+ All Categories
Home > Documents > Intrebari Ceccar 2013

Intrebari Ceccar 2013

Date post: 24-Nov-2015
Category:
Upload: cardas-tuta
View: 41 times
Download: 3 times
Share this document with a friend
Description:
INTREBARI
28
B1. Acceptarea mandatului si contractarea lucrarilor de audit Acceptarea mandatului. Actiunile intreprinse in aceasta etapa permit auditorului sa colecteze informatiile necesare fundamentarii deciziei de acceptare a misiunii, si se refera la: cunoasterea globala a intreprinderii; examenul de independenta si de absenta a incompatibilitatilor; examenul competentei; contactul cu fostul auditor sau cenzor; decizia de acceptare a mandatului; fisa de acceptare a mandatului. Contractarea lucrarilor de audit. Normele legale romanesti prevad obligatia ca activitatea profesionistilor contabili sa se desfasoare pe baza de contracte de prestari servicii. ISA 210 prevede ca auditorul si clientul trebuie sa convina termenii si conditiile de realizare a misiunii de audit care vor fi consemnati intr-o „Scrisoare de misiune de audit” sau in orice alt tip de contract adecvat. B2. Activitati incompatibile cu exercitarea profesiei libere contabile Liber profesionistul contabil nu trebuie sa execute in paralel activitati care afecteaza sau sunt susceptibile de a afecta integritatea, obiectivitatea, independenta, buna reputatie a profesiei, care sunt incompatibile cu exercitarea profesiei libere. In unele situatii, liber profesionistul contabil poate primi spre conservare si utilizare, potrivit legii, fonduri ale clientilor, el trebuind: - sa pastreze aceste fonduri, separat de fondurile sale; - sa le utilizeze conform destinatiilor stabilite; - sa aiba posibilitatea sa justifice existenta si utilizarea fondurilor respective. B3. Activitati de intimidare – amenintare la adresa independentei in profesia contabila Acţiunile de intimidare au loc atunci când un membru al cabinetului/soc este implicat să acţioneze obiectiv şi să exercite
Transcript

B1. Acceptarea mandatului si contractarea lucrarilor de auditAcceptarea mandatului.Actiunile intreprinse in aceasta etapa permit auditorului sa colecteze informatiile necesare fundamentarii deciziei de acceptare a misiunii, si se refera la:

cunoasterea globala a intreprinderii;

examenul de independenta si de absenta a incompatibilitatilor;

examenul competentei;

contactul cu fostul auditor sau cenzor;

decizia de acceptare a mandatului;

fisa de acceptare a mandatului.

Contractarea lucrarilor de audit. Normele legale romanesti prevad obligatia ca activitatea profesionistilor contabili sa se desfasoare pe baza de contracte de prestari servicii. ISA 210 prevede ca auditorul si clientul trebuie sa convina termenii si conditiile de realizare a misiunii de audit care vor fi consemnati intr-o Scrisoare de misiune de audit sau in orice alt tip de contract adecvat. B2. Activitati incompatibile cu exercitarea profesiei libere contabileLiber profesionistul contabil nu trebuie sa execute in paralel activitati care afecteaza sau sunt susceptibile de a afecta integritatea, obiectivitatea, independenta, buna reputatie a profesiei, care sunt incompatibile cu exercitarea profesiei libere.

In unele situatii, liber profesionistul contabil poate primi spre conservare si utilizare, potrivit legii, fonduri ale clientilor, el trebuind:

sa pastreze aceste fonduri, separat de fondurile sale;

sa le utilizeze conform destinatiilor stabilite;

sa aiba posibilitatea sa justifice existenta si utilizarea fondurilor respective.

B3. Activitati de intimidare amenintare la adresa independentei in profesia contabila

Aciunile de intimidare au loc atunci cnd un membru al cabinetului/soc este implicat s acioneze obiectiv i s exercite pruden profesional, prin ameninri reale sau percepute, de la persoanele care gestioneaz patrimoniul sau de la angajaii clientului.Exemple: cererea din partea clientului ctre cabinet de a nlocui un membru al acestuia, n cazul unui dezacord de aplicare a unui principiu de contabilitate;

presiunea din partea clientului de a reduce necorespunztor cantitatea de munc executat de membrii cabinetului, n scopul reducerii onorariilor; amenintarea cu litigiul.

B4. Amenintari la adresa independentei in profesia contabilaConformitatea cu principiile fundamentale poate fi afectata intr-o gama larga de cazuri. Multe amenintari se impart in urmatoarele categorii: de interes propriu

de autoexaminare (autocontrol)

de favorizare

de familiaritate

de intimidare

B5. Aspecte conceptuale privind etica in materie contabilaUn cod de conduita este definit de specialisti ca un ansamblu de principii profesionale de etica ce reglementeaza exercitiul profesional al unor activitati.

Un cod de etica trebuie sa includa, in functie de specificul fiecarei profesiuni, modalitati de comunicare comerciale referitoare la profesiile reglementate, cat si reguli referitoare la conditiile de exercitare a activitatile profesionistilor ca reguli deontologice ce vizeaza sa garanteze in mod deosebit independenta, impartialitatea si secretul profesional.Profesia contabila se distinge de alte profesii prin insumarea unei responsabilitati fata de interesul public, profesionistii contabili din intreaga lume trebuie sa furnizeze servicii de inalta calitate in interes public si pentru aceasta trebuie sa respecte unele principii si reguli de comportament professional menite sa dea serviciilor respective autoritatea necesara si sa previna patrunderea catre utilizatori a unor informatii financiar-contabile care pot influenta negativ deciziile acestora.Stabilirea de principii si reguli etice si monitorizarea insusirii si respectarii acestora de catre toti profesionistii contabili constituie una din atributiile de baza ale organismului profesional.

Pentru aceasta, organismul profesional trebuie sa aiba capacitatea si resursele necesare pentru instruirea unui sistem de investigare si de sanctiuni pentru cazurile de nerespectare a standardelor profesionale si etice.

B6. Atributiile principale ale consiliului de supraveghere ale unui organism profesional

Consiliul de supraveghere are urmtoarele atribuii principale:

a) exercit controlul permanent asupra conducerii societii de ctre directorat;

b) numete i revoc membrii directoratului;

c) verific conformitatea cu legea, cu actul constitutiv i cu hotrrile adunrii generale a operaiunilor de conducere a societii;

d) raporteaz cel puin o dat pe an adunrii generale a acionarilor cu privire la activitatea de supraveghere desfurat.B7. Auditul estimrilor contabileEstimarea contabil desemneaz o evaluare aproximativ a sumei unui element n absena unei metode precise de msurare (determinare). Cele mai frecvente estimri contabile se refer la:

provizioane pentru deprecierea stocurilor i creanelor;

amortizarea imobilizrilor asupra duratei lor de via estimat;

venituri anticipate;

impozite amnate;

provizioane pentru riscuri privind procesele n curs;

pierderi asupra unor contracte pe termen lung;

provizioane pentru garanii.

Auditorul trebuie s reuneasc elementele probante suficiente i adecvate asupra estimrilor contabile cuprinse n situaiile financiare: caracterul rezonabil al acestor estimri i corecta i completa prezentare a informaiilor n anexe.

n acest scop, auditorul poate:

examina i testa procedurile urmate de conducerea intreprinderii pentru efectuarea estimrii;

utiliza o estimare independent pentru a o compara cu cea efectuat de conducerea intreprinderii;

revedea evenimentele posterioare nchiderii exerciiului pentru a stabili dac estimarea se confirm.

Standardul Internaional de Audit (ISA) nr. 540 stabilete procedurile i principiile fundamentale ct i modul lor de aplicare n ce privete auditul estimrilor contabile coninute n situaiile financiare.B8. Calitatea lucrrilor i autocontrolulCalitatea este un atribut important al activitatii profesionistului contabil. Autocontrolul calitatii lucrarilor inseamna aplicarea de catre profesionist sau de catre cabinet a principiilor si procedurilor in scopul stabilirii unui grad rezonabil de certitudine ca lucrarile s-au efectuat conform principiilor de baza care guverneaza lucrarile respective.

Principiile de calitate constituie obiective si scopuri, iar procedurile autocontrolului se definesc ca masuri de luat pentru a satisface principiile adoptate care pun in aplicare proceduri privind:

- calitatile personale (cabinet sau societate);

- aptitudinile si competenta;

- repartitia lucrarilor;

- instructiunile si supervizarea.

Controlul de calitate asupra lucrarilor realizate de expertul contabil sau de contabilul autorizat care isi desfasoara activitatea individual se poate organiza si exercita numai de catre CECCAR, potrivit Normelor emise de acesta si aprobate de Conferinta Nationala.B9. Care ar fi motivele pentu care actionarii ar accepta un pret de vanzare negativ pentru o intreprindere redesabila (in locul optiunii falimentului).Actionarii ar accepta un pret de vanzare negativ in locul optiunii falimentului in cazul reorientarilor strategice, in perspectiva rentabilizarii societatii intr-o modalitate diferita de activitatea istorica efectuata de ntreprindere. In acest caz, numai valorile activului net constituie o referinta.

B10. Care dintre cele 3 categ. de metode de evaluare specific activelor (metoda capitalizrii rezultatelor, metoda costurilor, metoda comparaiei directe) se poate aplica i fr s se dispun integral de informaii de pia?

Metoda capitalizrii rezultatelor.

B11. Care este caracteristica ratei de actualizare deflatate?Caractertistica ratei de actualizare deflatata este ca a fost ajustata in minus cu rata inflatiei, se foloseste in cazul in care fluxul financiar ce se actualizeaza este in lei constanti.

B12. Care este caracteristica ratei de actualizare nedeflatateRata de actualizare nedeflatata este utilizata atunci cand se considera un flux financiar in moneda curenta (adica moneda este influentata de rata inflatiei viitoare). Daca rezultatele viitoare sunt exprimate n unitati monetare curente care tin seama de inflatia viitoare estimata, aceste rezultate trebuie actualizate cu o rata care include inflatia, numita rata de actualizare nedeflatata. Pe plan mondial, majoritatea ntreprinderilor lucreaza cu valori nedeflatate, exprimate n unitati monetare curente, calculate tinnd seama de o perspectiva inflationista. n acest caz, rata de actualizare nedeflatata este din aceeasi familie cu ratele dobnzilor nedeflatate pe pietele financiare.B13. Care este definitia goodwill-ului?

Goodwill = valoare suplimentar, de natur incorporal, dincolo de valoarea de pia a activelor i pasivelor tangibile din bilan.Existena sa este legat de folosirea mai mult sau mai puin eficient a activelor ntreprinderii, i anume:

dac activele sunt bine gestionate i exploatate, deci degaja o rentabilitate superioar celei ateptate de pia, se poate obine un goodwill;

dac activele sunt prost gestionate i exploatate si conduc la performanele financiare inferioare ateptrilor pieii, va rezulta un badwill, adic o valoare incorporal negativ.

B14. Care este diferenta dintre expertul contabil si economistul salariat; dar intre contabilul autorizat si contabilul salariat?

Economistul salariat este subordonat unui sef ierarhic si executa atributii specifice fisei postului, specializat cu studii superioare in mai multe domenii iar contabilul salariat ca si economistul este subordonat unui sef ierarhic si executa sarcinile ce-i revin din fisa individuala a postului, de regula find specializat pe un sector contabil.

Expertul contabil este o persoana care a dobandit aceasta calitate in conditiile OG nr. 65/1994, avand competenta profesionala de a verifica si de a aprecia modul de organizare si de conducere a activitatii economico-finaciare si de contabilitate, de a supraveghea gestiunea societatilor comerciale si de a verifica legalitatea bilantului contabil , a contului de profit si pierdere si a celorlalte componente ale situatiilor financiare, un profesionist independent care raspunde civil si penal fata de client putand astfel sa piarda sansa de venit.

Contabilul autorizat este o persoana care a dobandit aceasta calitate in conditiile OG nr. 65/1994, si are capacitatea de a tine contabilitatea si de a pregati lucrarile necesare intocmirii situatiilor financiare, un profesionist independent care pierde cu greu postul in urma unor proceduri anevoioase.B15. Idem mai sus (B14)

B16. Care este finalitatea expertizelor contabile?

Finalitatea expertizelor contabile consta in redactarea raportului de expertiza contabila , semnarea si depunerea lui.B17. Care este formula de calcul a fondului de rulment - indicator de echilibru financiar specific bilantului functional?

FR= CAPITALURI PERMANENTE ACTIVE IMOBILIZATE

B18. Care este formula de calcul a lichiditatii restranse - indicator calculat pentru interpretarea bilantului contabil in cadrul diagnosticului financiar?

Lichiditatea restransa = aptitudinea intreprinderii de a rambursa datoriile sub 1 an cu ajutorul elementelor celor mai lichide sub 1 an

L r = (creante-disponibilitati)/datorii sub un an

B19. Care este formula de calcul a ratei de actualizare deflatate necesara determinarii ratei de actualizare?

Rata de actualizare deflatata este utilizata atunci cand se considera un flux financiar in moneda constanta (adica moneda de la data evaluarii, neinfluentata de rata inflatiei viitoare).

Rata deflatata = (i f) / (1+f)

f rata inflatiei

Dac rezultatele viitoare sunt exprimate n uniti monetare constante, care nu in seama de inflaia viitoare, ele trebuie actualizate cu o rat care nu include inflaia, numit rat de actualizare deflatat. Utilizarea incorect a ratei de actualizare prin aplicarea la nite rezultate constante a unei rate a pieei care include de fapt i o component inflaionist, penalizeaz valoarea ntreprinderii evaluate. De aceea trebuie ca rata de actualizare care se va aplica acestor beneficii constante s fie n prealabil deflatat.

Trecerea de la rata de actualizare nedeflatat la cea deflatat se face astfel: dac rata inflaiei este mai mic de 10%: r deflatat = r nedeflatat f dac rata inflaiei este mai mare de 10%: r deflatat = (r nedeflatat f) /(1+f)unde: 1/1+f reprezint indicele puterii de cumprare a banilor.B20. Care este formula de calcul a rentabilitatii economice, ca indicator compus al rezultatelor?

Rata rentab economice = marja neta* rotatia investitiilor,

respectiv,Rata rentab economice = rezultat net/capitaluri propriiB21. Care este modul de comunicarte a concluziilor expertizelor contabile?

Modul de comunicare a coninutului i a concluziilor expertizelor contabile intr n zona confidenialitii:

a. n cazul expertizelor contabile judiciare, att experii contabili, numii din oficiu, ct i la recomandarea prilor sunt obligai s depun raportul de expertiz contabil la organul judiciar care a dispus expertiza contabil, unde toi cei interesai, inclusiv prile implicate n proces, pot s-l consulte. Expertul este dator s-i depun lucrarea cu cel puin 5 zile nainte de termenul stabilit pentru judecat. Pe cale implicit rezult c expertiza contabil trebuie depus la instana de judecat care a dispus-o, respectiv la dosarul cauzei. Prin aceast procedur se evit comunicarea (informarea) preferenial a coninutului i concluziilor expertizelor contabile judiciare ctre unii utilizatori ai acestora.

b. n cazul expertizelor contabile extrajudicare locul i data depunerii lucrrii trebuie s rezulte din contractul ncheiat ntre solicitant i expert. Dac locul depunerii expertizei extrajudiciare nu rezult cu claritate din contract, acesta trebuie s fie registratura general de la sediul solicitantului.

Nerespectarea procedurilor de comunicare a coninutului i a concluziilor expertizelor contabile constituie o nclcare a obligaiilor expertului contabil privind secretul i confidenialitatea n expertiza contabil i poate atrage rspunderea disciplinar, civil i/sau penal a expeetului contabil, dup caz.

B22. Care este procedura de urmat cand este dificil de sesizat un comportament contrar eticii sau pentru a rezolva un conflict de ordin profesional in randul membrilor CECCAR?

Codul etic naional al profesionitilor contabili din Romnia, aprobat prin Hotrrea nr. 50/2002 a Conferinei naionale, a fost revzut n cadrul prezentei ediii, reclasificat i redenumit, n conformitate cu Codul etic international al profesionitilor contabili ediia 2005 ca urmare a obligaiilor statutare ce decurg pentru CECCAR n calitate de membru al IFAC.

Prezentul cod se adreseaz tuturor profesionitilor contabili definii ca atare i angajailor contabili din cadrul asociaiilor profesionale ale acestora, patronate de CECCAR n calitate de membru IFAC.B23. Care este procedura de urmat cand este dificil de sesizat un comportament contrar eticii sau pentru a rezolva un conflict de ordin profesional in profesia contabila?

Cnd este dificil de sesizat un comportament contrar eticii sau pentru a rezolva un conflict de ordin profesional, dac politicile stabilite de organismul profesional nu sunt suficiente, profesionistul contabil poate recurge la urmtoarele:- examinarea conflictului cu superiorul direct. Dac intervenia superiorului direct nu este suficient i profesionistul contabil decide s se adreseze nivelului superior urmtor, superiorul direct trebuie notificat n acest sens;

- dac superiorul este presupus implicat n conflict, profesionistul trebuie s supun problema nivelului ierarhic cel mai ridicat;

- solicitarea avizului confidenial al unui consilier independent sau al organismului profesional;

- dac toate resursele interne nu sunt suficiente, profesionistul contabil poate, pentru chestiuni grave, s demisioneze i s trimit o scrisoare n acest sens conducerii entitii care 1-a angajat.

Orice profesionist contabil care ocup un post de conducere trebuie s se asigure c, n cadrul entitii respective, sunt stabilite reguli n materie de rezolvare a conflictelor profesionale.

B24. Care este raspunderea membrilor organelor de conducere in cazul in care s-a ajuns in starea de insolventa?

Raspunderea membrilor organelor de supraveghere din cadrul societatii sau de conducere, precum si de orice alte persoane care au cauzat starea de insolventa a debitorului este solidara, cu conditia ca aparitia starii de insolventa sa fie contemporana sau anterioara perioadei de timp in care si-au exercitat mandatul ori in care au detinut pozitia care ar fi putut cauza insolventa.

Persoanele in cauza se pot apara de solidaritate daca, in organele colegiale de conducere ale persoanei juridice, s-au opus la actele ori faptele care au cauzat insolventa sau au lipsit de la luarea deciziilor care au cauzat insolventa si au facut sa se consemneze, ulterior luarii deciziei, opozitia lor la aceste decizii.

B25. Care este relatia dintre bunurile sau serviciile primite si independenta profesiei contabile?

Acceptarea de bunuri si servicii de la un client, precum si acceptarea unei ospitalitati excesive pot constitui o amenintare a independentei. Se interzice primirea de bunuri si servicii de catre profesionistii contabili, de catre sotiile lor sau de catre copii aflati in intretinere.B26. Care este relatia dintre bunurile sau serviciile primite si independenta in realizarea misiunii de catre membrii CECCAR?

Codul etic naional al profesionitilor contabili din Romnia, aprobat prin Hotrrea nr. 50/2002 a Conferinei naionale, a fost revzut n cadrul prezentei ediii, reclasificat i redenumit, n conformitate cu Codul etic international al profesionitilor contabili ediia 2005 ca urmare a obligaiilor statutare ce decurg pentru CECCAR n calitate de membru al IFAC.

Prezentul cod se adreseaz tuturor profesionitilor contabili definii ca atare i angajailor contabili din cadrul asociaiilor profesionale ale acestora, patronate de CECCAR n calitate de membru IFAC.B27. Care este relatia dintre calitatea lucrarilor si autocontrolul in profesia contabila?

Calitatea este un atribut important al activitatii profesionistului contabil. Autocontrolul calitatii lucrarilor inseamna aplicarea de catre profesionist sau de catre cabinet a principiilor si procedurilor in scopul stabilirii unui grad rezonabil de certitudine ca lucrarile sau efectuat conform principiilor de baza care guverneaza lucrarile respective.

Principiile de calitate constituie obiective si scopuri, iar procedurile autocontrolului se de:inesc ca masuri de luat pentru a satisface principiile adoptate care pun in actiune:

calitatile personale,

aptitudinile si competenta,

repartitia lucrarilor,

instructiunile de supervizare.

B28.Care este relaia dintre onorariile i independena n profesia contabil.

Cnd onorariile primite de la un client, sau de la un grup de care aparine acest client, reprezint o parte important din onorariile brute totale ale profesionistului contabil liberal sau ale cabinetului n ansamblu, dependena fa de acest client sau grup trebuie examinat cu atenie, cci independena poate fi pus n pericol.

Serviciile profesionale nu trebuie s fie propuse sau efectuate unui client pe baz de acorduri sau contracte conform crora facturarea onorariilor este condiionat de importana problemelor descoperite sau de rezultatele acestor servicii.

n rile n care facturarea onorariilor condiionat de rezultat este autorizat aceste misiuni trebuie limitate la acelea pentru care independena nu este obligatorie.

Care este inversul ratei de capitalizare aplicabile unor beneficii constante sau care cresc cu o rata constanta pe o perioada nedeterminata (infinite) de timp?92

Care este locul achizitiei intracomunitare de bunuri66

Care este locul livrarii de bunuri Tn cazul vanzarilor la distanta, din punctul de vedere al TVA.64

Care este regimul fiscal al pierderilor in cazul veniturilor realizate de persoanele fizice?45

Care este regimul fiscal din punctul de vedere al impozitului pe profit al autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere sau administrare?17

Care este riscul legat de control?120

Care este rolul bilanului economic n evaluarea unei ntreprinderi?86

Care este rolul diagnosticului n evaluarea ntreprinderii?122

Care este sediul materiei reglementarilor profesionale privind expertiza contabila?21

Care este semnificatia includerii amortizarii (alaturi de rezultatul net contabil, cu semnul plus) la determinarea cashflow-ului?113

Care este sfera de cuprindere a elementelor similare veniturilor si a elementelor similare cheltuielilor n vederea determinrii impozitului pe profit. Dai unele exemple n urma crora pot rezulta elemente similare veniturilor i cheltuielilor11

Care este sfera de cuprindere a misiunilor de audit speciale?49

Care este structura Codului etic national al profesionistilor contabili din Romania?66

Care este structura Codului etic naional al profesionitilor contabili?35, 110

Care este structura standard a unui raport de evaluare a intreprinderii?85

Care este termenul in care Judecatorul-sindic va convoca Adunarea creditorilor de la afisarea raportului fiscal ?133

Care este termenul in care lichidatorul va convoca adunarea generala a creditorilor de la sedinta comitetului creditorilor?131

Care este termenul lichidArii societATii de la data dizolvArii129

Care este valoarea care se stabileste pentru activele considerate in afara exploatarii?90

Care sunt asteptarile publicului de la un audit statutar?147

Care sunt ateptrile publicului de la un audit statutar?10

Care sunt caracteristicile lichidrii judiciare a ntreprinderii din punctul de vedere al evalurii?106

Care sunt caracteristicile unei misiuni de compilare?48

Care sunt categoriile de persoane care vor putea propune un plan de reorganizare?139

Care sunt cele 4 etape (pai) n evaluarea ntreprinderii prin metoda fluxurilor de disponibiliti actualizate?156

Care sunt condiiile ce trebuie ndeplinite de o societate comercial pentru a fi ncadrat n categoria microntreprinderilor?60

Care sunt conditiile ce trebuie indeplinite de un mijioc fix pentru a fi deductible amortizarea fiscal.15

Care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru a fi deductible cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii.13

Care sunt criteriile in functie de care se face evaluarea bunurilor dintr-o intreprindere in vederea determinarii activului net corijat?132

Care sunt deosebirile fundamentale intre auditul intern si auditul statutar?145

Care sunt documentele financiare de sinteza pe care le verifica auditorul financiar sau evaluatorul pentru a se asigura de credibilitatea datelor103

Care sunt elementele de baza ale unui raport asupra situatiilor financiare condensate?51

Care sunt elementele de calcul necesare pentru evaluarea intreprinderii prin rentabilitate?148

Care sunt factorii de care trebuie s se in seama atunci cand se apreciaz respectarea regulilor de etic n ceea ce privete integritatea si obiectivitatea?44

Care sunt factorii de care trebuie s se in seama atunci cnd se apreciaz respectarea regulilor de etic n ceea ce privete integritatea i obiectivitatea?37

Care sunt factorii in functie de care se alege un etalon de comparatie reprezentativ (actiune sau afacere)?108

Care sunt imperativele fundamentale pentru realizarea obiectivului profesiei contabile?31

Care sunt ipotezele de baz n evaluarea ntreprinderii prin metoda remunerrii valorii substaniale brute?57

Care sunt masurile premergatoare lichidarii?124

Care sunt metodele care pot fi utilizate pentru evaluarea echipamentelor atunci cand se determina valoarea patrimoniala Activ net contabil corectat?100

Care sunt metodele care pot fi utilizate pentru evaluarea terenurilor atunci cand se determine valoarea patrimoniala" Activ corectat?99

Care sunt metodele care pot fi utilizate pentru evaluarea terenurilor atunci cnd se determin valoarea patrimonial Activ net contabil corectat?99

Care sunt metodele de calcul a ANCorectat al unei Intrepr. ?133

Care sunt mijloacele prin care se pot dizolva societile comerciale?157

Care sunt normele de referinta in auditul situatiilor financiare?114

Care sunt obligatiile principale ale adunarii generale a asociatilor in cadrul societatilor cu raspundere limitatei?153

Care sunt organele care aplica procedura insolventei?124

Care sunt pasii (etapele) In determinarea activului net corectat al unei intreprinderi?131

Care sunt pasii (etapele) pentru determinarea capacitatii beneficiare a unei Tntreprinderi?143

Care sunt premisele aplicarii metodei capitalizarii superprofitului?96

Care sunt premisele aplicarii metodei rentei goodwill-ului?95

Care sunt prevederile de baza ale contractului de prestari de servicii de audit?113

Care sunt primele masuri in urma deschiderii procedurii de insolventei138

Care sunt principalele atributii ale judecatorului sindic?134

Care sunt principiile fundamentale ale eticii n audit nscrise n Codul etic?58

Care sunt restrictiile n promovarea serviciilor de ctre profesionitii28

Care sunt restrictiile n promovarea serviciilor de ctre profesionistii contabili?45

Care sunt sanctiunile disciplinare aplicabile membrilor Corpului?46

Care sunt situatiile in care este posibila evaluarea unei intreprinderi in dificultate?62

Care sunt situatiile in care, in contabilitate, se apeleaza la evaluari economice ale activelor?106

Care sunt tehnicile de actualizare?135

Care sunt variantele teoretice de calcul matematic al capacitii beneficiare a unei ntreprinderi?147

Care sunt veniturile ce nu se iau n calcul la determinarea impozitului pe veniturile microntreprinderilor?61

Carei optici ii corespund valorile patrimoniale functionale (de exemplu, Valoarea substantiala)?104

Carei optici ii corespund valorile patrimoniale matematice (de exemplu, Activul net contabil corectat)?105

Ci cenzori va avea o societate pe aciuni?150

Cazuri de dezacord cu conducerea intreprinderii-client90

Ce este superprofitul, superbeneficiul sau renta de goodwill, ce semnificatie are si cum influenteaza valoarea intreprinderii?52

Ce semnificatie are coeficientui de volatilitate al actiunilor unei intreprinderi asupra valorii acesteia?140

Ce obligatii are din punct de vedere fiscal o persoana fizica ce35

Ce corectii se aduc rezultatelor financiare din bilantul contabil in legatura cu amortizarile si provizioanele pentru deprecierea imobilizarilor?145

Ce corectii se aduc rezultatelor financiare din bilantul contabil in legatura cu cheltuielile salariale?146

Ce declaratie trebuie depus anual de contribuabili pentru impozitul pe profit si care sunt termenele de depunere?21

Ce documente, registre, declaraii se completeaz n cazul unei livrri intracomunitare de bunuri?80

Ce este auditul financiar? dar auditul statutar?123

Ce este auditul intern?11, 144

Ce este capacitatea beneficiara a unei intreprinderi si ce semnificatie are in evaluarea intreprinderii.142

Ce este expertul contabil?113

Ce este goodwill-ul unei intreprinderi si in ce relatie se afla cu valoarea acesteia?52

Ce este livrarea intracomunitara si ce conditii trebuie indeplinite pentru a fi scutita" de TVA cu drept de deducere63

Ce este partea invizibila" a unei intreprinderi si cum se determina valoarea acesteia?50

Ce este pragul de rentabilitate al unei intreprinderi si ce semnificatie are in evaluarea acesteia?51

Ce este rata de actualizare?135

CE ESTE RISCUL DE NEDETECTARE121

Ce este si ce contine scrisoarea de misiune (de angajament)?112

Ce este i ce semnificaie are importana relativ?122

Ce este si cum se calculeaza eroarea estimata prin extrapolare directa?118

Ce este si cum se determina pragul de semnificatie?117

Ce este si cum se determina prima de rise a unei intreprinderi?150

Ce este si cum se estimeaza eroarea tolerabila?119

Ce este valoarea de randament propriu-zisa si cum se determina?150

Ce este valoarea de rentabilitate continua si cum se determina?151

Ce este valoarea de rentabilitate limitata si cum se determina?151

Ce este valoarea patrimoniala a unei intreprinderi si prezentati cateva din metodele de determinare.141

Ce este valoarea rezidual, cum se determin i cnd se folosete n evaluarea ntreprinderii?157

Ce exemple de coeficieni multiplicatori utilizai n prectica evalurii putei da?93

Ce fel de registre trebuie sa aiba o societate pe actiuni?151

Ce nelegei prin audit n general; dar prin audit financiar, dar prin audit statutar?152

Ce ntelegeti prin audit n general; dar prin audit financiar; dar prin audit statutar?10

Ce nelegei prin perioada de referin a unei ntreprinderi n evaluarea acesteia prin rentabilitate.148

Ce intelegeti prin valoarea patrimoniala a unei intreprinderi?88

Ce obligatie are debitorul sa puna la dispozitia administratorului judiciar sau dupa caz lichidatorului?137

Ce operaTiuni sunt asimilate livrArilor de bunuri efectuate cu platA din punctual de vedere al TVA64

Ce presupune acceptarea unui client?76

Ce produse se incadreaza in categoria produselor supuse accizelor armonizate?115

Ce relaie este ntre rata de actualizare, capacitatea beneficiar i valoarea ntreprinderii150

Ce relatie exista intre fondul comercial si goodwill-ul unei intreprinderi?53

Ce reprezinta din punctul de vedere al impozitului pe profit creditul fiscal extern?20

Ce reprezinta rata de actualizare a capitalurilor?103

Ce reprezint valoarea fiscal a unui mijioc fix. n cazul n care se vinde la un pret mai mic dect valoarea rdmas neamortizat fiscal, aceasta este deductibil la determinarea impozitului pe profit?16

Ce se intelege prin procedura falimentului?134

Ce se intelege prin termenul insolventa133

Ce semnifica competenta profesionala si prudenta ?117

Ce semnifica competenta profesionala si prudenta?33

Ce semnificatie are interesul general (interesul public)30

Ce sunt elementele intangibile ale unei intreprinderi si care sunt acestea?50

Ce sunt metodele combinate de evaluare a intreprinderii si in cate grupe se pot clasifica?53

Ce sunt ratele de evaluare utilizate n cadrul metodelor comparative i ce exemple putei da?97

Ce sunt serviciile profesionale?24, 29, 32, 140

Ce sunt si ce rol au normele contabile?116

Ce sunt si ce rol joaca normele de audit?115

Ce sunt testele de conformitate?107

Ce sunt testele de permanenta?108

Ce va cuprinde cererea de admitere a creantelor?138

Ce venituri se supun regularizrii n anul urmtor realizrii lor?44

Cine pot fi lichidatorii?126

Cine reprezinta societatea pe actiuni in raport cu tertii si in justitie?148

Clasificati diferitele tipuri de evaluari121

Codul etic IFAC; rol, structura137

Codul etic IFAC; rol, structur.17

Competenta profesional si responsabilitatea cnd se utilizeaz lucrrile unui alt expert41

Competena profesional i responsabilitatea cnd se utilizeaz lucrrile unui alt expert29

Conceptul de independen n audit.59

Conceptul de independenta si tipurile de independenta22

Confidentialitatea; care sunt obligatiile profesionistului contabil ?118

Confidenialitatea; care sunt obligaiile profesionistului contabil?33

Confirmarea externa (directa)104

Conflicte de interese. Care sunt circumstanele de care trebuie sa se in seama?36

Continutul raportului de audit91

Continutul unui raport asupra controlului intern107

Controlul de calitate la nivelul cabinetului de audit.79

Controlul de calitate la nivelul organismului profesional77

Conturile din afara bilantuiui influenteaza" valoarea unei intreprinderi?90

Criterii de stabilire a onorariilor30, 42

Cum se determina si ce semnificatie au fluxurile de trezorerie in evaluarea unei intreprinderi?152

Cum explicati necesitatea reglementarii profesiei contabile?13, 144

Cum explicai necesitatea unui Cod etic n audit?57

Cum explicati relatia dintre politicile contabile si valoarea intreprinderii?.88

Cum explicati responsabilitatile etice ale altor profesionisti utilizati Tn cadrul unei misiuni de audit de baza?73

Cum influenteaza modificarea preturilor valoarea unei intreprinderi?86

Cum influeneaz raportul de schimb al monedei naionale valoarea unei ntreprinderi?86

Cum influenteaza riscul de tara valoarea unei intreprinderi?89

Cum poate fi definit superprofitul aferent ntreprinderii?92

Cum poate fi definit evaluarea economic108

Cum poate fi definita valoarea reziduala a unei afaceri inclusa in calculele de actualizare a cash-flow-urilor?94

Cum poate fi exclus un asociat din societatea n nume colectiv, n comandit simpl sau cu rspundere limitat?156

Cum poate fi redus sau majorat capitalul social?153

Cum poate fi transformat un rezultat contabil intr-un cashflow?112

Cum se analizeaza din punct de vedere fiscal cheltuielile cu protocolul?81

Cum se calculeaza" valoarea substantiala bruta a unei intreprinderi? Explicati semnificatia acesteia134

Cum se clasific profesionitii contabili?9, 121

Cum se determina costui capitalului propriu al unei intreprinderi?138

Cum se evalueaz aciunile deinute de ntreprindere la capitalul altor ntreprinderi?58

Cum se evalueaz creanele din bilanul unei ntreprinderi pentru a determina valoarea acesteia?58

Cum se evalueaz disponibilitile din bilanul unei ntreprinderi pentru a determina valoarea acesteia?59

Cum se evalueaza imobilizarile necorporale ale unei intreprinderi pentru determinarea valorii acesteia?59

Cum se evalueaza obligatiile din bilantul unei intreprinderi pentru determinarea valorii acesteia?61

Cum se evalueaz stocurile din cadrul unei ntreprinderi pentru a determina valoarea acesteia?58

Cum se explica rolul social al profesionstilor contabili?24

Cum se stabilesc platile anticipate de impozit in cazul veniturilor realizate de persoanele fizice din cedarea folosintei bunurilor?46

Cum si cand se determina pro-rata TVA?73

DBiletul 1021. Ce este auditul financiar? dar auditul statutarAuditul financiar este auditul n general dac examinarea profesionala efectuata este realizat de un profesionit contabil competent si independent asupra uneia sau mai multor informatii financiare contabile numai daca toate celelalte elemente fundamentale ale auditului in general sunt indepliniteAuditul financiar reprezinta orice interventie n contabilitatea unei entitati efecutate de un profesionist contabil competent i independent cu caracter de control, analiza, verificare, inspectie, revizie, studii sau cercetare daca toate celelalte elemente fundamentale ale definiiei auditului in general sunt reunitePrin audit statutar se nelege examinarea efectuat de un profesionist contabil competent i independent asupra situaiilor financiare ale unei entiti in ansamblul lor n vederea exprimrii unei opinii motivate in legatura cu imaginea fidela, clara i completa a poziiei, situaiilor financiare si a performantelor financiare prin raportarea lor la standaredele nationale si internationale de audit;158. Codul etic IFAC; rol, structur.Codul etic al profesionitilor contabili are un dublu rol

da autoritate serviciilor furnizate de profesionitii contabili iar beneficiarii acestora sunt asigurai c aceste servicii sunt realizate de specialisi care respect anumite standarde i rspund pentru calitatea prestaiilor lor,

protejeaz profesionitii contabili n faa unor crime economice i a altor fenomene negative din economie, precum splare de bani, finanri de terorism, fraude de tot felul , corupie, etc.Codul etic IFAC este structurat n trei pri i 22 de seciuni repartizate astfel

Parte A destinat tuturor profesionitilor contabili indiferent de statut, liber profesioniti sau angajai, conine ase seciuni,

Seciunea 100, introducere i principii fundamentale

Seciune 110, integritatea

Seciunea 120, obiectivitatea

Seciunea 130, competena profesional i prudena

Seciunea 140, confidenialitatea

Seciunea 150, comportamentul professional

Partea B destinat profesionitilor contabili independent (liber profesioniti contabili) conine 10 seciuni,Seciunea 200, introducere

Seciunea 210, numirea profesionistului contabil

Seciunea 220, conflicte de interese

Seciunea 230, opinii suplimentare

Seciunea 240, onorarii i alte tipuri de remunerare

Seciunea 250, marketingul serviciilor profesionale

Seciunea 260, cadouri i ospitalitate

Seciunea 270, custodia activelor clientului

Seciunea 280, obiectivitate

Seciunea 290, independent n audit

Partea C destinat profesionitilor contabili angajai, conine ase seciuni

Seciunea 300, introducere

Seciunea 310, conflicte conceptuale

Seciunea 320, ntocmirea i raportarea informaiilor

Seciunea 330, luarea de msuri n cunotin de cauz

Seciunea 340, interese financiare

Seciunea 350, Stimulente

1. 182. Cum se clasific profesionitii contabili?Sfera de activitate a profesionistului contabil acoper auditul statutar, auditul n sectorul public, contabilitatea, auditul fuziunilor i achiziiilor, auditul elementelor nemonetare, lichidri, insolvabilitate, expertiz juridic, consultan, consiliere i reprezentare fiscal, consiliere n investiii, alte tipuri de consiliere cum ar fi organizarea, strategia, gestionarea i tehnologia informaiei.

Activitile componente ale profesiei contabile se pot organiza i exercita

prin compartimente proprii

prin externalizare

Profesionitii contabili se mpart n funcie de statutul juridic n dependeni cu statut de angajai independeni sau liber profesionitiDin punct de vedere al modului de organizare a activitii liber-profesionitilor contabili, acetia pot s-i desfoare activitatea individual

n forme asociative potrivit legislaiei fiecrei jurisdicii


Recommended