Italia Dasa

Date post:23-Nov-2015
Category:
View:37 times
Download:6 times
Share this document with a friend
Description:
fsfa
Transcript:
 • ITALIALUCRARE PENTRU ATESTAREA CONPETENTELOR PROFESIONALENUME:DASA IOAN-CRISTIANPROFESOR COORD:NICOARA PAULSESIUNEA: MAI 2014

 • CUPRINSIstoriePoliticaRegiuniGeografieEconomieDemografieReligieEducaieOraeBibliografie

 • ISTORIEIstoria Italiei este probabil cea mai important n privina dezvoltrii culturale i a dezvoltrii sociale din mediteran. ara a fost o gazd pentru importante activiti n timpurile preistorice, i de aceea spturi arheologice pot fi gsite n multe regiuni: Lazio i Toscana, Umbria i Basilicata. Dup Magna Grecia, Civilizaia etrusc i Imperiul Roman care a venit s domine acest parte a lumii, au urmat Evul Mediu Umanismul i Renaterea, care au ajutat mai apoi la formarea filozofiei i artei europene. Oraul Roma conine unele dintre cele mai importante exemple de Baroc.Italia n era modern a devenit un stat-naiune efectiv - pe 17 martie, 1861 - cnd statele peninsulei i Cele dou Sicilii au fost unite de ctre regele Victor Emmanuel II din dinastia de Savoia. Arhitectul unificaiei italiene, oricum, a fost Contele Camillo Benso di Cavour, primul ministru al lui Victor Emmanuel. Roma nsi a rmas un deceniu sub Papalitate, devenind parte a Regatului Italiei doar pe 20 septembrie, 1870, data final a unificrii italiene. Vaticanul este acum o enclav independent nconjurat de Italia, ca i San Marino.Italia particip alturi de Antant n [[Primul Rzboi Mondial)).Dictatura fascist a lui Benito Mussolini care a nceput n 1922 a condus la o alian dezastroas cu Germania i cu Japonia numit Axa Berlin-Roma-Tokio (Puterile Axei) i la nfrngerea ultimativ a Italiei n cel de-al doilea rzboi mondial. Pe 2 iunie, 1946 un referendum asupra monarhiei a rezultat n stabilirea Republicii Italiene, care a dus la adoptarea unei noi constituii pe 1 ianuarie, 1948. Membrii familiei regale au fost trimii n exil datorit asocierii lor cu regimul fascist.Italia a fost membr fondatoare a NATO i a Uniunii Europene, i s-a alturat grupului de cretere a unificrii politice i monetare din Europa de Vest, incluznd introducerea Euro n 1999.

 • POLITICAConstituia Republicii Italiene din 1948 a stabilit un parlament bicameral, (Parlamento), consistnd din Camera Deputailor (Camera dei Deputati) i Senat (Senato della Repubblica), o putere judiciar i una executiv (condus de un prim ministru) (Presidente del Consiglio dei Ministri). Preedintele republicii este ales pe 7 ani de ctre parlamentul reunit cu un contingent mic de delegai regionali. Preedintele nominalizez prim ministrul, care propune ceilali minitri (care nainte erau alei de preedinte). Consiliul de Minitri (n mod general, dar nu necesar, este compus din membri ai parlamentului) trebuie s pstreze secretele ambelor camere (Fiducia).Camerele parlamentului sunt populare i sunt alese n mod direct printr-un sistem mixt majoritar i proporional. Camera Deputailor are 630 de membri. n plus fa de cei 315 mebri alei, Senatul i include i pe fotii preedini i alte diverse persoane, conform prevederilor constituionale. Ambele camere sunt alese pentru maxim 5 ani, dar pot fi dizolvate nainte de expirarea termenului normal.Sistemul judiciar italian este bazat pe dreptul roman modificat prin Codul napoleonic i prin ultimele schimbri. O curte constituional, Corte Costituzionale, care poate trece peste constituionalitatea legilor, este o inovaie post-Al Doilea Rzboi Mondial.

 • REGIUNI

 • GEOGRAFIEItalia const n principal dintr-o peninsul (porecl Stivale-cizma) care se extinde n Marea Mediteran, unde mpreun cu dou mari insule, Sicilia i Sardinia (Sardegna), creeaz diferite compartimente ale mrilor: Marea Adriatic la nord-est, Marea Ionic la sud-est, Marea Tirenian la sud-vest i n final Marea Liguric la nord-vest. Munii Apenini (Monti Appennini) din centrul peninsulei, merg spre est, unindu-se cu Alpii, care apoi formeaz un arc, nchiznd Italia n nord. Aici se afl i o lagun aluvionar mare, Laguna Pad-Veneia, strbtut de Rul Pad i de muli aflueni ai si, care curg dinspre Alpi, Apenini i Dolomii. Alte ruri cunoscute sunt Tibrul (Tevere), Adige i Arno. Cel mai nalt vrf al Italiei este Mont Blanc (Monte Bianco) cu 4,807 m, dar Italia este mai ales asociat cu doi faimoi vulcani: acum adormitul Vezuviu (Vesuvio) n apropriere de Napoli i activul Etna n Sicilia. Teritorial Italia este impartita in: -Italia continentala(muntii Alpi si Campia Padului) -Italia peninsulara (muntii Apenini si campiile litorale) -Italia insulara - Sardinia, Sicilia, Elba si alte mici insule.

 • ECONOMIEMembr a grupului G8, Italia reprezenta a asea economie n 2004, dup Statele Unite, Japonia, Germania, Regatul unit al Marii Britanii i Frana. Italia are o economie industrial diversificat, cu un venit pe cap de locuitor apropiat unor ri ca Frana i Regatul Unit. Economia capitalist rmne divizat ntr-un nord industrial bine dezvoltat, dominat de companii private i un sud agricultural, cu o rat a omajului de 20%.Majoritatea materiilor prime necesare industriei i mai mult dect 75% din necesarul de energie este acoperit prin importuri. n decada trecut, Italia a urmrit o politic fiscal strns pentru a ndeplinii criteriile Uniuniilor economice i monetare, beneficiind de o rat a inflaiei sczut care i-a permis alturarea la Euro de la conceperea sa n 1999.Performana economic italian a rmas n urma parteneriilor si europeni, guvernul actual iniiind o serie de reforme pe termen scurt destinate mbuntirii competivitii i a creterii pe termen lung. S-a micat ncet, totui, n implementarea reformelor.n anul 2010, piaa auto italian a fost de 1,96 milioane de uniti, n scdere cu 9% fa de anul precedent.Investiiile strine directe (ISD) n Italia au fost de 30,5 miliarde de dolari n 2009, fa de 17 miliarde de dolari n 2008.

 • DEMOGRAFIEItalia este n general o omogenitate lingvistic i religoas, totui, cultura sa, economia sa i politica sa sunt diverse. Italia are a cincea densitate a populaiei europene ca mrime, atingnd 196 de oameni pe km. Grupurile minoritare sunt mici, cele mai mari fiind cel vorbitor de limba german n Tirolul de Sud (1991: 287.503 germani i 116.914 italieni) i cel de limba sloven lng Trieste.Alte grupuri minoritare cu limbi oficiale pariale sunt cele franceze n Valle d'Aosta; cele sarde n Sardinia; cele ladine n Dolomii; i cele friuliene n regiunea Friuli-Veneia Giulia, toate patru limbi romanice. n plus exist alte cteva minoriti locale mici, ca i cele vorbitoare de Limba occitan n sudul vii Piemontului; Limba catalan n oraele Alghero i Sardinia; Limba albanez n anumite sate din Calabria i Sicilia; i de dialecte greceti vechi n satele din Calabria.

 • RELIGIERomano-catolicismul este de departe cea mai mare religie din ar, dei Biserica Catolic nu mai este oficial religie de stat. Proporia de italieni care se identifica ca romano-catolici este de 87,8%, , dei doar aproximativ o treime din aceste s-au descris ca fiind membri activi (36,8%). Cei mai muli italieni cred n Dumnezeu, sau o form de o for de via spiritual. Conform sondajului Eurobarometru cele mai recente pentru 2005: 74% dintre cetenii italieni au rspuns c "ei cred c exist un Dumnezeu", 16% au rspuns c "ei cred c exist un fel de spirit sau de for de via" i 6% au rspuns c "ei nu cred c exist nici un fel de spirit, Dumnezeu, sau for vital".Biserica Catolic Italian este parte a Bisericii Romano-Catolice la nivel mondial, sub conducerea spiritual a Papei, Curia Roman i a Conferina Episcopilor italieni. n plus fa de Italia, dou naiuni alte suverane sunt incluse n ierarhia italian, San Marino i Vatican. Chiar dac prin lege Vatican nu face parte din Italia, este n Roma, i mpreun cu latina, italiana, este limba cea mai vorbit i a doua a Curiei Romane.Credina non-cretin cea mai stabili n Italia este iudaismul, evreii fiind prezeni l Roma antic nainte de naterea lui Hristos. Italia a vzut multi evrei italieni la conducere, cum ar fi Luigi Luzzatti, care a preluat mandatul n 1910, Ernesto Nathan a servit ca primar al Romei 1907 - 1913 i Shabbethai Donnolo (a murit 1982).

 • EDUCATIEEducaia public din Italia este gratuit i obligatorie de la 6 pn la 15 ani, i are o etap de cinci ani de clase primare i ntr-un stadiu de opt ani de clase secundare, mprit n prima clasa de liceu (gimnaziu) i a doua coal de grad secundar (sau liceu). Italia are un standard ridicat de educaie public, depind de alte ri comparabile dezvoltate, cum ar fi Regatul Unit i Germania. ara are att sisteme publice, ct i private de nvmnt.Potrivit indicatorilor naionali pentru tiint (1981-2002), o baz de date produs de Grupul de Servicii de cercetare care conin liste de ieire i statisticile citare pentru mai mult de 90 de ri, Italia are o putere de peste medie de lucrri tiinifice (n ceea ce privete numrul de lucrri scrise cu cel puin un autor fiind din Italia), n domeniul tiinei spaiale (9,75% din lucrri din lume fiind din Italia), matematic (5.51% din lucrari in lume), informatic, neurostiinte, i fizica, de ieire n ceea ce privete numrul de documente de produse se nregistreaz n domeniul tiinelor sociale, psihologie i psihiatrie, i de economie i afaceri.

 • ORASE

 • BIBLIOGRAFIEwww.wikipedia.rowww.adevarul.rowww.e-referate.roManual Geografie clasa a X-a

of 13/13
ITALIA LUCRARE PENTRU ATESTAREA CONPETENTELOR PROFESIONALE NUME:DASA IOAN-CRISTIAN PROFESOR COORD:NICOARA PAUL SESIUNEA: MAI 2014
Embed Size (px)
Recommended