+ All Categories
Home > Documents > FRF Strategie 2015

FRF Strategie 2015

Date post: 12-Apr-2018
Category:
Upload: carcotasul-roman
View: 229 times
Download: 0 times
Share this document with a friend

of 38

Transcript
  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    1/38

    PLANUL STRATEGIC PENTRU DEZVOLTAREA

    FOTBALULUI DIN ROMNIA 2015-2020Ca s poi crede n victorie, trebuie s o pregteti!

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    2/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    De ce avem nevoie de un Plan Strategicpentru dezvoltarea fotbalului din Romnia?

    Rolul Planului Strategic al FRF

    Misiune. Viziune. Valori. Obiective.

    Prezentarea sintetic a documentului

    OBIECTIV STRATEGIC NR. 1Calificarea echipei naionale la toate cele trei turnee finale CE 2016, CM 2018, CE 2020

    OBIECTIVE SPECIFICE

    1.1. Dezvoltarea fotbalului juvenil i creterea numrului de juctori 1.2. Dezvoltarea fotbalului de performan la nivel de seniori 1.3. mbuntirea activitilor-suport pentru susinerea fotbalului de performan

    OBIECTIV STRATEGIC NR. 2Creterea substanial a numrului de practicani i de persoane implicate nfenomenul fotbalistic fotbal pentru toi

    OBIECTIVE SPECIFICE

    2.1. Creterea consistent a numrului de practicani ai fotbalului 2.2. Implicarea i ncurajarea participrii n fenomenul fotbalistic

    Planul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia

    04

    07

    09

    12

    20

    22

    37

    37

    25

    47

    29

    CUPRINS

    1

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    3/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    Dezvoltarea fotbalului feminin i a fut salului, creterea performaneiechipelor naionale

    OBIECTIVE SPECIFICE

    3.1. Dezvoltarea fotbalului feminin 3.2. Dezvoltarea fotbalului n sal

    Creterea atractivitii i a vizibilitii jocului de fotbal OBIECTIVE SPECIFICE

    5.1. Creterea atractivitii jocului de fotbal 5.2. Creterea vizibilitii fotbalului

    Construirea unei culturi organizaionale care s devin suport pentruperformana sportiv

    OBIECTIVE SPECIFICE

    4.1. mbuntirea calitii profesionale i dobndirea aptitudinilor de lucru n echip 4.2. Standardizarea operaiunilor 4.3. Asigurarea sustenabilitii financiare

    DE CE AVEM NEVOIE DE UN PLANSTRATEGIC PENTRU DEZVOLTAREAFOTBALULUI DIN ROMNIA?

    50

    50

    56

    55

    52

    5758

    61

    6165

    OBIECTIV STRATEGIC NR. 3

    OBIECTIV STRATEGIC NR. 4

    OBIECTIV STRATEGIC NR. 5

    2

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    4/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    n martie 2014 am ctigat preedinia

    Federaiei Romne de Fotbal prezentnd

    un Program de guvernan sportiv

    prin care propuneam o abordare diferit a

    fenomenului fotbalistic naional.

    A fost pentru prima dat cnd s-a vorbit despre necesitatea de a introduce standarde managerialen administrarea fotbalului romnescsau despre ncurajarea unei abordri pro-business care sstimuleze eficiena i sustenabilitatea sa financiar. Atunci am evideniat inclusiv faptul c FRF trebuie

    s devin un furnizor important de servicii pentru societate cu accent pe ncurajarea participrii civice prinsport, integrarea minoritilor i mbuntirea sntii.

    Astzi, innd cont i de cele mai noi analize ale UEFA n domeniul managementului asociaiilor naionale,consider c abordarea cea mai potrivit pentru atingerea obiectivelor Federaiei Romne de Fotbal trebuie sfie o combinaie ntre cele mai bune practici provenite din guvernana sportiv european, mediul corporativ,dar i dinspre sectorul pub lic, pentru c exist o ntreptrundere inseparabil ntre sport, societate, mediul debusiness i economie.

    Programul de guvernan sportiv a reprezentat un set de soluii gndit ca rspuns la problema de fonda fotbalului romnesc: pentru o ar cu potenial fotbalistic dovedit i vocaia performanei, de unde vinencremenirea n subdezvoltare?

    Planul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romniaeste documentul care operaionalizeazprogramul n baza cruia am fost ales preedinte al Federaiei Romne de Fotbal, dar i oreprezentare a ideilor care s-au desprins din procesul de consultare cu membrii afiliai, societateacivil i mediul de afaceri sau c are au fost extrase din recomandrile venite pe adresa FRF.

    De asemenea,pentru mbuntirea procesului de cunoatere, am apelat la expertiza sociologic aInstitutului Romn pentru Evaluare i Strategie (IRES). Prin intermediul unei cercetri efectuate pe uneantion reprezentativ, Percepii privind imaginea fotbalului romnesc,ne-a furnizat informaii extremde valoroase care au contribuit la formularea direciilor strategice pe care ni le-am asumat n acest document.mpreun cu IRES, unul dintre cei mai importani parteneri instituionali ai FRF, vom continua s realizm nfiecare an Barometrul fotbalului romnesc, un proiect sociologic care ne va ajuta s nelegem ct mai binecontextul n care evolum, astfel nct deciziile Federaiei Romne de Fotbal s fie n acord cu modificrile sausolicitrile mediului social n care ne dezvoltm.Pentru c nu putem cunoate cu adevrat care este realitatea fotbalului romnesc altfel dect mergnd nteritoriu, discutnd cu oamenii fa n fa, vom avea ntlniri periodice de consultare ifeedbackcu membriiafiliai, analiza de nevoi fiind un instrument pe care deja l-am utilizat i formalizat n cadrul FRF.

    Dup ce am fcut evaluri interne prin care am vzut care este potenialul real al Federaiei, dup ce ne-amconsultat cu membrii afiliai i alte pri interesate (stakeholders), echipa de management a FRF a filtrat toateinformaiile, definind ulterior misiunea i obiectivele pe termen lung ale organizaiei.

    A gndi reconstrucia unui fenomen sportiv naional cu instrumentele managementului strategic este unelement de noutate care vine s rspund nevoii de a planifica, etap cu etap, toi paii care sunt necesaripentru ndeplinirea misiunii pe care ne-am asumat-o:promovarea i dezvoltarea fenomenului fotbalisticdin Romnia.n plus, va putea oferi tuturor prilor interesate posibilitatea s urmreasc prin intermediulanalizelor de etap anuale, progresul pe care l-am fcut n raport cu misiunea i obiectivele asumate.

    Planul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia a fost construit pe o perioad de cinci ani, carecuprinde intervalul 2015-2020. Ne-am asumat o proiecie pe termen lung pentru c miza aflat n joc pentruRomnia relansarea fotbalului ca sport naional este foarte mare. Echipa FRF i dorete ca organizareaEURO 2020 la Bucureti s nu rmn doar un simplu show sportiv. Scopul nostru este ca prin proiectele pe

    care le vom dezvolta n urmtorii ani s cretem exponenial numrul persoanelor implicate n fenomenulfotbalistic, atractivitatea i vizibilitatea jocului de fotbal, precum i s crem noi oportuniti pentru mediul deafaceri, astfel nct EURO 2020 s devin punctul culminant al programului de relansare a fotbalului ca sportnaional .Promovarea sportului este o necesitate de interes naional. Orice viitor proiect de ar nu p oate prinde conturfr o populaie sntoas i fr comuniti care s se regseasc n jurul simbolurilor naionale. Din acestmotiv, cred cu fermitate c fotbalul poate contribui la reconstrucia legturilor sociale i la educaia copiilornotri.

    Nu vom avea o misiune uoar pentru c ne aflm n competiie cu noi nine, cu alte organizaii sportive internei din afara rii, dar i cu posibilitile alternative de entertainmentpe care le ofer l umea contemporan. ns,cu ct sunt mai multe greutile care par s ne stea mpotriv, cu att mai puternic este determinarea noastrde a le depi.

    4 5

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    5/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    ROLUL PLANULUI STRATEGICAL FRF

    Redactarea i publicarea acestui document st rategic reprezint promisiunea echipei FRFc vom face tot ceea ce ne st n putere pentru a putea atinge obiectivele pe care ni le-amfixat.

    n acest document strategic ne-am fixat obiective ambiioase, dar realiste. Nu este uor s ne asumm c EchipaNaional va atinge obiectivul pe care ni l-am propus (calificarea consecutiv la cele trei turnee finale pn n2020) sau c vom schimba faa fotbalului juvenil din Romnia. Cum nu ne va fi uor s facem din Federaia

    Romn de Fotbal una dintre cele mai moderne organizaii de profil din Europa. Nu n ultimul rnd, ne-amdorit foarte mult ca, prin aceast Strategie, s realizm o legtur puternic i s gsim numitorul comun ntreinteresele fotbalului romnesc i cele ale tuturor prilor interesate (stakeholders) de succesul acestui fenomen.

    n echipa FRF ne regsim persoane care suntem de o via n fotbal ca foti juctori, antrenori, jurnaliti, specialiti

    n diferite domenii ale fotbalului asociaie, oameni care am performat n mediul privat sau n administraiacentral. Ne-au adus mpreun dorina de a relansa fotbalul romnesc pe orbita performanei iambiia provocrii pe care o avem naintea noastr. Vrem ca, prin intermediul celui mai iubit sport dinRomnia, s contribuim la construcia unui viitor proiect de ar fundamentat pe valorile i interesele romnilor.

    Strategia FRF pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia este documentul care, n plan intern, st la baza

    derivrii obiectivelor, intelor i planurilor de activiti ale fiecrei uniti de management.

    Pentru a putea s ne atingem obiectivele strategice asumate, vom colabora cu toi membrii afiliai i toipartenerii instituionali care se vor altura FRF. Doar prin cooperare i dialog vom ajunge s dobndimcapacitatea de aciune concertat care s nlesneasc schimbrile pe care ni le dorim. Suntem o echip tnr

    i foarte motivat de dorina de a face din fotbalul romnesc o poveste de succes n ar i n lume.

    EchipaFRF

    7

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    6/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    Promovarea i dezvoltarea fenomenului fotbalistic din Romnia.

    Federaia Romn de Fotbal este instituia sportiv care promoveaz joculde fotbal pe teritoriul Romniei, dezvolt fenomenul fotbalistic n toat

    amploarea sa i furnizeaz un model organizaional pentru sportul romnesc.

    Principiile sunt cele care ne definesc identitatea i modul de aciune. DrumulFederaiei Romne de Fotbal spre performan i atingerea obiectivelor este cunecesitate dependent de asumarea unui set de valori pe care s l mprtim cutoi cei care simt c se regsesc n fenomenul fotbalistic.

    1) IUBETE FOTBALUL: f lucruri bune pentru sportul acesta ori de cte ori ai ocazia.

    2) MERITOCRAIE:respect-l pe cel mai bun.

    3) INTEGRITATE:fii cinstit i drept oriunde i oricnd.

    4) COOPERARE I NCREDERE:de unul singur nu poi construi nimic.5) AUTONOMIE I SUBSIDIARITATE: nu ncuraja clientelismul i concentrarea deciziei.

    6) BUN-GUVERNAN:alternativa este arbitraritatea bunului-plac.

    7) DEZVOLTARE I PERFORMAN:fii mereu n micare, msoar-te cu cei mai buni.

    8) NU VIOLEN, NU RASISM: gndete-te c cellalt poate fi fratele tu.

    9) FAIRPLAY:nu exist joc n afara regulilor jocului.

    10) PERSEVEREN: ca s poi crede n victorie, trebuie s o pregteti!

    MISIUNE

    VIZIUNE

    VALORIMISIUNEVIZIUNEVALORIOBIECTIVE

    Fotbalul a devenit un fenomen social universal care nglobeaz juctori profesioniti,amatori ndrgostii de acest sport, suporteri, cercettori ai fenomenului, investitori,sponsori, mass-media, organizaii civice, instituii ale statului, productori de bunurisau furnizori de servicii.

    Pentru c fotbalul este mai mult dect jocul sportiv n sine, FRF i asum promovarea idezvoltarea fenomenului fotbalistic din Romnia n toat cuprinderea i dimensiunilesale.

    9

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    7/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    1) Calificarea echipei naionale la toate cele trei turnee finale CE 2016, CM2018, CE 2020

    2) Creterea substanial a numrului de practicani i de persoane implicate nfenomenul fotbalistic fotbal pentru toi

    3) Dezvoltarea fotbalului feminin i a futsal-ului, creterea performanei

    echipelor naionale

    4) Construirea unei culturi organizaionale care s devin suport pentruperformana sportiv

    5) Creterea atractivitii i a vizibilitii jocului de fotbal

    OBIECTIVESTRATEGICE

    11

    PREZENTAREA SINTETICA DOCUMENTULUI

    10

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    8/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    OBIECTIV STRATEGIC NR. 1Calificarea echipei naionale la toate cele trei turnee finale CE 2016,CM 2018, CE 2020

    1) dezvoltarea formatului competiiilor deja existente;

    2) introducerea unor noi competiii la nivel de copii i juniori;3) identificarea de la o vrst ct mai mic a copiilor cu potenial sportiv pentru fotbal;4) implementarea proiectului de pregtire centralizat a juniorilor prin Centrele Regionale de

    Excelen;5) creterea numrului de juctori de elit identificai prin activitile de scouting intern i

    extern;6) formare specializat pentru antrenorii de copii i juniori n cadrul colii Federale de

    Antrenori;7) respectarea obligativitii ca toate cluburile participante n Liga I s aib centre de juniori;8) creterea n timp a numrului de grupe de juniori, n cadrul aceluiai club, la acelai nivel de

    vrst;9) implementarea programului de pregtire unitar (pentru loturile naionale i centrele

    regionale) concentrat pe metode de antrenament moderne, nutriie specific, asistenpsihologic, educaie colar i tiina sportului;

    10) creterea numrului de zile dintr-un an pe care juniorii le petrec la loturile naionale;11) subvenionarea vizelor de ctre FRF i eliminarea tuturor taxelor pentru echipele de juniori;12) crearea unui fond federal dedicat finanrii celor mai bune proiecte destinate dezvoltrii

    fotbalului juvenil.

    3) reguli stricte care s reglementeze importul de juctori extracomunitari;4) mbuntirea performanelor sportive la nivel de club (UEFA Club coefficients);5) nfiinarea colii de Management Sportiv;6) introducerea unui set de reguli privind organizarea intern a cluburilor;7) reducerea, treptat, a cheltuielilor de participare n Liga a 2-a i Liga a 3-a;8) reducerea cheltuielilor pentru accesul la justiia sportiv pentru echipele din Liga a 2-a i

    Liga a 3-a;9) continuarea campaniilor anuale de sprijin pentru cluburi cu materiale sportive;10) asumarea costurilor de ctre FRF pentru organizarea fazelor finale ale competiiilor pentru

    copii i juniori;11) sprijin pentru creterea vizibilitii competiiilor de seniori i juniori, inclusiv pentru

    obinerea de fonduri din drepturile tv i comerciale pentru echipele din Liga a 2-a i Liga a

    3-a;12) mrirea numrului de echipe din Liga a 3-a prin creterea numrului de serii de la 6 la 8,conform principiului regionalizrii teritorial-administrative;

    13) ncurajarea cluburilor din Liga a 2-a i Liga a 3-a s promoveze juniori n lot prin instituireaunei forme de premiere financiar care s rsplteasc acele cluburi care au cei mai muli

    juniori;14) soluionarea problemei asigurrilor medicale obligatorii pentru juctori i iniierea unui

    sistem pentru susinerea integrrii pe piaa muncii a fotbalitilor la final de carier.

    1) mbuntirea regulamentelor pentru a le face ct mai puin interpretabile;2) implementarea principiului UEFA Homegrown;

    1) creterea capacitii colii Federale de Antrenori de a forma profesioniti de elit;

    2) diversificarea metodelor de pregtire ale SFA;3) creterea gradului de adresabilitate ctre mai multe categorii de persoane implicate nsusinerea tehnic a jocului de fotbal;

    4) creterea standardelor de performan i a calitii n arbitraj;5) identificarea arbitrilor talentai;6) atragerea tinerilor ctre activitatea de arbitraj;7) nfiinarea Centrului Naional de Formare i Cercetare n Domeniul Fotbalului;8) asigurarea integritii jocului de fotbal;9) implementarea sistemului informatic naional de eviden a juctorilor i a documentelor

    sportive;10) optimizarea i formalizarea procedurilor de lucru ale Comisiei Tehnice.

    Dezvoltarea fotbalului juvenil i creterea numrului de practicani

    Dezvoltarea fotbalului de performan la nivel de seniori

    mbuntirea activitilor-suport pentru susinerea fotbalului de performan

    Planul de aciuni

    Planul de aciuni

    Planul de aciuni

    OBIECTIV SPECIFIC 1.1

    OBIECTIV SPECIFIC 1.2

    OBIECTIV SPECIFIC 1.3

    1312

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    9/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    OBIECTIV STRATEGIC NR. 2 OBIECTIV STRATEGIC NR. 3Creterea substanial a numrului de practicani i de persoaneimplicate n fenomenul fotbalistic fotbal pentru toi

    Dezvoltarea fotbalului feminin i a futsalului, cretereaperformanei echipelor naionale

    1) implementarea UEFA Grassroots Charter trecerea de la nivelul actual, Bronze, la treapta

    Silver;2) implementarea proiectuluiToat Romnia Joac Fotbal;3) nominalizarea la nivelul fiecrui AJF a unui responsabil cu dezvoltarea fotbalului pentru toi;4) identificarea n mediul colar i n comunitate a persoanelor care doresc s devin

    responsabili pentru dezvoltarea fotbalului pentru toi;5) implementarea proiectului de tabere pentru copii n Centrele Naionale Mogooaia i Buftea.

    1) creterea substanial a practicantelor de fotbal feminin;

    2) creterea numrului de cluburi;3) dezvoltarea de competiii noi n zona junioarelor i a fotbalului pentru toi;4) creterea vizibilitii fotbalului feminin;5) campanii de susinere n rndul prinilor a fotbalului feminin ca disciplin sportiv;6) ncurajarea femeilor s participe la programele de antrenorat i arbitraj;7) numirea unor personaliti publice ca ambasadori pentru fotbalul feminin;8) nfiinarea unei uniti de management la nivelul administraiei FRF, dedicat exclusiv

    promovrii fotbalului feminin.

    1) creterea numrului de practicani;2) crearea Campionatului Naional de Juniori;3) dezvoltarea campionatelor judeene;4) dezvoltarea unor noi formate competiionale;5) reducerea taxelor de legitimare i transfer ale juctorilor;6) introducerea orelor de fotbal n sal la nivelul colilor i liceelor.

    1) atragerea de experi externi n fotbalul romnesc;2) creterea numrului de persoane implicate n aciuni de voluntariat;

    3) creterea numrului proiectelor de CSR;4) creterea numrului de parteneriate instituionale cu organizaii relevante din Romnia i din

    strintate.

    Creterea consistent a numrului de practicani ai fotbalului Dezvoltarea fotbalului feminin

    Dezvoltarea fotbalului n sal

    Implicarea i ncurajarea participrii n fenomenul fotbalistic

    Planul de aciuni Planul de aciuni

    Planul de aciuni

    Planul de aciuni

    OBIECTIV SPECIFIC 2.1 OBIECTIV SPECIFIC 3.1

    OBIECTIV SPECIFIC 3.2

    OBIECTIV SPECIFIC 2.2

    1514

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    10/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    OBIECTIV STRATEGIC NR. 4Construirea unei culturi organizaionale care s devin suportpentru performana sportiv

    1) sesiuni de training profesional cu caracter general pentru toi angajaii federaiei i cu

    caracter specific n funcie de specialitatea fiecrei persoane (dezvoltarea carierei individuale);2) sesiuni de team building;3) internship profesional n cadrul altor federaii naionale sau organizaii de top;4) formalizarea canalelor i a metodelor de comunicare intern;5) conlucrare n cadrul grupurilor de lucru (orice problem de o anumit complexitate care

    necesit o soluie i orice nou idee pe care ne dorim s o implementm vor fi abordate caproiecte n sine pentru realizarea crora se vor constitui grupuri de lucru formate din experiidin domeniile de interes avute n vedere).

    1) definirea i optimizarea funciilor, atribuiilor i a rolurilor, n relaie cu strategia organizaiei;

    2) optimizarea i formalizarea procedurilor de lucru;3) optimizarea i formalizarea procedurilor de management al resurselor umane;4) automatizarea operaiunilor interne;5) acreditare ISO pentru calitate n management.

    mbuntirea calitii profesionale i dobndirea aptitudinilor de lucru n echip

    Standardizarea operaiunilor

    Planul de aciuni

    Planul de aciuni

    OBIECTIV SPECIFIC 4.1

    OBIECTIV SPECIFIC 4.2

    2) optimizarea i formalizarea procedurilor de achiziii;3) respectarea planului de investiii;4) planificarea operaional focusat pe rezultat;5) proiecie bugetar la nivelul fiecrui departament;6) proiecie bugetar multianual avnd ca int optimizarea balanei de cheltuieli i venituri;7) atragerea de sponsorizri i creterea vnzrilor din ticketing, merchandising, hospitality i

    alte servicii.

    1) eficien bugetar reducerea cheltuielilor i optimizarea costurilor operaionale;

    Asigurarea sustenabilitii financiare

    Planul de actiuni

    OBIECTIV SPECIFIC 4.3

    OBIECTIV STRATEGIC NR. 5Creterea atractivitii i a vizibilitii jocului de fotbal

    1) mbuntirea activitilor de marketing;2) creterea numrului de proiecte finanate din fonduri europene3) ncheierea de parteneriate cu organizaii naionale i internaionale;4) construcia de infrastructur sportiv;

    1) creterea numrului de spectatori i telespectatori ai fotbalului;2) dezvoltarea competiiei Cupa Romniei;3) creterea impactului campaniilor de comunicare public;4) organizarea de evenimente sportive pentru romnii din diaspora;5) politici publice;6) organizarea de conferine i workshop-uri internaionale;7) organizarea unei gale anuale, Premiile fotbalului romnesc;8) promovarea diplomaiei sportive;9) nfiinarea Muzeului Fotbalului Romnesc.

    Creterea atractivitii jocului de fotbal

    Creterea vizibilitii fotbalului

    Planul de aciuni

    Planul de aciuni

    OBIECTIV SPECIFIC 5.1

    OBIECTIV SPECIFIC 5.2

    1716

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    11/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    CALIFICAREA ECHIPEI

    NAIONALE LA TOATE CELETREI TURNEE FINALE CE 2016,CM 2018, CE 2020

    PLANUL STRATEGICPENTRU DEZVOLTAREA

    FOTBALULUI DINROMNIA

    OBIECTIV STRATEGIC NR. 1

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    12/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    Viaa attor oameni implicai n jocul de fotbal depinde de noi, de cei care gndim i punem npractic politica de dezvoltare a fotbalului romnesc.Sunt copii care i doresc s ajung mari fotbaliti,antrenori care le cluzesc paii spre marea performan, arbitri care vor s fluieren Champions League i

    prini sau iubitori ai fotbalului care susin financiar determinarea tuturor celor c are viseaz s devin cei maibuni.

    ncrederea i druirea lor vor fi sprijinite de FRF pentru c ne considerm responsabili fa de viitorul i destinele

    tuturor celor care se implic n fotbalul de per forman. Alturi de membrii afiliai, vom face tot ceea ce ne stn putere pentru ca drumul spre reuit s fie posibil. Ne propunem ca viciul de procedur, arbitraritatea preriisubiective, interesele ilegitime sau cadrul strmt i provincial de a practica fotbalul s dispar de la an la an.Sunt muli compatrioi de-ai notri care aleg s plece n strintate pentru c n Romnia nu pot avea ansadezvoltrii depline. Este visul nostru ca, pn la finalul perioadei pe care ne-am construit aceast strategie,

    s le putem oferi tuturor celor implicai n fotbal ansa de a-i atinge maximul de performan pe care l potdezvolta, att n ar, ct i n strintate, cu ajutorul sau prin parteneriatul cu Federaia Romn de Fotbal.

    Nu e uor s vorbeti despre echipa naional.

    Oamenii vor pstra mereu n amintire reuitele

    generaiilor trecute i vor de la prezent fapte i mai

    mree. Vorbe, mai puin! Dar, din interiorul actualei

    echipe naionale, din preajma coechipierilor care

    mbrac tricoul cu tricolor, pot s promit c toi cei care

    primesc o convocare se vor bate pn la ultima frm

    de energie, vor face tot ce e omenete posibil pentru a

    readuce naionala la turneele finale, pentru a face

    lumea toat s vorbeasc la superlativ despre romni,pentru a aduce glorie Romniei! i nu doar noi, ci i

    toate generaiile viitoare! Pentru c tricoul cu tricolor

    oblig. i pentru c, atunci cnd l mbraci, te ncarci cu

    responsabilitate, cu mndrie, cu fora pe care i-o dau

    milioanele de romni.

    Ciprian Marica

    cpitanul echipei naionale a Romniei

    Obiectivul de a ne califica la toate cele trei turnee finale desfurate pn la finalul

    anului 2020 presupune:

    s dezvoltm sectorul juvenil; s mbuntim fotbalul de club la nivel de seniori; s performm n zona activitilor suport (antrenoratul, arbitrajul, integritatea jocului de fotbal, formularea

    deciziilor tehnice).

    OBIECTIVE SPECIFICE1.1 dezvoltarea fotbalului juvenil i creterea numrului de practicani

    1.2 dezvoltarea fotbalului de performan la nivel de seniori

    1.3 mbuntirea activitilor suport pentru susinerea fotbalului de

    performan

    20 21

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    13/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    Succesul jocului de fotbal i al spectacolului fotbalisticdepinde foarte mult de identificarea viitorilor performeri ide metodele de pregtire pe care le vom implementa. Vrems mergem n Frana pentru Campionatul European din 2016i n Rusia la Campionatul Mondial din 2018. Avem astzi oechip naional care demonstreaz c este pregtit pentrumarea performan. Dar, pentru Euro 2020, CampionatEuropean gzduit i de Romnia, la care suntem obligai s

    ne calificm, trebuie s ne ngrijim cu atenie de cultivareaviitorilor juctori de top care s poat asigura schimbul degeneraii.

    1.1 DEZVOLTAREA FOTBALULUI JUVENIL I CRETEREANUMRULUI DE PRACTICANI.PROIECTUL4 THE FUTURE

    Orice viitor posibil despre care vrem s vorbim ncepe de la reconstrucia sectorului juvenil i introducereactorva principii de baz care s susin sntatea acestui domeniu fotbalistic.FRF se va orienta spre dezvoltarea formatului competiiilor deja existente i identificarea de la o vrst ct maifraged a copiilor cu potenial sportiv pentru fotbal. Este esenial s mrim bazinul de selecie, s i familiarizmpe copii cu fotbalul de la cele mai mici vrste, iar pe urm s i canalizm spre competiii care s stimulezenaterea performerilor i a performanei.Trebuie s trecem din zona lucrului fcut de form i inerialn zona de cultivare a valorii.

    Federaia Romn de Fotbal a nfiinat n aprilie 2014departamentul de scouting.Acesta are ca obiectivdirectidentificarea i monitorizarea juctorilor cu potenial pentru performan, att din spaiulintern, ct i din strintate.Activitatea de scouting naional se deruleaz prin referenii zonali, dar i cu participarea staff-ului federal. Peparcursul perioadei martie decembrie 2014 au fost implementate o serie de msuri cu rol de prevenire asubiectivitii interesaten aria scouterilor din ar, astfel nct FRF s aib sigurana c primete rapoarteobiective, aceasta fiind noua direcie pe care dorim s ne construim viitorul.Pentru statele europene n care locuiesc comuniti importante de romni, se face o monitorizare atent afiecrui potenial talent fotbalistic ivit din familiile romnilor din diaspora. Periodic, Federaia Romn deFotbal va organiza trialuri externe pentru identificarea posibililor tineri care ar putea ajunge s evolueze nloturile naionale.

    Toate seleciilepentru echipele reprezentative i centrele regionalesunt fcute de comisii alctuite dinantrenori i experi capabili s identifice n mod obiectiv cei mai buni juctori, deciziile lundu-seinclusiv pe baza monitorizrilor electronice i a fielor medicale.

    Dezvoltarea celor opt Centre Regionale de Excelen este una dintre prioritile imediate ale FRF.Aceste academii de fotbal zonale vor fi situate n fiecare dintre regiunile administrativ-teritoriale ale rii i voravea ca misiune cultivarea unor noi generaii de fotbaliti de clas european. n cadrul Centrelor Regionale deExcelen vor fi reunii cei mai buni juctori din ara noastr, acestea urmnd s devin, n foartemare msur, pepiniere ale loturilor naionale. Va fi implementat un program de pregtire unitarpentru loturile naionale i centrele regionale,care se va concentra pe metode de antrenament moderne,nutriie specific, asisten psihologic, educaie colar i tiina sportului, pentru ca mult mai muli copii sbeneficieze de pregtirea de top care st la baza crerii unor echipe coerente i de succes.

    SCOUTING INTERN I EXTERN

    Pentru c performana i dezvoltarea jocului de fotbal sunt prioriti n sine pentru noi, prinproiectul 4 The Future,ne vom asigura ca fiecare copil, fiec are performer n devenire, s fie ct maibine pregtit pentru cariera sportiv.

    CENTRELE REGIONALE DE EXCELEN

    2322

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    14/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    Fotbalul de performan, la nivel de seniori, nseamn , cu prec dere, fotbalul de club. Iar cluburilesunt inima fenomenului fotbalistic. n jurul lor se formeaz identiti i emoii puternice, ele dauvia cartierelor, oraelor i comunelor.

    n ultimii ani, cluburile din Romnia au importat tot mai mult fotbaliti. Cu siguran, talentul juctorilor strinia contribuit la dezvoltarea fotbalului romnesc, dar dac dorim s putem crete fotbalul autohton ca valoareeconomic, dar i din punct de vedere tehnic, atuncisoluia nu poate fi dect identificarea i cultivarea

    performerilor romni, crescui la nivel naional.

    Romnia a dovedit n repetate rnduri, prin performanele echipelor de club i ale echipei naionale, care potenialul de a oferi fotbaliti de top.Poate c n prezent pare mai ieftin i mai rentabil varianta de atransfera a un juctor din afara rii dect cea de a investi timp de civa ani n propriile centre de juniori. ns,pe termen lung, aceasta se va dovedi a fi o soluie neprofitabil pentru c att nivelul competiional, ct i aljocului de fotbal, vor scdea de la an la an ca o consecin a nivelului mediocru al juctorilor strini transferain campionatul intern.

    Investiia n centrele de juniori ar nsemnaposibilitatea de a identifica talente reale care,odat intrate n sistemul competiional, vor aduce

    plus-valoare sportului i fotbalului-spectacol.Cultivarea juctorilor valoroi nseamn cretereagradului general de performan al echipelor, iardac sistemul competiional naional va avea valoare,atunci va putea atrage mai muli bani din drepturile

    de televizare (inclusiv third party rights), din cotelede transfer, din biletele vndute, marketing icapacitatea de a performa n competiiile europene.

    Astzi, media de vrst a juctorilor din Romnia este una dintre cele mai naintate din Europa. Ca s putem surmontaacest handicap i ca s putem oferi fotbalului romnesc un viitor, cluburile ar trebui s investeasc n juniori.Pentru c iubim fotbalul i pentru c vrem s rmn cel mai popular sport din Romnia, Federaia Romn deFotbal va introduce, ct mai curnd posibil, msuri care s i promoveze pe juctorii crescui la nivel naional,urmnd s monitorizeze i s ncurajeze implementarea acestor iniiative: modelul UEFA Homegrown; norme stricte care s reglementeze importul de juctori; respectarea obligativitii ca orice club care evolueaz n Liga I s aib centru de juniori.

    PROMOVAREA JUCTORILOR AUTOHTONI1) dezvoltarea formatului competiiilor deja existente;

    2) introducerea unor noi competiii la nivel de copii i juniori;

    3) identificarea de la o vrst ct mai mic a copiilor cu potenial sportiv pentru fotbal;

    4) implementarea proiectului de pregtire centralizat a juniorilor prin CentreleRegionale de Excelen;

    5) creterea numrului de juctori de elit identificai prin activitile de scouting intern

    i extern;

    6) formare specializat pentru antrenorii de copii i juniori n cadrul coalii Federale de

    Antrenori;

    7) respectarea obligativitii ca toate cluburile participante n Liga I s aib centre de

    juniori;

    8) creterea n timp a numrului de grupe de juniori, n cadrul aceluiai club, la acelai

    nivel de vrst;

    9) implementarea programului de pregtire unitar (pentru loturile naionale i centrele

    regionale) concentrat pe metode de antrenament moderne, nutriie specific,

    asisten psihologic, educaie colar i tiina sportului;10) creterea numrului de zile dintr-un an pe care juniorii le petrec la loturile naionale;

    11) subvenionarea vizelor de ctre FRF i eliminarea tuturor taxelor pentru echipele de

    juniori;

    12) crearea unui fond federal dedicat finanrii celor mai bune proiecte destinate

    dezvoltrii fotbalului juvenil.

    Dezvoltarea fotbalului juvenil i creterea numrului de practicani

    Planul de aciuni

    OBIECTIV SPECIFIC 1.1

    1.2 DEZVOLTAREA FOTBALULUI DE PERFORMAN LANIVEL DE SENIORI

    25

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    15/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    n prezent, o grav problem cu carese confrunt cluburile din Romniaeste finanarea activitii. Pe lngmecanismele reactive de tipul fairplay-ului financiar, Federaia Romn deFotbal i propune ca, n urmtorii cinciani, s introduc regula preedinteluimanager.

    MBUNTIREA CAPACITII DE ADMINISTRARE A CLUBURILOR DE FOTBAL

    Unul dintre motivele eecului financiar al cluburilor din Romnia este reprezentat de slaba capacitate de

    administrare. Cluburile i fotbalul n sine sunt foarte rar privite ca afaceri care pot fi rentabile sau chiar defoarte mare succes. ns, industria sportului a demonstrat, n multe dintre rile europene, c fotbalul poategenera profit.

    Pentru a putea avea competiii stabile i un fotbal sntos, Federaia Romn de Fotbal i-a propus s nfiinezeCentrul Naional de Educaie i Cercetare Fotbalistic. n cadrul acestei instituii, printre alte componente(precum cercetarea medical sau istoria fotbalului), se va regsi coala de Management Sportiv, care ipropune s pregteasc personalul implicat n conducerea i administrarea tuturor entitilor fotbalistice dinRomnia n domenii precum:

    administrarea societilor sportive

    management strategic negociere design competiional i regulamente comunicare i relaii publice

    leadership i management de resurse umane

    marketing i sponsorship organizare de evenimente etic sportiv, consiliere sportiv management nanciar

    Acest concept educaional va fi dezvoltat cu ajutorul partenerilor FRF din zona academic i din mediul privat,att din ar, ct i din strintate.

    De asemenea, Federaia Romn de Fotbal va adopta un manual cu norme minimale de organizare acluburilor care s fie aplicabil tuturor membrilor afiliai reguli bugetare, structur administrativ, calificareapersonalului etc.FRF i asum c va adopta iniiativele necesare (inclusiv campanii de contientizare) pentru ca fotbalul iinvestiiile n acest sport s fie gndite n termeni dereturn of investmenti profitabilitate.Ne ateptm ca, prin creterea numrului de copii talentai i prin introducerea tehnicilor moderne deadministrare pentru cluburi, performana echipelor de fotbal din Romnia s se mbunteasc treptat.

    Liga a 2-a i Liga a 3-a sunt cureaua detransmisie pentru marea performan.Aici s-au afirmat echipe i juctori care,ulterior, au dovedit c pot urca pe primascen a fotbalului romanesc. ai fotbalului

    romnesc. Mai mult, competiiile de laacest nivel sunt valoroase n sine, pentru c,prin ele, fotbalul pulseaz i se afirm pe totteritoriul Romniei.Datorit importanei pe care Liga a 2-a

    i Liga a 3-a o au n traseul performaneifotbalistice, FRF va continua i n aniiurmtori demersurile pentru mbuntirea condiiilor i scderea costurilor de participare n circuitulcompetiional. Vor fi reduse taxele pentru accesul la justiia sportiv, iar FRF i va asuma n continuare costurilepentru organizarea fazelor finale ale competiiilor pentru copii i juniori.

    Pentru a putea oferi un climatcompetiional mult mai sntos,

    am dat posibilitatea echipelorcare ctigaser dreptul depromovare ntr-o lig superioars refuze ascensiunea dac nu seconsiderau pregtite s fac fa

    provocrilor bugetare.

    Vom sprijini creterea vizibilitiicompetiiilor de seniori ijuniori, inclusiv pentru obinerea

    de fonduri din drepturile tv icomerciale pentru echipele din Liga a 2-a i Liga a 3-a, meninnd totodat regula ca formaiile din Liga a 2-ai Liga a 3-a s fie desemnate automat gazde n meciurile din Cupa Romniei, atunci cnd se ntlnesc cu echipedin Liga 1.

    Vom continua anual campaniile de tipul Mingea e la voi!, pentru a sprijini toate cluburile cumateriale sportive, n special pentru juniori, necesare practicrii jocului de fotbal.

    DEZVOLTAREA FOTBALULUI PENTRU LIGA A 2-A I LIGA A 3-A

    2726

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    16/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    Pentru a putea face performan, este nevoie ca antrenorii s aib o pregtire profesional ct mai consistent.Astzi,antrenoratul a devenit o meserie la fel de complex ca orice alt activitate din domeniulsportului.S-a rafinat foarte mult n ultimele decenii pentru a putea face posibil acea diferen care estenecesar atunci cnd vorbim despre delimitrile care i separ pe competitori.

    Pentru c vrem s dezvoltm academiile regionale, dar i pe ntru c ne dorim ca orice club din Romnia s poatalege dintr-o pleiad de antrenori foarte bine instruii, Federaia Romn de Fotbal va susinecrearea unuiprogram de excelenanual, numit Corpul antrenorilor de elit.Pentru acest modul vor fi selecionai ceimai buni antrenori din ar pentru a putea beneficia de un plus de pregtire avansat n cadrul Centrului deFotbal Mogooaia. Vom propune cursuri intensive pentru dezvoltarea aptitudinilor de antrenorat, consolidareaabilitilor psihologice i de comunicare, introducere n management i marketing sportiv. Cei care se vorremarca n cadrul acestui program vor fi recompensai cu stagii de pregtire la cele mai importante cluburi dinEuropa.

    Avnd ca obiectiv formarea antrenorilor de elit,coala Federal de Antrenori i va reformula

    programa de studii, crescnd n acelai timp numrulcontactelor, al parteneriatelor i al schimburilor deexperien cu instituiile similare cele mai per formantedin Europa.

    n noul portofoliu de licene oferite de SFA vor fiintroduse UEFA Goalkeepers Coaching License(licen specific antrenorilor de portari)iUEFA EliteYouth A (licen pentru antrenorii care vor s activezen sectorul de copii i juniori).

    ANTRENORUL

    COALA FEDERAL DE ANTRENORI

    FRF i propune ca, treptat, pe parcursul celor cinci ani, s ajung s poat oferi fotbalului deperforman activiti-suport de cea mai bun c alitate, fie c vorbim despre arbitraj, antrenorat,medicin sportiv sau soluii practice pentru sprijinirea parcursului vocaional al fotbalitilorprofesioniti i amatori, dup ncheierea carierei de juctor.

    Dezvoltarea fotbalului de performan la nivel de seniori

    Planul de aciuni

    OBIECTIV SPECIFIC 1.2

    1) mbuntirea regulamentelor pentru a le face ct mai puin interpretabile;

    2) implementarea principiului UEFA Homegrown;

    3) reguli stricte care s reglementeze importul de juctori extracomunitari;

    4) mbuntirea performanelor sportive la nivel de club (UEFA Club coefficients);

    5) nfiinarea colii de Management Sportiv;

    6) introducerea unui set de reguli privind organizarea intern a cluburilor;

    7) reducerea, treptat, a cheltuielilor de participare n Liga a 2-a i Liga a 3-a;

    8) reducerea cheltuielilor pentru accesul la justiia sportiv pentru echipele din Liga a

    2-a i Liga a 3-a;

    9) continuarea campaniilor anuale de sprijin pentru cluburi cu materiale sportive;

    10) asumarea costurilor de ctre FRF pentru organizarea fazelor finale ale competiiilor

    pentru copii i juniori;

    11) sprijin pentru creterea vizibilitii competiiilor de seniori i juniori, inclusiv pentru

    obinerea de fonduri din drepturile tv i comerciale pentru echipele din Liga a 2-a i

    Liga a 3-a;

    12) mrirea numrului de echipe din Liga a 3-a prin creterea numrului de serii de la 6 la

    8, conform principiului regionalizrii teritorial-administrative;13) ncurajarea cluburilor din Liga a 2-a i Liga a 3-a s promoveze juniori n lot prin

    instituirea unei forme de premiere financiar care s rsplteasc acele cluburi care

    au cei mai muli juniori;

    14) soluionarea problemei asigurrilor medicale obligatorii pentru juctori i iniierea

    unui sistem pentru susinerea integrrii pe piaa muncii a fotbalitilor la final de

    carier.

    1.3 MBUNTIREA ACTIVITILOR-SUPORT PENTRUSUSINEREA FOTBALULUI DE PERFORMAN

    29

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    17/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    Pentru c obiectivul nostru este creterea calitii pedagogice a celor care i vor pregti pe viitoriisportivi, Federaia Romn de Fotbal va impune regula ca licenele s fie rennoite periodic.Domeniulantrenoratului este unul foarte viu, n permanent schimbare, motiv pentru care ne dorim caspecialitii notri s fie la curent cu cele mai noi tehnici i metode de antrenament. De asemenea,pentru a evita deprofesionalizarea antrenorilor care nu reuesc s i practice meseria pe o anumit perioad detimp, cursurile i examenul de rennoire a licenei vor fi bine-venite.

    Pentru a ncuraja nvarea pe tot parcursul vieii, coala Federal de Antrenori va oferi, periodic,pachete opionalepentru antrenorii care vor s b eneficieze de actualizarea permanent a cunotinelor.

    Alturi de cursurile regionale de pregtirepe care le va susine periodic n ar, coala Federal de Antrenoriva continua s i dezvolte platforma on-line pentru a putea susine module de cursuri pentru antrenori nregim blended-learning.

    ncepnd cu anul 2015, Federaia Romn de Fotbal va demara cel mai vast program competiionaldedicat fotbalului pentru toi (Toat Romnia Joac Fotbal). Acestuia i se va aduga programulguvernamental care prevede introducerea unei ore de fotbal pe sptmn n colile din Romnia.

    Pentru a veni n prentmpinarea nevoii de personal calificat care va fi generat de aceste campanii, FRF,prin intermediul colii Federale de Antrenori, va lansa programul Start Fotbal, dedicat pregtirii tehnicea profesorilor de educaie fizic i sport care vor dori, din dorina de a-i dedica talentul pedagogic pentrupromovarea fotbalului ca sport de nalt inut, s coordoneze clase cu profil sportiv n domeniul fotbalului saucare se vor implica n aciunile derulate n proiectul Toat Romnia Joac Fotbal.

    Fotbalul de performan trebuie susinut de un arbitraj de ct mai buncalitate. n acest sens, Federaia Romn de Fotbal i propune s ncurajezedemersurile Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) de a-i implementaProgramul pentru Dezvoltarea Arbitrajuluii s ofere CCA, prin intermediul

    Centrului Naional de Formare i Cercetare n Domeniul Fotbalului, suportulnecesar pentru mbuntirea modulelor didactice i a mijloacelor de accesla informaie.

    CCA i-a fixat pentru perioada 2015 2020 un set de cinci obiective orientatespre atingerea scopului agreat mpreun cu conducerea Federaiei Romnede Fotbal creterea, n termeni cuantificabili, a standardelor n arbitraj:01 mbuntirea calitii n arbitraj02 reprezentarea cu succes la nivel internaional03 identificarea arbitrilor talentai04 atragerea tinerilor ctre activitatea de arbitraj05 poziionarea CCA ca un partener profesionist de colaborare i dialog

    ARBITRUL

    n contextul n care numrul tinerilor arbitri este ntr-o continuscdere, CCA i-a propus iniierea unei serii deaciuni care sreaduc interesul pentru arbitrajn orizontul pasiunii i alcutrilor profesionale. Printre acestea se numr:

    Pentru identificarea i promovarea arbitrilor talentai, CCA i-a propus:

    mbuntirea calitii arbitrajului va fi susinut prin:

    Romnia a fost una dintre rile europene care au reuit s ofere fotbalului european i mondial arbitritalentai. Astzi ne dorim s putem reveni n marile competiii cu un corp de elit al arbitrilor romni, care s sedovedeasc profesioniti de prim rang att n ar, ct i peste hotare.

    crearea de programe speciale, dedicate atragerii tinerilor ctre activitatea de arbitraj; ntlniri i conferine ale membrilor CCA i ale arbitrilor reprezentativi cu tinerii din liceele cu profil sportiv, facultile de educaie fizic i sport, cluburile de fotbal etc.; dezvoltarea materialelor didactice pentru colile de arbitri uniformizarea modului de predare la nivel de baz; instituirea dialogului permanent cu Comisiile Judeene de Arbitri; organizarea de seminarii pentru cluburile fotbal; participarea arbitrilor tineri la programele UEFA grassroots; iniierea unui program pentru dezvoltarea arbitrajului feminin i a sectorului de antrenori pentru arbitri; programe de pregtire pentru mentori, instructori i manageri de dezvoltare.

    crearea unui program anual care s fundamenteze sistemul de promovare al talentelor, bazat pe procesul de preselecie din toate regiunile; iniierea de cursuri i teste care vor avea loc n fiecare dintre regiunile Romniei sub coordonarea managerului pentru dezvoltare regional i a unui membru al CCA; monitorizarea i evaluarea arbitrilor cu potenial pentru performan de ctre mentori i antrenori de fitness; acordarea de sprijin pentru nvarea limbii engleze.

    numirea unor mentori pentru tinerii arbitri cu potenial de carier internaional; cinci ntlniri pe an pentru analiza meciurilor, verificarea i mbuntirea pregtirii teoretice i fizice, introduce rea testulu i Yo-Yo; monitorizarea permanent a performanei prin indicatori specifici; producia de noi materiale didactice, analiz video, posibilitatea de nvmnt la distan; crearea de cursuri pentru observatori i formalizarea unui sistem de testare.

    3130

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    18/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    Centrul Naional de Formare i Cercetare n Domeniul Fotbalului va fi instituia careva reuni sub aceeai cupol:

    CENTRUL NAIONAL DE FORMARE I CERCETARE N DOMENIUL FOTBALULUI

    ASIGURAREA INTEGRITII JOCULUI DE FOTBALCOALA DE MANAGEMENT SPORTIV

    COALA FEDERAL DE ANTRENORI

    CENTRUL DE CERCETARE N MEDICIN SPORTIV

    CENTRUL DE CERCETARE AL ISTORIEI FOTBALULUI

    CENTRUL DE FORMARE PROFESIONAL I EVALUARE DE COMPETENE

    Federaia Romn de Fotbal i propune s aduc mai aproape de gazonul de fotbal cercetarea academic i

    metodologiile de ultim or pentru c, doar n felul acesta, vom reui s inem pasul cu provocrile timpurilorce vor veni.Prin Centrul de Cercetare n domeniul Medicinei Sportive ne propunem ca FRF s i dezvolte propriul corpde specialiti n domeniul medical i al nutriiei pentru performeri. n felul acesta, prin programe de cercetarecalibrate pe dezvoltarea juctorilor din loturile naionale i din centrele regionale, vom fi capabili s mbuntimsubstanial condiia fizic i starea de sntate a sportivilor notri.

    Pentru c vrem s-i ncurajm pe tineri s aleag cu ncredere calea fotbalului de performan, FRF va nfiinaCentrul de Formare Profesional i Evaluare de Competene, component care va fi orientat ctre educaiai suportul necesare pentru dezvoltarea parcursului vocaional al fotbalitilor care, aflai la final de carier, idoresc s poat fi ulterior absorbii ct mai bine de piaa muncii.

    Pentru juniori,acest Centru va oferi cursuri de managementul carierei i educaie financiar. Primul dintre acestecursuri va cuta s i deprind pe tinerii juctori cu ideea de construcie a carierei profesionale, ncercnd nacest fel s ridice gradul de profesionalism i determinare al celor care se vor orienta ctre fotbalul profesionist.Cursul de educaie financiar va cuta s i nvee tinerii juctori cum s i administreze banii ctigai astfelnct, dup ncheierea activitii fotbalistice, s poat beneficia pe deplin de stabilitate.

    MANAGEMENTUL CARIEREI FOTBALISTICE: care sunt etapele profesionale pe care un juctor trebuie s le ating n evoluia sa; cum se xeaz i se urmresc obiectivele de carier; cum se lucreaz cu un intermediar/impresar; care sunt termenii generali ai unui contract de fotbalist profesionist.

    EDUCAIE FINANCIAR:

    raionalizarea cheltuielilor; ABC investiional; cum funcioneaz instrumentele de economisire i plasament nanciar.

    De asemenea, Centrul de Formare Profesional i Evaluare de Competene va putea s sprijine alte entiti dinzona fotbalului care vor avea nevoie s i dezvolte platforme electronice de nvmnt, programe sau cursuri.

    Integritatea reprezint cea mai bun dovad de respect pe care actorii competiiilor o pot oferi fanilor ipartenerilor care susin echipele naionale sau cluburile de fotbal.

    Un mediu sportiv nealterat de meciuri trucate sau de alte forme de corupie reprezint garania unei dezvoltricorecte, n spiritul celor mai profunde valori ale sportului, pentru tinerii juctori.

    Federaia Romn de Fotbal i asum faptul c integritatea jocului de fotbal este sinonim cu ideea de ntreceresportiv, un mediu curat pentru desfurarea partidelor favoriznd automat nivelul calitativ al competiiilor.

    n perioada urmtoare, Departamentul de Integritate al FRF: va implementa un sistem de raportare a cazurilor i a tentativelor de corupie. Platforma online www.

    fotbalcurat.frf.ro, ce urmeaz a fi lansat, va fi disponibil, n prim faz, pentru aproximativ 3.000 defotbaliti, antrenori i arbitri din primele trei divizii ale fotbalului din Romnia;

    va declana o campanie de informare a tinerilor juctori, cu vrste cuprinse ntre 16 i 20 de ani, cu privire lapericolele pe care le implic trucarea meciurilor de fotbal. Campania de prevenie i informare Fotbal Curat vatransmite mesajul de fairplay i integritate n fotbal n rndul a aproximativ 5.000 de tineri juctori;

    i va consolida legturile cu instituiile de aplicare a legii, informndu-le cu promptitudine i corectitudinen problematica trucrii meciurilor;

    3332

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    19/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    Stocarea electronic a tuturor datelor ne va permite s extragem permanent analize pertinente legate demultiplele aspecte administrative i sportive ale jocului de fotbal. Acest fapt va conduce la creterea graduluide fundamentare a deciziilor pe care le vor lua clubu rile, AJF-urile i Federaia Romn de Fotbal.

    Sistemul IT integrat va permite i schimbul securizat de date i informaii ntre membrii afiliai i FRF, fapt careva conduce la reducerea costurilor financiare i de timp, eliminnd totodat multe dintre erorile umane denelegere care apar atunci cnd exist mai muli intermediari pe circuitul transmiterii unei informaii.Aceast platform informatic ne va ajuta enorm i n colectarea, pstrarea i administrarea datelor referitoarela fotbalul de baz (grassroots football), astfel nct s putem monitoriza dimensiunilefenomenului fotbalistic,dar i parcursul juctorilor amatori de fotbal.

    Ca orice federaie sportiv modern, ne dorim s folosim ct mai eficient resursele pe care le avem la dispoziiepentru a putea dezvolta jocul de fotbal, iar un sistem informatic care s ne ajute la rezolvarea ct mai rapida problemelor organizaionale i administrative este o soluie de optimizare a proceselor i pe care ne vomstrdui s o implementm ct mai rapid posibil.

    Fie c vorbim despre cluburi sau despreAsociaiile Judeene de Fotbal, despre arbitri,antrenori sau echipa FRF, toi interacionm nuniversul fotbalului naional. ns, dincolo de

    gazon, n spatele spectacolului fotbalistic, existun ntreg circuit administrativ care susine joculde fotbal.

    IMPLEMENTAREA SISTEMULUI INFORMATIC NAIONAL DE EVIDENA JUCTORILOR I A DOCUMENTELOR SPORTIVE

    pentru conectarea autoritilor din Romnia la practicile europene n domeniul integritii competiiilorde fotbal, va organiza seminarii pe tema combaterii trucrii meciurilor la care vor participa oficiali UEFA,omologi ai altor federaii europene i reprezentani ai autoritilor juridice din rile UE;

    va monitoriza atent partidele i echipele considerate a suspecte d e trucare a meciurilor de fotbal.

    Pentru c ne dorim ca deciziile care privesc componenta sportiv gestionat de Federaia Romn deFotbal s fie obiective, strict n interesul fotbalului romnesc i ntemeiate profesional, conducereaFRF a hotrt s i formuleze dispoziiile n aceast zon de activitate doar pe baza rezoluiilor care

    sunt adoptate de Comisia Tehnic.

    COMISIA TEHNIC

    1) creterea capacitii colii Federale de Antrenori de a forma profesioniti de elit;

    2) diversificarea metodelor de pregtire ale SFA;

    3) creterea gradului de adresabilitate ctre mai multe categorii de persoane implicate

    n susinerea tehnic a jocului de fotbal;

    4) creterea standardelor de performan i a calitii n arbitraj;

    5) identificarea arbitrilor talentai;

    6) atragerea tinerilor ctre activitatea de arbitraj;

    7) nfiinarea Centrului Naional de Formare i Cercetare n Domeniul Fotbalului;

    8) asigurarea integritii jocului de fotbal;

    9) implementarea sistemului informatic naional de eviden a juctorilor i a

    documentelor sportive;

    10) optimizarea i formalizarea procedurilor de lucru ale Comisiei Tehnice.

    mbuntirea activitilor-suport pentru susinerea fotbalului de performan

    Planul de aciuni

    OBIECTIV SPECIFIC 1.3

    34

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    20/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    CRETEREA CONSISTENT

    A NUMRULUI DEPRACTICANI I DEPERSOANE IMPLICATE NFENOMENUL FOTBALISTIC

    OBIECTIV STRATEGIC NR. 2

    2.1 CRETEREA CONSISTENT A NUMRULUI DE

    PRACTICANI AI FOTBALULUI

    OBIECTIVE SPECIFICE2.1 creterea consistent a numrului de practicani ai fotbalului.

    2.2 implicarea i ncurajarea participrii n fenomenul fotbalistic

    Pentru mai bine de treizeci de ani, Romnia s-a aflat n elita sportului mondial. Au fost vremuri n careromnii s-au bucurat mpreun pentru performanele sportivilor notri i momente n carenfrngerile au fost trite ca drame naionale.Prin sport, ne-am identificat cu per formana i am ascultatcu emoie imnul naional, fiind mndri c suntem romni.

    Fotbalul este singurul sport care a reuit s s coat sute de mii de oameni n strad, pe tot cuprinsul

    rii, fiind unul d intre puinele sporturi n care performana a fost constant de-a lungul anilor.

    n prezent, sportul nu mai nseamn doar performan, c i i un mod de via sau posibilitateade a-i petrece timpul liber plcut i sntos. Din acest motiv, FRF consider c fotbalul este una dintredisciplinele sportive care poate oferi ansa ct mai multor persoane de a face micare n competiii destinatepublicului larg.

    Astzi, ne confruntm cu un grav deficit de juctori profesioniti i amatori, lucru reflectat i de procentulde 0,5% din populaia total a rii, fa de 2,7%, ct este media n Europa. Din acest motiv, considerm cprin susinerea i dezvoltarea fotbalului de baz (grassroots football) putem crete bazinul de selecie pentrufotbalul de performan. n plus, vom putea spori n mod consistent numrul de practicani i de persoaneimplicate n fenomenul fotbalistic, cum ar fi n zona de voluntariat, complet atrofiat astzi.

    37

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    21/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    *Tabel comparativ - procentul juctorilor raportat la populaie (ri n categoria 10-40 milioane locuitori)

    Pentru dezvoltarea fenomenului fotbalistic n toat plenitudinea sa, un rol extrem de importantrevine Asociaiilor Judeene de Fotbal.AJF-urile se afl n centrul organizrii fotbalului pentru amatori,acolo unde se cldete b aza viitoarelor performane. Fotbalul pleac din comunitatea local i de aici ajunge sirige ntregul sistem fotbalistic naional.

    Pentru c Asociaiile Judeene de Fotbal suntentitile care au cea mai bun cunoatere afotbalului local, Federaia Romn de Fotbal vasolicita fiecrui AJF s nominalizeze un responsabilpentru dezvoltarea fotbalului pentru toi.Aceast persoan va fi format cu susinerea FRFpentru a dobndi competene de management deproiect, organizator de evenimente sportive, lucrtorde tineret. n acest fel, pe lng fotbalul amator,organizat la nivel de seniori, Asociaiile Judeene vorcuprinde i fenomenul grassroots.

    Din 2004, UEFA a propus federaiilor naionale afiliateimplementareaGrassroots Charter, document menits evidenieze importana activitilor din zona fotbalului de baz. Prin aceast Cart, UEFA a recunoscut nmod oficial importana pe care o are fotbalul amator ca sport care nu este practicat pentru per forman.

    Fotbalul jucat din pasiune se afl la baza piramidei fotbalistice, acolo de unde ncepe viitorul.Ca semnatar al UEFA Grassroots Charter,Federaia Romn de Fotbal i propune ca obiectiv s treac de lanivelul actual, Bronze, laSilver,treapt pentru care FRF trebuie s ndeplineasc, printre altele, urmtoarelecriterii: creterea consistent a numrului juctorilor nregistrai; numrul juctorilor cu vrsta de peste 18 ani trebuie s reprezinte cel puin 50% din numrul juctorilor cu

    vrsta sub 18 ani; existena a minim dou programe de fairplay; existena a minim dou programe sociale; existena a cel puin un program de nivel naional destinat fotbalului pentru toi.

    Putem constata c romnii au fost i sunt n continuareprofund ataai de fotbal, aa cum ne arat i studiulPercepii privind fenomenul fotbalistic romnesc,realizat de Institutul Romn pentru Evaluare iStrategie (IRES). 44% dintre sportivii legitimai nRomnia sunt practicani ai fotbalului de performan,iar statisticile arat c potenialul de cretere al acestuisport este foarte mare.

    La ntrebarea Dumneavoastr v-ai ncuraja copiii sfac fotbal de performan?, 65% dintre persoanelecare au declarat c au copii sub 16 ani au rspunsafirmativ.

    78% DA 34% NU 1% NU TIU

    De asemenea, romnii sunt n foarte mare msurncredinai c fotbalul poate fi un mijloc de edu care acopiilor.

    La ntrebarea Credei c fotbalul i poate educa pecopii?, 78% dintre persoanele intervievate au rspunsafirmativ.

    78% DA 20% NU 2% NU TIU

    Multe dintre valorile de care o societate are nevoie pentru a-i gsi coeziunea au fost indicate ca regsindu-se nsetul de beneficii non-materiale pe care fotbalul le poate aduce.

    Astfel, disciplina, spiritul de echip, sntatea, dezvoltarea armonioas, cinstea, corectitudinea, fairplay-ul,inteligena, perseverena, ambiia, respectul, prietenia i performana s-au regsit printre rspunsurile celor careau fost ntrebaiCare sunt valorile pe care le pot deprinde i mprti copiii prin intermediul fotbalului?.

    OLANDA BELGIA GRECIA CEHIA POLONIA PORTUGALIA ROMNIA

    7,2

    4,3 3,92,4

    1,7 1,50,5

    3938

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    22/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    78% DA

    90% DA

    19% NU

    8% NU

    2% NU TIU

    1% NU TIU

    1% NU RSPUND

    1% NU RSPUND

    La ntrebarea Credei c marii fotbaliti pot fi modelede urmat pentru copii?, 78% dintre respondeni aurspuns afirmativ.

    Nu n ultimul rnd, fotbalul este recunoscut de publicca fiind unul dintre sporturile care pot contribui nfoarte mare msur la mobilitatea social a copiilor.La ntrebarea Credei c o carier de fotbalist poatefi o modalitate de a ctiga bani pentru un copil care

    provine dintr-un mediu srac?, 90% dintre persoaneleintervievate au rspuns da.

    14 11 12

    Datele prezentate au fost extrase din studiul Percepii privind fenomenul fotbalistic romnesc, realizat deInstitutul Romn pentru Evaluare i Strategie (IRES), n perioada 16-17 decembrie 2014, pe 1.210subieci cu vrsta peste 18 ani, prin metoda CATI.

    Pentru c jocul de fotbal poate fi practicat aproape oriunde i oricnd i pentru c romnii au ncredere nposibilitile de dezvoltare ale fotbalului romnesc, FRF i-a asumat ca, ncepnd cu primvara anului 2015, sdeclaneze cel mai mare proiect competiional din istoria fotbalului romnesc.Toat Romnia Joac Fotbaleste programul prin care putem redeschide canalele de cultivare a performanei prin dezvoltarea pasiuniipentru sport.

    Toat Romnia Joac Fotbalnseamn:

    proiecte naionale

    n sistem integrat

    competiii

    distincte

    campanie dedicat tinerilorcu potenial fotbalistic dinmediul rural

    caravane fotbal pentrugrdinie i Ziua fotbalului noraul tu

    Aciuni de scouting n 8 din cele 14 proiecte

    Pentru c unii dintre cei mai reprezentativi juctori s-au nscut n satele Romniei i pentru c acestsport trebuie s ajung pe tot teritoriul rii, vom organiza Campionatul Naional al Fotbalului Rural.

    DORINEL MUNTEANU

    SILVIU LUNG

    ADRIAN MUTU

    GIC HAGI

    MICHAELKLEIN

    19DISCIPLINA

    CINSTEA/CORECTITUDINEA

    RESPECTUL

    PRIETENIA

    12

    9

    8

    43

    3

    2

    1

    4140

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    23/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    TOTAL POPULAIE 19.947.311

    CAMPIONATUL NAIONAL AL FOTBALULUI RURAL

    CAMPANIA TRANSFORM ULIA N STADION

    Competiie naional destinat practicanilor defotbal, legitimai i nelegitimai, din mediul rural;

    Echipe formate la nivel de comun, din juctori-locuitori ai comunei, vrst de minimum 14 ani aparticipanilor, fr limit de echipe per comun;

    Se respect regulile fotbalului clasic (11 la 11 peteren normal).

    Campanie naional n 21 de judee ale Romniei (faza pilot) pentru descoperirea i p regtirea copiilortalentai la fotbal din zonele rurale;

    21 de refereni zonali ai FRF ntreprind aciuni de scouting n 4-5 comune nvecinate oraului reedin dejude;

    Sunt recrutai copiii talentai din categoria de vrst 7-10 ani, nelegitimai i fr posibiliti de angrenarentr-o activitate sportiv organizat la nivel urban;

    Grupele d e minimum 20 copii sunt pregtite n dou edine sptmnale de antrenament n oraul- reedin de jude.

    Competiie naional dedicat practicanilor de fotbal n formatul unor echipe care reprezint societi cupersonalitate juridic i instituii (urban i rural);

    Participare pentru juctori legitimai/amatori n baza activitii de salariat la rma/instituia pe careo reprezint;

    Fotbal pe teren redus, dup regulile minifotbalului (5 plus 1), loturi de maximum 10 juc tori;

    nscrieri gratuite n sistem online, primele 32 deechipe din fiecare jude i sectoarele Bucuretiului(sediul rmei/instituiei);

    Competiie separat destinat echipelor formatedin fete.

    Copiii din mediul rural

    merit s aib ansa s

    practice sport la fel ca orice

    alt copil de pe teritoriul

    Romniei.

    Prin fotbal ne meninem n form i legm noi prietenii.

    54% Urban

    46% Rural

    CAMPIONATUL NAIONAL AL FIRMELOR I INSTITUIILOR

    CARAVANA GRDINIELOR FOOTBALL FOR FUN

    Cu fotbalul te poi mprieteni de la cea mai

    fraged vrst. Aciune cu desfurare naional de promovare a

    fotbalului i a jocurilor cu mingea n rndul copiilornscrii la grdinie de stat i private;

    Competiii pe teren redus, fr scor, cu participareaechipelor mixte;

    Caravana FRF dezvolt activiti i concursuri conexemeciurilor de fotbal pentru care ofer teren,echipament i mingi adecvate;

    O zi de caravan n ecare reedin de jude aRomniei plus cele 6 sectoare ale Capitalei, organizaren spaii publice centrale/sli de sport.

    Caravana ajunge n patru mari centre ale Romniei unde se va instala timp de o zi n centrul oraului; Vor amenajate mini-terenuri, vor oferite mingi i echipament sportiv; Deschidem curtea colii, aciune prin care, alturi de copii i autoritile locale, vom organiza evenimente

    sportive care s promoveze posibilitatea copiilor de a utiliza spaiile colare de joc oricnd doresc; Vom organiza concursuri legate de fotbal, concerte n centrul oraului, fan zone Echipa Naional; Activiti n Pub FRF; Meciuri demonstrative ale legendelor fotbalului; Sesiuni foto & autografe cu idolii din fotbal.

    CARAVANA ZIUA FOTBALULUI N ORAUL TU

    Fotbalul e fenomen, fotbalul e sport, fotbalul e spectacol.

    4342

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    24/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    CAMPIONATUL NAIONAL UNIVERSITAR

    CAMPIONATUL NAIONAL DE FOTBAL UNIFICAT N 7

    CAMPIONATUL NAIONAL AL COLILOR GIMNAZIILOR LICEELOR

    Fotbalul este un sport

    pentru toat lumea. Ne

    unete i ne definete

    umanitatea prin bucuriade a fi mpreun.

    Competiie naional dedicat universitilor acreditate, de stat i private, din Romnia; Participare pentru echipele universitilor n competiia care se desfoar potrivit regulilor fotbalului clasic

    (11 la 11, teren normal); Competiie paralel destinat fotbalului feminin; nscrierea loturilor se va efectua respectnd criteriul studeniei, juctori legitimai i nelegitimai, indiferent

    de vrst i naionalitate, care urmeaz cursuri la zi i FR (exclus ID).

    Pe lng proiectele mai sus menionate, Federaia Romn de Fotbal i propune s adauge alte cteva noicompetiii care s ntregeasc raza de cuprindere a fenomenului fotbalistic n societate.

    Programul Toat Romnia Joac Fotbalse adreseaz tuturor categoriilor sociale i de vrst, urmrind spromoveze fotbalul ca sport n sine, d ar i ca stil de via pentru toate vrstele.

    Pentru a putea s i implementeze acest proiect ambiios, Federaia Romn de Fotbal, mpreun cu AsociaiileJudeene de Fotbal i membri afiliai, va conlucra cu Guvernul Romniei, ministerele de resort, autoritilelocale i reprezentani ai mediului de afaceri. Principalul partener ns va fi comunitatea. Dei iniierea acestorcompetiii vine from the top, dorina noastr este ca, prin sprijinul din comunitate, prin aciune civic, fotbaluls devin un important catalizator social, care s contribuie, alturi de alte domenii, la construcia unui nouproiect de ar.

    Pentru ca adolescenii i copiii s intre ct mai profund n contact cu fotbalul de per forman, FRF va organizatabere pentru copii n Centrele Naionale Mogooaia i Buftea. Aici vor beneficia de lecii de fotbal, cursuridespre istoria fotbalului, medicin sportiv i nutriie, precum i de ntlnirea cu fotbaliti din loturile naionalecare s le vorbeasc despre experiena lor fotbalistic.

    Preluarea competiiei organizate de Special Olympics Romnia i dezvoltarea ei n competiie naional deamploare;

    Competiie separat dedicat fetelor; Dezvoltarea unei competiii majore dedicat incluziunii sociale pentru elevii cu dizabiliti din colile

    speciale ale Romniei, prin fotbalul n 7 unificat (4 juctori cu nevoi speciale).

    Organizarea competiiei fotbalistice dedicate sportului colar, n parteneriat cu Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice i Comitetul Olimpic i Sportiv Romn, va debuta cu sezonul 2014/2015.; Promovarea i dezvoltarea ei n ediiile ulterioare; Integrarea competiiilor dedicate nvmntului colar, gimnazial i liceal ntr-un proiect de dezvoltare sportiv i competiional coordonat unitar; Desemnarea reprezentantei la Campionatul Mondial al Fotbalului colar.

    4544

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    25/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    2.2 IMPLICAREA I NCURAJAREA PARTICIPRII NFENOMENUL FOTBALISTIC

    CORPORATE SOCIAL RESPONSABILITY

    Pentru a se putea bucura de expertiz de cea mai bun calitate n conturarea i derularea proiectelor sale, dari pentru a duce fotbalul n ct mai multe zone ale vieii economico-sociale,Federaia Romn de Fotbali-a propus atragerea de experi externi care s contribuie prin cunoaterea lor la realizareaobiectivelor FRF.

    Orict de mult ne-am dori s dezvoltm i s implementm ct mai multe proiecte fotbalistice, ntotdeaunavom fi limitai de resursele pe care le avem la dispoziie. Orice iniiativ care se bazeaz doar pe capacitilecentruluiva fi sortit eecului. Din acest motiv, dar i pentru a promovaimplicarea social ca principiu debaz al sntii societilor democratice, Federaia Romn de Fotbal va ncuraja activitile devoluntariat.

    Fotbalul nu este doar un vector social cu un foarte mare potenial de a genera i consolidacoeziune social,ci i un instrument fundamental n conturarea unor comuniti mai puternice , fundamentate peprincipii cum ar fi fairplay-ul, diversitatea, egalitatea de anse, tolerana, cetenia activ, respectul fa dedemnitatea uman.Federaia Romn de Fotbalva construi i va consolida parteneriate necesare pentru atingerea misiuniiasumate, stabilind noi colaborri pe termen lung cu organizaii non-guvernamentale, companii private iinstituii publice care se raliaz aceluiai set de valori.

    De asemenea, FRF va susine proiecte de responsabilitate socialprin care cetenii s promoveze fotbalulca vehicul al solidaritii sociale, al egalitii de ans i al combaterii violenei i a rasismului.

    1) implementarea UEFA Grassroots Charter trecerea de la nivelul actual Bronze, la

    treapta Silver;

    2) implementarea proiectului Toat Romnia Joac Fotbal;

    3) nominalizarea la nivelul fiecrui AJF a unui responsabil cu dezvoltarea fotbalului pentru

    toi;

    4) identificarea n mediul colar sau n comunitate a persoanelor care doresc s devin

    responsabili pentru dezvoltarea fotbalului pentru toi;

    5) implementarea proiectului de tabere pentru copii n Centrele Naionale Mogooaia i

    Buftea.

    Creterea consistent a numrului de practicani ai fotbalului

    Planul de aciuni

    OBIECTIV SPECIFIC 2.1

    47

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    26/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    1) atragerea de experi externi;

    2) creterea numrului de persoane implicate n aciuni de voluntariat;

    3) creterea numrului proiectelor de CSR;

    4) creterea numrului de parteneriate instituionale cu organizaii relevante din Romnia

    i strintate.

    Implicarea i ncurajarea participrii n fenomenul fotbalistic

    Planul de aciuni

    OBIECTIV SPECIFIC 2.2

    OBIECTIV STRATEGIC NR. 3DEZVOLTAREA FOTBALULUI

    FEMININ I A FOTBALULUI DESAL, CRETEREA PERFORMANEIECHIPELOR NAIONALE

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    27/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    Un aspect important n dezvoltarea fotbalului naional este reprezentat de fotbalul feminin. Aceast disciplinsportiv s-a dezvoltat foarte mult n ultimii ani, concentrndu-se pe zona de juniori i fotbal pentru toi(grassroots football).

    Una dintre provocrile importante crora trebuie s le facem fa const n prejudecile care nc exist nrndul prinilor n ceea ce privete practicarea fotbalului de ctre fete. n acest sens, Federaia Romn deFotbal va iniia campanii de contientizare i de popularizare a fotbalului feminin care s prezinte beneficiilepracticrii acestui sport.De asemenea, FRF i propune ncurajarea femeilor s participe la programele de antrenorat i arbitraj pentru aputea mbogi numrul de profesioniti din fotbalul romnesc.Pentru ca fotbalul feminin s poat s i ating maximum posibil n dezvoltarea sa, Federaia Romn deFotbal i va constitui n urmtorii ani o unitate de management dedicat coordonrii acestui sector.

    11

    OBIECTIVE SPECIFICE3.1 dezvoltarea fotbalului feminin

    3.2 dezvoltarea fotbalului n sal

    3.1 DEZVOLTAREA FOTBALULUI FEMININ

    51

    1) creterea substanial a practicantelor de fotbal feminin;

    2) creterea numrului de cluburi;

    3) dezvoltarea de competiii noi n zona junioarelor i a fotbalului pentru toi;

    4) creterea vizibilitii fotbalului feminin;

    5) campanii de susinere n rndul prinilor a fotbalului feminin ca disciplin sportiv;

    6) ncurajarea femeilor s participe la programele de antrenorat i arbitraj;

    7) numirea unei personaliti publice ca ambasador pentru fotbalul feminin;

    8) nfiinarea unei uniti de management la nivelul administraiei FRF, dedicat exclusiv

    promovrii fotbalului feminin.

    Dezvoltarea fotbalului feminin

    Planul de aciuni

    OBIECTIV SPECIFIC 3.1

    50

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    28/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    3.2 DEZVOLTAREA FOTBALULUI N SAL

    Dezvoltarea fotbalului n sal i cretereavizibilitii acestui fenomen sunt obiectiveimportante pentru Federaia Romn deFotbal.

    Pentru c futsal-ul are capacitatea de a creteca disciplin sportiv la nivel naional prinintermediul infrastructurii colilor i a liceelordin ar, FRF va iniia o campanie naional depromovare a competiiilor colare de fotbal nsal.

    1) creterea numrului de practicani;

    2) crearea Campionatului Naional de Juniori;

    3) dezvoltarea campionatelor judeene;

    4) dezvoltarea unor noi formate competiionale;

    5) reducerea taxelor de legitimare i transfer ale juctorilor;

    6) introducerea orelor de fotbal n sal la nivelul colilor i liceelor.

    Dezvoltarea futsal-ului

    Planul de aciuni

    OBIECTIV SPECIFIC 3.2

    52

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    29/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    CONSTRUIREA UNEI CULTURI

    ORGANIZAIONALE CARES DEVIN SUPORT PENTRUPERFORMANA SPORTIV

    OBIECTIV STRATEGIC NR. 4

    Fotbalul asociaie, aa cum este definit de Regulile jocului statuate de IFAB i pus n practic de FIFA, UEFAi federaiile naionale, reprezint finalitatea unui proces de organizare administrativ, care face posibilexistena competiiilor i practicarea fotbalului de per forman.Avnd ca misiunepromovarea i dezvoltarea fenomenului fotbalistic din Romnia, FRF i-a fixat ca obiectivstrategic construirea unei culturi organizaional-manageriale care s devin suport pentru performana

    sportiv.

    Prin crearea unei culturi organizaionale ne dorim s realizm n cadrul FRF, cu sprijinul personalului federaiei,ntreptrunderea ntre valorile care ne fundamenteaz aciunea i totalitatea tehnicilor i a instrumenteloroperaionale.

    Succesul Federaiei Romne de Fotbal, ca instituie, nseamn mbinarea ntre cunoaterea profesionalspecific, iniiativa, eficiena, capacitatea de a planifica aciunile i de a organiza resursele n vederea atingeriiobiectivelor specifice stabilite n raport cu misiunea FRF i obiectivele sale strategice.

    Ne propunem ca, pn n 2020, s devenim lideri n sportul romnesc i lideri regionali pentru tot ceea censeamn administrarea i dezvoltarea unei discipline sportive, mbinnd cele mai bune practici din domeniulcorporativ i sectorul serviciilor publice. Organizarea EURO 2020 n Romnia trebuie s ne prind n vrf deformpentru a putea demonstra c suntem capabili s performm la cel mai nalt nivel european i din punctde vedere al abilitilor manageriale.

    OBIECTIVE SPECIFICE4.1 mbuntirea calitii profesionale i dobndirea aptitudinilor de lucru n echip

    4.2 standardizarea operaiunilor

    4.3 asigurarea sustenabilitii financiare

    55

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    30/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    Suntem contieni c de calitatea culturii organizaional-manageriale pe care o vom crea vor depinde administrareai sp orirea resurselor financiare, fundamentarea corect a deciziilor i creativitatea sau deschiderea n ceea ceprivete gsirea celor mai bune soluii care s rspund nevoilor fotbalului romnesc.Este o responsabilitate enorm s fii suport pentru dezvoltarea jocului de fotbal, dar acest fapt nu face dect s nedetermine s fim ct mai buni n tot ceea ce ntreprindem.

    tim c ne aflm pe o pia unde concurena ntre organizaiile sportive este foarte dur. Din acest motiv, ne dorims producem an de an avantaj competitiv pentru Federaia Romn de Fotbal. Putem obine aceast difereniere,n bun msur, prin calitatea resurselor umane i a practicilor manageriale pe care le instituim.

    1) sesiuni de training profesional cu caracter general pentru toi angajaii federaiei i

    cu caracter specific n funcie de specialitatea fiecrei persoane (dezvoltarea carierei

    individuale);

    2) sesiuni de team building;

    3) internship profesional n cadrul altor federaii naionale sau organizaii de top;

    4) formalizarea canalelor i a metodelor de comunicare intern;

    5) conlucrare n cadrul grupurilor de lucru (orice problem de o anumit complexitate carenecesit o soluie i orice nou idee pe care ne dorim s o implementm vor fi abordate

    ca proiecte n sine pe ntru realizarea crora se vor constitui grupuri de l ucru formate din

    experii din domeniile de interes avute n vedere).

    1) definirea i optimizare funciilor, atribuiilor i a rolurilor, n relaie cu strategia

    organizaiei;

    2) optimizarea i formalizarea procedurilor de lucru;

    3) optimizarea i formalizarea procedurilor de management al resurselor umane;

    4) automatizarea operaiunilor interne;

    5) acreditare ISO pentru calitate n management.

    mbuntirea calitii profesionale i dobndirea aptitudinilor de lucru n echip Standardizarea operaiunilor

    Planul de aciuni Planul de aciuni

    OBIECTIV SPECIFIC 4.1 OBIECTIV SPECIFIC 4.2

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    31/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    Pentru a putea face performan ntr-un mediu att de competitiv, cum este sportul n general i fotbalul nspecial, trebuie s acordm o atenie sporit strategiilor financiare pe care le construim i abordrii bugetare pecare ne-o asumm. Vom gndi permanent n termeni de business i competiie, urmrind s identificm noi zonecu potenial pentru sporirea resurselor financiare.

    1) eficien bugetar reducerea cheltuielilor i optimizarea costurilor operaionale;

    2) optimizarea i formalizarea procedurilor de achiziii;

    3) respectarea planului de investiii;

    4) planificarea operaional focusat pe rezultat;

    5) proiecie bugetar la nivelul fiecrui departament;

    6) proiecie bugetar multianual avnd ca int optimizarea balanei de cheltuieli i

    venituri;7) atragerea de sponsorizri i creterea vnz rilor.

    Asigurarea sustenabilitii financiare

    Planul de aciuni

    OBIECTIV SPECIFIC 4.3

    NFIINAREA ASOCIAIILOR REGIONALE DE FOTBAL

    CONTINUAREA PROCESULUI DE EUROPENIZARE A INSTITUIEI

    Asociaiile Judeene de Fotbal vor fi parte a procesului de construire a unei noi culturi organizaionale la nivelulFRF. Vor beneficia de sprijin i asisten de specialitate din partea exper ilor federali i vor lua par te la sesiunilede pregtire profesional care vor fi proiectate pentru mbuntirea capacitii AJF-urilor de administrare afotbalului la nivel comunitar.

    De asemenea, n anii ce urmeaz, FRF, n baza principiului european al subsidiaritii, va susine nfiinareaAsociaiilor Regionale de Fotbal, pentru a veni n ntmpinarea procesului de regionalizare teritorial-administrativ al Romniei. Aceste noi entiti vor avea rol coordonator pe plan regional.

    Multe dintre schimbrile organizaionale pe care le intreprindem au avut ca suport modelul european debun guvernan i exemplul de funcionare al unor instituii precum UEFA i FIFA. n acest sens,Federaia Romn de Fotbal va continua s i fundamenteze procesul de schimbare intern, d ar i la nivel deasociaie, pe adaptarea proceselor, practicilor, normelor i procedurilor europene la necesitile instituionaleale FRF, pentru a-i putea astfel consolida schimbarea de cultur organizaional pe care a nceput-o din martie2014.

    59

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    32/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    OBIECTIV STRATEGIC NR. 5

    CRETEREA ATRACTIVITII

    I A VIZIBILITIIJOCULUI DE FOTBAL

    OBIECTIVE SPECIFICE5.1 creterea atractivitii jocului de fotbal

    5.2 creterea vizibilitii fotbalului

    MBUNTIREA ACTIVITILOR COMERCIALE I DE MARKETING

    Fotbalul nu mai este astzi cel mai popular sport doar n virtutea ineriei, aa cum se ntmpla n urm cumai multe decenii. Sportul-rege se afl acum n competiie cu alte discipline pentru practicani, spectatori,telespectatori i, nu n ultimul rnd, pentru sponsori i investitori. Ca s putem concura pe o astfel de pia,

    este nevoie s dispunem de instrumente adecvate. Din acest motiv, Federaia Romn de Fotbal i-a organizatpropriul departament de marketing, al crui obiectiv este promovarea brandurilor proprii. De asemenea,FRF are n vedere maximizarea potenialului resurselor disponibile, precum CN Mogooaia sau Baza SportivBuftea, i dezvoltarea unor strategii comerciale inovatoare orientate spre beneficiul reciproc n relaia care seconstruiete ntre Federaie, parteneri i fani.

    Pentru a veni n sprijinul membrilor afiliai, Federaia Romn de Fotbal va crea un centru de achiziii pentruechipament sportiv. Astfel, prin centralizarea cererilor, FRF va putea negocia cu firmele productoare un prect mai avantajos pentru toi cei care vor dori s apeleze la acest nou ser viciu integrat de achiziii.

    O serie nou de proiecte dedicate tuturor categoriilor de public i propune s mreasc familia suporterilorEchipei Naionale:

    5.1 CRETEREA ATRACTIVITII JOCULUI DE FOTBAL

    TRICOUL DE ACAS: campanie dedicat suporterilor care presupune asocierea echipamentuluitricolorilor cu srbtoareafotbalistic;

    FAN ZONE: locul unde suporterii se adunpentru a petrece i pentru a urmri mpreunmeciurile echipei naionale. Un spaiu cumult muzic i divertisment de calitate.FANZONE

    FAMILY ZONE: sectoare din tribunededicate exclusiv familiilor;

    FAMILYZONE

    61

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    33/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    FRF SHOP: spaiul fizic i virtual de unde fanii echipei naionale pot achiziiona echipamentulechipei naionale i alte produse legate de identitatea tricolorilor.

    FRF FAN CLUB: relansarea clubului de suporteri ai echipei naionale, prin avantaje exclusivededicate meciurilor, prioritate pentru diverse aciuni i politica de loializare

    FRF SERVICII CORPORATE: ofer companiilor pachete de bilete pentru angajai, organizare

    de evenimente n ziua meciului pe stadion, posibilitatea organizrii de team building-uri cutem sportiv n cadrul Bazei de Pregtire Mogooaia/Buftea, pachete de hospitality attpentru Arena Naional (Loja VIP, Cocktail etc.), ct i pentru deplasrile n strintate aleEchipei Naionale, campanii de activri n cadrul stadionului i alte asemenea servicii.

    FRF MOBILE APP: crearea unei aplicaii pentru dispozitivele mobile destinate suporterilorcare s nglobeze att servicii de achiziionare a produselor cu nsemnele Echipei Naionalesau a ticketelor la meci, ct i articole, foto sau video cu i despre Echipa Naional

    FRF SHOP

    FANCLUB

    FRF CORPORATE

    FRF MOBILE APP

    CONSTRUCIA DE INFRASTRUCTUR SPORTIV

    Federaia Romn de Fotbal ncurajeaz, promoveaz i finaneaz construcia, reamenajarea sau dezvoltarea

    de infrastructur sportiv. Cu sprijinul partenerilor guvernamentali i al autoritilor publice, al cror rol nimplementarea acestor proiecte este unul deosebit de important, susinem realizarea de faciliti sportive.Arena Naional, Cluj Arena i Stadionul Ilie Oansunt exemple care ne arat c astfel de investiii au beneficiiimediate asupra comunitii. Ele au un impact puternic att asupra municipiilor, ct i asupra localitilor maimici, reuind s creeze locuri de munc i venituri suplimentare la bugetele locale.

    NCHEIEREA DE PARTENERIATE CU ORGANIZAII RELEVANTE

    Fiind o instituie care i dorete s i creeze un profil cu adevrat european, Federaia Romn de Fotbal vancheia parteneriate cu alte asociaii naionale din Europa. Att n plan fotbalistic, ct i din punct de vedere aladoptrii de bune practici privind activitile suport, FRF i dorete s semneze parteneriate de colaborare cufederaiile care s-au afirmat n Europa prin reuita lor n diferite domenii.

    De asemenea, FRF i propune s ncheie parteneriate instituionale cu organizaii relevante din Romnia idin afara rii, alturi de care s contribuie la dezvoltarea armonioas a societii n care trim. ColaboratoriiFederaiei Romne de Fotbal vor primi titulatura de Partener FRF, urmnd s dobndeasc toate beneficiilepe care le presupune acordarea acestui statut.

    CRETEREA NUMRULUI DE PROIECTE FINANATE DIN FONDURI EUROPENE

    Federaia Romn de Fotbal a reuit ca, n mai puin de un an, s atrag deja proiecte europene .Prin acest mecanism financiar pus la dispoziia Romniei de Uniunea European, FRF va cuta s absoarb i sorienteze ct mai multe fonduri UE nspre dezvoltarea fotbalului ca fe nomen social-sportiv, contribuind astfella creterea gradului de atractivitate a domeniului fotbalistic.

    FRF EXECUTIVE CLUB: locul n care oamenii de afaceri din Romnia pot fi alturi demanagementul Federaiei Romne de Fotbal pentru a discuta despre sport i noi oportunitide dezvoltare.

    EXECUTIVE

    CLUB

    6362

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    34/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    1) mbuntirea activitilor de marketing;

    2) creterea numrului de proiecte finan ate din fonduri europene

    3) ncheierea de parteneriate cu organizaii naionale i internaionale;

    4) construcia de infrastructur sportiv;

    Creterea atractivitii jocului de fotbal

    OBIECTIV SPECIFIC 5.1

    Planul de aciuni

    5.2 CRETEREA VIZIBILITII FOTBALULUI

    CRETEREA NUMRULUI DE SPECTATORI I TELESPECTATORI AI FOTBALULUI

    Pentru c fotbalul romnesc a fost unul dintre sporturile care, timp de ani de zile, a reuit s atrag milioanede spectatori n tribunele stadioanelor, astzi ne dorim s renviem spiritul de suporter i de spectacol sportiv.FRF i va orienta eforturile spre rectigarea interesului i a ncrederii romnilor att prin obiectivele pe carei le-a fixat n zona de performan sportiv, ct i prin proiectele pe care le va iniia n domeniului fotbaluluipentru toi.

    De la deschiderea Centrelor Regionale i pn la proiectele grassroots football,toate iniiativele FederaieiRomne de Fotbal au ca obiective cretereanumrului juctorilor romni de valoare, care s asigurespectaculozitatea i calitatea meciurilor de fotbal. Pentru c fotbalul se hrnete din entuziasmul fanilor i

    al publicului n general, prin proiectul Toat Romnia Joac Fotbal,ne-am propus s atragem spre fotbal unnumr ct mai mare de persoane care s rmn alturi de acest sport pe toat durata vieii, fie c vor ajungesportivi de per forman, juctori amatori, spectatori sau telespectatori.

    tim c ansa fotbalului de a redeveni un fenomen de mas este legat i de modernizarea infrastructuriisportive. Din acest motiv, Federaia Romn de Fotbal acioneaz i va aciona permanent pe lng GuvernulRomniei i autoritile locale s sprijine construcia i amenajarea de terenuri pentru fotbal.

    DEZVOLTAREA COMPETIIEI CUPA ROMNIEI

    ntrecere de tradiie pentru fotbalulromnesc, organizat pentru prima datn anul 1933, Cupa Romniei i respectstatutul de competiie sportiv premiumpentru Romnia, genernd an de an interesulsuporterilor pentru susinerea echipelorfavorite.

    Cupa i-a ctigat, prin formatulsu particular, titulatura de cea maispectaculoas competiie fotbalisticintern, dat fiind caracterul eliminatoriu alpartidelor i participarea tuturor cluburilordin Romnia. Aceast competiie este foarteimportant pentru c echipa ctigtoare atrofeului devine reprezentanta rii noastren Europa League.Federaia Romn de Fotbal dezvolt o nou strategie de promovare a Cupei Romniei, orientat spre cretereavizibilitii, performanei financiare i mai ales a spectacolului fotbalistic i a experienei suporterilor.

    65

  • 7/21/2019 FRF Strategie 2015

    35/38

    anul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din Romnia 2015-2020

    CRETEREA IMPACTULUI CAMPANIILOR DE COMUNICARE PUBLIC

    Federaia Romn de Fotbal i-a propus s i dezvolte n continuare, n mod substanial, capacitatea de

    comunicare public. n acest scop se vor urmri: creterea numrului de vizitatori unici, pe lun, pentru site-ul www.frf.ro; dezvoltarea componentei de social media; creterea numrului de contacte i interaciuni pe Facebook i twitter: dezvoltarea canalului de youtube al FRF;

    lansarea FRF TV: canal online care, similar celui iniiat de UEFA, Federaia German de Fotbal i alte asociaiinaionale, va permite o interaciune mult mai dinamic cu fanii fotbalului romnesc;

    stabilirea unei reele p ermanente de 100 de corespondeni pentru frf.ro (producie de content, video i foto); organizarea primei arhive fotograce i video din istoria FRF dedicat echipelor reprezentative; organizarea a 30 de fan-cluburi ale echipei naionale n afara rii (primul fan-base organizat n diaspora din

    istorie); crearea unei publicaii dedicat activitii FRF, membrilor aliai i echipelor reprezentative.

    Direciile identificate de ctre FRF includ: crearea unei strategii de dezvoltare i promovare a brandului Cupa Romnieicare s vizeze att piaa intern,

    ct i pe cea internaional; creterea audienelor prin modificarea modului de comercializare a drepturilor media n vederea accesului

    unui numr ct mai mare de telespectatori la meciurile din viitoarele ediii, fie c locuiesc pe teritoriulRomniei sau n afara rii;

    creterea spectacolului fotbalistic oferit pe stadioane prin activri proprii FRF i ale partenerilor, n conformitatecu strategia de promovare a competiiei cu scopul de a putea asigura prezena suporterilor pe stadioaneleunde se desfoar competiia.

    VIZIBILITATE PENTRU DIASPORA

    Pentru c n afara granielor Romniei exist comuniti importante de Romni, FRF se va concentra i peiniierea de aciuni specifice, dedicate romnilor din diaspora:

    organizarea de competiii fotbalistice; organizarea a 30 de fan-cluburi ale echipei naionale n diaspora; aciuni de scouting extern; organizarea de meciuri amicale i demonstrative pentru publicul romnesc din afara rii

    POLITICI PUBLICE

    Federaia Romn de Fotbal i-a asumat rolul de a contribui activ la construcia sau modificarea politicilorpublice din domeniul sport


Recommended