii active.La indicaia medicului i s-a administrat tratament de urgen pentru scoaterea pacientului din criz.

HHC 50 mg IV, ampicilin 1 g, Ca gluconic.

S-a administrat ambroxol, soluie 3X10 picturi/zi, inhalaii cu soluii sedative i balsamice, aerosoli i instalaii cu soluie de efedrin 1-2% de 2-3 ori/zi, sub strict supraveghere, avnd n vedere vrsta i pericolul arsurilor. S-a administrat n continuare tratamentul prescris cu ampicilin 1g/24h, o fiol a 250 mg la 6h, Ca gluconic 10% 1f/24h, Romergon sirop 1 linguri de 2 ori/zi, HHC 25 mg la 6hIV n prima zi. 13-X-2015

Pacientul prezint respiraie i circulaie inadecvate. Dup administrarea tratamentului de urgen cu HHC 25 mg IV i n urma interveniilor autonome pacientul i-a reluat treptat respiraia.

14-X-2015

Persist paloarea, tusea ltrtoare, disfonia; s-au recoltat probe pentru examenul de laborator.

15-X-2015

Dup 3 zile de tratament intensiv pacientul se restabilete respirator i circulator. La internare:

I resp = 15r/min

II zi = 20r/min

III zi = 32r/min

IV zi = 35r/min

I AV 120p/min

II zi 120p/min

16-X-2015

Examenele de laborator au prezentat valori uor modificate fa de normal: VSH 1h mm

2h 16 mm

Anemie 7,03%

Leucocite 136000 mmc, uoar Hipocalcemie 4ml/ Eq/h, glicemie normal.

Examen patologic: nu evideniaz modificri patologice. La externare pacientul este restabilit din punct de vedere circulator i respirator.

HipertermiePacientul s prezinte temperaturi n limite fiziologice n termen de 3 zile.S-a msurat ritmic temperatura pacientului n rect. S-a nregistrat n foaia de temperatur. S-a efectuat mpachetri toracice cu ap la temperatura camerei.La indicaia medicului pentru combaterea febrei s-a administrat paracetamol supozitor 3/zi, algocalmin 0,6 ml IM la internare.n urma interveniilor temperatura a sczut ajungnd dup 3 zile la valori normale.

I zi T-39,4C

II zi T-38,3C

III zi T-37,5C

IV zi T-36,5C.

La externare pacientul este afebril.

Alimentaie inadecvat din punct de vadere calitativ i cantitativ.Pacientul s prezinte toleran digestiv normal, s fie alimentat cantitativ i calitativ corespunztor vrstei, s prezinte apetit normal.S-a asigurat pacientului regimul corespunztor inndu-se cont de starea febril i modificrile apetitului. Astfel c n perioada febril pacientul a primit un regim format din supe strecurate n cantiti mici, repetate la intervele regulate de timp. S-a asigurat o alimentaie adecvat vrstei. Pacientul a primit alimentaia n condiii igienice cu rbdare i nelegere. A fost cntrit zilnic, valorile obinute nregistrndu-se n foaia de observaie.La indicaiile medicului s-a administrat n primele 10h un regim hidrolactat compus din ceaiuri, lapte cldu, apoi s-a trecut la un regim lacto-finos vegetarian compus din supe, gri, orez cu lapte. Dup restabilirea toleranei digestive la indicaiile medicului regimul alimentar mixt a fost repartizat n 4 mese la interval de 4h.13-X-2015

Pacientul este inapetent, a primit greu i lichidele. Dup 48h se restabilete tolerana digestiv.

14-X-2015

Pacientul i recapt treptat apetitul, a pierdut n greutate 100 g.

15-X-2015

Greutatea 20 kg, primete bine alimentaia corespunztoare vrstei acestuia. La externare greutatea era staionar.

Somn inadecvat din punct de vedere calitativ i cantitativPacientul s prezinte somn linitit, odihnitor corespunztor vrstei n 2-3 zile. S prezinte stare de confort psihic.S-a asigurat mediu ambiant linitit, plcut, odihnitor, cu o temperatur constant de 18-20C.La indicaiile medicului s-a administrat un sedativ, Diazepam 0,5 ml IM.Pacientul i-a recptat treptat somnul linitit, cantitativ i calitativ n limite fiziologice. La externare pacientul prezint somn n limite fiziologice.

Pacientul s fie ferit de infecii nosocomialePacientul s fie ferit de infecii.S-a supravegheat permanent comportamentul copilului, apariia unor manifestri patologice, funcii vitale. I s-a asigurat igiena tegumentar prin bi pariale zilnice la pat, a lenjeriei curate de corp i pat.Pacientul a avut evoluie favorabil, nu a prsit camera, nu a prezentat complicaii. Tegumentele s-au meninut curate i integre.

Examene paraclinice ale pacientului

DataExamen de laboratorMod de recoltareValori normaleValori obinute

14-X-2015VSHSe recolteaz prin puncie venoas cu o sering de 2 ml 0,4 citrat de Na 3,8% plus 1,6 ml snge.1h: 2-13 mm

2h: 12-17 mm1h: 7 mm

2h: 16 mm

HemoleucogramaSe recolteaz snge capilar prin nepturi n pulpa degetului.Hb: 13%

L: 4-8000/mmc

Neutrofile segmentate: 40-70%

Eozinofile: 1-3%

Limfocite: 20-48%

Nonocite: 4-8%

Hb: 7,03%

L: 13600 mmc

Neutrofile segmentate: 48%

Eozinofile: 2%

Limfocite: 47%

Nonocite: 4-8%

CalcemiaSe recolteaz prin puncie venoas 5-6 ml snge simplu nehematiat.9-11 ng%

4,5-5,5 ml Eq/L8 ng%

4 ml Eq/L

GlicemiaSe recolteaz prin puncie venoas 2 ml snge i 4 mg florur de sodiu.0,80 1,20 %0,83 %

CAZUL II

Culegerea de dateSursa de informaie: direct pacienii;

indirect membrii echipei de ngrijire; dosarul medical.

Date privind identitatea pacientuluiNumele i prenumele: D.C.

Vrsta: 38 ani

Sex: feminin

Starea civil: cstorit

Ocupaia: contabil

Domiciliu: sat Corlteti, comuna Berceni

Religia: ortodox

Naionalitate: romn

Condiii socio-culturaleRelaia cu familia i colectivitatea Bun.

Condiii de locuit: Locuiete mpreun cu fiica i soul ntr-o cas compus din 3 camere spaioase salubre.

Preferine alimentare: Dentiie bun, bine ngrijit. Mese regulate, prefer s ia o mas n compania familiei. Prefer mncrurile vegetariene i fructele, bea 1-2 cafele pe zi, consum ocazional alcool, bea lichide reci.

Obiceiuri: Este pasionat de lectur i s viziteze expoziiile de pictur. i place s tricoteze, s coas pentru fiica sa, ador florile.

Obiceiuri de igien: Deprinderi bune de igien. Se spal singur, i place s fie curat.

Odihna: nainte de internare dormea 4-5 ore noaptea, iar ziua se odihnea foarte puin. De cnd este internat adoarme, dup care se trezete, somnul relundu-se cu greutate din cauza tusei uscate spasmatice.

Modul de petrecere a timpului liber: n timpul liber se ocup de treburile casnice, citete, vizioneaz diverse emisiuni TV.

Starea de sntate anterioar:

Date antropometrice

Greutate 67 kg

nlime 1,64 m

Grupa sanguin 0I RH (+)

Acuitate vizual, auditiv, tactil normale

Nu prezint proteze

Nu este alergic

AHC fr importan, pacienta neag TBC n familie

APF - la 14 ani, ciclu menstrual flux abundent, durata 5 zile dureros

vaccinri efectuate

APP uoare afeciuni digestive i respiratorii

bolile copilriei

avort la cerere la 23 ani

Informaii legate de boal:

Data internrii: 22.V.2015

Motivele internrii: febr ridicat; disfagie; tuse uscat, spasmatic, disfonie; dispnee, cornaj, tiraj; inapeten.

Istoricul bolii

Boala debuteaz n urm cu trei zile cu febr ridicat, disfagie, tuse uscat spasmatic, dispnee, cefalee, inapeten. Pacientul a urmat ambulatoriu tratament cu oxalin 2 cp/6h, n urma cruia simptomele s-au mai ameliorat puin dar dup cteva zile simptomele au revenit, motiv pentru care se prezint la camera de gard a seciei OR2.

Examenul clinic general

Starea general modificat, febr ridicat 39,3C, tegumente i mucoase palide.

Aparatul respirator: torace normal conformat, discret disfonie, cornaj, R 15r/min.

Aparatul cardio-vascular: cord n limite normale. TA = 120/70 mm Hg, puls bine btut, valoare 80 p/min.

Aparatul digestiv cavitate bucal i gingival de aspect normal, limba umed curat fr depozite. Abdomen suplu, nedureros la palpare.

Nas i sinusuri piramid nazal de aspect normal, sim olfactiv dezvoltat, fose nazale permeabile. Mucoasa nazal curat, de aspect normal. Buco-faringe-buze, vlpalatin de aspect normal, alimentaie corespunztoare vrstei, limb roz, faringe rou edematiat.

Mucoasa laringian tumefiat destins, lucioas, de culoare roie cu forme cenuiu roiatice i aspect gelatinos.

Corzile vocale sunt congestionate.

Pavilioane normal conformate, canal auditiv extern normal.

Diagnosticul medical Laringita acut edematoas subgloticNevoia fundamentalManifestri de independenManifestri de dependenSursa de dificultateNivel de dependen

Nevoia de a respira i a avea o bun circulaieRespiraie 13 r/min

TA = 120/70 mm Hg

Puls ritmic, respiraie de tip costal superior, torace normal conformat.Dispnee bradipnee inspiratorie nsoit de tiraj i cornaj. Respiraie dificil pe nas. Disfonie, tegumente palide.Infeciuni la nivelul cilor respiratorii, proces inflamator. Alterarea mucoasei nazale, faringiene i laringiene. Aerul cald i uscat din ncpere.2

Nevoia de a bea i a mncaDentiie bun, gingii aderente dinilor, mucoasa bucal roz i umed, limba roz, tranzit intestinal normal.Disfagie, slbiciune, inapeten, grea, scdere ponderal.Proces infecios, febr, proces inflamator, anxietate, stare depresiv.2

Nevoia de a eliminaMiciuni spontaneConstipaie, oligurieAlimentare i hidratare insuficient, imobilitate, stare febril.2

Nevoia de a dormi i a se odihniSomn agitat, treziri frecvente, ore de odihn insuficiente, iritabilitate, nelinite.Dispnee, tuse, durere, anxietate.2

Nevoia de a se mica i a avea o bun posturSistem osteo-articular integru, efectueaz micri adecvate.Poziie inadecvat (care favorizeaz respiraia), restricii n a se mobiliza (febr), dificultatea de a rmne n postur funcional.Tulburri respiratorii, febr, durere, anxietate.2

Nevoia de a se mbrca i dezbrcaVemintele alese dup gust i mod, veminte adecvate climatului i statutului socio-cultural.Dificultatea de a se mbrca i dezbrca.Durere2

Nevoia de a menine temperatura corpului n limite normaleTemperatura mediului 18-20C.Febr ridicat 39,3C, tegumente calde, transpirate, cefalee.Proces infecios inflamator.2

Nevoia de a fi curat i a-i proteja tegumentulPrezint tabieturi igienice.Uscciunea mucoaselor, neglijeaz efectuarea ngrijirilor igienice, dificultatea de a-i acorda ngrijiri igienice.Circulaia i respiraia inadecvat, imobilitatea, durerea, febra, anxietatea.2

Nevoia de a evita accidenteleMsuri de prevenire a infeciilor, bolilorAfectarea psihic i fizic, anxietate, durere, stare depresiv.Durere, anxietate, stres, insuficiena cunoaterii de sine.2

Nevoia de a comunicaFuncionarea adecvat a organelor de sim. Posturi i gesturi ale minii. Facies expresiv, privire semnificativ, acuitate vizual, auditiv.Dificultatea de a vorbi, apatie, izolarea de persoanele apropiate.Dispnee, tuse, durere, anxietate, stare depresiv.2

Nevoia de a aciona conform propriilor cerine i valoriPosibilitatea de a aciona conform propriilor cerine sau dorine.1

Nevoia de a fi ocupat i a se realizaIntegritate fizic i psihic.Incapacitatea de a-i ndeplini rolurile sociale. Incapacitatea de a-i ndeplini aciunile favorite, sentiment de inulitate.Anxietate, neacceptarea bolii, imobilitate.2

Nevoia de a se recreaSe relaxeaz citind reviste.Dificultatea de a ndeplini activiti recreative.Durere, anxietate, stres.2

Nevoia de a nvaCunotine insuficiente legate de boal.Dezinteres, lips de material documentar.2

Punctaj: 27

Probleme ale pacientuluiProbleme actuale:

respiraie i circulaie inadecvate;

obstrucia cilor respiratorii;

alterarea vocii;

somn inadecvat;

vulnerabilitate fa de pericole;

stare de disconfort;

alimentaie inadecvat;

hipertermie.

Probleme poteniale:

accentuarea tulburrilor respiratorii i circulatorii;

hipoxie marcat;

crize de asfixie cu sfrit letal.

Diagnostic de ngrijireRespiraie i circulaie inadecvate datorite procesului infecios i inflamator manifestat prin dispnee de tip inspirator, bradipnee zgomotoas, tahicardie, cianoz, tegumente palide.

Obstrucia cilor respiratorii din cauza procesului inflamator la nivelul laringelui manifestat prin oboseal.

Somn inadecvat cantitativ i calitativ datorat tusei, dispneei, durerii, manifestat prin treziri frecvente, somn agitat, nelinite, oboseal.

Stare de disconfort datorat durerii, febrei, tesei, dispneei, manifestat prin agitaie.

Alimentaie inadecvat cantitativ i calitativ datorat disfagiei, febrei, anxietii, manifestat prin aport alimentar i lichidian insuficient.

Hipertermie consecina procesului inflamator i infecios manifestat prin creterea temperaturii peste valorile normale, tegumente calde, transpiraie.

Vulnerabilitate fa de pericole datorit modificrilor produilor de boal n organism, manifestat prin riscul suprainfeciei.

Stabilirea gradului de dependenPacienta prezint probleme majore ce a determinat s solicite ajutor, la nceput n permanen, treptat gradul ei de independen se normalizeaz datorit ajutorului acordat de echipa de ngrijire.

Grad de dependen temporar II III

27 puncte pacient cu dependen moderat pentru o perioad limitat de timp.

Planificarea ngrijirilor Obiective generale:

- pacienta s beneficieze de condiii optime de ngrijire;

- s i se asigure tratament corespunztor;

- s i se asigure ngrijiri igienice normal;

- s nu prezinte complicaii.

Obiective specifice:

- pacienta s prezinte respiraie i circulaie n limite normale;

- s poat comunica verbal n mod corespunztor;

- s prezinte stare de confort psihic;

- pacienta s prezinte temperatur n limite fiziologice;

- s prezinte somn linitit, odihnitor cantitativ i calitativ;

- pacienta s fie ferit de infecii

Perioada

de timpProblemeObiectiveIntervenii AutonomeIntervenii DelegateEvaluare

22.V.2015

28.V.2015-Alterarea funciilor respiratorii i circulatorii

-Obstrucia cilor respiratorii

-Alterarea vocii-Pacientul s prezinte respiraie i circulaie n limite normale.

-Tuse diminuat n intensitate n aproximativ 8h i s dispar n 3-4 zile.

-S poat comunica verbal n mod corespunztor.

-S prezinte stare de confort psihic.S-a instalat pacientul ntr-un salon linitit, curat, aerisit, suficient de nclzit cu umiditate normal. Am ajutat pacientul s se aeze ntr-o poziie comod, care s-i favorizeze respiraia. S-au efectuat vaporizri medicamentoase n apropierea ei. Pentru restabilirea permeabilitii nazale s-au efectuat instilaii nazale de 4-5 ori/zi. S-au pregtit materialele necesare pentru examenul de laborator, snge, urin, materii fecale, examen faringian. I s-au supravegheat funciile vitale.La indicaia medicului s-a administrat tratament de urgen pentru scoaterea pacientului din criz: HHC-2f la internare. Pentru combaterea strii infecioase i inflamaiei s-a administrat:

-zinacef III f/24h, 1f/8h n zilele 23-24.05.2015

-prednison 4 cp/zi timp de 3 zile

-dicarbocalm 3cp/zi

-vitamina C 200 1f/zi, IM

-vitamina A 1f/zi, IM

-paracetamol 3 cp/zi.

n zilele 24-25-26.05.2015 s-a administrat calciu gluconic 30%, 3 f/zi, IV;

-algocalmin 1f/zi, IM

- i s-a administrat oxigen. 22.09.2005

Pacienta prezint alterarea funciilor respiratorii. I se administreaz HHC 2f IV, zinacef pentru combaterea strii infecioase i inflamatorii. Dup administrarea tratamentului pacienta i-a reluat treptat respiraia iar tusea a fost diminuat n intensitate n aproximativ 8h.

Frecvena pulsului a revenit treptat la normal, ns mai persist paloarea, tusea ltrtoare, disfonia. S-au recoltat probele pentru examenul de laborator.

23.09.2005

Dup 3 zile de tratament nu mai prezint tuse, disfonie, iar funciile vitale se ncadrau:

I zi R=15r/min

II zi R=16r/min

III zi R=18r/min

IV zi R=18r/min

I zi AV=60p/min

II zi AV=60p/min

III zi AV=80p/min

TA = 120/70 mm Hg.

HipertermiePacientul s prezinte temperatur n limite fiziologice n termen de 3 zile.S-a observat, msurat i notat temperatura. S-a combtut febra prin aplicarea de comprese umede cu ap cald pe frunte i torace.La indicaia medicului s-a administrat Paracetamol 3 cp/zi;

Vitamina C 200 3 f/zi IM;

Algocalmin 1f/zi IM.Dup interveniile autonome i delegate temperatura a ajuns la valori normale dup 3 zile.

I zi TC=39,3C

II zi TC=38,2C

III zi TC=37,6C

IV zi TC=36,6C.

La externare pacientul este afebril.

Alimentaie inadecvat din punct de vedere cantitativ i calitativ.Pacienta s fie alimentat cantitativ i calitativ corespunztor vrstei. S prezinte stare de nutriie normal.S-a asigurat pacientei regimul alimentar corespunztor vrstei i stadiului evolutiv al bolii. S-a inut cont i de starea febril n care s-a administrat ceaiuri calde cu liguria. S-a supravegheat pacienta. Regimul alimentar a fost administrat n ciondiii de igien.La indicaia medicului s-a administrat n primele 12h un regim hidrolactat, compus din lichide calde (ceaiuri, lapte). Dup combaterea durerilor s-a trecut la un regim semisolid compus din supe, gri, orez cu lapte, piureuri. Dup restabilirea toleranei digestive i ameliorarea fenomenului inflamator hrana zilnic a fost completat treptat pn la reluarea regimului alimentar normal.22.05.2015

Pacientul este inapetent, primete greu i lichidele. A pierdut n greutate 250 g. Dup 48h se restabilete tolerana digestiv.

23.05.2015

Pacienta i recapt treptat apetitul.

24.05.2015

Primete bine lichidele.

25.05.2015

Primete bine alimentaia corespunztoare vrstei.

26.05.2015

Primete regim alimentar normal. La externare greutatea este staionar.

Somn inadecvat calitativ i cantitativPacientul s prezinte somn linitit, odihnitor cantitativ i calitativ. S prezinte stare de confort psihic.I s-a asigurat pacientului un mediu ambiant linitit, plcut, odihnitor, cu o temperatur constant ntre 18-20C.La indicaia medicului s-a administrat un sedativ: Diazepam 1f IM.n urma interveniilor autonome i delegate pacientul i-a reluat treptat somnul obinuit, astfel c la externare prezint somn n limite fiziologice.

Risc de infeciiPacienta s fie ferit de infecii.S-au supravegheat funciile vitale i comportamentul pacientei. I s-a asigurat igien riguroas tegumentar, vestimentar i a patului.Pacienta nu a prezentat complicaii. Evoluia a fost favorabil astfel c dup 5 zile de spitalizare pacienta se externeaz vindecat.

Data externrii: 28.V.2015

Diagnosticul medical la externare:

- laringit acut edematoas subglotic.

Starea pacientului la externare:

- dup administrarea imediat a tratamentului de urgen cu:

- Zinocef IM timp de 3 zile;

- Prednison 4 cp/zi timp de 3 zile;

- Vitamina C 3f/zi IM, pe toat perioada spitalizrii;

- Vitamina A 3 f/zi IM;

- Paracetamol 3 cp/zi;

- Ca gluconic 10% 3 f/zi IM;

- Diazepam 1 f/zi IM timp de 3 zile;

- instilaii cu ser efedrinat 3%.

Boala a evoluat favorabil, pacienta externndu-se n stare favorabil vindecat.

Bilanul autonomiei:

n urma obiectivelor stabilite i a interveniilor autonome i delegate aplicate, pacienta prezint respiraie ampl regulat pe nas cu o frecven de 16r/min, puls ritmic bine btut cu o frecven de 80p/min, temperatur n limite normale, prezint tranzit intestinal fiziologic, miciuni fiziologice, toleran digestiv bun, comunicare eficient, stare de igien corespunztoare.

Plan de recuperare:

S-a contientizat pacienta asupra modului de via i de munc dup externare, instruind-o cu privire la regulile i condiiile pe care aceasta trebuie s le aplice i s le respecte. Astfel, alimentaia raional n care s se limiteze consumul de condimente i alimente alergizante. S aib un regim de via ordonat, s evite frigul, curenii de aer rece, schimbrile atmosferice brute, au un rol nociv n producerea inflamaiilor cilor aeriene. Trebuie evitat stresul, contactul cu persoanele bolnave.

S-a explicat importana continurii tratamentului prescris:

- Ampicilin 250 mg 2 cp la 6h/3zile.

- Vitamina A 3 cp/zi/10 zile.

- Vitamina C 3 cp/zi/10 zile.

Revenirea la control peste zece zile.DataExamene de laboratorModul de recoltareValori normaleValori obinute

22.V.2015

28.V.2015VSHSe recolteaz prin puncie venoas cu o sering de 2 ml:

- 0,4 citrat de Na 3.8%, plus 1,6 ml snge.1h: 2-13 mm

2h: 12-17 mm1h: 20 mm

2h: 55 mm

HemoleucogramaSe recolteaz snge capilar prin nepare n pulpa degetului.Hb: 13 (+-) 2g%

Trombocite: 250000 400000Hb: 8,28%;

Trombocite: 350000

Ureea sanghinSe recolteaz prin puncie venoas 5-6 ml snge simplu, nehemolizat.0,20 0,40%

0,38%

GlicemiaSe recolteaz prin puncie venoas 2 ml snge i 4 mg florur de Na.0,80 1,200,90

Teste de disproteinemieSe recolteaz prin puncie venoas 5-6 ml snge simplu.ZnSO4: 0-8 USH

Rtymol:0-4 MCZnSO4: 4,06 U

Rtymol: 4,5 U

CAZUL IIICulegerea de dateSursa de informaie: direct - pacientul;

indirect - membrii echipei de ngrijire; dosarul medical.

Date privind identitatea pacientului

Nume i prenume: R.I.

Vrsta: 25 ani

Sex: masculin

Stare civil: necstorit

Naionalitate: romn

Domiciliul: Ploieti

Cultur: coala profesional auto

Ocupaie: manevrare vagoane SNCFR Ploieti

Religia: ortodox

Condiii socio-culturale

Relaia cu familia i colectivitatea bun.

Condiii de locuit: Locuiete mpreun cu prinii ntr-un apartament compus din trei camere.

Preferine alimentare: dentiie bun, intact, bine ngrijit; limba umed, roz, fr depozite;

mese regulate, prefer ciorbele, mncrurile cu sos, bea dou cafele pe zi i fumeaz.

Ritmul de via: Ca muncitor pacientul are un program de lucru de 12h/zi, cu pauz de 24h, se odihnete dup orele de lucru, lucreaz ntr-un mediu stresant, n condiii climatice diferite, frig, umezeal sau cldur mare.

Starea de sntate anterioarDate antropometrice:

greutate: 70 kg;

nlime: 1,76 m;

grup sanguin: AII, RH (+);

acuitate vizual, auditiv, tactil normale;

nu prezint proteze;

nu este alergic.

Informaii legate de boal

AHC fr importan;

APF vaccinri efectuate, dezvoltarea psihomotorie normal;

APP uoare afeciuni digestive, bolile copilriei, fractur de membru superior drept la 17 ani, bronhopneumonie la 20 ani.

Data internrii: 18.X.2015

Motivele internrii: febr ridicat; disfagie; tuse uscat spasmatic; disfonie; dispnee, cornaj, tiraj; dureri laringiene sub form de nepturi; inapeten.

Istoricul bolii:

Boala debuteaz n urm cu dou sptmni cu urmtoarele simptome: febr ridicat, disfagie, tuse uscat spasmatic, disfonie, dispnee, dureri laringiene, inapeten.

Pacientul a urmat ambulatoriu tratament cu amoxicilin 2 cp/6h, n urma cruia simptomele s-au mai ameliorat puin, dar dup o sptmn simptomele au revenit fiind chiar mai intense, motiv pentru care se prezint la camera de gard a seciei OR2.

Examenul clinic general:

Starea general modificat, febr ridicat 39,21C.

Tegument i mucoase palide.

Aparatul respirator tuse seac iritativ, torace normal conformat, discret disfonie, cornaj, R=15s/min.

Aparatul cardio-vascular cord n limite normale TA=120/70 mm Hg. Puls ritmic bine btut AV=70p/min.

Aparatul digestiv cavitate bucal cu aspect normal, bine ngrijit. Mucoasa bucal i gingival de aspect normal, limba umed curat, fr depozite. Faringe congestiv, abdomen suplu, nedureros, mobil cu micrile respiratorii. Nas i sinusuri: piramida nazal de aspect i conformaie normal, sin olfactiv dezvoltat, fose nazale permeabile.

Examen laringe: mucoasa laringian tumefiat distins, lucioas de culoare roie cu forme cenuiu roiatice i aspect gelatinos.

Diagnostic medical Laringita cataral acut

Nevoia fundamentalManifestri de independenManifestri de dependenSurse de dificultateNivel de dependen

Nevoia de a respira i a avea o bun circulaieRespiraia 15r/min

TA 120/70mm Hg

AV 70p/min

Respiraie de tip costal inferior prin mrirea diametrului lateral al cutiei toracice.Dispnee bradipnee inspiratorie nsoit de cornaj;

Respiraie dificil pe nas disfonie, tegumente palide, mucoasa respiratorie uscat.Infecii la nivelul cilor respiratorii superioare, proces inflamator. Alternarea mucoasei nazale, faringiene i laringiene.2

Nevoia de a lua i a mncaDentiia bun, gingii aderente dinilor, mucoasa umed, roz, tranzit intestinal normal.Disfagie, slbiciune, inapeten, scdere ponderal.Durere

Febr

Anxietate.2

Nevoia de a eliminaMiciuni sporadice.Absena scaunului de 3 zile, oligurie, sete, greuri.Procesul infecios, imobilitatea, starea febril, aport hidric redus.2

Nevoia de a dormi i de a se odihniSomn agitat, treziri frecvente, ore de odihn insuficiente, iritabilitate, nelinite. Tusea, durerea, anxietatea, neacceptarea bolii.2

Nevoia de a se mica i a avea o bun postur.Sistem orteo-articular integru efectueaz micri adecvate.Poziie inadecvat (care favorizeaz respingerea). Dificultatea de a rmne n postur funcional.

Tulburri respiratorii, febr, durere, anxietate.2

Nevoia de a se mbrca i dezbrcaVeminte alese dup gust i mod, veminte adecvate climatului i statutului socio-cultural.Dificultatea de a se mbrca i dezbrca.Durere.2

Nevoia de a menine temperatura corpului n limite normaleTemperatura mediului ambiant 18-20C.Febr ridicat 39,10C, tegumente calde, transpirate, frisoane.Procesul infecios inflamator.2

Nevoia de a fi curat i de a-i proteja tegumenteleUscciunea mucoaselor neglijeaz efectuarea ngrijirilor igienice. Incapacitatea de a-i acorda ngrijiri igienice.Circulaia i respiraia inadecvate. Imobilitatea, durerea, febra, anxietatea, condiiile nou create.2

Nevoia de a evita accidenteleMsuri de prevenire a infeciilor, bolilor.Risc de complicaii. Agitaie, team, insomnie.Procesul infecios i inflamator. Boala (evenimente marcate).2

Nevoia de a comunicaFuncionarea adecvat a organelor de sim, posturi i gesturi ale minii, facies expresiv, privire semnificativ, acuitate vizual, auditiv.Dificultatea de a vorbi.Procesul inflamator

Anxietatea.2

Nevoia de a aciona conform propriilor credine i valoriPosibilitatea de a aciona conform propriilor credine i valori.1

Nevoia de a fi ocupat i a se realizaIncapabilitatea de a-i ndeplini rolurile sociale. Incapabilitatea de a-i ndepliniaciunile favorite. Sentiment de inulitate.Durere, anxietate, neacceptarea bolii, imobilitate.2

Nevoia de a se recreaDificultatea de a ndeplini activiti recreative.Durere, anxietate, stres.2

Nevoia de a nvaDorin, interes n acumularea cunotinelor1

Total: 26 pacient cu dependen moderat.

Problemele pacientuluiProbleme actuale: respiraie i circulaie inadecvate; alterarea vocii; hipertermie; somn inadecvat; alimentare inadecvat.

Probleme poteniale: risc de complicaii respiratorii; cronicizarea laringitei.

Diagnosticul de ngrijireRespiraie i circulaie din cauza procesului infecios i inflamator manifestat prin dispnee de tip inspirator, bradipnee zgomotoasm paloare.

Alterarea vocii din cauza procesului inflamator la nivelul laringelui, manifestat prin oboseal, rgueal, dificultate de a comunica.

Hipertermie, consecina procesului inflamator i infecios manifestat prin creterea temperaturii peste valorile normale.

Somn inadecvat cantitativ i calitativ din cauza tusei, dispneei, durerii, manifestat prin treziri frecvente, somn agitat, nelinite, oboseal.

Alimentaie inadecvat cantitativ i calitativ din cauza disfagiei, febrei, anxietii i manifestat prin aport alimentar i lichidian insuficient, scdere poderal.

Stabilirea gradului de dependenPacientul prezint probleme ce-l determin s solicite ajutorul echipei de ngrijire pentru satisfacerea unor nevoi fundamentale.

Grad de dependen temporar II

Planificarea ngrijirilor Obiective generale

Pacientul s beneficieze de condiii optime de ngrijire.

S i se asigure tratament corespunztor.

S i se asigure ngrijiri igienice normale.

S nu prezinte complicaii.

Obiective specifice

Pacientul s prezinte ci respiratorii permeabile, s prezinte respiraie i circulaie n limite fiziologice.

Pacientul s-i recapete vocea normal s poat comunica verbal.

Pacientul s-i menin temperatura corpului n limite normale.

Pacientul s beneficieze de somn corespunztor cantitativ i calitativ.

Pacientul s prezinte fr greutate actul deglutiiei.

S fie alimentat cantitativ i calitativ corespunztor vrstei.

Pacientul s nu devin surs de infecie nosocomial.

DataProblemeObiectiveIntervenii AutonomeIntervenii DelegateEvaluare

18.X.2015

23.X.2015Respiraie i circulaie inadecvate.Pacientul s prezinte ci respiratorii permeabile, tusea se dimuneaz n intensitate. S prezinte respiraie i circulaie n limite fiziologice n decurs de 3 zile.S-au asigurat condiii de ngrijire, salon curat, temperatur moderat 18-20C, umiditate, ventilaie, s-a umezit aerul din ncpere. Pacientul a fost nvat s expectoreze i s colecteze sputa n recipientul special. S-au aplicat tehnici de favorizare a circulaiei, masaje, exerciii active. S-au msurat pulsul i respiraia. S-au pregtit materiale necesare pentru recoltare. S-au recoltat probe pentru examenul de laborator, pentru VSH, hemoleucogram, uree sanguin, glicemie, teste de disproteinemie.S-a administrat tratamentul indicat respectnd doza, ora i modul de administrare. Pentru combaterea strii infecioase i inflamaiei s-au administrat: codein 3/zi, sirop expectorant 3 linguri/zi, instilaii cu soluii de ulei de pin. S-au efectuat enhalaii cu ceai de mueel. S-a administrat oxigen.18.X.2015

Pacientul prezint respiraie inadecvat, tuse seac, paloare redus. Dup administrarea tratamentului de urgen pacientul i-a reluat treptat respiraia, dar persist tusea.

19.X.2015

Atenuarea respiraiei, persist tusea seac, paloarea redus. S-au recoltat probe pentru examenul de laborator.

20.X.2015

Examenele de laborator au prezentat urmtoarele valori:

VSH: 1h: 5mm

2h: 15 mm

Hemoleucograma:

Hb: 11,59%;

L: 7900/mmc

Ureea: 0,24g%

Glicemia: 0,86

ZnSO4: 8,12 USH

RTymol: 2,82 UMC

21.X.2015

nc mai persist tusea seac i paloarea redus.

22.X.2015

Dup administrarea tratamentului tuseaeste diminuat n intensitate, nu prezint paloare, iar funciile vitale se ncadreaz:

I zi R= 15r/min

II zi R=16r/min

III zi R= 18r/min

AV=70p/min

AV=80p/min

TA=120/70 mm Hg.

La externare pacientul este restbilit din punct de vedere respirator i circulator.


Recommended