Home > Documents > Ghid asociatii italia

Ghid asociatii italia

Date post: 28-Mar-2016
Category:
Author: biroul-relatii-interetnice-diasporamd
View: 230 times
Download: 6 times
Share this document with a friend
Description:
Ghidul de faţă este destinat asociaţiilor şi grupurilor de iniţiativă ale cetăţenilor moldoveni din această ţară. Alcătuit ca un îndrumar de urmat pentru înfiinţarea unei organizaţii obşteşti de migranţi, el cuprinde informaţii de bază privind funcţionarea asociaţiilor, înscrierea lor la diferite registre, legislaţia în vigoare şi alte recomandări pentru o bună funcţionare a lor. Sînt ilustrate sintetic unele caracteristici ale asociaţiilor, precum şi prezentate unele informaţii elementare despre drepturile şi obligaţiile migranţilor din această ţară.
Embed Size (px)
of 52 /52
GHID PRIVIND CREAREA UNEI ASOCIAţII DE MOLDOVENI îN ITALIA Oferit de Uniunea Europeană şi Agenţia Publică de Angajare din Suedia
Transcript
 • Ghid privind crearea unei asociaii de moldoveni

  n italia

  Oferit de Uniunea European i Agenia Public de Angajare din Suedia

 • Ghid privind crearea unei asociaii de moldoveni

  n italia

  Oferit de Uniunea European i Agenia Public de Angajare din Suedia

 • CZU 061.2(450)(036)

  J 75

  Acest ghid a fost elaborat cu susinerea financiar a proiectului Uniunii Europene Consolidarea capacitilor de gestionare a migraiei n Republica Moldova . Opiniile i ideile exprimate n acest ghid nu redau viziunea oficial a Uniunii Europene sau a autoritilor statului italian. Pentru a avea informaia complet rugm s citii ghidul ofi-cial, emis de autoritile relevante.

  Aceast publicaie poate fi gsit n versiune online, pe site-ul:

  www.legal-in.eu

  Autorul ghidului : Oleg JosanuColaboratori : Olga Coptu, Jana Renia

  Descrierea CIP a Camerei Naionale a Crii

  Ghid privind crearea unei asociatii de moldoveni in Italia / Oleg Josanu. -Ch. : Epigraf, 2012. - 48 p.

  ISBN 978-9975-125-01-7.

  ISBN 978-9975-125-01-7.

 • Cuprins

  Prefa ................................................................................41. Constituirea unei asociaii ..............................................52. Modul de funcionare a unei asociaii ..........................133. nregistrarea asociaiei .................................................204. Aspecte fiscale ale asociaiei ........................................235. Asociaiile migranilor moldoveni din Italia ................276. Recomandri pentru o activitate eficient a asociaiei

  de migrani .................................................................357. Sfaturi utile pentru migranii moldoveni n Italia .......39

 • 4Prefa

  Pe parcursul ultimelor dou decenii Republica Moldova trece printr-un semnificativ proces de emigraie. O bun parte din populaia rii a emigrat, stabilindu-se temporar sau defi-nitiv peste hotare. Studiile efectuate n domeniu cuprind date statistice privind remitenele sau vorbesc despre consecinele migraiei.

  O alt latur important a fenomenului migraiei, puin stu-diat la momentul actual, este cea a autoorganizrii migranilor moldoveni n asociaii obteti n rile de destinaie. Aceste asociaii reprezint un important patrimoniu social att pentru diaspor, ct i pentru ara de origine sau ara-gazd. Formele de autoorganizare a migranilor asociaii sau grupuri de in-iativ demonstreaz c, oriunde s-ar afla, emigranii poart cu sine un important capital social. Voina de a duce o via social activ i spiritul civic exprimat n cadrul asociaiilor de migrani vin din necesitatea pstrrii legturii cu ara de origine, dar reprezint totodat un important instrument de in-tegrare local.

  Asociaiile de moldoveni de peste hotare joac un rol de-finitoriu n modelarea comunitii de conaionali ca actori so-ciali activi. n Italia au fost nregistrate circa 50 de asociaii i fiecare dintre ele este implicat ntr-un mod sau altul n acest proces. Ghidul de fa este destinat asociaiilor i grupurilor de iniiativ ale cetenilor moldoveni din aceast ar. Alctuit ca un ndrumar de urmat pentru nfiinarea unei organizaii ob-teti de migrani, el cuprinde informaii de baz privind func-ionarea asociaiilor, nscrierea lor la diferite registre, legisla-ia n vigoare i alte recomandri pentru o bun funcionare a lor. Snt ilustrate sintetic unele caracteristici ale asociaiilor, precum i prezentate unele informaii elementare despre drep-turile i obligaiile migranilor din aceast ar. Ghidul pre-tinde a fi nu o prezentare exhaustiv n domeniul nonprofit al migranilor moldoveni, ci un ndrumar care pune accentul pe

 • 5aplicabilitatea informaiilor propuse i pe orientarea primar n sectorul teriar din Italia, cu scopul de a oferi suport asocia-iilor diasporale i grupurilor de iniiativ referitor la crearea, activitatea i consolidarea capacitilor instituionale ale aces-tora.

  Constituirea unei asociaii1.

  Ce este o asociaie obteasc?

  Asociaia obteasc este o formaiune necomercial, con-stituit benevol de ctre un grup de persoane n baza comuni-unii de interese cu caracter social, cultural, umanitar, religios sau sportiv, n cadrul creia toi participanii snt de acord cu realizarea unor obiective sau scopuri propuse. Asociaiile ob-teti de imigrani au aceleai drepturi i obligaii ca i asocia-iile autohtone i i desfoar activitatea conform legislaiei rii-gazd. Reglementarea juridic a asociaiilor se face con-form Constituiei, Codului Civil i altor legi speciale dedicate domeniului nonprofit. Elementele de baz ale asociaiei snt Actul Constitutiv, Statutul i cel puin dou organe obligatorii: adunarea i consiliul director.

  Asociaia trebuie s fie recunoscut de stat?

  n funcie de activitatea desfurat, exist dou tipuri ge-nerale de asociaii:

  asociaii recunoscute din punct de vedere juridic;I.

  asociaii nerecunoscute din punct de vedere juridic.II.

  Pentru a fi recunoscut, asociaia trebuie s fie constitui-t printr-un act public autentificat de un notar (art. 14-24 al Codului Civil). Statutul i actul constitutiv vor trebui s con-in o serie de indicaii, dintre care cea mai important este existena unui patrimoniu adecvat n vederea realizrii scopu-

 • 6lui social. Aceste organizaii trebuie sa obin o recunoatere de personalitate juridic din partea statului, care le confer prerogative specifice pe baza unor condiii determinate, cum ar fi autonomia patrimonial i rspunderea fa de creditorii asociaiei. Recunoaterea juridic a asociaiei se bazeaz pe deinerea de ctre aceasta a unui patrimoniu suficient pentru a garanta n mod stabil realizarea obiectivelor trasate. Patrimo-niul asociaiei este separat complet de cel al administratorilor i membrilor si i pentru eventuale datorii ea rspunde doar cu capitalul asociativ.

  Deci, este mult mai simpl constituirea unei asociaii nere-cunoscute, care este supus unui regim juridic simplificat fa de cel prevzut pentru asociaiile recunoscute. n cazul nostru, ca i n marea majoritate a organizaiilor obteti italiene sau de migrani, este bine-venit alegerea formei nerecunoscute a asociaiei. Asociaiile nerecunoscute snt cele care nu au cerut recunoaterea de ctre stat a aa-numitei personaliti juri-dice. Aceste asociaii pot s nu aib niciun capital, deoarece acesta nu este esenial pentru constituire. Ele pot s acioneze liber pentru atingerea propriilor scopuri, reglementnd rapor-turile interne i externe prin anumite reguli prevzute n actul constitutiv i statut (art. 36 al Codului Civil).

  E mai bine sa m nscriu ntr-o asociaie deja consti-tuit sau s constitui una nou?

  Dac doreti s dedici o parte din timpul tu liber sectoru-lui al treilea, atunci ai dou alegeri. n cazul n care ai gsit o organizaie care exist deja i corespunde intereselor tale, te nscrii i astfel eti scutit de cutarea adepilor, scrierea statu-tului, nregistrarea i administrarea organizaiei. n acest caz nu vei conta pe rolul de lider, s-ar putea s nu stabileti relaii bune cu membrii asociaiei sau, pur i simplu, poi s nu fii admis n organizaie. O alt posibilitate este atunci cnd, avnd caliti de lider sau bun organizator, hotrti s nfiinezi tu

 • 7nsui o organizaie, ca s obii succes n domeniul care te in-tereseaz. n acest caz, trebuie s ii cont c va trebui s atragi alte persoane i s organizezi restul n echip. Alege una dintre aceste dou ci i drumul spre sectorul teriar i este deschis.

  Cum se constituie o asociaie?nainte de a ncepe procedura de nregistrare, fondatorii

  asociaiei (cel puin trei) decid asupra ideii de a crea asociaia obteasc, asupra denumirii organizaiei, scopurilor i obiecti-velor, modalitilor de activitate. Toate acestea se scriu ntr-un acord contract al fondatorilor , care este Actul Constitutiv i Statutul. Exist patru modaliti de elaborare a contractului de asociere:

  Act public ntocmit la notar.1)

  Scriere privat autentificat i semnat n prezena unui 2) notar.

  Scriere privat nregistrat la Agenia pentru Venituri 3) Agenzia delle Entrate (cel mai des ntlnit i reco-mandat).

  Scriere privat neautentificat i nenregistrat, ntoc-4) mit i semnat de asociai.

  Decizia de constituire a asociaiei obteti se adopt la adu-narea general a fondatorilor asociaiei, concomitent cu apro-barea actului constitutiv, statutului, organelor de conducere i persoanei mputernicite s reprezinte asociaia n procesul n-registrrii. Din punct de vedere practic, asociaia poate fi cre-at n dou moduri:

  Constituirea simultan, cnd persoanele care intenio-1) neaz s formeze o asociaie se reunesc n mod spontan n adunare i purced la constituirea acesteia.

  Constituirea pe etape, cnd persoanele interesate s con-2) stituie o asociaie propun publicului programul asoci-aiei, eventual prin intermediul colectrii de semnturi

 • 8ale celor ce doresc s adere la program. Ulterior este convocat o adunare, denumit constitutiv, la care particip persoanele care au aderat deja la program i se purcede la redactarea actului constitutiv, a statutului i la numirea n funciile sociale.

  Ce este Actul Constitutiv?

  Actul constitutiv i statutul trebuie s cuprind norme re-feritoare la denumirea asociaiei, sediu, patrimoniu, scopul nonprofit, drepturile i obligaiile membrilor, modul de func-ionare a asociaiei, condiiile de admitere a noilor asociai, modalitatea de desfiinare a asociaiei i mprirea capitalului existent. Acordul scris dintre fondatorii asociaiei este numit Act Constitutiv (Atto Costitutivo) i st la baza formrii aso-ciaiei. Actul de constituire, elaborat i aprobat de fondatori n modul stabilit, reprezint temeiul juridic i expresia consim-mntului privind nfiinarea organizaiei necomerciale. Ac-tul de constituire trebuie s corespund condiiilor stabilite de lege i s indice obligatoriu urmtoarele date:

  denu mirea i sediul scopul i activitile datele membrilor fondatori numr neli mitat al membrilor adereni

  Asociaii de gradul doi/ Federaii

  ONG

  Asociaii de promovare social

  Asociaii de voluntariat

  ONLUS

 • 9prezena a cel puin dou organisme obligatorii: Adu-narea (Assemblea dei soci) cu funcii deliberative i Consiliul Director (Consiglio Direttivo) cu funcii exe-cutive.

  Ce este Statutul asociaiei?

  Pentru a funciona, orice organizaie are nevoie de anumite reguli, cu ajutorul crora i realizeaz scopurile i i desf-oar activitile. n cadrul asociaiilor obteti aceste reguli snt stabilite de Statutul asociaiei (Statuto). Conform legii, statutul trebuie s conin urmtoarele informaii:

  denumirea, sediul, sarcinile i activitile asociaiei;specificarea absenei scopului de a obine profit;condiiile pentru admiterea membrilor n asociaie;normel e de comportament n cadrul asociaiei;indicarea patrimoniului, veniturilor i surselor de fi-nanare;

  normele privind funcionarea organismelor asociative (consiliul director, adunarea);

  modalitatea dizolvrii asociaiei i distribuirii eventu-alelor venituri;

  necesitatea plii cotizaiei de membru.Actul Constitutiv i Statutul trebuie s expun clar scopul

  asociaiei, condiiile pentru admiterea membrilor i normele de administrare. Ambele acte trebuie s fie semnate de toi membrii fondatori.

  Ce tipuri de asociaii exist?

  n funcie de scopul activitii, asociaiile pot obine cali-ficri, fiind subordonate anumitor regimuri juridice i fiscale. Astfel, organizaiile nonprofit pot fi: organizaii neguverna-

 • 10

  mentale, fundaii, asociaii de promovare social, organizaii de voluntariat, asociaii de gradul doi/federaii, ONLUS .a. n acest ghid vom descrie doar unele dintre ele cele mai rspn-dite n rndurile migranilor.

  ORGANIZAII NONPROFIT DE MIGRANI

  Care snt cele mai rspndite forme de asociaii obteti n rndurile migranilor?

  Asociaiile formate de migrani funcioneaz conform acelo-rai legi i condiii ca orice asociaie obteasc autohton. Chiar dac este vorba despre organizaii necomerciale, sectorul teriar permite adoptarea diferitor forme de asociaii. n rndurile mi-granilor din Italia, inclusiv ale migranilor moldoveni, cele mai rspndite forme snt urmtoarele:

  Asociaii de promovare socialAsociaii de voluntariatONLUS organizaie nonprofit de utilitate socialASD asociaie sportiv de amatori ONG organizaie nonguvernamental Asociaii de gradul doi

  Asociaiile de promovare social (Legea nr. 383 din 07.12.2000.) snt toate asociaiile (recunoscute i nere-cunoscute), micrile, grupurile, federaiile constituite cu scopul de a desfura activiti de utilitate social n favoarea asociailor sau a terilor, fr a urmri scopul de a obine profit i cu deplin respectare a libertii i dem-nitii membrilor. n cadrul acestor organizaii se admite posibilitatea remunerrii asociailor. Fiind cele mai rs-pndite forme de asociere n rndurile migranilor, aceste organizaii se ocup de satisfacerea intereselor genera-

 • 11

  le, cum ar fi interese culturale (expoziii, manifestaii, campanii de sensibilizare) sau de suport la ederea lega-l n Italia a cetenilor strini (proceduri de rennoire a permisului de edere, de rentregire a familiei, coal i alte sevicii). n pofida faptului c asociaiile de promo-vare social seamn mult cu asociaiile de voluntariat, ele se deosebesc totui prin urmtoarele aspecte:

  posibilitatea de a remunera asociaii;

  avantaje fiscale i financiare specifice;

  posibilitatea nscrierii n registrul naional.

  Asociaiile de voluntariat (Legea nr. 266 din 11.08.1991) reprezint orice organism liber constituit cu scopul de a desfura activitate de voluntariat, care se folosete n mod determinant i prevalent de pre-staiile personale, voluntare i gratuite ale aderenilor. Aici snt interzise retribuiile cu orice titlu, cu excepia rambursrilor pentru cheltuielile efective suportate i documentate. Organizaiile de voluntariat pot anga-ja muncitori salariai doar n cazul necesitatii de servicii profesionale calificate. Pentru a avea acces la anumite contribuii publice, pentru a ncheia convenii i pentru a putea beneficia de anumite nlesniri fiscale, asociaiile de voluntariat trebuie s se nscrie n regis-trele organizaiilor de voluntariat constituite n cadrul regiunilor i provinciilor autonome.

  ONLUS organizaie nonprofit de utilitate social (Legea nr. 460 din 04.12.1997) este o calificare atri-buit asociaiilor doar n scopuri fiscale, adic poate fi obinut de diferite forme asociative. Calitatea de ON-LUS permite, n special, beneficierea de un numr re-levant de nlesniri, mai ales n domeniul fiscal, care pot fi obinute numai dup nscrierea n aa-numitul regis-tru al ONLUS-urilor. Un ONLUS trebuie s se ocupe,

 • 12

  n primul rnd, de persoanele defavorizate i vulnerabi-le (din punct de vedere fizic, psihic, social, economic, familial) i, de asemenea, de diverse categorii de mi-grani. Organizaiile de voluntariat i ONG-urile snt considerate ONLUS de drept. Calificarea unei asoci-aii ca ONLUS i permite acesteia s beneficieze de anumite nlesniri n domeniul fiscal:

  scutirea de plata taxei de timbru

  scutirea de taxele pentru alocaiile guvernamentale

  scutirea de impozitul pe succesiuni i pe donaii

  scutirea de impozite pe venit

  nu snt supuse obligaiei de certificare a ncasrilor prin chitan sau bon fiscal.

  Deseori se ntmpl c unele asociaii, n particular de mi-grani, folosesc sigla ONLUS n mod impropriu, fr a avea dreptul la aceasta. Pentru a fi recunoscut ca ONLUS, asocia-ia trebuie s fie nscris n mod obligatoriu la Registrul ON-LUS i s respecte anumite cerine precise n domeniu.

  ASD asociaia sportiv de amatori (Legea nr. 299 din 2002) este o asociaie de sport amatorial, care pro-moveaz ntr-o form organizat i fr scopuri de profit practica sportiv. Prin activitile sale pune la dispoziia propriilor membri i celor interesai spaii, echipamente i antrenori pentru desfurarea obiecti-velor statutare. Exist multe grupuri sportive de ama-tori constituite de moldoveni n Italia, dar puine dintre ele s-au nregistrat oficial adoptnd aceast form de organizare.

  ONG organizaia nonguvernamental (Legea nr. 49 din 1987) activeaz n domeniul cooperrii pentru dezvoltare i solidaritate internaional. ONG-urile nu

 • 13

  fac parte din structuri guvernamentale i snt alctui-te de grupuri locale, naionale sau internaionale. Au obligaia de a fi recunoscute i nscrise ntr-un regisru special al Ministerului Afacerilor Externe. Proiectele ONG-urilor se desfoar n urmtoarele domenii pre-valente:

  realizarea iniiativelor de cooperare pentru dezvoltarea serviciilor sau activitilor economice n rile n curs de dezvoltare

  formeaz i angajeaz voluntari n serviciul civil

  efectueaz activitate de formare pe teren pentru popu- laia rilor n curs de dezvoltare

  se ocup de aprarea drepturilor omului i de cultura pcii.

  Asociaii de gradul doi Deseori se ntmpl ca asociaiile constituite ntr-una din

  formele descrise mai sus s se grupeze n organisme care s le reprezinte pe toate (federaie, lig etc.) De exemplu, asociaiile de moldoveni din Italia pot s se reuneasc i s dea via unei structuri, eventual de nivel naional, care s le reprezinte pe toate. n acest mod pot fi urmrite cu mai mult succes obiec-tivele comune i aprate mai eficient interesele proprii. Aces-te asociaii federaii au aceleai reguli de conduit specifice unuia din tipurile descrise mai sus. Particularitatea asociaiilor de gradul doi este c membrii adereni nu sunt persoane, ci alte asociaii cu scopuri comune.

  Modul de funcionare a asociaiei2.

  Care snt organele de conducere i decizie ale unei asociaii?

  Asociaia este obligat conform legii s aib un organ deli-berativ, care se numete Adunarea asociailor (Assemblea dei

 • 14

  soci), i unul administrativ, care se numete Consiliul Director (Consiglio Direttivo).

  Adunarea organ suveran al unei asociaiiAdunarea (ordinar sau extraordinar) este organul fun-

  damental care garanteaz dreptul la vot al tuturor membrilor nscrii n asociaie, numirea sau revocarea administratorilor, modificarea statutului, aprobarea bilanului sau chiar dizolva-rea asociaiei. Este cel mai important organ al unei asociaii, totul depinznd de hotrrile luate n cadrul acestei ntruniri. Existena celorlalte organe depinde ntotdeauna de o hotrre a adunrii. Administratorii i exercit puterea numai n virtutea unei numiri formale de ctre adunare i pot s fie revocai n orice moment tot de ctre adunare. Conform legii, adunarea trebuie s fie convocat de administratori cel puin o dat pe an, cu scopul de a aproba bilanul sau darea de seam. De ase-menea, adunarea poate fi convocat de fiecare dat, atunci cnd cel puin o zecime din membri consider necesar acest lucru. Hotrrile se iau cu majoritatea voturilor i snt valabile dac voteaz cel puin jumtate din numrul asociailor. Dac un asociat nu poate participa la adunare, el poate mputernici n scris pe un reprezentant al su s participe. Adunarea ordi-nar are funcia de a aproba bilanul, de a determina programul anual de activitate, funciile asociaiei, de a numi i destitui preedintele, de a determina suma cotizaiei, de a discuta i aproba regulamentele consiliului director, de a decide admite-rea sau excluderea membrilor. Adunarea extraordinar decide doar modificarea statutului, dizolvarea asociaiei i mprirea patrimoniului n acest caz. edina trebuie s fie public pentru a garanta transparena deciziilor luate. La nceputul adunrii se alege preedintele i secretarul, cu scopul de a prezida, mo-dera i face public coninutul. Procesul-verbal se depune n registrul asociaiei (Libro dei verbali).

 • 15

  Consiliul director organ executiv de administrareAcest consiliu, care se numete i Consiliu de Administra-

  ie, are funcia de a administra i organiza activitile asoci-aiei. Este ales de ctre toi membrii asociai i trebuie s fie compus de un numr impar (de obicei 3 sau 5), pentru a evita blocarea adoptrii deciziilor. Ca i n cazul preedintelui, acest organ nu are libertate absolut n aciunile sale, deoarece func-ioneaz numai pe baza ncrederii acordate de adunare. Con-siliul poate fi revocat n orice moment de aceeai adunare, n bloc sau doar unul din membrii si. Acest organ este obligat s informeze periodic membrii asociaiei cu privire la activitatea desfurat, s furnizeze darea de seam asupra gestiunii ei, s ia hotrri n privina pierderii calitii de asociat, s pre-zinte adunrii bugetul asociaiei, s atribuie procuri generale i speciale, s instaureze raporturi de munc, s propun di-verse regulamente de funcionare a asociaiei, s accepte sau s resping cererile de nscriere n asociaie, s ratifice sau s resping deciziile preedintelui.

  n afar de Adunare i Consiliul Director, asociaia poate s formeze n cadrul su i alte organe suplimentare, dar nu obligatorii. Acestea pot avea sarcini specifice cum ar fi cea de control al regularitii gestiunii administrative i contabile (ex. Colegiul de revizori, Colegiul de arbitri).

  Hotrrile Adunrii snt ntotdeauna valabile?

  Conform legii, hotrrile n cadrul Adunrii snt luate cu majoritatea voturilor i snt valabil exprimate, dac la votare snt prezeni cel puin jumtate din numrul asociailor. Exist unele excepii relevante de la aceast regul (art. 21 Cod Ci-vil), astfel:

  hotrrile snt valabile oricare ar fi numrul asociailor prezeni la votare la a doua convocare a adunrii, adic atunci cnd este necesar convocarea nc o dat a adu-

 • 16

  nrii din cauza lipsei a cel puin jumtate din numrul asociailor la prima convocare;

  la deliberrile referitoare la modificarea actului con-stitutiv i a statutului, dac nu se prevede altfel, este necesar prezena a cel puin din numrul asociailor i votul favorabil al majoritii celor prezeni;

  la deliberrile care vizeaz dizolvarea asociaiei i transferul patrimoniului este necesar votul favorabil a cel puin din numrul asociailor.

  Hotrrile adunrii care contravin legii, actului constitutiv sau statutului pot fi atacate n instana competent teritorial de ctre organele instituiei, adic de administratori, de ctre organele de control numite eventual sau de ctre orice asociat (art. 36 Cod Civil).

  Cum se organizeaz i se desfoar o adunare a asociaiei?

  Conform dispoziiilor art. 20 al Codului Civil, adunarea tre-buie s fie convocat de ctre administratori cel puin o dat pe an pentru aprobarea bilanului sau a drii de seam. Convoca-rea adunrii trebuie s aib loc n formele stabilite de statut sau prin ntiinare personal trimis fiecrui asociat, care trebuie s conin ordinea de zi cu subiectele supuse discuiei.

  Modalitile de convocare a membrilor pot fi diverse: trimi-terea comunicrii prin pot, afiarea ntiinrii de convocare la sediul social, prin pota electronic, telefon sau sms. Unul sau mai multe dintre aceste mijloace de comunicare va putea fi ales n mod liber i adoptat n statut. Astfel, membrii care intenioneaz s participe la adunare vor trebui s se afle la locul i ora indicate n ntiinarea de convocare.

  nainte de a ncepe adunarea, preedintele verific dac este prezent un numr suficient de membri, pentru a putea conside-

 • 17

  ra adunarea valabil convocat. n baza prevederilor statutului, preedintele sau nsi adunarea numete unul dintre membrii prezeni ca secretar, iar acesta va trebui s scrie procesul-ver-bal, n care va fi nregistrat n mod sintetic ceea ce se ntmpl n timpul adunrii. Dup aceasta, preedintele va da citire or-dinii zilei i va raporta situaia. Membrii au deplina libertate s intervin. Dup incheierea discuiilor se trece la votare prin aprobarea sau respingerea propunerii discutate sau a eventuale-lor propuneri alternative. n concluzie, preedintele va da citire rezultatului votrii. Dup terminarea votrii asupra tuturor su-biectelor de pe ordinea de zi, dac niciun alt membru nu va dori s intervin, preedintele va da citire procesului-verbal i va de-clara adunarea nchis. Procesul-verbal va fi semnat cel puin de preedinte i de secretar i depus n registrul asociaiei.

  Cine poate deveni membru al unei asociaii?

  O asociaie este deschis pentru toi cei interesai de reali-zarea obiectivelor comune i orice persoan care mprtete spiritul i idealul grupului poate adera la ea pentru un timp nedeterminat. Statutul asociaiei trebuie sa prevad condiiile pentru admiterea membrilor. Este normal ca aceste condiii s nu exprime doar voina membrilor fondatori, ci s se bazeze pe principii democratice, iar asociaia s fie deschis tuturor celor care respect statutul. Cererea de aderare la asociaie se face n form scris i este acceptat sau respins motivat de ctre Consiliul Director. Noul asociat este nscris n registrul membrilor i trebuie s achite taxa anual.

  Cnd un membru nceteaz s fac parte dintr-o aso-ciaie?

  Un membru nceteaz relaia cu asociaia n patru cazuri: retragere, decdere din drepturi, excludere i deces.

  Membrul se poate retrage din asociaie atunci cnd do-1) rete, cu condiia ca s comunice acest lucru n scris.

 • 18

  Decderea din drepturi se face prin decizia Adunrii i 2) la propunerea Consiliului Director, n cazul cnd asoci-atul manifest un comportament ce contravine statutu-lui. De asemenea, asociatul poate s decad din drep-turi n cazul neachitrii cotizaiei de membru sau din cauza neparticiprii la adunrile asociailor.

  Excluderea din motive temeinice este decis de organul 3) executiv atunci cnd membrul aduce prejudicii grave (chiar i morale) asociaiei, instignd la dezbinri n cadrul grupului, sau dac desfaoar activiti ce con-travin scopurilor sociale. Membrul exclus are dreptul s contesteze decizia n judecat n termen de ase luni dup notificarea deciziei.

  Odat cu decesul asociatului se ncheie raportul asociativ. 4)

  Exist diferene ntre membrii asociaiei?

  Membrii unei asociaii pot fi mprii conform statutului n diferite categorii:

  Membri ordinari (din aceast categorie fac parte i fondatorii), care snt implicai activ n organizarea i gestiunea asociaiei. Ei au drept de vot i dreptul de a fi alei n funciile sociale.

  Membri susintori , care nu particip activ la viaa asociaiei, ci se limiteaz doar la spijinirea scopurilor acesteia prin suport economic sau material.

  Membri onorifici , care nu snt obligai s respecte re-gulile de participare la viaa asociaiei, dar snt admii n asociaie pentru merite deosebite.

  Care snt drepturile i responsabilitile membrilor ordinari ai unei asociaii?

  n privina drepturilor i obligaiilor membrilor, legea nu prevede nicio diferen de tratament i acest lucru trebuie s

 • 19

  fie indicat n statutul asociaiei. Fiecare membru are dreptul s participe i s voteze la edine, s participe efectiv la viaa asociaiei sau s ocupe o funcie, s aib acces la actele refe-ritoare la gestionare, s demisioneze din asociaie. Asociatul este obligat s respecte normele statutare, s achite taxa de membru i s respecte deciziile adunrilor. Responsabilit-ile membrilor au caracter civil, tributar-administrativ i/sau penal. De datoriile asociaiei rspunde, n primul rnd, nsi asociaia cu fondul comun i, desigur, asociatul care a fcut aceste datorii n numele asociaiei. Sanciunea administrativ referitoare la relaiile fiscale se rsfrnge asupra persoanei care a comis infraciunea. Nu exist rspundere penal a asociaiei, ci doar a persoanei care a comis infraciunea.

  O asociaie trebuie s dein registre?Conform legii, nu exist obligaia de a deine aa-numite-

  le registre sociale. Totui, este recomandabil de a avea cel puin registrul cu lista membrilor, registrul proceselor-verbale ale adunrilor i registrul contabil. Registrul de contabilitate este un jurnal n care snt nscrise toate veniturile i cheltu-ielile financiare, adic o dare de seam economic. n cazul n care asociaia desfoar o activitate comercial relevant pe plan fiscal, exist obligaia de a ine contabilitatea fiscal separat i de a deschide partita IVA. La momentul actual exist diferite programe electronice care pot fi de ajutor pentru a gestiona mai uor aceste date.

  Cum se dizolv o asociaie?

  Procedura dizolvrii unei asociaii trebuie s fie descris n statutul ei i s corespund legii n materie. Asociaia se dizol-v prin decizia adunrii extraordinare a membrilor asociaiei, la expirarea termenului pentru care a fost constituit sau cnd nu mai exist niciun membru nscris. Adunarea de desfiinare trebuie s ntruneasc cel puin de voturi din totalul asocia-ilor sau o alt majoritate prevzut de statut. Odat desfiinat

 • 20

  asociaia, conform legii, se purcede la lichidarea patrimoniului sau fondului comun. Se pltesc toate datoriile, iar bunurile i fondurile rmase snt transmise, conform statutului, altei orga-nizaii nonprofit, fiind folosite pentru realizarea scopurilor i sarcinilor statutare.

  nregistrarea asociaiei3.

  Este obligatorie nregistrarea asociaiei?

  Dup ce asociaia a fost constituit prin acord scris, se poa-te, dar nu este obligatoriu, s se nregistreze actul constitu-tiv i statutul la Oficiul Registru al Ageniei pentru Venituri (Agenzia delle Entrate). Aceast nregistrare reprezint o do-vad oficial c asociaia s-a constituit la o anumit dat i c organismele sale snt reglementate conform legislaiei. De asemenea, aceast procedur i va da posibilitatea de a fi recu-noscut ca organism necomercial, de a avea cod fiscal, de a se nregistra ulterior la alte registre ale sectorului teriar i de a avea alte nlesniri pentru dezvoltarea sa ulterioar.

  Asociaia trebuie s posede un sediu?

  Conform legii, orice asociaie trebuie s posede un sediu. Sediul este un atribut care situeaz asociaia n spaiu i n raporturile la care particip. Sediul organizaiei necomerciale poate fi domiciliul unui fondator, ceea ce reprezint varianta cea mai simpl i deseori ntlnit la asociaiile de migrani. Locuina nu trebuie s fie n mod obligatoriu de proprietate personal, este suficient viza de reedin. Ulterior, pentru organizarea diferitor evenimente, asociaia poate nchiria alte spaii i sli adecvate activitii.

  Cum i unde se nregistreaz asociaia?

  nregistrarea asociaiei la Agenia pentru Venituri (Agen-zia delle Entrate)

 • 21

  Odat ce asociaia a fost constituit prin ntocmirea i sem-narea Actului Constitutiv i Statutului, aceste acte trebuie s fie nregistrate la Oficiul Registru al Ageniei pentru Venituri. Costul nregistrrii este de aproximativ 180 de euro. nregis-trarea este o dovad c asociaia s-a constituit la o anumit dat, c funcionarea sa este reglementat conform legii i c dreptul de reprezentare l are o singur persoan sau mai multe persoane. Aici asociaiei i se va atribui i codul fiscal, care este necesar pentru achiziionarea de bunuri cu factur, ncheierea diferitor contracte, solicitarea de contribuii sau rambursri de cheltuieli, nregistrarea bunurilor imobile i alte activiti cu coninut economic. Trebuie s inem cont c eventualele mo-dificri ale Actului Constitutiv i Statului, schimbarea sediului asociaiei sau alegerea noului preedinte trebuie s fie comuni-cate la Agenia pentru Venituri, care va modifica i codul fiscal. Aceast comunicare se face nu mai trziu de o lun de la data modificrii prin intermediul unui proces-verbal semnat de Con-siliul Directiv. n caz de ntrziere, exist riscul unei amenzi.

  Care snt registrele publice statale pentru asociaiile obteti?

  Legislaia italian prevede existena registrelor publice pen-tru asociaii (Albo delle associazioni / Registro delle associa-zioni). n dependen de tipul activitii ntreprinse, asociaiile se nscriu la unul sau mai multe registre constituite oficial. n-registrarea nu este obligatorie, dar se face pentru a avea acces la diferite finanri, pentru a stipula acorduri cu instituii sau pentru a avea patronajul public. nscrierea la registrele publice acrediteaz ntr-un mod oarecare seriozitatea organizaiei date i ncrederea n ea. Asociaiile care intenioneaz s colaboreze cu instituiile publice trebuie s se nscrie la registrele consti-tuite n acest scop. n cazul asociaiilor active n favoarea imi-granilor exist mai multe tipuri de registru: naional, regional, provincial i municipal, comun sau nu tuturor asociaiilor.

 • 22

  Registrul Naional. nscrierea n acest registru permite accesul la Fondul Naional pentru Integrare. Pentru a se nscrie, asociaia trebuie s posede o experien de cel puin doi ani n sectorul integrrii strinilor i al educa-iei interculturale, al valorificrii diverselor manifestri culturale, recreative, sociale, religioase i artistice, al formrii profesionale i asistenei pentru migrani.

  Registrul Regional. nscrierea n acest registru este o condiie necesar pentru a avea acces la contribuiile pe care Consiliul Regional le poate acorda asociaiilor care funcioneaz n favoarea imigranilor prin siste-mul de programe de integrare social a lor. Condii-ile necesare pentru nscriere snt asemntoare celor prevzute pentru registrul naional. Pentru nscriere se prezint cererea, copia actului constitutiv i a statutu-lui, se indic funciile membrilor, se redacteaz un ra-port al activitilor precedente, se face ultima dare de seam economic i se prezint fotocopia documentu-lui reprezentantului legal.

  Registrul Provincial. Fiecare dintre provinciile din Ita-lia poate institui regulamente, servicii sau iniiative n favoarea asociaiilor de imigrani. Pot obine nscrierea n Registrul comun al asociaiilor att asociaiile itali-ene, ct i cele de imigrani, care exist de un anumit timp (un an, de obicei) i care funcioneaz efectiv pe teritoriul provinciei. Pentru nscriere se prezint o de-claraie pe formularul respectiv, la care se anexeaz:

  copia actului constitutiv i a statutului;un raport cu privire la activitatea desfurat anterior;copia actelor de nscriere n alte registre.

  Asociaiile nscrise n aceste registre se pot adresa condu-cerii provinciei pentru a beneficia de ajutoare economice, a obine concesiunea unor spaii pentru organizarea manifest-rilor culturale sau sportive, pot solicita contribuii economi-

 • 23

  ce pentru realizarea proiectelor sau activitilor, pot solicita patronajul public. Pentru asociaiile de imigrani provinciile pot institui anumite organisme consultative dedicate imigran-ilor, cum ar fi Consulta per lImmigrazione. nscriidu-se n acest registru, asociaiile de imigrani pot beneficia de anumite prerogative, pot participa la edinele adunrii i la adoptarea deciziilor de competena provinciei n domeniul imigraiei.

  Registrul Comunal/Municipal. Primriile i municipalitile valorific existena organizaiilor obteti i colaboreaz activ cu sectorul teriar. Asociaiile se pot nscrie n registrul acestor instituii ale administrrii publice locale pentru a beneficia de suport la organizarea i desfurarea propriilor iniiative, a ob-ine finanri i participa la granturi locale, a avea patronajul n cadrul anumitor activiti, a folosi spaiile municipale gratuit sau la un pre avantajos. Pentru nscrierea n registrul comu-nal/municipal snt necesare urmtoarele documente:

  cererea de nscriere;copia actului constitutiv, statutului i a codului fiscal;copia actelor de nscriere la alte registre;lista nominal a consiliului director;copia buletinului de identitate al preedintelui asocia-iei.

  Aspecte fiscale ale asociaiei4.

  Asociaia are obligaia evidenei contabile?

  Legea nu impune obligaii contabile speciale pentru aso-ciaii. Este totui recomandabil ca asociaia s noteze, ntr-un document numit dare de seam, urmtoarele date:

  che ltuielile suportate, de orice fel (plata pentru sediu, materiale necesare pentru desfurarea activitii soci-ale, cheltuieli de transport suportate pentru activitile prevzute etc.);

 • 24

  veniturile economice, cu orice titlu (contribuii, venitu-rile din activiti instituionale, colectarea de fonduri);

  cotizaiile sociale ale membrilor.ntreaga documentaie justificativ a cheltuielilor efectuate i

  a veniturilor (facturi, bonuri de plat sau de achiziie) ar trebui s fie pstrat. n cazul n care asociaia desfoar i activiti comerciale, snt obligatorii toate registrele contabile pe care le folosete n mod normal orice ntreprindere comercial (regis-trul-jurnal, registrul-inventar), n care se vor nota activitile comerciale desfurate. n registre se vor indica cheltuielile i veniturile de activitate. n acest caz se recomand suportul unui contabil autorizat pentru inerea corect a contabilitii.

  n ce const bilanul unei asociaii?Statutul asociaiei trebuie s prevad obligaia stabilirii i

  aprobrii n fiecare an a bilanului economic. Bilanul trebuie s indice clar veniturile i cheltuielile financiare, donaiile sau finanrile primite din granturi. Acesta garanteaz trasparena economic a asociaiei i, totodat, demonstreaz caracterul necomercial al organizaiei. Bilanul trebuie s fie aprobat de Adunarea General i semnat de preedintele asociaiei.

  O asociaie obteasc poate desfura activiti eco-nomice?

  Asociaiile obteti snt instituii care nu urmresc scopul de obinere a profitului i, conform legislaiei, nu au ca scop obinerea profiturilor economice. Aceasta ns nu nseamn c asociaiile nu pot s desfoare activiti cu coninut econo-mic. Este logic c o asociaie suport cheltuieli n activitile sale, de aceea ea poate organiza diferite aciuni cu scopul de a putea face fa acestor cheltuieli. Printre aceste activiti, cele mai larg rspndite pot fi:

  colectarea de fonduri i folo sirea lor pentru realizarea scopurilor asociaiei;

 • 25

  realizarea proiectelor sociale;organizarea de aciuni comerciale n vederea achiziio-nrii de bunuri materiale pentru asociaie;

  prestarea de servicii n favoarea asociailor sau a teri-lor n schimbul unui echivalent n bani.

  n cadrul acestor activiti trebuie s atragem atenie la con-diiile stabilite de lege pentru fiecare din ele, adic s facem distincie ntre:

  activitile necomerciale;activitile comerciale permise, cu respectarea anumi-tor condiii;

  activitile comerciale de tip ntreprindere comercial normal.

  Atenie: activitile comerciale ale unei organizaii nonpro-fit trebuie s fie doar ocazionale, i nu permanente, n caz con-trar aceasta va pierde statutul de instituie necomercial.

  Ce obligaii are asociaia n cazul desfurrii activi-tilor comerciale?

  n cazul desfurrii activitilor comerciale cu caracter continuativ, asociaia este supus unui regim de obligaii con-tabile i de plat a taxelor (TVA .a.), la fel ca orice societate comercial. Dac asociaia desfoar activitate comercial, ea va trebui, conform legii, s noteze ntr-un registru special toate operaiunile economice efectuate i veniturile aferente. Cu alte cuvinte, trebuie s in o contabilitate separat de cea instituional-administrativ. Dac asociaia desfoar n mod obinuit activiti comerciale ntr-o msur preponderent fa de celelalte activiti, ea va suporta consecine economice gra-ve, deoarece:

  va fi considerat societate comercial;va pierde dreptul de a poseda beneficiile fiscale rezer-vate asociaiilor fr scop de obinere a profitului;

 • 26

  va fi supus regimului fiscal (obligaii contabile, plata taxelor, TVA, taxa regional) rezervat n mod normal societilor comerciale.

  Atenie: se recomand ca activitile comerciale desfu-rate s fie, n orice caz, marginale fa de celelalte activiti desfurate realmente pentru atingerea scopurilor sociale.

  Exist cazuri cnd activitile care la prima vedere par co-merciale, pot fi definite din punct de vedere legal ca necomer-ciale. Astfel, avem trei tipuri de activiti de acest gen:

  activitile de prestare a serviciilor n favoarea asociai-1) lor sau a persoanelor tere fa de asociaie n schimbul unei sume de bani doar pentru cheltuielile aferente (ac-tiviti n pierdere);

  activiti comerciale desfurate ocazional;2) activiti de colectare a fondurilor, fr a efectua cedri 3) de bunuri sau prestri de servicii n schimbul plii unei sume de bani, cum ar fi:

  Contribuiile din partea instituiilor de administrare public local i contribuii libere.

  Finanrile n cadrul proiectelor.Colectrile ocazionale de fonduri.Cotizaiile membrilor.Ce este modelul EAS?

  De pe data de 2 septembrie 2009, conform art. 30 al Decretu-lui Legislativ nr.185, asociaiile constituite dup data de 15 de-cembrie 2009 snt obligate s prezinte acest formular la Agenia pentru Venituri (Agenzia delle Entrate). Formularul este o co-municare din partea asociaiei a unor date cu scopul de a con-firma caracterul necomercial al activitilor efectuate. Modelul poate fi gsit n format electronic pe site-ul Ageniei pentru Ve-nituri i trebuie transmis exclusiv pe cale telematic. Pentru mai mult informaie accesai www.agenziadelleentrate.it.

 • 27

  Asociaia are nevoie de autorizaie pentru a organiza un concert?

  Pentru a organiza un concert cu interprei din ar sau de peste hotare, asociaia, n afar de sal i alte lucruri indis-pensabile, are nevoie i de autorizaie pentru concert. Aceast autorizaie se obine la SIAE (Societatea Italian de Autori i Editori), care tuteleaz drepturile de autor. n solicitarea pentru autorizaie, care se face nainte de concert, se declar denumi-rea i autorul tuturor pieselor muzicale care vor fi interpretate n timpul concertului. n funcie de anumii factori (concert cu plat sau gratuit, disponibilitatea slii .a), va fi stabilit o tax, care de obicei ncepe de la 10%.

  Asociaiile migranilor moldoveni n Italia5.

  Dreptul de asociere

  Legislaia italian, prin art.18 din Constituie, recunoate fi-ecrui cetaean dreptul de a se asocia liber, fr autorizaie, n scopuri care nu snt interzise de legea penal. Acest principiu constituional este ntrit i sprijinit prin art. 42 al Decretului Legislativ nr. 286/98 - Textul Unic al dispoziiilor cu privire la reglementarea imigraiei i normelor privind condiia imigran-tului (Testo Unico delle dispozioni concernenti la disciplina dellimmigrazione e norme sulla condizione dello straniero). Decretul prevede favorizarea din partea statului (regiunilor, provinciilor i municipiilor), n colaborare cu asociaiile de imigrani, a activitilor ntreprinse n sprijinul imigranilor prin difuzarea informaiilor utile integrrii n societatea gazd, prin cunoaterea i valorificarea manifestrilor culturale, soci-ale, economice i religioase. Att legislaia naional, ct i cea regional, mpreun cu reglementrile municipale, favorizeaz constituirea de asociaii, prin intermediul crora imigranii din Italia au posibilitatea de a promova activiti ce in de cultura i tradiiile rii de origine, asisiten, lupta mpotriva discri-

 • 28

  minrii, instruire, sport etc. Reglementarea juridic a asocia-iilor pe teritoriul italian este prevazut de articolele 11-38 ale Codului Civil i alte decrete specifice adoptate ulterior.

  Asociaiile cetenilor moldoveni n Italia Cu toate c emigraia din R. Moldova n Italia este un feno-

  men destul de recent, Italia este a doua ar de destinaie a emi-granilor moldoveni. n ultimii cinci ani numrul lor a crescut cu aproximativ 200%, ajungnd la circa 150.000 de moldoveni regulari n peninsul, din care 26.000 snt copii. La momentul actual moldovenii au cea mai nalt cretere a numrului din-tre toate comunitile de imigrani din Italia, fiind concentrai n mare parte n regiunile nordice opt din zece moldoveni din Italia locuiesc n nordul rii. Este firesc ca un numr att de impuntor de moldoveni s genereze apariia a circa 50 de asociaii, dar totodat nu trebuie s subapreciem importana sectorului teriar din Italia. Organizaiile obteti snt, de cele mai multe ori, nscrise n diferite registre oficiale, iar n unele cazuri funcioneaz fr a se nregistra, lucru permis de lege. O bun parte din asociaii desfoar cu regularitate activiti dedicate conaionalilor i integrrii lor n societatea-gazd, al-tele se ocup de aceasta periodic, iar unele din ele au ncheiat orice form de activitate social, chiar dac continu s figu-reze formal ca asocaie pe vreo list oarecare. Asociaiile mol-doveneti, ca i celelalte asociaii de migrani, se constituie pentru dou motive fundamentale: motiv identitar i motiv de servicii (bazat pe oferirea serviciilor pentru migrani).

  Care snt activitile de baz ale asociaiilor moldo-veneti n Italia?

  Este normal ca o asociaie s ntreprind mai multe feluri de activiti pentru a-i atinge scopurile. Deseori aceste activiti snt enumerate n statut de la bun nceput, alteori pot aprea n

 • 29

  urma anumitor condiii sau necesiti. Important este ca activi-tile ntreprinse s nu contravin legislaiei n materie.

  n cazul asociaiilor de ceteni moldoveni, putem identifi-ca trei domenii primordiale de activitate:

  Activitate de susinere a propriilor conaionali n pro-1) cesul integrrii n ara-gazd.

  Activitate de meninere i promovare a identitii nai-2) onale peste hotare.

  Activitate de cooperare cu ara de origine.3)

  Conform activitilor, exist patru tipuri mai rspndite de asociaii de moldoveni n Italia:

  Asociaii culturale i de promovare social.1)

  Asociaii de servicii i asisten.2)

  Asociaii 3) sportive amatoriale.Asociaii de cooperare n baz de voluntariat cu R. 4) Moldova.

  Dezvoltarea acestor asociaii depinde de o serie de factori interni i externi, printre care menionm:

  cunotinele i experiena anterioar a membrilor n domeniul nonprofit;

  componena i capacitile echipei;capacitile de leadership ale conductorilor;modalitatea de relaionare cu alte asociaii i instituii;prezena ntr-un anumit teritoriu sau mediu politic, economic i social;

  corelaia dintre obiectivele scrise i cele realizate real-mente de ctre asociaie;

  existena leg turii familiale sau de rudenie ntre lide-rul/membrii asociaiei i italieni.

 • 30

  Asociaiile moldoveneti snt organizaii constitui-te doar de ceteni moldoveni?

  Din punctul de vedere al componenei naionale, asociaiile din care fac parte cetenii moldoveni pot fi clasificate n felul urmtor:

  Asociaii formate preponderent din fondatori ceteni italieni.

  Acestea snt primele grupuri formale constituite imediat dup venirea moldovenilor n Italia, prin anii 2000-2002. S-au fondat n cadrul relaiilor de prietenie sau familiale instaura-te ntre italieni i moldoveni, fapt care a condus la apariia interesului fa de R. Moldova. n afar de informare i sen-sibilizare pe diverse teme, o alt activitate a lor este coopera-rea n baz de voluntariat i expedierea ajutoarelor umanitare n R. Moldova.

  Asociaii constituite exclusiv de ceteni moldoveni.Asociaii snt ceteni moldoveni vorbitori de limba rom-

  n n majoritatea cazurilor. Scopul acestor organizaii este de a menine i promova tradiiile i cultura rii de origine. Pri-mele grupuri de acest gen s-au fondat prin anii 2003-2005, perioad caracterizat de nceputul unei ederi mai stabile a moldovenilor n Italia. Snt grupuri puin influenate de alte culturi i privite de societatea autohton sau de ali migrani ca purttori ai autenticitii moldovenilor. Grupul-int cona-ionalii este atras de asociaie prin desfurarea iniativelor social-culturale i recreative.

  Asociaii moldo-italieneAceste organizaii s-au constituit ndeosebi dup anii 2004-

  2005, datorit fondatorilor cu un nivel destul de nalt de inte-grare n ara-gazd. Italienii atrai n asociaie snt deseori pri-etenii lor, rudele sau chiar angajatorii. n afar de promovarea

 • 31

  imaginii rii de origine, un rol important l joac n asociaie colaborarea cu italienii, cu instituiile i asociaiile obteti locale. Cercetrile n domeniu demonstreaz c acest gen de asociaii mixte are o deschidere major fa de cel diferit, ele fiind cele mai productive i eficiente n realizarea scopurilor.

  Asociaii italiene pentru migrani cu 1 sau 2 membri ceteni moldoveni.

  Snt asociaii structurate la un nivel destul de nalt, care ofe-r servicii pentru integrare tuturor migranilor cu orice aparte-nen naional, inclusiv moldovenilor. Datorit prezenei n asociaie a unuia sau ctorva moldoveni (deseori moldoven-ce cstorite cu italieni), serviciile lor snt adresate prevalent acestui contingent de migrani. Cu toate c asociaia are dese-ori denumire italian, reprezentanii sau, cel puin, una din figurile-cheie ale organizaiei este de origine moldav.

  Cum snt asociaiile conform numrului de membri?Dup cum am menionat la nceput, pentru a constitui o

  asociaie este nevoie de cel puin trei persoane. Organizaia poate s se limiteze doar la acest numr de membri sau s n-scrie ali membri adereni. Dup numrul de membri, asociai-ile moldoveneti din Italia pot fi clasificate n felul urmtor:

  Asociaii din 1-3 membri. De obicei, acestea snt orga-nizaii care se ocup de informarea moldovenilor prin intermediul internetului, presei tiprite, newsletter-elor i altor canale multimedia. Au un important impact in-formaional pentru comunitate i snt binecunoscute n rndurile ei. Pentru dezvoltarea propriilor activiti nu au nevoie de atragerea noilor membri n asociaie (ex-cepie o fac n cazul cnd au nevoie de un specialist n domeniu). n aceast categorie intr i asociaiile bazate doar pe un singur tip de servicii, cum ar fi asistena bi-rocratic pentru migrani.

 • 32

  Asociaii din 4-8 membri. Snt asociaii social-culturale i de asisten, care activeaz doar cu suportul exclusiv al propriilor fondatori (deseori rude), care, chiar dac or-ganizeaz evenimente pentru comunitate, nu ntotdeauna snt dispui s atrag i s nscrie noi adereni.

  Asociaii din cteva zeci de membri. Din aceast categorie fac parte asociaiile care, pe lng cei 6-8 fondatori, mai au nscrii muli simpatizani. Aceste persoane se ntrunesc i colaboreaz la organizarea evenimentelor de promovare social i cultural, ofer asisten i servicii, lanseaz iniiative sportive i cu caracter artistic. Membrii asociaiei susin admiterea noilor adereni i colaborarea cu alte asociaii obteti i instituii publice.

  Asociaii din sute de membri. Snt asociaii constituite deseori pe lng bisericile frecventate de cetenii mol-doveni sau asociaii care au organizat nscrierea mem-brilor n cadrul unor evenimente pentru publicul larg, cum ar fi concerte sau spectacole. Deseori membrii n-scrii nu particip direct la viaa asociaiei i se ntrunesc doar n cadrul evenimentelor organizate de fondatori.

  Care snt modalitile de comunicare i mobilizare a diasporei din partea asociaiilor?

  Cele mai rspndite forme de comunicare i mobilizare a propriilor conaionali din partea asociaiilor moldoveneti snt:

  organizarea evenimentelor de meninere i promovare a identitii naional-culturale;

  desfurarea iniiativelor de socializare n snul comuni-tii (ntlniri informale, mese rotunde tematice .a.);

  sensibilizare n cadrul campaniilor informaionale, de promovare sau electorale;

 • 33

  elaborarea i rspndirea direct a buletinelor informa-tive, ziarelor i revistelor;

  expedierea informaiei prin canale web.Care snt cele mai frecvent ntlnite probleme ale asociaiilor de migrani moldoveni?

  Faptul de a se afla ntr-o ar strin vorbete de la sine despre o serie de dificulti pe care le ntmpin migranii zi cu zi. De aceea este firesc ca organizaiile create de ei s nfrunte obstacole legate att de aspectul migraiei, ct i de specificul membrilor asociaiei. Astfel, asociaiile se confrunt cu o serie de aspecte problematice care diminueaz ntr-o msur oare-care creterea lor din punct de vedere calitativ. Printre cele mai rspndite probleme snt:

  Dezvoltarea instituional slab a asociaiilor.Asociaiile diasporei se confrunt deseori cu o dezvoltare

  instituional slab, ntmpinnd greuti n realizarea activit-ilor propuse sau, dup ce s-au constituit, le lipsete capitalul social i financiar necesar creterii ca organizaie. Motivul se datoreaz n mare parte lipsei cunotinelor n domeniu, in-competenei organizatorice de grup sau comunicrii slabe cu instituiile publice locale. Ca soluie este recomandabil n aceste cazuri s punem accentul pe formarea membrilor asoci-aiei prin cursuri de instruire, pe o deschidere mai ampl spre comunicarea extern, pe o colaborare cu alte asociaii cu ex-perien mai bogat.

  Carenele colaborrii dintre asociaiile diasporei.Dei moldovenii au un nivel nalt de coeziune social din

  punct de vedere individual, nu putem vorbi despre acelai lucru la nivel de asociaii. Cauzele snt diferite: activiti desfurate doar n interiorul asociaiei, fondatori puin deschii spre exteri-or i axai doar pe membrii familiei i rude (aa-zisele asociaii-

 • 34

  familii), percepia fals a unei concurene n loc de schimb de experien, ndoctrinarea politic a asociaiilor sau problema apartenenei etnice: romni, moldoveni, rui .a.m.d. Asociaiile trebuie s coopereze i s colaboreze ntre ele, s se implice mai activ n dezvoltarea unui dialog social, s treac de la concuren-a nefondat la parteneriat i colaborare.

  Atragerea slab a conaionalilor n activitile asocia-iei.

  Cu toate c avem un numr semnificativ de asociaii ale diasporei n Italia, se ntmpl uneori c aceste organizaii snt izolate de restul comunitii, nu au o comunicare constructiv de cooperare, le lipsete dialogul i nu opereaz n reea cu conaionalii din afara asociaiei. Deseori asociaiile snt pri-vite greit de conaionali, care, cu prere de ru, nu vd n ele o surs de mbogire social sau de activism civic. Pentru a reduce aceste carene, este important ca asociaiile diasporale s contribuie la canalizarea capitalului social acumulat de co-naionali n direcia dezvoltrii diasporei, atragerii n activiti asociative a tinerilor i migranilor aflai de mult vreme n Italia, care snt mai bine integrai i pot dedica o parte din tim-pul lor voluntariatului.

  Lipsa de implicare sau implicarea insuficient a asoci-aiilor diasporei n cooperarea pentru dezvoltarea rii de origine.

  Cauzele acestei probleme snt diferite: de la autolimitarea doar la activiti de promovare a culturii pn la lipsa unei vi-ziuni pozitive i a beneficiilor care s-ar putea obine n urma cooperrii; de la analfabetismul aproape total al asociaiilor n domeniul cooperrii cu ara de origine pn la lipsa interesului din partea autoritilor din Republica Moldova i ONG-uri-lor moldoveneti, care, pur i simplu, nu valorific potenialul asociaiilor din strintate. n acest caz ar fi bine s inem cont de faptul c persoanele care se ntorc de peste hotare au cuno-

 • 35

  tine i experiene noi. Unii acumuleaz un capital financiar i pot s-l lanseze n afaceri, alii au un capital social, experiene, aptitudini i idei importante pentru ara lor. Trebuie s folosim acest lucru pentru a promova cooperarea cu ara de origine, trasformnd diaspora dintr-un exod masiv de persoane ntr-o colectivitate purttoare de beneficii, care contribuie la solida-rizarea dintre migrani i ara de origine.

  Recomandri pentru o activitate eficient a asoci-6. aiei de migrani

  Care snt principalele surse de finanare a unei aso-ciaii de migrani?

  Principalul capital al unei asociaii obteti este, desigur, capitalul uman membrii care presteaz servicii voluntare n asociaie. n afar de aceasta, pentru a-i desfura activitile, asociaia are nevoie i de venituri pentru a acoperi cheltuielile. Principalele surse de finanare pot fi att din ara-gazd, ct i din ara de origine. n afar de taxele de aderare i cotizaii, exist urmtoarele surse de finanare:

  donaii libere i sponsorizri din partea agenilor privai;

  contribuii din partea instituiilor statale;finanri n cadrul granturilor;ncasri din organizarea activitilor asociative (expoziii, servicii, concerte .a.);

  venituri realizate din activitatea economic ocazional;

  alte ncasri care nu snt interzise de lege.Cum pot fi utilizate alocaiile primite de la o institu-ie public?

  n cadrul diferitor programe de finanare, statul italian acord sprijin asociaiilor de imigrani la cererea acestora,

 • 36

  prin ncheierea unor contracte pentru prestare de servicii, granturi sau prin ctigarea, n baz de concurs, a unor fon-duri cu caracter social. Astfel, statul contribuie la susine-rea asociaiilor, promovnd n favoarea lor diverse faciliti fiscale. Asociaiile pot fi scutite parial sau integral de plata unor impozite n conformitate cu legislaia fiscal. Alocaiile primite de la instituii nu snt sponsorizri pentru asociaii, dar un sprijin economic pentru realizarea proiectelor i acti-vitilor de utilitate social. Condiiile pentru alocarea con-tribuiilor trebuie respectate de asociaie, iar verificarea de ctre instituii a activitilor ntreprinse de asociaie este o practic deseori ntlnit.

  Care snt cele mai rspndite metode de colectare a fondurilor?

  Prin colectarea de fonduri subnelegem nu doar colectarea de bani, dar i alte forme de sprijin pentru asociaie. Printre acestea pot fi diferite servicii acordate organizaiei, bunuri ma-teriale sau echipament, spaii utile desfurrii activitilor so-ciale, publicitate cu scop de promovare a asociaiei, transport .a. Este important s se caute fonduri nu doar la un singur donator/finanator, dar pe mai multe ci, publice sau private. De asemenea, este recomandabil s acordai atenie persoanei care se ocup de colectarea fondurilor este necesar o atitu-dine managerial. Cele mai utilizate ci de colectare a fondu-rilor snt urmtoarele:

  Solicitarea personal Aceast cale const n ntlnirea personal cu donatorul.

  Contactul direct constituie cea mai convingtoare tehnic de colectare a fondurilor. Este bine s studiai potenialul donator nainte de cerere i s-l contactai n prealabil la telefon sau s-i trimitei o scrisoare n care s prezentai asociaia, activi-tile pe care dorii s le realizai. n urma ntlnirii nu uitai s

 • 37

  mulumii donatorului din numele asociaiei. Dup utilizarea fondurilor, explicai donatorului cum au fost folosite acestea.

  Solicitarea telefonic Aceast tehnic este utilizat deseori de organizaii, dar n

  cazul nostru (asociaie de migrani) exist unele particulariti de care trebuie s inem cont. Mai nti de toate persoana care va contacta telefonic un donator autohton trebuie s vorbeasc bine limba rii-gazd. Pentru a facilita discuia, ar fi bine s trimitei o scrisoare de solicitare n prealabil (de obicei, prin e-mail) cu informaiile detaliate privind motivul contactrii. Persoana care va contacta donatorul trebuie s fie politicoas i s se asigure chiar de la nceputul discuiei c acesta are suficient timp la dispoziie pentru a discuta. De multe ori va trebui s telefonai ulterior pentru a reaminti despre solicitare. E bine s v pregtii n scris unele informaii pe care le vei folosi n conversaie.

  Solicitarea prin mass-mediaAceast tehnic este folosit deseori de asociaiile de volun-

  tariat n cazul colectrii de fonduri pentru persoanele care au suferit n urma calamitilor naturale. Asociaiile de migrani re-uesc n acest mod s adune fonduri sau bunuri materiale pentru a le expedia ca ajutor umanitar n ara de origine. Mesajul trans-mis prin mass-media trebuie s indice cu exactitate cine cere, pentru ce cere, modul de susinere i adresa de contact.

  Solicitarea prin pot Solicitarea prin pot poate fi folosit mai ales n cazul re-

  solicitrilor sau cnd donatorul se afl la o distan destul de mare, cum ar fi n ara de origine. Aceast tehnic necesit un timp mai ndelungat pentru atingerea rezultatelor i, evident, presupune unele cheltuieli. Atragei atenie la redactarea scri-sorii i, dac e necesar, cerei ajutorul unei persoane calificate, mai ales dac scriei ntr-o limb diferit de cea matern.

 • 38

  Consilii practice pentru o asociaie de migrani

  inei cont c asociaiile migranilor au aceleai drep-turi i posibiliti ca i asociaiile autohtone. Realizai-le!

  Fii coreci cu toi membrii organizaiei, nu ignorai ideile altora, lsai s se implice toi doritorii n acti-viti, fiecare migrant are o experien i un potenial important pentru asociaie.

  Formai o echip bun nu doar din lider i cei apro-piai, selectai persoane active pentru diverse dome-nii, aceasta va da mai mult credibilitate organizaiei voastre. A crea o asociaie sau a scrie un proiect este mult mai uor dect a forma o echip multilateral dez-voltat. Nu uitai c succesul adevrat al organizaiei depinde mult de echip.

  Fii transpareni n aciuni. Migrantul, aflndu-se ntr-un mediu strin, are deja o predispoziie spre nchi-dere, de aceea fii deschii, nu lsai nicio umbr de dubiu privind anumite donaii sau fonduri obinute din proiecte, utilizai-le n cadrul asociaiei i realizai prin intermediul lor alte activiti de utilitate social.

  Nu v transformai dup nregistrare n asociaie doar pe hrtie, ncercai s lucrai i s obinei rezultate chiar i cu propriile puteri, fr fonduri iniiale.

  Promovai tinerii migrani, ei posed un capital social deosebit pentru societatea-gazd i pot aduce idei i valori noi n cadrul asociaiei.

  Fii atractivi pentru destinatarii activitilor voastre, pentru evenimente alegei o denumire interesant, re-alizai activiti att de divertisment, ct i de utilitate social concret pentru beneficiari, astfel vei atrage un public mai mare.

 • 39

  Atribuii vizibilitate aciunilor ntreprinse, nu rmnei ghetoizai doar n cercul conaionalilor, ieii n ex-terior cu activiti, evenimente sau propuneri.

  Asociaia trebuie s fie deschis, transmitei experi-ena acumulat i altor asociaii, informai-i i pe co-legi despre proiecte, activiti i colaborrile pe care le avei.

  Colaborai cu reprezentanii Administraiei Publice Locale pentru ei asociaia voastr are aceleai drep-turi ca i asociaiile autohtone, un parteneriat cu ei o sa v avantajeze puternic activitatea.

  Colaborai i realizai parteneriate cu alte asociaii ob-teti, moldoveneti sau nu.

  Activitile asociaiei trebuie s fie mediatizate pro-movai i facei publice activitile prin plasri ale ar-ticolelor i pozelor pe site-uri, n ziare, reviste i alte canale de informare.

  Atragei fonduri cutai finanri n diferite domenii: administraia public local, sectorul nonprofit, ageni privai att n ara-gazd, ct i n ara de origine.

  Promovai valorile democratice i cultura voluntaria-tului, cultivai-le membrilor asociaiei i beneficiarilor activitilor voastre implicarea i responsabilitatea ci-vic.

  Sfaturi utile pentru migranii moldoveni n Italia7.

  Statul italian acord fonduri i servicii importante pentru integrarea imigranilor prin intermediul diferitor instituii de stat. Deseori de aceasta se ocup i sectorul teriar, printre care i o bun parte a asociaiilor de sau pentru imigrani. Asocia-iile moldovenilor din Italia pot contribui i ele ntr-o msur oarecare la acordarea serviciilor de consultan, suport i ori-

 • 40

  entare pentru conaionalii lor. n continuare gsii unele infor-maii utile, dar nu complete n acest sens.

  Cum pot intra legal n Italia?

  Pentru a intra legal n Italia este nevoie de viz eliberat de Ambasada Republicii Italiene din Chiinu. Aceast viz i va permite intrarea n Spaiul Schengen sau numai n teritoriul italian. Viza nu este necesar pentru cei care au deja permis/carte de edere n Italia sau alt stat UE. Viza se cere pentru unul din urmtoarele motive: munc subordonat, munc se-zonier, activitate pe cont propriu, rentregirea familiei, studii, tranzit, turism, afaceri, adopii, tratamente medicale, motive diplomatice, familiale, ntreceri sportive, invitaie, misiune, motive religioase. Dac intri n Italia fr viz sau permis de edere, comii o infraciune care se pedepsete cu o amend de la 5.000 de euro la 10.000 de euro.

  Ce este permisul de edere i cum se obine?

  Este o autorizaie care ofer strinului dreptul de edere pe teritoriul statului italian. n dependen de motivele pentru care l ceri, poate s aib o durat de 6 sau 9 luni, 1 an, 2 ani sau o durat nelimitat (cartea de edere). Permisul de edere se cere la Chestur ntr-o perioad de opt zile lucrtoare din momentul intrrii pe teritoriul italian, prin intermediul ofici-ilor potale indicate pentru expediere, folosind kit-ul cores-punztor, disponibil n oficiile potale i ghieele patronatelor i primriilor care presteaz astfel de servicii. Cererea pentru primul permis de edere pe motiv de munc subordonat i pentru rentregirea familiei se face telematic direct la Ghieul Unic pentru Imigraie. Acesta a emis n preceden autoriza-ia de nulla osta, care i este nmnat n momentul semnrii contractului de edere mpreun cu plicul care trebuie transmis de la oficiul potal.

 • 41

  Cum se rennoiete permisul de edere?

  Pentru rennoire trebuie s prezini o cerere la Chestorul Provinciei i s transmii kit-ul potal corespunztor cu cel pu-in 60 de zile nainte de expirarea valabilitii permisului de edere. Rennoirea este supus verificrii condiiilor specifice pentru eliberare prevzute de lege.

  Permisul de edere nu poate fi rennoit sau prelungit, dac ai ntrerupt ederea n Italia rmnnd n strintate pe o peri-oad de peste 6 luni consecutive sau mai mare dect jumtatea perioadei de valabilitate a permisului tu de edere, cu excep-ia motivelor grave (serviciu militar, motive grave de sn-tate). n momentul transmiterii kit-ului potal se anun data prezentrii la Chestur pentru a lsa amprentele i fotografiile. Dup aceasta vei fi invitat a doua oar pentru primirea permi-sului de edere.

  Atenie: eliberarea i rennoirea permisului de edere snt supuse taxrii cu o sum ntre 80 de euro i 200 de euro (ex-clus n cazul permiselor de edere pe motiv de azil, cerere de azil, protecie subsidiar, pentru motive umanitare).

  Care snt drepturile i obligaiile titularului permisu-lui/crii de edere?

  Drepturile titularului permisului de edere:

  te poi nscrie la Serviciul Sanitar Naional;poi cere o nscriere n registrul strii civile n cadrul primriei de reedin;

  te poi nscrie la Centrele pentru plasarea forei de munc;

  i poi regulariza poziia cu INPS (Institutul Naional pentru Asigurri Sociale);

 • 42

  i poi regulariza poziia cu INAIL (Institutul Naional pentru Protecia Muncii);

  poi cere nscrierea fiilor ti minori n nvmntul obligatoriu;

  poi adera la o asociaie sau o poi crea;te poi nscrie ntr-un sindicat.

  Ai obligaia de a prezenta permisul de edere, paaportul sau orice alt document de identitate:

  funcionarilor administraiei publice, dac ai nevoie de diferite autorizaii sau nscrieri;

  la cererea ofierilor i agenilor de securitate public; n caz contrar poi fi pedepsit cu arestul de pn la 1 an i o amend de pn la 2000 de euro;

  la cererea autoritilor de securitate public, care i pot solicita informaii i dovezi privind venitul tu (din munc sau din alt surs legal), suficient pentru a te ntreine pe tine i pe membrii familiei tale care triesc n Italia.

  Ce este cartea de edere i cum se obine?

  Este un document care autorizeaz ederea pentru o perioa-d nelimitat n Italia i se obine n urmtoarele cazuri:

  dac eti regular n Italia de cel puin 5 ani i ai un per-mis de edere valabil;

  dac eti un cetean strin, so/soie, fiu minor sau p-rinte, care triete cu un cetean italian sau cetean al unui stat UE cu rezidena n Italia;

  dac eti so/soie, fiu minor, fiu major ntreinut, p-rinte ntreinut care nu are un ajutor adecvat din partea familiei n ara de origine sau de provenin, al unui ce-

 • 43

  tean strin deja titular al unei cri de edere UE, cu condiia de a putea demonstra c are un venit suficient pentru a te ntreine;

  este nevoie susinerea unui test de cunoatere a limbii italiene nivelul A2.

  Trebuie s faci cerere utiliznd formularul prevzut de ctre Ministerul Afacerilor Interne. n cerere va trebui s indici:

  datele generale complete;

  declaraia locurilor de reziden din ultimii 5 ani;

  sursele de venit; 4 fotografii; permis de edere + copie; paaport + copie; copia codului fiscal; certificatul de cazier judiciar i certificatul c nu ai pro- ces penal n curs;

  ultima declaraie de venituri sau a modelului CUD; certificatul strii familiale sau autocertificare pe pro- pria rspundere;

  un timbru fiscal de 14,62 euro.

  n plus, dac eti un salariat:

  declaraia angajatorului + copia documentului de iden- titate al semnatarului;

  copia ultimului stat de plat; copia documentelor cu privire la angajare; copia contribuiilor pltite la INPS (pentru menajere i ngrijitoare).

 • 44

  Ce trebuie s fac pentru rentregirea familiei n Ita-lia?

  Trebuie s ai un permis de edere regular de cel puin 1 an i s ceri autorizaia nulla osta la Ghieul Unic al Prefecturii. Pentru aceasta este necesar s ai:

  mijloacele materiale suficiente, cu declaraia de veni- turi;

  o locuin adecvat cu certificatele necesare eliberate de instituiile publice locale.

  Poi cere rentregirea cu urmtorii membri ai familiei:

  soia/soul nedivorai legal; fiii minori, chiar i ai soului sau nscui n afara cstoriei, necstorii, cu acordul celuilalt so;

  fiii majori necstorii, ntreinui de prini, n cazul n care nu pot n mod permanent s-i asigure satisfacerea nevoilor eseniale ale vieii din cauza strii de sntate care a dus la invaliditate total;

  prinii ntreinui, care nu au ali copii n ara de ori- gine sau prinii care au depit vrsta de 65 de ani, n cazul n care ali copii nu pot s-i ntrein din motive grave de sntate, confirmate de medic.

  Autorizaia nulla osta este eliberat de Ghieul Unic pentru Imigraie n termen de cel puin ase luni.

  Ce documente snt necesare pentru rentregirea fa-miliei?

  cererea autorizaiei ( nulla osta) pentru rentregirea fa-miliei la Ghieul Unic pentru Imigraie;

  copia paaportului i originalul; copia permisului de edere i originalul;

 • 45

  copia paaportului rudelor care se reunesc; contractul de chirie sau actul de cumprare a casei de locuit (dac persoana locuiete n casa angajatorului, acesta trebuie s declare acordul de a gzdui pe timp nelimitat rudele angajatului);

  adeverina de conformitate a locuinei cu criteriile igienico-sanitare, eliberat de primrie;

  venitul anual, care nu trebuie s fie inferior sumei sta- bilite de lege;

  declaraia din partea angajatorului, n care se specific tipul raportului de munc i retribuia lunar/contractul de munc;

  copia crii de identitate a angajatorului; certificatul de cstorie, tradus i legalizat n cazul reu- nirii cu soul/soia;

  certificatul de natere a copiilor, tradus i legalizat. Cum se obine cetenia italian?

  Cetenia italian se obine n urmtoarele cazuri:

  n mod automat: prin descenden din cetean italian, adopie de minor.

  Prin elecie de la mplinirea vrstei de 18 ani i pn la mplinirea vrstei de 19 ani, timp de 1 an, dac te-ai nscut n Italia i ai reziden legal i fr ntrerupere de la natere pn la mplinirea vrstei de 18 ani.

  La cerere pentru cstorie cu un cetean/c italian/ sau pentru diferii ani de reziden.

  Cum pot intra pe piaa muncii n Italia?Exist dou posibiliti:

  direct n Italia, dac eti regular;1) din strintate, prin chemare.2)

 • 46

  Pentru a lucra n Italia, trebuie s ai un permis de edere pentru munc subordonat, munc pe cont propriu, motive de familie i de rentregire a familiei, azil politic, protecie socia-l, studii i pregtire profesional n anumite condiii, asistena minorilor (printe care asist un fiu bolnav).

  Nu poi lucra, dac ai un permis de edere pentru tratament medical, turism, motive religioase, vrst minor, cerere de azil politic, afaceri, justiie.

  Care este raportul i contractul de munc n Italia?

  n Italia, raportul de munc poate fi:

  munc subordonat pe timp nelimitat, limitat sau se- zonier;munc parasubordonat (de exemplu: contract de cola- borare la un proiect);munc p e cont propriu.

  Salariul minim pentru munc este stabilit n baza contractu-lui colectiv de munc (la nivel naional, regional, provincial), care trebuie s fie respectat ntotdeauna de angajator. Angaja-tul este supus indicaiilor, puterii ierarhice i de control al an-gajatorului. Orarul normal de munc este stabilit la 40 de ore pe sptmn; se poate recurge i la lucru n afara programu-lui. Angajatul are dreptul la 11 ore de repaus consecutiv dup fiecare 24 ore i o perioad de repaus de cel puin 24 de ore consecutive dup fiecare perioad de 7 zile. Concediul anual pltit trebuie s aib de obicei durata de 4 sptmni.

  Ce este sindicatul?

  Este o asociaie de lucrtori pentru protejarea drepturilor i intereselor angajailor. Sindicatul i reprezint pe cei nscrii i stipuleaz contracte colective naionale de munc. Imigranii pot gsi sprijin n cadrul sindicatelor nu numai pentru aprarea drepturilor ca muncitori, dar i la rezolvarea diferitor probleme

 • 47

  de ordin birocratic, cum ar fi rennoirea permisului de edere sau cursuri de limba italian.

  Cum se ncheie un contract de munc?

  n momentul angajrii, angajatorul trebuie s nmneze an-gajatului o declaraie semnat cu datele nregistrrii n Regis-trul societii, cu urmtoarele informaii:

  datele personale ale angajatului; locul de munc i data nceperii raportului de munc; durata raportului de munc; ncadrarea, nivelul i calificarea angajatului; retribuia i durata concediului pltit; orarul de munc; termenul de preaviz n caz de ncheiere a raportului de munc.

  Unde pot s m adresez pentru a gsi un loc de mun-c?

  n acest caz te poi adresa la Centrele pentru plasarea for-ei de munc create pentru a favoriza ntlnirea ntre cererea i oferta de munc, pentru a preveni omajul i a nlesni in-trarea pe piaa muncii a persoanelor cu risc de omaj. Pentru aceasta trebuie s te nscrii n aa-numita list de nregistrare a datelor muncii, care cuprinde datele tale cu informaii asupra experienelor tale de pregtire profesional i disponibilitii tale de a lucra. Legea garanteaz lucrtorilor strini regulari i familiilor lor acelai tratament i aceleai drepturi ca i lu-crtorilor italieni. Ca i acetia, te poi adresa pentru a primi ajutor la gsirea unui loc de munc att la Centrele de plasare a forei de munc, precum i la ageniile private pentru anga-jare. Ageniile snt structuri private autorizate, care se ocup de cutarea i selecionarea de personal, de intermediere ntre

 • 48

  cererea i oferta de munc, furnizarea de angajai pentru ntre-prinderi etc.

  Unde pot s m adresez dac am pierdut locul de munc i nu am cas?

  Pentru aceste cazuri exist structuri care garanteaz o se-rie de servicii de asisten social i ofer domiciliu temporar strinilor. Dac eti un strin cu un permis de edere n regu-l pentru munc, familie i eti nscris pe listele Centrelor de plasare a forei de munc, dar nu ai posibilitatea de a-i gsi singur un domiciliu, te poi adresa la aceste centre, care ofer servicii gratuite.

  Ce este Serviciul Sanitar Naional i cum pot s m nscriu?

  Serviciul Sanitar Naional (SSN) este un ansamblu de structuri i servicii care asigur protecia sntii i asistena sanitar tuturor cetenilor italieni i strini. Ceteanul strin rezident n Italia, cu un permis de edere regular, are dreptul la asistena sanitar asigurat de ctre Serviciul Sanitar Naional. nscrierea se face la Societatea Sanitar Local (Azienda Sa-nitaria Locale ASL) din zona n care ai rezidena. nscrierea la SSN este obligatorie pentru cetenii strini care dein carte de edere CE, permis de edere pentru munc, familie i alte cazuri. Urmeaz s prezini: permisul de edere, codul fiscal, s declari rezidena anagrafic. De asemenea, este important s primeti legitimaia sanitar, care este un document eliberat de ctre ASL i demonstreaz nscrierea la SSN. Legitimaia este indispensabil pentru a beneficia de prestaii sanitare i pentru a avea acces la servicii.

 • 49

  Care sunt asociaiile constituite de ctre/pentru cet-enii moldoveni n Italia?

  Unele liste a asociaiilor sunt ntocmite de ctre Ambasa-da sau Consulatul R. Moldova n Italia. Exist un registru a asociaiilor de peste hotare organizat de Biroul Relaii Interet-nice. Deasemenea informaii despre nregistrarea asociaiilor de migrani pe teritoriul Italiei sunt n registrele constituite de municipaliti, provincii sau regiuni din Italia. Asociaiile sunt libere s se nscrie sau nu la aceste registre i liste. nscrierea asociaiei nu este obligatorie, dar este recomandat pentru in-staurarea unui raport de colaborare cu instituiile menionate i pentru o da vizibilitate organizaiei. Datele din diferite surse contureaz o list de circa 50 de asociaii moldoveneti pe teri-toriul Italiei. Se precizeaz c acest list nu indic activitatea real a asociaiilor, dar este o list de caracter informaional fr presupunerea de a fi complect sau definitiv. Este posibil c unele din asociaiile enumrate mai jos nu activeaz actual sau altele noi s-au format ntre timp, dar nu sunt cunoscute.

  DeNUMIReA ASOCIAIeI ORAULAsociaia de promovare social Italia-Moldova Onlus Besozzo Asociatia Moldbrixia Brescia Asociaia Prietenia Italia - Bologna Bologna Asociaia Moldova din Bologna BolognaAsociaia Moldova Datina BolognaAsociaia Moldova-Doina-Como ComoAsociaia cultural ,,Moldova FidenzaAsociaia Sperana FaenzaAsociaia ,,Moldavi nelle Marche FabrianoAsociaia Moldleal FlorenaAsociatia Moldova GrossetoAsociaia Moldova in Italia GrossetoAsociatia socio-culturala Mihai Eminescu Reggio Emilia Asociaia cetenilor moldoveni n Italia A.C.M.I. Reggio EmiliaAsociaia Codru Reggio EmiliaAsociaia Ritrovo MestreAsociaia Dacia Mestre

 • 50

  Associaia de sport si timp liber a comunitii moldave Olimpia MestreAsociaia A braccia aperte MestreAsociaia Nash Mir MargheraAsociaia moldo-italian pentru colaborare i integrare A.M.I.C.I.

  Mogliano Veneto

  Asociatia culturala italo-moldava Steaua MoldoveiMercato San Severino

  Asociaia Cetenii moldoveni din Italia MilanoAsociaia Integrazione in Italia MilanoAsociaia cultural Immigrati Italia-Moldova NapoliAsociatia Vocea moldav OrvietoAsociaia Moldavi in Veneto PadovaAsociaia Batina comunita dei cittadini moldavi e non solo PadovaAsociia moldo italian de culur i art A.M.I.C.A. PadovaAsociaia InMoldova Onlus Panchi Asociaia A.I.M. - associazione immigrati nel mondo PerugiaAsociaia de promovare cultural Dacia RomaAsociatia Gazeta Basarabiei RomaAsociaia Assomoldave RomaAsociaia ncredere RomaAsociaia ,,Associazione Nazionale Immigrati Moldavi in Italia RomaAsociaia de promovare socio-cultural Doina Roma Asociaia Moldova nel Mondo RomaAsociaia cultural Plai Roma Asociaia San Mina Onlus RomaAsociaia moldo-italiana ,,Moldova Europea Onlus RomaAsociaia Insieme RovigoAsociaia multicultural Armonia Spinea Asociaia Federaia asociaiilor diasporei moldave n Italia i Ue Spinea

  Asociaia Moldinit TrevisoAsociaia socio-cultural Speranza-Onlus TorinoAsociaia culturala italo-moldava Plai TorinoAsociaia cultural moldav Basarabia TorinoInstitutul de cooperare i dezvoltare Italia-Moldova TriesteAsociaia Moldova Trento Asociaia de promovare social italo-moldav Arcoba-leno Trento Asociaia moldovenilor Amati TrentoAsociaia Sostegno ai cittadini moldavi VeronaAsociaia Centrul Diaspora Moldova Italia VeneiaAsociaia cultural- teatrala Eventus Veneia

 • Proiect UE Consolidarea capacitilor de gestionare a migraiei n Republica Moldova Adresa: str. Vlaicu Prclab 77, of. 6. MD-2012, Chiinu, MoldovaTel/fax: + 373 (0) 22 213142e-mail: [email protected] site: www.legal-in.eu


Recommended