+ All Categories
Home > Documents > Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Date post: 31-Dec-2016
Category:
Upload: vukiet
View: 245 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
52
GHIDUL ANGAJATORILOR DOMENIUL TEHNIC Job-uri \n cele mai apreciate companii 13 lucruri esen]iale pentru CV-ul t`u Culisele job-ului visat
Transcript
Page 1: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

gh

idu

l a

ng

aja

tor

ilo

r

do

men

iul

teh

nic

Job-uri \n cele mai apreciate companii13 lucruri esen]iale pentru CV-ul t`uCulisele job-ului visat

Page 2: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007
Page 3: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

ghidulangajatorilordomeniul tehnic

ESTE

o bibliotecă de articole de carieră, atent selectate, care sunt menite să te ajute să-ţi planifici şi conduci cariera după principii ale SUCCESULUI,un ghid cu CELE MAI ACTIVE COMPANII din domeniul tehnic.

NU ESTE

un instrument de unică folosinţă.Articolele şi informaţiile din ghid îţi vor fi utile de câte ori ai nevoie de un sfat sau informaţii despre un angajator.

GhidUl ANGAjATorilor este editat de Catalyst Solutions, singura agenţie de recrutare specializată în recrutarea de studenţi şi absolvenţi. Recrutăm cei mai buni studenţi şi absolvenţi din fiecare generaţie pentru companii care apreciază talentul şi investesc în dezvoltarea lui. Dacă vrei să intri în baza noastră de date, înscrie-ţi CV-ul pe www.hipo.ro

Catalyst Solution \]i ofer` [i:

hiPo.ro – portal de carieră cu joburi DOAR în cele mai puternice companii din fiecare industrie.Angajatori de ToP – Cel mai mare TÂRG DE CARIERĂ pentru tineri profesionişti.O colecţie de Ghiduri de carieră care acoperă toate domeniile.

02. Capcana primului job Full Time

04. Al patrulea val Cariera \n domeniul tehnic; Oportunit`]i pe termen mediu [i lung

16. 13 lucruri esen]iale pentru CV-ul t`u

20. Brand You - Lec]ii de credibilitate

27. Site-uri recomandate

28. Drumul mai puţin bătătorit: Tânăr întreprinzător

32. Intr` \n culisele job-ului visat36. Cunoa[te bine cultura organiza]ional`

38. Ob]ine job-ul \n 15 minute

42. F`r` experien]`? Promoveaz`-te bine

44. Management Trainee. Shortcut c`tre o pozi]ie de management

Companie Pag

Bouygues Construction 6

British American Tobacco 7

Cosmote 8

Impact 9

IPSO 10

Oltchim 11

Renault 12

Siemens VDO 13

Silcotub - Tenaris 14

UPC 15

Companie Pag

Heineken 19

Romtelecom 23

Dacia Groupe Renault 24,25

Vodafone 26

Porsche Romania 29

Holcim 31

Danone 34

Romstal 41

Xerox 46

HP 47

sumar

Angajatori

Ghidul Angajatorilor �

Page 4: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

{i tinerii \mbr`]i[eaz` cu bra]ele din ce \n ce mai larg deschise aceste oportunit`]i. Unii din dorin]a de a \[i ocupa timpul [i a face un ban, unii din nevoia de a avea o surs` de venit, al]ii pentru c` au \n]eles c` singura cale real` de a ajunge la un job bine pl`tit, \ntr-o func]ie cu responsabilitate este pornind de jos [i urc<nd.

Ascensiunea este mai grea. Mul]i tineri, dup` o perioad` petrecut` \ntr-o pozi]ie de entry-level, precum operator call center, agent de v<nz`ri sau ofi]er de cont, se simt bloca]i pentru c` nu reu[esc s` promoveze pe un post mai bun la care au sperat c<nd s-au angajat.

De unde dificultatea de promovare? Pe de o parte, este o tr`s`tur` a modelului actual de afaceri. Pozi]iile de profesioni[ti [i manageri sunt considerabil mai pu]ine dec<t cele mai accesibile de entry-level. Un manager conduce o echipa de 5-10 oameni, iar c<nd el va pleca, doar unul \i va lua locul.

Totu[i, posibilitatea de ascensiune este real`. Nu se concretizeaz` pentru toat` lumea, dar se poate concretiza pentru oricine. Angajatorii de top au \nv`]at c` au nevoie s` \[i creasc` resursele umane, sunt interesa]i s` identifice tinerii cu poten]ial [i s` \i asiste pentru a deveni \n timp viitoarea genera]ie de top management.

detaliul care face diferen]a dintre cei care prind trenul spre v<rf [i cei care \l pierd ]ine de atitudinile [i comportamentele lor privind cariera. Indiferent de scuzele creative care pot fi folosite pentru a justifica plafonarea profesional`, respon-sabilitatea este una personal`. |n continuare, voi explora cele mai importante 3 tipuri de diferen]e \ntre cei care promoveaz` [i cei care nu:

Ascensiunea profesional` este preg`tit` \n primul r<nd de alegerea carierei. Unele lucruri pot fi \nv`]ate, altele nu. Talentul natural pentru un domeniu, urmat de pasiunea pentru un domeniu, fac parte din a doua categorie. |n recrutare, ca [i \n promovare, ele sunt mereu atent m`surate [i luate \n considerare. Dac` \]i alegi un domeniu profesional pentru care ai pasiune [i talent, ceilal]i le vor vedea [i vor pune mare pre] pe ele.

Dac` \n schimb alegi un domeniu pentru nivel sala-rial la care ai auzit c` se poate ajunge, sau pentru c` e la mod`, dar nu ai compatibilitate natural` pentru acesta, e[ti ca un p`trat care \ncerc` s` se potriveasc` \n gaura rotund`. Vei reu[i doar cu mult` for]` brut`, [i chiar [i atunci ceva nu va fi \n regul`. Alege-]i o carier` pentru care ai talente naturale [i pasiune [i ]i se vor deschide multe u[i.

Aplicat` \n carier`, planificarea strategic` \nseamn` c` \]i alegi o destina]ie \n carier` pe termen lung [i apoi \]i planifici pa[i intermediari care te ajut` s` ajungi acolo. De[i sun` simplu, planificarea carierei este o excep]ie pentru rom<ni. Majoritatea \[i alege primul job, impulsiv, \n func]ie de oportunitatea ce apare pe moment sau salariul oferit.

|n planificarea carierei, este vital ca fiecare pas s` te

Planificare strategic`

Angajarea, mai ales c<nd e[ti t<n`r, este u[oar`. Realitatea actual` este c` pia]a de munc` rom<neasc` se afl` \ntr-o cre[tere continu` care aduce cu ea o mul]ime de oportunit`]i de joburi pentru tineri, studen]i [i proasp`t absolven]i de facultate.

Companii multina]ionale de prim rang alearg` dup` tineri cu poten]ial pentru a le deveni angaja]i. Nu sunt joburi de top, dar multe din ele ofer` oportunitatea unui venit decent, \ntr-un mediu de lucru pl`cut, cu posibilit`]i de afirmare [i progres profesional.

Ghidul Angajatorilor Capcana primului job Full Time

Alegerea Carierei

� Ghidul Angajatorilor

Page 5: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Discu]iile cu profesioni[ti din domeniu, activitatea de networking, interviurile de angajare, prospectarea \n cadrul t<rgurilor de carier`, prezent`rile de companii, seminarile pe teme de carier`, ziarele, revistele [i c`r]ile \n do-meniu sunt toate oportunit`]i excelente pentru a ob]ine informa]iile de care ai nevoie.

Pun<nd informa]iile ob]inute cap la cap, deciziile tale profesionale vor fi mult mai complexe [i deseori diferite de cele ale majorit`]ii. Vei \n]elege de pild` c`, dac` vrei s` ajungi manager \ntr-o mare companie, dec<t s` te angajezi ca operator call center, unde vizibilitatea ta este redus` [i de unde cu greu mai ie[i, mai bine te angajezi pe un job de assistant manager, unde e[ti mult mai vizibil [i de unde po]i promova mai u[or.

Ingredientele de mai sus nu fac \ns` de obicei promovarea s` vin` de la sine, ci e nevoie [i de un ingredient personal: caracterul. Degeaba e[ti \ntr-o pozi]ie cu vizibilitate, \ntr-o companie \n plin` dezvoltare dac` nu te interesezi de proiectele noi ale companiei [i nu te oferi s` te implici \n ele, dac` nu demonstrezi ini]iativ` [i pasiune pentru excelen]`, \ncredere \n sine, etic` [i onestitate. Caracterul asigur` un fun-dament solid pe care pot fi dezvoltate abilit`]ile de specialitate. F`r` el po]i s` ai abilit`]i excelente \n domeniu, dar s` nu produci rezultate pe m`sur`.

{i av<nd \n vedere c` este mai greu de format dec<t abilit`]ile, caracterul reprezint` criteriul ultim prin care angajatorii separ` angaja]ii pe care \i vor promova de restul. Deci, investe[te tip [i energie pentru a te forma ca un t<n`r un caracter puternic, iar acesta se va reflecta \n tot ceea ce spui [i \n tot ceea ce faci. Va reprezenta cheia care \]i va deschide cele mai multe u[i \n carier`.

Succes!

Eduard Ezeanu - Career Experts

www.careerexperts.roConsiliere \n carier` [i programe de dezvoltare a carierei

ajute s` \l faci pe urm`torul, fiecare job s` con]in` oportunitatea de promova-re. Pentru a te asigura c` acest lucru se \nt<mpl`, ai nevoie s` faci trecerea de la mentalitatea tip „m` angajez [i v`d ce fac de acolo” la mentalitatea tip „m` angajez pe jobul care serve[te strategic obiectivele mele pe termen lung”. Angajarea \nseamn` c` ai intrat \n joc. Pentru a-l juca bine [i a promo-va, asigur`-te c` \n jobul pe care \l alegi exist` urm`toarele 3 ingrediente:

|nv`]are. Alege un job care \]i d` ocazia s` \]i dezvol]i competen]e cheie la care ai nevoie s` lucrezi, ce te preg`tesc pentru jobul pe care \l ]inte[ti pe termen lung. Dac` vrei s` fii manager de v<nz`ri, un job de agent de v<nz`ri de pild` este un bun \nceput. |n acest fel, po]i s` porne[ti de la joburi la care ai acces, strate-gic alese, [i \nv`]<nd, s` \]i deschizi accesul spre joburi noi, cu mai multe responsabilit`]i.

Vizibilitate. Nu po]i promova dac` nimeni nu vede c<t de bun [i pa-sionat e[ti de jobul t`u actual. Este important ca persoane cheie din organiza]ie s` te cunoasc`, s` \]i de-scopere calit`]ile [i motiva]iile. Cine sunt aceste persoane? |n special managerul t`u direct, managerul de resurse umane, managerii depar-tamentelor unde te intereseaz` s` promovezi, dar lista nu se opre[te aici. Abilit`]ile tale de a te vinde, de comunicare [i rela]ionare, atitudi-nea proactiv` [i curiozitatea \]i vor fi critice aici.

Posibilitate. Asigur`-te c` organiza]ia \n care te angajezi este una deschis` spre formarea [i promovarea angaja]ilor s`i [i c` din jobul \n care te angajezi exist` variante concrete de promovare. Din p`cate, multe din joburile de entry-level sunt de tip „drum \nfundat”, adic` nu duc nic`ieri. Alege deci atent jobul [i organiza]ia. |]i recomand \n special companiile nou intrate pe pia]`, care au planuri mari de dezvoltare [i reprezint` o oportunitate de carier` excelent` din acest punct de vedere.

Probabil c` p<n` \n acest punct, realizezi c` toate aceste ingrediente de luat \n considerare cer din partea ta de]inerea unor informa]ii care acum \]i sunt str`ine, cum ar fi competen]ele cerute de un job, planurile de dez-voltare ale unei companii etc. Aceste informa]ii nu se dau de obicei ca flutura[ii pe strad`, ci se ob]in. Este responsabilitatea ta s` cercetezi [i s` te documentezi \n acest sens.

Caracterul t`u

Capcana primului job Full Time Ghidul Angajatorilor

Ghidul Angajatorilor �

Page 6: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

al patrulea valcariera |n domeniul tehnic;oportunit~}i pe termen mediu {i lung

Dacă privim puţin istoric opţiunile de carieră în Romania, se poate spune c` au fost 4 valuri care au marcat deciziile de educaţie şi specializare ale tinerilor români.

Primul val – imediat după revoluţie, a fost o perioadă de incertitudine în care alegerea nu putea fi bazată pe o predicţie a evoluţiei economiei. Alegerea carierei şi implicit a specializării din timpul studiilor nu a fost dictată sub nici o formă de piaţă, lucru care a creat dezechilibre majore. Num`rul de locuri de muncă din domeniul tehnic era într-o sc`dere majoră alternativa pentru candidaţii tehnici fiind joburile din afara ariei lor de specializare.

Al doilea val – şi primul care a început să normal-izeze piaţa, a fost cel în care toată lumea îşi dorea studii economice (ASE, ISE). Determinate de o nevoie reală, o diplomă de contabil şi atracţia salariilor mari din bănci au fost mirajul care a dictat decizia de specializare undeva până în anii 2000. În acel moment a început să se simtă o inflaţie de absolvenţi de studii economice care nu toţi îşi mai găseau un loc pe piaţa forţei de muncă potrivit studiilor pe care le urmaseră.

Al treilea val – este cel determinat de explozia IT-ului. Venirea în România a câtorva nume grele din industria IT globală, cât şi dezvoltarea mul-tor firme locale, încurajate atât de abundenţa (la acel moment) de talente în zona programării şi administrării de sistem, de salariile relativ mici comparativ cu pieţele vestice şi de facilităţile acordate de sistemul fiscal, au fost un semnal pentru mulţi tineri că dezvoltarea de software şi cunştinţele hardware oferă perspective promiţătoare pentru carieră. Cu un decalaj de aproape 5 ani, piaţa începe încet, încet, să se nor-malizeze şi aici, în sensul că numărul de absolvenţi începe timid să satisfacă cererile pieţei, deşi de-calajul cerere/oferta de talente IT va mai continua câţiva ani buni.

Anticiparea este cheia a 90% dintre carierele care au un start rapid şi o evoluţie accelerată. Ce urmează pe piaţa forţei de muncă cu specific industrial şi tehnologic, şi cum poţi folosi aceste informaţii în avantajul tău?

Ghidul Angajatorilor Valul 4. Cariera \n domeniul tehnic

� Ghidul Angajatorilor

Page 7: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Al patrulea val care a început să-şi arate primele semne cam în urmă cu an de zile este cel al cererii de specialişti tehnici. Dezvoltarea industiriei auto, explozia industriei de construcţii, reactivarea multor fabrici şi combinate, precum şi o multitudine de investiţii de tip green-field au dat semnalul dinamizării sectorului de producţie, pe care pleiada de economişti şi cei câţiva specialişti IT care erau pe piaţa forţei de muncă, nu prea aveau cum să o susţină.

Este nevoie în acest moment de un număr considerabil de ingineri şi tehnicieni pentru a satisface nevoia de specialişti în domeniile de mai sus. Detaliem mai jos câteva repere în acest sens.

AutoDe la preluarea Dacia în 1999 şi până în prezent, grupul Renault a investit în România peste 700 de milioane de Euro, urmând să depăşească 1miliard până la sfârşitul anului.

Pe lângă achiziţionarea fabricii de la Mioveni, grupul Renault a mai demarat încă 3 proiecte importante:

În luna septembrie 2006 au fost demarate lucrările pentru construcţia unui centru de proiectare şi dezvoltare de noi modele auto, destinate pieţelor emergente, valoarea investiţiilor estimate fiind de circa 500 mil. Euro. Locaţia noului centru este la Titu, în judeţul Dâmboviţa, foarte aproape de Bucureşti.

Tot în 2006, 16 milioane de euro au fost investite pentru construcţia viitoarei uzine de cutii de viteze, a cărei inaugurare este prevăzută pentru anul 2008.

În acest an producătorul va deschide în Bucureşti un centru de design auto, destinat în primă etapă viitoarelor modele ce vor fi create pe platforma Logan. În primă fază, centrul va angaja şapte designeri. Până la sfârşitul anului 2009 numărul angajaţilor centrului va creşte până la 30 de persoane, ce vor realiza lucrări de proiectare şi design pentru modele de autovehicule.

În acelaşi timp, pentru fosta fabrică Daewoo de la Craiova, discuţiile de preluare de către Ford sau General Motors au intrat pe ultima sută de metri. Intenţia ambilor producători este de a relansa capacităţile de producţie în special cu modele destinate pieţei din Est.

Toate aceste invesţii generează sute, chiar mii de locuri de muncă pentru ingineri mecanici, ingineri electrici, absolvenţi de Transporturi sau Tehnologia Construcţiilor de Maşini sau metalurgişti.

Nu trebuie uitaţi nici producătorii de subans-amble pentru industria auto care recrutează de asemenea în număr foarte mare ingineri şi tehnicieni.

oportunit`]i pe termen mediu [i lung Ghidul Angajatorilor

Ghidul Angajatorilor �

ConstrucţiiPlecând de la valul de investiţii în infrastructură deter-minat de finanţarea cu fonduri europene, continuând cu proiectele rezidenţiale şi de birouri pe care fondurile de investiţii le-au demarat în România (în valoare de peste 3mld. Euro), cu ridicarea sau reactivarea fabricilor de ma-teriale de construcţii şi terminând cu dezvoltarea lanţurilor de retail pentru acestea, nevoia de specialişti în construcţii este poate una dintre cele care suferă cel mai mult în acest domeniu.

Pe fondul migrării unei importante părţi a forţei de muncă calificată în afara ţării, orientarea tinerilor specialişti către acest domeniu este foarte importantă.

Poziţiile cele mai căutate sunt cele de ingineri construc-tori, ingineri electrici, diriginţi de şantier, arhitecţi sau proiectanţi.

La fel de căutaţi sunt şi speciliştii interdisciplinari cum ar fi agenţii de vânzări cu studii tehnice, inginerii de ofertare şi şefii de proiect.

Perspectivele pentru candidaţii din domeniul tehnic sunt optimiste. Companii puternice şi-au deschis centre în România (Ex: Nokia, Dacia, Renault, Continental, Siemens, Alcatel) şi aceast` tendin]` va continua.

Page 8: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Prezent în 80 de ţări, grupul Bouygues dispune de o forţă de muncă ce se ridică la peste 123000 de oameni. În 2006 vânzările sale totale au atins 26,4 miliarde de euro, din care 7,8 miliarde euro provin din proiectele dezvoltate în afara Franţei.

Bouygues este un grup industrial complex, cu o cultură organizaţională puternică. Domeniile sale de activitate includ: telecomunicaţii (Bouygues Telecom), media (TF1), servicii publice şi construcţii, acestea cuprinzând construcţii şi lucrări de artă (Bouygues Construction), drumuri (Colas) şi proprietăţi imobiliare (Bouygues Immobilier).

Profil companieGhidul Angajatorilor

Grupul Bouygues

Nume companie Bouygues România

DomeniuConstrucţii şi geniu civil

Num`r angaja]i 170

Ora[e Bucureşti

Pagin` web www.bouygues-romania.ro

Ritmul rapid în care creştem ne impune să ne extindem echipa. Dacă sunteţi o persoană dedicată profesiei, dacă vreţi să fiţi implicat în acele proiecte care contează cu adevărat şi dacă doriţi să vă construiţi cariera într-o companie internaţională de renume, al`turaţi-vă echipei noastre. La Bouygues România valoarea este întotdeauna recunoscută.

de ce s` lucrezi la noi?

BoUYGUES roMANiA, filială a BOUYGUES BATIMENT INTERNATIONAL, şi-a început activitatea în 1991, ceea ce îi oferă avantajul unei experienţe solide privind piaţa locală. În calitate de promotor şi antreprenor general, BOUYGUES ROM>NIA a realizat prima mare construcţie modernă din Bucureşti, World Trade Center din care face parte Hotelul Sofitel.

Valorile noastreSpirit inovator pentru a cuceri noi pieţe şi noi domeniiGustul marilor provocări tehnice şi umaneRespectarea angajamentelor faţă de clienţii nostri, faţă de partenerii noştri şi faţă de colaboratorii no[triEtica profesionalăResponsabilitatea socială şi protecţia mediului ambientCreativitatea, sursa progresului şi a performanţeiSpirit de echipă şi solidaritate, având capacitatea de a forma echipe pluridisciplinareRespectarea diferitelor culturiDorinţa de a ajuta oamenii să evolueze, prin asumarea rapidă de responsabilităţi şi o politică ambiţioasă de formare şi promovare

Bouygues românia

MediA

teleComs

pRopeRty

ConstRuCtion Roads

Cum po]i aplica

Nimic mai simplu! Trimite un curriculum vitae \nso]it de scrisoare de inten]ie pe adresa [email protected]

� Ghidul Angajatorilor

Page 9: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Nume companieBritish American Tobacco Operations Romania

Domeniu Produc]ie ]igarete

Num`r angaja]i 460

Ora[e \n care are birouri:

Ploie[ti

British American Tobacco Opera-tions Romania face parte din grupul interna]ional British American Tobacco – al doilea mare juc`tor mondial listat la burs` - de pe pia]a tutunului, cu peste 100 de ani de expertiz` \n domeniu.

Grupul British American Tobacco are \n portofoliu peste 300 de m`rci comer-cializate \n 180 de pie]e. Grupul de]ine 64 de fabrici de ]igarete care produc \n jur de 678 miliarde ]igarete [i 7 fa-brici produc`toare de alte produse din tutun, av<nd - la nivel global - aproape 97.000 de angaja]i.

Din 1997, c<nd fabrica noastr` din Ploie[ti a \nceput s` produc` British American Tobacco Operations Romania ac]ioneaz` sub deviza “no.1 for everyone!” cu scopul declarat de a fi partenerul preferat al consumatorilor produselor sale, al furnizorilor [i clientilor s`i deopotriv`, pentru autorit`]i [i al]i parteneri de dialog, dar [i pentru comunitatea \n care i[i desf`[oar` activitatea.

Cu o cot` de pia]` cantitativ` de aproximativ 38,5%, \n luna februarie 2007, conform Nielsen Romania, British American Tobacco Operations Romania i[i men]ine pozi]ia de lider al pie]ei rom<ne[ti [i \n toate segmentele de pia]` strategice pentru afacerea noastr`.

Fabrica BAT din Ploie[ti este o unitate de produc]ie modern` [i complex` care combin` procesarea primar` [i secundar` a tutunului, depozite pentru materia prim` [i produse finite precum [i un lan] de aprovizionare integrat. |n prezent, investi]ia total` f`cut` \n Ploie[ti este \n valoare de 140 milioane USD, iar num`rul de angaja]i care lucreaz` aici este de aproximativ 460.

Cine suntem?

Productie

achizitii

Planificare

logistica

tehnologia informa]iei

Financiar

Resurse umane

Pozi]ii pentru care recrut`m

British american tobacco operations Romania:

ofera un mediu de lucru profesionist pentru angajatii sai, punand accent pe lucrul in echipa, comunicare si dezvoltarea continua a cunostintelor si abilitatilor.

ofera angajatilor un pachet salarial motivant, posibilitatea sa-si dezvolte abilitatile profesionale intr-un mediu de lucru dinamic si in continua dezvoltare, posibilitatea unei cariere internationale.

Fiindca suntem profesionisti, ambitiosi, talentati ca si tine...

de ce s` lucrezi la noi?

Cum po]i aplica

Daca doresti sa te alaturi echipei noastre, poti aplica la urma-toarea adresa :[email protected] sau trimitand un CV si o scrisoare de intentie la nr.de fax: 0244 - 599.616.

Absolvent de (Liceu/Facultate): Informatica/Economic/ Automatica si calculatoare/Tehnic

Cunostinte avansate de Engleza si Microsoft Office (Excell, Word, Access)

Buna cunoastere operare/administrare baze: MS Access, SQL Server/SAP/ERP

Buna cunoastere a proceselor de productie, planificare, achizitii

Experienta de lucru in productie

Competen]e tehnice c`utate

Profil companie Ghidul Angajatorilor

Ghidul Angajatorilor �

Page 10: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Cosmote România, membră a gru-pului Cosmote, s-a lansat pe piaţa românească în decembrie 2005 cu scopul de a face telefonia mobilă accesibilă tuturor românilor. Grupul COSMOTE se bucură de cea mai extinsă prezenţă în ţările din sud-estul Europei, unde înregistrează un numar total de 11,2 milioane utilizatori.

Împărtăşind valorile Grupului, COSMOTE România aduce pe piaţa românească viziunea, creativitatea, angajamentul şi filozofia orientată către client ale acestuia. Încă de la începutul activităţilor sale comerciale, COSMOTE România şi-a asumat un plan ambiţios de extindere a reţelei, precum şi o strategie corespunzătoare pentru a furniza servicii de telefonie mobilă de calitate accesibile tuturor. Mai mult, COSMOTE a fost primul operator care a introdus o politică transparentă de tarifare a serviciilor de voce, fără înscrisuri mici, promovând tarifarea unică, fără diferenţiere între reţele. În acelaşi timp, COSMOTE a introdus pe piaţă cele mai accesibile pachete de servicii pe segmentele preplătit şi postplătit. Astfel, după primul an operaţional în România, COSMOTE a înregistrat un num`r de peste 1,23 milioane de utilizatori şi o cotă de piaţă de peste 7%.

Cine suntem?

Competenţe tehnice care te vor ajuta să ai o carieră de succes în Cosmote:

Absolvenţi de/ studenţi în an terminal la: Electronică/ Telecomunicaţii/ Construcţii/ Mecanică/ Electrotehnică/Automatică şi Calculatoare/ Informatică;

Cunoştinţe avansate despre reţele GSM (arhitectură, trafic);

Cunoaşterea reţelelor de voce , SS7, IP Protocols;

Buna cunoaştere Unix (IBM/ HP), SUN Solaris, administrare baze de date (SQL, Oracle, DB2, Sybase);

Experienţă de progamare în Java, J2EE; ASP; .NET;MySQL; PLSQL;

Cunoştinţe avansate ale pachetului Office (Word, Excel, Access).

Ce profil c`ut`m?

Cum po]i aplica

Cosmote România doreşte să îşi m`rească echipa de angajaţi cu persoane creative, motivate şi ambiţioase.

Dacă doreşti să te alături echipei noastre, o poţi face prin e-mail, trimiţând un cv şi o scrisoare de intenţie la [email protected] sau aplicând în secţiunea special concepută de pe site-ul www.cosmote.ro.

COSMOTE România este unul dintre cei mai activi angajatori de pe piaţă, extinzându-şi echipa cu 75% faţă de momentul lansării, de la 400 de angajaţi în decembrie 2005, la 700 în decembrie 2006. COSMOTE România a creat un mediu de lucru profesionist pentru angajaţii săi, punând accent pe inovaţie, munca în echipă şi îmbunătăţirea continuă a cunoştinţelor, în conformitate cu cele mai moderne standarde profesionale. Fiind unul dintre primii 5 jucători pe piaţa europeană a comunicaţiilor mobile, oferim angajaţilor noştri posibilitatea să-şi dezvolte abilităţile profesionale lucrând într-un mediu dinamic şi în continuă dezvoltare.

de ce s` lucrezi la noi?

Profil companieGhidul Angajatorilor

� Ghidul Angajatorilor

Page 11: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

impact – Profil de Companie

Dezvoltator de proiecte imobiliare;

7 proiecte rezidenţiale terminate totalizând 1000 de unităţi locative; o clădire de birouri cu 13.235 mp

8 proiecte în derulare în Bucureşti, Oradea, Constanţa, Ploieşti şi Cluj;

In 1995 IMPACT S.A. Developer & Contractor a introdus pe piaţa din Romania conceptul de „ansamblu rezidenţial” odată cu demararea ansamblului ALFA.

Din anul 1996 cotată la Bursa Română de Valori Bucureşti;

In 2006 acţiunile companiei au promovat la categoria I a Bursei, devenind primul reprezentant al sectorului de dezvoltare imobiliară şi construcţii;

Investiţii pentru următorii 8-10 ani

1,8 miliarde euro cu parteneri din Europa, SUA, Canada;

Generarea a 6000 de locuri de muncă;

Provocarea unor mari dezvoltari:

dealul lomb-Cluj-napoca

205 ha;5,500 – apartamente; 700 – case;120,000 mp – spaţii comerciale;80,000 mp – spaţii destinate birou-rilor;

Greenfield

623,000 mp;400 – case;2,580 – apartamente;162,963 sqm – spaţii comerciale, birouri, hoteluri; 2 şcoli; 2 grădiniţe;Zone verzi şi de agrement;

Ghencea

26 ha; 93,600 mp spaţiu logistic;78,000 mp spaţii comerciale şi de birouri;52,000 mp spaţiu rezidenţial;

Ce profil c`ut`m?

Compania Impact Developer&Contractor te aşteaptă să câştigi experienţă alături de echipa sa!

Impact redeschide sezonul stagiilor de practică pentru studenţii motivaţi să se im-plice în echipe şi proiecte provocatoare.

Dacă doreşti să cunoşti mediul de lucru dintr-o companie naţională mare, iţi reco-mand să trimiţi CV-ul tău, însoţit de o scrisoare de motivaţie în care poţi să povesteşti şi despre tine, pe adresa [email protected] cu subiectul INTERNSHIP.

iNTErNShiP iMPACT

Dacă eşti atras de dome-niul imobliar, ai atitudine proactivă şi ai o minimă experienţă ca economist, proiectant sau în vânzări şi marketing te aşteptăm să te alături echipei noastre!

Valorifică cea mai bună oportunitate de a-ţi dezvolta cariera şi construieşte-ţi suc-cesul alături de Impact!

Oferim mediu de lucru profe-sionist şi provocator.

Oferim posibilitatea de dezvoltare profesională prin intermediul programelor de training. Organizăm periodic programe de instruire pentru a contribui la dezvoltarea individuală a angajaţilor. Pentru a consolida relaţiile profe-sionale, fiecare membru al echipei Impact este încurajat să vină cu idei şi soluţii de îmbunătăţire continuă a activităţii departamentului din care face parte.

Cine suntem?

Nume companieImpact Developer&Contractor

Domeniu Dezvoltator imobiliar

Ora[eBucureşti; Cluj; Oradea; Ploieşti

Pagin` web www.impactsa.ro

Profil companie Ghidul Angajatorilor

Ghidul Angajatorilor �

Page 12: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

iPSo S.A., filială Magellan, societate a grupului Monnoyeur, este prezentă în România din 1991 şi are mai mult de 460 de angajaţi. Prin echipa noastră de specialişti desfăşurăm astăzi 3 mari activităţi:

activitatea automoBile – suntem concesionar al mărcilor Dacia, Renault şi Nissan, asigurând prin punctele de lucru din Bucureşti şi Ploieşti o gamă largă de servicii precum: vânzare de vehicule noi şi de ocazie, soluţii de leasing financiar şi operaţional, piese de schimb de origine şi accesorii, închirieri de autovehicule;activitatea Camioane – asigurăm vânzarea de vehicule noi şi second hand marca Renault precum şi service, depanare şi logistică pentru acestea fiind prezenţi în cele două sedii din Mogoşoaia şi Timişoara;activitatea aGRiCultuRĂ – suntem importatori de utilaje şi echipamente de agricultură John Deere, Kuhn, Westfalia asigurând vânzare şi service pentru ele în sediile din Mogoşoaia, Timişoara, Feteşti precum şi în toată ţara prin reprezentanţi zonali.

De-a lungul anilor IPSO a cunoscut o dezvoltare continuă, lărgindu-şi sfera de activitate şi mărindu-şi echipa cu oameni dedicaţi şi dornici să se dezvolte împreună cu societatea. Succesul nostru se datorează metodelor de lucru internaţionale, proceselor de activitate moderne, mediului de lucru specific unui grup privat european cu valori puternice, accentului pus pe formarea profesională continuă şi pe dezvoltarea carierei.

Cine suntem?IPSO face parte dintr-un grup cu valori puternice precum:

satisfacţia clientului;a fi intreprinzător;integritatea;respectul persoanelor şi angajamentelor;transparenţa;apartenenţa la grup;convivialitatea.

Dacă simţi că valorile noastre sunt şi valorile tale, dacă ai o motivaţie reală pe termen lung, dacă ai o atitudine deschisă spre învăţare, dacă poţi să dai dovadă de implicare şi responsabilitate, dacă vrei să creşti împreună cu IPSO, atunci alĂtuRĂ-te eCHipei noastRe!

Ce profil c`ut`m?

in general recrutăm pentru poziţii în două mari domenii:

VÂnZĂRi: Consilieri Comerciali, Asistenţi Comerciali, Consilieri Finanţare, Agenţi Livrări. Aceştia asigură aplicarea politicii de vânzări a companiei împreună cu activităţile conexe acesteia şi sunt în general absolvenţi de studii economice sau tehnice.seRViCe - ÎntReŢineRe: Tehnicieni/Ingineri Service, Consilieri Clienţi Service Auto, Operatori Call Center, Tehnicieni Piese de Schimb, Controlori Calitate. Aceştia desfăşoară activităţi postvânzare specifice şi sunt absolvenţi de studii tehnice, în special inginerie mecanică şi autovehicule rutiere.

Pozi]ii pentru care recrut`m

Cum po]i aplica

La IPSO avem o bază de date cu CV-urile candidaţilor. Este foarte important să te înregistrezi în această bază de date trimiţând CV-ul tău la adresa de email [email protected] sau pe fax 021/352 44 77. Deasemenea poţi accesa site-ul nostru www.ipso.ro iar la secţiunea Resurse Umane poţi completa direct formularul de înscriere. Mult succes!

Unul dintre angajaţii IPSO, rugat sa răspundă la întrebarea ce înseamnă pentru el să lucreze la IPSO spunea: «Pentru mine să lucrez la IPSO înseamnă:

Să fac parte dintr-o societate de renume, în plină dezvoltare pe o piaţă foarte dinamică;Să acumulez în fiecare zi cunoştinţe în domeniu;Să fac parte dintr-o echipă tânără în care se pune mult accent pe realizarea de performanţe.»

IPSO pune accent pe dezvoltarea abilităţilor individuale prin programe specifice de formare, pe recunoaşterea valorii individuale, pe răsplătirea angajaţilor in funcţie de eforturile depuse.

de ce s` lucrezi la noi?

Profil companieGhidul Angajatorilor

�0 Ghidul Angajatorilor

Page 13: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Profil companie Ghidul Angajatorilor

Oltchim este una dintre cele mai mari companii de produse chimice din România şi din sud-estul Europei. Oltchim este certificată ISO 9001 şi ISO 14001 şi este câştigătoare a Pre-miului Român pentru Calitate JM Juran.

Profilul de fabricaţie al companiei include: produse anorganice, produse macromoleculare, produse organice de sinteză, produse prelucrate din mase plastice. Pe parcursul celor peste 40 de ani de existenţă, Oltchim şi-a construit o reputaţie solidă în rândul partnerilor săi de afaceri pe piaţa internă şi internaţională.Pe piaţa internă, Oltchim este unic producător de PVC, unic producător de polieteri polioli şi asigură peste 50% din necesarul intern de sodă caustică, iar pe piaţa externă derulează afaceri în peste 80 de ţări, fiind apreciat ca un partener de afaceri sigur şi de încredere.

Cine suntem?

Pentru a îşi derula Programul de Retehnologizare şi Dezvoltare ce se va finaliza în anul 2010, Oltchim recrutează studenţi în ani terminali şi absolvenţi ai facultăţilor cu profil tehnic.

oportunităţi curente:

inginer chimist,

inginer mecanic,

inginer constructor,

inginer electrotehnică,

inginer IT şi comunicaţii.

Oportunităţi la Oltchim

Cum po]i candida

Scrie-ne pe adresa [email protected] şi anexează un CV şi o scrisoare de intenţie în limba română sau trimite candidatura ta pe adresa: Oltchim, Str. Uzinei nr.1, Râmnicu Vâlcea, cod 240050, jud.Vâlcea sau la fax 0250-735030.

Pentru că Oltchim a creat un mediu profesionist, la cele mai înalte standarde tehnice, pentru angajaţii săi, punând accent pe munca în echipă şi dezvoltarea competenţelor acestora prin programe de instruire specifice.Pentru că la Oltchim poţi lucra alături de o echipă de specialişti.Pentru că la Oltchim ai opţiuni de dezvoltare a carierei într-o companie dinamică.

De ce să lucrezi la Oltchim?

Absolvent de / Student în an terminal la:

Tehnologie Chimică Mecanică Electrotehnică Electronică Automatică şi Calculatoare Telecomunicaţii

Competenţe tehnice căutate Pachet de beneficii

Mediu de lucru profesionist

Oportunităţi de dezvoltare profesională

Cursuri de specializare

Nume companie SC OLTCHIM SA

Domeniu Industrie chimică

Num`r angaja]i 4000

Sediu central Râmnicu Vâlcea

Pagin` web www.oltchim.ro

Ghidul Angajatorilor ��

Page 14: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Ghidul Angajatorilor Profil companie

Prezent în 118 ţări, Grupul Renault este azi un grup automobil generalist şi multimărci. dacia şi Renault samsung Motors sunt celelalte două mărci ale Grupului. Alianţa sa cu nissan îi conferă acum o dimensiune internaţională.

Echipele Grupului Renault imaginează, proiectează, fabrică şi comercializează vehicule atrăgătoare, sigure şi care respectă mediul înconjurător. Prima marcă europeană, singurul construc-tor care oferă 8 vehicule notate cu 5 stele de către EuroNCAP, Campion mondial al Constructorilor şi al Piloţilor de Formula 1 în 2005, Renault îşi accelerează dezvoltarea la nivel internaţional prin lansarea gamei Logan, care se situează acum pe locul 4 în lume ca volum de producţie.

Ambiţia Grupului Renault este ca până în anul 2009 să se poziţioneze durabil ca cel mai rentabil constructor generalist de automobile din Europa. Lărgirea gamei Renault şi a mărcilor asociate, îmbunătăţirea continuă a calităţii produselor şi serviciilor precum şi dezvoltarea pe plan internaţional constituie principalele pârghii ale dezvoltării sale.

Renault teCHnoloGie Roumanie este noul centru de inginerie al Grupului Renault iar crearea lui se înscrie în politica globală de dezvoltare a Grupului.

În România, Renault teCHnoloGie Roumanie va angaja peste 1600 de ingineri şi tehnicieni până în anul 2009, va instala mijloace de informatică moderne (CAO, calcul), va crea mijloace de încercări mecanice şi vehicule (bancuri de probă şi piste de încercări) şi va asigura asistenţa pentru întreg Grupul Renault.

Cine suntem?

Recrutam pentru Bucureşti ingineri şi tehnicieni în domeniile:

Proiectare simulare-calculearhitectură vehiculconcepţie caroserieconcepţie accesorii de caroserieconcepţie sisteme şasiuconcepţie sisteme electrice şi electroniceconcepţie motoare şi cutii de viteză

omologări

logistică

analiză costuri

Cumpărări

management de proiect

Ce profil c`ut`m?

Deoarece competenţele voastre sunt cheia performanţelor noastre, vă oferim oportunitatea de a le îmbogăţi pe tot parcursul vieţii voastre profesionale. Deoarece motivaţia voastră este cheia succesului nostru vă propunem să evoluaţi într-un mediu caracterizat prin exigenţă, diversitate şi stimulare.

Angajaţi să asigurăm performanţa întreprinderii, deschişi şi pasionaţi, ne-am unit talentele pentru a imagina, concepe şi produce vehicule.

A fi receptivi, a realiza, a se autodepaşi, aceasta este ambiţia noastră şi totodată trambulina dezvoltării voastre. Împărtăşiţi mândria de a face parte din Renault teCHnoloGie Roumanie, motorul pasiunii colaboratorilor şi clienţilor săi.

de ce s` lucrezi la noi?

Cum po]i aplica

Trimiteţi candidatura dvs la [email protected].

Nume companieRenault Technologie Roumanie

Domeniu Activităţi de inginerie

Num`r angaja]i 350

Ora[e Bucureşti

Pagin` web www.renault.com

�� Ghidul Angajatorilor

Page 15: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Siemens VDO is a leading international supplier of automotive electronics and mechatronics. As a development partner within the automobile indus-try, we manufacture a comprehensive spectrum of products relating to the drivetrain, engine management elec-tronics and fuel injection that simulta-neously improve engine performance and reduce emissions. Driver comfort is enhanced and driv-ing is made easier with information and car communication systems that include instrumentation, audio and navigation equipment, telematics and multimedia applications, up to entire cockpit designs. Through the use of our products, such as airbags, ABS or access control systems, both chassis and carbody safety is increased. An in-house sales department markets the products for retrofitting of passenger cars and trucks and focuses on fleet management, audio and navigation systems.

Mobility shapes our lives – moving ahead is our passionMobility sets the pace for our lives and is a key to the future – a future that we will all help to shape. This is the responsibility we are ready to take on. But what really drives us is passion. Passion for our industry, passion for automotive technology, and for many forms of mobility.

siemens Vdo driven by automotive passion

We are looking for people who share our passion for automotive technology and want to experience it with us every day. Our employees enjoy making discoveries and devel-oping creative ideas, innovations and solutions. They rise to challenges that demand total commitment. Because alongside our enthusiasm for mobility, we have a shared desire to achieve demanding objectives.

We are looking for engineering graduates and experienced professionals, with a focus on mechanical engineering, mechatronics, electrical engineering and IT, where we offer a host of development and career opportunities. We welcome all those who are not only among the best in their field, but have also demonstrated the ability to perform successfully as team players. In addition, we value international experience and knowledge of the automo-tive industry.

As well as recruiting experienced professionals, we also offer exceptional opportuni-ties to outstanding, committed students in both technical and economic disciplines. University students taking courses in mechanical and electrical engineering, mechatronics or IT can apply and build on the knowledge gained during their studies. Students of physics and economics will also find that we offer interesting challenges.

desired profile - Who we are looking for?

Commitment, passion and an entrepreneurial mindset are essential aspects for achievement. We maintain a continuous, open dialogue with our employees in order to assist them to turn their ideas into reality and attain their professional goals. We believe this dialogue is a key contributor to our constructive, harmonious workplace relationships.

The professional and personal development of our employees is a major priority, which is why we ensure that their skills are developed and their personal needs taken into consideration. Planning for individual development starts during the induction phase. Personal objectives are drawn up based on an interview with the relevant line manager, and the necessary support measures to be put in place by the company are defined. The annual achievement review conducted by line managers provides key pointers for ongoing career development.

Why should you work for us?

Timi[oaraSiemens VDO Automotive S.R.L Calea Martirilor 1989 nr. 1300724 Timi[oaraPhone: +40 (256) 25- 2322Fax: +40 (256) 29 44 [email protected]

ia[iSiemens VDO Automotive S.R.L. B-dul Poitiers no.10700671 Ia[iPhone: +40 (232) 30- 7205Fax: +40 (232) 22 03 [email protected]

how can you applyInterested in working with us? Discover all our open positions on www.siemensvdo/careers, and send us your application!

Company name Siemens VDO

DomainSofware development, hardware and mechanical design

No. of employees 1500

Towns Timi[oara, Ia[i

Web page www.siemensvdo.ro

Profil companie Ghidul Angajatorilor

Ghidul Angajatorilor ��

Page 16: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

TenarisSilcotub este cel mai important producător român de ţevi fără sudură de diametre mici utilizate în diverse aplicaţii din industria mecanică, auto-moto, a petrolului şi a gazelor naturale, indu-stria chimică şi petrochimică, industria energetică.

TenarisSilcotub proiectează, produce şi furnizează o gamă largă de produse tubulare în conformitate cu specificaţiile clienţilor, pentru a face faţă celor mai sofisticate cerinţe, şi asigură asistenţă tehnică şi dezvoltarea produsului, servi-cii logistice şi livrare în termen, precum şi gestiune personalizată a stocurilor.

Unităţile sale de producţie se află la Zalău şi Călăraşi, România. Unitatea din Zalău are o capacitate anuală de producţie de 180.000 tone de ţevi fără sudură şi o forţă de muncă de aproxi-mativ 1.200 de angajaţi, iar cea din Călăraşi are o capacitate anuală de producţie de 470.000 tone de oţel şi o forţă de muncă de aproximativ 300 de angajaţi.

absolvenţi ai specializărilor: inginerie mecanică, metalurgică, electrică, pentru anga-jare în cadrul Global trainee programTenaris îţi oferă posibilitatea de a-ţi construi o carieră într-o companie lider în producerea de tehnologii tubulare şi furnizarea de servicii conexe pentru industriile petrolieră, mecanică şi auto-moto.Alături de noi poţi să-ţi îmbunătăţeşti abilităţile şi competenţele profesionale într-o atmosferă dinamică ce îţi oferă reale oportunităţi de dezvoltare, permiţându-ţi să lucrezi în echipe multiculturale. Criterii de angajare:

Deschidere la multiculturalitateOrientare spre munca în echipă şi rezultateIniţiativă Creativitate

studenţi pentru programul summer internshipprogramul summer internship a fost lansat în 2005 şi îşi propune să devină o tradiţie care să vă ofere, în perioada vacanţei de vară, două luni de continuă provocare, precum şi posibilitatea începerii unei cariere de succes. Programul se adresează studenţilor începând cu anul II de studiu, cu specializările inginerie mecanică, metalurgică, electrică, economie şi IT, oferindu-le posibilitatea de a-şi testa abilităţile în diferite departamente din cadrul companiei noastre.

Ce profil c`ut`m?

Resursele umane reprezintă cea mai importantă resursă a noastră. Prezentul şi viitorul companiei depind de dezvoltarea profesională şi personală a angajaţilor. Filo-zofia noastră cu privire la resursele umane se bazează pe promovarea flexibilităţii, a muncii în echipă şi a rotaţiei pe post, în cadrul companiei. Cunoştinţele acumulate la nivel individual sunt dezvoltate prin instruire, îmbunătăţite sistematic prin cercetare şi dezvoltare şi consolidate prin schimburi de experienţă între companiile Tenaris din întreaga lume.Politicile noastre de resurse umane au ca scop selectarea şi promovarea oamenilor pe baza abilităţilor lor profesionale, a aptitudinilor de relaţionare cu ceilalţi şi a anga-jamentului lor. Un mediu de lucru care recompensează inovaţia, iniţiativa şi munca în echipă consolidează aceste politici.

de ce s` lucrezi la noi?

Ghidul Angajatorilor Profil companie

Cum po]i aplica?

Cine suntem?

�� Ghidul Angajatorilor

Trimite-ne CV-ul tău la adresa de e-mail: [email protected] de contact:Adresa: Zalău, Jud. Sălaj, Bd. Mihai Viteazul Nr. 93Pagina web: www.tenarissilcotub.comPersoana de contact pentru angajare: Carmen Avramescu, Responsabil Recrutare şi SelecţieNumăr de telefon: 0260 603133

Page 17: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

UPC România este una dintre cele mai dinamice companii multinaţionale din industria de comunicaţii prin cablu din ţara noastră şi îşi propune să devină, pentru cât mai mulţi români, punctul unic de acces la informare, divertis-ment şi comunicare. UPC România face parte din Liberty Global, Inc. (LGI), unul dintre liderii mondiali în furniza-rea de servicii de televiziune, voce şi date, cu operaţiuni în 16 ţări, 10 dintre acestea din Europa.

În octombrie 2005, Liberty Global, Inc. a achiziţionat Astral Telecom în urma unei tranzacţii în valoare de 407 mil-ioane USD. Cu peste 500 de milioane USD investiţi din 1992, UPC devine cea mai mare investiţie americană directă în România. UPC este pregatită să ofere servicii moderne în bandă largă la nivel naţional: televiziune analogică şi digitală, internet de mare viteză, ser-vicii competitive de telefonie digitală.

UPC (te) caută!

UPC promovează o cultură organizaţională în care calitatea serviciilor către clienţi reprezintă o responsabilitate a fiecărui angajat, fie că este implicat în activităţi directe cu clienţii, fie în activităţi conexe acestora.

UPC este una dintre cele mai puternice companii din industria de comunicaţii datorită oamenilor săi, dar şi pentru că:

investeşte în dezvoltarea celor 2500 de angajaţi, prin derularea de programe spe-ciale care pun în valoare potenţialul fiecăruiaa intrat 2 ani la rând în “Topul celor mai buni angajatori”, un studiu independent efectuat la comanda revistei Capital în anii 2005-2006.

UPC îţi oferă!

Cum poţi aplica pentru o poziţie în UPCDacă vrei să candidezi pentru o poziţie în compania noastră aşteptăm cv şi scrisoare de intenţie la adresa [email protected]; te rugăm să menţionezi în subiectul emailului numele postului pentru care candidezi.

Profil companie Ghidul Angajatorilor

In UPC te poţi lansa într-o carieră în telecomunicaţii, în domeniul networking, în Call Center Suport Tehnic, oferind asistenţă tehnică pe partea de internet şi telefonie clienţilor companiei.

Competenţe tehniceCunoştinţe medii de networking, medii de comunicaţii - cablu, fibră optică, radio, cunoştinţe minime de telefonieCunoştinţe de sisteme de operare (Windows, Linux), administrare servere de mail, web, DNS, DHCP

abilităţiIniţiativă, eficienţă, organizareSpirit de echipă, altruismOrientare către rezolvarea problemelor clienţilor

UPC are nevoie de iniţiativa ta în derularea noilor proiecte ce au ca scop dezvoltarea serviciilor sale.

Suntem în compania liderilor!

Ghidul Angajatorilor ��

Page 18: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

CV-ul este cartea ta de vizit` [i cel mai puternic instrument de marketing pe care \l folose[ti \n carier`. CV-ul trebuie s`-i comu-nice angajatorului clar [i repede c` po]i face jobul, [i s` scoat` \n fa]` punctele tale forte.

Un CV conving`tor c<[tig` intere-sul cititorului \n primele 20-30 de secunde. Cu un CV conving`tor \]i po]i promova o imagine credi-bil` care s` includ`:

nivelul de profesionalism [i seriozitate,credibilitatea profesional`, capacitatea de comunicare,exemple concrete de rezultate, ob]inute \n cariera ta.

Pentru a construi un CV conving`tor trebuie s` lu`m \n considerare c` recrutorul este om [i lucrul acesta se traduce astfel:

nu vrea s` gre[easc` – va chema la interviu candida]ii care se apropie cel mai mult de profilul pe care \l caut` [i pen-tru care rezultatele ob]inute la jobul anterior sunt o garan]ie. Candidatul lui ideal este o persoan` care a f`cut acela[i job \n acela[i tip de companie pentru o perioad` suficient de mare. timpul lui este limitat – dac` prime[te 200 de CVuri pentru o pozi]ie va folosi mai \nt<i criterii pentru a elimina CVuri [i abia apoi pentru a selecta. Exemple de criterii de eliminare: experien]` prea general`, CV incomplet [i ne\ngrijit, CV prea lung, greu de citit, CV=Job description – acest tip de CV nu spune nimic despre candidat.nefiind scris \ntr-o form` clar`, simpl`, u[or de \n]eles – recrutorului \i vine greu s` \n]eleag` care este pozi]ia, care este perioada \ntre care a lucrat, care este compania [i cel mai important care sunt rezultatele [i responsabilit`]ile candidatului.nu ]ine minte totul tot timpul - e greu s` re]ii numele candidatului c<nd se pierde \n CV fiind redactat cu acela[i font, e greu s` re]ii un CV din 200 dac` toate sunt \n exact acela[i format (EX: Cv European)

13 lucruri esen]iale pentru CV-ul t`u

Ghidul Angajatorilor 13 lucruri esen]iale pentru CV-ul t`u

�� Ghidul Angajatorilor

Page 19: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

1. SCOATE |N EVIDEN}~ REZULTATELE|n urma unui studiu realizat pe 600 de Manageri de Recrutare lipsa eviden]ierii rezultatelor a fost de-clarat “c`lc<iul lui Ahile” \n CVurile candida]ilor.

Descrie activitatea pe care ai facut-o [i rezultatele ob]inute. Include detalii despre rezultatele la care ai contribuit [i pentru a capta aten]ia folose[te numere [i procente. Ex: “ Am imple-mentat o solu]ie de management a cheltuielilor care a redus costurile cu 10% prin depistarea \n timp util a capi-tolelor care dep`[esc bugetul alocat.“

Sarcinile [i responsabilit`]ile sunt ge-nerice pentru pozi]ie [i exact acelea[i cuvinte ar putea fi folosite de prede-cesorul sau succesorul t`u. Realiz`rile sunt personale [i demonstreaz` diferen]a pe care ai f`cut-o c<t timp ai de]inut pozi]ia. Asta este ce \nc<nt` ochiul angajatorului.

2. SETEAZ~ OBIECTIVUL CV-ULUI |NAINTE S~ |NCEPI REDACTAREA LUI. FII SPECIFICDescrie doar calific`rile specifice care sunt necesare pentru a ob]ine rezul-tate bune la jobul pentru care aplici. Recrutorii vor elimina CVurile generale. Subliniaz` care este denumirea jobului dorit [i customizeaz` CVul pentru a con]ine doar experien]a relevant` pentru acest job.

Sugestie: folose[te CVuri customizate pentru fiecare tip de JOB la care aplici, chiar dac` e[ti calificat pentru mai multe tipuri de pozi]ii (un CV pentru Trainer, un CV pentru Administrator), [i subliniaz` informa]ia relevant` pentru fiecare job specific.

3. FOLOSE{TE CUVINTE CHEIEDin ce \n ce mai mul]i recrutori folo-sesc baze de date cu CVuri pe care le interogheaz` pentru a g`si candida]ii pentru o anumit` pozi]ie. Include \n CV cuvinte cheie din domeniul t`u de interes. Cea mai bun` surs` pentru cuvintele cheie [i expresiile de care ai nevoie pentru CV este chiar descrierea pozi]iei.

4. ELEMENTE TEHNICEFolose[te doar Microsoft Word, care este un standard \n domeniu, pentru a edita CVurile. Folosirea altor programe de editare text poate crea probleme de compatibilitate [i ca urmare s-ar putea

s` nu poat` fi deschis CVul pe PCul angajatorului. De asemenea este recomandat s` nu folosi]i format`ri complexe ale textului, fonturi speciale, imagini [i grafice pentru c` pot genera erori la deschiderea documentului. Graficile [i imaginile nu sunt reco-mandate deoarece distrag aten]ia recrutorului de la con]inutul CVului.

Denumeste CVul t`u “Prenume_Nume_CV”. De cele mai multe ori Cvul este downloa-dat \ntr-un folder la un loc cu celelalte CVuri [i angajatorii nu au timp s` ghiceasc` sub ce denumire se ascunde CVul t`u. Nu trimite angajatorilor CVul \n format Zip. Rar. PDF sau alte tipuri de fi[iere care necesit` instalarea unui software pentru a fi deschise sau convertirea fi[ierelor pentru a putea fi copiate \n baza de date.

6. CONSTRUIE{TE CV-ul PENTRU A FI U{OR DE CITIT CVurile primesc \n jur de 20 de secunde de aten]ie, de aceea CVurile concise de 1-2 pagini func]ioneaz` mai bine, indiferent de pozi]ia pentru care se aplic`. Formatarea CVului trebuie s` fie u[or de citit, simpl` [i profesionist`. Fii sigur c` frazele sunt con-cise [i c` exist` suficient spa]iu \ntre ele. Este recomandat s` folosi]i un font comun care se reg`se[te pe orice PC. Ex: Arial, Times New Roman, cu dimensiunea \ntre 10 [i 14 puncte.

Microsoft folose[te fontul Arial cu dimensiunea de 10 puncte \n majoritatea aplica]iilor sale [i oamenii s-au obi[nuit s` citeasc` acest font pe monitorul calculatoru-lui. Pentru titluri (heading) folose[te Arial 12, bold. A doua alegere bun` este Times New Roman care este folosit la majoritatea ziarelor [i revistelor printate. La acest font, spre deosebire de Arial, pentru a putea fi citit u[or v` recomand`m dimensiunea de 12 puncte.

|nainte de postarea online a CVului trebuie eliminate format`rile. Multe din

13 lucruri esen]iale pentru CV-ul t`u Ghidul Angajatorilor

Ghidul Angajatorilor ��

Page 20: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

solu]iile de postare online a CVurilor elimin` format`ri ca: italic, bold, bullets [i fonturile speciale.

7. NU MIN}I! |ns` SPUNE ADEVARUL BINEAngajatorii sus]in c` mai mult de 50% din candida]i \[i exagereaz` abilit`]ile \n CV, exager`ri care aproape \ntotdeauna sunt descoperite \n timpul interviului [i la verificarea referin]elor.

McCann Ericsson, una dintre cele mai mari agen]ii de marketing din lume, are ca motto “noi spunem adevarul bine – truth well told”

Pentru a se promova c<t mai bine, candida]ii au nevoie s`-[i \nsu[easc` aceea[i abordare f`r` a min]i. Cum se poate realiza: descriind abilit`]ile [i calific`rile \ntr-o form` pozitiv` dar f`r` s` “editezi” adev`rul.

8. FOLOSE{TE O DENUMIRE DE JOB CLAR~!Dac` responsabilit`]ile pozi]iei pe care o ocupi nu sunt clar descrise de denu-mirea oficial` a pozi]iei, folose[te o denumire care s` descrie corect con]inutul jobului.

Nu te limita la pozi]ia din cartea ta de munc` sau de cea folosit` intern \n firm`. Titlul pozi]iei poate fi u[or modificat dac` asta \l face mai u[or \n]eles \n pia]a de munc` [i de alte companii.

Ex. Din inginer po]i scrie inginer proiectant dac` responsabilit`]ile pot fi \ncadrate aici.

9. FOLOSE{TE VERBE DE AC}IUNE|ncepe fiecare fraz` cu un verb de ac]iune cum ar fi : coordonat, organizat, creat, planificat etc. Acestea ofer` for]` propozi]iei. Nu folosi niciodat` ‘EU” \n CV, doar propozi]ii scurte cu impact. De exemplu: Dezvoltat un sistem de calcu-lare a costurilor pe proiecte. Propozi]iile complete nu sunt necesare \n scrierea unui CV, e mai bine s` folose[ti propozi]ii scurte, descriptive.

Folose[te fraze de maxim 2 r<nduri. Acestea sunt u[or de citit [i de \n]eles.

Responsabilit`]ile nu trebuie s` fie descrise \n mai mult de dou` fraze.

Ghidul Angajatorilor 13 lucruri esen]iale pentru CV-ul t`u

10. FII EXACTScrie complet numele [colilor, terme-nilor tehnici f`r` abrevieri sau ac-ronime (eventual le po]i trece \n paran-tez`) deoarece recrutorii s-ar putea s` nu \nteleag` semnifica]ia lor.

11. 100% CORECT

Aceasta este o gre[eal` foarte frecvent f`cut` \n CVuri.

CVul trebuie s` fie f`r` absolut nici o gre[eal` [i trebuie verificat atent mai ales dac` este redactat \n alt` limb`. Nu te baza doar pe “spell checkers” deoarece un cuv<nt cum ar fi “sea” este scris corect [i va trece neobservat de calculator, dar ar fi incorect dac` ai fi vrut s` scrii “see”. Trimite-l unui pri-eten pentru o verificare suplimentar`.

12. NU MEN}IONA SALARIUL DORITMai bine subliniezi realiz`rile pe care le-ai avut [i las` negocierea salariului pentru momentul \n care ]i se ofer` pozi]ia deoarece a[tept`rile tale ar putea fi mai sc`zute dec<t oferta. La fel nu ar trebui men]ionat \n CV nici motivul pentru care ai p`r`sit pozi]iile anterioare.

13. ACTUALIZEAZ~-L DESActualizeaz`-]i periodic CVul pentru a putea aplica la pozi]iile care te intere-seaza \ntr-un termen foarte scurt, f`r` s` pierzi oportunit`]i doar pentru c` Cvul t`u nu este actualizat.

�� Ghidul Angajatorilor

Page 21: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007
Page 22: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

|n urm` cu 10 ani, credeam [i eu, ca majoritatea tinerilor, c` odat` intrat \n busi-ness voi intra \ntr-o lume “serioas`”, unde totul este dominat de puterea [i precizia sistemelor [i unde procesele de comand` [i control sunt singurele care \]i asigur` succesul [i performan]a, ca individ sau organiza]ie.

Am descoperit \ns` c`, mai presus de toate, identitatea personal` clar`, preocuparea pentru \nv`]area continu`, abilitatea de a comunica cine e[ti [i aspira]iile pe care le ai, reputa]ia pe care ]i-o construie[ti acolo unde lucrezi – contribuie mult mai mult la performan]a personal`! |ntr-un cuv<nt – BrandYou!

Fiind un puternic \ncurajator al tinerei genera]ii, al inova]iei [i al abord`rilor potrivite ale obiectivelor, mai degrab` dec<t al sloganului “a[a s-au f`cut lucrurile p<n` acum la noi [i a[a vom continua”, iat` mai jos cele mai importante 10 lec]ii personale cu care mi-am c<[tigat [i men]inut credibilitatea personal`:

1. Alege cu inima [i nu cu mintea ceea ce vrei s` faci: pentru un brand personal viu!

Fie c` este vorba de companii mari sau mici, locale sau multina]ionale, mediul de business solicit` din ce \n ce mai mult` energie din partea celor care munc-esc. Mai mult dec<t at<t – pentru a reu[i trebuie s`-]i asumi riscuri, s` ar`]i curaj, mult` disciplin` person-al` [i mult` transpira]ie! Dac` ceea ce faci nu este ceea ce \]i dore[ti vei evita s`-]i asumi responsabilit`]i

[i te vei ascunde \n spatele proceduri-lor [i regulilor din companie.

2. Define[te-]i aspira]iile [i ambi]iile personale: pentru un brand personal plin de energie!

“Pentru ce vreau s` devin cunoscut?” Nike – inoveaz`, Toyota – garanteaz` calitatea, Harley-Davidson – \]i red` libertatea de a fi tu \nsu]i, produsele [i serviciile acestor companii sunt consumate \n baza aspira]iilor lor [i a eforturilor pe care le fac de a ajunge acolo. Cine dore[ti s` fii \n 2010? Un specialist recunoscut pentru felul \n care transform` \n solu]ii informatice solicit`rile unor colegi de la alte departamente din aceea[i companie sau un “agent liber” \n presa scris` a c`rui unicitate este simplitatea [i claritatea cu care surprinde im-pactul obiceiurilor de consum ale tinerei genera]ii asupra economiei rom<ne[ti?

“Cred c` anii de liceu, uniforma vi[inie [i num`rul matricol de pe ecuson, al`turi de ceila]i 250 colegi din genera]ia mea au f`cut ca pe sonetul de absolvent clasa a XII-a s` scrie: “Am fost mai altfel [i mai-nu-[tiu-cum”. M` definea un sonet [i \nc`-l mai p`strez pentru un lucru pe care nu vreau s`-l fac uitat, oriunde m-a[ afla – profesorii, colegii de liceu, portarul [i femeile de serviciu, toti [tiau c` sunt Bogdan. Pentru c` eram altfel, [i a[a mi-am propus s` [i r`m<n. Asta acum nou` ani.

Am urmat o facultate \n care am \ncercat s` stau departe de “stimabile student”, “dumneavoastr`” sau “regu-lamentul de fun]ionare”. Am evadat \n activit`]i voluntare, \n medii lipsite de formalism, \n grupuri creative, \n proiecte care s` m` provoace [i s` m` creasc`. Pentru ast`zi.

Ieri. Am c`utat un mediu \n care s` fiu altfel, \n care s` conteze [i s` se pre]uiasc` c` sunt altfel. Altfel - pentru lipsa de formalism “dup` vorb`, dup` port”, pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume, pentru abilitatea de a [ti ce vrea [i “dom’ profesor” [i “tanti de la col]”, pentru c` cer de la mine s` [tiu de ce m` trezesc \n fiecare diminea]` [i pentru o echip`, un manager, un furnizor sau un client care s` pre]uiasc` asta.

Sunt trainer ast`zi. Pentru m<ine aspir s` fiu la fel: mai “altfel” dec<t ast`zi.”Bogdan Pode, Trainer Human Invest

Brand Youlec]ii de credibilitate

Ghidul Angajatorilor Brand You

Articol realizat de Viorel Panaite - Partener, Human Invest

“Cum s` am o carier` de succes?” – este o \ntrebare legitim`, pe care mul]i dintre cei cu v<rste cuprinse \ntre 19 [i 25 de ani o au \n minte! Odat` cu trecerea timpului se adun` experien]e personale [i, cei mai noroco[i, [tiu s`-[i extrag` cele mai bune lec]ii care s`-i ajute.

Pentru ce vrei s` devii cunoscut(`)?

�0 Ghidul Angajatorilor

Page 23: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

3. F` o prioritate strategic` din dez-voltarea ta personal`: pentru un brand personal tot mai matur!

Maturizarea profesional` nu se \nt<mpl` doar \n s`lile de curs! Cele mai importante lec]ii sunt cele pe care le \nve]i “pe front”, prin deciziile pe care le iei zilnic. Obi[nuie[te-te \ns` s` te \ntrebi frecvent: “Ce pot \nv`]a din aceast` situa]ie?”, “Ceea ce voi \nv`]a \n acest proiect, experien]ele pe care le voi avea, se aliniaz` planului meu de dezvoltare personal`? Dac` nu – atun-ci de ce s` m` mai implic?”, “Care sunt cele mai importante 10 lec]ii pe care le-am inv`]at \n ultimul an? |mi sus]in ele brandul pe care vreau s`-l am \n aceast` companie?”

4. Caut` experien]e diverse pentru a dob<ndi abilit`]i diverse: pentru un brand personal plin de culoare!

Majoritatea companiilor, \n lupta pentru eficien]`, tind s` devin` din ce \n ce mai conven]ionale [i mai procedurate, iar de la indivizi se a[teapt` din ce \n ce mai mult s` se conformeze. V<neaz` orice oportunitate de a ie[i din rutina activit`]ii zilnice, chiar dac` este vorba de voluntariat! Dac` e[ti invitat s` fii manechin pentru o zi la o parad` de mod` \n companie sau la un eveniment caritabil – f`-o! Dac` trebuie s` fii ghidul prin Bucure[ti al unui grup de [oferi francezi vorb`re]i veni]i la o Conven]ie a transportatorilor, f`-o! Vei avea mai multe pove[ti [i mai multe abilit`]i noi dec<t altcineva!

5. Leadership-ul personal este cea mai important` unealt`: pentru un brand personal cu sus]in`tori!

Po]i avea performan]e excelente doar cu sprijinul celor din jur! [i po]i ob]ine ceea ce dore[ti ajut<ndu-i onest [i

entuziast pe cei din jurul t`u s` ob]in` ceea ce doresc ei! Afl` cine sunt cei din jurul t`u dincolo de rolul de coleg, \ncurajeaz`-i s`-]i povesteasc` despre visurile lor, arat`-le cum ac]iunile [i comportamentele tale se aliniaz` valorilor tale profunde sau ofer`-le solu]ii neconven]ionale pentru situa]ii de rutin`! Aceste lucruri te vor ajuta s`-i atragi [i s`-i men]ii \n jurul t`u pe cei mai buni, pe cei mai talenta]i [i pe cei mai ambi]io[i – \mpreun` cu care po]i promite [i realiza lucruri extraordinare!

6. F` promisiuni [i arat` c` te ]ii de ele: pentru un brand personal de \ncredere!

Cele mai trainice m`rci de produse sau servicii \[i datoreaz` rezisten]a \n timp faptului c` s-au ]inut de promisiunile f`cute: fanii Real Madrid-ului aleg s` vin` \n continuare la stadion, chiar dac` echipa merge prost o vreme, pen-tru c`, \n timp, \n marea parte a meciu-rilor Real a promis [i oferit spectacol! Volvo a promis, a oferit [i continu` s` ofere siguran]`! Care sunt promisiunile pe care le faci [i cum te ]ii de ele? Cei din jurul meu [tiu c` promit s` atrag \n Human Invest c<t mai mult clien]i ambi]io[i [i care au aspira]ii \ndr`zne]e \n ceea ce prive[te compania lor: [i a[a arat` majoritatea clien]ilor pentru care livr`m proiecte de consultant` [i training!

7. Men]ine [i cultiv` rela]ii puternice de prietenie: pentru un brand personal deschis!

Copii fiind [tiam imediat de la “ga[ca noastr`” de b`ie]i sau “de la fete” dac` vreun joc urma s` \nceap` pe strad`

sau cine a primit juc`rii noi!! {tiam ce se \nt<mpl` \n cartierul vecin sau c` aveam sigur rezervat un loc la tortul aniversar al cuiva din grup! Abilit`]ile sociale de a stabili rapid [i u[or pri-etenii sunt cruciale \n business: [tii

pe cine s` suni dac` ai nevoie de o informa]ie, iar cei din jur [tiu c<nd pot conta pe tine! Vei fi recomandat rapid unei persoane care nu te cunoa[te sau vei fi informat printre primii despre ultimele nout`]i din companie.

8. Abilit`]ile de v<nzare sunt cruciale: pentru un brand personal cu impact!

Dac` nu-]i place s` vinzi, las`-]i orice ambi]ie la o parte! Sunt nenum`rate cazurile \n care produse excelente au e[uat datorit` planurilor defectuoase de marketing sau v<nz`ri! Marmelada de Kahul a fost superioar` “tehnic” multor altor produse existente azi: natural`, savuroas` [i bogat` \n vita-mine – este \ns` de neg`sit pe rafturi! Un profesor excelent, de[i viseaz` s` aib` un impact mai mare \n via]a elevilor sau s` revolu]ioneze sistemul

lec]ii de credibilitate Ghidul Angajatorilor

“M-am \ntrebat de ce pot face ceea ce fac, \n Rom<nia, la 25 de ani! Dup` 4 ani de voluntariat, o slujb` \n India pentru jum`tate de an, balet [i schi, c`l`torii cu trenul prin Europa [i cu rucsacul \n spate prin mun]ii Rom<niei. |ntre o cafea cu cea mai bun` prieten` [i skype cu prieteni de pe 3 continente…

Diversitatea m-a inv`]at s` am curaj s` \ncerc lucruri noi, s` nu m` sperie ce nu cunosc, s` \nv`] mereu [i s` accept c` nu o s` [tiu vreodat` totul! Frecvent, \mi e mult mai u[or s` g`sesc puncte comune cu cei cu care intru \n contact [i am pove[ti care te pot ]ine conectat. Sunt lucruri vitale pentru succesul meu profesional!”

Alexandra Georgescu, Trainer Human Invest

��Ghidul Angajatorilor

Page 24: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

�� Ghidul Angajatorilor

de \nv`]`m<nt, continu` s` aib` succes an de an doar \ntr-o mic` comunitate, pentru c` nu a [tiut cum s`-i conving` pe cei care decid c` visul s`u poate fi realitate. Face]i o prioritate din dob<ndirea abilit`]ilor de v<nzare: nu da]i vina pe nimeni sau nu fi]i sup`ra]i dac` colegi sau prieteni din jur, “v<nz`tori” mai buni \[i ating obiectivele mai repede – pur [i simplu a[a func]ioneaz` sistemul!

9. Calitatea design-ului are un impact mai mare dec<t performan]a tehnologiei: pentru un brand personal atr`g`tor!

G<ndi]i-v` pentru o clip`: deciziile pe care le lu`m zilnic au la baz` “calitatea design”-ului mediului din jur: design-ul ne face s` respingem sau s` ne dorim un anumit lucru. Respingem astfel un sistem sofisticat de management al performan]ei dintr-o companie sau o invita]ie la o [edin]a care urmeaz` “tipare ale eficien]ei” datorit` “calit`]ii design”-ului acestora (fie te fac s` te sim]i “procesat de sistem”, fie te irit`). |n con-secin]` facem orice s` sc`p`m de corvoada lor pentru c` ne storc de energie! |n acela[i timp, suntem ner`bd`tori s` avem o \nt<lnire individual` cu un manager care ne d` un feedback onest privind performan]a individual` sau s` avem o \nt<lnire de lucru cu un client cu care \]i place s` lucrezi – chiar dac` nu este dintre cei mai profitabili! Dac` ar fi s` v` evalua]i “calitatea design-ului personal”, pe o scar` de la 1 la 10, c<t de atr`g`tor sau energizant sunte]i pentru cei din jur?

10. Formeaz`-]i ambasadori: pentru un brand personal de r`sunet!

Despre brand-urile de succes se vorbe[te, apar pove[ti [i legende, consumatorii le promoveaz` altor consumatori, nu-mele lor este pe buzele tuturor! Ce-i face pe consumatori s` le recomande [i pe al]ii s` le consume este calitatea experien]ei personale pe care au avut-o venind \n contact cu acel produs sau serviciu: o solu]ie rapid` dat` de o banc` atunci c<nd un client mai avea la dispozi]ie doar o or` pentru o decizie sau un extra serviciu de calitate oferit de o companie de curierat unui client la momentul potrivit! Ce experien]e unice ai oferit

Ghidul Angajatorilor Brand You

colegilor t`i de lucru astfel \nc<t s`-i faci s` vorbeasc` despre tine: le-ai acordat suficient timp s`-i ascul]i \nainte de a le oferi solu]ia ta? I-ai surprins pl`cut ajut<ndu-i s` g<ndeasc` independent? Ai aflat cine sunt cu adev`rat?

“No matter what you’re doing today, there are four things you’ve got to measure yourself against. First, you’ve got to be a great teammate and a sup-portive colleague. Second, you’ve got to be an exceptional expert at something that has real value. Third, you’ve got to be a broad-gauged visionary -- a leader, a teacher, a farsighted “imagineer.” Fourth, you’ve got to be a businessper-son -- you’ve got to be obsessed with pragmatic outcomes” Tom Peters, The Brand Called You,

http://www.fastcompany.com/online/10/brandyou.html

Viorel PanaitePartner, Human Invest

Leadership-ul personal este cea maiimportanta unealta!

Page 25: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007
Page 26: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

�� Ghidul Angajatorilor

Ghidul Angajatorilor Profil companie

Dacia este a doua marcă a Grupului Renault, care, împreună cu Nissan, formează din 1999 Alianţa, clasându-se în rândul primilor patru construc-tori mondiali de automobile. Dacia beneficiază pe deplin de apartenenţa la Grupul Renault, bazându-se pe ex-pertiza şi organizarea companiei-mamă atât la nivel industrial, cât şi la nivel comercial.Din 1999 fabricăm şi comercializăm produse şi servicii tot mai moderne şi mai inovatoare, automobilul Logan constituind vârful de lance al reînnoirii Dacia. Dacia a vândut aproximativ 200.000 de vehicule în 2006, realizând cel mai bun rezultat comercial din istoria sa.

Peste 88.000 de automobile Dacia au fost vândute pe pieţele externe;

91.000 de colecţii CKD au fost expe-diate către uzinele de montaj Logan din Rusia, Maroc, Columbia, Iran şi India;Logan se comercializează în prezent în 51 de ţări; La finele anului 2006 volumul investiţiilor a fost de 800 milioane de Euro.

Cine suntem?Numai în anul 2007 echipa DACIA groupe RENAULT se va mări cu peste 400 de per-soane, dintre care 60% vor fi tineri absolvenţi de studii superioare.

Domeniile pentru care recrutăm sunt variate: inginerie, fabricaţie, mecanică, mentenanţă, calitate, logistică, comercial, financiar, IT, cumpărări, comunicare, juridic, resurse umane, administrativ.

specializ`ri căutate:

TCM, AR, Mecanică, Electrotehnică, Electromecanică, Automatică şi Calculatoare, Inginerie Economică, Finanţe, Contabilitate, Marketing, Juridic, Socio-Umane.

Dacă eşti student în anul IV (profil tehnic) sau în anul III (profil socio-economic),TE PROVOCĂM să descoperi acest mediu profesionist de lucru într-o companie internaţională.În fiecare an, peste 200 de studenţi din ţară şi din străinătate, indiferent de spe-cializare (inginerie, IT, economic …), au şansa unui stagiu la DACIA sub îndrumarea specialiştilor noştri!Stagiul DACIA presupune 2 etape: 2 săptămâni în luna septembrie şi 12 saptamâni în lunile martie-aprilie-mai;Şi mai multe avantaje: bursă, transport zilnic, cazare, masă de prânz, experienţa relevantă în domeniu odată cu realizarea lucrării de licenţă, îndrumarea unui tutore pe toată perioada stagiului.

Ce profil c`ut`m?

Cum po]i aplica

ContactAdresa: Str.Uzinei, Nr. 1, Mioveni, 115400, Argeş, România (ROMIOPAD 8 65), E-mail: [email protected] (pentru stagiu) [email protected] (pentru angajare) www.daciagroup.comFax: 0248 503918

Pentru că la Dacia te ajutăm să îţi construieşti o CARIERĂ DIN PASIUNE ÎN LUMEA AUTO!Pentru noii angajaţi, Dacia pune la dispoziţie un Parcurs de Integrare pe o durată de 1 an, care constă în:

Modul de primire;Stagiu în producţie;Seminar „lucru în echipă”;Seminar „strategia întreprinderii”.

DACIA consideră că salariaţii bine pregătiţi reprezintă garanţia calităţii şi a performanţei, de aceea pune accent pe formarea colaboratorilor săi:

Formări specifice pe meserii Formare în managementCursuri de limbi straine (franceză, engleză)Formare IT

de ce s` lucrezi la noi?

eCHipa noastRĂ aŞteaptĂ sĂ i te alĂtuRi!

Nume companie DACIA GROUPE RENAULT

Num`r angaja]i peste 12.500 angajaţi

Domenii de activitateDacia Groupe Renault are ca domeniu principal de activitate fabricaţia şi concepţia de automobile, piese de schimb, motoare şi cutii de viteză.

Ora[e

argeş (Str. Uzinei nr.1, Mioveni),Aici se desfăşoară activităţile de inginerie, fabricaţie, mecanică, mentenanţă, calitate, logistică, comercial, financiar, IT, cumpărări, comunicare, juridic, resurse umane, administrativ;Bucureşti (Calea Floreasca nr. 133-137),Aici se desfăşoară în principal activitatea comercială şi o parte din activitatea de IT, financiar, juridic, comunicare.

Pagin` web www.daciagroup.ro, www.dacia.ro

Page 27: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

��Ghidul Angajatorilor

Page 28: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007
Page 29: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

angajatori de top cel mai mare târg de carieră din România continuă online pe www.hipo.ro până la 31 mai 2007.

Găseşti în continuare pe www.hipo.ro:101 companii, liderii principalelor industrii35 de companii multinaţionale pe care altfel nu ai cum să le întâlneştiJoburi premium ale angajatorilor prezenţi la eveni-mentPrincipalele programe de management trainee dedi-cate absolvenţilor De la modele de CV-uri, structura recomandată, lungimea CV-ului, la modul în care îţi compui CV-ul chiar şi atunci când nu ai experienţă

www.hipo.ro

Ghidul AngajatorilorSite-uri recomandate

www.postuniversitar.ro

Postuniversitar.ro (Postgraduate.ro) este o resursă de dezvoltare a carierei pentru absolvenţi de toate vârstele, indiferent de profilul facultăţii absolvite. Site-

ul cuprinde un ghid orientativ de studii postuniversitare, articole, diverse oportunităţi educaţionale ce îţi vin în sprijinul dezvoltării carierei profesionale.Site-ul prezintă oportunităţi educaţionale şi de formare profesională* (cum ar fi: masterate, studii postuniversita-re, certificări, cursuri diverse, traininguri pentru angajaţii firmelor, etc) şi resurse de carieră utile în căutarea, dema-rarea sau dezvoltarea carierei profesionale.În secţiunea internaţională se regăsesc studii pentru cei care sunt interesaţi să înveţe în străinătate: UK, Franta, Italia, Germania, Austria, Elvetia, Spania.

www.academiadeafaceri.ro

AcademiadeAfaceri.ro oferă cursuri online de nivel Premium care se desfăşoară pe durata a 12 săptămâni şi conţin suporturi de curs, seminarii online, aplicaţii

practice, simulări şi analize de caz, proiecte şi teste finale. Cursanţii beneficiază de un orar flexibil, metode eficiente de învăţare şi fixare a cunoştinţelor bazate pe aplicaţii practice, discuţii libere, analiza de exemple şi modele practice şi asistenţa promptă din partea profesorilor sau a asistenţilor de curs.Punctul principal de atracţie îl reprezintă bursele de studii online:

MBA - Business Europe (administrare afaceri)European Business Communication (comunicare în afaceri)European Business Management (managementul afacerilor)English for European Business (engleza pentru afaceri)

www.studentie.ro

Ghidul studentului modern

www.studentcv.ro

Ce este StudentCV.ro

Arhiva Naţional` de CV-uri Studenţeşti este un proiect naţional şi internaţional realizat de Alianţa Naţionala a Organizaţiilor Studenţeşti din România (A.N.O.S.R.) în parteneriat cu portalul de resurse studenţeşti www.onlinestudent.ro . StudentCv.ro este o acţiune orientată spre cariera tinerilor încurajând activitatea extraşcolară, activităţile bazate pe voluntariat şi pregătirea pentru o carieră de profesionist. Completează-ţi CV-ul în for-matul EuroPASS, singurul format recunoscut în Uniunea Europeană ca standard.

www.onlinestudent.ro

Pune-ti rotiţele în mişcare!

Resurse pentru carieră şi oportunităţi pentru studenţi.

Burse Joburi Cazare Admitere LicenţăReferate MasterDoctorat

CarierăUniversităţi BiblioteciChefuriUmorSănătate Cultură Ştiri

Ghidul Angajatorilor ��

Page 30: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Ghidul Angajatorilor drumul cel mai pu]in b`t`torit: T<n`rul \ntreprinz`tor

Drumul mai puţin bătătorit:

Tânăr întreprinzătorPropria afacere. Un concept care ne fascineaz` pe mul]i dintre noi. Majoritatea persoanelor tinere pe care le \ntreb ce vor cu adev`rat s` fac` profesional, ignor<nd temerile [i obstacolele, \mi spune c` vor s` aib` o afacere personal`. Nu [tiu exact \n ce domeniu, dar sunt atrase de idee.

Ca [i conceptul str`lucitor de manager \ntr-o multina]ional`, [i cel de t<n`r \ntreprinz`tor are numeroase benefi-cii, dar [i costuri care deseori r`m<n ascunse p<n` c<nd ajungi \n postura respectiv`. Este important ca \nainte s` te lansezi \ntr-o afacere, s` le con[tientizezi pe deplin. |n continuare, voi discuta dou` aspecte importante de luat \n considerare:

Este motivul num`rul unu pentru care \]i po]i dori o afacere personal`: ideea c` \ntr-o zi, c<nd afacerea este cunos-cut` [i apreciat`, nu vei depinde de nimeni [i de nimic.

Tehnic vorbind, independen]a nu exist`. C<nd e[ti angajat, e[ti legat de a-]i mul]umi \n primul r<nd [eful prin ceea ce faci. C<nd e[ti \ntreprinz`tor, e[ti legat de a-]i mul]umi clien]ii prin serviciile pe care le oferi. Se schimb` persoana pe care o serve[ti, dar ea este mereu acolo. |ntotdeauna e[ti dependent de ceva pentru venitul t`u, [i \n afaceri, acel ceva \nseamn` al]i oameni.

Care este diferen]a? }ine \n principal de povara acestei dependen]e. Dac` ai reu[it s` faci din afacerea ta una cunoscut` [i apreciat`, e[ti dependent de clien]i, dar nu de un client anume. Ai op]iunea de a \]i alege clien]ii, de a-i nemul]umi pe unii, pentru c` a[a cum se spune, are balta pe[te; cel pu]in dac` afacerea ta este una de succes, ajuns` \n stadiul \n care vin clien]ii la tine [i cer serviciile tale.

Independen]a

�� Ghidul Angajatorilor

Page 31: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007
Page 32: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

�0 Ghidul Angajatorilor

Ghidul Angajatorilor drumul cel mai pu]in b`t`torit: T<n`rul \ntreprinz`tor

\mp`rt`[easc` cu tine.

Din punct de vedere strategic, po]i probabil s` \]i dai deja seama c` o decizie \n]eleapt` este ca \nainte de a porni propria afacere \ntr-un domeniu, s` petreci c<]iva ani \ntr-una sau mai multe companii profesioniste din domeniul respectiv. Altfel, va trebui s` redescoperi focul. Este o descoperire fascinant`, dar drumul p<n` la ea este prea dureros pentru mul]i dintre noi.

}in<nd cont de aceste aspecte, decizia de a fi t<n`r \ntreprinz`tor sau a te angaja, simplific<nd, poate fi redus` la o decizie ce depinde de personalitatea ta. A fi \ntreprinz`tor \nseamn` a avea un bagaj de tr`s`turi de personalitate, cu care s` parcurgi drumul cu succes.

Este important s` fii o persoan` orientat` \n primul r<nd pe rezultate [i calitate, nu pe imagine, s` ai o dorin]` puternic` de afirmare [i independen]`, curajul de a risca, \n]elepciunea de a risca calculat [i optimismul care \]i spune c` din aceste riscuri vei scoate ceva pozitiv. Av<nd \n vedere c` pentru mul]i dintre noi, securitatea financiar` [i stabilitatea sunt valori importante, iar disponibilitatea de a risca este mic`, rezult` c` un viitor de \ntreprinz`tor este un risc sau un lux pe care nu ni-l vom asuma niciodat`.

Totu[i, personalitatea nu este ceva fix. Este dificil de modificat, dar nu imposibil. Fiind con[tient de acest lucru, doar tu e[ti responsabil pentru decizie: vei fi un angajat, sau vei face efortul necesar pentru a te dezvolta [i a deveni un bun \ntreprinz`tor?

Succes \n a alege!

Eduard Ezeanu - Career Experts

www.careerexperts.roConsiliere \n carier` [i programe de dezvoltare a carierei

Asta creeaz` o impresie destul de puternic` de libertate, la care de multe ori nu ai acces ca simplu angajat, chiar atunci c<nd e[ti bun \n ceea ce faci. Este \ns` important s` iei mereu \n considerare faptul c` aceast` libertate se cucere[te, prin construirea unei afaceri sustenabile, de o calitate foarte bun`. {i pentru c` probabil te \ntrebi cum po]i face asta, s` trecem la al doilea aspect.

Fiecare domeniu de afaceri are regulile sale de succes, mai mult sau mai pu]in similare cu cele ale altor domenii de afaceri. Este \n]elept de presupus c` dac` intri pentru prima oar` \ntr-un domeniu, nu vei cunoa[te aceste reguli, [i le vei descoperi \n timp. De[i banal, am descoperit c` acest as-pect este deseori ignorat, \n special de tinerii \ntreprinz`tori. Mul]i tineri se lanseaz` \n domenii de afacere pe care nu le cunosc, dar care sun` interesant, [i pleac` la drum cu a[teptarea s` ofere servicii de calitate din prima, s` aib` clien]i [i succes din start.

De exemplu, am cunoscut absolven]i de psihologie care la absolvire [i-au pornit mici firme de consultan]` \n resurse umane, cu speran]a c` teoria \nv`]at` la facultate le confer` capacitatea de a face consultan]` de calitate \n mediul de afaceri.

Veste bun` este c` succesul \n afaceri se \nva]`. Este important s` \n]elegi [i cum. Dac` experien]a ta \n domeniu este zero [i nu te \nva]` nimeni, procesul de \nv`]are va fi unul denumit foarte sugestiv, prin „\ncercare [i eroare”. S` ne imagin`m un caz simplificat: \]i deschizi o firm` care organizeaz` evenimente. Primul eveniment, intuitiv, \ncerci s` \l faci \ntr-un fel, care din anumite puncte de vedere merge, din altele este un e[ec. |ncerci \n alt fel, care are alte dezavan-taje. |ncerci din nou [i din nou, p<n` c<nd g`se[ti modul de organizat evenimente care func]ioneaz`.

Bine\n]eles, \nv`]area prin \ncercare [i eroare nu este un dat. Po]i s` o accelerezi, analiz<nd atent fiecare re-zultat ob]inut [i \n]eleg<nd ce a dus la acel rezultat, apoi realiz<nd modific`ri strategice, sau po]i s` o \ncetine[ti, f`c<nd lucrurile mereu [i mereu \n acela[i fel, cu speran]a c` un miracol se va produce, [i apoi d<nd vina pe clien]i, pe lume, pe via]` pentru c` nu ob]ii succesul.

Un al doilea mod de a \nv`]a, mult mai u[or [i eficient este cel prin modelare. Acest tip de \nv`]are are loc mai ales c<nd te angajezi \ntr-o companie profesionist`, care a trecut deja prin procesul de \nv`]are prin \ncercare [i eroare. Drept urmare, ea a testat [i dezvoltat \n timp un sistem de a face lucrurile care func]ioneaz`. |n acest caz, \nv`]area \nseamn` c` te familiarizezi cu acest sistem [i \l aplici, p<n` c<nd devine modul t`u natural de a te comporta.

|nv`]area prin modelare este mult mai rapid` pentru c` te duce direct la re]eta care func]ioneaz`, [i evi]i ciclul de \ncerc`ri [i erori. |n plus, te salveaz` de multe din frustr`rile asociate cu e[ecul. Premisa \ns` este aceea c` respectiva companie chiar este una profesionist`, [i are un sistem bine pus la punct, o \n]elepciune acumulat` \n timp, uneori \n zeci de ani [i de ]`ri, pe care este dispus` s` o

Modalitatea de \nv`]are

Page 33: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Tel.: 021-231 17 08/09Fax: 021-231 77 14/15Web: www.holcim.roE-mail: [email protected]

De ce s` lucrezi la noi?

Compania noastr` ofer` un mediu de lucru modern [i motivant, \n care atât profesioni[tii cu experien]`, cât [i tinerii absolven]i sau debutan]i \n carier` au oportunitatea s` se dezvolte. Cultur` [i valori. Sus]inem [i construim continuu o cultur` organiza]ional` care stimuleaz` inova]ia, consolideaz` responsabilitatea individual` [i urm`re[te performan]a. Provocare. Activitatea noastr` este [i va fi \ntotdeauna provocatoare, ceea ce se reflect` \n obiectivele fiec`ruia dintre noi. Dezvoltare. Holcim România ofer` sprijinul pentru dezvoltarea profesional` prezent` [i viitoare a oamenilor s`i [i crede \n avantajul de a avea omul potrivit la locul potrivit. Prezen]a global`. F`când parte dintr-un grup interna]ional, Holcim România le ofer` angaja]ilor [i posibilitatea de a \[i extinde cariera dincolo de grani]ele departamentelor \n care lucreaz`, la nivel interna]ional, \n celelalte companii ale Grupului Holcim.

|n echipa noastr` sunt oameni care exceleaz` \n cele mai diverse do-menii: tehnic (construc]ii, chimie industrial`, inginerie mecanic` [i electric`, automatiz`ri), financiar, vânz`ri, marketing, achizi]ii, logis-tic`, resurse umane, comunicare, IT, juridic. |ns` to]i au \n comun puterea caracterului [i integritatea, dorin]a de performan]` [i c`utarea continu` a celor mai bune solu]ii, pasiunea pentru munca lor.

Ce profil c`ut`m?

Credem \n visele oamenilor, \n pasiunile [i idealurile lor. Le d`m form` [i le preg`tim s` treac` testul timpului. Acesta este cel mai important lucru pe care oamenii \l a[teapt` de la noi [i este singurul care nu se va schimba niciodat`.

Cine suntem? Holcim România face parte din grupul Holcim, unul din liderii mondiali în furnizarea de ciment, betoane, agregate [i servicii conexe. Originar din Elve]ia, grupul Holcim a devenit un juc`tor de talie interna]ional`, fiind prezent \n peste 70 de ]`ri de pe toate continentele.

Page 34: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Ghidul Angajatorilor intr` \n culisele job-ului mult visat

Cu siguran]` c` termeni ca: viitor profe-sional, plan de carier`, jobul visat, aria de activitate potrivit` sun` atr`g`tor [i te sim]i matur ‘profesional’ c<nd po]i vorbi cu dezinvoltur` despre ei. Dar ce e de f`cut atunci c<nd aceste concepte sunt \nc` vagi pentru tine [i tu \nc` nici nu ai avut primul job? Cum po]i s`-]i planifici viitoarea carier` dac` nu te-ai decis ce vei face \n continuare sau dac` pur [i simplu nu ai avut ocazia s` afli ce ]i se potrive[te?

|]i propun mai departe unul dintre cele mai la \ndem<n` [i mai eficiente instru-mente de preg`tire a carierei: interviul informa]ional.

Acesta reprezint` o surs` de \ncredere pentru a afla dac` jobul, compania, do-meniul \n care \]i dore[ti s` lucrezi este a[a cum \]i imaginai sau cum ai auzit \n cercul t`u de cuno[tin]e. Concret, interviul informa]ional \]i d` [ansa de a fi tu cel care pune \ntreb`ri, pentru a cunoa[te reponsabilit`]ile unui job, tipul de cultur` organiza]ional` a unei firme preferate [i chiar oportunit`]i de carier` \n aria ta de interes.

intr~ in culisele

job-uluimult visat

�� Ghidul Angajatorilor

Page 35: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Este important s` re]ii c` atunci c<nd dore[ti s` te folose[ti de acest instru-ment, scopul t`u principal este de a aduna informa]ii care mai t<rziu te vor ghida c`tre un job potrivit ]ie. |n cadrul unui interviu informa]ional nu \i ceri interlocutorului s`-]i dea de munc`, ci doar informa]ii referitoare la postul pe care ]i-l dore[ti. De[i, uneori, este posibil ca persoana intervievat` s` fie impresionat` de cum te prezin]i [i s`-]i ofere ponturi referitoare la joburi disponibile. Mai mult chiar, te sf`tuiesc s` ai la tine un CV, pentru o astfel de situa]ie.

Ce urmeaz` dup` ce ai identificat c<teva posturi care te atrag, \ntr-un domeniu pe care ]i l-ai ales [i eventual, [i \ntr-o companie la care visezi?

|n primul r<nd, construie[te-]i o re]ea de oameni care te pot ajuta s` duci acest demers la cap`t. Sunt convins` c` ai cel pu]in c<]iva prieteni care la r<ndul lor cunosc ni[te persoane care \]i pot face leg`tura cu oamenii cu care dore[ti s` ai o discu]ie am`nun]it`. Cerceteaz` terenul [i vezi dac` nu cumva persoanele respective sunt mai aproape de tine dec<t \]i \nchipuiai. Nu te desparte de ei dec<t un e-mail pe care s`-l trimi]i sau un apel telefonic pe care s`-l efectuezi, pentru a-]i stabili o \nt<lnire cu ace[tia.

Este crucial s` nu te g<nde[ti c` p`rerea unei singure persoane este de ajuns pentru o viziune de ansamblu asupra unui job. Cu c<t mai multe per-soane intervievate, cu at<t mai multe argumente pro [i contra unui post sau a unei companii. De asemeni, nu te l`sa descurajat de refuzurile pe care le vei primi. Uneori, scuza despre lipsa timpului pentru cele 20-30 de minute de interviu este foarte adev`rat`; \n plus, multe dintre persoanele pe care le vei contacta vor fi susceptibile la cererea ta, a[a c` este indicat s`-]i prezin]i inten]iile sub o form` c<t mai diplomatic`.

Mai departe, interviul \n sine va decurge cu \ntreb`ri ale c`ror r`spunsuri \]i sunt de mare interes [i de care ai nevoie pentru conturul imaginii job-ului t`u viitor. Mai jos ai o list` cu posibile \ntreb`ri:

Cum a]i ajuns pe aceast` pozi]ie [i \n acest domeniu?Care este programul unei zile obi[nuite de munc`?Ce studii sunt necesare pentru acest job?Ce calit`]i [i abilit`]i ar fi indicat s` aib` un candidat?Care parte a jobului v` aduce cele mai multe satisfac]ii? Care sunt problemele \nt<lnite?Ce oportunit`]i de avansare exist` \n aceast` companie / pe aceast` pozi]ie?Exist` o cerere de personal \n aceast` companie?Ce sfaturi i-a]i da unei persoane care dore[te s` \nceap` s` lucreze \n acest dome-niu?Ce fel de preg`tire se ofer` unui angajat nou?Ce p`rere ave]i despre CV-ul meu? M` poate ajuta s` \ncep o carier` \n acest dome-niu?Pe cine \mi recomanda]i pentru un alt interviu?

Dup` ce ai reu[it s` discu]i cu mai multe persoane avizate, c<[tigul e de partea ta: nu numai c` ai [ansa de a explora oportunit`]ile pe care ]i le ofer` o carier`, dar cu aceast` ocazie \]i setezi [i o ]int` profesional`. |n plus, ob]ii multe informa]ii despre calit`]ile necesare pentru un job; explorezi dincolo de titulatura pompoas` a unui post [i vezi, concret, ce presupune acesta [i cum te po]i acomoda cu mediul de lucru. }ine cont c` odat` ce ai avut contact cu, s` zicem, un manager, acesta poate s` fie un prim pas al unei rela]ii profesionale.

Foarte important este c` odat` cu informa]iile pe care le afli, ai mari [anse de a descoperi oportunit`]i de angajare care nu sunt f`cute publice. Chiar mai mult, \]i identifici propriile plusuri [i minusuri pentru un job.

Lista beneficiilor ar putea continua, dar te las pe tine s` descoperi, prin practic` [i perseveren]`, c` un interviu informa]ional \]i va deschide u[a c`tre alegerea potrivit`.

Succes!

Daniela Ghimpe]eanu, Career Experts

www.careerexperts.roConsiliere \n carier` [i programe de dezvoltare a carierei

Ghidul Angajatorilorintr` \n culisele job-ului mult visat

��Ghidul Angajatorilor

Page 36: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007
Page 37: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007
Page 38: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Atmosfera de lucru este pl`cut`

Compania investe[te \n dezvoltare profesional` prin programe de instruire adecvate

Pachetul salarial oferit este atractiv (venit+beneficii)

Activitatea \n companie \mi ofer` provoc`ri profesionale

Companiei \i pas` de angaja]i

Managementul companiei este performant / competent

Compania pl`te[te orele suplimentare

Pot promova rapid \n interiorul companiei

Compania ofer` locuri de munc` sigure

Compania este prosper`

Dotarea tehnico-material` este corespunz`toare

Compania are o strategie bine definit` [i clar`

|n companie ai posibilitatea de a desf`[ura activit`]i variate pe temen lung

Compania are o bun` reputa]ie pe pia]`

Compania denot` responsabilitate social`

Programul de lucru este flexibil

Compania are modele (persoane) pe care le pot urma

Compania este lider de pia]`

Sediul este aproape / u[or accesibil

Sediul companiei arat` foarte bine

0 20 40 60 80 100

Ai terminat facultatea recent sau e[ti pe cale s` o termini \n cur<nd. Poate ai deja ceva experien]` de munc` dob<ndit` pe parcursul [colii sau nu. Poate te-ai orientat deja c`tre un domeniu profesional [i c`tre o companie \n care vrei s` te angajezi cu scopul de a-]i dezvolta serios cariera.

|n aceast` etap`, aspectele esen]iale care sunt luate \n considerare de tineri \n alegerea locului de munc` – conform studiului ‘Cel mai dorit angajator*’ organizat de Catalyst Solutions - sunt urm`toarele:

Studiul a fost realizat \n parteneriat cu Synergize Consulting, companie membr` a grupului Daedalus.

N = 815 (persoane) baza total`Scala: 10 - Extrem de important1 - Deloc important

Ghidul Angajatorilor Cunoa[te bine cultura organiza]ional`

cuno{te bineculturaorganiza}ional~

83.7%

82.1%

81.3%

80.3%

80.3%

77.5%

70.3%

68.9%

67.1%

66.3%

63.9%

59.6%

52.9%

50.7%

50.5%

46.2%

41.1%

32,2%

25.6%

22%

�� Ghidul Angajatorilor

Page 39: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Din cele 20 puncte de mai sus, 6 aspecte (1, 2, 4, 5, 6, si 8) descriu cel mai bine cultura organiza]ional` a companiei. Acest rezultat denot` importan]a pe care tinerii o acord` culturii organiza]ionale \n alegerea companiei pentru a-[i construi cariera de succes pe care [i-o doresc.

Pentru a reu[i s` evaluezi bine cultura organiza]ional` trebuie s` te asiguri c` po]i r`spunde la dou` \ntreb`ri:

Cum st` compania la care vreau s` aplic la aceste capitole?Acord suficient` importan]` celor 6 aspecte despre cultura organiza]ional` \n alegerea mea sau m` las influen]at de scoruri mari la celelalte aspecte?

Bine\n]eles c` acum r`m<ne s` ob]ii informa]iile pe baza c`rora s` po]i r`spunde la cele dou` \ntreb`ri. Aici intervine cea mai mare problem` \n procesul de angajare. Sunt pu]ine com-paniile care \[i comunic` transparent cultura organiza]ional`. {i mai pu]ine sunt companiile care \[i comunic` at<t cultura la care aspir`, c<t [i cultura tr`it` \n prezent.

Ce r`m<ne de f`cut \n cazul acesta? R`m<ne s` ne facem tema pe cont propriu.

Haide]i s` vedem dup` ce ar trebui s` ne uit`m. Cum putem s` ne d`m sea-ma dac` cultura organiza]ional` este una care ne va ajuta s` ne dezvolt`m pe plan profesional?

Mai jos sunt listate c<teva

1.

2.

abord`ri prin care putem desco-peri informa]ii pe baza c`rora s` identific`m r`spunsurile la cele dou` \ntreb`ri de mai sus.

Particip` la prezent`rile companiilor \n cadrul evenimentului Angajatori de TOP;Ini]iaz` discu]ii cu prietenii, rudele, colegii sau cuno[tin]ele acestora care lucreaz` \n firma care te intereseaz`; Pune \ntreb`ri concrete s` afli acele as-pecte care \]i descriu cel mai bine cultura organiza]ional`. Ex:

Dac` m` angajez \ntr-o pozi]ie de entry level, c<nd mi s-ar evalua performan]a?Managerii din compania dumneavoas-tr` sunt preg`ti]i s` fie coachi [i mentori pentru angaja]ii tineri?Pute]i s` \mi explica]i diferen]a \ntre cultura organiza]ional` tr`it` \n prezent [i cea spre care v` \ndrepta]i?C<te zile de training se investesc \n medie \ntr-un angajat t<n`r?Cum se comunic` strategia companiei c`tre angaja]i?Da]i-mi c<teva exemple cum condu-cerea companiei demonstreaz` c` \i pas` de angaja]i?Da]i-mi un exemplu de angajat t<n`r care a reu[it s` fie promovat repede \n carier` pe baz` de merite profesionale?

Prin r`spunsurile la aceste \ntreb`ri \]i vei da seama \n ce m`sur` compania este una \n care:

se promoveaz` pe baz` de merite profesionale;

1.

2.

3.

a.

b.

c.

d.

e.

f.

g.

Cunoa[te bine cultura organiza]ional` Ghidul Angajatorilor

se investe[te \n dezvoltarea man-agerilor prin experien]a c`rora vei \nv`]a [i te vei dezvolta [i tu;atmosfera de lucru este una cole-gial`, cu spirit de echip`;comunicarea este una transparent` [i autentic`.

Odat` ce afli informa]ia relevant` despre cultura organiza]ional c<t [i celelalte aspecte e[ti preg`tit pentru a lua o decizie strategic`. Decizia strate-gic` este aceea prin care alegi deseori calea mai dificil` pe termen scurt, dar cu perspective bune pe termen lung.

Pentru unii dintre noi nu este u[or s` ne alegem un loc de munc` \n care ni se evaleaz` performan]a. |ntr-o astfel de companie ]i se cere [i ]i se exp-loateaz` c<t mai mult din poten]ialul t`u. Aceast` cale, mai dificil`, este cea mai solid` funda]ie pentru dezvoltarea noastr` personal` [i profesional` pe termen lung.

Cultura organiza]ional` influen]eaz` nivelul de profesionalism la care ne dezvolt`m. Nivelul de profesionalism, la r<ndul s`u influen]eaz` nivelul mate-rial [i social la care evolu`m ulterior.

Acum nu \]i r`m<ne dec<t s` alegi ce ac]iuni vei \ntreprinde \n demersul t`u de angajare. Vei lua \n considerare acest aspect important \n alegerea urm`torului job?

Succes!Eduard Radu

Eduard Radu este fondatorul primului centru privat de consiliere \n carier` din

Romania, Career Experts, care ofer` servicii de coaching profesional

[i dezv`luie atitudinile, ideile [i aptitudinile necesare unei cariere de succes. Pentru a afla mai multe informa]ii vizita]i www.careerexperts.ro sau scrie]i-ne la

[email protected].

Ghidul Angajatorilor ��

Page 40: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Ghidul Angajatorilor ob]ine job-ul \n 15 minute

ob}ine job-ul |n �� minute

De[i poate p`rea surprinz`tor pentru practicile de recrutare cu care suntem obi[nui]i, participarea la un t<rg de carier` \]i poate aduce jobul dorit \ntr-un timp extrem de scurt.

Pentru a \ntelege mai bine cum func]ioneaz` lucrurile am stat de vorb` cu Ana Giurc` [i Drago[ Gheban, doi dintre consultan]ii Catalyst Solutions, firma organizatoare a t<rgului de carier` “Angajatori de TOP”.

“Organiz`m evenimente de carier` de doi ani de zile, evenimente de carier` care se bucur` de participarea celor mai activi [i dori]i angajatori din Rom<nia. |n ace[ti doi ani de zile am fost martorii multor pove[ti de success, care au avut loc la Angajatori de TOP, [i cred ca ele pot fi replicate \n num`r mult mai mare, dac` candida]ii ar \n]elege cum trebuie s` se preg`teasc` pentru acest gen de evenimente”, spune Ana Giurc`.

“S` analiz`m \mpreun` ce face majoritatea candida]ilor c<nd caut` un job”, continu` consultantul Catalyst Solutions. “Ce metode se folosesc? B`nuiesc c` [i tu, la fel ca mine, ai paria c` este vorba de un CV, un computer [i o conexiune la Internet. |ntr-adev`r, acestea sunt cele mai folosite [i mai previzibile metode. {i din acest motiv, au o problem` major`: nu te diferen]iaz` de ceilal]i candida]i, [i nu sunt foarte eficiente”.

peste 90% dintre tinerii afla]i \n c`utarea unui loc de munc`, folosesc doar c<teva metode pasive de c`utare a unui job, cum ar fi:

Aplicarea la joburile de pe site-uri de recrutare; Trimiterea CV-ului prin email la companiile unde doresc s` lucreze; Trimiterea CV-ului prin email la firme de recrutare; C`utarea de joburi \n pres`; C`utarea de joburi prin c<teva cuno[tiin]e.

“Te invit s` vezi procesul de recrutare [i din cealalt` perspectiv`, cea a recrutorului: ai pus un anun] de job [i prime[ti sute de CV-uri, din care peste jum`tate nu \ndeplinesc nici m`car cerin]ele fundamentale ale jobului. Sunt prost structurate, pline de cli[ee, nu \]i creeaz` o impresie clar` despre profilul persoanei, iar tu ca recrutor e[ti at<t de ocupat \nc<t nu vei acorda dec<t 30 de secunde fiec`rui CV ca s` te conving`”, spune Drago[ Gheban.

Folosind aceste metode de a-]i manifesta interesul pentru un job, nu faci altceva dec<t s` te pui \n aceea[i turm` imens` cu restul [i s` speri c` vei fi observat, cu-noscut [i selectat. “Statistic vorbind, [ansele tale, de[i poate e[ti un candidat valoros sunt la fel de mari (sau mici) ca [i ale unui candidat mediocru, deoarece un CV pe mail nu spune foarte multe despre tine ca persoan`, cu at<t mai mult, cu c<t probabil nici nu ai foarte mult` experien]`”, adaug` consultantul Catalyst Solutions.

Totu[i, de ce sunt at<t de folosite? Pe de o parte pentru c` mul]i dintre noi nu ne oprim s` ne g<ndim c<t de bine chiar func]ioneaz`. Pur [i simplu facem ceea ce face [i restul. Pe de alt` parte, pentru c` fiind metode pasive, nu presupun efort mult, nu \]i asumi nici-un risc [i nu e nevoie s` ie[i din zona ta de confort.

“Am s` \mp`rt`[esc cu voi c<teva din ideile pe care le-am auzit repetate de nenum`rate ori de c`tre companiile partici-pante la Angajatori de TOP”, spune Ana Giurc`. “Lucrul cel mai de pre] pe care l-ar dori aceste companii s`-l aud` de la un candidat ar fi un text de genul urm`tor: “Bun` ziua, m` numesc,………, sunt student \n ultimul an la,………., [i \mi doresc foarte mult s` lucrez \n …. (domeniul); am obser-vat c` oferi]i joburi \n acest domeniu [i mi-ar face pl`cere s`-mi povesti]i un pic mai mult despre aceste oportunit`]i”. Dup` ce ai asculta prezen-tarea f`cuta de c`tre com-panie nu-]i mai r`m<ne dec<t s` le spui cu cuvintele tale de ce \]i dore[ti s` lucrezi \n acel domeniu [i ce anume te recomand` pentru asta.

Nici o companie nu vine s` \l descopere pe Einstein la un t<rg de carier`. Singura lor a[teptare este s` \nt<lneasc` tineri care [tiu ce vor, care demonstreaz` c` sunt pasiona]i de acel domeniu [i care au curiozitatea de a \n]elege [i a descoperi mai multe despre compania respectiv`. Cu toate acestea este surprinz`tor c<t de pu]ini candida]i \n]eleg [i aplic` acest lucru. De mult prea multe ori, singura \ntrebare pe care o primesc ca recrutor este “Ce posturi oferi]i?” [i “Cu ce se ocup` compania dumneavoastr`?”.

Ghidul Angajatorilor��

Dac` e[ti bine preg`tit [i [tii ce vrei, un t<rg de carier` poate fi cea mai scurt` [i eficace cale de a ob]ine jobul dorit \n compania dorit`.

Page 41: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

ob]ine jobul \n 15 minute Ghidul Angajatorilor

{i tocmai aici exist` OPORTUNITATEA pentru cei care \n]eleg cum pot folosi acest lucru \n avantajul lor. Imagineaz`-]i urm`torul scenariu. E[ti recrutor de la standul unei companii multina]ionale. }i-au trecut pe la stand 200 de candida]i \n ziua re-spectiv`. Majoritatea au lasat un CV \n treac`t, unii nici m`car at<t. To]i te-au intrebat ce posturi oferi, de[i ele erau prezentate pe site-ul [i bro[ura evenimentului. Din to]i cei 200, au fost totu[i 3 persoane, care au venit la stand, ]i-au spus c` s-au interesat despre companie pe internet, c` au g`sit una sau dou` din pozi]iile deschise ca fiind foarte interesante pentru ceea ce [i-ar dori s` fac` pe viitor, ]i-au cerut mai multe detalii [i apoi a]i avut o conversa]ie pl`cut` de 5-10 minute despre ce au facut p<n` acum [i de ce consider` c` ar fi persoana potrivit` pentru postul respectiv.

tu dac` ai fi acel recruiter, pe cine ai fi mai degrab` tentat s` invi]i la un interviu?“Din experien]a de p<n` acum, 90% din tinerii profesioni[ti pe care companiile i-au angajat la t<rgul de carier` Angajatori de TOP au fost candida]i care au procedat precum cei 3 da]i ca exemplu mai sus”, completeaz` Drago[ Gheban, consultant Catalyst Solutions.

NU UiTA – companiile particip` la astfel de evenimente cu dou` mari obiective:Vor s` stea de vorb` personal cu c<t mai mul]i candida]i1.

Vor s` transmit` un mesaj coerent despre oportunit`]ile de carier` pe care le ofer`.

Tu ar trebui s` ai de asemenea 2 mari obiective:

s` \n]elegi companiile [i joburile deschise,s` stai de vorb` pe \ndelete cu fiecare dintre companiile care ofer` oportunit`]i din aria ta de interes [i s` te asiguri c` le-ai comunicat \ntr-un mod conving`tor, profesionist [i c<t se poate de clar inten]ia ta de a te al`tura echipei lor.

2.

1.

2.

Ghidul Angajatorilor ��

Page 42: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Ghidul Angajatorilor ob]ine job-ul \n 15 minute

Ana Giurc`, adaug` “G<nde[te-te de c<te ori ai ocazia s` \nt<lne[ti [i s` stai de vorb` \ntr-un cadru semi-formal cu un HR Manager, un coordonator de departament sau chiar un CEO, persoane a c`ror p`rere [i impresie poate at<rna greu \n procesul de selec]ie ulterior. Mul]i candida]i nici m`car nu ajung s` primeasc` un feed-back dup` ce au aplicat pe un site de recrutare sau au trimis un CV pe e-mail. |n schimb, \n cadrul unui t<rg de carier` ai ocazia acestui contact direct care poate \nsemna foarte mult dac` [tii cum s` folose[ti acest` ocazie.”

tocmai pentru a fi preg`tit a[a cum trebuie am identificat mai jos c<teva aspecte pe care nu trebuie s` le ignori:

Asigur`-te c` ]i-ai f`cut temele \nainte de t<rg. Verific` site-ul www.hipo.ro unde g`se[ti lista tuturor participan]ilor [i dac` identifici companii de care e[ti interesat asigur`-te c` [tii cu ce se ocup` [i ce pozi]ii au deschise; vei crea astfel o impresie pozitiv` puternic`; neproced<nd a[a vei ob]ine exact efectul contrar.

Reprezentan]ii companiilor se a[teapt` de la tine s` te po]i prezenta [i “vinde” singur.

Fii \mbr`cat \ntr-o ]inut` \ngrijit`, c<t mai business dac` se poate.

S` ai un num`r suficient de CV-uri cu tine; chiar dac` ai aplicat online, e bine sa la[i [i o copie fizic`, deoarece recrutori de la standuri \ntotdeauna \[i iau noti]e pe CV-urile care le primesc.

|ncearc` s` fii relaxat \n timpul discu]iei cu reprezentan]ii companiilor. Un z<mbet [i contactul vizual conteaz` mult pentru o prim` impresie.

Preg`te[te-te s` r`spunzi la \ntreb`ri despre ce te motiveaz` \n via]a profe-sional`, \n ce domenii \]i dore[ti s` lucrezi [i ce te atrage la ele. Dac` nu faci parte din categoria vorbitorilor \n public, ar fi bine s`-]i preg`te[ti de acas` c<teva idei.

Preg`te[te-]i c<teva \ntreb`ri pe care s` le adresezi companiilor care te intereseaz`. E important s`-]i ar`]i interesul fa]` de ele, [i vor crea o impresie pozitiv` \n mintea recrutorului.

Nu aborda direct compania care te intereseaz` cel mai mult. F`-]i inc`lzirea cu altele care te intereseaz` \ntr-o m`sur` mai mic`, pentru a te familiariza cu genul de \ntreb`ri care se pun [i de abia apoi arunc`-te \n “marea b`t`lie”.

Dup` o conversa]ie pl`cut` cu un reprezentant al com-paniei \ncearc` s` ob]ii o carte de vizit` sau o adres` de email. Este recomandat s` faci follow-up dup` eve-niment cu un scurt email \n care s`-]i reafirmi interesul pentru pozi]ia [i compania respectiv`. Te va ajuta prin a fixa [i mai bine numele t`u \n mintea recrutorului.

|n final, sorteaz` toat` informa]ia din bro[urile [i flyerele pe care le-ai adunat la t<rg [i trimite CV-ul acolo unde consideri ca e[ti interesat. }ine minte c` paleta de oportunit`]i \n domeniul ales de tine este probabil mult mai larg` dec<t ce ai descoperit la t<rg. Prin urmare te invit`m s` verifici \n mod regulat www.hipo.ro pentru toate oportunit`]ile la zi de la cei mai dori]i [i activi angajatori din economia rom<neasc`.

Ghidul Angajatorilor�0

Page 43: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007
Page 44: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

��

F`r` experien]`?

pRomoVeaZ~-te Bine

Ghidul Angajatorilor F`r` experien]`?

Esti chemat la interviu, pentru un job pe care ]i-l dore[ti. CV-ul t`u nu are mai mult de jum`tate de pagin`, experien]a profesional` \]i cam lipse[te, dar, inevitabil, interviul este programat pentru ziua de m<ine, iar tu nu [tii dac` vei face fa]`.

Singura solu]ie este s` treci de hopul cel mare printr-o abordare optim` a situa]iei.

|nc` o dat`, cele de mai sus sunt doar c<teva din abilit`]ile transferabile de care te po]i folosi c<nd vorbe[ti despre calit`]ile tale \n fa]a unui angajator.

Mai departe, pune accent pe pasiunile tale, dar [i pe abilit`]ile tale naturale [i pe cuno[tin]ele dob<ndite p<n` \n momen-tul respectiv. Odat` ce ai fost chemat la interviu, cu minimul de experien]` pe care o de]ii, persoana care te evalueaz` nu se a[teapt` s` \i poveste[ti c<te \n lun` [i \n stele despre experien]a ta. Orice angajator, \n schimb, caut` poten]ialul candidatului, vrea s` vad` c<t de mult [i de repede ar putea s` \nve]e acesta s` se integreze \n compania respectiv`.

|n acest articol vom descrie trei abord`ri eficiente de a te promova la interviu chiar dac` nu ai mult` experien]`. Acestea sunt: demonstra-rea abilit`]ilor transferabile, setarea [i comunicarea unui obiectiv profesional foarte clar [i comunicarea succint` [i la obiect.

|n primul r<nd, \n timpul interviului, vorbe[te chiar [i despre cele mai m`runte activit`]i relevante pentru jobul pe care \l urm`re[ti. Fie c` ai fost timp de 6 luni voluntar \ntr-o asocia]ie studen]easc` unde te-ai specializat pe training, fie c` \n timpul liceului ai dat medita]ii elevilor de gimnaziu, subliniaz` realiz`rile pe care le-ai avut \n urma acestor activit`]i. Uneori po]i chiar vorbi despre aspecte care par a nu avea leg`tur` cu jobul \n cauz`. M` refer aici la abilit`]ile transferabile. Acestea reprezint` calit`]i [i \nsu[iri ale tale care pot fi cu u[urin]` folosite \n mai multe domenii.

Urm`toarele exemple descriu c<teva exemple concrete de abilit`]i transfera-bile:

Abilit`]i de negociere [i persuasiune (\n concursuri de debate, dar [i \n rela]ia cu prietenii, c<nd \i convingi s` cumpere ceva de la tine),A vorbi \n public f`r` s` resim]i st<njeneal` (\n fa]a grupului t`u de amici, dar [i \n cadrul unei organiza]ii non-profit \n care activezi),Capacitatea de a supraveghea (membrii unei echipe, c<nd e[ti team leader)A scrie frumos (revista [colii).

Ghidul Angajatorilor

Page 45: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Promoveaz`-te bine Ghidul Angajatorilor

Un alt aspect de care e bine s` ]ii cont, \n afar` de mesajul pe care \l transmi]i [i de modalitatea de livrare a acestuia, este cantitatea de cuvinte pe care le folose[ti, cantitatea comunic`rii pe care tu o realizezi. ’Less is more’ spun americanii [i aceast` deviz` are aplica]ie [i \n cazul nostru. Comunic`-]i ideile \ntr-o variant` mai degrab` scurt` dec<t \ntr-una pompoas`, de dragul conversa]iei. Angajatorii apreciaz` o minte structurat`, pe care, concret, ei o reg`sesc \ntr-o comunicare con-cis`, la obiect. Maniera ta de prezentare a ideilor ar fi bine s` fie una organizat`, f`r` abateri irelevante de la informa]iile pe care angajatorii doresc s` le aud`.

Andrei este rugat la un interviu pentru un post de pro-gramator \ntr-o firm` de IT s` se prezinte. R`spunsul dat de Andrei dureaz` 17 minute, acesta pornind de la cursurile luate \n facultate p<n` la joburile de care a fost nemul]umit. Andrei a[teapt` apoi s`pt`m<ni \ntregi un r`spuns de la acea firm`. Unde a gre[it? A uitat s` verifice dac` intervievatorul \[i dorea o prezen-tare succint`, \n c<teva cuvinte, sau una detaliat`.

|n concluzie, pentru a-]i promova o imagine de poten]ial profesionist \ntr-un domeniu, nu este necesar s` te prezin]i la un interviu cu un bagaj de 5 ani de experien]` profesional`. Dac` vei ]ine cont de cele c<teva sfaturi de mai sus, vei avea [anse s` convingi orice intervievator c` abilit`]ile [i pasiunile tale, \mpreun` cu minimul de cuno[tin]e dob<ndite, te recomand` drept un candidat de valoare, al c`rui poten]ial merit` s` fie exploatat.

Succes!

Daniela Ghimpe]eanu, Career Experts

www.careerexperts.roConsiliere \n carier` [i programe de dezvoltare a carierei

Angajatori de TOP 2007

Mihai trebuie s` r`spund` la \ntrebarea: Ce abilit`]i ale tale te fac diferit de restul candida]ilor? Dup` c<teva secunde de g<ndire, r`spunsul acestuia este: ’Consider c` de]in cele mai importante atuuri pentru acest job (Asistent manager): sunt o persoan` organizat`, am bune abilit`]i de comunicare [i de interrela]ionare [i sunt obi[nuit s` fac fa]` cu brio situa]iilor de criz`’. Dup` o zi, Mihai este anun]at c` a postul este al s`u.

Mai mult dec<t cele enumerate, este important s` dovede[ti c` ai un obiectiv clar [i bine setat, c` [tii unde vrei s` ajungi sau c` m`car \ncerci s` afli c`tre ce te \ndrep]i. |n plus, f` tot posibilul ca din cuvintele tale s` reias` preocuparea pentru viitoarea carier`, mai degrab` dec<t s` vorbe[ti despre trecut. Cu at<t mai mult \]i va fi de folos aceast` abordare cu c<t experien]a anterioar` este un minus pentru tine.

|n timpul interviului, Maria discut` numai despre unica ei activitate din timpul facult`]ii: experien]a pe care a dob<ndit-o \n cele 4 luni \n care a fost educatoare la o gr`dini]`, despre cum se \n]elegea cu copiii [i despre cum i-a \nv`]at s` picteze [i s` c<nte; intervievatorul nu o \ntrerupe, mai ales c` Maria \[i g`se[te cu greu cuvintele. Maria aplicase pentru un post \n Public Relations, unde abilit`]ile de concentrare, de structu-rare a informa]iei [i abilit`]ile de comunicare sunt esen]iale. A doua zi, Maria a primit un telefon de la intervievator, care o anun]a c` postul a fost ocupat de altcineva.

��

Page 46: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Una dintre cele mai puternice tendin]e care se remarc` pe pia]` este faptul c` angajatorii din domeniile bancar [i FMCG (bunuri de larg consum) [i-au creat programe speciale de recrutare pentru studen]i [i absolven]i care se prezint` sub denumiri diferite, cea mai frecvent` fiind cea de management trainee.

Vom \ncerca o scurt` defini]ie de[i programele variaz` destul de mult de la o companie la alta. Dup` cum o spune [i denumirea, trainee-ul este o persoan` care \nva]`, care parcurge un program de preg`tire – management trainee ar putea fi tradus ca fiind „managerul care \nva]`”. {tiu c` este pu]in for]at` traducerea, dar pentru multe companii scopul acestor programe este s` atrag` \n companie [i s` preg`teasc` tineri talenta]i care la un moment dat, mai repede sau mai t<rziu, s` poat` prelua o pozi]ie de management. Sunt companii cum ar fi British American Tobacco, Coca Cola HBC, Credit Europe Bank... [i lista ar putea continua, \n care o parte dintre cei care au intrat \n companie pe o pozi]ie de trainee sunt acum manageri. “Costin M<ndrea (Marketing Manager), C`t`lin Cr`ciun (National Future Consumption Key Accounts Manager), Oana Ciornei (Compensations & Benefits Manager), Krisztina Toth (National Business Planning Manager), Octavian Belu (Senior HR Manager), Adrian Hu]iu (Area Sales Manager) au p`[it pragul companiei ca [i Trainee cu c<]iva ani \n urm`.” spune Oltea Cer`ceanu – Recruitment Manager Coca-Cola HBC – fost trainee [i ea.

“Toate persoanele care au intrat \n programul de management trainee au finalizat programul pe o pozi]ie de management” British American Tobacco romania

Din aceast` explica]ie decurg c<teva aspecte definitorii pentru un astfel de program:

Num`rul de aplican]i este mai mare pe pozi]ie [i concuren]a mai puter-nic`,Sistemul de selec]ie este mult mai riguros deoarece atunci c<nd se face selec]ia de la candida]i se a[teapt` competen]ele pe care trebuie s` le aib` un manager,Programul de preg`tire este mai bine pus la punct, mai variat [i oportunit`]ile de care se bucur` un trainee sunt de multe ori superioare altor pozi]ii de entry level,

Ghidul Angajatorilor Management trainee

Ghidul Angajatorilor��

management traineeSHORTCUT C~TRE O POZI}IE DE MANAgEMENT

Page 47: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

De cele mai multe ori experien]a anterioar` nu este obligatorie deoarece companiile urm`resc mai degrab` un set de abilit`]i [i atitudini,C<nd vine vorba de aceste abilit`]i [i atitudini a[tept`rile de la trainee sunt mult mai mari: se a[teapt` proactivitate, ini]iativ`, orientare puternic` spre \nv`]are, abilit`]i de interrela]ionare, leadership.

“Trainee au obiective clare de \nv`]are [i performan]` \nc` din prima zi de angajare.” spune oltea Cer`ceanu.

liviu, Trainee Coca Cola hBC:

“Am ales s`-mi \ncep cariera ca Trainee pentru oportunit`]ile de dezvoltare de aici. Compania \]i pune la dispozi]ie multe p<rghii \n acest sens. P<n` acum, a[tept`rile mi-au fost dep`[ite, mai ales \n ceea ce prive[te disponibilitatea managerilor din top de a ne explica business-ul [i de a ne ajuta s` ne integr`m. |n plus, programul \]i ofer` ocazia de a fii managerul propriei preg`tiri profesionale”.

Ce nu este un program de management trainee:

Nu este un internship – internshipul este pentru o perioad` scurt`, strict determinat` \n timp, pe c<nd programele de management trainee sunt majoritatea full time [i sunt consid-erate de angajatori ca joburi permanente,Nu este un training – astfel de programe includ pachete com-plexe de preg`tire a trainee-ilor, unul dintre elemente put<nd fi trainingul \n sala de curs sau la locul activit`]ii (on the job training) dar nu se opresc aici. Pe l<ng` training este pus \n mi[care un sistem complex de preg`tire care poate include: programe de coaching [i mentoring, sisteme de evaluare a performan]ei, rotirea pe mai multe departamente pentru a \n]elege \ntreaga activitate a companiei [i corela]iile dintre departamente.

Procesul de selec]ie poate include:

Formular de aplicare cu 5-10 \ntreb`ri – formularul este primul filtru de selec]ie. Recomandarea noastr` este s` nu \l completezi pe fug` deoarece \n aceast` faz` de selec]ie seriozitatea cu care tratezi formularul este la fel de important` ca experien]` acumulat` anterior. Alege cu aten]ie exemplele pe care le folose[ti \n r`spunsurile tale pentru a fi sigur c` ilustreaz` puternic atitudinea [i abilit`]ile tale,Teste de aptitudini sau de personalitate. Pentru testele de aptitudini \]i recomand`m s` te preg`te[ti \n avans. Intereseaz`-te ce tipuri de teste sunt folosite de compania la care aplici (po]i verifica pe site sau de la persoane care au aplicat anterior). Multe companii folosesc teste similare cu GMAT. Pentru exemple viziteaz` www.GMATTutor.com. Pentru testele de personalitate singura noastr` recomandare este s` fii sincer. Mul]i candida]i sunt descalifica]i \n aceast` faz` pentru c` este depistat` inconsisten]a cu care au r`spuns la \ntreb`ri,Interviul de grup – urm`re[te abilit`]ile tale interpersonale. |]i recomand`m s` \]i asumi un rol activ \n discu]ie f`r` s` \ntrerupi ceilal]i candida]i [i f`r` s` monopolizezi discu]ia. |n aceast` faz` este important s` te po]i deta[a [i s` nu-i prive[ti pe ceilal]i participan]i ca fiind concuren]i, ci mai degrab` colegi, \mpreun` cu care construie[ti un r`spuns la \ntreb`rile intervievatorilor,Interviuri cu persoane din departamentul de resurse umane [i/sau din departamentul \n care vei lucra la final. In majori-tatea cazurilor sunt 3 interviuri: cu departamentul de resurse umane, cu viitorul manager [i cu o persoan` din manage-mentul superior, poate chiar cu managerul general.

Shortcut c`tre o pozi]ie de management Ghidul Angajatorilor

Ghidul Angajatorilor ��

Angajatori de TOP Cel mai mare t<rg de carier` al anului continu` online pe www.hipo.ro p<na la 31 mai.

dealer autorizat daCia şi Renault Camioane Renault

importator utilaje agricole recrutează pentru dezvoltarea sa,

ConsilieRi ClienŢi seRViCe auto pentru sediul din Bucureşti

inGineRi meCaniCi utilaJe aGRiColeîn toate zonele ţării

Vă rugăm să ne trimiteţi CV-ul dumneavoastră împreună cu o scrisoare de intenţie pe adresa IPSO S.A., Şos. Bucureşti-Ploieşti, Nr. 145, Sector 1, Bucureşti,

pe fax n° (021) / 352 44 77, sau prin e-mail [email protected], cu precizarea obligatorie pe Curriculum Vitae a postului pentru care optaţi.

Vor fi contactaţi numai candidaţii ce întrunesc criteriile cerute.

Vă oferim:Un cadru de lucru dinamic şi profesionistPosibilitatea formării profesionaleOportunităţi de evoluţie în carierăSalariu atractiv

Vă cerem:Absolvent / student an terminal facultate cu profil tehnicExperienţă în lucrul cu clienţii - avantajSimţ tehnic şi comercialCunoştinţe PC – Word, Excel

Page 48: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

�� Ghidul Angajatorilor

Ghidul Angajatorilor Profil companie

De cele mai multe ori companiile folosesc mai multe metode de selec]ie grupate \ntr-un Assesment Center (Centru de Evaluare) care se poate \ntinde pe parcur-sul a dou` zile. Pe l<ng` cele enumerate mai sus un centru de evaluare mai poate include:

Jocuri de rolExerci]iu In-TrayPrezentareDiscu]ii de grupInstrumente psihometriceStudii de caz

Competen]ele urm`rite \n procesul de selec]ie

O competen]` se define[te cel mai u[or ca „abili-tatea de a intreprinde activit`]i la standardele cerute, folosind un mix potrivit de cuno[tin]e, abilit`]i [i atitudini.” Profilul candida]ilor pentru un program de trainee este definit printr-un set de competen]e. Intervievatorii / evaluatorii vor \ncerca prin instru-mentele enumerate mai sus s` evalueze nivelul t`u pentru fiecare competen]`.

Competen]ele urm`rite cel mai des sunt:

Capacitatea de analiz` - const` \n descompune-rea, ordonarea, caracterizarea si ierarhizarea elementelor unui sistem, precum [i abilitatea de a \n]elege de ce sistemul a ajuns acolo unde este [i de a previziona evolu]ia acelui sistem \n condi]iile modific`rii unui element component.Inovarea – este deghizat` de obicei \n cuv<ntul creativitate. Alteori este chiar EA, inovarea, trecut` pe lista scurt` a abilit`]ilor. Putem spune c` un angajator care caut` aceast` competen]` se a[teapt` s` duci la bun sf<r[it ideiile valoroase pe care le ai.Lucrul \n echip` – presupune colaborarea cu ceilal]i, \mp`rt`[irea de cuno[tin]e experien]e [i informa]ii, sus]inerea celorlal]i membri ai echipei \n vederea atingerii obiectivelor comuneProactivitate – a fi proactiv \nseamn` a-]i asuma responsabilitatea lucrurilor care ]i se \nt<mpl`, \nseamn` s` ai suficien]` determinare pentru a-]i crea un context favorabil [i a ac]iona pentru a-]i atinge obiectivele.Comunicare eficient` – s` comunici \ntr-un mod clar, precis [i bine structurat, cu autoritate [i cu convingere. S` po]i prezenta \n mod conving`tor o problem`.Orientarea spre \nv`]are – s` fii con[tient de punctele forte, dar [i de limitele tale, urm`rind permanent oportunit`]i de dezvoltare [i \nv`]are.

Pentru mai multe detalii despre competen]e [i modul \n care le po]i dezvolta la facultate sau la servici viziteaz` sec]iunea Dezvoltare Personal` pe www.hipo.ro.

Page 49: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007
Page 50: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007
Page 51: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007
Page 52: Ghidul Angajatorilor din Domeniul Tehnic 2007

Recommended