+ All Categories
Home > Documents > Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

Date post: 02-Jun-2018
Category:
Upload: andrei-barboi
View: 217 times
Download: 0 times
Share this document with a friend

of 94

Transcript
  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    1/94

    Singurul ghid complet realizat de reprezentanii studenilorpentru studenii de la licen, masterat, doctorat. Ediia 2014.

    Licen

    19

    Cunoate-iuniversitatea

    9

    Masterat

    37

    Doctorat

    51Viaa de studentn ASE 63

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    2/94

    Ghidul Studentului

    ediia 2014 / 2015Singurul ghid complet realizat de

    reprezentanii studenilor pentru studeniide la licen, masterat i doctorat.

    Echipa de redacie

    Cenu Nohai Adriana

    Gora AlexandraLungu Mihaela

    Orndaru Andreea

    Pop Ionu

    Popescu Rare

    Ruse Ana

    erbnic AdelaVlaicu Cristian

    Dobo Petru

    Iordache DenisaMemu Alina

    Partenie Cristina

    Popescu Maria

    Rduu Andrei

    Purice Ioana

    Toma OanaZanc - Ioni Ana

    ntotdeauna pentru tine

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    3/94

    cuprins

    Cunoa

    te-

    i

    univ

    ersita

    tea

    Licen

    Mas

    terat

    Doctora

    t

    Viaade

    stu

    dent

    9

    19

    37 51

    63

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    4/94

    Ghidul Studentului

    4

    Mesajul Rectorului

    Dragi studeni,

    Bun venit n noul an universitar, pe care vi-l doresc mplinit profesional i personal!

    Bobocilor i tuturor studenilor notri le urez s cread n puterea lor de a reuin via, n bucuria de a nva i n mndria de a membru al comunitii universi-tare a ASE!

    Cu stim i prietenie,

    Rector,Prof. univ. dr. Pavel Nstase

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    5/94

    Ghidul Studentului

    5

    Mesajul Preedintelui

    Senatului UniversitarDragi studeni, Academia de Studii Economice din Bu-cureti, intrat n acest an n cel de-al doilea secolde existen, nu este doar o universitate de tradiiei de prestigiu. Este o universitate care se doretetnr i dinamic, deschis spre inovare, n careglasul studenilor este ascultat i respectat.

    Senatul Academiei de Studii Economicedin Bucureti este cel mai nalt for de decizie ideliberare la nivelul universitii, avnd rolul de areprezenta comunitatea universitar i de a garan-ta libertatea academic i autonomia universitar.Senatul este alctuit din 97 de membri, dintre care 25 sunt studeni, reprezentanialei ai tuturor facultilor i provenind de la toate nivelurile de pregtire universitar(licen, masterat, doctorat). Acetia au dreptul de a i exprima punctele de vedere ide a vota n privina tuturor problemelor aate n dezbaterea senatului. i o fac ntot-deauna cu deosebit responsabilitate, profunzime i elegan. Mai mult dect att, ASE-ul este, probabil, universitatea din Romnia n carestudenii sunt cel mai bine reprezentai n conducerea senatului i n care drepturilede care acetia se bucur nu sunt limitate doar la prevederile legii. Astfel, din cei 12membri ai Biroului Permanent al Senatului, trei sunt studeni. Pe lng reprezentantulstudenilor, pe care legislaia naional l prevede n mod explicit, prin votul tuturormembrilor senatului au fost alei studeni att ca secretar al senatului, ct i ca preed-inte al uneia dintre comisiile de specialitate. De asemenea, n regulamentul senatuluise prevede faptul c, n cazul n care studenii se opun unei anumite decizii, aceasta nupoate luat cu majoritate simpl, ci numai cu o majoritate calicat, de dou treimi.

    Odat cu succinta prezentare a rolului important pe care studenii l joac ncadrul Senatului ASE, v invit s exersai demersul democratic, apelnd la reprezen-tanii votri din senat i din consiliile facultilor pentru a v face cunoscute opiniilei doleanele, participnd la procesul electoral n calitate de candidai sau alegtori,semnalnd conducerii facultii sau universitii orice problem care trebuie rezolvat.n ncheiere, a dori s v transmit ndemnul de a ncerca s valoricai ct mai mult aniistudeniei, nu doar printr-o pregtire profesional la cel mai nalt nivel, ci i prin deschi-derea ctre manifestrile artistice, culturale sau sportive pe care le ofer Bucuretiul i prinimplicarea n luarea deciziilor care privesc activitatea voastr i a colegilor votri din ASE. V doresc mult succes n tot ceea ce ntreprindei! S avei parte de un an

    universitar plin de realizri!

    Prof.univ.dr. Rzvan Zaharia,Preedintele Senatului Academiei de Studii Economice din Bucureti

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    6/94

    Ghidul Studentului

    6

    Mesajul Consilierului

    Rectorului pe problemestudenetiDragi studeni,

    n primul rnd, doresc s v urez bun venit n Aca-

    demia de Studii Economice din Bucureti, univer-sitatea noastr centenar!

    A student al ASE Bucureti nseamn a mbriavalori precum spiritul de iniiativ, devotamentul,profesionalismul, pasiunea, nclinaia spre studiu,toate mbinate cu o via studeneasc intens,din care nu trebuie s lipseasc evenimente dedezvoltare personal i profesional precum con-ferine, workshop-uri, prezentri de companii i

    nici petrecerile alturi de colegi.

    Fiecare dintre voi i poate aduce aportul la mbuntirile pe care dorete s levad n comunitatea universitii noastre, i chiar mai mult, este dator s o fac. Noi,generaia tnr, suntem rspunztori de direcia n care va evolua ara noastr nurmtoarele decenii i trebuie s producem o schimbare n societatea romneasc,iar aceast schimbare nu poate fcut dect prin implicare activ!

    V invit s v adresai cu ncredere ori de cte ori vei simi c ntmpinai dicultin universitatea noastr, att mie la biroul 0327 din cldirea I.N.Angelescu sau on-

    line la www.consilierstudenti.ase.ro, ct i colegilor votri reprezentani n Consiliilefacultilor, Senatul universitar sau n Consiliul de Administraie.

    n nal, doresc s v felicit pentru alegerea fcut referitoare la traseul vostru pro-fesional i s v urez mult succes n noul an universitar!

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    7/94

    Ghidul Studentului

    7

    Mesajul Preedintelui

    Senatului StudenilorBun venit, dragi boboci!

    Aici i acum ncepe frumoasa studenie. Sunteipregtii? Noi (echipa Senatului Studenilor)suntem aici s v ajutm s facei din aceast stu-denie una memorabil, frumoas i de neuitat!Dac ai nceput s rsfoieti acest ghid dedicatie, creat cu grij, dedicare i pasiune de studeniicare te reprezint n diversele foruri decizionaleale ASE, nseamn c eti pe drumul cel bun ctreo studenie informat. Aadar, iat care este pri-ma informaie cu care este bine s te obinuieti:grupa ta va avea un ef de grup, seria ta va aveaun ef de serie care sunt primele 2 persoane la care poi apela pentru a rezolva oriceproblem cu care te confruni. Dincolo de acetia exist studenii reprezentani nConsiliul Facultii (numii popular e de an) i studenii reprezentani din Senatul

    universitar (ce formeaz Senatul Studenilor) ce te vor ajuta s gaseti cele mai po-trivite soluii pentru orice dicultate.

    Toi aceti studeni reprezentani, alturi de studeni voluntari i simplii membriformeaz marea familie a Uniunii Studenilor Academiei de Studii Economice dinBucureti (USASE). Aceast familie te ateapt cu braele deschise n orice calitatecrezi c i se potrivete mai bine: student reprezentant ca voce a colegilor ti, vol-untar ce pregtete cele mai frumoase evenimente pentru colegii notri sau mem-bru al organizaiei simbol pentru universitatea noastr. Noi suntem primii care neputem crea studenia pe care am visat-o, aadar alege s te implici, s i activ i

    prezent n viaa ta de student. Noi i recomandm s mergi la cursuri, la seminarii,la evenimentele din universitatea ta pentru c aceti ani nu se vor mai ntoarceniciodat, pe cnd un job vei avea tot restul vieii. Cunoatei colegii, profesorii, fac-ultatea, universitatea, nva, depete-i limitele, rspunde oricrei provocri frteam i prot de orice oportunitate din care crezi c poi s rmi cu un prieten,o deprindere nou, un hobby nou sau doar o amintire frumoas.

    n loc de ncheiere, i spun un clduros bun venit, m bucur c vom colegi i, nuuita: triete din plin anii ce urmeaz pentru c sunt cei mai frumoi!

    Cu mult drag,Andreea Orndaru

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    8/94

    Cunoate-i universitatea

    8

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    9/94

    Cunoa

    te-i

    univ

    ersit

    atea

    10 Istoria ASE, momente cheie12 Oameni ASE15 nva s te orientezi n cldirile universitii

    17 Alege-i i cunoate-i reprezentanii18 USASE eti tu!

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    10/94

    Cunoate-i universitatea

    10

    Felicitri! Eti student student la ASE, singura universitate de prol

    exclusiv economic din Romnia.

    Aceast instituie, cu o istorie de peste un secol, a devenit acum casa studenieitale, cea mai frumoas perioad a vieii. Aici poi urma studii de licen (cu sau frfrecven), programe de masterat i de doctorat, precum i programe post-univer-sitare i MBA-uri.

    ASE = Economie + Excelen + Tradiie + Prestigiu + Performan

    Valorile de mai sus sunt prezente n toate cele 11 faculti: Administrarea Afacerilor cu predare n limbi strine (FABIZ) Administraie i Management Public (AMP) Contabilitate i Informatic de Gestiune (CIG) Business i Turism (BT) Cibernetic, Statistic i Informatic Economic (CSIE) Economie Agroalimentar i a Mediului (EAM) Economie Teoretic i Aplicat (ETA)

    Finane, Asigurri, Bnci i Burse de Valori (FABBV) Management (MAN) Marketing (MRK) Relaii Economice Internaionale (REI)

    Istoria ASE, momente cheie

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    11/94

    Cunoate-i universitatea

    11

    Momentele importante din istoria ASE icum a aprut ecare facultate sunt suprinse

    n rndurile urmtoare:6 aprilie 1913 - se nineazAcademia de nalte Studii Comercialei Industriale (AISCI) prin Decret Regal

    1948- Facultate de Finane i Credit(Facultatea de Finane, Asi-gurri,

    Bnci i Burse de Valori FABBV din1993)

    1951 - Facultatea de Comer iCooperaie (Facultatea de Comerdin 1957 i Facultatea de Business iTurism BT din 2014)

    1967 - Facultatea de Contabilitate(Facultatea de Contabilitate i Infor-matic de Gestiune CIG din 1996)

    1970 - Facultatea de EconomiaAgriculturii (Facultatea de EconomieAgroalimentar i a Mediului EAM din2003)

    1990 - specializarea de Marketing ncadrul Facultii de Comer (Facul-tatea de Marketing MRK din 2003)

    1995 - 1996 - programul de licenAdministraie public n cadrulFacultii de Management (Facultateade Administraie i ManagementPublic AMP din 2010)

    1918- primii liceniai ai AISCI

    1948 - Facultatea de Economie

    General (Facultatea de Economiedin 2007 i Facultatea de EconomieTeoretic i Aplicat ETA din 2014)

    1948 - Facultatea de Planicare iAdministraie Economic (Economiaproduciei din 1967 i Facultatea deManagement MAN din 1990)

    1967 1968 - Facultatea de CalculEconomic i Cibernetic Economic(Facultatea de Cibernetic, Statistici Informatic Economic CSIE din1990)

    1971 - Facultatea de Comer Exteri-

    or (Facultatea de Relaii EconomiceInternaionale REI din 1991)

    1990 - Departamentul de tiineEconomice (Facultatea de Adminis-trarea afacerilor cu predare n limbistrine FABIZ)

    2014- Anul n care TU ai fost admis

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    12/94

    Cunoate-i universitatea

    12

    Oameni ASEExperiena memorabil se construiete dac reueti s gseti soluii latoate problemele sau dicultile cu care te confruni n viaa de student i,din acest motiv, este bine s tii ce ai de fcut n acest situaie.

    Pasul I:Adreseaz-te reprezentantului de grup i, ulterior, reprezentantuluide serie, dac nu reueti s gseti rezolvarea problemei tale.

    Pasul II:Ia legtura cu secretara ta de an (ecare an de studiu are un secretar

    alocat).

    Pasul III: ncearc s l contactezi pe prodecanul responsabil cu activitilestudeneti de la facultatea ta i, ulterior, pe decanul facultii tale, dac nureueti s gseti rezolvarea problemei tale.

    Administrarea Afacerilor cu predare n limbi strine (FABIZ)Decan: Prof. univ. dr. Adrian Dumitru TANU (0372 715.510, [email protected])

    Prodecan: Conf. univ. dr. Laureniu FRIL ([email protected])Secretariat - sala 4003

    Administraie i Management PublicDecan: Prof. univ. dr. Marius Constantin PROFIROIU

    (021 335.46.35, [email protected])Prodecan: Lect. univ. dr. Elvira NICA([email protected])Secretariat - sala 9109

    Cibernetic, Statistic i Informatic EconomicDecan: Prof. univ. dr. Ion SMEUREANU (021 319.19.09, [email protected])Prodecan Prof. univ. dr. Marian DRDAL ([email protected])Secretariat - sala 2011

    Contabilitate i Informatic de GestiuneDecan: Prof. univ. dr. Liliana FELEAG (021 319.19.89, int.116, [email protected])Prodecan: Prof. univ. Daniela CALU([email protected])Secretariat - sala 022B

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    13/94

    Cunoate-i universitatea

    13

    Business i Turism (fostul Comer)Decan: Prof. univ. dr. Rodica PAMFILIE (021 319.19.96, [email protected])Prodecan: Prof. univ. dr. Puiu NISTOREANU ([email protected])Secretariat - sala 1010

    Economia Agroalimentar i a MediuluiDecan: Prof. univ. dr. Dan BOBOC (021 212.94.79, [email protected])Prodecan: Lect. univ. dr. Raluca IGNAT([email protected])Secretariat - sala 3204

    Economie Teoretic i Aplicat (fosta Economie)Decan: Prof. univ. dr. Dorel AILENEI (021 319.19.20, [email protected])Prodecan: Lect. univ. dr. Cristina VOICU ([email protected])Secretariat - sala 2115

    Finane, Asigurri, Bnci i Burse de ValoriDecan: Conf. univ. dr. Ionela COSTIC (021 319.19.00 int.564, [email protected])

    Prodecan: Asistent univ. dr. Filip Teodor Iorgulescu ([email protected])Secretariat - sala 3103

    ManagementDecan: Prof. univ. dr. Ion POPA(021 310.10.82, [email protected])Prodecan: Conf.univ.dr. Rzvan Andrei CORBO ([email protected])Secretariat - sala 0020

    MarketingDecan: Prof. univ. dr. Clin Petric VEGHE (021 319.19.80, [email protected])Prodecan: Prof. univ. dr. Ioana Cecilia POPESCU ([email protected])Secretariat - sala 1116

    Relaii Economice InternaionaleDecan: Prof. univ. dr. DUMITRU MIRON

    (021 319.19.90, [email protected])Prodecan: Asist. univ. drd. Monica MARIN ([email protected])Secretariat - sala 1000

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    14/94

    Cunoate-i universitatea

    14

    Pasul IV:n cazul unor probleme majore, te poi adresa reprezentanilor stu-denilor n Senatul universitar (membrilor Senatului Studenilor) contactn-du-i prin e-mail la [email protected].

    Urmtoarele trepte unde poi gsi rezolvarea problemelor tale sunt:Consilierul Rectoruluiresponsabil cu activitatile studeneti, Prorectorii(n funciede zona n care ai ntmpinat probleme), Rectoruluniversitii sau PreedinteluiSenatului universitar:

    Consilierul Rectorului responsabil cu activitile studenetiIoan-Radu PETRARIU (021.319.19.00, int. 301, [email protected])

    Prorector - Educaie i formare continuProf. univ. dr. Gabriela IGU (021.319.20.23, [email protected])

    Prorector - Relaii interinstituionale i cu mediul economico-socialProf. univ. dr. Nicolae ISTUDOR (021.319.20.22, [email protected])

    Prorector - Patrimoniu, activitatea administrativ, social i relaii cu studeniiProf. univ. dr. Constantin MITRU (021.319.20.22, [email protected])

    Prorector - Relaii InternaionaleConf. univ. dr. Dorel Mihai PARASCHIV (021.319.20.23, [email protected])

    Prorector - Cercetare tiinic, dezvoltare i inovareProf. univ. dr. Ion STANCU (021.319.20.24, [email protected])

    Prorector - Planicare i alocare resurseProf. univ. dr. Robert Aurelian OVA (021.319.20.24, [email protected])

    RectorProf. univ. dr. Pavel NSTASE (021.319.19.19, [email protected])

    Preedintele Senatului universitarProf. univ. dr. Rzvan Zaharia(021.319.20.25, [email protected])

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    15/94

    Cunoate-i universitatea

    15

    nva s te orientezi n

    cldirile universitiin spaiile de nvmnt, slile universitii noastre sunt codicate cupatru cifre dup modelul de mai jos:

    Exemplu: sala 2013 - cldirea 2, Caldea Dorobani nr. 15-17, parter, sala numrul 13

    ASE are n total 9 cldiri de nvmnt, dup cum urmeaz:

    Cldirea 0 (Ion Angelescu) - str. Cderea Bastiliei nr. 2 10 unde idesfoar activitatea Facultatea de Contabilitate i Informatic de ges-tiune i Facultatea de Management.Principalele sli din cldirea 0 sunt:Aula Magna parter,Amteatrul I parter,Amteatrul II etajul 2,Amteatrul III etajul 4,Sala de lectur Victor Slvescu (sala 0118) etajul 1,

    Sala de lectur Paul Bran (sala 0219) etajul 2.

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    16/94

    Cunoate-i universitatea

    16

    Cldirea 1 (Mihai Eminescu sau Comer) - B-dul Dacia nr. 41 unde idesfoar activitatea facultile de: Business i Turism (fosta Facultate deComer), Marketing i Relaii Economice Internaionale.

    Cldirea 2 (Virgil Madgearu sau Cibernetic)- Calea Dorobani nr. 15 17unde i desfoar activitatea Facultatea de Cibernetic, Statistic i Infor-matic economic i Facultatea de Economie Teoretic i Aplicat (fostaFacultate de Economie). Aici se gsete sala de lectur CSIE la 2717, etaj 7.

    Cldirea 3 (Paul Bran sau Moxa) - str. Mihail Moxa nr. 5 7 unde idesfoar activitatea facultile de: Economia Agroalimentar i a Medi-ului i Finane, Asigurri, Bnci i Burse de Valori.

    Cldirea 4 (Victor Slvescu) - Calea Griviei nr. 24 unde i desfoaractivitatea Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu predare n limbistrine. n aceast cldire se gsete sala de lectur FABIZ la 4315, etaj 3.

    Cldirea 5 (Stanislav Cihoschi)- str. Stanislav Cihoschi nr. 5.

    Cldirea 6 (Sala de sport) - str. Stanislav Cihoschi nr. 5.

    Cldirea 7 (Anton Davidoglu)- Intrarea Amzei nr. 1 3.

    Cldirea 8 (Ionescu Dumitru (Tache))- str. Tache Ionescu nr. 11unde idesfoar activitatea coala postuniversitar de formare i dezvoltareprofesional continu i Institutul de Studii doctorale.

    Cldirea 9 (Nicolae Iorga) - cldirea din Calea erban Vod nr. 22 24unde i desfoar activitatea Facultatea de Administraie i ManagementPublic. n aceast cldire la parter se gsete sala de lectur Administraiei Management Public.

    Alte cldiri despre care este bine s tii pe unde se a sunt:Cantina Moxa str. Mihail Moxa nr. 5Cantina restaurant Cihoschi- str. Stanislav Cihoschi nr. 5Casa Studenilor Economiti str. Frumoas nr. 31

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    17/94

    Consiliul

    Studenilor

    Consiliul

    Facultii

    Senatul

    Studenilor

    Senatuluniversitar

    ef de serie Membru nConsiliul Facultii

    Reprezentantul studenilorn Senatul universitar

    Cine este Senatul Studenilor?

    Senatul Studenilor este singura structur de reprezentare a studenilor de lanivelul universitii. Senatul Studenilor este parte a Uniunii Studenilor Academiei de StudiiEconomice din Bucureti (USASE) alturi de toi ceilali reprezentani ai studenilor de lanivelul seriilor din fiecare facultate i studenii voluntari.

    Pentru a fi la curent cu ultimele nouti cu privire la regulamente, metodologii,calendar, evenimente i pentru a gsi soluia potrivit la problema ta, studenii din Senat

    sunt primii la care trebuie s apelezi (gsete-i pe www.senstud.ase.ro sauhttps://www.facebook.com/SenatulStudentescASE).

    Reprezentantul studenilor (indiferent de nivelul de reprezentare) este vocea ta n relaia cusecretariatul, conducerea facultii, conducerea universitii. El este cel care se implic ntr-omultitudine de activiti suport pentru tine de la programarea examenelor i decontareaabonamentelor RATB pn la susinerea vocii studenilor n votul pe diverse acte normative ireprezentarea ntregii comuniti de studeni ASE n afara acestei instituii.

    Cum responsabilitatea, seriozitatea i dedicarea reprezentantului tusunt cruciale pentru o studenie frumoas, alege-i reprezentantul cuatenie sau alege sa te implici chiar tu in activiti extra-curriculare dereprezentare n care sa i ajui pe colegii ti s i fac vocea auzit.

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    18/94

    Licen

    18

    MACHETA

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    19/94

    Licen

    Ce, cum, cnd nvm? 20Ce sunt punctele de credit i cum sunt evaluat? 21

    Carnetul tu electronic de note i SIMUR 22Biblioteca universitii: ce, cum i (mai ales) de ce? 23

    Ce urmeaz n calendar? 24ABC-ul mobilitilor internaionale 26

    Cum scriem proiectele i lucrrile de licen? 29Tips & tricks pentru o prezentare reuit 32

    O altfel de competiie 33Cum s am SUCCES? 34

    Ce urmeaz dup ce ai absolvit facultatea? 35Asociaia absolvenilor ALUMNI ASE 36

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    20/94

    Licen

    20

    Ce, cum, cnd nvm? Cum citesc orarul? Orarulpentru ecare semestru va aat lasecretariatul ecrei faculti cu cte-va zile naintea nceperii semestruluiuniversitar. Este foarte important surmreti orarul de la avizier n primelesptmni ntruct acesta mai poatesuferi modicri. Studenii dintr-un ansunt mprii pe serii, ecare serie indalctuit din mai multe grupe. Cursuri-

    le sunt trecute n orar cu pix de culoareroie n dreptul unei singure serii deo-arece la un curs particip toate grupeledin cadrul unei serii. De obicei, semin-arele sunt trecute n orar cu creionuln dreptul unei singure grupe, acesteadesfurndu-se e sptmnal, e odat la dou sptmni. Activitatea careare loc o dat la dou sptmni estemarcat prin trasarea unei linii orizon-

    tale n csua asociat unei ore. Mate-riile notate deasupra acelei linii au locn sptmnile impare (ncepnd cu pri-ma sptmn din semestru), iar celemarcate sub linie au loc n sptmnilepare.

    Care este diferena dintre cursi seminar? O disciplin va mpritn mai multe cursuri i seminare, am-bele astfel de activiti avnd o anumitpondere n cadrul notei nale. Semi-narul (80 minute) reprezint ntre 30%i 50% din nota nal i este o activitatecu prezena obligatorie, n timp ce cur-sul (80 minute) are o proporie cuprinsntre 50% i 70% din nota nal. n cad-

    rul unui curs vei avea ocazia s studiezidisciplina din punct de vedere teoretic,urmnd ca n cadrul unui seminar sstudiezi partea aplicativ a acesteia.

    Vrei s tii cum arat struc-tura unei discipline?Doreti s tii cecri fac parte din bibliograa unei anu-mite discipline? Toate aceste informaiile vei gsi n a disciplinei - un docu-

    ment pe care ai dreptul s-l primetin prima sptmn de cursuri, dar pecare l poi consulta i online accesndlink-ul urmtor: http://bit.ly/PlanInvat-amantASE. Acest document te va ajutan special n momentul n care va tre-bui s alegi ce cursuri opionale saufacultative vei dori s urmezi. Cursurileopionale sunt cele pe care tu alegi sle urmezi dintr-o list a opionalelorpuse la dispoziia anului tu i facultiitale, n funcie de interesele tale. Dupalegerea disciplinei opionale, aceas-ta devine obligatorie, iar nota nal laaceast disciplin va luat n consid-erare la media semestrial, respectivanual. Spre deosebire de disciplineleopionale, cel facultative nu sunt gratu-ite, costul acesteia ind de 100 lei pe

    semestru. Printre cele mai popularediscipline facultative se numr limbilestrine mai mult sau mai puin exotice.

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    21/94

    Licen

    21

    Ce sunt punctele de credit

    i cum sunt evaluat?Ai auzit vorbindu-se despre puncte de credit i nu tii ce sunt?Trebuie s tii c ASE aplic, n evaluarea activitii studenilorSistemul European de Credite Transferabile ECTS

    Punctele de credit reectefortul unui student pentru nsuireaunei discipline, sub diferite aspecte(participare la cursuri, seminare, elab-orare proiecte, practic sau studiuindividual) i sunt necesare pentru re-cunoaterea calicrii obinute ntr-ouniversitate la nivel european. n plan-ul de nvmnt, numrul minim depuncte credit aferent unui semestrueste de 30; numrul acesta este minimdeoarece exist discipline opionale

    care pot duce la acumularea a mai mult de 30 de puncte credit. Pentru a nalizastudiile de licen este necesar s acumulezi cel puin 180 de puncte credit n cei 3ani de studiu.

    Vrei s tii cum vei evaluat?Anul universitar este format din 2 semes-tre, ecare semestru ind alctuit din 14 sptmni de activiti didactice. La nalulecrui semestru are loc evaluarea cunotinelor pe parcursul a 3 sptmni deexamene i probe de vericare, evaluri pentru care i poi mbunti rezultateleacademice n sesiunea de reprogramare (restane i mriri de not) de la sfritulanului universitar. Apropo de examenele de mrire de not, ai dreptul la 2 mriri pe

    an, dac eti integralist. Conform Regulamentului privind activitate didactic pentrustudiile universitare de licen aat n vigoare pentru anul universitar 2014 2015,pentru a promova primul an universitar trebuie sa obii minim 15 puncte de credit,iar pentru a promova cel de-al doilea an universitar ai nevoie de minim 45 punctede credit (dintre care minim 15 puncte de credit acumulate din anul II de studiu).Cunotinele i pot evaluate prin: examen (susinut n sesiune), proba de vericare(susinut n presesiune) sau colocviu pentru practica de specialitate. Pe parcursulsemestrului, la seminare i cursuri vei primi teme, vei lucra la proiecte (individualesau de echip) i vei susine lucrri scrise. Pentru a promova o disciplin i pentru aacumula punctele de credit asociate acesteia, trebuie s iei minim nota 5. n cazul disciplinei de Educaie zic i sport calicativul admis nseamnpromovarea acesteia i pentru a-i menine locul la buget este obligatorie s pro-movezi aceast disciplin.

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    22/94

    Licen

    22

    Carnetul tu electronic de

    note i SIMUR

    n calitate de student al ASEai acces la o pagin personal care in-clude toate datele tale de identicarei care este carnetul (singurul, de altfel)tu electronic de note ind conectat di-

    rect la programul de gestiune a bazeide date cu studenii ASE, SIMUR (SistemInformatic pentru Managementul Uni-versitilor Romneti).

    Cum accesez pagina person-al? Sistemul de Management al Iden-titii Electronice (IDM) implementat nASE are ca scop utilizarea unui singurnume de utilizator i a unei singure pa-

    role pentru accesarea tuturor resurselorpuse la dispoziie de universitatea no-astr. Activarea contului de IDM care teva ajuta s accesezi inclusiv pagina tapersonal este detaliat la http://bit.ly/paginapersonala. Cu ce m ajut pagi-na personal? Facilitile acestei paginipersonale includ vizualizarea oraruluitu, vizualizarea programrilor exame-nelor (dup ce acestea au fost realizatei vizualizabile), vizualizarea notelor dela examene, acesta ind singurul spaiuunde poi avea acces la rezultate tale

    profesionale (nu vor mai aate n altparte). De asemenea, pe pagina person-al gseti i taxele cu care eti restant(taxe de colarizare sau regia de cmin,n caz c stai ntr-unul din cminele uni-

    versitii). n plus, pe pagina personalgseti i diverse anunuri ce ar putea de interes pentru tine. n ce situaienu te poi folosi de pagina ta person-al? n cazul n care stai ntr-unul dincminele universitii i nu i pltetiregia de cmin la timp accesul la pa-gina personal i va blocat. n cazuln care se ntmpl acest lucru, pentrudeblocarea paginii personale trebuie

    s mergi cu documentul ce atest platadebitului (chitana) la Direcia Social lasala 5101.Atenie: Pe pagina personal ai un cmppentru completarea numrului tu detelefon, iar n cazul n care eti n Orangeai un beneciu n plus. Poi s primeteprin SMS rezultatul tu la ecare exam-en imediat ce acest rezultat apare pe pa-gina ta personal. dac trimii numrulmatricol (este unic i se gsete pe le-gitimaia de student) prin SMS la 273 depe telefonul tu Orange (tarif normal).

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    23/94

    Licen

    23

    Biblioteca universitii: ce,

    cum i (mai ales) de ce?

    Accesul n bibliotec se facedoar pe baza cardului cu cod de bare

    (legitimaiei de student), emis gratuit dectre ASE (n luna octombrie vei aa dela avizierul facultii tale cnd, de undei cum poi intra n posesia carduluitu). Acest card este valabil pe ntrea-ga perioad n care eti nmatriculat laprogramul de studiu pe care l urmezin prezent (e el licen, masterat saudoctorat). Dac pierzi acest card, i sepoate elibera un altul pentru o tax de

    25 RON.

    Slile de lectur unde poistudia i de unde poi mprumuta pub-licaii sunt urmtoarele: sala de lecturVictor Slvescu, sala de lectur PaulBran, sala de lectur Virgil Madgearu,sala de publicaii periodice Ion Rdu-canu, sala de lectur Belvedere II, salade lectur CSIE, sala de lectur Admin-istraie i Management Public, sala de

    lectur Belvedere I, serviciul de mpru-mut CSIE, sala de lectur FABIZ, Centrulde Documentare European i CentrulFAO. Vei observa c ecare publicaie

    are cte o bulin colorat: roie, por-tocalie sau verde. Aceste culori au ur-

    mtoarea semnicaie: bulina roiesau portocolie nseamn c acele crinu pot mprumutate i pot doarstudiate n sala de lectur, iar bulinaverde certic disponibilitatea aces-tora spre a mprumutate acas. Deasemenea, este foarte important sstudiai atent daca la codul crii existlitera s (crile pot mprumutate osptmn) sau litera z (crile pot

    mprumutate doar 3 zile).

    Drumul pn la bibliotec esteprea lung? Acceseaz site-ul bibliote-cii digitale http://bit.ly/bibliotecadigitalaunde vei gsi o parte din suporturileelectronice pentru cursurile tale, mate-riale ce se pot dovedi utile atunci cndvei avea de lucru la proiectele pentrufacultate, lucrarea de licen sau ceade disertaie. Pe lng biblioteca dig-ital, poi studia de acas catalogulpublicaiilor din biblioteca universitiinoastre la http://opac.biblioteca.ase.ro/opac, astfel nct cnd ajungi la sala delectur deja s tii ce, unde i cum scaui ce ai nevoie.

    Pentru c eti un student contincios sigur vei trece pe la biblioteca uni-versitii noastre i pentru asta trebuie s tii cteva elemente de bazde orientare n bibliotec.

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    24/94

    Licen

    24

    Ce urmeaz n calendar?

    Aciunea Data

    Deschiderea anului universitar 2014-2015 1 octombrie 2014

    Depunerea cererilor de cazare pentru etapa de redistribuiri a locurilor de

    cmin rmase disponibile la sediul Serviciului Cazare Studenipn n

    4 octombrie 2014

    Depunerea dosarelor n vederea prestrii de activiti de voluntariat 1 17 octombrie 2014Plata taxei de colarizare aferent semestrului I, pentru studiile universitarede licen, masterat i doctorat

    1 22 octombrie 2014

    Depunerea dosarelor pentru obinerea bursei de ajutor social ocazionalpentru mbrcminte, pentru semestrul I al anului universitar 2014-2015

    13 17 octombrie 2014

    20 24 octombrie 2014

    Afiarea, la avizierele facultilor, a listelor cu studenii beneficiari ai burselorsociale, de studiu, i de merit

    20 octombrie 2014

    Afiarea graficului desfurrii evalurilor, a comisiilor de evaluare i amodului de susinere a evalurilor studenilor 22 octombrie 2014

    Finalizarea depunerii, la departamente, a cererilor pentru alegerea temei de

    licen care va fi susinut n anul universitar 2014-2015 i stabilireaconductorului tiinific

    31 octombrie 2014

    Finalizarea depunerii, la departamente, a cererilor pentru alegerea temei de

    disertaie care va fi susinut n anul universitar 2014-2015 i stabilireaconductorului tiinific

    28 noiembrie 2014

    Vacana de iarn20 decembrie 2014 4

    ianuarie 2015

    Evaluarea cadrelor didactice de ctre studeni (ultimele dou sptmni alesemestrului universitar)

    5 16 ianuarie 2015

    Sesiune de evaluare la studiile universitare de licen organizate la formelede nvmnt cu frecven, cu frecven redus i la distan i la studiileuniversitare de masterat

    19 ianuarie 8

    februarie 2015

    Afiarea ofertei de mobiliti Erasmus i asimilate pentru anul universitar2015-2016

    2 februarie 2015

    Vacana dup semestrul I 9 15 februarie 2015Depunerea dosarelor de candidatur pentru mobiliti Erasmus i asimilatepentru anul universitar 2015-2016

    9 27 februarie 2015

    Afiarea orarului pentru semestrul al II-lea universitar 13 februarie 2015Depunerea dosarelor pentru obinerea bursei de ajutor social ocazionalpentru mbrcminte, pentru semestrul II al anului universitar 2014-2015

    16 20 februarie 2015

    23 27 februarie 2015

    Depunerea dosarelor pentru obinerea burselor sociale 16 25 februarie 2015Depunerea dosarelor n vederea prestrii activitii de voluntariat pentrulocurile rmase disponibile

    16 27 februarie 2015

    Plata taxei de colarizare aferent semestrului al II-lea, la studiile universitarede licen, masterat i doctorat

    16 februarie 6 martie

    2015

    Completarea cererilor, n variant electronic pe www.cazare.ase.ro, de ctrestudenii anilor I i II de la studiile universitare de licen i doctorat i anul Ide la studiile universitare de masterat care doresc cazare n cminele ASEpentru anul universitar 2015-2016

    2 27 martie 2015

    Afiarea, la avizierele facultilor, a listelor cu studenii beneficiari ai burselorsociale, de studiu ide merit

    3 martie 2015

    Publicarea programrii examenelor i a comisiilor de evaluare pentrusemestrul al II-lea

    9 martie 2015

    nscrierea lucrrilor pentru Sesiunea tiinific studeneasc (la 16 27 martie 2015

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    25/94

    Licen

    25

    Srbtorirea zilei ASE - 102 ani 6 aprilie 2015

    Afiarea rezultatelor finale ale seleciei pentru mobiliti Erasmus i asimilate

    pentru anul universitar 2015-201610 aprilie 2015

    Vacana de Pati 11 19 aprilie 2015

    Desfurarea lucrrilor Sesiunii tiinifice studeneti 24 25 aprilie 2015

    Alegerea disciplinelor opionale i facultative n cadrul studiilor universitare

    de licen, pentru anul universitar 2015-201627 aprilie 29 mai 2015

    Evaluarea cadrelor didactice de ctre studeni 18 29 mai 2015

    Depunerea on-line i fizic a rapoartelor de progres al cercetrii de ctre

    studenii-doctoranzi, cu avizul conductorului tiinific21 29 mai 2015

    Completarea cererilor de cazare, n varianta electronic pe

    www.cazare.ase.ro, de ctre studenii care doresc cazare n cminele

    universitii pe perioada vacanei de var a anului universitar 2014-2015

    25 mai 12 iunie 2015

    Evaluarea on line i oral a rapoartelor de progres al cercetrii tiinifice,

    pentru studenii doctoranzi2 19 iunie 2015

    Sesiune de examene la studiile universitare de licen cu frecven, cu

    frecven redus i la distan i la studiile universitare de masterat, anul I 219 iunie 2015

    Susinerea examenului de disertaie 15 21 iunie 2015

    Depunerea dosarelor sociale la secretariatele facultilor pentru anii II i III

    de la studiile universitare de licen i anul II de la studii universitare de

    masterat

    22 iunie 3 iulie 2015

    Sesiune de reprogramare a examenelor la studii universitare de licen cu

    frecven, cu frecven redus i la distan29 iunie 8 iulie 2015

    Afiarea (clasic i electronic) a clasamentului absolvenilor anului I i II de

    la studii universitare de licen i anul I de la studii universitare de masterat.

    Depunerea diplomelor de bacalaureat n original pentru studenii anilor I i II

    de la studiile universitare de licen care pot schimba forma de finanare

    (tax-buget) i a diplomelor de bacalaureat i licen pentru studenii anului Ide la studiile universitare de masterat

    Afiarea listei cu studenii care pot urma anul suplimentar.

    Afiarea listei studenilor exmatriculai.

    13 iulie 2015

    Depunerea cererilor pentru transferuri, renmatriculri, nscrieri n anul III

    suplimentar la studii universitare de licen i II suplimentar la studii

    universitare de masterat, precum i plata taxelor aferente

    13 17 iulie 2015

    Susinerea examenului de licen 14 17 iulie 2015

    Afiarea listelor definitive, buget i tax, pentru studenii promovai n anii II -

    III de la studiile universitare de licen i pentru studenii promovai n anul

    II de la studiile universitare de masterat

    30 iulie 2015

    Completarea cererilor de cazare, n varianta electronic pewww.cazare.ase.ro, de ctre candidaii admii n anul I lastudiile universitare

    de licen, masterat i doctorat

    10 august 7

    septembrie 2015

    Afiarea grupelor de studiu i a orarului semestrului I la studiile universitare

    de licen i masterat

    21 25 septembrie

    2015

    Consult versiunea integral aCalendarului Studentului pe www.student.ase.ro

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    26/94

    Licen

    26

    ABC-ul mobilitilor

    internaionale

    Dac rspunsul la aceste ntrebri este DA, atunci a c n ASE ai ocazias accesezi mobiliti internaionale pentru a studia la universiti prestigioase dinstrintate. Cum este posibil? Simplu. Prin programe precum ERASMUS n Euro-pa sau altele similare acestuia, dar i prin programe bilaterale pentru alte ri maindeprtate. Partea bun este c i poi alege exact destinaia i prolul carei se potrivesc datorit expunerii vaste de care se bucur oferta internaional deprograme de studii. Vei avea astfel oportunitatea s studiezi exact ceea ce i doreti.

    Ce trebuie s faci? i mai simplu. Primul pas este s i doreti s i lrgetiorizonturile i s vrei s vezi lumea dintr-o perspectiv mult mai complex dect ai crezut c este vreodat posibil. Al doilea pas este s ai rezultate bune la facultatei s i dovedeti competenele lingvistice. Privitor la alte aspecte, nu i face grijideoarece universitatea noastr te ajut pe tot parcursul procesului de la momentuldeciziei i pn la ntoarcerea n ar. Mai mult, dup ce te vei ntoarce, vei beneciade ajutorul necesar pentru a te reacomoda.Este o ans extraordinar s cltoreti i s studiezi n orae n care nici mcar nute-ai gndit vreodat c vei ajunge i nu oriunde, ci la universiti de renume. Este oans n plus s legi prietenii pe via i s cunoti alte culturi. Este ocazia perfect

    s ctigi experiena de via, s i nvingi temerile i s dobndeti aptitudini noi.Vei avea ocazia s te redescoperi, s nvei lucruri noi i s regndeti atitudinea pecare o ai vis-a-vis de anumite aspecte care ne nconjoar.

    i doreti s experimentezi un alt sistem educaional i s icltoreti n acelai timp? Cunoti o limb strin? Ai curaj s porneti ntr-oaventur i s te avni n necunoscut?

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    27/94

    Licen

    27

    Once Erasmus, always Erasmus. Am vzut acest citatde multe ori, dar doar atunci cnd am trit propria ex-

    perien Erasmus i-am neles cu adevrat semnicaia. Eu amamanat aceast aventur pn n ultima clip i am fcut acest

    pas abia n anul 2 de master, dar nu pot dect s m bucurca nu am ratat ansa de a calatori prin lume att la propriuct i la gurat. Atunci cand oamenii pe care i ntlneti ncale reuesc s te teleporteze prin amintiri i poze n locurilelor natale simi cum barierele de distan se topesc pur i simplu. Ca i destinaiepentru schimbul Erasmus am ales Norvegia. Conform statisticilor, n Norvegia sea cea mai fericit societate din lume. Dupa 6 luni petrecute acolo nu pot s spunc este cea mai fericit, dar cu siguran se a pe podiumul celor mai sportive so-cieti. Sistemul de nvmnt norvegian pune foarte mult accent pe partea teoret-ic i ncurajaz dezvoltarea de proiecte n echip ntr-un mediu ct mai divers din

    punct de vedere cultural. Experiena Erasmus este un continu i nu s-a oprit doarla cele 6 luni petrecute n Oslo. n continuare, in legtura cu o parte din prietenii icolegii pe care i-am ntlnit, iar n acelai timp particip la ntlnirile cu alumni de laBI Norwegian Business School (Universitatea unde am aplicat pentru schimb). Daceti o persoan curioasa, deschis spre nou, care nu iubete rutina i care doretes se dezvolte ntr-un sistem de nvmnt de calitate programul Erasmus poateconstitui un real ajutor. Trebuie doar sa vrei! - Silvia Dua, student Erasmus2013-2014, BI Norwegian Business School, Norvegia

    S nu uitm c toate experienele prin care vei trece i distracia ce vor memorabile. Te-ai hotrt? A mai multe detalii pe www.ase.rola seciunile BurseErasmus i Burse n Strintate. Nu uita: n lunile februarie-martie a ecrui antrebuie s i pregtit s participi la procesul de selecie pentru mobilitile Erasmus.

    Iat ce spun ali studeni din ASE care au fost plecai cu astfel de programe de mobiliti:

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    28/94

    Licen

    28

    Experiena ERASMUS reprezint o perioad de neuitatdin viaa mea de student. Timp de un semestru am

    avut posibilitatea de a studia la Universitatea din Alicante. Numi-am imaginat niciodat nainte de plecare c aceast bursERAMUS se va ntoarce ctre mine asemenea unui bumerangcu foarte muli prieteni, experiene de neuitat, cunotine,

    abiliti noi i multe oportuniti. Astfel, pe lng faptul cERAMUS poate vzut ca un cuvnt cheie n CV-ul tu de ctreangajatori, i va oferi toate instrumentele necesare dezvoltrii tale personale i pro-fesionale. Dac eti o persoan ndrznea, prietenoas, gata s ncerce o nouexperien, atunci eti candidatul ideal pentru o burs ERAMUS! Aadar, sfatul meupentru ecare dintre voi este s protai de programul Erasmus pentru c nu veiregreta! - Cristiana Ioana erbnel, student Erasmus 2010-2011, Universitatde Alicante, Spania.

    Erasmus este o experien unic! Pentru un semestru am trit alturi de noiprieteni ecare clip, am nvat despre multiculturalitate i respect, am ad-

    mirat arhitectura impresionant i spectacolele veroneze, am experimentat delici-ile culinare locale, am vizitat locuri i oameni minunai, am iubit pofta de via a

    brazilienilor, spaniolilor, francezilor, cehilor, englezilor, i am promovat frumuseileRomniei peste hotare. Erasmus i aduce mari avantaje i n plan profesional, cumar cunoaterea mai bun a limbilor strine, studierea unorcursuri ce nu sunt n planurile de nvmnt ale universitiinoastre i mbuntirea competenelor organizatorice. Peransamblu, experiena n sine te schimb. Nu mai eti acelaii i vei dori tot mai multe...de la tine i de la cei din jurul tu.Alege s ai noi oportuniti i nu uita: dac viaa este o clto-rie, atunci experiena ERASMUS este o rut pe care nutrebuie s o ratezi! - Alina Zaharia, student Erasmus

    2012-2013, Universit degli Sudi di Verona, Italia

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    29/94

    Licen

    29

    Cum scriem proiectele

    i lucrrile de licen?

    Viaa de student la ASE pre-supune, frecvent de-a lungul ntregiistudenii, realizarea unei game diversi-cate de proiecte i orice ciclu de studiise va ncheia cu elaborarea unei lucrrimai ample sub forma lucrrii de licen,lucrrii de disertaie sau chiar a tezei dedoctorat. nainte de a ncepe lucrul laprimul proiect, consult acest mini-ghiddespre redactarea acestor tipuri de lu-crri ca un prim pas n crearea unor ma-teriale originale, calitative i captivante.Iat care sunt paii de scriere a acestortipuri de lucrri, precum i cteva sfa-turi i trucuri de structur, redactare iprezentare, ca de la studenii experi-mentai la studenii boboci.

    Proiectul, folosit ca metod

    de evaluare n general n cadrul sem-inarelor cu structur diferit conformcerinelor ecrei discipline, are ade-sea rolul de a face o paralel ntre

    cunotinele teoretice acumulate ncadrul cursului i cunotinele practice,att de necesare n prezent. Evidentc, n funcie de specicul disciplineii a cerinelor cadrului didactic titular,proiectul se poate axa predominant peaspecte teoretice sau pe aspecte prac-tice.

    Lucrarea de nalizare a stu-diilor reprezint documentul carereunete cunotinele acumulate peparcursul anilor de studiu, aferenteunei anumite teme de interes aleasde tine, conform propriilor interese ipasiuni, n colaborare cu profesorul co-ordonator al lucrrii de nalizare a stu-diilor.

    Coninutul i structuraproiectului din experiena studenilorASE de pn acum, tipurile de proiectcu care te poi confrunta se ncadreaz

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    30/94

    Licen

    30

    Proiect de dezbatere saustudiu de caz, unde trebuie s realizezio analiz, de cele mai multe ori calita-tiv, i descriere dintr-o anume per-

    spectiv a unui subiect ce are legturcu materia predate n cadrul unui curssau seminar. (Ex: Realizarea unei prez-entri a brandului de ar Marketingsau Motivele crizei nanciare din Euro-pa Mediul Internaional de Afaceri);

    Proiect de analiz i obinerede rezultate, unde realizezi o serie deanalize, de obicei cantitative, din care se

    obin rezultate relevante pentru activi-tatea pe care o desfoar i crora li sepoate atribui un neles economic (Ex:Analiza protului unei companii Anal-iza Ecomico-Financiara sau Analiza ve-niturilor i cheltuielilor companiei ABCS.R.L Contabilitate);

    Proiect de cercetare, undetrebuie s identici un domeniu i otem de cercetare pe care i-ai dori s leaprofundezi, plecnd de la anumite ip-oteze i ntrebri de cercetare, utilizndmetode i instrumente specice de m-sur, realizate pe eantioane reprezen-tative, pentru a testa, cantitativ sau cal-itativ, dac ipotezele cercetrii sunt saunu validate.

    Unul dintre cei mai importanin pai n conceperea unui proiect estealegerea unei teme de lucru ample, dincare s e selectat subiectul specic ceva abordat n proiectul tu. Alegereaacestei teme poate depinde de alegereata sau de alegerea profesorului, atun-ci cnd tema proiectului este impus.Dac tu eti cel care decide tema abor-dat, opteaz pentru tema care este po-

    trivit disciplinei i a tipului de proiect,dar care rspunde i cerinelor legatede actualitatea i interesul pieei pentru

    proiect sau uurina de accesare a in-formaiilor necesare elaborrii proiect-ului. n legtur cu acest ultim atribut,asigur-te c, nainte de a trece la lucrul

    efectiv, tema aleas este bine docu-mentat i tii exact ce resurse poi fo-losi pentru a elabora o lucrare ct maicalitativ cu multiple perspective.

    Dup ce tem a fost aleas,ncepe etapa de lucru efectiv, lucru cepoate unul individual sau n echip,conform cerinelor formulate de profe-sorul titular. A lucra singur sau n echipeste o decizie ce rareori i va aparine,dar trebuie s reii c dezvoltarea abil-itilor de lucru n echip este esenialpentru parcursul tu profesional ulteri-or. Dei ecare dintre noi are un anumitmod de lucru, un mod de a planica iorganiza taskurile, precum i un modde a se motiva i antrena n anumitecondiii de lucru, nva-te s i exibil

    i s te adaptezi la colegii de echip.Primul pas n elaborarea oricrei lu-crri vizeaz construcia unei structuria proiectului conform temei alese ia recomandrilor legate de structurformulate de profesorul titular. Peaceast structur, ncepi s construieticoninut conform informaiilor pe carele gseti pe acest subiect sau a rezu-ltatelor la care chiar tu ajungi din ana-

    lize cantitative sau calitative. ncearcs pstrezi o balan ntre capitolerelativ la dimensiunea coninutului

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    31/94

    Licen

    31

    acestora i la structura subcapitolelordin cadrul ecrui capitol. Asigur-tec la sfrit i va rmne timp pentrucitirea ntregului proiect i formatarea

    acestuia unitar: acelai font, aceeaidimensiune, aceeai spaiere a rndu-rilor, aceeai schem de culori folosit(acest pas este cu att mai importantcnd lucrezi la un proiect de echip).Atenie n special la informaiile dublatede la o parte a proiectului la alta sau, cuatt mai mult, la informaii ce se contra-zic ntre diferitele pri ale proiectului.Esena proiectelor sau a lucrrilor de

    nalizare a studiilor const n original-itatea informaiilor aadar pregteteun material care este strict al tu i evitinspirarea exagerat din alte surse.

    Regulile de redactare aproiectelor sau a lucrrilor de nalizarede studii sunt de obicei comunicate decadrele didactice i trebuie respectatentocmai. Cel mai frecvent condiiilede redactare sunt urmtoarele: fontulTimes New Roman, dimensiunea de12, spaierea la un rnd i jumtate,aliniere Justify, iar marginile vor de:2,5 cm stnga i de 2 cm sus, dreapta ijos. Foarte frecvent se solicit existenaunei prime pagini a proiectului care sconin urmtoarele elemente: numeleuniversitii (Academia de Studii Eco-

    nomice din Bucureti), numele facultiiunde studiezi (ex: Facultatea de Con-tabilitate i Informatic de Gestiune), ti-tlul lucrrii, eventual numele disciplineipentru care este realizat proiectul,numele tu (eventual i al colegilor deechip), locul de redactare i anul (ex:Bucureti 2014).

    n cazul lucrrilor de nalizare

    a studiilor se adaug i informaii de-spre profesorul coordonator a lucrriialturi de gradul didactic.

    Reine cteva elemente legatede redactarea unui proiect: orice lucra-re trebuie scris cu diacritice, trebuie saib un cuprins i o bibliograe, pag-

    inile trebuie s e numerotate alturide tabelele i gurile ce trebuie s enumerotate i s aib denumiri. Fruc-tic instrumentele puse la dispoziiede editorul de text Microsoft Word:numerotarea automat a paginilor, for-matarea automat a titlurilor i textului,introducerea automat a cuprinsului iintroducerea automat a citrilor n texti a bibliograei (http://oce.microsoft.

    com/en-001/word-help/).

    Stilul de citare utilizatn ASE este Harvard, dac nu

    primeti alte indicaii din par-tea profesorului (a mai multedespre ce nseamn stilul decitare i mai exact care suntregulile stilului de citare Har-vard la http://bit.ly/CitareGhid).

    Nu uita c orice idee, deniiesau concept preluat dintr-o surstrebuie citat ca atare. Dac preluar-ea este integral, va trebui s utilizezighilimelele pentru a marca citatul.

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    32/94

    Licen

    32

    Tips & tricks pentru

    o prezentare reuit

    Fii ncreztor n tine, menine contactul vizual cu auditoriul (pentru a faceasta cu succes va trebui s nvei ct mai bine ceea ce ai de spus pentru a vorbiliber i nu a citi), i receptiv atunci cnd primeti ntrebri. Dac lucrezi n echip,ai grij s i respeci colegii i s evii s i ntrerupi sau s vorbeti n acelai timpcu acetia. Cnd ai de fcut o prezentare a unui proiect de echip, o introducere

    iniial a componenei echipei este bine venit; pe parcurs, poi s i introduci co-legii de echip prin remarci de tipul Acum, l voi lsa pe x s v povesteasc desprey. Mai mult, o prezentare de echip este mai dinamic dac membrii echipei seintercaleaz mai mult, adic ecare membru al echipei intervine de mai multe ori nprezentare. Este recomandat s ncepi cu o prezentare a structurii prezentrii la felcum este recomandat ca pe parcursul prezentrii s mai ai intervenii de tipul Pnacum v-am prezentat elemente legate de x, n continuare v voi vorbi despre y. Fiiatent la limbajul non-verbal i para-verbal care comunic mult mai mult dect celverbal: folosete inexiunile vocii pentru a accentua conceptele i ideile importante,controleaz debitul verbal la un nivel n care poi urmrit cu uurin.

    Dac vrei s utilizezi materiale vizuale, Power Point este soluia clasic, darpoi lua n considerare i realizarea unei prezentri interactive mai puin tradiionaln Prezi (www.prezi.com). Dac opiunea clasic cu Power Point te atrage mai mult,

    Prezentarea unei lucrri academice sau a unui proiect d multor studeni dureri decap. Aa c narmeaz-te cu bun dispoziie, calm i mult atenie.

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    33/94

    Licen

    33

    O altfel de competiie...

    atunci i recomandm o prezentare de 10 20 slide-uri, n care informaia trebuies e prezentat schematic, utiliznd concepte cheie, simboluri, scheme, grace.Este recomandat ca pe un slide s utilizezi maxim 8 rnduri. Primul slide trebuies e similar cu prima pagin a lucrrii, iar n ultimul slide ar trebui s mulumetiaudienei pentru atenia acordat.

    Ce s nu faci atunci cnd prezini un proiect?

    Nu te enerva, nu i aranja prul sau hainele.Nu te juca cu pixul sau cu alte obiecte.

    Nu mesteca gum i cu att mai mult, nu face balonae.

    Atunci cnd prezini oral un proiect evit dublarea informaiilor de pe ma-terialele vizuale: acestea trebuie s completeze ceea ce transmii prin viu grai i nus dubleze ceea ce transmii astfel.

    Eti o re competitiv i pasion-at de cercetare? i doreti s descoperiaplicabilitatea materiei preferate? Atuncicu siguran ar trebui s i unul dintreparticipani de anul acesta la sesiunea decomunicri tiinice.Ce presupune participarea la o astfel deactivitate? Va trebui s realizezi o lucrarede cercetare sub coordonarea unui cad-ru didactic pe o tem aleas de tine. Su-

    biectul lucrrii va stabilit n funcie deseciunea la care vei alege s participi. Provocarea cu care vine aceasta competiieeste stabilirea unei legturi ntre teorie i practic, ind necesar ca lucrarea ta scuprind i aplicabilitatea n domeniul economic a temei alese.

    Pe parcursul redactrii lucrrii vei ine legtura cu profesorul coordonatorcare i va oferi sfaturi cu privire la formularea ideilor sau la partea practica a lucr-rii tale. n nal va trebui s i susii lucrarea n faa unei comisii care va aprecia maimult sau mai puin efortul depus.

    Participarea la o astfel de competiie este o oportunitate de a te arma ndomeniul cercetrii, dar i un pas ajuttor n realizarea lucrri de licen. n plus esteo ans de a aduga n CV-ul tu o nou reuit ce va apreciat de orice angajator.

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    34/94

    Licen

    34

    Cum s am SUCCES? La sfritul studiilor tale, nivelul angajabilitii tale este un indicator

    esenial pentru succesul n piaa muncii i, din acest motiv, este bine s te pregteti din timp pentru confruntarea cu aceast pia.

    Acum ai ocazia s faci asta GRATUIT i la nivel superior alturi de profe-sioniti n domeniul resurselor umane prin proiectul SUCCES: Susinerea tinerilorUniversitari prin Consilierea pentru o Carier i o Evoluie profesional de Succes,iniiat de S.C. Dynamic Human Resources Grup SRL i dezvoltat n parteneriat cu Uni-unea Studenilor din Romnia, Uniunea Studenilor Academiei de Studii Economicedin Bucureti i European Foundation for Engaged Youth. Proiectul se deruleaz n

    perioada mai 2014 noiembrie 2015 i este co-nanat din Fondul Social Europe-an prin Programul Operaional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013Investete n oameni! Axa prioritar nr. 2 Corelarea nvrii pe tot parcursul vieiicu piaa muncii Domeniul major de intervenie 2.1 Tranziia de la coal la viaactiv, Contract POSDRU/161/2.1/G/141333. Cod SMIS 53256.

    De ce s devii parte a acestui proiect? Pentru c

    uneori cunotinele acumulate n timpul facultii nu sunt sucientepentru a cu adevrat un profesionist fericit cu cariera sa

    aici vei benecia de consiliere vocaionalde la specialiti n domeniulresurselor umane specialitii n resurse umane te vor testa cu instrumente profesionale carei vor spune ce vocaie / carier i se potrivete cel mai bine vei avea acces la platforma webdestinat consilierii tale i la ghidul con-silierii profesionale vei aa care este prolul tu vocaional i vei primi recomandri adaptateexact acestuia vei nva cum s i scrii CV-ul i cum s te pregteti pentru un interviucu un angajator vei nva cum s comunici cu cei din jur, cum s lucrezi n echip i vei dezvolta creativitatea, gndirea analitic i spiritul organizatoric vei avea acces la stagii de practicce se vor echivala cu disciplina practicpe care o vei studia n timpul facultii

    Pentru a la curent cu noutile legatede proiect, consult www.carieredesucces.eu iviziteaz-ne pe Facebook: www.bit.ly/FB-SUCCES.Dac te-am convins, deja poi deveni membru

    al grupul int prin completarea formularuluidisponibil la www.bit.ly/grupSUCCES i astfel veibenecia de toate cele enumerate mai sus.

    www.carieredesucces.eu

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    35/94

    Licen

    35

    Ce urmeaz dup ce

    ai absolvit facultatea?

    Probabil c tiai c dac alegi s i continui studiile la master ai mai multeanse de a te angaja iar, ulterior, poi avansa pe poziii superioare n baza studiilor ia performanelor. Totodat, i poi alege domeniul n care i doreti s te specializeziprin programul de masterat, astfel nct poi aplica pentru un program de master ncadrul facultii pe care ai absolvit-o sau te poi reorienta ctre alte arii de interes.

    De ce s alegi un master i mai ales de ce n ASE?Pentru c ai 11 facultin cadrul crora exist peste 90 de programe de master i pentru c ASE i-a con-rmat poziia de lider n domeniul studiilor de business la nivel naional, conform

    rezultatelor clasamentului U-Multirank. n plus, poi opta pentru unul dintre celedou tipuri de programe de master: master de cercetare sau master profesional.

    Ce diferen exist ntre programele la masterat de cercetare i celeprofesionale?n funcie de aspiraiile personale, poi alege s aplici pentru un mas-terat de cercetare dac i doreti ca n viitor s i continui studiile la doctorat. Fiecarefacultate din ASE ofer un program de master de cercetare (cu excepia facultii deAdministraie i Management Public i facultii de Economie Agroalimentar i aMediului), iar facultatea de Cibernetic, Statistic i Informatic Economic ofertrei programe de masterat de cercetare conform celor trei specializri din cadrul

    studiilor de licen. La aceste programe de masterat se urmrete n general orien-tarea ctre cercetare aprofundat n domeniul n care ai absolvit i ciclul licen, iarorele se vor ine n timpul zilei, de obicei ntre 7:30 i 15:00, la fel ca la programelede licen, iar exigenele sunt pe msur. Dac n schimb vrei s te orientezi sprecarier i s te angajezi pe perioada studiilor sau nu i doreti s i continui studiilela doctorat, programele de masterat profesionale sunt alegerea perfect. n cadrulacestor programe de masterat, de cele mai multe ori se urmrete diversicareaportofoliului de cunotine, n special pentru cei care au absolvit un ciclu de studiintr-un alt domeniu. n plus, orele la aceste programe de masterat se in dup-mia-za, de obicei ncepnd cu 16:30 sau chiar 18:00.

    Aadar, ie ce master i se potrivete?

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    36/94

    Licen

    36

    Asociaia absolvenilor

    ALUMNI ASE Ca absolvent de seam a Academiei de StudiiEconomice din Bucureti, trebuie s cunoti i s te al-turi celor care i se aseamn n asociaia absolvenilor.

    Cum a nceput totul? n 1920 a fost ninatAsociaia Liceniailor Academiei de Studii Comercialei Industriale (ALACI), predecesoarea Asociaiei Absol-

    venilor Academiei de Studii Economice din Bucure-ti (Alumni ASE) de astzi. Asociaia Alumni ASE acceptprovocarea de a relua activitatea n scopul consolidriirelaiilor dintre absolvenii acestei universiti. n plus,activitatea Asociaiei vizeaz promovarea relaiilor de co-laborare dintre universitate i absolvenii si, mbuntirea continu a sistemuluide nvmnt i adaptarea sa la cerinele pieei, promovarea imaginii ASE Bucuretii a absolvenilor acesteia i promovarea cercetrii tiinice. Alumni ASE iniiazproiecte care i implic att pe studenii dornici s interacioneze cu economia real,ct i pe absolvenii ce doresc s contribuie la mbuntirea relaiei dintre mediuluniversitar i cel de afaceri. Printre evenimentele anterioare organizate se numr:Alumni Networking Event - eveniment lunar ce creeaz oportuniti de relaionarentre absolveni i idei de afaceri, companii sau industrii i ASE Job & Internship Fair trgul de joburi i locuri de practic, desfurat anual n parteneriat cu Academiade Studii Economice din Bucureti (ASE) i Uniunea Studenilor Academiei de StudiiEconomice din Bucureti (USASE), ce a reunit la ediia din 2014 companii din nu-meroase domenii.

    Membrii Asociaiei Alumni ASE au parte de un pachet personalizat de ben-

    ecii: newsletter lunar cu tiri i evenimente de maxim interes pentru comunitateaAlumni ASE, invitaii la conferine, invitaii la evenimentele Alumni Networking Event,acces prioritar la workshop-urile din cadrul ASE Job & Internship Fair, posibilitateaimplicrii n proiectele i evenimentele Alumni ASE, reduceri i oferte speciale pent-ru absolveni prin intermediul partenerilor. De asemenea, n momentul nregistrrii,ecare absolvent beneciaz de Alumni ASE Welcome Pack ce cuprinde cardul demembru Alumni ASE, insigna Alumni ASE, datele de acces pentru adresa de e-mailcu domeniul @alumni.ase.ro (platforma Gmail) i datele de acces pentru comple-tarea prolului de prezentare pe www.alumni.ase.ro.

    Vino alturi de noi! Completeaz formularul la sala 0327 din cldireaI. N. Angelescu (str. Cderea Bastiliei) i vei vedea c este mai mult dect ooportunitate... este o invitaie pentru o relaie durabil i plin de realizri.

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    37/94

    Mas

    terat

    Ce trebuie s tii nainte de ai cuta un loc de munc? 38

    Oportuniti de angajare 41Impresioneaz angajatorul printr-un CV remarcabil 42

    Soft skills 44O alt direcie, antreprenoriatul 46

    Paii necesari pentru ninarea unui SRL Debutant 47Accesarea fondurilor europene 49

    De ce s urmezi un program de doctorat? 50

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    38/94

    Masterat

    38

    Ce trebuie s tii nainte de

    a i cuta un loc de munc?

    Cu siguran aceasta este una din ntrebrile de 100 de puncte, mai alescnd vine vorba despre nceputul carierei, a alegerii drumului spre aceasta i,

    bineneles, dac adugm pe list faptul c ne gsim n faa acelui job pe care nil-am dorit dintotdeauna. i cum lucrurile n general sunt mai complexe dect par laprima vedere, hai s am cum putem ct mai pregtii pentru a rspunde cu brioacestei provocri.

    Am gsit ceea ce mi place s fac i sunt bun la acest lucru

    Do what you love and you will never work a day spune bine un citat cele-bru. Dincolo de orice iniiativ potenial de angajare sau pregtire pentru interviu,

    o bun cunoatere a calitilor, aptitudinilor i skill-urilor personale este mai multdect esenial. Ulterior, de obicei pasiunea este cea care transform aceste apti-tudini n ceva productiv, care cu mult munc i druire, devine acel CEVA pe care lpoi face foarte bine i care va avantajul tu competitiv, acea difereniere de careai nevoie pentru a te face remarcat i care aduce plusul de valoare angajatorilor.

    Learn by doing!

    Este foarte important n orice domeniu s existe cineva care s te inspire

    (e c vorbim aici despre un printe, prieten, profesor sau orice alt persoan carereuete s i insue acea motivaie de a crete n ecare zi). Poate i mai importanteste momentul cnd realizezi c toate acele vise pe care le ai, pot realizate n cea

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    39/94

    Masterat

    39

    mai mare msur prin munca ta. i cum n zilele noastre,internetul ne permite s m proprii notri profesori, printr-ogam variat de tutoriale, cursuri, seminare, etc (ex: clipurileTED), mai trebuie fcut doar un singur pas i anume acela de

    a ne dori s ne punem pe treab. La fel cum Roma nu a fostconstruit ntr-o zi, i progresul tu va unul constant, darascendent, iar rsplata dup ecare pas fcut va nsemnadincolo de dobndirea cunotinelor, un sentiment de m-plinire. Acest factor motivator intrinsec i va transmite attie, ct i intervievatorului tu, faptul c eti o persoan ca-pabil i sigur pe sine.

    Citete reviste de specialitate i i la curent cu ce se ntmpl n jurul tu!

    Acum c ai gsit ceea ce i-ar plcea s faci i etidispus s munceti pentru asta, este foarte important stii c realitatea economic naional i cea mondial suntntr-o continu schimbare. Aceste modicri nu sunt nicipe departe liniare, iar noi, ca viitori sau actuali economititrebuie s tim cu ce ne confruntm, ce oportuniti apar/dispar i cum diveri factori pot inuena de la simple decizii

    pn la strategii pe termen mediu i lung. Nu tii niciodatce task/test i-ai putea rezolva atunci cnd te poi raporta lasituaii mai mult sau mai puin similare.

    F research despre companiile la care ai vrea s lucrezi!

    Unul din primele subiecte abordate n primele minute aleinterviului va despre compania pe care angajatorul o

    reprezint i la care tu i-ai dori s lucrezi. Cine ar apreciaca viitorul ucenic s nu e interesat i s nu se informatdespre ceea ce se desfoar deja n prezent ? Totodat,acest aspect reprezint i un feedback pentru angajatorin legtur cu percepia oamenilor din mediul extern alcompaniei. Ca sfat, cu ct eti mai informat, cu att tii maibine ce ai de fcut ca s poi ajunge acolo unde i doreti.

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    40/94

    Masterat

    40

    Voluntariatul este cheia!

    Suntem siguri c ai auzit de acest lucru din ce n cemai des. Rspunsul este simplu: DA, voluntariatul iorganizaiile studeneti reprezint o ramp de lan-sare n carier. Ele sunt mediul n care vei reui sgseti mixul ideal ntre a realiza proiecte educaio-nale i de business naionale i internaionale, de atesta ceea ce i place i de a i lsa amprenta prin-tr-o viziune proprie, de a cunoate oameni diveri cupoveti care de care mai interesante, de a participala evenimente de networking sau dezvoltare per-

    sonal, i lista poate continua. Experiena ta o vei putea cu greu exprima n cuvinte,

    dar mai nou, de anul acesta o vei putea cunatica n vechime pe piaa muncii (veziLegea Voluntariatului).

    Particip la evenimente de carier i trguri de joburi!

    Poate te-ai gndit i sigur ai vzut vreo reclamsau a cu privire la evenimente cu speakeri sau companiicare i plac. n acest caz, de ce nu acionezi n acest sens? Airmne surprins ct de deschii sunt aceti oameni s dis-

    cute cu tine! Iar daca vrei un alt motiv, gndete-te c poi unul din puinii care pot aa detalii eseniale despre raion-amentele i povetile de succes ale companiilor, respectivnevoile lor n materie de poteniali angajai.

    Te-am pus pe gnduri? Ne bucurm!ntr-o lume unde perspectivele sunt nelimitate,visele trebuie transformate n realitate. Mult succes!

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    41/94

    Masterat

    41

    Oportuniti de angajare Studenia este perioada cea maifrumoas din viaa unui om. Este acel mo-ment cnd eti sucient de matur nct poilua singur decizii, dar totodat, acea perio-ad cnd nc i mai poi permite s faci igreeli. Ce faci ns cnd presiunile te conduc ctre un job unde specializarea tarmne n umbr, n detrimentul unei noi specializri aprute n momentul n careaplici pentru job-ul de care ai nevoie? S ai un job n timpul facultii este o variantdestul de avantajoas dac tii cum s echilibrezi munca cu studiul, ns, dac vreis te asiguri c nu neglijezi facultatea, un job part time poate soluia.

    Cum poi prota de oportunitile pe care i le oferviaa de student? Foarte simplu: informeaz-te!

    Primul lucru important pe care trebuie s l tii este faptul c pe site-ul US-ASE (http://us.ase.ro) i pe cel al Centrului de Carier ASE (www.centruldecariera.ase.ro) sunt postate o mulime de oportuniti de angajre n diferite domenii. n plus,Academia de Studii Economice din Bucureti organizeaz anual n parteneriat cuALUMNI ASE i USASE trgul de joburi ASE Job & Internship Fair, unde vin chiar n

    ASE companii precum Deloitte, KPMG, P&G, WebHelp, HP, Orange, ING i altele s iofere job-uri i internship-uri. Aici ai ocazia de a discuta n mod deschis cu reprezen-tanii ecrei companii i de a aplica direct prin depunerea CV-ului.

    O alt modalitate la ndemn prin care poi gsi job-ul potrivit pentru tine,unde i poi selecta chiar i domeniul de interes, este crearea unui cont pe unuldintre site-urile specializate: bestjobs.ro, myjob.ro, hipo.ro, linkedin.com, indeed.com,infojob.ro, ndjob.roetc. Odat creat contul pe unul dintre aceste site-uri, poi aplicapentru job-urile lansate de ctre rme, urmnd ulterior s i contactat dac te n-cadrezi n prolul angajatului pe care ei l caut. Trgurile de joburi sunt o alt vari-ant prin care i poi obine locul de munc ce i se potrivete. Un exemplu elocventeste trgul Angajatori de TOP, unde participanii sunt companii multinaionale iangajatori locali din Bucureti care ofer nenumrate oportuniti de carier. Anulacesta, trgul va avea loc ntre 17 si 18 octombrie 2014, la Sala Palatului din Bucure-ti.

    Dincolo de obinerea unui job, cine spunea c prima experien este vol-untariatul nu greea! Pe perioada studeniei nu ezita s i activezi componenta devoluntariat! Vei putea nva o mulime de lucruri noi, vei cunoate oameni frumoi i

    vei crete alturi de ei. Voluntariatul este o pist grozav de lansare ctre companiilemari, pentru c te poi implica n proiecte care s ajute la formarea viitoarei tale cari-ere profesionale! Oricare ar ns parcursul tu profesional, nu uita c dac activezin domeniul care i place ntruct doar aa nu vei simi c lucrezi nici mcar o zi.

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    42/94

    Masterat

    42

    Construiete-i CV-ul n funcie dedomeniul / postul pe care aplici.

    Un CV remarcabil trebuie adaptatpoziiei i domeniului pentru care apli-ci, ind compus din cele mai puterniceatuuri ale tale n aceast direcie. De lastructur i pn la coninut, ncearcs ii cont doar de cele mai relevante

    experiene care i recomand carac-teristicile distinctive ale postului pent-ru care aplici. n plus, poi apela la undesign atractiv pentru CV-ul tu princare s te faci remarcat printre zecilede alte aplicaii cu care un recruiterse ntlnete zi de zi. Folosete-te deculori plcute pentru a scoate n evi-den punctele cheie cu care vrei s te

    vinzi i mbin toate prile CV-uluintr-un design creativ. Poi gsi cte-va modele aici http://bit.ly/GhidCV, sau,dac eti mai curios de fel, poi s i

    Impresioneaz angajatorul

    printr-un CV remarcabil

    Procesul de recrutare difer de la o companie la alta, ns un lucru este comun ecreia: screeningul CV-urilor. Iat cteva sfaturi despre cum s iei n eviden nc dinainte de a i cunoate angajatorul.

    creezi CV-ul de la 0 cu ajutorul unorprograme precum Adobe InDesign.La nal ine minte c ansele tale de atrece cu brio de etapa de CV screeningi de a ajunge mai departe la interviucresc exponenial dac apelezi la unstil unic al CV-ului, prin care s rmi nmintea recruiterului.

    Stabilete ordinea n care ipovesteti trecutul.

    A venit timpul s lucrezi la structuraCV-ului. n primul rnd, ai grij s in-cluzi datele tale de contact, alturi deo poz, n prima parte a paginii i smenionezi poziia pentru care aplici.

    Structurate la nceputul CV-ului, aces-te detalii i vor face munca mai uoarrecruiterului, iar acesta nu va nevoits i piard timpul cutnd mai mult

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    43/94

    Masterat

    43

    de 2-3 secunde informaiile esenialepe care trebuie s le tie despre tine.n al doilea rnd, stabilete care estecel mai important detaliu care trebuie

    menionat n continuare. Dac ai nbackground o experien profesionalrelevant poi meniona pe scurt cte-va detalii precum numele organizaieipentru care ai lucrat, funcia pe care aideinut-o, perioada de lucru i cel mult3 responsabiliti/realizri principale cucare te mndreti. Dar ce faci dac nuai experien n domeniul muncii? Chiardac nu ai mai fost angajat nainte, pois enumeri cteva activiti de volun-tariat, dac exist i n care ai fost im-plicat activ, e ele din timpul studenieisau chiar al liceului. Voluntariatul estefoarte apreciat de ctre un angajator ipoate demonstra c eti o persoan pa-sionat, perseverent i implicat. Daci lipsete experiena de voluntariat,nu te panica. nc mai ai timp s te im-

    plici, iar n paginile urmtoare vei gsimai multe detalii despre organizaiilestudeneti din ASE. n al treilea rnd,asigur-te c menionezi cteva cuvintei despre experiena academic care terecomand pentru a activa n domeni-ul dorit. Poi ncheia structura CV-uluiprin cteva capitole precum hobby-uri,skill-uri, tag-uri despre caliti i altele.

    ncearc s minimizezi numrulde pagini al CV-ului.

    Dac ai luat n considerare toi paiide mai sus, ai nceput construirea CV-ului i nu ai rezumat totul pe scurt,este foarte probabil s depit opagin de coninut, ndreptndu-tespre dou pagini complete sau chiar

    trei. Acesta este momentul n caretrebuie s revii asupra ecrui capi-tol i s i rezumi istoricul astfel nct

    CV-ul tu s aib un numr minim depagini. Majoritatea specialitilor nresurse umane recomand ca un CVs aib sub 2 pagini, un format de

    o singur pagin ind chiar cel maiatrgtor. n reformularea informaiilordin CV poi ine cont de faptul c in-terviul este partea n care angajatorulajunge s te cunoasc, acestea inddoar un punct de plecare. Pe lngrezumatul backgroundului tu, poiapela i la tehnici de design sau chiarla redimensionarea fontului pentrua te ncadra n limitele recomandate.

    Scrisoarea de intenie - investiien procesul de recrutare.

    n momentul n care aplici pentru opoziie n cadrul unei organizaii, pelng CV, i recomandm s trimii io scurt scrisoare de intenie n care

    s i motivezi aplicaia. Aceasta poateconine motivele principale pentru careai potrivit n cadrul job-ului, dar i celepentru care ai ales organizaia respec-tiv. Aici este un alt punct n care i poidetalia experiena menionat n CV iprin care te poi face remarcat.

    Acum c tii cele maiimportante secrete din

    scrierea unui CV, i dorimmult succes n gsirea

    jobului ideal!

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    44/94

    Masterat

    44

    Soft skills

    Eti n anul nti de facultate i eti n culmea fericirii c ai scpat de mul-titudinea de materii plictisitoate pe care trebuia s le nvei doar pentru note. Tegndeti c acum te vei putea concentra pe ceea ce i place cu adevrat, de tevei dedica nanelor, analizelor macroeconomice sau chiar auditului. Totui,trebuie s tii c ceea ce face diferena dintre un angajat bun i unul extraordi-nar nu sunt ntotdeauna cunotinele teoretice acumulate n timpul facultii.

    Ceea ce angajatorii caut la potenialii candidai pentru postur-ile oferite este caracterul. Probabil c te gndeti ce legtur ar putea avea fap-tul c ie nu i place s petreci minute n ir discutnd despre lucruri mruntesau c nu i place s lucrezi n echipa cu competenele dobndite prin studiu.Ei bine, caracterul, sau soft skills, sunt, n opinia a numeroi angajatori, el-ementul convingtor n momentul selectrii angajailor. De ce? Pentru c,aa cum mi-a fost spus de un renumit om de afaceri, este mult mai uor spregteti o persoan ntr-un anumit domeniu, dect s i schimbi caracterul.

    Soft skills (sau prin traducere abiliti sociale) sunt o serie de trsturipersonale, obiceiuri, atitudini sau deprinderi care denesc o anumit persoan.De asemenea, toate aceste trsturi pot asociate inteligenei emoionale pe careecare persoan o posed, desigur ntr-un anumit coecient. Aceste abiliti pot mprite n dou mari categorii: abiliti interpersonale (spre exemplu: leadership,comunicare, empatie, spirit de echip, adaptarea la diversitate i nou, capacitateade a rezolva conilictele etc), precum i abiliti intrapersonale (cum ar : respons-abilitate, integritate, etic, simul umorului, managementul timpului, motivaie,optimism, etc). Vestea bun este c poi dezvolta aceste caliti, prin intermediul

    training-urilor sau workshop-urilor la care vei avea posibilitatea s participi n tim-pul studeniei, dar cea mai uoar cale de a le deprinde este folosindu-le. Unde?n cadrul unei organizaii studeneti, devenind voluntar. Vestea i mai bun este

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    45/94

    Masterat

    45

    c te poi concentra pentru moment pe un numr restrns de abiliti sociale, iarcu timpul s dobndeti tot mai multe. Iat aadar un top al celor mai importantesoft skills:

    1. Empatie - Probabil una dintre cele mai subestimate abiliti so-ciale este empatie sau, aa cum poate ea explicat capacitatea de a te punen locul altuia. De cele mai multe ori cnd o aciune de-a noastr poate aveaefecte i asupra altora uitm s ne ntrebm cum se vor simi cei din jur. Poatec dac am ine cont mai des de aceast abilitate a noastr, am putea srezolvm multe dintre conictele cu ceilali i s nelegem astfel reaciile lor.

    2. Comunicare Cu toii tim s legm cuvinte, s formm propoziii ichiar fraze, dar de multe ori nu ne folosim aceast abilitate la potenialul maxim. Acomunica ecient i ecace cu persoanele din jurul nostru nseamn s transmitem

    toate informaiile coerent i complet, astfel nct interlocutorul nostru s tie exactce ne dorim noi. Din pcate, nu exist nc un curs pentru dezvoltarea capacitiide a citi gndurile celorlali, aa c, cel puin pentru moment, trebuie s verbal-izm cu toate cuvintele pe care le tim dorinele, ateptrile sau suprrile noastre. J

    3. Spirit de echip Aa cum un meci de fotbal nu poate ctigat de unsingur om, tot aa marile realizri pot atinse doar n echip. Vei spune c existnumeroase exemple de cercettori, scriitori sau chiar atlei care au reuit totul sin-guri, dar la o privire mai atent vei descoperi c n spatele lor se a o mulime deoameni care i sprijin sau i ajut. Nu putem face totul singuri, deoarece nu putem

    specialiti i n drept, economie i informatic simultan. Dar ne putem construi oechip de oameni cu care s colaborm pentru a lucra ct mai bine i repede. Cuct vom nelege acest lucru mai devreme, cu att vom ajunge la reuite mai mari.

    4. Adaptabilitate Trim ntr-un secol n care descoperirile importante sefac odat la cteva luni, iar informaiile cltoresc dintr-o parte n alta a lumii cu ovitez greu de imaginat. Pentru a supravieui, n termeni profesionali, trebuie s n-vm s ne adaptm tuturor schimbrilor din jurul nostru. A trecut de mult timpuln care angajaii aveau un singur loc de munc toat viaa, iar felul de-a face lucru-rile se schimba odat la cteva decenii. Pentru a reui n cele mai multe companiidin zilele noastre trebuie s ne pstrm dorina de a nva lucruri noi, de a nedezvolta ca indivizi continuu i de a ne adapta unei lumi n continu transformare.

    5. Integritatea Vei spune c aceast ultim abilitate este cam abstract ipoate cam depit. C n ziua de astzi trebuie s faci compromisuri de la valorileetice, pentru c altfel nu vei reui niciodat n via. Nimic mai greit! Trebuie s iimereu cont de valorile n care crezi atunci cnd iei chiar i cele mai mrunte decizii,deoarece ele te denesc ca om. Atunci cnd toate avuiile i-au fost luate, tot cermne din tine sunt principiile i crezurile tale, care fac din tine un om bun sau ru.

    Iar pentru ca rul s triumfe, nu este nevoie dect ca oamenii buni s nu fac nimic.Aadar, acestea ar putea topul celor mai importante cinci abiliti sociale. V in-vitm pe voi s le descoperii pe restul! Mult succes!

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    46/94

    Masterat

    46

    O alt direcie,

    antreprenoriatul

    De ce s devii antreprenor?

    Antreprenoriatul este un cuvnt mare, dar nu oricine este fcut pentru adeveni antreprenor. Motivele pentru a-i dezvolta o afacere pot nenumrate, n-cepnd de la faptul c vei propriul tu ef i vei putea dobndi independennanciar, pn la dorina de a-i ajuta pe cei din jurul tu sau dorina de a-i demon-stra determinarea, acceptnd noi provocri.

    Dac ai o idee, cunotinele i fondurile necesare pentru a o pune n apli-care, te poi considera deja norocos. Majoritatea celor ce i doresc s dezvolte pro-pria afacere constat c le lipsesc anumite cunotine n domeniul respectiv saufondurile necesare la nceput, sau poate chiar curajul. Una dintre soluiile pentru abenecia de fonduri pentru a demara o afacere este s te nscrii n cadrul numeroa-selor competiii ce i pot aduce nanri pentru a-i pune ideea n aplicare (www.nantare.ro se declar portalul nr. 1 n informaii despre nanri i poate un bunnceput pentru cutarea de nanare pentru afacerea ta).

    Ce trebuie s tii nainte de a deveni antreprenor?

    Organizarea i creativitatea sunt cheia succesului. Odat ce ai ideea, tre-buie s te asiguri c punnd-o n practic i crend astfel oferta pe pia, aceasta seva ntlni cu cererea. Astfel, dac este vorba despre o idee inovativ, cererea poate creat, ns doar dac afacerea este promovat n mod corespunztor. Pasul ur-mtor l constituie realizarea unui plan de afaceri riguros i organizarea detaliat atuturor detaliilor. Acum abia ncepi s devii propriul tu ef i s i dai seama c to-tul ine doar de nivelul implicrii tale. Nu uita c pentru a-i transforma visul n real-

    itate, ai nevoie de civa aliai de ndejde precum: perseverena, setea continu decunoatere, seriozitate, networking, resurse umane valoroase i creative, rbdare icuraj.

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    47/94

    Masterat

    47

    Paii necesari pentru

    ninarea unui SRLDebutant

    n capitolul anterior i-am vorbit despre antreprenoriat, varianta alternativ job-ului ntr-o companie, iar acum i vom da cteva indicii despre lansarea n aceast zon plin de risc, adrenalin i incertitudine, dar cu benecii

    posibile colosale.

    Romnia ofer sprijin tinerilor antreprenori care doresc s i dezvolte oidee proprie i s se lanseze n domeniul afacerilor. Tinerii cu vrste cuprinse ntre18 i 35 de ani pot opta pentru ninarea unui tip de societate cu rspundere lim-itat - debutant (SRL-D), o form de microntreprindere prin care statul romn sauchiar bncile stimuleaz i ncurajeaz activitatea comercial prin acordarea unorbenecii materiale sau scutiri de la plata taxelor i impozitelor. O condiie impor-tant pentru ninarea unui SRL-D este ca anterior nmatriculrii societii n reg-

    istrul comerului, antreprenorul s nu mai deinut calitatea de acionar ntr-o altntreprindere din Spaiul Economic European.

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    48/94

    Masterat

    48

    Printre avantajele ninrii unui SRL-D se numr:

    acordarea unei alocaii nanciare nerambursabile, reprezentnd 50% -dar nu mai mult de 10.000 euro - din valoarea proiectului planului de afaceri, pentru

    care este necesar dovada surselor de co-nanare garanii acordate de FNGCIMM, n limita sumei de 80.000 euro, pentrucreditele contractate de beneciari n vederea realizrii planului de afaceri, accep-tate de AIPPIMM scutirea de la plata contribuiilor de asigurri sociale datorate de angaja-tori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariai scutirea de la plata taxei de nregistrare a societii de tip SRL-D

    Care sunt paii necesari nintrii societii comerciale?1. Obinerea extrasului de carte funciar sau a contractului de nchiriere ntreprinztorii debutani sunt obligai s cear un extras de carte funciarde la Ociul de Cadastru de care aparine spaiul care va numit sediul social alntreprinderii. Acest document se va elibera n cteva zile i cost 20 RON. Cei careau nevoie de acest extras urgent vor nevoii s plteasc 100 RON. Cei care au alesca sediu social al rmei un apartament vor avea nevoie de contractul de comodatprecum i de avizul vecinilor i al asociaiei de proprietari. n situaia n care sediulsocial se va stabili ntr-un spaiu comercial, proprietarul spaiului va trebui s ofere

    ntreprinztorului un extras de carte funciar i un contract de comodat.

    2. Rezervarea denumirii rmei Rezervarea denumirii rmei se va face la Registrul Comerului pe razacruia se va aa sediul social al ntreprinderii. Certicatul respectiv se va putea ridicaa doua zi.

    3. Deschiderea contului de capital social A doua zi ca ntreprinztordebutant vei nevoit s deschizi uncont de capital social la o banc, depreferat cea cu oferta cea mai avan-tajoas. Aceast operaiune se va re-aliza pe loc, ns fondatorul societiicomerciale va trebui s depun o sumde aproximativ 200 RON din care se vaputea retrage aproximativ 150 RON nmomentul nregistrrii rmei de ctre

    Registrul Comerului.

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    49/94

    Masterat

    49

    4. Constituirea dosarului de nregistrare i depunerea lui la Registrul Comerului nainte de a constitui dosarul de nregistrare i de a redacta Actul Constitu-tiv al rmei, este recomandat s te gndeti la anumite aspecte precum: numrul asociailor rmei;

    cte pri sociale va deine ecare dintre asociai; rma va avea un singur sediu social i un singur punct de lucru? antreprenorii au dou opiuni de plat a impozitului la stat. Fie 3% pe cifrade afaceri, e 16% pe prot. n cazul n care ntreprinztorii estimeaz un nivel maisczut de activitate, este indicat s aleag opiunea de 3% pe cifra de afaceri;

    5. Obinerea documentelor necesare pentru desfurarea activitii ntreprinztorii vor putea ridica toate actele rmei n cel mult 2-3 zile de laOciul Registrului Comerului. n cel mult 10 zile de la nregistrarea rmei, fondatoriitrebuie s notice ociul AIPPIMM de care aparin pentru luarea n eviden.

    Acum c ai descoperit baza de informaii necesare pentru lansareaunei afaceri, i dorim mult baft n implementarea ideilor tale!

    Fie c eti tnr antreprenor, e c dezvoltarea unei afaceri este momen-tan doar un plan de viitor, trebuie s i ntotdeauna la curent cu oportunitile de

    care poi benecia pe plan nanciar. Una dintre sursele de nanare o constituieaccesarea de fonduri europene, fonduri de care poi benecia pentru start-up-ul tusau dac rma pe care o conduci a nregistrat prot n ultimii doi ani.

    De ce ai nevoie atunci cnd ncepi demersul prentru atragerea de fondurinerambursabile? n primul rnd trebuie s ai un obiectiv clar denit care s jus-tice aciunea ta i un plan de afacere fezabil, atent i riguros redactat. Dac etitotui nesigur cu privire la acest proces, poi apela la ajutorul specialitilor ce i potoferi consultan de specialitate n acest domeniu. Te poi informa rapid i sigur cuprivire la accesarea fondurilor europene chiar de pe site-ul ocial al MinisteruluiFondurilor Europene http://www.fonduri-ue.ro/. Pentru start-up-ul tu va trebui saccesezi site-ul Ministerului Economiei, Departamentul pentru IMM-uri http://www.aippimm.ro

    Accesarea fondurilor

    europene

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    50/94

    Masterat

    50

    De ce s urmezi un

    program de doctorat? Trebuie s i un pic diferit ca s i doreti s urmezi un doctorat. Vei re-nuna, pentru civa ani, la ansa de a ctiga nite bani ntr-un loc de munc stabili de a avea un program cu ore regulate i un ef care s i spun ce trebuie s faci.

    De ce s urmezi un doctorat?

    Trebuie s ai n minte foarteclar care sunt motivele pentrua lua aceast decizie. Dac teregseti n oricare dintre ele,atunci eti pe drumul cel bun.

    Ai o motivaie puternic interioar care provine din curiozitateannscut i dragostea pentru preocuprile intelectuale.Cei care nu i pierd curi-

    ozitatea pot deveni mari cercettori. Dac simi o for care te mpinge s explorezii s nvei lucruri noi, i dac i place cercetarea, vei gsi doctoratul ca ind perfectpentru tine. De obicei, cei care urmeaz un doctorat, dup obinerea diplomei dedoctor, se vor concentra pe cercetarea i mai aprofundat a temei de doctorat i peinovri aduse n domeniul de interes.

    Doreti s i mbunteti viaa i s te autodepeti.Dac doreti s-imbunteti abilitile de a nelege i rezolva probleme, s-i creti ncrederea ntine, s devii un mai bun comunicator i s dobndeti abiliti care te pot conducectre un loc de munc mai bun, atunci un doctorat poate potrivit pentru tine. Deo-arece doctoratul nu este doar un paaport spre o lume a cercetrii i acumulrii denoi cunotine, ci este o investiie, un certicat al abilitilor tale speciale, care oferavantaje pe piaa muncii.

    Ai stof de profesor.Unii oameni sunt fcui pentru a urma un doctorati a se dedica activitii de cercetare. Poate ai crescut fcnd nenumrate proiectede cercetare ca mici hobby-uri. Ai putea avea o sete natural de cunoatere sau unapetit insaiabil pentru a citi cri despre un anumit subiect. Doreti s le transmiicelor din jur cunotinele tale i s te dezvoli n timp ce i mprteti pasiunea

    i ctre ali studeni. Dac te regseti n descrierile anterioare i vei face eforturipentru a-i adapta cercetrile cu nevoile tale specice de cunoatere, atunci vei iubidoctoratul i lucrul la teza de doctorat.

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    51/94

    Docto

    rat

    52 Criteriile de nalizare a studiilor53 Evaluarea la programele de doctorat54 Primii pai n scrierea de articole tiintice59 Pe unde ne documentm i unde publicm?61 Mobiliti doctorale62 Vocaie de viitor profesor?

  • 8/10/2019 Ghidul_Studentului ASE 2014-2015

    52/94

    Doctorat

    52

    Criteriile de nalizare

    a studiilor

    Cerinele minimale pentru nalizarea programelor de doctorat difer maimult sau mai puin de la an la an, dar aceste criterii apar n contractul de studii pecare l vei semna la nceputul primul an de studii doctorale. Aceste criterii vor valabile ntregul tu ciclu de studii doctorale, iar evaluarea gradului de ndeplinirea ecruia se va face la momentul realizrii formalitilor pentru susinerea tezeide doctorat. Dei pot avea niveluri diferite ntre ani, toate criteriile de nalizare a

    studiilor de doctorat au n vedere:

    a) ntocmirea, la nele anilor de studii, a rapoartelor de progres caretrebuie s cuprind rezultatele cercetrii tiinice proprii;

    b) participarea la dezbaterile tiinice organizate n cadrul colii doctorale,concretizate n publicarea de working papers;

    c) ndeplinirea criteriilor minimale pen


Recommended