+ All Categories
Home > Documents > Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Date post: 31-Jan-2017
Category:
Upload: vongoc
View: 236 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
28
PromoSan-CRSP Bucureşti Igiena mâinilor: sănătate şi viaţă – 5 mai 2012 Comunicat de presă În octombrie 2004 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat Programul privind Siguranţa Pacientului (WHO Patient Safety) a cărui primă iniţiativă - - “Îngrijiri de sănătate în condiţii de curăţenie înseamnă asistenţă medicală mai sigură (Clean Care is Safer Care - CCSC)” – pun accentual pe igiena asociată actului medical ca element esenţial pentru controlul infecţiilor nozocomiale, de care depinde major siguranţa pacienţilor din spitale. CCSC a instituit începând cu 5 mai 2009 evenimentul anual “Igiena mâinilor: SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ”. Campania militează pentru îmbunătăţirea practicilor privind igiena mâinii în rândul personalului medical. Campania s-a desfăşurat pentru prima dată la noi în 2011. Tema ptr campania 2012 „Planificare pentru îmbunătăţirea igienei mâinilor şi sloganul “Să eliminăm infecţiile cauzate de igiena defectuoasă a mâinii!”, prefaţează scopul campaniei, anume diseminarea de informaţii, cunoştinţe şi instrumente de lucru pentru stimularea înregistrării unităţilor sanitare în reţeaua mondială a centrelor de excelenţă OMS privind igiena mâinii (RMCEIM). Astfel, campania 2012 are ca obiectiv parcurgerea de către una sau mai multe unităţi sanitare din judeţul nostru a primelor etape recomandate de OMS pentru înregistrarea în RMCEIM. * Infecţiile nozocomiale sunt evenimente adverse înregistrate în instituţiile de sănătate la nivel mondial şi sunt cauzate într-o proporţie notabilă de deficienţele privind igiena mâinilor. Global, sute de milioane de pacienţi sunt afectaţi anual de infectii nozocomiale care duc la decese şi pierderi financiare semnificative pentru sistemele de sănătate. Actualmente, la fiecare 100 de pacienţi spitalizaţi la un moment dat, 7 în ţările dezvoltate şi10 în ţările în curs de dezvoltare vor dobândi cel puţin o infecţie nozocomială. În timp ce infecţiile tractului urinar sunt mai fecvente în ţările dezvoltate, infecţiile chirurgicale sunt de 9 ori mai numeroase în ţările în curs de dezvoltare afectând aproape 2/3 dintre pacienţii operaţi. În Europa mai mult de patru milioane de pacienţi sunt afectaţi anual de aproximativ 4,5 milioane infecţii nozocomiale care cauzează 16 milioane extra-zile de spitalizare, 37 000 de decese precum şi costuri de aproximativ 7 miliarde euro/an. În România în anil 2008 erau raportate 9677 de cazuri de infecţii nozocomiale distribuite pe judeţe de la câteva cazuri (Bistriţa Năsăud 2, Dâmboviţa 3, Constanţa 10) până la peste 1500 înregistrate în Cluj (1509), Iaşi (1550) şi Bucureşti (1582).
Transcript
Page 1: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

!

PromoSan-CRSP Bucureşti

Igiena mâinilor: sănătate şi viaţă – 5 mai 2012

Comunicat de presă

În octombrie 2004 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat Programul privind

Siguranţa Pacientului (WHO Patient Safety) a cărui primă iniţiativă - - “Îngrijiri de sănătate în condiţii de curăţenie înseamnă asistenţă medicală mai sigură (Clean Care is Safer Care - CCSC)” – pun accentual pe igiena asociată actului medical ca element esenţial pentru controlul infecţiilor nozocomiale, de care depinde major siguranţa pacienţilor din spitale. CCSC a instituit începând cu 5 mai 2009 evenimentul anual “Igiena mâinilor: SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ”. Campania militează pentru îmbunătăţirea practicilor privind igiena mâinii în rândul personalului medical. Campania s-a desfăşurat pentru prima dată la noi în 2011.

Tema ptr campania 2012 „Planificare pentru îmbunătăţirea igienei mâinilor!şi sloganul “Să eliminăm infecţiile cauzate de igiena defectuoasă a mâinii!”, prefaţează scopul campaniei, anume diseminarea de informaţii, cunoştinţe şi instrumente de lucru pentru stimularea înregistrării unităţilor sanitare în reţeaua mondială a centrelor de excelenţă OMS privind igiena mâinii (RMCEIM).

Astfel, campania 2012 are ca obiectiv parcurgerea de către una sau mai multe unităţi sanitare din judeţul nostru a primelor etape recomandate de OMS pentru înregistrarea în RMCEIM.

* Infecţiile nozocomiale sunt evenimente adverse înregistrate în instituţiile de sănătate la

nivel mondial şi sunt cauzate într-o proporţie notabilă de deficienţele privind igiena mâinilor. Global, sute de milioane de pacienţi sunt afectaţi anual de infectii nozocomiale care duc

la decese şi pierderi financiare semnificative pentru sistemele de sănătate. Actualmente, la fiecare 100 de pacienţi spitalizaţi la un moment dat, 7 în ţările dezvoltate şi10 în ţările în curs de dezvoltare vor dobândi cel puţin o infecţie nozocomială. În timp ce infecţiile tractului urinar sunt mai fecvente în ţările dezvoltate, infecţiile chirurgicale sunt de 9 ori mai numeroase în ţările în curs de dezvoltare afectând aproape 2/3 dintre pacienţii operaţi.

În Europa mai mult de patru milioane de pacienţi sunt afectaţi anual de aproximativ 4,5 milioane infecţii nozocomiale care cauzează 16 milioane extra-zile de spitalizare, 37 000 de decese precum şi costuri de aproximativ 7 miliarde euro/an.

În România în anil 2008 erau raportate 9677 de cazuri de infecţii nozocomiale distribuite pe judeţe de la câteva cazuri (Bistriţa Năsăud 2, Dâmboviţa 3, Constanţa 10) până la peste 1500 înregistrate în Cluj (1509), Iaşi (1550) şi Bucureşti (1582).

Page 2: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Multe dintre măsurile de prevenire şi control ale infecţiilor nozocomiale inclusiv cele privind igiena mâinilor, sunt simple, necostisitoare şi eficiente, dar responsabilitatea şi atitudinea pozitivă a personalului sanitar implicat sunt indispensabile. Pacienţii dar şi deprinderile populaţiei generale privind igiena mâinii joacă un rol important în prevenirea infecţiilor nozocomiale. Un studiu pe 900 de persoane publicat în prestigioasa revistă medicală Lancet în 2005 a relevat potenţialul deosebit al unui gest elementar de igienă precum spălarea corectă cu apă şi săpun a mâinilor: scăderea cu 50% a numărului cazurilor de pneumonie şi diaree şi cu 34% a infecţiilor cutanate.!

Obiectivul specific în cadrul campaniei 2012 este stimularea capacităţii unor unităţi sanitare din judeţul nostru în realizarea primelor etape ale parcursului recomandat de OMS pentru accederea în reţeaua internaţională a centrelor de excelenţă privind igiena mâinii.

Igiena mâinilor în spitale dar şi în viaţa de toate zilele implică gesturi simple, dar de mare responsabilitate, de care depind sănătatea şi chiar viaţa.

Page 3: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

!

PromoSan-CRSP Bucureşti

Igiena mâinilor: sănătate şi viaţă, 5 mai 2012

Analiza de situaţie Sumar: 2.1 Preambul 2.2 Infecţiile nozocomiale (IN) la nivel mondial şi european 2.2.1 Perspectiva globală 2.2.2 IN în ţările dezvoltate 2.2.3 IN în ţările în curs de dezvoltare 2.2.4 IN în Europa 2.2.5 Factori generici de risc şi soluţii posibile la problema IN 2.3. Situaţia din România 2.4. Programul OMS privind siguranţa pacientului: o replică globală pentru infecţiile nozocomiale 2.5. Concluzii 2.6. Bibliografie 2.7. Anexe:

2.7.1 Formularul de înscriere RMCEIM 2.7.2 Versiunea românească a Chestionarului Cadru de Autoevaluare a Igienei Mâinii (CCAIM) – fişier ataşat separat 2.1. Preambul În octombrie 2004 Adunarea Generală OMS a adoptat Programul privind Siguranţa

Pacientului (WHO Patient Safety) a cărui primă iniţiativă - “Să eliminăm infecţiile cauzate de igiena defectuoasă a mâinii!”, – a fost lansată în 2005. CCSC focalizează pe igiena asociată actului medical ca element esenţial pentru controlul infecţiilor nozocomiale, de care depinde major siguranţa pacienţilor din spitale.

Iniţiativa CCSC a invitat statele membre OMS să facă declaraţii oficiale privind angajamentul lor de a pune în aplicare acţiuni pentru reducerea infecţiilor nozocomiale (IN) şi a instituit începând cu 5 mai 2009 evenimentul anual “Igiena mâinilor: SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ” [1].

Campania militează pentru îmbunătăţirea practicilor privind igiena mâinii în rândul personalului medical. Campania s-a desfăşurat pentru prima dată în România în anul 2011.

Tema „Există un plan al instituţiei Dvs. privind îmbunătăţirea igienei mâinii?”!şi sloganul “Să eliminăm infecţiile cauzate de igiena defectuoasă a mâinii!”, prefaţează scopul campaniei din 2012 anume diseminarea de informaţie, cunoştinţe şi instrumente de lucru pentru stimularea înscrierii în reţeaua mondială a centrelor de excelenţă OMS privind igiena mâinii (RMCEIM).

Page 4: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Astfel, campania 2012 ţinteşte realizarea de către una sau mai multe unităţi sanitare din judeţul Dvs. a primelor etape ale parcursului recomandat de OMS pentru accederea în RMCEIM. Lista completă a etapelor integrării în RMCEIM este prezentată în 1. Contextul celebrării campaniei 2012.

2.2 Infecţiile nozocomiale la nivel mondial şi european Infecţiile nozocomiale sunt cele mai frecvente evenimente adverse înregistrate în

instituţiile de sănătate la nivel mondial şi sunt cauzate într-o proporţie notabilă de deficienţele privind igiena mâinii. 2.2.1 Perspectiva globală [2].

Global, sute de milioane de pacienţi sunt afectaţi anual de IN care duc la decese şi pierderi financiare semnificative pentru sistemele de sănătate. Actualmente, la fiecare 100 de pacienţi spitalizaţi la un moment dat, 7 în ţările dezvoltate şi 10 în ţările în curs de dezvoltare vor dobândi cel puţin o IN.

În timp ce infecţiile tractului urinar sunt mai fecvente în ţările dezvoltate, infecţiile chirurgicale sunt de 9 ori mai numeroase în ţările în curs de dezvoltare afectând aproape 2/3 dintre pacienţii operaţi. În unităţile de terapie intensivă (UTI), aproape 1/3 dintre pacienţi sunt afectaţi de cel puţin o IN în ţările cu venituri mari, în timp ce frecvenţa IN poate fi de cel puţin 2 ori mai mare în ţările cu venituri mici sau mijlocii. Nou-născuţii sunt expuşi unui risc IN de 3 – 20 ori mai mare în ţările în curs de dezvoltare faţă de ţările dezvoltate.

2.2.2 Prevalenţa IN în ţările dezvoltate [2]. Prevalenţa IN în ţările dezvoltate, variază între 3,5% şi 12%. Incidenţa estimată în Statele Unite ale Americii (SUA) a fost de 4,5% în 2002, revenind

la 9,3 infecţii/1 000 de pacienţi-zi şi 1,7 milioane de pacienţi afectaţi. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) raportează o prevalenţă

medie de 7,1% în ţările europene şi estimează că 4 131 000 de pacienţi sunt afectaţi anual de aproximativ 4 544 100 de episoade IN. Potrivit unui euro-studiu multicentric recent, proporţia de pacienţi infectaţi în UTI s-ar putea ridica la 51%, cele mai multe IN. Aproximativ 30% dintre pacienţii UTI sunt afectaţi de cel puţin o IN, riscul crescând odată cu timpul petrecut în UTI. În medie, incidenţa cumulativă a infecţiei la pacienţii adulţi cu risc crescut este de 17,0 episoade/1000 pacienţi-zi. Frecvenţa ridicată a IN este asociată cu utilizarea dispozitivelor invazive, în special cu cateterele de perfuzie, cateterele urinare şi tubulatura de ventilare.

2.2.3 Prevalenţa IN în ţările în curs de dezvoltare [2]. În oricare moment recent, prevalenţa IN în ţările cu venituri mici sau mijlocii variază

între 5,7% şi 19,1%. În UTI ponderea pacienţilor cu IN variază de la 4,4% la 88,9%, cu o frecvenţă globală

a infecţiilor care se ridică la 42,7 episoade/1000 pacienţi-zi, de aproape trei ori mai mare decât în ţările cu venituri mari.

Frecvenţa IN asociate cu utilizarea dispozitivelor invazive poate fi de până la 19 ori mai mare decât datele raportate de Germania şi SUA.

Page 5: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

În ţările în curs de dezvoltare 4% până la 56% dintre decese printre copiii născuţi în spital sunt cauzate de IN în perioada neonatală; în ţările mai puţin dezvoltate din Asia de Sud-Est şi Africa Sub-Sahariană acest procent se ridică la 75%.

2.2.4 Prevalenţa IN în Europa În fiecare an IN cauzează 16 milioane extra-zile de spitalizare, 37 000 de decese precum şi costuri de aproximativ 7 miliarde euro/an [1].

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) raportează o prevalenţă medie de 7,1% în ţările europene şi estimează că 4 131 000 de pacienţi sunt afectaţi anual de aproximativ 4 544 100 de episoade IN.

Potrivit unui euro-studiu multicentric recent, proporţia de pacienţi infectaţi în UTI s-ar putea ridica la 51%, cele mai multe IN. Aproximativ 30% dintre pacienţii UTI sunt afectaţi de cel puţin o IN, riscul crescând odată cu timpul petrecut în UTI.

În medie, incidenţa cumulativă a infecţiei la pacienţii adulţi cu risc crescut este de 17,0 episoade/1000 pacienţi-zi [2].

2.2.5 Factori generici de risc şi soluţii posibile la problema IN [2]. Factori ce pot cauza IN indiferent de resursele disponibile: - utilizarea prelungită şi improprie a dispozitivelor invazive şi a antibioticelor; - procedurile chirurgicale complexe, cu risc ridicat; - imuno-supresia şi alte afectări severe ale pacientului; - aplicarea improprie a măsurilor standard de prevenţie şi izolare. Factori specifici instituţiilor sanitare cu resurse limitate: - condiţii inadecvate de igienă şi gestionare a deşeurilor; - infrastructură slabă; - echipamente insuficiente; - lipsa de personal; - suprapopularea spitalelor; - slaba cunoaştere şi aplicare a măsurilor de bază privind controlul infecţiilor; - lipsa de cunoştinţe privind siguranţa transfuziilor şi a injecţiilor; - absenţa unor politici şi ghiduri specifice pe plan local şi naţional; Soluţii posibile la problema IN. Multe dintre măsurile de prevenire şi control ale IN, inclusiv cele privind igiena

mâinilor, sunt simple, necostisitoare şi eficiente, dar responsabilitatea şi atitudinea pozitivă a personalului sunt indispensabile.

Soluţiile recomandate de CCSC/OMS sunt: - Aplicarea măsurilor de precauţie standard, în special a celor mai bune practici

privind igiena mâinii. - Identificarea principalilor factorilor locali de risc pentru IN. - Îmbunătăţirea sistemelor de raportare şi supraveghere la nivel naţional. - Asigurarea resurselor minimale pentru igienă în unităţile sanitare şi alocare de resurse

pentru supravegherea IN la nivel instituţional, inclusiv capacitarea laboratoarelor de microbiologie.

- Asigurarea mecanismelor de bază privind supravegherea şi controlul IN la nivel naţional.

- Îmbunătăţirea educaţiei şi creşterea responsabilităţii personalului.

Page 6: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

- Efectuarea de cercetări pentru a adapta şi valida protocoale internaţionale de supraveghere la realitatea ţărilor în curs de dezvoltare.

- Efectuarea de cercetări privind implicarea potenţială a pacienţilor şi a aparţinătorilor în raportatea şi controlul IN.

2.3. Situaţia în România În România anului 2008 erau raportate 9677 de cazuri de infecţii nozocomiale distribuite

pe judeţe de la câteva cazuri (Bistriţa Năsăud 2, Dâmboviţa 3, Constanţa 10) până la peste 1500 înregistrate în Cluj (1509), Iaşi (1550) şi Bucureşti (1582). Detalii privind situaţia din 2008 sunt prezentate în Analiza de situaţie 2011 [3].

* Cadrul legislativ în speţă a fost trecut în revistă în Analiza de situaţie aferentă 2011 [3].

Pilonul central al reglementărilor departamentale este Ordinul MS nr. 916 din 27/07/2006, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 759 din 06/09/2006, privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale în unităţile sanitare [4].

*!În privinţa igienei personale la populaţia generală care influenţează şi subpopulaţia

pacienţilor şi prin aceasta prevalenţa IN în spitalele româneşti, românii se află din păcate pe poziţii defavorizate în Europa în privinţa consumului de săpun, detergenţi şi pastă de dinţi [5].

În privinţa igienei mâinii, specialiştii apreciază că spălarea corectă cu apă şi săpun rămâne una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenire şi control în privinţa răspândirii IN [6]. !

2.4. Programul OMS privind siguranţa pacientului: o replică globală pentru IN [7]. Iniţiativa CCSC îndreptată împotriva IN prin măsuri legate esenţial de igiena mâinii

reprezintă instrumentul principal al programului OMS privind siguranţa pacientului. Principalele realizări CCSC:

- Angajarea oficială a peste două treimi dintre statele membre OMS în privinţa măsurilor pentru reducerea IN, cu accent special pe îmbunătăţirea igienei mâinii.

- Elaborarea primului Ghid OMS privind igiena mâinii în instituţiile de sănătate; versiunea românească a acestui ghid va fi pusă la dispoziţia reţelei PromoSan prin eforturile colegilor CRSP, coordonate de CNEPSS, ca material adjuvant 2012.

- Materialul OMS - "Cele cinci momente privind igiena mâinii "- o modalitate inovatoare de înţelegere, monitorizare şi acţiune privind igiena mâinii.

- Realizarea Chestionarului-Cadru OMS de Autoevaluare privind Igiena Mâinii (CCAIM) pentru evaluarea situaţiei şi monitorizarea progreselor privind igiena mâinii.

- Realizare a peste 60 de publicaţii ştiinţifice. Perspective CCSC:

- Coordonarea CleanHandsNet; CleanHandsNet este o reţea informală a coordonatorilor campaniilor cu scopul schimbului de experienţă. În momentul de faţă reţeaua cuprinde 43 de participanţi şi este în continuare deschisă celor doritori să-şi îmbogăţească arsenalul ştiinţific şi metodologic prin http://www.who.int/gpsc/national_campaigns/en/ .

- Actualizarea Ghidului OMS privind igiena mâinii în instituţiile de sănătate pe baza noilor informaţii diseminate periodic pe paginile web.

Page 7: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

- Estimarea endemiei globale a infecţiilor nozocomiale (IN), în special cu privire la regiunile cu resurse limitate, unde datele disponibile sunt rare în timp ce IN sunt semnificativ mai frecvente decât în ţările dezvoltate.

- Identificarea de strategii viabile pentru controlul infecţiilor, adaptate ţărilor cu resurse limitate.

- Identificarea lacunelor în evidenţele privind controlul infecţiilor şi a noilor ameninţări. *

Ca structură globală de colaborare, CCSC a lansat în 2009 reţeaua mondială a centrelor de excelenţă privind igiena mâinii (RMCEIM); înscrierea în reţea porneste de la Chestionarul-Cadru de Autoevaluare a Igienei Mâinii şi a generat interes major în instituţiile de sănătate din toată lumea.

CCAIM conţine întrebări grupate în componente referitoare la: Schimbări în sistem, Instruire şi educaţie, Evaluare şi feedback, Afişare la locul de muncă, Atitudinea Instituţională privind Igiena Mâinii, Criteriile manageriale de varf; răspunsurile permit desprinderea punctelor tari şi slabe în practicile locale de igiena mâinii. O secţiune sintetică furnizează un scor care clasifică instituţia pe unul dintre nivelurile: inadecvat, elementar, intermediar, avansat. Punctele în care se înregistrează deficienţele majore pot constitui ţinta unor măsuri de primă urgenţă, de asumat până la următoarea celebrare [8].

La 1 februarie 2012, un total de 14.825 de spitale şi alte unităţi medicale din 149 de ţări erau înregistrate în REMCEIM, asumandu-şi ipso-facto intenţia de a marca noi progrese prin implicarea activă în campania internaţională Igiena mâinii: sănătate şi viaţă – 5 mai 2012.

Înrolarea globală RMCEIM era următoarea: Regiunea OMS-America - 4358 spitale, Regiunea OMS-Pacificul de Vest - 2815 spitale, Regiunea OMS Asia de Sud-Est - 1046 spitale, Regiunea OMS Est-Mediteraneană - 1045 spitale, Regiunea OMS-Africa - 496 spitale.

Regiunea EURO-OMS număra 5065 spitale RMCEIM. România avea înregistrate 3 unităţi sanitare [9].

Parcursul recomandat de OMS pentru accederea în RMCEIM este următorul [10]: - Etapa I- Aplicarea instrumentului CCAIM pentru a stabili stadiul în care se găseşte

instituţia sanitară în privinţa igienei mâinii. - Etapa II – Interpretarea rezultatelor şi identificarea uneia sau a câtorva măsuri de primă

urgenţă pentru îmbunătăţirea igienei mâinii. - Etapa III - Înscrierea instituţiei în RMCEIM prin transmiterea formularului de înscriere

[11] (vedeţi anexa 2. Analiza de situaţie) la adresa de e-mail [email protected] si in [email protected], odată cu planul specific de acţiune, pentru a fi utilizat în cadrul celebrării globale -2012.

- Etapa IV- Participarea instituţiei la celebrarea campaniei 2012: rezultate preliminare. - Etapa V – Continuarea eforturilor de îmbunătăţire a igienei mâinii prin măsuri

complementare celor de primă urgenţă, dupa 5 mai 2012.

2.5 Concluzii Obiectivul specific României în cadrul campaniei 2012 se referă la stimularea capacităţii

unor unităţi sanitare din judeţele noastre pentru realizarea primelor etape recomandatw de OMS pentru accederea în RMCEIM.

Page 8: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

În acest scop pachetul suport 2012 oferă informaţie, cunoştinţe şi instrumente de lucru. Piesa principală a acestui pachet este Chestionarul-Cadru de Autoevaluare a Igienei Mâinii (CCAIM) oferit în versiune românească ca anexă - fişier separat la prezenta Analiză de situaţie.

Dacă se va reuşi diseminarea până la 1 aprilie a acestui instrument unor unităţi sanitare în care există potenţialul şi disponibilitatea pentru aderarea la RMCEIM, etapele I - III pot fi parcurse în câte 10 zile cu rezultatul unei opţiuni importante pentru îmbunătăţirea semnificativă a igienei mâinii şi scăderea IN, într-un context internaţional stimulativ.

2.6 Bibliografie [1] Site CYH-OMS 2011: http://www.who.int/gpsc/country_work/burden_IN/en/index.html [2] Site CYH-OMS 2012 : http://www.who.int/gpsc/country_work/gpsc_ccisc_fact_sheet_en.pdf [3] Negoescu R, Bălan C. Niţulescu D, Analiza de situaţie CYH 2011 [4] ***Ordinul MS nr. 916 din 27/07/2006, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 759 din 06/09/2006, privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale în unităţile sanitare: http://ifacforl.ro/images/legi/Ordin_nr916_din_2006.pdf) [5] ***Date prezentate de Institutul de Sănătate Publică Bucureşti cu ocazia lansării Campaniei naţionale de promovare a normelor de igienă personală şi a mediului înconjurător 2008 [6] Serban Roxana, INSP-CRSPB-Epidemiol. BT, Comunicare personală 2012 [7] http://www.who.int/gpsc/background/en/index.html] [8] ***Hand Hygiene Self-Assessment Framework , WHO Geneva 2010: http://www.who.int/gpsc/country_work/hhsa_framework_October_2010.pdf [9] http://www.who.int/gpsc/5may/registration_update/en/index.html [10]!http://www.who.int/gpsc/5may/EN_PSP_GPSC1_5May_2012/en/index.html [11] http://www.who.int/gpsc/5may/register/en/index.html 2.7 Anexe: 2.7.1Formularul de înscriere RMCEIM *Required fields

Name of your health-care facility *

Town/city * Please take care to enter the town/city name accurately

Country or area *

Total number of staff in your facility

Total number of inpatient beds in your facility

Year when your facility was first built or established

Name of main contact person *

Position of main contact person

Page 9: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Telephone *

Fax

E-mail address *

The email format is "[email protected]"

How did you hear about the SAVE LIVES: Clean Your Hands initiative?

Word of mouth

WHO website

Email

WHO SAVE LIVES newsletter

Publication

Other

If "Other" please specify

Full postal address

Address line 1 *

Address line 2

Town/city *

Region *

Postal code *

2.7.2 Versiunea românească a Chestionarului Cadru de Autoevaluare a Igienei Mâinii (CCAIM) : se anexează ca fişier separat în pachetul CYH 2012.

Page 10: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Traducere eticheta superioară: “Îngrijiri de sănătate în condiţii de curăţenie înseamnă asistenţă

medicală mai sigură”

Igiena mâinilor: SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ

Page 11: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Igiena mâinilor: SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ (IMSV)

5 Mai 2012

Contextul celebrării CRSP Bucureşti- Promovarea Sănătăţii

Page 12: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Igiena mâinilor: SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ Scurt istoric

!  În octombrie 2004 Adunarea Generală OMS a adoptat Programul privind Siguranţa Pacientului a cărui primă iniţiativă - “Îngrijiri de sănătate în condiţii de curăţenie înseamnă asistenţă medicală mai sigură� (Clean Care is Safer Care - CCSC)” – a fost lansată în 2005. CCSC pune accentul pe igiena asociată actului medical ca element esenţial pentru controlul infecţiilor nozocomiale, de care depinde major siguranţa pacienţilor din spitale.

!  Iniţiativa CCSC a invitat statele membre OMS să facă declaraţii oficiale privind angajamentul lor de a pune în aplicare acţiuni pentru reducerea infecţiilor nozocomiale (IN) şi a instituit începând cu 5 mai 2009 evenimentul anual “Igiena mâinilor: SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ.

!  Campania IMSV promovează îmbunătăţirea practicilor privind igiena mâinilor în rândul personalului medical.

!  Campania s-a desfaşurat pentru prima dată în România 2011. !

Page 13: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Initiaţive OMS

!  Angajarea oficială a peste două treimi dintre statele membre OMS în privinţa măsurilor pentru reducerea IN, cu accent special pe îmbunătăţirea igienei mâinilor.

!  Promovarea Ghidului OMS privind igiena mâinii în instituţiile de sănătate;. !  Îndreptarul OMS "Cele cinci momente privind igiena mâinii "- o modalitate

inovatoare de înţelegere, monitorizare şi acţiune privind igiena mâinii.

!  Elaborarea Chestionarului-Cadru OMS de Autoevaluare privind Igiena Mâinii (CCAIM) pentru evaluarea situaţiei şi monitorizarea progreselor privind igiena mâinii.

!  Peste 60 de publicaţii ştiinţifice. !  Înscrierea a peste 10 000 unităţi sanitare din toată lumea în acţiuni privind

îmbunătăţirea igienei mâinilor centrate pe campaniile anuale. Nota. Iniţiativa CCSC este coordonată de un grup de lucru în cadrul Programului OMS privind siguranţa

pacientului(OMS/Geneva), supervizat de Prof. Didier Pittet, Universitatea din Geneva. Ghidurile OMS specifice sunt elaborate de un grup de experţi internaţionali de prestigiu. Programul actionează în strânsă colaborare cu organizaţii naţionale şi internaţionale cu renume în domeniul controlului bolilor infecţioase. Sursa: http://www.who.int/gpsc/background/en/index.html

!

Page 14: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Initiativa CCSC: perspective !

!  Coordonarea CleanHandsNet; CleanHandsNet este o reţea informală a coordonatorilor campaniilor cu scopul schimbului de experienţă. În momentul de faţă reţeaua cuprinde 43 de participanţi şi este în continuare deschisă prin http://www.who.int/gpsc/national_campaigns/en/ celor care doresc să participe.

!  Actualizarea Ghidului OMS privind igiena mâinilor în instituţiile de sănătate pe baza noilor informaţii diseminate periodic pe paginile web.

!  Estimarea endemiei globale a infecţiilor nozocomiale (IN), în special în regiunile cu resurse limitate, unde datele disponibile sunt rare în timp ce IN sunt mult mai frecvente decât în ţările dezvoltate.

!  Identificarea de strategii pentru controlul infecţiilor, adaptate ţărilor cu resurse limitate.

!  Identificarea lacunelor în evidenţele privind controlul infecţiilor şi a noilor

ameninţări.

Sursa: http://www.who.int/gpsc/background/en/index.html

Page 15: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

!  Tema: Planificare pentru îmbunătăţirea igienei mâinilor

!!

!  Slogan: Să eliminăm infecţiile cauzate de igiena deficitară a mâinilor!

!  Scopul:

Diseminarea de informaţii, cunoştinţe şi instrumente de lucru pentru îmbunătăţirea igienei mâinilor în unităţile sanitare.

Page 16: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Centrele de excelenţă OMS privind igiena mâinilor

!  În 2009 iniţiativa CCSC a lansat reţeaua mondială a centrelor de excelenţă privind igiena mâinii (RMCEIM); înscrierea în reţea a avut la bază Chestionarul-Cadru de Autoevaluare a Igienei Mâinilor (CCAIM) şi a generat interes major în instituţiile de sănătate din toată lumea.

!  La 1 februarie 2012, un total de 14.825 de spitale şi alte unităţi medicale din 149 de ţări erau înregistrate în REMCEIM, asumându-şi intenţia de a marca noi progrese prin implicarea activă în campania internaţională Igiena mâinilor: sănătate şi viaţă, 5 mai 2012.

!  Înrolarea în REMCEIM la nivel global este : Regiunea OMS-America - 4358 spitale, Regiunea OMS-Pacificul de Vest - 2815 spitale, Regiunea OMS Asia de Sud-Est - 1046 spitale, Regiunea OMS Est-Mediteraneană - 1045 spitale, Regiunea OMS-Africa - 496 spitale.

!  Regiunea EURO-OMS număra 5065 spitale RMCEIM. România are înregistrate 3 unităţi sanitare.

Sursa: http://www.who.int/gpsc/5may/registration_update/en/index.html!

Page 17: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Etapele recomandate de OMS pentru înregistrarea în RMCEIM !  Etapa I- Aplicarea instrumentului CCAIM * pentru a stabili stadiul în care se

găseşte instituţia sanitară în privinţa igienei mâinilor.

!  Etapa II – Interpretarea rezultatelor şi identificarea măsurilor pentru îmbunătăţirea de primă urgenţ igienei mâinilor.

!  Etapa III - Înscrierea instituţiei în RMCEIM prin transmiterea formularului de înscriere (vedeţi anexa 2. Analiza de situaţie) la adresa de e-mail [email protected] şi cc la [email protected] odată cu planul specific de acţiune, pentru a fi utilizat în cadrul celebrării globale -2012.

!  Etapa IV- Participarea instituţiei la celebrarea naţională -2012: prezentarea rezultatelor preliminare.

!  Etapa V – Continuarea eforturilor de îmbunătăţire a igienei mâinilor prin măsuri complementare celor de primă urgenţă, dupa 5 mai 2012.

*Nota. Versiunea românească a CCAIM este oferită ca anexă – fişier separat la 2. Analiza de situaţie 2012. Dacă instrumentul CCAIM va fi prezentat unei instituţii sanitare din judeţul Dvs. în jurul

datei de 1 aprilie, ar urma ca etapele I-III să se desfăşoare pe parcursul a câte 10 zile.

Sursa; http://www.who.int/gpsc/5may/EN_PSP_GPSC1_5May_2012/en/index.html

Page 18: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Obiectiv

Angajarea uneia sau mai multor unităţi sanitare din judeţul dvs. a primelor etape recomandate de OMS pentru înregistrarea în RMCEIM.

Page 19: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Date şi fapte globale privind IN

"  La nivel global, sute de milioane de pacienţi sunt afectaţi anual de IN care duc la decese şi pierderi financiare semnificative pentru sistemele de sănătate.

"  Actualmente, la fiecare 100 de pacienţi spitalizaţi la un moment dat, 7 în ţările

dezvoltate şi 10 în ţările în curs de dezvoltare vor dobândi cel puţin o IN.

"  În timp ce infecţiile tractului urinar sunt mai fecvente în ţările dezvoltate, infecţiile chirurgicale sunt de 9 ori mai numeroase în ţările în curs de dezvoltare afectând aproape 2/3 dintre pacienţii operaţi.

"  În unităţile de terapie intensivă (UTI), aproape 1/3 dintre pacienţi sunt afectaţi de cel puţin o IN în ţările cu venituri mari, în timp ce frecvenţa IN poate fi de cel puţin 2 ori mai mare în ţările cu venituri mici sau mijlocii.

"  Nou-născuţii sunt expuşi unui risc IN de 3 – 20 ori mai mare în ţările în curs de dezvoltare faţă de ţările dezvoltate.

Sursa: http://www.who.int/gpsc/country_work/gpsc_ccisc_fact_sheet_en.pdf

Page 20: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

IN în ţările dezvoltate "  Prevalenţa IN în ţările dezvoltate, variază între 3,5% şi 12%. "  Incidenţa estimată în Statele Unite ale Americii (SUA) a fost de 4,5% în 2002, revenind la 9,3 infecţii/1 000 de pacienţi-zi şi 1,7 milioane de

pacienţi afectaţi. "  Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) raportează o

prevalenţă medie de 7,1% în ţările europene şi estimează că 4 131 000 de pacienţi sunt afectaţi anual de aproximativ 4 544 100 de episoade IN.

"  Potrivit unui euro-studiu multicentric recent, proporţia de pacienţi infectaţi

în UTI s-ar putea ridica la 51%, cele mai multe IN. Aproximativ 30% dintre pacienţii UTI sunt afectaţi de cel puţin o IN, riscul crescând odată cu timpul petrecut în UTI.

"  În medie, incidenţa cumulativă a infecţiei la pacienţii adulţi cu risc crescut este

de 17,0 episoade/1000 pacienţi-zi. "  Frecvenţa ridicată a IN este asociată cu utilizarea dispozitivelor invazive,

în special cu cateterele de perfuzie, cateterele urinare şi tubulatura de ventilare. Sursa: http://www.who.int/gpsc/country_work/gpsc_ccisc_fact_sheet_en.pdf !

Page 21: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Povara endemiei IN în ţările dezvoltate Numărul destudii naţionale sau multicentrice referitoare la IN, în şările cu venituri ridicate1995-2010 Comentariu: în privinţa IN la adulţi, studiile indică preocuparea cea mai mare în Europa;

în Statele Unite preocuparea crescută se extinde către nou-născuţi şi copii.

Sursa: http://whqlibdoc.who.int/publications/2011/9789241501507_eng.pdf

Page 22: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Prevalenţa IN în ţările dezvoltate, 1995-2010* *Pentru ţările cu mai mult de un studiu sunt prezentate cifrele cele mai recente.

Comentariu: prevalenţele sunt cuprinse între 3,6% (Germania) – 12% (Noua Zeelandă).

!!!

Sursa: http://whqlibdoc.who.int/publications/2011/9789241501507_eng.pdf

Page 23: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

IN în ţările în curs de dezvoltare

!  Prevalenţa IN în ţările cu venituri mici sau mijlocii variază între 5,7% şi 19,1%.

!  În UTI ponderea pacienţilor cu IN variază de la 4,4% la 88,9%, cu o frecvenţă globală a infecţiilor care se ridică la 42,7 episoade/1000 pacienţi-zi, de aproape trei ori mai mare decât în ţările cu venituri mari.

!  Frecvenţa IN asociate cu utilizarea dispozitivelor invazive poate fi de până la 19 ori mai mare decât datele raportate de Germania şi SUA.

!  În ţările în curs de dezvoltare 4% până la 56% dintre decese printre copiii născuţi în spital sunt cauzate de IN în perioada neonatală; în ţările mai puţin dezvoltate din Asia de Sud-Est şi Africa Sub-Sahariană acest procent se ridică la 75%.

!

Sursa: http://www.who.int/gpsc/country_work/gpsc_ccisc_fact_sheet_en.pdf

Page 24: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Povara IN în ţările cu venituri mici sau mijlocii, 1995-2010* *Numărul destudii de orice fel referitoare la IN, 1995-2010

Comentariu: amploarea fenomenului IN conform studiilor priveşte în egală măsură adulţii şi populaţia infantilă în Mexic şi Brazilia. În China studiile IN semnalează probleme la cohortele infantile.

În alte ţări în curs de dezvoltare studiile raportează date IN privind mai ales adulţii.

Sursa: http://whqlibdoc.who.int/publications/2011/9789241501507_eng.pdf

Page 25: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Prevalenţa IN în ţările cu venituri mici sau mijlocii, 1995-2010 Comentariu: prevalenţele sunt între 5,4% (Mongolia) şi 19,1% (Albania).

Sursa: http://whqlibdoc.who.int/publications/2011/9789241501507_eng.pdf

Page 26: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Factori !generici!de risc pentru IN

Factori ce pot cauza IN indiferent de resursele disponibile: "  utilizarea prelungită şi improprie a dispozitivelor invazive şi a antibioticelor; "  procedurile chirurgicale complexe, cu risc ridicat; "  imuno-supresia şi alte afectări severe ale pacientului; "  aplicarea improprie a măsurilor standard de prevenţie şi izolare.

Factori specifici instituţiilor sanitare cu resurse limitate: "  condiţii inadecvate de igienă şi gestionare a deşeurilor; "  infrastructură slabă; "  echipamente insuficiente; "  lipsa de personal; "  suprapopularea spitalelor; "  slaba cunoaştere şi aplicare a măsurilor de bază privind controlul infecţiilor; "  lipsa de cunoştinţe privind siguranţa transfuziilor şi a injecţiilor; "  absenţa unor politici şi ghiduri specifice pe plan local şi naţional.!

!Sursa: http://www.who.int/gpsc/country_work/gpsc_ccisc_fact_sheet_en.pdf

!

Page 27: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Soluţii posibile la problema IN !Multe dintre măsurile de prevenire şi control ale IN, inclusiv cele privind igiena mâinilor, sunt simple, necostisitoare şi eficiente, dar responsabilitatea şi atitudinea optimă a personalului sunt indispensabile.

Soluţiile recomandate de CCSC/OMS sunt: "  Aplicarea măsurilor de precauţie standard, în special a celor mai bune practici privind igiena mâinilor. "  Identificarea principalilor factorilor locali de risc pentru IN. "  Îmbunătăţirea sistemelor de raportare şi supraveghere la nivel naţional. "  Asigurarea resurselor minimale pentru igienă în unităţile sanitare şi alocare de resurse

pentru supravegherea IN la nivel instituţional, inclusiv capacitarea laboratoarelor de microbiologie. "  Asigurarea mecanismelor de bază privind supravegherea şi controlul IN la nivel naţional. "  Îmbunătăţirea educaţiei şi creşterea responsabilităţii personalului. "  Efectuarea de cercetări pentru a adapta şi valida protocoale internaţionale de supraveghere la

realitatea ţărilor în curs de dezvoltare. "  Efectuarea de cercetări privind implicarea potenţială a pacienţilor şi a aparţinătorilor în raportatea şi

controlul IN. Sursa: http://www.who.int/gpsc/country_work/gpsc_ccisc_fact_sheet_en.pdf

!

Page 28: Igiena Mainii: Sanatate si viata - 5 mai 2012

Resurse bibliografice

Site-Uri OMS 2012: !  http://www.who.int/gpsc/5may/EN_PSP_GPSC1_5May_2012/en/index.html !  http://www.who.int/gpsc/country_work/burden_IN/en/index.html !  http://www.who.int/gpsc/background/en/index.html !  http://www.who.int/gpsc/country_work/gpsc_ccisc_fact_sheet_en.pdf !  http://whqlibdoc.who.int/publications/2011/9789241501507_eng.pdf


Recommended