Home >Documents >Infecţii intestinale cu protozoare

Infecţii intestinale cu protozoare

Date post:08-Aug-2015
Category:
View:76 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Transcript:

Infecii intestinale cu protozoareDatorit diversitii microorganismelor parazitare care pot infecta populaia uman, o serie de factori sunt relevani pentru evaluarea unei posibile etiologii parazitare a bolii pacientului. Aceti factori sunt reprezentai de probleme legate de istoricul pacientului, de starea imun i de prezena caracteristicilor clinice i de laborator.

.

ANAMNEZ: Anamneza geografic poate oferi informaii valoroase despre poteniala expunere la infecii parazitare.

Anamneza regimului alimentar Statusul imun al pacientului este relevant n determinarea tipului de infecie parazitar suspicionat.

Giardioza (lambliaz)Giardioza este una dintre cele mai raspndite boli parazitare de pe glob, producnd o maladie intestinal att endemic, ct si epidemic, precum i diaree.

Giardia lamblia (sin. intestinalis)Parazitul care produce aceasta boal fiind un protozoar universal care populeaz intestinul subire al omului i al altor mamifere.

Ciclu biologic i epidemio - logie

Chisturile sunt ovale, cu dimensiuni cuprinse ntre 8-12 m x 7-10 m i conin n mod caracteristic patru nuclei.

Chist viu din fecale de cine

Chisturi din fecale de om

Trofozoiii sunt piriformi, conveci la partea dorsal i aplatizai, cu doi nuclei i patru perechi de flageli.

nucli trofozoitului la cine

discul ventral aspirativ al trofozoitului la cine

trofozoit la om

CriptosporidiozaParazitul coccidian Cryptosporidium a fost recunoscut n ultimul deceniu ca o cauz a bolii diareice la om, la persoanele imunocompetente, dar n special la persoanele cu SIDA sau alte forme de imunodeficien. Infecia se produce prin consumul de oochisturi care se dechisteaz, pentru a elibera sporozoii, care la rndul lor ptrund i infecteaz celulele epiteliului intestinal.

Ciclul biologic i epidemiologie

Fiecare oochist conine 4 sporozii

IsosporiozaIsospora belli este un parazit coccidian care determina boal intestinal la om. Infeciile sunt dobndite prin consumul oochisturilor, dupa care parazitul invadeaz celulele epiteliului intestinal i urmeaz att ciclul de dezvoltare sexuat, ct i cel asexuat.

Ciclul biologic i epidemiologie

Fiecare oochist conine 4 sporozii

CiclosporiozaParaziii coccidieni ai genului Cyclospora au fost identificai ca organisme cauzale ale bolii diareice anterior atribuit algei bleu-verde sau formelor Cyanobacteria-like.Acest parazit este universal distribuit: boala datorat Cyclospora cayetanensis a fost raportat n Statele Unite, Asia, Africa, America Latin i Europa.

Ciclul biologic i epidemiologie

MicrosporidozaMicrosporidia este un protozoar ce formeaz spori, cu parazitism intracelular obligatoriu, despre care se tie c infecteaz multe animale.

BalantidiozaBalantidium coli este un protozoar ciliat de dimensiuni mari, care poate produce un spectru larg de afeciuni intestinale.

Parazitul este larg rspndit n lume.

Deoarece parazitul infecteaz porcii, la om cazurile sunt mai frecvente acolo unde se cresc porci;n rile musulmane rozatoarele pot fi purttori importani.

Chisturile ingerate elibereaz trofozoiii, care colonizeaz i se multiplica la nivelul intestinului gros.

Ciclul biologic i epidemiologie

Infecia cu Blastocystis hominisCiclul biologic

Infecia cu Dientamoeba fragilis Ciclul biologic

SarcosporidiozaVariate specii de Sarcocystis - parazii coccidieni - sunt larg rspndite, fiind agenii cauzali ai infeciilor la numeroase animale. Aceti parazii au ciclu de dezvoltare care presupune obligatoriu existena a dou gazde. Reproducerea sexuat are loc n intestin i determin eliberarea n materiile fecale a sporochisturilor. Multiplicarea asexuata duce la dezvoltarea chisturilor musculare.

Ciclul biologic

V mulumesc pentru atenie!

of 24/24
Infecţii intestinale cu protozoare Datorită diversităţii microorganismelor parazitare care pot infecta populaţia umană, o serie de factori sunt relevanţi pentru evaluarea unei posibile etiologii parazitare a bolii pacientului. Aceşti factori sunt reprezentaţi de probleme legate de istoricul pacientului, de starea imună şi de prezenţa caracteristicilor clinice şi de laborator. ANAMNEZĂ: Anamneza geografică poate oferi informaţii valoroase despre potenţiala expunere la infecţii parazitare. Anamneza regimului alimentar .
Embed Size (px)
Recommended