Home >Documents >Ingrijirea Pacientilor Cu Peritonita

Ingrijirea Pacientilor Cu Peritonita

Date post:24-Sep-2015
Category:
View:326 times
Download:27 times
Share this document with a friend
Transcript:

CAPITOLUL I

COALA POSTLICEAL - SPECIALIZAREA ASISTENT MEDICAL GENERALIST-

PROIECT DE ABSOLVIRE

Profesor Coordonator Absolvent

2014COALA POSTLICEAL

- SPECIALIZAREA ASISTENT MEDICAL GENERALIST-

NGRIJIREA PACIENILOR CU PERITONIT ACUTProfesor Coordonator Absolvent

2014

CUPRINSARGUMENT

ISTORIC

CAP.I. DATE GENERALE DESPRE BOALA

1.1. Prezentarea noiunilor de anatomie i fiziologie aparatului afectat

1.1.1. Anatomia i fiziologia aparatului afectat1.2. Prezentarea teoretic a bolii

1. Definitie2. Etiologie3. Patogenie4. Diagnostic clinic (simptomatologia )5. Diagnostic paraclinic6. Diagnostic diferential7. Evolutie. Prognostic 8. Tratament a) igieno-dietetic b) medical (cu indicatii si contraindicatii pentru medicatia specifica afectiunii ) c) chirurgical

CAP.II. INGRIJIRI GENERALE( Supravegherea pacientului din momentul internrii pn la externare i efectuarea tehnicilor impuse de afeciune

2.1. Internarea pacientului n spital

2.2. Asigurarea condiiilor de spitalizare

2.3. Asigurarea condiiilor igienice pacienilor internai

Pregtirea patului i accesoriilor lui

Schimbarea lenjeriei de pat

Asigurarea igienei personale, corporale i vestimentare a pacientului

Efectuarea toaletei generale i pe regiuni a pacientului imobilizat

Observarea poziiei pacientului

Schimbarea poziiei i imobilizarea pacientului

Captarea eliminarilor2.4. Supravegherea funciilor vitale i vegetative

2.5. Alimentaia bolnavului

2.6. Administrarea medicamentelor i hidratarea organismului

2.7. Recoltarea produselor biologice i patologice

2.8. Pregtirea pacientului i efectuarea tehnicilor impuse de afeciune

2.9. Pregtirea preoperatorie i ngrijirile postoperatorii

2.10. Educaie pentru sntate

( Profilaxia bolii

2.11. Externarea pacientului

CAP III . INGRIJIRI SPECIFICE

( Prezentarea cazurilor de boal (vezi anexele)

Cazul 1 - Plan de ngrijire

Cazul 2 - Plan de ngrijire

Cazul 3 - Plan de ngrijire

CAP. IV. CONCLUZII

Evaluarea final

Concluzii generale

BIBLIOGRAFIE

ArgumentRolul esential al asistentei medicale consta in a ajuta persoana bolnava sausanatoasa sa-si mentina sau sa-si recastige sanatatea (sau sa-l asiste in ultimele clipe), prinindeplinirea sarcinilor pe care le-ar fi indeplinit singur daca ar fi avut vointa saucunostintele necesare si sa indeplineasca aceste functii astfel incat acesta sa-si recastigeindependenta cat mai repede posibil". (Virginia Henderson).In aceasta lucrare, doresc sa scot in evidenta rolul deosebit de important ce le revinecadrelor medii in supravegherea bolnavilor cu peritonita acuta; iar ca asistent medical saaprofundeze cunostintele privind cauzele si mecanismele de producere a peritonitei acute sigravitatea acestei boli cu implicatii majore asupra celor 3 dimensiuni: fizice, psihice sisociale; precum si masurile de urgenta care trebuie luate si tratamentul ce trebuie aplicat bolnavilor ce prezinta peritonita acuta.

CAPITOLUL I1.Prezentarea notiunilor de anatomie si fiziologie1.1. Anatomia peritoneului

Peritoneul este o membrana seroasa, care inveleste organele abdominale precum si peretii abdomenului, diafragmul si peretii pelvisului, delimitand astfel cavitatea abdominala si cavitatea pelvina de spatiul extraperitoneal.

Membrana peritoneala este compusa din doua foite:- Cea parietala care captuseste peretii cavitatii abdominale, pelvine si diafragmul;

- Cea viscerala care inveleste organele abdominale.Intre cele doua foite se delimiteaza astfel cavitatea peritoneala. In stare normala cavitatea peritoneala este virtuala, ea devenind reala cand se acumuleaza colectii lichidiene masive. Peritoneul realizeaza prin alaturarea sau alipirea foitelor sale structuri anatomice care compartimenteaza incomplet cavitatea peritoneala denumite plici, ligamente, mezouri, fascii de coalescenta. Ele delimiteaza depresiuni, recesuri peritoneale si funduri de sac in cavitatea peritoneala.

Din punct de vedere topografic, in cavitatea peritoneala se delimiteaza bursa omentala sau cavitatea peritoneala mica si marea cavitate peritoneala. In cadrul acesteia din urma se disting etajul supramezocolic si etajul submezocolic, fiecare cu subdiviziunile sale:- spatiul subfrenic drept si stang;

- spatiul subhepatic (in spatiul supramezocolic);

- spatiile parieto-colice drept si stang;

- mezenterico-colice drept si stang (in spatiul submezocolic).

Din punct de vedere histologic membrana peritoneala este formata dintr-un strat unic de celule mezoteliale situate pe o membrana bazala. Sub epitelii se gaseste un strat conjunctivo-vascular, care reprezinta elementul de sustinere si contine vase sanguine si limfatice.Suprafata peritoneului este de aproximativ 1,8 m.

Etajul supramezocolic cuprinde: 1. Loja interhepatofrenica dreapta; 2. Loja interhepatofrenica stanga; 3. Spatiul interfrenosplenic; 4. Loja subhepatica dreapta sau gastrohepatica ventrala; 5. Loja gastrohepatica dorsala sau bursa omentala. Etajul submezocolic cuprinde: 1. Spatiul parietocolic drept; 2. Spatiul mezentericoceliac drept; 3. Spatiul mezentericoceliac stang;

4. Spatiul parietocolic stang (dupa E. Papahagi).

Fiziologia si fiziopatologia peritoneului

Peritoneul este o membrana secretorie, cavitatea peritoneala continand in mod fiziologic 50-100 ml de lichid peritoneal care este secretat si resorbit permanent. Rolul acestui lichid este favorizarea alunecarii organelor abdominale, atat unul in raport cu celalalt cat si fata de peretele cavitatii abdominale. In afara acestei functii mecanice membrana peritoneala este o structura biologica cu rol complex metabolic, de homeostazie hidroelectrolitica si de aparare. Acest fapt este demonstrat de exemplul clasic, mentionat de majoritatea autorilor care arata ca ingrosarea cu 1 mm a membranei peritoneale prin acumulare de lichid in cadrul inflamatiei sale realizeaza o sechestare masiva de lichid, in cantitate de 18 litri.

Lichidul peritoneal este similar cu limfa, steril si contine o cantitate mica de proteine si celularitate saraca, sub 3000/mm. Ceva mai mult de jumatate din suprafata membranei peritoneale, aproximativ 1 m, functioneaza ca o membrana pasiva, semipermeabila pentru difuzarea de apa, electroliti si macro-molecule. De asemenea rezorbtia peritoneala se face la nivelul peritoneului diafragmatic prin niste orificii peritoneale cu diametrul de 4-12 cm situate intre celulele mezoteliale, care contin saci limfatici. Prin acestia, in urma miscarii respiratorii a diafragmului si datorita diferentei de presiune intre cavitatea abdominala si cea toracica, se pompeaza lichidul din cavitatea peritoneala in limfaticele toracice si apoi in circulatia venoasa centrala. Se pare ca aceste cai limfatice transdiafragmatice sunt responsabile de aparitia exudatului pleural care insoteste un proces inflamator abdominal.

Functia de transport si resorbtie a membranei peritoneale a fost definita complet in cadrul studiiilor pentru practicarea dializei peritoneale cronice intermitente, care a pus in evidenta rolul peritoneului de a absorbi electroliti, proteine, substante endogene si exogene, bacterii. Alt mecanism fiziologic de clearance este indeplinit de catre peritoneu prin procesul de fagocitoza realizat de celulele macrofage din componenta membranei peritoneale, actiune care se exercita in principal asupra bacteriilor.

Fiziopatologia peritoneului cuprinde o larga varietate de modificari induse de agresiunea asupra peritoneului bacteriana, mecanica (traumatica) sau chimica. Indiferent de natura agresiunii, afectarea celulelor endoteliale, mezoteliale sau vasculare determina inflamatia peritoneului si deci peritonita. Raspunsul la inflamatie nu este numai local ci si sistemic si deci, nespecific pentru natura agentului agresor.Raspunsul local al peritoneului la agresiune:

Celulele mastocite lezate din structura peritoneului sunt stimulate sa elibereze prin degranulare mediatori vasoactivi ca histamina si bradikinina. Aceste substante determina vasodilatatie precum si cresterea permeabilitatii peretelui vaselor mici si capilare. In urma acestui proces se instaleaza un influx masiv de lichid, pana la 10 litri, din spatiul extracelular interstitial in cavitatea peritoneala si in spatiul subendotelial al peritoneului format din tesut conjunctiv. Initial lichidul este transudat, sarac in proteine, iar transferul prin membrana peritoneala se face si in sens invers, cu trecerea si absorbirea endotoxinelor in circulatia limfatica si apoi sanghina, fenomen care determina manifestari sistemice.

Apoi lichidul devine exudat, bogat in proteine, fibrina, factori de coagulare, imunoglobuline, factori ai complementului, citochine, opsonine, substante chemotactice. Afluxul de polimorfonucleare si macrofage realizeaza un proces intens de fagocitoza care contribuie la limitarea inflamatiei.

Celulele mezoteliale afectate nu isi mai indeplinesc activitatea fibrinolitica, acumularea de fibrina contribuind la procesul de aparare locala. Depunerile de fibrina realizeaza aderarea anselor intestinale la epiploon si la suprafata peritoneului parietal, limitand astfel propagarea infectiei.

Astfel raspunsul peritoneului la inflamatie implica atat fac

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended