+ All Categories
Home > Documents > FAMILIA CREȘTINĂ întemeiere 2013

FAMILIA CREȘTINĂ întemeiere 2013

Date post: 21-Nov-2015
Category:
Upload: necunoscut-nuconteaza
View: 221 times
Download: 3 times
Share this document with a friend
Description:
etc
39
FAMILIA ÎN CREȘTINISM 1. FAMILIA ÎN CREȘTINISM 2. CĂSĂTORIA - TREBUINŢĂ ŞI DATORIE 3. NU ESTE BINE SĂ FIE OMUL SINGUR SAU INVITAŢII LA DREAPTA SOCOTEALA 1 4. INFRÂNAREA DE LA VORBIREA CU FEMEI 5. PRIETENIA- PERIOADĂ DE GRAŢIE A UNUI CUPLU 6. DRAGOSTEA LA PRIMA VEDERE ȘI FERICIREA 7. CUM SĂ-ŢI GĂSEŞTI PARTENERA POTRIVITĂ 8. CE-ŞI DORESC FEMEILE? 9. ALEGEREA VIITOAREI SOŢII 10 „IAR FEMEIA SĂ SE TEAMĂ DE BĂRBAT!". 12.RELAŢIA CONJUGALĂ - EXPRESIE A IUBIRII ŞI DĂRUIRII 2 13. ARMONIA SUFLETEASCĂ ÎN CĂSĂTORIE 14. PRIETENI DE FAMILIE Rugaciunea celor singuri care vor sa se casatoreasca 2. Referat: Aspecte ale Familiei creștine. Alege-ți unul din subiectele următoare și întocmiți un referat de 3-5 pagini. Referatul va fi scris de mână. 1.Prietenia - perioadă de grație a unui cuplu 2.Prietenia - „dar al dragostei" 3.Criterii de alegere a viitoarei soții, în lumina credinței ortodoxe 4.Căsătoria - piedică în calea mântuirii? 5.Crucea căsătoriei 6.Scopurile căsătoriei creștine, potrivit spiritualității ortodoxe 7.Frumusețile familiei creștine 8.Harul și darurile Tainei Sfintei Cununii 9.Soțul și soția - împreună-lucrători în opera dobândirii mântuirii 10.Soția creștină - „cea mai puternică doctorie de veselie” a bărbatului ei 11.Adevăratele podoabe ale femeii creștine 12.Relația conjugală - expresie a iubirii și dăruirii 13.„Femeia se va mântui prin naștere de fii" 14. Familia creștină - „laborator al virtuților" 15.Familia creștină - „școală a rugăciunii" 16.Desfrânarea - duh violent și viclean 17.Familie creștină sau uniune consensuală? 18.Răni ale familiei contemporane: violența domestică și infidelitatea 19.Răni ale familiei contemporane: divorțul și avortul 20.Copiii - binecuvântare divină și dar ceresc 1. FAMILIA ÎN CREȘTINISM 1 Ieromonah Arsenie Boca , Cărarea Împărăției, Editura Episcopiei Aradului, 1999, pag.242 2 Ioan Teșu , Familia creştina - şcoală a iubirii şi a desă vârşirii, Iași 2011, p.106
Transcript

FAMILIA N CRETINISM

1. FAMILIA N CRETINISM

2. CSTORIA - TREBUIN I DATORIE

3. NU ESTE BINE S FIE OMUL SINGUR SAU INVITAII LA DREAPTA SOCOTEALA

4. INFRNAREA DE LA VORBIREA CU FEMEI

5. PRIETENIA- PERIOAD DE GRAIE A UNUI CUPLU

6. DRAGOSTEA LA PRIMA VEDERE I FERICIREA

7. CUM S-I GSETI PARTENERA POTRIVIT

8. CE-I DORESC FEMEILE?

9. ALEGEREA VIITOAREI SOII

10 IAR FEMEIA S SE TEAM DE BRBAT!".

12.RELAIA CONJUGAL - EXPRESIE A IUBIRII I DRUIRII

13. ARMONIA SUFLETEASC N CSTORIE

14. PRIETENI DE FAMILIE

Rugaciunea celor singuri care vor sa se casatoreasca

2. Referat: Aspecte ale Familiei cretine. Alege-i unul din subiectele urmtoare i ntocmii un referat de 3-5 pagini. Referatul va fi scris de mn.

1.Prietenia - perioad de graie a unui cuplu

2.Prietenia - dar al dragostei"

3.Criterii de alegere a viitoarei soii, n lumina credinei ortodoxe

4.Cstoria - piedic n calea mntuirii?

5.Crucea cstoriei

6.Scopurile cstoriei cretine, potrivit spiritualitii ortodoxe

7.Frumuseile familiei cretine

8.Harul i darurile Tainei Sfintei Cununii

9.Soul i soia - mpreun-lucrtori n opera dobndirii mntuirii

10.Soia cretin - cea mai puternic doctorie de veselie a brbatului ei

11.Adevratele podoabe ale femeii cretine

12.Relaia conjugal - expresie a iubirii i druirii

13.Femeia se va mntui prin natere de fii"

14. Familia cretin - laborator al virtuilor"

15.Familia cretin - coal a rugciunii"

16.Desfrnarea - duh violent i viclean

17.Familie cretin sau uniune consensual?

18.Rni ale familiei contemporane: violena domestic i infidelitatea

19.Rni ale familiei contemporane: divorul i avortul

20.Copiii - binecuvntare divin i dar ceresc

1. FAMILIA N CRETINISM

Familia a fost instituit de ctre Dumnezeu, nc din Paradis. Sfnta Scriptur noteaz faptul c, dup ce 1-a creat, pe Adam, a vzut Dumnezeu c nu este bine ca omul s fie singur" i, din acest motiv, i-a fcut ajutor potrivit pentru el" (Facerea 2,18) n persoana Evei, prima femeie. Numele acesteia nseamn n limba ebraic via", pentru c femeia, soia, mama este cea care d via copiilor, i aduce pe lume.

Prin urmare, familia constituie cea mai veche instituie uman, leagnul vieii i al civilizaiei, mediul cel mai prielnic al afirmrii i mplinirii de sine, al mntuirii i desvririi.

Din dragostea sa infinit, Dumnezeu 1-a aezat pe om ca rege i preot al lumii pe care a zidit-o pentru el i pe care i-a dat-o n administrare, poruncindu-i primei perechi: Cretei i v nmulii i umplei pmntul i l supunei!" (Facerea 1,28).

Interpretnd aceste cuvinte ale Sfintei Scripturi, Sfntul Ioan Gur de Aur spune c, la nceput, scopurile generale ale familiei erau: nmulirea neamului omenesc i nfrnarea sau temperarea dorinelor de natur trupeasc. La acestea, ns, se mai adaug ajutorarea reciproc a soilor, n cadrul legturii create prin cstorie, i a copiilor lor; i sfinirea sau desvrirea lor, prin comuniune i prin ajutor reciproc.

n cretinism, familia este considerat drept cea dinti form a vieii de obte. Cstoria - instituia natural i social devine Tain prin binecuvntarea Bisericii cu numele de Taina Cununiei. Pentru Biserica Ortodox, nunta este Taina n care un brbat i o femeie, nvoindu-se n mod liber s triasc mpreun toat viaa, pentru a se iubi unul pe altul, a nate i a crete copii i a se ajuta reciproc, primesc - prin preot - harul care sfinete legtura lor i ajut la atingerea scopului ei. n Evanghelii nu se gsete un loc expres din care s se vad limpede c Mntuitorul a instituit Taina Nunii, dar El a sfinit cstoria prin participarea la nunta din Cana Galileii" (Ioan 2,1-11). De altfel, Sfntul Ioan Evanghelistul ne adeverete c Mntuitorul Hristos iari a mers n Cana Galileii, unde prefcuse apa n vin" (Ioan 4,46). Apoi, adesea a vorbit despre cstorie i despre indisolubilitatea ei, nct rezult fr putin de ndoial c a privit-o ca Sfnta Tain. Fericitul Augustin spunea: Hristos a ntrit la Cana ceea ce a instituit n rai". i aceasta pentru c legtura natural din Rai, dei slbit i desfigurat n multe feluri dup cderea n pcat a protoprinilor, i-a pierdut prin aceasta harul legat de starea primordial, totui n-a fost desfiinat n esen i aceasta pentru c nici natura uman n-a fost distrus".

Brbatul nu are nici o ngduin n ce privete separarea de femeia sa i la fel nici femeia; concesiile fcute de Moise sunt desfiinate. Poziia Mntuitorului este ferm i are ca temei darul natural al creaiei: din nceput nu a fost aa" (Matei 19,8). Pcatul este cauza nesocotirii unitii i indisolubilitii familiei: Pentru nvrtoarea inimii voastre v-a dat voie Moise s lsai pe femeile voastre..." (Matei 19,8). Defectele unuia dintre soi nu ngduie separarea familiei; numai desfrnarea este n stare s desfac legtura att de puternic i aceasta pentru c numai desfrnarea omoar iubirea, or iubirea este materia Tainei Nunii. Cu toate acestea, desfacerea cstoriei pentru infidelitatea conjugal nu este o porunc pentru partenerul nevinovat. Gestul Mntuitorului de a acorda iertare femeii adultere echivaleaz cu o recomandare ca, ntr-o astfel de situaie, s nu se treac cu uurin la divor, ci s se caute ndreptarea celui czut prin hotrrea lui de a nu mai repeta pcatul". Sfntul Apostol Pavel n Epistolele sale d foarte multe explicaii legate de cstorie. nvtura lui se bazeaz pe Vechiul Testament i pe Sfintele Evanghelii, el recunoate ntemeierea divin a familiei i afirm hotrt indisolubilitatea ei, spunnd c cei care s-au desprit nu au dect dou posibiliti: fie s se mpace, fie s rmn aa, adic s nu se recstoreasc (I Corinteni 7,10-11). Iar Romanilor le explic: Cci femeia mritat e legat prin lege de brbatul su atta timp ct el triete; iar dac i-a murit brbatul, este dezlegat de legea brbatului. Deci, trindu-i brbatul se va numi adulter dac va fi cu alt brbat; iar dac i-a murit brbatul este liber fa de lege ca s nu fie adulter lund un alt brbat"(Romani 7,2-3). Raporturile dintre brbat i femeie n cadrul cstoriei au ca temei iubirea reciproc, singura capabil s fac posibil nelegerea lor deplin. Hristos a restaurat egalitatea dintre so i soie (Galateni 3,28), n cadrul creia fiecare are drepturi i responsabiliti proprii, care se intersecteaz cu ale celuilalt: dreptul la iubire din partea celuilalt (I Corinteni 7,3; Efeseni 5,25,28,), dreptul i stpnirea trupului celuilalt (I Corinteni 7,4), responsabilitatea soului de a avea grij de soie (Efeseni 5,25,28), responsabilitatea soiei de a se supune soului, aa cum Biserica se supune lui Hristos (Efeseni 5,24; Coloseni 3,18). Toate acestea sunt daruri pe care cei doi i le fac unul altuia.

Pentru ca o familie s fie bine plcut lui Dumnezeu att prinii, ct i copiii, trebuie s ntrein o atmosfer de pace i de bun nelegere, mulumind pentru toate lui Dumnezeu n psalmi, n laude i n cntri duhovniceti" (Coloseni 3,16).

2. CSTORIA - TREBUIN I DATORIE sau DIN PRICINA DESFRNRII, FIECARE S-I AIB FEMEIA SA."

Sfntul Apostol Pavel legiuiete despre cstorie. Cstoria nu este un lucru ru, dar este urt preacurvia. n Epistola nti ctre Corinteni zice: S nu v lipsii unul de altul, dect cu bun nvoial pentru un timp, ca s v ndeletnicii cu postul i cu rugciunea, i iari s fii mpreun, ca s nu v ispiteasc satana, din pricina nenfrnrii voastre. i aceasta o spun ca un sfat, nu ca o porunc" (I Cor. 7,5)Cstoria este un leac contra aprinderii. Pavel pune deasupra mult pe brbat, cnd zice: Fiecare s-iubeasc femeia sa (...), iar femeia s se team de brbat (Efeseni 5). i: Brbatul este cap femeii (Efeseni 5, 23). i: Femeia s se supun brbatului (Efeseni 5, 22).

Din pricina desfrnrii se nasc nenumratele stricri de case, nenumratele certuri; din aceast pricin se stinge gingia, din aceasta piere dragostea. Dup cum nu e cu putin ca un om cinstit s-i uite i s-i dispreuiasc femeia, tot aa nu e cu putin ca un om nenfrnat i curvar s o iubeasc, chiar dac ar fi cea mai frumoas ntre toate. Din curenie se nate dragostea, din dragoste, nenumratele bunti. Dup cstorie, socotete-le pe toate celelalte femei ca fiind pietre, tiind c dac te vei uita cu ochi poftitori la vreuna - fie desfrnat, fie mritat - te-ai fcut vinovat de nelegiuirea preacurviei. Dac vei vedea c s-a nscut n tine pofta pentru o alt femeie, iar prin asta femeia ta i se pare neplcut - intr n casa ta, deschide cartea de fa i, lund pe Pavel ca ajutor, stinge-i flacra repetnd nencetat aceste vorbe.

i aa, femeia ta iari i va fi plcut, cnd nici o poft nu-i va scdea bunvoina ctre ea. i nu numai c soia i va fi mai plcut, dar i tu te vei arta mai cinstit, cci nimic nu este mai ruinos dect un brbat cstorit care se pngrete, unul ca acesta se roete nu numai n faa socrului, i a prietenilor i a oricrui om ntlnit, dar i n faa slugilor. i nu numai acesta este rul, dar nc mai mult: casa lui i se pare mai grozav dect orice nchisoare cnd o zrete pe femeia sa i i ntoarce gndul mereu spre chipul celei stricate.

Vrei s pricepi bine ct de mare este acest ru? Gndete-te ce fel de via duc cei ce i bnuiesc femeile, ct de fr gust le pare mncarea i butura. Masa li se pare ncrcat cu otrvuri omortoare i, ca de o molim plin de toate relele, aa fug de casa lor. N-au somn, noaptea nu le este linitit, n-au ntlniri cu prietenii, nici chiar razele soarelui nu mai lucesc pentru ei; cred c i supr i lumina, nu cnd au vzut-o pe soie pngrindu-se, dar numai cnd au bnuit-o. Gndete-te c i femeia sufer acestea cnd aude de la vreunul sau numai bnuiete c te-ai dat pe tine vreunei femei stricate. Judecnd acestea, s fugi nu numai de preacurvie, dar chiar i de bnuieli; i, dac eti bnuit (de soie) pe nedrept, mpac-o i o ncredineaz (de aceasta). Cci, dac o dispreuieti s te temi de Dumnezeu, rzbuntorul unor fapte ca acestea i amenintorul cu pedepse nendurate pentru astfel de pcate. Acelora care struiesc n aa fapte, le zice c vor ajunge unde viermele lor nu moare, i focul nu se stinge (Marcu 9:44). Muli din aceia care se alipesc de femeile curve vor pieri chiar n aceast via, ca ri, cu ru, apucai de cursele lor. Dac nu te temi de gheena, omule, teme-te de farmecele acelor femei! Cnd tu ai la ndemn un izvor de ap limpede, de ce s alergi la o balt noroioas, care scoate miros de gheen i chinuri nenchipuite? Care este aprarea ta, cererea ta de mil? Dac aceia care cad n aprindere nainte de cstorie snt pedepsii i i ispesc greeala lor, ca acela care era mbrcat cu haine murdare, cu att mai mult oamenii nsurai. Cci de aceast dat, nvinuirea este ndoit i ntreit: pentru c mngierile de care se bucur i mpiedic a se azvrli n asemenea neornduial, vina lor nu mai este socotit numai ca aprindere, dar ca prea-curvie, cel mai greu dintre pcate. S pstrm cu ngrijire aceste cuvinte n mintea noastr, n pia i acas, ziua i seara, la mas i n pat, n sfrit, peste tot; s le cugetm, s le nvm pe femeile noastre s ni le repete, s le aud i ele de la noi, pentru ca, petrecnd curai aceast via, s fim primii n mpria Cerurilor.( Cuvnt al Sfntului Ioan Gur de Aur despre desfrnare)

1006.-"Dac vreun episcop, prezbiter, diacon sau orice alt cleric s-ar nfrna de la cstorie, de la carne i vin, nu pentru nfrnarea nchinat Domnului, ci din scrb, uitnd c toate snt bune foarte, c Dumnezeu a fcut pe brbat i pe femeie i brfind ar huli fptura, ori s se ndrepteze ori s se cateriseasc i s se afuriseasc; tot aa i mireanul". -Apost. 51.

-"Prezbiterii i diaconii care slujesc n cler i se nfrneaz de la carne, sinodul a hotrit ca la agape ei s guste din ea i apoi n viaa lor particular s se nfrneze. Iar de nu vor voi s guste nici din verdeurile gtite cu carnea i astfel, nu vor s se supun acestui canon, s nceteze din slujb". -Ancira 14.-"Dac cineva prihnete nunta i defima pe femeia care se culc cu brbatul ei, fiind credincioas i evlavioas i ar ur-o sau defima-o ca i cum n-ar putea s se mntuiasc, s fie anatema". -Gangra l."Deci cu adevrat, noi admirm fecioria cea smerit i nfrnarea cea evlavioas i cu cinstire de Dumnezeu o aprobm. Ludm i ndeprtarea cea smerit de lucrurile cele lumeti. Cinstim cstoria cea curat a nunii. Nu defimm nici averea cea ctigat cu dreptate, unit cu facere de bine. Ludm mbrcmintea cea simpl, folosit numai pentru nevoile trupului, iar de la nzuinele spre mbrcminte moale i luxoas ne ntoarcem. ". -Gangra 21.

1013.-..."S-au examinat condiiile nfrnrii i castitii i se hotrte, ca cele trei trepte mpreunate prin legtura curiei de la hirotonie, episcop, prezbiter i diacon precum i laicii slujitori s fie cu totul nfrnai, ca s poat primi ceea ce ar cere de la Dumnezeu. De asemenea i noi s inem ceea ce ni s-a transmis prin Apostoli i ni s-a pstrat n vechime". -Cart. 3.

-..."S se hotrasc ca episcopul , prezbiterul i diaconul i toi cei ce se ating de cele sfinte s fie pzitori ai nfrnrii i s se abin de la femei". -Cart. 4.-"Hotrm ... nfrnarea unor clerici de la soiile lor cu excepia citeilor, ceea ce s-a ntrit n diferite sinoade, ca att ipodiaconii care se ating de Sfintele Taine, ct i diaconii, prezbiterii i episcopii s se nfrneze de la soii n anumite timpuri, ca s fie ca i cum nu le-ar avea (I Cor. 7, 29), cci altfel se vor scoate din slujba bisericeasc. Ceilali clerici inferiori s nu fie silii la aceasta dect numai la o vrsta naintat. Sinodul ntreg a zis: ntrim cele spuse ... ca fiind sfinte i plcute lui Dumnezeu". -Cart. 25.

"...Pzeasc-se pe sine, cei hirotonii de legtura cu soiile lor cnd vor s slujeasc liturghie i dup liturghie ntr-acea zi ca cei ce snt cinstii cu cuminectur... Deci, dac nu mai mult, cel puin n ziua i n noaptea aceea dinaintea liturghiei i n cea dup liturghie trebuie neaprat a se feri".- Sf. Sim. Tes. IX, 14-15.

Omul nu e fcut s triasc singur. O scrie i Biblia, o spun i btrnii. El simte trebuina unei tovrii, n care toate bucuriile i toate necazurile sale s-i afle rsunet. Brbatul i femeia aparin unul altuia ea dou jumti dintr-un ntreg, i dac mpreun ei formeaz un tot armonios, fiecare n parte privii, sunt plini de scderi i imperfeciuni. Unul nu poate aa dar tri fr cellalt. Cstoria e totdeauna mijlocul cel mai sfnt i cel mai ideal de iubire!" Orict de anevoioas ar fi cstoria uneori, nimeni nu are dreptul a se sustrage de la aceast ndatorire, atta timp ct nici un motiv temeinic nu-i st n cale. Viaa celibatarului nu e de invidiat. El triete singur prin camere mobilate, mnnc la restaurante, i petrece timpul liber prin cafenele sau cluburi... i formeaz prieteni numai din acei ca el, i nu arareori n tovria acestora, pornete n grup pentru a se nfunda prin casele de desfru. mbtrnete nainte de vreme i nu vede pe nimeni n jurul su...Camera i se pare tot mai pustie...Singurtatea tot mai apstoare...Adeseori se ntlnete cu cte un prieten din copilrie sau din coal, care i povestete c e cstorit i fericit.

Fericirea acestuia l pune pe gnduri pe bietul holtei, i un gnd bun i fulger mintea: dac s-ar cstori i el. Dar, acum e poate prea trziu...Soarta celibatarului e penibil pentru aceia c se vede singur printre oameni, i c e martor la afeciuni pe cari el nu le poate mprti".

Att la biat ct i la fat epoca pubertii se nsoete de o nelinite trupeti care ia uneori caracterul unei adevrate afeciuni psihice. Celibatul este o cruce grea mai ales cnd trieti n lume. Un btrn clugr de 70 de ani care pstrase cu... sfinenie castitatea, zicea: ...pentru a mai trece odat prin aceleai ncercri, n-a mai vrea s revin la 20 de ani... Am suferit... Dumnezeu mi-e martor, i va ine socoteal..."

Cstorindu-se prea tnr, va da gre, prea trziu nu e bine, aa c orice lucru are vremea lui.

Pe neleptul Socrate l-au rugat odat nvceii si s le spun ce prere are despre cstorie. Atunci, Socrate i-a luat discipolii i i-a dus la un ru, unde a aruncat undia cu momeal spre a prinde peti. Dup o ateptare nu prea lung, le-a zis: Vedei ce fac petii? Alearg ncoace i ncolo, iar cnd simt c au fost prini n undi, deci i-au pierdut libertatea, se zbat, ncearc s scape. Este, ns, zadarnic orice zvrcolire, fiindc destinul lor nu mai poate fi schimbat...ntocmai aa alearg i tinerii dup cstorie, le-a spus Socrate, dar la scurt vreme, dup ncheierea ei, ar vrea s scape de ea i de responsabilitatea ce i-au asumat-o.

Pe filozoful Thales - unul din cei apte nelepi ai grecilor 1-a ntrebat cineva, de ce nu se cstorete? El a rspuns, c nc e prea tnr... Dup trecerea anilor tinereii, a fost ntrebat din nou, s arate motivele pentru care nu-i ncropete cstorie. El le-a motivat c nu o mai face, fiind prea vrstnic.

Evident, n tineree l-au reinut patimile de la njghebarea cstoriei, iar la btrnee slbiciunile, ca urmare a vrstei sau a unei viei dezordonate... La nici o etap a vieii sale, pomenitul filosof n-a avut tria s ia o atitudine neleapt n faa acestei grave probleme, dei se considera nelept i era considerat ca atare de ctre contemporani.

Cstoria are menirea, de a aduce mplinire omului, de a-1 scpa de apsarea singurtii i de pornirile josnice, de a-1 face creator de via nou, pe care s-o ndrume n fgaul fericirii. Cstoria este i vocaie, dar este un act contient, Ea nu se nfirip oricum, ntre doi trectori, pe baza unei simple atracii dintre sexe, ci presupune un factor mai profund, iubirea. Dac ar dicta numai raiunea sublimul act al cstoriei, acesta nu s-ar mai face niciodat. Cstoria, pe de o parte, te ncnt cu bucuriile ei, iar, de alt parte, i pune n fa greutile mari ce le contractezi prin acceptarea ei. Raiunea egoist, cntrind situaia, nu l-ar ncuraja pe om la svrirea ei. Totui, omul cu chemrile lui tainice este stpnit de o alt putere care l determin s acioneze hotrt n alegerea celui sau celei ce-i va aduce plinire, de fora moral a iubirii, care nu caut ale sale" (I Cor., 13, 5). Alegerea soului sau soiei este mai mult o problem a inimii, a crei logic este inaccesibil minii noastre. In cazul dat, situaia a fost admirabil prins n credina romanilor, care susineau c atunci cnd Dumnezeu creeaz o inim omeneasc, o taie n dou i amndou prile le aeaz n cte un trup omenesc, brbat i femeie. De la creare ncepnd, aceste dou jumti de inim se doresc una pe alta i atta se caut pn se gsesc. Cnd se gsesc, triesc n deplin bucurie, pentru c se plinesc reciproc.

Totui, pentru ca fora moral a iubirii s contribuie cu maximum de road la ntregirea soilor, este necesar ca puterile ei naturale s fie sporite prin intervenia activ a Printelui luminilor, de la care vine toat darea cea bun i tot darul desvrit" (Iacov, 1, 17).

Cstoria este consacrarea, n faa lui Dumnezeu i a societii, a unei nsoiri izvorte din iubire. Prin ea se ntemeiaz familia, n care cei doi - brbatul i femeia - se ntregesc reciproc i duc lupta pe frontul vieii, spre realizarea fericirii depline. Nunta nu este o srbtoare oarecare a mirilor, ci este unic pentru ei. Unitatea cstoriei este legea de baz a familiei. Ea rezult din originea comun a celor doi soi, nzestrai deopotriv dup chipul i asemnarea lui Dumnezeu". i a zis Adam: Iat, aceasta-i os din oasele mele i carne din carnea mea, ea se va numi femeie, pentru c este luat din brbatul su. De aceea va lsa omul pe tatl su i pe mama sa i se va lipi de femeia sa, i vor fi amndoi un trup" (Fac, 2, 23-24).

Viaa unui monah din mnstirea lui avva Severian; n ce chip s-a ntors din faa unei fete de ar, ca s nu pctuiasc cu eaCnd am ajuns n Antiohia cea mare, am auzit pe un preot al bisericii povestind c spunea patriarhul Anastasie aa: Un monah, din mnstirea lui avva Severian a fost trimis pentru o treab n prile Elevteropolei i a poposit la un stean credincios. Acesta avea o singur fat; mama ei murise mai de mult. Monahul sttea de mai multe zile n casa steanului. Diavolul, care ntotdeauna ispitete pe oameni, a bgat n inima frate au gnduri necurate, i-1 chinuia cu fata, aa c monahul cuta acum prilej s triasc cu ea. Diavolul, care-i bgase ispita n suflet, a fcut s aib i prilej. Pe cnd tatl fetei era plecat la Ascalon pentru nite treburi, clugrul a rmas sinnur cu fata. tiind c nu-i nimeni n cas dect el i fata, s-a dus la ea cu gndul s o siluiasc. Ea, vzndu-1 turburat i cu totul pornit spre fapt ia spus:

Nu te tulbura i nici s nu faci vreo fapt ruinoas cu mine. Tatl meu nu vine acas nici azi, nici mine. Ascult-m mai nti ce-i spun. Martor mi-e Dumnezeu c am s fac tot ce doreti.

Dup ce 1-a potolit cu aceste cuvinte, a adugat: De ci ani eti, frate, n mnstire?

-De aptesprezece ani, i-a rspuns el.

-Ai cunoscut vreo femeie vreodat?

-Nu!

-i vrei atunci ca ntr-un ceas s-i pierzi toat osteneala vieii tale? Cte lacrimi n-ai vrsat, ca s nfiezi lui Hristos trupul tu lipsit de orice pat! i vrei acum s pierzi toat osteneala ta pentru o plcere de o clip? n ce m privete pe mine, te ascult. Dac te culci cu mine, trebuie s m iei de nevast. Ai cu ce s m ii?

-Nu, i-a rspuns clugrul.

-Adevrat, c nu mint, i-a rspuns fata. Dac m necinsteti, ai s ajungi pricina a multor rele.

-Care?

-Primul, c-i pierzi sufletul tu; al doilea c i se va cere de la tine sufletul meu. i-o spun ca s-o tii i te ncredinez prin jurmnt, pe cel care a spus: Nu mini"!, (Lev. 19, 11) c dac m necinsteti m spnzur, aa c vei fi i uciga, iar la judecat vei fi osndit ca uciga. Pleac deci la mnstirea ta, nainte de a ajunge pricina attor rele i ai s-mi fi recunosctor. Clugrul i-a venit n sine, s-a deteptat din beia sa i a plecat la mnstirea lui. Aici i-a cerut iertare stareului, rugndu-1 ca pe viitor s nul mai trimit din mnstire. A mai trit trei luni i a plecat ctre Domnul. (LIMONARIU CAPITOLUL 39)

3. NU ESTE BINE S FIE OMUL SINGUR SAU INVITAII LA DREAPTA SOCOTEALA

nelegnd nfrnarea ca o condiie de sntate a sistemului nervos, iar desfirnarea ca o povrnire spre dezechilibru, e bine s precizm limitele biologice i psihologice ale acestei porunci a firii.

Este o coresponden ntre trup i suflet, ntre calitatea trupului i caracterul sufletului; o interptrundere.

Hormonii, prin trup, influeneaz spiritul; ntr-un fel, al brbatului, i ntr-alt fel, al femeii. Astfel brbatul dobndete, pe lng configuraia vigorii anatomice, i sentimentul virilitii sale.

Poate de aici i are obria faptul c, mai ales brbaii, nici lui Dumnezeu nu vor s se supun, iar cnd se aprind la mnie, nu gsesc cuvnt mai expresiv ca njurtura de Dumnezeu i de toate cele sfinte. Caracterul agresiv al masculului se observ ca o not comun i n firea animal.

Foliculina, hormonul feminin, are o aciune cu totul diferit. Astfel, pe lng configuraia anatomic, proprie destinului de mam, i pstreaz totui nsuirile copilriei: voce subire, nfiarea de copil, prietena copiilor; mai mult sensibil dect intelectual, mai mult primitoare dect creatoare. Presimte prin instinct, nu prin judeci. Mintea ei e inima. E venic atras (preocupat) spre brbat. Deci, dac am socoti numai captul fiziologic al deosebirii brbat-femeie, gsim o mare disonan.

Brbatul e poligam din fire - aa ca evreii de odinioar i ca turcii de pn mai dunzi. neleptul Solomon avea o mie de femei, ns i-au pltit femeile bine - c l-au smintit la minte, nct s-a lepdat de Dumnezeu.

Tot rostul i configuraia femeii e maternitatea. Chiar i mntuirea ei e condiionat de naterea de fii - dac struie cu deplin nelepciune n credin, n iubire i n sfinenie.

Oamenilor li s-au dat normele divine i minte, ca s triasc ntr-o rnduial dup fire - rnduial moral i spiritual, dispuse ierarhic - iar nu mpotriva firii, mpotriva moralei.

Reamintim ornduirea firii, c organismul ntreg i ndeosebi sistemul nervos se dezvolt bine datorit i hormonilor genetici - ns numai sub o cenzur de nfrnare. De aceea, pn la cstoria legal, toi tinerii trebuie s fie curai, cu fecioria pzit, i biei i fete. Minunea e i cu putin i cu trebuin. Din ce n ce, se afl tot mai muli medici care zic aa.

COPIII NSCUI IN LANURI. Presupunem c un copilandru, la primele anunri ale instinctului, cade n viciul onaniei. Nu-1 afl prinii, face excese, e din ce n ce mai retras, mai tcut, mai obosit, nu mai nva la coal; memoria -scoara cerebral a minii - e atins; nu mai e agerit de hormonii ce izvorau din sectorul respectiv, ncletat de viciu. Cu alte cuvinte, mintea se tmpete i nc repede. Creterea corpului ncetinit, cearcnele vinete pe lng ochi l dau de gol - pentru cine tie s vad. Imaginaia nu mai e vioaie, nu-i mai place joaca, parc e btrn, serios, i, minile - cu care a greit - i tremur. Iari dovad c nervii sunt ntr-o primejdie.

Dac n-are norocul s dea de un sfat, sau mcar de o carte, sporind cu vrsta, sporesc i urmrile viciului, dup cum urmeaz.

Pomeneam c glandele genezice au o dubl funciune: una endocrin, vrsnd hormonii n snge, i alta extern, formnd celule genezice. De ndat ce viciul sau desfrnarea de orice fel, i la orice vrst- cazul e acelai - ncleteaz pe om, atunci esuturile glandelor, masculine sau feminine, sunt peste msur de mult solicitate i silite s furnizeze material extern i, prin urmare, nu mai pot secreta i hormonii trebuitori n snge. Se ntmpl adic un dezechilibru n mediul endocrin. Acest dezechilibru se rsfrnge asupra sistemului nervos, n felul c celulele nervoase, nemaiavnd agenii stimulatori cuvenii, degenereaz, mai nti funcional, i insul respectiv ncepe s fie flecit; iar dac desfrnarea continu, celula nervoas moare. Desfrnarea omoar milioane de celule nervoase.

Mai trebuie tiut i aceasta c toate esuturile se refac, afar de celula nervoas. Omort odat, nu mai nvie niciodat.

Presupunem c tnrul-btrn vrea s fie i el n rnd cu lumea, vrea s se nsoare. Nu izbutete. Nici pe el nu-1 prea atrage femeia, i nici fetele nu se simt atrase spre el. Ce e la mijloc? Viciile instinctului i-au stins vioiciunea, i-au ters farmecul, l-au flecit cu totul, nu mai aprinde dragoste, ci mil. De mil ca de sil nu faci cas.

Doctorii sftuiesc: femeile sau cstoria. Firete, un viciu nu va iei cu alt viciu, - chestiunea rmne mereu ntr-un cerc vicios. Dar cstoria, chiar dac se face, poart ponoasele trecutului i mustrrile viitorului.

4. INFRNAREA DE LA VORBIREA CU FEMEI Cel ce dorete s triasc n feciorie i vorbeste cu femeile: multe rni aduce sufletului sau. Cu dreptate zice cineva: Nu vorbi cu femeia, ca s nu te arzi cu focul ei. Pentru c vederea si vorba cu femeile, ca o sgeat, rnete inima; ba i mai mult: sageata raneste si sufletul si trupul. Si, cu ct mai multa vreme va zbovi, cu att mai mult tulburare face. Sfntul Ioan Scrarul zice:,,S cunoti purtarea i nelciunea ispititorilor: ei ne optesc la ureche c vom dobndi mare recompens dac, vznd o femeie, vom rmne stpni pe noi nine. Dar nu trebuie s ne lsm nduplecai de ctre acetia, ci dimpotriv, s ne mpotrivim lor(Scara cap. III).

Dumnezeiescul Apostol Pavel zice: Orice pcat pe care-l va svrsi omul este n afara de trup. Cine se deda ns desfrnarii pctuiete n nsui trupul su (I Cor., 6, l8). Vorba de femeie este ca o nvaluire de ap mare, care afund corabia. Din vorbirea cu femeia se nate gndul desfrnarii si ntunec mintea. Si din mintea cea nenfrnata se pornete inima , spre desfru. Iar, dupa ce omul face desfrnare, atunci mintea lui se ntunec i rmne ca un ieit din minte i ca un rob, sau se poart ca un vrjit, neavnd nici o stpnire de sine. Si, petrecnd n mulime de razboaie, adeseori primeste si rni.

Mntuitorul Hristos a spus: Ati auzit ca s-a zis celor de demult: "Sa nu savarsesti adulter". Eu insa va spun voua: Ca oricine se uita la femeie, poftind-o, a si savarsit adulter cu ea in inima lui. Iar daca ochiul tau cel drept te sminteste pe tine, scoate-l si arunca-l de la tine, caci mai de folos iti este sa piara unul din madularele tale, decat tot trupul sa fie aruncat in gheena. Si daca mana ta cea dreapta te sminteste pe tine, taie-o si o arunca de la tine, caci mai de folos iti este sa piara unul din madularele tale, decat tot trupul tau sa fie aruncat in gheena. S-a zis iarasi: "Cine va lasa pe femeia sa, sa-i dea carte de despartire".Eu insa va spun voua: Ca oricine va lasa pe femeia sa, in afara de pricina de desfranare, o face sa savarseasca adulter, si cine va lua pe cea lasata savarseste adulter.(Matei 5,27-32)Cel ce se pazeste de unele sagei ca acestea, nu particip la praznuirile cele cu ospee vtmtoare de suflete, nici nu merge s vad fete frumoase. Pentru c mai de folos este, precum scrie la Proverbe, a petrece n casa de plngere, dect n casa de ospee i a cuta cinste la praznice si a privi fetele cele frumoase, de vreme ce, de la aceasta, mare primejdie se face sufletului, si la moartea nsi l duce, dac va face omul fapta lui cea cumplita. Pentru aceea, s nu ndrazneti a umbla la ospeele cele necuviincioase, s fugi de vorba cu femeile i s nu caui la feele lor cu pofta si sa te feresti de bucatele cele de multe feluri. Si asa, te vei izbavi de fapta desfrului si-i vei mntui sufletul tu i te vei slobozi de venica osnda. Si, dac voieti ca pn n sfrsit sa fii deplin curat sa nu dai femeilor ndrznire s caute la tine i nici s nu vorbeti cu ele. Pentru c, mai nti, cinstite sunt si mgulitoare cu chipul i cu rspunsul, iar, mai pe urma, ndrznesc i i arunc cuvinte amgitoare, ca s viseze mintea ta i sufletul tu. i, iarai, nti vorbesc lin i dulce, precum zic Proverbele Miere, adic, din buze le pic, iar pe urm se afl mai amare dect pelinul. La nceput n vreme ce stau la vorb, au cuttura n jos si caut cu cucernicie si ntreab de curie i ascult cu sfial. Iar dup aceea, cutnd mai sus puin si artndu-se mai mult, iau aminte la cele ce se griesc i dup aceasta i pun un zmbet pe fa i ndat, rznd, se nfrumuseeaz i mai mult i se arata luminoase la vedere, ca si cnd si-ar schimba faa. Si, spunnd cuvinte frumoase, nasc patimi, adic ndeamn spre poft. Sprncenele i ridic i ochii i ntorc ncoace i ncolo i i slobozesc genele jos i apoi, ncet, le ridic iarai i, cu iscodire, caut, cu mare poftire, ca s frng inima celor tineri i altora care se nvoiesc cu aceasta, ca s savrseasca cu dnsii pofta cea necurata. nc i mai ntind grumajii i tot trupul i buzele i le tocmesc cu buna cuviina i griesc povestiri dulci la auz, ca pustiu cu totul s-i fac sufletul tu. Iar acestea toate, fcndu-se de ele, te trag pe tine n laul, care te duce la desvrita pierzare, adic la moarte, iar dup aceea, la venica osnda. i aa, amgesc i-i robesc sufletul tu i mintea, cu cuvinte dulci si cu adevarat ele au ntr-nsele totdeauna o otrava cumplita si ne rnesc sufletele noastre. De fiara nemblnzit s nu te apropii, asemenea i de femeia tnr s nu te atingi. De foc apropiindu-te i arzndu-te, degrab te deprtezi, dar slbnogindu-te de cuvintele femeiesti, nu poi s te ndeprtezi, pna ce i fapta vei face. Ca, precum magnetul ine fierul, aa i vorba femeii nu te las, pna ce nu pomeneti, ntru tine, de frica lui Dumnezeu si pna nu te ndeprtezi de ea. Drept aceea pazeste-te de o patim si fapta rea ca aceasta, ca s te izbaveti i de nesuferitele chinuri vesnice. nsa aceste nvaaturi nu numai noua, monahilor, folosesc, ci tuturor oamenilor celor ce vor sa triasc n feciorie i s se mntuiasca, ntru Hristos Iisus Domnul nostru, Caruia se cuvine slava, mpreuna cu Tatal si cu Sfntul Duh, totdeauna, acum si pururea si n vecii vecilor! Amin. (Proloage 4 noiembrie ,Cuvnt al lui Evagrie monahul). n ara Feniciei (cetatea Porfirion) tria un sihastru, desprit de lume, bun, credincios i mbuntit n viaa duhovniceasc. Numele lui era Iacob. Cincisprezece ani a trit ntr-o peter, hrnindu-se i ntrindu-se mult cu postul i cu rugciunea. Viaa lui era aa de curat nct a primit de la Dumnezeu putere asupra duhurilor necurate i darul vindecrilor.

Intr-o vreme de noapte a btut la ua chiliei lui o femeie desfrnat, cu gndul s-1 ademeneasc la pcat. Sihastrul la nceput nu a voit s o primeasc. Dar femeia a minit, c e bolnav i fr adpost. Cuprins de mil, n cele din urm, a primit-o, dar dup ce a vzut cu ce gnduri a venit femeia la el, i-a ntins mna stng n flacra focului i a inut-o pn ce s-a fcut scrum. Vznd atta curie de suflet i trie de voin, desfrnata a czut naintea sihastrului i a plns cu pocin pentru cugetele i pcatele ei. Apoi, creznd, s-a botezat i s-a retras ntr-o mnstire, unde a trit pn la moarte o via plcut lui Dumnezeu.

Dup o astfel de fapt de virtute, urmat de altele, n sufletul sihastrului a ncolit gndul trufiei, c el este un om ales care, spre deosebire de ali oameni, triete o via neprihnit.

Mare ispit...In vremea aceea, fiica unui om bogat, s-a mbolnvit greu, cuprins i stpnit de un duh necurat.

- Ducei-m la pustnicul Iacob!..." striga mereu fecioara. Prinii au dus-o i pustnicul, dup o sfnt rugciune, a vindecat-o. Dar prinii, de teama s nu se mbolnveasc din nou, l-au rugat s opreasc la sine nc o vreme pe fiica lor, s se mai roage pentru ea. Atunci sihastrul, din nou trufindu-se i crezndu-se tare n credin, mare i sfnt, a ascultat cererea ndurerailor prini. Ispita ns a fost peste puterile lui i...n focul unei pofte cumplite a czut n pcat, pierznd deodat cu fecioria fetei i fecioria lui. i frdelegea nu s-a oprit aici, cci trezindu-se n sufletul lui ruinea i mustrarea pentru fapta svrit, i mai gndindu-se c prinii fetei vor afla de nelegiuirea lui, sub stpnirea unui gnd negru, a ucis fata i trupul ei 1-a aruncat n apele unui ru. Vzndu-se c a ajuns batjocura satanei, pustnicul a nceput a suferi, a suspina i a se tngui. Nu mai putea face nici o rugciune i nu mai putea nici mcar ochii s-i ridice la cer. Biciuit de mustrri i remucri amare, prsete chilia din peter i pleac n lume. Ajuns la o mnstire, nu putea face altceva dect s ofteze i s se tnguie, ca un dezndjduit: Vai mie ticlosul, cum voi mai putea s-mi ridic ochii ctre cer, dup toate cele ce am fcut?... " n faa clugrilor, Iacob i mrturisete toate pcatele grele pe care le svrise

Dup spovedanie, Iacob a plecat iar n lume i s-a oprit intr-un mormnt vechi, n chip de peter, unde i-a ngropat, n vrea pocin, viaa sa. Aici, lng oasele morilor, ngenunchea i suspina i se tnguia zicnd mereu: Cum voi privi la Tine, Dumnezeul meu? Cum va putea limba mea murdar s cnte lauda Ta? Nu m trece cu vederea, Doamne, ci dup negrita Ta iubire de oameni, miluiete-m pe mine nevrednicul i pctosul!..."

Zece ani a fcut aici pocin grea, hrnindu-se cu verdeuri din preajma peterii i plngnd nencetat pentru pcatele sale, pn cnd Dumnezeu i-a dat ncredinare de ispirea i iertarea pcatelor lui, mpodobmdu-1 din nou cu darul facerii de minuni.

Din viaa acestui sihastru i din alte pilde i viei nenumrate, nelegem ce mare pcat i ce urmri nenorocite are desfrnarea.

Din Pateric: L-a ntrebat cineva pe Avva Sosipatru, zicnd: D-mi o porunc, Avva, i o voi pzi!" Iar el i-a zis: S nu intre femeie n chilia ta, s nu citeti cri care se numesc apocrife, adic ascunse".

Printele Teofil Prianu recita adesea versurile: Cinele-a vzut o fat? 'Carne!'-a zis btndu-i dinii;

Si-i priveau prinii fata: 'Floare'-au zis plngnd prinii ; Si-a vzut-o un clugr: "'Bestie'-a strigat ascetul.

5. PRIETENIA- PERIOAD DE GRAIE A UNUI CUPLUAspecte psihologice

Alegei de soie pe femeia pe care vi-ai alege-o de prieten ".

Auzim adesea:Deci vrei s ne mutm mpreun, dar s nu ne cstorim? Ce-o fi n capul tu? De ce s nu te cstoreti cu mine? Vrei s m prseti? Nemernicule!

De ce alegem pe cine alegem? De ce alegem ca partener aceast persoan, i nu alta? Ce ne atrage la o persoan i nu ne atrage la alta? De ce merit s continui cu o anume persoan? De ce s n-o schimbi cu alta cnd lucrurile devin dificile?

De regul te cstoreti cu cel asemenea ie. Atracia este, n mare msur, o chestiune incontient. Nu tim de ce e aa, dar suntem atrai de o persoan anume. Motivul este c funcionm pe pilot automat i ne atrag att trsturile invizibile, ct i cele evidente. Astfel, oameni care difer la suprafa, dar sunt foarte asemntori n profunzime, vor fi inexorabil atrai n relaii de cuplu. Gndete-te ce caliti te atrag cel mai mult la un partener. Faptul ca e deschis? Umorul? Blndeea? Principiile solide, sinceritatea emoional, sntatea fizic, energia, creativitatea, senzualitatea? Foarte probabil vei recunoate c nu eti prea evoluat la aceste capitole i de aceea te atrag la cealalt persoan. Mmm, vei gndi, omul sta m-ar face ntr-adevr s m simt o fiin ntreag!

Cnd gsim persoana visurilor noastre, le spunem prietenilor: E aa de plin de via!, E aa de atent, aa de organizat, m simt n siguran lng el. E ca i cum partenerul ne-ar oferi ceea ce nou ne lipsete.

Suntem atrai de anumii oameni pentru c au anumite caliti pe care i noi le posedm, dai numai n stare latent. Dac admiri foarte tare pe cineva, asta se ntmpl pentru c ai i tu capacitatea de a fi ca acea persoan, ceea ce creeaz acel dor fierbinte numit admiraie.

Se spune c, dac un ho de buzunare se ntlnete cu un sfnt, tot ce observ sunt buzunarele lui.

O prieten bun, sunt flori rare cari nu cresc pe toate drumurile. Observai dac exist nclinare fireasc a unuia pentru cellalt, dac gusturile i tendinele nu se despart, dac sufletul lui sau al ei nu au ascunziuri ntunecoase. Cutai acele fete n ale cror priviri licrete cuminenia, buntatea, sntatea trupului mbinat cu limpezimea sufletului, care le d lor i gingia i frumuseea. Atunci cnd iubim, suntem tentai s nfrumusem, pn la sublim idealizare, persoana de care ne- am ataat. Suntem dispui s i conferim caliti i nsuiri pe care s-ar putea s nu le aib n realitate, dar pe care le-am dori noi la ea. i aceasta pentru c st n firea iubirii s mpodobeasc ceea ce intr n cmpul ei de atenie. fiecare se vede n ochii celuilalt aa cum ar dori el s fe i se contempl n imaginea fiinei sale idealizat de cellalt.

naltul sentiment al iubirii i minunata experien a prieteniei i-au aflat loc privilegiat n scrierile spiritualitii ortodoxe, n cuvintele de Dumnezeu inspirate ale Prinilor duhovniceti. O prietenie duhovniceasc este un zid, o desftare, care ne face s petrecem viaa de aici cu voioie i ne druiete i viaa ce va s fie. O astfel de relaie este cea mai dulce i mai fericit realitate a lumii i a vieii.

De aici i ndemnul credinei i al spiritualitii ortodoxe de a tri prietenia n ceea ce ea are mai nltor, nu pe prpastia plcerilor groteti i pctoase, pentru ca aceasta s fie preludiul unei relaii fericite i nicidecum izvor de cdere, suferin i pedeaps. De ansa i de reuita meteugului su depinde propria fericire i mplinirea lor.

Cei mai muli dintre noi au crescut fiind convini c intr-o bun i vor gsi alesul" acea persoan special alturi de care suntem sortii s ne petrecem venicia. Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor viaa real nu reuete s se ridice la nivelul acestor ateptri. Majoritatea tinerilor cstorii sunt convins c vor rmne mpreun pn cnd moartea i va despri", dar rata divorurilor n numeroase ri a ajuns s depeasc 50%, iar procentul aventurilor extraconjule este estimat undeva la 30-60%, mai sczut n cazul femeilor i mai ridicat n cel al brbailor.

nc de la sfritul secolului XX, cercettorii care au studiat comportamentul uman au scos la iveal o sumedenie de dovezi i argumente tiinifice menite s demonstreze faptul c n creierul uman exist anumite conexiuni foarte precise care ne influeneaz aciunile. De asemenea, tim c diferii factori culturali i nenumrate persoane, de la profesorii, prietenii i prinii notri, pn la angajatori, ne influeneaz modul de a gndi i de a aciona. Prin urmare, natura i educaia sunt strns legate ntre ele.

Nimeni nu e perfect i a ncerca s caui pe cineva perfect sau a te strdui s-i schimbi partenerul este o reet sigur pentru dezastru, nelegerea motivaiilor noastre strvechi este cheia unei relaii fericite.6. DRAGOSTEA LA PRIMA VEDERE I FERICIREA

Aspecte psihologice i fiziologice

Fenomenul dragostei la prima vedere" a fost studiat tiinific i afecteaz majoritatea speciilor ntr-o manier asemntoare.

Mihai se afla la cumprturi ntr-un supermarket cnd la un moment dat, printre pachetele de fulgi de porumb, a aruncat ochii nspre raionul de confecii. S-a simit copleit de ceea ce vedea naintea ochilor, trind un moment euforic foarte intens, ca i cum ar fi consumat tie ce substane. Acolo se afla o femeie care pur i simplu i-a rpit inima. Nu era frumoas n sensul obinuit al cuvntului, dar era la ea ceva aparte, mai cu seam n felul n care se mica. Singurul lucru de care mai era contient Mihai era c se simea atras de-a dreptul magnetic de femeie. Se simea incitat numai privind la ea i fluturaii ncepeau s-i zburde prin stomac, n timp ce experimenta starea euforic provocat de descoperirea acelei femei, simea n acelai timp disperarea provocat de gndul c nu o va mai avea niciodat.

Dac ai trit vreodat sentimentul de dragoste la prima vedere", creierul vostru producea cantiti uriae de substane precum dopamina sau norepinefrina, care te fac s te simi ca i cum ai fi luat droguri.

Oamenii de tiin sunt acum de acord c dragostea la prima vedere este un fenomen ct se poate de real. Dorina este stimulat de afluxurile de hormoni sexuali, precum testosteronul sau estrogenul. Aceti hormoni provoac o nevoie urgent de satisfacere a dorinelor trupeti. Cnd experimentm dorina, dou pri foarte importante din creier devin active hipotalamusul, care controleaz nevoile noastre primordiale ca setea i foamea, precum i amigdala, care reprezint centrul stimulrii sexuale. Dorina determin o secreie mare de dopamin care antreneaz producerea de testosteron, acesta fcnd s apar atracia sexual. Acest lucru se petrece atunci cnd vezi pe cineva i simi nevoia urgent de a avea" persoana respectiv.

Mama Natur ne-a nzestrat cu un puternic entuziasm cnd vine vorba de dragoste. Astfel se explic de ce oameni aflai n mprejurri periculoase sau amenintoare, cum e cazul vremurilor rzboi, pot simi dintr-odat c tnjesc unul dup a dei nu se cunosc. Atunci cnd viaa i este pus n pericol, omul simte nevoia presant de a-i transmite mai departe genele.

S-a descoperit faptul c dragostea d dependen ntr-un mod asemntor cu cocaina sau alte substane cu efect halucinogen. momentele n care o persoan se ndrgoste ca fiind o anumit succesiune de reacii chimice care loc n creier i care se aseamn cu acelea care au loc cazul bolilor mentale". Din punctul ei de vedere, aceleai circuite cerebrale care se activeaz n momentul unei doze de cocain sunt folosite i atunci cnd te ndrgosteti, iar ceea ce simi este un extaz similar aceluia pe care l experimenteaz cineva care a luat substane stupefiante. Cel cuprins de focul dragostei l trec fiori pe ira spinrii, nu poate dormi, nu poate mnca se frmnt toat vremea, cutndu-i iubirea. Sfaturi pentru prima intilnire

Ce se petrece cnd i se dau papucii

Cnd i se dau papucii, creierul vrea s-i urmreti fostul partener nc i mai intens.Unul dintre motivele pentru care la nceput dragostea face s-i stea inima-n loc este posibilitatea i teama c sentimentul s-ar putea s nu fie ntru totul reciproc i c ar fi cu putin ca visul s se sfreasc foarte brusc.

ntr-un alt experiment, au fost studiai ndrgostii care fuseser recent lsai cu ochii-n soare de iubiii lor. Cercettorii au comparat dou seturi de imagini: pe de o parte, cele consemnate n momentul n care subiecilor li se arta poza unui prieten, pe de alt parte, cele n care locul acelei poze era luat de o fotografie cu fostul partener. Rezultatele au demonstrat c atunci cnd priveti fotografia cuiva care te-a abandonat recent, zonele din creier asociate n mod obinuit cu durerea fizic, un comportament obsesiv-compulsiv, asumarea riscurilor i controlul furiei se activeaz. Cercettorii au descoperit, de asemenea, i c, atunci cnd eti abandonat, aceste poriuni ale creierului se aprind" i mai mult i devii nc i mai atras de partenerul care te-a refuzat. Printr-un mecanism de aprare similar unui rspuns de tipul lupt sau fugi" creierul se mobilizeaz pentru cel puin nc o tentativ de a redobndi atenia persoanei iubite i a evita astfel durerea pe care o resimim atunci cnd ni se frnge inima. Cu toate acestea, cnd n sfrit acceptm c ni s-au dat papucii i nu mai negm aceast realitate, devin active acele regiuni ale creierului care sunt legate de sentimentul de disperare. Atunci cnd participanilor la studii li se nfia o fotografie a fostei persoane, n creier se declana n plus i sistemul dopaminei acelai sistem asociat cu plcerea i dependena. Acest lucru nu se petrecea atunci cnd subiecilor li se artau imagini ale unor prieteni.

Atunci cnd cineva accept noua situaie, iar hormonii fericirii dispar, acetia sunt nlocuii de substane care provoac depresii i pot conduce la scderea activitii sistemului imunitar, fapt care atrage dup sine boli. Regula este c pentru fiecare an de relaie ncheiat este nevoie de o lun pentru a-i reveni la normal din punct de vedere emoional i pentru ca hormonii s revin la un nivel normal. Aa se explic de ce oamenii mai n vrst care pierd un partener dup 50 de ani de csnicie s-ar putea s nu-si mai revin niciodat dup ceea ce ndeobte numim o inim frnt".7. CUM S-I GSETI PARTENERA POTRIVIT

Gsirea partenerului potrivit depinde ntru totul de dou lucruri:

1. S tii foarte precis ce-i doreti de la un partener.

2. S poi oferi n schimb ceea ce dorete el de la tine.Femeile i ademenesc pe brbai oferindu-ie plceri trupeti;brbaii le momesc pe femei oferindu-le resurse. Acesta este punctul n care generaiile mai tinere au ajuns la nedumeriri. Tinerele femei au nceput s cread c din pricina faptului c se presupune c brbaii i femeile sunt la fel adic egali" brbaii din ziua de azi i-ar dori ntlniri prelungite i asezonate cu ndelungi momente de curtare, preludiu, discuii despre sentimente i jocuri. Adevrul este c brbaii din secolul XXI sunt predispui s-i doreasc exact ce voiau i naintaii lor: ct mai mult sex cu putin i ct mai mare varietate de partenere i asta ct mai repede posibil.Cele cinci greeli foarte frecvente ale unei noi relaii"

Cei mai muli oameni se vor recunoate n ce este scris aici, deoarece majoritatea dintre noi ne-am judecat greit partenerul, la un moment dat, de-a lungul vieii.

Greeala numrul 1: a face alegeri hormonale

Cnd cineva se ndrgostete nebunete", face alegeri pornind de la sentimentele trite la un moment dat i nu pe baza potrivirii pe termen lung cu un partener. n stadiul dorinei pasionale, creierul este inundat de hormoni care produc o stare asemntoare celei experimentate sub influena drogurilor. Dac simii c suntei pe punctul de a v logodi cu cineva pentru c persoana respectiv are ceva anume magnetic... un sentiment magic imposibil de descris n cuvinte" facei un du rece i recitii iari cartea. Hormonii sunt cei care v vorbesc, nu creierul. Sigur, lsai-v purtai de plcerea unei noi poveti de dragoste, dar hotri-v nainte c indiferent de cine v-ai ndrgosti, vei lsa s treac o bucat de vreme nainte de a lua orice decizie cu privire la viitor.

Greeala numrul 2: negarea problemelor

Se poate s negai n sinea voastr c o anumit persoan are unele probleme de care avei idee sau s refuzai s-i ascultai pe alii care v vorbesc despre neajunsurile persoanei pe care o iubii. V putei concentra atenia asupra punctelor pozitive i s vedei partenerul numai aa cum ai dori s fie. Orice informaie pe care ai putea-o primi despre acea persoan ar trebui s fie folosit pentru a face o alegere inteligent i cumptat.

Greeala numrul 3: alegerea unor oameni aflai la nevoie"

Atragei pe cineva care susine c are nevoie de voi i v petrecei timpul fiind alturi de acea persoan" i ncercnd n permanen s le rezolvai nevrozele. n cele din urm, vei obosi i vei ncepe s cutai pe altcineva. n mod asemntor, dac voi suntei cei nevoiai" pentru c tocmai ai trecut printr-un divor, o desprire sau ai fost prsii, suntei candidai serioi pentru postura de noi victime. Acordai-v un timp 10% din durata relaiei precedente pentru a trece peste perioada n care resimii pierderea grea. Apoi gsii pe cineva care vrea s fie cu voi, nu care are nevoie s fie cu voi.

Greeala numrul 4: a fi maleabil

V petrecei timpul ncercnd cu disperare s evitai orice nenelegere cu noua iubire, strduindu-v s-i aducei un zmbet pe buze sau s nu suflai un cuvnt care ar putea fi suprtor. Vei deveni un yesman, dar nimeni nu respect o astfel de persoan. Fiind pasiv i maleabil, foarte curnd v vei ncrca de resentimente i mnie, iar partenerul va ajunge s cread fie c nu avei niciun sentiment adevrat, fie c sentimentele voastre nu fac nici ct o ceap degerat. Ca atare, vei fi lipsii de aprare n faa abuzurilor emoionale. Avei nevoie de cel puin dou sau trei certuri sau contradicii cu noua dragoste pentru a avea un punct de vedere realist despre cum este de fapt acea persoan.

Greeala numrul 5: alegerea unui -partener pe care credei c l putei schimba

tiu c nu are o istorie prea grozav n ceea ce privete fostele relaii, dar cnd e cu mine e altfel. Se va schimba." Ah... nu, nu o va face. Cei care cred c pot schimba pe cineva sau c acea persoan va fi altfel alturi de ei i caut cu lumnarea o via dificil. Numeroase femei cred c puterea magic a dragostei va furi un nou brbat chiar dinaintea ochilor lor, dar ceea ce se ntmpl n mod normal e c brbatul i reia apucturile vechi i le transpune n noua relaie. De regul, asta nu se ntmpl pn ce nu trece un timp, deoarece n stadiile timpurii ale dragostei pasionale, cei mai muli oameni i arat cea mai bun fa, ascunzndu-i proastele obiceiuri.

Problemele n relaie apar atunci cnd situaia unuia dintre parteneri se schimb foarte mult. De exemplu, un brbat care i sporete resursele, deoarece a fost promovat sau a ctigat la loterie, sau o femeie se neglijeaz sau se ngra, scznd astfel n ochii partenerului..Pinguinii nu se despart niciodat. Ceea ce nu m surprinde prea tare, deoarece toi arat la fel. N-au nicio ans de a ntlni ntr-o bun zi un alt pinguin mai artos."

8. CE-I DORESC FEMEILE? Profesorul i-a spus unui tnr: Pentru a avea o via fericit, ai nevoie s gseti o fat care are aceleai interese ca i tine i care isi dorete aceleai lucruri asemenea ie." ..Poftim ? S se mbete i s agate alte femei? rosti el rmas cu gura cscat.

Femeile i doresc s fie fcute s se simt iubite, preuite, adorate, respectate, sa ai incredere in ele, s ai nevoiede ele, s fie ludate, rsfate. mbriate, sprijinite, consolate, s li se fac deseori complimente, s fie fermecate, protejate, strnse la piept, venerate.

Dintotdeauna femeia i dorete s simt fiorul iubirii, s aib parte de o poveste de dragoste, de aventur, dar i dorete i s rmn o persoan liber i independent. Visul ei este s gseasc un brbat care s o iubeasc i care s-i ngduie toate aceste lucruri. Brbatul i dorete ce i-a dorit orice brbat dintotdeauna s fie admirat, respectat, neles i vrea ca partenera a-i fie fidel.

Fr s-i dea seama, multe mame i pregtesc copii s fie nite parteneri i soi nvai. Biatul nva c mama l va iubi indiferent de ce face sau ce nu face. Ea l-a nvat c nu e nevoie s-i pun hainele n ordine i nici s o ntrebe ce a fcut n ziua respectiv. Nu trebui s o invite la cin i nu e nici mcar nevoit s-i vorbeasc politicos, nu trebuie s nimic ca s fie fericit.Din acest motiv, cnd se potolete nvala hormonilor care nsoete orice nou relaie, romantismul se risipete, pasiunea dispare. Este evident c noua dragoste i intr n rolul matern din moment ce ncepe s-i spele hainele, s-l bat la cap spunndu-i ce ar trebui s fac n via i s-i spun ce s mnnce. Dar nici un brbat nu este ncntat de ideea de sex cu mama lui. nelegei c singura dat cnd o femeie poate schimba cu cu succes un brbat este atunci cnd e-n scutece. Cnd o femeie ncearc s schimbe un brbat, prea rolul mamei lui, iar mama lui este cea care l-a silit s mnnce spanac i s-i fac temele.

Numeroase femei s-au hotrt c nu mai au nevoie de cstorie i c nu-i doresc s rmn prizoniere ntr-o relaie plictisitoare i lipsit de iubire. Pentru multe femei, cstoria nu mai este pe via.

Principalul criteriu al atractivitii unui brbat sunt resursele, acestea constituind cel mai puternic stimul motivational feminin nc din vremuri strvechi.

Un brbat de succes este acela care ctig mai muli bani dect poate cheltui femeia lui. O femeie de succes este aceea care este n stare s gseasc un asemenea brbat. Femeile din ziua de azi doresc exact acelai lucru pe care i l-au dorit dintotdeauna: resurse.

Femeile de pretutindeni se plng c sunt disponibili prea puini burlaci care merit s fie luai n seam. i totui, fiecare cafenea, restaurant, discotec, cldire de birouri sau club angajeaz brbai singuri fa de care aceste femei nu manifest niciun interes. Acest lucru se petrece, deoarece criteriul feminin de alegere a burlacilor ce merit s fie luai n seam" este ca brbatul s aib suficiente resurse sau s aib potenialul de a le obine pentru a avea cum s ntrein o femeie i odraslele ei, i puine femei cred c vor da peste un asemenea brbat care servete cafea ntr-un bar, aa c au tendina s nu-1 bage n seam, n general, femeile nu-i iau n seam pe brbaii care au locuri de munc prost pltite.

Cinci lucruri pe care femeile le doresc de la brbai: Dragoste, Loialitate , Buntate, Angajament, Educaie i inteligen

9. ALEGEREA VIITOAREI SOII

Se spune c, odat, un tnr ndrgostit a mers la un duhovnic iscusit, pentru a-i cere sfatul n legtur cu o fat cunoscut, spernd c acesta i va da ndemn de cstorie sau de desprire. ntrebat asupra calitilor fetei, biatul entuziast a nceput sa o laude, spunnd mai nti c este frumoas. Ineleptul duhovnic a aternut pe hrtie un zero". Apoi a aflat c este bogat i a mai adugat unul. Enumerarea a continuat, iar la fiecare calitate uman sau lumeasc enumerat, avva aduga cte un zero. La un moment dat, el 1-a ntrebat pe tnr: Dar credincioas este?", iar tnrul a rspuns c, n fapt, pentru aceasta a ales-o. Bucuros, btrnul a aezat n faa irului bogat de zero-uri cifra unu i i-a spus tnrului: Cu adevrat i-ai gsit jumtatea, pentru c dac nu ar fi avut credin - adic acel unu" din faa zero-urilor -, toate acestea, orict de multe ar fi fost, nu aveau nici o valoare".

Mare parte din tinerii de astzi, pui s aleag, prefera frumuseea trupeasc. Aceasta are, ns, o valoare relativ. Pe lng faptul c este trectoare, dac nu este dublat de frumuseea i nobleea sufleteasc, ea devine adeseori prilej de invidie i tensiune, violen i infidelitate.

Ali tineri se ndrgostesc" n baza unui calcul pur pragmatic, strict material. Caut s afle cifra de afaceri a prinilor i a persoanei iubite, numrul proprietilor, consistena contului sau a economiilor, posibilitile financiare, perspectivele de multiplicare a bunurilor posedate. ns crizele morale, nu numai cele economice, ne demonstreaz efemeritatea tuturor celor materiale, precum i faptul c ele ne ofer o satisfacie limitat ca timp i intensitate. Ca timp i doar att ct sunt n via, ca intensitate, pn cnd suferina i boala le vdesc a fi total neputincioase.

Chiar i alte calcule, precum poziia social, ansele de afirmare i de promovare, perspectivele apropiate sau ndeprtate, privite dintr-o perpectiv spiritual, i vdesc efemeritatea i relativitatea lor.

Un sfat bun i un ndemn sincer aflm i n aceast privin de la Sfntul Ioan Gur de Aur. ndemnnd la responsabilitate n alegere, el sftuiete: Gndete-te ct grij aveau cei vechi! Cnd i nsurau copiii nu umblau dup bani, dup mult bogie, dup robi, dup attea hectare de pmnt; nu cutau frumuseea din afar, frumuseea chipului fetelor, ci frumuseea sufletului i purtri frumoase. (...) Cutau noblee sufleteasc nainte de bani. Nicieri nu era vorba de acte dotale, de nvoieli i de toate acele lucruri de batjocur care se fac azi. Nicieri nu era vorba de condiiile acelea care se nscriu n acte de cstorie, anume ce se va ntmpla dac soul moare fr s lase copii, dac se ntmpl cutare i cutare lucru. Nu, la cei vechi nu era vorba de aa ceva, ci actul cel mai mare i cel mai sigur era purtarea fetei".

Aadar, mult superioar nfirii trupeti plcute este o frumusee, o strlucire adevrat, cea a sufletului, cea pe care o d harul .

In repetate rnduri, scriitorul cretin ndeamn ca nimeni s nu i ia soie mai bogat dect el, pentru a nu deveni subiect de umiline i jigniri, de dispre i inferioritate i s nu ne uitm la bunuri, ci la blndeea felului de trai i la curie i la ntreaga nelepciune. Cci femeia cu mintea ntreag i ngduitoare i cu bun msur n toate, chiar dac este srac, poate s fac srcia mai dorit dect bogia. Fiindc cea stricat i destrblat i certrea, i dac s-ar afla mii de comori ntr-nsa, le risipete mai repede ca vntul i aduce asupra brbatului dimpreun cu srcia mii de alte rele. S nu cutm bogia, ci soia potrivit cu starea noastr". Cci cel care i ia femeie bogat, a luat-o mai degrab ca stpn dect soie.

Pe cei care pun pre pe avere sau bogie, Sfntul Ioan Gur de Aur i avertizeaz c familia sau cstoria nu este un comer al aurului". Nunta nu trebuie socotit trguiala, ci comuniune de vieuire".

Ceea ce trebuie s cutm, prin urmare, este suflet bun", ca s dobndim i dragoste. Aceasta este bogia cea mult, aceasta este visteria cea mare, acestea sunt buntile cele nenumrate". Calea acestei cutri i alegeri o constituie rugciunea, prin care l lsm pe Dumnezeu s fie alegtor al miresei"; conformarea persoanei alese cu nvturile cretine. Iar adevratele caliti pe care trebuie s le preuim la aceasta sunt cele duhovniceti, frumuseea i nobleea sufletului, bogia virtuilor i a faptelor bune, iubirea de Dumnezeu i bunvoina de Sus", cci dac sunt acelea, urmeaz i celelalte.

Femeile ,,detepte , aspecte psihologiceStudiile au demonstrat c, pe msur ce este mai ridicat IQ-ul unei femei, ratingul ei emoional EQ este mai sczut. Asta nseamn c, cu ct are ea o minte mai strlucitoare, cu att este mai puin probabil s fac alegerile potrivite n dragoste. S-a demonstrat ntre timp c este mai probabil ca femeile cu cariere de succes s divoreze sau s se implice n aventuri amoroase i este mai puin probabil s aib copii. Mai multe studii arat cum crete rata divorurilor n cazul femeilor care au salarii mai mari dect partenerii lor. De fapt, femeile care ctig mai mult dect soii lor divoreaz de dou ori mai des dect cele care ctig mai puin. Se demonstreaz astfel c femeile de succes din punct de vedere financiar sunt mai puin tolerante i au tendina de a-i exercita controlul asupra brbailor care ctig mai puin, acestora nefiindu-le deloc uor s triasc alturi de femei mai de succes dect ei. Femeile detepte petrec prea mult timp analiznd nelesurile i motivaiile din cadrul relaiilor lor, n loc de a se arta deschise i a le nfia brbailor lor vulnerabilitile emoionale.Femeile prefer brbai care sunt mai inteligeni dect ele, iar brbaii prefer femei mai puin inteligente. Adeseori vei vedea o femeie mai srac cu duhul (sau o femeie care face pe proasta) alturi de un brbat inteligent, dar rareori vei vedea o femeie deteapt lng un brbat prost.

10 IAR FEMEIA S SE TEAM DE BRBAT!".

O posibil cheie duhovniceasc de nelegere.Unul dintre textele care a constituit, de-a lungul timpului, motiv de reflecie i interpetare, dar i de oarecare disput i controvers, este i cel al Sfntului Apostol Pavel, din Epistola ctre Efeseni 5, 33, n care, la finalul pledoariei sale n favoarea relaiilor dintre brbat i femeie, asimilate celor dintre Hristos i Biseric, Apostolul neamurilor" ncheie scurt, ca i cum ar reglementa definitiv problema ierarhiei n familie, spunnd c femeia s se team de brbat!".

Adeseori, n cadrul Sfintei Taine a Cununiei i pentru a nu strni oarecum zmbetul ironic, exprimarea Apostolului este ndulcit" prin formula femeia s respecte pe brbat!".

Contextul n care Sfntul Apostol statuteaz relaiile dintre soi i n care trebuie neleas reglementarea dat este n Hristos i n Biserica". Ce nseamn aceasta? nseamn c, n universul credinei, lucrurile dobndesc semnificaii mult mai nalte, greu de descifrat pentru o minte legat prea mult i prea tare de teluric, de plcerile lumeti, de dorinele trupeti. n Hristos i n Biseric" nseamn s nelegem lucrurile aa cum le nelege Hristos, dintr-o perspectiv eminamente spiritual, i aa cum le-a transmis i propovduit nealterat Biserica.

Pentru credina i spiritualitatea ortodox, temerea de Dumnezeu constituie o virtute a vieii cretine. n Psalmul 110, 10 citim c nceputul nelepciunii este frica de Domnul"'. Aceasta echivaleaz cu sentimentul contientizrii existenei i lucrrii lui Dumnezeu, ca o instan moral absolut, de la care fiecare i primete nc din via i i va lua plenar dup sfritul acesteia i mai ales n viaa viitoare i venic, plata ostenelilor sale, adic rsplata pentru faptele bune sau osnda pentru pcatele i frdelegile svrite n timpul vieii acesteia. Atta timp ct triete dup propria sa voie i poft, omul nu se teme de Dumnezeu, ci doar de lumea i de oamenii n i ntre care triete, ca nu cumva acestea s i fie obstacole n calea mplinirii sale personale. n momentul n care, fie prin intermediul unor evenimente fericite, fie negative, realizeaz rolul lui Dumnezeu n viata sa, ncepe s se team. S se team de faptul c nici mcar el nu este aa cum s-a crezut. S i contientizeze slbiciunile i vulnerabilitile sale.

ntr-o astfel de cheie duhovniceasc trebuie s fie neleas i trimiterea la teama femeii de brbat". Dac ntr-o relaie, ntr-un cuplu sau ntr-o familie, nu este prezent Hristos, cei doi parteneri sau soi le privesc pe toate pur uman, cutnd fiecare dintre ei s i dobndeasc, n mod egoist i ptima, plceri i mpliniri prin intermediul celuilalt. Abia atunci se pune problema folosirii egoiste a sentimentelor i slbiciunii celuilalt, a profitrii de buntatea i supunerea acestuia. Atunci doar se stabilete o ierarhie a poftelor i dorinelor, a trebuinelor i a nevoilor, precum i o ierarhie a beneficiarilor acestora. De altfel, ntr-o astfel de relaie, partenerul i pierde una dintre cele mai importante caliti ale sale, aceea de subiect liber al unei relaii egal mprtite, transformndu-se, pentru cellalt, ntr-un obiect de satisfacere sau de mplinire a poftelor i plcerilor sale.

Teama sau temerea femeii cretine nu are, aadar, sensul de team a unei roabe fa de proprietarul ei i al copiilor lor, aa cum se ntmpla n lumea veche, nici aceea a slugii fa de stpnul i superiorul ei, ci teama de a nu ntrista pe alesul ei ntru Domnul, care, n fiecare moment i n fiecare clip a vieii lui, caut s i aduc bucurie i s contribuie la dobndirea mntuirii ei, nesuprn-du-o i nentristndu-o cu nimic, niciodat.

12.RELAIA CONJUGAL - EXPRESIE A IUBIRII I DRUIRII

Iubirea cretin depete orice alt form de iubire. Ea nu are nici o limit pozitiv, pentru c tinde a deveni infinit, ca i Izvorul ei infinit Dumnezeu Iubire. La acest fapt se refer Mntuitorul Hristos, atunci cnd spune c nu exist dragoste mai mare dect a-i da cineva viaa pentru aproapele su. Iubirea cretin, eliberndu-se de tot ceea ce este trupesc i imperfect n ea, devine iubire curat i deplin, un sacrificiu i o druire de sine, pentru fericirea i sporul duhovnicesc al persoanei iubite. In cstorie, o ct mai deplin adaptare sexual a soilor e necesar, dar nu e suficient. Cu alte cuvinte, nu e de ajuns ca doi soi s formeze un cuplu perfect care s nchine adevrate imnuri de voluptate pe altarul sexualitii, pentru ca ei s, se poat numi doi soi fericii.

Cstoria ideal, cstoria n adevratul, n naltul ei neles, cere mai mult: pe lng asocierea fizic, pur carnal, ea mai cere o asociere sufleteasc a partenerilor, o adaptare spiritual.

Sunt unele csnicii n care raportul sexual se practic n rstimpuri, rar, foarte rar, i care sunt pilde de cstorii fericite ; sunt pe de alt parte csnicii n care soii pun grija apropierilor trupeti pe primul plan, lsnd n umbra ignoranei sau a uitrii partea sufleteasc. Ei bine, n cea mai mare parte a csniciilor de acest fel ,fericirea adevrat e sau foarte redus, sau inexistent i csnicia nu prezint nici o trinicie de viitor. Aceasta din pricin c pe cei doi parteneri nu i apropie, nu ii leag nimic altceva dect dorina sexual. Ei se doresc i... se iubesc. Iubirea lor are ns un fond pur sexual. Ei nu se simt cu adevrat fericii dect n clipele apropierilor sexuale. De ndat ns ce desftrile trupeti s'au irosit, iubirea lor se risipete ca un abur. Incontestabil factorul sexual are n cstorie o mare importan. De aceea trebuie s i se acorde importana cuvenit; nu trebuie ns s se lase nepsrii partea sufleteasc i pe ct posibil s i se acorde i acesteia o preuire cel puin egal.

Sfntul Apostol Pavel, n Epistola ntia ctre Corinteni, adreseaz soilor cretini urmtorul sfat: Cap. 7 Despre casatorie, necasatorie si vaduvie.

Ct despre cele ce mi-ai scris, bine este pentru om s nu se ating de femeie. Dar din cauza desfrnrii, fiecare s-i aib femeia sa i fiecare femeie s-i aib brbatul su. Brbatul s-i dea femeii iubirea datorat, asemenea i femeia brbatului. Femeia nu este stpn pe trupul su, ci brbatul; asemenea nici brbatul nu este stpn pe trupul su, ci femeia. S nu v lipsii unul de altul, dect cu bun nvoial pentru un timp, ca s v ndeletnicii cu postul i cu rugciunea, i iarai s fii mpreun, ca s nu v ispiteasc satana, din pricina nenfrnrii voastre. i aceasta o spun ca un sfat, nu ca o porunc. Eu voiesc ca toi oamenii s fie cum sunt eu nsumi. Dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul aa, altul ntr-alt fel. Celor ce sunt necstorii i vduvelor le spun: Bine este pentru ei s rmna ca i mine. Dac ns nu pot s se nfrneze, s se cstoreasc. Fiindc mai bine este s se cstoreasc, dect s ard. Iar celor ce sunt cstorii, le poruncesc, nu eu, ci Domnul: Femeia s nu se despart de brbat! Iar dac s-a desprit, s rmn nemritat, sau s se mpace cu brbatul su; tot aa brbatul s nu-i lase femeia. Celorlalti le griesc eu, nu Domnul: Dac un frate are o femeie necredincioas, i ea voiete s vieuiasc cu el, s nu o lase.i o femeie, dac are brbat necredincios, i el binevoiete s locuiasc cu ea, s nu-i lase brbatul. Cci brbatul necredincios se sfinete prin femeia credincioas i femeia necredincioas se sfinete prin brbatul credincios. Altminterea, copiii votri ar fi necurai, dar acum ei sunt sfini. Daca ns cel necredincios se desparte, s se despart. In astfel de imprejurare, fratele sau sora nu sunt legai; cci Dumnezeu ne-a chemat spre pace. Cci, ce stii tu, femeie, daca ii vei mntui brbatul? Sau ce tii tu, brbate, dac i vei mntui femeia? Numai c, aa cum a dat Domnul fiecruia, aa cum l-a chemat Dumnezeu pe fiecare, astfel s umble. Si aa rnduiesc n toate Bisericile. Ct despre feciorie, n-am porunca de la Domnul. V dau ns sfatul meu, ca unul care am fost miluit de Domnul sa fiu vrednic de crezare. Socotesc deci ca aceasta este bine pentru nevoia ceasului de fa: Bine este pentru om s fie aa. Te-ai legat de femeie? Nu cuta dezlegare. Te-ai dezlegat de femeie? Nu cuta femeie. Dac ns te vei nsura, n-ai greit. Fecioara, de se va mrita, n-a greit. Numai c unii ca acetia vor avea suferina n trupul lor. Eu ins v cru pe voi. Si aceasta v-o spun, frailor: C vremea s-a scurtat de acum, aa nct i cei ce au femei s fie ca i cum n-ar avea. ... Dar eu vreau ca voi s fii fr de grij. Cel necctorit se ingrijeste de cele ale Domnului, cum s plac Domnului. Cel ce s-a cstorit se ingrijete de cele ale lumii, cum s plac femeii. i este mparire: i femeia nemritat i fecioara poart de grij de cele ale Domnului, ca s fie sfnt i cu trupul i cu duhul. Iar cea care s-a mritat poart de grij de cele ale lumii, cum s plac brbatului ... Aa c, cel ce i mrit fecioara bine face; dar cel ce n-o mrit i mai bine face. Femeia este legat prin lege atta vreme ct triete brbatul ei. Iar dac brbatul ei va muri, este liber s se mrite cu cine vrea, numai ntru Domnul. Dar mai fericita este dac rmne aa, dup prerea mea. (1 Cor. 7)

Tinerii intr ntr-o relaie de prietenie, cutnd fiecare s i mplineasc, alturi de cealalt persoan, poftele sau tensiunile sale fizice i psihice. Sub influena unui spirit mult prea permisiv, sftuii s practice relaii libere", fr responsabiliti morale i fr preocupare imediat de a-i da vreuneia dintre ele caracterul de relaie familial, ei se avnt n explorarea plcerilor pe care le poate oferi trupul.

Dac pun bazele unei familii, idealurile cretine de nfrnare i ascez, de post i abstinen li se par uitate, inutile.

ntr-o astfel de situaie se pune n mod firesc ntrebarea: mai are vreun rost postul i nfrnarea, i nu doar de la mncruri, ci i de la plcerile trupeti, i mai poate fi ea astzi respectat? Se mai pot nfrna partenerii sau soii perioade mai mari, cum ar fi asprul interval al posturilor rnduite de Biseric?

Un rspuns ni-1 ofer Printele Arsenie Papacioc, care adesea repeta un adevr, i anume faptul c omului de astzi i mai ales tinerilor de astzi le lipsete spiritul de jertf, de sacrificiu, puterea de mpotrivire fa de pcat i dorina de angajare n slujba respectrii i mplinirii unor nalte idealuri. Sau, cum spunea acelai duhovnicesc printe, mntuirea nu se ia cu miorliala, cu mial, ci se dobndete prin lupt i cu eroism!".

Aadar, respectarea unui program duhovnicesc nalt n via este o dovad de eroism, la care tot mai puini se angajeaz. Este calea desvririi cretine, a nfrnrii i nevoinelor aspre, o cale pe care Mntuitorul a anunat-o a fi strmt i aspr, brzdat de lacrimi de renunare, pe care pesc spiritele eroice, persoanele care triesc nu n robia apstoare a trupului, ci n libertatea cultivrii duhului, i care vor primi rsplat nsutit i nmiit din partea lui Dumnezeu. Prin urmare, pentru cei interesai nu de procurarea plcerilor carnale, ci a celor duhovniceti, abstinena conjugal este un exerciiu ascetic de voin, o exersare i o cultivare a puterilor i facultilor spirituale ale vieii umane. Pentru acetia, pofta natural este convertit n sete duhovniceasc, postul este un timp privilegiat al descoperirii bucuriilor spirituale, n mod deosebit, aa cum Sfntul Apostol Pavel o recomanda, prin ndeletnicirea cu postul i cu rugciunea. Pe acetia, credina noastr i socotete adesea a fi ngeri pmnteti" i oameni cereti".

Totui, pentru cei care nu sunt exersai trupete i duhovnicete, pentru cei ce sunt prea lipii de cele materiale i ataai de cele senzuale, care este calea de urmat pn vor ajunge i ei la descoperirea celor nalte? Acetia, arat Apostolul neamurilor", trebuie s caute nelegerea i linitea cminului, pentru ca nu cumva nfrnarea unuia s fie prilej de ispit, de poticnire i cdere pentru cellalt, odat ce, potrivit nvturii de credin ortodox, iubirea este virtutea culminant, mult mai nalt chiar i dect postul, rugciunea i nfrnarea.

Tlcuind sfatul Apostolului Pavel, Sfntul Ioan Gur de Aur spune c omul nenfrnat, omul ahtiat dup plceri, omul care nu se abine de la femeia sa nici n vremea postului i nici n alte vremi asemntoare, nu-i pedepsit, dar nu-i nici ludat (I Cor. 7,5). Pavel a fcut pogormntul acesta att de mare fa de cei cstorii din pricina slbiciunii voinei noastre, din pricina lipsei de atenie asupra noastr nine". i tot Sfntul Ioan identific, cu mult discernmnt duhovnicesc, soluia: Ce s fac, m poate ntreba cineva, dac brbatul meu nu-i poate stpni poftele, iar eu vreau s m nfrnez?

- Trebuie s te pleci neaprat poftelor lui. Chiar dac n-ai vrea s faci aceasta, dulcele lan al cstoriei, ce te nctueaz, te trte dup poftele soului i te trage ctre cel cu care dintru nceput te-ai legat. Dac te mpotriveti i rupi lanul, nu numai c nu scapi de lanuri, dar mai eti i deplin pedepsit.

Femeia care vrea s se nfrneze fr voia brbatului ei, nu numai c pierde rsplata nfrnrii, dar va da socoteal naintea lui Dumnezeu i de cderea lui n adulter i va fi mai vinovat dect brbatul ei.

-Pentru ce? Pentru c, lipsindu-1 de legturile trupeti, la care-i d dreptul legea cstoriei, 1-a mpins spre prpastia desfrnrii. Dac unei soii nu-i este ngduit s triasc n nfrnare nici mcar scurt vreme, fr voia brbatului ei, poate fi, oare, iertat soia care lipsete necontenit pe soul ei de uurarea ce i-o d cstoria? (...). Ar trebui s judeci aa nainte de a te cstori, nu dup ce te-ai cstorit".

Pentru el, ca i pentru Sfntul Apostol Pavel, cruia i aparin cele mai frumoase cuvinte despre darurile iubirii cretine, din celebrul imn al dragostei (I Cor. 13, 1-8) i ca, de altfel, pentru ntreaga credin cretin, pacea i armonia conjugal sunt cele mai importante valori ale familiei i darurile cele mai de pre pe care i le pot oferi reciproc soii sau, ntr-o alt exprimare, iubirea este virtutea atotcuprinztoare, care le adun pe toate celelalte i care trebuie s conduc, pn la urm, la toate celelalte. Soului sau soiei mai nclinate spre nfrnare i rmne calea rbdrii i a rugciunii, a smereniei i a jertfei de sine, cu sperana c Dumnezeu va ntoarce i pe cellalt, descoperindu-i frumuseile vieii cretine. Iar celor de triesc predilect n registrul inferior al trupului i al plcerilor lui, nu le rmne dect s lupte i s spere c, prin nevoin mai intens i prin voin ferm, vor descoperi plcerile cele nalte ale sufletului, adevratele comori ale spiritului, virtuile cele aductoare de real bucurie i mplinire, ntre care i abstinena sau nfr-aarea trupeasc i sufleteasc.

13. ARMONIA SUFLETEASC N CSTORIE

Familia cretin este o coal a iubirii i druirii, un mediu al ascezei i nevoinei, al mplinirii i desvririi. Din aceast cauz, ea are de nfruntat numeroase ispite. Armonie sufleteasc. Iat o ndatorire pe oare din pcate prea puini din cei cstorii se nvrednicesc s ,o cunoasc sau s o ptrund. Se spune eu atta uurin: Sunt fericit n csnicie", nct ascultnd acest murmur de mulumire al celor cstorii, ai crede c tot pmntul e un paradis de fericire i c procesele de divor sunt nite alctuiri perimate i inutile, care zadarnic mai fac umbr pmntului. Dac ns am ncerca s facem o triere a acelora care cu atta uurin i trmbieaz fericirea, am gsi desigur c cea mai mare parte e alctuit din acei nsurei, cari n avntul i incontiena lor, pun toat preuirea fericirii lor casnice pe seama desftrilor fizice, uitnd sau nevoind s tie c n csnicie mai e nevoie i de o armonie sufleteasc.

Sunt pe de alt parte din aceia cari dei triesc bine i se iubesc, dei au tiut s cultive i partea de acord sufletesc mutual, se simt totui nefericii. Ei cred c partida lor a fost un eec, cnd n realitate e departe de a fi.

Dac ateptai mereu s fii iubii, nu vei fi niciodat fericii. Un moment vei fi iubii, dar n urmtorul nu tii ce se va ntmpla. Vrei s fii fericii? Nu cerei s fii iubii, dar iubii voi, zi i noapte, i v vei fi fericii. Oamenii nu vor gsi soluie la problema iubirii dect atunci cnd i vor schimba felul de a se privi pe ei nii. Cauza tuturor dezordinilor i exceselor const n faptul c brbaii nu au nvat niciodat cum s priveasc femeile, iar femeile cum s i considere pe brbai. Dac brbatul consider femeia ca pe o femel, ca pe un obiect de plcere, el i determin acesteia deja comportamentul i va fi obligat s suporte consecinele. Mntuitorul Hristos spunea: S-i fie ie dup credina ta." Nu trebuie s ndjduieti c vei avea parte de fericire dac nu i vei reconsidera atitudinea fa de persoana iubit. S lum un cuplu i s privim cum se petrec lucrurile n general.

Dimineaa, soul pleac la lucru: La revedere drag... La revedere drag..." Ei se mbrieaz, dar cu rceal, gndindu-se la altceva. Imediat ce ua se nchide, femeia ncepe s bombne: Ce prostie am fcut s m cstoresc cu sta! Este un ratat, un incapabil, un nendemnatic... In timp ce vecinul, cnd i vd maina i felul n care i mbrac soia: blnuri, bijuterii... Ah! Ce nenorocire!" i ea ncepe s urle, s se lamenteze, s bombne: Nu, nu mai pot suporta o asemenea situaie. Cnd va reveni disear, va vedea, va auzi!" i astfel ea se pregtete; ntreaga zi ea tun i se otrvete...

Soul, la rndul lui, spune i el: Ah, aceast... , de ce am fcut prostia de a m cstori cu ea? Este att de banal, de proast! Nu se gndete dect s se plimbe prin magazine cu cinele ei sau s stea prin cofetrii cu prietenele ei. Ea nu face nimic, n timp ce eu muncesc n praf, n zgomot, pentu a ctiga civa bnui. Dar acest lucru nu poate dura, va vedea ea cnd m voi ntoarce!" Deci ei au bombnit fiecare n parte i seara cnd se se vor ntlni, se vor distruge... A doua zi vor rencepe...

Dar iat cum se pot desfura lucrurile dac brbatul i femeia accept s schimbe puncte de vedere.

Dimineaa, n clipa n care se despart, soul i soia se mbrieaz mai tandru, mai clduros. i cnd el a plecat, ea va spune: Vai sracul, cnd m gndesc la sacrificiile pe care le face pentru mine! Cum de s-a cstorit cu mine? Este un om att de corect, att de nobil, de cinstit! i mai ales ct iubire! Cum m-a mbriat! ntreaga zi lucreaz n zgomot, n praf, el se zbate pentru a-mi aduce civa bnui. Eu sunt liber, pot s m odihnesc, m pot plimba, n timp ce el nu are nici mcar un minut liber pentru a rsufla. Dar i voi pregti lucruri bune pentru disear cnd va reveni." i astfel, ea se gndete la el toat ziua i este fericit. El, la rndul lui, i spune: De ce m-am nsurat cu ea? Este o victim: toat ziua lustruiete, se ocup de copii, spal, nu are niciodat timp s se plimbe. Eu merg la bar cu prietenii, discut cu ei iar ea sraca rmne singur acas ntreaga zi... Ah! ntr-adevr, este o femeie de ndejde, nu o s las lucrurile aa." i cumpr flori, un cadou pentru a-i face o surpriz, i seara, cnd se ntlnesc, sunt fericii, se mbrieaz, se giugiulesc! Ct iubire!

n realitate, n aceste dou poveti, soii i soiile nu erau mai buni unul dect altul, poate n mintea lor aveau un punct de vedere diferit, o viziune a lucrurilor diferit. Este att de uor s repari acest lucru! Pe tine nsui nu te poi schimba att de uor, dar dac i schimbi punctul de vedere, tot restul se schimb.

Puini sunt aa dar soii cari i pot da seama de natura adevratelor satisfacii cari trebuiesc ateptate de la cstorie.

Pentru c o cstorie nseamn un contact permanent cu viaa, cu greutile ei, soii vor trebui s tie cum s-i mpart bugetul i cum s-i nfrumuseeze cminul, pentru a se simi ct mai bine n calda lui intimitate.

Toate acestea trebuie s le mplineasc ei, ntr'o strns colaborare. Nici unul din soi nu poate realiza singur o cstorie perfect. In cstorie fiecare are menirea lui, rostul lui. Ei trebuie s-i uneasc aa dar toate nzuinele, ntr 'o tendin comun. Aceasta necesit se nelege o adevrat art: arta de a cultiva fericirea casnic".Ceea ce Dumnezeu a unit, omul s nu despart.

ARHIM. EFREM: Soii ortodoci trebuie s fie contieni de faptul c amndoi se mprtesc de pcat i de greeli. Trebuie ns ca la baza familiei s fie o comuniune n Hristos prin taina Bisericii este foarte important! Ceea ce Dumnezeu a unit omul s nu despart. Nu cred c este posibil vreo cstorie fr acordul lui Dumnezeu. Dac Dumnezeu nu dorete unirea a doi tineri, cstoria nu are loc: ori moare vreunul dintre logodnici, ori se despart, ori rmn necstorii i astfel nu se mai ajunge la taina cstoriei. Dac se ajunge ns la cstorie nseamn c aceasta este acceptat de Dumnezeu fie c unirea este bine-plcut Lui, fie c este doar acceptat. De aceea, contieni de aceasta, soii trebuie s se tolereze, s fie ngduitori unul cu cellalt. Iar seara trebuie s discute despre ntmplrile din timpul zilei, dnd fiecare explicaii pentru a nu exista nenelegeri.

Soul trebuie neaprat s dovedeasc n mod practic soiei c o iubete. Firea femeii este att de slab, nct ndat ce vede c soul arat o oarecare amabilitate unei alte femei, fie coleg de serviciu, fie prieten, n sufletul ei se aprinde invidia. Nu pentru c ar fi o pornire ptima ci, din pricina dragostei ce i-o poart soului, dorete ca acesta s-i aparin n ntregime. Mai mult, femeia devine invidioas chiar dac soul arat dragoste mamei lui. Dac i spui: Bine, dar este mama lui care l-a nscut, l-a crescut, i-a fost alturi atia anii ea rspunde: Da, dar o iubete pe ea mai mult dect pe mine!. Toate femeile asta rspund. De aceea soul trebuie, prin tandree, s gseasc butonul de mblnzire a soiei. Noi, monahii, prin modul nostru de via nu avem experiena femeilor, ns epitrahilul sfintei spovedanii ne-a dezvluit foarte multe taine din sufletul femeii. Un alt lucru pe care l constatm este acela c femeia, dup naterea primului copil, nu mai dorete att rolul sexual al soului, ct tandreea i afectivitatea acestuia. De aceea soul trebuie s cunoasc acest lucru i s fie tandru cu soia sa.

Niciodat nu trebuie ca soul s-i fac observaie soiei n prezena altora, pentru c de multe ori, din egoism, soii i mustr soiile mai ales n prezena propriilor rude.

Sau, dac soia d telefon soului la serviciu, acesta s nu-i rspund rstit: Las-m, n-am timp acum!, vorbindu-i cu asprime. Ci s-i spun: Iubito, am treab acum, ns te voi suna eu puin mai trziu. Soia trebuie s tie ntotdeauna c soul o iubete i se gndete la ea n orice clip, trebuie s simt c n inima lui ea este pe primul loc. Cnd soia va nelege i se va convinge c soul o iubete, atunci devine de bunvoie aternut picioarelor lui, gata de orice jertf.

Soia, de multe ori, are fa de so un comportament copilros. De multe ori face mofturi i nazuri de copil mic. Tu, ca so, trebuie s te cobori la mintea ei, s nu-i dispreuieti cererile, s ncerci s i le satisfaci i astfel s aduci echilibrul n familie, deoarece n familie toat atenia trebuie ndreptat ctre mdularul cel slab (firav, neputincios, n.n.) care este femeia.

Dac femeia nu simte tandreea soului, golul din inima ei nu va fi umplut nici de dragostea prinilor, nici a propriilor copii. Att de mare e taina cstoriei, nct golul creat n inima femeii de lipsa afectivitii soului nu poate fi umplut nici mcar de dragostea propriilor copii! Soiei nu trebuie s-i ascundei nimic, pentru c va veni vremea cnd vei fi descoperii. S-i spunei totul i s v consultai cu ea n toate. Nu e bine ca soia s afle cele ascunse ale voastre de la rude, de la colegi, ori de la prieteni. S tii c firea femeiasc este pururea bnuitoare, suspicioas. Tot timpul se ndoiete i se ntreab: Oare m iubete soul? Iar dac va gsi motive de suspiciune, devine fiar. De aceea, trebuie s tii c singurul lucru care o poate cuceri i poate uni familia este tandreea. Soul ideal nu o strig pe soie pe nume. Dup cstorie, adevratul nume al soiei trebuie s fie doar iubito. Atunci cei doi vor fi cu adevrat trup i suflet.

Dac i greete cu ceva soia, nu-i rspunde pe loc, atunci cnd eti dominat de mnie, ci seara, n dormitor cnd vei fi singuri, s-i spui cu blndee: tii, iubito, azi m-ai ntristat cu cutare lucru. Iar dac i ari blndee i va pare ru, va plnge i i va cere iertare.

Dac soul pleac undeva i uit s-i spun soiei, iar aceasta afl de la colegii de serviciu, de exemplu, att de mare este rana sufleteasc pricinuit de faptul c nu este ea prima creia soul s-i spun despre acest lucru, nct cu greu i revine. Este nevoie, deci, de mult atenie. Dac soia va nelege c soul i este alturi, atunci este capabil de orice jertf. Firea feminin are nevoie de cea a brbatului. Vedei, chiar i la mnstirile de maici, dac nu exist un duhovnic bun, singure nu pot spori. ntotdeauna firea femeiasc are nevoie de sprijinul firii brbteti.

Aadar, pe ct putei, trebuie s v rugai mpreun acas. Rugciunea fcut n comun unete familia. Dac putei, dimineaa rugai-v mpreun, iar seara facei mpreun Pavecernia.

E bine ca soii s se spovedeasc la acelai duhovnic i s se mprteasc la aceeai Sfnt Liturghie, s mearg amndoi la aceeai biseric. Acesta este un lucru care i unete foarte mult.

Temelia cstoriei este mpreuna pire pe drumul credinei. Altfel toate sunt n zadar.

Cateva sfaturi ale psihologului pentru relatia sau casnicia ta

14. PRIETENI DE FAMILIE

Pitagora n nelepciunea sa, recomand s nu strngem mna la prea muli prieteni, i aceia s fie bine alei.

Fiecruia din noi i place ca fiind cstorit, s aib cas deschisa prietenilor. A ntreine dup, cstorie relaii amicale cu vechii prieteni, a-i face noi prietenii, a-i lrgi cercul cunotinelor, e lucru frumos i civilizat pe care fiecare om i-1 dorete.

Prietenii bunii pot aduce ntr-o csnicie sfatul i mulumirea, prieteni rii, pot aduce cu ei odat discordia i ispita.

S vedem doar cteva din pricinile de nenelegeri pe cari le pot aduce n cmin, prieteniile ru alese.

Prietenii mondeni

Vorbim aici de o categorie de prieteni care prin prezena lor pot tulbura linitea familiei, n deosebi a acelor familii modeste n care mrinimia lor s-au ncumetat s coboare... E vorba de acei mondeni", cstorii sau nu, cari i pot permite s duc o via pe picior mare" i crora, (dintr'un sentiment de orgoliu cel mai ades) le place s onoreze cu prietenia lor acele csnicii umile, n cari felul de via e modelat dup modesta leaf a soului i n care exist o atent proporionare a cheltuielilor cu venitul.

Putem ilustra acestea printr'o pild:

Doi foti colegi de coal se regsesc dup muli ani. S le zicem Trbu unuia, Radulian celuilalt. Trbu era copilul unui umil dogar; Radulian, copilul judectorului din mica provincie unde copilriser mpreun.

Ce mai faci tu m Trbu?" Ce s fac m Raduliene? Am terminat i eu Academia i acum am slujb la o societate. Da tu" Eu! Magistratur. Prim-procuror la Tribunal. N'ai auzit de numele meu?" Ba da, cum de nu... prin gazete... Da nu tiam. Care va s zic tu eti la". Eu m, E bine s tii. Poate... vreodat,..". Las gluma, zi Doamne ferete. Sunt doar om cstorit i cuminte..."nsurat carevaszie...".2 ani la toamn. Da tu?"

Eu la fel. Da n'am nici 6 luni''.

... i aa, din vorb n vorb, cei doi prieteni, cuprini de nostalgia copilriei, hotrsc s se vad mai des, s se viziteze cu nevestele... Ei, cum facem, cnd ne vedem i unde? Venii voi sau venim noi la voi!"

Las c venim noi, Raduliene'' se grbete s rspund Trbu, gndindu-se c modestul lui cmin nu ar fi de loc propice unor att de distini oaspei. Bun, atunci v ateptm". Cnd?" tii ceva? Mine sear am un fel de sindrofie, cu muzic... cu joc de cri... Vin mai muli prieteni cu nevestele. Venii i voi. O s v simii bine''.

...i iat-1 pe modestul nostru Trbu, nsoit de doamna Trbu, sunnd la ua prietenului Radulian.

Saloane vaste... lumin mult... covoare moi... fotolii adnci... lux... Domnii discut ntr'un salon... Doamnele ntr'alt salon. Afar, pe o teras minunat, se joac bridge". Dup prezentrile de rigoare, D-l Trbu ia loc n cercul domnilor, doamna Trbu n cercul doamnelor... Se discut aici de toalete scumpe, de baluri, de ceaiuri, de premiere. Soia funcionarului se simte mic. umilit. Ea nu poate avea nici un cuvnt n aceste discuii n care se vorbete de modele originale de la Paris", de toalete de zeci de mii de lei... Rochia de pe dnsa i-a cusut-o singur... Dac ar ti doamnele acelea... Dar, cum nu i-ar dori i ea o toalet scump, un model original de la Paris?... Premiere... Cum n'ar vrea s mearg i dnsa odat la o premier... Baluri... Ce n'ar da s mearg i dnsa odat la un bal? Dar brbatul su nu-i poate drui nici una din aceste bucurii care mgulesc att de mult inima unei femei... Leafa lui e mic... De abia se ajung pentru cheltuielile casei i pentru chirie...

...i n timp ce doamnele continu a discuta, n sufletul mulumit i netiutor pn aici al acestei femei, se produce o reaciune tainic... o revolt nbuit...

De ce ele s aib parte de toate aceste mulumiri i eu nu ? De ce eu s ndur lipsuri i s nu m pot bucura de frumuseea vieii, acum cnd sunt tnr? De ce? Nu sunt i eu femeie ca i ele!

O mn cald, o trezete din. vis-ul gndirii. El. Mergem? E trziu. Mine am slujb".

...i cei doi soi pornesc pe jos ispre cminul lor. Tac. Parc ar fi suprai unul pe altul. Parc i ascund unul altuia ceva. Ajung acas. Amndoi ncearc un sentiment curios... fiecare n sinea lui... Cminul acela modest care cu cteva ore nainte le prea att de atrgtor i de cald, le pare acum strmt. Se simt parc ... nbuii ntre pereii lui.. Mobila li se pare srac...Lumina lmpii, trist ca de opai... saloanele n care fuseser... Covoarele... Fotoliile... mobila... lumina strlucitoare...

Dup mult timp, ea rupe tcerea apstoare: Mergem i noi.la balul presei?" Dar bine draga mea, nu ai toalet" S-mi faci''.Cu ce bani?" Cu ce tii. Nu-mi pas. Nu m mai intereseaz c ai sau n-ai. S-mi faci toalet... s m duci la baluri... la premiere... N-am vzut o premier n viaa mea... Da ce sunt eu, o sclav? Altele se distreaz i petrec n lux i eu m chinuesc toat ziua cu treburile casei i cu buctria. Da cu ce am greit? Da la ce bun s-mi mnnc sntatea i tinereea aici, ntre pereii tia?"

...i nvinuirile i preteniile curg val, n timp ce bietul Trbu amuit, nedumerit, i blestem ceasul n care s-a ntlnit cu prietenul Radulian...

Din clipa aceea csnicia lor nu se mai poate bucura de tihna i de mulumirea pe care o avusese pn atunci. Contactul cu lumea elegant i cu viaa de lux a saloanelor, a trezit n sufletul acelei femei modeste i fericite pn a nu cunoate aceste frumusei, un sentiment de orgoliu unit cu nenfrnata dorin de a tri i ea acea via de vis. Femeia e asemeni celui stpnit de patimi, care odat aflnd plcerea drogului, nu se mai poate lipsi de el. A-l lipsi de acest bun, nseamn a-l face s sufere ngrozitor i s caute cele mai nengduite mijloace pentru a i-1 cpta, A lipsi pe femeie de aceste bucurii visate, nseamn a face aproape acelai lucru...

Totul depinde i de felul n care soul va nelege s reacioneze n faa preteniilor ridicate de soia ,sa. Refuznd cu drzenie a-i mplini dorinele, certurile se vor ine lan, pentru ca pn la urm, femeia cuprins de o dorin de rzbunare mpotriva acestor ngrdiri, s gseasc modalitatea (orict de neingduit ar fi aceasta), pentru a-i mplini nzuinele.

i aceasta nc nu e tot ce poate fi mai ru.

Se mai poate ntmpla ca soul, fie din prea mult afeciune pentru femeia sa, fie din team de a nu da loc la certuri, fie dintr'o dorin comun de a pstra mai departe legturile mondene, s accepte cerinele soiei i s se grbeasc a i le mplini, cu orice sacrificii. S zicem c e casier la o instituie, sau c are una din acele profesiuni cari fac s-i treac zilnic prin mn importante sume de bani publici. Ispitit de dorina de a mplini visele soiei sale i va nsui o mic parte din acei bani, cu cele mai curate gnduri i cu legmntul cald i pios, ca la prima leaf s-i puie la loc. Lefurile ns abia vor putea s umple alte goluri i el nu va mai putea pune la loc nimic din ce a luat, ba dimpotriv, va lua mai departe. Ea purtnd toalete luxoase modele originale de la Paris, el miznd la jocul de cri sume fabuloase, oamenii acetia de o exemplar modestie i puritate sufleteasc "pn ieri, vor trece n societatea luxoas n care i vor pierde nopile, drept oameni de lume" n faa crora toi se vor nclina cu respect, fr s se ntrebe nimeni ns care e proveniena bnetului pe care ei l risipesc cu o drnicie de nabab. i sfritul va fi trist.Poate c pilda are o not de exagerare tocmai pentru a arta imaginea zdrniciilor i ale pornirilor nevrednice de tot soiul, pe care le pot provoca prieten


Recommended