Home >Documents >ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ

ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ

Date post:14-Jan-2016
Category:
View:69 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Description:
Bibliografie: Oddee Ziare.com www.images.google.ro. Realizator: Prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud. ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ. - PowerPoint PPT Presentation
Transcript:
 • Bibliografie:OddeeZiare.comwww.images.google.roRealizator:Prof. Valer Popc.Gen.Enea Grapinian, Bistria-Nsud

 • Incalzirea globala este fenomenul de crestere a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in imediata apropiere a solului, precum si a oceanelor. Fenomenul de incalzire globala a inceput sa ingrijoreze dupa anii '60, in urma dezvoltarii industriale masive si a cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera care sunt considerate in mare masura responsabile de acest fenomen.

 • Modelele climatice elaborate de specialistii in domeniu estimeaza ca clima globala se va incalzi cu 1,1 - 6,4C in cursul secolului al 21-lea. Estimarile variaza din cauza faptului ca nu poate fi prevazuta evolutia emisiilor de gaze care cauzeaza efectul de sera. Foarte ingrijorator este faptul ca aceste scenarii climatice arata ca zonele polare se vor incalzi cel mai mult, ceea ce ar putea avea consecinte dramatice.

 • Cauza principala a incalzirii globale este cresterea concentratiei de CO2 in atmosfera in ultimele secole. Aceasta ar putea duce in imediata perioada la o crestere cu inca 2C. Aceasta este probabil sa se intample daca tinem seama de dezvoltarea impetioasa a economiilor in China, India, Brazilia, Australia, Asia de Sud-Est sau in Europa rasariteana si de faptul ca SUA nu a ratificat inca Protocolul de la Kyoto, in timp ce utilizarea surselor inlocuitoare regenerabile curate de energie si retinerea CO2 la centralele pe combustibili fosili avanseaza greu.

 • Pe langa dezvoltarea industriala, o alta cauza la fel de importanta o reprezinta defrisarile masive ale padurilor. Acestea duc la o crestere a concentratiei de noxe ceea ce provoaca efectul incalzirii globale si epuizarea stratului de ozon. Pentru a stopa efectele negative provocate de aceste defrisari, specialistii spun ca ar fi nevoie de o impadurire cu 20% fata de totalul deja existent la nivlul intregului glob.

 • Schimbarile climatice afecteaza in fiecare clipa milioane de oameni din toate colturile planetei, amenintand cu disparitia comunitati intregi, miracole ale naturii si stiluri de viata milenare. Chiar daca efectele incalzirii globale nu sunt la fel de evidente in toate zonele globului, iar viata agitata si problemele cotidiene ne distrag atentia de la evenimentele planetare, trebuie sa fim constienti ca, undeva pe glob, chiar in acest moment, cineva are de suferit din cauza unor fenomene ce vor afecta, mai devreme sau mai tarziu, intreaga planeta, arata The Telegraph. Prezentm mai jos zonele globului cele mai afectate de nclzirea global.

 • Bangladesh Primii care simt din plin efectele schimbarilor climatice sunt locuitorii Bangladeshului, ce isi vad de mai multe ori pe an locuintele distruse si culturile nimicite de furia apelor.

 • Dupa schimbarea radicala a modului de viata, dictata de dorinta instinctiva de supravieturie, populatia Bangladeshului isi vede acum existenta insasi amenintata de inundatiile care matura totul in calea lor, raspandind foametea si bolile.

 • Caraibe Incalzirea oceanelor accentueaza puterea distructiva a uraganelor ce au devenit tot mai frecvente si mai devastatoare in Caraibe, zona ce cuprinde Marea Caraibelor, insulele care o imprejmuiesc si coastele inconjuratoare.

 • Uraganul Katrina a nimicit in 2005 orasul american New Orleans, ucigand 1.600 de oameni si provocand pagube materiale de 40 de miliarde de dolari, iar oamenii de stiinta avertizeaza tragicul eveniment se poate repeta oricand. Aceasta, in conditiile in care uraganele din Oceanul Atlantic au ajuns la cea mai mare frecventa din ultimii 1.000 de ani.

 • Muntii Alpi Cea mai indragita destinatie europeana de iarna are si ea de suferit din cauza incalzirii globale, ce ameninta sa schimbe pentru totdeauna infatisarea Alpilor.

 • Un raport al Conventiei pentru Protejarea Alpilor, publicat in luna iunie, arata ca muntii sunt despartiti treptat in doua regiuni, cu diferente climatice drastice. Astfel, in timp ce regiunile sudice ale Alpilor au primit in ultimul secol cu 10% mai putine precipitatii decat de obicei, zonele nordice se confrunta in schimb cu inundatii si alunecari de teren.

 • Sudan Cantitatile de precipitatii cazute in nordul Sudanului, inclusiv in zona de conflict Darfur, au scazut cu 30% in ultimii 40 de ani, in timp ce desertul saharian inainteaza cu aproximativ 1,6 kilometri in fiecare an, inghitind terenurile agricole aflate la marginea pustiului.

 • Oamenii de stiinta considera regiunea Darfur un exemplu clasic de criza produsa de schimbarile climatice, in conditiile in care lipsa hranei si imputinarea terenurilor arabile declanseaza conflicte sangeroase ce au ca miza controlul surselor de hrana si apa.

 • Australia Australia a fost dintoteauna vulnerabila in fata incendiilor de vegetatie, din cauza climatului sau arid, insa cercetatorii sustin ca ferocitatea si amploarea incendiilor din ultimii ani sunt legate in mod direct de schimbarile climatice.

 • Potrivit acestora, cresterea constanta a temperaturilor din ultimii 50 de ani este direct responsabila de cresterea intensitatii si frecventei incendiilor care parjolesc in fiecare an Australia.

 • Siberia Schimbarile climatice provoaca schimbari dramatice si in Siberia, una din putinele zone cu adevarat salbatice ale planetei. Temperaturile de pana la -50 de grade Celsius din timpul iernii au fost inlocuite in ultimii ani cu minime de numai -30 de grade, provocand astfel topirea permafrostului, solul mereu inghetat al Siberiei.

 • Stilul de viata milenar al popoarelor tundrei este perturbat astfel intr-un mod iremediabil, o data cu dereglarea migratiei anuale, provocata de temperaturile neasteptat de ridicate ce au crescut riscul producerii de avalanse.

 • Arhipelagul Tuvalu Insulele polineziene ce alcatuiesc statul Tuvalu risca in orice moment sa dispara complet de pe suprafata pamantului, inghitite de apele Pacificului.

 • In conditiile in care cel mai inalt punct al insulelor se ridica la numai 4 metri deasupra oceanului, cresterea nivelului apelor provocata de incalzirea planetei ameninta micuta comunitate polineziana cu disparitia.

 • Marea Bariera de Corali Schimbarile climatice accelerate ce afecteaza intreaga Australie pun in pericol si Marea Bariera de Corali, cel mai mare sistem de recif coraligen din lume.

 • Cresterea temperaturii oceanelor provoaca inalbirea (moartea) coralilor, care au inceput sa "evacueze" micile animale care traiesc inauntrul lor, transformandu-se in scheleti calcarosi lipsiti de culoare.

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended