Home >Documents >fiziologia urechii

fiziologia urechii

Date post:19-Jan-2016
Category:
View:375 times
Download:25 times
Share this document with a friend
Description:
audiologie
Transcript:
 • Sensibilitatea auditiv Ca structur i funcie, urechea este sediul receptorilor a doi analizatori: analizatorul auditiv i analizatorul vestibular (fig. 1). Analizatorul auditiv a dobndit n decursul evoluiei o sensibilitate special fa de aciunea undelor sonore. Sensibilitatea auditiv intr n categoria sensibilitii mecanoreceptive. n ce privete culegerea informaiilor complexe din mediul nconjurtor, auzul rivalizeaz cu vzul, fiind modalitatea cea mai important pentru comunicrile interumane.

  Fig. 1. Seciune prin ureche.

  Excitantul specific Stimulii auditivi sunt sunetele, adic undele sonore emise de corpurile capabile s vibreze sau de ctre animale, cu ajutorul aparatului lor fonator, i care se propag cu diferite viteze n aer, ap sau prin corpurile solide, fiind recepionate de om i de ctre animale. Stimulul auditiv pentru urechea uman este reprezentat de vibraiile acustice cuprinse ntre frecvenele de 10 Hz i 20.000 Hz, cu maximum ntre 2000-5000 Hz. Copiii foarte mici pot percepe chiar frecvene mai mari dect adulii. Acuitatea scade odat cu naintarea n vrst (presbicuzia), mai mult la brbai dect la femei, ndeosebi pentru sunete nalte. Dup frecvena de 20.000 Hz, se intr n domeniul ultrasunetelor, pe care nu le mai auzim. Limita superioar audibil la vertebrate variaz foarte mult i se extinde la unele animale n domeniul utrasunetelor: 30.000 Hz la oarece i cobai, 40.000 Hz la cine, 50.000 Hz la pisic i 70-100.000 Hz la liliac. Vocea obinuit se caracterizeaz prin frecvene sonore cuprinse ntre 200-3.500 Hz. Vibraiile acustice sunt nregistrate de analizatorul auditiv ca sunete.

 • Fiziologia urechii externe Urechea extern se compune din pavilion i conductul auditiv extern. Pavilionul servete la captarea undelor sonore i particip la determinarea direciei din care vin acestea. Datorit neregularitilor de pe suprafaa sa i a formei de plnie, pavilionul urechii, antrenat de muchii si, asigur realizarea unghiului optim de captare i concentrare a sunetelor. Acest rol este mai bine ndeplinit la multe animale datorit formei i mobilitii pavilionului. La om, are un rol mai puin important dect la alte mamifere. Rolul fiziologic al conductului auditiv extern este de a canaliza energia sonor spre membrana timpanic, ce intr n vibraie. De asemenea, protejeaz membrana fin a timpanului de lovituri (oprind intrarea unor obiecte mari) i menine aerul umed i la o temperatur mai apropiat de a corpului - condiie esenial funcionrii optime a timpanului. Cerumenul sau ceara de ureche, o substan galben, lipicioas ecretat de glandele ceruminoase, oprete particulele de praf i microorganismele din aer. s

  Fiziologia urechii medii Urechea medie este o cavitate mic, spat n stnca osului temporal, plin cu aer la o presiune egal cu cea atmosferic (fig. 2).

  Fig. 2. Structura funcional a urechii. Urechea extern: 1-pavilion; 2-conduct auditiv extern. Urechea medie: 3-membrana timpanic; 4-ligamentul ciocanului; 5-ciocanul; 6-muchiul tensor timpani; 7-ligamentul nicovalei; 8-nicovala; 9-muchiul stapedius; 10-scria; 11-membrana ferestrei ovale; 12-trompa lui Eustachio; 13-membrana ferestrei rotunde. Urechea intern: 14-sacula; 15-utricula; 16-canalele semicirculare; 17-vestibulul osos; 18-rampa vestibular (cu perilimf); 19-helicotrema; 20-rampa timpanic (cu perilimf); 21-membrana vestibular (Reissner); 22-membrana bazilar; 23-organul corti; 24-melcul membranos (cu endolimf); sgeile indic drumul vibraiilor sonore prin aer, perilimf i endolimf.

  2

 • Spre urechea extern, este mrginit de membrana timpanic, constituit din esut conjuctiv, cu o grosime de 0,1 mm i o suprafa activ de 40 mm2. Ea este cuplat relativ rigid cu oscioarele urechii medii. Nu are suprafaa plan, ci conic, orientat spre urechea medie.

  Aceasta conine: un lan de 3 oscioare auditive, 5 ligamente, 2 muchi (tensor timpani sau muchiul ciocanului i muchiul stapedius sau al scriei) i sistemele articulare. Muchiul tensor timpani este inervat de fibre motorii ale nervului V, iar muchiul stapedius de fibre motorii ale nervului VII. Pe jumtatea superioar a feei interne, timpanul este lipit de coada ciocanului i prin el se articuleaz cu nicovala i scria, a crei talp este fixat de membrana fereastrei ovale a urechii interne (fig. 3).

  Fig. 3. Sistemul de oscioare ale urechii medii i muchii care le controleaz

  Datorit acestei dispoziii anatomice, timpanul poate intra n oscilaii, comportndu-se ca o membran care vibreaz n jurul unei axe perpendiculare pe ea. Vibraiile aerului sunt transmise de la membrana timpanic, prin cele 3 oscioare ale auzului, la membrana ferestrei ovale. n continuare undele sonore vor strbate medii lichide (perilimfa i endolimfa) cu densiti mai mari dect aerul, de aceea la nivelul membranei ferestrei ovale amplitudinea vibraiilor ar urma s fie diminuat. Acest lucru este evitat datorit conlucrrii a dou mecanisme:

  1. diferena de suprafa dintre membrana ferestrei ovale (3,2 mm2) i membrana timpanic (40 mm2) determin o cretere de 13 ori a forei de vibraie aplicat pe unitatea de suprafa;

  2. oasele urechii medii formeaz o prghie boltit, cu articulaie ntre ciocan i nicoval. Braele acestei prghii nu sunt egale, coada ciocanului fiind mai lung dect prelungirea nicovalei. Din aceast cauz, amplitudinea oscilaiei pe care ciocanul o transmite pn la scri crete, ceea ce este n concordan cu diferenele de suprafa dintre timpan i membrana ferestrei ovale. Oscioarele formeaz un sistem de prghie care fac din scri un piston, ce execut micri de amplitudine mic, dar de for mai mare.

  Funcia esenial a urechii medii este de a transmite, amplifica i cupla eficient vibraiile aerului cu mediul lichid al urechii interne, cu densitate mai mare. Pentru a determina vibraia acestui lichid (perilimfa), care prezint o inerie mai mare dect aerul, este necesar o presiune mare. Aceast

  3

 • presiune se realizeaz ca rezultat al aciunii a doi factori: concentrarea undelor acustice pe o suprafa vibratorie mai mic i amplificarea forei de micare a scriei. Experimental, s-a constatat c oscioarele amplific fora de micare a sunetului de 1,7 ori fa de timpan. Datorit acestor doi factori, presiunea la nivelul ferestrei ovale este mai mare dect aceea de la nivelul membranei timpanice. Transmiterea sunetelor din aer la cohlee se realizeaz n condiii optime ntre 600 i 6.000 Hz. Deasupra i dedesubtul acestor limite transmiterea nu se face n condiii bune. Sunetul se poate propaga i direct, prin oasele craniului i aerul urechii medii - n absena timpanului i a oscioarelor - la fereastra oval, dar acuitatea auditiv realizat n acest caz este diminuat cu 30 dB fa de normal (o vorbire puternic este perceput ca una n oapt). O alt funcie a urechii medii este de a modula vibraiile, amplificndu-le pe cele prea slabe i protejnd structurile urechii interne de vibraiile excesive produse de sunetele prea puternice.

  - Cnd sunetele sunt slabe, lanul de oscioare acioneaz ca o unitate rigid cu articulaiile blocate, determinnd o cretere a intensitii vibraiilor.

  - Sunetele mai puternice produc micri interosciculare difereniate, ceea ce determin o dispersare a energiei, i n consecin, o protejare a urechii interne. n sfrit, o alt funcie a urechii medii este dat de trompa lui Eustachio, un tub care face legtura cu faringele i acioneaz pentru egalizarea presiunii statice pe cele dou fee ale timpanului. n mod obinuit, trompa este nchis prin alipirea pereilor, dar se deschide atunci cnd subiectul casc sau nghite. Deoarece capilarele absorb gazele, presiunea aerului din urechea medie scade treptat, ajungnd cu circa 60 mm Hg sub nivelul presiunii atmosferice. De aceea, periodic, trebuie s intre n urechea medie o cantitate de aer pentru a preveni lezarea membranei timpanice din cauza diferenei de presiune. Aerul intr n urechea medie prin trompa lui Eustachio, care se deschide reflex, odat cu declanarea reflexului de cscare sau de nghiire. n felul acesta, presiunea aerului din camera timpanic se egalizeaz cu presiunea atmosferic. La o persoan aflat n avion, prin scderea presiunii externe la decolare se produce o bombare spre exterior a timpanului, nsoit de durere, senzaie de disconfort, tulburri ale auzului sau chiar ruperea timpanului. Astuparea trompei lui Eustachio n urma unei inflamaii determin grave tulburri de auz. Calea principal de transmitere a undelor sonore, ndeosebi pentru sunetele joase, este transmiterea aerian, abordat pn acum. Sunetele se pot transmite secundar i pe cale osoas, mai ales sunetele nalte care implic doar 0,01 % din energia sonor. Ea const n faptul c vibraiile oaselor craniului pot produce vibraiile lichidului cohlear. Energia furnizat pe aceast cale, chiar n cazul sunetelor nalte i puternice, nu este suficient pentru auz dar acest fapt devine posibil dac se aplic diferite aparate electromecanice, cu rol amplificator. Propria voce nregistrat pe magnetofon pare adesea schimbat, deoarece n acest caz este exclus transmiterea pe cale osoas. n concluzie, urechea medie este un "traductor" mecanic al energiei sonore, pe care o transmite ca o pres hidraulic, dintr-un gaz (aerul), la un lichid (perilimfa).

  Fiziologia urechii interne Acest compartiment al urechii, cel mai vechi filogenetic, conine receptorul auditiv (organul Corti), cu celulele receptoare care intr n excitare la vibraii de frecvene diferite. Receptorul se gsete n melcul membranos, gzduit n melcul osos. Melcul osos (fig. 4) este format dintr-un tub ncolcit de 2,5 ori (4 ori la cobai) n jurul unui ax osos central numit columel. De pe peretele intern al melcului osos pornete spre lumenul acestuia o lam spiral osoas, a crei lime reprezint 1/3 din diametrul melcului.

  4

 • A B Fig. 4. Seciune longitudinal prin melcul osos (A) i detaliu care evideniaz poziia organului Corti (B). Periostul ce cptuete melcul osos pr

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended