Home >Documents >Ghid_traseul Educational_copii Cu Dizabilitati Severe

Ghid_traseul Educational_copii Cu Dizabilitati Severe

Date post:07-Dec-2015
Category:
View:33 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • 1

  Asociaia RENINCO Romania Centrul de Abilitare Sperana Timioara

  Proiect finanat prin intermediul Programului Matra KAP

  al Ambasadei Regatului rilor de Jos la Bucureti

  Proiect i eu trebuie s fiu elev

  Ghid

  privind traseul educaional i intervenia integrat pentru copiii cu dizabiliti, cu accent pe copilul cu dizabiliti severe

  sau profunde

  Introducere

  Acest material a aprut din nevoia de a elabora un document clar si precis care sa determine principlalele puncte de reper, in traseul educational al unui copil cu dizabilitati

  severe, cu focalizare pe dizabilitatile intelectuale.

  Este un lucru cunoscut ca dei legislatia romneasc precizeaz obligativitatea colarizrii tuturor copiilor, dei exist eforturi, programe i proiecte, pentru ca toi copiii s fie integrai n programe colare i educaionale, un numr impresionanat de copii cu dizabiliti severe (in principal cu dizabiliti de tip intelectual) NU AU ACCES i NU PARTICIP la programele educaionale. Din datele ANPC sunt peste 13.000 de astfel de copii.

  Stim ca 96% din persoanele cu handicap sunt in familii si doar 4% in institutii. Dintre

  acestea cele mai puin vizibile i care ajung cel mai greu s aib acces i s participe la viaa social sunt persoanele cu dizabiliti severe, n special cele intelectuale. Practica ne demonstraz ca acestea nu sunt depistate la timp, nu se intervine timpuriu i, de cele mai multe ori NU AJUNG LA COAL. Serviciile pentru aceste persoane devin o problema care trebuie privita cu mai multa

  atentie. Programele educaionale sunt necesare copiilor cu dizabiliti severe (focalizat pe cele intelectuale) din primul moment dup natere. nelegem prin servicii educaionale programele de depistare i intevenie timpurie, colarizarea dar i programele de respiro i relaxare Promovm ca aceste servicii s fie denumite ca TRASEU EDUCATIONAL necesar copiilor cu dizabiliti severe cu focalizare pe cele de tip intelectual..

 • 2

  Un grup de experi din MECT, ANPC, ANPH i RENINCO, cu sprijinul Ambasadei Olandei la Bucureti au decis s eleboreze un document care s clarifice nevoia de educaie i coalrizare a copiilor cu dizabiliti severe de tip intelectual.

  S-a identificat n comun faptul c acest document va fi naintat autoritilor reprezentate n acest grup i se va emna ca document comun.

  (# Termenul de dizabilitate pe care l folosim a fost introdus n DOM, la pagina 215.)

  Drepturile copiilor cu dizabiliti intelectuale severe

  Fiecare copil nainte de a avea o dizabilitate, indiferent de gravitatea acesteia este un copil cu drepturi egale i cruia trebuie s i asigurm prin msuri sociale, educaionale i medicale anse egale la nvare, dezvoltare, integrare i participare colar i social. Aceste drepturi sunt susinute de Convenia cu privire la drepturile copilului (1989) dar i de Convenia privind persoanele cu dizabiliti (2008) i oglindite n legislaia romneasc.

  Precizm c toate prevederile pe care le promovm n acest TRASEU EDUCAIONAL sunt susinute de prevederile actelor normative existente, dar se simte nevoia unei evidenieri care s ofere un punct de plecare n promovarea dreptului i egalizarea anselor la educaie pentru copii cu dizabiliti severe, cu focalizare pe copii cu dizabiliti severe intelctuale.

  Cnd este vorba de un copil cu dizabiliti severe, cu precdere de ordin intelectual exist n experiena social o percepie eronat i o respingere a dreptului la anse egale i la participare social, determinat de dificultate cu care se schimb nelegerea social cu privire la valoarea intrinsec a fiecrui copil i la nevoia de a sprijini i a favorza deschiderea societii pentru a i ajuta i stimula n dezvoltare toi membrii indiferent de potenialul lor intelectual.

  Asigurarea anselor egale la dezvoltare i educaia precum i integrarea social constituie un demers care depinde nu numai de legislaie ci i de msurile concrete preconizate de instituii sociale care trebuie s dezvolte mecanisme de depistare, evaluare, intervenie i monitorizare prin servicii publice specializate dar i prin serviciile comune ale societii.

  Asigurarea anselor egale la educaie constituie responsabilitate tuturor organismelor sociale implicate n depistarea timpurie, intervenia i monitorizarea copilului cu dizabiliti severe.

  Este necesar ca familia s susin copilul cu dizabiliti severe pe tot parcursul existenei acestuia, n parteneriat cu organismele abilitate s ofere respectarea dreptului i egalizarea anselor la dezvoltare i educaie. Pentru aceasta familia la rndul ei trebuie susinut i pe parcursul traseului educaional al copilului, prin msuri speciale care s o ntreasc i s o mputerniceasc s fie alturi de copil i instituiile de sprijin. Rolul

 • 3

  comunitii se traseaz prin implicarea autoritilor locale dar i prin sprijinirea acestora pentru a fi deschise i pregtite s ofere sprijin fiecrui copil i familieie sale.

  Acest document dorete s exprim un punct de vedere comun i o asumare de responsabiliti din partea organismelor centrale care intervin n asisten i educaie, cu privire la asigurarea unui traseu social i educaional firesc, sprijinit de msuri adecvate i pentru copiii cu dizabiliti severe cu focalizare pe cei care au dizabiliti intelectuale, deoarece acetia sunt de obicei cei mai expui risclui de a nu fi primii n programe educaionale i n coli.

  Acest document promoveaz dreptul la educaie a copiilor cu dizabiliti severe intelectuale.

  Discutarea dreptului la educaie, n cazul copiilor menionai, se leag de trei domenii: - educaia - sntatea - asistena i protecia social.

  Dreptul la educaie are n esen trimiterea ctre integrarea social i de acee presupune participare i implicare a fiecrui individ,dup posibilitile i competenele sale. De asemenea, pentru fiecare copil, inclusiv pentru cei cu dizabiliti severe intelectuale , finalitatea colarizrii se refer la nevoia de a participa i a se implica n viaa social.

  Pentru toate aceste domenii trebuie specificat att lucrul direct cu copiii ct i lucrul cu parintii si rolul lor in scolarizarea si educatia copiilor lor.

  Adresarea este att autoritilor ct i prinilor care trebuie s tie ce s cear grdiniei i colii.

  Argumente

  pentru un traseu educaional al copiilor cu dizabiliti severe de tip intelectual

  Argumentul drepturilor copilului-dreptului la educatie

  Argumentul calitatii vietii

  Argumentul psihosocial

  Argumentul controlului social

  Argumentul eficientei interventiei timpurii

  Principiile generale

  Orice copil cu dizabiliti severe, fie ele intelectuale este nainte de toate un copil cu drepturi egale cu ceilalai copii.

  Fiecare copil este important i valoros pentru societate, pentru comunitatea n care triete i pentru familia n care s-a nscut.

  Fiecare copil poate nva i se dezvolt n mod unic, n ritmul i stilul su.

 • 4

  Societate, comunitatea, familia i coala contribuie major la nvarea i dezvoltarea fiecriu copil.

  Dreptul la educaie e pus n practic prin msuri sociale i educaionale n care se implic toate instituile comunitii i societii.

  Modelul de intervenie educaional este cel centrat pe familie care promoveaz pe ct posibil, sprijinirea copiluli cu dizabiliti severe de tip intelectual n familia sa de origine, implicnd resursele existente n familie i comunitate, punnd accent pe forele acestora i pe partenriatul la nivel comunitar i profesional, alturi de familie.

  Momentele traseului educaional

  1. nainte i imediat dup natere: depistare, evaluare i intervenie timpurie 2. Certificare, orientare spre servicii 3. Acces i participare la procesul de nvmnt 4. Preluarea, susinerea i mputernicirea familiei. 5. Breviar

  La fiecare din aceste etape ale traseului se precizeaz: - Descrierea pe scurt a fiecreia. - Instituiile care intervin i ce drum se recomand

  printelui i profesionistului implicat - Tipurile de profesioniti n diferitele servicii

  recomandate.

  - Surse legislative care susin recomandrile.

  1. nainte i imediat dup natere: informare, consiliere pentru prini i depistare, evaluare i intervenie timpurie pentru copi.

  La acest prim moment, cuprins ntre 0 i 3 ani se pune problema depistrii i interveniei timpurii. nainte de natere exist servicii de depistare genetic i de sfat genetic. Dei nu sunt n toate locaiile se poate spune c ele constituie un tip de

  serviciu necesar i pe cale de dezvoltare. La natere. La natere copilul cu dizabiliti severe este depistat de medicul neonatolog i de pediatrul din maternitate. Prinii sunt anunati i orientai ctre serviciile locale din

  perimetrul domiciliului.

  Traseul educaional la acest nivel evideniaz urmtoare probleme: - comunicarea dizabilitii ctre prini - anunul ambilor prini

  - prevenirea prsirii copilului n maternitate - orientarea prinilor ctre medicul de familie - identificarea serviciilor de intervenie timpurie din raza domiciliului - orientarea prinilor ctre acestea

 • 5

  - analiza situaiilor de excepie cum ar fi nevoi de un centru maternal - consilierea prinilor

  Profesionitii implicai la acest etap sunt: - medicul neonatolog - medicul pediatru - asistentul social din maternitate - psihologul din maternitate

  Riscul de parasire a copilului cu dizabiliti severe in maternitate este foarte mare. Din acesta cauza este necesar de identificat traseul interventional asupra lui de cat mai

  timpuriu cu putinta i sprijinit familia n a urma acest demers. Pentru a preveni separarea copilului de fami

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended