+ All Categories
Home > Documents > Ghid ABA cap1

Ghid ABA cap1

Date post: 16-Dec-2015
Category:
Upload: narcis2009
View: 124 times
Download: 9 times
Share this document with a friend
Description:
invatamant special-terapia ABA
Embed Size (px)
of 30 /30
V~311Nm:l vsnuos ..:i7-~ ~ Z~
Transcript
 • V~311Nm:l vsnuos..:i7-~~

  Z~

 • 8 Ghid de terapie ABA

  Predarea prin exerciii distincte

  1.INTRODUCERE

  A. Predarea prin exerciii distincte reprezint o metodologie specific, folosit pentru acrete la maxim ansele de nvare. Este un proces de predare care poate fi utilizatpentru a dezvolta majoritatea abilittilor: cognitive, sociale, de comunicare, de joc i

  A 'de autoservire. In plus, este o strategie care poate fi folosit pentru toate vrstele ipopulaiile.

  Aceast tehnic presupune:

  1) mprirea unei sarcini n pri mai mici;

  2) predarea unei astfel de sub-pri pn cnd copilul ajunge s o stpneasc foar-te bine;

  3) exerciii repetate ntr-un interval concentrat de timp;

  4) prompt i, dup caz, reducerea promptului;

  5) folosirea procedurilor de recompensare.

  o sesiune de predare este alctuit din mai multe exerciii distincte, fiecare dintreele avnd un nceput i un sfrit bine delimitate, de aici i denumirea de "distinct".Fiecare parte a unei abiliti trebuie s fie bine nvat nainte de a se prezenta infor-matii noi elevului.,

  B. n predarea prin exerciii distincte, terapeutul prezint o informaie foarte mic incearc obinerea unui rspuns imediat din partea elevului. Acest lucru deosebeteexerciiile distincte (de tip DTT) de exerciiile continue sau de metodele mai tradiio-nale de predare, caracterizate prin oferirea unor cantiti mari de informaii, fr a seatepta ns un rspuns bine definit din partea elevului.

  c. Predarea prin exerciii distincte asigur calitatea activ a procesului de nvare. Co-piii autiti nu pot absorbi informaii printr-o simpl expunere pasiv.

 • Programe de lucru

  9. Avei mare grij la prompturile involuntare. Acestea l pot mpiedica pe elev s ajun-g s stpneasc noiunea predat, deoarece:

  a. prompturile nu sunt diminuate.

  b. rspunsurile sunt inconsecvente (rezultatele elevului par mai bune n prezenaterapeuilor care prompteaz involuntar).

  c. elevul devine foarte atent la indicii lipsite de relevan.

  PROMPTURI INVOLUNTARENonverbale Tipare Feedback Altele Privirea previzibile Expresii tipice Terapeutul Postura Exercitii Feedback rapid murmur,

  corpului comasate" cnd rspunsul rspunsul Pozitia Cerinte care e corect corect, ,

  materialelor alterneaz Feedback Terapeutul cereregulat ncetinit cnd doar un anumit

  Itemi care nu rspunsul e stimulsunt ceruti incorect,niciodat

  10. Diminuarea prompturilor trebuie s fie o preocupare primordial. Prin folosireaprogresiv a unor prompturi mai puin intruzive, vei ncuraja independena copi-lului i nelegerea noiunilor noi.

  11. O modalitate prin care puteti diminua promptul este s creteti sistematic timpul, A '

  dintre instruciune i prompt. In acest fel, elevul are ocazia s iniieze rspunsul na-inte de apariia promptului. Atenie ns: dac trec mai mult de dou sau trei secun-de pn cnd oferii prompt, s-ar putea ca elevul s nu mai in minte instruciuneape care ai emis-o verbal.

  2. Ori de cte ori este posibil, recurgei la prompturi prin manevrare a stimulului (deexemplu, schimbndu-i poziia pe mas.) Aceste prompturi sunt mai uor de dimi-nuat i ndreapt atenia elevului mai degrab spre stimul dect spre indicii exte-rioare, cum ar fi indicarea cu degetul.

  n englez, massed trials. Este vorba de o serie de exerciii n care elevului i se d n mod repetat aceeaiinstruciune. Se folosete la predarea unei noiuni noi (n.trad.).

  CENTRUL JUDEEAN DE RESURSEI DE ASiSTEN EDUCAIONAL

  CONSTANACENTRUL CE DOCUMENTARE

  Nr. inv. 2-.~7:>2--

  17

 • 18 Ghid de terapie ABA

  fii. CAPTAREA ATENTIEI,

  1. Este important s recompensai elevul de fiecare dat cnd este atent. Nu uitai sspecificai n mod clar comportamentul premiat (de pild, "Te-ai uitat FOARTEatent!", "Eti foarte-foarte atent, mi place de tine!" etc.).

  2. Pentru multi elevi, cea mai bun modalitate de a-i nvta s fie atenti este s ncepetiI I I l

  exercitiile indiferent de atentia lor. Lsati elevul s fac experienta consecintelor na-I I I "

  turale ale lipsei de atenie.

  n acest caz, e nevoie de recompense extrem de motivante.

  3. Elevul va nva mai repede s fie atent la indicii naturale dac exerciiul presupuneatenie vizual sporit (de pild, imitaie nonverbal fin, potriviri de detalii fine,nlnuiri etc.).

  4. O alt modalitate de nvtare a atentiei este s faceti s coincid instructiune a cuI I I ,

  atenia spontan a copilului i/ sau cu pauzele de la comportamentele interferente.Putei prompta ateptnd cinci secunde nainte de nceperea unui exerciiu, pentru avedea dac elevul se orienteaz n mod spontan. Deoarece instruciunea este o oca-zie pentru elev de a ctiga o recompens, prezentarea instruciunii este ea nsi orecompens secundar. Pentru a fi eficient, este absolut necesar s fie i motivant,altfel elevul va face orice pentru a ntrzia nceputul exerciiului. De asemenea, dacateptai mai mult de cinci secunde, nu facei dect s-i oferii elevului ocazii supli-mentare de a se angaja n comportamente inadecvate.

  5.. Dac neatenia este maxim, interfereaz cu nvarea, iar paii explicai mai sus nufuncioneaz, atunci trebuie s oferii indicii clare (de exemplu, "Uita-te la mine!").Dac elevul nu nelege limbajul, putei lucra programul Uit-te la mine. Nu uitai cacest program este un prompt care trebuie diminuat ct mai rapid posibil.

  EVITATI INDICIILE EXCESIVE MENITE S ATRAG ATENTIA!, ,

  Instructiuni precum "Uit-te la mine!", "Minile cuminti!", "Stai cuminte!" sau, ,apelarea copilului cu numele mic se pot transforma ntr-un obicei greu de eliminat.Trebuie s v bazai n primul rnd pe o puteArnicrecompensare difereniat pentrua obine rezultate bune i atenie de la elev. In acest fel, nu vei mai recurge att demult la indicii exterioare, iar elevul va nva s se controleze singur.

  De exemplu, dac elevul se uit spontan la terapeut, spunei: "Te-ai uitat foartefrumos la mine!!"

 • Programe de lucru

  IV. SFATURI GENERALE PENTRU ACCELERAREA PROGRESULUI

  Lucrati un numr suficient de exercitii pentru ca elevul s nvete notiune a predat.I I I I

  a. Durata sesiunilor de lucru ar trebui sa creasc treptat, pentru a nmuli ocaziilede nvtare.,

  b. Nu-i cereti elevului un interval de atentie mai mare dect cel specific vrstei lui, ,de dezvoltare.

  c. Avei grij s nu plictisii sau s frustrai elevul prin numrul prea mare de exer-citii lucrate.,

  PROBLEME CU SESIUNILE SCURTE Reduc ocaziile de nvtare., ntrerup momentele de maxim atenie i nvare. Nu sunt naturale, prin urmare reduc generalizarea i ansele de integrare ncoal.

  Pauzele scurte nu vor mai fi la fel derecompensatoare.

  2. Dac elevul ntmpin dificulti la anumite programe, aranjai ordinea n care sesucced programele, astfel nct cele dificile s fie strecurate ntre cele mai uoare.

  a. Programele mai uoare pot crete motivaia elevului.

  b. Programele mai uoare pot fi o recompens pentru parcurgerea programelormai dificile.

  c. Se creeaz un efect comportamental maxim.

  3. ncheiai sesiunea pe o not de succes. n acest fel, crete probabilitate a ca elevul svrea s mai lucreze.

  Totui, dac elevul este extrem defrustrat, e mai bine s ncheiai sesiunea indiferent de suc-ces. NU TREBUIE S CTIGAI TOATE BTLIILE!

  4. Cnd avei de predat activiti dificile, e bine s creai momente de efect comporta-mental maxim. Pentru acest lucru, inei cont de faptul c tiparele de rspuns stabilitede-a lungul mai multor exerciii faciliteaz rspunsuri bune la exerciiile urmtoare.Pentru a crea un efect comportamental maxim, descretei intervalul dintre exerciii,promptai masiv i avei grij ca oferirea recompensei/ feedbackului s dureze foartepuin. La sfritul unei serii de exerciii, oferiti o recompens mai mare.

  19

 • 20 Ghid de terapie ABA

  o alt modalitate de a crea momente de efect comportamental maxim este s facili-tai succesul prin amestecarea exerciiilor dificile cu cele uoare.

  a. Pentru a crete complianta, renuntati momentan la exercitiile dificile i lucrati, , , , ,cteva exerciii care au o probabilitate mare de rspuns corect, de exemplu acti-viti mai uoare, materiale pe care copilul deja le tie foarte bine sau activiticare sunt prin natura lor recompensatoare.

  b. Dac exist probleme de ecolalie sau finalizare a propoziiilor, inserai rspun-sul-tint ntr-o serie de exercitii verbale care evit astfel de probleme., ,

  c. Dac elevul este pe cale s rspund printr-o reacie pe care nu o putei controla,formulai o instruciune adecvat, astfel nct elevul s par c este compliant.(De exemplu, dac elevul se pregtete s arunce un cub de pe mas, spunei:"Pune eubul pe podea.")

  5. Cnd predai un exerciiu de discriminare, nu ncurajai rspunsurile "negndite"sau simpla perseverare ntr-un rspuns. Dac elevul poate s rspund corect fr sasculte instruciunea, atunci practic nu predai nimic. Exerciiile comasate (cererearepetat a aceluiai item) pot da natere unor astfel de probleme.

  Folositi exercitii extinse pentru a forta elevul s se concentreze pe ceea ce i spuneti.'" ,Acest lucru nseamn s inserai o serie progresiv mai lung de exerciii colateralentre exercitiile care se concentreaz pe itemul-tint., ,

  6. Pstrai un echilibru ntre programele de joc i celelalte programe. Jocul este esenialpentru ca elevul s aib un timp liber productiv (adic un timp n care s nu se auto-stimuleze), dar i pentru dezvoltarea abilitilor sociale i de limbaj.

  7. Fii [lexibili i avei rbdare. Nu putei rezolva toate problemele ntr-o singur zi! nvareaeste un proces de durat. Limbajul, socializarea i jocul se dezvolt de obicei de-a lungul a lunii ani ntregi de terapie.

  Cu toate acestea, nu este bine ca elevul s rspund doar atunci cnd dorete el.Adultul trebuie s fie gata s impun limite i s ntreasc contingenele.

  8. Facei foarte evident diferena dintre feedbackul pozitiv i cel corector.

  9. Nu confundai comportamentul respondenf (frustrarea) cu comportamentul ope-rarit" (manipularea). Dac este vorba despre un comportament respondent, vom

  Comportamentul respondent este un comportament involuntar, provocat de situaia care l-a precedat.Frustrarea, de pild, este o emoie involuntar declanat de un eec (n.trad.).Comportamentul operant este un comportament voluntar, ntrit de consecine. Manipularea celor dinjur, de pild, este un comportament prin care copilul poate obine ceea ce dorete, iar consecina(adic faptul c i se face pe plac) i ntrete acest comportament (n. trad.).

 • Programe de lucru 21

  avea o abordare mult mai ncurajatoare i tolerant, n schimb trebuie s fim fermicnd este vorba de comportamente operante.

  10. Ajustai terapia n funcie de comportamentele i performana elevului! Progresul sebazeaz pe rspunsurile elevului la exerciii. Modul n care lucreaz terapeutul (deexemplu, complexitatea instruciunilor pe care le emite, nivelul de prompturi folosit,rata de recompensare etc.) ar trebui s fie un bun indiciu pentru nivelul curent la carese afl elevul.

  11. Avei mereu n vedere obiectivele pe termen lung. Tot ceea ce lucrai trebuie gnditastfel nct s-I apropie pe elev de aceste obiective. Un program nu este un scop nsine, ci doar un mjloc.

  12. LECTIILETREBUIESFIENATURALEIDISTRACTIVE!Dei e nevoie de sistemati-,zare, iar unii 'eleviau nevoie de un nivel mai ridicat de structurare, nu este necesar s fiti,excesivde rigizi. Leciiletrebuie s fie ct mai fireti cu putin, pentru a crete motivaiaelevului, participarea lui i pentru a-l ajuta s generalizeze ceea ce nva.

  CUM S FACETI TERAPIA NATURAL, PLCUT II _GENERALIZABILA Folositi tonuri entuziaste., Variati mediile de lucru., Variai instruciunile (de exemplu, "Ce este?", "Ce vezi?", "Ce poi s-mi spui

  despre asta?"). Folosii materiale interesante, funcionale i plcute pentru elev. Nu plictisii elevul insistnd pe un program pe care deja l-a nvat. Dac elevul este atent i rspunde bine, nu-l pedepsii prelungind leciile. La fel,

  avei grij s nu scurtai programele atunci cnd elevul nu vrea s rspund. Mentineti o rat mare de succes., , Folosii-v de preferinele elevului (chiar i obiectele auto stimulatoare pot fi

  folosite ca recompense). Intercalai programele dificile cu cele uoare. Folosii recompense variate i naturale. Folosii un limbaj ct mai natural. Apelai la un curriculum ct mai extins (de exemplu, -limbaj, joc, socializare,

  autoservire) . Reducei ct mai mult structurarea terapiei (de exemplu, lucrai la mas, dar i

  pe podea).

 • 22 Ghid de terapie ABA

  13. Folositi un limbaj ct mai natural, fr s distrageti atentia elevului. n acest fel:, ' ,a. creati situatii asemntoare celor pe care elevul le va ntlni n viata de zi cu zi., , 'b. modelai un limbaj mai adecvat.

  c. ncurajai o mai bun articulare a cuvintelor.

  d. expunei elevul la ocazii noi de nvtare.,

  14. Dezvoltai spontaneitatea.

  a. Recompensai variaiile spontane.

  b. Diminuai prompturile i indiciile.

  c. Antrenai expresivitatea comunicrii.

  d. Legai comportamentul elevului de antecedente care apar n mod natural.

  e. n cazul programelor ce predau denumiri, punei accent mai degrab pe comen-tarii dect pe rspunsul la ntrebri.

  f. Apelai la programul Stimularea comunicrii. n loc s ntrebai: "Ce vrei?",exemplificai limbajul pe care l ateptai de la elev.

  15. Folosii nvarea prin observare, exemplificarea i instruciunile de grup ori de cteori este posibil. Considerai terapia unu-Ia-unu un prompt care trebuie diminuat!

  16. Nu creai o dependen excesiv de terapie prin lungirea ei inutil.

  17. Verificai dac nu cumva elevul tie' deja materialul pe care dorii s-I prezentai.Dac pare s-I cunoasc, facei o scurt recapitulare i trecei la un material nou.

  18. Cnd repetati instructiunile, schimbati-v inflexiunile vocale. n acest fel, reduceti" I ,

  plictiseala i totodat i semnalai elevului c suntei contient de faptul c repetatintrebarea.

  19. Folosii o abordare ct mai neintruziv posibil. Pregtii terenul pentru comporta-mentele dorite i recompensai-le imediat ce apar. B.F.Skinner a numit acest aspect"control prin recompens", spre deosebire de folosirea "controlului prin instruci-uni" .Skinner susine c primul tip de control este superior celui de-al doilea, ntructelevul nva s generalizeze i s neleag cu adevrat lucrurile.

  Prin reducerea controlului exterior i folosirea mijloacelor indirecte de promovare acomportamentului dorit, cresc ansele ca elevul s manifeste acest comportament i,prin urmare, s opun mai puin rezisten. n plus, abordrile care reduc accentulde pe controlul exterior sunt mai uor de diminuat.

 • Programe de lucru 23

  EXEMPLE DE INTERVENTIE INDIRECT, n loc s-i cereti n mod direct elevului s fie atent, recompensati momentele, ,

  spontane de atentie i, mai ales, aranjai activittile astfel nct s promovati atentia.I " , I

  Dac elevul nu st corect pe scaun, ci insist s stea pe un col, prezentai materialulpe partea opus.

  Dac elevul rspunde prin repetarea ntrebrii, nvai-l s spun "Nu tiu".

  Pentru a reduce autostimularea, nvtati elevul activitti alternative care s i plac, , ,foarte mult i care s fie incompatibile din punct de vedere fizic cu autostimularea.

 • 24 Ghid de terapie ABA

  Tabel de evaluare pentru generalizare

  1. Imediat ce elevul a nvtat itemii prezentati n timpul exercitiilor distincte, trebuie sI , ,

  ncepei generalizarea. Dac elevul este obinuit de la alte programe s generalizeze,totul va merge ct se poate de rapid. Principalul obiectiv este s parcurgei punctele 1i 2 de mai jos (n orice ordine), dac acest lucru nu s-a ntmplat deja n faza iniiala terapiei. Nu trebuie predat neaprat fiecare subpunct n parte. Fii flexibili cnd de-cidei asupra crui punct/ subpunct vei lucra n mod formal. Atta vreme ct elevulndeplinete obiectivele principale 1 i 2, abilitatea poate fi considerat generalizat.

  1. Programul este realizat cu diverse seturi de obiecte i imagini. DATAFINALIZRII

  ____ Program cu obiecte (dac e cazul)____ Program cu obiecte din mediul natural

  ____ Program cu poze (dac e cazul)

  ____ Program cu imagini din cri (dac e cazul)

  ____ Program cu nregistrri video (dac e cazul)

  2. Abilitatea este folosit n prezena membrilor familiei, acopiilor de aceeai vrst i a oricror alte persoane, n mediinaturale, cu indicii naturale.

  ____ Program realizat cu terapeui diferii

  ____ Program realizat n alt parte dect la masa de lucru

  ____ Program realizat n diverse camere

  ____ Program realizat la coal sau n alte medii din afara casei

  ____ Program exersat cu membrii familiei ntr-un mediu structurat

  ____ Program exersat cu copii de aceeai vrst

  ____ Program realizat cu limbaj natural

 • Programe de lucru 25

  Compliana

  Obiective: 1. nvai elevul s ndeplineasc instruciuni simple, pe care leputei nsoi de gesturi pentru a-l ajuta s le neleag mai uor.Ideea general este s stimulai disponibilitate a elevului de aasculta adultul atunci cnd acesta i cere ntr-un limbaj simplu sfac diverse lucruri.

  2. Itemi de predat:"Vino aici!""Stai pe scaun.""Minile cumini.""Adu-mi ..."[i alte instruciuni, dup caz]

  rocedeu: Procedeul de baz prin care elevul este nvat s ndeplineascinstruciunile date este creterea treptat a cerinelor. La nceput,i se va cere s ndeplineasc doar sarcini care i plac foarte mult. Deexemplu, cerei-i s mnnce gustarea favorit, s se joace cu jucriacea mai ndrgit sau chiar s se autostimuleze. Emiterea unor astfel deinstructiuni este foarte probabil s aib ca rezultat complianta elevului,Prin urmare veti avea ocazia s l recompensati. ncetul cu n~etul, l veti, , ,solicita s ndeplineasc instruciuni tot mai puin plcute, meninndns recompensarea masiv a complianei,

 • 26 Ghid de terapie ABA

  Obiective:

  Procedeu:

  Imitatie nonverbal,

  1.2.

  Elevul va invta s imite actiunile altora., ,Imitaia va deveni baza dezvoltrii altor abiliti importante (deexemplu, verbalizarea, jocul, socializarea, autoservirea etc.).Imitaia l va nva pe elev unul dintre cele mai importante tipuride prompt: promptul prin exemplificare",Facilitarea unei relaii pozitive ntre elev i terapeut (cu altecuvinte, devine recompensator s te asemeni terapeutului).Elevul va deveni mai contient de mediul nconjurtor.Stimularea atentiei.Stabilirea sau r~stabilirea complianei i a ateniei. n acest fel,elevul va ctiga mai uor o recompens.

  3.

  4.

  5.6.7.

  Terapeutul demonstreaz cum se face o aciune i spune: "F aa!" Elevultrebuie s imite ca n oglind aciune a terapeutului (de pild, dac tera-peutul folosete mna dreapt, elevul trebuie s foloseasc mna stng).Etapele programului ncep cu aciuni mari, evidente, i avanseaz spremicri mai subtile i rafinate. Imitaiile care presupun manevrarea unuiobiect fizic (punerea unui cub ntr-o gleat) sau care produc un feedbacksenzorial distinct (scuturarea unui clopoel) sunt, n general, mai uor denvat. Cele care implic micarea unor pri ale corpului departe de corp(de exemplu, minile ntinse lateral) sau o parte a corpului pe care copilulnu o vede n mod direct (de exemplu, nasul sau capul) sunt mai dificile.

  Pe msur ce elevul progreseaz, generalizai instruciunea verbal, fo-losind alte expresii similare cu "F aa!" (de pild, "F ca mine!", "Fce fac eu!" etc.). Ca pas final, denumii n mod direct aciunea pe carei cerei elevului s o ndeplineasc (de exemplu, "Bate din palme!"). nacest fel, punei bazele programului receptiv de instruciuni verbale. "Faa!" se folosete la nceput pentru stabilirea conceptului de imitaie, oabilitate esenial, care ofer un mijloc nonverbal de a preda o diversita-te de alte abilitti.,

  Vezi nota 1 (n.trad.).

 • Programe de\ucru 9

  EXEMPLE DE EXERCIII DISTINCTE: Predarea receptiv a unei denumiri

  IComportament ConsecintAntecedent ,

  "Arat sud" Copilul arat sucul; atenie bun "Bravo!"

  "Arat biscuite!" Copilul arat biscuitele; atenie "Excelent!"bun

  "Arat sud" Copilul arat sucul; atenie slab "Bine!"

  "Arat biscuite!" Copilul arat sucul; atenie bun "Nu.""Arat biscuite!" Nici un rspuns; atenie bun Nici o recompens (elevul

  trebuie s neleag ce nseamnaceast consecin)

  "Arat biscuite!" Nici un rspuns; atenie slab ."Nu te uii.""Prea ncet." etc.

  II. COMPONENTELE UNUI EXERCITIU DISTINCT,

  Un exerciiu distinct este alctuit din urmtoarele componente:

  1) antecedent (fie instruciunea rostit de terapeut, fie un alt indiciu);

  2) prompt (care de multe ori poate s nu apar);

  3) rspunsul elevului;

  4) feedback sau alt consecin;5) intervalul dintre exerciii.

  Fiecare component va fi descris pe larg n cele ce urmeaz.

  A. INSTRUCIUNEAISTIMULUL DISCRIMINATIV (SD)/SEMNALUL PEN-TRU COMPORTAMENT

  1. Exerciiul trebuie s aib un nceput distinct. De obicei, acest nceput este o instruci-une verbal, dar poate fi i un alt eveniment distinct sau un stimul vizual. Evenimen-tul care apare la nceputul exerciiului tr~buie s-i semnaleze elevului c un rspunscorect va atrage o recompens pozitiv. In limbaj de specialitate, un astfel de semnalpoart denumirea de stimul discriminativ (SD).

  2. n primele stadii ale predrii sau n cazul n care elevul nva cu greutate o anumitabilitate, instruciunile trebuie s fie ct mai simple i concise.

 • Programe de lucru 27

  Prompturi: .

  Criterii deincepere aprogramului:

  Criterii desucces:

  Etapa 1:

  Folosii promptul fizicpentru a ghida elevul s ndeplineasc aciuneacerut. Diminuai treptat promptul pn la o atingere uoar, apoi ungest foarte subtil.

  Nu exist abiliti premergtoare care s condiioneze abilitatea de aimita. Imitaia este una dintre celemai simple abiliti pe care o puteipreda. Statul pe scaun i contactul vizual pot fi, de obicei, modelate nacelai timp cu predarea acestei abiliti.

  Elevul rspunde corect la opt din zece exerciii, fr s aib nevoiede prompt. Rspunsurile trebuie s fie corecte i atunci cnd elevullucreaz cu cel puin nc un terapeut diferit.

  ncepei cu exerciii care presupun manevrare a unui obiect. Predaifiecare item separat. Acest lucru nseamn exerciii repetate cu acelaiitem, fr un alt obiect n preajm. Odat ce elevul ndeplinete cu suc-ces o actiune fr s fie promptat, introduceti la fiecare exercitiu cte, "unul sau mai multe elemente distractoare'. De asemenea, fiecare itemtrebuie folosit n mai multe feluri, pentru a capta atenia copilului ipentru a-l nva s discrimineze aciuni diferite. De exemplu, daci cereti s v imite cnd loviti cu un ciocnel bilele de jucrie, cereti-i" ,din cnd n cnd s imite i alt aciune cu ciocanul, de pild s-Ipunntr-o gleat. Dup ce reuii s cerei n mod aleatoriu doi itemi, in-troduceti un item nou. Odat invtat fiecare item separat, cereti-l n, , ,mod aleatoriu mpreun cu toti itemii nvtati anterior., , ,

  Manevrarea obiectelorPune un cub ntr-un vasApas un buton ca s sar ojucrieBate ntr-o tobPune un inel pe un cilindrui pune plria pe capScutur o tamburinBate cu eubul n masFace un turn din cuburiDuce cana la gurScutur un glob cu "zpad"Plimb o mainuA 'Ii pune ochelarii de soarencarc/ descarc un camionCnt la pianRspunde la telefon

  7

  Face s sune un clopoel (lscutur sau l bate)Amestec cu lingura ncastronArunc mingeai piaptn/ perie prul~lutur un steguleInvrtete un titirezApas un claxonLovete dou beeCiocnete dou mainiLovete dou cuburiLeagn ppuaSufl ntr-un fluier

  Elementele dis tractoare sunt itemii care distrag atenia copilului. Ei sunt introdui alturi de itemul-int pen-tru a-l nva pe elev s discrimineze (adic s identifice itemul-int prin distingerea lui de ali itemi) (n.trad.).

 • 28 Ghid de terapie ABA

  i ntinde braele lateralBate din piciorFace cu mnai atinge gurai atinge genunchiii scutur pruli atinge ochiii atinge degetele de lapicioare

  Etapa 2:

  Etapa 3:

  Etapa 4:

  Etapa 5:

  ncepei aceast etap dup ce elevul stpnete cinci itemi dinetapa 1. Alegei trei itemi din lista de aciuni de motricitate grosier.Pe msur ce elevul stpnete un item, adugai altul pe lista delucru. S stea jos nu trebuie s fie ntotdeauna rspunsul care i se cereelevului dup ce se ridic n picioare. De exemplu, i putei cere sbat din palme n timp ce st n picioare.

  Micri de motricitate grosierRidic minileBate din palmei atinge nasulSe bate pe burtici lovete uor capuli pune minile la urechii atinge cotuli atinge umeriiBate cu palma n masSe ridic n picioare

  Imitaii pentru care elevul se ridic de pe scaun. ncepei aceast etapdup ce elevul stpnete cinci itemi din etapa a 2-a. Invai-l s imiteaciuni pentru care trebuie s se ridice de pe scaun, s se duc ntr-un locunde s ndeplineasc aciunea respectiv, apoi s se ntoarc pe scaun.Elevul nu ncepe s imite dect atunci cnd terapeutul a terminat dedemonstrat aciunea i s-a ntors la scaunul lui.

  Ciocne la uMerge n pas de mar. D drumul unei bilue pe unplan nclinatDeseneaz cu creta pe o tablPune un obiect ntr-un sertarAprinde/ stinge luminaD drumul unei mainue pe oramp

  Atinge un loc de pe perete cumna ntinsSe uit pe fereastrPune un obiect pe raftDeschide / nchide un sertarArunc ceva la gunoiCulc o ppuicPune o form geometric ntr-unincastru

  Imit alt persoan. Terapeutul indic o alt persoan pe care elevultrebuie s-o imite i spune: "F aa!"

  Dup ce elevul stpnete cinci aciuni de motricitate grosier(etapa 2), trecei la aciuni de motricitate fin.

 • Programe de lucru 29

  Etapa 6:

  Etapa 7:

  Etapa 8:

  Micri motorii fineStrnge n pumn plastilinai atinge brbiai atinge ochiiIa o moned i o pune ntr-unborcanFace semnul OK cu degeteleFace se-mnul victorieiDesface un crlig de rufeArat cu degetul

  Ruleaz plastilinai atinge gurai atinge urechileApas un butonBate darabana n masRidic degetul mareStrnge n mn o jucrie carepiuieInvrtete un titirez (cu degetele)

  n aceast etap putei ncepe imitaia oral-motorie. Vezi programulde Imitaie verbal, etapa a 2-a (imitaia oral-motorie).

  nlnuire continu. Dup ce copilul stpnete zece imitaii din etapaa 2-a, cereti-i s v imite n timp ce nlntuiti mai multe rspunsuri, , ,deodat. Variai aciunile pentru a menine atenia i interesulelevului i punei accentul pe generalizare. Incepei cu dou sau treiaciuni, apoi continuai cu serii mai lungi. Scopul este s oferii unsingur indiciu verbal i s amnai recompensa pn la ncheiereaseriei de actiuni nlntuite., ,

  Imitaie avansat. Dup ce elevul stpnete zece imitaii din etapa a2-a i cinci din etapa a 5-a, trecei la discriminri mai subtile.

  Exemple de discriminriRidic o mn vs. dou minii atinge nasul cu un deget vs. cu toat mnaFace la revedere cu mna dreapt vs. cu mna stngBate o dat vs. de dou oriBate din palme cu mnile sus vs. cu mnile jos

  nlnuiri de dou aciuni. Acest tip de imitaie necesit folosireamemoriei. Dup ce elevul a nvtat 20 de actiuni n oricare din eta-, ,pele 1-7, ncepeti s nlntuiti cte dou actiuni (de exemplu, s-ipun plria pe' cap i s ciocne la u). ncepei cu itemii predain etapele 1 i 3. Artai-i elevului cum s fac ambele nlnuiri ntimp ce el v privete. Dac e nevoie, promptai-l s atepte pn nsecunda n care s-a ncheiat actiunea. Cereti-i apoi s imite cele dou, ,aciuni. Dup ce imit bine aciunile nvate n etapele 1 i 3, ncepeis folosii itemii predai n etapele 2 i 5 (de pild, bate din palme ilovete genunchii cu palmele).

 • - ----

  30 Ghid de terapie ABA

  Etapa 9:

  Etapa 10:

  Etapa 11:

  Etapa 12:

  Etapa 13:

  Trimiteri:

  ncruciri (de exemplu, atinge piciorul drept cu mna stng; atingeumrul stng cu mna dreapt).

  Dou aciuni simultane (de exemplu, atinge umrul cu mna dreapti genunchiul cu mna stng; i ncrucieaz braele).

  nlnuiri de trei aciuni. La fel ca la etapa a S-a, dar elevul imit treiactiuni n loc de dou.,

  Imit aciuni din nregistrri video. Prezentai-i elevului stimululvizual i spunei-i: "F aa!".

  a. O singur aciuneb. O aciune format din doi pai (imitaie simultan)c. O aciune format din trei pai (imitaie simultan)d. nlntuire continu,e. O aciune format din doi pai (imitaie decalat)f. O aciune format din trei pai (imitaie decalat)g. Imitaia unui cadru dintr-o nregistrare videoh. Imitatia unei actiuni dintr-o fotografie, ,

  Imit aciuni din imagini. Artai-i elevului imaginea unei persoanecare face o aciune i spunei-i: "F aa!".

  Imitaia este cuprins n programele de Imitaie cu cuburi, Joc iImitaie verbal. De asemenea, imitaia face trecerea spre programulde Instruciuni (receptiv). Negaia cuprinde instruciunea "Nu faceaa!". V rugm s consultai programele respective pentru detaliisuplimentare.

 • 32 Ghid de terapie ABA

  Criterii desucces:

  Elevul rspunde corect la opt din zece exerciii, fr s aib nevoiede prompt. Rspunsurile trebuie s fie corecte i atunci cnd elevul.lucreaz cu cel puin nc un terapeut diferit.

  Construiete un turn. Punei mai multe piese n faa elevului i spu-nei-i: "Construiete un turn." ncepei cu un turn din dou piese,apoi cretei treptat nlimea turnului. Turnul din patru piese estenormal la 1 an i 6luni; turnul din ase piese corespunde vrs\:eide 2ani; turnul din opt piese corespunde vrstei de 2 ani i 6 luni.

  Etapa 1:

  Etapa 2: Discrimineaz formele colorate. Punei pe mas dou piesediferite, la o distan de 20 cm una de alta (de pild, un cub rou iun dreptunghi verde). Dai-i elevului n mn o pies care s fie lafel cu una din cele dou i spunei-i: "Potrivete!" Verificai n acestfel dac elevul discrimineaz piesele de pe mas.

  Construcii n etape. Aezai pe mas dou foi de hrtie, pentrua delimita zona n care va construi fiecare persoan. Terapeutulcompleteaz pe rnd cte o etap a construciei i l ateapt pe elevs copieze, dup care trece la urmtoarea etap. inei evidenanumrului de etape ncheiate i a numrului de prompturi. Exersaiimitaia corect a tuturor poziiilor posibile, ncepnd cu cea maiuoar i avansnd spre cea mai dificil.a. deasuprab. stnga vs. dreaptac. n fa vs. n spated. orientarea n spaiu a piesei de construit (paralel sau

  perpendicular pe baza de construcie)

  Nu uitati s variati n mod aleatoriu, de la un exercitiu la altul,I , I

  forma i culoarea pieselor folosite. De asemenea, variai i poziialor. Scopul este s generalizai imitaia, nu s predai anumitemodele de constructie.

  I

  Etapa 3:

  Etapa 4: Copiaz construcii gata fcute. Terapeutul construiete un modelnainte ca elevul s nceap s construiasc. Dac e nevoie, puteifolosi un paravan pentru a v asigura c elevul ateapt. Creteitreptat complexitatea construciei.

  Copiaz modele alctuite din cuburi mici (de 2,5 cm).a. orizontalb. verticalc. orizontal combinat cu verticald. adugai dimensiunea n fa/in spate

  Etapa 5:

 • Programe de lucru 33

  Etapa 6: Copiaz modele alctuite din piese uniform colorate (de exemplu,cuburi din lemn nevopsit sau piese mari din carton).

  Etapa 7:

  Etapa 8:

  Copiaz modele 2D (fotografie sau desen).

  Creeaz modele concrete: mas, scaun, pod, garaj, main, avion,tren, cas, pat, barc etc. Aranjai piesele ntr-un model care ssemene cu un anumit obiect. Ulterior, putei folosi o fotografiensotit de o instructiune verbal. Folositi din ce n ce mai putin

  , I , I

  fotografia, pn cnd elevul ajunge s construiasc obiectul doarauzind instruciunea terapeutului. Putei utiliza figurine pentru asublinia mai bine ceea ce ai construit (de exemplu, culcai o figurinn pat). Jucai-v cu modelele construite (plimbai "maina", puneianimale n "grajd" etc.).

  Etapa 9: Construiete din memorie. Artai-i elevului o construcie timp decinci secunde, apoi ascundei-o dup un paravan. Elevul trebuie sconstruiasc modelul din memorie.

 • 34 Ghid de terapie ABA

  Obiective:

  Procedeu:

  Prompturi: .

  Criterii deincepere aprogramului:

  Criterii desucces:

  Abilitti motorii,

  1. Dezvoltarea controlului motor grosier: echilibru, tonus,coordonare.

  2. Dezvoltarea controlului motor fin i a coordonrii vizual-motorii.

  3. Dezvoltarea planificrii motorii.4. Elevul va deveni mai contient de orientarea corpului su n

  spaiu.5. Elevul va nvta s ndeplineasc o actiune format dintr-o, ,

  succesiune de etape.6. Elevul va deveni mai contient de mediul nconjurtor.7. nmulirea prilejurilor de interaciune social.8. Crearea unor recompense noi.9. nmulirea posibilitilor de joac.10. Punerea bazelor abilitilor colare.11. Punerea bazelor abilittilor de autoservire.,

  Abilitile motorii pot fi predate n mod informal. Alegei trei pnla cinci itemi la care s lucrai n acelai timp. Unii itemi pot fincorporai n programul de Imitaie nonverbal, la ali itemi selucreaz mai bine n timpul de joac.

  Folosii ghidajul fizic, demonstraia, prompturile verbale sau ocombinaie de astfel de prompturi. Diminuai-le treptat, pn cndelevul ajunge s lucreze singur.

  Elevul este capabil s stea linitit pe scaun, s in n mn un obiecti s fie atent la terapeut.

  Elevul rspunde corect la opt din zece exerciii, fr s aib nevoiede prompt. Rspunsurile trebuie s fie corecte i atunci cnd elevullucreaz cu cel puin nc un terapeut diferit.

 • Programe de lucru 35

  Motricitate grosierSt jos/Se ridic npicioareSare ntr-un piciorSe ntoarceDanseazSe d peste capi ine echilibrul pebrnMerge cu spatelePatineazSe d n leagnArunc i prindemingea

  Motricitate finRsucete butoanenir mrgelempturete hrtiaJoac puzzlePerforeaz hrtiaToarn dintr-un vasn altulLipetePune/ scoate unobiect dintr-unrecipientDeseneaz cu cretape trotuar

  Merge n lateralSare n dou picioareFugeSare peste unobstacolSt ntr-un piciorUrc scaraJoac IeapaFace surfingnoatClreteArunc la coJoac volei cubalonul

  Bate mingeaD cu piciorulBate un ritm.Trage/mpingejucrii cu roiMerge pe tricicletMerge pe bicicletSare coardaJoac popiceSchiazMerge cu rolele

  Taie cu foarfecaLipete abibilduripe criRuleaz plastilinaDesface un crlig derufeFolosete riglapentru a trage o linieFolosete lopica i~letuaInfige pioneze deplastic ntr-o plan

 • 36 Ghid de terapie ABA

  Obiective:

  Procedeu:

  Potriviri

  Elevul va nvta s alture itemi asociati.A' ,Imbuntirea ateniei la detaliu (de exemplu, separ mulimeabieilor cu cmi verzi de mulimea bieilor cu cmi roii).Dezvoltarea reprezentrii simbolice (de exemplu, elevul va n-elege c o imagine este reprezentarea unui obiect).Deprinderea folosirii unor materiale diverse.Dezvoltarea independenei, prin sortarea unor itemi multipli.Dezvoltarea abilitii de potrivire, pe baza creia sunt concepu-te multe jocuri pentru copii.Punerea bazelor abilitilor de identificare receptiv i denumi-re expresiv a obiectelor.Dezvoltarea unei abilitti care va fi folosit ulterior la introduce-,rea unor noiuni mai avansate (de exemplu, la fel vs. diferit).

  Elevul st la mas i terapeutullng el sau de partea cealalt a me-sei. Aezai dou obiecte pe mas, la distan semnificativ unul dealtul. Dai-i elevului un obiect care s fie la fel cu unul din ele i spu-nei-i: "Potrivete." Dac obiectul nu st n echilibru pe mas, puteifolosi o farfurie sau o tvi pentru fiecare obiect. Itemul care a fostcerut poate fi aezat pe farfuria corespunztoare pentru a fi consi-derat corect. Dup fiecare exerciiu, schimbai locul obiectelor. Ulte-rior, poate fi crescut numrul de elemente distractoare de pe mas.

  1.2.

  3.

  4.5.6.

  7.

  8.

  Pentru a facilita verbalizarea, dar i dezvoltarea unui limbaj mai na-tural, putei schimba indiciul verbal dup ce elevul nva noiunea"Potrivete", folosind expresii care au acelai neles, de pild: "Caree la fel?", "Gsete unul asemntor." etc. Copiii prind rapid noi-unea de potrivire i curnd vei putea s omitei cu totul indiciulverbal. Cu toate acestea, cnd suntei gata s trecei la programul dedenumire a obiectelor, este bine s faceti exercitii de potrivire n care, ,s denumiti obiectul (de pild, n loc s spuneti: "Potrivete.", spu-nei: "Potrivete biscuitele."). n felul acesta, elevul se familiarizeazcu denumirea obiectului.

 • Programe de lucru 37

  ompturi:

  -terii deepere aogramului:

  -terii decces:

  tapa 1:

  Ca s motivai ,i mai mult elevul, folosii .materiale i noiuni care lintereseaz (de pild, mncare, jucrii etc.).

  Folosii ghidajul.fizic, indicarea cu degetul sau promptul de poziie.Diminuai treptat prompturile, pn. cnd elevul ajunge s lucrezesingur.

  Elevul este capabil s stea pe scaun i s in obiecte n mn. Dacare contact vizual slab, programul l va ajuta s-i dezvolte aceastabilitate, deoarece nu poate rspunde corect dac nu se uit.

  Elevul rspunde corect la nou din zece exerciii, fr s aib nevoiede prompt i avnd doi itemi din care s aleag pe mas. Rspundecorect la opt din zece exerciii dac are trei sau mai muli itemi pemas. Rspunsurile trebuie s fie corecte i atunci cnd elevul lu-creaz cu cel puin nc un terapeut diferit.

  Obiect la obiect (3D). Folosii perechi identice de obiecte care i suntfamiliare elevului, mai ales din cele care intr uor unele n altele(de exemplu, castronae, cecue, linguri, cuburi etc.). Pentru nce-put, alegeti doi itemi. Puneti primul item pe mas (dar fr nici un

  , A '

  distractor). Inmnai elevului itemul care urmeaz s fie potrivit ispunei: "Potrivete." Introducei treptat pe mas un al doilea itemnecunoscut, pe post de element distractor. Cnd elevul rspundecorect de aproximativ trei ori n prezena distractorului i fr niciun prompt, repetai procedeul cu al doilea item. Dup ce ai lucrati acest item, ntoarceti-v i verificati primul item, apoi din nou alA' ,doilea item. In cele din urm, aezai ambii itemi pe mas i cereialeatoriu cnd unul, cnd altul. Acest procedeu se numete rotirealeatorie.

  Pe msur ce elevul ajunge s tie fiecare item, alegei un nou itemde predat. Dup ce nva noul item separat, introducei-l n rotirealeatorie cu itemii nvtati anterior., ,

  ltemi care pot fi uor suprapuiCetiFarfuriiCastroane

  Forme conice ntoarse inversForme de prjituriCoulee

  Dup ce elevul ncepe s se descurce bine cu potrivirile la mas,putei schimba formatul exerciiilor, cerndu-i 's caute prin cameritemul care se potrivete cu cel de pe mas. Ca s uurai lucrurile,l putei lsa s in n mn itemul de pe mas n timp ce caut princamer. Ulterior, llsati doar s se uite la el.

  I

 • 10 Ghid de terapie ABA

  a. n acest fel se evit confuzia.

  b. Ies mai uor n eviden stimulul sau stimulii relevani (de exemplu, un SD ca"Biscuite." ori "Suc." este mai bun dect "Arat-mi, te rog, biscuitele!" sau "tiis-mi ari care este sucul?").

  promoveaz generalizarea. '

  pregtete mai bine elevul pentru nvarea n situaii incidentale.

  face sesiunile de lucru mai interesante.

  Pe msur ce elevul face progrese, instruciunile trebuie s devinmai complexe i mai bogate n cuvinte, Folosirea limbajului natural:

  3. Asigurai-v c SD-ul (sau instruciune a) se potrivete cu sarcina respectiv. Cndii-v bine ce dorii s fac elevul i apoi alegei o instruciune verbal sau alt indiciucare se poate lega direct de rspuns. De exemplu, dac dorii ca elevul s numere dela unu la patru, instruciunea trebuie s fie: "Numr!". Dac dorii ca elevul s vspun cte obiecte are n fat, atunci instructiunea trebuie s fie: "Cte sunt?", iar, ,rspunsul elevului trebuie s fie: "Patru."

  4. Dai-i elevului un timp de aproximativ 3-5 secunde pentru a rspunde. i lsai nacest fel timp s analizeze informaia. Cu toate acestea, terapeutul trebuie s meninun ritm al terapiei care s fie optim pentru fiecare elev n parte.

  a. Dac e prea rapid, se poate ajunge la nenelegere i haos.

  b. Dac e prea ncet, elevul i poate pierde atenia.

  c. Treptat, ritmul terapiei trebuie s se apropie de cel care apare n mediul natural(de multe ori, terapeuii recurg la un ritm rapid pentru meninerea ateniei, dareste absolut esenial ca acesta s scad n cele din urm).

  5. Elevul nva cel mai bine atunci cnd este atent. Dac nu este atent, trebuie neap-rat s v concentrai pe dezvoltarea unei atenii mai bune. Vom discuta acest aspectntr-o sectiune ulterioar.,

  B. RSPUNSUL ELEVULUI

  1. Trebuie s tii bine ce rspuns i ce calitate a rspunsului ateptai de la elev pentrua-i oferi recompensa. Este important s fii consecveni n criterii. De exemplu, ct deprecis trebuie s-i ating elevul nasul dac i spunei: "Atinge-i nasul!"? Criteriulfolosit ar trebui s fie evident pentru oricare observator (inclusiv pentru elev). Uncriteriu bine definit: .

 • Programe de lucru

  a. promoveaz consecvena n rndul terapeuilor.

  b. crete probabilitate a rspunsului corect.

  c. sporete obiectivitate a terapeutului.

  Atenie ns! Criteriile trebuie readaptate pe msur ce performana elevului se schimb.

  2. Fii ateni la comportamentele nedorite care intervin n timpul sesiunii de lucru. Dacoferii recompensa atunci cnd rspunsul corect este nsoit de un comportament ne-potrivit, s-ar putea s ntrii nu doar rspunsul, ci i comportamentul respectiv.

  Exemplul 1:Elevul v rspunde bine, dar se uit n alt parte. Dac l ludai n acestmoment, pe viitor copilul va continua s rspund de multe ori fr s aib contactvizual.

  Exemplul 2: Ludai elevul pentru c i-a artat corect nasul, dar pn s i dai ju-cria recompensatoare, el a i apucat s se trnteasc pe podea. n acest caz, poateconsidera c recompensa vine ca urmare a faptului c s-a trntit pe jos.

  3. Nu uitai s recompensai comportamentele bune spontane, de exemplu contactulvizual, vorbirea spontan sau faptul c elevul st frumos pe scaun!

  4. Dac elevul nu d nici un rspuns n decurs de 3-5 secunde, considerai lipsa de re-actie ca fiind un exercitiu euat., ,

  5. MODELAI COMPORTAMENTUL. Scopul terapiei este s mbunteasc n timpcalitatea general a rspunsurilor elevului. Acest lucru se face prin modificarea trep-tat a cerinelor care vor fi recompensate. (Recompensarea difereniat va fi discutatulterior, n sectiunea dedicat consecintelor.), ,a. Folosii consecine difereniate pentru a modela simultan rspunsul corect i

  atentia.,Exemplu: Lsai elevul s ia o pauz atunci cnd ncepe s se liniteasc, nuatunci cnd agitaia lui crete.

  b. Folosii consecine difereniate pentru a recompensa aproximrile mai bune alecomportamentului dorit.

  6. Nu lsai elevul s anticipeze rspunsul. Dac ncepe s rspund nainte s termi-nai de spus instruciune a, atunci pot exista mai multe cauze:

  a. Sunteti previzibil. n acest caz, variati ordinea n care prezentati informatia, ast-I I "

  fel nct elevul s nu poat deduce un tipar.

  11

 • 2 Ghid de terapie ABA

  b. Elevul rspunde pe ghicite. Nu-l lsai s ghiceasc, pentru c poate avea norocs rspund corect, dar o recompens oferit n acest moment nu va face dects promoveze rspunsurile ghicite.

  c. Elevul nu este atent. Nu acceptai rspunsurile date fr atenie.

  7. Uneori, autocorectarea este un rspuns acceptabil i chiar foarte valoros. De exem-plu, putei s recompensai elevul dac este atent i i corecteaz rspunsul fr niciun indiciu din partea terapeutului - este semn c deine o abilitate foarte important,i anume rezolvarea problemelor.

  Cu toate acestea, este important s repetai exerciiul la un moment dat, pentru afi siguric elevul rspunde i fr s se autocorecteze.

  C. FEEDBACKUUCONSECINTA,1. Rspunsul elevului trebuie urmat imediat de feedbackul terapeutului. Recompensa

  i d de neles c a rspuns corect i astfel crete probabilitatea ca rspunsul corects se repete. Feedbackul negativ i absena recompensei i dau de neles elevului cnu a rspuns corect i astfel scade probabilitate a ca rspunsul incorect s se repete.

  a. RSPUNS CORECT: Ludai elevul i variai permanent recompensele.

  Corect+atenie bun = cea mai mare recompens

  Corect+atenie slab = recompens moderat

  b. RSPUNS INCORECT: Feedback informativ despre rspunsul incorect.

  Incorect+atenie bun = feedback de susinere (de pild, "Poi mai bine!")

  Incorect+atenie slab = feedback corector mai puternic (de pild, "Nu.", "Fiiatent.", "Uit-te aici." etc.)

  c. NICI UN RSPUNS: Dup cinci secunde n care nu survine nici un rspuns, ofe-rii feedback i ncheiai exerciiul. Dac elevul este atent, st frumos pe scaun inu manifest nici un comportament nepotrivit, consecina poate fi pur i simpluabsena recompensei. Inserai neaprat un interval ntre exerciiijvezi mai jos).Putei lua pentru scurt timp materialele de pe mas, pentru a accentua faptul cs-a ncheiat exercitiul.

  I

  d. COMPORTAMENTE NEPOTRIVITE: Dac elevul manifest comportamentenepotrivite (de exemplu, se scoal de pe scaun, trage materialele de pe mas, seauto stimuleaz etc.), oferii imediat feedback, corectai comportamentul i n-cheiai exerciiul. Nu ateptai s vedei care va fi rspunsul elevului.

 • Programe de lucru 13

  Feedbackul nu trebuie s fie ambiguu. De exemplu, nu zmbii n timp ce spunei"Nu!" i nu v ncruntai n timp ce spunei "Bine!".

  3. Consecinele trebuie planificate din timp, iar criteriul trebuie aplicat n mod consec-vent.

  Avei ns grij s oferii recompens spontan pentru rspunsuri i comportamente deosebi-te care se ivesc pe moment.

  4. Recompensele trebuie alese n funcie de preferinele personale ale elevului (deexemplu, nu tuturor copiilor le plac laudele exagerate sau mncarea).

  Monitorizai permanent eficacitatea recompenselor i schimbai-le, dac e cazul.

  5. Diminuai ct mai rapid recompensa, pn -cnd frecvena ei, intensitatea i intr-zierea cu care este oferit ajung la nivele naturale. La nceput, recompensa poate fidat n urma tuturor rspunsurilor corecte (modelul de recompensare continu). Pemsur ceAProcesulde nvare avanseaz, frecvena trebuie sczut la un nivel in-termitent. In acest fel:

  a. reducei dependenta.

  b. reduceti controlul extern.I

  c. aproximai situaiile pe care elevul le va ntlni n medii naturale, promovndastfel generalizarea.

  d. evitai haosul (prea multe recompense pot spori n intensitate comportamenteledisruptive ale elevului sau pot fi pur i simplu copleitoare).

  6. Folositi consecinte diferentiate. n felul acesta, oferiti mai multe informatii n privinta, " I I I

  rspunsului dorit:

  a. Un rspuns excelent are ca rezultat primirea celei mai bune recompense.

  b. Rspunsul care necesit mai multe prompturi sau care este de o calitate mai sla-b primete o recompens moderat.

  c. Rspunsul incorect, dar nsoit de o bun atenie, este urmat de un simplu "Nu."informativ sau "Mai ncearc o dat". -

  d. Agresivitatea sau comportamentele disruptive care interfereaz cu lecia trebuies primeasc un puternic feedback negativ.

  7. Folositi feedbackuri informative. Exemple: "Tine minile jos.", "Nu te uiti.", "Prea, I ,

  ncet.", "Pronunt mai bine." etc. Feedbackul informativ:,

 • Intervalul dintre dou exerciii trebuie ajustat pentru a menine unritm optim de lucru.

  Un ritm prea rapid poate fi haotic, poate submina calitatea rspunsurilorelevului i i poate spori agitaia.

  Un ritm prea incet l poate face s-i piard atenia.

  Asigurai-v c terapeutul este cel care dicteaz ritmul de lucru, nu elevul.

  14 Ghid de terapie ABA

  a. ofer mai multe informaii despre rspunsul elevului.

  b. este mai natural.

  c. modeleaz limbajul.

  D. INTERVALUL DINTRE DouA EXERCITII DISTINCTE.1. Lsati s treac un interval de cteva secunde ntre dou exercitii. Aceast pauz:, ,

  a. i d elevului timp s analizeze informaiile (de exemplu, s-i dea seama dac arspuns corect sau dac trebuie s rspund altfel).

  b. i d terapeutului timp s analizeze ce s-a ntmplat (de exemplu, s se gndeas-c ce recompense s foloseasc la urmtorul exerciiu, cnd s prompteze, ce felde prompt din ierarhia prompturilor s foloseasc, cum s formuleze instruciu-nea pentru urmtorul exerciiu etc.).

  c. l nva pe elev s atepte, ceea ce se va ntmpla de multe ori n mediul natural.

  d. permite strngerea datelor.

  e. delimiteaz mai bine nceputul urmtorului exerciiu.

  2. Putei ndeprta sau schimba poziia stimulilor pentru a face exerciiile mai distincte.Dac lsai stimulii la vedere pe mas ntre dou exerciii, elevul poate recapitula rs-punsul corect, dar poate ncepe i s treac de la un rspuns la altul fr s fie atentla instructiunea pe care i-o dati., ,

  Dei ndeprtarea stimulilor sau privirea ntoars scurt n alt parte accentueaz dis-tana dintre exerciii, ele i ofer n acelai timp elevului indicii c trebuie s se pre-gteasc pentru urmtorul exerciiu. Cu timpul, va trebui s v asigurai c elevulnu devine dependent de aceste indicii de atentie i s delimitati mai putin exercitiile.

  I I I I

  . ~

  ..

 • Programe de lucru

  E. PROMPTUL

  1. Promptul este ajutorul oferit de terapeut pentru a ghida elevul ctre rspunsurilecorecte. El trebuie s apar nainte ca elevul s rspund, pentru a prentmpinaapariia greelilor. n general, promptul se ofer n acelai timp sau imediat dup cea fost rostit instruciune a, dar poate aprea i naintea ei. Dac promptul vine preatrziu sau este ineficient i elevul greete, exerciiul trebuie ncheiat, iar la urmtorulexerciiu trebuie oferit un prompt mai eficient. Folosirea prompturilor:

  a. uureaz procesul de nvare.

  b. reduce frustrarea.

  2. Luai n considerare toat gama de prompturi: promptul vizual, promptul de pozi-ie, indicarea cu degetul, promptul fizic total, promptul fizic parial, promptul verbal,demonstraia, promptul de potrivire pentru programele receptive, promptul receptivpentru programele expresive, promptul prin manevrare a stimulului, promptul prinntrziere a rspunsului sau prin apelul la celmai recent rspuns etc.Aceste prompturipot fi organizate ntr-o ierarhie de la celmai slab la celmai intruziv. Terapeuii trebuies aleag un prompt care ofer suficient ajutor pentru a asigura succesul elevului, darniciodat mai mult dect este nevoie. Alegerea nivelului adecvat de prompt:

  a. uureaz diminuarea ulterioar a promptului.

  b. reduce dependenta de prompt.

  Prompturile ofer ajutorul necesar pentru a evita insuccesul prelungit. ncercai smeninei un nivel constant de rspunsuri corecte (aproximativ 80% rspunsuri co-recte este un nivel optim pentru muli elevi).

  3. Dac primul prompt nu funcioneaz, alegei un prompt mai puternic (cu alte cuvin-te, oferii mai mult ajutor). De exemplu, trecei de la un prompt de poziie la promp-tul prin indicarea cu degetul.

  4. O "regul" frecvent invocat este ca dou rspunsuri incorecte consecutive s fieurmate de un prompt la urmtorul exerciiu. Aceast regul a fost alctuit pentruelevii care au o nelegere elementar a conceptului n curs de predare i care se afln situatia de a nvta o discriminare alctuit din dou prti." ,a.Primul rspuns incorect i permite elevului s nvee din feedback. Prin urmare,

  al doilea exerciiu i va da ansa s rspund corect.

  b. Mai mult de dou rspunsuri incorecte sunt un semn c elevul nu nva dinfeedbackul negativ. De asemenea, e posibil ca elevul s nu mai tolereze un eecsuplimentar, iar lipsa recompensei s duc la intensificarea comportamentelornegative.

  15

 • 16 Ghid de terapie ABA

  Este esenial s fii flexibili atunci cnd decidei dac promptai sau nu.

  Dac elevul nu nelege deloc care e rspunsul corect, atunci putei promptadup un singur rspuns incorect sau chiar de la primul exerciiu.

  Dac elevul pare s neleag ce i se cere dup al doilea exerciiu incorect,atunci i mai putei da o ans s rspund fr prompt.

  Dac ai acceptat succesiunea "greit-greit-prompt-verificare", iar la verificareelevul rspunde din nou greit, atunci aplicai succesiunea "greit-prompt-prompt-verificare". Dac i de aceast dat elevul rspunde greit, aplicaisuccesiunea "prompt-prompt-prompt-vermcare" etc.

  5. Dac a fost necesar un prompt, trecei rapid la urmtorul exerciiu i repetati instruc-iunea fr prompt (sau cu un prompt redus). Verificarea fcut dup prompt:a. reduce dependena de prompt.b. i ofer elevului ocazia s demonstreze ce a nvtat din exercitiul precedent., ,

  Dac elevul se confrunt pentru prima dat cu activitatea respectiv sau dac i este foartegreu e neleag noiunea pe care o predai, e bine s meninei acelai nivel de prompt peparcursul mai multor exerciii.

  6. Dac elevul a greit din neatenie sau din pricina unui comportament interferent,oferii o consecin pentru comportamentul inadecvat n loc s promptai, Prompta-rea nu ar face dect s recompeneze elevul pentru comportamentul nedorit, deoa-rece prompturile uureaz aflarea rspunsului corect. Trebuie s oferii feedback decorectare comportamenta.l i apoi s repetai exerciiul, dar tot fr prompt.

  7. Exerciiile corecte i nepromptate trebuie s primeasc cea mai puternic recompen-s (de exemplu, laude nsoite de o recompens tangibil secundar).

  8. Exerciiilepromptate trebuie s fie urmate de un nivel mai sczut de recompensare (deexemplu, aprecieri moderate: "Bine.", "Aa.", "Da." etc.).Este ns neaprat nevoie soferii o recompens orict de mic dup exerciiile prompta te, deoarece n acest fel:

  a. oferii feedback despre rspunsul corect.

  b. ntrii rspunsul corect.

  c. evitai eecurile succesive.

  Dac elevul are nevoie mult timp de prompturi, trebuie s-i oferii din cnd n cnd recom-pense tangibile pentru exerciiile prompiaie, cci n acest fel:a. l motivai suplimentar.

  b. i reduceti frustrarea i reticenta., ,c. i oferii ocazia s ncerce recompensa mai puternic.


Recommended