+ All Categories
Home > Documents > Gestiunea firmei

Gestiunea firmei

Date post: 24-Nov-2015
Category:
Upload: veres-beatrix
View: 98 times
Download: 4 times
Share this document with a friend
Description:
Gestiunea firmei prin bugete
Embed Size (px)
of 19 /19
OPERAŢIOALIZAREA ACTIVITĂŢII FIRMEI PRIN BUGETE
Transcript

OPERAIOALIZAREA ACTIVITII FIRMEI PRIN BUGETE

OPERAIOALIZAREA ACTIVITII FIRMEI PRIN BUGETE

Bugetul este, n accepiune curent, un plan financiar, prin intermediul cruia, se prevd n expresie financiar, cotele pri din ansamblul resurselor aferente realizrii unui obiectiv de ctre o anumit subdiviziune organizatoric.

Bugetarea const n prezentarea sub form tabelar a datelor ce alctuiesc coninutul bugetului.Bugetarea se caracterizeaz prin:planificare i coordonareautoritate i responsabilitatecomunicarecontrol motivaie

CLASIFICAREA BUGETELOR ACTIVITII FIRMEICriteriul sferei de cuprindere

bugete generale. Acestea sunt elaborate pentru obiectivele fundamentale ale firmei. Ele sunt rezultatul unui amplu proces de bugetare, desfurat pentru elaborarea subbugetelor componente;

b) bugete pariale. Se elaboreaz pentru realizarea unor subobiective care decurg din obiectivele fundamentale.2. Criteriul responsabilitii bugetare.

a) bugete elaborate pe compartimente (funcionale sau operaionale) i pe posturi de conducere;

b) bugete elaborate pe produse, proiecte sau activiti, ntocmite n funcie de timpul necesar realizrii produsului, proiectului sau activitii respective3. Criteriul periodicitii de elaborare a bugetelor:

a) bugete periodice, elaborate pentru o anumit perioad (an, trimestru, lun);

b) bugete continue (glisante), se elaboreaz pentru o perioad, dar cu posibilitatea completrii lor continue, pe msura expirrii subperioadei dinainte stabilite. 4. Criteriul adaptabilitii la schimbrile din activitatea firmei.

a) bugete statice (fixe), caracterizate prin faptul c prezint un singur nivel al cheltuielilor, indiferent de numrul nivelurilor posibile ale activitii la care se refer.

b) bugete flexibile, se caracterizeaz prin mai multe niveluri de cheltuieli, corespunztoare nivelurilor posibile ale activitii pentru care au fost elaborate.5. Criteriul importanei bugetelor

a) bugete de baz (bugetul produciei), elaborate de regul pentru producia ce formeaz obiectul activitii firmei;

c) buget general (master), care cuprinde asamblarea ntr-un singur buget a tuturor bugetelor elaborate pe domenii de activitate.b) bugete rezultante (bugetul aprovizionrii, bugetul trezoreriei, bugetul investiiilor etc.), a cror elaborare se face pornind de la bugetul principal sau de baz;Bugetul investiiilor descrie i clasific diferitele categorii de investiii sau lucrri de modernizare i retehnologizare pe care firm le angajeaz n vederea realizrii obiectivelor sale industriale i comerciale.ELABORAREA BUGETULUI INVESTIIILOR

Elaborarea bugetului investiiilor (industriale i comerciale) const n stabilirea unui necesar de mijloace (extindere, modernizare etc.) elaborat de unul dintre compartimentele firmei.

STUDIU DE CAZ ASUPRA BUGETULUI DE VENITURI I CHELTUIELI AL S.C. BELLA CONF S.R.L.

S.C. Bella Conf S.R.L. Piteti este o societate cu rspundere limitat, cu sediul n Romnia, Municipiul Piteti .Firma a nceput s funcioneze n luna octombrie 1993 producnd confecii pentru femei destinate exportului pe piaa italian.n aceast perioad de nceput a activitii, firma realiza o producie de 8.000 buci produse pe lun cu un numr de 30 de angajai.

Prezentarea general a S.C. BELLA CONF S.R.L.n prezent firma realizezaz o producie lunar de 80.000 buci produse finite pentru parteneri din: Anglia, Italia, Germania, Frana.

Principalele categorii de produse executate sunt:bluze, cmi;pantaloni;fuste , jachete;rochii, sacouri;veste , compleuri.

Clienii cu care firma are ncheiate contracte de lohn sunt clienii consacrai pe pieele externe, i acest lucru motiveaz dorina firmei de a dezvolta afacerile cu acetia pe viitor.

Stabilitatea financiar a S.C. BELLA CONF. .S.R.L. datorat conducerii prin bugetul de venituri i cheltuieli (B.V.C.)Bugetul de venituri i cheltuieli reprezint n practica economic din Romnia, instrumentul principal de programare a rezultatului financiar precum i a fondurilor necesare.

Rolul B.V.C. bugetului de venituri este :

de a reflecta modul de formare, administrare i utilizare amijloacelor financiare;

de a asigura furnizarea informaiilor necesare fundamentrii deciziilor privind gestiunea agentului economic

Societatea comercial. BELLA CONF.S.R.L. ntocmete bugetul de venituri i cheltuieli anual, cu defalcare pe trimestre conform prevederilor legale, astfel bugetul de venituri i cheltuieli, este compus, n cazul societilor analizate din urmtoarele formulare:

bugetul activitii generale;bugetul activitii de trezorerie;principalii indicatori economico-financiari.

Analiznd situaia firmei, se constat un excedent de resurse propii ceea ce arat c firma i poate desfura activitatea n condiii optime. n caz de deficit firma ar trebui s procedeze la identificarea modalitailor de acoperire a acestuia prin credite sau alte mprumuturi , subvenii de produse , activiti i alocaii pentru investiii.


Recommended