+ All Categories
Home > Documents > Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

Date post: 27-Feb-2018
Category:
Upload: dima-alin
View: 449 times
Download: 11 times
Share this document with a friend

of 49

Transcript
 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  1/49

  2.Introducere:

  1 Principii tehnico-economice la proiectarea proceselor tehnologice.

  Procesul de producie al unei intreprinderi constructoare de maini cuprinde in sine obinerea sem(prin turnare, forjare sau debitare din laminate) , toate formele de prelucrare a lor (prelucrarea mecan

  chimic, electrica etc.) controlul tehnic al dimensiunilor si al calitai in toate stadiile de producie ,materialelor , semifabricatelor , pieselor iproduselor , asamblarea , vopsirea , impachetarea i e pedierea p

  Procesul tehnologic de prelucrare mecanic este acea parte a procesului de producie care este legade schimbarea formei geometrice , a dimensiunilor , a calitilor fi!ico-mecanice , a calitai suprafeei p"n piesei finite .

  #n timpul acestor actiuni au iliare nu are loc schimbarea formei geometrice a dimensiunilor i nici piesei , insa intruc"t aceste aciuni au iliare sunt independente de catre muncitorul care lucrea!a la locul munc , ele fac parte din procesul tehnologic de prelucrare .

  $ransportul piesei prin atelier facut de ctre muncitorii au iliari sau automat, cu diverse stransportare , nu intra in procesul tehnologic de prelucrare , intrucat in acest timpmuncitoru

  lucrea!a la locul sau de munc .#n mod avantajos , procesul tehnologic de asamblare repre!int o parte a procesului de legata nemijlocit de asamblarea pieselor %n grupe , subansamble si apoi %n produsul respectivtractor , maina-unealt etc.)

  Pentru a se putea face asamblarea pieselor %n produs este de asemenea necesar a se e ecuaciuni au iliare , legate nemijlocit de procesul de asamblare (ca de e emplu& fi area piesei dispo!itivul de asamblare sau pe postament , prinderea in m"n a cheii i ae!area pe ur%nurubare etc.).Procesul tehnologic (de prelucrare i de asamblare) se e ecuta la diferite locuri d

  'ocul de munc este aceea parte din suprafaa de producie care este utilata cu utilajul corelocului ce se efectuea! pe el .

  1. ate iniiale necesare proiectrii proceselor tehnologice de prelucrare tehnol.

  Proiectarea procesului tehnologic este inerent legat de cunoaterea unor elemente num,,date iniiale* . +ceste date iniiale se refera la & 1) ocumentaia tehnica de ba!a ) aracterul promrimea lotului ) esenul de e ecuie a semifabricatului /)0chipamentul tehnic disponibil )2ivecalificare a cadrelor 3)+lte condiii de lucru .

  1. .1 ocumentaia tehnica de ba!a .

  ocumentaia tehnica de ba!a este o parte component a documentaiei tehnice din consmaini , alturi de documentaia de studiu , de documentaia tehnologica i de documentaia au ili

  ocumentaia de ba!a cuprinde acele documente ale cror prevederi trebuie neaprat rescursul e ecuiei unui anumit produs . in documentaia tehnica de ba!a fac parte & a)desenul de b)schemele c)desenele de instalare d)borderoul documentaiei de ba!a e)caietul de sarcistandardelor de stat , a normelor interne si a instruciunilor g)calculele speciale etc.

  1

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  2/49

  esenele de e ecuie sunt destinate sa evidenie!e forma , dimensiunile , condiiile tehnicobiectul fabricat i pentru elementele lui componente (ansamblului din toate gradele , repere) .

  4chemele sunt repre!entri grafice legate de funcionarea i construcia obiectului se %naceasta categorie schemele cinematice , hidraulice, electrice , diagramele de funcionare etc .

  esenele de instalare au menirea de a stabili legturile obiectului e ecutat cu elementele racordea! , pentru punerea sa %n funciune se pot stabili %n acest fel eventualele corelaii vecine etc .5orderoul documentaiei de ba!a cuprinde o evidenta a documentelor compodocumentaiei de ba!a .

  aietul de sarcini se %ntocmete in scopul indicrii tuturor condiiilor tehnice (referitoe ecuia , c"t i la %ncercarea , e ploatarea , verificarea obiectului de e ecutat) care nu sunt pstandarde , %n numele interne sau pe desenul de e ecuie .

  'ista standardelor de stat , a normelor interne si a instruciunilor referitoare la obiectul de emodul de verificare a acestuia , la materialele din care este obinut , este necesar pentru a vedea aceste standarde , norme etc. au fost respectate .

  alculele speciale se refer cu precdere la acele calcule care trebuie eventual respectate procesului tehnologic de fabricaie , cum ar fi calculele de re!olvare a loturilor de dimensiuni

  privind echilibrarea pieselor care suporta micri de notaie etc .0lementele cuprinse mai sus formea! aadar documentaia tehnica de ba!a , necesarelaborrii i desfurrii procesului tehnologic . 0ste bine ca la %ndem"na tehnologului sa se gdocumentele din componena documentaiei de ba!a , %n aceast situaie fiind posibil formarea generale asupra obiectului fabricat , asupra destinaiei i funcionarii sale .

  1. . aracterul produciei i mrimea lotului.

  6 importan hotr"toare asupra elaborrii procesului tehnologic revine cunoaterii promrimii lotului . #n raport caracterul produciei (producie individual , de serie mic , mijlocie smas) , se indic alegerea unor metode de prelucrare mai productive sau mai puin productive , pse %ns si la evaluarea costului de fabricaie .

  #n ca!ul unei producii individuale sau de serie mic , se va recurge la o proiectare amnunit a procesului tehnologic , la maini unelte universale , la cadre cu o calificare mai r

  acelai timp , pentru o producie de mas , este remarcabila utili!area unor metode de mare prodimplic"nd e istenta mainilor-unelte speciale , a unei proiectri detaliate a tehnologiei de prelu#ntre cele doua situai se vor afla evident ca!urile produciei de serie mijlocie i de serie mare .

  'a ceea ce privete atribuirea caracterului de producie individual , de serie sau de mas , clasificare se poate face pe ba!a greutii i a numrului pieselor ce urmea! a fi e ecutate .

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  3/49

  aracterul produciei Piese7rele , buc8an 9ijlocii , buc8an :oare , buc8an

  Producia individual P"n la P"n la 1; P"n la 1;;Producia de serie mic ..... 1;; 1; ..... ;; 1;; ..... ;;Producia de serie mijlocie 1;; ..... ;; ;; ..... ;; ;; ..... 1;;;Producia de serie mare ;; ..... 1;;; ;; ..... ;;; ;;; ..... ;;;;Producia de masa Peste 1;;; Peste ;;; Peste ;;;;

  1. . esenul de e ecuie a semifabricatului .

  #n momentul trecerii la proiectarea tehnologiei de prelucrare mecanic , inginerul tehnolodispun deja de o serie de date privind semifabricatul folosit si de obicei chiar de desenul semifa#n ca!ul semifabricatelor obinute prin lovire , de regula , se renun la e istena unui semifabricatului , pentru elaborarea tehnologiei de prelucrare mecanica prin achiere .

  esenele de e ecuie pentru semifabricatele obinute prin turnare i prin matriare sau forjase elaborea! , de obicei , de ctre tehnologi specialiti %n prelucrri la cald , ajung"nd apoi tehnologului %n crui atribuii se afl proiectarea procesului tehnologic de prelucrare mecanic p

  #n raport cu natura i cu desenul concret al semifabricatului , se stabilete traseul teh prelucrare prin achiere , dispo!itivele necesare , parametrii regimului de lucru etc . e reinut estla anali!a desenului semifabricatului , tehnologul trebuie s acorde atenie prelucrabilitii mataceasta fa!a , pentru a recomanda , eventual aplicarea unui tratament termic pentru a prelucrabilitii prin achiere .

  1. ./ 0chipamentul tehnic disponibil.

  Pentru proiectarea procesului tehnologic de prelucrare mecanica , este necesar s se cunode dotare i posibilitile de completare %n viitor a ba!ei materiale a %ntreprinderii cu maini-udispo!itive , verificatoare . #n ceea ce privete e istena sau ine istena unei anumite dotri cu etehnic a unei %ntreprinderi , pot fi evideniate doua situaii distincte &a) #n ca!ul unei %ntreprinderi e istente , %nainte de a se trece la elaborarea tehnologiei , ingintrebuie s cunoasc %n principiu echipamentul tehnic din %n!estrarea %ntreprinderii , %ntruacest echipament urmea! a fi proiectat procesul tehnologic . b) Pentru o %ntreprindere ce urmea! a fi construit proiectarea in principiu a tehnologiei dcelor mai importante produse este aceea care determin achi!iionarea diferitelor utilaje , scule etca! , se poate vorbi deci despre o dotare cu echipament tehnic a %ntreprinderii %n raport c proiectat .

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  4/49

  #n anumite ca!uri , pre!int interes pentru proiectarea tehnologiei nu numai tipurile i caramainilor-unelte , ci i modul de dispunere a acestuia %n cadrul seciei de prelucrri mecanice cec o eventual dispunere a mainilor-unelte pe linii tehnologice asigura condiii mai favorabile procesului tehnologic dec"t %n ca!ul gruprii pe tipuri de maini-unelte , aceasta ins evident icaracterul produciei i cu mrimea loturilor .

  1. . 2ivelul de calificare a cadrelor.

  0laborarea documentaiei tehnologice face necesar , %n unele etape , preci!ia gradului decadrelor . 4e impune deci ca , %nainte de a se trece la proiectarea tehnologiei de prelucraretehnologul s fie %n posesia unor date privind calificarea cadrelor e istente . #n funcie de aceststabilete o asemenea variant tehnologica %nc"t sa fie posibila reali!area produsului %n condi proiectant , dar la un cost c"t mai sc!ut .

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  5/49

  :n proces tehnologic bine %ntocmit va trebui s respecte urmtoarea schem de suoperaiilor &- prelucrarea suprafeelor care vor constitui ba!e tehnologice sau ba!e de msurare pentruurmtoare - prelucrarea de degroare a suprafeelor principale ale piesei - finisarea acestor suprafee principale , care se poate e ecuta concomitent cu degroarea - degroarea i finisarea suprafeelor au iliare - tratament termic (dac este impus de condiiile tehnice) - operai de nete!ire a suprafeelor principale - e ecutarea operaiilor conve e procesului tehnologic (c"ntriri , echilibrri, etc.) - controlul tehnic al caliti %n unele situai pot fi prev!ute operai de control intermediar dupimportan major , pentru a evita prelucrarea in continuare a unei piese care nu este corespun punctul de vedere al caliti .

  up stabilirea succesiunii operaiilor i fa!elor este necesar a se alege metoda prin care urmreali!a operaia sau fa!a respectiva i apoi s se determine numrul de operaii sau fa!a necesar piesei finite .

  Proiectarea procesului tehnologic optim tipi!at de prelucrare a pieselor se face dup algoritm &- alegerea piesei respective , dintre piesele clasei sau ale grupei - codificarea suprafeelor elementare ale piesei repre!entative - determinarea succesiunii optime a suprafeelor elementare ale piesei repre!entative in vederealor - prescrierea tuturor procedeelor sau a metodelor tehnologice de prelucrare posibile de apl prelucrarea fiecrei suprafee elementare a piesei - indicarea clasei de preci!ie i a rugo!iti suprafeelor prelucrate cu regimul optim de achiere - alegerea utilajului i a echipamentului tehnologic necesar pentru fiecare procedeu sau metod de prelucrare prescrisa - prescrierea din normative a regimului de achiere pentru prelucrarea fiecrei suprafee elementa- calculul urmei tehnice de timp - calculul unui minut-maina pentru fiecare procedeu sau metod tehnologic de producie - calculul costurilor pariale si a costului total de prelucrare , la o operaie , dup fiecare prmetod tehnologic , pe un utilaj , cu 4 =-urile aferente - determinarea variantei optime a procesului tehnologic tipi!at i a urmtoarelor -/ variante cresctoare a costurilor .

  1./ 4tabilirea tipului produciei i calculul lotului optim de piese .

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  6/49

  #n industria constructoare de maini e ista trei tipuri de producii i anume &- producie de mas - producie de serie - producie individual sau de unicate .

  #n producia de mas produsele se e ecut %n mod continu , %n cantiti relativ mari si %lunga de timp (de obicei c"iva ani) .

  6 caracteristic principal a produciei de mas o constituie nu cantitatea de produse lefectuarea la majoritatea locurilor de munc a celorlali operai cu repetarea continu .

  Producia fabricaiei de mas const din produse de aceeai natura (unelte standardi!astabili!ate de larg utili!are) . 6 astfel de producie este de e emplu , producia de automobile , tmotoare electrice , rulmeni etc .

  #n producia de serie se e ecut serii de produse i loturi de piese , care se repet cu regulaanumite i bine stabilite perioade de timp .

  6 caracteristic principal a produciei de serie o constituie repetarea periodic a e ecutroperai la majoritatea locurilor de munc . Produsele acestui tip de producie sunt maini de tipurifabricate %n cantiti mai mari sau mai mici , ca de e emplu & maini-unelte , motoare staion

  intern , pompe , compresoare , utilaje pentru industria alimentar etc .#n producia individual sau de unicate se e ecut produse %ntr-o nomenclatur foartcantiti mici , %n majoritate unicate . atorit acestui fapt producia individual trebuie s fie ufoarte elastic , pentru a putea e ecuta nomenclatura larg i foarte variat de produse .

  aracteristica principal a produciei individuale o constituie e ecutarea la locurile de munfoarte variate game de operaii diferite fr o repetare periodic a lor . Produsele acestui tip de prmaini care nu au o utili!are larg , e ecutat pe comen!i speciale .#ntr-o serie de ca!uri , %n producie de mas , %n anumite secii lucrul se desfoar %n serie . ac %nsa la majoritatea locuse e ecut operaii care se repet periodic , atunci producia acelei %ntreprinderi este o producie

  Producia de serie , %n funcie de caracteristica ei principal , in unele ca!uri se poate producia de mas , c"nd se numete producie de serie mare , sau se poate apropia de producia ic"nd se numete producie de serie mic .

  3.Capitolul 1.

  3.1 Descrierea tehnica a piesei .

  enumire piesa& + >urca treapta a =-a.

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  7/49

  9aterial +legerea materialului optim pentru o anumita piesa este o problema deocomple a ce trebuie re!olvata de proiectant.Pentru alegerea materialului optim pentru confectionarea piesei @+ >urca tra* s-a utili!at o metoda deosebit de eficienta denumita metoda de anali!a aoptime, care propune alegerea acelui material care indeplineste cerintele mre!istenta si de durabilitate ale piesei in conditiile unui pret de cost minim fiabilitati sporite.?n urma parcurgerii etapelor necesare alegerii materialului optim a re!ultarborele studiat otelul de u! generalOL 60 (STAS 00!""# , otel recomandat peconfectionarea pieselor pentru mecanisme de transmisie supuse unor solicita

  (a e,pistoane,piulite,arbori cotiti), de asemenea pentru piese cu presiune deridicata ca roti dintate , suruburi melcate, pene, stifturi de ghidaj, bande, etc .

  uritate 13; A5

  $ratamente $ermice alire prin inductie (la nivelul alveolelor).

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  8/49

  3.3 $isa tehnolo%ica de &a'ricare reconditionare

  C

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  9/49

  D

  $I A T)*+OLO,ICA Pagina&1 Pagini 1

  Produsul+ >urca$reapta + =-a

  odul prod.EB 9+

  7 r e u t a t e a

  5rut&;,C E7

  Piesa

  1

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  10/49

  3.- Sche a procesului tehnolo%ic de &a'ricare

  1;

  6peratii finale

  6peratia 11onsevare

  $ratament termic

  4trunjire definisare

  6peratii pregatitoare

  6peratii de ba!a

  6peratia 1;ontrol final

  6peratia D

  6peratia C

  6peratia B

  6peratia 3

  6peratia /

  6peratia 1

  6peratia

  6peratia

  6peratia

  4trunjire canale

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  11/49

  11

  2r.crt enumireaoperatiei

  4chita operatiei 9asinaunealta

  4. .=.-uri

  1 ebitare >ierastraualternative >+ ;;

  Pan!a fierastrau

  4trunjiree terioara

  4trung42+ ;;

  utit de strung/; 4$+4 D-3B

  4trunjirecanale 4trung42+ ;; utit frontal13 13 4$+43 BB

  / 4trunjire definisare

  4trung42+ ;;

  utit de strung

  pentru finisar/; 4$+4 D-3B

  7aurire 9asina degaurit 7-/;

  5urghiu0licoidalGDmm

  2r.crt.

  enumireaoperatiei

  4chita operatiei 9asinaunealta

  4. .=.-uri

  >isa >ilm

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  12/49

  Operatia 1 :De'itare->a!a 1 &Prindere->a!a & ebitare la dimensiunea G1 BJ1 mm.->a!a & esprindere

  Operatia 2 :Strun/ire e terioara->a!a 1& Prindere.

  ->a!a & 4trunjire la G1 pe lungimea57 0,2+ 0,3

  mm.

  ->a!a & 4trunjire la G 1 pe lungimea40 0,3+ 0,1

  mm.

  ->a!a /& 4trunjire la G1 pe lungimea30 0,2+ 0,4

  mm.

  ->a!a & esprindere

  Operatia 3 :Strun/ire canale->a!a 1& Prindere.->a!a & 4trunjire canal lK Bmm.->a!a & 4trunjire canal lK ;mm->a!a /& esprindere

  Operatia - :Strun/ire de &inisare->a!a 1& Prindere.

  ->a!a & 4trunjire la G1 pe lungimea57 0,2+ 0,3

  mm.

  ->a!a & 4trunjire la G1 pe lungimea30 0,2+ 0,4

  mm.

  ->a!a /& esprindere

  Operatia :,aurire->a!a 1 &Prindere.->a!a &7aurire la distanta 1; mm la GDJ;, mm.->a!a & 7aurire la distanta 1;; mm la GDJ;, mm.->a!a /& 7aurire la distanta 11C, mm la GDJ;, mm.->a!a & esprindere

  1

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  13/49

  Operatia 6:Tesire->a!a 1& Prindere.->a!a & $esire ;,3- mm / L->a!a & esprindere

  Operatia :Indreptare->a!a 1& Prindere.->a!a & ?ndreptare pe toata lungimea la cota 1 BJ1->a!a & esprindere

  Operatia ":Trata ent ter ic->a!a 1& ?ntroducerea piesei in instalatie.->a!a & alire prin inductie .

  ->a!a & 4coaterea piesei din instalatie.

  Operatia : ecti&icare->a!a 1 & Prindere.

  ->a!a & a!a & a!a / & a!a & a!a D& esprindere

  Operatia 10:Control &inal->a!a 1 & +se!are pe masa de control.->a!a & ontrol visual si dimensional.->a!a & 4coaterea de pe masa de control

  Operatia 11 :Depo4itare->a!a 1 & ?mpachetare->a!a & epo!itare

  1

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  14/49

  CALCULUL ADAOSURILOR DE PRELUCRARE

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  15/49

  i-1 K abaterile spaiale ale piesei de prelucrat fa de ba!ele tehnologice ale piesei, rmase dupoperaiei (fa!ei) precedente (i-1)? K eroarea de instalare a suprafeei de prelucrat (iniiale) la operaia sau fa!a considerat i#n unele ca!uri concrete de prelucrare, unele din componentele adaosului minim de prelucrare sedin relaia de calcul. 0 emple&

  - la prelucrarea %ntre v"rfurii K ;

  - la piesele tratate termic se e clude 4iM1- la prelucrarea ale!ajelor cu scule de achiere cu autocentrare?M1 se e clude+daosul de prelucrare se determin prin dou metode&

  1. metoda e perimental-statistic. metoda de calcul analitic.

  .B alculul adaosurilor de prelucrare si dimensiunilor intermediare

  1. Pentru suprafaa.a) pentru rectificare (operaia precedent este strunjirea de finisare %ntr-o singur fa!)

  Pentru stabilirea diametrului barei laminate se calculea! adaosurile de prelucrare pentru su

  diametru ma im.

  Pentru suprafaa G 21 0,4+ 0,2

  .

  pentru rectificare (operaia precedent este strunjirea de finisare intr-o singur fa!)< ! i-1 K 3 m (N O, tab./.D, pag.4i-1 K ; (dup clire 4 se e clude din calcul)i-1 K . c . lc (N O, rel. /. , pag

  1

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  16/49

  c K ;,1 m8mm (N O, tab. /.3, pag 1C) - dup %ndreptarelc K B,; mmi-1 K ;,1 B,; 1/ mm'a prelucrarea %ntre v"rfuri nu avem eroare de centrare, deci&? K ;.+daosul minim pentru rectificare este&

  m R A i z pi ii C;1/P((3P(((( 11min =+=+= (N O, rel. ./, pag 1

  Pentru operaia precedent - strunjire de finisare- avem&treapta de preci!ie K 11 (N O, tab. .1/, patolerana& $i-1 K 1 ; m (N O, tab. .1 , pag 1

  adaosul nominal %nainte de rectificare (dup strunjire)&mT A A i pi pino m (1;1 ;C;(( 1min =+=+=

  mm Ad d no m piii

  1,(1(1;,;,(1(mama1

  =+=+= (N O, tab. . , pag ;

  4e rotunjete& di ma K di nom K 1, mmdiametrul minim& di min K di ma - $i-1 K 1, - ;,1 ; K 1, B mm (N O, tab. . , pag 1;

  eci, operaia de strunjire se e ecut la cota&

  ;1,;,(1

  +

  mm.

  mmm

  m

  mmm

  l

  mS

  m R

  centr

  c

  c

  ccc

  centr ci

  i

  z i

  ( ;(,;

  ;3,11/;,B1(

  81

  (

  ( ;

  13;

  ((1

  1

  1

  ====

  =+=

  ==

  pentru strunjire (anterior strunjirii materialul bar este sub form de lam (N O, tab./. , pag. (N O, tab./. , pag.

  (N O, rel./.B, pag. 13) - abaterea spaial este suma curbrii i erorii de centrare

  (N O, tab./.3, pag. 1C) - laminat fr %ndreptare

  (N O, rel././, pag. 1/) - centruire pe maina de centruit, material fi at %n prisme autocentrante.

  eci&mi (B( ;11/

  ((1 =+=

  +daosul minim pentru strunjire este&+ pi min K (< ! i-1 M 4i-1) M i-1 K (13; M ;) M B K 1 B; m (N O, rel. ./, pag 1

  13

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  17/49

  +baterea inferioar la diametrul barei laminate& +i K -;,D mm (N O, tab./.1, pag+daosul nominal de calcul&+ pi nom K + pi min M + i K 1 B; M -D;; K B; m (N O, rel. . pag. ;iametrul de calcul al barei laminate&ds nom K 1, M 1, B; M -;,D K ,BB mm (N O, rel. ./D, pag

  4e alege din tabelul /1, pag. 1/o 'ar5 la inat5 cu dia etrul standardi4at

  ,;3,;(/

  +

  mm.

  +daosul de prelucrare nominal real (recalculat) pentru operaia de strunjire a treptei

  (,;1,;(1

  ++

  mm este&+ pi nom K di-1 nom - di nom K / Q 1, K , mm (N O, rel . ;, pag ;/

  . Pentru suprafaa G 13 0,5+ 0,3

  .

  a) pentru rectificare se adopt acelai adaos ca i la celelalte suprafee rectificate&+ pi nom K 1; miametrul ma im al suprafeei finite este&1 M ;,; K 1 , mmiametrul ma im %nainte de rectificare (dup strunjire) este&

  i-1 ma K di ma M + pi nomK 1 , M ;, 1; K 1 , 1 mmse rotunjete&di-1 ma K 1 , mm

  di-1 nom K di-1 ma K 1 , mmin N O, tab. 1 , pag. 1B; se alege tolerana pentru operaia de strunjire (treapta 11 de preci!ie)&miametrul minim&

  i-1 min K di-1 ma - $i-1 K 1 , - ;,11; K 1 , D mm

  6peraia de strunjire se e ecut la cota

  ;11,;,1

  mm.. alculul adaosurilor pentru prelucrarea suprafeelor frontale la cota ' K1 B ;, mm.

  4uprafeele frontale de capt se prelucrea! prin strunjire, operaia precedent fiind debitare pe

  in N O, pag. 1, tab. /.11 obinem&

  < !i-1 M 4i-1K ;, mm K ;,;1 . K ;,;1 / K ;, / mm+daosul minim pentru strunjirea simultan a feelor frontale este&+ i min K (< !i-1 M 4i-1) M i-1 K ;, M ;, / K ;,CC mm (N O, tab .1. pag. 1D$olerana la lungimea de debitare %n treapta 1/ de preci!ie este&1;;; m - 1 mm (N O, tab. .1 , pag 1B+baterile limit la lungimea de debitare sunt ;, mm (1& )

  1B

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  18/49

  eci adaosul nominal calculat pentru strunjire este&+ i nom K + pi nom M + i K ;,CC M-;, K 1, C mm (N O, rel. . , pag ;'ungimea nominal pentru debitare este&' nom K 1 B M 1, C K 1 C, C mm, se rotunjete la 'nom K 1 C mm'a debitare se va respeta cota& 1 C ;, mm=aloarea real (recalculat) a adaosului nominal este&

  + pinom K 1 C - 1 B K 1 mmPentru fiecare suprafa frontal adaosul este&+ pi nom K ;, mm

  6peraiile(fa!e) de

  prelucrare asuprafeelor

  0lementeleadaosului minim,

  m

  +daosminim, m

  +daosnominalcalculatm,

  $olerana $, m

  imensiu-nea

  nomi-nal, mm

  imensiunilesuprafeei

  2otareacotei %n

  documen-taie, mm

  < ! 4 ma min

  4uprafaa

  (,;/,;(1

  +

  mm4emifabricat 13; ; B - - - 1 ;; / /, ,/

  ,;3,;(/

  +

  4trunjire 3 - 1/ - 1 B; B; 1 ; 1, 1, 1, B;

  1,;,(1 +

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  19/49

  [ ]mm A

  t p(

  (=

  b) +vansul se alege din tabele i se verific %n funcie de&- re!istena corpului cuitului - re!istena plcuei din aliaj dur - fora admis de re!istena mecanismului de avans

  - rigiditatea piesei.c) =ite!a principal de achiere este definit ca vite!a la un moment dat %n direcia micrii prin punct de achiere considerat pe tiul sculei&

  [ ]mmk k k k HB

  S t T

  C V nn

  yv vm

  V p

  = (1

  (;;

  unde& = K coeficient ce depinde de caracteristicile materialului de prelucrat i al sculei$ K durabilitatea sculei achietoare, %n minm K e ponentul durabilitii

  t K ad"ncimea de achiere, %n mm4 K avansul de achiere %n mm 8 rotA5 K duritatea materialului de prelucrat, %n uniti 5rinell

  v,Rv K e ponenii ad"ncimii de achiere, i avansuluin K componentul duritii materialuluiS 1, S , S , T, S n K coeficieni ce in cont de condiiile diferite de lucru de cele considerate

  d) Puterea efectiv de achiere&[ ]k! V " # e

  3;;;( =

  unde& > K fora principal de achiere, %n Nda2O= K vite!a de achiere, %n m8minPe parcurs, pentru obinerea acestor parametri este necesar s se calcule!e turaia n i for&

  [ ]da# HBS t C "

  rot d

  V n

  n y

  p

  111/(

  min

  1;;;

  =

  =

  0tapele de lucru la proiectarea regimurilor de prelucrare&

  1. alegerea mainii unelte. alegerea sculei achietoare

  . determinarea ad"ncimii de lucru/. determinarea i verificarea avansului

  . determinarea vite!ei de achiere i turaiei teoretice3. determinarea turaiei de lucru i recalcularea vite!ei de achiereB. determinarea puterii efective de achiere i compararea cu puterea mainii unelte ales

  4 se proiecte!e regimul de prelucrare al a ului din schia alturat av"nd ca date iniiale&

  1D

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  20/49

  - material 6' 3; (< a K CC da2 8 mm)

  -semifabricat laminat /- rugo!itatea impus < a K < a K ;.- duritate material A5 U 1B;- prelucrare fr rcirea sculei- cuit cu plcu din carbur metalic P 1;- operaii&

  4trunjire la G1 pe lungimea 57 0,2+ 0,3

  mm.

  4trunjire la G 1 pe lungimea 40 0,3+ 0,1

  mm.

  4trunjire canal lK Bmm.4trunjire canal lK ;mm7aurire la distanta 1; mm la GDJ;, mm.7aurire la distanta 1;; mm la GDJ;, mm.7aurire la distanta 11C, mm la GDJ;, mm.

  +. 4trunjirea de degroare la diametrul 1 mm pe lungimea l K 1 B mm

  1. +legerea mainii unelte

  4e face o alegere prealabil a mainii unelte, %n funcie de gabaritul i masa piesei, urm"nddefinitiv s se fac dup stabilirea regimului de lucru, c"nd maina unealt se verific la solicitrin N/O, vol.?, pag 3B, tab. b-1, pag. / se alege strungul normal 42 ; ;; cu caracteristicile;mm, ' K ;; mm, 2 K B, SH.

  . +legerea sculei (cuit de strunjit e terior - degroare)

  ;

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  21/49

  4e face %n funcie de condiiile lucru, iar %n ca!ul c"nd suprafaa se poate prelucra prin mai male aceleiai operaii V variante ce impun utili!area de scule diferite V atunci alegerea sculei ba!a unui calcul al economicitii comparate pentru dou variante mai avantajoase.

  4e alege din N O, vol ?, pag 111, tab. .1, po!. un cuit 4$+4 3 BB-3B, cu geometria&

  b

  K / ;s K / ;h b K 13 13 (seciunea corpului cuitului)

  . eterminarea ad"ncimii de achiere

  +daosul de prelucrare parial va fi&mm

  d d

  A pf sf

  p ,1(

  (1(/

  (==

  =

  eci ad"ncimea de achiere va fi&

  mm A

  t p ,1(

  ,1(

  (

  (===

  /. eterminarea avansului

  'h

  in N O, vol. ?, pag /1, tab. 1;.B se alege avansul 4 K ;, 3 mm 8 rot pentru condiiile& cuit armat cu plcu din carburi metalice, t U mm, d U /; mmoel carbon.

  #nainte de a compara avansul ales cu gama de avansuri a strungului 42 ; ;;, se verific pentdin condiiile pre!entate mai %nainte. =om efectua verificarea avansului din punct de vedere

  corpului cuitului la %ncovoiere&

  rot

  mm

  t HBC

  R L

  $$%

  S y

  n

  ai1

  11/3

  (N O,vol.?, pag. /C, rel.

  1

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  22/49

  unde&' K lungimea %n consol a cuituluih 8 l K 1,;; T ;, (pentru cuite normale)< ai K efortul unitar admisibil la %ncovoiere al materialului corpului cuitului < ai K ;; 2 8 mm

  / K coeficient funcie de materialul de prelucrat i materialul sculei/ K BD ( N O, vol. ?, pag. /B, tab. 1;.1 ) pentru strunjire oel cu plcu din carburi metalice

  piesei A5 1B;n1 K e ponentul duritii K ;, (N O, vol. ?, pag , tab 1;

  1 K e ponentul ad"ncimii K 1,; (N O, vol. ?, pag. , tab. R1 K e ponentul avansului K ;,B (N O, vol. ?, pag , tab. 1eci&

  rot mm

  S ;;13,(,113;(BD3

  (;;,;1313B.;

  .; =

  Pentru 42 / ; 1;;; se alege 4 K ;, ; mm8rot (pentru t ; K 1, mm) gama K ;,/;; ;,/ C-;, 3 .=aloarea 4 K ;,/;; se alege pentru ad"ncimi mai mari.

  . eterminarea vite!ei de achiere i turaiei teoretice

  =min

  (;;

  D(1

  mmk k k k

  HBS t T

  C V n

  yv vm

  V

  (N O, vol. ? pag. D, rel. 1

  v K 3B (pentru 4 ;, - ;,B ) Qfara racire (N O, vol. ? pag. 31, tab$ K 3; min (plcu P1;, h b K 13 13) ( N O, vol. ?, pag , tab.

  m K ;, (P1;, fr rcire) (N O, vol.?, pag D, tab. t K 1, mmv K ;,1C Rv K ;, (pentru 4 > ;,B ) (N O, vol. ?, pag 31, tab. 1A5 K 1B;n K 1,B (pentru oel carbon cu A5> 1 ;) (N O, vol. ?, pag. 31, tab. 1S 1 K coeficient ce ine seama de influena seciunii transversale a cuitului

  =

  ;(;1

  &k

  (N O, vol ?, pag 31, tab 1W K h b K 13 13 K 3 mm - suprafaa seciunii transversale K ;,;C (pentru oel) - coeficient funcie de materialul de prelucrat

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  23/49

  D /,;3;;

  ( 3 ;C.;

  1 =

  =k

  S K coeficient ce ine seama de influena unghiului de atac principal&

  =

  k /

  (

  (N O, vol. ?, pag. 31. tab 1 K / X - conform punctului K ;, (pentru oel prelucrat cu P1;) (N O, paeci& S K 1;,3 K1

  ;D.;

  1

  = a

  k

  - coef. funcie de unghiul tiului secundar (N O, vol. ?, pag. 3 , taa K 1 (pentru scule cu P1;)1 K / X

  eci&

  D;.;/

  1 ;D.; =

  =k

  =(

  /

  r k

  - coef. funcie de ra!a de racordare a v"rfului cuitului (N O, vol. ?, pag. 3 , r K 1

  K ;,1 - pentru prelucrarea de degroare. eci&

  D,;(

  1 1.;

  / =

  =k

  S K 1 - coeficient ce ine seama de materialul din care este confecionat partea achietoare a scu(N O, vol ?, pag 3 , tab. 1;

  S 3 K ;,C - coeficient ce ine seama de materialul de prelucrat (%n ca!ul de fa oel carbon cu (N O, vol ?, pag 3 , tab 1;

  S B K 1,; coeficient ce ine seama de modul de obinere a semifabricatelor (pentru materiale lamin(N O, vol ?, pag

  S C K 1,; coeficient ce ine seama de starea stratului superficial al semifabricatului (pentru oel f(N O, pag

  S DK 1,; (N O, pag. 3/)

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  24/49

  min1CC111C,;1D,;D;,;1D /,;

  (;;

  13;;,;,13;

  (3BB,1

  ,;1C,;1(,;

  mmV =

  =

  min(C 1

  (11/,

  1CC1;;;1;;; rot d

  V n p ===

  (turaia teoretic)

  3. eterminarea turaiei de lucru i recalcularea vite!ei de achiere

  in N/O, vol. ?, pag 3B, tab 1;.1 se alege pentru 42 ; ;;& n K C;; rot8min (turaia inferioar)

  min/,1C

  1;;;

  (C;;(11/,

  1;;;

  mnd V p ===

  (care servete la calculul puterii 2e).

  B. eterminarea puterii efective de achiere i compararea cu puterea mainii-unelt

  [ ] ( )

  [ ] ( )( )

  ( )( )( )((.1;.,,O,(N,;

  (1.1;.,,O,(NB,;,;,1

  ;,;,,1

  1.1;.,/B,O,(N(BD

  B.1;.,/B,O,(N

  3,O,(N3;;;

  1

  11

  /

  /111

  ta% pag ' vol n

  ta% pag ' vol y

  calculate smmt

  ta% pag ' vol C

  rel pag ' vol # HB st C "z

  pag ' vol k! v "z

  #e

  n y

  ===

  ====

  =

  A5 K 13;

  /

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  25/49

  eci&

  k! #e

  da# # "z

  ,/3;;;

  /,1C131,1/B

  131,1/B131,1/B;13;;,;,1(BD ,;B,;1

  ==

  ===

  =erificare& /, SH U B, SH pentru 42 ; ;;

  CALC L L +O 8)I T)*+IC) D) TI87

  2orma de timp (tn) repre!int durata de timp necesar pentru e ecutarea unui produs %ntehnico - organi!atorice date, e prim"ndu-se %n uniti de timp om (!i-om, ore-om, min-om etc.naturale (buc., Sg, m, etc.).

  ondodt a% p(

  n t t t t t n

  T t +++++=

  unde&$ p% K timpul de pregtire i %ncheiere necesar lucrtorului %nainte de %nceperea prel

  terminarea unui lot de produse pentru activiti ca& studierea documentaiei tehnice, pregtirea

  reglarea mainii-unelte, predarea produselor e ecutate, curirea locului de munc, etc.t b K timpul de ba! (normal, de main) %n cursul cruia se produce schimbarea formee terior, dimensiunilor etc.

  ta K timpul au iliar ce include lucrri privind& instalarea, str"ngerea, fi area i scoaterea pmain, %nlocuirea electro!ilor, curarea cordonului de sudur, ae!area i scoaterea pieselor dvederea forjrii, etc.

  tdt K timpul de deservire tehnic a locului de munc necesar pentru& reglarea sculelosculelor, %nlturarea panului, montarea i schimbarea tuburilor de o igen pentru sudura o iacetile

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  26/49

  tdo K timpul de deservire organi!atoric necesar pentru& curirea i ungerea mainii-unelte, curirea iungerea 4. .=.-urilor, etc.

  ton K timpul pentru odihn i necesitifi!iologice ale muncitorului.

  n K lotul optim de piese pentru care s-au pregtit sculele, dispo!itivele.

  #n general, t b i ta se stabilesc pentru fiecarefa! a operaiei, iar tdt, tdo i ton se iau din normative sause determin %n procente din t b sau $op ($op K t b M ta)&

  .1;;1;;1;;

  (1 k T t k

  t t k

  t t opon%do%dt ===

  Aplica ie & s se calcule!e norma tehnic de timp, norma de producie pe schimb i coeffolosire a materialului pentru piesaa pre!entat %n desenul alturat.

  - semifabricat& bar laminat / mm- material& 6'3;- operaii& strunjire e terioara

  strunjire canalegurire

  - utilaj& 42 ; ;;- dispo!itiv& universal- scule& cuit combinat pentru strunjit interior

  - mrimea lotului& n K 3 ;;; buc.

  6peratia 1& ebitare

  2t1K1 min

  3

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  27/49

  6peraia & 4trunjire e terioar

  $ p%K 1 M M M 1MK min (N O, pag.1D , tab.3.3 , po!.1, ,1 ,1

  in s

  l l l l t %

  +++= (1

  unde&

  ( )

  ( )( ) mml mml

  mml mml

  mmtg

  t l

  mmt mml

  /1;..;

  ..;

  11

  /(..,;

  //(

  1(11(B

  ((

  1

  ;

  ====

  =+=+=

  ====

  i K 1 s K ;,/...;, mm8rot

  S! "#$ % #$$ realizeaz s & $'#$ mm(rot= p K 1C ,/ m8min n K C 1 rot8min4e adopt n K C;; rot8min

  min;DD,;1(C;;;,;

  /1(B =+++

  =%t

  ta K ta1 M ta M ta M ta/

  ta1 K ;,Cmin (N O, pag.1D3, tab.

  ta K ;,; M ;,1 M ;,; M ;,; K ;, min (N O, pag. ; , tab. .B , po!.1, /, C, 1ta K 1, min (N O, pag. ; , tab. .B , po!. ta/ K ;,1C min msurare cu ubler (N O, pag. ; , tab. .BC,

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  28/49

  6peraia & strunjire frontala

  tK;,.

  $ p%

  K 1 M M 3 M K B min (N O, pag.1D , po! 1, ,i

  n s

  l l l l t %

  +++= (1

  (N O, pag.11C, rel.

  1(C;;,;

  (3/ +++=%t

  K ;,;1;unde&l K lungimea suprafeei prelucrate, %n NmmO

  l1 K distana de ptrundere (intrare) a cuitului, %n NmmO

  ( ) ( )11..(..,;1 rel tg

  t l +=

  l K distana de depire (ieire) a sculei, %n NmmO l K ;... mml K lungimea suprafeei prelucrate pentru achia de prob, %n NmmO lK ;...1; mm

  C

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  29/49

  mml mml

  tg mml

  mml

  (

  1/3(1

  /

  /(

  1(1

  (

  ;1

  ==

  ===+=

  ==

  s K ;,/...;, mm8rot (N/O, pag.1 3, tab42 ; ;; reali!ea! s K ;, ; mm8rot

  in N/O, pag.13/, tab.D.1 , se alege = p K 1C , / rot8min

  min(C 1(11/,

  /,1C1;;;1;;;rot

  d

  V n p ===

  in N/O, pag. 3 , tab.1;.1 se adopt pentru 42 ; ;;& n K C;; rot8min, i K 1 (nr. de treceri).ta K ta1 M ta M ta M ta/unde&ta1 K timp pentru prinderea-desprinderea pieseita K timp pentru comanda mainii i montarea demontarea sculelor ta K timp legat de fa!ta/ K timp pentru msurtori de controlta1 K 1 min pentru piesa de C Sg prins %n universal ; (N O, pag.1D3, tab. .3C)ta K ;,1 M ;,,; M ;,; M ;,; K ;, (N O, pag. ; , tab. .B , po!. , ,D,11ta K ;, (N O, pag. ; , tab. .B , po!.ta/ K ;,1Cta K 1 M ;, M ;, M;,1C K 1,B mintdt K , Z t b tdt K ;,;1; , 81;; K ;,;;; min (N O, pag. ;B, tab. .BD, po!. 1)tdo K 1Z t b tdo K ;,;1; 181;; K ;,;;;1 min (N O, pag. ;B, tab. .BD, po!

  ton K 1, Z $op K 1, 81;; (t b M ta) K ;,; min (N O, pag ;C, tab. .C;, po!. /)

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  30/49

  6peraia /& 4trunjire e terioar de finisare

  $ p%K 1 M M M1MK min (N O, pag.1D , tab.3.3 , po!.1,

  in s

  l l l l t %

  +++= (1

  unde&

  ( )

  ( )( ) mml mml

  mml mml

  mmtg

  t l

  mmt mml

  11;..;

  1..;

  ,/,;1

  /(..,;

  //(

  1(11(B

  ((

  1

  ;

  ====

  =+=+=

  ====

  i K 1 s K ;,/...;, mm8rotS! "#$ % #$$ realizeaz s & $'#$ mm(rot= p K 1C ,/ m8min n K C 1 rot8min4e adopt n K C;; rot8min

  min;D,;1(C;;;,;

  111(B =+++=%t

  ta K ta1 M ta M ta M ta/

  ta1 K ;,Cmin (N O, pag.1D3, tab.

  ta K ;,; M ;,1 M ;,; M ;,; K ;, min (N O, pag. ; , tab. .B , po!.1, /, C, 1ta K ;,1 min (N O, pag. ; , tab. .B , po!.

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  31/49

  ton K $op . 1, Z K (t b M ta) . 1, Z K 1, D . ;,;;1 K ;,;1D min 2 t/ K 8 3 ;;; M ;,;D M 1, M ;,;; M ;,;;;D M ;,;; B K 1, min

  6peraia & gurire la D$ p% K 1 M M M 1 K min (N O, pag.1D , tab. .3 , po!. , 1

  ( )

  mmctg

  l

  mmctg d

  l

  mml

  mml

  mml

  iV

  l l l t

  s%

  ,,;1(

  1;,;

  /(

  1;

  ..,;(

  (,D[[[

  B,(;[[

  1;[

  ;1

  1

  (1

  =+=+=

  +=

  ==

  =

  ++=

  l K C mm - limea burghiului= s K 3, m8min (pentru s K ;,1; mm8rot) (N/O, pag. //, tab.

  min(,DD,;;,1;,1

  minDD,;1B,((

  C,(,D[[

  min;,11B,((

  C,B,(;[

  min;,11B,((

  C,1;

  min8(;1;;;

  B1;D1/,

  1;;;

  min8D ;D1/,

  ,(31;;;1;;;

  =++=

  =++=

  =++=

  =++=

  ===

  ===

  %

  %

  %

  %

  s

  s

  t

  t

  t

  t

  mnd

  V

  rot d V

  n

  pt. 42 ; / ; se adopt n K B1; rot8min iK1ta1 K ;,1; (prindere-desprindere) (N O, vol. ??, pag. ,tab.D.

  1

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  32/49

  ta K ;,; M ;,; M ;,; M ;,13 K ;, min (N O, vol. ??, pag. , tab. Dta K ;, min (N O, vol. ??, pag. /, tab. ta/ K ; (timp legat de fa!) (N O, vol. ??, pag. , tabta K ;, M ;, ; K ;,/ mintdt K Z . t b tdo K 1Z . $op ton K /Z . $op (N O, vol. ??, pag. , tab. Dtdt K , . 81;; K ;,1B3 min

  tdoK ( , M ;,/ ) . 181;; K ,DB . 181;; K ;,; DB mintonK ,DB . /81;; K ;,1 C min 2 t K ;,;;3 M , M ;,/ M ;,1B3 M ;,; DB M ;,1 C K /,1 / min

  6peraia 3& $esire

  $ p%K 1 M M/M K 3 min (N O, pag.1D , tab.3.3 , po!.1, ,1

  in s

  l l l l t %

  +++= (1

  unde&

  ( )( )( ) mml mml

  mml mml

  mmtg t

  l

  mmt mml

  ;1;..;

  (..;

  (11

  1(..,;

  /1(

  ((

  ((

  1

  ;

  ====

  =+=+=

  ====

  i K 1 s K ;,/...;, mm8rot

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  33/49

  S! "#$ % #$$ realizeaz s & $'#$ mm(rot= p K 1C ,/ m8min n K C 1 rot8min4e adopt n K C;; rot8min

  min;;/(,;1(C;;;,;

  ((( =++=%t

  ta K ta1 M ta M ta M ta/ta1 K ;,Cmin (N O, pag.1D3, tab.

  ta K ;,; M ;,1 M ;,; M ;,; K ;, min (N O, pag. ; , tab. .B , po!.1, /, C, 1ta K 1, min (N O, pag. ; , tab. .B , po!. 1;)

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  34/49

  k s

  A Lt

  S n t p% PPP

  PP(=

  K , C

  'K1 Bmm+K;, (adaos de prelucrare)4K1 ,

  S t K;,;;/V p K

  0,17 21 0,3

  33 0,5 0,40 0,005 K 3

  min8D(11/,

  31;;;1;;;rot

  d

  V n s ===

  ta K ta1 M ta M ta

  ta1 K ;, Dmin (N O, pag.1D3, tab. 1 .C

  ta K ;,;3 min (N O, pag.D/, tab.1 .D, pta K ;, B min (N O, pag.D/, tab. 1 .1;, po

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  35/49

  6peratia 1;& ontrol final

  2t1;K min

  6peratia 11. onservare

  2t11K1 min

  2 t buc K 2t1 M 2t M 2t M 2 t/M 2 t M 2 t3M 2 tBM 2 tCM 2 tDM 2 t1; K 1M1,B 3 M , M /,1 / M ,/BM1, M1M M , BM/ min8buc.

  ??. 2orma de producie pe schimb a unui muncitor va fi&

  sc$im%%uc # "

  # %uct

  zm p 8(;(C

  3;C==

  (avem schimburi) 2p totalK ; K/; buc8!iunde&>!m K fondul de timp !ilnic al muncitorului, %n Nore-om8schimbO 2 t buc K norma de timp pe bucat, %n Nmin-om8buc.O

  ???. oeficientul de folosire a materialului la piesa prelucrat va fi&

  [ ]Z1;;=c

  u

  #

  C k

  unde&uK consumul util, %n NSg8buc.O

  2 c K norma de consum, %n NSg8buc.O

  [ ]Z1;;= sf

  pf

  V

  V k

  unde&= pf K volumul piesei finite, %n NcmO= sf K volumul semifabricatului, %n NcmO

  7roiectarea liniei tehnolo%ice

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  36/49

  4a se proiecte!e linia tehnologica pentru fabricarea arborelui&

  =olum productie annual & 3 ;;; buc

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  37/49

  Operatia 6:Tesire 2 t3K ,/B

  Operatia :Indreptare 2 tBK1

  Operatia ":Trata ent ter ic 2 tCK

  Operatia : ecti&icare 2 tDK , B

  Operatia 10:Control &inal 2 t1;K

  Operatia 11 :Conser>are 2 t11K1

  1.+legerea metodei de fabricare si fundamentarea ei

  9etode de organi!are a fabricarii& -?n flu

  +legem metoda de organi!are in flu ,ce presupune amplasarea utilajelor si locumunca,potrivit succesiunii operatiilor procesului tehnologic.

  >orma flu ului& ?2 :$inand seama de volumul productiei ,numarul mic de utilaje ,cerintele de economisire

  tehnologic si de scurtarea a transportaorelor ,de evitarea amplasarii opuse a intrarilor si iesirilor flu in forma de :.

  . alculul indicilor tehno-economici al liniei tehnologice

  B

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  38/49

  +.=olumul de lucrari si reparti!area lui pe luni

  =olumul anual este produsul intre programul anual de produse in buc. si volumul de lucrari

  =aKt b 2 p

  t b-norma de timp pe bucutaNore-om8buc.O 2 p-nr.de piese ce se fabrica pe anNbuc.O

  =olumul anual pe fiecare operatie va fi&

  =a1K(183;) 3 ;;;K3;; ore-om=a K( , 83;) 3 ;;;K1 1C ore-om=a K(1,B383;) 3 ;;;K 1; 3 ore-om=a/K(1, 83;) 3 ;;;KBC; ore-om=a K(/,1 /83;) 3 ;;;K /C1 ore-om=a3K(183;) 3 ;;;K3;; ore-om=aBK( ,/B83;) 3 ;;;K1/C ore-om=aCK( 83;) 3 ;;;K1C;; ore-om=aDK( , B83;) 3 ;;;K 13 ore-om=a1;K( 83;) 3 ;;;K1 ;; ore-om=a11K(183;) 3 ;;;K3;; ore-om

  2orma de timp pe bucata&

  2tK i= 1

  11

  Nt = 24 minbuc

  ; =aK2460 3 ;;;K1/ /;; ore-om

  2umarul de !ile lucratoare pe an& !lK!c-(!odM!sM!concediu)

  ] lK3 -( M1/M )K !ile

  =olumul !ilnic de lucrari& =!KVaZ l K

  14 400222 K3/,C3 ore-om8!i

  =olumul lunar de lucrari&=liK =!

  ]ei

  = '?anK3/,C3 ;K1 DB, ore-om ='9aiK 3/,C3 ;K1 DB, ore-om ='sepK3/,C3 K1/ 3,D ore-om= 'febK3/,C3 1DK1 , / ore-om = '?unK3/,C3 1K1 3 ,;3 ore-om = 'octK3/,C3 1K1 3 ,;3 ore-om= '9arK 3/,C3 1K1 3 ,;3 ore-om = '?ulK3/,C3 K1/ 3,D ore-om = 'novK3/,C3 ;K1 DB, ore-om= '+prK3/,C3 1K1 3 ,;3 ore-om = 'augK3/,C3 ;K1 DB, ore-om ='decK3/,C3 ;K1 DB, ore-om

  C

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  39/49

  11100

  1150

  1200

  1250

  1300

  1350

  1400

  1450ianuariefebruariemartieapriliemai

  iunieiulieaugustseptembrieoctombrienoiembriedecembrie Lunile anului

  olumul lunar de lucrari

  *ore(om+

  5.+legerea regimului de lucru si calculul fondului de timp anual

  ondul de timp repre!inta nr.de ore de lucru pe un interval de timp&

  >aKN!c-(!odM!s) n sMts ^ (N1O,pag.3C ,re:nde& ns-nr. de schimburi in / ore

  ts-durata unui schimb^-coeficient ce tine seama de intreruperi nepreva!ute ale lucrului pentru

  motive,calamitati naturale,intreruperi energie electrica,etc) ^K;,DC-;,DD se adopta ^K;,DD

  >aKN 3 -(1;/M1/) C ;,DDK D1 ,/C ore

  ->ondul de timp al muncitorului este&

  >mKN!c-( !odM!sM!cdO ts \NoreO (N1O, pagFm= 3!5-"104#14#25$%&%0'()=1)22')2 ore

  \ Qcoeficient de reducere a fondului de timp datorita absentelor nemotivate si a concediului de od\K;,D ..;,DB se adopta \K;,DB

  D

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  40/49

  ->ondul de timp al utilajului este &

  >uK N!c-( !odM!sM!rO ns ts NoreO (N1O, pag.3C

  :nde& !rK!ile de imobili!are in reparative ce revin in medie la un utilaj pe un an .Kcoefficient ce reda influenta opririlor nepreva!ute ale utilajului aspura fondului de timpK;,C ..;,D . 4e adopta K;,D;

  >uKN 3 -(1;/M1/MB)O C ;,DK / 3, ore

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  41/49

  . >rontul de fabricare

  r Kti

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  42/49

  -muncitori cat.a ?=-a& mop K(CM1;)K(1C;;M1 ;;)81B ,B K muncitori

  2umarul total de muncitori direct-productivi va fi & M M/M K1; muncitori 2umarul de muncitori au iliari pentru productia in flu va fi 1;T1 Z din numarul de mun

  direct productivi & maux K1;Z 1;K1 muncitor

  2umarul de ingineri si tehnicieni la nivelul sectiei va fi de 1; ..1 Z din nr .de muncito productiv. eci ingKCZ 1;K;,CK1 inginer(personalul din compartimentul de control calitativ)

  +lte categorii& personalul de serviciu K .. Z m tot personal administrativeK /T3Z mtotPersonal de serviciuK1Personal adminstrativ K1

  b) 2umarul de posturi de lucru se stabileste dupa numarul po!itiilor successive pe care le ocup pentru reali!area operatiilor din procesul tehnologic&

  N P Km

  ms ns NposturiO

  (N1O,pag.C3,rel././1):nde& mKnr.de muncitori necesar pentru efectuarea intregului volum de lucrari de acelasi gen

  msK numarul de muncitori ce lucrea!a simultan la acelasi post de lucru nsKnumarul de schimburi

  1) debitare 81 K1 post) strunjire e terioara /81 K post) strunjre canale /81 K post/) strunjire de finisare /81 K post) gaurire 81 K1 post3) indreptare 81 K1 post

  B) tesire 81 K1 postC) tratament termic 81 K1 postD) rectificare /81 K post1;) control final 81 K1 post11) conservare 81 K1 post

  /

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  43/49

  >) 2umarul de instalatii,utilaje si 4 =-uri

  4e stabileste pentru fiecare categorie de utilaje in functie de volumul de lucrari aferent si dede timp anual &

  Nui KVai Fu NutilajeO

  Nu1 KVa 1 Fu K

  6003456 ,3 K;,1B se adopta o masina de debitat

  Nu2 + 3 + 4 + 7 KVa 2 + Va 3 + Va 4 + Va 7

  Fu K1518 + 1056 + 780 + 1482

  3456,3 K1, D se adopta doua strunguri

  Nu5 KVa 5 Fu K

  24813456,3 K;,B1 se adopta o masina de gaurit

  Nu6 KVa 6 Fu K

  6003456,3 K;,1B se adopta o masina de indreptat

  Nu8 KVa 8 Fu K

  18003456,3 K;, se adopta un cuptor pentru tratament termic de calire

  Nu9 KVa 1 Fu K

  31623456,3 K;,D1 se adopta o masina de rectificat

  Nu10 KVa 1 0 Fu K

  12003456,3 K;, / se adopta un calibru $-2$ si un micrometru

  Nu11K

  Va 11

  Fu K

  600

  3456,3 K;,B se adpota un banc de conservare

  7. oeficientul de incarcare a utilajelor

  /

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  44/49

  u K NU t NU r 1;; NZO

  :nde& 2utKnumarul theoretic de utliaje ,re!ultat din calcule 2urKnumarul real de utilaje adoptat

  u 1 K0,17

  1 1;;K1BZ

  u 2 K1,39

  2 1;;K3D. Z

  u 3 K1,39

  2 1;;K3D. Z

  u 4 K1,39

  2 1;;K3D. Z

  u 5 K0,71

  1 1;;KB1Z

  u 6 K0,17

  1 1;;K1BZ

  u 7 K1,39

  2 1;;K3D. Z

  u 8 K0,52

  1 1;;K Z

  u 9 K0,91

  1 1;;KD1Z

  u 10 K0,34

  1 1;;K /Z

  //

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  45/49

  u 11 K0,71 1;;KB;Z

  A. alculul suprafetelor tehnologice si a caracteristicilor liniei

  4uprafata tehnologica a unitatii de reparatii este suprafata pe care se reali!ea!a procesul teeste ocupata de sectiile de ba!a si au iliare.Pentru unele sectii,aceasta se poate calcula(N1O,pag.C

  utili!and suprafata specifica raportata la un muncitor 4tKm 4mN m2

  O

  unde&4mKsuprafata specifica raportata la un muncitor

  4uprafata tehnologica a sectiilor de productie se calculea!a dupa suprafata specifica a ulucru &4p

  4tKAp 4p N m2

  O

  -pentru debitare & 4tK ;m2

  -pentru control & 4pK ;m2

  8post (N1O,pag.CB tab./.1) re!ulta 4tK ;m2

  -pentru indreptare 4pK ; m2

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  46/49

  EtiK T. , conform tab./.1

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  47/49

  4uprafata totala a unitatii va fi &

  Su; 4pM4aM4depM4admK M , M13, MD, K C;,B

  m

  O

  ?.Parametrii liniei tehnologice si ai transportatorului

  a regula generala se urmareste sa se prevada o singura banda de lucru cu capacitatea coresp.Principalii parametrii ai liniei sunt&

  -lungimea utila a ben!ii& 'bKnp dM+ NmO N(1),pag.C

  :nde& 2pKnumarul de piese ce urmea!a a fi concomitant pe banda,corespun!ator numarului delucru

  Kpasul sau distant dintre obiectele de pe banda+K lungimea statiei de antrenare a ben!ii, in NmO +K1...1,K1Ma NmO N(1),pag.C/,r:nde & lKlungimea piesei ce se instalea!a pe banda in NmO

  aKdistant dintre doua piese successive(spatial de deservire),in NmO-vite!a de deplasare a ben!ii&

  =dKd Np

  Fu kr , Nm8minO

  N(1),pag.C/,rel /. C):nde & SrKcoefficient de ritmicitate (SrK;,C..;,C )-timpul de deplasare a produsului intre doua locuri de munca successive&

  tdK Lb

  Np vd K24,1

  1 2 0,41 K , minK 1; secunde

  eci & 2pK1 buc +K1 m lK1 Bmm, aK1,C m >uK / 3, SrK;,C

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  48/49

  -suprafata necesara pentru transportor & 4stransK' l StjK /,1 ;, /K/C,m

  O

  -suprafata nominala a cladirii 4utK(4uM4trans) 1,1K ,D 1,1Km

  O

  +dopt 4utK 3;m

  O

  4chita liniei tehnologice proiectate este urmatoarea &

  /C

 • 7/25/2019 Fra Proiect Tema ax furca fisa film operati strunjire finisare ..desen executie ax

  49/49


Recommended