+ All Categories
Home > Documents > hipotensiunea arteriala

hipotensiunea arteriala

Date post: 17-Oct-2015
Category:
Upload: antoche-paula
View: 64 times
Download: 5 times
Share this document with a friend

of 13

Transcript

Hipotensiunea arterial

Hipotensiunea arterialTratamentul kinetoterapeutic

Generalitati:Hipotensiunea este termenul medical ce desemneaza o valoare scazuta atensiunii arteriale(mai putin de 90/60). La oamenii sanatosi, in special la atleti, hipotensiunea reprezinta un semn de buna functionare asistemului cardiovascular (reprezentat de inima si sistemul vascular). Totusi, hipotensiunea poate fi expresia unei anumite afectiuni, in special la persoanele in varsta. In randul acestei populatii, hipotensiunea poate produce un flux sangvin inadecvat la inima,creiersi alte organe vitale.Hipotensiunea cronica nu este niciodata grava. Problemele de sanatate apar atunci cand tensiunea scade brusc si creierul este privat de un flux sangvin adecvat. Acest fenomen poate duce la aparitia senzatiei de ameteala. Ea apare de obicei la ridicarea in picioare (ortostatism) din pozitie culcata sau sezanda. In asemenea cazuri, acest tip de hipotensiune este cunoscuta sub denumirea de hipotensiune posturala,hipotensiune ortostaticasau hipotensiune ortostatica mediata neuronal.Hipotensiunea posturala este considerata o imposibilitate a sistemului nervos autonom (reprezentat de portiunea din sistemul nervos care controleaza activitatile vitale involuntare, cum ar fi bataile inimii) de a reactiona corespunzator la modificari bruste. In momentul in care o persoana sta in picioare, o cantitate desangese scurge in extremitatile inferioare ale corpului. Daca sistemele adaptative ale organismului nu ar interveni, acest fenomen ar avea ca rezultat scaderea presiunii arteriale. Cu toate acestea, in mod normal, organismul compenseaza prin trimiterea unor semnale la nivelul inimii, pentru ca aceasta sa bata mai tare si vasele de sange sa se contracte. Aceste mecanisme contracareaza scaderea tensiunii arteriale. Daca ele nu au loc sau au loc prea incet, apare hipotensiunea posturala.

Cauze:Hipotensiunea arteriala are o multitudine de cauze:- deshidratarea;- sarcina;- disfunctii ale sistemului nervos;- boli cardiovasculare: infarct miocardic, defecte de valva;- boli endocrinologice: hipotiroidism, hipertiroidism;- hemoragiile;- lisa vitaminei B12;- septicemia;- unele medicamente: diuretice, antidepresive, betablocante;- diabet.

Simptomatologie:Hipotensiunea ortostaticase manifesta prin: ameteli, stare de slabiciune si uneori chiar lesin.

Hipotensiunea postprandialaare aceleasi simptome.Scaderea brusca a tensiunii arteriale acompaniata de urmatoarele simptome , poate prevesti o afectiune grava. Aceste simptome pot fi:- scaderea puterii de concentrare;- greata;- piele umeda si rece;- depresie. Se insoteste de puls slab, extremitati reci si care la efort, in loc sa creasca, se mentine scazuta sau scade si mai mult.Acesti hipotensivi obosesc la cel mai mic efort, manifesta sensibilitate la frig, vajaituri in urechi, palpitatii, tulburari de vedere si au tendinta la lesin.

Monitorizarea hipotensiunii arteriale

Odata diagnosticata, hipotensiunea trebuie urmarita de medicul de familie. Dar cand apar simptome ingrijoratoare sau cand tensiunea scade brusc , atunci este timpul sa mergeti la medicul de familie sau medicul cardiolog.

Tratamentul initial

o alimentatie bogata in sare,consumul deceai negru, coca-cola, cafea(dar fara a se face exces), dar mai alesingestia unei cantitati mai mare de lichide.In hipotensiunea ortostatica pacientii sunt sfatuiti sa nu se ridice brusc sau sa nu stea prea mult timp in picioare. consumul din abundenta al bauturilor non-alcoolice, minim opt pahare pe zi; bauturile ce se consuma in timpul sportului, care sunt bogate insodiusipotasiusunt recomandate, in special in timpul efectuarii activitatilor fizice sau pe vreme foarte calduroasa; ridicarea obiectelor grele trebuie evitata nu este recomandata expunerea laapafierbinte, cum ar fi de exemplu dusurile fierbinti;Exerciiul fizic de intensitate moderat mbunteste tonusul vascular i rentoarcerea venoas. Respectarea orelor de odihn, un regim de via ordonat sunt aspecte importante.Tratamentul kinetoterapeuticMijloace:In hipotensiunea arteriala masaj stimulativelectroterapieexerciii libere (active, analitice i sintetice),exerciii cu obiecte uoare portative,exerciii de respiraie i de abdomen,plimbri de durat mai lung (60 90 min.),- turism, not, schiObiective:

Cresterea frecventei cardiaceCresterea tonusului muscularCresterea fortei de contractie Hipotensiune arteriala ortostaticagimnastic vasculargimnastic abdominalmobilizri active ale membrelor inferioare, efectuate din decubit i aezatmsajul general i al membrelor inferioare, forma stimulant.Durata sedintei va fi de 40 de minute si se va incheia prin masaj foarte lent pentru ca perioada de decopensare sa nu aiba loc brusc.Bibliografie:Dobreci L., Kinetoterapia in afectiuni cardio-vasculare,Editura Alma Mater, Bacau ,2009.http://www.sfatulmedicului.ro/Boli-ale-inimii-si-vaselor/hipotensiunea-arteriala_175http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/medicul-de-familie/hipotensiunea-arteriala-514471.html

Antoche PaulaKMS 304 A


Recommended