+ All Categories
Home > Documents > FATADE SI AMENAJARI

FATADE SI AMENAJARI

Date post: 07-Dec-2015
Category:
Upload: soare-catalin-marian
View: 133 times
Download: 1 times
Share this document with a friend
Description:
FATADE SI AMENAJARI
of 96 /96
Faţade şi amenajări
Transcript
Page 1: FATADE SI AMENAJARI

Faţade şi amenajări

Page 2: FATADE SI AMENAJARI

Gotic

Ibiza

Leiden

Argintiu

Veneţia Antwerp

Citrin

Galben

Toscana

Antracit

Roma White Castle

Natural

Mediteran

Antic

Telur

Bruxelles White Cellar

Colibri

Chihlimbar

Asissi Alabama Arnheim

Atena Torino Maro Copenhaga

Clasic

Estival Mundo

Rose

Cărămidă aparentă klinker antichizată SM65 / Placaj klinker antichizat SM65P

Cărămidă aparentă klinker modernăCK65, CK65S

Rustic

Rubin

pag. 06

pag. 10 pag. 18

pag. 26pag. 22

pag. 14

Page 3: FATADE SI AMENAJARI

Old Castle

Pisa

Marsilia AbbeyAmbra

Asissi Mozaic

Galben

Utrecht

Natural (01)

Rustic (05)

Mediterana (09)

Toscana (04)

Sankt Petersburg

Montan (13)VişiniuSantorini

Teracota (07)Natural

Natural

Brugge TelurChihlimbar

Maro (03)Galben

Colibri

Mahon MaroSantal

Antracit (08)Maro

Atrium

Pavaj ceramic klinkerPlacaj klinker modern

Cărămidă aparentă clasică

CF65, CF65SArena

Perla

pag. 50

pag. 40

pag. 78 pag. 82

pag. 30

produs disponibil la comandă

Page 4: FATADE SI AMENAJARI

Klinkerul a apărut în Olanda. Încercând să compenseze lipsa materialelor pietroase naturale, olandezii au început fabricarea klinkerului – piatră ceramică cu densitate mare. Astfel a apărut şi a început să fie utilizată tehnologia de ardere a argilei, iar materialul obţinut a fost denumit KLINKER datorită sunetului tipic, aproape metalic („klink”) pe care îl produc aceste cărămizi atunci când sunt lovite una de cealaltă.Pentru cei care prețuiesc formele moderne, am creat cărămida aparentă klinker – o gamă specială de produse care permit construcția inovativă a fațadelor şi nu numai.

Cărămidă aparentă klinker

4

Page 5: FATADE SI AMENAJARI

Fațada este elegantă și durabilă, se menține mulți ani fără să necesite întreținere sau reparații. Absorbția scăzută de apă a cărămizilor previne instalarea prafului sau a mizeriei.

Produsele utilizate la realizarea fațadei reprezintă doar un mic procent din costul total al clădirii, însă beneficiați de un finisaj de lux de foarte lungă durată.

Rezistență la foc.

Rezistență la îngheț-dezgheţ.

Rezistență mecanică ridicată.

Izolație fonică excelentă a peretelui klinker (indice de amortizare fonică de 40-50 dB).

Peretele klinker asigură un microclimat perfect pe timp de vară și confort termic sporit pe timp de iarnă.

Prietenos cu mediul, deoarece la fabricarea cărămizilor se foloseşte argilă și nisip.

O gamă foarte variată de culori.

Ușor de utilizat în combinație cu alte materiale, cum ar fi lemnul, sticla sau aluminiul.

Casele îmbrăcate în cărămidă aparentă au o valoare de piață mai mare, datorită aspectului lor elegant. Cu siguranță, ai cea mai frumoasă casă din zonă!

11 motive pentru a folosi cărămida aparentă klinker

5

Page 6: FATADE SI AMENAJARI

6

Page 7: FATADE SI AMENAJARI

clasicNuanțele pline de căldură ale acestei colecții sunt cele specifice cărămizii arse. Dacă îți dorești o casă fără vârstă, care pare desprinsă dintr-o poveste de demult, optează pentru această combinație clasică de culori aprinse, parcă acum scoase din cuptor.

KLINKER

7

Page 8: FATADE SI AMENAJARI

Gotic NaturalCitrin

8

Page 9: FATADE SI AMENAJARI

Nuanţele Gotic, Citrin, Natural, Atena şi Colibri se caracterizează printr-o eleganţă desăvârşită, mai presus de trecerea timpului şi de tendinţele schimbătoare în materie de design. Sunt disponibile în două variante de dimensiuni: CK65 (250x120x65mm) şi CK65S (250x55x65mm).

Culoarea tradiţională a cărămizii arse se asortează cu marea majoritate a finisajelor disponibile pe piaţă, cărora le conferă un aspect cald şi plăcut. Pentru un efect monocrom cu reflexii roşiatice, puteţi să folosiţi lemnul natural de cireş sau chiar stejar auriu.

AtenaColibri

KLINKER

9

Page 10: FATADE SI AMENAJARI

10

Page 11: FATADE SI AMENAJARI

estivalCulorile solare ale acestei colecţii sunt tonice și îți asigură buna dispoziție pe tot timpul anului. Potrivite unei personalități deschise la nou, îndrăznețe și optimiste, nuanțele gălbui învelesc orice casă într-un nimb de lumină diafană.

KLINKER

11

Page 12: FATADE SI AMENAJARI

Ibiza MediteranGalben

Ieşi din anonimat cu cărămida aparentă Ibiza, Galben, Mediteran sau Chihlimbar! Nuanţele sunt disponibile în două variante de dimensiuni: CK65 (250x120x65mm) şi CK65S (250x55x65mm).

Reflexele aurii sunt un simbol al optimismului şi vitalităţii. Pentru un contrast surprinzător, plantează o bordură de flori înalte, tufişuri sau arbuşti decorativi de jur-împrejurul casei. Klinkerul va pune în valoare tâmplăria de lemn închisă la culoare şi este alegerea perfectă pentru un design modern, cu linii simple şi puternice şi cu finisaje colorate în masă.

12

Page 13: FATADE SI AMENAJARI

Chihlimbar

KLINKER

13

Page 14: FATADE SI AMENAJARI

14

Page 15: FATADE SI AMENAJARI

rubinCărămida aparentă modernă din colecția Rubin are o strălucire adâncă, plină de opulență. Nuanțele închise la culoare sunt parcă desprinse dintr-o tapiserie regală. Decorul denotă pasiune pentru detaliile care fac viața frumoasă și pentru arta de a savura fiecare moment al zilei.

KLINKER

15

Page 16: FATADE SI AMENAJARI

Evadează pe meleagurile însorite ale Toscanei, la umbra măslinilor sau pe câmpurile parfumate de lavandă! Decorul de inpiraţie mediteraneană îţi garantează pasiunea şi căldura sudică tot timpul anului. Nuanţele sunt disponibile în două variante de dimensiuni: CK65 (250x120x65mm) şi CK65S (250x55x65mm).

Păstraţi specificul zonei, combinând klinkerul cu elemente de design european, antichităţi sau decor antichizat.

Toscana AsissiAntic

16

Page 17: FATADE SI AMENAJARI

Torino

KLINKER

17

Page 18: FATADE SI AMENAJARI

18

Page 19: FATADE SI AMENAJARI

mundoColecţia Mundo este special creată pentru cei care iubesc armonia naturală şi care au învăţat cum să atingă echilibrul în tot ceea ce fac. Frumuseţea culorilor neutre este subtilă şi asigură fundalul perfect pentru orice stil de decoraţiuni interioare.

KLINKER

19

Page 20: FATADE SI AMENAJARI

Antracit, Argintiu, Maro şi Telur sunt tot atâtea răspunsuri la căutările armoniei depline în locuinţă. Căminul devine locul calm şi intim în care toate grijile şi toate sursele de stres dispar ca prin farmec, pentru a lăsa liniştea să se instaleze. Culorile sunt disponibile în două variante de dimensiuni: CK65 (250x120x65mm) şi CK65S (250x55x65mm).

Inspirate din paleta cromatică a pământului, se asortează cu o diversitate de stiluri. Pentru un look actual de inspiraţie industrială, menţineţi paleta cromatică neutră şi creaţi un joc de texturi, adăugând oţel, ciment, lemn netratat şi piele.

Argintiu AntracitTelur

20

Page 21: FATADE SI AMENAJARI

Maro

KLINKER

21

Page 22: FATADE SI AMENAJARI

22

Page 23: FATADE SI AMENAJARI

rusticScapă de agitaţia cotidiană şi clădeşte-ţi un cămin cald şi primitor, ca pe vremuri. Colecţia Rustic compune o ţesătură plină de viaţă, inspirată de farmecul simplu al materialelor naturale, folosite de sute de ani la amenajarea locuinţelor.

KLINKER

23

Page 24: FATADE SI AMENAJARI

VeneţiaRomaCopenhaga

24

Page 25: FATADE SI AMENAJARI

Decorează cu Bruxelles, Veneţia, Alabama, Roma şi Copenhaga dacă îţi doreşti un cămin cu aspect antichizat, care s-ar integra firesc în oricare din locurile menţionate mai sus. Nuanţele sunt disponibile în varianta cărămidă aparentă klinker antichizată SM65 (214x99x65mm), placaj klinker antichizat SM65P (214x65x23mm) şi colţar klinker antichizat SM65PC (214/99x65x23mm).

Nuanţele Rustic se combină firesc cu esenţele clasice de lemn: stejar, nuc, fag şi cireş. Asortaţi-le cu mobilier exterior de ratan şi folosiţi nuanţe de crem şi ocru în decoraţiuni.

AlabamaBruxelles

KLINKER

25

Page 26: FATADE SI AMENAJARI

26

Page 27: FATADE SI AMENAJARI

roseNuanțele diafane ale colecţiei Rose au fost create pentru clipe dulci şi amintiri plăcute. Potrivite unei personalităţi active sau unei familii tinere, pline de viaţă, aceste culori deschise cu aspect pudrat conferă unicitate clădirii în orice amplasament.

KLINKER

27

Page 28: FATADE SI AMENAJARI

Leiden White CastleWhite Cellar

28

Page 29: FATADE SI AMENAJARI

Textura inovativă a nuanţelor Arnheim, Antwerp, Leiden, White Castle şi White Cellar conferă casei un look gingaş, ca de turtă dulce. Sunt disponibile în varianta cărămidă aparentă klinker antichizată SM65 (214x99x65mm), placaj klinker antichizat SM65P (214x65x23mm) şi colţar klinker antichizat SM65PC (214/99x65x23mm).

Se potrivesc cu nuanţele naturale ale esenţelor de lemn, dar şi cu tâmplăria de culoare albă. Pentru un efect plin de profunzime, optaţi pentru alternanţa cald-rece, în combinaţii cu borduri sau decoraţiuni de piatră naturală, ciment sau mozaic.

Arnheim Antwerp

KLINKER

29

Page 30: FATADE SI AMENAJARI

30

Page 31: FATADE SI AMENAJARI

perlaOptează pentru cărămida aparentă din colecţia Perla dacă îţi doreşti nu numai protecţie pentru construcţie, ci şi un farmec inconfundabil. Nuanţele în tonuri neutre, calme şi în acelaşi timp surprinzătoare, simbolizează stabilitatea şi încrederea în forţele proprii.

KLINKER

31

Page 32: FATADE SI AMENAJARI

Santorini, Sankt Petersburg, Utrecht şi Old Castle se înscriu în tendinţele moderne ale stilului discret şi sofisticat. Sunt disponibile în varianta cărămidă klinker antichizată SM65 (214x99x65mm), placaj klinker antichizat SM65P (214x65x23mm) şi colţar klinker antichizat SM65PC (214/99x65x23mm).

Paleta de culori neutre nu se demodează niciodată. Le poţi folosi în combinaţii cu nuanţe fierbinţi şi modele grafice îndrăzneţe. Look-ul monocrom va fi pus în valoare de suprapuneri de texturi contrastante sau de accente elegante: argintiu, auriu sau bronz.

Santorini UtrechtSankt Petersburg

32

Page 33: FATADE SI AMENAJARI

Old Castle

KLINKER

33

Page 34: FATADE SI AMENAJARI

34

Page 35: FATADE SI AMENAJARI

Insp

iraţie

KLINKER

35

Page 36: FATADE SI AMENAJARI

36

Page 37: FATADE SI AMENAJARI

KLINKER

37

Page 38: FATADE SI AMENAJARI

Cărămidă aparentă klinker modernă

38

Page 39: FATADE SI AMENAJARI

produs disponibil la comandă

Cărămidă aparentă klinker antichizată

39

Page 40: FATADE SI AMENAJARI

Casele îmbrăcate în cărămidă sunt un exemplu de eleganţă clasică şi de protecţie eficientă. Cărămida aparentă clasică îşi păstrează în timp culoarea vie, rezistă la intemperii şi îţi asigură un confort termic şi fonic sporit.

Cărămidă aparentă clasică

40

Page 41: FATADE SI AMENAJARI

Rezistenţă: oricât de mare este suprafaţa îmbrăcată în cărămidă, faţada nu se deteriorează şi aspectul ei nu are de suferit.

Rezistenţă la îngheţ – dezgheţ: chiar şi în stare saturată de apă, cărămida aparentă clasică rezistă excelent la factorii externi, în lungul interval al sezonului toamnă-iarnă.

Durabilitate în timp: cărămida rezistă în timp, zeci sau chiar sute de ani, fără a fi înlocuită. Faţadele rezistă chiar şi în medii ostile sau în condiţii de expunere la contactul cu substanţe chimice.

Confort termic: permite folosirea termoizolaţiei, cu ventilare naturală.

Izolare fonică: asigură sistemul fonoizolator de tip masă - resort - masă.

Întreţinere uşoară: faţada nu îşi pierde din culoare odată cu trecerea anilor, nu necesită înlocuire parţială sau totală şi nici alte operaţii de mentenanţă, ca în cazul tencuielilor.

Permite difuzia vaporilor de apă: pereţii respiră, evitând apariţia mucegaiului la interior şi asigurând sănătatea întregii familii.

Material ecologic: cărămida aparentă clasică este fabricată 100% din materiale naturale. În procesul de fabricaţie se folosesc doar argilă, apă, foc, aer şi pasiune.

8 motive pentru a folosi cărămida aparentă clasică

41

Page 42: FATADE SI AMENAJARI

NaturalCuloarea bogată a cărămizii aparente clasice Natural conferă căldură oricărui imobil. O alegere clasică şi o declaraţie plină de stil, Natural este alegerea perfectă pentru un cămin confortabil şi primitor. În combinaţie cu elemente de fier forjat sau cu suprafeţe mari vitrate, această nuanţă pune în valoare jocul de texturi.

Brikston CF65 - Natural250 x 120 x 65 mm

Brikston CF65S - Natural250 x 65 x 65 mm

42

Page 43: FATADE SI AMENAJARI

VişiniuAlege nuanţa Vişiniu pentru un look ingenios sau pentru proiecte deosebite. Culoarea sa bogată incită la pasiune şi la savurarea fiecărei clipe. În plus, faţada va arăta ca desprinsă dintr-un film clasic, în care farmecul vieţii rămâne acelaşi pentru generaţii. Asortaţi cu flori abundente şi plante umbroase, pentru un farmec de poveste.

Brikston CF65 - Vişiniu250 x 120 x 65 mm

Brikston CF65S - Vişiniu250 x 65 x 65 mm

43

Page 44: FATADE SI AMENAJARI

GalbenFii printre puţinii care au curajul să îşi decoreze căminul într-o culoare solară, în ton cu adevărata lor personalitate! Galben stimulează o gândire pozitivă şi o atitudine pro-activă. Pentru un contrast surprinzător, plantează o bordură de flori înalte, tufişuri sau arbuşti decorativi de jur-împrejurul casei.

Brikston CF65 - Galben250 x 120 x 65 mm

Brikston CF65S - Galben250 x 65 x 65 mm

44

Page 45: FATADE SI AMENAJARI

MaroCărămida aparentă clasică Maro are un efect vizual unic, minimizând suprafeţele prea mari sau volumele disproporţionate. Se potriveşte unei personalităţi cu gusturi clasice şi cu principii solide. Faţada Maro contrastează plăcut cu verdele crud al copacilor şi cu bordurile vesele de flori sezoniere.

Brikston CF65 - Maro250 x 120 x 65 mm

Brikston CF65S - Maro250 x 65 x 65 mm

45

Page 46: FATADE SI AMENAJARI

46

Page 47: FATADE SI AMENAJARI

Cărămidă aparentă tradiţională - soluţie alternativă cu hidrofobizare

Ai planuri de amenajare? Vrei să realizezi o faţadă, un soclu sau un gard de cărămidă, un şemineu aspectuos sau poate un grătar de grădină? Alege o soluţie alternativă, cu un design spectaculos şi un preţ avantajos. Nu uita să hidrofobizezi cărămida, pentru a maximiza durata sa de viaţă.

CP Model 01240x115x63 mm

CP Model 02240x115x63 mm

CF Model 01240x115x63 mm

CP240x115x63 mm

CF 63240x115x63 mm

CPU240x115x63 mm

CS240x115x30 mm

47

Page 48: FATADE SI AMENAJARI

Variante cromatice obţinute prin folosirea rosturilor colorateNatural

Vişiniu

Galben

Maro

48

Page 49: FATADE SI AMENAJARI

49

Page 50: FATADE SI AMENAJARI

Placările ceramice sunt soluţia optimă pentru un aspect cald şi atrăgător al casei dumneavoastră. În plus, protejează peretele exterior de acţiunea factorilor naturali. Procesul de fabricaţie prin extrudare le conferă o rezistenţă excepţională.

Placaj klinker modern

50

Page 51: FATADE SI AMENAJARI

Rezistenţă: oricât de mare este suprafaţa placată cu klinker, faţada nu se deteriorează şi aspectul ei nu are de suferit.

Rezistenţă la îngheţ - dezgheţ: chiar şi în stare saturată de apă, placajul klinker rezistă la 100 de cicluri de „îngheţ - dezgheţ”.

Rezistenţă la factorii externi: klinkerul pentru faţade, placări şi pavaje este produs dintr-un amestec special de materiale ceramice, arse la temperatura de minim 1200ºC. Rezistă excelent la factorii externi, în lungul interval al sezonului toamnă-iarnă.

Durabilitate în timp: placajul rezistă în timp, fără a fi înlocuit. Faţadele rezistă chiar şi în medii ostile sau în condiţii de expunere la contactul cu substanţe chimice.

Estetic: asigură un impact vizual puternic datorită culorilor vii şi modelelor grafice, fiindcă aspectul general al casei este primul lucru pe care îl observăm. Conferă casei o personalitate aparte, plină de farmec sau de istorie.

Confort termic: permite folosirea termoizolaţiei, cu ventilare naturală.

Întreţinere uşoară: klinkerul nu îşi pierde din culoare odată cu trecerea anilor, nu necesită înlocuire parţială sau totală şi nici alte operaţii de mentenanţă, ca în cazul tencuielilor.

Permite difuzia vaporilor de apă: pereţii respiră, evitând apariţia mucegaiului la interior şi asigurând sănătatea întregii familii.

Material ecologic: este fabricat 100% din materiale naturale. În procesul de fabricaţie se folosesc doar argilă, apă, foc, aer şi pasiune.

9 motive pentru a folosi placajul ceramic klinker

51

Page 52: FATADE SI AMENAJARI

Placaj ceramic250 x 65 x 10 mm245 x 120 x 10 mm

Coamă gard cu goluri310/250 x 100 x 78 mm180/120 x 100 x 58 mm

Colţar ceramic120/35 x 65 x 10 mm120/35 x 120 x 10 mm

Coamă gard capăt310/250 x 65 x 78 mm180/120x65x58 mm

Glaf ceramic245 x 120 x 15 mm

Set treaptă ROMAN neted300/175 x 245 x 12 mm

Set colţ treaptă Veneţia330 x 330 x14 mm

Dală pardoseală245 x245 x 14 mm150 x245 x 12 mm150 x150 x 12 mmPlintă73 x 245 x 10 mm

Treaptă Antique neted / striat330 x 245 x 16 mm

Treaptă Veneţia neted / striat330 x 245 x 14 mm

Capac stâlp gard310 x 310 x 80 mm310 x 445 x 90 mm445 x 445 x 90 mm445 x 585 x 106 mm

Ţiglă gard160 x105 x 28 mm200 x105 x 28 mm240 x105 x 28 mm280 x105 x 28 mm320 x105 x 28 mmCoamă ţiglă gard79 x 250 x 42 mm

Natural (01) Rustic (05)Cu nuanţa Natural, toate problemele legate de compatibilitatea cu celelalte elemente ale ansamblului arhitectural dispar ca prin farmec. Placajul ceramic klinker Natural contrastează plăcut cu suprafeţele vitrate, dând senzaţia de spaţiu organic şi mărind vizual elementul clădirii pe care este aplicat.

52

Page 53: FATADE SI AMENAJARI

Placaj ceramic250 x 65 x 10 mm

Colţar ceramic120/35 x 65 x 10 mm

Coamă gard cu goluri310/250 x 100 x 78 mm180/120 x 100 x 58 mm

Capac stâlp gard310 x 310 x 80 mm310 x 445 x 90 mm445 x 445 x 90 mm445 x 585 x 106 mm

Rustic (05)Confortul este cuvântul de ordine: fără unghiuri ascuţite, fără culori prea reci sau prea ţipătoare, fără gusturi avangardiste. Placajul ceramic klinker Rustic pune în valoare esenţele naturale de lemn, în special stejar, frasin şi nuc. Pentru a obţine efectul de spaţiu tradiţional, folosiţi accente de fier forjat.

53

Page 54: FATADE SI AMENAJARI

Toscana (04) Teracota (07)Optaţi pentru un aspect unic şi plin de originalitate cu placajul ceramic klinker Toscana. Culoarea intensă şi jocul cromatic al faţadei aduc buna-dispoziţie în casă. Faţada Toscana este pusă în valoare de o grădină îngrijită, plină de arbuşti decorativi şi de flori aşezate în ghivece mari de piatră.

Placaj ceramic250 x 65 x 10 mm

Colţar ceramic120/35 x 65 x 10 mm

Coamă gard cu goluri310/250 x 100 x 78 mm180/120 x 100 x 58 mm

Capac stâlp gard310 x 310 x 80 mm310 x 445 x 90 mm445 x 445 x 90 mm445 x 585 x 106 mm

54

Page 55: FATADE SI AMENAJARI

Teracota (07)Nuanţele aprinse ale klinkerului Teracota învelesc casa într-un veşmânt plin de confort şi de căldură. Frumuseţea naturală a klinkerului garantează un cămin vesel şi primitor, indiferent de anotimp. Placajul ceramic Teracota se asortează cu esenţele de lemn închise la culoare, cu travertinul şi cu gresia naturală.

Placaj ceramic250 x 65 x 10 mm

Glaf ceramic245 x 120 x 15 mm

Colţar ceramic120/35 x 65 x 10 mm

Glaf ceramicTeracota Glazurat (06)245 x 120 x 15 mm

Coamă gard cu goluri310/250 x 100 x 78 mm180/120 x 100 x 58 mm

Capac stâlp gard310 x 310 x 80 mm310 x 445 x 90 mm445 x 445 x 90 mm445 x 585 x 106 mm

55

Page 56: FATADE SI AMENAJARI

Maro (03) Antracit (08)Klinkerul Maro este cartea de vizită perfectă pentru o familie echilibrată, care crede în adevăratele valori şi le respectă. În plus, placajul ceramic Maro are un impact vizual puternic şi poate da senzaţia de supleţe în cazul unor volume prea mari. Pentru un decor îndrăzneţ, folosiţi finisaje contrastante în alb, crem sau roşu.

Placaj ceramic250 x 65 x 10 mm

Coamă gard cu goluri310/250 x 100 x 78 mm180/120 x 100 x 58 mm

Colţar ceramic120/35 x 65 x 10 mm

Coamă gard capăt310/250 x 65 x 78 mm180/120 x 65 x 58 mm

Glaf ceramic245 x 120 x 15 mm

Glaf ceramicMaro Glazurat (02)245 x 120 x 15 mm

Set colţ treaptă Veneţia330 x 330 x14 mm

Dală pardoseală245 x 245 x 14 mmPlintă73 x 245 x 10 mm

Treaptă Veneţia striat330 x 245 x 14 mm

Capac stâlp gard310 x 310 x 80 mm310 x 445 x 90 mm445 x 445 x 90 mm445 x 585 x 106 mm

56

Page 57: FATADE SI AMENAJARI

Antracit (08)Antracit deschide posibilităţi noi pentru cei care preferă un look modern şi un spaţiu original. Nuanţa Antracit exprimă perfect trendurile urbane actuale şi denotă o personalitate îndrăzneaţă, plină de stil. Se asortează cu o multitudine de variante cromatice din registrul rece, cald sau neutru.

Placaj ceramic250 x 65 x 10 mm

Coamă gard cu goluri310/250 x 100 x 78 mm180/120 x 100 x 58 mm

Colţar ceramic120/35 x 65 x 10 mm

Glaf ceramic245 x 120 x 15 mm

Capac stâlp gard310 x 310 x 80 mm310 x 445 x 90 mm445 x 445 x 90 mm445 x 585 x 106 mm

57

Page 58: FATADE SI AMENAJARI

Montan (13)Optează pentru klinkerul Montan dacă îţi doreşti o casă desprinsă din natură, cu un farmec aparte. Această nuanţă te surprinde cu degradeuri catifelate şi denotă admiraţie pentru valorile clasice. Este pusă în valoare de esenţe de lemn şi varietăţi de granit închise la culoare.

Placaj ceramic250 x 65 x 10 mm

Colţar ceramic120/35 x 65 x 10 mm

58

Page 59: FATADE SI AMENAJARI

Mediterana (09)Nuanţa diafană Mediterana este o noutate în paleta cromatică klinker. Pur şi simplu, Mediterana vă colorează casa într-un joc de nuanţe luminoase. Se potriveşte cu nuanţele intense ale lemnului de cireş, cu textura netedă a pietrei sau în mijlocul unei grădini îngrijite, pline de verdeaţă.

Placaj ceramic250 x 65 x 10 mm

Colţar ceramic120/35 x 65 x 10 mm

59

Page 60: FATADE SI AMENAJARI

La ce fel de proiecte putem folosi Klinker Brikston?

• Faţade; • Amenajări interioare cu rol estetic arhitectural (în spaţii de locuit, muzee, crame,

restaurante etc.);• Lucrări de restaurare monumente şi clădiri cu valoare arhitecturală de patrimoniu

(muzee, clădiri de cult etc.); • Mobilier urban şi peisagistic (monumente, garduri, scări exterioare, parapeţi, diverse

amenajări peisagistice etc.);• Alte structuri precum împrejmuiri, placări coşuri de fum, şeminee, grătare de grădină,

garduri etc.

Produse la comandă specialăÎn completarea gamei de produse standard (placaj, colţar şi glaf ceramic), am creat o gamă variată de produse disponibile la comandă specială, ilustrate în pagina din dreapta.

60

Page 61: FATADE SI AMENAJARI

Natural (01)

Maro (03)

Toscana (04) Teracota (07)Rustic (05) Antracit (08)

Capac stâlp gard310x310x80 mm310x445x90 mm445x445x90 mm445x585x106 mm

Capac stâlp gard310x310x80 mm310x445x90 mm445x445x90 mm445x585x106 mm

Capac stâlp gard310x310x80 mm310x445x90 mm445x445x90 mm445x585x106 mm

Treaptă Veneţia neted/striat330x245x14 mm

Coamă gard cu goluri250x100x78 mm120x100x78 mm

Coamă gard cu goluri250x100x78 mm120x100x78 mm

Coamă gard cu goluriCoamă gard capăt 250x100x78 mm120x100x78 mm250x65x78 mm120x65x78 mm

Treaptă Antique neted/striat330x245x16 mm

Coamă gard capăt250x65x78 mm120x65x78 mm

Treaptă Veneţia neted/striat330x245x14 mm

Set treaptă Roman neted300/175x245x12 mm

Ţiglă gard160x105x28 mm200x105x28 mm240x105x28 mm280x105x28 mm320x105x28 mm

Dalăpardoseală245x245x14 mm120x245x30 mm150x150x12 mm

Dalăpardoseală245x245x14 mm

Set treaptă Veneţia striat330/330x245x14 mm

Set treaptă Veneţia striat330/330x245x14 mm

Model de punere în operă a ţiglei de gard şi a coamei ţiglă gard.

Coamă ţiglă gard79x250x42 mm

Plintăceramică245x73x10 mm

Plintă ceramică245x73x10 mm

61

Page 62: FATADE SI AMENAJARI

62

Page 63: FATADE SI AMENAJARI

63

Page 64: FATADE SI AMENAJARI

64

Page 65: FATADE SI AMENAJARI

65

Page 66: FATADE SI AMENAJARI

Pregătirea fundațieiCând construiți o casă, proiectați și pregătiți atent fundația. Acest lucru se face în faza de proiect și vă ajută să evitați apariția unor complicații inutile și costuri suplimentare în fazele ulterioare ale procesului de construcție.

În schița structurii fundației, vă prezentăm cea mai utilizată metodă de pregătire a fundației. Chiar dacă vă hotărâți să construiți un perete structural termoizolat, fundația vă permite să adăugați o fațadă de cărămidă la mult timp după ce ați zidit casa.

Mai mult, stratul exterior de cărămidă klinker protejează peretele structural și termoizolația de efectele presiunii terenului și apei freatice.

TrotuarHidroizolațieCărămizi plineFundaţie

Cărămizi klinker

Ancore

Termoizolație

Cărămidă CF65

Strat de aer

Ancore

Bloc ceramic

Termoizolant mineral

Zidărie de faţadă cu cărămidă aparentă klinker

Cărămizi cu goluri verticale

66

Page 67: FATADE SI AMENAJARI

Cărămidă aparentă/ placaj klinker Tencuială

Materiale folosite

Rezistența la deteriorare mecanică

Rezistența la murdărie

Culoare

Necesitatea de reînnoire

Rezistența la acizi slabi

Rezistența la foc

Ceramică – argilă de înaltă calitate arsă la o temperatură de 1100°C. Materialele folosite sunt prietenoase cu mediul înconjurător, naturale și durabile.

Foarte mare – un perete de fațadă protejează eficient zidăria împotriva factorilor externi și agenților mecanici, fiind și rezistent la grindină. De exemplu, fațada realizată cu placaj ceramic klinker are o grosime de 115-120 mm, ceea ce face ca întreaga construcție să fie extrem de rezistentă la deteriorare, rezultând mai puține reparații ale fațadei și intervenții de întreținere mai rare.Rezistentă la intemperii - Deoarece klinkerul are o structură compactă și densă (ambele calități fiind obținute în urma procesului de sinterizare) rezultă o absorbție de apă extrem de scăzută (6-12%), prin care acesta este complet lavabil. Klinkerul poate fi curățat de graffiti (folosind antigraffiti). Are o rezistență ridicată la murdărie și este ușor de îngrijit.

Culoare durabilă și rezistentă - este aceeași în toată secțiunea. Gama de culori variată este obținută prin utilizarea diferitelor sortimente de argilă, care prin ardere capătă în mod natural culori diferite, fără aditivi artificiali sau coloranți. Culoarea nu se schimbă în timp.

Nu necesită înlocuire sau lucrări speciale de întreținere - astfel încât economisiți timp și bani.

Mare – este o caracteristică naturală dată de argilă, care în urma tratamentului termic devine nereactivă în forma sa finală de klinker. Cărămida klinker devine rezistentă la acizi (ex: ploaie acidă), detergenți și alte substanțe corozive. De aici rezultă o întreținere ușoară a acesteia.

Rezistentă la foc - cărămida “născută” în foc este arsă la o temperatură foarte mare (1100°C). Rezistența la foc = 120 minute. De două ori mai sigură decât fațada realizată cu tencuială.

Mică spre foarte mică – în general, tencuiala nu este rezistentă la factorii mecanici, din cauza stratului subțire de protecție (1-3 mm). Rezistența tencuielii se bazează în principal pe consolidarea stratului de plasă de acrilic. Fațada realizată cu tencuială nu este rezistentă la grindină.

Puțin rezistentă sau nerezistentă - din cauza structurii poroase, tencuielile minerale au o sensibilitate ridicată la contaminarea structurală. În mod similar se comportă și tencuiala acrilică, ca rezultat al termoplasticității și încărcării electrostatice. Tencuielile pe bază de silicon și silicați au o rezistență minimă la murdărie.Tencuiala este mai rezistentă dacă se vopsește.

Fragile și nerezistente la decolorare - numai culoarea albă se poate obține în mod natural. Celelalte culori se obțin prin adăugarea de pigmenți artificiali, coloranți, oxizi de fier și ftalocianine.

Da – este consumatoare de timp și costisitoare.

Nu are rezistență – datorită structurii sale chimice și compoziţiei (folosește agregate și lianți) nu este rezistentă la acizi și soluțiile lor. Doar tencuiala pe bază de rășini epoxidice este rezistentă la acizi slabi.

Neinflamabile / combustibile - în funcție de tipul de tencuială. Tencuielile minerale, cele pe bază de ciment, var sau amestecuri ale acestora:• minerale, silicative, siliconice: sunt incombustibile.• acrilice: sunt inflamabile. Rezistența la foc = 60 de minute.

Un amestec de agregate și umpluturi combinate, ce au la bază un liant. În funcție de tipul de liant, tencuielile se pot clasifica în: minerale, siliconice, silicatice, acrilice.

FAȚADA – klinker sau tencuială decorativă?

67

Page 68: FATADE SI AMENAJARI

Cum să construim corect o fațadăAsiguraţi-vă că:

• Înainte de a face comanda, calculaţi cantitatea necesară de materiale, cu o marjă de siguranţă de 3-5%.

• Comandaţi produse din acelaşi lot; ceramica se obţine din materiale naturale, iar culorile şi dimensiunile pot varia uşor dacă se iau repere din loturi diferite.

• Dacă se achiziţionează klinker din loturi de producţie diferite trebuie să verificaţi dacă produsele (cărămidă / placaj ceramic) au nuanţe şi dimensiuni similare. Dacă totuşi aţi achiziţionat cărămidă / placaj din loturi diferite, se amestecă produse din paleţi diferiţi pentru a obţine o distribuţie uniformă a culorilor faţadei.

• Cărămida klinker provenită dintr-un lot se combină cu alte cărămizi din paleţi diferiţi pentru a obţine efectul de faţadă naturală, plină de viaţă.

Depozitare

• La depozitarea klinkerului pe şantier, cărămizile nu trebuie murdărite cu mortar sau beton.

• Produsele trebuie depozitate în ambalajul lor original, într-un loc ferit de umezeală, praf sau risc de deteriorări mecanice.

• Datorită procesului de ardere și tehnologiei de producție, pot apărea diferențe de culoare sau de mărime. Asigurați-vă că ați cumpărat cărămizi suficiente, într-o singură comandă.

Prepararea mortarului sau a adezivului

• Alegeți tipul de mortar în funcție de absorbția de apă a cărămizilor.• Folosiți mortar de zidărie gata preparat. Pentru prepararea mortarului, adăugați

în amestecul uscat cantitatea de apă recomandată. Respectați întotdeauna instrucțiunile producătorului, disponibile pe ambalaj. Nu adăugați apă în exces în timpul zidirii, deoarece pot apărea diferențe între nuanțele mortarului.

• Pentru montarea placajului klinker, folosiți un adeziv flexibil special pentru placări ceramice de exterior. În alegerea adezivului, țineți cont de tipul de suprafață pe care aplicați produsele, de condițiile de lucru și de metoda folosită pentru pregătirea suprafețelor.

Zidirea cărămizilor

• La zidirea cărămizilor, folosiți produse din paleți diferiți, pentru a minimaliza uşoarele diferențe de culoare dintre loturile de klinker și pentru a omogeniza culoarea zidăriei.

• Folosiți unelte curate la zidit. Păstrați ordinea pe șantier.• Dacă pe cărămizi apar pete (sau sunt contaminate în orice fel), curățați imediat

cu o perie moale sau cu apă caldă și burete.• Nu zidiți cărămizile în condiții de ploaie sau de îngheț. Nu lăsați mortarul din

îmbinările fațadei să fie spălat de ploaie.• Zidăria recent realizată trebuie protejată de ploaie timp de 14 zile. Acoperiți zidul

cu un material care permite trecerea liberă a aerului.

Execuţia rosturilor

• De regulă, puteți folosi același mortar la zidirea cărămizilor și la rosturi. Consistența mortarului pentru rosturi trebuie să fie cea a nisipului umed.

• Pentru realizarea rosturilor, folosiți acea dimensiune de mistrie care vă permite să obţineţi lățimea dorită.

• Nu întindeți mortarul pe suprafața cărămizilor, deoarece poate duce la apariția unor pete dificil sau chiar imposibil de înlăturat.

• Executați rosturile de sus în jos: întâi pe cele orizontale, apoi rosturile verticale.

Curățarea zidăriei

• Îndepărtați imediat orice pată apărută pe suprafața cărămizii în timpul zidirii, îmbinării sau rostuirii.

• Nu lăsați mortarul să se întărească pe suprafaţa cărămizii.• Excesul de adeziv care este împins în rosturile dintre plăcuțe trebuie înlăturat și

înlocuit cu mortar.

Detalii structurale

• Montați tocurile ușilor și ferestrelor din peretele klinker în acelaşi plan cu termoizolația, folosind ancore de oțel între tocuri și peretele de susținere.

Rosturi de zidărie Rosturile zidăriei se caracterizează prin forma meniscului (suprafața exterioară a rostului). Modul de realizare a meniscului este foarte important, deoarece influenţează direct etanşarea părții superioare a rostului, ceea ce duce la creștea durabilităţii rostului de ciment și astfel duce la creșterea rezistenței rostului la precipitații atmosferice.

În plus, fiecare formă de menisc are un efect optic diferit atunci când privim modelul de zidărie în ansamblul ei. Dacă se doreşte o accentuare a texturii zidăriei, o alegere potrivită sunt rosturile încastrate sau cufundate (rosturile rotunjite concav și cu două secțiuni concave). Acestea, prin jocul de umbre, scot în evidență în mod estetic fiecare cărămidă, conferind zidăriei un maxim de textură. Dimpotrivă, dacă se doreşte un aspect cât mai uniform, se vor executa rosturi plate și curbate. Acest tip de rosturi conferă zidăriei impresia de omogenitate.

Grosimea recomandată pentru rosturi este de 8 mm. Grosimea maximă poate fi de 10 - 12 mm. Cu cât rostul este mai gros, cu atât zidăria realizată va avea o conductivitate termică mai mare, deorece coeficientul de termoconductibilitate al rostului pe bază de mortar de ciment este mai mare față de conductivitatea termică a cărămizilor aparente klinker.

Meniscul rostului se realizează cu ajutorul unor instrumente speciale de profil. Pentru fiecare tip de rost se folosește un anumit instrument, care va face posibilă executarea rosturilor descrise mai sus. Astfel de instrumente sunt folosite de obicei de pietrari, sau pot fi realizate chiar de către utilizatori. Schițele secțiunilor rostuitorilor sunt prezentate în Figura A.Rosturile obişnuite pe bază de mortar de ciment au culoarea gri. Totuși această nuanţă 68

Page 69: FATADE SI AMENAJARI

nu este potrivită, de cele mai multe ori: de aceea Brikston propune câteva metode de preparare a mortarelor colorate: rostul roșu – în mortarul obișnuit se adaugă praf de miniu de plumb; rostul negru - în mortarul obișnuit se adaugă carbon tehnic (negru de fum); rostul maro - în mortarul roșu (realizat pe bază de minium de plumb) se adaugă negru de fum; rostul alb - se amestecă cimentul alb cu nisipul cuarțos.

c) 3 mm

b) 3 mm

R=7 mm

R=4 mm

8 mm

8 mm

8 mm

8 mm

8 mm

a) 3 mm

8 mm

45˚

45˚

16˚

45˚

d) 3 mm

Fig. A Rosturi de zidărie

Pentru a evita apariția de eflorescențe albe pe zidăria din cărămidă, pentru a conserva aspectul atractiv al faţadei și pentru a asigura durabilitatea construcției, trebuie să se respecte regulile privind realizarea zidăriei:1. Recomandăm utilizarea mortarului de ciment fără adaosuri.2. Utilizați nisip și apă, care nu conțin săruri solubile.3. Utilizați mortarul de ciment mai gros (cu consistenţă ridicată).4. Nu adăugați în mortar aditivi sau soluții antigel.5. Utilizați în zidărie mortarul proaspăt pregătit.6. Nu se admit rosturi cufundate/adâncite. Adâncimea maximă a rostului: până la adâncitura fațetei/muchiei (adâncime max. 3 mm).

a) rost plat b) rost rotunjit concav (adâncit/înecat I)c) rost cu două secțiuni concav (adâncit/cufundat II)d) rost convex

7. Nu lăsați niciodată mortarul de construcţie să cadă pe cărămida aparentă. În cazul în care mortarul cade totuşi pe zidărie, acesta se va îndepărta cu o perie uscată sau se va şterge a doua zi cu o perie și cu apă curată.8. În fiecare zi, după terminarea lucrului, acoperiți zidăria cu un material impermeabil (folie de plastic, celofan etc).9. Dacă zidăria nu este terminată pe întreaga ei lăţime, luaţi măsuri de prevenire a îngheţului. În cazul în care nu este posibilă construcția acoperișului până la îngheț, pereţii construiţi se vor acoperi obligatoriu, pe timp de iarnă, cu folie de plastic, pentru a împiedica pătrunderea apei în golurile din cărămidă și umezirea rosturilor. Ca urmare a suprasaturării cărămizii cu apă, urmată de înghețări și dezghețări repetate, nu este exclus ca în cele din urmă cărămida să se decojească și chiar să se desprindă smalțul de pe unele cărămizi.Din aceleași motive, nu este recomandată utilizarea cărămizilor aparente pentru construcția de garduri. În cazul în care gardul realizat din cărămizi aparente nu este prevăzut cu acoperiş, există riscul ca acesta să fie suprasaturat tot anul cu umiditate și să fie supus în repetate rânduri la îngheț și dezgheț. Pentru realizarea de garduri se recomandă utilizarea cărămizilor cu o absorbție a apei de 4-6%.10. În vederea creșterii durabilității structurilor se recomandă tratarea suprafețelor de zidărie cu o soluție de impregnare cu proprietăţi de hidrofobizare (ex: apă de sticlă).11. Impregnarea hidrofobă se recomandă a se realiza după finalizarea lucrărilor. Cu ajutorul unui pulverizator, se acoperă cu soluția hidrofobă întreaga suprafață uscată a zidăriei de cărămidă, până la saturație, precum şi cu acoperirea obligatorie a rosturilor.

Regulile privind realizarea zidăriei din cărămidă aparentă clasică

a) 3 mm b) 3 mm c) 3 mm d) 3 mm

69

Page 70: FATADE SI AMENAJARI

efort sporit și de mijloace specifice (acid clorhidric diluat).Pentru efectuarea lucrărilor de construcții, mortarul trebuie să aibă o rezistență ridicată încă din starea de priză, adică să fie destul de rigid (compact). Pentru zidăria de fațadă se recomandă a se folosi ciment fără adaosuri. Pentru a evita înghețarea mortarului în perioada de iarnă, este interzis a se folosi la prepararea acestuia diverse amestecuri chimice suplimentare, având în vedere că acestea conțin săruri și duc la apariția eflorescențelor pe cărămidă.

Cum putem feri zidăria de eflorescențe?

Respectați regulile privind realizarea zidăriei din cărămidă aparentă Brikston Klinker.Dacă totuși au apărut eflorescențe pe zidărie deşi ați luat toate măsurile de prevedere, există posibilităţi de remediere a faţadei. Pornindu-se de la natura eflorescențelor și de la mecanismul de apariție a acestora, au fost elaborate metode eficiente de protecție a materialelor de zidărie împotriva depunerilor. Aceste metode constau în operațiuni combinate de spălare a eflorescențelor și de închidere a capilarelor de ieșire a eflorescențelor la suprafață.

Spălarea

O mare parte a eflorescențelor este spălată de ploaie în timp de doi – trei ani. Dacă nu doriți să așteptați atât, se pot folosi şi alte mijloace: soluție de acid acetic (zeamă de lămâie, oţet), soluție de 5% acid clorhidric, soluție de hidrat de amoniu sau produse specializate disponibile în magazinele de materiale de construcții. Pentru spălarea eflorescențelor se folosesc produse realizate pe baza unui amestec optim ales SAS (substanțe active pentru suprafețe), acizi organici și anorganici, de regulă cu acțiune universală, produse destinate îndepărtării diferiților poluanți ca origine: din atmosferă, uleioși, sedimente calcaroase, eflorescențe, murdărie de pe cărămidă, marmură, ceramică etc.

Blocarea

Pentru a bloca capilarele de ieșire pentru eflorescenţă se utilizează compuși hidrofobi - emulsii sau soluții apoase de compuși pe bază de silicon organic. Spre deosebire de alți hidrofobizanţi, aceste soluţii nu schimbă aspectul exterior al materialului sau permeabilitatea la gaze și la aer, în schimb atribuie materialului calități hidrofuge excelente, persistente în timp. Astfel de compuși pătrund adânc în porii materialelor de construcţii, îi obturează și formează o peliculă de suprafață sau o structură cristalină, care pătrunde în stratul superior al materialului, păstrându-i în acelaşi timp impermeabilitatea. Produsele organice pe bază de silicon se aplică pe o suprafață curată și uscată, de obicei la temperaturi pozitive, cu ajutorul unei perii, până la saturarea suprafeței respective.De regulă este suficient un singur tratament pentru obținerea efectului dorit.

Originea apariției eflorescenţelor pe cărămidă Eflorescenţa este rezultatul cristalizării sărurilor pe suprafața cărămizii. Cristalizarea este precedată de migrarea soluțiilor de apă și sare prin porii materialului, urmată de ieșirea lor la suprafață. Cărămida atrage apa din mortar, din soluții şi din precipitaţii. Sărurile dizolvate în apă sunt absorbite de cărămizi și după uscare ies la suprafaţă prin capilarele cărămizii. După procesul de evaporare a apei, cristalele de sare se sedimentează sub formă de eflorescenţă (vezi fig. B).Eflorescenţele reprezintă un amestec de mai mulți compuși chimici - carbonați de calciu, de sodiu, de potasiu, sulfaţi, cloruri, oxizi, metale etc. Unii dintre aceşti compuşi chimici sunt solubili în apă, alții sunt descompuși de acizi și soluții alcaline. Ei provin în cea mai mare parte din mortarul de zidărie, datorită nerespectării proporției de apă/ciment, datorită utilizării unui ciment cu un conținut ridicat de săruri solubile în apă (cum ar fi sărurile de potasiu), precum și ca urmare a existenței unor săruri solubile în apă chiar în materia primă pentru realizarea cărămizilor. Cărămizile Brikston Klinker nu prezintă riscuri de apariţie a eflorescenţei, deoarece în compoziţia lor nu există săruri, lucru confirmat de expertizele unor laboratoare de testare independente. Eflorescențele apar de asemenea şi ca urmare a coroziunii (chimice) atmosferice, sau ca urmare a existenţei diferitelor impurități de origine biologică.

În multe din marile orașe sau în apropierea zonelor industriale dezvoltate, atmosfera este poluată şi conține gaze care, în condiţii de umiditate ridicată a aerului, formează substanțe toxice. Unul dintre cele mai des întâlnite exemple este acidul sulfuric; acesta, în combinație cu oxidul de calciu hidratat (varul stins) dă naștere la gips cristalizat, produs care de asemenea apare sub formă de pată albă pe suprafața zidăriei de cărămidă. Procesul de apariție a eflorescenței este influențat și de depunerile atmosferice, în principal prin spălarea sărurilor din mortarul de zidărie. Nu rareori poluanții pot fi și resturile de ciment și laptele de ciment. Aceste substanţe pot pătrunde pe partea frontală a cărămizii, în cazul efectuării unor lucrări mai puțin calitative. Eflorescențele neînlăturate mai mult timp (2-3 ani) se pot transforma în săruri greu solubile (de exemplu sulfat de calciu). Pentru îndepărtarea unor astfel de săruri este nevoie de un

Fig. B Apariţia eflorescenţei pe zidărie

1. Cărămida absoarbe umezeala prin porii din mortar.

2. Pe suprafața zidăriei apar picături de umezeală, care conțin sare din mortar.

3. Umezeala se evaporă și la suprafață se cristalizează sărurile.

70

Page 71: FATADE SI AMENAJARI

GrătareGrătarele realizate din cărămidă aparentă klinker devin din ce în ce mai populare nu doar graţie caracteristicilor lor tehnice, ci şi pentru că acestea reprezintă o completare a stilului arhitectural al grădinii, aducând în curte o tentă de melancolie şi reverie. Mai mult, în multe cazuri acest mic element de arhitectură devine în fiecare an centrul de atracţie atunci când vă întâlniţi cu familia sau cu prietenii. Aceste structuri sunt realizate din cărămizi cu goluri, cu excepţia coşului şi a terminaţiilor, care sunt executate din cărămidă plină.La zidirea grătarelor se aplică aceleaşi principii ca la zidirea pereţilor şi realizarea faţadelor de cărămidă aparentă. Focarul se poate face din beton, pentru a accelera procesele termice, iar grilajele din oţel inoxidabil (din considerente estetice şi igienice).Iată câteva idei care pot fi utilizate ca sursă de inspiraţie pentru a construi un grătar în curte.

Grătar de colţ

Cu această variantă puteţi pune în valoare cele mai interesante colţuri ale grădinii. Acest model poate fi foarte încăpător, chiar dacă spaţiul alocat pentru construcţie este limitat. Necesar: cărămidă plină 300 buc, mortar 320 kg.

Grătar circular

Grătarul cu forme curbe reprezintă o abatere de la designul tradiţional bazat pe un dreptunghi. Acest tip de grătar vă oferă acces la focar din aproape orice unghi. Necesar: cărămidă plină 420 buc, mortar 400 kg.

Grătar şemineu

Are o structură compactă construită după liniile unui şemineu de casă. Se poate construi atât în grădină cât şi pe terasa unei cabane. Necesar: cărămidă plină 420 buc, mortar 440 kg.

Grătar cu afumătoare

Acest tip de grătar combină două funcţii tot mai utile în grădinile noastre: grătar şi afumătoare. Vă propunem un proiect care îmbină frumuseţea şi durabilitatea. Sperăm că un astfel de grătar va deveni mândria grădinii dumneavoastră şi locul în care veţi organiza petreceri sau întâlniri şi în care veţi experimenta reţete noi.

71

Page 72: FATADE SI AMENAJARI

3 motive pentru care placajul Brikston obţinut prin extrudare rezistă la îngheţ:

1. Absorbţia de apăÎn condiţii de îngheţ, apa din interiorul plăcuţei îşi măreşte volumul şi poate deteriora elementul ceramic. Placajele obţinute prin presare au o capacitate scăzută de absorbție a apei, deci şi de eliminare a apei din interior. Chiar şi cel mai mic volum de apă rezultat din condens, neavând cum să iasă pe căi naturale, îşi măreşte volumul şi face plăcuţa să explodeze. 2. Structura poroasăLa placările ceramice obţinute prin presarea granulelor uscate de argilă, acestea se dispun dezordonat, lăsând loc între granule pentru formarea unor cavităţi în care apa infiltrată rămâne pentru mult timp. Dimpotrivă, placările Brikston obţinute prin extrudare au o structură omogenă, cu canale capilarii. Apa iese prin capilarii şi nu mai provoacă deteriorarea klinkerului la îngheţ.3. Partea inferioară face diferenţa!Suprafaţa interioară a plăcuţelor obţinute prin presare este netedă, ceea ce înseamnă o priză slabă cu mortarul. Aceste plăcuţe se desprind mult mai uşor în condiţii de tensiune termică. Plăcuţele obţinute prin extrudare asigură aderenţa optimă cu mortarul, datorită suprafeţei interioare cu puternice proprietăţi abrazive.

De ce placaj ceramic klinker Brikston?Placajul ceramic Brikston este obținut prin extrudare și nu prin presare, ca în cazul altor produse similare. Acest lucru îi conferă o rezistență mult mai mare la îngheț - dezgheț (minim 100 de cicluri) față de produsele obținute prin presare (30 de cicluri).Klinkerul Brikston oferă casei dumneavoastră un aspect frumos, unic, pentru o perioadă de timp îndelungată.

Placaj ceramic klinkercu viaţăîndelungată

Placaj obţinut prin presare

Placaj Brikston Klinker obţinut prin extrudare

72

Page 73: FATADE SI AMENAJARI

Cum se montează Înainte de aplicare, asigurați-vă că lucrați pe o suprafață solidă, plană, curată și lipsită de impurități. Tipul de suport poate fi:• pereți exteriori sau interiori din cărămidă, BCA sau blocuri din beton, tencuiți. Grosimea tencuielii se recomandă a fi de cel puțin 1,5 cm;• pereți exteriori sau interiori din beton, tencuiți sau nu;• sisteme termoizolante: în acest caz se recomandă să se execute dibluirea sistemului indiferent de înălțimea construcției. De asemenea se recomandă dubla armare.În cazul suprafețelor cu rezistență slabă (ex: tencuiala veche), acestea se vor curăța temeinic și li se va verifica stabilitatea. Nu se aplică placajul ceramic direct pe suprafețe cu aderență slabă (ex: suprafețe vopsite).

Etapele placării1. Aplicați un adeziv în pat subțire, flexibil, pentru interior sau exterior. Folosind o gletieră cu dinți, întindeți adezivul într-un strat subțire atât pe suprafața de placat, cât și pe spatele plăcuțelor. 2. Fixați plăcuțele prin apăsare puternică și mișcare ușoară stânga – dreapta. Atenție: în urma fixării nu trebuie să mai rămână bule de aer în masa adezivului. 3. Fixați câțiva “stâlpi” din loc în loc și la colțuri, iar între aceștia utilizați o sfoară. Pentru a obține rosturi uniforme, se mai pot folosi tije (din plastic sau din lemn) sau distanțiere. Dimensiunile recomandate pentru rosturi sunt de minim 10 mm atât vertical cât și orizontal.4. Pentru uniformizarea culorii se recomandă punerea în operă a placajului ceramic din mai multe cutii în același timp, în mod aleatoriu. La colțuri și la începutul rândului se pot folosi jumătăți de placaj ceramic. Acestea se obțin prin tăiere. Pentru un aspect perfect de zidărie al peretelui se recomandă utilizarea elementelor de colț.5. Pentru realizarea rosturilor se va folosi chit de rosturi. Se va acorda o atenție deosebită operației de rostuire, pentru a asigura impermeabilitatea rosturilor, deci și a întregii suprafețe. Aplicarea chitului se va face cu un fier de rostuit. Se va evita “murdărirea” suprafeței placajului ceramic. La sfârșitul rostuirii, surplusul de chit de rosturi de pe placaj se va curăța cu ajutorul unei perii. Atenție: nu se va folosi un chit de rosturi ce conține săruri solubile (dizolvabile).6. Pentru creșterea durabilității fațadelor - atât din punct de vedere al rezistenței cât și al aspectului - se pot folosi agenți de impregnare cu proprietăți hidrofobizante.

12

53

64 73

Page 74: FATADE SI AMENAJARI

Norme pentru punerea în operă a faţadei folosind placaj ceramic klinkerÎn cazul clădirilor deja existente, care nu au o fundaţie adecvată (caz des întâlnit) şi unde nu se poate folosi faţada de cărămidă aparentă klinker, putem folosi placaj klinker pentru a realiza o faţadă rezistentă, durabilă şi estetică. Acest material se poate utiliza împreună cu orice material structural sau cu rol de izolaţie (cum ar fi polistirenul sau vata).Placajul ceramic klinker este un material de placare pentru faţadă care reproduce cărămida - atât în ceea ce priveşte aspectul, cât şi rezistenţa la murdărie. Faţada construită cu placaj klinker vă va încânta cu frumuseţea ei pentru o lungă perioadă de timp, dacă pregătiţi corespunzător substratul şi asiguraţi şi o execuţie corectă.

Montajul plăcilor la exteriorDacă folosim placaj klinker pentru exterior există două variante de punere în operă:• pe un element de zidărie izolat (perete strat)• pe un element de zidărie neizolat (un singur strat de perete, pervaz etc.).Pentru fiecare din aceste situaţii vom pregăti suprafaţa în mod specific.

Placaj ceramic pe perete izolat cu polistirenCând folosim izolaţie cu polistiren (fig. 1) se recomandă folosirea tipului EPS 100 (vechea denumire FS 20). Suprafaţa de izolaţie pe care se montează placajul ceramic trebuie să fie rezistentă şi să nu prezinte denivelări. Datorită slabei difuzii a vaporilor de apă, polistirenul ajută apa să rămână pe partea caldă a barierei termice. De aceea, transportul umidităţii este perturbat (ca în cazul oricărui perete izolat cu polistiren). Temperatura pozitivă a zonei interioare nu afectează durabilitatea stratului de klinker. Vaporii de apă adunaţi în interiorul peretelui structural se întorc în interiorul camerei, de unde sunt eliminaţi prin ventilare.

Placaj ceramic pe perete izolat cu vată mineralăPentru lipirea plăcilor ceramice pe izolaţia de vată minerală (fig. 2, 3) este recomandat să folosim vată minerală pentru faţade. Această tehnologie foloseşte capacitatea naturală a vatei de a transmite mai departe vaporii de apă, odată ce au trecut de pereţii structurali. Acest flux nu este la fel de liber în cazul faţadelor multistrat cu cărămidă klinker, dar este suficient pentru o bună ventilaţie a peretelui (suprafaţa totală a rosturilor reprezintă 14% din întreaga faţadă). În acest caz, pe lângă desprinderea plăcilor ceramice de pe perete, poate apărea şi o solicitare a izolaţiei termice (vată minerală) şi astfel are loc o reducere a proprietăţilor de izolaţie.

Placaj ceramic pe perete monostrat neventilatÎn cazul unui perete monostrat (fără izolaţie, cu ventilaţie slabă şi umiditate ridicată, în care nu există niciun strat de tranziţie sub formă de strat de izolaţie termică care să împiedice umezeala să intre în camere) (fig. 4, 5) se recomandă lipirea plăcilor direct pe perete folosind adezivi şi mortare speciale. Puteţi utiliza de asemenea un sistem de ancorare bine ventilat format din profile de aluminiu fixate direct pe peretele structural, peste care să montaţi plăci de OSB rezistente la apă. Dacă folosiţi sisteme de ancorare netestate, pot apărea tulburări ale difuziei vaporilor de apă în perete şi astfel apare condensul la frontiera adeziv-placă, care la îngheţ poate duce la slăbirea plăcilor.

strat de armare

placaj klinker

T ext. = -20ºC

T int. = +20ºC

0ºC

adeziv elastic rezistent

perete construcţie

polistiren EPS 100

strat de armare

placaj klinker

T ext. = -20ºC

T int. = +20ºC

0ºCadeziv elasticrezistent

perete construcţie

vată minerală

strat de armare

placaj klinker

T ext. = -20ºC

T int. = +20ºC

0ºCadeziv elasticrezistent

perete construcţiedin cărămidă

strat de armare

placaj klinker

T ext. = -20ºCT int. = +20ºC

0ºCgrilă aluminiu(profil)

adeziv elasticrezistent

perete construcţie

placă OSBrezistentăla apă

vată minerală

strat de armare

placaj klinker

T ext. = -20ºCT int. = +20ºC

0ºCgrilă aluminiu(profil)

adeziv elasticrezistent

perete construcţie

placă OSBrezistentăla apă

Fig. 1Transportul umidităţii şi distribuţia temperaturii la un perete izolat cu polistiren (soluţie termosistem)

Fig. 2Transportul umidităţii şi distribuţia temperaturii la un perete neventilat izolat cu vată minerală (soluţie termosistem)

Fig. 3Transportul umidităţii şi distribuţia temperaturii la un perete ventilat izolat cu vată minerală (soluţie alternativă de termosistem)

Fig. 4Transportul umidităţii şi distribuţia temperaturii la un perete monostrat neventilat (soluţie de termosistem)

Fig. 5Transportul umidităţii şi distribuţia temperaturii la un perete monostrat ventilat (soluţie de termosistem)74

Page 75: FATADE SI AMENAJARI

Montajul placajului klinker la interior

Datorită avantajelor sale (durabil, atemporal, rezistent la intemperii şi care nu necesită reparaţii periodice), placajul klinker poate fi folosit şi la interior. Chiar dacă se folosesc porţiuni mici pentru placare la interior, camerele capătă un farmec aparte.Plăcile de klinker pot prelua rolul gresiei şi faianţei în interiorul unei clădiri (baie). Diferenţa este doar în modul de rostuire - nu se pune mortar pe faţa de rostuire, umplerea spaţiilor dintre plăci se face cu chit de rosturi adecvat.

Execuţia rosturilor

La exterior se recomandă rosturile drepte (fig. 6) sau rosturile rotunjite (fig. 7). Rosturile retrase sunt nerecomandate (fig. 8), deoarece în acest fel se va acumula mizerie şi umezeală, care duc la acumularea de pete şi eflorescenţe pe suprafaţa plăcilor, sau chiar la desprinderi ale placajului. Rostuirea retrasă faţă de planul cărămizii de faţadă este permisă doar în cazul treptelor (fig. 9). Rostuirea se face cu o mistrie specială adecvată spaţiului dintre plăci. Sensul de trasare a rosturilor este de sus în jos; mai întâi se trasează rosturile orizontale şi apoi cele verticale.

1a – perete, 1b – perete construcţie2a – plasă de consolidare, 2b – tencuială3a – adeziv flexibil rezistent, 3b – adeziv rezistent4 – placaj ceramic faţadă, 5 – rost

Modele de aranjare a plăcilor şi cărămizilor klinker

Gothic Bond Dutch Bond

Silesian Bond Header Bond

Monk Bond Stretcher Bond(compensare cu 1/2 cărămidă)

Ranking Stretcher Bond(compensare cu 1/4 cărămidă)

Irregular Bond

English Cross Bond Flemish Bond

1a

Fig. 6 Fig. 7

Fig. 8 Fig. 9

2a 3a 4 5 1a 2a 3a 4 5

1a 2a 3a 4 5 1b 2b 3b 4 5

75

Page 76: FATADE SI AMENAJARI

Pavajul klinker nu necesită materiale speciale, cum ar fi adezivii flexibili și rezistenți laîngheț, nici etanșeizarea terenului, atât de îndelungată și de costisitoare. Pavajul klinker serealizează mai rapid și, la nevoie, poate fi refolosit, deoarece nu este fixat permanent pe stratul inferior și își păstrează perfect proprietățile estetice.

Pavaj ceramic klinker

76

Page 77: FATADE SI AMENAJARI

Garanția unei culori rezistente. Pavajul nu se decolorează și nu suferă escoriații sau ciupituri, iar culorile sale rămân întotdeauna vii și frumoase.

Nu necesită proceduri speciale de întreținere. Natura însăși întreține pavajul klinker: soarele are efecte benefice asupra sa, deoarece îl usucă și îi accentuează culorile intense, în timp ce ploaia îl spală de murdărie și de praf.

Poate fi scos şi refolosit. Pavajul klinker poate fi scos de la locul său, întors invers sau mutat în altă parte, deoarece nu este fixat definitiv la sol. Fiecare element are cinci laturi pe care poate fi utilizat.

Rezistență deosebită. Pavajul klinker are o rezistență de 200 N/mm2 (de până la patru ori mai mare decât rezistenţa pavajului din beton), deoarece în timpul procesului de ardere klinkerul dobândește o rezistență foarte mare a materialului.

Cea mai înaltă clasă de rezistență la abraziune (pierderea de masă a pavajului klinker este de până la 40 de ori mai mică decât cea a pavelelor de beton), ceea ce îi asigură durabilitatea și eleganța timp îndelungat.

Prietenoase cu natura, produsele sunt fabricate fără aditivi artificiali, amestecuri sau coloranți. Metode ecologice de producție: pavajul klinker se fabrică numai din argilă și nisip spălat.

Rezistenţă la coroziune în cazul aplicării de material anti-derapant (în compoziția căruia intră sare, nisip, clorură de calciu) sau în cazul contactului accidental/natural cu acizi slabi (detergenţi, ploaie acidă etc).

7 motive pentru a folosi pavajul ceramic klinker

77

Page 78: FATADE SI AMENAJARI

78

Page 79: FATADE SI AMENAJARI

atriumPavajul acestei colecții are atributele unei zile toride de vară. Tonic, revitalizant, debordează de bună dispoziţie şi înfruntă cu succes condiţiile vitrege ale mediului înconjurător.

KLINKER

79

Page 80: FATADE SI AMENAJARI

Galben Chihlimbar Santal Pisa

80

Page 81: FATADE SI AMENAJARI

Nuanţele Galben, Chihlimbar, Santal, Pisa, Ambra, Natural şi Colibri sunt cartea de vizită perfectă pentru o personalitate echilibrată, bine ancorată în prezent.

Culorile tradiţionale ale cărămizii conferă încredere şi predispun la stabilitate. Este soluţia ideală pentru cei care îşi doresc un spaţiu liniştit şi primitor, dar doresc să folosească culori actuale, pline de eleganţă.

Ambra Natural Colibri

KLINKER

81

Page 82: FATADE SI AMENAJARI

82

Page 83: FATADE SI AMENAJARI

arenaPavajul din colecția Arena deschide posibilităţi nu numai pentru cei cu gusturi clasice, ci şi pentru cei care preferă un look în tendinţe şi un spaţiu original.

KLINKER

83

Page 84: FATADE SI AMENAJARI

Mahon Asissi Brugge Marsilia

84

Page 85: FATADE SI AMENAJARI

Îndrăzneşte să îţi exprimi originalitatea cu pavajul Mahon, Asissi, Brugge, Marsilia, Abbey, Mozaic, Telur şi Maro! Foloseşte în avantajul tău culorile pline de profunzime, jocurile cromatice inedite şi dalele de dimensiuni atipice, pentru a crea imaginea perfectă a stilului tău.

Colecţia este alegerea ideală pentru un design contemporan, fără să piardă nimic din calităţile sale de protecţie. Arată extraordinar atât pe un amplasament deschis, unde contrastează plăcut cu albastrul cerului, cât şi ascuns privirii, în mijlocul unei grădini bogate.

Abbey Mozaic Telur Maro

KLINKER

85

Page 86: FATADE SI AMENAJARI

86

Page 87: FATADE SI AMENAJARI

Insp

iraţie

KLINKER

87

Page 88: FATADE SI AMENAJARI

88

Page 89: FATADE SI AMENAJARI

KLINKER

89

Page 90: FATADE SI AMENAJARI

După uscare

Fără uzurăPată de ulei

Rezistența slabă a pavelelor de beton: chiar și acizii slabi (o felie de lămâie!) duc la decolorarea permanentă a suprafețelor acestora. Expunerea prelungită la condiții acide le poate deteriora. Ilustrația prezintă pete imposibil de înlăturat apărute pe pavelele de beton după contaminarea cu lămâie timp de 12 ore. Pavajul klinker este rezistent la acest tip de substanțe deoarece procesul de ardere formează o suprafață non-reactivă.

În ilustraţie se observă cantitatea de material șlefuit după 15 minute de frecare.Uzura pavelelor de beton este de până la 40 de ori mai mare decât cea a pavajului klinker. Structura betonului este un agregat de piatră, învelit de un agregat de ciment (ciment + nisip + apă). Pavajul klinker este un produs de ceramică arsă, dificil de distrus, deci uzura sa este minimă.

Din cauza structurii poroase a materialului din care sunt făcute, pavelele din beton nu sunt rezistente la uleiuri și alte substanțe grase. Acestea se infiltrează în suprafață în câteva minute, provocând contaminarea permanentă. Pavajul klinker, după arderea argilei la 1100°C, are o structură compactă, densă, garantând o absorbție de apă foarte scăzută (0.8-3.0%), astfel încât uleiul nu pătrunde în ea.

Pavelele de beton sunt colorate numai la suprafață, nu și în profunzime. Dacă stratul superior se deteriorează prin uzură, rupere sau spargere, miezul gri de beton devine vizibil. În schimb, pavelele klinker au o culoare omogenă în întreg volumul lor.

Ilustrația prezintă efectul de decolorare al pavelelor de beton în comparaţie cu pavajul klinker. Fotografia este făcută la doi ani de la realizarea aleii. Inițial, ambele pavaje aveau aceeași culoare.

Decolorare - acizi slabi

AbraziuneDecolorare - ulei

În secțiune Culori

klinker

klinker

klinker

beton

beton beton

beton

klinker

material şlefuit

klinker

beton

beton

90

Page 91: FATADE SI AMENAJARI

Pavaj klinker Pavele de beton

MaterialePavaj klinker cu grosime de 45 mm = Pavele de beton cu grosime de 80 mm

Rezistența la compresiune

Culoare

Aplicații

Rezistența la alunecare

Rezistența la abraziune

Rezistență la acizii slabi

Numărul de fețe de aşezare

Ceramică – argilă arsă la 1100°C

45 mm. Parametrii tehnici ai pavajului klinker gros de 45 mm sunt similari sau chiar îi depășesc pe cei ai pavelelor de beton cu grosime de 80 mm.200 N/mm2 (grosime de 45 mm), de 4 ori mai rezistent pentru că argila formează prin ardere un material ceramic care garantează o rezistență foarte mare.

Durabil și rezistent la decolorare, cu o culoare uniformă pe întregul element. Marea varietate de culori se obține prin folosirea unor tipuri diferite de argilă, care în urma procesului de ardere își schimbă culoarea în mod natural, fără folosirea de aditivi artificiali sau de coloranți. Culoarea nu se schimbă în timp.

Forma simplă și clasică deschide posibilități variate de design. Pavajul klinker poate fi folosit la borduri, trepte, socluri și alte detalii de arhitectură.

Cea mai mare rezistență la alunecare (clasa U3) în orice fel de condiții (suprafețe uscate și umede) pentru că suprafața nu se uzează, deci nu devine netedă și lucioasă.

Cea mai înaltă clasă (A3): valoarea medie a materialului erodat în timpul testelor de laborator conform SR EN 1344 nu trebuie să depășească 450 mm3 (o pavelă klinker cu dimensiunile de 200x100 mm poate fi erodată la teste cu doar 0.025 mm). Grad de abraziune de 40 de ori mai mic faţă de pavelele de beton.

Durabilitate. Pavajul ceramic se caracterizează prin rezistența la acizii slabi (suc de lămâie, oțet) pentru că argila din care este făcut își schimbă structura și devine nereactiv în urma procesului de ardere. Așadar, devine rezistent la acizi, detergenţi și alți agenți chimici caustici.

5 fețe de aşezare posibile la o singură cărămidă (2 fețe plane + 3 laterale)

80 mm. Pavelele de beton sunt realizate dintr-o mixtură de beton cu o rezistență de până la 50 N/mm2 (cu o grosime de 80 mm).50 N/mm2, obținut la turnarea betonului obișnuit în forme, unde se întărește timp de 28 de zile.

Fără durabilitate și fără rezistență la decolorare. Culoarea naturală a betonului este gri; toate celelalte nuanțe se obțin prin adăugarea de coloranți artificiali sau prin aplicarea unui strat colorat superficial.

Deși sunt disponibile în forme diverse, nu oferă aceleași posibilități pentru un design variat, pentru că au o singură față. Pentru borduri, este nevoie de produse complementare: palisade sau borduri de beton.

Rezistență satisfăcătoare, în condițiile în care materialul de bază, care se uzează ușor, nu devine expus în timpul utilizării normale. În timp, pavelele de beton devin lucioase și rezistența lor la alunecare scade.

Clasa 1: valoarea medie a materialului erodat în timpul testelor de laborator conform SR EN 1344 nu trebuie să depășească 18000 mm3 sau 5000 mm2 (o dală de beton de 200x100 mm poate fi erodată cu până la 0.9 mm), ceea ce reprezintă de 40 de ori mai mult decât în cazul klinkerului.

Durabilitate scăzută. Acțiunea acizilor și a soluțiilor acide duce la corodarea betonului. De exemplu, efectul soluției de acid sulfuric (ploile acide) asupra betonului duce la transformarea cimentului în gips, care poate fi spălat foarte ușor de ape și astfel produsul își pierde din rezistență.

1 (o singură faţă pe care poate fi aşezat)

Beton – mixtură de beton turnată

PAVAJUL - klinker sau beton?

91

Page 92: FATADE SI AMENAJARI

Montajul pavajului ceramic

Există două sisteme de pavaj: flexibil sau rigid. Sistemul flexibil se caracterizează prin montarea pavajului ceramic peste un strat flexibil (balast, nisip), pe când sistemul rigid se caracterizează prin montarea pavajului ceramic peste un strat rigid (mortar sau adeziv).

Sistemul de pavaj ceramic flexibilStraturi:a. piatră spartă sau balast cu dimensiunile 0-35 sau 0-70 mm, așternut în grosime de 30-50 cmb. strat de nisip cuarțos de poză cu dimensiunile 0-5 mm, așternut în grosime de 3-5 cmc. pavele ceramice cu grosime de 45 mmExecuție:- se decopertează zona pe care va fi realizat pavajul ceramic și se îndepărtează toate resturile vegetale sau pământul afectat de ape.- se așterne si se compactează stratul din piatră spartă sau balast, în straturi succesive de maxim 15 cm. Nivelul superior al infrastructurii de balast va avea panta și cotele date în proiectul de execuție.- stratul de poză din nisip se va așterne uniform și se va nivela cu ajutorul unui dreptar sau cu șabloane de ghidare.- montarea pavelelor se va începe de la margine și se va respecta o grosime a rosturilor de 3-5 mm.- ulterior așezării pavelelor se vor colmata rosturile cu nisip cuarțos de dimensiune 0-3 mm.- pavajul realizat se va compacta cu placa vibratoare (echipată cu membrană de cauciuc de protecție) în cercuri concentrice plecând de la margine spre centru. După compactare rosturile se vor completa cu nisip cuarțos. Nisipul în exces nu va fi îndepărtat. Rosturile se vor “completa” cu nisipul în exces după prima ploaie.

Sistemul de pavaj rigidStraturi:a. piatră spartă sau balast cu dimensiunile 0-35 sau 0-70 mm, așternut în grosime de 20-40 cmb. dală de beton în grosime de 15-20 cmc. strat de mortar de poză în grosime de cca 2 cmd. pavele ceramiceExecuție: diferă față de sistemul flexibil prin faptul că pavele se vor monta pe stratul de mortar de poză. Mortarul utilizat va fi mortar de ciment nisip. Rosturile vor avea dimensiuni de minim 8 mm și vor fi colmatate cu mortar de ciment-nisip. Rostuirea se va realiza la cel puțin 24 de ore dupa montarea pavajului. Datorită utilizării mortarului pentru rosturi, pavelele ceramice se pot murdări. Se va acorda o atenție deosebită curățării pavajului. Mortarul de pe fața pavajului se va îndepărta cu o cârpă uscată sau cu câlți de cânepă în 15-30 minute de la realizarea rosturilor. După 24 de ore, dacă mai există mortar pe pavele, se va îndepărta cu soluție de acid clorhidiric diluat (concentrație maxim 4%).

Execuția teraselorTerasele, aleile și treptele sunt elemente arhitecturale care fac legătura dintre casă și grădină. Pentru a le combina în mod armonios, este necesară o abordare creativă și practică în același timp. Acest lucru se obține prin detaliile mici, bine proiectate.

Atunci când alegeți designul și modul de construcție a terasei, trebuie să țineți cont de câteva aspecte:• Terasa trebuie să completeze caracteristicile arhitecturale și stilul casei.• Casa trebuie separată de terasă printr-un mic prag, care va împiedica scurgerea apei în casă și, în același timp, va extinde în mod natural pardoseala casei.• Terasa trebuie să fie ridicată deasupra solului, într-un mod care să asigure o tranziție armonioasă și să nu constituie o barieră arhitecturală inutilă.• Suprafața terasei trebuie să aibă o pantă de 1,5-2%, pentru a facilita evacuarea apei. La aleile construite pe straturi permeabile se acceptă o pantă de 0%, deoarece apa pătrunde prin rosturile dintre pavele până la fundație și în cele din urmă ajunge la straturile de subsol.• Materialele folosite la construcția terasei trebuie să reziste la fluctuațiile de temperatură, la îngheț și la abraziune, pentru a se evita deteriorarea rapidă și reparațiile costisitoare.• Stratul superior trebuie să fie întotdeauna plan, cu proprietăți anti-alunecare.• Pe o terasă cu trepte, este important ca acestea să fie destul de joase și suficient de largi pentru a fi confortabile la utilizare. Lățimea treptei plus de două ori înălțimea treptei trebuie sa fie egală cu 63 cm ± 2 cm.

Terasele și treptele realizate prin metodele cele mai des întâlnite (gresie fixată de suprafața de bază) pot avea mari probleme de-a lungul timpului. Frecvent apar crăpături, escoriații sau deplăsari ale plăcuțelor. Toate acestea pot fi evitate printr-o metodă mai simplă și mai ieftină: pavajul klinker. Se montează mai repede și mai ușor și nu necesită nici materiale speciale (cum ar fi adezivii flexibili și rezistenți la îngheț), nici o fundație hidroizolată costisitoare. Pavajul klinker își păstrează proprietățile estetice și poate fi folosit din nou în același mod sau în alte variante, pentru că elementele nu sunt fixate definitiv pe fundație, ci doar montate pe substrat.Cea mai eficientă soluție este construcția terasei pe un strat de pietriș. Acesta permite drenajul apei și împiedică deteriorarea suprafeței terasei, în condițiile în care apa și efectele sale sunt cele mai mari amenințari pentru orice construcție.

Cum se montează? (Fig.1)

La construcția oricărei structuri (terasă, alee sau trepte) montați întâi în beton bordura din pavaj klinker sau din cărămizi așezate în poziție verticală. Apoi umpleți suprafața din interiorul bordurii cu pietriș de dimensiuni potrivite. Compactați stratul și montați pavajul klinker.Pentru realizarea treptelor, montați o nouă treaptă, adăugați un nou strat de pietriș, compactați și repetați procesul până când ajungeți la nivelul dorit.

92

Page 93: FATADE SI AMENAJARI

Înlocuirea suprafeței unei terase, trepte sau alei pe un strat de beton deja existentMaterialele folosite la construcția teraselor, treptelor sau aleilor trebuie sa fie hidroizolate, rezistente la îngheț și la abraziune. Dacă parametrii tehnici nu sunt satisfăcători, de-a lungul timpului vor apărea crăpături și va trebui să înlocuiți stratul de la suprafață. În acest caz, trebuie să alegeți soluția potrivită pentru a reda grădinii frumusețea de altădată. Vă prezentăm două variante de înlocuire a suprafeței deteriorate a teraselor, treptelor și aleilor.

Înlocuirea suprafeței unei terase, trepte sau alei folosind un strat de pietriș

Cea mai bună soluție este așezarea unui strat de nisip cuarțos cu grosimea de 3-5 cm chiar pe fundația de beton, sub pavajul klinker. Această variantă este posibilă dacă dispuneți de suficient spațiu (de exemplu dacă diferența dintre nivelul terasei și pragul de la ușa casei este de minim 8-10 cm, destul pentru un strat de nisip plus grosimea de 4,5 cm a pavajului klinker). Este o metodă sigură și eficace de drenare a apei de pe terasă fără a mai cumpăra adeziv flexibil.

Cum se montează? (Fig.2)

În punctul cel mai de jos al terasei (de obicei la marginea sa), faceți un șanț în dala de beton, de-a lungul întregii sale extremități, pentru a drena apa din interiorul terasei - sau de sub terasă, dacă există o fundație permeabilă (din pietriș sau piatră concasată) sub beton. Hidroizolați suprafața de beton. Acoperiți betonul cu un strat de nisip cuarțos (0-3 mm) cu rol de dren, pentru a permite apei să treacă liber.Egalizați suprafața cu ajutorul unui dreptar și montați pavajul klinker cu rosturi de 3-5 mm. Rosturile se colmatează ulterior cu nisip cuarțos.

Înlocuirea suprafeței unei terase, trepte sau alei în lipsa unui strat de pietriș

Dacă spațiul limitat dintre nivelul curent al terasei și tocul ușii nu permite montarea unui strat de pietriș, singura soluție este montarea pavajului pe un strat de adeziv.

Cum se montează? (Fig.3)

Impermeabilizați vechea suprafață de beton, având grijă să asigurați un unghi de înclinare pentru scurgerea apei. Aplicați un adeziv flexibil, rezistent la îngheț-dezgheț, pe care montați pavajul klinker. Nu uitați să lăsați rosturi de 5-8 mm, care trebuie umplute cu mortar de zidărie dupa ce adezivul s-a întărit.

Această variantă necesită o execuție de mare acuratețe, pentru ca apa să nu pătrundă în spațiul de sub pavele și să provoace, prin înghețare, desprinderea pavajului.

Fig.1

Fig.2

Fig.3

93

Page 94: FATADE SI AMENAJARI

PAVAJ - modele de punere în operă

Pavajul ceramic klinker poate fi așezat plat sau în poziție verticală. Pentru a diversifica compoziția, combinați mai multe culori de pavaj sau asortați cu granit, lemn sau alte materiale.

pavaj plan capăt granit 10 x 10 cm, sau jumătate de element klinkerbază

94

Page 95: FATADE SI AMENAJARI

produs disponibil la comandă

95

Page 96: FATADE SI AMENAJARI

96

© Brikston, ianuarie 2014

Adresa Iaşi, Calea Chişinăului nr. 176Telefon 0232 200 200 (secretariat) 0232 200 245 (vânzări)Fax 0232 231 042 (vânzări)Web www.brikston.roE-mail [email protected] online http://www.brikston.ro/magazinonline

Nu ne asumăm responsabilitatea pentru eventualele greşeli de tipar.Imaginile au caracter informativ. Mostrele de culoare afișate în catalog pot fi ușor diferite față de culoarea reală a produsului. Datorită diversității gamelor de klinker existente, Brikston nu poate garanta că o anumită culoare existentă în imaginea unui produs din catalog este identică cu cea existentă în plan fizic. Diferenţele de ton (nuanţe), precum şi abaterile dimensionale reprezintă o trăsătură specifică a klinkerului produs prin metode tradiţionale. Datorită diferenţelor de nuanţe se recomandă montarea klinkerului din diferite cutii sau paleți acolo unde este cazul.


Recommended