Home >Documents >Jurnalul sarcinii

Jurnalul sarcinii

Date post:22-Oct-2021
Category:
View:5 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Transcript:
JURNALUL SARCINII
© Regiunea Emilia-Romagna 2015 – Toate drepturile rezervate. Reproducerea parial sau total i traducerea acestui document sunt permise cu condiia c va fi indicat sursa i c difuzarea nu se va face în scop lucrativ sau împreun cu produse comerciale. Grafic i paginare: Nouvelle - Tipar: Casma Tipolito.
2
Stimat doamn, naterea unui copil reprezint o ocazie de schimbri importante i cretere, pentru persoane i pentru societate. Unicitatea fiecrei femei, a fiecrui brbat, a fiecrui cuplu i a fiecrui copil determin nenumrate moduri de a aborda sarcina i naterea. Aceast unicitate se menine prin punerea în centru a propriilor alegeri, iat de ce este esenial cunoaterea informaiilor corecte, complete i obiective referitor la diferitele alternative de asisten. Scopul prezentei lucrri este acela de a furniza informaii coerente i actualizate asupra serviciilor asisteniale din Emilia Romagna i a pune la dispoziie un instrument de comunicare dintre dumneavoastr i profesionitii pe care îi vei întâlni, astfel ca s putei face alegerile cele mai potrivite.
Carnetul sarcinii (carnetul gravidei) cuprinde: • Fia sarcinii (fia gravidei) pe care medicul sau moaa o folosesc pentru a
descrie evoluia sarcinii; • Jurnalul sarcinii, gândit ca un ghid care trimestru dup trimestru ilustreaz
asistena propus; • Fie informative, fiecare dedicat unei teme specifice (stiluri de via, susinere
în timpul travaliului, alptare la sân etc.), pentru a v permite s gsii uor rspasurile la cele mai comune dubii i perplexiti care pot s apar în timpul sarcinii sau în primele zile dup natere. În cazul în care vei avea alte nelmuriri sau vei avea nevoie de asisten suplimentar, serviciul sau medicul de referin v vor oferi orice altceva ce este necesar i eventual alte brouri;
• Fia “Alegeri pentru natere” pe care o putei utiliza pe durata sarcinii pentru a nota orientrile/dorinele i o putei înmâna i utiliza la maternitatea în care vei alege s natei la finalul sarcinii.
Citirea Jurnalului sarcinii i a fielor informative va fi completat cu lmuririle pe care le vei primi de la profesionitii cu care vei dialoga (moa, ginecolog, medic de medicin general, pediatru). Mai multe informaii sunt disponibile pe site-urile i în publicaiile indicate în aceast lucrare. Carnetul sarcinii se înmâneaz tuturor femeilor însrcinate de ctre cabinetele de consultan din cadrul regiunii; femeile asistate privat de asemenea pot s ridice o copie de la cabinetul de consultan din districtul unde îi au domiciliul.
Carnetul sarcinii a fost realizat cu sprijinul unei echipe de lucru multidisciplinare din cadrul Comisiei regionale pentru nateri.
Calendarul controalelor
JURNALUL SARCINII primire informaiiLegea italian (Decretul Legislativ 151/2001) asigur protecia sntii
mamei lucrtoare i dreptul copilului la o îngrijire corespunztoare. Femeia salariat are dreptul: • la dispense pltite pentru a efectua consultai i examene prenatale,
investigaii clinice, controale medicale de specialitate, în cazul în care acestea trebuie s fie efectuate în timpul programului de lucru;
• s nu fie concediate: interdicia concedierii se aplic de la începutul sarcinii pân la împlinirea vârstei de 1 an a copilului;
• s nu desfoare activiti care prezint riscuri sau munc în condiii cu caracter insalubru sau greu de suportat;
• la 5 luni de concediu de maternitate obligatoriu, pltit cu 80% din salariu (în unele cazuri 100%), înainte i dup naterea copilului;
• la alocaii familiale i la faciliti fiscale pentru soii i copiii pe care îi are în întreinere, inclusiv pentru femeile imigrate. Dac femeia are cetenie italian, are dreptul la alocaii familiale de asemenea pentru minorii domiciliai în strintate;
• la concediu de maternitate pltit, chiar dac are un contract de munc pe durat determinat;
• la reducerea programului de lucru pe toat durata primului an de via al copilului.
De asemenea, ambii prini salariai au dreptul la concediu parental facultativ (concediu de cretere a copilului), pltit cu 30% din salariu numai pân la împlinirea vârstei de 6 ani a copilului, de care pot beneficia dup terminarea concediului obligatoriu i pân la împlinirea de ctre copil a vârstei de 12 ani. Se acord atât mamelor, cât i tailor: mamelor pe o perioad de cel mult 6 luni (inclusiv fracionat), iar tailor pe o perioad de cel mult 7 luni (inclusiv fracionat).
Femeilor care desfoar activiti independente li se acord o indemnizaie de maternitate pe o perioad de dou lini înainte de natere i trei luni dup natere. Indemnizaia nu comport obligaia de a întrerupe pe o perioad de concediu activitatea independent.
4
primire informaii
asisten
Femeile care desfoar munc atipic sau discontinu i care nu beneficiaz de indemnizaia de maternitate sau beneficiaz de o indemnizaie sub un anumit plafon se pot adresa la INPS (Institutului Naional de Asigurri Sociale), unde vor gsi asisten i informaii.
Femeile care nu lucreaz, italiene, comunitare sau extracomunitare cu carte de edere, pot s depun cererea pentru obinerea indemnizaiei de maternitate la Direcia de Asisten Social (Assessorato ai Servizi Sociali) a primriei localitii de domiciliu i/sau la sediul INPS din localitatea de domiciliu în termen de 6 luni de la naterea copilului.
Femeile strine fr permis de edere se pot adresa la Cabinetul de consultan (Consultorio) i la asociaiile de voluntariat care ofer informaii i asisten fr niciun risc de sesizare a organelor de poliie în vederea expulzrii, deoarece legea italian asigur îngrijirile medicale i migranilor fr documente. Aceste femei pot solicita eliberarea permisului de edere pentru maternitate, care este valabil pân în luna a asea de via a copilului.
În afar de acesta, în Italia legea îi recunoate femeii dreptul s nasc anonim în spital. Legea italian îi permite mamei s nu recunoasc copilul i s îl lase în spitalul în care l-a nscut (Decretul Preedintelui Republicii 396/2000, art. 30, alin. 2) spre a i se asigura îngrijirile necesare, adoptabilitatea i protecia juridic.
@ Informaii mai detaliate: accesai site-ul INPS (www.inps.it) i tastai “Maternità e paternità” în motorul de cutare intern.
5
JURNALUL SARCINII
Fiecare întâlnire este un moment de schimb de informaii în cadrul “relaiei de îngrijire” care va însoi femeia pe toat durata sarcinii. Este important ca prima întâlnire cu medicul sau moaa s aib loc în primele 10 sptmâni pentru a putea planifica cât mai bine monitorizarea sarcinii.
Prima consultaie în general dureaz mai mult decât urmtoarele întrucât este necesar a se culege informaii despre starea de sntate a femeii, a partenerului i a familiei. De asemenea, femeii i se ofer informaii despre îngrijirile i sprijinul pe care îl va primi în timpul sarcinii, drepturile de protecie a maternitii i a paternitii, cursurile de pregtire pentru natere, stilurile de via i felul de a gestiona cele mai comune simptome.
Se msoar greutatea i tensiunea arterial i se propun câteva examene (enumerate în pagina urmtoare).
Unor femei, cu factori de risc particulari, le sunt propuse de asemenea urmtoarele investigaii: • test pentru hepatita C, de exemplu pacienilor hemodializai, celor care convieuiesc
cu persoane cu hepatita C, celor care au consumat droguri injectabile etc.; • test pentru bolile cu transmitere sexual (chlamydia, gonoreea), de exemplu celor
care au avut contacte sexuale neprotejate cu mai muli parteneri, celor care au suferit violen, celor care au fcut abuz de alcool i droguri etc.
• de obicei, în cadrul controalelor de rutin NU este propus testul pentru citomegalovirus, deoarece poate arta doar dac mama a contractat virusul, dar nu poate clarifica dac a fost transmis la ft i care vor fi consecinele. De aceea este important a se lua msuri de prevenire a riscului de infectare în timpul sarcinii (vezi fia informativ “Stiluri de via”).
Medicul sau moaa ilustreaz caracteristicile copiilor cu sindrom Down i testele de screening sau de diagnostic prenatal disponibile pentru a-l depista (vezi fia informativ “Diagnosticul prenatal”). În particular: • se ofer posibilitatea de a efectua un test combinat, pentru a evalua probabilitatea
afectrii ftului de sindromul Down; • se furnizeaz informaii despre testele invazive pentru diagnosticul prenatal:
biopsia de viloziti coriale (prelevare a unui eantion de esut placentar), care se efectueaz în primul trimestru; amniocentez (prelevare a unei mostre de lichid amniotic), care se efectueaz în al doilea trimestru.
În afar de aceasta, în timpul controalelor programate: • se evalueaz eventuala prezen în momentul respectiv sau în trecut a unor
probleme de sntate mintal (depresie, schizofrenie, dependen de droguri etc.) i starea psiho-emoional a cuplului;
• se ofer informaii referitoare la efectele duntoare pe care le are asupra mamei i a copilului violena domestic i la serviciile/asociaiile locale unde femeia poate gsi sprijin i ajutor (vezi fia informativ “Bunstarea psihofizic”).
În primul trimestru
Controale recomandate
ANALIZE DE SÂNGE Grupa sanguin - Factorul RH Analiza este recomandat în trimestrul 1 i este util pentru a detecta femeile RH-negative. Testul Coombs indirect Important pentru monitorizarea sarcinii la femeile RH- negative. Este recomandat tuturor femeilor la prima consultaie, iar mai apoi trebuie repetat în trimestrul al 3-lea. Hemograma Este unicul examen valabil pentru detectarea i monitorizarea anemiei în sarcin. Trebuie fcut în fiecare trimestru. Glicemia Este un test utilizat pentru a detecta diabetul preexistent sarcinii. Este recomandat la prima consultaie. Transaminazele Numai în trimestrul 1, aceast analiz este necesar pentru a identifica femeile care trebuie s fac testul pentru hepatita C. Electroforeza hemoglobinei Analiza le este propus tuturor femeilor în primul trimestru de sarcin, dac nu a fost efectuat înainte de sarcin: permite identificarea purttoarelor sntoase de anemie mediteranean (talasemie) i alte forme de anemie.
TESTE PENTRU BOLI INFECIOASE Testul pentru HIV Este un test de rutin, recomandat în trimestrele 1 i 3, deoarece a fost demonstrat eficacitatea tratamentului cu medicamente antivirale la femeile însrcinate HIV-pozitive. Testul pentru rubeol Test de rutin, recomandat în trimestrul 1; trebuie repetat în trimestrul 2 în cazul în care primul test a fost negativ (vezi fia informativ “Vaccinarea i sarcina”). Testul pentru toxoplasmoz Este recomandat în trimestrul 1 i trebuie repetat la fiecare 40 - 60 de zile în cazul seronegativitii. În acest caz vor fi recomandate comportamente utile pentru a preveni infecia (vezi fia informativ “Stiluri de via în timpul sarcinii”). Testul pentru sifilis Este recomandat în trimestrul 1 i trebuie repetat în trimestrul 3. Infecia matern poate fi tratat prin tratament antibiotic, valabil de asemenea pentru prevenirea transmiterii de la mam la ft. Testul pentru HCV (hepatita C) Testul este recomandat în trimestrul 1 femeilor care prezint factori de risc (vezi pag. 6).
ANALIZE DE URIN Utile pentru diagnosticarea unor boli preexistente sarcinii, pentru diagnosticarea infeciilor urinare în sarcin i pentru depistarea unei eventuale prezene de proteine în urin.
Sunt recomandate în fiecare trimestru. Urocultura Analiza se efectueaz pentru a detecta prezena unei eventuale încrcturi bacteriene ridicate în urin (bacteriurie), care uneori nu produce niciun simptom. Bacteriuria asimptomatic în mod normal nu este motiv de îngrijorare, dar în timpul sarcinii trebuie identificat i tratat. Testul pentru bolile cu transmitere sexual (chlamydia, gonoreea) Testul este recomandat femeilor care prezint factori de risc (vezi pag. 6). În cazul unui rezultat pozitiv, trebuie început imediat un tratament antibiotic pentru a evita trecerea infeciei la copil în timpul naterii.
TESTUL PAPANICOLAU – TESTUL ADN HPV. Sunt recomandate pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin: • testul Papanicolau – femeilor cu vârsta între 25 i 29
de ani, care nu l-au fcut în ultimii 3 ani; • testul pentru HPV – femeilor cu vârsta de 30 de ani sau
mai mult, care nu l-au fcut în ultimii 5 ani. Efectuarea acestor teste în timpul sarcinii nu comport riscul de avort sau alte complicaii.
ECOGRAFIA OBSTETRICAL Ecografia din primul trimestru are ca scop datarea începutului de sarcin i detectarea unei eventuale sarcini gemelare (vezi fia informativ “Diagnosticul prenatal”).
TESTUL COMBINAT Testul cuprinde o ecografie i o analiz de sânge. Ofer o estimare a riscului ca ftul s fie afectat de sindromul Down. Se efectueaz în sptmâna a 13-a de sarcin (vezi fia informativ “Diagnosticul prenatal”).
CONTROLUL GREUTII Greutatea corespunztoare este indicatorul unei alimentaii i al unui stil de via corecte. Se utilizeaz, împreun cu înlimea, pentru evaluarea indicelui de mas corporal (IMC).
CONTROLUL TENSIUNII ARTERIALE Examen util pentru diagnosticarea unei eventuale hipertensiuni (tensiune arterial crescut) preexistente sarcinii, se efectueaz de rutin la fiecare control.
CONTROLUL OBSTETRICAL Cuprinde controlul tensiunii, a greutii i auscultaia btilor de inim ale ftului (dup sptmâna a 12-a). Examenul vaginal se efectueaz la prima consultaie i ori de câte ori este necesar.
1sptm âna 1 - 12
JURNALUL SARCINII
La consultaiile din acest trimestru femeia este rugat s îi descrie starea sa de sntate. Medicul sau moaa rspund la întrebri, clarific îndoielile, discut rezultatele analizelor i a îngrijirilor oferite, recomand controalele necesare în acest trimestru.
În general, în aceast perioad: • se controleaz tensiunea arterial; • începând cu sptmâna a 24-a se verific dac ftul crete în
mod corespunztor prin evaluarea creterii dimensiunii uterului (se msoar distana dintre simfiza pubian i fundul uterin cu o panglic metric);
• dac viitoarea mmic nu este imun, sunt recomandate analize de sânge pentru rubeol i toxoplasmoz;
• femeilor cu risc de diabet li se propune o analiz de sânge specific (curb glicemic);
• dac analizele de sânge arat c nivelul hemoglobinei este mai mic de 10,5 g/100 ml, poate fi prescris un tratament;
• este recomandat o ecografie (numit morfologic) pentru diagnosticarea unor eventuale anomalii ale ftului, de efectuat între sptmânile a 19-a i a 21-a (vezi fia informativ “Diagnosticul prenatal”).
Femeilor gravide care la începutul sezonului de grip (octombrie- decembrie) se afl în al doilea i al treilea trimestru de sarcin Serviciul sanitar naional le ofer le ofer gratuit vaccinarea antigripal (vezi fia informativ “Vaccinarea i sarcina”).
De asemenea, sunt furnizate informaii despre cursurile de pregtire pentru natere (vezi fia informativ respectiv) i încep conversaiile despre travaliu i natere (vezi fia informativ despre alegerea locului de natere)
În afar de aceasta, în timpul controalelor programate: • se evalueaz eventuala prezen a unor probleme de sntate
mintal (depresie, schizofrenie, dependen de droguri etc.) i starea psiho-emoional a cuplului;
• se ofer informaii referitoare la efectele duntoare pe care le are asupra mamei i a copilului violena domestic i la serviciile/ asociaiile locale unde femeia poate gsi sprijin i ajutor (vezi fia informativ “Bunstarea psihofizic”).
8
Controale recomandate
Hemograma Este unicul examen valabil pentru detectarea i monitorizarea anemiei în sarcin. Trebuie fcut în fiecare trimestru.
Glicemia – Test de toleran la glucoz Acest test le este recomandat femeilor cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat gestaional, în baza unor factori de risc (obezitate sau supraponderabilitate, diabet zaharat gestaional într-o sarcin anterioar, antecedente familiale de diabet, vârsta peste 35 de ani, femei originare din rile Asiei de Sud, în particular India, Bangladesh, Pakistan, precum i din regiunea Caraibelor sau Orientul Mijlociu). În timpul testului se msoar glicemia pe stomacul gol prin recoltarea unei probe de sânge. Apoi femeia este rugat s bea un pahar de ap în care a fost dizolvat o cantitate mare de zahr. Dup aceasta glicemia este msurat din nou la 60 i la 120 de minute. În total, testul dureaz aproximativ 2 ore.
TESTE PENTRU BOLI INFECIOASE
Testul pentru rubeol Se repet în trimestrul 2 în cazul în care primul test a fost negativ (vezi de asemenea seciunea dedicat controalelor recomandate în primul trimestru).
Testul pentru toxoplasmoz Vezi seciunea dedicat controalelor recomandate în primul trimestru.
ANALIZE DE URIN Utile pentru diagnosticarea infeciilor urinare în sarcin i pentru depistarea unei eventuale prezene de proteine în urin. Sunt recomandate în fiecare trimestru.
ECOGRAFIA OBSTETRICAL MORFOLOGIC Ecografia morfologic se realizeaz între sptmânile a 19-a i a 21-a pentru depistarea unei eventuale malformaii congenitale la ft, evaluarea creterii i detectarea unor eventuale anomalii ale cantitii de lichid amniotic (vezi fia informativ “Diagnosticul prenatal”).
CONTROLUL GREUTII Greutatea corespunztoare este indicatorul unei alimentaii i al unui stil de via corecte. Creterea greutii trebuie s fie cuprins în limitele indicate în tabelul din Fia sarcinii.
CONTROLUL TENSIUNII ARTERIALE Examen indispensabil pentru diagnosticarea unei eventuale hipertensiuni induse de sarcin, se efectueaz de rutin la fiecare control.
MSURAREA ÎNLIMII FUNDULUI UTERIN Prin aceast msurare se verific dac ftul crete în mod corespunztor. Se msoar cu o panglic metric, respectiv un simplu centimetru de croitorie, distana dintre fundul uterin (adic marginea superioar a burii) i simfiza pubian (adic punctul cel mai de jos al burii).
9
2
La consultaii, medicul sau moaa rspund la întrebri, clarific îndoielile, ilustreaz rezultatele analizelor i îngrijirile care, în baza acestor rezultate, vor fi oferite pentru ultimele luni de sarcin i pentru natere.
De asemenea: • se controleaz tensiunea arterial i se verific dac ftul crete
în mod corespunztor prin evaluarea creterii dimensiunii uterului (distana dintre simfiza pubian i fundul uterin);
• sunt recomandate câteva analize (vezi pagina de alturi).
Femeilor gravide care la începutul sezonului de grip (octombrie- decembrie) se afl în al doilea i al treilea trimestru de sarcin Serviciul sanitar naional le ofer le ofer gratuit vaccinarea antigripal. În plus, între a 27-a i a 35-a sptmân de sarcin este oferit vaccinarea împotriva tusei convulsive (vezi fia informativ “Vaccinarea i sarcina”)
În jurul sptmânii a 34-a se planific contactele cu spitalul în care va avea loc naterea; femeile primesc informaii despre îngrijirile de dup natere, controalele de efectuat imediat dup natere, alptarea la sân i îngrijirea nou-nscutului (vezi fiele informative respective).
În sptmânile 32-34 se verific dac ftul este în poziia corect pentru natere, adic în prezentaie cefalic (cu capul în jos). Dac ftul se afl în prezentaie pelvian (nu este cu capul în jos), medicul sau moaa ofer informaii despre posibilitatea de a-l întoarce (prin manipulare extern).
În afar de aceasta, în timpul controalelor programate: • se evalueaz din nou eventuala prezen a unor probleme de
sntate mintal (depresie, schizofrenie, dependen de droguri etc.) i starea psiho-emoional a cuplului;
• se ofer informaii referitoare la efectele duntoare pe care le are asupra mamei i a copilului violena domestic i la serviciile/ asociaiile locale unde femeia poate gsi sprijin i ajutor (vezi fia informativ “Bunstarea psihofizic”).
10
ANALIZE DE SÂNGE
Testul Coombs indirect Este recomandat tuturor femeilor la prima consultaie i în trimestrul al 3-lea (sptmâna a 28-a).
Hemograma Este unicul examen valabil pentru detectarea i monitorizarea anemiei în sarcin. Trebuie fcut în fiecare trimestru.
TESTE PENTRU BOLI INFECIOASE
HIV Este un test de rutin, recomandat în trimestrele 1 i 3, deoarece a fost demonstrat eficacitatea tratamentului cu medicamente antivirale la femeile însrcinate HIV-pozitive.
Testul pentru toxoplasmoz Vezi seciunea dedicat controalelor recomandate în primul trimestru.
Testul pentru sifilis Este recomandat în trimestrul 1 i trebuie repetat în trimestrul 3. Infecia matern poate fi tratat prin tratament antibiotic, valabil de asemenea pentru prevenirea transmiterii de la mam la ft.
Hepatita B Testul este recomandat în trimestrul al 3-lea. În cazul în care rezultatul este pozitiv, exist tratamente eficiente pentru a preveni transmiterea infeciei la copil.
11
3 ANALIZE DE URIN Utile pentru diagnosticarea infeciilor urinare în sarcin i pentru depistarea unei eventuale prezene de proteine în urin. Sunt recomandate în fiecare trimestru.
IMUNOPROFILAXIA ANTI-RH(D) Acest tratament le este oferit de rutin tuturor femeilor Rh- negative în sptmâna a 28-a când testul Coombs este negativ.
TAMPONUL VAGINAL Se face pentru depistarea infeciei cu streptococ beta- hemolitic de grup B. Le este recomandat tuturor femeilor dup sptmâna a 36-a. Femeilor cu rezultat pozitiv la test medicul le propune un tratament antibiotic pe durata travaliului.
CONTROLUL GREUTII Greutatea corespunztoare este indicatorul unei alimentaii i al unui stil de via corecte.
CONTROLUL TENSIUNII ARTERIALE Examen indispensabil pentru diagnosticarea unei eventuale hipertensiuni induse de sarcin, se efectueaz de rutin la fiecare control.
Controale recomandate
PROVINCIA PUNCT DE NATERE CONTACT PIACENZA OSPEDALE "GUGLIELMO DA SALICETO" di
Piacenza 0523 301111
PARMA AOSPU OSPEDALI RIUNITI di Parma 0521 702111 - 0521 703111 OSPEDALE FIDENZA 0524 515111 OSPEDALE "SANTA MARIA" di Borgo Val Di Taro 0525 9701
REGGIO EMILIA AOSP “S.MARIA NUOVA” di Reggio Emilia 0522 296111 OSPEDALE CIVILE di Guastalla 0522 837111 OSPEDALE “FRANCHINI” di Montecchio Emilia 0522 860111
OSPEDALE “MAGATI” di Scandiano 0522 335111 OSPEDALE “S.ANNA” di Castelnovo ne' Monti 0522 617111
MODENA AOSPU POLICLINICO di Modena 059 422 2111 OSPEDALE "RAMAZZINI" di Carpi 059 659111 OSPEDALE CIVILE di Sassuolo 0536 846111
OSPEDALE PAVULLO NEL FRIGNANO 0536 29111 OSPEDALE MIRANDOLA 0535 602111
BOLOGNA AOSPU “S.ORSOLA-MALPIGHI” di Bologna 051 636 2111 OSPEDALE MAGGIORE di Bologna 051 6478111 OSPEDALE “SANTA MARIA DELLA SCALETTA” di Imola
0542 662111
FERRARA AOSPU “ARCISPEDALE S.ANNA” di Ferrara 0532 236111 OSPEDALE "SS. ANNUNZIATA" di Cento 051 683 8111
RAVENNA OSPEDALE "S.MARIA DELLE CROCI" di Ravenna 0544 285111 OSPEDALE LUGO 0545 214111 OSPEDALE FAENZA 0546 601111
FORLÌ-CESENA OSPEDALE "M. BUFALINI" di Cesena 0547 352111 OSPEDALE "G.B. MORGAGNI - L. PIERANTONI" di Forlì
0543 731111
Punctele de natere din Regiunea Emilia-Romagna
of 12/12
Jurnalul sarcinii Ghid privind controalele
Embed Size (px)
Recommended