Home > Documents > Japonia - Profu' de geogra' · Web viewIn fiecare 6 august incepand cu 1947, sute de mii de oameni...

Japonia - Profu' de geogra' · Web viewIn fiecare 6 august incepand cu 1947, sute de mii de oameni...

Date post: 18-Jan-2021
Category:
Author: others
View: 1 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 20 /20
Japonia Japonia denumita oficial “Tara Soarelui Rasare”(Nihon) este situata in Asia de Est (Orientul Indepartat avand ca vecini Marea Ohotsk-N, Oceanul Pacific-E,S,SE, Marea Chinei de Est-SV si Marea Japoniei-V si NV. Inregistreaza in anul 2007 127.433.494 locuitori dintre care 78% este populatie urbana. avand o densitate de 377,2 loc/km 2 ; Sarbatoarea nationala este data de 23 Decembrie(Ziua de nastere a Imparatului). Forma de guvenamant este monarhie constitutional,imperiu ereditar cu capitala la Tokyo.Tara dispune de o suprafata 337.837 km 2 desfasurati in arhipelagul cu acelasi nume format din 4 mari insule –Hokkaido (78.411 km 2 ) Honshu (227.414 km 2 ) Kyushu (42.600 km 2 ) Shikoku (17.800 km 2 ) si Ryukyu-desfasurata in apropiere de tarmul Asiei. Dispune de un relier predominant inalt (84% din suprafata tarii este ocupata de dealuri si munti) la care se adauga circa 150( Fuji-Yama, Aso-san, Bandai-san) de vulcani in mare parte activi amplasand astfel Japonia intr-o zona cu risc seismic ridicat. Campiile ocupa 15% din suprafata tarii Fig. 1
Transcript

Japonia

Japonia

Japonia denumita oficial “Tara Soarelui Rasare”(Nihon) este situata in Asia de Est (Orientul Indepartat avand ca vecini Marea Ohotsk-N, Oceanul Pacific-E,S,SE, Marea Chinei de Est-SV si Marea Japoniei-V si NV. Inregistreaza in anul 2007 127.433.494 locuitori dintre care 78% este populatie urbana. avand o densitate de 377,2 loc/km2; Sarbatoarea nationala este data de 23 Decembrie(Ziua de nastere a Imparatului). Forma de guvenamant este monarhie constitutional,imperiu ereditar cu capitala la Tokyo.Tara dispune de o suprafata 337.837 km2 desfasurati in arhipelagul cu acelasi nume format din 4 mari insule –Hokkaido (78.411 km2) Honshu (227.414 km2 ) Kyushu (42.600 km2) Shikoku (17.800 km2) si Ryukyu-desfasurata in apropiere de tarmul Asiei. Dispune de un relier predominant inalt (84% din suprafata tarii este ocupata de dealuri si munti) la care se adauga circa 150( Fuji-Yama, Aso-san, Bandai-san) de vulcani in mare parte activi amplasand astfel Japonia intr-o zona cu risc seismic ridicat. Campiile ocupa 15% din suprafata tarii cele mai extinse fiind Kanto, Sendai si Ishikari. Clima este diferita pe parcursul teritoriului astfel in Ryukyu este tropical, subtropicala in Kyushu si temperate in restul teritoriului,cu nuante imprimate de dispunerea reliefului, de masa oceanic inconjuratoare si de actiunea musonilor.

Din punct de vedere economic Japonia este a doua putere economica a lumii dupa SUA ( a treia dupa paritatea puterii de cumparare ,interpunandu-se China)avand un PIB de aproximativ 4.3 mld $; 34.600 $/loc. si alaturi de SUA China si Europa Occidentala,unul dintre cele 4 centre economice capabile sa influenteze mersul economiei mondiale. In prezent Japonia se confrunta cu o datorie externa de aproximativ 1.5 mld $ , un ritm redus de crestere a PIB-ului-sub 2%, o imbatranire a populatie dar in schimb cu o rata de somaj de aprox 4%-2007 si cu o inflatie inexistenta 0%-2007. Japonia isi asigura marea majoritate a materiilor prime din import , are o industrie complexa (care asigura aprox 1/5 din prod ind a OCDE) si cu un inalt nivel tehnologic (printre altele detine cca. 60% din totalul robotilor industriali din lume) ce antreneaza peste 1/4 din populatia activa si contribuie doar cu ceva mai utin la PIB. Ocupa locuri fruntase la nivel Mondial in metalurgia feroasa si neferoasa. electronica, constuctii navale si autoturisme.

Incepand cu anul 1950 populatia Japoniei incepe sa creasca intr-un mod constant ajungand de la 83 mil. de locuitori la aproximativ 128 de mil locutori in 2005. O crestrere de aproximativ 50% specifica tarilor in curs de dezvoltare.

Aceasta crestere spectaculoasa a populatiei Japoniei s-a realizat pe un fond extrem de propice: In perioada de dupa cel de-al doilea Razb. Mondial (1953) Japonia depaseste prod. Ind din perioada postbelica urmand ca in urmatorii 10 ani sa creasca de 5 ori; astfel o crestere continua a nivelului de trai alaturi de o stabilitate politica( in perioada 1955-1993 tara este condusa de un singur guvern- democrat-liberal). Se preconizeaza ca populatia Japoniei va incepe sa scada incepand cu intervalul anilor 2010-2015 pe fondul imbatranirii populatiei-specific tarilor dezvoltate.

Din punct de vedere a Natalitatii putem observa 2 perioade distincte respectiv cea a anilor ’50-’70 in cate natalitatea japoniei este destul de ridicata;acest fapt se poate explica prin dezvoltarea extreme de rapida a sectorului industrial (in perioada anilor ’55-‘65 japonia isi mareste nivelul productiei industrial de 5 ori ceea ce duce la o crestere economica extreme de ridicata care la randul ei genereaza fenomenul de “baby-boom” – in anii 70 Jap devine a 3-a putere economica a lumii).

Cea de-a doua perioada este cea de dupa anii 70 cand japonia trece de la stadiul de tara in curs de dezvoltare la cel de tara dezvoltata iar nivelul natalitatii scade desenand o curba descendenta. Intr-o prima instanta Japonia a initiat in 1948 un program

de control al natalitatii prin legalizarea contraceptiei

si avorturilor. In zece ani rata natalitatii aproape s-a injumatatit ramanand insa la un nivel destul de ridicat insa.Un alt factor care explica natalitatea extreme de scazuta este statutul femeii in societatea japoneza: avand drepturi egale cu cele ale barbatilor si un nivel ridicat de instruire femeile participa la viata economica totalizan 50% din totalul fortei de munca. Incepand cu anii 80 guvernul japonez confruntandu-se cu o imbatranire a populatiei adopta o politica pronatalista astfel: la nasterea unui copil, familiilor le sunt platite un beneficiu de 2,448.89 $ alocatia primului si celui de-al doilea copil este de 50$ pe luna si la cel de-al treilea se plateste 100 $ ( pana la varsta de 6 ani); unii angajatii primesc bonusuri pentru ca au copii mici; exista un serviciu de ingrijire al copiilor acasa; doar 16% dintre femei benefeciaza de concediu parental pentru copii .

. Recent, guvernul a pornit o campanie de facilitate pentru noinascuti aceasta si ca raspuns 46% dintre femei au renuntat la munca in timpul maternitatii.

Rata mortalitatii in japonica prezinta o forma generala de ”U”; intr-o prima faza mortalitatea ridicata din perioada anilor 1950-1965 poate fi interpretata ca rezultatul expunerilor populatiei la radiatii nucleare din timpul bombardamentului American asupra oraselor Hiroshima si Nagasaki din timpul celui de-al doilea razboi mondial .Este stiut faptul k expunere indelungata la radiatii duce la aparitia cancerului in diverse forme.

Dupa aceasta perioada se observa o scadere constanta a ratei mortalitatii ca urmare a dezvoltarii economice si sociale pana in jurul anilor 90. Dupa aceasta perioada rata mortalitatii incepe sa creasca ca urmare a fenomenului de imbatranire demografica; Japonia fiind printre tarile cu cele mai numeroase persoane varstnice, speranta de viata la nastere pentru barbate fiind de 76 de ani si pentru femei de 82 de ani.Pe viitor se preconizeaza ca rata mortalitatii va creste iar in jurul annuli 2030 Japonia va avea o populatie de doar 90 de milioane de locutori fata de 127 de milioane fata de cat are in prezent.

Dupa cum putem observa in figura de mai jos in anul 1950 Japonia era o tara subdezvoltata forma piramidei fiind una specifica.Raportul masculine feminine este aproximativ echilibrat.

Sepoate observa insa un dezechilibru in cadrul grupelor cuprinse inste 25 si 34 de ani, partea masculina fiind mai putina decat cea feminina.Acest fapt se poate explica prin pierderile de vieti omenesti pe care Japonia le-a suferit in timpul celui de-al doilea razboi mondial cele mai celebre fiin cele ale pilotilor de tip Kamikaze. De asemenea o mare parte din aceste pierderi le-au suferit in principal in cadrul bataliilor navale.

In piramida din 2005 se poate observa o schimbare radicala fata de cea a anilor ’50 japonia transformandu-se complet in acest interval. Forma se schimba de la cea triunghiulara la cea in forma de amphora specifica statelor dezvoltate; postindustriale cu o baza restransa si cu o reprezentare mult mai accentuate a persoanelor varstnice.

De asemenea, se pastreaza acelasi echilibru intre sexe cu un oarecare avantaj a sexului feminine in randul grupelor de peste 75 de ani fapt care se explica prin speranta de viata la nastere care in randul barbatilor este situata undeva in jurul valorii de 72 de ani pe cand in randul femeilor este undeva la 82 de ani. In aceasta piramida se poate observa 2 grupe de varsta care ies in evidenta : cea de 55-59 de ani si cea de 30-34 de ani. In cazul primei grupe de varste se poate explica printr-o natalitate extreme de ridicata din perioada de dinintrea implementarii programului de control al populatie implementat in 1948 in urma caruia se instriueste populatia pentru folosirea mijloacelor modern de contraceptive. Ce de-a doua grupa

de varsta respectiv 30-34 de ani este rezultatul baby-boom-ului din anii 70, atunci cand Japonia devine a treia putere economica mondiala.

A doua putere economica a lumii dupa SUA, Japonia este lider incontestabil in anumite domenii industrial precum siderurgie sau constructii de autoturisme si autovehicule precum si tehnologie de varf electonica, produse IT . In ciuda aparentelor conform nomogramei din 2004 sextorul care contribuie cel mai mult la veniturile populatiei este cel tertiar ( cel al serviciilor, turismului si domeniul bacar)

Asadar sectorul tertiar este predominant in Japonia el detine o pondere de aproape 70% din totalul veniturilor realizate domeniul bacar, transportul si telecomunicatiile piata imobiiara si piata asigurarilor sunt adevarate industrii; fapt oarecum normal tinand cont ca vorbim despre un stat deja postindustrial.

Dezvoltarea economica spectaculoasa a Japoniei in cea de-a doua jumatate a secolului 20 a fortat populatia paraseasca zonele rurale sis a migreze catre cele urbane putem observa cum intr-un timp foarte scurt de numai 15 ani raportul urban rural se inverseazaurman ca mai apoi urbanu sa se dezvolte considerabil.

Industrializarea si urbanizarea au condus la concentrarea populatiei ,la scaderea numarulu de asezari rurale de la aproape 11000,in 1920 la numai circa 600 in preznt.

Concentrarea populatiei cunoaste cele mai mari valori in districtele dens populate care insumeaza 10 000 km2 (3% din teritoriul tarii) si concentreaza peste 60% din populatie. Aproape jumatate din populatie traieste in megalopolisul japonez Tokyo-Osaka-Nagoya din SE insulei Honshu. Alte regiuni cu densitati superioare in tara inregistram in N si V insulei Kyushu si insula Okinawa.

In tabelul de mai jos putem obseva principalele centre urbane din Japonia. Acestea au rolul centrului polarizator adica de a atrage populatia prinntr-o oferta de locuri de munca si fluxuri de toate felurile. Printre cele mai importante putem numara capital-Tokya,Nagoya si Asociatia Kobe-Osaka.

Observam ca procentajul cel mai mare il detine Capitala acest oras incadrandu-se in cele de peste 10 mil in prezent aria sa metropolitan inglobeaza o populatie de apoximativ 13 milioane de locuitori.Incepand cu anul 1985 capitalei I se alatura si asociatia Osaka-Kobe care depaseste si ea 10 milioane de locutori .

City

1950

1960

1970

1980

1990

2000

2010

2020

2025

Fukuoka-Kitakyushu

1.1

1.4

1.6

1.7

2

2.1

2.2

2.2

2.3

Hiroshima

0.6

0.9

1.3

1.6

1.6

1.6

1.6

1.6

1.6

Kyoto

1.2

1.2

1.2

1.5

1.4

1.4

1.4

1.4

1.4

Nagoya

1.2

1.7

1.9

2.2

2.4

2.5

2.5

2.6

2.6

Osaka-Kobe

5

6.6

9

8.6

8.9

8.8

8.8

9

9.1

Sapporo

0.9

1.1

1.4

1.7

1.9

2

2

2

2.1

Sendai

0.6

0.9

1.2

1.5

1.6

1.7

1.8

1.8

1.8

Tokyo

13.5

17.7

22.3

24.4

26.3

27.1

27.9

28.7

29.2

Tokyo, cea mai

mare suprafata

urbana, capitala Japoniei si una dintre cele mai dens populate metropole din lume.

Tokyo

este situat la 35°41' lat N si 139°46' long E, la jumatatea coastei de est a insulei Honshu, cea mai

mare dintre cele patru insule principale din arhipelagul Japoniei. Orasul ocupa cea mai

mare parte din sudul campiei Kanto, cea mai

mare suprafata de teren plat din Japonia.

Tokyo

este centrul financiar, industrial, comercial, educational si cultural al Japoniei; de asemenea

este si principalul punct pentru comert si relatii diplomatice cu restul lumii. Portul din

Tokyo s-a extins rapid in ultimii ani, ajungand acum sa fie pe locul 2 in Japonia in privinta valorii comertului (

dupa Yokohama). Tokyo

este cea mai

mare zona

urbana din lume, avand peste 27 milioane locuitori. In Metropola densitatea populatiei

este de 5443 loc/km2, iar in cele 23 de cartiere de 13000 loc/ km2, in timp ce in Japonia densitatea populatiei

este de 328 loc/km2. Problemele ce apar datorita aglomeratiei sunt: blocaje de trafic, preturi foarte mari la chirii, poluarea sonora si a aerului, etc. Pentru ca

este capitala si centrul comercial al tarii,

Tokyo atrage emigranti din toate colturile tarii. in special acestia sunt tineri ce vin la colegiu sau la universitate si de cele mai multe ori raman pentru a munci. In

Tokyo

este un numar

mare de imigranti straini, in special din Coreea, China, SUA si Filipine.

Osaka, oras-port cunoscut

si sub numele

de “Venezia Japoniei” sau “Manchester-ul Orientului” , cu o populatie

de peste 2,6 milioane

de locuitori, este situat in sudul insulei Honshu, in golful Osaka,

pe malul raului Yodo, este capitala districtului Osaka. este o metropola industriala specializata in

industria textila (bumbac),

industria feroasa, ind. constructiilor

de masini, echipament electronic

si ciment. Aici sunt cele mai renumite targuri internationale pentru produsele industriei usoare asiatice. Orasul a crescut

si s-a modernizat foarte mult

dupa cel de-al doilea razboi, unindu-se cu Kobe (1,3 milioane locuitori-dupa sondajul

din 1975 ), devenind astfel cel mai mare port

de import

si centru al industriei grele japoneze. Osaka este un oras dezvoltat

si

din punct

de vedere al turismului

pe latura culturala, in special.astfel, cele mai inportante puncte turistice sunt templele: Tammangu-secolul x, Shitennoji-secolul 6

si Temmangu, oras cu izvoare termale, in apropiere

de Osaka. orasul este intersectat

de mai multe canale traversate

de poduri

si cateva parcuri.cel mai mare, parcul Tennoji, contine gradina botanica.

De asemenea, este “casa“ a teatrelor dramatice

din japonia, in special Bunraku - teatrul de marionete. Universitatile: Osaka (1931), Kansai (1886), Osaka Bay (1949) sunt centrele de invatamant cele mai cunoscute. De asemenea, are 2 aeroporturi, unul dintre ele, aeroportul international Kansai, deschis in septembrie 1994, pe o insula artificiala in golful Osaka. noul aeroport este primul in Japonia care se deschide in functie de ceas.Doi ani mai tirziu, 10.000 de vieti omenesti au pierit in urma unui puternic cutremur. Orasul a fost devastat de focuri si incendii in anii 1909 si 1912. In Ianuarie 1995, un cutremur de pamant a zdruncinat solul insulei Awaji de-a lungul golfului Osaka. Autostrada de pe coasta golfului Osaka a fost distrusa la fel patind si stada de comunicatie dintre Osaka si Kobe denumita Hanshin Expressway. Populatia metropolei la recesamantul din 1998 a fost de: 2.476.105 locuitori. Osaka si Kobe formeaza a doua conurbatie, care cu zona urbana inconjuratoare, numara circa 11 milioane de locuitori (aproape cit orasul Tokio-capitala tarii ).

Kobe este oras si mare port comercial al Japoniei, capitala regiunii Hyogo, in sud-vestul insulei Honshu, in golful Osaka, langa orasul Osaka. Incepand cu anul 1890, cateva orase incluzand Hyogo au fost incluse in (absorbite de) Kobe.Productia agricola a localitatii include plantatii de orez si alte culturi de grane, fructe, vegetale si chiar tei. Constructiile de vapoare si barci si produsele din cauciuc reprezinta principalele industrii ale orasului. Chimicale, masini si trenuri, echipament electronic, textile, zahar rafinat, de asemenea, se produc aici.In zona muntilor Rokko au fost construite resedintele suburbane si hotelurile Japoneze. Multe biserici Christian, Shinto si temple si altare budiste, doua faimoase statui ale lui Buddha, un interesant muzeu de arte si un muzeu municipal cu o larga colectie ce trateaza interferentele cu cultura vestica se gasesc in Kobe.Universitatea Kobe (1949) este, de asemenea, localizata aici. Fondata in 1902, facultatea de comert din Kobe a devenit universitatea de economie (in 1944) si apoi incorporata in alte patru colegii sub numele pe care il poarta si acum. Orasul nu a fost important pana in 1860, cand Japonia a deschis piata straina. Inainte de aceasta, Hyogo, care acum este parte din Kobe, a fost mai multe secole cel mai mare port al Japoniei.Pe 17 ianuarie 1995, un puternic cutremur a trecut pe sub Insula Awaji, traversand golful spre Kobe. cutremurul a cauzat distrugeri ale unor cladiri si poduri si a dat nastere unor incendii. In total , aproape 6400 de oameni au murit si mai mult de 30000 au fost spitalizate. Mai mult de 30000 de cladiri au fost avriate din cauza cutremurului si a incendiilor rezultate.

In prezent, orasele japoneze

se caracterizeaza printr-un amestec

de trasaturi traditionale

si stil american,indraznet

si puternic. In Japonia

se gasesc peste 150

de orase cu peste 100.000 locuitori

si 7 metropole cu peste 1 milion

de oameni fiecare, dintre care un megalapalopolis, orasul-port-capitala, Tokio, cu o populatie

de 11,8 milioane

de locuitori

si formeaza cu regiunea inconjuratoare

si orasele invecinate: Yokohama, Yokosuke, Kowasaki

si Chiba-cea mai intinsa aglomeratie urbana din Asia-peste 16 milioane locuitori-si una dintre cele mai

mari

din lume. Aproape jumatate

din populatie traieste in megalopolisul Tokio-Osaka-Nagoya

din sud-estul insulei Honshu. Orasele japoneze sunt de diferite tipuri din punct de vedere al originii. Asfel

Orasele Medievale: Nagoya Hiroshima Tokyo, Kyoto

Hiroshima este, din punct de vedere al asezarii geografice, situat in sud-vestul insulei Honshu, fiind capitala districtului cu acelasi nume, in centrul golfului Hiroshima. Orasul a fost fondat in anul 1594, din 6 insule in delta raului Ota si s-a dezvoltat rapid ca un oras-cetate si centru comercial, si, dupa 1868, a fost propulsat ca principalul centru militar al tarii. In 6 august 1945, in timpul celui de-II-lea razboi mondial, prima bomba atomica ce urma sa fie aruncata impotriva pozitiilor inamice, a fost lansata inspre oras de fortele armate aeriene americane. in conformitate cu estimarile U.S., 60.000-70.000 de oameni au murit sau au fost declarati disparuti ca urmare a bombei atomice si multi altii au devenit, dupa aceasta, invalizi.

In 1940, populatia orasului era de 343.700 locuitori. bomba a distrus, de asemenea, mai mult de 10 km2 din oras, distrugand circa 68% din cladirile Hiroshimei, alte 24% au fost avariate. In fiecare 6 august incepand cu 1947, sute de mii de oameni participa la manifestari in “parcul memorial al pacii”, construit exact in locul in care a explodat bomba. In 1949, japonezii au denumit Hiroshima ca fiind “altarul international al pacii”.

Dupa razboi, orasul a fost construit din temelii si activitati economice au inceput sa se desfasoare. Industria constructiilor de masini si industria conservelor sunt cele mai dezvoltate ramuri industriale ale orasului. Zona, cu toate ca este muntoasa, reprezinta o vale fertila, bogata si producatoare de grau. Populatia orasului Hiroshima a fost, in 1998, de: 1.098.614 locuitori.

Nagoya este o metropola cu o populatie de aproximativ 2,2 milioane de locuitori, situata in partea centrala a tarii, pe coasta sudica a insulei Honshu si fiind inclusa in districtul Aichi, o conurbatie ce numara peste 5 milioane de locuitori.

Industria manufacturiera include ind. feroasa si siderurgica, ind. chimica si textila, ind constructiilor de material rulant si avioane. De-a lungul orasului se afla castelul Nagoya (construit in 1612, distrus de foc in 1945, reconstruit in 1959) si altarele: Atsuta si Ise, doua dintre cele mai vechi si mai faimoase altare Shinto.

Toate facilitatile educationale sunt incluse in universitatile: Nagoya(1939), Meijo(1948), Nanzan(1949), Nagoya City(1950) si institutul tehnologic din Nagoya(1949).

Dezvoltatea orasului a inceput la inceputul secolului al-XVII-lea, cand castelul nagoya a fost construit de generalul si totodata conducatorul de stat japonez Ieyasu, fondatorul shogunatului Tokugawa. orasul s-a dezvoltat rapid ca centru industrial dupa 18 80 si, in 1907, a anexat portul din Atsuta din sud. la fel ca multe orase din Japonia, si Nagoya a fost avariata in cel de-II-lea razboi mondial, ca pasarea Phoenix, a renascut din propria cenusa, devenind in zilele noastre, unul dintre cele mai impunatoare orase ale Japoniei si de ce nu din lumea moderna. Populatia Nagoyei in 1998 a fost de 2.090.340 locuitori.

Kyoto, oras situat in sudul insulei Honshu, capitala regiunii urbane Kyoto, langa Osaka, este faimos pentru mestesugurile cu fire de matase, bronz, portelan, chimicale, echipament electronic.de asemenea, orasul include si o firma de constructii a partilor componente de avion.

Centru cultural si religios de frunte al Japoniei, orasul contine peste 2.000 temple si altare vechi, 37 de universitati si colegii si 24 de muzee. Kyoto este cunoscut si pentru splendidele festivale anuale si pentru superbele gradini. Tot in aceasta zona se afla si castelul Nijo, palatul imperial Kyoto, morminte foarte vechi, universitatea Kyoto (1897) si numeroase muzee.

Kyoto servea ca o capitata imperiala a Japoniei, aproape continuu, intre 794-1868, cand sediul administrativ a fost mutat la Tokio. O importata culturala ar fi ruinele din urma bombardamentelor din cel de-II-lea razboi mondial. Populatia (1998): 1.389.863 locuitori.

Fukuoka, este capitala a regiunii cu acelasi nume, situata in nord-vestul insulei Kiushu din golful Hakata. orasul, impartit de raul Naka, include Fukuoka, pe latura vestica, un oras-cetate al familiilor de baroni feudali datand din 1601 si Hakata, pe latura estica, un spatiu comercial a carei importanta in sec. al-XVII-lea, era poarta Japoneza spre China.

Orasul este cel mai apropiat mare port al Japoniei de continentul Asiatic si este un important centru manufacturier pentru produse din matase, papusi, portelan, electronica, hartie.

De-a lungul golfului Hakata se afla ramasitele zidului de aparare de 3 metri, construit in secolul al-XVIII-lea pentru a proteja orasul de invaziile armatelor mongole. tot in oras, ca obictive turistice pot fi enumerate: Universitatea Kiushu (1911) si Universitatea Fukuoka, datand din anul 1934. Populatia (1998): 1.260.371 locuitori.

Orasele din arhipelagul japonez au cunoscut o dezvoltare accentuata dupa cel de-al-II-lea razboi mondial, fiind printre cele mai dezvoltate orase din lume din punct de vedere economic.

Orasele din epoca moderna

Yokohama este portul cel mai insemnat al Japoniei, in capitala a districtului Kanagawa, in sudul insulei Honshu

si

pe coasta vestica a golfului

Tokio. Situat la 20 km in sudul metropolei, orasul-port cu o populatie

de 3,3 milioane locuitori reprezinta poarta maritima a lui

Tokio, sau a complexului Reihin el este dotat cu cele mai

mari

si moderne santiere navale

si are un trafic sporit. Este un centru important al industriilor chimice, echipament electronic,

industria constructiilor

de masini

si al rafinariilor

de petrol. In Yokohama, punctele turistice cele mai atractive sunt: templele, altarele

de cult, bisericile Christian cu numeroasele gradini

si parcuri, precum

si institutiile educationale reprezentate

de universitatile: Yokohama National (1949)

si Yokohama City (1949).

Yokohama era la inceput un mic sat cu preocupari pescaresti, cu o populatie

de aproape 350.000 locuitori, cand a fost vizitat

de amiralul statelor

unite ale americii, Matthew Perry in 1854. Portul a inceput sa infloreascaca un centru comercial in momentul in care a fost deschis spre comertul exterior. Yokohama a fost aproape in totalitate distrusa in 1923

de un cutremur

de pamant. Reconstructia gradata, compensata cu designerele specifice japoneze, au facut cu timpul dintr-un oras aproape distrus unul dintre cele mai frumoase

si mai moderne orase ale Japoniei. A fost bombardata in timpul celui de-al doilea-lea razboi mondial. Populatia, in conformitate cu recesamintul

din 1998, este

de 3.325.216

de locuitori.

Fig. � SEQ Figure \* ARABIC �1�

_1337553254.unknown
_1337553270.unknown
_1337553278.unknown
_1337553282.unknown
_1337553284.unknown
_1337553285.unknown
_1337553283.unknown
_1337553280.unknown
_1337553281.unknown
_1337553279.unknown
_1337553274.unknown
_1337553276.unknown
_1337553277.unknown
_1337553275.unknown
_1337553272.unknown
_1337553273.unknown
_1337553271.unknown
_1337553262.unknown
_1337553266.unknown
_1337553268.unknown
_1337553269.unknown
_1337553267.unknown
_1337553264.unknown
_1337553265.unknown
_1337553263.unknown
_1337553258.unknown
_1337553260.unknown
_1337553261.unknown
_1337553259.unknown
_1337553256.unknown
_1337553257.unknown
_1337553255.unknown
_1337553238.unknown
_1337553246.unknown
_1337553250.unknown
_1337553252.unknown
_1337553253.unknown
_1337553251.unknown
_1337553248.unknown
_1337553249.unknown
_1337553247.unknown
_1337553242.unknown
_1337553244.unknown
_1337553245.unknown
_1337553243.unknown
_1337553240.unknown
_1337553241.unknown
_1337553239.unknown
_1337553222.unknown
_1337553230.unknown
_1337553234.unknown
_1337553236.unknown
_1337553237.unknown
_1337553235.unknown
_1337553232.unknown
_1337553233.unknown
_1337553231.unknown
_1337553226.unknown
_1337553228.unknown
_1337553229.unknown
_1337553227.unknown
_1337553224.unknown
_1337553225.unknown
_1337553223.unknown
_1337553214.unknown
_1337553218.unknown
_1337553220.unknown
_1337553221.unknown
_1337553219.unknown
_1337553216.unknown
_1337553217.unknown
_1337553215.unknown
_1337553206.unknown
_1337553210.unknown
_1337553212.unknown
_1337553213.unknown
_1337553211.unknown
_1337553208.unknown
_1337553209.unknown
_1337553207.unknown
_1337553202.unknown
_1337553204.unknown
_1337553205.unknown
_1337553203.unknown
_1337553198.unknown
_1337553200.unknown
_1337553201.unknown
_1337553199.unknown
_1337553196.unknown
_1337553197.unknown
_1337553195.unknown
_1337553193.unknown

Recommended