Home >Documents >Introducere in teoria comunicarii in Teoria Comunicarii

Introducere in teoria comunicarii in Teoria Comunicarii

Date post:01-Jan-2016
Category:
View:146 times
Download:21 times
Share this document with a friend
Description:
Introducere in teoria comunicarii, M. Petcu
Transcript:
 • 1

  Facultatea de Jurnalism i tiinele Comunicrii

  Universitatea din Bucureti

  Specializarea tiinele Comunicrii

  Nivel licen

  Introducere n teoria

  comunicrii

  Titular de curs: conf. dr. Marian PETCU

 • Marian Petcu Introducere n teoria comunicrii

  2

  Acest material este protejat prin Legea dreptului de autor i a drepturilor conexe nr. 8 din 1996, cu modificrile ulterioare.

  Dreptul de autor i aparine lui Marian Petcu. Facultatea de Jurnalism i tiinele Comunicrii, Universitatea din Bucureti, are dreptul de utilizare a acestui material.

  Nici o parte a acestui material nu poate fi copiat, multiplicat, stocat pe orice suport sau distribuit unor tere persoane, fr acordul scris al deintorului dreptului de autor.

  Citarea se face numai cu precizarea sursei.

 • Marian Petcu

  3

  Unitatea de nvare 1

  CONCEPTULUI DE COMUNICARE

  CUPRINS

  1.1 DEFINIRE

  1.2 COMUNICAREA PROCES SOCIAL

  1.3 ACTUL COMUNICRII MODELE LINEARE I DINAMICE

  1.4 MESAJ I INFORMAIE

  1.5 COMUNICAREA: CONINUT I RELAIE

  1.6 DIGITAL I ANALOGIC N COMUNICARE

  1.7 COMUNICARE RELAIE. PRIVIREA, TCEREA, GESTUALITATEA

  1.8 COMUNICARE INTERACIUNE

 • Marian Petcu Introducere n teoria comunicrii

  4

  CONCEPTULUI DE COMUNICARE

  I. 1. DEFINIRE

  Termenul de comunicare a fost utilizat ncepnd cu secolul al XIV-lea cu sensul de a pune n comun, a fi n relaie, a mprti, avnd la origine latinescul communis; n secolul al XVI-lea i mai cu seam n al XVII-lea, odat cu dezvoltarea reelelor de drumuri, a potei i a mijloacelor de transport, a comunica devine sinonim cu a transmite, pentru ca abia n a doua jumtate a secolului al XX-lea s se asocieze comunicarea principalelor media-pres, cinema, radio, televiziune (mijloace de comunicare)3 altor domenii de interaciune uman.Cel mai adesea, comunicare a fost redus s fie la un simplu schimb de informaii, fie la stabilirea unei relaii ntre persoane, cu sensul de aciune de comunicare ori rezultat al acestei aciuni (ceea ce este comunicat are form material-documente, date etc. sau imaterial-idei, sentimente etc.) O abordare relativ recent susine c n cazul comunicrii este vorba mai degrab de un proces, deci de o intervenie complex ce implic transformri la nivelul celor ce intr n relaia comunicaional.

  ntr-o alt ordine de idei, majoritatea teoriilor comunicrii au fost fondate de modelul codului (un emitor codific un mesaj i un receptor decodific mesajul, ntre cei doi interpunndu-se un mijloc de comunicare), deci comunicare egal codificare, respectiv decodificare de mesaje. n opoziie cu aceast interpretare, cercettori ca Paul Grice i Davis Lewis ne propun un model inferenial,4 potrivit cruia a comunica echivaleaz cu a produce i a interpreta indici/semne (n logic, inferena este operaia de trecere de la un enun la altul, n care ultimul enun este dedus din primul). Ei pornesc de la premisa c mesajul n sine este ntotdeauna incomplet i c receptorul trebuie s-l completeze (s-l mbogeasc) fcnd inferene5, pe baza cunotinelor sale i a datelor situaiei n care are loc comunicarea (de unde necesitatea dezvoltrii codului prin inferen). Se pare c unicul aspect asupra cruia exist o relativ consensualitate n definire l reprezint acela al comunicrii ca interaciune bazat pe schimbul de semnificaii (Iacob, L., 1997).

  Cea mai elaborat pespectiv asupra comunicrii a fost propus de un grup de cercettori condui de Alex Mucchielli (1998). Pornind de la premisa c n cadrul comunicrii intr cvasitotalitatea expresiilor umane, aceast abordare, numit teoria proceselor comunicaionale se bazeaz pe trei teoreme: teorema semnificaiei, teorema constructelor sensului prin contextualizare i teorema proceselor de comunicare.

 • Marian Petcu

  5

  Teoria proceselor de comunicare susine c noiunea de sens n comunicare ia natere ntr-un cadru generalizabil, confirmnd unul dintre postulatele colii de la Palo Alto, care privilegiaz contextul interaciunilor, cu meniunea c nu doar contextele contribuie la crearea semnificaiei schimbului (de mesaje), ci c nsi contextele i semnificaiile se construiesc prin schimb. Deci semnificaiile nu sunt date, ci emergente, sensul emerge din configuraiile situaionale n care activitile se desfoar i care sunt co-construite de actorii aflai n relaia comunicaional. Prin urmare, atenia trebuie ndreptat nu doar asupra informaiei, difuzrii i metamorfozelor sale, ci i asupra operaiunilor comunicaionale ce au condus la crearea sensului.

  Prezentm succint unul dintre exemplele date de A. Mucchielli, n susinerea teoriei sale.

  Un grup politic important declar public faptul c se desolidarizeaz de alte grupuri cu care se afl ntr-o alian guvernamental, datorit unor afaceri n care sunt implicai aliaii lor. Aceast reacie este mediatizat i produce o restructurare a cmpului relaiilor politice dintre partide, deci are loc un proces de reconfigurare n cmpul actorilor politici (transform contextul alianelor posibile). Orice comunicri ce vor fi fcute ulterior de partidele politice vor lua semnificaii prin raport cu noua poziie relaional ce urmeaz a fi definit. n plus, putem spune c n timp ce se deruleaz, aceast comunicare ia un sens de apel la alte aliane politice. Aceast aciune de transformare este fundamental i confirm c sensul unei comunicri se nate din punerea n relaie cu alte elemente contextuale. n plus, putem spune c n timp ce se deruleaz, aceast c

  Din aceast perspectiv o situaie de comunicare nu poate fi neleas dect dac se ine seama de contextele constitutive, pe care le expunem n continuare:

  contextul spaial procesele de contextualizare spaial evideniaz faptul c ceea ce este spus ntr-o relaie comunicaional ia sens prin raport cu dispunerea locurilor actorilor i constrngerile spaiale ale acestora;

  contextul fizic i senzorial ceea ce este spus ia sens prin raport cu ansamblul elementelor senzoriale i fizice (privire, sunete, apropiere, miros, atingere etc.);

  contextul temporal ceea ce s-a spus anterior contribuie la formarea sensului a ceea ce se spune ulterior;

  contextul poziiilor ceea ce este spus ia sens prin raport cu poziionarea actorilor ntre ei (vom nelege aici poziia, nu ca pe o variabil spaial, ci ca pe un una ce ine de rolul social al actorilor);

 • Marian Petcu Introducere n teoria comunicrii

  6

  contextul relaional social imediat ceea ce se spune ia sens prin raport cu calitatea relaiilor dintre actori i depinde de ansamblul sistemului interacional creat;

  contextul cultural de referin la norme i reguli colective sensul se creeaz prin raport cu normele existente ori construite n cursul schimbului (nu se poate comunica fr un minim acord asupra unor norme);

  contextul expresie a identitilor actorilor ceea ce este spus ia sens prin raport cu ceea ce se tie sau este afiat ca intenie i ca miz la nivelul actorilor relaiei comunicaionale6.

  Pentru a sesiza natura i particularitile procesului de comunicare vom realiza un inventar parial al principalelor interogaii legate de acesta, inspirat de cercettorul Denis McQuail (1994).

  Procesul de comunicare, unidirecional sau interacional? Nu putem opta ferm pentru una dintre abordri, datorit varietii extreme a situaiilor de comunicare. Decisiv apare aici fenomenul de feed-back (retroaciune), precum i gradul de circularitate implicat. O conversaie interpersonal ntmpltoare sau o negociere verbal reprezint procese esenial circulare i interacionale. Orice act de comunicare este un rspuns la un act de comunicare anterior i are particularitatea de a fi deschis modificrilor participanii sunt egali i alterneaz rolurile de emitor-receptor de mesaj, n timp ce n cazul comunicrii unidirecionale iniiativa aparine permanent emitorului (comuni-catorului).

  Procesul de comunicare, proces deschis sau nchis? Depinde de gradul n care rezultatul comunicrii este predictibil i planificat sau supus unor incertitudini ce pot proveni din diferite surse. Forme de comunicare ca cea artistic, comunicarea de mas, contactele informale interpersonale sunt procese deschise.

  n procesul de comunicare semnificaiile sunt fixe sau tranzacionate?

  Variabilitatea tranzacional se refer la tolerana diferitelor semnificaii intenionate de comunicator sau percepute de receptor; unele mesaje sunt neambigue i permit o unic interpretare, altele nu. n cazul comunicrii artistice sau al conversaiei informale ambiguitatea este ridicat. n astfel de situaii exist un grad relativ ridicat de toleran fa de variaia i subiectivitatea percepiei, i se consider c receptorul i structureaz propriul univers social n chiar momentul receptrii. n comunicarea tiinific ori n cea n care se urmrete ghidarea i controlul, procesul de comunicare nu este, n mod obinuit, tranzacional.

  Procesul de comunicare are un scop precis? Cel mai adesea da, dar exist forme de comunicare cum este cea de mas n care nu se

 • Marian Petcu

  7

  urmrete un scop foarte riguros definibil mesajele difuzate de media pot fi utilizate de oricare dintre membri audienei, prin urmare putem vorbi de scop din perspectiva organizaiei media pe de o parte ori de interesul specific al unui agent de publicitate care face apel la media, pe de alt parte (vom reveni asupra acestei abordri).

  Este sau nu procesul de comunicare dependent de sistem? Comunicarea este sistematic atunci cnd acte succesive de transmitere i receptare a mesajelor sunt relaionate ntr-o manier determinist ntre ele i cu contextul n care au loc (n sensul c