+ All Categories
Home > Documents > Jurnal Jimbolia

Jurnal Jimbolia

Date post: 13-Feb-2017
Category:
Author: lamdang
View: 227 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 4 /4
Jurnal Jimbolia de publicaţie informativă periodică • anul I • nr.7 • decembrie 2013 • GRATUIT • www.jimbolia.ro Anul 2013 a fost unul plin de obstacole, amânări, necazuri dar şi împliniri. Este o perioadă în care criza îşi spune cuvântul pentru toată lumea şi de aceea, poate, suntem prea supăraţi pentru a mai vedea şi partea plină a paharului, chiar şi atunci când avem motive să fim optimişti. Pentru administraţia locală, se încheie un an în care multitu- dinea şantierelor deschise în oraş, grăieşte de la sine asupra in- vestițiilor pe care le-am demarat, îndeosebi în domeniul social, al sănătăţii, dar şi al infrastructurii de drumuri, de evacuare a apelor pluviale dintr-un cartier al oraşu- lui, la care se adaugă proiectul mare prin care s-a început ex- tinderea canalizării în întreg oraşul. Un alt exemplu că lucru- rile merg categoric înainte, este deschiderea ambulatoriului de la spital, dotat şi modern, o reuşită extraordinară pentru Jimbolia. Efortul pe care îl facem împre- ună, administraţie şi cetăţeni, dă roade, iar eu sunt convins că Jimbolia are resursele pentru a progresa, a se reinventa, pentru a ţine capul sus cu mândrie. Şi pentru că suntem în pragul Crăciunului, vă urez să sărbătoriţi în tihnă alături de familie şi de cei dragi. Dar să nu-i uitaţi pe cei mai puţini norocoşi, bolnavi, bătrâni, oameni nevoiaşi; încercaţi să le aduceţi şi lor un strop de fericire în suflete, acum de sărbători. Nu în ultimul rând, să nu-i uităm pe cei care, de voie, de nevoie, au luat calea străinătăţii, în speranţa unui trai mai bun. Ştim că indiferent unde s-ar afla, inima lor a rămas, acasă, la Jimbolia. Crăciun fericit şi un An nou cu multe realizări! Primar Darius Adrian Postelnicu În prag de sărbătoare editorial Primăria şi Consiliul Local Jimbolia vă urează Sărbători fericite! ediţie specială!
Transcript
 • Jurnal Jimbolia

  de

  publicaie informativ periodic anul I nr.7 decembrie 2013 GRATUIT www.jimbolia.ro

  Anul 2013 a fost unul plin de obstacole, amnri, necazuri dar i mpliniri. Este o

  perioad n care criza i spune cuvntul pentru toat lumea i de aceea, poate, suntem prea suprai pentru a mai vedea i partea plin a paharului, chiar i atunci cnd avem motive s fim optimiti.

  Pentru administraia local, se ncheie un an n care multitu-dinea antierelor deschise n ora, griete de la sine asupra in-vestiiilor pe care le-am demarat, ndeosebi n domeniul social, al sntii, dar i al infrastructurii de drumuri, de evacuare a apelor pluviale dintr-un cartier al orau-lui, la care se adaug proiectul mare prin care s-a nceput ex-tinderea canalizrii n ntreg oraul. Un alt exemplu c lucru-

  rile merg categoric nainte, este deschiderea ambulatoriului de la spital, dotat i modern, o reuit extraordinar pentru Jimbolia. Efortul pe care l facem mpre-un, administraie i ceteni, d roade, iar eu sunt convins c Jimbolia are resursele pentru a progresa, a se reinventa, pentru a ine capul sus cu mndrie.

  i pentru c suntem n pragul Crciunului, v urez s srbtorii n tihn alturi de familie i de cei dragi. Dar s nu-i uitai pe cei mai puini norocoi, bolnavi, btrni, oameni nevoiai; ncercai s le aducei i lor un strop de fericire n suflete, acum de srbtori. Nu n ultimul rnd, s nu-i uitm pe cei

  care, de voie, de nevoie, au luat calea strintii, n sperana unui trai mai bun. tim c indiferent unde s-ar afla, inima lor a rmas, acas, la Jimbolia.

  Crciun fericit i un An nou cu multe realizri!

  Primar Darius Adrian Postelnicu

  n prag de srbtoareeditorial

  Primria i Consiliul Local Jimbolia

  v ureazSrbtori fericite!

  ediie special!

 • SOS biserica romano-catolic din centru!n 2016 vom aniversa 250 de ani de la ridicarea bi-sericii romano-catolice din Jimbolia, veritabil simbol

  al oraului i monument istoric de mare nsemntate pentru locuitorii de toate confesiunile.

  n prezent au loc lucrri de reface-re, deoarece construcia a suferit n ultimii ani o degradare accelerat, cauzat de lipsa fondurilor pentru n-treinere i renovare. Acum, asociaia germanilor originari din Jimbolia - HOG Hatzfeld, cu sprijinul Primriei, a enoriailor, a jimbolienilor de toate confesiunile i a firmelor din ora, au pus umrul pentru refacerea acestui obiectiv simbol al oraului.

  Primria a acordat o sum de bani, circa o treime din fondurile disponi-bile, cu ajutorul crora a fost reparat acoperiul i s-au nceput lucrrile de renovare a interiorului. Muncitorii au

  dat jos tencuiala de pe pereii inte-riori, pn la nivelul picturilor, unde s-a infiltrat foarte mult umezeal iar acum zidurile vor trebui s stea descoperite cel puin o jumtate de an pentru a se putea usca, dup care vor fi tencuite din nou.

  Tot anul viitor, n limita fondurilor di-sponibile, se vor face lucrri de reno-

  vare a exteriorului bisericii.

  Banii strni pn n prezent nu sunt suficieni pentru o renovare complet, astfel, cei care vor s fac o donaie pentru salvarea acestui monument sunt rugai s contacteze parohia romano-catolic Jimbolia i s ia legtura cu preotul paroh Davor Lucacela.

  2

  Jurn

  al d

  e Ji

  mbo

  lia

  dece

  mbr

  ie 2

  013

  Refacerea semnalizrii rutiere Un capitol la care Jimbolia nu a excelat pn acum este legat de semnalizarea rutier, iar transformrile

  recente n infrastructura oraului au dus la modificri ce i-au debusolat pe unii dintre ceteni. Mai mult, n urma unor antiere, unele semna-lizri au fost distruse sau ndepr-tate, dar n alte cazuri, fie nu au existat niciodat, fie nu mai sunt de actualitate.

  Primria a demarat o ampl aciune

  de modernizare i unificare a semna-lizrii rutiere la nivelul ntregului ora. Comisia de circulaie din Primrie, mpreun cu Poliia Jimbolia, a n-ceput inventarierea semnelor de circulaie i urmeaz s ntocmeasc un plan detaliat pentru majoritatea situaiilor existente n traficul rutier, pietonal i pe biciclete.

  Ateptm sugestiile cetenilor pentru situaii punctuale. Vom face n aa fel nct s optimizm circu-laia prin indicatoare adecvate. Pn

  acum am luat n vedere limitatoare de vitez, treceri de pietoni i inclu-siv instalarea de calmatoare de trafic, acolo unde se impune, a spus pri-marul Darius Postelnicu.

  culte

  O via n slujba oraului: Maria SchulzConsiliul Local Jimbolia i-a acordat titlul de cetean de onoare doamnei Maria Schulz, pentru vasta acti-

  vitate pedagogic i cultural des-furat i pentru sprijinul pe care l-a acordat n decursul timpului, vieii culturale a oraului.

  Profesoar, director colar i n prezent custode al Muzeului tefan Jager, doamna Schulz s-a dedicat n

  mod deosebit stimulrii creativitii elevilor jimbolieni, pe care i-a ndru-mat pe calea artei, i-a sprijinit s par-ticipe la concursuri i expoziii naio-nale i internaionale, unde munca i talentul le-au fost recunoscute i premiate. Pe lng lista lung de manifestri artistice dedicate tinerilor, doamna Schulz i-a dedicat o mare parte din via popularizrii i recunoaterii pictorului jimbolian tefan Jger,

  cruia i-a dedicat o monografie, nu-meroase expoziii, dar i studii, arti-cole i publicaii de profil. A studiat arta i arhitectu-ra jimbolian, iar n prezent are n pregtire lucrarea Arc peste timp Arta plastic jimbolian n perioada 1900-2013.

  cultur

  siguran

 • 3

  Pe scurt PREGTIRI DE SRBTOARE

  Jimbolia este pregtit s ntmpine srbtorile de Crciun i Anul Nou aa cum se cuvine. Strzile au fost ornate cu instalaii de iluminat de-osebite, noi, achiziionate recent de

  primrie. n centrul oraului a fost ridicat un brad mpodobit. Am vrut s aducem un spirit de srbtoare pe strzile Jimboliei, nu doar n centru, dar i n alte zonele oraului. n anii viitori vrem s extindem iluminatul de srbtori pentru a fi acoperite toate cartierele, a explicat primarul.

  PREGTIRI DE IARNPrimria s-a pregtit din timp pentru sezonul rece i a constituit deja co-mandamentul de iarn mpreun cu Poliia Jimbolia i societatea Consi-

  liului Local, SC Peisaj Hosta. Aceasta din urm a fost deja aprovizionat cu materialele antiderapante, dar i cu utilajele necesare, constnd n lame i freze pentru deszpezirea oselelor. De asemenea, s-a stabilit ca n cazul n care vor exista cderi masive de zpad, n sprijinul au-toritilor locale s intervin soci-etile agricole ce dein utilaje adec-vate.

  LUCRRI OPRITE PE TIMPUL IERNII

  Primria a dat ordin ca, ncepnd cu data de 20 decembrie s nceteze toate antierele deschise n Jimbo-lia, constructorii avnd obligaia s refac prile afectate, s acopere gropile, dar i s curee zona unde au lucrat, pentru a nu ngreuna trafi-cul.

  ALEILE DIN CENTRU PRIND CONTUR

  Lucrrile de modernizare a aleilor pietonale din centru (de la Florian pn la semafor) au avansat puter-

  nic. Pavarea lor a fost ter-minat pe unul din sensuri a i se preconizeaz c de srbtori s fie gata i pe cellalt sens.

  FINANRI NERAMBURSABILE PENTRU IMM-URI

  Guvernul Romniei prin Oficiul Te-ritorial pentru IMM-uri i Cooperaie susine dezvoltarea ntreprinderilor mici i mijlocii prin noul program de MINIMIS. Accesnd acest pro-gram, IMM-urile pot beneficia de o finanare nerambursabil de pn la 100.000 de euro, (90% din valoarea total a proiectului). Pentru detalii sau informatii v rugm s contactai Oficiul Teritorial pentru IMM-uri ( OTIMMC) la

  tel. 0256/292739 email: [email protected]

  info

  Tradiia Ignatului merge mai departeMai multe echipe din Jim-bolia, Serbia i Ungaria, vor concura anul acesta la Fes-tivalul de Ignat.

  Manifestarea, tradiional pentru oraul nostru, a ajuns la ediia a XIII-a i se va desfura vineri, 20 decem-brie, la Expo Ripensis. Pe aceast

  cale, mulumim sponsorului princi-pal, companiei Smithfield, care va pune la dispoziie carcasele de porci pentru concurs.

  Preparatele care vor fi realizate n ca-drul concursului de Ignat vor fi donate cantinelor sociale i persoanelor ne-voiae din ora.

  tradiie

  Ghidul oraului JimboliaA aprut ediia 2013 a Ghidului Jimboliei, lucrare finanat de Primria Jim-bolia i realizat de Sorin

  Pavel, sub coordonarea lui Marian Rotaru.

  Noul ghid vine ca o continuare fi-reasc a lucrrii aprute pentru pri-ma dat n 2007, fiind mbuntit i actualizat. Ghidul Jimboliei este des-tinat n primul rnd celor care doresc

  s afle mai multe informaii despre oraul nostru, fie c este vorba de-spre investitori, turiti sau vizitatori. n paginile lui se regsesc informaii eseniale despre oraul nostru cum ar fi adrese utile (instituii publice, muzee, restaurante, hoteluri, etc.) dar i o hart turistic a Jimboliei, ac-tualizat.

  Ghidul poate fi descrcat gratuit de pe site-ul oficial www.jimbolia.ro

  cultur

  J IMBOLIA

  Sorin Pavel

  G h i d u l O r a u l u iI S B N : 9 7 8 - 9 7 3 - 1 0 8 - 0 3 1 - 4

  Gh

  idu

  l O

  ra

  ulu

  i J

  imb

  oli

  a S

  ori

  n P

  av

  el

  ***

  Numit odinioar Perla Banatului, mai rar Micul Weimar al vabilor bneni, Jimbolia are o istorie i un profil socio-economic care i confer statut de unicitate pe harta de Vest a Romniei. Originea ei, deprtat n timp, o gsim consemnat toponimic Chumbul, cu adaosul anului 1333. Un nume trecut prin numeroase metamorfoze: Chombol, Csomboly, Csomboi, Zsombay, Schumbul, Sombola, Czombol, Zsombolya, Djomboy i, n sfrit, Jimbolia. Sunt doar cteva denumiri dintr-un lung ir de altele, botezate conform unor administraii succedate periodic.Pe partitura acestor consemnri reinem i o not toponimic de sonoritate nou: Landestreu-Hatzferd (1766), redus la simplul Hatzfeld( 1767) mulumit alipirii a dou aezri aflate n glceav de ntietate. Un ucaz emis de mprteasa Maria Tereza va fixa definitiv a doua denumire, rmas pn azi preferat n exprimarea oficial sau neoficial a cetenilor de etnie german. De menionat c Hatzfeld-Landestreu constituie indicatorul pe drumul adevratei ntemeieri a Jimboliei, pe strzile creia circulm astzi. O ntietate datorat exclusiv colonitilor germani iniiat, ca pretutindeni n Banat, de imperiul austriac n cutare de bogate resurse agro-industriale. ...

  Petre Stoica

  9 789731 085364

 • Proprietari, nu uitai de deszpezire!

  Potrivit Hotrrii Con-siliului Local nr. 17 din 21.02.2013, Asociaiile de proprietari, societile

  comerciale i deintorii de imobile sau apartamente au urmtoarele obligaii cu privire la ntreinerea i pstrarea cureniei cldirilor, locu-inelor, anexelor gospodreti, incin-telor, mprejmuirilor acestora, artere-lor de circulaie, a locurilor publice i meninerea esteticii oraului:

  s curee de zpad i ghea ime-diat dup depunere i rigolele imo-bilelor care le dein sau adminis-treaz.

  s depoziteze zpada i gheaa re-zultat la o distan de 0,3 metri de bordura carosabilului dup curire, n cazul formrii po-leiului, s presare pe trotuare nisip, rumegu sau cenu. Nerespectarea acestor msuri se sancioneaz cu amend ntre 100 300 lei.

  Jurn

  al d

  e Ji

  mbo

  lia

  dece

  mbr

  ie 2

  013

  4editare: Primria Jimbolia, coordonator: Marian Rotaru, redactor: Radu Trifan, email: [email protected]

  Nr de urgen: 112Serviciului Voluntar pentru Situaii de Urgen Jimbolia

  (Pompierii): 0256360312

  Evidena populaiei, decembrie 2013

  Mocanu Daviana-MikaelaPrunchevici Lucas-Matei

  Stamoreanu Sebastian-NicolasBine ai venit pe lume!N

  ate

  ri

  Wagner Johann-Markus cu Lazr Loredana-Mihaela

  Sajerli Janos-Csaba cu Monia Lois-GenovevaAndronache Victor-Daniel cu Palaghiciuc Ribana-Daniela

  Coman Ioan cu Cmpan Rusalina-DoinaMara Valentin cu Lupuoar Cornelia

  Cristea Ion cu Iovan ElisabetaSzke Zoltan cu Schwechtye AndreaOcoleanu Laureniu cu Bufi Eugenia

  Schffer-Vtu Sanir-Sorinel cu Toprcean Simona

  Filip Mihai cu Giangu AdrianaMerscham Fabian-Alexander cu

  Crsnaru Andrea-ElviraCas de piatr!

  Cs

  tori

  i

  Usvat Anna, Orzan Ana, Steier AgataMara Terezia, Petrin Liubinco,

  Ceasar Maria, Moldovan George, Palamarciuc Roza, Boldor Domnica

  Dumnezeu s-i odihneasc n paceD

  eces

  einfo

  Cetenii care doresc s primeasc informaii de actualitate prin serviciul SMS se pot nregistra trimind un mesaj text (tarif normal) la

  numrul de telefon 0741 286 550, care s conin numele,

  prenumele i adresa exact.

  Ctigtorii concursului Cea mai frumoas casLOCUL I MIKLA IOAN LOCUL II DESCU ILONKA LOCUL III BORCAN SABIN

  Felicitri!

  ANUNProgram special de lucru cu publicul la STAREA CIVIL

  n perioada 23 decembrie 2013 3 ianuarie 2014

  Luni 23 decembrie: 08.00 - 13.00Mari 24 decembrie: 08.00 - 13.00Luni 30 decembrie: 08.00 - 13.00

  Serviciul va fi NCHIS n zilele de 25, 26, 27, 31 decembrie 2013 i

  1, 2, 3 ianuarie 2014Pentru nregistrarea deceselor n zilele n care serviciul nu funcioneaz v

  rugm s sunai la telefon 0256- 360770.

  Cu ocazia Srbtorilor de iarn doresc s transmit tuturor jimbolienilor gndurile mele de preuire i

  respect, nsoite de cele mai calde urri de sntate, bucurie i nelegere alturi de cei dragi.

  Crciun fericit! LA MULI ANI!

  Daniel GorganViceprimar


Recommended