+ All Categories
Home > Documents > Gradinile acvatice

Gradinile acvatice

Date post: 11-Apr-2016
Category:
Upload: mihai-rascol
View: 247 times
Download: 4 times
Share this document with a friend
Description:
mic ghid de prezentare elementelor acvatice din cadrul gradinilor si parcurilor
Embed Size (px)
of 21 /21
Studenti: Prie Dragos 21p Rascol Mihai 21p
Transcript
Page 1: Gradinile acvatice

Studenti: Prie Dragos 21p Rascol Mihai 21p

Page 2: Gradinile acvatice

Gradinile de apa, cunoscute ca si gradini acvatice, iazuri de gradina, au devenit tot mai populare in ultimii ani.

Referindu`se de cele mai multe ori la amenajari artificiale, aceste gradini combina armonios un bazin cu plantele acvatice si uneori chiar si cu pesti ornamentali.Elementele fixe precum rocile, fantanile, statuile, cascadele pot fi combinate cu bazinul pentru a adauga un interes vizual si pentru a o integra in contextul peisajului existent.

Tipuri de gradini acvatice:

* Containere * Iazuri artificiale * Iazuri naturale * Mlastini * Cursuri de apa rapide * Lacuri

Page 3: Gradinile acvatice

1. Deciderea tipului de iaz. Mai intai se are in vedere tipul de vietuitoare acvatice ce vor popula iazul.Poate fi un iaz exclusiv pentru pesti sau o mlastina sau doar pentru plante.Sau se doreste un iaz pentru sunetul unei cascade. Fiecare iaz trebuie planificat in functie de tipul dorit. Important este ca iazul sa nu fie prea mic altfel numarul de pesti si plante este limitat.

Iazul mlastinos O mlastina este diferita fata de o gradina acvatica deoarece limiteaza diversitatea de plante ce se pot folosi. Se poate spune ca mlastinile pur si simplu mananca plante. Iazul unei mlastini deoarece mlastina poate creste mai mare astfel se recomanda ca un iaz mlastina sa nu fie mai mic de 4m cubi. De asemenea adancimea iazului trebuie sa fie de cel putin 1m.

Gradina acvatica Gradinile acvatice trebuie sa contina atat pesti cat si plante acvatice. In zonele cu climat temperat au nevoie de cel putin 60 cm adancime.

Page 4: Gradinile acvatice

2.Selectarea locatiei adecvate. Cele mai apreciate iazuri sunt cele din apropierea casei. Iazurile sunt o atractie pentru vietuitoarele salbatice, in special pasari si fluturi. Positionarea iazului se face de asa natura ca in caz de inundatie sa nu se reverse, de asemenea sa nu permita devesarea aluviunilor in el. Acestea pot sa contina substante chimice periculoase. De asemenea nu trebuie pozitionat in apropierea copacilor deoarece frunzele cazute vor trebui inlaturate. Iazul va fi pozitionat asa incat sa primeasca lumina 4-6 ore pentru buna crestere a nuferilor. Umbra este buna numai pentru iazurile exclusive cu pesti. Circulatia apei nu este esentiala dar o pompa de apa va tine pestii in viata si plantele mai sanatoase. De asemenea pompele sunt folosite si la cascade si fantani arteziene. Un filtru biologic este foarte folositor intr-un iaz in special daca in iaz se regasesc mai multe tipuri de pesti.

Page 5: Gradinile acvatice

3. Determinarea marimi iazului. Cea mai buna modalitate de a contura un iaz este folosirea unei sfori sau a unui furtun. Un iaz ce contine pesti sau nuferi trebuie sa aiba o adancime minima de 60cm. Iazurile din zonele reci trebuie sa fie mai adanci astfel incat sa nu inghete toata apa. Cea mai raspandita greseala care se face la realizarea unui iaz este de a se proiecta mult prea mic. Un iaz mai mare e mai stabil si e mai usor de intretinut. De obicei un iaz va iesi cu 30% mai mic decat a fost gandit. Dupa ce s-a hotarat forma trebuie masurata latimea si lungimea maxima. Adancimea trebuie sa fie de doua ori mai mare plus un metru sau doi.

Page 6: Gradinile acvatice

4.Saparea formei si a adancimii iazului. Se va sapa in jurul formei iazului cu o adancime de 30 cm si cu o latime de 60-70 cm. Restul se va sapa dupa adancimea necesara si cu o usoara ridicatura la capatul opus cascadei in cazul in care exista una.

Page 7: Gradinile acvatice

5. Pozitionarea filtrelor si a separatoarelor. Separatoarele ar trebui ingropate la un nivel adecvat in iaz. Un sant va fi sapat pentru instalatia filtrului catre cascada. Daca se va folosi un separator atunci se va sapa un sant de la pompa externa catre cascada sau catre filtru. daca se foloseste o pompa submersibila in separator atunci se va sapa un sant de la separator catre cascada sau filtrul extern.

6. Alinierea excavarii si a instalatiilor iazului. Se face prin taierea cu foarfece sau cu un cutit apoi se conecteaza restul pieselor si fixarea lor pentru a nu fi mutate in timpul realizarii iazului.

Page 8: Gradinile acvatice

7. Plasarea linerului si despaturirea sa. Pozitionati linerul in mod egal pe toata suprafata iazului. Se incearca evitarea cutelor si a incretiturilor desi unele vor aparea dar odata cu inundarea iazului cu apa vor disparea.

8. Excavarea cascadelor si a paraiaselor. Pentru crearea unei cascade se foloseste un container sau un filtru extern ce se va revarsa direct in iaz. Apoi se aseaza pietrele sub caderea de apa pentru a da modelul dorit. Pentru a crea un mic bazin sau cu un parau mai intai se va excava cativa centimetri mai adanc sub forma dorita. Se pozitioneaza apoi instalatia cu linerul in asa fel incat sa se suprapuna cu cativa centimetri peste iaz. Pentru crearea uni mic curent de apa se foloseste o pompa sau chiar un filtru extern ce poate crea si o cascada. Paraiasele se sapa mult mai largi la inceput pentru ca apoi sa se poata pozitiona rocile pe marginea sa. Rocile pot fi fixate pe liner cu mortar sau materiale spumante. Acestea vor tine apa in loc astefel incat se va revarsa peste roci creand o cascada.

Page 9: Gradinile acvatice

9. Conectarea linerului de separator.

10. Plasarea unor roci sau alte materiale ce vor constituii bordura iazului. Se vor aranja rocile deasupra linerului in asa fel incat sa se afle deasupra nivelului apei. Daca rocile sunt destul de mari nu trebuie neaparat fixate cu mortar sau alte materiale. Totusi daca aceasta margine este circulabila atunci este de dorit fixarea acestora cu mortar. Back fill with soil to hold the liner against the stone. Se va umple iazul cu apa cu cativa centimetri mai putin de margine si apoi se vor face corectii in cea ce priveste nivelul dorit. In timpul umplerii se vor netezii incretiturile si cutele daca este necesar.

Page 10: Gradinile acvatice

11. Alte metode de marginire a iazului. Pentru majoritatea instalatiilor crearea unui lant de pietre nu este de ajuns in crearea unei infatisarii naturale. Daca se doreste integrarea iazului in peisaj atunci se vor folosii alte metode de a marginii iazul. In ciuda metodei traditionale de marginire a lacului se mai pot folosii mai multe straturi de pietre asezate sub apa pana in afara. Acest lucru va permite apei sa fluctueze fara a se observa linerul dandui un aspect mai natural iazului. De asemenea se poate crea o mica plaje de bolovani pentru marginire prin asezarea acestora pe marginea iazului si apoi se va suprapune pietris si bolovanis. Se poate naturaliza aceasta zona prin plantarea unor specii de plante acvatice. Acestea vor crea o marginire mult mai naturala atat cat si in apa cat si in pe mal. Plantele se pot planta si cu radacinile direct in pietris sau cu un strat de pamant pentru a le ajuta sa se dezvolte mai repede.

Page 11: Gradinile acvatice

12. Adaugarea declorinatorului pentru inlaturarea clorului si a cloraminelor.

13. Adaugarea plantelor cat mai rapida dupa constructie. Se adauga bacterii in iaz si pestii cateva saptamanii mai tarziu pentru a lasa bacteria sa se dezvolte.

14. Cea mai importanta planta este Anacharis. Aceasta planta acvatica se hraneste cu nutrientii care in alte cazuri ar fi fost folositi de alge. Pentru un iaz de 25 de metrii patrati se foloseste cate un manunchi pe metru patrat. Pentru un iaz de 25-100 de metrii patrati se va folosi un manunchi la fiecare 2 metrii patrati. Si se va folosii un manunchi pe metru patrat pentru un iaz de aproximativ 400 metrii patrati. Urmatorul pas este adaugarea nuferilor si a altor plante acvatice in asa fel incat 66% din timpul zilei sa fie expuse la soare.

Page 12: Gradinile acvatice

Plante de apa:• Inotatoare: Nympheae odorata

Nympheae alba

Nuphar luteum• De apa mica: Acorus calamus

Iris palustris

Iris pseudacornus

Menyanthes trifoliata

Typha

Richardia

Caltha

Sagittaria

Page 13: Gradinile acvatice

•De maluri Irirs laevigata Myosotis Phalaris Phragmites Funkia Astilbe Zantedeschia aethiopica Aponogentum crispum Hemerocalis•Pe malurile umede Rudbeckia Phytostegia Rodgersia

Page 14: Gradinile acvatice

Iazurile artificiale pot varia prin felul lor in primul rand dar si prin vegetatia cu care este in stransa legatura.In primul rand pot fi iazuri cu apa statatoare si iazuri cu un curs de apa, de obicei recirculabil.De asemenea pot fi iazuri care sa are rol ornamental, fara a avea plante sau pesti ornamentali, dar exista si iazuri pline de “viata”. Se poate apela la mici cascade, plante ornamentale deosebite sau chiar la pesti ornamentali pentru a crea efectul dorit.

Page 15: Gradinile acvatice

Instalatii pentru intretinere a unui iaz si sisteme de iluminat:-pompe pentru filtrare-pompe pentru recircularea apei-spoturi luminoase de diverse culori

Page 16: Gradinile acvatice

Pesti ornamentali

Page 17: Gradinile acvatice
Page 18: Gradinile acvatice
Page 19: Gradinile acvatice
Page 20: Gradinile acvatice
Page 21: Gradinile acvatice

Va Multumim…


Recommended