Home >Documents >ITALIA REFERAT POWERPOINT

ITALIA REFERAT POWERPOINT

Date post:11-Jun-2015
Category:
View:10,443 times
Download:80 times
Share this document with a friend
Transcript:

Italienii nu triesc doar din istoria lor bogat.n ciuda conflictelor sociale acute, influena arii din Peninsula Apenin nu este cu nimic mai prejos dect cea a vecinilor europeni. Italia face parte dintre cele mai tinere state ale Europei, unitatea naional pierdut n antichitate fiind rectigat de abia n anul 1860. Arhitectul unificaiei italiene, oricum, a fost Contele Camillo Benso di Cavou, primul ministru al lui Victor Emmanuel. Roma nsi a rmas un deceniu sub Papalitate, devenind parte a Regatului Italiei doar pe 20 septembrie,1870, data final a unificrii italiene.Vaticanul este acum o enclav independent nconjurat de Italia, ca i San Marino. n anii 50 ai secolului XX, Italia a nceput s se dezvolte rapid, devenind a cincea putere economic occidental. Italia a fost membr fondatoare a NATO i a Uniunii Europene, i s-a alturat grupului de cretere a unificrii politice i monetare din Europa de Vest, incluznd introducerea Euro n 1999

.

Faimoasa cizm italian mpreun cu Sicilia i Sardinia, este una dintre cele mai caracteristice forme de pe harta lumii. Peninsula Apenin (cunoscuta si sub numele de Lo Stivale nsemnnd cizm) este mrginit de Marea Liguric i de Marea Tirenian la vest, de Marea Ionic la sud i de Marea Adriatica la est. Munii Apenini (Monti Appennini) din centrul peninsulei, merg spre est, unindu-se cu Alpii, care apoi formeaz un arc, nchiznd Italia n nord. Aici se afl i o lagun aluvionar mare, Laguna Pad-Veneia, strbtut de Rul Pad i de muli aflueni ai si, care curg dinspre Alpi, Apenini i Dolomii. Alte ruri cunoscute sunt Tibrul(Tevere), Adige i Arno. Cel mai nalt vrf al Italiei este Mont Blanc (Monte Bianco) cu 4,807 m, dar Italia este mai ales asociat cu doi faimoi vulcani: acum adormitul Vezuviu (Vesuvio) n apropriere de Napoli i activul Etna n Sicilia.

Italia este bine cunoscut pentru arta i cultura sa, precum i datorit nenumeratelor ei monumente, printre care se numr Turnul din Pisa i Colosseumull roman, dar i pentru mncarea sa (pizza,paste, s.a.m.d.), vin,stilul de via, elegan,design,cinema,teatru, literatur, poezie, arte vizuale, muzic (mai ales de oper), srbtori, i n general pentru gust. Micrile artistice ale Renaterii i barocului a aprut n Italia ntre secolele al XIV-lea i al XV-lea, respectiv la sfritul secolului al XVIlea, determinnd o adevrat revoluie artistic n Italia, mai nti, n Europa ulterior i apoi n ntreaga lume. Genurile literare care au nflorit n Italia, aa cum sunt poezia lui Petrarca, Tasso i a lui Ariosto, respectiv proza lui Dante, Boccaccio, Machiavelli i a lui Castiglione, au exercitat o influen durabil n dezvoltarea culturii vestice, la fel ca i pictura, sculptura i arhitectura , la care au contribuit artiti extraordinari ca Leonardo da Vinci, Raffaello, Botticelli, Fra Angelico i Michelangelo. Influena muzical a compozitorilor italiani ai epocii baroce, precum Monteverdi, Palestrina i Vivaldi s-a dovedit a fi remarcabil. Mai trziu, n secolul al XIX-lea,opera romantic italian (gen muzical "inventat" de asemenea de italieni) a excelat datorit compozitorilor Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi i Giacomo Puccini.. Artitii, scriitorii, regizorii, arhitecii, compozitorii i designerii contemporani italieni contribuie semnificativ la cultura vestic. Fotbalul este principalul sport naional. Italia a ctigat Cupa Mondial de Fotbal de patru ori: n 1934,1938,1982 i 2006. Seria A a campionatului italian de fotbal a dat unii dintre cei mai buni juctori de fotbal la nivel mondial. Cele mai cunoscute echipe sunt A.C Milan i Inter Milano FC din Milano,A.S Roma i S.S Lazio din Roma, Juventus din Torino i Fiorentina din Florena.

ROMA

Tibrul mparte Roma n dou pri. Pe malul stng se ridic cele mai vechi monumente ale capitalei imperiului antic: Forul Roman, ruinele caselor de pe Palatin, Colosseumul. Tot aici s-a pstrat tiparul medieval as strzilor de lng Piazza navona i Piazza Campo dei Fiori. Pe maul drept al rului, o plimbare pe strduele pitoreti ale cartierului Trastevere (dincolo de Tibru) ofer o pauz binevenit, dup vizitarea Vaticanului i a castelului SantAngelo. Domul i Galeria Victor Emanuel II reprezint carte de vizit a oraului Milano, situat n nordul Italiei, important centru al modei, al industriei de autoturisme i al artei. Ca atmosfer, Milano aduce mai mult cu Frankfurt sau Londra dect cu oraele pline de soare i tumult din sudul i centrul Italiei. Aici domnesc, fr putere de tgduin, afacerile i banii. Quadrilatero, ptrat alctuit din strzi dintre care cea mai important este Via Monte Napoleone, reunete n perimetrul su magazinele celor mai mari creatori de mod. Este situat pe malurile Padului, iar n zilele senine din ora poate fi admirat minunata panoram a Alpilor. Axa central a oraului este Via Roma, care conduce de la gara Puorta Nova, prin Piaa San Claro, pan la palatul regal.n capela Sacra Sindone, se pstreaz vestitul giulgiu din Torino, considerat tradiia cretin i de o parte dintre oamenii de tiin pnza n care a fost nfurat trupul lui Iisus. Oraul legendar din lagun triete din turism, conservnd monumentele de arhitectur i tradiia. Principala arter de comunicaie a oraului e Canale Grande, cu o lungime de 4 km, de-a lungul creia s-au nlat palate fastuoase, unul dintre cele mai renumite fiind CadOro. n timpul concursurilor de gondole pe Canale Grande,locuitorii i ncurajeaz echipajele favorite n ale cror culori sunt mbrcai.

MILANO

TORINO

VENEIA

Columna lui Traian

Sixtin Capela

lo za do Popo Piaz

an Pietro S asilica di B

lo San Pao i asilica d B

na di Spag Piazza

Fo

i di Trev ntana

l seumu Colo

oro Roman F

o

Milano in omul d D

Muze

ul de

Art

Biserica Santa Maria delle Grazie

llia Antone Mole

nadelle Stadionul Alpi

FIAT

Piaa SaVittorio Piaa Veneto

n Carlo

Piaa

c n Mar Sa

o

neia l de la Ve Festivalu

ol Gond

a

Buctria italian este vestit prin pastele sale finoase (macaroane, spaghete), prin pizza preparat cu brnzeturi, prin brnzeturile rase pe rztoare, prin consumul de vieti mrunte de mare. Se mannc mult carne de miel, orez, untdelemn de msline, citrice. Masa principal este prnzul, butura preferat este vinul.

Istoria pizzei a nceput o dat cu aducerea roiilor n Europa din America, n secolul XVI. La nceput ns s-au bnuit a fi otrvitoare, ca alte plante din familia Solanaceae. n secolul XVIII sracii din Napoli obinuiau s pun sos de roii peste pinea lor plat. Aa s-a nscut pizza. Pizza este un fel de mncare ce i are originea n Italia. Este o pine plat, de obicei rotund, acoperit cu sos de roii i brnz, plus alte topping-uri opionale, preparat la cuptor.

Lasagna al forno (lasagna la cuptor ) este un tip de mncare specific italian, n principal n regiunile EmiliaRomagna si regiunea Marche, n general din toata Italia central. Aceasta este larg rspndit n toata Peninsula i cunoscut n toat lumea. Ea este preparat ntr-o tigaie, unde se pun un numr mare de straturi de lasagna fierte,alternnd cu straturi de diverse condimente, toate reintra la cuptor.

http://ro.wikipedia.or g/wiki/Italia http://www.newschan nel.ro/stiri/39/10381/V ENETIA-orasullagunelor.html http://ro.wikipedia. org/wiki/Vene%C5 %A3ia

http://ro.wikipedia .org/wiki/Pizza http://ro.wikipedia.o rg/wiki/Categorie:B uc%C4%83t%C4% 83ria_italian%C4% 83 Revista ATLAS de la DeAGOSTINI