Home >Documents >Ghid asociatii italia

Ghid asociatii italia

Date post:28-Mar-2016
Category:
View:227 times
Download:5 times
Share this document with a friend
Description:
Ghidul de faţă este destinat asociaţiilor şi grupurilor de iniţiativă ale cetăţenilor moldoveni din această ţară. Alcătuit ca un îndrumar de urmat pentru înfiinţarea unei organizaţii obşteşti de migranţi, el cuprinde informaţii de bază privind funcţionarea asociaţiilor, înscrierea lor la diferite registre, legislaţia în vigoare şi alte recomandări pentru o bună funcţionare a lor. Sînt ilustrate sintetic unele caracteristici ale asociaţiilor, precum şi prezentate unele informaţii elementare despre drepturile şi obligaţiile migranţilor din această ţară.
Transcript:
 • Ghid privind crearea unei asociaii de moldoveni

  n italia

  Oferit de Uniunea European i Agenia Public de Angajare din Suedia

 • Ghid privind crearea unei asociaii de moldoveni

  n italia

  Oferit de Uniunea European i Agenia Public de Angajare din Suedia

 • CZU 061.2(450)(036)

  J 75

  Acest ghid a fost elaborat cu susinerea financiar a proiectului Uniunii Europene Consolidarea capacitilor de gestionare a migraiei n Republica Moldova . Opiniile i ideile exprimate n acest ghid nu redau viziunea oficial a Uniunii Europene sau a autoritilor statului italian. Pentru a avea informaia complet rugm s citii ghidul ofi-cial, emis de autoritile relevante.

  Aceast publicaie poate fi gsit n versiune online, pe site-ul:

  www.legal-in.eu

  Autorul ghidului : Oleg JosanuColaboratori : Olga Coptu, Jana Renia

  Descrierea CIP a Camerei Naionale a Crii

  Ghid privind crearea unei asociatii de moldoveni in Italia / Oleg Josanu. -Ch. : Epigraf, 2012. - 48 p.

  ISBN 978-9975-125-01-7.

  ISBN 978-9975-125-01-7.

 • Cuprins

  Prefa ................................................................................41. Constituirea unei asociaii ..............................................52. Modul de funcionare a unei asociaii ..........................133. nregistrarea asociaiei .................................................204. Aspecte fiscale ale asociaiei ........................................235. Asociaiile migranilor moldoveni din Italia ................276. Recomandri pentru o activitate eficient a asociaiei

  de migrani .................................................................357. Sfaturi utile pentru migranii moldoveni n Italia .......39

 • 4Prefa

  Pe parcursul ultimelor dou decenii Republica Moldova trece printr-un semnificativ proces de emigraie. O bun parte din populaia rii a emigrat, stabilindu-se temporar sau defi-nitiv peste hotare. Studiile efectuate n domeniu cuprind date statistice privind remitenele sau vorbesc despre consecinele migraiei.

  O alt latur important a fenomenului migraiei, puin stu-diat la momentul actual, este cea a autoorganizrii migranilor moldoveni n asociaii obteti n rile de destinaie. Aceste asociaii reprezint un important patrimoniu social att pentru diaspor, ct i pentru ara de origine sau ara-gazd. Formele de autoorganizare a migranilor asociaii sau grupuri de in-iativ demonstreaz c, oriunde s-ar afla, emigranii poart cu sine un important capital social. Voina de a duce o via social activ i spiritul civic exprimat n cadrul asociaiilor de migrani vin din necesitatea pstrrii legturii cu ara de origine, dar reprezint totodat un important instrument de in-tegrare local.

  Asociaiile de moldoveni de peste hotare joac un rol de-finitoriu n modelarea comunitii de conaionali ca actori so-ciali activi. n Italia au fost nregistrate circa 50 de asociaii i fiecare dintre ele este implicat ntr-un mod sau altul n acest proces. Ghidul de fa este destinat asociaiilor i grupurilor de iniiativ ale cetenilor moldoveni din aceast ar. Alctuit ca un ndrumar de urmat pentru nfiinarea unei organizaii ob-teti de migrani, el cuprinde informaii de baz privind func-ionarea asociaiilor, nscrierea lor la diferite registre, legisla-ia n vigoare i alte recomandri pentru o bun funcionare a lor. Snt ilustrate sintetic unele caracteristici ale asociaiilor, precum i prezentate unele informaii elementare despre drep-turile i obligaiile migranilor din aceast ar. Ghidul pre-tinde a fi nu o prezentare exhaustiv n domeniul nonprofit al migranilor moldoveni, ci un ndrumar care pune accentul pe

 • 5aplicabilitatea informaiilor propuse i pe orientarea primar n sectorul teriar din Italia, cu scopul de a oferi suport asocia-iilor diasporale i grupurilor de iniiativ referitor la crearea, activitatea i consolidarea capacitilor instituionale ale aces-tora.

  Constituirea unei asociaii1.

  Ce este o asociaie obteasc?

  Asociaia obteasc este o formaiune necomercial, con-stituit benevol de ctre un grup de persoane n baza comuni-unii de interese cu caracter social, cultural, umanitar, religios sau sportiv, n cadrul creia toi participanii snt de acord cu realizarea unor obiective sau scopuri propuse. Asociaiile ob-teti de imigrani au aceleai drepturi i obligaii ca i asocia-iile autohtone i i desfoar activitatea conform legislaiei rii-gazd. Reglementarea juridic a asociaiilor se face con-form Constituiei, Codului Civil i altor legi speciale dedicate domeniului nonprofit. Elementele de baz ale asociaiei snt Actul Constitutiv, Statutul i cel puin dou organe obligatorii: adunarea i consiliul director.

  Asociaia trebuie s fie recunoscut de stat?

  n funcie de activitatea desfurat, exist dou tipuri ge-nerale de asociaii:

  asociaii recunoscute din punct de vedere juridic;I.

  asociaii nerecunoscute din punct de vedere juridic.II.

  Pentru a fi recunoscut, asociaia trebuie s fie constitui-t printr-un act public autentificat de un notar (art. 14-24 al Codului Civil). Statutul i actul constitutiv vor trebui s con-in o serie de indicaii, dintre care cea mai important este existena unui patrimoniu adecvat n vederea realizrii scopu-

 • 6lui social. Aceste organizaii trebuie sa obin o recunoatere de personalitate juridic din partea statului, care le confer prerogative specifice pe baza unor condiii determinate, cum ar fi autonomia patrimonial i rspunderea fa de creditorii asociaiei. Recunoaterea juridic a asociaiei se bazeaz pe deinerea de ctre aceasta a unui patrimoniu suficient pentru a garanta n mod stabil realizarea obiectivelor trasate. Patrimo-niul asociaiei este separat complet de cel al administratorilor i membrilor si i pentru eventuale datorii ea rspunde doar cu capitalul asociativ.

  Deci, este mult mai simpl constituirea unei asociaii nere-cunoscute, care este supus unui regim juridic simplificat fa de cel prevzut pentru asociaiile recunoscute. n cazul nostru, ca i n marea majoritate a organizaiilor obteti italiene sau de migrani, este bine-venit alegerea formei nerecunoscute a asociaiei. Asociaiile nerecunoscute snt cele care nu au cerut recunoaterea de ctre stat a aa-numitei personaliti juri-dice. Aceste asociaii pot s nu aib niciun capital, deoarece acesta nu este esenial pentru constituire. Ele pot s acioneze liber pentru atingerea propriilor scopuri, reglementnd rapor-turile interne i externe prin anumite reguli prevzute n actul constitutiv i statut (art. 36 al Codului Civil).

  E mai bine sa m nscriu ntr-o asociaie deja consti-tuit sau s constitui una nou?

  Dac doreti s dedici o parte din timpul tu liber sectoru-lui al treilea, atunci ai dou alegeri. n cazul n care ai gsit o organizaie care exist deja i corespunde intereselor tale, te nscrii i astfel eti scutit de cutarea adepilor, scrierea statu-tului, nregistrarea i administrarea organizaiei. n acest caz nu vei conta pe rolul de lider, s-ar putea s nu stabileti relaii bune cu membrii asociaiei sau, pur i simplu, poi s nu fii admis n organizaie. O alt posibilitate este atunci cnd, avnd caliti de lider sau bun organizator, hotrti s nfiinezi tu

 • 7nsui o organizaie, ca s obii succes n domeniul care te in-tereseaz. n acest caz, trebuie s ii cont c va trebui s atragi alte persoane i s organizezi restul n echip. Alege una dintre aceste dou ci i drumul spre sectorul teriar i este deschis.

  Cum se constituie o asociaie?nainte de a ncepe procedura de nregistrare, fondatorii

  asociaiei (cel puin trei) decid asupra ideii de a crea asociaia obteasc, asupra denumirii organizaiei, scopurilor i obiecti-velor, modalitilor de activitate. Toate acestea se scriu ntr-un acord contract al fondatorilor , care este Actul Constitutiv i Statutul. Exist patru modaliti de elaborare a contractului de asociere:

  Act public ntocmit la notar.1)

  Scriere privat autentificat i semnat n prezena unui 2) notar.

  Scriere privat nregistrat la Agenia pentru Venituri 3) Agenzia delle Entrate (cel mai des ntlnit i reco-mandat).

  Scriere privat neautentificat i nenregistrat, ntoc-4) mit i semnat de asociai.

  Decizia de constituire a asociaiei obteti se adopt la adu-narea general a fondatorilor asociaiei, concomitent cu apro-barea actului constitutiv, statutului, organelor de conducere i persoanei mputernicite s reprezinte asociaia n procesul n-registrrii. Din punct de vedere practic, asociaia poate fi cre-at n dou moduri:

  Constituirea simultan, cnd persoanele care intenio-1) neaz s formeze o asociaie se reunesc n mod spontan n adunare i purced la constituirea acesteia.

  Constituirea pe etape, cnd persoanele interesate s con-2) stituie o asociaie propun publicului programul asoci-aiei, eventual prin intermediul colectrii de semnturi

 • 8ale celor ce doresc s adere la program. Ulterior este convocat o adunare, denumit constitutiv, la care particip persoanele care au aderat deja la program i se purcede la redactarea actului constitutiv, a statutului i la numirea n funciile sociale.

  Ce este Actul Constitutiv?

  Actul constitutiv i statutul trebuie s cuprind norme re-feritoare la denumirea asociaiei, sediu, patrimoniu, scopul nonprofit, drepturile i obligaiile membrilor, modul de func-ionare a asociaiei, condiiile de admitere a noilor asociai, modalitatea de desfiinare a asociaiei i mprirea capitalului existent. Acordul scris dintre fondatorii asociaiei este numit Act Constitutiv (Atto Costitutivo) i st la baza formrii aso-ciaiei. Actul de constituire, elaborat i aprobat de fondatori n modul stabilit, reprezint temeiul juridic i expresia consim-mntului privind nfiinarea organizaiei necomerciale. Ac-tul de constituire trebuie s corespund condiiilor stabilite de lege i s indice obligatoriu urmtoarele date:

  denu mirea i sediul scopul i activitile datele membrilor fondatori numr neli mitat al membrilor adereni

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended