+ All Categories
Home > Documents > Igiena menstruaţiei

Igiena menstruaţiei

Date post: 23-Jan-2016
Category:
Upload: lazaro
View: 96 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
Igiena menstruaţiei. Este necesără o igienă intimă corespunzătoare în perioada menstruaţiei deoarece bacteriile pot da un miros urât lichidului când acesta ajunge afară. - PowerPoint PPT Presentation
Embed Size (px)
of 18 /18
Igiena menstrua ţiei Este necesără o igienă intimă corespunzătoare în perioada menstruaţiei deoarece bacteriile pot da un miros urât lichidului când acesta ajunge
Transcript
Page 1: Igiena menstruaţiei

Igiena menstruaţiei

Este necesără o igienă intimă corespunzătoare în perioada menstruaţiei deoarece bacteriile pot da un miros urât lichidului când acesta ajunge afară.

Page 2: Igiena menstruaţiei

spălarea zilnică trebuie facută cu multă apă caldă si cu produse speciale : geluri sau săpunuri de igienă intimă cu ph-ul neutru.

spălarea se face numai dinspre vagin spre anus, iar ştergerea cu hârtie igienică se face la fel, din faţă in spate pentru a nu aduce in vagin produşii toxici din anus.

Page 3: Igiena menstruaţiei

lenjeria intimă numai din bumbac, nu din dantele sintetice care pot irita zona

vara nu se recomandă purtarea blugilor

chiloteii tanga de asemenea sunt neindicaţi deoarece apasă pe zona anală şi nu acoperă zona vaginală complet, putând favoriza apariţia infecţiilor

Page 4: Igiena menstruaţiei

alegerea absorbantului se face in funcţie de cantitatea de sânge eliminată. Pe pachetele de absorbante aceasta este specificată printr-un număr de picături desenate pe ambalaj, începănd de la flux redus (o picătură) până la un flux abundent (cinci picături)

Page 5: Igiena menstruaţiei

absorbantele se aplică pe partea dintre picioare a chilotului in acea poziţie incât să vină exact in dreptul vaginului pentru a se aduna sângele cât mai bine.

unele absorbante prezintă aripioare care au rolul de le fixa mai bine pe chilot (nici într-un caz pentru a zbura)

după utilizare se împăturesc intr-o hârtie netransparentă şi se arunca la coşul de gunoi (niciodată in wc)

Page 6: Igiena menstruaţiei

Recomandabil este ca în această perioadă fetele să:

- poarte pantaloni putin mai lărguţi si de culoare inchisă,

- să nu se expună la soare puternic, - să nu facă băi fierbinţi sau chiar duşuri foarte

fierbinţi,- să nu facă efort fizic ,- să se odihnească, - să se hrănească echilibrat.

În primii 2-3 ani sau chiar 4, menstruaţiile pot fi neregulate. De aceea e recomandat ca fetele să deţină mereu la ele un absorbant de rezervă.

Page 7: Igiena menstruaţiei

Crampele şi durerile menstruale sunt datorate nivelului scăzut de Ca şi Mg din organism. Acesta poate aparea datorită renunţării unor fete la produsele lactate pentru a slăbi.

Page 8: Igiena menstruaţiei

Unele femei optează pentru folosirea tampoanelor interne. Acestea sunt mici de dimensiunea degetului mic şi se introduc in interiorul vaginului.

În afară rămâne numai o aţă rezistentă cu ajutorul căreia pot fi scoase.

Însă, deşi reclamele le prezintă ca fiind foarte igienice si inofensive există şi păreri contradictorii.

Page 9: Igiena menstruaţiei

CEL PUŢIN 6 MOTIVE CEL PUŢIN 6 MOTIVE PENTRU A NU FOLOSI PENTRU A NU FOLOSI TAMPOANE INTERNETAMPOANE INTERNE

Page 10: Igiena menstruaţiei

1. fiind un obiect străin introdus in organism poate produce o reacţie de respingere, crescând riscul de infectii şi răni vaginale.

2. scurgerile sunt facute pentru a fi eliminate şi nu pentru a fi păstrate in organism.

3. trebuie schimbate mult mai des decât absorbantele.

Page 11: Igiena menstruaţiei

4. „Poate fi dureros putin la introducere, dar cand este aşezat in poziţia optimă in interiorul vaginului, discomfortul dispare”.

Este si normal deoarece receptorii se afla numai la intrarea in vagin. De aceea se simte dureros la intrare, dupa care nu se mai simte deloc, pentru ca nu exista cu ce. Dar asta nu inseamna ca el nu produce răni sau iritatii pe mucoasa vaginală.

Oare daca ar exista receptori pe toata lungimea vaginului tot asa confortabil ar fi tamponul intern?

Page 12: Igiena menstruaţiei

“Este facut din bumbac la care se mai adaugă unele substate care ajută la absorbţie” spun producătorii.

Unele femei insă, sunt intolerante la acestea manifestand o infecţie bacteriană numită Sindromul Socului Toxic.

Page 13: Igiena menstruaţiei

Sindromul Socului Toxic si-a facut aparitia in anii 1970 si a fost asociat cu

aparitia tampoanelor superabsorbante. S-a observat atunci ca peste 90% din cazuri au aparut la femeile care utilizau tampoane interne

Aceasta boala s-a declansat in urma unor leziuni vaginale, provocate de o interventie chirurgicala sau a unei rani, unde pielea a fost lezata si a permis intrarea bacteriilor. Exista doua bacterii din cauza carora se poate declansa acest sindrom: Stafilococus aureus si Streptococus pyogenes. Aceste bacterii produc toxine (reactioneaza ca otrava).

Page 14: Igiena menstruaţiei

Daca organismul nu face faţa toxinelor, intervine sistemul imunitar, reacţie ce cauzează simptomele Socului Toxic.

Simptomele sunt clare si necesită de urgenţă ingrijiri atente medicale: Ameţeli si leşin; Vomă si diaree; Febră mare; Erupţii pe tot corpul (asemena arsurilor de soare); Organele interne nu mai funcţionează cum trebuie (devin mai leneşe); Dureri puternice de muşchi; Ochii, gâtul si vaginul au o culoare roşie aprinsa.

Page 15: Igiena menstruaţiei

În realitate aceste substanţe nu sunt chiar atăt de inofensive

Producătorii introduc AZBEST în compoziţia tampoanelor interne. Aceasta pentru ca azbestul determină sângerări abundente şi asta conduce la folosirea mai multor tampoane.

Page 16: Igiena menstruaţiei

O alta substanţă este DIOXINA ‚ o substanţă ce are ca element de bază clorul.

Este introdus în tampoane pentru înălbire deoarece industria consideră că femeile trebuie să vadă produsele puternic inălbite pentru a da senzaţia de curat.

Page 17: Igiena menstruaţiei

In toamna lui 2004 candidatul la preşedenţia Ucrainei – Victor Iuşcenko a fost orăvit cu dioxină de contracandidaţii lui. În câteva zile chipul lui a fost sluţit de erupţii şi bube pe faţă.

Page 18: Igiena menstruaţiei

Dioxina este o substanţă cancerigenă , toxică pentru sistemul reproducător, slabind sistemul imunitar.

Agenţia de Protecţie a Mediului a informat că nivelul concentraţiei de Dioxină este acceptabil şi efectul e suficient de lent ca să nu ducă la degradare..... Însă la folosirea de 4-5 tampoane zilnic, 5 zile pe lună timp de 38 ani de menstruaţie, e un risc destul de mare.

În fine, o a treia substanţă este VÂSCOZA. Aceasta este pentru absorbţie. Însa fibrele de vâscoză rămase in vagin creează un teren propice pentru acţiunea dioxinei.


Recommended