Home >Documents >Fiziologia respiratiei

Fiziologia respiratiei

Date post:14-Jul-2016
Category:
View:24 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Description:
Fiziologia respiratiei
Transcript:
 • Fiziologia respiratiei

 • Fiziologia respiraiei

  Etape ventilaia respiraia extern difuziunea alveolo-capilar transportul gazelor prin snge respiraia intern tisular

 • Muchii respiratori

 • VentilaiaProces ritmic inspir expirEupneeTahipneeBradipneeHiperventilaieHipoventilaieApneeInspirul act activ mm. inspiratori.Expir act pasiv n respiraia de repaus, devine activn expirul forat mm. expiratori, Mm. respiratori accesori

 • Pleura i rolul eiPlmnul drept (format din trei lobi) i plmnul stng (format din doi lobi) sunt nvelii de o dubl foi subire, pleura. n mod normal aceste foie sunt aderente, una nvelind plmnul, cealalt cptuind faa intern a toracelui; ele fac ca plmnii s urmeze n micri cu toracele i diafragma

 • PleuraPneumotorax situaie cnd integritatea anatomic a cavitii pleurale dereglat: - pneumotarx deschis; - pneumotarx nchis.

 • Volume i capaciti pulmonareVolum respirator curent VRCVolum inspirator de rezerv VIRVolum expirator de rezerv VERVolum rezidual - VRCapacitate pulmonar total CPTCapacitate inspiratorie CICapacitate vital CVCapacitate rezidual funcional - CRF

 • Capacitatea vitala (CV) - reprezinta cantitatea maxima de gaz care poate fi mobilizata intr- o singura miscare ventilatorie si este o suma de volume. Acestea sint masurate la nivelul orificiului bucal cind aparatul toraco- pulmonar trece din pozitia expiratorie maxima in pozitia inspiratorie maxima.Determinarea CV se poate face prin examen spirografic sau prin pneumotahografie integrata volumic. Pe traseul spirografic se masoara si subdiviziunile CV: volumul curent (VC); volumul inspirator de rezerva (VIR) si volumul expirator de rezerva (VER) .

 • Capacitatea reziduala functionala (CRF) este volumul de gaz care se gaseste in plamini in pozitia de repaus expirator. Marimea CRF exprima echilibrul dintre fortele de retractie elastica ale plaminului si toracelui, care se opun la nivelul suprafetei pleurale.Determinarea CRF se face prin metoda dilutiei gazelor inerte (N 2, , He)

 • Volumul rezidual (VR) este volumul de gaz care ramine in plamini la sfirsitul unei expiratii complete (fortate). VR nu poate fi evacuat din plamini la subiectul in viata, astfel incit de terminarea acestul volum se face:prin calcul: VR = CRF - VER;prin metoda dilutie (N 2 , He) in respiratie unica, in circuit deschis

 • Capacitatea pulmonara totala (CPT) este volumul de gaz continut in plamini la sfirsitul unui inspir complet (pozitie inspiratorie maxima).Determinarea CPT se face:prin calcul: CPT = CV + VR prin metoda dilutiei He prin respiratie unica in circuit deschis- prin metoda radiologica: masurarea CPT pe radiografii toracopulmonare, efectuate in proiectii postero- anterioara si laterala, cu subiectul in apnee dupa un inspir maximal, eventual prelucrarea computerizata a rezultatului.

 • O dat cu cile aeriene se ramific i arterele pulmonare (care aduc de la inim la plmni sngele ncrcat cu bioxid de carbon) i venele pulmonare (care duc de la plmni spre inim sngele ncrcat cu oxigen). Prin pereii alveolelor i vaselor capilare se face schimbul de gaze dintre aerul atmosferic i snge.Globula roie din snge se plimb n jurul unei alveole timp de o secund, n care, pe de o parte fixeaz oxigenul din aerul atmosferic inspirat n alveol, spre a duce la esuturi, iar pe de alt parte descarc bioxidul de carbon (rezultat din arderile din organism) n aerul din alveol, care urmeaz s fie eliminat prin expiraie n atmosfer. 400 de milioane de alveole, a cror suprafa desfurat se cifreaz la 400 metri ptrai ntr-o inspiraie profund.

 • Plmnii sunt umplui de obicei cu 3 litri de aer, la care se mai adaug 0,5 litri la o inspiraie obinuit, ceea ce face ca n permanen s fie schimbat 1/6 din aerul pulmonar. In repaus omul ventileaz pe minute 8 litri de aer, la o activitate sedentar 16 litri, n mers 24 litri, la un efort (alergare) 50 litri. ntr-o zi ventileaz 24 000 litri de aer, volum care variaz cu activitatea i tipul constituional. Cele mai mari ventilaii sunt atinse de sportivii care fac canotaj.Respiraia se adapteaz nevoilor de oxigen ale organismului. Ori de cte ori acestea sunt crescute (activitate muscular crescut, efort, febr, unele boli), frecvena respiraiei crete.

 • Schimburile gazoase respiratoriiLa nivel pulmonar schimburile gazelor se realizeaz datorit difuziunii presiunilor pariale ale O2 i ale CO2 n cele dou medii separate de membrana alveolo-capilar: aerul alveolar i sngele din capilarele pulmonare.n aerul alveolar presiunea O2 este mult mai mare (100 mmHg) dect n sngele venos capilar (40 mmHg), deci O2 va trece din aerul alveolar n snge pn se echilibreaz cu O2 din aerul alveolar. Sngele arterial care prsete teritoriul pulmonar are o saturaie n O2 de numai 97,5% din cauza amestecrii cu mici cantiti de snge venos n capilarele alveolare. CO2 va urma un drum invers, trecnd din sngele venos, unde se gsete la o presiune de 47 mmHg, n aerul alveolar, unde presiunea sa parial este de 40 mmHg.

 • Presiunea parial a gazelor

 • Transportul gazelor prin sngeOxigenul este transportat de HbO2 (98.5%) i dizolvat n plasm (1.5%)Bioxidul de carbon este transportat:7% direct dizolvat n plasma 70% este transportat ca HCO- (bicarbonai de K+ i Na+ dizolvai n eritrocite i n plasma CO2 + H2O H2CO3 H+ + HCO3- Anhidraza Carbonic n eritrocite23% se leag cu Hb Carbaminohemoglobin

 • Curba de disociere a HbO2

 • Dependena de pH, Temp i PCO2

 • Reglarea respiraieiIn sistemul nervos central i anume n bulb se afla centrul nervos care comand i regleaz micrile respiraiei prin nervii ce se distribuie n musculatura toracelui, motorul acestor micri. La acest centru vin impulsuri care l excit sau l inhib i de la el pleac spre muchii respiratori comenzi pentru accelerarea sau ncetinirea miscrilor respiratorii. Prin voin micrile respiratorii pot i accelerate sau ncetinite, dar n realitate centrul respirator este excitat de unii factori, printre care cei chimici (O2 i CO2) sunt cei mai importani. Bioxidul de carbon din snge, ntr-o anumit concentraie, este excitantul fiziologic al respiraiei.

 • Centrii reglrii respiraiei

 • Reglarea Respiraiei

 • Influiena seciunii SNC la diferite nivele asupra respiraiei

 • Influiena hipoxemiei i hipercapniei asupra centrului respirator

 • *

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended