Home >Documents >Ghid Infiintare Asociatie ONG

Ghid Infiintare Asociatie ONG

Date post:08-Apr-2018
Category:
View:220 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • 8/6/2019 Ghid Infiintare Asociatie ONG

  1/23

  ASOCIAIA ALTERMEDIA I-A NCETAT ACTIVITATEA N APRILIE2011.

  ACESTE RESURSE V RMN LA DISPOZIIE, NS ELE NU

  VOR MAI FI ACTUALIZATE.

  DE ASEMENEA, NCETEAZ ACORDAREA DE CONSULTAN,TELEFONIC I PRIN EMAIL, PENTRU NFIINAREA I

  ADMINISTRAREA ONG-URILOR.

  V MULUMIM PENTRU NCREDEREA PE CARE NE-AIACORDAT-O N CEI 8 ANI DE EXISTEN.

  F-O SINGUR!

  GHIDUL NFIINRII UNEI ASOCIAII

  v. 6.0 august 2010

  Ghidul poate fi utilizat gratuit n condiiile acestei licene libere : Citarea,reproducerea, multiplicarea i difuzarea, n intreg sau parte, a materialului precum iadaptarea acestuia sunt libere, cu condiia s fie ntotdeauna nsoite de menionareaautorilor, iar citarea sau reproducerea pe internet trebuie s fie nsoitntotdeauna dehiperlegatur spre www.altermedia.ro.

  Ghid realizat de Asociaia "Altermedia"www.altermedia.ro

  http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.rohttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.rohttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.rohttp://www.altermedia.ro/http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.ro
 • 8/6/2019 Ghid Infiintare Asociatie ONG

  2/23

  Asociaia "Altermedia", www.altermedia.ro

  2

  Ce este acest ghid?

  Ghidul nfiinrii unei asociaiidetaliaz, n ordinea lor cronologic, etapele caretrebuie urmate pentru nfiinarea unei organizaii non-profit, conform actelornormative n vigoare. Lucrarea de fa este realizat de Asociaia Altermedia,organizaie non-profit care are ca scop stimularea implicrii sociale i facilitareaaccesului cetenilor la informaie. Ghidul se refer la asociaii, formele cel maides ntlnite ale asocierii ceteneti, i la federaii. Nu fac obiectul acestui ghidfundaiile i nici organizaiile cu regim prevzut de legi speciale, cum este deexemplu cazul cluburilor sportive. Altermedia ateaptobservaiile i ntrebrilevoastre i va ncerca ntotdeauna s le rspund, pentru a corecta erorile i acompleta ghidul n viitoarele lui ediii.

  De ce F-o singur?Altermedia dorete, cu experiena sa de peste 8 ani n mediul asociativ non-profitdin Romnia, s ajute la contientizarea de ctre publicul interesat a faptului cnfiinarea, conducerea i administrarea unui ONG nu este un el imposibil de atins nici de ctre cei cu resurse puine i care nu au posibilitatea de a apela la un

  jusrist, avocat, comunicator sau manager profesioniti. De aceea am creat seriaF-o singur, care mai cuprinde, pentru nceput, Ghidul sponsorizrii i Ghidulmedia pentru organizaii i grupri civice. Afl mai multe lawww.altermedia.ro/faosingur

  Derogare de rspundere Acest ghid este oferit gratuit i cu bun credin i reflect cunotinele iexperiena autorilor. Toate informaiile, inclusiv adrese, conturi, cuantum taxe,proceduri, legi sunt considerate a fi valide la data publicrii, dar toate se potmodifica n timp. inei cont de acest lucru. Autorii nu i asum niciorspundere i nu ofer nicio garanie. Folosindu-l, acceptai faptul c nu puteiformula nici o cerere de daune sau despgubiri i c autorii nu au nici o obligaiecare s decurg din utilizarea de ctre dvs. a prezentului ghid.

  Nouti fa de versiunea anterioarEtapele au fost structurate astfel nct parcursul de la primul moment preliminar,estimarea de cheltuieli - pn la nceperea propriu-zis a activitii s fie mai clar.

  Au fost corectate diverse erori de exprimare i terminologie juridic sau omisiuni.Toate anexele sunt acum puse la dispoziie separat. S-au adugat noi rspunsurila ntrebrile voastre, ntrebri sosite n ultimele 6 luni. Modelele de acteconstitutive au fost actualizate i completate.

  http://www.altermedia.ro/faosingurhttp://www.altermedia.ro/faosingurhttp://www.altermedia.ro/faosingur
 • 8/6/2019 Ghid Infiintare Asociatie ONG

  3/23

  Asociaia "Altermedia", www.altermedia.ro

  3

  Cuprins

  Nr. Capitol Pag.

  I. Introducere 4

  II.Preliminarii. Membrii fondatori i estimarea

  cheltuielilor4

  III. Rezervarea denumirii 5

  IV. Sediul asociaiei 6

  V. Cazierul fiscal al fondatorilor 7

  VI.Constituirea oficial a asociaiei. ntocmirea

  i autentificarea/atestarea actelor constitutive8

  VII. Constituirea patrimoniului iniial 9

  VIII.Judecarea cererii de dobndirea personalitii

  juridice10

  IX. Legalizarea ncheierii civile 12X. Certificatul de nregistrare fiscal 13

  XI. tampila i imprimatele cu regim special 14

  XII. Deschiderea contului bancar 14

  XIII. Modificarea Statutului i a Actului constitutiv 15

  XIV. nfiinarea federaiilor; particulariti 16

  XV. Rspunsuri la cteva ntrebri frecvente 17

  XVI. Lista anexelor 22

 • 8/6/2019 Ghid Infiintare Asociatie ONG

  4/23

  Asociaia "Altermedia", www.altermedia.ro

  4

  I. Introducere

  Organizaiile neguvernamentale (ONG) sunt structuri juridice de natur privat,

  independente de instituiile statului, avnd capacitatea de a lua decizii n numepropriu i de a rspunde legal pentru consecinele aplicrii acestora.

  Organizaiile neguvernamentale se pot constitui pentru un scop de interes publicsau colectiv precum i n interesul personal, dar nepatrimonial, al membrilor.Caracteristica de baz a acestui tip de entitate este dat de interzicerea distribuiriiexcedentului financiar ctre membri, motiv pentru care ONG-urile se mai numesci organizaiinon-profit, nepatrimoniale sau fr scop lucrativ.

  Dreptul la libera asociere este stabilit prin art. 37 din Constituia Romniei,

  republicat, care prevede c cetenii se pot asocia liber n partide politice, nsindicate i n alte forme de asociere.

  II. Preliminarii. Membrii fondatori; estimarea cheltuielilor

  Membrii fondatori. Pentru nfiinarea unui ONG n Rmnia sunt necesare celpuin 3 persoane fizice sau/i juridicecare se vor numi membri fondatori.

  Persoanele fizice trebuie s aib capacitate deplin de exerciiu a drepturilor civile. Aceasta nseamn c trebuie s fie majore i s nu fie puse sub interdiciejudectoreasc - asa cum este spre exemplu cazul celor cu deficiene mintalegrave, aflai sub autoritatea unui tutore, sau al celor crora li s-au suspendatanumite drepturi n urma unei condamnri definitive. De menionat c minoriicstorii se consider a avea deplin capacitate de exerciiu.

  Legislaia nu impune nici o restricie legat de cetenie, domiciliu sau reedin,ca atare i cetenii strini pot fi fondatori de asociaii nregistrate n Romnia,dac nu sunt pui n vreun fel sub interdicie.

  Desigur, se presupune c membrii fondatori se cunosc, c ntre ei exist o minimcompatibilitate, necesar pentru a putea lucra mpreuni c au cu toii un scop iun obiectiv comune, care pot fimplinite legal prin intermediul unei asociaii non-profit. Toate acestea poart denumirea juridic de voin de asociere.

  Detalii referitoare la cheltuielile cu nfiinarea ONG-ului.Pe lng resursauman, cea financiar este de asemenea important: cheltuielile totale pentru nfiinarea asociaiei nsumeaz circa 800-1000 lei. Costurile, onorariile, valoriletimbrelor judiciare i ale taxelor de timbru sunt orientative; ele sunt supuse uno rfluctuaii determinate de piaa serviciilor sau de modificarea cuantumului taxelorctre buget.

 • 8/6/2019 Ghid Infiintare Asociatie ONG

  5/23

  Asociaia "Altermedia", www.altermedia.ro

  5

  Oricum, taxele judiciare sunt listate n fiecare sediu de instan n parte, la avizier,precum i online lawww.just.ro.

  Recomandm ca toate cheltuielile (onorarii, taxe, tampil, autentificri etc.) s se

  fac pe numele organizaiei, ca s poat fi incluse n operaiunile financiare aleacesteia.

  III. Rezervarea denumirii

  Dup etapa preliminar descris la cap. I, urmtoru l pas n nfiinarea uneiasociaii non-profit este verificarea denumirii alese de fondatori: este ea conformcu legea? Este deja folosit de altcineva? A fost rezervat, i dac da, pn cnd?

  Verificarea este fcut la cerere de Ministerul Justiiei i n urma acesteia seelibereaz o Dovad a disponibilitii denumirii.

  Oricare dintre membrii fondatori poate face cererea de acordare a disponibilitiidenumirii, n forma prezentat n Anexa 1 la acest ghid, sau poate completa directformularul disponibil la registratura Ministerului Justiiei.

  Taxa aferent serviciului este de 5 lei i se pltete la unitatea Trezoreriei Statuluide care aparine solicitantul.

  Ajutor: Pentru adresele trezoreriilor de sector din Bucureti, clic aici:www.miculparis.ro/utile/administratie/trezorerie_sector_bucuresti.html

  Depunei cererea i dovada plii taxei (chitana) la registratura MinisteruluiJustiiei, aflatn strada Apolodor nr. 17, sector 5. Programul Registraturii esteluni-vineri 9-12 i 13-15.30. Dac nu domiciliai n Bucureti, trimitei prin potactele,n scrisoare recomandat cu confirmare de primire.

  Dovada disponibilitii denumirii se elibereaz de ctre Serviciul de Relaii cuPublicul i Eviden ONG al Ministerului, aflat la aceeai adresa, serviciu pe care l

  putei contacta i la telefon/fax: 0372 041 192, email [email protected] este de luni pn vineri ntre orele 10.00-12.00, iar marea i joia intre orele 14.00-16.00.

  Termenul de rezolvare a cererii este de 5 zile lucrtoare de la datanregistrrii,ncazul n care v prezentai personal pentru ridicare, sau de 10 zile lucrtoare, dacoptai pentru rspunsul prin pot.

  Valabilitatea dovezii estede 3 luni de la data emiterii. Dovada se poate prelungi, ncaz de nevoie; n aceastsituaie trebuie sfacei o cerere de prelungire, care de

  asemenea se taxeaz,pn cel trziu n ziua expirrii dovezii iniiale.

  http://www.just.ro/http://www.just.ro/http://www.just.ro/http://www.miculparis.ro/utile/administratie/trezorerie_sector_bucuresti.htmlhttp://www.miculparis.ro/utile/administratie/trezorerie_sector_bucuresti.htmlmailto:[email protected]:[email protected]:[email protected]://www.miculparis.ro/utile/administratie/trezorerie_sector_bucuresti.htmlhttp://www.just.ro/
Embed Size (px)
Recommended