Home > Documents > invatarea umana

invatarea umana

Date post: 22-Jul-2016
Category:
Author: elena-dobre
View: 193 times
Download: 13 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 8 /8
Transcript
  • Conceptul de invatare Definiie: Dors si Mercier, invatarea consta in a dobandi sau a modifica o reprezentare a mediului. Acest caracter elimina latura afectiv-motivat a vietii psihice. Leontiev - invatarea e procesul dobandirii experientei individuale de comportare. Adica, datorita invatarii nu se acumuleaza numai informatie, ci se formeaza gandirea, sentimentele, vointa personalitatea. Tot ceea ce nu este innascut este invatat, se formeaza in experienta, prin contactul cu mediul social si cel natural. Procesul invatarii se desfasoara in mai multe faze: - receptarea si inregistrarea materialului pe fondul unei stari de atentie si activare cerebrala; - intelegerea si generalizarea prin formarea de notiuni, principii etc.; - fixarea in memorie, actualizarea prin reproducere a cunostintelor si transferul acestora.

  • Tipurile de invatare au fost clasificate pe baza mai multor criterii: - in functie de analizatorul care participa la invatare, distingem: invatare vizuala, auditiva, verbo-motorie, olfactiva, gustativa si kinestezica. Cea mai eficienta este cea combinata; - dupa eficienta, invatarea poate fi: receptiv-reproductiva, inteligibila si creativa; - dupa modul de organizare a materialului de invatare, distingem: invatare programata, euristica, algoritmica, prin modelare si rezolvare de probleme, prin descoperirea inductiva, deductiva si analogica; - dupa operatiile si mecanismele gandirii: invatare prin observare, imitare, prin conditionare reflexa, conditionare operanta, prin identificare.

  • n conceptia lui R. Gagne dezvoltarea uman apare ca efect, ca schimbare de lung durat, pe care subiectul o datoreaz att nvtrii ct sI cresterii. nvtarea nu se face oricum, ci se bazeaz pe o serie ordonat sI aditiv de capacitti. Ierarhizarea acestor capacitti de face n baza criteriului trecerii succesive de la nvtarea capacittilor simple, la cele complexe, generale.

  • 1) invatare de semnale (sugarul incepe sa-si recunoasca mama si dupa imaginea ei vizuala, nu numai dupa sunetul vocii ei) 2) invatare stimul-raspuns (sugarul invatareata singur sa-si tina biberonul) 3) inlantuire de miscari (mersul pe bicicleta, scrisul, inotul) 4) asociatiile verbale 5) invatare prin discriminare (cand se fac distinctii fine, intre o insecta si un paiajen de ex) 6) invatare conceptelor concrete pentru a utiliza cuvintele 7) invatarea regulilor, a legilor, a formulelor matematice, a noiunilor abstracte 8) rezolvarea de probleme este tipul de invatare cel mai complicat ; trebuie sa combinam regulile pentru a solutiona probleme noi; uneori se impune imaginarea unor reguli.

  • Condiii interne = ansamblul iniial de capaciti pe care le posed individul:Potenialul ereditar;Nivelul dezvoltrii intelectuale;Cunotine;Capaciti;Motivaie;Voin;Tehnici de munc intelectuale.

  • Condiii externe = variabilele ce constituie situaia de nvare:Sistemul de cerine colare;Structura i gradul de dificultate a materiei;Calitatea instruirii;Competena cadrului didactic;Relaiile profesor-elev.

  • Valoarea, performanta si eficienta invatarii sunt influentate de anumite conditii. 1) Nivelul si participarea individuala a elevului (temperament, capacitate intelectuala, participari afective, voluntare si caracteriale; motivatiile, aptitudinile, inclinatiile, interesele si aspiratiile.) 2) Volumul, calitatea si inteligibilitatea (accesibilitatea) cunostintelor 3) Transferul de cunostinte 4) Exercitiul, repetitiile teoretice si practice , sistematice sunt conditii ale invatarii scolare 5) Calitatea strategiilor de predare-nvatare, a mijloacelor, metodelor si formelor de activitate didactica. 6) Competentele profesionale, pedagogice si morale ale profesorului. 7) Calitatea vieii scolare 8) Componenta procesului de invatamant: obiective, continuturi, mijloace si forme de activitate didactica, relatia profesorelev. 9) Influente socio-culturale: dezvoltarea culturii, a cartii, a aciunii cultural artistice, gradul de cultura, relatile intre famile, scoala si societate


Recommended