Home >Documents >Intrebari Curs Medicina Aero - Raspunsuri

Intrebari Curs Medicina Aero - Raspunsuri

Date post:15-Jan-2016
Category:
View:232 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Transcript:

1. Ce reprezinta simptomele? Simptomele se refera la manifestarile subiective ale unei boli. Un simptom este un fenomen perceput numai de catre bolnav,(de exemplu:anxietatea,durerea de spate,oboseala). 2. Ce reprezinta semnele? Semnele se refera la manifestarile obiective ale unei boli,ce pot fi observate si de alte persoane si nu numai de catre bolnav,(de exemplu:prezentz sangelui in scaun,tusea,rinoreea).

3. Care sunt semnele specifice astmului? O criza de astm se caracterizeaza prin: -simptomele care anunta o criza:rinoree,stranut,cefalee,lacrimare,tuse seaca iritativa -episoade recurente de respiratie suieratoare,dispnee cu caracter expirator prelungit,cu expiratie fortata, -senzatie de apasare in piept,tuse chinuitoare si expectoratie mucoasa,eliberatoare -criza incepe de regula brusc si survine mai ales noaptea. Bolnavul este gasit in pozitie sezand(ortopnee) cu capul inclinat spre spate si sprijinit in maini,cu gura intredeschisa -faciesul exprima spaima si setea de aer -tegumentul este palid-cenusiu,acoperit de transpiratii reci -bolnavul este bradicardic,agitat,anxios

4. Tratamentul de urgenta in cazul unui pasager cu criza de astm consta in: -verificarea starii de constienta -eliminarea factorului declansator daca este vorba despre unul alergic -pozitie sezand pentru a-i favoriza respiratia -verificarea administrarii tratamentului cronic -oxigenoterapie -verificarea functiilor vitale(respiratie,circulatie),culoarea tegumentelor,starea de constienta -criza poate dura intre 15 minute si 3 ore.5. Care sunt semnele specifice insuficientei respiratorii acute? -dispnee -cianoza:se manifesta initial la buze,unghii,pavilionul urechiilor si apoi se generalizeaza -modificarea amplitudinii miscarilor respiratorii.Acestea pot fi:-rare si ample -frecvente si superficiale -miscari numai ale unui hemitorace -respiratia paradoxala(turtirea plamanului de partea lezata in inspiratie si reexpansiunea acestuia in expiratie) -tahicardia -transpiratii abundente -hipersalivatie -hipersonoritate -matitate -raluri(zgomote patologice care iau nastere in alveole sau bronhii).

6. Care sunt factorii care favorizeaza instalarea raului de miscare? -stresul -oboseala -anxietatea -consumul de alcool -consumul de droguri -anumite medicamente -menstruatia si sarcina(la femei). 7. Care sunt masurile de prevenire a raului de miscare? -pozitionarea cat mai aproape de centrul de greutate,deoarece amplitudinea miscariilor in acest punct este minima(in avion,de regula,acesta este pe randurile din dreptul aripilor) -pozitie comoda -jet de aer rece directionat catre fata celui afectat -cel afectat sa-si ia un punct de reper in afara avionului -evitarea miscarilor bruste ale capului -bauturile carbogazoase imbunatatesc usor simptomele. 8. Care sunt semnele infarctului miocardic acut? -durerea- angioasa,intensa,durata poate fi de la 30 de minute la 48 de ore,nu cedeaza la nitroglicerina,apare de obicei in repaus si determina agitatia bolnavului -retrosternala sau precordiala -este descrisa ca:-o senzatie de constrictie sau in "gheara" -o senzatie de presiune sau ca un corset de fier care impiedica respiratia -uneori ca o simpla jena retrosternala,o senzatie de arsura,de greutate sau apasare suportabila -poate iradia in umarul si bratul stang sau in orice regiune a toracelui,depasind in sus gatul,iar in jos poate iradia in epigastru,hipocondrul drept sau stang -anxietate extrema -senzatie de moarte iminenta -greata si varsaturi,mai rar diaree -distensie abdominala,senzatie de plenitudine epigastrica -transpiratii reci,adinamie,astenie si ameteli -hipotensiune arteriala -tahicardie -hipertermie -la varstnici,debutul atipic este frecvent,el poate fi nedureros,mascat de unele semne si simptome mentionate anterior.

9. In ce consta tratamentul de urgenta in situatia unui pasager cu infarct miocardic acut? -asezarea bolnavului in pozitie culcat sau cel mult semisezand si interzicerea efectuarii oricarei miscari -oxigenoterapie -administrarea 1/2 tableta de aspirina -psihoterapia si linistirea bolnavului -medicamente antialgige(antidureroase)

10. Care sunt caracteristicile dureriii associate infarctului miocardic acut? -apare in repaus -nu cedeaza la nitriti -dureaza de la 30 de minute la ore

11. Care sunt caracteristicile durerii anginei pectorale? -apare la efort fizic,digestiv,emotional,aer rece -cedeaza la nitriti -inceteaza dupa repaus fizic -durata este de 2-3 minute,mai rar pana la 10-15 minute.

12. Care este tratamentul de urgenta in cazul unui pasager cu angina pectorala? -oprirea efortului fizic sau a celorlati factori declansatori -repaus total cu pozitie confortabila -nitroglicerina sublingual(tablte sau spray)

13. Care sunt semnele epilepsiei? -tulburari a starii de constienta -convulsii-convulsii tonice-contractie bilaterala a tuturor muschiilor,rigiditate,privire fixa -convulsii clonice-miscari violente anarhice ale membrelor,capuli,muscarea limbii,spuma abundenta la nivelul gurii(uneori sanguinolenta) -incontinenta de urina si fecale -cianoza -dupa ce isi revin,pacientii sun somnolenti,dezorientati si nu isi amintesc nimic din timpul crizei

14. Care este tratamentul de urgenta in cazul unui pasager in criza epileptica? -crizele convulsive tipice sunt autolimitate,se sfarsesc de obicei fara interventie,la fel de brus cum au inceput -nu se lasa persoana singura -se tine bolnavul in decubit lateral,dar fara imobilizare fortata -se introduce intre dinti(arcadele dentare),pe partea laterala,un obiect moale(de cauciuc sau orice material textil),o batista rulata,dar fara sa se forteze deschiderea maxilarelor.NU SE INTRODUCE NICIODATA DEGETELE SAU MANA IN GURA PERSONEI IN CONVULSII -se desfac hainele constrictive,pentru a facilita respiratia(cravata,gulerul,centura) -protejarea pacientului de lovituri in timpul crizei(in special capul),prin indepartarea obiectelor tari,mobile din jur -se noteaza durata crizei 15. Ce reprezinta sincopele? Sincopa este termenul medical ce descrie clasicul "lesin",adica pierderea temporara a cunostintei si imposibilitatea de a mentine rectitudinea. Pacientii isi pierd tonusul muscular si cad. Spre deosebire de pacientii cu convulsii,cei cu sincope isi recapata starea de alerta imediat dupa ce devin constienti. Sincopele apar de obicei cand fluxul sangvin catre creier este intrerupt si cand se instaleaza hipoperfuzia cerebrala. Asadar ea este repercusiunea oxigenarii insuficiente a creierului si poate aparea ca o complicatie adiferitelor afectiuni acute sau cronice.

16. In ce consta tratamentul de urgenta in cazul sincopei? -se va verifica daca in cadere pacientul nu a suferit vreun traumatism. Inspectarea se va face cu grija pentru nu a agrava un posibil traumatism craniocerebral -pacientul se va aseza in pozitie orizontala,cu picioarele usor ridicate -se vor verifica functiile vitale(respiratie,puls) -reducerea temperaturii ambiante si eliberarea zonei imediat inconjuratoare -daca pacientul nu isi revine in cateva minute e posibil ca sincopa sa se datoreze unei afectiuni mai grave sau pacientul sa fi suferit un traumatism in cadere -daca pacientul isi revine se vor lua masuri pentru a nu se repeta sincopa:hidratare,limitarea mobilizarii pacientului,directionarea de aer rece spre fata pacientului,monitorizarea pulsului,respiratiei,tensiunii arteriale.

17. Care sunt semnele intoxicatiei cu droguri de mare risc? -bradipnee(incetinirea ritmului respirator) -apnee(oprirea temporara a respiratiei) -bradicardie(scaderea ritmului cardiac) -hipotensiune arteriala -mioza(contractie intensa a pupilei) -tulburari de constienta mergand pana la coma -tulburari de comportament -confuzie -greturi,varsaturi -astenie -schimbari de dispozitie

18. In ce consta tratamentul de urgenta in cazul unui pasager intoxicat cu droguri de mare risc? -calmarea pacientului -oxigenoterapie -monitorizarea functiilor viatale ale pacientului(puls,respiratie) -hidratarea pacientului -protejarea pacientului de hipoglicemie -daca este inconstient dar functiile vitale sunt prezente se aseaza in pozitia laterala de siguranta.Daca functiile vitale nu sunt prezente,se incepe resuscitarea cardio-respiratorie19. Ce reprezinta socul? Socul este o grava tulburare functionala a intregului organism,ca raspuns la actiunea unui agent agresiv,in urma caruia se instaleaza anoxia tesuturilor (diminuarea cantitatii de oxigen in tesuturi)si acumularea produsilor de catabolism.deci socul este o reactie organica post-agresiva,decompensata.In orice stare de soc,indiferent de cauza,se instaleaza o perturbare a circulatiei si a proceselor metabolice de la nivelul tesuturilor.De exemplu,socul hipovolemic provocat de pierderi de sange sau de plasma-hemoragii,traumatisme;socul cardiogen apare prin scaderea "functiei de pompa a inimii"-infarctul miocardic,miocardite acute,tulburari de ritm.20. Care sunt semnele socului? -bolnavul(de cele mai multe ori)sta culcat in decubit dorsal,nemiscat,inert,somnolent,indiferent la ceea ce se petrece in jurul sau -faciesul este palid,frecvent livid acoperit de transpiratii reci,cu privirea in gol -ochii incercanati si infundati in orbite -buzele uscate,frecvent cianotice -tegumente reci si palide,uneori cianotice,de aspect cenusiu(marmorat),acoperit cu transpiratie vascoasa,rece -cianoza patului u

Embed Size (px)
Recommended