+ All Categories
Home > Documents > Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

Date post: 16-Jul-2015
Category:
Upload: madeleinez7
View: 511 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
71
 CODUL CIVIL DIN 17/07/2009  - extras – DISPOZIŢII APLICABILE ÎN A!E"IAL D"EP!ULUI #AILIEI CA"!EA I DESP"E PE"SOANE$% &' !I!LUL II PE"SOANA #IZIC( CAPI!OLUL I Ca)a*+tatea *+,+. a )ersae+ +*e SECŢIUNEA 1 Ca)a*+tatea 3e 4s+5. N5+6e Art. 34. - Capacitatea de folosinţă este aptitudinea persoanei de a avea drepturi şi obligaţii civile. D6rata *a)a*+t.5++ 3e 4s+5. Art. 35. - Capacitatea de folosinţă începe la naşterea persoanei şi încetează odată cu moartea acesteia. Dre)t6r+e *)+66+ **e)6t Art . 3. - !r epturile copilului sunt recun oscute de la concepţiune" îns ă numai dac ă el se naş te viu. !ispoziţiile art. 4#$ referitoare la timpul legal al concepţiunii sunt aplicabile. SECŢIUNEA a 2-a Ca)a*+tatea 3e exer*+5+6 N5+6e Art. 3%. - Capacitatea de e&erciţiu este aptitudinea persoanei de a înc'eia singură acte (uridice civile. Î*e)6t6 *a)a*+t.5++ 3e exer*+5+6 Art. 3). - *#+ Capacitatea de e&erciţiu deplină începe la data c,nd persoana devine ma(oră. *$+ ersoana devine ma(oră la împlinirea v,rstei de #) ani. S+t6a5+a +r66+ *.s.tr+t Art. 3. - *#+ /inorul dob,ndeşte" prin căsătorie" capacitatea deplină de e&erciţiu. *$+ 0n cazul în care căsătoria este anulată" minorul care a fost de bună- credinţă la înc'eierea căsătoriei păstrează capacitatea deplină de e&erciţiu. Ca)a*+tatea 3e exer*+5+6 at+*+)at. Art. 41. - en tru motive temeinice" instanţa de tutelă poate recun oaşte minorului care a împlin it v,rsta de # ani capacitatea deplină de e&erciţiu. 0n acest scop" vor 2 ascultaţi şi părinţii sau tutorele minorului" lu,ndu-se" c,nd este cazul" şi avizul consiliului de familie. Ca)a*+tatea 3e exer*+5+6 restr8s. 1
Transcript
Page 1: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 1/71

 

CODUL CIVIL DIN 17/07/2009 - extras –

DISPOZIŢII APLICABILE ÎN A!E"IAL D"EP!ULUI #AILIEI

CA"!EA I

DESP"E PE"SOANE$%&'!I!LUL II

PE"SOANA #IZIC(

CAPI!OLUL ICa)a*+tatea *+,+. a )ersae+ +*e

SECŢIUNEA 1Ca)a*+tatea 3e 4s+5.

N5+6e

Art. 34. - Capacitatea de folosinţă este aptitudinea persoanei de a avea drepturi şi obligaţii civile.

D6rata *a)a*+t.5++ 3e 4s+5.

Art. 35. - Capacitatea de folosinţă începe la naşterea persoanei şi încetează odată cu moartea aces

Dre)t6r+e *)+66+ **e)6t

Art. 3. - !repturile copilului sunt recunoscute de la concepţiune" însă numai dacă el se naş!ispoziţiile art. 4#$ referitoare la timpul legal al concepţiunii sunt aplicabile.

SECŢIUNEA a 2-a

Ca)a*+tatea 3e exer*+5+6

N5+6e

Art. 3%. - Capacitatea de e&erciţiu este aptitudinea persoanei de a înc'eia singură acte (uridice civi

Î*e)6t6 *a)a*+t.5++ 3e exer*+5+6

Art. 3). - *#+ Capacitatea de e&erciţiu deplină începe la data c,nd persoana devine ma(oră.*$+ ersoana devine ma(oră la împlinirea v,rstei de #) ani.

S+t6a5+a +r66+ *.s.tr+t

Art. 3. - *#+ /inorul dob,ndeşte" prin căsătorie" capacitatea deplină de e&erciţiu.*$+ 0n cazul în care căsătoria este anulată" minorul care a fost de bună-credinţă la înc'eierea căspăstrează capacitatea deplină de e&erciţiu.

Ca)a*+tatea 3e exer*+5+6 at+*+)at.

Art. 41. - entru motive temeinice" instanţa de tutelă poate recunoaşte minorului care a împlinitde # ani capacitatea deplină de e&erciţiu. 0n acest scop" vor 2 ascultaţi şi părinţii sau tutorele minlu,ndu-se" c,nd este cazul" şi avizul consiliului de familie.Ca)a*+tatea 3e exer*+5+6 restr8s.

Page 2: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 2/71

 

Art. 4#. - *#+ /inorul care a împlinit v,rsta de #4 ani are capacitatea de e&erciţiu restr,nsă.*$+ Actele (uridice ale minorului cu capacitate de e&erciţiu restr,nsă se înc'eie de către ace încuviinţarea părinţilor sau" după caz" a tutorelui" iar în cazurile prevăzute de lege" şi cu autoinstanţei de tutelă. 0ncuviinţarea sau autorizarea poate 2 dată" cel mai t,rziu" în momentul încactului.*3+ Cu toate acestea" minorul cu capacitate de e&erciţiu restr,nsă poate face singur acte de conseacte de administrare care nu îl pre(udiciază" precum şi acte de dispoziţie de mică valoare" cu cacurent şi care se e&ecută la data înc'eierii lor.

"e+6 6r a*te ae +r66+

Art. 4$. - *#+ /inorul poate să înc'eie acte (uridice privind munca" îndeletnicirile artistice sau sporreferitoare la profesia sa" cu încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui" precum şi cu respectarea displegii speciale" dacă este cazul.*$+ 0n acest caz" minorul e&ercită singur drepturile şi e&ecută tot astfel obligaţiile izvor,te din acestşi poate dispune singur de veniturile dob,ndite.

L+)sa *a)a*+t.5++ 3e exer*+5+6

Art. 43. - *#+ 0n afara altor cazuri prevăzute de lege" nu au capacitate de e&erciţiua+ minorul care nu a împlinit v,rsta de #4 anib+ interzisul (udecătoresc.

*$+ entru cei care nu au capacitate de e&erciţiu" actele (uridice se înc'eie" în numele acestoreprezentanţii lor legali" în condiţiile prevăzute de lege. !ispoziţiile art. 4$ alin. *#+ sunt aplicabile corespunzător.*3+ Cu toate acestea" persoana lipsită de capacitatea de e&erciţiu poate înc'eia singură actele prevăzute de lege" actele de conservare" precum şi actele de dispoziţie de mică valoare" cu cacurent şi care se e&ecută la momentul înc'eierii lor.*4+ Actele pe care minorul le poate înc'eia singur pot 2 făcute şi de reprezentantul său legal" afcazul în care legea ar dispune altfel sau natura actului nu i-ar permite acest lucru.

Sa*5+6e

Art. 44. - *#+ Actele făcute de persoana lipsită de capacitate de e&erciţiu sau cu capacitate de e&restr,nsă" altele dec,t cele prevăzute la art. 4# alin. *3+ şi la art. 43 alin. *3+" precum şi actele făc

tutore fără autorizarea instanţei de tutelă" atunci c,nd această autorizare este cerută de legeanulabile" c'iar fără dovedirea unui pre(udiciu.*$+ Cel lipsit de capacitate de e&erciţiu sau cu capacitate de e&erciţiu restr,nsă poate invoca şi sinapărare" anulabilitatea actului pentru incapacitatea sa rezultată din minoritate ori din punerinterdicţie (udecătorească.

#ra63a *+s. 3e +*a)a:+

Art. 45. - impla declaraţie că este capabil să contracteze" făcută de cel lipsit de capacitate de e&sau cu capacitate de e&erciţiu restr,nsă" nu înlătură anulabilitatea actului. !acă însă a folosit madolosive" instanţa" la cererea părţii induse în eroare" poate menţine contractul atunci c,nd apreciaceasta ar constitui o sancţiune civilă adecvată.

"e+6 6+t.5++

Art. 4. - *#+ ersoanele capabile de a contracta nu pot opune minorului sau celui pus sub inte (udecătorească incapacitatea acestuia.*$+ Acţiunea în anulare poate 2 e&ercitată de reprezentantul legal" de minorul care a împlinit v,rstaani" precum şi de ocrotitorul legal.*3+ Atunci c,nd actul s-a înc'eiat fără autorizarea instanţei de tutelă" necesară potrivit legii" aceasesiza procurorul în vederea e&ercitării acţiunii în anulare.

L++tee :+a5+e+ 3e rest+t6+re

Page 3: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 3/71

 

Art. 4%. - ersoana lipsită de capacitate de e&erciţiu sau cu capacitate de e&erciţiu restr,nsă nobligată la restituire dec,t în limita folosului realizat. !ispoziţiile art. #.35-#.4 se aplică îcorespunzător.

Crarea a*t66+ a6a:+

Art. 4). - /inorul devenit ma(or poate con2rma actul făcut singur în timpul minorităţii" atunci ctrebuia să 2e reprezentat sau asistat. !upă descărcarea tutorelui" el poate" de asemenea" să coactul făcut de tutorele său fără respectarea tuturor formalităţilor cerute pentru înc'eierea lui valatimpul minorităţii" con2rmarea actului anulabil se poate face numai în condiţiile art. #.$3 şi #.$4

SECŢIUNEA a ;-aDe*ararea <63e*.treas*. a r5++

Ca6 eera

Art. 4. - *#+ 0n cazul în care o persoană este dispărută şi e&istă indicii că a încetat din viaţă" apoate 2 declarată moartă prin 'otăr,re (udecătorească" la cererea oricărei persoane interesate" dtrecut cel puţin $ ani de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care rezultă că era în via*$+ !acă data primirii ultimelor informaţii sau indicii despre cel dispărut nu se poate stabili cu e&atermenul prevăzut în alin. *#+ se socoteşte de la sf,rşitul lunii în care s-au primit ultimele informa

indicii" iar în cazul în care nu se poate stabili nici luna" de la sf,rşitul anului calendaristic.

Ca6r+ s)e*+ae

Art. 51. - *#+ Cel dispărut în împre(urări deosebite" cum sunt inundaţiile" cutremurul" catastrofa dferată ori aeriană" naufragiul" în cursul unor fapte de război sau într-o altă împre(urare asemănăto îndreptăţeşte a se presupune decesul" poate 2 declarat mort" dacă au trecut cel puţin luni de  împre(urării în care a avut loc dispariţia.*$+ !acă ziua în care a intervenit împre(urarea c,nd a avut loc dispariţia nu poate 2 stabilitaplicabile" în mod corespunzător" dispoziţiile art. 4 alin. *$+.*3+ Atunci c,nd este sigur că decesul s-a produs" deşi cadavrul nu poate 2 găsit sau identi2cat" mpoate 2 declarată prin 'otăr,re (udecătorească" fără a se aştepta împlinirea vreunui termendispariţie.

Pr*e36ra 3e 3e*arare a r5++

Art. 5#. - oluţionarea cererii de declarare a morţii se face potrivit dispoziţiilor Codului de procivilă.

Data )re6at. a r5++ *e6+ 3+s).r6t

Art. 5$. - *#+ Cel declarat mort este socotit că a încetat din viaţă la data pe care 'otăr,rea rde2nitivă a stabilit-o ca 2ind aceea a morţii. !acă 'otăr,rea nu arată şi ora morţii" se socoteştedeclarat mort a încetat din viaţă în ultima oră a zilei stabilite ca 2ind aceea a morţii.*$+ 0n lipsa unor indicii îndestulătoare" se va stabili că cel declarat mort a încetat din viaţă în ultimcelei din urmă zile a termenului prevăzut de art. 4 sau 51" după caz.

*3+ 6nstanţa (udecătorească poate recti2ca data morţii stabilită potrivit dispoziţiilor alin. *#+ şi *$+" ddovedeşte că nu era posibil ca persoana declarată moartă să 2 decedat la acea dată. 0n acest cazmorţii este cea stabilită prin 'otăr,rea de recti2care.

Pre65+e

Art. 53. - Cel dispărut este socotit a 2 în viaţă" dacă nu a intervenit o 'otăr,re declarativă de mrămasă de2nitivă.

A6area =t.r8r++ 3e 3e*arare a r5++

Page 4: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 4/71

 

Art. 54. - *#+ !acă cel declarat mort este în viaţă" se poate cere" oric,nd" anularea 'otăr,rii prin cdeclarat moartea.*$+ Cel care a fost declarat mort poate cere" după anularea 'otăr,rii declarative de moarte" înapbunurilor sale în natură" iar dacă aceasta nu este cu putinţă" restituirea lor prin ec'ivalent. Cuacestea" dob,nditorul cu titlu oneros nu este obligat să le înapoieze dec,t dacă" sub rezerva dispo în materie de carte funciară" se va face dovada că la data dob,ndirii ştia ori trebuia să ştie că pedeclarată moartă este în viaţă.

Des*)er+rea *ert+*at66+ 3e 3e*es

Art. 55. - 7rice persoană interesată poate cere oric,nd anularea 'otăr,rii declarative de moarte" în în care se descoperă certi2catul de deces al celui declarat mort.

Pata 4.*6t. >te+tr+r a)are5+

Art. 5. - lata făcută moştenitorilor legali sau legatarilor unei persoane" care reapare ulterior 'declarative de moarte" este valabilă şi liberatorie" dacă a fost făcută înainte de radierea din regisstare civilă a menţiunii privitoare la deces" cu e&cepţia cazului în care cel care a făcut plata a cufaptul că persoana declarată moartă este în viaţă.

Dre)t6r+e >te+tr66+ a)aret

Art. 5%. - /oştenitorul aparent care a8ă că persoana care a fost declarată decedată prin 'o (udecătorească este în viaţă păstrează posesia bunurilor şi dob,ndeşte fructele acestora" c,t tireapărut nu solicită restituirea lor.

CAPI!OLUL II"es)e*t6 3atrat +5e+ 6ae >+ 3re)t6r+r e+ +erete

SECŢIUNEA 1D+s)+5++ *6e

Dre)t6r+ ae )ersa+t.5++Art. 5). - *#+ 7rice persoană are dreptul la viaţă" la sănătate" la integritate 2zică şi psi'ică" la demla propria imagine" la respectarea vieţii private" precum şi alte asemenea drepturi recunoscute de *$+ Aceste drepturi nu sunt transmisibile.

Atr+:6tee 3e +3et+*are

Art. 5. - 7rice persoană are dreptul la nume" la domiciliu" la reşedinţă" precum şi la o staredob,ndite în condiţiile legii.

Dre)t6 3e a 3+s)6e 3e s+e ?s6>+

Art. 1. - ersoana 2zică are dreptul să dispună de sine însăşi" dacă nu încalcă drepturile şi libealtora" ordinea publică sau bunele moravuri.

SECŢIUNEA a 2-aDre)t6r+e a ,+a5.@ a s..tate >+ a +ter+tate ae )ersae+ +*e

aratarea 3re)t6r+r +erete +5e+ 6ae

Art. #. - *#+ 9iaţa" sănătatea şi integritatea 2zică şi psi'ică a oricărei persoane sunt garantate şi o în mod egal de lege.*$+ 6nteresul şi binele 2inţei umane trebuie să primeze asupra interesului unic al societăţii sau al şt

Page 5: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 5/71

 

Iter+*erea )ra*t+*++ e6e+*e

Art. $. - *#+ :imeni nu poate aduce atingere speciei umane.*$+ ;ste interzisă orice practică eugenică prin care se tinde la organizarea selecţiei persoanelor.

Iter,e5++e as6)ra *ara*terer eet+*e

Art. 3. - *#+ unt interzise orice intervenţii medicale asupra caracterelor genetice av,nd drepmodi2carea descendenţei persoanei" cu e&cepţia celor care privesc prevenirea şi tratamentul magenetice.*$+ ;ste interzisă orice intervenţie av,nd drept scop crearea unei 2inţe umane genetic identice un2inţe umane vii sau moarte" precum şi crearea de embrioni umani în scopuri de cercetare.*3+ <tilizarea te'nicilor de reproducere umană asistată medical nu este admisă pentru alegerea sviitorului copil dec,t în scopul evitării unei boli ereditare grave legate de se&ul acestuia.

I,+a:++tatea *r)66+ 6a

Art. 4. - *#+ Corpul uman este inviolabil.*$+ 7rice persoană are dreptul la integritatea sa 2zică şi psi'ică. :u se poate aduce atingere inte2inţei umane dec,t în cazurile şi în condiţiile e&pres şi limitativ prevăzute de lege.

Exae6 *ara*ter+st+*+r eet+*e

Art. 5. - *#+ ;&amenul caracteristicilor genetice ale unei persoane nu poate 2 întreprins dec,t în smedicale sau de cercetare ştiinţi2că" efectuate în condiţiile legii.*$+ 6denti2carea unei persoane pe baza amprentelor sale genetice nu poate 2 efectuată dec,t în unei proceduri (udiciare civile sau penale" după caz" sau în scopuri medicale ori de cercetare ştiefectuate în condiţiile legii.Iter+*erea 6r a*te )atr++ae

Art. . - 7rice acte care au ca obiect conferirea unei valori patrimoniale corpului uman" elementeproduselor sale sunt lovite de nulitate absolută" cu e&cepţia cazurilor e&pres prevăzute de lege.

Iter,e5++e e3+*ae as6)ra 6e+ )ersae

Art. %. - :icio persoană nu poate 2 supusă e&perienţelor" testelor" prelevărilor" tratamentelor saintervenţii în scop terapeutic ori în scop de cercetare ştiinţi2că dec,t în cazurile şi în condiţiile e&limitativ prevăzute de lege.

Pree,area >+ tras)at6 3e a )ersaee ? ,+a5.

Art. ). - *#+ relevarea şi transplantul de organe" ţesuturi şi celule de origine umană de la donaviaţă se fac e&clusiv în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege" cu acordul scris" liber" prealabil şi al acestora şi numai după ce au fost informaţi" în prealabil" asupra riscurilor intervenţiei. 0n toate cadonatorul poate reveni asupra consimţăm,ntului dat" p,nă în momentul prelevării.*$+ e interzice prelevarea de organe" ţesuturi şi celule de origine umană de la minori" precum şpersoanele a8ate în viaţă" lipsite de discernăm,nt din cauza unui 'andicap mintal" unei tulburări mgrave sau dintr-un alt motiv similar" în afara cazurilor e&pres prevăzute de lege.

Ses+area +sta5e+ <63e*.tre>t+

Art. . - =a cererea persoanei interesate" instanţa poate lua toate măsurile necesare pentru a împsau a face să înceteze orice atingere ilicită adusă integrităţii corpului uman" precum şi pentru a drepararea" în condiţiile prevăzute la art. $5$-$5" a daunelor materiale şi morale suferite.

SECŢIUNEA a ;-a"es)e*t6 ,+e5++ )r+,ate >+ a 3e+t.5++ )ersae+ 6ae

Dre)t6 a +:era ex)r+are

Page 6: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 6/71

 

Art. %1. - *#+ 7rice persoană are dreptul la libera e&primare.*$+ ;&ercitarea acestui drept nu poate 2 restr,nsă dec,t în cazurile şi limitele prevăzute la art. %5.

Dre)t6 a ,+a5a )r+,at.

Art. %#. - *#+ 7rice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private.*$+ :imeni nu poate 2 supus vreunor imi&tiuni în viaţa intimă" personală sau de familie" nici în domreşedinţa sau corespondenţa sa" fără consimţăm,ntul său ori fără respectarea limitelor prevăzute%5.*3+ ;ste" de asemenea" interzisă utilizarea" în orice mod" a corespondenţei" manuscriselor sau documente personale" precum şi a informaţiilor din viaţa privată a unei persoane" fără acordul acori fără respectarea limitelor prevăzute la art. %5.

Dre)t6 a 3e+tate

Art. %$. - *#+ 7rice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.*$+ ;ste interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane" fără consimţăm,ntul aori fără respectarea limitelor prevăzute la art. %5.

Dre)t6 a )r)r+a +a+e

Art. %3. - *#+ 7rice persoană are dreptul la propria imagine.*$+ 0n e&ercitarea dreptului la propria imagine" ea poate să interzică ori să împiedice reproduceorice mod" a înfăţişării sale 2zice ori a vocii sale sau" după caz" utilizarea unei asemenea reprod!ispoziţiile art. %5 răm,n aplicabile.

At+er+ a36se ,+e5++ )r+,ate

Art. %4. - ub rezerva aplicării dispoziţiilor art. %5" pot 2 considerate ca atingeri aduse vieţii privatea+ intrarea sau răm,nerea fără drept în locuinţă sau luarea din aceasta a oricărui obiect fără acordcare o ocupă în mod legalb+ interceptarea fără drept a unei convorbiri private" săv,rşită prin orice mi(loace te'nice" sau util în cunoştinţă de cauză" a unei asemenea interceptăric+ captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane a8ate într-un spaţiu privat" fără a

acesteiad+ difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat" fără acordul celui care îl ocmod legale+ ţinerea vieţii private sub observaţie" prin orice mi(loace" în afară de cazurile prevăzute e&pres def+ difuzarea de ştiri" dezbateri" anc'ete sau de reporta(e scrise ori audiovizuale privind viaţa personală sau de familie" fără acordul persoanei în cauzăg+ difuzarea de materiale conţin,nd imagini privind o persoană a8ată la tratament în unităasistenţă medicală" precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate" problemdiagnostic" prognostic" tratament" circumstanţe în legătură cu boala şi cu alte diverse fapte" inrezultatul autopsiei" fără acordul persoanei în cauză" iar în cazul în care aceasta este decedatacordul familiei sau al persoanelor îndreptăţite'+ utilizarea" cu rea-credinţă" a numelui" imaginii" vocii sau asemănării cu o altă persoanăi+ difuzarea sau utilizarea corespondenţei" manuscriselor ori a altor documente personale" inc

datelor privind domiciliul" reşedinţa" precum şi numerele de telefon ale unei persoane sau ale mefamiliei sale" fără acordul persoanei căreia acestea îi aparţin sau care" după caz" are dreptul de a dde ele.

L++te

Art. %5. - *#+ :u constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în această secţiune atingerile carpermise de lege sau de convenţiile şi pactele internaţionale privitoare la drepturile omului >om,nia este parte.

Page 7: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 7/71

 

*$+ ;&ercitarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale cu bună-credinţă şi cu respectarea pacconvenţiilor internaţionale la care >om,nia este parte nu constituie o încălcare a drepturilor prevăprezenta secţiune.

Pre65+a 3e *s+5.8t

Art. %. - C,nd însuşi cel la care se referă o informaţie sau un material le pune la dispoziţia unei pe2zice ori persoane (uridice despre care are cunoştinţă că îşi desfăşoară activitatea în domeniul infopublicului" consimţăm,ntul pentru utilizarea acestora este prezumat" ne2ind necesar un acord scri

Pre6*rarea 3ater )ersae

Art. %%. - 7rice prelucrare a datelor cu caracter personal" prin mi(loace automate sau neautompoate face numai în cazurile şi condiţiile prevăzute de legea specială.

SECŢIUNEA a -a"es)e*t6 3atrat )ersae+ >+ 36). 3e*es6 s.6

"es)e*t6 3atrat )ersae+ 3e*e3ate

Art. %). - ersoanei decedate i se datorează respect cu privire la memoria sa" precum şi cu prcorpul său.

Iter+*erea at+er++ er+e+ )ersae+ 3e*e3ate

Art. %. - /emoria persoanei decedate este prote(ată în aceleaşi condiţii ca şi imaginea şi repersoanei a8ate în viaţă.

"es)e*tarea ,+5e+ )ersae+ 3e*e3ate

Art. )1. - *#+ 7rice persoană poate determina felul propriilor funeralii şi poate dispune cu privire lasău după moarte. 0n cazul celor lipsiţi de capacitate de e&erciţiu sau al celor cu capacitate de e&

restr,nsă este necesar şi consimţăm,ntul scris al părinţilor sau" după caz" al tutorelui.*$+ 0n lipsa unei opţiuni e&prese a persoanei decedate" va 2 respectată" în ordine" voinţa spărinţilor" descendenţilor" rudelor în linie colaterală p,nă la al patrulea grad inclusiv" leguniversali sau cu titlu universal ori dispoziţia primarului comunei" oraşului" municipiului sau al secmunicipiului ?ucureşti în a cărui rază teritorială a avut loc decesul. 0n toate cazurile se va ţine seaapartenenţa confesională a persoanei decedate.

Pree,area 3e a )ersaee 3e*e3ate

Art. )#. - relevarea de organe" ţesuturi şi celule umane" în scop terapeutic sau ştiinţi2c" de la persdecedate se efectuează numai în condiţiile prevăzute de lege" cu acordul scris" e&primat în timpual persoanei decedate sau" în lipsa acestuia" cu acordul scris" liber" prealabil şi e&pres dat" în ordsoţul supravieţuitor" de părinţi" de descendenţi ori" în sf,rşit" de rudele în linie colaterală p,n

patrulea grad inclusiv.

CAPI!OLUL IIII3et+*area )ersae+ +*e

SECŢIUNEA 1N6ee

Dre)t6 a 6e

Art. )$. - 7rice persoană are dreptul la numele stabilit sau dob,ndit" potrivit legii.

Page 8: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 8/71

 

Str6*t6ra 6e6+

Art. )3. - :umele cuprinde numele de familie şi prenumele.

D:83+rea 6e6+

Art. )4. - *#+ :umele de familie se dob,ndeşte prin efectul 2liaţiei şi poate 2 modi2cat prin sc'imbării stării civile" în condiţiile prevăzute de lege.*$+ renumele se stabileşte la data înregistrării naşterii" pe baza declaraţiei de naştere. ;ste in înregistrarea de către o2ţerul de stare civilă a prenumelor indecente" ridicole şi a altora asemennatură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri ori interesele copilului" după caz.*3+ :umele de familie şi prenumele copilului găsit" născut din părinţi necunoscuţi" precum şi ccopilului care este părăsit de către mamă în spital" iar identitatea acesteia nu a fost stabilită în teprevăzut de lege" se stabilesc prin dispoziţia primarului comunei" oraşului" municipiului sau al secmunicipiului ?ucureşti în a cărui rază teritorială a fost găsit copilul ori" după caz" s-a constatat pălui" în condiţiile legii speciale.

S*=+:area 6e6+ )e *ae a3++strat+,.

Art. )5. - Cetăţenii rom,ni pot obţine" în condiţiile legii" sc'imbarea pe cale administrativă a numfamilie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea.

SECŢIUNEA a 2-aD+*++6 >+ re>e3+5a

Dre)t6 a 3+*++6 >+ re>e3+5.

Art. ). - *#+ Cetăţenii rom,ni au dreptul să îşi stabilească ori să îşi sc'imbe" în mod liber" domicireşedinţa" în ţară sau în străinătate" cu e&cepţia cazurilor anume prevăzute de lege.*$+ !acă prin lege nu se prevede altfel" o persoană 2zică nu poate să aibă în acelaşi timp dec,t undomiciliu şi o singură reşedinţă" c'iar şi atunci c,nd deţine mai multe locuinţe.

D+*++6

Art. )%. - !omiciliul persoanei 2zice" în vederea e&ercitării drepturilor şi libertăţilor sale civile" estunde aceasta declară că îşi are locuinţa principală.

"e>e3+5a

Art. )). - >eşedinţa persoanei 2zice este în locul unde îşi are locuinţa secundară.

Sta:++rea >+ s*=+:area 3+*++66+

Art. ). - *#+ tabilirea sau sc'imbarea domiciliului se face cu respectarea dispoziţiilor legii speciale*$+ tabilirea sau sc'imbarea domiciliului nu operează dec,t atunci c,nd cel care ocupă sau se mu

un anumit loc a făcut-o cu intenţia de a avea acolo locuinţa principală.*3+ !ovada intenţiei rezultă din declaraţiile persoanei făcute la organele administrative competeopereze stabilirea sau sc'imbarea domiciliului" iar în lipsa acestor declaraţii" din orice alte împre(ufapt.

Pre65+a 3e 3+*++6

Art. 1. - *#+ >eşedinţa va 2 considerată domiciliu c,nd acesta nu este cunoscut.*$+ 0n lipsă de reşedinţă" persoana 2zică este considerată că domiciliază la locul ultimului domicdacă acesta nu se cunoaşte" la locul unde acea persoană se găseşte.D,a3a

Page 9: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 9/71

 

Art. #. - *#+ !ovada domiciliului şi a reşedinţei se face cu menţiunile cuprinse în cartea de identita*$+ 0n lipsa acestor menţiuni ori atunci c,nd acestea nu corespund realităţii" stabilirea sau sc'imdomiciliului ori a reşedinţei nu va putea 2 opusă altor persoane.*3+ !ispoziţiile alin. *$+ nu se aplică în cazul în care domiciliul sau reşedinţa a fost cunoscută prmi(loace de cel căruia i se opune.

D+*++6 +r66+ >+ a *e6+ )6s s6: +ter3+*5+e <63e*.treas*.

Art. $. - *#+ !omiciliul minorului care nu a dob,ndit capacitate deplină de e&erciţiu în coprevăzute de lege este la părinţii săi sau la acela dintre părinţi la care el locuieşte în mod statornic*$+ 0n cazul în care părinţii au domicilii separate şi nu se înţeleg la care dintre ei va avea docopilul" instanţa de tutelă" ascult,ndu-i pe părinţi" precum şi pe copil" dacă acesta a împlinit v,rstaani" va decide ţin,nd seama de interesele copilului. ,nă la răm,nerea de2nitivă a ' (udecătoreşti" minorul este prezumat că are domiciliul la părintele la care locuieşte în mod statorni*3+ rin e&cepţie" în situaţiile prevăzute de lege" domiciliul minorului poate 2 la bunici" la alte rpersoane de încredere" cu consimţăm,ntul acestora. !e asemenea" domiciliul minorului poate 2instituţie de ocrotire.*4+ !omiciliul minorului" în cazul în care numai unul dintre părinţii săi îl reprezintă ori în cazul în ca8ă sub tutelă" precum şi domiciliul persoanei puse sub interdicţie (udecătorească este la reprezelegal.

Ca6r+ s)e*+ae

Art. 3. - !omiciliul copilului lipsit" temporar sau de2nitiv" de ocrotirea părinţilor săi şi supus unor de protecţie specială" în cazurile prevăzute de lege" se a8ă la instituţia" la familia sau la perscărora le-a fost dat în plasament.

D+*++6 )ersae+ )6se s6: *6rate.

Art. 4. - 0n cazul în care s-a instituit o curatelă asupra bunurilor celui care a dispărut" acesdomiciliul la curator" în măsura în care acesta este îndreptăţit să îl reprezinte.

D+*++6 a *6ratr6 s)e*+a

Art. 5. - !acă a fost numit un curator special pentru administrarea bunurilor succesorale" cei c'emoştenire au domiciliul la curator" în măsura în care acesta este îndreptăţit să îi reprezinte.

D+*++6 )r4es+a

Art. . - Cel care e&ploatează o întreprindere are domiciliul şi la locul acelei întreprinderi" în tot cpriveşte obligaţiile patrimoniale ce s-au născut sau urmează a se e&ecuta în acel loc.

D+*++6 aes

Art. %. - *#+ ărţile unui act (uridic pot să aleagă un domiciliu în vederea e&ercitării drepturiloe&ecutării obligaţiilor născute din acel act.*$+ Alegerea domiciliului nu se prezumă" ci trebuie făcută în scris.

SECŢIUNEA a ;-aA*tee 3e stare *+,+.

Starea *+,+.

Art. ). - tarea civilă este dreptul persoanei de a se individualiza" în familie şi societate" prin castrict personale care decurg din actele şi faptele de stare civilă.

D,a3a st.r++ *+,+e

Page 10: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 10/71

 

Art. . - *#+ tarea civilă se dovedeşte prin actele de naştere" căsătorie şi deces întocmite" potriv în registrele de stare civilă" precum şi prin certi2catele de stare civilă eliberate pe baza acestora.*$+ Actele de stare civilă sunt înscrisuri autentice şi fac dovada" p,nă la înscrierea în fals" pentru creprezintă constatările personale ale o2ţerului de stare civilă şi" p,nă la proba contrară" pentru cemenţiuni.*3+ @otăr,rea (udecătorească dată cu privire la starea civilă a unei persoane este opozabilă oricărpersoane c,t timp printr-o nouă 'otăr,re nu s-a stabilit contrariul.*4+ !acă printr-o 'otăr,re (udecătorească s-a stabilit o anumită stare civilă a unei persoane" iar p'otăr,re (udecătorească ulterioară este admisă o acţiune prin care s-a contestat starea civilăstabilită" prima 'otăr,re îşi pierde efectele la data răm,nerii de2nitive a celei de a doua 'otăr,ri.

A6area@ *)etarea@ 3+*area sa6 re*t+*area a*ter 3e stare *+,+.

Art. #11. - *#+ Anularea" completarea sau modi2carea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscacestea se poate face numai în temeiul unei 'otăr,ri (udecătoreşti de2nitive.*$+ >ecti2carea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe marginea acestora se poate fao2ciu sau la cerere" numai în temeiul dispoziţiei primarului de la primăria care are în păstrare astare civilă.*3+ tarea civilă poate 2 modi2cată în baza unei 'otăr,ri de anulare" completare sau modi2care act de stare civilă numai dacă a fost formulată şi o acţiune de modi2care a stării civile" admisă p'otăr,re (udecătorească rămasă de2nitivă.*4+ @otăr,rea (udecătorească prin care se dispune anularea" completarea sau modi2carea unui

stare civilă" precum şi înregistrarea făcută în temeiul unei asemenea 'otăr,ri sunt opozabile oricăpersoane c,t timp printr-o nouă 'otăr,re nu s-a stabilit contrariul. Actul administrativ prin care s-a recti2carea unui act de stare civilă" precum şi înregistrarea făcută în baza lui sunt opozabile opersoane p,nă la proba contrară.

Îs*r+erea e5+6+r )e a*t6 3e stare *+,+.

Art. #1#. - Anularea" completarea" modi2carea şi recti2carea unui act de stare civilă sau a unei m înscrise pe acesta" dispuse prin 'otăr,re (udecătorească rămasă de2nitivă ori" după caz" prin dispoprimarului" se înscriu numai prin menţiune pe actul de stare civilă corespunzător. 0n acest'otăr,rea (udecătorească rămasă de2nitivă se comunică de îndată" din o2ciu" de către instanţa cpronunţat ultima asupra fondului.

A*tee ?t*+te 3e 6 5er 3e stare *+,+. e*)etet

Art. #1$. - Actele de stare civilă întocmite de o persoană care a e&ercitat în mod public atribuo2ţer de stare civilă" cu respectarea tuturor prevederilor legale" sunt valabile" c'iar dacă acea penu avea această calitate" afară de cazul în care bene2ciarii acestor acte au cunoscut" în mom întocmirii lor" lipsa acestei calităţi.

Ate +<a*e 3e 3,a3. a st.r++ *+,+e

Art. #13. - tarea civilă se poate dovedi" înaintea instanţei (udecătoreşti" prin orice mi(loace de dacăa+ nu au e&istat registre de stare civilăb+ registrele de stare civilă s-au pierdut ori au fost distruse" în tot sau în parte

c+ nu este posibilă procurarea din străinătate a certi2catului de stare civilă sau a e&trasului de pde stare civilăd+ întocmirea actului de stare civilă a fost omisă sau" după caz" refuzată.

!I!LUL IIIOC"O!I"EA PE"SOANEI #IZICE

CAPI!OLUL ID+s)+5++ eerae

Page 11: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 11/71

 

Iteres6 )ersae+ *rt+te

Art. #14. - *#+ 7rice măsură de ocrotire a persoanei 2zice se stabileşte numai în interesul acesteia.*$+ =a luarea unei măsuri de ocrotire trebuie să se ţină seama de posibilitatea persoanei 2zice de&ercita drepturile şi de a-şi îndeplini obligaţiile cu privire la persoana şi bunurile sale.

Persaee *rt+te

Art. #15. - unt supuşi unor măsuri speciale de ocrotire minorii şi cei care" deşi capabili" dinbătr,neţii" a bolii sau a altor motive prevăzute de lege nu pot să îşi administreze bunurile şi nicapere interesele în condiţii corespunzătoare.

.s6r+e 3e *rt+re

Art. #1. - *#+ 7crotirea minorului se realizează prin părinţi" prin instituirea tutelei" prin daplasament sau" după caz" prin alte măsuri de protecţie specială anume prevăzute de lege.*$+ 7crotirea ma(orului are loc prin punerea sub interdicţie (udecătorească sau prin instituirea cu în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

Ista5a 3e t6te.

Art. #1%. - *#+ rocedurile prevăzute de prezentul cod privind ocrotirea persoanei 2zice scompetenţa instanţei de tutelă şi de familie stabilite potrivit legii" denumită în continuare instatutelă.*$+ 0n toate cazurile" instanţa de tutelă soluţionează de îndată aceste cereri.

O*rt+rea )ersae+ )r+ t6te.

Art. #1). - *#+ 7crotirea persoanei 2zice prin tutelă se realizează de către tutore" desemnat sau nucondiţiile prezentului cod" precum şi de către consiliul de familie" ca organ consultativ.*$+ Consiliul de familie poate 2 constituit de către instanţa de tutelă numai la cererea persointeresate.*3+ 0n cazul în care nu se constituie consiliul de familie" atribuţiile acestuia vor 2 e&ercitate deinstanţa de tutelă.

O*rt+rea )ersae+ )r+ *6rate.

Art. #1. - 7crotirea persoanei 2zice prin curatelă are loc numai în cazurile şi condiţiile prevăzute d

CAPI!OLUL II!6tea +r66+

SECŢIUNEA 1Des*=+3erea t6tee+

Ca6r+e 3e +st+t6+reArt. ##1. - utela minorului se instituie atunci c,nd ambii părinţi sunt" după caz" decedaţi" necundecăzuţi din e&erciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii dreppărinteşti" puşi sub interdicţie (udecătorească" dispăruţi ori declaraţi (udecătoreşte morţi" precucazul în care" la încetarea adopţiei" instanţa 'otărăşte că este în interesul minorului instituiretutele.

Persaee :+ate s. ?>t++5ee +sta5a 3e t6te.

Art. ###. - Au obligaţia ca" de îndată ce a8ă de e&istenţa unui minor lipsit de îngri(ire părintecazurile prevăzute la art. ##1" să înştiinţeze instanţa de tutelă

Page 12: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 12/71

 

a+ persoanele apropiate minorului" precum şi administratorii şi locatarii casei în care locuieşte minob+ serviciul de stare civilă" cu prile(ul înregistrării morţii unei persoane" precum şi notarul puprile(ul desc'iderii unei proceduri succesoralec+ instanţele (udecătoreşti" cu prile(ul condamnării la pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părid+ organele administraţiei publice locale" instituţiile de ocrotire" precum şi orice altă persoană.

SECŢIUNEA a 2-a!6tree

Persaa *are )ate 6+t. t6tre

Art. ##$. - *#+ oate 2 tutore o persoană 2zică sau soţul şi soţia" împreună" dacă nu se a8ă în vdintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de prezentul cod.*$+ 0n cazul în care în situaţia prevăzută la art. ##1 se a8ă mai mulţi minori care sunt fraţi sau sunumeşte" de regulă" un singur tutore.

Persaee *are 6 )t 6+te t6tre

Art. ##3. - *#+ :u poate 2 tutorea+ minorul" persoana pusă sub interdicţie (udecătorească sau cel pus sub curatelăb+ cel decăzut din e&erciţiul drepturilor părinteşti sau declarat incapabil de a 2 tutorec+ cel căruia i s-a restr,ns e&erciţiul unor drepturi civile" 2e în temeiul legii" 2e prin '

 (udecătorească" precum şi cel cu rele purtări reţinute ca atare de către o instanţă (udecătoreascăd+ cel care" e&ercit,nd o tutelă" a fost îndepărtat din aceasta în condiţiile art. #5)e+ cel a8at în stare de insolvabilitatef+ cel care" din cauza intereselor potrivnice cu cele ale minorului" nu ar putea îndeplini sarcina tuteg+ cel înlăturat prin înscris autentic sau prin testament de către părintele care e&ercita sinmomentul morţii" autoritatea părintească.*$+ !acă una dintre împre(urările prevăzute la alin. *#+ survine sau este descoperită în timpul tutorele va 2 îndepărtat" respect,ndu-se aceeaşi procedură ca şi la numirea lui.

Desearea t6tre6+ 3e *.tre ).r+te

Art. ##4. - *#+ ărintele poate desemna" prin act unilateral sau prin contract de mandat" înc'eformă autentică" ori" după caz" prin testament" persoana care urmează a 2 numită tutore al copiilor

*$+ !esemnarea făcută de părintele care în momentul morţii era decăzut din drepturile părinteşti ssub interdicţie (udecătorească este lipsită de efecte.*3+ !esemnarea făcută în condiţiile prezentului articol poate 2 revocată oric,nd de către părinte" cprintr-un înscris sub semnătură privată.*4+ 0nscrisul prin care se revocă persoana desemnată pentru a 2 numită tutore se va înscrie în reprevăzut la art. #.14 sau la art. $.133" după caz.*5+ :otarul public sau instanţa de tutelă" după caz" are obligaţia să veri2ce la registrele prevăzute *4+ dacă persoana desemnată pentru a 2 tutore nu a fost revocată.

Desearea a+ 6tr t6tr+

Art. ##5. - 0n cazul în care au fost desemnate mai multe persoane ca tutore" fără vreo preferine&istă mai multe rude" a2ni sau prieteni ai familiei minorului în stare să îndeplinească sarcinile tu

care îşi e&primă dorinţa de a 2 tutore" instanţa de tutelă va 'otărî ţin,nd seama de condiţmateriale" precum şi de garanţiile morale necesare dezvoltării armonioase a minorului.

.s6r+ )r,+r++

Art. ##. - *#+ Cel c'emat la tutelă în conformitate cu dispoziţiile art. ##4 nu poate 2 înlăturat deinstanţă fără acordul său dec,t dacă se a8ă în vreunul dintre cazurile prevăzute la art. ##3 sau danumirea sa interesele minorului ar 2 periclitate.*$+ 0n cazul în care cel c'emat la tutelă este numai temporar împiedicat în e&ercitarea atribuţiilor fost conferite" instanţa de tutelă" după încetarea împiedicării" îl numeşte tutore la cererea sa" dar t,rziu de luni de la desc'iderea tutelei. ,nă atunci" instanţa desemnează un tutore provizoriu.

Page 13: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 13/71

 

*3+ !upă trecerea celor luni" dacă persoana desemnată nu a cerut numirea sa ca tutore" cel provizoriu tutore răm,ne să îndeplinească în continuare sarcinile tutelei p,nă la numirea unui tucondiţiile art. ##).

ara5++

Art. ##%. - =a numirea sau" după caz" în timpul tutelei" instanţa de tutelă poate 'otărî" din o2ciu cererea consiliului de familie" ca tutorele să dea garanţii reale sau personale" dacă interesele micer o astfel de măsură. 0n acest caz" ea stabileşte potrivit cu împre(urările felul şi întinderea garanţ

N6+rea t6tre6+ 3e *.tre +sta5a 3e t6te.

Art. ##). - 0n lipsa unui tutore desemnat" instanţa de tutelă numeşte cu prioritate ca tutore" dacăopun motive întemeiate" o rudă sau un a2n ori un prieten al familiei minorului" în stare să îndepliaceastă sarcină" ţin,nd seama" după caz" de relaţiile personale" de apropierea domiciliilor" de comateriale şi de garanţiile morale pe care le prezintă cel c'emat la tutelă.

Pr*e36ra 3e 6+re

Art. ##. - *#+ :umirea tutorelui se face" cu acordul acestuia" de către instanţa de tutelă în camconsiliu" prin înc'eiere de2nitivă. Atunci c,nd desemnarea tutorelui s-a făcut prin contract de mcel desemnat tutore nu poate refuza numirea dec,t pentru motivele prevăzute la art. #$1 alin. *$+.

*$+ Ascultarea minorului care a împlinit v,rsta de #1 ani este obligatorie.*3+ 0n lipsa unui tutore desemnat" dacă instanţa de tutelă a constituit consiliul de familie" nututorelui se face" potrivit alin. *#+" cu consultarea consiliului de familie.*4+ 0nc'eierea de numire se comunică în scris tutorelui şi se a2şează la sediul instanţei de tuteprimăria de la domiciliul minorului.*5+ !repturile şi îndatoririle tutorelui încep de la data comunicării înc'eierii de numire.*+ 0ntre timp" instanţa de tutelă poate lua măsuri provizorii cerute de interesele minorului" put,nsă numească un curator special.

"e466 *t+6.r++ t6tee+

Art. #$1. - *#+ Cel numit tutore este dator să continue îndeplinirea sarcinilor tutelei.*$+ oate refuza continuarea tutelei

a+ cel care are v,rsta de 1 de ani împliniţib+ femeia însărcinată sau mama unui copil mai mic de ) anic+ cel care creşte şi educă $ sau mai mulţi copiid+ cel care" din cauza bolii" a in2rmităţii" a felului activităţilor desfăşurate" a depărtării domicillocul unde se a8ă bunurile minorului sau din alte motive întemeiate" nu ar mai putea să îndepliaceastă sarcină.

Î*6+rea t6tre6+

Art. #$#. - !acă vreuna dintre împre(urările prevăzute la art. #$1 alin. *$+ survine în timpul tutorele poate cere să 2e înlocuit. Cererea de înlocuire se adresează instanţei de tutelă" care va 'ourgenţă. ,nă la soluţionarea cererii sale de înlocuire" el este obligat să continue e&ercitarea atribu

Cara*ter6 )ersa a t6tee+

Art. #$$. - *#+ utela este o sarcină personală.*$+ Cu toate acestea" instanţa de tutelă" cu avizul consiliului de familie" poate" ţin,nd seama de mşi compunerea patrimoniului minorului" să decidă ca administrarea patrimoniului ori doar a uneiacestuia să 2e încredinţată" potrivit legii" unei persoane 2zice sau persoane (uridice specializate.

rat6+tatea t6tee+

Art. #$3. - *#+ utela este o sarcină gratuită.

Page 14: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 14/71

 

*$+ Cu toate acestea" tutorele poate 2 îndreptăţit" pe perioada e&ercitării sarcinilor tuteleremuneraţie al cărei cuantum va 2 stabilit de instanţa de tutelă" cu avizul consiliului de familie"seama de munca depusă în administrarea averii şi de starea materială a minorului şi a tutorelui" mai mult de #1B din veniturile produse de bunurile minorului. 6nstanţa de tutelă" cu avizul consilifamilie" va putea modi2ca sau suprima această remuneraţie" potrivit împre(urărilor.

SECŢIUNEA a ;-aCs++6 3e 4a++e

"6 *s++66+ 3e 4a++e

Art. #$4. - *#+ Consiliul de familie se poate constitui pentru a supraveg'ea modul în care tutoe&ercită drepturile şi îşi îndeplineşte îndatoririle cu privire la persoana şi bunurile minorului.*$+ 0n cazul ocrotirii minorului prin părinţi" prin darea în plasament sau" după caz" prin alte măprotecţie specială prevăzute de lege nu se va institui consiliul de familie.

e:r++ *s++66+ 3e 4a++e

Art. #$5. - *#+ 6nstanţa de tutelă poate constitui un consiliu de familie" compus din 3 rude sau a2ni"seama de gradul de rudenie şi de relaţiile personale cu familia minorului. 0n lipsă de rude sau a2nnumite şi alte persoane care au avut legături de prietenie cu părinţii minorului sau care manifestă pentru situaţia acestuia.

*$+ oţul şi soţia nu pot 2" împreună" membri ai aceluiaşi consiliu de familie.*3+ 0n aceleaşi condiţii" instanţa de tutelă numeşte şi $ supleanţi.*4+ utorele nu poate 2 membru în consiliul de familie.

Ate 3+s)+5++ a)+*a:+e *s++66+ 3e 4a++e

Art. #$. - !ispoziţiile art. ##3" art. #$1 alin. *#+ şi alin. *$+ lit. d+" art. #$# şi #4% se aplică îcorespunzător şi membrilor consiliului de familie.

3+*area *s++66+ 3e 4a++e

Art. #$%. - 0n afară de cazul prevăzut la art. #3#" alcătuirea consiliului de familie nu se poate modtimpul tutelei" afară numai dacă interesele minorului ar cere o asemenea sc'imbare sau dacmoartea ori dispariţia unuia dintre membri" ar 2 necesară completarea.

Cst+t6+rea *s++66+ 3e 4a++e

Art. #$). - *#+ 0n vederea constituirii consiliului de familie" persoanele care îndeplinesc condiţiile p2 membri sunt convocate la domiciliul minorului de către instanţa de tutelă" din o2ciu sau la seminorului" dacă acesta a împlinit v,rsta de #4 ani" a tutorelui desemnat" a oricăror altor persoane ccunoştinţă despre situaţia minorului.*$+ :umirea membrilor consiliului de familie se face cu acordul acestora.*3+ /inorul care a împlinit v,rsta de #1 ani va 2 ascultat în condiţiile art. $4.

#6*5+area *s++66+ 3e 4a++e

Art. #$. - *#+ Consiliul de familie este convocat cu cel puţin #1 zile înainte de data întrunirii detutore" din propria iniţiativă sau la cererea oricăruia dintre membrii acestuia" a minorului care a îv,rsta de #4 ani sau a instanţei de tutelă. Cu acordul tuturor membrilor consiliului de familie" convse poate face şi mai devreme de împlinirea termenului de #1 zile dinainte de data întrunirii. 0ncazurile" prezenţa tuturor membrilor consiliului de familie acoperă neregularitatea convocării.*$+ Cei convocaţi sunt obligaţi să se prezinte personal la locul indicat în actul de convocare. 0n ccare aceştia nu se pot prezenta" ei pot 2 reprezentaţi de persoane care sunt rude sau a2ni cu p

Page 15: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 15/71

 

minorului" dacă aceste persoane nu sunt desemnate sau convocate în nume propriu ca memconsiliului de familie. oţii se pot reprezenta reciproc.*3+ edinţele consiliului de familie se ţin la domiciliul minorului. 0n cazul în care convocarea a fostla solicitarea instanţei de tutelă" şedinţa se ţine la sediul acesteia.

Atr+:65++

Art. #31. - *#+ Consiliul de familie dă avize consultative" la solicitarea tutorelui sau a instanţei de tuia decizii" în cazurile prevăzute de lege. Avizele consultative şi deciziile se iau în mod valabil cma(orităţii membrilor săi" consiliul 2ind prezidat de persoana cea mai înaintată în v,rstă.*$+ =a luarea deciziilor" minorul care a împlinit v,rsta de #1 ani va 2 ascultat" dispoziţiile art. $aplicabile în mod corespunzător.*3+ !eciziile consiliului de familie vor 2 motivate şi consemnate într-un registru special constituit" ţine de unul dintre membrii consiliului" desemnat în acest scop de instanţa de tutelă.*4+ Actele înc'eiate de tutore în lipsa avizului consultativ sunt anulabile. 0nc'eierea actunerespectarea avizului atrage numai răspunderea tutorelui. !ispoziţiile art. #55 sunt aplicabile îcorespunzător.

Î*6+rea *s++66+ 3e 4a++e

Art. #3#. - utorele poate cere instituirea unui nou consiliu" dacă în pl,ngerile formulate prezentului cod instanţa a 'otăr,t de cel puţin două ori" în mod de2nitiv" împotriva deciziilor con

de familie.

I)s+:++tatea *st+t6+r++ *s++66+ 3e 4a++e

Art. #3$. - !acă în cazul prevăzut la art. #3# nu este posibilă constituirea unui nou consiliu" ca şi îcontrarietăţii de interese dintre minor şi toţi membrii consiliului de familie şi supleanţi" tutorelecere instanţei de tutelă autorizaţia de a e&ercita singur tutela.

SECŢIUNEA a -aExer*+tarea t6tee+

F1' D+s)+5++ eerae

Exer*+tarea t6tee+ ? +teres6 +r66+

Art. #33. - utela se e&ercită numai în interesul minorului at,t în ceea ce priveşte persoana"bunurile acestuia.

C5+6t6 t6tee+

Art. #34. - *#+ utorele are îndatorirea de a îngri(i de minor.*$+ ;l este obligat să asigure îngri(irea minorului" sănătatea şi dezvoltarea lui 2zică şi mentală" edu învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia" potrivit cu aptitudinile lui.

!6tea exer*+tat. 3e a:++ s5+

Art. #35. - *#+ 0n cazul în care tutori sunt $ soţi" aceştia răspund împreună pentru e&ercitarea atritutelei. !ispoziţiile privind autoritatea părintească sunt aplicabile în mod corespunzător.*$+ 0n cazul în care unul dintre soţi introduce acţiunea de divorţ" instanţa" din o2ciu" va înştiinţa inde tutelă pentru a dispune cu privire la e&ercitarea tutelei.

F2' Exer*+tarea t6tee+ *6 )r+,+re a )ersaa +r66+

A,+6 *s++66+ 3e 4a++e

Page 16: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 16/71

 

Art. #3. - /ăsurile privind persoana minorului se iau de către tutore" cu avizul consiliului de fame&cepţia măsurilor care au caracter curent.

D+*++6 +r66+

Art. #3%. - *#+ /inorul pus sub tutelă are domiciliul la tutore. :umai cu autorizarea instanţei deminorul poate avea şi o reşedinţă.*$+ rin e&cepţie de la prevederile alin. *#+" tutorele poate încuviinţa ca minorul să aibă o reşdeterminată de educarea şi pregătirea sa profesională. 0n acest caz" instanţa de tutelă va 2 de  încunoştinţată de tutore.

#e6 ?,.5.t6re++ sa6 a )re.t+r++ )r4es+ae

Art. #3). - *#+ Delul învăţăturii sau al pregătirii profesionale pe care minorul care nu a împlinit v,#4 ani o primea la data instituirii tutelei nu poate 2 sc'imbat de acesta dec,t cu încuviinţarea inde tutelă.*$+ 6nstanţa de tutelă nu poate" împotriva voinţei minorului care a împlinit v,rsta de #4 ani" să scfelul învăţăturii acestuia" 'otăr,tă de părinţi sau pe care minorul o primea la data instituirii tutelei.

As*6tarea +r66+ *are a ?)++t ,8rsta 3e 10 a+

Art. #3. - 6nstanţa de tutelă nu poate 'otărî fără ascultarea minorului" dacă acesta a împlinit v,#1 ani" dispoziţiile art. $4 2ind aplicabile.

F;' Exer*+tarea t6tee+ *6 )r+,+re a :66r+e +r66+

I,etar6 :66r+r +r66+

Art. #41. - *#+ !upă numirea tutorelui şi în prezenţa acestuia şi a membrilor consiliului de famdelegat al instanţei de tutelă va veri2ca la faţa locului toate bunurile minorului" întocmind un incare va 2 supus aprobării instanţei de tutelă. 6nventarul bunurilor minorului va începe să 2e întoma&imum #1 zile de la numirea tutorelui de către instanţa de tutelă.*$+ Cu prile(ul inventarierii" tutorele şi membrii consiliului de familie sunt ţinuţi să declare în s întrebarea e&presă a delegatului instanţei de tutelă" creanţele" datoriile sau alte pretenţii pe car

faţă de minor. !eclaraţiile vor 2 consemnate în procesul-verbal de inventariere.*3+ utorele sau membrii consiliului de familie care" cunosc,nd creanţele sau pretenţiile proprii fminori" nu le-au declarat" deşi au fost somaţi să le declare" sunt prezumaţi că au renunţat la eletutorele sau membrii consiliului de familie nu declară datoriile pe care le au faţă de minor" deşi somaţi să le declare" pot 2 îndepărtaţi din funcţie.*4+ Creanţele pe care le au asupra minorului tutorele sau vreunul dintre membrii consiliului de fsoţul" o rudă în linie dreaptă ori fraţii sau surorile acestora pot 2 plătite voluntar numai cu autoinstanţei de tutelă.

A*tee 4.*6te ? +)sa +,etar66+

Art. #4#. - 0nainte de întocmirea inventarului" tutorele nu poate face" în numele minorului" dec,t aconservare şi acte de administrare ce nu suferă înt,rziere.

A3++strarea :66r+r +r66+

Art. #4$. - *#+ utorele are îndatorirea de a administra cu bună-credinţă bunurile minorului. 0n acestutorele acţionează în calitate de administrator însărcinat cu simpla administrare a bunurilor mindispoziţiile titlului 9 din cartea a 666-a aplic,ndu-se în mod corespunzător" afară de cazul în caprezentul capitol se dispune altfel.*$+ :u sunt supuse administrării bunurile dob,ndite de minor cu titlu gratuit dec,t dacă testatodonatorul a stipulat altfel. Aceste bunuri sunt administrate de curatorul ori de cel desemnat prin adispoziţie sau" după caz" numit de către instanţa de tutelă.

Page 17: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 17/71

 

"e)reetarea +r66+

Art. #43. - utorele are îndatorirea de a-l reprezenta pe minor în actele (uridice" dar numai p,nacesta împlineşte v,rsta de #4 ani.

"e+6 <6r+3+* a a*ter 3e 3+s)+5+e

Art. #44. - *#+ utorele nu poate" în numele minorului" să facă donaţii şi nici să garanteze obligaţiaDac e&cepţie darurile obişnuite" potrivite cu starea materială a minorului.*$+ utorele nu poate" fără avizul consiliului de familie şi autorizarea instanţei de tutelă" să facă a înstrăinare" împărţeală" ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului" să rendrepturile patrimoniale ale acestuia" precum şi să înc'eie în mod valabil orice alte acte ce dedreptul de administrare.*3+ Actele făcute cu încălcarea dispoziţiilor prevăzute la alin. *#+ şi *$+ sunt anulabile. 0n aceste acţiunea în anulare poate 2 e&ercitată de tutore" de consiliul de familie sau de oricare memacestuia" precum şi de către procuror" din o2ciu sau la sesizarea instanţei de tutelă.*4+ Cu toate acestea" tutorele poate înstrăina" fără avizul consiliului de familie şi fără autoinstanţei de tutelă" bunurile supuse pieirii" degradării" alterării ori deprecierii" precum şi cele denefolositoare pentru minor.

A6tr+area +sta5e+ 3e t6te.

Art. #45. - *#+ 6nstanţa de tutelă acordă tutorelui autorizarea numai dacă actul răspunde unei nevprezintă un folos neîndoielnic pentru minor.*$+ Autorizarea se va da pentru 2ecare act în parte" stabilindu-se" c,nd este cazul" condiţiile de înca actului.*3+ 0n caz de v,nzare" autorizarea va arăta dacă v,nzarea se va face prin acordul părţilor" prin lpublică sau în alt mod.*4+ 0n toate cazurile" instanţa de tutelă poate indica tutorelui modul în care se întrebuinţează sumbani obţinute.

Î*6,++5area >+ a6tr+area a*ter +r66+ *are a ?)++t ,8rsta 3e 1 a+

Art. #4. - *#+ /inorul care a împlinit v,rsta de #4 ani înc'eie actele (uridice cu încuviinţarea stutorelui sau" după caz" a curatorului.

*$+ !acă actul pe care minorul care a împlinit v,rsta de #4 ani urmează să îl înc'eie face parteacelea pe care tutorele nu le poate face dec,t cu autorizarea instanţei de tutelă şi cu avizul consilifamilie" va 2 necesară at,t autorizarea acesteia" c,t şi avizul consiliului de familie.*3+ /inorul nu poate să facă donaţii" altele dec,t darurile obişnuite potrivit stării lui materiale" şi garanteze obligaţia altuia.*4+ Actele făcute cu încălcarea dispoziţiilor alin. *#+-*3+ sunt anulabile" dispoziţiile art. #44 alin. *aplicabile în mod corespunzător.

Iter+*erea 6r a*te <6r+3+*e

Art. #4%. - *#+ ;ste interzisă" sub sancţiunea nulităţii relative" înc'eierea de acte (uridice între tutosoţul" o rudă în linie dreaptă ori fraţii sau surorile tutorelui" pe de o parte" şi minor" pe de altă parte*$+ Cu toate acestea" oricare dintre persoanele prevăzute la alin. *#+ poate cumpăra la licitaţie pub

bun al minorului" dacă are o garanţie reală asupra acestui bun ori îl deţine în coproprietate cu mdupă caz.

S6a a6a. e*esar. )etr6 ?tre5+erea +r66+

Art. #4). - *#+ Consiliul de familie stabileşte suma anuală necesară pentru întreţinerea minoadministrarea bunurilor sale şi poate modi2ca" potrivit împre(urărilor" această sumă. !ecizia conde familie se aduce la cunoştinţă" de îndată" instanţei de tutelă.*$+ C'eltuielile necesare pentru întreţinerea minorului şi administrarea bunurilor sale se acopveniturile acestuia. 0n cazul în care veniturile minorului nu sunt îndestulătoare" instanţa de tudispune v,nzarea bunurilor minorului" prin acordul părţilor sau prin licitaţie publică.

Page 18: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 18/71

 

*3+ 7biectele ce au valoare afectivă pentru familia minorului sau pentru minor nu vor 2 v,ndute dmod e&cepţional.*4+ !acă minorul este lipsit de bunuri şi nu are părinţi sau alte rude care sunt obligate prin legacorde întreţinere ori aceasta nu este su2cientă" minorul are dreptul la asistenţă socială" în colegii.

Cst+t6+rea 3e 3e)+te :a*are

Art. #4. - *#+ umele de bani care depăşesc nevoile întreţinerii minorului şi ale administrării busale" precum şi instrumentele 2nanciare se depun" pe numele minorului" la o instituţie de credit inde consiliul de familie" în termen de cel mult 5 zile de la data încasării lor.*$+ utorele poate dispune de aceste sume şi instrumente 2nanciare numai cu autorizarea prealinstanţei de tutelă" cu e&cepţia operaţiunilor prevăzute la alin. *3+.*3+ Cu toate acestea" el nu va putea folosi" în niciun caz" sumele de bani şi instrumentele 2naprevăzute la alin. *#+ pentru înc'eierea" pe numele minorului" a unor tranzacţii pe piaţa de capitadacă ar 2 obţinut autorizarea instanţei de tutelă.*4+ utorele poate depune la o instituţie de credit şi sumele necesare întreţinerii" tot pe numele minAcestea se trec într-un cont separat şi pot 2 ridicate de tutore" fără autorizarea instanţei de tutelă.

Ca6r+e 3e 6+re a *6ratr66+ s)e*+a

Art. #51. - *#+ 7ri de c,te ori între tutore şi minor se ivesc interese contrare" care nu sunt dintre ctrebuie să ducă la înlocuirea tutorelui" instanţa de tutelă va numi un curator special.*$+ !e asemenea" dacă din cauza bolii sau din alte motive tutorele este împiedicat să îndeplineaanumit act în numele minorului pe care îl reprezintă sau ale cărui acte le încuviinţează" instanţa deva numi un curator special.*3+ entru motive temeinice" în cadrul procedurilor succesorale" notarul public" la cererea opersoane interesate sau din o2ciu" poate numi provizoriu un curator special" care va 2 validat orcaz" înlocuit de către instanţa de tutelă.

SECŢIUNEA a -aCtr6 exer*+t.r++ t6tee+

Ctr6 +sta5e+ 3e t6te.

Art. #5#. - *#+ 6nstanţa de tutelă va efectua un control efectiv şi continuu asupra modului în care tşi consiliul de familie îşi îndeplinesc atribuţiile cu privire la minor şi bunurile acestuia.*$+ 0n îndeplinirea activităţii de control" instanţa de tutelă va putea cere colaborarea autoadministraţiei publice" a instituţiilor şi serviciilor publice specializate pentru protecţia copiluluinstituţiilor de ocrotire" după caz.

Darea 3e sea.

Art. #5$. - *#+ utorele este dator să prezinte anual instanţei de tutelă o dare de seamă despre cum s-a îngri(it de minor" precum şi despre administrarea bunurilor acestuia.*$+ !area de seamă se va prezenta instanţei de tutelă în termen de 31 de zile de la sf,rşitul calendaristic.

*3+ !acă averea minorului este de mică însemnătate" instanţa de tutelă poate să autorizeze ca daseamă privind administrarea bunurilor minorului să se facă pe termene mai lungi" care nu vor depă3 ani.*4+ 0n afară de darea de seamă anuală" tutorele este obligat" la cererea instanţei de tutelă" soric,nd dări de seamă despre felul cum s-a îngri(it de minor" precum şi despre administrarea buacestuia.

Des*.r*area t6tre6+

Page 19: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 19/71

 

Art. #53. - 6nstanţa de tutelă va veri2ca socotelile privitoare la veniturile minorului şi la c'eltuielilecu întreţinerea acestuia şi cu administrarea bunurilor sale şi" dacă sunt corect întocmite şi corerealităţii" va da descărcare tutorelui.

Iter+*erea 3+s)ese+ 3e a 3a s*tea.

Art. #54. - !ispensa de a da socoteală acordată de părinţi sau de o persoană care ar 2 făcut minoliberalitate este considerată ca nescrisă.

P8erea ?)tr+,a t6tre6+

Art. #55. - *#+ /inorul care a împlinit v,rsta de #4 ani" consiliul de familie" oricare membru al acprecum şi toţi cei prevăzuţi la art. ### pot face pl,ngere la instanţa de tutelă cu privire la actefaptele tutorelui păgubitoare pentru minor.*$+ l,ngerea se soluţionează de urgenţă" prin înc'eiere e&ecutorie" de către instanţa de tutecitarea părţilor şi a membrilor consiliului de familie. /inorul care a împlinit v,rsta de #1 ani va 2 adacă instanţa de tutelă consideră că este necesar.

SECŢIUNEA a -aÎ*etarea t6tee+

Ca6r+e 3e ?*etare

Art. #5. - *#+ utela încetează în cazul în care nu se mai menţine situaţia care a dus la instituirea precum şi în cazul morţii minorului.*$+ Duncţia tutorelui încetează prin moartea acestuia" prin îndepărtarea de la sarcina tutelei sa înlocuirea tutorelui.

artea t6tre6+

Art. #5%. - *#+ 0n cazul morţii tutorelui" moştenitorii săi sau orice altă persoană dintre cele prevăart. ### au datoria de a înştiinţa" de îndată" instanţa de tutelă.*$+ ,nă la numirea unui nou tutore" moştenitorii vor prelua sarcinile tutelei. !acă sunt mamoştenitori" aceştia pot desemna" prin procură specială" pe unul dintre ei să îndeplinească îprovizoriu sarcinile tutelei.

*3+ !acă moştenitorii sunt minori" înştiinţarea instanţei de tutelă se poate face de orice peinteresată" precum şi de cele prevăzute la art. ###. 0n acest caz" moştenitorii tutorelui nu vor sarcinile tutelei" ci instanţa de tutelă va numi de urgenţă un curator special" care poate 2 e&etestamentar.

Î3e).rtarea t6tre6+

Art. #5). - 0n afară de alte cazuri prevăzute de lege" tutorele este îndepărtat dacă săv,rşeşte un anegli(enţă gravă sau alte fapte care îl fac nedemn de a 2 tutore" precum şi dacă nu îşi îndeplinmod corespunzător sarcina.

N6+rea *6ratr66+ s)e*+a

Art. #5. - ,nă la preluarea funcţiei de către noul tutore" în cazurile prevăzute la art. #5% şi #5)" inde tutelă poate numi un curator special.

Darea 3e sea. eera.

Art. #1. - *#+ =a încetarea din orice cauză a tutelei" tutorele sau" după caz" moştenitorii acestudatori ca" în termen de cel mult 31 de zile" să prezinte instanţei de tutelă o dare de seamă ge utorele are aceeaşi îndatorire şi în caz de îndepărtare de la tutelă.*$+ !acă funcţia tutorelui încetează prin moartea acestuia" darea de seamă generală va 2 întocmmoştenitorii săi ma(ori sau" în caz de incapacitate a tuturor moştenitorilor" de reprezentantul lor letermen de cel mult 31 de zile de la data acceptării moştenirii sau" după caz" de la data solicitării d

Page 20: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 20/71

 

instanţa de tutelă. 0n cazul în care nu e&istă moştenitori ori aceştia sunt în imposibilitate de a adarea de seamă generală va 2 întocmită de către un curator special" numit de instanţa de tuttermenul stabilit de aceasta.*3+ !area de seamă generală va trebui să cuprindă situaţiile veniturilor şi c'eltuielilor pe ultimii indice activul şi pasivul" precum şi stadiul în care se a8ă procesele minorului.*4+ 6nstanţa de tutelă îl poate constr,nge pe cel obligat să facă darea de seamă generală" pdispoziţiilor art. #3.

Pre3area :66r+r

Art. ##. - ?unurile care au fost în administrarea tutorelui vor 2 predate" după caz" fostului moştenitorilor acestuia sau noului tutore de către tutore" moştenitorii acestuia sau reprezentanlegal ori" în lipsă" de curatorul special numit potrivit dispoziţiilor art. #1 alin. *$+.

Des*.r*area 3e est+6e

Art. #$. - *#+ !upă predarea bunurilor" veri2carea socotelilor şi aprobarea lor" instanţa de tutelătutorelui descărcare de gestiunea sa.*$+ C'iar dacă instanţa de tutelă a dat tutorelui descărcare de gestiune" acesta răspunde pre(udiciul cauzat din culpa sa.*3+ utorele care înlocuieşte un alt tutore are obligaţia să ceară acestuia" c'iar şi după descărcagestiune" repararea pre(udiciilor pe care le-a cauzat minorului din culpa sa" sub sancţiunea de a 2

el însuşi de a repara aceste pre(udicii.

Ae3a *+,+.

Art. #3. - *#+ 0n cazul refuzului de a continua sarcina tutelei" în alte cazuri dec,t cele prevăzute#$1 alin. *$+" tutorele poate 2 sancţionat cu amendă civilă" în folosul statului" care nu poate valoarea unui salariu minim pe economie. Amenda poate 2 repetată de cel mult 3 ori" la interval d% zile" după care se va numi un alt tutore.*$+ !e asemenea" dacă tutorele" din culpa sa" îndeplineşte defectuos sarcina tutelei" va 2 obligat lunei amenzi civile" în folosul statului" care nu poate depăşi 3 salarii medii pe economie.*3+ Amenda civilă se aplică de către instanţa de tutelă" prin înc'eiere e&ecutorie.

CAPI!OLUL IIIO*rt+rea +ter+s66+ <63e*.tres*

C3+5++

Art. #4. - *#+ ersoana care nu are discernăm,ntul necesar pentru a se îngri(i de interesele sacauza alienaţiei ori debilităţii mintale" va 2 pusă sub interdicţie (udecătorească.*$+ ot 2 puşi sub interdicţie (udecătorească şi minorii cu capacitate de e&erciţiu restr,nsă.

Persaee *are )t *ere )6erea s6: +ter3+*5+e

Art. #5. - 6nterdicţia poate 2 cerută de persoanele prevăzute la art. ###" care este aplicabil îcorespunzător.

Desearea t6tre6+Art. #. - 7rice persoană care are capacitatea deplină de e&erciţiu poate desemna prin act unsau contract de mandat" înc'eiate în formă autentică" persoana care urmează a 2 numită tutore pese îngri(i de persoana şi bunurile sale în cazul în care ar 2 pusă sub interdicţie (udecătorească. !ispart. ##4 alin. *3+-*5+ se aplică în mod corespunzător.

N6+rea 66+ *6ratr s)e*+a

Art. #%. - 0n caz de nevoie şi p,nă la soluţionarea cererii de punere sub interdicţie (udecătoinstanţa de tutelă poate numi un curator special pentru îngri(irea şi reprezentarea celui a cărui intea fost cerută" precum şi pentru administrarea bunurilor acestuia.

Page 21: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 21/71

 

Pr*e36ra

Art. #). - oluţionarea cererii de punere sub interdicţie (udecătorească se face potrivit dispCodului de procedură civilă.

O)a:++tatea +ter3+*5+e+

Art. #. - *#+ 6nterdicţia îşi produce efectele de la data c,nd 'otăr,rea (udecătorească a de2nitivă.*$+ Cu toate acestea" lipsa de capacitate a celui interzis nu poate 2 opusă unei terţe persoane dec,data îndeplinirii formalităţilor de publicitate prevăzute de Codul de procedură civilă" afară numai dde-al treilea a cunoscut punerea sub interdicţie pe altă cale.

N6+rea t6tre6+

Art. #%1. - rin 'otăr,rea de punere sub interdicţie" instanţa de tutelă numeşte" de îndată" unpentru ocrotirea celui pus sub interdicţie (udecătorească. !ispoziţiile art. ##4-#$1 se aplică îcorespunzător.

A)+*area re6+r 3e a t6te.

Art. #%#. - >egulile privitoare la tutela minorului care nu a împlinit v,rsta de #4 ani se aplică şi îtutelei celui pus sub interdicţie (udecătorească" în măsura în care legea nu dispune altfel.

A*tee ?*=e+ate 3e *e )6s s6: +ter3+*5+e <63e*.treas*.

Art. #%$. - Actele (uridice înc'eiate de persoana pusă sub interdicţie (udecătorească" altele decprevăzute la art. 43 alin. *3+" sunt anulabile" c'iar dacă la data înc'eierii lor aceasta ar discernăm,nt.

Î*6+rea t6tre6+

Art. #%3. - *#+ utorele celui pus sub interdicţie (udecătorească este în drept să ceară înlocuirea sa ani de la numire.*$+ entru motive temeinice tutorele poate cere înlocuirea sa şi înaintea împlinirii termenului de 3

O:+a5++e t6tre6+

Art. #%4. - *#+ utorele este dator să îngri(ească de cel pus sub interdicţie (udecătorească" spre avindecarea şi a-i îmbunătăţi condiţiile de viaţă. 0n acest scop" se vor întrebuinţa veniturile şi" la ntoate bunurile celui pus sub interdicţie (udecătorească.*$+ 6nstanţa de tutelă" lu,nd avizul consiliului de familie şi consult,nd un medic de specialitate" vaţin,nd seama de împre(urări" dacă cel pus sub interdicţie (udecătorească va 2 îngri(it la locuinţa  într-o instituţie sanitară.*3+ C,nd cel pus sub interdicţie (udecătorească este căsătorit" va 2 ascultat şi soţul acestuia.

L+:era+t.5+e )r++te 3e 3es*e3e5++ +ter+s66+ <63e*.tres*

Art. #%5. - !in bunurile celui pus sub interdicţie (udecătorească" descendenţii acestuia pot 2 grati2către tutore" cu avizul consiliului de familie şi cu autorizarea instanţei de tutelă" fără însă să se poscutire de raport.

+r6 )6s s6: +ter3+*5+e <63e*.treas*.

Art. #%. - *#+ /inorul care" la data punerii sub interdicţie (udecătorească" se a8a sub ocrotirea părăm,ne sub această ocrotire p,nă la data c,nd devine ma(or" fără a i se numi un tutore. !ispoziţ#%4 sunt aplicabile şi situaţiei prevăzute în prezentul alineat.

Page 22: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 22/71

 

*$+ !acă la data c,nd minorul devine ma(or acesta se a8ă încă sub interdicţie (udecătorească" inde tutelă numeşte un tutore.*3+ 0n cazul în care" la data punerii sub interdicţie (udecătorească" minorul se a8a sub tutelă" instatutelă va 'otărî dacă fostul tutore al minorului păstrează sarcina tutelei sau dacă trebuie numit tutore."+3+*area +ter3+*5+e+ <63e*.tre>t+

Art. #%%. - *#+ !acă au încetat cauzele care au provocat interdicţia" instanţa (udecătorească va proridicarea ei.*$+ Cererea se poate introduce de cel pus sub interdicţie (udecătorească" de tutore" precumpersoanele sau instituţiile prevăzute la art. ###.*3+ @otăr,rea prin care se pronunţă ridicarea interdicţiei (udecătoreşti îşi produce efectele de c,nd a rămas de2nitivă.*4+ Cu toate acestea" încetarea dreptului de reprezentare al tutorelui nu va putea 2 opusă decondiţiile prevăzute la art. # alin. *$+" care se aplică în mod corespunzător.

CAPI!OLUL IVC6ratea

Ca6r+ 3e +st+t6+re

Art. #%). - 0n afară de cazurile prevăzute de lege" instanţa de tutelă poate institui curatelaa+ dacă" din cauza bătr,neţii" a bolii sau a unei in2rmităţi 2zice" o persoană" deşi capabilă" nu personal" să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi" din temeinice" nu îşi poate numi un reprezentant sau un administratorb+ dacă" din cauza bolii sau din alte motive" o persoană" deşi capabilă" nu poate" nici personal" nreprezentant" să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă am,narec+ dacă o persoană" 2ind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu" nu a lăsat un masau un administrator generald+ dacă o persoană a dispărut fără a e&ista informaţii despre ea şi nu a lăsat un mandatar sadministrator general.

C)ete5a +sta5e+ 3e t6te.

Art. #%. - 6nstanţa de tutelă competentă estea+ în cazul prevăzut la art. #%) lit. a+" instanţa de la domiciliul persoanei reprezentateb+ în cazul prevăzut la art. #%) lit. b+" 2e instanţa de la domiciliul persoanei reprezentate" 2e instala locul unde trebuie luate măsurile urgentec+ în cazurile prevăzute la art. #%) lit. c+ sau d+" instanţa de la ultimul domiciliu din ţară al celui lial celui dispărut.

Persaa *are )ate 6+t. *6ratr

Art. #)1. - *#+ oate 2 numită curator orice persoană 2zică av,nd deplină capacitate de e&erciţiu este în măsură să îndeplinească această sarcină.*$+ C,nd cel interesat a desemnat" prin act unilateral sau prin contract de mandat" înc'eiate înautentică" o persoană care să 2e numită curator" aceasta va 2 numită cu prioritate. :umirea p înlăturată numai pentru motive temeinice" dispoziţiile art. ##4-#$1 aplic,ndu-se în mod corespunză

E4e*tee *6ratee+

Art. #)#. - 0n cazurile prevăzute la art. #%)" instituirea curatelei nu aduce nicio atingere capacităţpe care curatorul îl reprezintă.

Pr*e36ra 3e +st+t6+re

Art. #)$. - *#+ Curatela se poate institui la cererea celui care urmează a 2 reprezentat" a soţuluirudelor sau a celor prevăzuţi la art. ###.

Page 23: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 23/71

 

*$+ Curatela nu se poate institui dec,t cu consimţăm,ntul celui reprezentat" în afară de cazurile consimţăm,ntul nu poate 2 dat.*3+ :umirea curatorului se face de instanţa de tutelă" cu acordul celui desemnat" printr-o înc'eierse comunică în scris curatorului şi se a2şează la sediul instanţei de tutelă" precum şi la primăridomiciliul celui reprezentat.

C5+6t6 *6ratee+

Art. #)3. - *#+ 0n cazurile în care se instituie curatela" se aplică regulile de la mandat" cu e&cepţia  în care" la cererea persoanei interesate ori din o2ciu" instanţa de tutelă va 'otărî că se impune învcuratorului cu drepturile şi obligaţiile unui administrator însărcinat cu simpla administrare a bualtuia.*$+ !acă sunt aplicabile regulile de la mandat" instanţa de tutelă poate stabili limitele mandapoate da instrucţiuni curatorului" în locul celui reprezentat" în toate cazurile în care acesta din ueste în măsură să o facă.

Î*6+rea *6ratr66+

Art. #)4. - *#+ Curatorul este în drept să ceară înlocuirea sa după 3 ani de la numire.*$+ entru motive temeinice curatorul poate cere înlocuirea sa şi înaintea împlinirii termenului de 3

Î*etarea *6ratee+

Art. #)5. - !acă au încetat cauzele care au provocat instituirea curatelei" aceasta va 2 ridicinstanţa de tutelă la cererea curatorului" a celui reprezentat sau a celor prevăzuţi la art. ###.

D+s)+5++ s)e*+ae

Art. #). - !ispoziţiile prezentului capitol nu se aplică şi curatorului special prevăzut la art. #51"#%. 0n aceste din urmă cazuri" drepturile şi obligaţiile stabilite de lege în sarcina tutorelui se apmod corespunzător" şi curatorului special.

CA"!EA A II-ADESP"E #AILIE$%

 EEEEEEEEEEEF+ !ispoziţiile tranzitorii şi de punere în aplicare a cărţii a 66-a sunt cuprinse în art. $4-5# din =eg%#G$1##.

!I!LUL IDISPOZIŢII ENE"ALE

#a++a

Art. $5). - *#+ Damilia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi" pe egalitatea acprecum şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea şi educarea copiilor lor.*$+ Damilia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului.*3+ tatul este obligat să spri(ine" prin măsuri economice şi sociale" înc'eierea căsătoriei" predezvoltarea şi consolidarea familiei.*4+ 0n sensul prezentului cod" prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie.

C.s.tr+a

Art. $5. - *#+ Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie" înc'eiată în colegii.*$+ ?ărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători în scopul de a întemeia o familie.

Page 24: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 24/71

 

*3+ Celebrarea religioasă a căsătoriei poate 2 făcută numai după înc'eierea căsătoriei civile.*4+ Condiţiile de înc'eiere şi cauzele de nulitate ale căsătoriei se stabilesc prin prezentul cod.*5+ Căsătoria încetează prin decesul sau prin declararea (udecătorească a morţii unuia dintre soţi.*+ Căsătoria poate 2 desfăcută prin divorţ" în condiţiile legii.Ea+tatea ? 3re)t6r+ a *)++r

Art. $1. - Copiii din afara căsătoriei sunt egali în faţa legii cu cei din căsătorie" precum şi cu cei ad

Î3atr+rea ).r+5+r

Art. $#. - ărinţii sunt cei care au" în primul r,nd" îndatorirea de creştere şi educare a copiilor lor m

"ea5++e 3+tre ).r+5+ >+ *)++

Art. $$. - *#+ Copilul nu poate 2 separat de părinţii săi fără încuviinţarea acestora" cu e&cepţia caprevăzute de lege.*$+ Copilul care nu locuieşte la părinţii săi sau" după caz" la unul dintre ei are dreptul de a avea lepersonale cu aceştia. ;&erciţiul acestui drept nu poate 2 limitat dec,t în condiţiile prevăzute dpentru motive temeinice" lu,nd în considerare interesul superior al copilului.

Pr+*+)+6 +teres66+ s6)er+r a *)+66+

Art. $3. - *#+ 7rice măsură privitoare la copil" indiferent de autorul ei" trebuie să 2e luată cu respeinteresului superior al copilului.*$+ entru rezolvarea cererilor care se referă la copii" autorităţile competente sunt datoare să dea îndrumările necesare pentru ca părţile să recurgă la metodele de soluţionare a con8ictelor pamiabilă.*3+ rocedurile referitoare la relaţiile dintre părinţi şi copii trebuie să garanteze că dorinţele şi intepărinţilor referitoare la copii pot 2 aduse la cunoştinţa autorităţilor şi că acestea ţin cont de'otăr,rile pe care le iau.*4+ rocedurile privitoare la copii trebuie să se desfăşoare într-un timp rezonabil" astfel înc,t insuperior al copilului şi relaţiile de familie să nu 2e afectate.*5+ 0n sensul prevederilor legale privind protecţia copilului" prin copil se înţelege persoana car

 împlinit v,rsta de #) ani şi nici nu a dob,ndit capacitatea deplină de e&erciţiu" potrivit legii.

As*6tarea *)+66+

Art. $4. - *#+ 0n procedurile administrative sau (udiciare care îl privesc" ascultarea copilului  împlinit v,rsta de #1 ani este obligatorie. Cu toate acestea" poate 2 ascultat şi copilul care nu a îv,rsta de #1 ani" dacă autoritatea competentă consideră că acest lucru este necesar pentru soluţiocauzei.*$+ !reptul de a 2 ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere şi a primi orice informaţie" cu v,rsta sa" de a-şi e&prima opinia şi de a 2 informat asupra consecinţelor pe care le poateaceasta" dacă este respectată" precum şi asupra consecinţelor oricărei decizii care îl priveşte.*3+ 7rice copil poate cere să 2e ascultat" potrivit prevederilor alin. *#+ şi *$+. >espingerea cererii deautoritatea competentă trebuie motivată.

*4+ 7piniile copilului ascultat vor 2 luate în considerare în raport cu v,rsta şi cu gradul său de matu*5+ !ispoziţiile legale speciale privind consimţăm,ntul sau prezenţa copilului" în procedurile privesc" precum şi prevederile referitoare la desemnarea de către instanţă a unui reprezentant în con8ict de interese răm,n aplicabile.

Ista5a *)etet.

Art. $5. - oate măsurile date prin prezenta carte în competenţa instanţei (udecătoreşti" toate privind aplicarea dispoziţiilor prezentei cărţi" precum şi măsurile de ocrotire a copilului prevăzutespeciale sunt de competenţa instanţei de tutelă. !ispoziţiile art. #1% sunt aplicabile îcorespunzător.

Page 25: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 25/71

 

!I!LUL IIC(S(!O"IA

CAPI!OLUL IL3a

Î*=e+erea 3e+

Art. $. - *#+ =ogodna este promisiunea reciprocă de a înc'eia căsătoria.*$+ !ispoziţiile privind condiţiile de fond pentru înc'eierea căsătoriei sunt aplicabile îcorespunzător" cu e&cepţia avizului medical şi a autorizării instanţei de tutelă.*3+ 0nc'eierea logodnei nu este supusă niciunei formalităţi şi poate 2 dovedită cu orice mi(loc de pr*4+ 0nc'eierea căsătoriei nu este condiţionată de înc'eierea logodnei.*5+ =ogodna se poate înc'eia doar între bărbat şi femeie.

"6)erea 3e+

Art. $%. - *#+ =ogodnicul care rupe logodna nu poate 2 constr,ns să înc'eie căsătoria.*$+ Clauza penală stipulată pentru ruperea logodnei este considerată nescrisă.*3+ >uperea logodnei nu este supusă niciunei formalităţi şi poate 2 dovedită cu orice mi(loc de prob

"est+t6+rea 3ar6r+r

Art. $). - *#+ 0n cazul ruperii logodnei" sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au pconsiderarea logodnei sau" pe durata acesteia" în vederea căsătoriei" cu e&cepţia darurilor obişnuit*$+ !arurile se restituie în natură sau" dacă aceasta nu mai este cu putinţă" în măsura îmbogăţirii.*3+ 7bligaţia de restituire nu e&istă dacă logodna a încetat prin moartea unuia dintre logodnici.

".s)63erea )etr6 r6)erea 3e+

Art. $. - *#+ artea care rupe logodna în mod abuziv poate 2 obligată la despăgubiri pentru c'efăcute sau contractate în vederea căsătoriei" în măsura în care au fost potrivite cu împre(urările" pşi pentru orice alte pre(udicii cauzate.*$+ artea care" în mod culpabil" l-a determinat pe celălalt să rupă logodna poate 2 obligdespăgubiri în condiţiile alin. *#+.

!ere6 3e )res*r+)5+e

Art. $%1. - !reptul la acţiune întemeiat pe dispoziţiile art. $) şi $ se prescrie într-un an de la rlogodnei.

CAPI!OLUL IIÎ*=e+erea *.s.tr+e+

Page 26: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 26/71

 

SECŢIUNEA 1C3+5++e 3e 43 )etr6 ?*=e+erea *.s.tr+e+

Cs+5.8t6 a *.s.tr+e

Art. $%#. - Căsătoria se înc'eie între bărbat şi femeie prin consimţăm,ntul personal şi liber al acest

V8rsta atr++a.

Art. $%$. - *#+ Căsătoria se poate înc'eia dacă viitorii soţi au împlinit v,rsta de #) ani.*$+ entru motive temeinice" minorul care a împlinit v,rsta de # ani se poate căsători în temeiaviz medical" cu încuviinţarea părinţilor săi sau" după caz" a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. 0n cazul în care unul dintre părinţi ref încuviinţeze căsătoria" instanţa de tutelă 'otărăşte şi asupra acestei divergenţe" av,nd în interesul superior al copilului.*3+ !acă unul dintre părinţi este decedat sau se a8ă în imposibilitate de a-şi manifesta  încuviinţarea celuilalt părinte este su2cientă.*4+ !e asemenea" în condiţiile art. 3)" este su2cientă încuviinţarea părintelui care e&ercită autopărintească.*5+ !acă nu e&istă nici părinţi" nici tutore care să poată încuviinţa căsătoria" este necesară încuvipersoanei sau a autorităţii care a fost abilitată să e&ercite drepturile părinteşti.

B+a+a

Art. $%3. - ;ste interzisă înc'eierea unei noi căsătorii de către persoana care este căsătorită.

Iter+*erea *.s.tr+e+ ?tre r63e

Art. $%4. - *#+ ;ste interzisă înc'eierea căsătoriei între rudele în linie dreaptă" precum şi între cele colaterală p,nă la al patrulea grad inclusiv.*$+ entru motive temeinice" căsătoria între rudele în linie colaterală de gradul al patrulea pautorizată de instanţa de tutelă în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul cel care cere încuviin6nstanţa se va putea pronunţa pe baza unui aviz medical special dat în acest sens.*3+ 0n cazul adopţiei" dispoziţiile alin. *#+ şi *$+ sunt aplicabile at,t între cei care au devenit rud

adopţie" c,t şi între cei a căror rudenie 2rească a încetat prin efectul adopţiei.

Iter+*erea *.s.tr+e+ ?tre t6tre >+ )ersaa +r.

Art. $%5. - Căsătoria este oprită între tutore şi persoana minoră care se a8ă sub tutela sa.

A+ea5+a >+ 3e:++tatea +ta.

Art. $%. - ;ste interzis să se căsătorească alienatul mintal şi debilul mintal.

Iter+*erea sa6 e*=+,aarea 6r 4re 3e *,+e56+re *6 *.s.tr+a

Art. $%%. - *#+ ;ste interzisă căsătoria dintre persoane de acelaşi se&.

*$+ Căsătoriile dintre persoane de acelaşi se& înc'eiate sau contractate în străinătate 2e de cerom,ni" 2e de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în >om,nia.*3+ arteneriatele civile dintre persoane de se& opus sau de acelaşi se& înc'eiate sau contracstrăinătate 2e de cetăţeni rom,ni" 2e de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în >om,nia.*4+ !ispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul >om,niei a cetăţenilor statelor mem<niunii ;uropene şi paţiului ;conomic ;uropean răm,n aplicabile.

SECŢIUNEA a 2-a#ra+t.5+e )etr6 ?*=e+erea *.s.tr+e+

C6+*area st.r++ 3e s..tate

Page 27: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 27/71

 

Art. $%). - Căsătoria nu se înc'eie dacă viitorii soţi nu declară că şi-au comunicat reciproc sănătăţii lor. !ispoziţiile legale prin care este oprită căsătoria celor care suferă de anumite boli aplicabile.

L*6 ?*=e+er++ *.s.tr+e+

Art. $%. - *#+ Căsătoria se celebrează de către o2ţerul de stare civilă" la sediul primăriei.*$+ rin e&cepţie" căsătoria se poate celebra" cu aprobarea primarului" de către un o2ţer de stare cila o altă primărie dec,t cea în a cărei rază teritorială domiciliază sau îşi au reşedinţa viitorii sobligativitatea înştiinţării primăriei de domiciliu sau de reşedinţă a viitorilor soţi" în vederea publică

De*ara5+a 3e *.s.tr+e

Art. $)1. - *#+ Cei care vor să se căsătorească vor face personal declaraţia de căsătorie" potrivit lprimăria unde urmează a se înc'eia căsătoria.*$+ 0n cazurile prevăzute de lege" declaraţia de căsătorie se poate face şi în afara sediului primăriei*3+ Atunci c,nd viitorul soţ este minor" părinţii sau" după caz" tutorele vor face personal o declaraţcare încuviinţează înc'eierea căsătoriei. !ispoziţiile art. $%$ alin. *5+ răm,n aplicabile.*4+ !acă unul dintre viitorii soţi" părinţii sau tutorele nu se a8ă în localitatea unde urmează a se î

căsătoria" ei pot face declaraţia la primăria în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa"transmite" în termen de 4) de ore" la primăria unde urmează a se înc'eia căsătoria.

C5+6t6 3e*ara5+e+ 3e *.s.tr+e

Art. $)#. - *#+ 0n declaraţia de căsătorie" viitorii soţi vor arăta că nu e&istă niciun impediment lcăsătorie şi vor menţiona numele de familie pe care îl vor purta în timpul căsătoriei" precum şi rmatrimonial ales.*$+ 7dată cu declaraţia de căsătorie" ei vor prezenta dovezile cerute de lege pentru înc'eierea căsă

Aeerea 6e6+ 3e 4a++e

Art. $)$. - 9iitorii soţi pot conveni să îşi păstreze numele dinaintea căsătoriei" să ia numele or

dintre ei sau numele lor reunite. !e asemenea" un soţ poate să îşi păstreze numele de dincăsătoriei" iar celălalt să poarte numele lor reunite.

P6:+*+tatea 3e*ara5+e+ 3e *.s.tr+e

Art. $)3. - *#+ 0n aceeaşi zi cu primirea declaraţiei de căsătorie" o2ţerul de stare civilă dispune pubacesteia" prin a2şarea în e&tras" într-un loc special amena(at la sediul primăriei şi pe pagina de intacesteia unde urmează să se înc'eie căsătoria şi" după caz" la sediul primăriei unde celălalt soţdomiciliul sau reşedinţa.*$+ ;&trasul din declaraţia de căsătorie cuprinde" în mod obligatoriu data a2şării" datele de starale viitorilor soţi şi" după caz" încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui" precum şi înştiinţarea căpersoană poate face opoziţie la căsătorie" în termen de #1 zile de la data a2şării.*3+ Căsătoria se înc'eie după #1 zile de la a2şarea declaraţiei de căsătorie" termen în care se c

at,t data a2şării" c,t şi data înc'eierii căsătoriei.*4+ rimarul municipiului" al sectorului municipiului ?ucureşti" al oraşului sau al comunei unde urmse înc'eia căsătoria poate să încuviinţeze" pentru motive temeinice" înc'eierea căsătoriei îna împlinirea termenului prevăzut la alin. *3+.

"e?+rea 3e*ara5+e+ 3e *.s.tr+e

Art. $)4. - 0n cazul în care căsătoria nu s-a înc'eiat în termen de 31 de zile de la data a2şării decde căsătorie sau dacă viitorii soţi doresc să modi2ce declaraţia iniţială" trebuie să se facă odeclaraţie de căsătorie şi să se dispună publicarea acesteia.

Page 28: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 28/71

 

O)+5+a a *.s.tr+e

Art. $)5. - *#+ 7rice persoană poate face opoziţie la căsătorie" dacă e&istă un impediment legal saalte cerinţe ale legii nu sunt îndeplinite.*$+ 7poziţia la căsătorie se face numai în scris" cu arătarea dovezilor pe care se întemeiază.

"e466 *ee:r.r++ *.s.tr+e+

Art. $). - 72ţerul de stare civilă refuză să celebreze căsătoria dacă" pe baza veri2cărilor pe caobligat să le efectueze" a opoziţiilor primite sau a informaţiilor pe care le deţine" în măsura îacestea din urmă sunt notorii" constată că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.

Cee:rarea *.s.tr+e+

Art. $)%. - *#+ 9iitorii soţi sunt obligaţi să se prezinte împreună la sediul primăriei" pentru consimţăm,ntul la căsătorie în mod public" în prezenţa a $ martori" în faţa o2ţerului de stare civilă*$+ Cu toate acestea" în cazurile prevăzute de lege" o2ţerul de stare civilă poate celebra căsătorafara sediului serviciului de stare civilă" cu respectarea celorlalte condiţii menţionate la alin. *#+.*3+ ersoanele care aparţin minorităţilor naţionale pot solicita celebrarea căsătoriei în limba lor mcu condiţia ca o2ţerul de stare civilă sau cel care o2ciază căsătoria să cunoască această limbă.

artr++ a *.s.tr+e

Art. $)). - *#+ /artorii atestă faptul că soţii şi-au e&primat consimţăm,ntul potrivit art. $)%.*$+ :u pot 2 martori la înc'eierea căsătoriei incapabilii" precum şi cei care din cauza unei de2psi'ice sau 2zice nu sunt apţi să ateste faptele prevăzute la alin. *#+.*3+ /artorii pot 2 şi rude sau a2ni" indiferent de grad" cu oricare dintre viitorii soţi.

et6 ?*=e+er++ *.s.tr+e+

Art. $). - Căsătoria este înc'eiată în momentul în care" după ce ia consimţăm,ntul 2ecăruiaviitorii soţi" o2ţerul de stare civilă îi declară căsătoriţi.

CAPI!OLUL III

#ra+t.5+ 6ter+are ?*=e+er++ *.s.tr+e+A*t6 3e *.s.tr+e

Art. $1. - !upă înc'eierea căsătoriei" o2ţerul de stare civilă întocmeşte" de îndată" în registrul actstare civilă" actul de căsătorie" care se semnează de către soţi" de cei $ martori şi de către o2ţestare civilă.

#ra+t.5+e )r+,+3 re+6 atr++a

Art. $#. - 72ţerul de stare civilă face menţiune pe actul de căsătorie despre regimul matrimonial are obligaţia ca" din o2ciu şi de îndată" să comunice la registrul prevăzut la art. 334 alin. *#+" precdupă caz" notarului public care a autenti2cat convenţia matrimonială o copie de pe actul de căsăto

D,a3a *.s.tr+e+

Art. $$. - *#+ Căsătoria se dovedeşte cu actul de căsătorie şi prin certi2catul de căsătorie elibebaza acestuia.*$+ Cu toate acestea" în situaţiile prevăzute de lege" căsătoria se poate dovedi cu orice mi(loc de pr

CAPI!OLUL IVN6+tatea *.s.tr+e+

Page 29: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 29/71

 

SECŢIUNEA 1N6+tatea a:s6t. a *.s.tr+e+

Ca6r+e 3e 6+tate a:s6t.

Art. $3. - *#+ ;ste lovită de nulitate absolută căsătoria înc'eiată cu încălcarea dispoziţiilor prevăart. $%#" $%3" $%4" $% şi art. $)% alin. *#+.*$+ 0n cazul în care soţul unei persoane declarate moarte s-a recăsătorit şi" după aceasta" 'otdeclarativă de moarte este anulată" noua căsătorie răm,ne valabilă" dacă soţul celui declarat mortde bună-credinţă. rima căsătorie se consideră desfăcută pe data înc'eierii noii căsătorii.

L+)sa ,8rste+ atr++ae

Art. $4. - *#+ Căsătoria înc'eiată de minorul care nu a împlinit v,rsta de # ani este lovită de nabsolută.*$+ Cu toate acestea" nulitatea căsătoriei se acoperă dacă" p,nă la răm,nerea de2nitivă a 'o (udecătoreşti" ambii soţi au împlinit v,rsta de #) ani sau dacă soţia a născut ori a rămas însărcinatC.s.tr+a *t+,.

Art. $5. - *#+ Căsătoria înc'eiată în alte scopuri dec,t acela de a întemeia o familie este lonulitate absolută.*$+ Cu toate acestea" nulitatea căsătoriei se acoperă dacă" p,nă la răm,nerea de2nitivă a 'o

 (udecătoreşti" a intervenit convieţuirea soţilor" soţia a născut sau a rămas însărcinată ori au trecude la înc'eierea căsătoriei.

Persaee *are )t +,*a 6+tatea a:s6t.

Art. $. - 7rice persoană interesată poate introduce acţiunea în constatarea nulităţii absocăsătoriei. Cu toate acestea" procurorul nu poate introduce acţiunea după încetarea sau desfcăsătoriei" cu e&cepţia cazului în care ar acţiona pentru apărarea drepturilor minorilor sau a persopuse sub interdicţie.

SECŢIUNEA a 2-aN6+tatea reat+,. a *.s.tr+e+

L+)sa ?*6,++5.r+r *er6te 3e ee

Art. $%. - *#+ ;ste anulabilă căsătoria înc'eiată fără încuviinţările sau autorizarea prevăzute la aalin. *$+" *4+ şi *5+.*$+ Anulabilitatea poate 2 invocată numai de cel a cărui încuviinţare era necesară. !ispoziţiile alin. *4+ se aplică în mod corespunzător.

V+*++e 3e *s+5.8t

Art. $). - *#+ Căsătoria poate 2 anulată la cererea soţului al cărui consimţăm,nt a fost viciat prin prin dol sau prin violenţă.*$+ ;roarea constituie viciu de consimţăm,nt numai atunci c,nd priveşte identitatea 2zică a viitoru

L+)sa 3+s*er.8t66+

Art. $. - ;ste anulabilă căsătoria înc'eiată de persoana lipsită vremelnic de discernăm,nt.

Ex+ste5a t6tee+

Art. 311. - Căsătoria înc'eiată între tutore şi persoana minoră a8ată sub tutela sa este anulabilă.

!ere6 3e )res*r+)5+e

Art. 31#. - *#+ Anularea căsătoriei poate 2 cerută în termen de luni.

Page 30: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 30/71

 

*$+ 0n cazul prevăzut la art. $%" termenul curge de la data la care cei a căror încuviinţare sau autera necesară pentru înc'eierea căsătoriei au luat cunoştinţă de aceasta.*3+ 0n cazul nulităţii pentru vicii de consimţăm,nt ori pentru lipsa discernăm,ntului" termenul curgdata încetării violenţei sau" după caz" de la data la care cel interesat a cunoscut dolul" eroarea ovremelnică a discernăm,ntului.*4+ 0n cazul prevăzut la art. 311" termenul curge de la data înc'eierii căsătoriei.

Cara*ter6 )ersa a a*5+6++

Art. 31$. - !reptul la acţiunea în anulare nu se transmite moştenitorilor. Cu toate acestea" dacă aca fost pornită de către unul dintre soţi" ea poate 2 continuată de către oricare dintre moştenitorii să

A*)er+rea 6+t.5++

Art. 313. - *#+ 0n cazurile prevăzute la art. $%$ alin. *$+" *4+ şi *5+" anulabilitatea căsătoriei se adacă" p,nă la răm,nerea de2nitivă a 'otăr,rii (udecătoreşti" s-au obţinut încuviinţările şi autocerute de lege.*$+ Căsătoria nu poate 2 anulată dacă soţii au convieţuit timp de luni de la data încetării violende la data descoperirii dolului" a erorii ori a lipsei vremelnice a facultăţilor mintale.*3+ 0n toate cazurile" nulitatea căsătoriei se acoperă dacă" între timp" ambii soţi au împlinit v,rstaani sau dacă soţia a născut ori a rămas însărcinată.

SECŢIUNEA a ;-a

E4e*tee 6+t.5++ *.s.tr+e+

C.s.tr+a )6tat+,.

Art. 314. - *#+ oţul de bună-credinţă la înc'eierea unei căsătorii nule sau anulate păstrează" p,nă c,nd 'otăr,rea (udecătorească răm,ne de2nitivă" situaţia unui soţ dintr-o căsătorie valabilă.*$+ 0n situaţia prevăzută la alin. *#+" raporturile patrimoniale dintre foştii soţi sunt supusasemănare" dispoziţiilor privitoare la divorţ.

S+t6a5+a *)++r

Art. 315. - *#+ :ulitatea căsătoriei nu are niciun efect în privinţa copiilor" care păstrează situaţia ddin căsătorie.

*$+ 0n ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile dintre părinţi şi copii se aplică" prin asemănare" dispprivitoare la divorţ.

O)a:++tatea =t.r8r++ <63e*.tre>t+

Art. 31. - *#+ @otăr,rea (udecătorească de constatare a nulităţii sau de anulare a căsătoriopozabilă terţelor persoane" în condiţiile legii. !ispoziţiile art. $#" 334 şi 335 sunt aplicabile îcorespunzător.*$+ :ulitatea căsătoriei nu poate 2 opusă unei terţe persoane împotriva unui act înc'eiat anteaceasta cu unul dintre soţi" în afară de cazul în care au fost îndeplinite formalităţile de publprevăzute de lege cu privire la acţiunea în constatarea nulităţii ori în anulare sau terţul a cunoscaltă cale" înainte de înc'eierea actului" cauza de nulitate a căsătoriei. !ispoziţiile art. $#" 334sunt aplicabile în mod corespunzător şi publicităţii acţiunii în constatarea nulităţii sau în a

căsătoriei.

CAPI!OLUL VDre)t6r+e >+ ?3atr+r+e )ersae ae s5+r

"eeetarea ra)rt6r+r )ersae 3+tre s5+

Art. 31%. - !ispoziţiile prezentului capitol se aplică raporturilor personale dintre soţi" oricare ar 2 rlor matrimonial.

Page 31: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 31/71

 

L6area 3e*+++r 3e *.tre s5+

Art. 31). - oţii 'otărăsc de comun acord în tot ceea ce priveşte căsătoria.

Î3atr+r+e s5+r

Art. 31. - *#+ oţii îşi datorează reciproc respect" 2delitate şi spri(in moral.*$+ ;i au îndatorirea de a locui împreună. entru motive temeinice" ei pot 'otărî să locuiască separ

I3e)e3e5a s5+r

Art. 3#1. - <n soţ nu are dreptul să cenzureze corespondenţa" relaţiile sociale sau alegerea pceluilalt soţ.

S*=+:area 6e6+ 3e 4a++e

Art. 3##. - *#+ oţii sunt obligaţi să poarte numele declarat la înc'eierea căsătoriei.*$+ !acă soţii au convenit să poarte în timpul căsătoriei un nume comun şi l-au declarat pdispoziţiilor art. $)#" unul dintre soţi nu poate cere sc'imbarea acestui nume pe cale adminisdec,t cu consimţăm,ntul celuilalt soţ.

CAPI!OLUL VIDre)t6r+e >+ :+a5++e )atr++ae ae s5+r

SECŢIUNEA 1D+s)+5++ *6e

F1' Des)re re+6 atr++a ? eera

"e+6r+e atr++aeArt. 3#$. - *#+ 9iitorii soţi pot alege ca regim matrimonial comunitatea legală" separaţia de buncomunitatea convenţională.*$+ 6ndiferent de regimul matrimonial ales" nu se poate deroga de la dispoziţiile prezentei secţiunprin lege nu se prevede altfel.

E4e*tee re+66+ atr++a

Art. 3#3. - *#+ 0ntre soţi" regimul matrimonial produce efecte numai din ziua înc'eierii căsătoriei.*$+ Daţă de terţi" regimul matrimonial este opozabil de la data îndeplinirii formalităţilor de pubprevăzute de lege" afară de cazul în care aceştia l-au cunoscut pe altă cale.*3+ :eîndeplinirea formalităţilor de publicitate face ca soţii să 2e consideraţi" în raport cu terţii decredinţă" ca 2ind căsătoriţi sub regimul matrimonial al comunităţii legale.

a3at6 *,e5+a

Art. 3#4. - <n soţ poate să dea mandat celuilalt soţ să îl reprezinte pentru e&ercitarea drepturilor ple are potrivit regimului matrimonial.

a3at6 <63+*+ar

Art. 3#5. - *#+ 0n cazul în care unul dintre soţi se a8ă în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa" celăpoate cere instanţei de tutelă încuviinţarea de a-l reprezenta pentru e&ercitarea drepturilor pe care

Page 32: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 32/71

 

potrivit regimului matrimonial. rin 'otăr,rea pronunţată se stabilesc condiţiile" limitele şi periovalabilitate a acestui mandat.*$+ 0n afara altor cazuri prevăzute de lege" mandatul încetează atunci c,nd soţul reprezentat nu a8ă în situaţia prevăzută la alin. *#+ sau c,nd este numit un tutore ori" după caz" un curator.*3+ !ispoziţiile art. 34 şi 34% sunt aplicabile în mod corespunzător.

A*tee 3e 3+s)+5+e *are )6 ? )er+* ra, +teresee 4a++e+

Art. 3#. - *#+ 0n mod e&cepţional" dacă unul dintre soţi înc'eie acte (uridice prin care pune în pericinteresele familiei" celălalt soţ poate cere instanţei de tutelă ca" pentru o durată determinată" drea dispune de anumite bunuri să poată 2 e&ercitat numai cu consimţăm,ntul său e&pres. !urata măsuri poate 2 prelungită" fără însă a se depăşi în total $ ani. @otăr,rea de încuviinţare a măscomunică în vederea efectuării formalităţilor de publicitate imobiliară sau mobiliară" după caz.*$+ Actele înc'eiate cu nerespectarea 'otăr,rii (udecătoreşti sunt anulabile. !reptul la acţiune se p în termen de un an" care începe să curgă de la data c,nd soţul vătămat a luat cunoştinţă de e&actului.*3+ !ispoziţiile art. 34 şi 34% sunt aplicabile în mod corespunzător.

I3e)e3e5a )atr++a. a s5+r

Art. 3#%. - *#+ !acă prin lege nu se prevede altfel" 2ecare soţ poate să înc'eie orice acte (uridcelălalt soţ sau cu terţe persoane.

*$+ Diecare soţ poate să facă singur" fără consimţăm,ntul celuilalt" depozite bancare" precum şi orioperaţiuni în legătură cu acestea.*3+ 0n raport cu instituţia de credit" soţul titular al contului are" c'iar şi după desfacerea sau înccăsătoriei" dreptul de a dispune de fondurile depuse" dacă prin 'otăr,re (udecătorească e&ecutoriedecis altfel.

Dre)t6 a +4rare

Art. 3#). - *#+ Diecare soţ poate să îi ceară celuilalt să îl informeze cu privire la bunurile" venitdatoriile sale" iar în caz de refuz ne(usti2cat se poate adresa instanţei de tutelă.*$+ 6nstanţa poate să îl oblige pe soţul celui care a sesizat-o sau pe orice terţ să furnizeze informcerute şi să depună probele necesare în acest sens.*3+ erţii pot să refuze furnizarea informaţiilor cerute atunci c,nd" potrivit legii" refuzul este (usti2

păstrarea secretului profesional.*4+ Atunci c,nd informaţiile solicitate de un soţ pot 2 obţinute" potrivit legii" numai la cererea celuilrefuzul acestuia de a le solicita naşte prezumţia relativă că susţinerile soţului reclamant sunt adevă

Î*etarea re+66+ atr++a

Art. 3#. - *#+ >egimul matrimonial încetează prin constatarea nulităţii" anularea" desfacer încetarea căsătoriei.*$+ 0n timpul căsătoriei" regimul matrimonial poate 2 modi2cat" în condiţiile legii.

L+*=+3area re+66+ atr++a

Art. 3$1. - 0n caz de încetare sau de sc'imbare" regimul matrimonial se lic'idează potrivit legii" pri

 învoială sau" în caz de neînţelegere" pe cale (udiciară. @otăr,rea (udecătorească de2nitivă sau" du înscrisul întocmit în formă autentică notarială constituie act de lic'idare.

F2' L*6+5a 4a++e+

N5+6e

Art. 3$#. - *#+ =ocuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau" în lipsă" locuinţa soţului la carecopiii.*$+ 7ricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară" în condiţiile legii" a unui imobil ca locfamiliei" c'iar dacă nu este proprietarul imobilului.

Page 33: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 33/71

 

"e+6 6r a*te <6r+3+*e

Art. 3$$. - *#+ Dără consimţăm,ntul scris al celuilalt soţ" niciunul dintre soţi" c'iar dacă este proe&clusiv" nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate înc'eia acte prin 2 afectată folosinţa acesteia.*$+ !e asemenea" un soţ nu poate deplasa din locuinţă bunurile ce mobilează sau decorează lofamiliei şi nu poate dispune de acestea fără consimţăm,ntul scris al celuilalt soţ.*3+ 0n cazul în care consimţăm,ntul este refuzat fără un motiv legitim" celălalt soţ poate să seinstanţa de tutelă" pentru ca aceasta să autorizeze înc'eierea actului.*4+ oţul care nu şi-a dat consimţăm,ntul la înc'eierea actului poate cere anularea lui în termen dede la data la care a luat cunoştinţă despre acesta" dar nu mai t,rziu de un an de la data înregimului matrimonial.*5+ 0n lipsa notării locuinţei familiei în cartea funciară" soţul care nu şi-a dat consimţăm,ntul nucere anularea actului" ci numai daune-interese de la celălalt soţ" cu e&cepţia cazului în caredob,nditor a cunoscut" pe altă cale" calitatea de locuinţă a familiei.*+ !ispoziţiile alin. *5+ se aplică în mod corespunzător actelor înc'eiate cu încălcarea prevederil*$+.

Dre)t6r+e s5+r as6)ra *6+5e+ ?*=+r+ate

Art. 3$3. - *#+ 0n cazul în care locuinţa este deţinută în temeiul unui contract de înc'iriere" 2ecare s

un drept locativ propriu" c'iar dacă numai unul dintre ei este titularul contractului ori contract înc'eiat înainte de căsătorie.*$+ !ispoziţiile art. 3$$ sunt aplicabile în mod corespunzător.*3+ 0n caz de deces al unuia dintre soţi" soţul supravieţuitor continuă e&ercitarea dreptului său ldacă nu renunţă în mod e&pres la acesta" în termenul prevăzut la art. #.)34.

Atr+:6+rea :ee*+66+ *tra*t66+ 3e ?*=+r+ere

Art. 3$4. - *#+ =a desfacerea căsătoriei" dacă nu este posibilă folosirea locuinţei de către ambiiaceştia nu se înţeleg" bene2ciul contractului de înc'iriere poate 2 atribuit unuia dintre soţi" seama" în ordine" de interesul superior al copiilor minori" de culpa în desfacerea căsătorieposibilităţile locative proprii ale foştilor soţi.*$+ oţul căruia i s-a atribuit bene2ciul contractului de înc'iriere este dator să plătească celuila

indemnizaţie pentru acoperirea c'eltuielilor de instalare într-o altă locuinţă" cu e&cepţia cazului divorţul a fost pronunţat din culpa e&clusivă a acestuia din urmă. !acă e&istă bunuri coindemnizaţia se poate imputa" la parta(" asupra cotei cuvenite soţului căruia i s-a atribuit bencontractului de înc'iriere.*3+ Atribuirea bene2ciului contractului de înc'iriere se face cu citarea locatorului şi produce efecde acesta de la data c,nd 'otăr,rea (udecătorească a rămas de2nitivă.*4+ revederile alin. *#+-*3+ se aplică în mod similar şi în cazul în care bunul este proprietatea comcelor $ soţi" atribuirea bene2ciului locuinţei con(ugale produc,nd efecte p,nă la data răm,nerii dea 'otăr,rii de parta(.

F;' C=et6+e+e *.s.tr+e+

Ctr+:65+a s5+r

Art. 3$5. - *#+ oţii sunt obligaţi să îşi acorde spri(in material reciproc.*$+ ;i sunt obligaţi să contribuie" în raport cu mi(loacele 2ecăruia" la c'eltuielile căsătoriei" daconvenţie matrimonială nu s-a prevăzut altfel.*3+ 7rice convenţie care prevede că suportarea c'eltuielilor căsătoriei revine doar unuia dintre soconsiderată nescrisă.

6*a ? s)3.r+e

Page 34: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 34/71

 

Art. 3$. - /unca oricăruia dintre soţi în gospodărie şi pentru creşterea copiilor reprezintă o contribc'eltuielile căsătoriei.

Ve+t6r+e 3+ )r4es+e

Art. 3$%. - Diecare soţ este liber să e&ercite o profesie şi să dispună" în condiţiile legii" de ve încasate" cu respectarea obligaţiilor ce îi revin privind c'eltuielile căsătoriei.

Dre)t6 a *)esa5+e

Art. 3$). - oţul care a participat efectiv la activitatea profesională a celuilalt soţ poate obcompensaţie" în măsura îmbogăţirii acestuia din urmă" dacă participarea sa a depăşit limitele obde spri(in material şi ale obligaţiei de a contribui la c'eltuielile căsătoriei.

F' Aeerea re+66+ atr++a

C,e5+a atr++a.

Art. 3$. - Alegerea unui alt regim matrimonial dec,t cel al comunităţii legale se face prin înc'eiereconvenţii matrimoniale.

Î*=e+erea *,e5+e+ atr++ae

Art. 331. - *#+ ub sancţiunea nulităţii absolute" convenţia matrimonială se înc'eie prin autenti2cat de notarul public" cu consimţăm,ntul tuturor părţilor" e&primat personal sau prin macu procură autentică" specială şi av,nd conţinut predeterminat.*$+ Convenţia matrimonială înc'eiată înainte de căsătorie produce efecte numai de la data înccăsătoriei.*3+ Convenţia înc'eiată în timpul căsătoriei produce efecte de la data prevăzută de părţi sau" în lipla data înc'eierii ei.

S+6a5+a *,e5+e+ atr++ae

Art. 33#. - Actul secret" prin care se alege un alt regim matrimonial sau se modi2că regimul matripentru care sunt îndeplinite formalităţile de publicitate prevăzute de lege" produce efecte numa

soţi şi nu poate 2 opus terţilor de bună-credinţă.

O:+e*t6 *,e5+e+ atr++ae

Art. 33$. - *#+ rin convenţia matrimonială nu se poate deroga" sub sancţiunea nulităţii absolutedispoziţiile legale privind regimul matrimonial ales dec,t în cazurile anume prevăzute de lege.*$+ !e asemenea" convenţia matrimonială nu poate aduce atingere egalităţii dintre soţi" autpărinteşti sau devoluţiunii succesorale legale.

Ca6a 3e )re*+)6t

Art. 333. - *#+ rin convenţie matrimonială se poate stipula ca soţul supravieţuitor să preia fără înainte de parta(ul moştenirii" unul sau mai multe dintre bunurile comune" deţinute în devălmăşie

coproprietate. Clauza de preciput poate 2 stipulată în bene2ciul 2ecăruia dintre soţi sau nufavoarea unuia dintre ei.*$+ Clauza de preciput nu este supusă raportului donaţiilor" ci numai reducţiunii" în condiţiile artalin. *#+ şi *$+.*3+ Clauza de preciput nu aduce nicio atingere dreptului creditorilor comuni de a urmări" c'iar îna încetarea comunităţii" bunurile ce fac obiectul clauzei.*4+ Clauza de preciput devine caducă atunci c,nd comunitatea încetează în timpul vieţii soţilorsoţul bene2ciar a decedat înaintea soţului dispunător ori c,nd aceştia au decedat în acelaşi timc,nd bunurile care au făcut obiectul ei au fost v,ndute la cererea creditorilor comuni.*5+ ;&ecutarea clauzei de preciput se face în natură sau" dacă acest lucru nu este posibil" prin ec'i

Page 35: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 35/71

 

P6:+*+tatea *,e5+e+ atr++ae

Art. 334. - *#+ entru a 2 opozabile terţilor" convenţiile matrimoniale se înscriu în >egistrul nnotarial al regimurilor matrimoniale" organizat potrivit legii.*$+ !upă autenti2carea convenţiei matrimoniale în timpul căsătoriei sau după primirea copiei de pcăsătoriei" potrivit art. $#" notarul public e&pediază" din o2ciu" un e&emplar al convenţiei la servstare civilă unde a avut loc celebrarea căsătoriei" pentru a se face menţiune pe actul de căsătregistrul menţionat la alin. *#+" precum şi la celelalte registre de publicitate" în condiţiile alin. *4+.*3+ !ispoziţiile alin. *$+ nu e&clud dreptul oricăruia dintre soţi de a solicita îndeplinirea formalităpublicitate.*4+ Hin,nd seama de natura bunurilor" convenţiile matrimoniale se vor nota în cartea funciară"  înscrie în registrul comerţului" precum şi în alte registre de publicitate prevăzute de lege. 0n toate cazuri" neîndeplinirea formalităţilor de publicitate speciale nu poate 2 acoperită prin înscrierea făregistrul menţionat la alin. *#+.*5+ 7rice persoană" fără a 2 ţinută să (usti2ce vreun interes" poate cerceta registrul menţionat la aşi poate solicita" în condiţiile legii" eliberarea de e&trase certi2cate.

I)a:++tatea *,e5+e+ atr++ae

Art. 335. - *#+ Convenţia matrimonială nu poate 2 opusă terţilor cu privire la actele înc'eiate de acu unul dintre soţi" dec,t dacă au fost îndeplinite formalităţile de publicitate prevăzute la art. 3dacă terţii au cunoscut-o pe altă cale.

*$+ !e asemenea" convenţia matrimonială nu poate 2 opusă terţilor cu privire la actele înc'eiaceştia cu oricare dintre soţi înainte de înc'eierea căsătoriei.

3+*area *,e5+e+ atr++ae

Art. 33. - Convenţia matrimonială poate 2 modi2cată înainte de înc'eierea căsătoriei" cu respecondiţiilor prevăzute la art. 331 şi 33$. !ispoziţiile art. 334 şi 335 sunt aplicabile.

Î*=e+erea *,e5+e+ atr++ae 3e *.tre +r

Art. 33%. - *#+ /inorul care a împlinit v,rsta matrimonială poate înc'eia sau modi2ca o comatrimonială numai cu încuviinţarea ocrotitorului său legal şi cu autorizarea instanţei de tutelă.*$+ 0n lipsa încuviinţării sau a autorizării prevăzute la alin. *#+" convenţia înc'eiată de minor p

anulată în condiţiile art. 4" care se aplică în mod corespunzător.*3+ Acţiunea în anulare nu poate 2 formulată dacă a trecut un an de la înc'eierea căsătoriei.

N6+tatea *,e5+e+ atr++ae

Art. 33). - 0n cazul în care convenţia matrimonială este nulă sau anulată" între soţi se aplică rcomunităţii legale" fără a 2 afectate drepturile dob,ndite de terţii de bună-credinţă.

SECŢIUNEA a 2-a"e+6 *6+t.5++ eae

B66r+e *6e

Art. 33. - ?unurile dob,ndite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt" de dob,ndirii lor" bunuri comune în devălmăşie ale soţilor.

B66r+e )r)r++

Art. 341. - :u sunt bunuri comune" ci bunuri proprii ale 2ecărui soţa+ bunurile dob,ndite prin moştenire legală" legat sau donaţie" cu e&cepţia cazului în care dispunăprevăzut" în mod e&pres" că ele vor 2 comuneb+ bunurile de uz personal

Page 36: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 36/71

 

c+ bunurile destinate e&ercitării profesiei unuia dintre soţi" dacă nu sunt elemente ale unui focomerţ care face parte din comunitatea de bunurid+ drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distpe care le-a înregistrate+ bunurile dob,ndite cu titlu de premiu sau recompensă" manuscrisele ştiinţi2ce sau literare" sc'proiectele artistice" proiectele de invenţii şi alte asemenea bunurif+ indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice pre(udiciu material sau moral adus unuiasoţig+ bunurile" sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu" precum şi bunul dob,sc'imbul acestora'+ fructele bunurilor proprii.

Ve+t6r+e 3+ 6*. >+ *ee as++ate a*estra

Art. 34#. - 9eniturile din muncă" sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor şi altele asemenea" precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuabunuri comune" indiferent de data dob,ndirii lor" însă numai în cazul în care creanţa privind încasadevine scadentă în timpul comunităţii.

"e+6 <6r+3+* a :66r+r )r)r++

Art. 34$. - Diecare soţ poate folosi" administra şi dispune liber de bunurile sale proprii" în condiţiile

D,a3a :66r+r s5+r

Art. 343. - *#+ Calitatea de bun comun nu trebuie să 2e dovedită.*$+ !ovada că un bun este propriu se poate face între soţi prin orice mi(loc de probă. 0n cazul prevart. 341 lit. a+" dovada se face în condiţiile legii.*3+ entru bunurile mobile dob,ndite anterior căsătoriei" înainte de înc'eierea acesteia se întocmeinventar de către notarul public sau sub semnătură privată" dacă părţile convin astfel. 0inventarului" se prezumă" p,nă la proba contrară" că bunurile sunt comune.

#ra+t.5+e 3e )6:+*+tate

Art. 344. - 7ricare dintre soţi poate cere să se facă menţiune în cartea funciară ori" după caz"

registre de publicitate prevăzute de lege despre apartenenţa unui bun la comunitate.

A*tee 3e *ser,are@ 3e 4s+5. >+ 3e a3++strare

Art. 345. - *#+ Diecare soţ are dreptul de a folosi bunul comun fără consimţăm,ntul e&pres al celuilCu toate acestea" sc'imbarea destinaţiei bunului comun nu se poate face dec,t prin acordul soţilor*$+ !e asemenea" 2ecare soţ poate înc'eia singur acte de conservare" acte de administrare cu proricare dintre bunurile comune" precum şi acte de dob,ndire a bunurilor comune.*3+ !ispoziţiile art. 3$$ răm,n aplicabile.*4+ 0n măsura în care interesele sale legate de comunitatea de bunuri au fost pre(udiciate printr (uridic" soţul care nu a participat la înc'eierea actului nu poate pretinde dec,t daune-interesecelălalt soţ" fără a 2 afectate drepturile dob,ndite de terţii de bună-credinţă.

A*tee 3e ?str.+are >+ 3e re,are

Art. 34. - *#+ Actele de înstrăinare sau de grevare cu drepturi reale av,nd ca obiect bunurile compot 2 înc'eiate dec,t cu acordul ambilor soţi.*$+ Cu toate acestea" oricare dintre soţi poate dispune singur" cu titlu oneros" de bunurile mobile ca căror înstrăinare nu este supusă" potrivit legii" anumitor formalităţi de publicitate. !ispoziţiile aalin. *4+ răm,n aplicabile.*3+ unt" de asemenea" e&ceptate de la prevederile alin. *#+ darurile obişnuite.

N6+tatea reat+,.

Page 37: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 37/71

 

Art. 34%. - *#+ Actul înc'eiat fără consimţăm,ntul e&pres al celuilalt soţ" atunci c,nd el este npotrivit legii" este anulabil.*$+ erţul dob,nditor care a depus diligenţa necesară pentru a se informa cu privire la natura beste apărat de efectele nulităţii. !ispoziţiile art. 345 alin. *4+ răm,n aplicabile.

A)rt6 3e :66r+ *6e

Art. 34). - ?unurile comune pot face obiectul unui aport la societăţi" asociaţii sau fundaţii" în colegii.

"e+6 a)rt6r+r

Art. 34. - *#+ ub sancţiunea prevăzută la art. 34%" niciunul dintre soţi nu poate singuconsimţăm,ntul scris al celuilalt soţ" să dispună de bunurile comune ca aport la o societate sau dob,ndirea de părţi sociale ori" după caz" de acţiuni. 0n cazul societăţilor comerciale ale căror acţiutranzacţionate pe o piaţă reglementată" soţul care nu şi-a dat consimţăm,ntul scris la întrebuibunurilor comune nu poate pretinde dec,t daune-interese de la celălalt soţ" fără a 2 afectate dredob,ndite de terţi.*$+ 0n cazul prevăzut la alin. *#+" calitatea de asociat este recunoscută soţului care a aportatcomun" dar părţile sociale sau acţiunile sunt bunuri comune. oţul asociat e&ercită singur dreptudecurg din această calitate şi poate realiza singur transferul părţilor sociale ori" după caz" al acţdeţinute.*3+ Calitatea de asociat poate 2 recunoscută şi celuilalt soţ" dacă acesta şi-a e&primat voinţa însens. 0n acest caz" 2ecare dintre soţi are calitatea de asociat pentru părţile sociale sau acţiunile at în sc'imbul a (umătate din valoarea bunului" dacă" prin convenţie" soţii nu au stipulat alte cotărţile sociale sau acţiunile ce revin 2ecăruia dintre soţi sunt bunuri proprii.

D+s)+5++ testaetare

Art. 351. - Diecare soţ poate dispune prin legat de partea ce i s-ar cuveni" la încetarea căsătorcomunitatea de bunuri.

Datr++e *6e ae s5+r

Art. 35#. - oţii răspund cu bunurile comune pentrua+ obligaţiile născute în legătură cu conservarea" administrarea sau dob,ndirea bunurilor comuneb+ obligaţiile pe care le-au contractat împreunăc+ obligaţiile asumate de oricare dintre soţi pentru acoperirea c'eltuielilor obişnuite ale căsătorieid+ repararea pre(udiciului cauzat prin însuşirea" de către unul dintre soţi" a bunurilor aparţin,nd un în măsura în care" prin aceasta" au sporit bunurile comune ale soţilor.

".s)63erea s6:s+3+ar. )etr6 3atr++e *6e

Art. 35$. - *#+ 0n măsura în care obligaţiile comune nu au fost acoperite prin urmărirea bunurilor cosoţii răspund solidar" cu bunurile proprii. 0n acest caz" cel care a plătit datoria comună se subrdrepturile creditorului pentru ceea ce a suportat peste cota-parte ce i-ar reveni din comunitatlic'idarea s-ar face la data plăţii datoriei.*$+ oţul care a plătit datoria comună în condiţiile alin. *#+ are un drept de retenţie asupra bu

celuilalt soţ p,nă la acoperirea integrală a creanţelor pe care acesta i le datorează.

Ur.r+rea :66r+r *6e

Art. 353. - *#+ ?unurile comune nu pot 2 urmărite de creditorii personali ai unuia dintre soţi.*$+ Cu toate acestea" după urmărirea bunurilor proprii ale soţului debitor" creditorul său personacere parta(ul bunurilor comune" însă numai în măsura necesară pentru acoperirea creanţei sale.*3+ ?unurile astfel împărţite devin bunuri proprii.

Ur.r+rea ,e+t6r+r 3+ )r4es+e

Page 38: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 38/71

 

Art. 354. - 9eniturile din muncă ale unui soţ" precum şi cele asimilate acestora nu pot 2 urmărite datoriile comune asumate de către celălalt soţ" cu e&cepţia celor prevăzute la art. 35# lit. c+.

L+*=+3area re+66+ *6+t.5++

Art. 355. - *#+ =a încetarea comunităţii" aceasta se lic'idează prin 'otăr,re (udecătorească sautentic notarial.*$+ ,nă la 2nalizarea lic'idării" comunitatea subzistă at,t în privinţa bunurilor" c,t şi în pobligaţiilor.*3+ C,nd comunitatea încetează prin decesul unuia dintre soţi" lic'idarea se face întresupravieţuitor şi moştenitorii soţului decedat. 0n acest caz" obligaţiile soţului decedat se divimoştenitori proporţional cu cotele ce le revin din moştenire.

E4e*tee ?*et.r++ re+66+ *6+t.5++

Art. 35. - !acă regimul comunităţii de bunuri încetează prin desfacerea căsătoriei" foştii soţi coproprietari în devălmăşie asupra bunurilor comune p,nă la stabilirea cotei-părţi ce revine 2ecăru

L+*=+3area *6+t.5++' Parta<6

Art. 35%. - *#+ 0n cadrul lic'idării comunităţii" 2ecare dintre soţi preia bunurile sale proprii" după va proceda la parta(ul bunurilor comune şi la regularizarea datoriilor.

*$+ 0n acest scop" se determină mai înt,i cota-parte ce revine 2ecărui soţ" pe baza contribuţiei sale dob,ndirea bunurilor comune" c,t şi la îndeplinirea obligaţiilor comune. ,nă la proba contrprezumă că soţii au avut o contribuţie egală.*3+ !ispoziţiile art. 34 alin. *$+ se aplică în mod corespunzător.

Parta<6 ? t+)6 re+66+ *6+t.5++

Art. 35). - *#+ 0n timpul regimului comunităţii" bunurile comune pot 2 împărţite" în tot sau în paract înc'eiat în formă autentică notarială" în caz de bună învoială" ori pe cale (udecătorească" în neînţelegere.*$+ revederile art. 35% alin. *$+ se aplică în mod corespunzător.*3+ ?unurile atribuite 2ecărui soţ prin parta( devin bunuri proprii" iar bunurile neîmpărţite răm,ncomune.

*4+ >egimul comunităţii nu încetează dec,t în condiţiile legii" c'iar dacă toate bunurile comune  împărţite potrivit acestui articol.

C,e5++e *trare re+66+ *6+t.5++ eae

Art. 35. - 7rice convenţie contrară dispoziţiilor prezentei secţiuni este lovită de nulitate absomăsura în care nu este compatibilă cu regimul comunităţii convenţionale.

SECŢIUNEA a ;-a"e+6 se)ara5+e+ 3e :66r+

"e+6 :66r+r

Art. 31. - *#+ Diecare dintre soţi este proprietar e&clusiv în privinţa bunurilor dob,ndite îna înc'eierea căsătoriei" precum şi a celor pe care le dob,ndeşte în nume propriu după această dată.*$+ rin convenţie matrimonială" părţile pot stipula clauze privind lic'idarea acestui regim în funmasa de bunuri ac'iziţionate de 2ecare dintre soţi în timpul căsătoriei" în baza căreia se va ccreanţa de participare. !acă părţile nu au convenit altfel" creanţa de participare reprezintă (umătdiferenţa valorică dintre cele două mase de ac'iziţii nete şi va 2 datorată de către soţul a cărui mac'iziţii nete este mai mare" put,nd 2 plătită în bani sau în natură.

I,etar6 :66r+r :+e

Page 39: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 39/71

 

Art. 3#. - *#+ =a adoptarea acestui regim" notarul public întocmeşte un inventar al bunurilor proprii" indiferent de modul lor de dob,ndire .*$+ e poate întocmi un inventar şi pentru bunurile mobile dob,ndite în timpul separaţiei de bunuri*3+ 0n toate cazurile" pentru opozabilitate faţă de terţi" inventarul se ane&ează la convenţia matrimsupun,ndu-se aceloraşi formalităţi de publicitate ca şi convenţia matrimonială.*4+ 0n lipsa inventarului se prezumă" p,nă la proba contrară" că dreptul de proprietate e&clusivă apsoţului posesor.*5+ !acă bunul a fost dob,ndit printr-un act (uridic supus" potrivit legii" unei condiţii de formă validitate ori unor cerinţe de publicitate" dreptul de proprietate e&clusivă nu se poate dovedi dec înscrisul care îndeplineşte formele cerute de lege.

B66r+e )r)r+etate *6. )e *te-).r5+

Art. 3$. - *#+ ?unurile dob,ndite împreună de soţi aparţin acestora în proprietate comună pe cote în condiţiile legii.*$+ !ovada coproprietăţii se face în condiţiile art. 3#" care se aplică în mod corespunzător.

#s+5a :66r+r *e6+at s5

Art. 33. - *#+ oţul care se foloseşte de bunurile celuilalt soţ fără împotrivirea acestuia din urobligaţiile unui uzufructuar" cu e&cepţia celor prevăzute la art. %$3" %$ şi %$%. ;l este dator să renumai fructele e&istente la data solicitării lor de către celălalt soţ sau" după caz" la data încet

sc'imbării regimului matrimonial.*$+ !acă unul dintre soţi înc'eie singur un act prin care dob,ndeşte un bun" folosindu-se" în tot parte" de bunuri aparţin,nd celuilalt soţ" acesta din urmă poate alege" în proporţia bunurilor folosite fără acordul său" între a reclama pentru sine proprietatea bunului ac'iziţionat şi a prdaune-interese de la soţul dob,nditor. roprietatea nu poate 2 însă reclamată dec,t înainte cdob,nditor să dispună de bunul dob,ndit" cu e&cepţia cazului în care terţul dob,nditor a cunosbunul a fost ac'iziţionat de către soţul v,nzător prin valori2carea bunurilor celuilalt soţ.

".s)63erea )etr6 :+a5++e )ersae

Art. 34. - *#+ :iciunul dintre soţi nu poate 2 ţinut de obligaţiile născute din acte săv,rşite de celăla*$+ Cu toate acestea" soţii răspund solidar pentru obligaţiile asumate de oricare dintre ei acoperirea c'eltuielilor obişnuite ale căsătoriei şi a celor legate de creşterea şi educarea copiilor.

!reptul de retenţie

Art. 35. - =a încetarea regimului separaţiei de bunuri" 2ecare dintre soţi are un drept de retenţie bunurilor celuilalt p,nă la acoperirea integrală a datoriilor pe care le au unul faţă de celălalt.

SECŢIUNEA a -a"e+6 *6+t.5++ *,e5+ae

De+6 3e a)+*are

Art. 3. - >egimul comunităţii convenţionale se aplică atunci c,nd" în condiţiile şi limitele prevăprezenta secţiune" se derogă" prin convenţie matrimonială" de la dispoziţiile privind regimul com

legale.

O:+e*t6 *,e5+e+ atr++ae

Art. 3%. - 0n cazul în care se adoptă comunitatea convenţională" convenţia matrimonială se poatela unul sau mai multe dintre următoarele aspectea+ includerea în comunitate" în tot ori în parte" a bunurilor dob,ndite sau a datoriilor proprii n înainte ori după înc'eierea căsătoriei" cu e&cepţia bunurilor prevăzute la art. 341 lit. b+ şi c+b+ restr,ngerea comunităţii la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimindiferent dacă sunt dob,ndite ori" după caz" născute înainte sau în timpul căsătoriei" cu eobligaţiilor prevăzute la art. 35# lit. c+

Page 40: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 40/71

 

c+ obligativitatea acordului ambilor soţi pentru înc'eierea anumitor acte de administrare în acedacă unul dintre soţi se a8ă în imposibilitate de a-şi e&prima voinţa sau se opune în mod abuziv" soţ poate să înc'eie singur actul" însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelăd+ includerea clauzei de preciput e&ecutarea clauzei de preciput se face în natură sau" dacă acesnu este posibil" prin ec'ivalent" din valoarea activului net al comunităţiie+ modalităţi privind lic'idarea comunităţii convenţionale.

Ate 3+s)+5++ a)+*a:+e

Art. 3). - 0n măsura în care prin convenţie matrimonială nu se prevede altfel" regimul (ucomunităţii convenţionale se completează cu dispoziţiile legale privind regimul comunităţii legale.

SECŢIUNEA a -a3+*area re+66+ atr++a

F1' 3+*area *,e5+a.

C3+5++

Art. 3. - *#+ !upă cel puţin un an de la înc'eierea căsătoriei" soţii pot" ori de c,te ori dore înlocuiască regimul matrimonial e&istent cu un alt regim matrimonial ori să îl modi2ce" cu respecondiţiilor prevăzute de lege pentru înc'eierea convenţiilor matrimoniale.*$+ !ispoziţiile art. $#" 334" 335 şi 3# sunt aplicabile în mod corespunzător.*3+ Creditorii pre(udiciaţi prin sc'imbarea sau lic'idarea regimului matrimonial pot formula arevocatorie în termen de un an de la data la care au fost îndeplinite formalităţile de publicitate saucaz" de c,nd au luat cunoştinţă mai înainte de aceste împre(urări pe altă cale.*4+ Creditorii prevăzuţi la alin. *3+ pot invoca oric,nd" pe cale de e&cepţie" inopozabilitatea modi2călic'idării regimului matrimonial făcute în frauda intereselor lor.

F2' 3+*area <63+*+ar.

Se)ara5+a <63+*+ar. 3e :66r+

Art. 3%1. - *#+ !acă regimul matrimonial al soţilor este cel al comunităţii legale sau convenţinstanţa" la cererea unuia dintre soţi" poate pronunţa separaţia de bunuri" atunci c,nd celălalt soţ îacte care pun în pericol interesele patrimoniale ale familiei.*$+ otodată" instanţa va face aplicarea dispoziţiilor art. 35%.*3+ !ispoziţiile art. $#" 334" 335 şi 3# se aplică în mod corespunzător.

E4e*tee ?tre s5+

Art. 3%#. - *#+ eparaţia de bunuri pronunţată de către instanţă face ca regimul matrimonial ante înceteze" iar soţilor li se aplică regimul matrimonial prevăzut la art. 31-35.*$+ 0ntre soţi" efectele separaţiei se produc de la data formulării cererii" cu e&cepţia cazului îinstanţa" la cererea oricăruia dintre ei" dispune ca aceste efecte să li se aplice de la data despăfapt.

E4e*tee 4a5. 3e ter5+

Art. 3%$. - *#+ Creditorii soţilor nu pot cere separaţia de bunuri" dar pot interveni în cauză.*$+ !ispoziţiile art. 3 alin. *3+ şi *4+ se aplică în mod corespunzător.

CAPI!OLUL VIIDes4a*erea *.s.tr+e+

Page 41: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 41/71

 

SECŢIUNEA 1Ca6r+e 3e 3+,r5

F1' D+s)+5++ eerae

t+,e 3e 3+,r5

Art. 3%3. - !ivorţul poate avea loca+ prin acordul soţilor" la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţb+ atunci c,nd" din cauza unor motive temeinice" raporturile dintre soţi sunt grav vătămcontinuarea căsătoriei nu mai este posibilăc+ la cererea unuia dintre soţi" după o separare în fapt care a durat cel puţin $ anid+ la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

F2' D+,r56 )r+ a*r36 s5+r )e *ae <63+*+ar.

C3+5++

Art. 3%4. - *#+ !ivorţul prin acordul soţilor poate 2 pronunţat indiferent de durata căsătoriei şi inddacă e&istă sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie.*$+ !ivorţul prin acordul soţilor nu poate 2 admis dacă unul dintre soţi este pus sub interdicţie.*3+ 6nstanţa este obligată să veri2ce e&istenţa consimţăm,ntului liber şi neviciat al 2ecărui soţ.

F;' D+,r56 )r+ a*r36 s5+r )e *ae a3++strat+,. sa6 )r+ )r*e36r. tar+a.

C3+5++

Art. 3%5. - *#+ !acă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori" născuţi din căsătorie" dicăsătoriei sau adoptaţi" o2ţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ulocuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor" eliber,nducerti2cat de divorţ" potrivit legii.*$+ !ivorţul prin acordul soţilor poate 2 constatat de notarul public şi în cazul în care e&istă copiinăscuţi din căsătorie" din afara căsătoriei sau adoptaţi" dacă soţii convin asupra tuturor aspereferitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ" e&ercitarea autorităţii părinteşti dambii părinţi" stabilirea locuinţei copiilor după divorţ" modalitatea de păstrare a legăturilor per

dintre părintele separat şi 2ecare dintre copii" precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la c'eltuicreştere" educare" învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. !acă din raportul de anc'etă srezultă că acordul soţilor privind e&ercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stalocuinţei copiilor nu este în interesul copilului" sunt aplicabile prevederile art. 3% alin. *5+.*3+ !ispoziţiile art. 3%4 alin. *$+ sunt aplicabile în mod corespunzător.

Punere în aplicare Art. 375. prin Metodologie cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiimaterie de st... din 26/!/2!! "

#$%&'()$A ! *ispoziţii generale Art. 164. -Ofţerul de stare civilă constată desacerea căsătoriei, prin divorţ pe cale administrativă, dacă soţde acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi. Art. 165. -

(1 !nre"istrarea cererilor de divorţ pe cale administrativă se ace separat #n $e"istrul de intrare-iecererilor de divorţ, al cărui model este sta%ilit #n ane&a nr. 6'.( )umerele de #nre"istrare se reparti*ea*ă de către structura de specialitate din cadrul uadministrativ- teritoriale #n mod distinct aţă de cele reparti*ate pentru alte cate"orii de cereri.(+ videnţa certifcatelor de divorţ eli%erate se ţine #ntr-un re"istru al cărui model este sta%ilit #n nr. 61. A)A )r. 6' la metodolo"ie- model -$/0$2 pentru #nre"istrarea cererilor de divorţ 

Page 42: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 42/71

 

:r. de înregistrare

!ata

olicitanţii

<ltimalocuinţăcomună

 ermen procedural" conform art. 3)$  din =egea nr.4G#53 - Codul familiei" republicată" cu modi2cările şicompletările ulterioare *31 de zile+

Certi2cat dedivorţnr.Gdata

!rn

7H<=

7H6A

 A)A )r. 61 la metodolo"ie- model -$/0$2de evidenţă a certifcatelor de divorţ 

:r. crt. :r. cererii 6<=A>6 :ume după divorţ :r.Gdata certi2catului de divorţ !ata înm,nării şi semnătu

Pr*e36ra

Art. 3%. - *#+ Cererea de divorţ se depune de soţi împreună. 72ţerul de stare civilă sau notarul înregistrează cererea şi le acordă un termen de re8ecţie de 31 de zile.*$+ rin e&cepţie de la prevederile alin. *#+" cererea de divorţ se poate depune la notarul publicmandatar cu procură autentică.*3+ =a e&pirarea acestui termen" soţii se prezintă personal" iar o2ţerul de stare civilă sau" dupnotarul public veri2că dacă soţii stăruie să divorţeze şi dacă" în acest sens" consimţăm,ntul lor estşi neviciat.*4+ !acă soţii stăruie în divorţ" o2ţerul de stare civilă sau" după caz" notarul public eliberează certde divorţ fără să facă vreo menţiune cu privire la culpa soţilor.*5+ !ispoziţiile art. 3)3 alin. *#+ şi *3+ se aplică în mod corespunzător. !acă soţii nu se înţeleg numelui de familie pe care să îl poarte după divorţ ori" în cazul prevăzut la art. 3%5 alin. *$+" e&ercitării în comun a drepturilor părinteşti" o2ţerul de stare civilă sau" după caz" notarul public edispoziţie de respingere a cererii de divorţ şi îndrumă soţii să se adreseze instanţei de (udecată"

prevederilor art. 3%4.*+ oluţionarea cererilor privind alte efecte ale divorţului asupra cărora soţii nu se înţeleg ecompetenţa instanţei (udecătoreşti.

Punere în aplicare Art. 376. prin Metodologie cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiimaterie de st... din 26/!/2!! "

#$%&'()$A a 2+a,nregistrarea cererii de divorţ pe cale administrativă

 Art. 166. -(1 3ererea de divorţ pe cale administrativă se ace #n scris, se depune şi se semnea*ă personal deam%ii soţi, #n aţa ofţerului de stare civilă dele"at de la primăria care are #n păstrare actul de căssau pe ra*a căreia se aă ultima locuinţă comună a soţilor, potrivit modelului prevă*ut #n ane&a nr.( !n cererea de divorţ fecare dintre soţi declară pe propria răspundere căa este de acord cu desacerea căsătoriei% nu are copii minori cu celălalt soţ, născuţi din căsătorie sau adoptaţi #mpreună cu acestac nu este pus su% interdicţied nu a mai solicitat altor autorităţi desacerea căsătoriei.(+ !n cererea de divorţ soţii declară pe propria răspunderea adresa ultimei locuinţe comune% numele pe care fecare sau, după ca*, numai unul dintre aceştia urmea*ă să #l poarte după desacăsătoriei. Art. 167. -(1 8a depunerea cererii de divorţ, ofţerul de stare civilă dele"at solicită soţilor următoarele documa certifcatele de naştere şi căsătorie ale soţilor, #n ori"inal şi #n copie% documentele cu care se ace dovada identităţii, #n ori"inal şi copie.

Page 43: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 43/71

 

( 9ocumentele prevă*ute la alin. (1 tre%uie #nsoţite şi de o declaraţie dată #n aţa ofţerului decivilă, #n situaţia #n care ultima locuinţă comună declarată potrivit art. 166 alin. (+ lit. a nu este acu domiciliul sau reşedinţa am%ilor soţi #nscris:ă #n actele de identitate.(+ !n ca*ul cetăţenilor străini, certifcatele de naştere tre%uie să #ndeplinească cerinţele de le" prevă*ute #n convenţiile internaţionale şi tratatele #nc;eiate #ntre $om<nia şi statele ai căror cesunt.(4 !n ca*ul persoanelor care nu cunosc lim%a rom<nă, depunerea cererii de divorţ se ace #n preunui traducător autori*at, iar #n ca*ul persoanelor surdomute, a unui interpret, #nc;eindu-se #n acesun proces-ver%al, al cărui model este pre*entat #n ane&a nr. 6+.(5 9upă conruntarea datelor din documentele pre*entate conorm alin. (1 şi, după ca*, alin. datele #nscrise #n cererea de divorţ, ofţerul de stare civilă dele"at certifcă pentru conormitate depuse, cu e&cepţia certifcatului de căsătorie, #n ca*ul căruia se reţine ori"inalul.(6 =ala%ilitatea documentelor cu care se ace dovada identităţii solicitanţilor se verifcă de către ode stare civilă dele"at at<t la momentul depunerii cererii, c<t şi la data eli%erării certifcatului de di Art. 16>. -9ovada identităţii se poate ace de către soţi cu unul dintre următoarele documentea pentru cetăţenii rom<ni - cartea de identitate, cartea de identitate provi*orie, %uletinul de idensau, #n ca*ul cetăţenilor rom<ni cu domiciliul #n străinătate, paşaportul, care să se ae #n termevala%ilitate at<t la momentul depunerii cererii, c<t şi la data eli%erării certifcatului de divorţ% pentru cetăţenii 2niunii uropene sau ai 0paţiului conomic uropean - documentul de identita paşaportul emis de statul aparţinătorc pentru apatri*i - paşaport emis #n %a*a 3onvenţiei privind statutul apatri*ilor din anul 1?54, #ns

 permisul de şedere temporar sau permanent, după ca*d pentru cetăţenii străini din statele terţe - paşaportul emis de statul ai cărui cetăţeni sunt, #n careaplicată vi*a de intrare pe teritoriul $om<niei vi*a tre%uie să fe vala%ilă at<t la data depunerii, c<data eli%erării certifcatului de divorţe pentru cetăţenii străini cărora li s-a acordat o ormă de protecţie #n $om<nia - documentul de căemis #n %a*a 3onvenţiei de la eneva din 1?51 sau, după ca*, documentul de călătorie pentru scare au o%ţinut protecţie su%sidiară - protecţie umanitară condiţionată pentru cetăţenii străini solicitanţi de a*il #n $om<nia - paşaportul emis de statul ai cărui cetăţen#nsoţit de documentul temporar de identitate. Art. 16?. -Ofţerul de stare civilă dele"at #nre"istrea*ă cererea de divorţ #n *iua #n care a ost primită şi asoţilor un termen de +' de *ile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii, pentru everetra"ere a acesteia.

 Art. 17'. -(1 3ererea de divorţ este #nsoţită de documentele prevă*ute la art. 167 şi se constituie #ntr-un dodivorţ.( )umerotarea dosarelor de divorţ se ace cronolo"ic, #n ordinea primirii, pe ani calendaristici.03@/2)A a +-arocedura divorţului pe cale administrativă şi eli%erarea certifcatelor de divorţ  Art. 171. -(1 8a e&pirarea termenului de +' de *ile calendaristice, ofţerul de stare civilă dele"at verifcă dacstăruie să divorţe*e şi dacă, #n acest sens, consimţăm<ntul lor este li%er şi neviciat, solicit<nd sodeclaraţie, potrivit modelului sta%ilit #n ane&a nr. 64.( !n situaţia #n care am%ii soţi sau numai unul dintre aceştia #nţele":#nţele"e să renunţe la completea*ă o declaraţie, potrivit modelului sta%ilit #n ane&a nr. 65.(+ 9ispo*iţiile art. 167 alin. (+ se aplică #n mod corespun*ător.

 Art. 17. -(1 9acă soţii nu se pre*intă #mpreună, după termenul prevă*ut la art. 171 alin. (1, dosarul de divclasea*ă, prin #ntocmirea unui reerat, potrivit modelului sta%ilit #n ane&a nr. 66.( 9osarul de divorţ se clasea*ă #n aceleaşi condiţii prevă*ute la alin. (1, #n următoarele ca*uria dacă am%ii soţi sau numai unul dintre aceştia #nţele":#nţele"e să renunţe la divorţ, potrivit aralin. (% dacă, #nainte de fnali*area procedurii de divorţ, unul dintre soţi este pus su% interdicţiec dacă, #nainte de fnali*area procedurii de divorţ, intervine naşterea unui copild dacă, #nainte de fnali*area procedurii de divorţ, unul dintre soţi a decedat, căsătoria #ncet<ndeces.(+ $eeratul #ntocmit #n condiţiile alin. (1 sau ( se ar;ivea*ă la dosarul de divorţ.

Page 44: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 44/71

 

 Art. 17+. -(1 9acă sunt #ntrunite condiţiile prevă*ute la art. 166 alin. ( şi alin. (+ lit. % şi la art. 171 aliofţerul de stare civilă constată desacerea căsătoriei prin acordul soţilor şi eli%erea*ă certifcadivorţ, potrivit modelului sta%ilit #n ane&a nr. 67, care va f #nm<nat oştilor soţi #ntr-un termen ma&5 *ile lucrătoare.( )umărul certifcatului de divorţ este distinct de numărul dosarului de divorţ, #n ordinea soluţdosarelor. 9ata eli%erării certifcatului de divorţ constituie data la care este desăcută căsătoria.(+ 8a data desacerii căsătoriei, ofţerul de stare civilă dele"at anulea*ă cartea de identitate a osoţ care #şi sc;im%ă numele de amilie prin divorţ, prin tăierea colţului #n care se aă #nscrisă pede vala%ilitate. !n ca*ul cărţilor de identitate provi*orii şi %uletinelor de identitate, anularea se ac#nscrierea menţiunii B9esăcut căsătoria cu ................, #nre"istrată la numărul .....................3ertifcatul de divorţ nr. ........................................ din .........................................rimăriei ..........................., Cudeţul .......... . itularul va purta numele de amilie ......................... .de identitate va f presc;im%at p<nă la data de .......................... .B ermenul de presc;im%are este *ile.(4 3ertifcatul de căsătorie reţinut la dosarul de divorţ se transmite spre anulare primăriei emitedata eli%erării certifcatului de divorţ. Art. 174. -(1 !n vederea reali*ării evidenţei centrali*ate a certifcatelor de divorţ, la nivelul 9...A.Dconstituie $e"istrul unic al certifcatelor de divorţ, care se poate ţine şi #n sistem inormatic.( !nainte de eli%erarea certifcatului de divorţ ca urmare a constatării desacerii căsătoriei prin asoţilor, ofţerul de stare civilă dele"at solicită, prin intermediul structurii de stare civilă din cadrul di

 Cudeţene de evidenţă a persoanelor, alocarea, din $e"istrul unic al certifcatelor de divorţ, a numcertifcatului de divorţ, care urmea*ă a f #nscris pe acesta.(+ !n ca*ul #n care, #n urma solicitării adresate, se constată că pentru acelaşi divorţ s-a aloca$e"istrul unic al certifcatelor de divorţ, număr de certifcat la cererea unui alt ofţer de stare civilăunui notar pu%lic, re"istrul va respin"e solicitarea de #nre"istrare a certifcatului de divorţ. Art. 175. -3ertifcatul de divorţ se #ntocmeşte #n + e&emplare ori"inale, din care două se #nm<nea*ă părţ%a*ă de semnătură pe cererea de divorţ şi #n re"istrul de evidenţă a certifcatelor de divorţ, e&emplar răm<ne la dosarul de divorţ. Art. 176. -e certifcatul de divorţ nu se #nscriu menţiuni cu privire la motivele divorţului sau culpa soţilor. Art. 177. -(1 !n ca* de pierdere, distru"ere sau urt al certifcatului de divorţ, ofţerul de stare civilă d

eli%erea*ă un duplicat, conorm cu ori"inalul aat #n ar;iva proprie, #n %a*a cererii ormulate deunul dintre oştii soţi, personal sau prin #mputernicit cu procură specială.( 8a eli%erarea duplicatelor certifcatelor de divorţ se menţionea*ă #n partea superioară dmenţiunea B928/3AB.(+ 3ererea se depune la 0..3.8... sau, după ca*, la primăria unităţii administrativ-teritoriale ca#n păstrare dosarul de divorţ, ăc<ndu-se menţiuni despre aceasta #n dosarul de divorţ. A)A )r. 6 la metodolo"ie- aţă -- model -

>7/I:6A

 J<!;H<= ..........................

rimăria .................... !ată în faţa mea astăzi" ...............:r. .................. din ............................ 72ţer de stare civilă delegat"

..............................................

3$$ 9 9/=O$@ 0u%semnatul, ........................................, ful lui ............................ şi al ............................, născut lade ............................ #n localitatea ............................, Cudeţul ............................, titular al actuidentitate:paşaportului seria ....... nr. .................., 3) ..........................., cu domiciliul #n .................lu<nd cunoştinţă de prevederile art. ? din 3odul penal cu privire la alsul #n declaraţii, declar căa nu am copii minori din căsătorie sau adoptaţi% nu sunt pus su% interdicţie

Page 45: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 45/71

 

c nu am mai solicitat altor autorităţi desacerea căsătorieid locuinţa comună este cea declarată mai susşisu%semnata, ........................................, fica lui ............................ şi a ............................, născută lde ........................................ #n localitatea ..........................., Cudeţul ..........................., titulară a ade identitate:paşaportului seria ....... nr. .................., 3) ..........................., cu dom#n ......................,lu<nd cunoştinţă de prevederile art. ? din 3odul penal cu privire la alsul #n declaraţii, declar căa nu am copii minori din căsătorie sau adoptaţi% nu sunt pusă su% interdicţiec nu am mai solicitat altor autorităţi desacerea căsătorieid locuinţa comună este cea declarată mai sus,căsătoriţi la data de ................... la primăria localităţii ............................., Cudeţul .....................conorm 3ertifcatului de căsătorie seria ............ nr. ................, eli%erat #n %a*a Anr. .............:.........., cu ultima locuinţă comună #n .............................................., str. ......................nr. ............., %l. ......., et. ........, ap. ............, sectorul:Cudeţul ......................................, de comun acoru"ăm să constataţi desacerea căsătoriei şi să eli%eraţi certifcatul de divorţ.9upă divorţ dorim să purtăm numele de amilie după cum urmea*ăE- ostul soţ ....................................................- osta soţie ................................................. .E otrivit dispo*iţiilor art. 4' din 8e"ea nr. 4:1?5+ - 3odul amiliei, repu%licată, cu modifcăcompletările ulterioare B8a desacerea căsătoriei prin divorţ, soţii se pot #nvoi ca soţul care, potriv

7, a purtat #n timpul căsătoriei numele de amilie al celuilalt soţ să poarte acest nume şidesacerea căsătoriei.B)e #ntemeiem cererea pe dispo*iţiile art. +>1  din 8e"ea nr. 4:1?5+ - 3odul amiliei, repu%licamodifcările şi completările ulterioare.

emnături

oţ".......................

oţie"...............................

- verso - Astă*i, ..................................., s-a eli%erat 3ertifcatul de divorţ nr. ....... .

emnătură de primire

Dostul soţ"......................

Dosta s......................

 A)A )r. 6+ la metodolo"ie- model -$OFG)/A H29@28 ...............................................rimăria ..................................................0tarea 3ivilă)r.. ........ din .......................$O30-=$DA8!nc;eiat astă*i anul ......... luna .............. *iua ...............8a depunerea cererii de divorţ prin acordul soţilor:la luarea declaraţiei privind menţinerea cere

divorţ prin acordul soţilor:la luarea declaraţiei de renunţare la cererea de divorţ prin acordul sdl .......................................... şi dna .........................................., luarea consimţăm<ntului şi aducecunoştinţă a dispo*iţiilor din 8e"ea nr. 4:1?5+ - 3odul amiliei, repu%licată, cu modifcările şi complulterioare, reeritoare la divorţul pe cale administrativă s-au ăcut prin intermediu(dnei ............................................... din ...................................., str. .............................. nr. .interpret autori*at de ....................... su% nr. ..........., #ntruc<t ..............................(soţul:soţiacetăţean străin:surdomut.

72ţer de stare civilă"6nterpret" oţul ..............................

Page 46: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 46/71

 

delegat"..............................=..

.............................. oţia ..............................

 A)A )r. 64 la metodolo"ie- model -9ată #n aţa .................................(numele şi prenumele:semn Astă*i, ................................938A$A@/0u%semnatul, ..............................................., ful lui ............................... şi al .............................născut la ................................... #n .................................., domiciliat #n ......................................... posesor al actului de identitate:paşaport seria .....................................nr. ........................................, eli%erat de ......................................, declar că #mi menţin cererea pdesacerea căsătoriei de ..........................................................(numele soţiei su%semnata, ..........................................., fica lui ........................................... şi a ......................născută la ................................................ #n .................................., domiciliată #n ............................ posesoare a actului de identitate:paşaportului seria ............. nr. ....................., ede ............................, declar că #mi menţin cererea privind desacerea căsde .......................................................... (numele soţului3ererea a ost #nre"istrată la rimăria ................................. su% numărul .................................... .

emnătură soţ".............................

emnătură soţi..............................

 A)A )r. 65 la metodolo"ie- model -9ată #n aţa .................................(numele şi prenumele:semn Astă*i, ................................938A$A@/0u%semnatul(a, ......................................, ful:fica lui ............................. şi al:a .................născut(ă la .......................................... #n ................................., domic#n .........................................., posesor:posesoare al:a actului de identitate:paşaportului seria

nr. ............, eli%erat de ........................, declar că $)2)@ la cererea mea privind desacerea căsde ......................................................... (numele soţului:soţiei3ererea a ost #nre"istrată la rimăria ............................ su% numărul .............

emnătura........................

 A)A )r. 66 la metodolo"ie- model - Apro%rimar,.................................$I$A !nc;eiat astă*i *iua ......, luna ..........., anul ......., de către ................................................, of

(numele şi prenumele stare civilă, #n cadrul rimăriei ...............................................................(municipiului, oraşului, comunei, Cudeţul ............................., av<nd spre soluţionare cererdesacere a căsătoriei #nre"istrată la nr. .............. din ......................, depusă de ............................(soţul şi ......................................(soţia, conscăE ..................................., ............................................................................................................................................................ ............................................................................................................................................................ ............................................................................................................................................................ ........................................................................................., propun cldosarului.E Ofţerul de stare civilă va #nscrie, după ca*, una din situaţiile prevă*ute la art. 17 alin. (1 sau ane&a la Jotăr<rea uvernului nr. 64:'11.

Page 47: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 47/71

 

72ţerul de stare c..........................................*semnătura+

 A)A )r. 67 la metodolo"ie- model -$OFG)/A H29@28 ....................................

rimăria ...................................9osar nr. ........................3$/I/3A 9 9nr. .......... din data de ...............3ăsătoria #nre"istrată la rimăria .......................................................(municipiului, oraşului, com Cudeţul .............., la actul de căsătorie nr. ............................. din ............................., p pe ........................................., născut la data (soţul de ......................., #n localitatea ...................... Cudeţul ........................., 3) ..............................., ful lui .............. şi al ..................., cu domiclocalitatea ....................., şi pe ................................, (soţia născută la data de ...................., #n loca....................................., Cudeţul ....................................., 3) ..................................., lui ..................................... şi a ..................................., domiciliată #n ...................... Cudeţul ..............................., este desăcută #n temeiul art. +>1 din 8e"ea nr. 4:1?5+ - 3odul arepu%licată, cu modifcările şi completările ulterioare, prin acordul am%ilor soţi.

9ivorţul a ost #nre"istrat la rimăria .............................................................(municipiului, orcomunei, Cudeţul ..................... .)umele după divorţ- ostul soţ .....................................- osta soţie ...................................re*entul certifcat de divorţ produce eecte #ntre părţi #ncep<nd de astă*i ......................(*i:lună:anOfţer stKleLBpaddin"-top'paddin"-%ottom'paddin"-let'paddin"-ri";t'%collapsecollapsete&t-ali"ncenteront-si*e 11 p&ont-amilK Arialont-stKle normalcolor M''de stare ..........................................(numele şi prenu..........................................(semnătura 8.0. (si"iliu

e5+6ea ? a*t6 3e *.s.tr+e

Art. 3%%. - *#+ C,nd cererea de divorţ este depusă la primăria unde s-a înc'eiat căsătoria" o2ţestare civilă" după emiterea certi2catului de divorţ" face cuvenita menţiune în actul de căsătorie.*$+ 0n cazul depunerii cererii la primăria în a cărei rază teritorială soţii au avut ultima locuinţă coo2ţerul de stare civilă emite certi2catul de divorţ şi înaintează" de îndată" o copie certi2cată de pe la primăria locului unde s-a înc'eiat căsătoria" spre a se face menţiune în actul de căsătorie.*3+ 0n cazul constatării divorţului de către notarul public" acesta emite certi2catul de divorţ şi înainde îndată" o copie certi2cată de pe acesta la primăria locului unde s-a înc'eiat căsătoria" spre a smenţiune în actul de căsătorie.

Punere în aplicare Art. 377. prin Metodologie cu privire la aplicarea unitară a dispoziţ

în materie de st... din 26/!/2!! " #$%&'()$A a 5+a,nscrierea menţiunilor de divorţ -i actualizarea .).$.P.

 Art. 17?. -(1 !n ca*ul #n care cererea de divorţ se depune la 0..3.8... sau, după ca*, la primăria uniadministrativ- teritoriale care are #n păstrare actul de căsătorie, după emiterea certifcatului de divofţerul de stare civilă dele"at #nscrie de #ndată pe mar"inea actului de căsătorie următomenţiune B9esăcut căsătoria prin 3ertifcatul de divorţ nr. ....................din ....................................... al rimăriei ................................, Cudeţul ........................................ . Iosoţ va purta numele de amilie ................................................., iar osta soţie numeleamilie ............................ .B( !n termen de ma&imum 1' *ile de la #nscrierea menţiunii prevă*ute la alin. (1, ofţerul de s

Page 48: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 48/71

 

civilă dele"at de la 0..3.8.. sau, după ca*, de la primăria unităţii administrativ- teritoriale care a păstrare actul de căsătorie transmitea comunicare de menţiune la e&emplarul // al actului de căsătorie şi la actele de naştere ale oşsoţi% copia certifcatului de divorţ la structura de evidenţă a persoanelor din cadrul 0..3.8.. ddomiciliul soţilor, #n vederea #nre"istrării menţiunii #n $.)...(+ !n ca*ul cetăţenilor străini, #n acelaşi termen sta%ilit la alin. (, ofţerul de stare civilă dele"at d0..3.8... sau, după ca*, de la primăria unităţii administrativ-teritoriale care are #n păstrare actucăsătorie transmite la 9...A.D.9. e&tras pentru u* ofcial de pe actul de căsătorie, cu menţiuneadivorţ, #nsoţit de copia certifcatului de divorţ. Art. 1>'. -(1 !n ca*ul #n care cererea de divorţ se depune la 0..3.8.. sau, după ca*, la primăria uniadministrativ- teritoriale de la ultima locuinţă comună a oştilor soţi, care nu are #n păstrare actucăsătorie, ofţerul de stare civilă dele"at transmitea de #ndată, copia certifcatului de divorţ la 0..3.8... sau, după ca*, la primăria unadministrativ-teritoriale care are #n păstrare actul de căsătorie, pentru #nscrierea menţiunii de divo% #n termen de ma&imum 1' *ile, copia certifcatului de divorţ la structura de evidenţă a persoandin cadrul 0..3.8... de la domiciliul soţilor, #n vederea #nre"istrării menţiunii #n $.)...( Ofţerul de stare civilă dele"at care primeşte copia certifcatului de divorţ #nscrie de #nmenţiunea corespun*ătoare #n actul de căsătorie şi, #n termen de ma&imum 1' *ile, transcomunicare de menţiune la e&emplarul // al actului de căsătorie, precum şi la actele de naştereoştilor soţi.

(+ e actele de naştere ale oştilor soţi se #nscrie următoarea menţiune B9esăcut căsătoria 3ertifcatul de divorţ nr. ............................. din .............................................. al rimăriei ................ Cudeţul ........... . 9upă divorţ va purta numele de amilie ........................... .B(4 9ispo*iţiile art. 17? alin. (+ se aplică #n mod corespun*ător şi #n situaţia menţionată la alin. (. Art. 1>1. -(1 0tructura de stare civilă din cadrul direcţiei Cudeţene de evidenţă a persoanelor pe ra*a căreiaă primăria unităţii administrativ-teritoriale care a #nre"istrat actul de căsătorie primeşte cocertifcatelor de divorţ transmise de notarii pu%lici.( 8a primirea copiei certifcatului de divorţ de la notarii pu%lici, structura de stare civilă prevă*ualin. (1 #nscrie de #ndată pe mar"inea e&emplarului // al actului de căsătorie următoarea menţiuB9esăcut căsătoria prin 3ertifcatul de divorţ nr. ................................... din .............................Diroului notarului pu%lic ............................ din ........................ . Iostul soţ va purta numeleamilie ................................, iar osta soţie numele de amilie ........................................ .B 9

#nscrierea menţiunii, se transmite, de #ndată, comunicare de menţiune la e&emplarul / al actulucăsătorie.(+ Ofţerul de stare civilă dele"at de la primăria unităţii administrativ-teritoriale care a #nre"isactul de căsătorie #nscrie menţiunea de divorţ şi transmite comunicările sta%ilite la art. 17? alin. ((+. Art. 1>. -(1 3ertifcatele de divorţ "reşit completate se retra" #n vederea rectifcării. 9upă rectifcareeli%erea*ă certifcatul de divorţ conorm rectifcării, iar cel "reşit completat se anulea*ă.( 3ertifcatele de divorţ retrase şi anulate se clasea*ă la dosarul de divorţ. Art. 1>+. -9osarele de divorţ se ar;ivea*ă #n ordinea numerelor de #nre"istrare, pe ani calendaristici, ş păstrea*ă #n ar;iva de stare civilă 5' de ani, după care se predau la Ar;ivele )aţionale.

"e466 5er66+ 3e stare *+,+. sa6 tar66+ )6:+*

Art. 3%). - *#+ !acă nu sunt îndeplinite condiţiile art. 3%5" o2ţerul de stare civilă sau" după caz" public respinge cererea de divorţ.*$+ 0mpotriva refuzului o2ţerului de stare civilă sau notarului public nu e&istă cale de atac" dar soţiiadresa cu cererea de divorţ instanţei de (udecată" pentru a dispune desfacerea căsătoriei prin acorsau în baza unui alt temei prevăzut de lege.*3+ entru repararea pre(udiciului prin refuzul abuziv al o2ţerului de stare civilă sau notarului publconstata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor şi de a emite certi2catul de divorţ" oricare dintse poate adresa" pe cale separată" instanţei competente.

Page 49: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 49/71

 

unere #n aplicare Art. +7>. prin Fetodolo"ie cu privire la aplicarea unitară a dispo*iţiilor #n materist... din 6:'1:'11 03@/2)A a 4-arocedura respin"erii cererii de divorţ pe cale administrativă Art. 17>. -!n situaţia #n care constată că nu sunt #ntrunite condiţiile prevă*ute de 3odul amiliei pentru desaccăsătoriei prin acordul părţilor, ofţerul de stare civilă dele"at #ntocmeşte un reerat, potrivit modesta%ilit #n ane&a nr. 6>, prin care propune respin"erea cererii de divorţ şi emiterea unei dispo*iţrespin"ere de către primar. unere #n aplicare Art. +7>. prin Fetodolo"ie cu privire la aplicarea unitară a dispo*iţiilor #n materist... din 6:'1:'11  A)A )r. 6> la metodolo"ie- model -$OFG)/A H29@28 .............................rimăria ...........................0tarea 3ivilă)r. .......... din ..................$I$A !nc;eiat astă*i anul ......... luna ............ *iua ........................................................................(numele şi prenumele, ofţer de stare civilă dele"at,

ca urmare a pre*entării cererii de divorţ şi a documentelor depuse de numiţii ......................................................................., cerere #nre"istrată la nr. ................ din ....................., din care re*că ......................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................... .............................................................................................................................................................,constat<nd că nu sunt #ndeplinite cerinţele art. +>1 din 8e"ea nr. 4:1?5+ - 3odul amiliei, repu%liccu modifcările şi completările ulterioare, pentru desacerea căsătoriei, #n temeiul art. +> 4 din 3amiliei, se propune respin"erea cererii privind desacerea căsătoriei şi eli%erarea certifcatuludivorţ, urm<nd a se emite dispo*iţie de respin"ere a cererii.!ntocmit #n + e&emplare, dintre care c<te unul s-a #nm<nat solicitanţilor.

O stKleLBpaddin"-top'paddin"-%ottom'paddin"-let'paddin"-ri";t'%ocollapsecollapsete&t-ali"ncenteront-si*e 11 p&ont-amilK Arialont-stKle normalcM''''IIBiţerul de stare civilă dele................................................. 8.0.

F' D+,r56 3+ *6).

C3+5++

Art. 3%. - *#+ 0n cazul prevăzut la art. 3%3 lit. b+" divorţul se poate pronunţa dacă instanţa staculpa unuia dintre soţi în destrămarea căsătoriei. Cu toate acestea" dacă din probele administrate culpa ambilor soţi" instanţa poate pronunţa divorţul din culpa lor comună" c'iar dacă numai unul da făcut cerere de divorţ. !acă culpa aparţine în totalitate reclamantului" sunt aplicabile prevede

3)).*$+ 0n ipoteza prevăzută de art. 3%3 lit. c+" divorţul se pronunţă din culpa e&clusivă a soţului reclame&cepţia situaţiei în care p,r,tul se declară de acord cu divorţul" c,nd acesta se pronunţă fără a smenţiune despre culpa soţilor.

Ct+6area a*5+6++ 3e 3+,r5

Art. 3)1. - *#+ 0n situaţia prevăzută la art. 3% alin. *#+" dacă soţul reclamant decedează în procesului" moştenitorii săi pot continua acţiunea de divorţ.

Page 50: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 50/71

 

*$+ Acţiunea continuată de moştenitori este admisă numai dacă instanţa constată culpa e&clusoţului p,r,t.

F' D+,r56 3+ *a6a st.r++ s..t.5++ 66+ s5

C3+5++e 3+,r566+

Art. 3)#. - 0n cazul prevăzut la art. 3%3 lit. d+" desfacerea căsătoriei se pronunţă fără a se face medespre culpa soţilor.

SECŢIUNEA a 2-aE4e*tee 3+,r566+

F1' Data 3es4a*er++ *.s.tr+e+

Data 3es4a*er++ *.s.tr+e+

Art. 3)$. - *#+ Căsătoria este desfăcută din ziua c,nd 'otăr,rea prin care s-a pronunţat divorţul a de2nitivă.*$+ rin e&cepţie" dacă acţiunea de divorţ este continuată de moştenitorii soţului reclamant" potri3)1" căsătoria se socoteşte desfăcută la data decesului.*3+ 0n cazul prevăzut de art. 3%5" căsătoria este desfăcută pe data eliberării certi2catului de divorţ.

F2' E4e*tee 3+,r566+ *6 )r+,+re a ra)rt6r+e e)atr++ae 3+tre s5+

N6ee 3e 4a++e 36). *.s.tr+e

Art. 3)3. - *#+ =a desfacerea căsătoriei prin divorţ" soţii pot conveni să păstreze numele purtat în căsătoriei. 6nstanţa ia act de această înţelegere prin 'otăr,rea de divorţ.*$+ entru motive temeinice" (usti2cate de interesul unuia dintre soţi sau de interesul superior al coinstanţa poate să încuviinţeze ca soţii să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei" c'iar în lip înţelegeri între ei.*3+ !acă nu a intervenit o înţelegere sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea" 2ecare dintre foşpoartă numele dinaintea căsătoriei.

Dre)t6r+e s566+ 3+,r5at

Art. 3)4. - *#+ !ivorţul este considerat pronunţat împotriva soţului din a cărui culpă e&clusdesfăcut căsătoria.*$+ oţul împotriva căruia a fost pronunţat divorţul pierde drepturile pe care legea sau conv înc'eiate anterior cu terţii le atribuie acestuia.*3+ Aceste drepturi nu sunt pierdute în cazul culpei comune sau al divorţului prin acordul soţilor.

F;' E4e*tee 3+,r566+ *6 )r+,+re a ra)rt6r+e )atr++ae 3+tre s5+

I' E4e*te *6 )r+,+re a re+6 atr++a

Î*etarea re+66+ atr++a

Art. 3)5. - *#+ 0n cazul divorţului" regimul matrimonial încetează între soţi la data introducerii cedivorţ.*$+ Cu toate acestea" oricare dintre soţi sau am,ndoi" împreună" în cazul divorţului prin acordul cere instanţei de divorţ să constate că regimul matrimonial a încetat de la data separaţiei în fapt.*3+ revederile acestui articol se aplică în mod corespunzător şi în cazul divorţului prevăzut de art.

A*tee ?*=e+ate ? 4ra63a *e6+at s5

Page 51: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 51/71

 

Art. 3). - *#+ Actele menţionate la art. 34 alin. *$+" precum şi actele din care se nasc obligaţii în scomunităţii" înc'eiate de unul dintre soţi după data introducerii cererii de divorţ sunt anulabile" dfost făcute în frauda celuilalt soţ.*$+ !ispoziţiile art. 345 alin. *4+ răm,n aplicabile.

O)a:++tatea 4a5. 3e ter5+

Art. 3)%. - *#+ @otăr,rea (udecătorească prin care s-a pronunţat divorţul şi" după caz" certi2catul deprevăzut la art. 3%5 sunt opozabile faţă de terţi" în condiţiile legii.*$+ !ispoziţiile art. $#" 334 şi 335 sunt aplicabile în mod corespunzător" inclusiv în cazul prevăzu3%5.

II' Dre)t6 a 3es).6:+r+

A*r3area 3es).6:+r+r

Art. 3)). - !istinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut la art. 31" soţul nevinovasuferă un pre(udiciu prin desfacerea căsătoriei" poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. 6nde tutelă soluţionează cererea prin 'otăr,rea de divorţ.

III' O:+a5+a 3e ?tre5+ere ?tre 4>t++ s5+

O:+a5+a 3e ?tre5+ere

Art. 3). - *#+ rin desfacerea căsătoriei" obligaţia de întreţinere între soţi încetează.*$+ oţul divorţat are dreptul la întreţinere" dacă se a8ă în nevoie din pricina unei incapacităţi de survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. ;l are drept la întreţinere şi atuncincapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei" însă numai dacă incapaceste cauzată de o împre(urare în legătură cu căsătoria.*3+ 0ntreţinerea datorată potrivit dispoziţiilor alin. *$+ se stabileşte p,nă la o pătrime din venitucelui obligat la plata ei" în raport cu mi(loacele sale şi cu starea de nevoie a creditorului. A întreţinere" împreună cu întreţinerea datorată copiilor" nu va putea depăşi (umătate din venitulcelui obligat la plată.*4+ C,nd divorţul este pronunţat din culpa e&clusivă a unuia dintre soţi" acesta nu bene2ciprevederile alin. *$+ şi *3+ dec,t timp de un an de la desfacerea căsătoriei.

*5+ 0n afara altor cazuri prevăzute de lege" obligaţia de întreţinere încetează prin recăsătorire îndreptăţit.

IV' Presta5+a *)esatr+e

C3+5++e )resta5+e+ *)esatr++

Art. 31. - *#+ 0n cazul în care divorţul se pronunţă din culpa e&clusivă a soţului p,r,t" soţul reclpoate bene2cia de o prestaţie care să compenseze" at,t c,t este posibil" un dezec'ilibru semni2cacare divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.*$+ restaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin $1 d*3+ oţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de între în condiţiile art. 3).

Sta:++rea )resta5+e+ *)esatr++

Art. 3#. - *#+ restaţia compensatorie nu se poate solicita dec,t odată cu desfacerea căsătoriei.*$+ =a stabilirea prestaţiei compensatorii se ţine seama at,t de resursele soţului care o solicită" c,mi(loacele celuilalt soţ din momentul divorţului" de efectele pe care le are sau le va avea lic'regimului matrimonial" precum şi de orice alte împre(urări previzibile de natură să le modi2ce" cuv,rsta şi starea de sănătate a soţilor" contribuţia la creşterea copiilor minori pe care a avut-o şi ursă o aibă 2ecare soţ" pregătirea profesională" posibilitatea de a desfăşura o activitate producătovenituri şi altele asemenea.

Page 52: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 52/71

 

#ra )resta5+e+ *)esatr++

Art. 3$. - *#+ restaţia compensatorie poate 2 stabilită în bani" sub forma unei sume globale saurente viagere" ori în natură" sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care debitorului.*$+ >enta poate 2 stabilită într-o cotă procentuală din venitul debitorului sau într-o sumă ddeterminată.*3+ >enta şi uzufructul se pot constitui pe toată durata vieţii celui care solicită prestaţia compensau pentru o perioadă mai scurtă" care se stabileşte prin 'otăr,rea de divorţ.

ara5++

Art. 33. - 6nstanţa" la cererea soţului creditor" îl poate obliga pe soţul debitor să constituie o gareală sau să dea cauţiune pentru a asigura e&ecutarea rentei.

3+*area )resta5+e+ *)esatr++

Art. 34. - *#+ 6nstanţa poate mări sau micşora prestaţia compensatorie" dacă se modi2că" îsemni2cativ" mi(loacele debitorului şi resursele creditorului.*$+ 0n cazul în care prestaţia compensatorie constă într-o sumă de bani" aceasta se inde&ează detrimestrial" în funcţie de rata in8aţiei.

Î*etarea )resta5+e+ *)esatr++

Art. 35. - restaţia compensatorie încetează prin decesul unuia dintre soţi" prin recăsătorirea creditor" precum şi atunci c,nd acesta obţine resurse de natură să îi asigure condiţii deasemănătoare celor din timpul căsătoriei.

F' E4e*tee 3+,r566+ *6 )r+,+re a ra)rt6r+e 3+tre ).r+5+ >+ *)+++ r +r+

"a)rt6r+e 3+tre ).r+5++ 3+,r5a5+ >+ *)+++ r +r+

Art. 3. - *#+ 6nstanţa de tutelă 'otărăşte" odată cu pronunţarea divorţului" asupra raporturilorpărinţii divorţaţi şi copiii lor minori" ţin,nd seama de interesul superior al copiilor" de con

raportului de anc'etă psi'osocială" precum şi" dacă este cazul" de învoiala părinţilor" pe care îi asc*$+ !ispoziţiile art. $4 sunt aplicabile.

Exer*+tarea a6tr+t.5++ ).r+te>t+ 3e *.tre a:++ ).r+5+

Art. 3%. - !upă divorţ" autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi" afară de cazul îinstanţa decide altfel.

Exer*+tarea a6tr+t.5++ ).r+te>t+ 3e *.tre 6 s+6r ).r+te

Art. 3). - *#+ !acă e&istă motive întemeiate" av,nd în vedere interesul superior al copilului" in'otărăşte ca autoritatea părintească să 2e e&ercitată numai de către unul dintre părinţi.*$+ Celălalt părinte păstrează dreptul de a veg'ea asupra modului de creştere şi educare a co

precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.

Exer*+tarea a6tr+t.5++ ).r+te>t+ 3e *.tre ate )ersae

Art. 3. - *#+ 0n mod e&cepţional" instanţa de tutelă poate 'otărî plasamentul copilului la o rudă saltă familie ori persoană" cu consimţăm,ntul acestora" sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea edrepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.

Page 53: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 53/71

 

*$+ 6nstanţa stabileşte dacă drepturile cu privire la bunurile copilului se e&ercită de către părinţi în sau de către unul dintre ei.

L*6+5a *)+66+ 36). 3+,r5

Art. 411. - *#+ 0n lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului supecopilului" instanţa de tutelă stabileşte" odată cu pronunţarea divorţului" locuinţa copilului mpărintele cu care locuieşte în mod statornic.*$+ !acă p,nă la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi" instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dinţin,nd seama de interesul său superior.*3+ 0n mod e&cepţional" şi numai dacă este în interesul superior al copilului" instanţa poate stabili lacestuia la bunici sau la alte rude ori persoane" cu consimţăm,ntul acestora" ori la o instituocrotire. Acestea e&ercită supraveg'erea copilului şi îndeplinesc toate actele obişnuite privind săneducaţia şi învăţătura sa.

Dre)t6r+e ).r+te6+ se)arat 3e *)+

Art. 41#. - *#+ 0n cazurile prevăzute la art. 411" părintele sau" după caz" părinţii separaţi de copiludreptul de a avea legături personale cu acesta.*$+ 0n caz de neînţelegere între părinţi" instanţa de tutelă decide cu privire la modalităţile de e&ercacestui drept. Ascultarea copilului este obligatorie" art. $4 2ind aplicabil.

Sta:++rea *tr+:65+e+ ).r+5+r

Art. 41$. - *#+ 6nstanţa de tutelă" prin 'otăr,rea de divorţ" stabileşte contribuţia 2ecărui părc'eltuielile de creştere" educare" învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.*$+ !ispoziţiile titlului 9 privind obligaţia de întreţinere se aplică în mod corespunzător.

3+*area .s6r+r 6ate *6 )r+,+re a *)+

Art. 413. - 0n cazul sc'imbării împre(urărilor" instanţa de tutelă poate modi2ca măsurile cu prdrepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori" la cererea oricăruia dintre păra unui alt membru de familie" a copilului" a instituţiei de ocrotire" a instituţiei publice specializate protecţia copilului sau a procurorului.

"a)rt6r+e 3+tre ).r+5+ >+ *)+++ r +r+ ? ate *a6r+

Art. 414. - 0n cazul prevăzut la art. $3 alin. *$+" instanţa 'otărăşte asupra raporturilor dintre păcopiii lor minori" dispoziţiile art. 3-413 2ind aplicabile în mod corespunzător.

!I!LUL III  "UDENIA

CAPI!OLUL ID+s)+5++ eerae

N5+6e

Art. 415. - *#+ >udenia 2rească este legătura bazată pe descendenţa unei persoane dintr-o altă pesau pe faptul că mai multe persoane au un ascendent comun.*$+ >udenia civilă este legătura rezultată din adopţia înc'eiată în condiţiile prevăzute de lege."63e+a ? ++e 3rea)t. sa6 *atera.

Art. 41. - *#+ >udenia este în linie dreaptă în cazul descendenţei unei persoane dintr-o altă persopoate 2 ascendentă sau descendentă.

Page 54: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 54/71

 

*$+ >udenia este în linie colaterală atunci c,nd rezultă din faptul că mai multe persoane au un asccomun.*3+ Kradul de rudenie se stabileşte astfela+ în linie dreaptă" după numărul naşterilor astfel" copiii şi părinţii sunt rude de gradul înt,i" nebunicii sunt rude de gradul al doileab+ în linie colaterală" după numărul naşterilor" urc,nd de la una dintre rude p,nă la ascendentul cocobor,nd de la acesta p,nă la cealaltă rudă astfel" fraţii sunt rude de gradul al doilea" unc'mătuşa şi nepotul" de gradul al treilea" verii primari" de gradul al patrulea.

A+tatea

Art. 41%. - *#+ A2nitatea este legătura dintre un soţ şi rudele celuilalt soţ.*$+ >udele soţului sunt" în aceeaşi linie şi acelaşi grad" a2nii celuilalt soţ.

CAPI!OLUL II#++a5+a

SECŢIUNEA 1Sta:++rea +a5+e+

F1' D+s)+5++ eerae

36r+e 3e sta:++re a +a5+e+

Art. 41). - *#+ Diliaţia faţă de mamă rezultă din faptul naşterii ea se poate stabili şi prin recunoaşteprin 'otăr,re (udecătorească.*$+ Diliaţia faţă de tatăl din căsătorie se stabileşte prin efectul prezumţiei de paternitate.*3+ Diliaţia faţă de tatăl din afara căsătoriei se stabileşte prin recunoaştere sau prin ' (udecătorească" după caz.

D,a3a +a5+e+

Art. 41. - *#+ Diliaţia se dovedeşte prin actul de naştere întocmit în registrul de stare civilă" precucerti2catul de naştere eliberat pe baza acestuia.

*$+ 0n cazul copilului din căsătorie" dovada se face prin actul de naştere şi prin actul de căsătpărinţilor" trecute în registrele de stare civilă" precum şi prin certi2catele de stare civilă corespunză

Pses+a 3e stat

Art. 4#1. - *#+ osesia de stat este starea de fapt care indică legăturile de 2liaţie şi rudenie dintre familia din care se pretinde că face parte. ;a constă" în principal" în oricare dintre urmă împre(urăria+ o persoană se comportă faţă de un copil ca 2ind al său" îngri(indu-se de creşterea şi educareacopilul se comportă faţă de această persoană ca 2ind părintele săub+ copilul este recunoscut de către familie" în societate şi" c,nd este cazul" de către autorităţile pca 2ind al persoanei despre care se pretinde că este părintele săuc+ copilul poartă numele persoanei despre care se pretinde că este părintele său.*$+ osesia de stat trebuie să 2e continuă" paşnică" publică şi neec'ivocă.

Pses+a 3e stat *4r. *6 a*t6 3e a>tere

Art. 4##. - *#+ :icio persoană nu poate reclama o altă 2liaţie faţă de mamă dec,t aceea ce rezuactul său de naştere şi posesia de stat conformă cu acesta.*$+ :imeni nu poate contesta 2liaţia faţă de mamă a persoanei care are o posesie de stat conforactul său de naştere.*3+ Cu toate acestea" dacă printr-o 'otăr,re (udecătorească s-a stabilit că a avut loc o substituire dori că a fost înregistrată ca mamă a unui copil o altă femeie dec,t aceea care l-a născut" se poatdovada adevăratei 2liaţii cu orice mi(loc de probă.

Page 55: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 55/71

 

!+)6 ea a **e)5+6++

Art. 4#$. - *#+ 6ntervalul de timp cuprins între a trei suta şi a o sută optzecea zi dinaintea naşterii coeste timpul legal al concepţiunii. ;l se calculează zi cu zi.*$+ rin mi(loace de probă ştiinţi2ce se poate face dovada concepţiunii copilului într-o anumită pedin intervalul de timp prevăzut la alin. *#+ sau c'iar în afara acestui interval.

De+6 3e a)+*are

Art. 4#3. - !ispoziţiile prezentului capitol referitoare la copil sunt aplicabile şi persoanei ma(ore 2liaţie este cercetată.

F2' Pre65+a 3e )ater+tate

Pre65+a 3e )ater+tate

Art. 4#4. - *#+ Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.*$+ aternitatea poate 2 tăgăduită" dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să 2e tatăl copilului.

F;' "e*6a>terea *)+66+

#e6r+e re*6a>ter++

Art. 4#5. - *#+ !acă naşterea nu a fost înregistrată în registrul de stare civilă sau copilul a fost trregistrul de stare civilă ca născut din părinţi necunoscuţi" mama îl poate recunoaşte pe copil.*$+ Copilul conceput şi născut în afara căsătoriei poate 2 recunoscut de către tatăl său.*3+ !upă moartea copilului" acesta poate 2 recunoscut numai dacă a lăsat descendenţi 2reşti.

#ree re*6a>ter++

Art. 4#. - *#+ >ecunoaşterea poate 2 făcută prin declaraţie la serviciul de stare civilă" prin autentic sau prin testament.

*$+ !acă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic" o copie a acestuia este trimisă dinserviciului de stare civilă competent" pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele decivilă.*3+ >ecunoaşterea" c'iar dacă a fost făcută prin testament" este irevocabilă.

"e*6a>terea 3e *.tre +r6 e*.s.tr+t

Art. 4#%. - /inorul necăsătorit îl poate recunoaşte singur pe copilul său" dacă are discernămmomentul recunoaşterii.

N6+tatea a:s6t. a re*6a>ter++

Art. 4#). - >ecunoaşterea este lovită de nulitate absolută dacă

a+ a fost recunoscut un copil a cărui 2liaţie" stabilită potrivit legii" nu a fost înlăturată. Cu toate acdacă 2liaţia anterioară a fost înlăturată prin 'otăr,re (udecătorească" recunoaşterea este valabilăb+ a fost făcută după decesul copilului" iar acesta nu a lăsat descendenţi 2reştic+ a fost făcută în alte forme dec,t cele prevăzute de lege.

N6+tatea reat+,. a re*6a>ter++

Art. 4#. - *#+ >ecunoaşterea poate 2 anulată pentru eroare" dol sau violenţă.*$+ rescripţia dreptului la acţiune începe să curgă de la data încetării violenţei ori" după descoperirii erorii sau dolului.

Page 56: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 56/71

 

Ctestarea re*6a>ter++ 3e +a5+e

Art. 4$1. - *#+ >ecunoaşterea care nu corespunde adevărului poate 2 contestată oric,nd şi depersoană interesată.*$+ !acă recunoaşterea este contestată de celălalt părinte" de copilul recunoscut sau de desceacestuia" dovada 2liaţiei este în sarcina autorului recunoaşterii sau a moştenitorilor săi.

F' A*5+6+ )r+,+3 +a5+a

I' Ctestarea +a5+e+

A*5+6ea ? *testa5+a +a5+e+

Art. 4$#. - *#+ 7rice persoană interesată poate contesta oric,nd" prin acţiune în (ustiţie" 2liaţia sprintr-un act de naştere ce nu este conform cu posesia de stat.*$+ 0n acest caz" 2liaţia se dovedeşte prin certi2catul medical constatator al naşterii" prin e&pmedico-legală de stabilire a 2liaţiei sau" în lipsa certi2catului ori în cazul imposibilităţii efe&pertizei" prin orice mi(loc de probă" inclusiv prin posesia de stat.*3+ Cu toate acestea" dovada 2liaţiei nu se face prin martori dec,t în cazul prevăzut la art. 4## asau atunci c,nd e&istă înscrisuri care fac demnă de crezare acţiunea formulată.

II' A*5+6ea ? sta:++rea +a5+e+ 4a5. 3e a.

A*5+6ea ? sta:++rea ater+t.5++

Art. 4$$. - 0n cazul în care" din orice motiv" dovada 2liaţiei faţă de mamă nu se poate face prin certconstatator al naşterii ori în cazul în care se contestă realitatea celor cuprinse în certi2catul consal naşterii" 2liaţia faţă de mamă se poate stabili printr-o acţiune în stabilirea maternităţii" în cadrupot 2 administrate orice mi(loace de probă.

"e+6 <6r+3+* a a*5+6++ ? sta:++rea ater+t.5++

Art. 4$3. - *#+ !reptul la acţiunea în stabilirea 2liaţiei faţă de mamă aparţine copilului şi se pornenumele acestuia" de către reprezentantul său legal.*$+ Acţiunea poate să 2e pornită sau" după caz" continuată şi de moştenitorii copilului" în condiţiile

*3+ Acţiunea poate 2 introdusă şi împotriva moştenitorilor pretinsei mame.*4+ !reptul la acţiune este imprescriptibil.*5+ !acă însă copilul a decedat înainte de a introduce acţiunea" moştenitorii săi pot să o introdtermen de un an de la data decesului.

III' A*5+6ea ? sta:++rea )ater+t.5++ 3+ a4ara *.s.tr+e+

Sta:++rea )ater+t.5++ )r+ =t.r8re <63e*.treas*.

Art. 4$4. - !acă tatăl din afara căsătoriei nu îl recunoaşte pe copil" paternitatea acestuia se poateprin 'otăr,re (udecătorească.

A*5+6ea ? sta:++rea )ater+t.5++

Art. 4$5. - *#+ Acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei aparţine copilului şi se pornnumele lui de către mamă" c'iar dacă este minoră" sau de către reprezentantul lui legal.*$+ ;a poate 2 pornită sau" după caz" continuată şi de moştenitorii copilului" în condiţiile legii.*3+ Acţiunea în stabilirea paternităţii poate 2 pornită şi împotriva moştenitorilor pretinsului tată.

Pre65+a +a5+e+ 4a5. 3e )ret+s6 tat.

Art. 4$. - *#+ aternitatea se prezumă dacă se dovedeşte că pretinsul tată a convieţuit cu copilului în perioada timpului legal al concepţiunii.*$+ rezumţia este înlăturată dacă pretinsul tată dovedeşte că este e&clus ca el să îl 2 conceput pe

Page 57: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 57/71

 

!ere6 3e )res*r+)5+e

Art. 4$%. - *#+ !reptul la acţiunea în stabilirea paternităţii nu se prescrie în timpul vieţii copilului.*$+ !ispoziţiile art. 4$3 alin. *5+ se aplică în mod corespunzător.

Des).6:+r+

Art. 4$). - *#+ /ama copilului poate cere pretinsului tată să îi plătească (umătate dina+ c'eltuielile naşterii şi ale le'uzieib+ c'eltuielile făcute cu întreţinerea ei în timpul sarcinii şi în perioada de le'uzie.*$+ /ama poate solicita aceste despăgubiri c'iar şi atunci c,nd copilul s-a născut mort sau a înainte de pronunţarea 'otăr,rii privind stabilirea paternităţii.*3+ !reptul la acţiune al mamei se prescrie în termen de 3 ani de la naşterea copilului.*4+ /ama nu poate cere aceste despăgubiri dacă nu a formulat şi acţiune pentru stabilirea paternit*5+ 0n afara c'eltuielilor prevăzute la alin. *#+" mama şi moştenitorii ei au dreptul la despăgubiri orice alte pre(udicii" potrivit dreptului comun.

IV' A*5+6+ )r+,+3 +a5+a 4a5. 3e tat. 3+ *.s.tr+e

A*5+6ea ? t.a3a )ater+t.5++

Art. 4$. - *#+ Acţiunea în tăgada paternităţii poate 2 pornită de soţul mamei" de mamă" de tatăl b

precum şi de copil. ;a poate 2 pornită sau" după caz" continuată şi de moştenitorii acestora" în colegii.*$+ Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului c,nd acesta este decedat" acse porneşte împotriva mamei sale şi" dacă este cazul" a altor moştenitori ai săi.*3+ !acă soţul este pus sub interdicţie" acţiunea poate 2 pornită de tutore" iar în lipsă" de un cnumit de instanţa (udecătorească.*4+ /ama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. !acă acesta este decedat" acţiuporneşte împotriva moştenitorilor lui.*5+ atăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. !acă aceştdecedaţi" acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.

!.a3a )ater+t.5++ 3e *.tre s56 ae+

Art. 431. - *#+ oţul mamei poate introduce acţiunea în tăgada paternităţii în termen de 3 ani" care2e de la data la care soţul a cunoscut că este prezumat tată al copilului" 2e de la o dată ulterioarăa a8at că prezumţia nu corespunde realităţii.*$+ ermenul nu curge împotriva soţului pus sub interdicţie (udecătorească şi" c'iar dacă acţiunefost pornită de tutore" ea poate 2 introdusă de soţ în termen de 3 ani de la data ridicării interdicţiei*3+ !acă soţul a murit înainte de împlinirea termenul menţionat la alin. *#+" fără a porni acţiunea" apoate 2 pornită de către moştenitori în termen de un an de la data decesului.

!.a3a )ater+t.5++ 3e *.tre a.

Art. 43#. - *#+ Acţiunea în tăgada paternităţii poate 2 pornită de către mamă în termen de 3 andata naşterii copilului.*$+ !ispoziţiile art. 4$ alin. *3+ şi art. 431 alin. *$+ şi *3+ se aplică în mod corespunzător.

!.a3a )ater+t.5++ 3e *.tre )ret+s6 tat. :++*

Art. 43$. - *#+ Acţiunea în tăgada paternităţii introdusă de către cel care se pretinde tată biologic padmisă numai dacă acesta face dovada paternităţii sale faţă de copil.*$+ !reptul la acţiune nu se prescrie în timpul vieţii tatălui biologic. !acă acesta a decedat" acpoate 2 formulată de moştenitorii săi în termen de cel mult un an de la data decesului.*3+ !ispoziţiile art. 4$ alin. *3+ se aplică în mod corespunzător.

!.a3a )ater+t.5++ 3e *.tre *)+ >+ 3e *.tre >te+tr+

Page 58: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 58/71

 

Art. 433. - *#+ Acţiunea în tăgada paternităţii se porneşte de copil" în timpul minorităţii sareprezentantul său legal.*$+ !reptul la acţiune nu se prescrie în timpul vieţii copilului.*3+ !ispoziţiile art. 4$3 alin. *5+ şi art. 4$ alin. *3+ se aplică în mod corespunzător.

Ctestarea +a5+e+ 4a5. 3e tat. 3+ *.s.tr+e

Art. 434. - 7rice persoană interesată poate cere" oric,nd" instanţei să constate că nu sunt încondiţiile pentru ca prezumţia de paternitate să se aplice unui copil înregistrat în actele de stare c2ind născut din căsătorie.

V' D+s)+5++ *6e )r+,+3 a*5+6+e re4er+tare a +a5+e

#++a5+a ea sta:++t.

Art. 435. - *#+ At,t timp c,t o legătură de 2liaţie legal stabilită nu a fost contestată în (ustiţie" nu sestabili" pe nicio cale" o altă 2liaţie.*$+ !ispoziţiile art. alin. *4+ răm,n aplicabile.

C+tarea ).r+5+r >+ a *)+66+

Art. 43. - ărinţii şi copilul vor 2 citaţi în toate cauzele referitoare la 2liaţie" c'iar şi atunci c,nd

calitatea de reclamant sau de p,r,t.

Ia3+s+:++tatea re65.r++

Art. 43%. - *#+ 0n acţiunile privitoare la 2liaţie nu se poate renunţa la drept.*$+ !e asemenea" cel care introduce o acţiune privitoare la 2liaţie în numele unui copil sau persoane puse sub interdicţie (udecătorească" precum şi copilul minor care a introdus singur" plegii" o astfel de acţiune nu pot renunţa la (udecarea ei.

S+t6a5+a *)+66+

Art. 43). - *#+ rin 'otăr,rea de admitere a acţiunii instanţa se pronunţă şi cu privire la stabilirea ncopilului" e&ercitarea autorităţii părinteşti şi obligaţia părinţilor de a-l întreţine pe copil.

*$+ 0n cazul în care admite o acţiune în contestarea 2liaţiei" instanţa poate stabili" dacă este cazul" în care copilul păstrează legături personale cu acela care l-a crescut.

A*5+6ea 4r6at. ? *a 3e >te+re ,a*at.

Art. 43. - 0n cazul în care" potrivit legii" o acţiune privitoare la 2liaţie poate 2 pornită îmmoştenitorilor" iar moştenirea este vacantă" acţiunea poate 2 introdusă împotriva comunei" oraşuldupă caz" municipiului de la locul desc'iderii moştenirii. Citarea în proces a renunţătorilor" dacă este obligatorie.

E4e*tee sta:++r++ +a5+e+ as6)ra 66+ )r*es )ea

Art. 441. - 0n cazul infracţiunilor a căror cali2care presupune e&istenţa unui raport de 2liaţie care n

legal stabilit" 'otăr,rea penală nu poate 2 pronunţată înainte de răm,nerea de2nitivă a 'otăr,riprivitoare la raportul de 2liaţie.

SECŢIUNEA a 2-a"e)r36*erea 6a. as+stat. e3+*a *6 ter5 3atr

"e+6 +a5+e+

Art. 44#. - *#+ >eproducerea umană asistată medical cu terţ donator nu determină nicio legăt2liaţie între copil şi donator.*$+ 0n acest caz" nicio acţiune în răspundere nu poate 2 pornită împotriva donatorului.

Page 59: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 59/71

 

*3+ ărinţi" în sensul dat de prezenta secţiune" nu pot 2 dec,t un bărbat şi o femeie sau o femeie si

C3+5++

Art. 44$. - *#+ ărinţii care" pentru a avea un copil" doresc să recurgă la reproducerea asistată medterţ donator trebuie să îşi dea consimţăm,ntul în prealabil" în condiţii care să asigure con2denţialitate" în faţa unui notar public care să le e&plice" în mod e&pres" consecinţele actuluprivire la 2liaţie.*$+ Consimţăm,ntul răm,ne fără efect în cazul decesului" al formulării unei cereri de divorţ separaţiei în fapt" survenite anterior momentului concepţiunii realizate în cadrul reproducerii asistate medical. ;l poate 2 revocat oric,nd" în scris" inclusiv în faţa medicului c'emat să aasistenţa pentru reproducerea cu terţ donator.

Ctestarea +a5+e+

Art. 443. - *#+ :imeni nu poate contesta 2liaţia copilului pentru motive ce ţin de reproducerea amedical şi nici copilul astfel născut nu poate contesta 2liaţia sa.*$+ Cu toate acestea" soţul mamei poate tăgădui paternitatea copilului" în condiţiile legii" dacconsimţit la reproducerea asistată medical realizată cu a(utorul unui terţ donator.

*3+ 0n cazul în care copilul nu a fost conceput în acest mod" dispoziţiile privind tăgăduirea paterăm,n aplicabile.

".s)63erea tat.6+

Art. 444. - Cel care" după ce a consimţit la reproducerea asistată medical cu terţ donator" nu recucopilul astfel născut în afara căsătoriei răspunde faţă de mamă şi faţă de copil. 0n acest caz" paterncopilului este stabilită pe cale (udecătorească în condiţiile art. 4## şi 4$3.

C3e5+a+tatea +4ra5++r

Art. 445. - *#+ 7rice informaţii privind reproducerea umană asistată medical sunt con2denţiale.*$+ Cu toate acestea" în cazul în care" în lipsa unor astfel de informaţii" e&istă riscul unui pre(udici

pentru sănătatea unei persoane astfel concepute sau a descendenţilor acesteia" instanţa poate atransmiterea lor" în mod con2denţial" medicului sau autorităţilor competente.*3+ !e asemenea" oricare dintre descendenţii persoanei astfel concepute poate să se prevaleze dedrept" dacă faptul de a 2 privat de informaţiile pe care le cere poate să pre(udicieze grav sănătateape cea a unei persoane care îi este apropiată.

"a)rt6r+e 3+tre tat. >+ *)+

Art. 44. - atăl are aceleaşi drepturi şi obligaţii faţă de copilul născut prin reproducere asistată mcu terţ donator ca şi faţă de un copil născut prin concepţiune naturală.

"e6+ a)+*a:+e

Art. 44%. - >eproducerea umană asistată medical cu terţ donator" regimul său (uridic" asigcon2denţialităţii informaţiilor care ţin de aceasta" precum şi modul de transmitere a lor se stabilelege specială.

SECŢIUNEA a ;-aS+t6a5+a ea. a *)+66+

Ea+tatea ? 3re)t6r+ a *)++r

Art. 44). - Copilul din afara căsătoriei a cărui 2liaţie a fost stabilită potrivit legii are" faţă de părinte şi rudele acestuia" aceeaşi situaţie ca şi aceea a unui copil din căsătorie.

Page 60: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 60/71

 

N6ee *)+66+ 3+ *.s.tr+e

Art. 44. - *#+ Copilul din căsătorie ia numele de familie comun al părinţilor săi.*$+ !acă părinţii nu au un nume comun" copilul ia numele unuia dintre ei sau numele lor reunite. 0ncaz numele copilului se stabileşte prin acordul părinţilor şi se declară" odată cu naşterea copilserviciul de stare civilă.*3+ 0n lipsa acordului părinţilor" instanţa de tutelă 'otărăşte şi comunică de îndată 'otăr,rea rde2nitivă la serviciul de stare civilă unde a fost înregistrată naşterea.N6ee *)+66+ 3+ a4ara *.s.tr+e+

Art. 451. - *#+ Copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de carea fost mai înt,i stabilită.*$+ 0n cazul în care 2liaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte" copilul" prin acordul păpoate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit 2liaţia ulterior sau numele reunacestora. :oul nume de familie al copilului se declară de către părinţi" împreună" la serviciul dcivilă la care a fost înregistrată naşterea. 0n lipsa acordului părinţilor se aplică dispoziţiile art. 44*3+.*3+ 0n cazul în care copilul şi-a stabilit 2liaţia în acelaşi timp faţă de ambii părinţi" se aplică corespunzător dispoziţiile art. 44 alin. *$+ şi *3+.

CAPI!OLUL IIIA3)5+a

SECŢIUNEA 1D+s)+5++ eerae

N5+6e

Art. 45#. - Adopţia este operaţiunea (uridică prin care se creează legătura de 2liaţie între adoptadoptat" precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului.

Pr+*+)++e a3)5+e+

Art. 45$. - Adopţia este supusă cumulativ următoarelor principiia+ interesul superior al copiluluib+ necesitatea de a asigura creşterea şi educarea copilului într-un mediu familialc+ continuitatea creşterii şi educării copilului" ţin,ndu-se seama de originea sa etnică" lingreligioasă şi culturalăd+ celeritatea în îndeplinirea oricăror acte referitoare la procedura adopţiei.

A3)5+a +tera5+a.

Art. 453. - Condiţiile şi procedura adopţiei internaţionale" ca şi efectele acesteia asupra cetcopilului se stabilesc prin lege specială.

Pr*e36ra a3)5+e+

Art. 454. - *#+ Adopţia se încuviinţează de către instanţa de tutelă" dacă este în interesul supecopilului şi sunt îndeplinite toate celelalte condiţii prevăzute de lege.*$+ rocedura adopţiei este reglementată prin lege specială.

SECŢIUNEA a 2-aC3+5++e 3e 43 ae a3)5+e+

F1' Persaee *are )t a3)tate

V8rsta a3)tat66+

Page 61: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 61/71

 

Art. 455. - *#+ Copilul poate 2 adoptat p,nă la dob,ndirea capacităţii depline de e&erciţiu.*$+ Cu toate acestea" poate 2 adoptată" în condiţiile legii" şi persoana care a dob,ndit capacitate dde e&erciţiu" dacă a fost crescută în timpul minorităţii de către cel care doreşte să o adopte.

P6ra+tatea 3e a3)ta5+ - 4ra5+ >+ s6rr+

Art. 45. - Adopţia fraţilor" indiferent de se&" de către persoane sau familii diferite se poate facedacă acest lucru este în interesul lor superior.

Iter+*erea a3)5+e+ ?tre 4ra5+

Art. 45%. - Adopţia între fraţi" indiferent de se&" este interzisă.

S+t6a5+a s5+r

Art. 45). - Adopţia a $ soţi sau foşti soţi de către acelaşi adoptator sau familie adoptatoare" preadopţia între soţi sau foşti soţi sunt interzise.

F2' Persaee *are )t a3)ta

Ca)a*+tatea >+ starea 3e s..tate

Art. 45. - ersoanele care nu au capacitate deplină de e&erciţiu" precum şi persoanele cu boli ps

'andicap mintal nu pot adopta.

D+4ere5a 3e ,8rst.

Art. 41. - *#+ Adoptatorul trebuie să 2e cu cel puţin #) ani mai în v,rstă dec,t adoptatul.*$+ entru motive temeinice" instanţa de tutelă poate încuviinţa adopţia c'iar dacă diferenţa dedintre adoptat şi adoptator este mai mică dec,t #) ani" dar nu mai puţin de # ani.

C3+5++e rae >+ ater+ae

Art. 4#. - *#+ Adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie să îndeplinească garanţiile morale şi comateriale necesare creşterii" educării şi dezvoltării armonioase a copilului.*$+ 0ndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. *#+ se atestă de către autorităţile competente" potriv

speciale.

A3)5+a s+6ta. sa6 s6**es+,.

Art. 4$. - *#+ !ouă persoane nu pot adopta împreună" nici simultan şi nici succesiv" cu e&cepţia  în care sunt soţ şi soţie.*$+ Cu toate acestea" o nouă adopţie poate 2 încuviinţată atunci c,nda+ adoptatorul sau soţii adoptatori au decedat în acest caz" adopţia anterioară se consideră desfăcdata răm,nerii de2nitive a 'otăr,rii (udecătoreşti de încuviinţare a noii adopţiib+ adopţia anterioară a încetat din orice alt motiv.*3+ !ouă persoane de acelaşi se& nu pot adopta împreună.

F;' Cs+5.8t6 a a3)5+e

Persaee *are *s+t a a3)5+e

Art. 43. - *#+ entru înc'eierea unei adopţii este necesar consimţăm,ntul următoarelor persoanea+ părinţii 2reşti ori" după caz" tutorele copilului ai cărui părinţi 2reşti sunt decedaţi" necundeclaraţi morţi sau dispăruţi ori puşi sub interdicţie" în condiţiile legiib+ adoptatul care a împlinit #1 anic+ adoptatorul sau" după caz" soţii din familia adoptatoare" c,nd aceştia adoptă împreunăd+ soţul celui care adoptă" cu e&cepţia cazului în care lipsa discernăm,ntului îl pune în imposibilitaa-şi manifesta voinţa.

Page 62: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 62/71

 

*$+ :u este valabil consimţăm,ntul dat în considerarea promisiunii sau obţinerii efective a unor findiferent de natura acestora.

S+t6a5++ s)e*+ae )r+,+3 *s+5.8t6 ).r+5+r

Art. 44. - *#+ !acă unul dintre părinţii 2reşti este necunoscut" mort" declarat mort" precum şi da8ă" din orice motiv" în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa" consimţăm,ntul celuilalt părin îndestulător. C,nd ambii părinţi se a8ă în una dintre aceste situaţii" adopţia se poate înc'econsimţăm,ntul lor*$+ ărintele sau părinţii decăzuţi din e&erciţiul drepturilor părinteşti ori cărora li s-a aplicat pedinterzicerii drepturilor părinteşti păstrează dreptul de a consimţi la adopţia copilului. 0n aceste consimţăm,ntul celui care e&ercită autoritatea părintească este şi el obligatoriu.*3+ ersoana căsătorită care a adoptat un copil trebuie să consimtă la adopţia aceluiaşi copil desoţul său. Consimţăm,ntul părinţilor 2reşti nu mai este necesar în acest caz.

L+:ertatea *s+5.8t66+ ).r+5+r

Art. 45. - ărinţii 2reşti ai copilului sau" după caz" tutorele trebuie să consimtă la adopţie în monecondiţionat şi numai după ce au fost informaţi în mod corespunzător asupra consecinţelor adopspecial asupra încetării legăturilor de rudenie ale copilului cu familia sa de origine.Darea >+ re,*area *s+5.8t66+ ).r+5+r

Art. 4. - *#+ Consimţăm,ntul la adopţie al părinţilor 2reşti sau" după caz" al tutorelui poate 2 dat după trecerea unui termen de 1 de zile de la data naşterii copilului.*$+ Consimţăm,ntul dat în condiţiile alin. *#+ poate 2 revocat în termen de 31 de zile de la data e&plui.

"e466 ).r+5+r 3e a->+ 3a *s+5.8t6

Art. 4%. - 0n mod e&cepţional" instanţa de tutelă poate trece peste refuzul părinţilor 2reşti sau" dupal tutorelui de a consimţi la adopţie" dacă se dovedeşte" cu orice mi(loc de probă" că acesta este abinstanţa apreciază că adopţia este în interesul superior al copilului" ţin,nd seama şi de opinia acdată în condiţiile legii" cu motivarea e&presă a 'otăr,rii în această privinţă.

C3+5++e ex)r+.r++ *s+5.8t66+

Art. 4). - Condiţiile în care îşi e&primă consimţăm,ntul persoanele c'emate să consimtă la adopţreglementate prin lege specială.

SECŢIUNEA a ;-aE4e*tee a3)5+e+

Data a3)5+e+

Art. 4. - Adopţia produce efecte de la data răm,nerii de2nitive a 'otăr,rii (udecătoreşti prin care încuviinţată.

E4e*tee as6)ra r63e+e+

Art. 4%1. - *#+ rin adopţie se stabilesc 2liaţia dintre adoptat şi cel care adoptă" precum şi legărudenie între adoptat şi rudele adoptatorului.*$+ >aporturile de rudenie încetează între adoptat şi descendenţii săi" pe de o parte" şi părinţii 2rudele acestora" pe de altă parte.*3+ C,nd adoptator este soţul părintelui 2resc sau adoptiv" legăturile de rudenie ale adop încetează numai în raport cu părintele 2resc şi rudele părintelui 2resc care nu este căsătadoptatorul.

"a)rt6r+e 3+tre a3)tatr >+ a3)tat

Page 63: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 63/71

 

Art. 4%#. - *#+ Adoptatorul are faţă de copilul adoptat drepturile şi îndatoririle părintelui faţă de său 2resc.*$+ 0n cazul în care cel care adoptă este soţul părintelui 2resc al adoptatului" drepturile şi îndapărinteşti se e&ercită de către adoptator şi părintele 2resc căsătorit cu acesta.*3+ Adoptatul are faţă de adoptator drepturile şi îndatoririle pe care le are orice persoană faţă de săi 2reşti.

De*.3erea a3)tatr66+ 3+ exer*+5+6 3re)t6r+r ).r+te>t+

Art. 4%$. - !acă adoptatorul este decăzut din e&erciţiul drepturilor părinteşti" instanţa de tutelă"seama de interesul superior al copilului" poate să instituie tutela sau una dintre măsurile de prprevăzute de lege. Ascultarea copilului este obligatorie" dispoziţiile art. $4 2ind aplicabile.

N6ee a3)tat66+

Art. 4%3. - *#+ Copilul adoptat dob,ndeşte prin adopţie numele de familie al celui care adoptă.*$+ !acă adopţia se face de către $ soţi ori de către soţul care adoptă copilul celuilalt soţ" iar snume comun" copilul adoptat poartă acest nume. 0n cazul în care soţii nu au nume de familie comsunt obligaţi să declare instanţei care încuviinţează adopţia numele pe care acesta urmează să îl p!acă soţii nu se înţeleg" 'otărăşte instanţa. !ispoziţiile art. $4 răm,n aplicabile.*3+ entru motive temeinice" instanţa" încuviinţ,nd adopţia" la cererea adoptatorului sau a fadoptatoare şi cu consimţăm,ntul copilului care a împlinit v,rsta de #1 ani" poate dispune sc'im

prenumelui copilului adoptat.*4+ 0n cazul adopţiei unei persoane căsătorite" care poartă un nume comun cu celălalt soţ" soţul apoate lua numele adoptatorului" cu consimţăm,ntul celuilalt soţ" dat în faţa instanţei care încuviadopţia.*5+ e baza 'otăr,rii de2nitive de încuviinţare a adopţiei" serviciul de stare civilă competent întoc în condiţiile legii" un nou act de naştere al copilului" în care adoptatorii vor 2 trecuţi ca 2ind păr2reşti. 9ec'iul act de naştere se păstrează" menţion,ndu-se pe marginea acestuia întocmirea noulu

I4ra5++e *6 )r+,+re a a3)5+e

Art. 4%4. - 6nformaţiile cu privire la adopţie sunt con2denţiale. /odul în care adoptatul este inforprivire la adopţie şi la familia sa de origine" precum şi regimul (uridic general al informaţiilor adopţia se stabilesc prin lege specială.

SECŢIUNEA a -aÎ*etarea a3)5+e+

Î*etarea a3)5+e+

Art. 4%5. - Adopţia încetează prin desfacere sau ca urmare a anulării ori a constatării nulităţii sale.

Des4a*erea a3)5+e+

Art. 4%. - *#+ Adopţia este desfăcută de drept în cazul prevăzut la art. 4$ alin. *$+ lit. a+.*$+ !e asemenea" adopţia poate 2 desfăcută în cazul în care faţă de adoptat este necesară luaremăsuri de protecţie prevăzute de lege" dacă desfacerea adopţiei este în interesul superior al copil

acest caz" adopţia se consideră desfăcută la data răm,nerii de2nitive a 'otăr,rii (udecătoreşti prse dispune măsura de protecţie" în condiţiile legii.

Des4a*erea a3)5+e+ a *ererea a3)tatr66+

Art. 4%%. - *#+ Adopţia poate 2 desfăcută la cererea adoptatorului sau a familiei adoptatoareadoptatul a atentat la viaţa lor sau a ascendenţilor ori descendenţilor lor" precum şi atuncadoptatul s-a făcut vinovat faţă de adoptatori de fapte penale pedepsite cu o pedeapsă privatlibertate de cel puţin $ ani.*$+ !acă adoptatorul a decedat ca urmare a faptelor adoptatului" adopţia poate 2 desfăcută la ccelor care ar 2 venit la moştenire împreună cu adoptatul sau în lipsa acestuia.

Page 64: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 64/71

 

*3+ Adopţia poate 2 desfăcută la cererea adoptatorului numai după ce adoptatul a dob,ndit capdeplină de e&erciţiu" în condiţiile legii" c'iar dacă faptele au fost săv,rşite anterior acestei date.

Des4a*erea a3)5+e+ a *ererea a3)tat66+

Art. 4%). - Adopţia poate 2 desfăcută la cererea adoptatului dacă adoptatorul s-a făcut vinovat fadoptat de faptele prevăzute la art. 4%%.

A6area a3)5+e+

Art. 4%. - *#+ Adopţia poate 2 anulată la cererea oricărei persoane c'emate să consimtă la înc'eişi al cărei consimţăm,nt a fost viciat prin eroare asupra identităţii adoptatului" dol sau violenţă.*$+ Acţiunea poate 2 formulată în termen de luni de la descoperirea erorii sau a dolului ori de  încetării violenţei" dar nu mai t,rziu de $ ani de la înc'eierea adopţiei.

N6+tatea a:s6t. a a3)5+e+

Art. 4)1. - *#+ unt nule adopţia 2ctivă" precum şi cea înc'eiată cu încălcarea condiţiilor de formă fond" dacă" în acest din urmă caz" legea nu o sancţionează cu nulitatea relativă.*$+ Adopţia este 2ctivă dacă a fost înc'eiată în alt scop dec,t cel al ocrotirii interesului supecopilului.*3+ Acţiunea în constatarea nulităţii adopţiei poate 2 formulată de orice persoană interesată.

e5+erea a3)5+e+

Art. 4)#. - 6nstanţa poate respinge cererea privind nulitatea dacă menţinerea adopţiei este în incelui adoptat. Acesta este întotdeauna ascultat" dispoziţiile art. $4 aplic,ndu-se în mod corespunz

E4e*tee ?*et.r++ a3)5+e+

Art. 4)$. - *#+ =a încetarea adopţiei" părinţii 2reşti ai copilului redob,ndesc drepturile şi îndapărinteşti" cu e&cepţia cazului c,nd instanţa 'otărăşte că este în interesul superior al copilului să intutela sau o altă măsură de protecţie a copilului" în condiţiile legii.*$+ !e asemenea" adoptatul redob,ndeşte numele de familie şi" după caz" prenumele avut înai încuviinţarea adopţiei. Cu toate acestea" pentru motive temeinice" instanţa poate încuviinţa ca ac

păstreze numele dob,ndit prin adopţie.*3+ Adoptatul este întotdeauna ascultat în condiţiile art. $4.

!I!LUL IVAU!O"I!A!EA P("IN!EASC(

CAPI!OLUL ID+s)+5++ eerae

A6tr+tatea ).r+teas*.

Art. 4)3. - *#+ Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc at,t perc,t şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal ambilor părinţi.*$+ ărinţii e&ercită autoritatea părintească numai în interesul superior al copilului" cu respectul dpersoanei acestuia" şi îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc" ţin,nd cont de v,rstgradul său de maturitate.*3+ Ambii părinţi răspund pentru creşterea copiilor lor minori.

D6rata a6tr+t.5++ ).r+te>t+

Art. 4)4. - Autoritatea părintească se e&ercită p,nă la data c,nd copilul dob,ndeşte capacitatea dde e&erciţiu.

Page 65: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 65/71

 

Î3atr+rea 3e res)e*t

Art. 4)5. - Copilul datorează respect părinţilor săi indiferent de v,rsta sa.

Ne?5eeer+e 3+tre ).r+5+

Art. 4). - 7ri de c,te ori e&istă neînţelegeri între părinţi cu privire la e&erciţiul drepturilor  îndeplinirea îndatoririlor părinteşti" instanţa de tutelă" după ce îi ascultă pe părinţi şi lu,nd în consconcluziile raportului referitor la anc'eta psi'osocială" 'otărăşte potrivit interesului superior al coAscultarea copilului este obligatorie" dispoziţiile art. $4 2ind aplicabile.

CAPI!OLUL IIDre)t6r+e >+ ?3atr+r+e ).r+te>t+

C5+6t6 a6tr+t.5++ ).r+te>t+

Art. 4)%. - ărinţii au dreptul şi îndatorirea de a creşte copilul" îngri(ind de sănătatea şi dezvolta2zică" psi'ică şi intelectuală" de educaţia" învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia" propriilor lor convingeri" însuşirilor şi nevoilor copilului ei sunt datori să dea copilului orientsfaturile necesare e&ercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia.Î3atr+r+e s)e*+*e

Art. 4)). - *#+ ărinţii au îndatorirea de a creşte copilul în condiţii care să asigure dezvoltarea samentală" spirituală" morală şi socială în mod armonios.*$+ 0n acest scop" părinţii sunt obligaţia+ să coopereze cu copilul şi să îi respecte viaţa intimă" privată şi demnitateab+ să prezinte şi să permită informarea şi lămurirea copilului despre toate actele şi faptele care l-aafecta şi să ia în considerare opinia acestuiac+ să ia toate măsurile necesare pentru prote(area şi realizarea drepturilor copiluluid+ să coopereze cu persoanele 2zice şi persoanele (uridice cu atribuţii în domeniul îngri(irii" eduformării profesionale a copilului.

.s6r+e 3+s*+)+are

Art. 4). - /ăsurile disciplinare nu pot 2 luate de părinţi dec,t cu respectarea demnităţii copiluluinterzise luarea unor măsuri" precum şi aplicarea unor pedepse 2zice" de natură a afecta dezvo2zică" psi'ică sau starea emoţională a copilului.

Dre)t6r+e ).r+te6+ +r

Art. 41. - *#+ ărintele minor care a împlinit v,rsta de #4 ani are numai drepturile şi îndapărinteşti cu privire la persoana copilului.*$+ !repturile şi îndatoririle cu privire la bunurile copilului revin tutorelui sau" după caz" altei persocondiţiile legii."e++a *)+66+

Art. 4#. - *#+ ărinţii îndrumă copilul" potrivit propriilor convingeri" în alegerea unei religii" în colegii" ţin,nd seama de opinia" v,rsta şi de gradul de maturitate ale acestuia" fără a-l putea obadere la o anumită religie sau la un anumit cult religios.*$+ Copilul care a împlinit v,rsta de #4 ani are dreptul să îşi aleagă liber confesiunea religioasă.

N6ee *)+66+

Art. 4$. - ărinţii aleg prenumele şi" c,nd este cazul" numele de familie al copilului" în condiţiile le

S6)ra,e=erea *)+66+

Art. 43. - ărinţii au dreptul şi îndatorirea de supraveg'ere a copilului minor.

Page 66: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 66/71

 

"ea5++e s*+ae ae *)+66+

Art. 44. - ărinţii sau reprezentanţii legali ai copilului pot" numai în baza unor motive temein împiedice corespondenţa şi legăturile personale ale copilului în v,rstă de p,nă la #4 ani. :eînţese soluţionează de către instanţa de tutelă" cu ascultarea copilului" în condiţiile art. $4.

Îa)+erea *)+66+ 3e a ate )ersae

Art. 45. - *#+ ărinţii pot cere oric,nd instanţei de tutelă înapoierea copilului de la orice persoanăţine fără drept.*$+ 6nstanţa de tutelă poate respinge cererea numai dacă înapoierea este vădit contrară intesuperior al copilului.*3+ Ascultarea copilului este obligatorie" dispoziţiile art. $4 2ind aplicabile.

L*6+5a *)+66+

Art. 4. - *#+ Copilul minor locuieşte la părinţii săi.*$+ !acă părinţii nu locuiesc împreună" aceştia vor stabili" de comun acord" locuinţa copilului.*3+ 0n caz de neînţelegere între părinţi" instanţa de tutelă 'otărăşte" lu,nd în considerare conraportului de anc'etă psi'osocială şi ascult,ndu-i pe părinţi şi pe copil" dacă a împlinit v,rsta de !ispoziţiile art. $4 răm,n aplicabile.*4+ =ocuinţa copilului" stabilită potrivit prezentului articol" nu poate 2 sc'imbată fără acordul pă

dec,t în cazurile prevăzute e&pres de lege.*5+ ărintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personminorul" la locuinţa acestuia. 6nstanţa de tutelă poate limita e&erciţiul acestui drept" dacă aceasta interesul superior al copilului.

S*=+:area *6+5e+ *)+66+

Art. 4%. - *#+ !acă afectează e&erciţiul autorităţii sau al unor drepturi părinteşti" sc'imbarea locopilului" împreună cu părintele la care locuieşte" nu poate avea loc dec,t cu acordul prealabil al cpărinte.*$+ 0n caz de neînţelegere între părinţi" 'otărăşte instanţa de tutelă potrivit interesului supecopilului" lu,nd în considerare concluziile raportului de anc'etă psi'osocială şi ascult,ndu-i pe Ascultarea copilului este obligatorie" dispoziţiile art. $4 2ind aplicabile.

S*=+:area 4e66+ ?,.5.t6r++ r+ a )re.t+r++ )r4es+ae

Art. 4). - *#+ Copilul care a împlinit v,rsta de #4 ani poate cere părinţilor să îşi sc'imbe felul învăsau al pregătirii profesionale ori locuinţa necesară desăv,rşirii învăţăturii ori pregătirii sale profesio*$+ !acă părinţii se opun" copilul poate sesiza instanţa de tutelă" iar aceasta 'otărăşte pe baza rapde anc'etă psi'osocială. Ascultarea copilului este obligatorie" dispoziţiile art. $4 2ind aplicabile.

O:+a5+a 3e ?tre5+ere

Art. 4. - *#+ atăl şi mama sunt obligaţi" în solidar" să dea întreţinere copilului lor minor" asigucele necesare traiului" precum şi educaţia" învăţătura şi pregătirea sa profesională.*$+ !acă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător" părinţii au obligaţia de a-i a

condiţiile necesare pentru creşterea" educarea şi pregătirea sa profesională.*3+ ărinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit ma(or" dacă se a8ă în continuarea studiilola terminarea acestora" dar fără a depăşi v,rsta de $ de ani.*4+ 0n caz de neînţelegere" întinderea obligaţiei de întreţinere" felul şi modalităţile e&ecutării" precontribuţia 2ecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de apsi'osocială.

I3e)e3e5a )atr++a.

Art. 511. - ărintele nu are niciun drept asupra bunurilor copilului şi nici copilul asupra bupărintelui" în afară de dreptul la moştenire şi la întreţinere.

Page 67: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 67/71

 

A3++strarea :66r+r *)+66+

Art. 51#. - *#+ ărinţii au dreptul şi îndatorirea de a administra bunurile copilului lor minor" precuma-l reprezenta în actele (uridice civile ori de a-i încuviinţa aceste acte" după caz.*$+ !upă împlinirea v,rstei de #4 ani minorul îşi e&ercită drepturile şi îşi e&ecută obligaţiile sincondiţiile legii" însă numai cu încuviinţarea părinţilor şi" după caz" a instanţei de tutelă.

Ate 3+s)+5++ a)+*a:+e

Art. 51$. - *#+ !repturile şi îndatoririle părinţilor cu privire la bunurile copilului sunt aceleaşi cu ctutorelui" dispoziţiile care reglementează tutela 2ind aplicabile în mod corespunzător.*$+ Cu toate acestea" nu se întocmeşte inventarul prevăzut la art. #41" în cazul în care copilul nu abunuri dec,t cele de uz personal.

CAPI!OLUL IIIExer*+tarea a6tr+t.5++ ).r+te>t+

36 3e exer*+tare a a6tr+t.5++ ).r+te>t+

Art. 513. - *#+ ărinţii e&ercită împreună şi în mod egal autoritatea părintească.

*$+ Daţă de terţii de bună-credinţă" oricare dintre părinţi" care îndeplineşte singur un act curent e&ercitarea drepturilor şi îndeplinirea îndatoririlor părinteşti" este prezumat că are şi consimţăceluilalt părinte.

Exer*+tarea a6tr+t.5++ ).r+te>t+ ? *a 3e 3+,r5

Art. 514. - !acă părinţii sunt divorţaţi" autoritatea părintească se e&ercită potrivit dispoziţiilor refela efectele divorţului în raporturile dintre părinţi şi copii.

C)+6 3+ a4ara *.s.tr+e+

Art. 515. - *#+ 0n cazul copilului din afara căsătoriei a cărui 2liaţie a fost stabilită concomitent saucaz" succesiv faţă de ambii părinţi" autoritatea părintească se e&ercită în comun şi în mod egal de

părinţi" dacă aceştia convieţuiesc.*$+ !acă părinţii copilului din afara căsătoriei nu convieţuiesc" modul de e&ercitare a autorităţii păse stabileşte de către instanţa de tutelă" 2ind aplicabile prin asemănare dispoziţiile privitoare la div*3+ 6nstanţa sesizată cu o cerere privind stabilirea 2liaţiei este obligată să dispună asupra mode&ercitare a autorităţii părinteşti" 2ind aplicabile prin asemănare dispoziţiile privitoare la divorţ.

Î,+aa ).r+5+r

Art. 51. - Cu încuviinţarea instanţei de tutelă părinţii se pot înţelege cu privire la e&ercitarea aupărinteşti sau cu privire la luarea unei măsuri de protecţie a copilului" dacă este respectat insuperior al acestuia. Ascultarea copilului este obligatorie" dispoziţiile art. $4 2ind aplicabile.

Exer*+tarea a6tr+t.5++ ).r+te>t+ 3e *.tre 6 s+6r ).r+te

Art. 51%. - !acă unul dintre părinţi este decedat" declarat mort prin 'otăr,re (udecătorească" pinterdicţie" decăzut din e&erciţiul drepturilor părinteşti sau dacă" din orice motiv" se a8ă în neputa-şi e&prima voinţa" celălalt părinte e&ercită singur autoritatea părintească.

CAPI!OLUL IVDe*.3erea 3+ exer*+5+6 3re)t6r+r ).r+te>t+

C3+5++

Art. 51). - *#+ 6nstanţa de tutelă" la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în doprotecţiei copilului" poate pronunţa decăderea din e&erciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele p

Page 68: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 68/71

 

pericol viaţa" sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia" prin conde alcool sau stupe2ante" prin purtarea abuzivă" prin negli(enţa gravă în îndeplinirea oblipărinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.*$+ Cererea se (udecă de urgenţă" cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anc'etă psi'osarticiparea procurorului este obligatorie.

Ît+3erea 3e*.3er++

Art. 51. - *#+ !ecăderea din e&erciţiul drepturilor părinteşti este totală şi se întinde asupra copiilor născuţi la data pronunţării 'otăr,rii.*$+ Cu toate acestea" instanţa poate dispune decăderea numai cu privire la anumite drepturi păori la anumiţi copii" dar numai dacă" în acest fel" nu sunt prime(duite creşterea" educarea" învăţăpregătirea profesională a copiilor.

O:+a5+a 3e ?tre5+ere

Art. 5#1. - !ecăderea din e&erciţiul drepturilor părinteşti nu scuteşte părintele de obligaţia sa d întreţinere copilului.

Ist+t6+rea t6tee+

Art. 5##. - 0n cazul în care" după decăderea din e&erciţiul drepturilor părinteşti" copilul se a8ă în s

de a 2 lipsit de îngri(irea ambilor părinţi" se instituie tutela.

"e3area exer*+5+66+ 3re)t6r+r ).r+te>t+

Art. 5#$. - *#+ 6nstanţa redă părintelui e&erciţiul drepturilor părinteşti" dacă au încetat împre(urăriau dus la decăderea din e&erciţiul acestora şi dacă părintele nu mai pune în pericol viaţa" sănătdezvoltarea copilului.*$+ ,nă la soluţionarea cererii" instanţa poate îngădui părintelui să aibă legături personale cu cdacă aceasta este în interesul superior al copilului.

!I!LUL V

OBLIAŢIA DE ÎN!"EŢINE"ECAPI!OLUL I

D+s)+5++ eerae

Cara*ter6 ea a :+a5+e+ 3e ?tre5+ere

Art. 5#3. - 7bligaţia de întreţinere e&istă numai între persoanele prevăzute de lege. ;a se datnumai dacă sunt întrunite condiţiile cerute de lege.

Cara*ter6 )ersa a :+a5+e+ 3e ?tre5+ere

Art. 5#4. - *#+ 7bligaţia de întreţinere are caracter personal.*$+ ;a se stinge prin moartea debitorului sau a creditorului obligaţiei de întreţinere" dacă prin legeprevede altfel.*3+ !reptul la întreţinere nu poate 2 cedat şi nu poate 2 urmărit dec,t în condiţiile prevăzute de leg

Ia3+s+:++tatea re65.r++ a ?tre5+ere

Art. 5#5. - :imeni nu poate renunţa pentru viitor la dreptul său la întreţinere.

CAPI!OLUL IIPersaee ?tre *are ex+st. :+a5+a 3e ?tre5+ere >+ r3+ea ? *are a*e

se 3atrea.

Page 69: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 69/71

 

S6:+e*tee :+a5+e+ 3e ?tre5+ere

Art. 5#. - *#+ 7bligaţia de întreţinere e&istă între soţ şi soţie" rudele în linie dreaptă" între fraţi şi precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.*$+ !ispoziţiile alin. *#+ privind obligaţia de întreţinere între rudele în linie dreaptă" precum şi întresurori sunt aplicabile şi în cazul adopţiei.*3+ 7bligaţia de întreţinere e&istă între foştii soţi" în condiţiile prevăzute de lege.

Ître5+erea *)+66+ 3e *.tre s56 ).r+te6+ s.6

Art. 5#%. - *#+ oţul care a contribuit la întreţinerea copilului celuilalt soţ este obligat să p întreţinere copilului c,t timp acesta este minor" însă numai dacă părinţii săi 2reşti au muridispăruţi ori sunt în nevoie.*$+ =a r,ndul său" copilul poate 2 obligat să dea întreţinere celui care l-a întreţinut astfel timp de #1

O:+a5+a 3e ?tre5+ere a)ar5+83 >te+tr+r

Art. 5#). - *#+ /oştenitorii persoanei care a fost obligată la întreţinerea unui minor sau care  întreţinere fără a avea obligaţia legală sunt ţinuţi" în măsura valorii bunurilor moştenite" să co întreţinerea" dacă părinţii minorului au murit" sunt dispăruţi sau sunt în nevoie" însă numai c,t t întreţinut este minor.

*$+ 0n cazul în care sunt mai mulţi moştenitori" obligaţia este solidară" 2ecare dintre ei contrib întreţinerea minorului proporţional cu valoarea bunurilor moştenite.

Or3+ea 3e )at. a ?tre5+er++

Art. 5#. - 0ntreţinerea se datorează în ordinea următoarea+ soţii şi foştii soţi îşi datorează întreţinere înaintea celorlalţi obligaţib+ descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului" iar dacă sunt mai mulţi descesau mai mulţi ascendenţi" cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtatc+ fraţii şi surorile îşi datorează întreţinere după părinţi" însă înaintea bunicilor.

Ître5+erea ? *a6 3es4a*er++ a3)5+e+

Art. 5$1. - !upă încetarea adopţiei" adoptatul poate cere întreţinere numai de la rudele sale 2reşdupă caz" de la soţul său.

P6ra+tatea 3e 3e:+tr+

Art. 5$#. - *#+ 0n cazul în care mai multe dintre persoanele prevăzute la art. 5# sunt obligate să înaceeaşi persoană" ele vor contribui la plata întreţinerii" proporţional cu mi(loacele pe care le au.*$+ !acă părintele are drept la întreţinere de la mai mulţi copii" el poate" în caz de urgenţă" să pornacţiunea numai împotriva unuia dintre ei. Cel care a plătit întreţinerea se poate întoarce împcelorlalţi obligaţi pentru partea 2ecăruia.

O:+a5+a s6:s+3+ar.

Art. 5$$. - 0n cazul în care cel obligat în primul r,nd la întreţinere nu are mi(loace îndestulătoare peacoperi nevoile celui care o cere" instanţa de tutelă le poate obliga pe celelalte persoane îndato întreţinere să o completeze" în ordinea stabilită la art. 5#.

D+,++:++tatea ?tre5+er++

Art. 5$3. - C,nd cel obligat nu poate presta" în acelaşi timp" întreţinere tuturor celor îndreptăţceară" instanţa de tutelă" ţin,nd seama de nevoile 2ecăreia dintre aceste persoane" poate 'otăr întreţinerea să se plătească numai uneia dintre ele" 2e ca întreţinerea să se împartă între mai mu

Page 70: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 70/71

 

toate persoanele îndreptăţite să o ceară. 0n acest caz" instanţa 'otărăşte" totodată" modul în c împarte întreţinerea între persoanele care urmează a o primi.

CAPI!OLUL IIIC3+5++e :+a5+e+ 3e ?tre5+ere

Cre3+tr6 ?tre5+er++

Art. 5$4. - Are drept la întreţinere numai cel care se a8ă în nevoie" neput,ndu-se întreţine din mundin bunurile sale.

Dre)t6 a ?tre5+ere a +r66+

Art. 5$5. - *#+ /inorul care cere întreţinere de la părinţii săi se a8ă în nevoie dacă nu se poate îndin munca sa" c'iar dacă ar avea bunuri.*$+ Cu toate acestea" în cazul în care părinţii n-ar putea presta întreţinerea fără a-şi prime(dui proe&istenţă" instanţa de tutelă poate încuviinţa ca întreţinerea să se asigure prin valori2carea bunucare acesta le are" cu e&cepţia celor de strictă necesitate.

C)rtaet6 e*res)6.tr

Art. 5$. - *#+ :u poate pretinde întreţinere acela care s-a făcut vinovat faţă de cel obligat la întrde fapte grave" contrare legii sau bunelor moravuri.*$+ Acela care se a8ă în stare de nevoie din culpa sa poate cere numai întreţinerea de strictă neces

De:+tr6 ?tre5+er++

Art. 5$%. - *#+ oate 2 obligat la întreţinere numai cel care are mi(loacele pentru a o plăti sposibilitatea de a dob,ndi aceste mi(loace.*$+ =a stabilirea mi(loacelor celui care datorează întreţinerea se ţine seama de veniturile şi bacestuia" precum şi de posibilităţile de realizare a acestora de asemenea" vor 2 avute în vedere ce

obligaţii ale sale.D,a3a st.r++ 3e e,+e

Art. 5$). - tarea de nevoie a persoanei îndreptăţite la întreţinere" precum şi mi(loacele celdatorează întreţinere pot 2 dovedite prin orice mi(loc de probă.

CAPI!OLUL IVSta:++rea >+ exe*6tarea :+a5+e+ 3e ?tre5+ere

C6at66 ?tre5+er++

Art. 5$. - *#+ 0ntreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mi(loacele cel

urmează a o plăti.*$+ C,nd întreţinerea este datorată de părinte" ea se stabileşte p,nă la o pătrime din venitul săunet pentru un copil" o treime pentru $ copii şi o (umătate pentru 3 sau mai mulţi copii.*3+ Cuantumul întreţinerii datorate copiilor" împreună cu întreţinerea datorată altor persoane" legii" nu poate depăşi (umătate din venitul net lunar al celui obligat.

3a+t.5+e 3e exe*6tare

Art. 531. - *#+ 7bligaţia de întreţinere se e&ecută în natură" prin asigurarea celor necesare traidupă caz" a c'eltuielilor pentru educare" învăţătură şi pregătire profesională.*$+ !acă obligaţia de întreţinere nu se e&ecută de bunăvoie" în natură" instanţa de tutelă de&ecutarea ei prin plata unei pensii de întreţinere" stabilită în bani.

Page 71: Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012

5/14/2018 Extras Din Codul Civil - Dreptul Familiei 2012 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/extras-din-codul-civil-dreptul-familiei-2012 71/71

 

*3+ ensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume 2&e sau într-o cotă procentuală din net lunar al celui care datorează întreţinere. !ispoziţiile art. 5$ alin. *$+ şi *3+ răm,n aplicabile.

3+*area >+ ?*etarea )es+e+ 3e ?tre5+ere

Art. 53#. - *#+ !acă se iveşte o sc'imbare în ceea ce priveşte mi(loacele celui care prestează întreţşi nevoia celui care o primeşte" instanţa de tutelă" potrivit împre(urărilor" poate mări sau micşora de întreţinere sau poate 'otărî încetarea plăţii ei.*$+ ensia de întreţinere stabilită într-o sumă 2&ă se inde&ează de drept" trimestrial" în funcţie din8aţiei.

Data 3e a *are se 3atrea. )es+a 3e ?tre5+ere

Art. 53$. - *#+ ensia de întreţinere se datorează de la data cererii de c'emare în (udecată.*$+ Cu toate acestea" pensia poate 2 acordată şi pentru o perioadă anterioară" dacă introducereade c'emare în (udecată a fost înt,rziată din culpa debitorului.

Pata )es+e+ 3e ?tre5+ere

Art. 533. - *#+ ensia de întreţinere se plăteşte în rate periodice" la termenele convenite de părţi lipsa acordului lor" la cele stabilite prin 'otăr,re (udecătorească.*$+ C'iar dacă creditorul întreţinerii a decedat în perioada corespunzătoare unei rate" întreţinere

datorată în întregime pentru acea perioadă.*3+ !e asemenea" părţile pot conveni sau" dacă sunt motive temeinice" instanţa de tutelă poate 'o întreţinerea să se e&ecute prin plata anticipată a unei sume globale care să acopere nevo întreţinere ale celui îndreptăţit pe o perioadă mai îndelungată sau pe întreaga perioadă în cdatorează întreţinerea" în măsura în care debitorul întreţinerii are mi(loacele necesare acoperirii obligaţii.

"est+t6+rea ?tre5+er++ e3atrate

Art. 534. - !acă" din orice motiv" se dovedeşte că întreţinerea prestată" de bunăvoie sau ca urmunei 'otăr,ri (udecătoreşti" nu era datorată" cel care a e&ecutat obligaţia poate să ceară restituirecel care a primit-o sau de la cel care avea" în realitate" obligaţia să o presteze" în acest din urmă temeiul îmbogăţirii fără (ustă cauză.


Recommended