+ All Categories
Home > Documents > Fiziologia Feminina

Fiziologia Feminina

Date post: 06-Jan-2016
Category:
Upload: andreea-elena
View: 70 times
Download: 4 times
Share this document with a friend
Description:
Fiziologia femeii

of 31

Transcript
 • Fiziologia genitala feminina

 • Fiziologia genitala femininaFiziologia genitala feminina este integrata in fiziologia generala a organis-mului femeii gratie unui sistem integrator complex, gonadostatul feminin.

  Gonadostatul feminin - format din structuri nervoase si endocrine, care coordoneaza si regleaza aparatul genito-mamar, fiind compus din: - hipotalamusul (elementul central de integrare si comanda, capabil sa transforme impulsurile nervoase in semnale neurohormonale - releasing hormoni),

  - hipofiza (glanda care sub influenta releasing hormonilor secreta hormonii gonadotropi, cu actiune pe gonada)

  - ovarul (glanda tinta, secretoare a hormonilor sexuali feminini, care actioneaza asupra organelor receptoare: uter, col, vagin, glanda mamara).

 • Fiziologia genitala femininaHormonii sexuali steroizi, secretati de ovar, influenteaza receptorii nervosi specializati, situati in sistemul limbic, hipotalamus, hipofiza, luand nastere circuite cibernetice de control prin feed-back, de tip stimulator si/sau inhibitor.

  Steroizii ovarieni sunt reprezentati de: - estrogeni 17-- estradiol, estrona, estriol - progesteron - androgeni

 • HipotalamusulHipotalamusul reprezinta zona esentiala de integrare neuro-endocrina.

  In hipotalamusul anterior se afla nucleii supraoptic si paraventricular, ai caror axoni ajung in hipofiza posterioara, care are rolul de depozit pentru cei doi hormoni secretati de acesti nuclei, vasopresina si ocitocina.

  Ocitocina - hormon peptidic, cu actiune fiziologica de contractie a fibrelor musculare uterine si a celulelor mioepiteliale, din acinul glandular mamar. - este eliberata din hipofiza posterioara reflex, prin: - distensia colului uterin la nastere (reflex Fergusson), - prin excitatia mamelonului sau - in timpul actului sexual

 • HipotalamusulIn hipotalamusul mediobazal a fost descrisa o arie semilunara care cuprinde:nucleul arcuat, nucleul paraventricular, retrochiasmatic, o parte din nucleul ventromedial si o zona cu dispozitie neuronala difuza.

  Aceasta arie a fost numita aria hipofiziotropa ( Halasz, Szenthagotay ).

  Este in legatura cu hipofiza anterioara prin sistemul port hipofizar (descris de Popa si Fielding), sistem capilar de tip port, intre eminenta mediana a hipotalamusului si hipofiza anterioara, cale pe care releasing hormonii hipotalamici ajung la celulele secretoare de tropi hipofizari.

 • HipotalamusulSecretia gonadotrop releasing hormonului GRH -(hormon peptidic, care declanseaza si regleaza secretia gonadotropilor hipofizari) se face: - tonic (permanent) - ciclic (secretia ciclica fiind determinata genetic la femeie).

  Secretia GRH este influentata prin mecanisme feedback stimulatorii si inhibitorii de valorile circulante ale steroizilor sexuali.

  In hipotalamus se secreta si prolactin inhibiting factor PIF -, care inhiba secretia prolactinei ( care este un alt hormon hipofizar ).

 • HipofizaEste o glanda endocrina, care este formata din: - lobul anterior (adenohipofiza) - lobul posterior (neurohipofiza, legat direct prin axonii neuronilor din hipotalamus si este rezervor al neurosecretiei hipotalamice de vasopresina si ocitocina).

  Adenohipofiza este structura glandulara care secreta hormonii tropi hipofizari, care comanda secretia glandelor endocrine periferice.

  In ceea ce priveste functia genitala, hormonii hipofizari care cu rol de comanda sunt gonadotropii - foliculo-stimulent hormon( FSH ) - luteotrop hormon ( LH ) - prolactina.

 • HipofizaGonadotropii sunt hormoni glicoproteici, formati din: - un lant polipeptidic - un lant polipeptidic - o componenta glucidica.

  Lantul este comun mai multor hormoni tropi, iar cel este specific fiecarui trop, el imprimand activitatea specifica a tropinei pe celulele tinta.

  Fiecare gonodotrop hipofizar are un pattern secretor specific in cursul ciclului menstrual, care este determinat de modelul secretiei GRH si de feedback-ul exercitat de hormonii steroizi secretati de ovar.

 • HipofizaFSH creste rapid postmenstrual atinge un maxim in ziua 8-9 (20-25 mUI/ml), dupa care scade marcat, ajungand in zilele 10-12 ale ciclului la valori minime (sub 10 mUI/ml), apare apoi un varf secretor (40 mUI/ml), care precede cu 24-48 de ore maximum-ul preovulator (peack-ul) al LH, iar dupa ovulatie scade la valori mici ( 4-10 mUI/ml ), care se mentin pana in perioada premenstruala, cand se produce o noua crestere.

  LH secretat discontinuu, in valuri, cu valori mici (sub 5mUI/ml), cu 32 de ore inainte de ovulatie incepe sa creasca atingand un peak de secretie (30-35 mUI/ml), cu 16-18 ore inainte de ovulatie; dupa ovulatie valorile scad rapid (sub 5-10 mUI/ml), existand o mica crestere premenstruala.

 • OvarulOvarul este gonada feminina secreta hormonii sexuali feminini si produce gametul femel, ovulul.

  Hormonii sexuali feminini sunt estrogenii si progesteronul, ovarul secretand si mici cantitati de androgeni.

  Estrogenii si progesteronul sunt hormoni steroizi, sinteza lor plecand de la colesterol si acetatul activ.

  Sinteza hormonala are loc in foliculul ovarian si in corpul galben dupa ovulatie

 • OvarulSe admite astazi pentru sinteza estrogenilor, ipoteza celor doua celule, care presupune cooperarea intre celulele tecale (unde sub influenta LH, se activeaza transformarea colesterolului in steroizi androgenici, acesti precursori androgenici, difuzeaza in celulele granuloase, unde sunt transformati in estrogeni).

  In ovar se secreta: - 17--estradiolul (principalul estrogen secretat de ovar, cel care are actiunea cea mai puternica si completa la nivelul receptorilor) - estrona - estriolul - progesteronul - se produce in celulele granuloase luteinizate, din corpul galben, care ia nastere dupa ovulatie

 • Ciclul menstrualReprezinta totalitatea proceselor fiziologice ale gonadostatului si aparatului genital feminin, care au ca scop pregatirea acestuia din urma pentru sarcina, procese fiziologice care apar la pubertate, au o ciclicitate lunara si inceteaza la menopauza.

  Fenomenul caracteristic este menstruatia, sangerare periodica, lunara, prin care se elimina mucoasa uterina, dupa care ciclul se reia.

  Ciclul menstrual are in mod normal o durata de 28 de zile si dureaza din prima zi a menstruatiei pana la aparitia menstruatiei urmatoare.

 • Ciclul menstrual

  Modificarile ciclice se produc la nivelul tuturor organelor cu receptie hormonala sexuala (vagin, glanda mamara) si, in general, toate aparatele si sistemele functionale ale organismului feminin sufera importante influente, determinate de variatiile ciclice ale hormonilor sexuali feminini.

 • Ciclul ovarianPrincipalele procese ciclice care se produc la nivelul ovarului sunt:modificarile secretorii hormonale, ciclice si transformarile morfo-fiziologice de la nivelul foliculului ovarian.

  Ciclul secretor ovarian este in stransa legatura cu transformarile morfo-fiziologice ale foliculului ovarian si in interrelatie cu secretia de gonadotrofine, intre secretia hormonilor ovarieni si secretia de gonadotrofine existand o relatie de tip feedback.

  Inca din timpul menstruatiei, secretia de FSH creste progresiv, fapt care determina stimularea sintezei de estrogeni in foliculul ovarian.

 • Ciclul ovarianCantitatea de estrogeni secretati si eliberati in circulatie creste, pana cu doua zile inaintea ovulatiei, aceasta crestere progresiva determinand prin feedback negativ scaderea secretiei de FSH, care la randul ei scade secretia de estrogeni .

  Postovulator, secretia de estrogeni creste progresiv, neatingand insa valori tot atat de mari ca preovulator, dupa care prin acelasi mecanism feedback negativ, determina scaderea secretiei de FSH, care la randul ei determina prabusirea secretiei estrogenice si aceasta produce sangerarea menstruala.

 • Ciclul ovarianIn prima faza a ciclului menstrual, LH este la valori mici, dar sub influenta secretiei estrogenice in crestere, prin mecanism de feedback pozitiv, se produce preovulator o crestere exploziva, asa-numitul varf de LH, care determina ovulatia.

  Postovulator, corpul galben format, sub influenta LH, care desi scade dupa varful ovulator, ramane la valori semnificative, secreta progesteron, a carui cantitate creste progresiv pana in faza premenstruala, cand secretia lui se prabuseste.

 • Ciclul ovarianCiclul transformarilor morfo-functionale foliculare sub aceeasi influenta gonadotropa (cantitati crescande de FSH si mici cantitati de LH), mai multi foliculi incep un proces de maturare ( recrutare foliculara )

  Numai unul din foliculi sufera un proces complet de maturare, cu formarea foliculului matur de Graaf.

  Sub influenta varfului de LH, se produce ruptura foliculului cu eliberarea ovulului, inconjurat de coroana radiata, moment care intr-un ciclu menstrual normal de 28 de zile, se produce in ziua a 14-a si care se numeste ovulatie.

 • Ciclul ovarianDupa eliminarea ovulului, se produce o hemoragie intrafoliculara, cu formarea unui cheag, care se organizeaza prin invadarea lui de catre vasele tecii interne, ce antreneaza si celule tecale.

  Celulele granuloase restante se hipertrofiaza si se incarca cu un pigment galben, lipidic, caracteristic, ele fiind celulele secretoare de progesteron.

  Toata formatiunea aceasta, provenita din foliculul dehiscent, se numeste corp galben menstrual, a carei existenta inceteaza premenstrual, daca nu a aparut o sarcina.

  In caz de sarcina, sub actiunea gonadotrofinei corionice secretata de trofoblast, isi continua activitatea 3-4 luni, asa numitul corp galben de sarcina.

 • Ciclul ovarian

 • Ciclul endometrialEndometrul este principalul receptor hormonal, pentru hormonii steroizi sexuali secretati de ovar, el suferind modificari caracteristice in cursul ciclului menstrual, care pot fi impartite in doua faze. - faza proliferativa - faza secretorie.

 • Ciclul endometrialFaza proliferativa dureaza primele doua saptamani ale ciclului menstrual, fiind caracterizata de proliferarea sub influenta secretiei estrogenice, a stratului functional al endometrului. proliferare care porneste de la fundul glandelor endometriale din stratul bazal.

  Aceasta faza se mai numeste si estrogenica sau foliculara (foliculina este numele generic al hormonilor estrogeni).

  Epiteliul prolifereaza intens, grosimea endometrului crescand de la 0,5 mm postmenstrual la 2-3 mm la jumatatea ciclului. Glandele endometriale se alungesc, stratul functional al endometrului realizandu-si o vascularizatie proprie, din arterele spiralate, care inconjoara tubii glandulari si superficial formeaza o retea capilara fina, din care se formeaza lacuri venoase, care sunt apoi drenate de sistemul venos uterin.

 • Ciclul endometrialFaza secretorie dureaza ultimele doua saptamani si este caracterizata de proliferarea intensa a epiteliului, glandelor endometriale si mai ales de faptul ca celulele epiteliale ale glandelor incep sa secrete mucus, care se acumuleaza in lumenul glandular.

  De aceea, stratul superficial endometrial se diferentiaza in: - stratul compact, aflat cel mai superficial - stratul spongios, care contine glandele uterine ramificate si care este in contact cu stratul bazal, care contine fundurile glandelor endometriale

 • Ciclul endometrialStroma sufera si ea modificari, in special se imbiba cu apa progresiv, astfel ca premenstrual grosimea mucoasei ajunge la 5-8 mm.

  Toate aceste modificari se produc sub influenta progesteronului secretat de corpul galben si sub influenta estrogenilor, motiv pentru care aceasta faza se mai numeste si foliculino-luteinica.

  Aceasta faza reprezinta pregatirea mucoasei uterine pentru gestatie si daca fecundatia nu s-a produs, o data cu involutia corpului galben menstrual, stratul functional al mucoasei se elimina, impreuna cu o cantitate variabila de sange, constituind menstruatia.

 • Ciclul endometrialMenstruatia se prezinta ca o hemoragie, cu sange rosu, incoagulabil in cantitate totala de aproximativ 20-70 ml, cu o durata de 4-5 zile (putand varia intre 2 si 8 zile).

  Mecanismul de declansare a menstruatiei este hormonal si se produce datorita scaderii bruste a secretiei estrogenice si progesteronului.

  Prabusirea secretiei hormonale antreneaza pierderea brusca, masiva de apa din stroma endometriala, ceea ce determina o reducere marcata a grosimii stratului functional, cu accentuarea spiralarii arterelor si jenarea astfel a circulatiei sanguine

 • Ciclul endometrialMenstruatia - se adauga un spasm al sfincterelor precapilare, toate acestea ducand, la ischemia mucoasei si necroza ei.

  Prin aparitia de amine biogene active, consecinta a necrozei tisulare, se antreneaza modificari vasculare si de coagulare, care pot fi definite ca un proces fibrinolitic localizat.

  Rezultatul tuturor acestor modificari este detasarea mucoasei necrozate, mai precis a stratului functional, insotita de o hemoragie variabila.

 • Ciclul endometrialMenstruatia - detasarea stratului functional al endometrului se face pe portiuni si lasa denudat stratul bazal, care contine fundurile glandelor endometriale.

  Refacerea mucoasei se face prin reepitelizare, datorita proliferarii epiteliului endometrial de la nivelul acestor glande, sub influenta estrogenilor secretati de folicul, in prima faza sub influenta factorilor de crestere locali, eliberati de celulele ce marginesc arterele spiralate.

  Aceasta reepitelizare, alaturi de refacerea vascularizatiei endometriale, reprezinta mecanismul principal de limitare a hemoragiei menstruale .

 • Ciclul endometrial

 • Principalele etape fiziologice ale vietii sexuale a femeiiViata sexuala a femeii cuprinde mai multe etape de dezvoltare, maturare si involutie a gonadostatului si organelor receptoare sexuale:

  - etapa fetala, - etapa copilariei, - etapa pubertatii, - etapa adulta, - menopauza - etapa postmenopauza ( climacteriul )

 • Principalele etape fiziologice ale vietii sexuale a femeiiEtapa fetala celulele germinative primordiale, incep sa se diferentieze in ovogonii dupa primele 10 saptamani de viata intrauterina.

  Sub influenta FSH si LH, care in perioada dintre saptamanile 12-20 au valori foarte ridicate, se inconjoara de celule pregranuloase, formand foliculii primordiali.

  Nu exista dovezi ale existentei secretiei hormonale ovariene in viata intrauterina.

  Prin scaderea secretiei de gonadotrofine, dupa 20 de saptamani de gestatie, se produce o atrezie a foliculilor primordiali, astfel ca la nastere raman aproximativ 1-2 milioane.

  Etapa copilariei- este o perioada de liniste, caracterizata de un nivel minim de secretie hormonala ovariana si gonadotropa hipofizara, producandu-se numai cresterea si atrezia unor foliculi.

 • Principalele etape fiziologice ale vietii sexuale a femeiiEtapa pubertatii- este perioada in care se maturizeaza caracterele sexuale, evenimentul cel mai important fiind aparitia primei menstruatii (menarha). Pubertatea feminina se instaleaza intre 12 si 18 ani, menarha aparand in jurul varstei de 12-13 ani.

  In perioada de prepubertate (10-12 ani) se produce cresterea accentuata a fetitei si aparitia caracterelor sexuale secundare (dezvoltarea glandei mamare, a pilozitatii axilare si pubiene, dispozitia de tip ginoid a tesutului adipos, dezvoltarea bazinului).

  Perioada de pubertate propriu-zisa este caracterizata de intrarea in functiune a ciclicitatii gonadostatului (determinata genetic) si culmineaza cu maturarea lui completa prin aparitia ovulatiei si a impulsului sexual.

 • Principalele etape fiziologice ale vietii sexuale a femeiiEtapa adulta este perioada care tine de la 18 ani pana in jur de 50 de ani, perioada in care femeia are ciclu menstrual si este capabila de reproducere. In aceasta perioada se produce maturarea a aproximativ 400-500 de foliculi ovarieni.

  Menopauza este perioada in care se produce incetarea aparitiei menstruatiei si care se datoreaza epuizarii foliculilor ovarieni, capabili sa se matureze. In aceasta perioada, datorita scaderii marcate a secretiei hormonale ovariene, se produc cresteri insemnate ale secretiei de gonadotrofine hipofizare.

  Etapa de postmenopauza este caracterizata de incetarea functionalitatii gonadostatului si de o involutie a organelor genitale.

  *******************************


Recommended